Miris acetona u urinu: glavni uzroci dijabetesa

Ako je osoba zdrava, onda njegov urin nema oštre i neprijatne mirise, pa ako urin miriše na aceton, to bi trebalo upozoriti. Ali ne treba odmah paničariti, jer miris urina može dati različita pojedena hrana ili lijekovi. Međutim, čak i ako nema drugih zdravstvenih tegoba, najbolje je konzultirati se s ljekarom i otkriti zašto urin miriše na aceton.

Uzroci odraslih

Ketonurija se može pojaviti iz različitih razloga, ovisno o vrsti dijabetesa i količini ugljikohidrata koji se konzumira dnevno. Ako osoba ima dijabetes tipa 2 i tijelo proizvodi vrlo malo vlastitog inzulina, tada će tijelo početi proizvoditi više ketona.

Odnosno, tijelo koje nema dovoljno inzulina da bi dobilo energiju za svoje ćelije, uništava tjelesna tkiva (masnoće i mišiće) da bi stvorilo ketone koji se mogu koristiti kao gorivo.

Kod dijabetesa tipa 2, miris acetona u urinu znak je iscrpljenosti proizvodnje vlastitog inzulina, posljedica istodobnih bolesti ili uzimanja diuretika, estrogena, kortizona i gestagena.

Ketonurija kod djece

Miris acetona u urinu kod djece često se osjeća kod dijabetesa tipa 2. Poznata je i kao maloljetnički dijabetes, jer se ova bolest obično dijagnosticira kod djece, iako se može razviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja uzrokuje umiranje beta ćelija koje proizvode inzulin u gušterači, a tijelo ne može proizvesti dovoljno inzulina bez njih da adekvatno regulira razinu glukoze u krvi. Ketonurija se javlja i tokom puberteta i u periodu aktivnog rasta organizma kod zdrave djece i adolescenata.

Tokom trudnoće

Miris acetona u urinu često se javlja kod trudnica koje ne boluju od dijabetesa. Iako to nije znak ozbiljne komplikacije trudnoće, žena može većim dijelom uznemiravati koje se već stalno brine za svoje zdravlje i stanje ploda.

Ketonurija tokom trudnoće ukazuje na to da ćelije u telesu ne primaju dovoljno glukoze iz krvi, i samim tim trudnica ne može dobiti dovoljno energije razgradnjom ugljenih hidrata.

Postoje različiti faktori koji dovode do prisustva ketona u urinu, uključujući:

  • dehidracija
  • nepravilna prehrana ili niskokalorična dijeta,
  • neki od prirodnih znakova trudnoće, kao što su mučnina, povraćanje, takođe mogu dovesti do povećanog stvaranja ketona.

Konačno, miris acetona u urinu može se javiti kod gestacijskog dijabetesa u trudnica - povećanja šećera u krvi. Obično ovo stanje nestaje nakon porođaja, ali može opstati i kod žene u kasnijem životu. U riziku su žene s prekomjernom težinom (BMI od 25 do 40), kao i žene starije od 25 godina.

Izračunavanje BMI je vrlo jednostavno, uzimajući težinu u kilogramima i dijeliti s rastom u m². Može se primijetiti da nizak nivo ketona ne utječe na plod, ali ketonurija može biti prijetnja plodu, a može ukazivati ​​i na gestacijski dijabetes. Neke studije pokazuju da bi bebe rođene majkama s ketonurijom u budućnosti mogle imati niži IQ i probleme sa učenjem.

Simptomi nakupljanja ketona, osim mirisa acetona u urinu, uključuju:

  • Žedan.
  • Brzo mokrenje.
  • Mučnina.
  • Dehidracija.
  • Teško disanje.
  • Zamagljena svijest (rijetko).
  • Pacijent s ketonurijom ponekad može mirisati slatko ili kiselo iz usta.

Dijagnostičke metode

Dijagnoza ketonurije moguća je ne samo u bolnici, već i kod kuće, u tu svrhu postoje posebne testne trake koje se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni. Sadrže hemikalije koje reagiraju na aceton kao promjenu boje. Štapić se stavlja u uzorak urina kako bi se proverilo da li ima promene boje.

Ova promjena se tada upoređuje sa skalom boja. Za laboratorijski test morate proći jutarnji test urina. Uobičajeno, ketoni u urinu su ili odsutni ili su prisutni u malim količinama.

Ovaj broj je prikazan plusevima:

  • Jedan plus je i slabo pozitivna reakcija urina na aceton.
  • Od 2 do 3 plusa - pozitivna reakcija, potrebna je konsultacija s terapeutom ili ginekologom (za trudnicu).
  • Četiri plusa - veliki broj ketona u urinu, za to je potrebna hitna medicinska pomoć.

Urin miriše na aceton: lijekovi, dijeta i narodni lijekovi

Studije pokazuju da acetonurija može dovesti do kiselosti krvi, za koju se zna da uzrokuje ketoacidozu - kršenje metabolizma ugljikohidrata. To zauzvrat dovodi do raznih nuspojava koje mogu biti opasne po život, poput dijabetičke kome, cerebralnog edema, gubitka svijesti i smrti. Stoga je vrlo važno isplanirati trenutno liječenje kada razina ketona poraste iznad normalnog raspona.

Liječenje lijekovima za bolest:

  • Intravenozna infuzija tečnosti. Jedan od simptoma ketoacidoze je učestalo mokrenje, što u konačnici dovodi do gubitka tekućine u tijelu. Stoga je potrebno nadoknaditi taj gubitak intravenskom infuzijom.
  • Dopunjavanje elektrolita korišćenjem Ringerove kapaljke. Ponekad nivo elektrolita u tijelu dijabetičara s ketoacidozom postaje vrlo nizak. Neki primeri elektrolita uključuju natrijum, hlorid i kalijum. Ako je gubitak ovih elektrolita prevelik, srce i mišići ne mogu pravilno funkcionirati.
  • Ako pacijent s dijabetesom miriše na urin acetonom, liječnik može propisati lijekove koji mogu apsorbirati i uklanjati toksine iz tijela. Takvi lijekovi uključuju: Smecta, Enterosgel i redovne tablete aktivnog ugljena.
  • Terapija inzulinom jedno je od glavnih sredstava borbe protiv acetonurije. Inzulin pomaže u zasićenosti stanica glukozom, pružajući tijelu energiju. U većini slučajeva dovoljna je jedna injekcija inzulina dnevno. Međutim, u nekim slučajevima lekar može preporučiti da pacijent napravi dve injekcije - ujutru i uveče.

Dijetalna terapija

Zdrava, izbalansirana prehrana pomoći će u kontroli stanja uzrokovanog povećanim nivoom ketona u tijelu. Važno je isključiti iz prehrane masnu hranu koja sadrži malo ugljikohidrata, kao i hranu koja sadrži sumpor. Hrana bogata mastima oponaša gladovanje, pa tijelo pokušava pronaći alternativne načine da dobije energiju. U prehranu dijabetičara mora biti uključeno svježe voće i povrće. Konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI) može pomoći u sprečavanju ili smanjenju ketonurije.

Ovi proizvodi uključuju:

  • krastavci
  • luk
  • bijeli kupus
  • patlidžan
  • breskve
  • marelice
  • jabuke
  • karfiol
  • rotkvica
  • crvena paprika
  • slatka paprika.

Ne biste trebali ići na dijetu ako je nivo ketona u urinu visok. U tom slučaju će biti potrebno liječenje inzulinom i kapaljkom kako bi se vrijednost šećera u krvi dovela na normalnu razinu.

Trudnicama i dojiljama čiji urin miriše na aceton savjetuje se da u svoju prehranu uključe uravnoteženo voće, povrće, mliječne proizvode i žitarice.

Djeca trebaju piti kompot od suhog voća, a umjesto šećera koristiti fruktozu. Takođe, u dogovoru s pedijatrijskim pedijatrom, djetetu treba davati vitamin nikotinamid, koji pomaže u regulaciji metabolizma glukoze.

Uzroci i simptomi acetonurije

Urin je ta filtrirana krvna plazma, u njoj se skupljaju tvari koje organizmu ne trebaju. Aceton može ući u urin samo ako postoji povećani sadržaj u krvi. To se naziva ketonemija, a aceton u urinu naziva se ketonurija ili acetonurija.

Ako urin miriše na aceton, onda to može biti trovanje alkoholom, trovanje teškim metalima. Često se ketonurija javlja kod osobe koja je prošla anesteziju, posebno ako se koristio hloroform. Pri visokim temperaturama, takođe se opaža slična pojava.

Acetonurija može nastati ako osoba jede hranu koja se temelji na životinjskim proteinima. Ovaj proces doprinosi kršenju režima pijenja, dehidraciji i povećanoj fizičkoj aktivnosti. Često nivo acetona u krvi, odnosno u urinu, raste kod žena koje sjede na dijetama s ugljikohidratima ili s malo ugljikohidrata.

Najčešće acetonurija ne zahtijeva liječenje, samo trebate pregledati svoju prehranu i pridržavati se optimalne vodene ravnoteže. Ali nisu svi problemi riješeni dovoljnom količinom vode i pravilnom prehranom.

U dijagnozi zdrave mokraće ketonska tijela se ne otkrivaju, mogu se primijetiti kod dijabetes melitusa, trudnoće koja je praćena teškom toksikozom, kao i kod poremećaja u radu gastrointestinalnog trakta i drugih bolesti i patologija.

Ketonurija za dijabetes

U zdravom tijelu sve kiseline se razgrađuju na vodu i ugljični dioksid, ali kod dijabetes melitusa inzulin se proizvodi u manje nego što je potrebno, pa u tom pogledu masne kiseline i aminokiseline nisu potpuno oksidirane, ti ostaci postaju ketonska tijela.

Kada se ketonska tijela nađu u urinu pacijenta oboljelog od dijabetesa, tada liječnici kažu da bolest napreduje, a moguć je i njen prijelaz u teži stadij. Pored toga, ovom pojavom povećava se rizik od hiperglikemijske kome, pa pacijentu treba hitna medicinska pomoć.

Bolest jetre

Ako je enzimska funkcija jetre nedovoljna, metabolizam može biti poremećen, a ketoni će se akumulirati u krvi i urinu. Zbog različitih štetnih faktora, jetra može biti oštećena. Dolazi do zatajenja jetre. Istovremeno mogu se poremetiti sve funkcije jetre odjednom, ili jedna. Ova bolest ima nekoliko stadija, od kojih je najopasnija akutno zatajenje jetre. Izražava se bolesnikovom slabošću, smanjenjem apetita, manifestuje se žuticom i mučninom, tečnost se nakuplja u trbušnoj šupljini, što dovodi do dijateze i otekline. Urin može mirisati na aceton. Ovo se stanje pacijenta može razviti zbog hepatoze, ciroze, virusnog hepatitisa, trovanja (uključujući alkohol). Ako se liječenje ne provede na vrijeme, onda je moguć smrtni ishod.

Aceton u urinu kod žena

Povećanje ketona u krvi i urinu kod žena može biti povezano s hormonskim promjenama ili s ozbiljnom toksikozom tokom trudnoće. U prvim tjednima trudnoće žensko se tijelo mora naviknuti i prilagoditi se svom novom stanju, a ponekad jednostavno nema vremena za suočavanje sa propadajućim proteinima. Ako se problem povećanog sadržaja ketona primijeti u kasnijim fazama, tada posljedice mogu biti ozbiljne, jer je možda ovo već teški oblik hepatoze.

Ako se u urinu otkrije miris acetona, žena bi trebala pregledati svoju prehranu, odnosno uravnotežiti prehranu. Usput, urin često može osjetiti miris acetona zbog gladi, u ovom slučaju zbog nedostatka masti i ugljikohidrata, tijelo počinje koristiti protein.

Ako tokom trudnoće žene imaju neku vrstu zarazne bolesti, onda i njen urin počinje mirisati poput acetona. Trudnoća uveliko podriva imunološki sistem, što može pogoršati hronične bolesti - problemi s jetrom, štitnom žlijezdom zajedno s toksikozom sigurno će postati uzroci patoloških promjena u urinu.

Da biste liječili ketonuriju, prvo morate otkriti razlog zašto se pojavila. Istovremeno se mora imati na umu da se trudnice često suočavaju s ovim problemom, a ponekad dovodi do razvoja dijabetesa. Zbog toga doktori nude ženi hospitalizaciju i liječenje lijekovima za snižavanje i stabilizaciju nivoa ketonskih tijela u krvi i urinu.

Kao i svaku bolest, ketonuriju je lakše spriječiti nego liječiti. Zbog toga, trudnica treba pravilno jesti i često spavati, 8-10 sati, a večernji obrok treba sadržavati proteine ​​i škrobnu hranu. Vrlo je važno tokom trudnoće pravovremeno poduzimati testove kako biste otkrili koje elemente u tragovima nedostaje zbog promjene hormonske razine.

Dijagnostika Ketonurije

Da biste otkrili ketonuriju, nije potrebno ići na kliniku. Dovoljno je kupiti test trake koje se prodaju u ljekarni. Moraju ih spustiti u urin i vidjeti hoće li traka postati ružičasta, to znači da u urinu ima acetona, a povećana količina acetona traka postaje ljubičasta. Ako ne možete kupiti takve test trake, onda možete uliti urin u posudu i dodati malo amonijaka, ako mokraća pocrveni, onda u mokraći postoje ketonska tijela.

Ketonuria tretman

Liječenje povećanim sadržajem ketona u urinu usmjereno je na iskorjenjivanje uzroka ovog stanja. Lekar može propisati terapiju tek nakon što pacijent prođe opsežni pregled i postavi dijagnozu.

Što se tiče ketonurije kod žena u položaju, u ovom slučaju je potrebna konzultacija liječnika. Potrebno je saznati uzrok teške toksikoze, koja je izazvala porast ketona u urinu. Kod naprednih slučajeva ketonurija može dovesti do acetonske krize.

U tom slučaju vam je potrebna vrlo stroga dijeta. Prvog dana je dozvoljeno samo teško pijenje, ako nema mučnine, tada možete pojesti i mali kreker. Sutradan takođe morate piti puno tečnosti, skuhati pirinač i piti njegovu dekociju, kao i jesti pečenu jabuku. Trećeg dana popijte pirinčinu juhu, pojeli jabuku i možete skuhati malo tečne kaše od riže. Četvrtog dana možete dodati kekse na sve gore navedeno i napraviti juhu od povrća, dodajući 1 kašika. l biljno ulje. Već od petog dana možete postepeno dodavati svu zabranjenu hranu, ali morate paziti da se tijelo ne prezasiti.

Ne biste trebali postavljati vlastite dijagnoze i odgađati posjet ljekaru, to će samo pogoršati situaciju. Pravovremenom dijagnozom i pravilnim imenovanjima možete postići najbolji rezultat u liječenju bolesti.

Pogledajte video: BOJE JUTRA Na šta ukazuju analize krvi i urina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar