Gimnastika za noge protiv dijabetesa

Dijabetes tipa 1 ili 2 godišnje oduzima živote miliona ljudi širom svijeta. Ova se bolest zaista ne može izliječiti, međutim, svaki dijabetičar, poštujući stil života koji je propisao liječnik, može živjeti dug i sretan život bez komplikacija dijabetesa. Liječenje šećerne bolesti prvog (drugog) tipa uključuje ne samo dijetsku terapiju i uzimanje potrebnih lijekova, već i fizikalnu terapiju (fizikalna terapija). Vježbe umjerenog intenziteta mogu povećati osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin, kao i povećati efikasnost uzimanja lijekova za snižavanje šećera. Uz dijabetes tipa 2, koji pogađa ljude koji su pretili ili pretili, terapijske vježbe pomažu u gubitku kilograma, što je važno i za prevenciju komplikacija bolesti.

Ostala korisna svojstva gimnastike uključuju:

  • prevencija razvoja kardiovaskularnih bolesti,
  • prevencija neuropatije,
  • Poboljšanje dobrobiti pacijenta
  • poboljšani metabolizam

Da bi gimnastika s dijabetesom pogodovala zdravlju, morate je raditi u skladu s određenim pravilima. Stvar je u tome što preintenzivno vježbanje dijabetesa prvog (drugog) tipa može dovesti do hipoglikemije sa svim slijedećim posljedicama. Stoga se dijabetičar treba uključiti u vježbanje terapije za dijabetes samo po preporuci liječnika.

Svakodnevne vježbe

Šta bi trebalo uključivati ​​set vježbi za dijabetičare:

  1. Endokrinolozi i instruktori vježbanja preporučuju da dijabetičari svoj dan započnu 20-minutnom laganom šetnjom. Tokom opterećenja možete raditi lagane vježbe za razvoj ruku i nogu (ljuljačke, fleksioni ekstenzija, klečeći prsti itd.).
  2. Preporučuje se 10 minuta dnevno za vježbe sa bučicama težine do dva kilograma.
  3. Nakon vježbi snage, prema pravilima vježbanja terapija za dijabetes, preporučuje se vježbanje na vodoravnim šipkama ili švedskom zidu 10 minuta.
  4. Vježbe sa loptom korisne su za dijabetičare, ali treba naći pratitelja za takav fizički napor. Obje osobe moraju u roku od 15 minuta proslijediti loptu jedno drugom dok su u pokretu.
  5. Svaki set vježbi završava se vježbama disanja.

Treba detaljno razmotriti karakteristike vježbi disanja za dijabetes prvog (drugog) tipa. Pravilno disanje tokom gimnastike pomaže u sprečavanju prekomernog rada, kolebanja krvnog pritiska i što je najvažnije - nivoa šećera u krvi. Svaka vježba posebnog kompleksa trebala bi započeti nizom kratkih i brzih udisaja s nosom, a nakon 5 udisaja morate duboko i polako udahnuti nos. Vježbu je preporučljivo ponoviti nekoliko puta.

Skup vježbi za dijabetes

  1. Muškarac razdvaja noge u širini ramena, od kojih jedno ostavlja i duboko udahne. Na izdisaju trebate se vratiti u početni položaj. Vježba se ponavlja 4-5 puta.
  2. Dvije minute trebate hodati s naizmjenično visokim porastom bedara, dok ruke trebate podići i spustiti dolje.
  3. Osoba postaje ravna, i stavlja ruke iza glave, a pritom dovodi laktove pred lice. Na račun „dva“ laktova odvoje se u stranu, a osoba udahne. Na račun "četiri" trebate se vratiti u početni položaj.
  4. Noge su postavljene na širinu ramena, a ruke raširene. Trebali biste napraviti 3 opružna nagiba udesno, a zatim isti iznos s lijeve strane.
  5. Noge su jednake širine ramena, a ravne ruke su ispružene ispred vas. Zamah se izvodi sa svakom nogom, a osoba treba da dodiruje vrhove prstiju nogom.
  6. Noge su u širini ramena, a čovjek se naginje naprijed, pokušavajući dlanovima doći do poda. U isto vrijeme noge trebaju ostati ravne. Tada se osoba spušta na koljena, zadržavajući naglasak, a potom naglasak uzima ležeći. Zdjelicu treba podići više naginjući se prema naprijed, dok glava mora biti spuštena između ruku. Zatim, uzimajući naglasak ležeći, trebali biste postepeno spustiti zdjelicu. Nakon toga trebate se vratiti u klečeći položaj, podići zdjelicu prema gore i ispraviti udove.
  7. Ova vježba se izvodi u sklonom položaju: osoba leži na leđima i podiže noge vertikalno. Na račun „jedan-dva“ noge se odvajaju i umanjuju, a na račun „tri-četiri“ - savijajte i odvijajte. Vježba se ponavlja do šest puta.
  8. Posljednja vježba kompleksa je lagana šetnja dvije minute.

Nakon tjelovježbe za dijabetes preporuča se uzeti kontrastni tuš ili obrisati ručnikom namočenim u hladnoj vodi (pokreti bi trebali biti usmjereni prema srcu).

U teškoj šećernoj bolesti prvog (drugog) tipa, osobi se takođe preporučuje izvođenje vježbi. Njihova lista:

  1. Čovjek sjedi na stolici i počinje stiskati i stisnuti nožne prste. Zatim stavlja pete na pod i pokušava podići prste što je više moguće.
  2. Pacijent se naslanja na stolicu i nogama izvodi rolete od pete do pete.
  3. Pacijent je položen na leđa i podiže noge. Nakon toga, potrebno je da napravite 10 kružnih pokreta u nogama.

Ako tijekom treninga osoba osjeća slabost, drhtanje ruku, suha usta i vrtoglavicu, tada bi trebao odmah prestati s predavanjima i dogovoriti užinu uz hranu dopuštenu dijetom br. 9 Sljedeći put možete započeti fizički odgoj tek sljedećeg dana, ali samo ako hipoglikemija nije otkrivena.

Ljudima s dijabetesom dozvoljena je ne samo vježba terapija, već i plivanje, skijanje, vožnja biciklom i lagani fizički rad. Bavljen bilo kojim fizičkim radom, dijabetičar bi trebao slušati svoje tijelo i nadzirati njegovo dobro stanje.

Masaža i gimnastika za noge kod šećerne bolesti: indikacije i kontraindikacije. Tehnika masaže i set vežbi.

Masaža i gimnastika za dijabetes su obavezni postupci koji pomažu u održavanju zdravih nogu.

Svim dijabetičarima se savjetuje da poznaju osnovna pravila samo-masaže i skup vježbi za gimnastiku kod kuće.

Masaža i gimnastika za noge kod dijabetesa usmjereni su na poboljšanje pacijentovog stanja.

Također, ovi postupci preporučuju se kao efikasna prevencija dijabetičkog stopala.

Nemoguće je nedvosmisleno odgovoriti na ovo pitanje. Činjenica je da masaža stopala ima i indikacije za upotrebu i kontraindikacije.

Terapijska masaža utječe na stopala, gdje ima puno živčanih završetaka, pravilno djelujući na koji možete značajno poboljšati pacijentovo stanje neuropatijom i spriječiti razvoj dijabetičkog stopala.

Video (kliknite za reprodukciju).

Indikacije za masažu (samo-masaža) donjih ekstremiteta su:

  • napetost i bol u mišićima nogu, ukočenost,
  • zastoj u udovima zbog neaktivnosti,
  • kršenje metaboličkih procesa u nogama, izraženo suhom kožom, cijanozom itd.,
  • smanjena osjetljivost, atrofija nervnih završetaka,
  • blago oticanje,
  • bolesti mišićno-koštanog sistema,
  • keratinizacija kože itd.

Postupci masaže doprinose normalizaciji limfe i protoka krvi u nogama, ublažavaju umor, ubrzavaju metabolizam i regeneraciju tkiva.

Međutim, uprkos odličnom terapijskom efektu, postupak ima nekih kontraindikacija:

  • nekroze, trofičnih čira, gangrene i drugih ozbiljnih oštećenja kože,
  • akutna endokrina stanja (hipoglikemija),
  • pogoršanje somatskih bolesti protiv šećerne bolesti,
  • varikozne vene, sklonost trombozi.

Prije početka tečaja samo-masaže trebali biste se posavjetovati s liječnikom koji će vam reći najbolje tehnike masaže, učestalost i intenzitet postupka, ovisno o vašem stanju.

To se radi pomoću vruće kade. Takva masaža pomaže opuštanju nogu, sprječava njihovu suhoću i ljuštenje, a također nježno djeluje na živčane završetke.

Izbor određene vrste masaže ovisi o preferencijama pacijenta, njegovom stanju i financijskim mogućnostima.

Masažni otirači i masažeri za stopala u našoj se internetskoj trgovini prodaju po pristupačnoj cijeni, zbog čega se preporučuje kombinirati sa općom masažom koju možete sami napraviti kod kuće.

Sat za samo-masažu započinje tretmanom rukama prahom od talka, dječijim puderom ili uljem za masažu. Ovaj tretman doprinosi boljem klizanju kože i pomaže u sprečavanju oštećenja na njoj.

Prije postupka potrebno je pažljivo pregledati noge na pojave osipa, natečenih vena, ulceracija. Ako postoje, bolje je odgoditi masažu dok se ne uklone kontraindikacije.

Preporučuje se efikasna masaža stopala kod dijabetesa tipa 2 s toplom opuštajućom kupkom za stopala.

Možete dodati morsku sol i dekociju bilja u vodu. Trajanje kupke je 10-15 minuta.

Nakon toga, noge se moraju osušiti i tek nakon toga nastavite s masažom. Zasjedanje je najbolje obaviti u sjedećem položaju.

Postupak masaže za dijabetičare sastoji se od naizmeničnog nanošenja sljedećih tehnika masaže:

Jače i duže vibracije. Preporučuje se raditi ih najviše 3-5 sekundi. Imaju izvrstan tonik učinak i pomažu u jačanju mišića.

Svaki element tehnike masaže treba ponoviti 2-3 puta tokom seanse. Glavno pravilo je umjerena primjena sile. Proces ne bi trebao izazivati ​​bol ili negativne emocije.

Prilikom provođenja postupka masaže, također se morate pridržavati sljedećih pravila:

  • masaža stopala kod dijabetesa tipa 2 počinje od prstiju postepenim kretanjem do potkoljenice i zgloba koljena,
  • poplitealna fosa nije pogođena!
  • pritisak i intenzitet ovise o karakteristikama masiranog područja (na teladi i stopalima pritisak je veći, na potkoljenici i gležnjevima - manji),
  • sve akcije se obavljaju pažljivo, bez žurbe, da se ne ozlijedi koža,
  • seansa se završava laganim udaranjem.

Nakon masaže preporučuje se mazanje stopala posebnim kremama sa hidratantnim i regenerirajućim učinkom.

Kliknite na sliku ispod kako biste saznali više o masti za dijabetičare i naručite ih kućnom dostavom ili poštom.

Pacijenti bi trebali znati da je u mnogim slučajevima samo-masaža, kao i liječenje dijabetičkog stopala narodnim lijekovima, samo dodatak liječenju lijekovima, dopunjava, ali ne i zamjenjuje ga.

Stručnjaci iz oblasti fizioterapijskih vježbi preporučuju dijabetičarima da obrate pažnju na one sportove i vježbe nogu za dijabetes koji imaju minimalno naprezanje na nogama, ali istovremeno pomažu u normalizaciji protoka krvi i održavanju mišića udova u dobroj formi.

Ovi sportovi uključuju:

  • hodanje ili hodanje
  • sporo trčanje
  • plivanje
  • odmjereno biciklizam,
  • spor mirni ples
  • vodena aerobika
  • medicinska gimnastika.

Važno je da časovi donose radost, to ne možete učiniti "kroz snagu".

Za sve dijabetičare u sportu važno je pravilno rasporediti pritisak tjelesne težine na stopalo. Da biste to učinili, morate nositi dijabetičke uloške sa efektom pražnjenja.

Kliknite na sliku ispod kako biste saznali više o dijabetesima i naručite ih za kućnu dostavu ili poštom.

Stariji pacijenti savjetuju da koriste posebnu trsku prilikom planinarenja.

Dnevna kućna gimnastika za dijabetes

Svakodnevna gimnastika za noge traje 10-20 minuta dnevno. Takva prevencija dijabetičkog stopala je veoma efikasan način da se izbjegne razvoj bolesti.

Kompleks osnovnih vežbi uključuje:

  1. Fleksija / produženje nožnih prstiju stopala.
  2. Naizmjenično stojeći na nožnim prstima i na petama.
  3. Podignite čarape bez skidanja peta s poda.
  4. Naizmjenično okretanje peta i čarapa.
  5. Ispravljanje nogu na težini s podizanjem koljena.
  6. Fleksija / produženje nogu u gležnjem zglobu.
  7. Kružni pokreti s ravnim nogama.
  8. „Izvlačenje“ brojeva u zraku s ispruženim nogama.
  9. Lopta valjanje stopala.
  10. „Bicikl“ u vazduhu.

Sve vježbe radite 1-2 minute. Nakon tjedan dana redovnog treninga, osjetit ćete poboljšanje: osjetljivost i cirkulacija krvi će se normalizirati, stopala će postati manje umorna, a mišićni tonus će se povećati.

Također, da biste spriječili bolesti stopala, morate znati kako se brinuti za stopala s dijabetesom i slijediti preporuke ljekara.

Naša internetska trgovina sadrži najučinkovitije i najsavremenije lijekove za stopala protiv dijabetesa. Cijelu Rusiju dostavljamo kurirom do vaše kuće, do mjesta dostave narudžbi i poštom. Kliknite na sliku ispod i saznajte više.

Cjelovita gimnastika za noge kod dijabetesa je neophodna preventivna mjera, jer poboljšava protok krvi, razvija zglobove i jača mišiće nogu, podstiče odliv limfe. Skup vježbi odabire se pojedinačno, ovisno o stupnju oštećenja stopala i kompenzaciji za osnovnu bolest.

Za terapeutski učinak preporučuje se izvođenje gimnastičkih vježbi svakodnevno, u trajanju od 15 minuta, po 10 puta svaki!

Dijabetičko stopalo - ozbiljno, postdijabetičko stanje koje se razvija na pozadini ishemije, neuropatije i infekcija. Ako se ne liječi, dovodi do amputacije. Pacijent se žali na ukočenost, peckanje i peckanje na stražnjoj strani stopala, bol pri hodu, vrućicu ili temperaturu. Koža stopala je suva i blijeda. Specijalna gimnastika dizajnirana je za prevladavanje neugodnih simptoma i vraćanje funkcionalnosti stopala.

Vježbanje dijabetesa nije samo važno, već je i korisno. Ali prije nego što radite vježbe za noge, trebali biste razgovarati o njihovim varijacijama i opterećenje s liječnikom, jer oni mijenjaju mnoge pokazatelje tijela:

  • normalizacija metabolizma, rada srca,
  • povećana osjetljivost ćelija na inzulin i njegovu apsorpciju,
  • snižavanje krvnog pritiska
  • ublažavanje ateroskleroze zbog povećanih lipida,
  • povećanje otpornosti na stres,
  • poboljšanje cirkulacije krvi celog organizma.

Vratite se na sadržaj

Gimnastika koristi sve mišiće i pokreće sve vitalne procese, tako da se moraju pridržavati određenih pravila:

Prije vježbanja, poželjno je jesti jabuku.

  • Prije gimnastike, dijabetičarima je zabranjeno ubrizgavanje inzulina.
  • Obavezno 15 minuta prije početka nastave potrebno je povećati nivo ugljikohidrata u tijelu, najbolje zbog upotrebe voća (jabuke ili kruške).
  • Upotrijebite mjerač glukoze u krvi za mjerenje šećera u krvi. Ne bi trebalo da pređe 15 mmol / L. Ako se pokazatelji ne podudaraju, zabranjeno je raditi gimnastiku.
  • Izmjerite krvni tlak pomoću monitora za krvni pritisak. Ne smije prelaziti 140/90 mm. Hg. Čl., A puls - 80 otkucaja u minuti.
  • Tokom lekcije važno je stalno pratiti puls. Trebao bi biti od 120 do 140 otkucaja u minuti. Ako je puls veći od zadanih pokazatelja, morate prestati baviti se sportom.

Vratite se na sadržaj

Kompleks se sastoji od 15 vježbi za dovršavanje, a koje će vam trebati: stolica, prostirka, gumena lopta, konopac, lim od papira.

  1. Lezite na prostirku i podignite noge gore, okomito na pod. Savijte kolena i napravite kružne pokrete udesno i udesno 10 puta.
  2. Ležeći na prostirci, podignite noge i pokušajte zatvoriti stopala, naslanjajući ih jedno na drugo. Stavite noge na pod i ponovite vježbu ponovo.
  3. Lezite na pod, podignite noge i pokušajte da ih ispravite što je moguće bolje. Držite tako 2 minute. Nakon toga sjednite na krevet ili kauč tako da se noge spuštaju (2 min.). Ova vježba Rathshaw potiče cirkulaciju krvi.

Vratite se na sadržaj

Gimnastika će imati pozitivan učinak samo ako ne pretjerate. Ako osjetite teške noge, bol ili primjetne rane od krvarenja, odmah usporite ili prestanite s vježbom, odmarajte se i posavjetujte se s liječnikom. Osim gimnastike preporučuje se pacijentima koji imaju sindrom dijabetičkog stopala hodanje barem 2 sata dnevno, jer to značajno utječe na cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.

Kod ljudi koji imaju dijabetes melitus na pozadini bolesti dolazi do oštećenja svih tjelesnih sistema. Dakle, najozbiljnija komplikacija bolesti je sindrom dijabetičkog stopala, jer patologija ne pogađa samo mišićno tkivo, već i nervna vlakna, koštano tkivo i krvne žile. Takve promjene su nepovratne i teško ih je liječiti, pa je sindrom lakše spriječiti u početnoj fazi. Da biste to učinili, postoji posebna gimnastika, koja uključuje set vježbi za noge sa dijabetesom. Dijabetičarima se preporučuje da se upoznaju sa kompleksom liječenja za njegovu ispravnu provedbu.

Umjerena tjelesna aktivnost kod dijabetesa može povećati osjetljivost tkiva i stanica tijela na djelovanje inzulina, kao i smanjiti nivo hiperglikemije na normalne vrijednosti. Većina pacijenata izbjegava sport, uprkos pozitivnom učinku.

Redovno vežbanje za dijabetes pomoći će vam da postignete sledeće efekte:

  • ubrzanje metaboličkih procesa,
  • smanjenje tjelesne masne mase,
  • jačanje kardiovaskularnog sistema,
  • normalizacija krvnog pritiska,
  • nizak holesterol u krvi,
  • povećava se otpornost na stres
  • jačanje okvira mišića.

Zahvaljujući redovitim vježbama, metabolizam počinje, zalihe glukoze aktivno se oksidiraju i troše. Duševno zdravlje dijabetičara je stabilizirano, što poboljšava njegovo emocionalno zdravlje. Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi u žilama donjih ekstremiteta, što sprečava izgladnjivanje kisika u tkivima nogu. Aktivna opterećenja značajno smanjuju rizik od razvoja angiopatija, smanjujući rizik od vaskularnih komplikacija. Dakle, u fazi nadoknade šećerne bolesti redovite vježbe nisu lošije u učinkovitosti od djelovanja lijekova. Zbog toga je važno odabrati optimalni set vježbi za noge i pokušati ga izvoditi svakog dana.

Kada se izvode posebne vježbe za donje ekstremitete, mogu se postići sljedeći pozitivni efekti:

  • umor nogu opada čak i nakon značajnih fizičkih napora,
  • ublaženi su spazam i bolovi u mišićima,
  • simptomi trnce i ukočenosti nestaju,
  • obnavlja se trofija tkiva,
  • koža postaje mekša.

Pomoću posebnih postupaka (elektroforeza, terapija blatom, darsonvalizacija) možete brzo vratiti mesta zahvaćena tkiva i njihovu osjetljivost.

Tijelo dijabetičara neprestano pati od kolebanja nivoa glukoze, posebno kod dugog tijeka bolesti. Takve promjene uzrokuju emocionalnu nestabilnost na pozadini depresije. U tom stanju pacijent ne želi baviti sportom, pa vodi sjedilački način života, koji pogoršava manifestacije i komplikacije dijabetesa.

Poseban set vježbi za dijabetes tipa 2 pomoći će povećati osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina. Pacijentima preporučujemo da započnu sa zdravstvenim hodanjem i kardio-vježbama, jer će ojačati srčani mišić i pomoći u izgradnji mišićne mase, pripremajući tako tijelo za duža sesija. Pacijenti mogu vidjeti pozitivan učinak već nakon 2-3 mjeseca, pod uvjetom da ga redovno treniraju.

Da biste postigli maksimalne rezultate, morate se pridržavati pravila:

  • fizička aktivnost treba biti dugačka,
  • Prije nastave, kontrolirajte nivo šećera u krvi,
  • sa visokim šećerom, izbjegavajte intenzivne vježbe,
  • održavaju optimalnu razinu inzulina u krvotoku.

Vježbe za pacijente s dijabetesom trebao bi odabrati liječnik, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela. Zabranjeno je baviti se intenzivnim vježbama kroz silu, jer to dovodi do pretjeranog izlučivanja adrenalina, koji je hormonski antagonist inzulina.

Poseban skup vježbi za noge mora se izvoditi u strogom slijedu. Prvi časovi se održavaju pod nadzorom liječnika u uredu LFK-a, on će pomoći u razvijanju algoritma vježbanja i prilagođavanju tijela željenom ritmu nastave.

Intenzivna opterećenja zahtevaju potrošnju dodatne energije, čiji je izvor glukoza. Dakle, nakon vježbanja dolazi do smanjenja šećera u krvi i pacijent može osjetiti simptome hipoglikemije. Da biste spriječili opasno stanje, sat vremena prije treninga morate konzumirati složene ugljikohidrate, na primjer, jesti kašu s kriškom dijetalnog mesa. Ako se simptomi niskog šećera uoče i nakon jela, sljedeći put trebate smanjiti dozu hormona ili lijekova koji smanjuju šećer.

Pre nego što započne niz vežbi za donje ekstremitete, pacijent treba da se pridržava sledećih preporuka:

  • Ako se časovi vježbanja održavaju izvan kuće, obavezno ponesite kit za zaustavljanje napada hipoglikemije.
  • Zabranjeno je izvoditi vežbe sa hiperglikemijom većom od 14 mmol / l.
  • Zabranjeni su tereti kada su vrijednosti krvnog tlaka u mirovanju veće od 140/100 mm Hg. Čl., A puls veći od 90.
  • Prije početka redovnog održavanja nastave, preporučuje se posjetiti kardiologa i napraviti kardiogram.
  • Između vježbanja kontrolirajte rad srca.

Za maksimalan terapeutski učinak preporučuje se šetnja po neravnom terenu parkom ili šumom, jer svježi zrak povoljno djeluje na cijelo tijelo. Ali u većini slučajeva to nije moguće, pa ga pacijenti obavljaju kod kuće.

Najbolja opcija je hodanje na mjestu, tokom kojeg biste uvijek trebali nadgledati svoje držanje i potpuno odvojiti noge od poda. Važno je uvijek držati ritmičko disanje, udisati i izdahnuti zrak što je više moguće. Tako da fizička aktivnost ne šteti zdravlju dijabetičara, vrijeme vježbanja ne smije prelaziti 3-4 minute.

Za „zagrijavanje“ mišićnog tkiva razvijen je poseban set vježbi koji će dnevno trajati manje od 20 minuta. Nakon redovnih časova dijabetičari normaliziraju termoregulaciju, vraćaju osjetljivost.

Da biste poboljšali cirkulaciju krvi, potrebno je izvoditi vježbe u sjedećem položaju sa ravnim leđima, sljedećim redoslijedom:

  1. Naizmjenično se savijte i produžite nožne prste stopala.
  2. Polako odvojite nožni prst od poda, zadržavajući se u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim ga morate spustiti podižući petu.
  3. Podignite prste gore, čineći glavni naglasak na petama, napravite kružne pokrete čarapama, bez odvajanja od pete.
  4. Usredotočite se na čarape i učinite da se pete rotiraju u zraku.
  5. Naizmenično ispravljanje nogu na težini, postepeno podizanje koljena uz samostalne čarape.
  6. Izravnajte noge dodirom na pod, pokušavajući da ih ne savijete u koljenu.

Dijabetičari se mogu pauzirati za vraćanje disanja i snage i za izračunavanje pulsa.

  1. Posljednju vježbu ponovite s dvije noge istovremeno.
  2. Naizmjenično savijajte noge u zglobu gležnja.
  3. Ispravite nogu i pokušajte da nogom zauzvrat izvučete lik osam u zraku.
  4. S bosim nogama valjajte loptu s papira ili novina, a zatim je pokušajte izravnati.

Zauzmite početni položaj dok stojite, odmahujući noge širine ramena, izvodite sljedeće vježbe:

  1. Ispravite ruke u nivou grudi i naizmenično izvodite pregibe nogu, pokušavajući doći do ruku čarapama.
  2. Ne dižući pete od poda, polako napravite 10 čučnjeva.
  3. Bočni koraci udarali su napred-nazad, podižući ruke iznad glave.

Takve jednostavne terapijske vježbe pomoći će normalizaciji prokrvljenosti krvnih sudova i arterija donjih ekstremiteta, kao i razvoju stabilnosti gležnja. Časovi bi se trebali održavati jednom dnevno, svaku vježbu treba započeti s dva pristupa, postupno povećavajući opterećenje na 3-4.

Nakon nastave, preporučuje se da odvojite vrijeme za temeljnu njegu stopala. Da biste to učinili, donji udovi se naizmjenično sipaju toplom i hladnom vodom, nakon čega ih treba utrljati frotirnim peškirom, pridajući posebnu pažnju prostorima između falangiranja prstiju.

Svakodnevna primena kompleksa nogu za dijabetes pomoći će dijabetičarima prvog i drugog tipa pomoći u sprečavanju komplikacija donjih ekstremiteta i poboljšanju zdravlja organizma u celini.

Gimnastika za dijabetes - najbolji setovi terapijskih vježbi

Tjelesna aktivnost izuzetno je korisna za dijabetičare s drugom vrstom bolesti: oni normaliziraju glikemijski profil, vraćaju osjetljivost tkiva na najvažniji hormon inzulin i doprinose mobilizaciji masnih rezervi. Prije svega, s dijabetesom su pogodne samo izotonične vježbe, praćene velikim rasponom pokreta i ne prenaponskim mišićima. Časovi bi trebali biti redovni: 30-40 minuta dnevno ili sat vremena svaki drugi dan. Vježbe za dijabetes tipa 2 treba izvoditi na svježem zraku: samo u njegovom prisustvu šećeri i masti aktivno sagorijevaju.

Za dijabetičare ovisne o insulinu, najbolje vrijeme za punjenje je 16-17 sati. Morate imati slatkiše kod sebe kako biste se prilikom pojave hladnog znoja i vrtoglavice - prvih znakova hipoglikemije - brzo oporavili. Da biste izbjegli kritične situacije, vrijedno je detaljnije otkriti koji će niz vježbi biti najkorisniji.

Kompetentan pristup fizioterapijskim vježbama pomoći će brzo i pouzdano preuzimanje kontrole dijabetesa tipa 2. Razvijeni su razni kompleksi koji vraćaju crevnu efikasnost, poboljšavaju protok krvi u nogama i sprečavaju gubitak vida. Sustavne vježbe ne samo da će pomoći u ublažavanju simptoma dijabetesa, nego će također vratiti cjelokupno zdravlje.

Prilikom odabira vježbe, trebali biste se posavjetovati s liječnikom, jer kod nekih komplikacija (retinopatija, dijabetičko stopalo, zatajenje bubrega i srca) moguća su ograničenja i kontraindikacije.

Koje su prednosti vježbanja kod dijabetesa tipa 2:

  • Povećajte osetljivost ćelija na lučenje hormona i inzulina
  • Sagorevajte masti, poboljšate metaboličke procese, promovišite gubitak kilograma
  • Jača srce, smanjuje verovatnoću razvoja kardiovaskularnih situacija,
  • Poboljšajte protok krvi u udovima i unutrašnjim organima, smanjite rizik od komplikacija,
  • Normalizira krvni pritisak
  • Poboljšajte metabolizam lipida, sprečite pojavu ateroskleroze,
  • Pomoći prilagoditi se u stresnim situacijama,
  • Poboljšati pokretljivost zglobova i kičmenog stuba,
  • Povećajte ukupni ton i dobrobit.

U ljudskom tijelu postoji više od stotinu vrsta mišića, svi im trebaju kretanje. Ali kada se bave sportom, dijabetičari moraju biti oprezni.

  1. Prije svega, važno je zapamtiti prevenciju hipoglikemije. Prije treninga možete pojesti sendvič ili drugu porciju ugljikohidrata. Ako šećer i dalje padne ispod normalnog, prije sljedeće sjednice potrebno je smanjiti dozu inzulina ili tableta.
  2. Prije punjenja, ne možete prilijepiti inzulin na mjestima gdje će opterećenje mišića biti maksimalno.
  3. Ako se trening planira izvan kuće, vodite računa o nabavci namirnica kako biste zaustavili potencijalni hipoglikemijski napad.
  4. Ako je na metru šećer viši od 15 mmol / L ili se testovi urina pojave aceton, treba fizičke vježbe neko vrijeme zamijeniti vježbama disanja.
  5. Otkažite trening kada tonometar očitava 140/90 mm RT. Umjetnost i više, ako je puls 90 otkucaja / min. To bi trebalo izgledati terapeutu.
  6. Prije početka ozbiljne nastave, morate provjeriti kardiogram kako biste bili sigurni da je opterećenje srca adekvatno.
  7. Moramo naučiti određivati ​​otkucaje srca. Uz opterećenje mišića, može se mijenjati do 120 okr / min. Trening za dijabetičare nije od pomoći ako vam se brzina otkucaja poraste na 120 bpm.

Minimalna tjelesna aktivnost korisna je svima, ali za neke kategorije pacijenata i dalje postoje ograničenja. Kontraindikacije za terapiju vježbanjem kod dijabetes melitusa najčešće su privremene. Nakon normalizacije stanja, možete se ponovno vratiti uobičajenom punjenju. Vrijedno se ograničiti na vježbe disanja:

  • Teška dekompenzacija dijabetesa,
  • Ozbiljne srčane abnormalnosti,
  • Teško zatajenje bubrega
  • Opsežni trofični čir na nogama,
  • Retinopatije (moguće je odvajanje mrežnice).

Program kontrole dijabetesa tipa 2 sa fizičkim vaspitanjem

Program se sastoji od 3 faze.

Prvo, trebate samo povećati fizičku aktivnost bez novih vježbi za tijelo. Da biste to učinili, dovoljno je kretanje više: hodajte jednom stanicom, penjajte se na kat bez lifta, a vikendom češće izlazite pješice u prirodu. Ako se pojavi nedostatak daha, puls ili pritisak raste, obratite se ljekaru.

U drugoj fazi možete raditi gimnastiku - 15-20 minuta, najbolje svaki dan. Ne započinjte s vježbanjem nakon jela ili s praznim stomakom. U početku se izvode jednostavni pokreti koji razvijaju pokretljivost zglobova, postepeno se povećava intenzitet nastave dodavanjem vježbi istezanja i sagorijevanja masti, a na kraju opet sporim vježbama koje obnavljaju disanje. Izvodite gimnastiku u laganom ritmu, pokušavajući osjetiti svaku vježbu sa svim mišićima. Ujutro, da biste se brže probudili, korisno je vlažan ručnik protrljati vrat i ramena (možete odabrati vodu bilo koje temperature - u skladu sa svojim zdravljem).

Prilikom sjedećeg rada morate napraviti 2-3 pauze kako biste ublažili napetost mišićno-koštanog sustava aktivnim vježbama. Ovakva zagrijavanja korisna su i nakon domaćih zadataka, koji obično opterećuju istu mišićnu skupinu. Ako se bol pojavi na istom mjestu tokom nastave, trebalo bi se posavjetovati s neurologom. Dopunit će opterećenje masažom ili fizioterapeutskim postupcima.

Sljedeći korak uključuje odabir vrste sporta. Ako shvatite da ste spremni za više od samo zagrijavanja, možete se baviti kondicijom. Odlično je ako se gimnastika može raditi u bazenu ili na ulici barem jednom svaka 3 dana, kontrolirajući otkucaje srca, svjedočenje glukometra i nakon 50, krvni tlak prije i na kraju vježbanja. Važno je svaki put pregledati noge, kompetentno odabrati sportsku obuću.

Gimnastika za dijabetes: vježbe za noge

Patologije donjih ekstremiteta jedna su od najčešćih komplikacija dijabetesa tipa 2.

Takvo zagrevanje trajat će ne više od 10 minuta. Mora se izvoditi svake večeri. Sjednite na ivicu stolice bez dodirivanja naslona. Sve vježbe moraju biti izvedene 10 puta.

  • Zategnite i ispravite nožne prste.
  • Podignite nožni prst i petu, pritiskajući slobodni kraj stopala na pod.
  • Noga na peti, podignite nožni prst. Pasmine i držite ih odvojeno.
  • Noga ravno, povucite nožni prst. Stavljajući ga na pod, zatežemo nogu za sebe. Ista vježba i s drugom nogom.
  • Izvucite nogu ispred sebe i dodirnite petu poda. Zatim podignite, povucite čarapu prema sebi, spustite se, savijte se u koljenu.
  • Pokreti su slični zadatku broj 5, ali izvode se s obje noge zajedno.
  • Da biste povezali i istegnuli noge, savili savijanje u zglobu gležnja.
  • Nacrtajte krugove u stopalima, a noge ravno. Zatim idite na brojeve jedan po jedan sa svakom nogom.
  • Stanite na nožne prste, podižući pete, raširite ih. Povratak na IP.
  • Izvadite loptu iz novina (pogodnije je to raditi bosi). Zatim ga poravnajte i istrgnite. Stavite ostatke na drugu novinu i ponovo okrenite loptu naopako. Ova vježba se radi jednom.

Vježbe za dijabetes su opće jačanje, usmjerene na sprečavanje komplikacija, i posebne, za borbu protiv stvarnih popratnih bolesti. Kada se koriste metformin i drugi oralni lijekovi, nuspojave često uključuju crijevne probleme, poremećaje ritma defekacije i dispeptičke poremećaje.

U liječenju crijevnih patologija nije dovoljno obratiti pažnju samo na crijeva - potrebno je zaliječiti cijelo tijelo. Terapija vježbanja savršeno se nosi s ovim zadatkom: jača živce, poboljšava rad srca i krvnih žila, normalizira protok krvi, sprječava zastoje, jača peristaltiku, jača tisak.

Male žile očiju su najsitnije i najosjetljivije kod dijabetesa, pa su komplikacije s ove strane toliko česte. Zdravlju očiju i prevenciji retinopatije kod dijabetesa treba posvetiti posebnu pažnju. Ako redovno izvodite takve vježbe, možete spriječiti mnoge poremećaje vida.

Kineska praksa qigonga (u prevodu - „rad energije“) postoji već dve hiljade godina. Gimnastika je pogodna za prevenciju bolesti kod predijabetesa i dijabetičara. Kontrolom pokreta i ritma disanja, joga pomaže da se oslobodi zarobljene energije zbog čega se može osjetiti sklad duše i tijela.

  1. Stavite noge na širinu ramena, koljena ravna, ali bez napetosti. Provjerite opuštanje mišića, uklonite višak opterećenja s donjeg dijela leđa. Savijte leđa poput mačke, ponovo se uspravite i povećajte repnu kost. Povratak na SP.
  2. Nagnite se naprijed, ruke su visjele opuštene dolje, noge ravno. Ako ova poza izaziva nedostatak koordinacije, možete se odmarati protiv stola. Kad su ruke na radnoj površini, tijelo treba maksimalno gurnuti u stranu i biti u istoj ravnini s njima. Po inspiraciji treba da se uspravite, podignite ruke ispred sebe. Pomičite se dok se tijelo ne počne savijati prema nazad.
  3. Kako ne bi prenijeli kralježake lumbalne regije, opterećenje na ovom području mora biti minimalno. Ruke su savijene u zglobovima lakta, palac i kažiprst su povezani iznad glave. Udahnite i izdahnite nekoliko puta, uspravite se, držeći ruke u istom položaju. Na izdisaju, dole do grudi. Pauzirajte, provjerite da li su leđa ravna, ramena opuštena. Spustite ruke.

Prije nego što započnete s gimnastikom, potrebno je napuniti se - pokriti oči, 5 puta udahnuti i izdahnuti i održavati isto slobodno disanje tokom vježbanja. U učionici je važno okrenuti se svojoj vjeri ili jednostavno kosmosu - to će poboljšati učinak nastave.

Stari Grci su govorili: „Želite biti lijepi - trčite, želite biti pametni - trčite, želite da budete zdravi - trčite!“ Maraton nije najprikladniji sport za dijabetičare, ali on definitivno ne može bez fizičkih vježbi. Želite li obnoviti svoj metabolizam ugljikohidrata? Uradite fizioterapijske vježbe!

"Ono što imamo - ne skladištimo, izgubimo - plačemo" ... Koliko često razumijevanje ove stare mudrosti dolazi prekasno, već u bolničkom krevetu, kada se razvio sindrom dijabetičkog stopala. Da pokajanje ne bi zakasnilo, moraju se pravovremeno poduzeti sve mjere za održavanje zdravih nogu. Za sprečavanje ove nevjerojatne komplikacije dijabetesa, uključujući fizičku aktivnost i redovito vježbanje za noge, pomoći će.

Svakodnevno izvedena gimnastika za noge poboljšava cirkulaciju krvi i osjetljivost stopala, potiče odliv limfe, sprječava pojavu edema, jača mišiće i smanjuje ukočenost i gležnja i malih zglobova stopala. Jednostavne fizičke vježbe pomažu u borbi protiv ravnih stopala i neugodnih senzacija u nogama, povećavaju fleksibilnost stopala. Povećavanje količine pokreta u stopalima pomaže u smanjenju pritiska dok stojite i hodate u najopterećenijim dijelovima i rizičnim zonama (izbočene „kosti“, deformirani prsti) i na taj način smanjuje vjerojatnost povreda stopala.

Redovnim vježbanjem se normaliziraju sve vrste metabolizma (ugljikohidrati, masti), povećava se osjetljivost stanica cijelog tijela na inzulin, što omogućava smanjenje doze inzulina.

Vježbe se mogu izvoditi ujutro i / ili uveče, postepeno povećavajući intenzitet pokreta i broj ponavljanja. Glavno je izvoditi ih svakodnevno, ali nemojte ih pretjerano raditi: vježbe neće imati koristi ako se rade silom. Odaberite pravo opterećenje za sebe. Vježbe koje je teško izvršiti moraju se preskočiti.

Svaku vježbu treba izvesti 10-15 puta.

Vježbe za noge ne mogu se raditi protiv bolova u mišićima tela, iskusnih čak i bez napora, s dekompenzacijom šećerne bolesti i sa suhom gangrenom.

Slijedi opis fizičkih vježbi koje bi trebalo izvoditi svakog dana u trajanju od 15-20 minuta.

Početni položaj: ležeći na leđima, noge ispravljene

* Podignite jednu ispravljenu nogu, koliko je to moguće da biste povukli čarapu prema sebi, vratite se u prvobitni položaj. Ponovite vježbu s drugom nogom. Zatim vježbu istodobno izvedite s dvije noge.

* Stavite noge na malo uzvisenje (na primjer, valjak, kauč na jastuku itd.) Razmaknuvši ih 10-15 cm razmaknutih nožnih prstiju poput ventilatora, zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi, a zatim pomaknite prste. Napravite 2-3 pristupa, ponavljajući vježbu 4-5 puta. Možete istovremeno produžiti prste, tada će vježba biti lakša.

* Podignite ravne noge okomito na pod, ako je to teško učiniti, poduprite noge ispod koljena. U roku od 2 minuta kružnim pokretima stavite stopala, prvo jednim, a zatim drugim.

* Podignite obje noge, savijte ih u koljenima, okrećući noge prema unutra. Udari jednom nogom o drugu, kao da aplaudira, tako da su đonovi potpuno u kontaktu. Ponovite 15 puta.

* Savijte levu nogu u kolenu, stavite petu desne noge na nju. Podignite palac desnog stopala što je više moguće visoko i istovremeno spustite ostatak nožnih prstiju što je niže, a zatim obrnuto, spustite palac što je moguće niže, a preostale nožne prste podignite što je moguće više. Ponovite vježbu mijenjanjem položaja nogu. Izvođenje vježbe bit će lakše ako obje noge stavite na mali valjak. U tom slučaju možete izvoditi pokrete prstiju s obje noge istovremeno.

Početni položaj: sjedi desno na ivici stolice

* Zaustavlja se pritisnut na pod. Naslonite se na pete, podignite čarape, savijte se i odvojite nožne prste na 10-15 sekundi. Vratite se na početni položaj. Ponovite 15 puta.

* Pete pritisnute na pod. Podignite čarape na sebe, spustite se. Zatim s čarapama izvodite kružne pokrete u jednom smjeru, a zatim u drugom. Ponovite 15 puta.

* Čarape pritisnute na pod. Izvodite kružne pokrete petama u oba smjera naizmjenično. Ponovite 15 puta.

* Držeći noge ispružene u težini, povucite stopala prema sebi i dalje od nje.

* Podignite desno koljeno, ispravite nogu. Prstima napišite brojeve od 1 do 10, zatim, ispruživši čarapu, spustite stopalo na pod i povucite ga prema sebi u prvobitni položaj. Vježbu izvodite lijevom nogom.

* Kliznim pokretom ispružite nogu prema naprijed, ne podižući stopalo od poda. Podignite ispruženu nogu, povucite nožni prst prema sebi, stopalo s petom spustite na pod, vratite se u početni položaj. Izvodite naizmenično sa svakom nogom, a zatim i s obje noge istovremeno.

* Položite konop od 2-3 metra na pod ispred stolice. Potplat jednom nogom pritisnite kraj užeta na pod. S prstima druge noge otkopčajte uže, a zatim ga ispravite prstima. Vježbu izvodite 3-5 puta sa svakom nogom.

* 2 minute, potplatom jednom nogom, valjajte drvenu klip napred i naprijed po podu da razvaljate tijesto, lopticu za tenis ili praznu staklenu bocu mineralne vode. Ponovite vježbu s drugom nogom.

* Stopala zamotajte papirni ručnik ili novine u tijesnu kuglu, a zatim pomoću stopala izgladite papir i istrgnite ga.

* Stisnite kutiju za šibice nožnim prstima, podignite je i prebacite s jednog mjesta na drugo. Varijanta vježbe: raštrkajte nekoliko olovaka na podu, podignite ih nožnim prstima i stavite ih u veliku kutiju.

Početni položaj: stojeći, držeći naslon stolice

* Učinite pete do pete i obrnuto. Ponovite 20 puta.

* Stanite na prstima i polako se spuštajte do pete, dok pokušavate da prenesete gravitacijsko središte s jedne noge na drugu.

* Stojeći na jednoj nozi, potplatom druge noge masirajte potkoljenicu.

Na kraju lekcije se preporučuje da noge naizmenično mažete toplom (ne vrućom!) I hladnom vodom. Nakon toga, noge se moraju temeljito obrisati, obraćajući posebnu pažnju na interdigitalne prostore.


  1. Gurvich, Mikhail Terapeutska prehrana za dijabetes / Mikhail Gurvich. - Moskva: Sankt Peterburg. et al .: Peter, 2018 .-- 288 c.

  2. Rumer-Zaraev M. Dijabetes. Časopis „Zvezda“, 2000., br. 2.

  3. Maksimova Nadežda Sindrom dijabetičkog stopala, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2012. - 208 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Kako sam izlečio išijas - vežba koja čini čudaSaša Nikolić (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar