Šta jesti i piti prije ispitivanja krvi

Uzorci krvi obično se uzimaju na prazan stomak ujutro, a ljekari često upozoravaju da posljednji obrok treba biti najkasnije osam sati prije testa. Čaj i kafa su takođe zabranjeni. Ali primjenjuje li se ovo pravilo na običnu pitku vodu? AiF.ru je odgovorio na to pitanje terapeut, porodični ljekar s prebivalištem Vitalina BEREZOVSKAYA.

Može li voda pijana prije uzimanja krvi dati grešku u rezultatima?

Možda to posebno vrijedi za biohemijske pretrage krvi, kao i testove za određivanje holesterola i hormona, rekao je ljekar. Iako se žeđ može ugušiti prije nekih pretraga krvi, pijenje više od čaše vode ni u kojem slučaju se ne preporučuje. "Krv može postati tečnija, a pokazatelji mogu ispasti netačni", rekla je Berezovskaya.

Koliko vode mogu piti prije različitih pretraga krvi?

Najmanje stroga pravila u pripremi za opšti test krvi. Prema riječima terapeuta, u ovom slučaju voda ne bi trebala utjecati na rezultate. Kod darivanja krvi za glukozu najkasnije sat vremena prije analize dozvoljeno je piti nekoliko gutljaja vode. Ozbiljnija priprema je potrebna za biohemijske pretrage krvi i lipidni profil (analiza lipidnog profila). U tim slučajevima, savjetuje se da se ne pije voda 12 sati prije ispitivanja, u ekstremnim slučajevima dopušteno je popivanje više od jednog gutljaja.

Kada prestati piti vodu prije ispitivanja krvi?

Ako priprema za krvni test ne podrazumijeva obavezno odbacivanje tekućine, tada je poželjno prestati uzimati vodu sat vremena prije ispitivanja. „Važno je usredsrediti se na sopstvena osećanja. Ako je žeđ, nema potrebe da patite, možete popiti nekoliko gutljaja vode, to neće značajno uticati na rezultate testova. Ali stres koji tijelo doživljava žeđ može dati izobličenja “, dodala je Vitalina Berezovskaja.

Priprema za test

Ova vrsta analize predstavlja uzorkovanje ograničene količine krvi za hemijsku analizu njenog sastava. U svrhu ispitivanja, krvni test je sljedećih vrsta:

  • biokemijska istraživanja (za biohemiju) - omogućava vam da procijenite rad unutrašnjih organa osobe, stanje metabolizma,
  • opšti test krvi
  • test na šećer - omogućava vam odrediti nivo glukoze u krvi što je odlučujući pokazatelj u dijagnostici i liječenju dijabetesa. Ovde pogledajte trenutne propise. Ako sumnjate da imate dijabetes, preporučujemo vam da proučite glavne znakove i simptome bolesti.

Opće pravilo koje svaki liječnik mora donijeti pacijentu prije nego što izda uputnicu, kaže da je potrebno uzeti testove na prazan stomak. To podrazumijeva da se prije ispitivanja krvi ne smiju konzumirati nikakvi prehrambeni proizvodi kako ne bi došlo do kemijske metaboličke reakcije koja utječe na kemijski sastav krvi.

Da biste se pridržavali pravila ispitivanja posta, dežurni ljekar će uvijek odrediti koliko ne možete jesti i šta možete učiniti u pripremi za uzimanje uzoraka krvi. Pitanja „zašto ne“ i da li je po pravilu moguće piti vodu, ne postavljaju se.

Prije darivanja krvi iz vene i prsta definirajte osnovna pravila. Strogo je zabranjeno jesti bilo koju vrstu hrane, a posljednji obrok treba biti najkasnije 8-12 sati prije uzorkovanja krvi. To je takav vremenski period koji traje čitav proces asimilacije hrane, nakon čega kemijski sastav krvi dolazi u uobičajeno za tijelo.

Ovo se pravilo primjenjuje i na biokemijski test krvi, a minimalni period nakon obroka ne može biti manji od 8 sati.

U praksi, lekar preporučuje da ograniči unos hrane uveče uoči ispitivanja. Ovaj vremenski period iznosi najmanje 8 sati, a u idealnom slučaju 12 sati. Takvo je vrijeme sasvim dovoljno da se stanje krvi dovede u stanje koje omogućuje objektivnu procjenu funkcionalnog stanja tijela i metabolizma.

Da biste se pripremili za isporuku općeg testa krvi, omogućava se olakšavanje vremena jedenja - minimalno vrijeme ne smije biti duže od 1-2 sata, a sastav proizvoda treba odgovarati i napomeni polaznika liječnika.

Kada se pripremi za uzorkovanje krvi, svaka namirnica koja sadrži hranjive sastojke se isključuje. Takvi proizvodi uključuju čak i voćne sokove, čaj i kafu, tako da treba zaboraviti na sumnje „da li možete piti čaj ili kafu“ jednom zauvijek. Pijenje alkohola strogo je zabranjeno 1-2 dana prije predloženog testa krvi, jer zaostali sadržaj alkohola u krvi traje duže nego nutrijenti iz hrane.

Da li je moguće piti vodu prije uzorkovanja krvi

Ostaje jedno pitanje - je li moguće piti običnu pitku vodu kada donirate krv? Medicina ne sadrži nikakve zabrane upotrebe čiste vode, jer njen hemijski sastav ne može direktno utjecati na test krvi.

Govorimo o običnoj vodi za piće, koja nije obogaćena dodatnim sastojcima (umjetnim zaslađivačima, bojama itd.).

Štoviše, neki ljekari čak preporučuju da odvedu ograničenu količinu vode sa sobom u laboratoriju, jer uzimanje prije uzimanja krvi može smiriti pacijentovo stanje i ublažiti prekomjernu nervozu. U dopisu koji pacijenti dobijaju prije nego što su ga poslali na testove, oni obično ne pišu o pitkoj vodi, ograničavajući se na popisu namirnica i pića koji su strogo zabranjeni.

Međutim, postoje određene vrste krvnih pretraga u kojima je zabranjeno piti čak i običnu vodu. Takve analize uključuju:

  • biohemijski test krvi,
  • krvni test na hormone,
  • krvni test na AIDS ili HIV infekciju.

Ovaj zahtjev nastaje zbog neprihvatljivosti čak i najmanjeg utjecaja vanjskih čimbenika na stanje krvi za ove testove. Voda se sastoji od hemijskih elemenata i stoga teoretski može stvoriti grešku u proučavanju biokemijskih ili hormonalnih pokazatelja.

Budući da kemijski parametri krvi direktno ovise o okolišnim faktorima i životnom stilu osobe, prije polaganja bilo koje vrste krvnih pretraga morate biti u mirnom stanju i potpuno isključiti fizičku aktivnost ili stresne situacije. Takođe, za uzorkovanje krvi utvrđeno je jedino jutarnje doba dana, kada je sastav krvi u početnom stanju i je najprikladniji za provođenje ispitivanja.

Za kliničke pretrage krvi postoji zabrana upotrebe lijekova, osim kad liječnik propiše test krvi kako bi utvrdio učinak lijeka na stanje pacijenta.

Stoga se umjesto praćenja mitova i nagađanja, priprema za uzimanje uzoraka krvi mora provoditi uzimajući u obzir preporuke lekara. Ako se pojave pitanja, trebalo bi ih pitati liječnik prilikom izdavanja uputnice, a ne laboratorijski asistent prilikom uzimanja testa. Uz to, svaka određena vrsta krvne pretrage ima svoja posebna ograničenja za dopuštenu upotrebu hrane i pića.

Šta se može, a šta ne može uraditi prije općeg ispitivanja krvi

Piće: pijte vodu u uobičajenoj količini, a djeca mogu čak i povećati porciju nekoliko sati prije davanja krvi. To će smanjiti viskoznost krvi i olakšati crtanje. Izbjegavajte slatka pića i alkohol, alkohol utječe na broj leukocita i izlučuje se iz tijela za samo tri dana.

Postoje: jesti posljednji put 8 sati prije polaganja testova. Najbolje je večerati i ujutro dolaziti u laboratoriju na prazan stomak. Posebno masna hrana ne može biti, jer može dovesti do hiloze, što će uzorak učiniti potpuno neprikladnim za istraživanje.

Tereti: Preporučljivo je odustati od zaista napornog treninga i velikog stresa dan prije krvne pretrage. Kupka je kontraindicirana, kao i plivanje u rupi, sve će to utjecati na konačne pokazatelje.

Šta se može, a šta ne može uraditi prije biohemijskih analiza: opća biohemija, holesterol, glukoza

Piće: pijte kao i obično, ali pazite da to bude voda, a ne slatka soda ili alkohol. Preporučljivo je izuzeti kafu i čaj dnevno.

Postoje: Prije biohemijskog ispitivanja krvi postoji najviše ograničenja na hranu. Dan prije davanja krvi, potrebno je iz menija izuzeti masnoće (one će utjecati na kolesterol), slatkiše u velikim količinama, čak i grožđe (mjerenje glukoze uključeno je u biokemijski kompleks), purina bogata namirnicama poput mesa, jetre i mahunarki (kako ne bi liječnika uveli u sprečiti visoku razinu mokraćne kiseline). Obavezno ga uzimajte na prazan stomak, a posljednji put možete jesti 8 sati prije postupka.

Tereti: i dalje se ne preporučuju vršna opterećenja.

Lijekovi svi neobavezni lijekovi moraju se isključiti na tjedan dana o davanju krvi. Ali ako imate lijekove koje je propisao vaš ljekar i koje se ne mogu otkazati, nemojte se obeshrabriti, navedite imena i doze u samom pravcu.

Čak i ako ste bili nepažljivi i doručkovali ste na dan analize - nemojte se obeshrabriti. Umjesto da darujete krv i plaćate rezultate koji mogu biti pogrešni, prijavite se za Lab4U sljedećeg jutra.Samo 3 klika i bilo koji od naših medicinskih centara čekat će vas u pogodno vrijeme. A popust od 50% na sve biokemijske studije oslobodiće vas stresa!

Šta možete i ne možete prije hormonskih testova: TSH, testosteron, hCG

Piće: nema ograničenja vode.

Postoje: Kao i svi drugi testovi, poželjno je uzimati hormone ujutro na prazan stomak. Snažan doručak može utjecati na broj hormona štitnjače ili uzorak učiniti neprikladnim za analizu.

Tereti: ljudski hormoni reagiraju na fizičku aktivnost i stres je vrlo uočljiv. Od treninga uoči vas, proizvodnja testosterona može se promeniti, stres utiče na kortizol i TSH. Zato ako donirate krv za analizu hormona štitnjače, savjetujemo vam da izbjegavate živce i gužvu što je više moguće ujutro na analizu i dan prije. U slučaju testova na spolne hormone - isključite trening, kupku, pokušajte prespavati dovoljnu količinu vremena.

Lijekovi za analizu na TSH, T3, T4, bolje je isključiti pripravke joda 2-3 dana prije davanja krvi, preporučujemo provjeru svojih multivitamina, možda u njihovom sastavu ima joda.

Ostalo: ne zaboravite da žene moraju da uzimaju testove za spolne hormone u određene dane ciklusa, obično se preporučuje uzimanje 3-5 ili 19-21 dan menstrualnog ciklusa, ovisno o svrsi studije, ako liječnik nije propisao druge datume.

Ono što možete i ne možete učiniti prije testiranja na infekciju: PCR i antitijela

Testovi na infekcije mogu biti i određivanje antitijela u krvnom serumu, zatim vrijede sva opća pravila pripreme za darivanje krvi i određivanje infekcije PCR-om, materijal za koji se uzima metodom urogenitalnog razmaza.

Piće: nema potrebe povećavati količinu vode koju pijete, pijte onoliko koliko osjećate žeđ. Posebno ne vrijedi piti alkohol prije testiranja na infekcije, to može poslužiti kao provokacija.

Postoje: je manje vjerovatno da će hrana utjecati na rezultate testova za infekciju. Ipak, pokušajte jesti najkasnije 4-5 sati prije darivanja krvi i dalje odbijajte masnu hranu.

Tereti: ako donirate krv, otkažite vježbanje, kupanje, saunu dan prije postupka. U slučaju urogenitalnog brisa to nije toliko važno.

Lijekovi apsolutno, riskirate da dobijete nepouzdan rezultat analize na infekcije ako ste počeli da uzimate antibiotike pre porođaja! Budite oprezni, u slučaju liječenja koje je već započelo, utvrđivanje infekcije će biti teško! S ostatkom lijekova sve je kao i obično - bolje je otkazati, ako se ne može otkazati - navesti imena i doze u pravcu.

Ostalo: Urogenitalni razmaz treba uzeti liječnik, tako da se ne zaboravite unaprijed prijaviti na postupak određeno vrijeme. Muškarcima se savjetuje da ne uriniraju 1,5-2 sata prije uzimanja materijala iz uretre. Neprihvatljivo je uzimati materijal od žena tijekom menstruacije i u roku od 3 dana nakon njihovog završetka.

Testiranje na hormone i infekcije može biti skupo, posebno ako uzmete više od jednog testa i više puta. Lab4U vam nudi sveobuhvatne preglede sa popustom od 50%.
Hormonski kompleks žena za analizu
Hormonski kompleks muškaraca za analizu
STI-12 (kompleks testova PCR-om na 12 genitalnih infekcija)

Šta i kako može uticati na rezultate ispitivanja?

Zašto inzistiramo na isključenju hrane i naročito masne hrane prije darivanja krvi? Ako prekršite ovo pravilo, vaš uzorak može biti neprikladan za analizu zbog čilija. Ovo stanje, kada je u serumu krvi prekoračen sadržaj triglicerida (masnih čestica), postaje zamućeno i ne može se istražiti.

Alkohol utječe na toliko parametara krvi da će njihovo nabrajanje biti teško. Ovo je glukoza u krvi, i sadržaj crvenih krvnih zrnaca, i sadržaj laktata u krvi, te mokraćne kiseline. Najbolje je samo zapamtiti da bi 2-3 dana prije analize čak i alkoholna pića trebalo odbaciti.

Pridržavanje ovih jednostavnih pravila pomoći će u postavljanju točne dijagnoze i izbjegavanju ponavljanih posjeta sobi za liječenje.

Zašto je brže, povoljnije i isplativije polagati Lab4U testove?

Na recepciji nije potrebno dugo čekati

Sva registracija i plaćanje naloga odvija se putem interneta za 2 minute.

Put do medicinskog centra neće trajati više od 20 minuta

Naša mreža je druga po veličini u Moskvi, a nalazimo se i u 23 grada Rusije.

Iznos čeka vas ne šokira

Stalni popust od 50% odnosi se na većinu naših analiza.

Ne morate dolaziti iz minute u minutu ili čekati u redu

Analiza se podnosi snimanjem u pogodnom vremenskom periodu, na primjer, od 19 do 20.

Ne morate dugo čekati na rezultate ili ići u laboratoriju za njima

Poslat ćemo im na e-mail. pošta u vrijeme spremnosti.

Mogu li piti vodu prije darivanja krvi?

Ipak, ljekari, kada nas imenuju da podnesemo analizu, ne određuju uvijek da li se zabrana jedenja odnosi i na pijenje bilo kakvog pića. Mnogi takvu nevoljnu percepciju doživljavaju u duhu "dozvoljeno je sve što nije zabranjeno". I tako oni piju uoči ispitivanja krvi bez ikakvih ograničenja bilo koja pića, uključujući i jaka pića. Da li je ovaj pristup opravdan?

Šta znači post?

Govoreći o činjenici da doniraju krv na prazan stomak, doktori znače da bilo koji nutrijenti ne bi trebali ući u tijelo prije postupka uzorkovanja krvi. Obično je vrijeme tokom kojeg je ovo pravilo propisano 8-12 sati prije postupka. Budući da se uzorkovanje krvi za analizu u većini slučajeva obavlja rano ujutro, nakon noćnog sna, obično nije teško ispoštovati takav recept. Međutim, kad ustajemo ujutro i idemo u kliniku na pretragu krvi, ponekad nam je teško da ne popijemo čašu pića, bar da ugasimo žeđ.

No treba imati na umu da se zabrana konzumiranja hranjivih sastojaka prije davanja krvi odnosi na sve tvari u kojima se nalaze. Odnosno, nije mnogo važno jesu li bjelančevine, ugljikohidrati, masti i ostali aktivni biohemijski sastojci sadržani u čvrstim posudama ili su oni otopljeni u bilo kojoj tekućini. Nije tajna da sokovi, mnogo gaziranih i slatkih pića, kvase itd. sadrže veliku količinu ugljenih hidrata.Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže velike količine masti i bjelančevina. Druga pića, poput čaja i kafe, čak i ako nisu dodali niti jedan gram šećera, sadrže biološki aktivne tvari i alkaloide, poput tanina i kofeina. Stoga se upotreba kafe i čaja prije postupka također ne smije smatrati bezazlenim.

Zbog toga nijedan napitak ne može biti neutralan u odnosu na tijelo jer on dostavlja neke aktivne tvari i može utjecati na sastav krvi. Što se tiče alkoholnih pića, oni ne samo da, u pravilu, sadrže ugljene hidrate u svom sastavu, već i sam alkohol prilično snažno mijenja parametre kardiovaskularnog sistema i bubrega. To zauzvrat utječe na sastav krvi. Stoga zadnji unos alkohola treba biti najkasnije 2 dana prije testa. A na sam dan postupka alkohol je strogo zabranjen.

„Šta je sa pitkom običnom vodom?“ - može se postaviti razumno pitanje. Čini se da je zaista jednostavna, čista kuhana voda potpuno neutralna tvar. Međutim, u nekim slučajevima upotreba čiste vode za piće može utjecati na rezultate krvnih pretraga. Istina, puno toga ovisi o vrsti krvi pregleda koju treba vašem liječniku. Bez ovog parametra nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na pitanje da li je moguće piti vodu prije darivanja krvi.

Glavne vrste krvnih pretraga:

  • uobičajeno
  • biohemijske
  • za šećer
  • krvni test na hormone,
  • serološki
  • imunološki

Upotreba vode u različitim vrstama studija

Najjednostavnije i najčešća vrsta istraživanja je opći test krvi. Omogućuje vam određivanje broja i omjera različitih krvnih zrnaca. A voda koju čovjek pije ne može ni na koji način da promijeni ove krvne parametre. Stoga su 1-2 čaše vode popivene dan prije, sat ili dva prije postupka, potpuno prihvatljive. Situacija kada osoba pije malo vode i neposredno prije darivanja krvi neće biti zastrašujuća, posebno kada djeca moraju proći postupak. Međutim, za piće treba koristiti isključivo čistu vodu, a ne mineralnu, bez ikakvih nečistoća, aroma i zaslađivača, a po mogućnosti negaziranu.

Situacija je nešto složenija s drugim vrstama analiza. Biohemijskim pregledom utvrđuje se sadržaj različitih spojeva u krvi. Ako osoba pije veliku količinu tekućine, tada to može promijeniti ravnotežu između određenih tvari u tijelu i, kao rezultat, hemijskog sastava krvi. Međutim, malo je vjerovatno da će odstupanja od norme biti značajna ako pacijent pije nekoliko gutljaja čiste vode sat vremena prije nego što krene uzimati biomaterijal. Ali to bi trebalo biti samo nekoliko gutljaja, ne više. Zabrana konzumiranja vode posebno je stroga kada se pacijent ispituje zbog problema sa mokraćnim sistemom.

Isto se odnosi i na testiranje šećera u krvi. Svi, naravno, znaju da ne možete jesti slatku hranu, slatke sokove i pića, uopšte, sve one proizvode koji sadrže glukozu i saharozu među njihovim komponentama. Ali velika količina vode prije postupka također može iskriviti rezultate. Ipak, ako osoba vlaži grlo prije odlaska na kliniku, onda se neće dogoditi ništa loše i analiza neće biti iskrivljena.

Postoje ozbiljna ograničenja unosa tečnosti u bilo kojem obliku i prije drugih vrsta krvnih pretraga (HIV testovi i hormoni). Ne postoje stroga ograničenja ispitivanja krvi za marker tumora, seroloških i imunoloških, mada je u svakom slučaju potrebno pridržavati se mjere i ne trošiti vodu u litrama.

Takođe u ovom planu postoje neke nijanse koje se odnose na različite metode uzimanja krvi. Neki ljekari vjeruju da bi osoba prije uzimanja vene trebala piti nekoliko čaša vode. Inače, ako pacijent ništa ne pije, može biti teško dobiti dovoljno krvi.

U svakom slučaju, ako osoba sumnja u ovo pitanje, najbolje je pitati ljekara koji će vam propisati pretragu krvi.

S druge strane, u svemu treba postojati razuman pristup. Ne preporučuje se piti značajnu količinu vode ako nema žeđi. Ne vrijedi i žedno je, na primjer, ako je jako vruće. Prije uzimanja uzorka krvi, osoba ne bi trebala da izlaže svoje tijelo nepotrebnom stresu, a ovaj faktor je u stanju da iskrivi rezultate istraživanja u mnogo većoj mjeri od viška ili nedostatka tekućine u tijelu.

Pogledajte video: Doktori savjetovali - Šta u momentu povišenog krvnog pritiska (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar