Koja se razina šećera u krvi smatra normalnom?

Održavanje normalne razine šećera u krvi postiže se radom endokrinog sustava. Ako je poremećen metabolizam ugljikohidrata, to dovodi do poremećaja u radu živčanog sistema, uključujući mozak, kao i do sistemskog oštećenja krvnih žila.

Konstantno povišen šećer u krvi smatra se glavnim dijagnostičkim znakom dijabetesa. Da bi se utvrdio, radi se krvni test na prazan stomak i nakon opterećenja šećerom, što omogućava prepoznavanje bolesti u ranoj fazi.

Stalno praćenje očitanja šećera u krvi pomaže pravilnom liječenju dijabetesa i prevenciji razvoja akutne kome i hroničnih stanja, koja uključuju nefropatiju, dijabetičko stopalo, retinopatiju, kao i kardiovaskularne patologije.

O čemu ovisi indeks šećera?

Osiguravanje kontinuiranog stvaranja energije ćelija u tijelu moguće je uz adekvatnu količinu glukoze u krvi i njen nesmetani protok u ćeliju. Svako kršenje ovog mehanizma manifestuje se u obliku odstupanja od norme: hipoglikemija s padom šećera u krvi ili hiperglikemija s njegovim rastom.

Normalni pokazatelj metabolizma ugljikohidrata je 3,3 - 5,5 mmol / l pri određivanju glukoze u krvi na glasu. Fluktuacije unutar 30% ove granice smatraju se beznačajnim i ako ih ne uzrokuje bolest, tijelo će ih uskoro vratiti na naznačene granice.

To može biti za vrijeme obroka (hiperglikemija nakon jela), emocionalno ili fizičko preopterećenje (hiperglikemija tijekom stresa) ili pad šećera tijekom kratkog izgladnjivanja.

Nivo šećera u krvi se stabilizira koordiniranim radom gušterače i centralnog nervnog sistema. Hormoni nadbubrežnih žlijezda, stanje crijeva, bubrega i jetre takođe utječu na nivo glikemije. Glavni potrošači šećera su mozak i mišići, kao i masno tkivo.

Postoji nekoliko vrsta regulacije metabolizma ugljikohidrata:

Neuronski put regulacije nastaje na ovaj način: pobuđenjem simpatičkih vlakana.
To dovodi do povećanja kateholamina u krvi, koji uzrokuju raspad glikogena i povećavaju glikemiju.

Ako se aktivira parasimpatički odjel, to prati aktivnu sintezu inzulina i ubrzani ulazak molekula glukoze u ona tkiva koja su ovisna o insulinu, što smanjuje glukozu u krvi.

Supstratna regulacija metabolizma glukoze ovisi o njegovoj razini u krvi. Granični nivo koncentracije kod kojeg je njegova tvorba u jetri jednaka potrošnji tkiva je 5,5-5,8 mmol / L.

Na nižem nivou jetra počinje da isporučuje glukozu krvi (aktivira se raspad glikogena). Ako su očitavanja šećera veća, tada prevladava sinteza glikogena u mišićnim i jetrenim ćelijama.

Hormonska regulacija nastaje zbog rada cijelog endokrinog sustava, ali inzulin ima jedinstven snižavajući učinak na razinu šećera, dok ga svi drugi povećavaju. Tvorba inzulina odvija se u obliku velike molekule, koja je neaktivna i naziva se proinsulinom.

Mjesto proizvodnje proinsulina je otočje tkivo u gušterači. S povećanjem šećera u krvi aktiviraju se receptori za glukozu. Nakon toga, molekul proinsulina može se cijepati u inzulin i vezujući protein zvan C-peptid.

Bubrežna regulacija događa se tokom filtracije glukoze u glomerulima i njezine obrnute apsorpcije u bubrežnim tubulima. Kao rezultat ovog procesa, u sekundarnom urinu nema glukoze koja se izlučuje iz tijela.

Ako se bubrežni izlučni sustav preoptereti velikom koncentracijom glukoze u plazmi, tada se izlučuje urinom. Glukozurija nastaje nakon prekoračenja granične razine glukoze u krvi koja cirkuliše.

To se događa ako je šećer u krvi viši od 9 mmol / L.

Test glukoze u krvi

Da bi se provela studija stanja metabolizma ugljikohidrata, analiziraju se indikacije glikemije na testu i nakon jela. Za to se koristi laboratorijska metoda ili glukometra koji se može koristiti kod kuće.

Analiza se provodi nakon 10-satne pauze u prehrani, s izuzetkom fizičke aktivnosti, pušenja, konzumiranja hrane ili pića, bolje je koristiti čistu pitku vodu u maloj količini da utažite žeđ.

Ako pacijent koristi bilo koji lijek, tada se njegovo povlačenje prvo mora dogovoriti s liječnikom kako bi se dobili pouzdani rezultati. Dijagnostička vrijednost je analiza krvi koja se obavlja dva puta u različitim danima.

Vrijednosti šećera u mmol / l u istraživanju pune venske krvi:

  • Do 3,3 - hipoglikemija.
  • 3-5.5 - šećer u krvi je normalan.
  • 6-6.1 - predijabetes.
  • Iznad 6.1 je dijabetes.

Ako sumnjate na kršenje metabolizma ugljikohidrata, provodi se TSH - test tolerancije na glukozu. Na to se morate pripremiti - da biste isključili emocionalni stres za tri dana, ne bi trebalo biti promjena u prehrani i zaraznih bolesti.

Na dan pregleda, ne bavite se sportom ili napornim fizičkim radom, ne pušite.

Ispitivanje tolerancije na glukozu indikovano je u prisustvu faktora rizika za dijabetes melitus, provodi se s visokom upornom hipertenzijom, visokim kolesterolom u krvi, ženama koje imaju gestacijski dijabetes, policističnim jajnicima, djetetu rođenom s tjelesnom težinom većom od 4,5 kg, s pretilošću, opterećena nasljednošću, nakon 45 godina.

Provođenje TSH-a uključuje test glukoze u krvi na vrijeme, uzimanje 75 g glukoze vodom, pacijent bi trebao biti u mirovanju 2 sata, a trebao bi proći i drugi krvni test.

Rezultati ispitivanja opterećenja šećerom procjenjuju se na sljedeći način:

  1. Tolerancija na glukozu je oslabljena, latentni dijabetes melitus: prije testa 6,95 mmol / l, nakon unosa glukoze - 7,8 - 11,1 mmol / l.
  2. Smanjena glukoza na testu: 1 mjerenje - 6,1-7 mmol / L, drugi rezultat je manji od 7,8 mmol / L.
  3. Dijabetes melitus: prije punjenja - više od 6,95, a nakon - 11,1 mmol / l.
  4. Norma: na prazan stomak - manje od 5,6 mmol / l, nakon opterećenja - manje od 7,8 mmol / l.

Mala glukoza

Hipoglikemija se osjeti ako smanjenje šećera dostigne 2,75 mmol / L. Zdrava osoba možda ne osjeća manje izraženu koncentraciju ili su simptomi minimalni. Uz stalno povišenu razinu šećera, mogu se pojaviti manifestacije hipoglikemije s normalnim sadržajem glukoze.

Normalna može biti fiziološka hipoglikemija s dugotrajnim prekidima unosa hrane ili produženim fizičkim radom bez odgovarajuće prehrane. Patološko smanjenje šećera povezano je s uzimanjem lijekova ili alkohola, kao i sa bolestima.

Nekongenitalna djeca osjetljivija su na hipoglikemiju jer imaju veći omjer tjelesne težine i tjelesne težine, a mozak troši najveći dio glukoze. U isto vrijeme, odojčad ne može zamijeniti glukozu ketonskim tijelima, jer imaju organsku ketogenezu.

Stoga čak i relativno mali pad šećera, ako se pojavi tokom dužeg vremenskog razdoblja, može naknadno uzrokovati poremećen intelektualni razvoj. Hipoglikemija je karakteristična za nedonoščad (do 2,5 kg težine) ili, ako majka ima dijabetes.

Hipoglikemija na testu javlja se s takvim patološkim stanjima:

  • Insuficijencija nadbubrežne kore.
  • Predoziranje preparata sulfonilureje ili inzulina.
  • Višak inzulina sa insulinom.
  • Hipotireoza
  • Anoreksija
  • Teške bolesti jetre ili bubrega.
  • Dugotrajna groznica.
  • Poremećaji apsorpcije u crijevima, operacije na stomaku.
  • Tumorski procesi, iscrpljivanje raka.

Akutna hipoglikemija manifestuje se slabošću, oštećenjem vida, glavoboljom, letargijom, vrtoglavicom, drhtavicom dijelova tijela, konvulzijama. Ovi simptomi su ograničeni na pothranjenost mozga.

Druga skupina simptoma razvija se kompenzacijskim aktiviranjem oslobađanja hormona stresa: tahikardija, znojenje, palpitacije, glad, drhtanje ruku, blijedica, peckanje prstiju, usana. Ako pad šećera napreduje, razvija se hipoglikemijska koma.

Klinički simptomi hronične hipoglikemije javljaju se uz umjereno smanjenje šećera, što se ponavlja kroz duži vremenski period. Tu spadaju: promjena ličnosti, gubitak pamćenja, demencija, psihoza, kod djece - ovo je razvojno kašnjenje, mentalna zaostalost.

Hiperglikemija

Hiperglikemija se smatra porastom koncentracije glukoze iznad 5,5 mmol / L. Može biti povezana sa unosom ugljenih hidrata, koji se brzo apsorbuju. Ova se sorta naziva alimentarna ili postprandialna. Stresni porast šećera nastaje zbog utjecaja hormona - glukokortikoida i kateholamina formiranih u tom razdoblju.

Patološka hiperglikemija razvija se s povećanom funkcijom ili tumorskim procesom u organima endokrinog sustava - hipofizi, gušterači, nadbubrežnoj žlijezdi ili u štitnoj žlijezdi. Dijabetes melitus jedan je od najčešćih uzroka stalnog povećanja šećera.

Mehanizam razvoja hiperglikemije kod dijabetesa ovisi o tome šta ga uzrokuje. Prva vrsta bolesti javlja se u pozadini autoimune destrukcije stanica koje izlučuju inzulin. Za dijabetes drugog tipa glavnu ulogu igra inzulinska rezistencija tkiva koja nastaje tokom metaboličkih poremećaja, od kojih je najvažniji pretilost.

S tipičnim manifestacijama hiperglikemije u organizmu se razvija sljedeći simptomski kompleks:

  1. Povećana žeđ.
  2. Iscrpljenost, uprkos činjenici da čovjek dobro jede.
  3. Čest i bogat izlaz urina.
  4. Glavobolja.
  5. Slabost, umor.
  6. Niži vid.
  7. Svrab kože i suve sluzokože.

Fluktuacije tjelesne težine mogu se očitovati ne samo gubljenjem kilograma (sa dijabetesom tipa 1), već i trajnom prekomjernom težinom u drugoj vrsti bolesti. To je zbog činjenice da inzulin potiče taloženje masnoće u potkožnom tkivu. Kod dijabetesa tipa 1 ima ga malo u krvi, a za drugi tip je karakteristična hiperinsulinemija, posebno na početku bolesti.

Dugotrajno povećanje šećera u krvi dovodi do smanjenja imuniteta, razvoja zaraznih bolesti, kandidijaze, te sporog zacjeljivanja rana i ulceroznih oštećenja. Poremećena opskrba krvlju i oštećenje živčanih vlakana dovode do smanjene osjetljivosti donjih ekstremiteta, razvoja polineuropatije.

Tipične komplikacije šećerne bolesti koje se razvijaju hroničnim viškom abnormalnog nivoa glukoze u krvi su oštećenje bubrega, mrežnice oka i uništavanje zidova velikih i malih krvnih žila.

Hiperglikemija također izaziva ozbiljnije akutne komplikacije dijabetesa, uključujući ketoacidozu, hipersmolarnu komu, pri kojoj razina glukoze može doseći 32 mmol / L i više.

Hiperglikemija je različite težine ovisno o koncentraciji glukoze u krvi (u mmol / l):

  • Svjetlo - 6.7-8.2.
  • Umerena ozbiljnost - 8,3-11.
  • Teško - iznad 11.1
  • Prekoma se javlja u 16,5, veće stope dovode do kome.

Hiperglikemija kod dijabetičara javlja se kada preskočite uzimanje tableta za snižavanje šećera ili unos inzulina, a također i ako njihova doza nije dovoljna.

Ovo se stanje može pojaviti pri jedenju hrane s visokim udjelom ugljikohidrata, dodavanju zarazne ili druge bolesti, stresa, smanjenju uobičajene razine tjelesne aktivnosti.

Indikatori šećera za samo nadgledanje

Kad koristite uređaj za mjerenje glukoze u krvi, morate se pridržavati ispravne tehnologije za ispitivanje krvi i učestalosti ispitivanja. Kod šećerne bolesti prvog tipa pacijenti bi trebali odrediti glikemiju najmanje 4 puta dnevno: tri puta prije jela i prije spavanja.

Dodatna merenja mogu biti potrebna i tokom noći, nakon intenzivne fizičke aktivnosti ili značajnih promena ishrane. Takođe se preporučuje samostalno praćenje šećera periodično nakon jela (nakon 2 sata).

U drugom tipu, pacijenti mogu biti na terapiji inzulinom ili uzimati tablete protiv dijabetesa, a provodi se i kombinirana terapija inzulinom dugog djelovanja i tabletama za smanjenje šećera.

Ako je pacijentu propisana intenzivnija terapija inzulinom, tada je režim ispitivanja isti kao kod prvog tipa dijabetesa. Ako primi jednu injekciju dnevno ili samo tablete, tada je obično dovoljno mjeriti šećer jednom, ali u različito doba dana.

Kada se koriste preparati inzulina, koji sadrže produženi i kratki inzulin, kontrola se provodi dva puta dnevno. Uz bilo koju opciju liječenja, jednom tjedno treba sastaviti grafikon koji odražava četverostruka mjerenja glikemije.

Ako tijek dijabetesa prati oštra kolebanja razine šećera, tada bi frekvencija mjerenja trebala biti veća, to bi trebao savjetovati liječnik. Takođe određuje ciljanu razinu glukoze za svakog pacijenta, ovisno o dobi, načinu života, tjelesnoj težini.

Osnovna pravila za provođenje samokontrole šećera u krvi:

  1. Krv iz prsta je najprikladnija za analizu, mjesto probijanja treba promijeniti.
  2. Ubrizgavanje se vrši sa strane, dubina ne smije biti veća od 2-3 milimetra.
  3. Svi potrošni materijali moraju biti sterilni i uvijek individualni.
  4. S lošom cirkulacijom krvi, prije analize, morate masirati prst i oprati ruke toplom vodom, osušiti.
  5. Prije mjerenja morate provjeriti kod na boci s test trakama i na ekranu brojila.
  6. Prva kap za istraživanje se ne koristi, treba je ukloniti suhim pamučnim jastučićem.
  7. Jaka kompresija prsta dovodi do mešanja krvi sa tkivom tečnosti, što iskrivljava rezultat.

Nanesite kap krvi samo na ivicu test trake, koja je crnom bojom označena. Prije mjerenja test traka mora biti u dobro zatvorenoj boci, jer je osjetljiva na vlagu. Ne može se izvaditi iz boce mokrim prstima. Također, ne možete promijeniti mjesta skladištenja test traka, jer originalno pakiranje sadrži sredstvo za sušenje.

Trake se moraju čuvati na suhom mjestu na sobnoj temperaturi, prije upotrebe morate biti sigurni da datum isteka označen na pakovanju nije prošao. Nakon dovršetka, takve test trake mogu iskriviti rezultat mjerenja.

Za ekspresnu dijagnostiku koriste se vizualne trake za određivanje šećera u krvi, a mogu se koristiti i bez glukometra. Možete se fokusirati i na rezultat određivanja koristeći takve trake u otkrivanju ketonskih tijela u krvi i urinu.

Video u ovom članku pokazuje kako samostalno mjeriti šećer u krvi.

Pogledajte video: Super Veliki Ja Super Size Me, Dokumentarni Film Sa Prevodom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar