Kako koristiti lijek Janumet?

Ovaj lijek se koristi kod šećerne bolesti tipa 2 (omogućava vam kontrolu glikemije), najučinkovitije u kombinaciji s posebno odabranom prehranom i usmjerenom fizičkom aktivnošću. Yanumet se takođe propisuje u velikom broju slučajeva kada je lečenje metforminom i sitagliptinom odvojeno nemoguće, a ovaj lek kombinuje ove dve supstance, nadoknađujući nedostatke obeju. Također, liječenje lijekom Yanumet provodi se u kombinaciji s pripravcima koji sadrže tvari čiji su derivati ​​sulfonilurea (tri u jednom). Upotreba agonista PPAR i inzulina je takođe indicirana.

Obrasci za izdavanje

Yanumet je filmom obložena tableta, od kojih svaka sadrži 50 mg sitagliptina, kao i 500, 800 i 1000 mg metformina, otuda je i podjela lijeka prema stupnju koncentracije metformina u sastavu lijeka. Farmakološko tržište nudi sljedeće oblike oslobađanja lijekova:

  • Janumet tablete 500 mg + 50 mg,
  • Janumet tablete 800 mg + 50 mg,
  • Janumet tablete 1000 mg + 50 mg.

Jedna kutija može sadržavati od jednog do sedam blistera. Najveća potražnja su četiri blister pakovanja. Svaki blister sadrži 14 tableta. Takav lijek možete čuvati ne više od dvije godine.

Upute za upotrebu

Ne treba ga koristiti trudnice, doječe. Nikada ne dajte djeci! Tablete se ne smiju konzumirati do 18. godine života. Treba mu posvetiti posebnu pažnju starijim pacijentima. Preporučuje se upotreba 2 puta dnevno po 2 tablete. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu ne više od dvije godine.

Takođe, ne uzimajte zajedno sa lijekovima, čije djelovanje negira pozitivne efekte Yanumet-a. Zbog visokog sadržaja sitagliptina, ne preporučuje se uzimati zajedno s drugim sredstvima koja sadrže sitagliptin. 2 tablete Yanumet-a pokrivaju uobičajenu dozu (100 mg dnevno).

Uputa za upotrebu Yanumet sadrži mnoštvo nuspojava i kontraindikacija.

Kontraindikacije

Janumet je nepoželjan koristiti u prisustvu sledećih faktora:

  • netolerancija na bilo koji sastojak lijeka (povidon, metformin, sitagliptin fosfat monohidrat, stearil fumarat i natrijum lauril sulfat),
  • dijagnoza dijabetesa tipa 1
  • teške faze različitih bubrežnih bolesti, kao i akutno stanje tokom prenosa infekcije ili šoka (dehidracija), koji direktno utiču na funkciju bubrega,
  • alkoholizam ili jaka alkoholska intoksikacija,
  • period trudnoće (vrijeme trudnoće, kao i razdoblje dojenja),
    radiološke studije (direktno u roku od nedelju dana i nakon trenutka postupka),
  • prisutnost bolesti, posebno one povezane s kardiovaskularnim sistemom, što dovodi do gladovanja tkiva kisikom.

Posebnu pažnju prilikom uzimanja Yanumet-a treba posvetiti starijim osobama. Zaista, s vremenom opada rad bubrega i oni su filter ljudskog tijela. S godinama, sistem za izlučivanje funkcionira, što znači da je sve teže ukloniti neželjene tvari i komponente iz tijela. Prilikom propisivanja lijeka Yanumet starijim osobama, specijalisti moraju pažljivo odabrati dozu lijeka, kao i provoditi stalno praćenje pacijentovog stanja.

Yanumet sadrži sitagliptin (50 mg) u svom sastavu, a u vezi s tim prilikom njegovog propisivanja treba uzeti u obzir činjenicu da dozvoljena dnevna norma sitagliptina nije veća od 100 mg. Doziranje lijeka propisuje liječnik u skladu sa stepenom bolesti, tolerancijom, kao i stanjem i mogućnostima pacijenta, odnosno svaki slučaj je individualan.

Ali postoje standardne indikacije za upotrebu Yanumet-a: dva puta dnevno uz obroke. S vremenom se početno propisana doza može povećati, što je povezano s eliminacijom neželjenih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. Početna norma tableta sastavlja se u skladu sa stepenom dijabetesa drugog tipa i terapijom koju provodi specijalista.

Nuspojave

Yanumet, kao i svaki drugi moćan lijek, ima niz neželjenih efekata koji se mogu pojaviti kod pacijenta tokom vremena ili gotovo odmah nakon uzimanja. Lijek najočitije utječe na gastrointestinalni trakt, potiče postepeno mršavljenje (do anoreksije) kao i na kardiovaskularni sistem. Kršenje uobičajenog ritma metabolizma nije isključeno, osim toga, otkrivaju se primarne alergijske reakcije na koži - različiti osip i svrbež.

Sledeće su nuspojave koje mogu biti uzrokovane uzimanjem ovog lijeka:

  • periodične jake boli u glavi ili uporne, ali blaže migrene,
    smanjena aktivnost i zdravlje organizma, u nekim slučajevima postoji neprirodna pospanost i stalan umor,
  • upaljeno grlo, do pojave neugodnog kašlja koji se ne iskašlja,
    rezanje bolova u predelu trbuha, praćeno mučninom, povraćanjem, nadimanjem i zatvorom,
    oticanje tijela, posebno izraženo na nogama i rukama,
  • stalna suha usta, čak i nakon uzimanja tečnosti (najčešće praćenog kašljem),
    kod duže upotrebe zapažaju se nepravilnosti u radu sistema gastrointestinalnog trakta.

Ako je jedan od ovih simptoma otkriven tokom uzimanja tableta, morate odmah prijaviti kršenje liječniku. Na osnovu pregleda i analize, specijalista će moći odabrati najoptimalniji tretman za određeni slučaj. Na kraju krajeva, Yanumet nije jedini lijek koji vam može pomoći u borbi protiv bolesti.

Janumet je prilično skup lijek, čija se cijena kreće od 2700 do 3000 hiljada rubalja za paket sa četiri blistera. Također, trošak može varirati ovisno o obliku ispuštanja kupljenog proizvoda (broj tableta, koncentracija metformina) i mjestu kupnje. Dakle, u vodećim internetskim trgovinama pakiranje Yanumet koštat će od 2700 do 2800 rubalja bez isporuke (za 56 tableta). Ali u mrežnim ljekarnama za Yanumet možete dati i do 3.000 tisuća rubalja.

Poseban sastav koji kombinira metformin i sitagliptin čini ovaj lijek jedinstvenim na farmakološkom tržištu. Na kraju krajeva, Yanumet je gotovo jedini lijek koji kombinira te dvije tvari. Ali prilično visoka cijena čini nas zamjenama za tako učinkovit, ali skup lijek.

Lijek Velmetia ima sličan sastav, ali cijena takvog lijeka se mnogo ne razlikuje od cijene Yanumet-a. Ne postoji lijek po komadnoj cijeni koji utječe na tijelo pacijenata s dijabetesom tipa 2 poput Yanumet-a, ali možete pokušati uzimati nekoliko lijekova zajedno kako biste postigli najveću učinkovitost u održavanju razine šećera u krvi.

Ovi lijekovi uključuju:

  • Čisti metformin (metformin) i sitagliptin (Januvia). Metformin košta oko 250 rubalja za 60 komada, a Januvius 1500 za 28 tableta. Ta sredstva treba okupiti zajedno kako bi se postigao najbolji rezultat,
  • Galvus (800 rubalja za 28 tableta) i Glyukofazh (350 rubalja za 60 tableta) ukupno. Ovi lijekovi se međusobno odlično nadopunjuju, ali razlikuju se od Yanumetova u većem fokusu na uklanjanje problema povezanih sa kardiovaskularnim sistemom kod dijabetesa tipa 2,
  • Glibomet. Ovaj lijek sadrži metformin i glibenklamid i ima potpuno iste indikacije kao Janumet. Namijenjen je borbi protiv hipoglikemije, ima svojstva snižavanja lipida. U prosjeku cijena takvog lijeka iznosi 350 rubalja za 40 tableta,
  • Avandamet se rijetko nalazi u ruskim ljekarnama, njegov prosječni trošak je 400 rubalja po 60 tableta. Sadrži 500 mg metformina i ne može se koristiti kao efikasno sredstvo bez složene terapije. Zbog toga je ovaj lijek mnogo inferiorniji od Yanumet-a iako savršeno funkcionira kod složenog liječenja tj.
  • Triprid ima indikacije slične Yanumetu, ali inferiorne su koncentraciji supstanci koje se nalaze u njemu (ima glimepirid i pioglitazon). Takav lijek košta oko dvjesto rubalja po pakovanju (30 tableta) i najjeftiniji je analogan od svih predstavljenih,
  • Douglimax kombinira metformin i glimepirid, a također ima sličan princip djelovanja s izvornim tabletama, ali stopa smanjenja šećera u krvi im je mnogo inferiornija. Douglimax košta oko 350 rubalja za pakovanje koje sadrži 30 tableta.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da svaka zamjena jednog lijeka drugim treba dogovarati s liječnikom, inače može dovesti do nepredvidivih posljedica. Neovisnost u liječenju tako ozbiljne bolesti je neprihvatljiva, jer to može dovesti do pogoršanja općeg stanja i do naglog pada nivoa glukoze u krvi.

Predoziranje

Ako se Yanumet primjenjuje u višku propisane doze, mogu se primijetiti sljedeće promjene u tijelu pacijenta: značajno povećanje srčanog ritma protiv hipoglikemije (otkriveno je u 15% slučajeva predoziranja), smanjenje acidobazne ravnoteže, što može dovesti do teškog oblika - laktikoze.

Ovo patološko stanje otkriveno je u oko 35% svih slučajeva predoziranja Yanumet-a. Ali kako kažu stručnjaci, vrijedno je uzeti u obzir činjenicu da se u liječenju šećerne bolesti provodi složena terapija, što znači da se pacijent može otrovati ne određenim lijekom, već kombinacijom svih uzetih lijekova. Stoga, razgovor o točnim podacima za predoziranje Yanumet-a nije nužan.

U prisustvu ovih simptoma, što ukazuje na predoziranje lijeka, odmah poduzeti općeprihvaćene mjere za uklanjanje neželjene tvari iz tijela. Oni uključuju standardne prateće događaje. Prvi korak je uklanjanje ostataka lijeka, koji nisu imali vremena za probavu u gastrointestinalnom traktu, iz tijela. Zatim bi specijalist trebao provesti opću zbirku podataka o pacijentovom stanju (EKG, odgovarajući testovi, stalno praćenje vitalnih znakova, hemodijaliza se provodi ako je potrebno).

U posebno teškim slučajevima primenjuje se posebna restorativna terapija, uzimajući u obzir individualne karakteristike osobe.

Zbog jedinstvenog sastava, kao i visokog stepena efikasnosti, lijek ostaje vodeći među svojim konkurentima. Pacijenti s dijagnozom dijabetesa drugog stupnja najčešće koriste Yanumet kao jedini način da se nivo šećera u krvi održi u prihvatljivoj normi. Recenzije o njemu uglavnom su pozitivne, s obzirom da je lijek vrlo učinkovit, jedini negativ koji ljudi koji koriste Janumet najčešće primjećuju je visoka cijena lijeka. Evo nekoliko recenzija o ovom lijeku:

Na temelju svih gore navedenih činjenica, možemo zaključiti da je Yanumet najefikasniji lijek za dijabetes tipa 2. Izvrsni rezultati koje tablete demonstriraju govore sami za sebe, pa se pacijenti ne plaše visoke cijene ambalaže.

Farmakološko djelovanje

Lijek je kombinirano sredstvo čije aktivne komponente imaju komplementarni (komplementarni) hipoglikemijski učinak, pomažući pacijentima koji imaju dijabetes melitus tipa II u održavanju normalne razine glukoze.

Sitagliptin, koji je dio lijeka, je visoko selektivni inhibitor dipeptidil peptidaze-4. Kada se guta, povećava se za 2-3 puta više sadržaja glukagona peptida-1 i glukoze ovisnog inzulinotropnog peptida - hormona koji pojačavaju proizvodnju inzulina i povećavaju njegovu sekreciju u ćelijama gušterače. Sitagliptin vam omogućava da održavate normalnu razinu šećera u plazmi tokom dana i spriječi razvoj glikemije prije doručka i nakon jela.

Djelovanje sitagliptina pojačano je metforminom - hipoglikemijskom supstancom koja se odnosi na biguanide, koja smanjuje koncentraciju šećera u krvi suzbijajući 1/3 procesa proizvodnje glukoze u jetri. Uz to, kod uzimanja metformina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, dolazi do smanjenja apsorpcije glukoze iz probavnog trakta, povećanja osjetljivosti tkiva na inzulin i povećanja procesa oksidacije masnih kiselina.

Farmakokinetika

Maksimalna koncentracija sitagliptina u plazmi uočena je 1-4 sata nakon oralne primjene pojedinačne doze, metformina - nakon 2,5 sata. Bioraspoloživost aktivnih sastojaka kada se koristi Yanumet na prazan želudac, iznosi 87%, odnosno 50-60%, respektivno.

Primjena sitagliptina nakon obroka ne utječe na njegovu apsorpciju iz probavnog trakta. Istodobna primjena metformina s hranom smanjuje njegovu brzinu apsorpcije i smanjuje koncentraciju u plazmi za 40%.

Izlučivanje sitagliptina događa se uglavnom mokraćom. Mali njegov dio (oko 13%) napušta tijelo zajedno sa sadržajem crijeva. Metformin se u potpunosti izlučuje bubrezima.

Metformin se u potpunosti izlučuje bubrezima.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za dijabetes tipa 2. Prikazana je kao dodatak prehrani i vježbanju pacijentima koji:

  • nesposobni za kontrolu nivoa glukoze visokim dozama metformina,
  • Već su trebali uzimati kombinirane lijekove na bazi aktivnih sastojaka koji čine Yanumet, a tretman je donio pozitivan učinak,
  • terapija je potrebna u kombinaciji s derivatima sulfoniluree, agonistima PPARγ ili insulinom, jer uzimanje metformina u kombinaciji s navedenim lijekovima ne omogućava postizanje potrebne kontrole nad glikemijom.

Kako uzimati Yanumet

Lijek se pije dva puta dnevno s hranom, ispire se s nekoliko gutljaja vode. Da bi se smanjila vjerojatnost nuspojava iz probavnog trakta, liječenje se započinje s najmanjom dozom, postepeno povećavajući dok se ne postigne željeni terapeutski rezultat.

Nuspojave Yanumet-a

Tijekom uzimanja lijeka, pacijent može osjetiti neželjene efekte izazvane sitagliptinom i metforminom. Ako se pojave, potrebno je suzdržati se od daljnje terapije i što prije posjetiti liječnika.

U slučaju nuspojava, potrebno je suzdržati se od daljnje terapije i što prije posjetiti liječnika.

Gastrointestinalni trakt

Nuspojave iz probavnog sustava najčešće se primjećuju u početnoj fazi terapije. Oni uključuju bol u gornjim gastrointestinalnim traktima, mučninu, povraćanje, povećano stvaranje gasova u crevima, proliv, zatvor. Uzimanje tableta s hranom može umanjiti njihov negativan učinak na probavni sistem.

Kod pacijenata koji su liječeni lijekom Yanumet, nije isključen razvoj pankreatitisa (hemoragični ili nekrotizirajući), koji može dovesti do smrti.

Sa strane metabolizma

Ako je doziranje pogrešno odabrano, pacijent može doživjeti hipoglikemiju koja se sastoji u naglom padu šećera u krvi.Povremeno uzimanje lijeka može dovesti do laktacidoze koja se manifestuje u obliku pada tlaka i tjelesne temperature, bolova u trbuhu i mišićima, oslabljenog pulsa, slabosti i pospanosti.

Iz kardiovaskularnog sistema

Lijek dobro podnosi ljudi koji pate od bolesti srca i krvnih sudova. Povremeno mogu osjetiti smanjenje otkucaja srca koja nastaje kao posljedica laktične acidoze.

Lijek dobro podnosi ljudi koji pate od bolesti srca i krvnih sudova.

Uz pojedinačnu netoleranciju na komponente koje čine lijek, osoba može razviti alergijske reakcije u obliku urtikarije, svrbeža i osipa na koži. Prilikom liječenja lijekom Yanumet ne isključuje se vjerojatnost bubrenja kože, sluznice i potkožnog tkiva, što je opasno po život.

Interakcija s drugim lijekovima

Kombinacija lijeka s diureticima, glukagonom, oralnim kontraceptivima, fenotiazinima, kortikosteroidima, izoniazidima, antagonistima kalcija, nikotinskom kiselinom i hormonima štitnjače dovodi do slabljenja njegovog djelovanja.

Hipoglikemijski učinak lijeka je pojačan ako se koristi zajedno sa nesteroidnim protuupalnim lijekovima, MAO i ACE inhibitorima, inzulinom, sulfonilurejom, oksitetraciklinom, klofibratom, akarbozom, beta-adrenergičkim blokatorima i ciklofosfamidom.

Kompatibilnost s alkoholom

Zabranjeno je piti alkohol tokom liječenja lijekom Yanumet.

Strukturni analog lijeka je Valmetia. Ovaj lijek se proizvodi u obliku tableta i ima sastav i dozu identične Yanumetu. Takođe, lek ima jaču opciju - Yanumet Long, koja sadrži 100 mg sitagliptina.

U nedostatku terapijskog učinka Yanumet-a, doktor može pacijentu propisati hipoglikemijska sredstva u kojima se metformin kombinira sa drugim hipoglikemijskim tvarima. Ovi lijekovi uključuju:

  • Avandamet
  • Amaril M,
  • Douglimax
  • Galvus
  • Wokanamet,
  • Glucovani itd.

Ostavite Svoj Komentar