Bolest gušterače: uzroci i simptomi

Rad probavnog sistema je usko povezan. Neuspjeh u radu jednih dovodi do poremećaja u drugim organima. Gušterača i jetra imaju posebnu vezu.

Unutrašnji organi usko su udaljeni jedan od drugog, imaju sličnu funkcionalnost, metabolički procesi u tijelu ovise o njima, odnosno, simptomi bolesti jetre i gušterače prate niz identičnih kliničkih manifestacija.

Gušterača (gušterača) se sastoji od tijela, glave i repa. Sintetizira hormon inzulin koji pomaže u održavanju koncentracije glukoze na pravom nivou. Tijelo također proizvodi niz enzima koji su uključeni u proces probave.

Jetra djeluje kao „filter“ između probavnog trakta i plućne cirkulacije. Razmislite šta je jedan od najčešćih uzroka bolesti pankreasa i koji simptomi signaliziraju kršenje unutrašnjih organa?

Uzroci patologija gušterače i jetre

Samo liječnik može temeljito shvatiti zašto pankreas boli. Ponekad je, da bismo došli do dna pravog razloga, potrebna duboka dijagnoza, koja prolazi kroz različite postupke i preglede.

U većini slučajeva bol se javlja kada unutrašnji organ počne probaviti sebe. Prvi faktor uključuje aterosklerotske promjene, poremećaj metaboličkih procesa i zloupotrebu proteina i masti.

Zauzvrat, ta okolnost izaziva pojačanu proizvodnju probavnih enzima, koji su odgovorni za razgradnju prehrambenih proizvoda, dok agresivno utječu na sam unutarnji organ.

Uzroci bolesti pankreasa:

  • Loše navike - alkohol i pušenje doprinose razvoju soka pankreasa, koji uništava organ iznutra. Uz to, mogu posredno utjecati na funkcionalnost gušterače, prekidajući cirkulaciju krvi u tijelu, što dovodi do razvoja upale.
  • Dugotrajno liječenje lijekovima negativno utječe na gušteraču. Najštetniji lijekovi uključuju antibiotike koji pripadaju tetraciklin grupi, kortikosteroide.
  • Nije neuobičajeno da se problemi sa gušteračom pojave tokom rađanja deteta. To je zbog činjenice da majčino tijelo djeluje s dvostrukim opterećenjem, trudnice često osjećaju potrebu da jedu nešto neobično ili što ranije nije karakteristično za njih, posebno masno jelo.
  • Promjene u tijelu povezane s godinama dovode do kršenja cirkulacije krvi, kao rezultat toga otkriva se patologija gušterače.

Uzroci bolesti pankreasa mogu biti u kroničnom stresu, nervnoj napetosti, lošim okolišnim uvjetima. Često je poticaj za razvoj bolesti kombinacija provocirajućih faktora.

U skladu sa anatomijom gušterače i ljudskom jetrom nalazi se u blizini.

Postoji mnogo uzroka oslabljene funkcije jetre. Razmotrimo neke od njih:

  1. Virusne bolesti izazivaju akutne i hronične upalne procese u jetrenom tkivu.
  2. Toksični efekat. Ako štetne tvari iz okoliša (kemijske komponente, teški metali itd.) Duže vrijeme prodiru u ljudsko tijelo, to dovodi do oštećenja unutarnjeg organa.
  3. Patologije zarazne i parazitske prirode. Mogu dovesti do patoloških promjena akutne prirode ili doprinijeti razvoju hroničnih procesa u vidu cističnih promjena u jetri.
  4. Genetska predispozicija, akutna oboljenja trbušnih organa, povrede trbuha i jetre itd.

Jetru karakteriše jedna od najviših regenerativnih sposobnosti svih tjelesnih tkiva. Stupanj oštećenja organa u većoj mjeri ovisi o životnom stilu osobe.

Simptomi bolesti jetre, gušterače i žučnog mjehura

Najčešće patologije jetre su hepatitisi koji su razvrstani u nekoliko vrsta. Hronična je, akutna i toksična, virusna. Organske bolesti uključuju hronični oblik zatajenja bubrega, hepatozu i cirozu.

Uobičajene bolesti žučnog mjehura - diskinezija, holecistitis, savijanje ili polipa žučnog mjehura, žučna bolest. Uz povredu funkcionalnosti gušterače dijagnosticira se akutni ili hronični pankreatitis, rak unutarnjeg organa, dijabetes melitus i distrofija.

Ključni simptom gore opisanih patologija je bol. Intenzitet znaka je zbog ozbiljnosti abnormalnog procesa u tijelu. Bol može biti umerena ili jaka, posmatra se kontinuirano ili periodično. Šivanje i bolan karakter. Na nekim slikama bolna senzacija se pojavljuje u predjelu srca, često zračeći u desnu lopaticu.

Uobičajeni simptomi patologija jetre i gušterače:

  • Povreda probavnog trakta, koja se očituje jakom mučninom, povraćanjem - ponekad višestrukim, gubitkom apetita, gubitkom tjelesne težine.
  • Ako palpirate bolno područje, tada se pojačavaju bolovi, dok možete osjetiti uvećanje organa.
  • Napuhanost, pojava žgaravice (uvijek ili periodično).
  • Hormonska neravnoteža u tijelu.
  • Nesanica ili pospanost.
  • Povišena telesna temperatura.
  • Dugotrajna zatvor, proliv, pokreti creva.
  • Razdražljivost, anksioznost, nervoza.
  • Promjena boje izmeta, u izmetu je prisutna i sluz.

Primjećuje se i simptom Voskresenjskog s pankreatitisom. Naravno, pacijent nema potpunu listu simptoma, najčešće se dijagnosticiraju 2-4 očitih znakova.

Svaka bolest jetre i gušterače razlikuje se svojim tijekom i kliničkim manifestacijama.

Ostale kliničke manifestacije i liječenje

Definitivno, ako ima bolova u gornjem dijelu trbuha, koji se otkrivaju stalno ili periodično, ovaj simptom će biti prigoda da posjetite bolnicu. U akutnom pankreatitisu potrebna je pomoć ljekara. Zanemarivanje simptoma dovodi do komplikacija, jedna od njih je nekroza (smrt) organskih tkiva.

Ako sumnjate na određenu bolest, liječnik će propisati pregled. Pacijentu se podvrgava ultrazvučni pregled, radiografija. Pored toga, propisana je analiza krvi i urina, test na šećer. Ako se sumnja na tumor, bit će potrebna histologija. U nekim su slučajevima potrebne mnoge dijagnostičke mjere kada je bolest difuzna.

Simptomi akutnog pankreatitisa: pojasa bola u donjem dijelu leđa. Bol može biti toliko jak da pacijent gubi svijest. Ponavljano i obilno povraćanje, nekontrolisana dijareja, povišena tjelesna temperatura, pojačano znojenje.

Sa takvim znakovima trebate pozvati tim hitne pomoći. Ljekari pružaju prvu pomoć kod akutnog pankreatitisa. Određeni lekovi se koriste kao pomoć.

Tablete za smanjenje boli uzete kod kuće neće iskorijeniti uzrok. Pacijentu je potrebna glad, složeno liječenje lijekovima i duboka dijagnoza.

Ostali simptomi bolesti jetre:

  1. Žutljivost kože.
  2. Povećanje veličine unutrašnjih organa.
  3. Gorki okus u usnoj šupljini i na usnama.
  4. Kožni osip koji se stalno svrbi i svrbi.
  5. Oticanje na nekim dijelovima tijela.
  6. Brz rad srca.
  7. Gubitak apetita, stalna letargija.

Simptomi oslabljene funkcije jetre uključuju plak na bijelom jeziku, porast krvnog pritiska (ponekad), promjenu boje urina, pojavu venskog uzorka na koži trbuha.

Režim liječenja za muškarce i žene ovisi o specifičnoj bolesti, ozbiljnosti i osnovnom uzroku. Obično se preporučuju lijekovi koji utječu ne samo na simptome, već i na etiologiju bolesti. Tijek terapije uključuje wellness dijetu, koja podrazumijeva odbacivanje alkoholnih pića, masne i začinjene hrane, konditorskih proizvoda itd.

Kao pomoćna metoda koriste se narodni lijekovi - dekocije na bazi maslačka, paprike, ljekarne kamilice, jagoda, besmrtnika, livadne slatke. Pomažu ublažavanju upale, smanjuju bol.

Koji simptomi ukazuju na patologije jetre i gušterače reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikaži. Pretraživanje. Nije pronađen.

Bolest pankreasa

Bolesti gušterače povezane su s probavnom insuficijencijom, a mogu dovesti do ozbiljnih problema probavnog trakta i drugih žlijezda tijela.

Gušterača, budući da je dio ljudskog probavnog sustava, kao i drugi organi, može biti osjetljiva na razne tegobe. Taj se organ može nazvati pravim „kamen temeljac“ moderne gastroenterologije.

Bolesti gušterače nisu mnogobrojne, ali sve one mogu dovesti do značajnih poremećaja u radu ostalih probavnih organa i ljudskog endokrinog sustava. Ove bolesti uključuju:

  • akutni i hronični pankreatitis,
  • cistična fibroza,
  • maligni i benigni tumori,
  • ciste
  • kamenje
  • dijabetes

Glavni simptomi patologija mogu se podijeliti u dvije skupine: sindrom boli i sindrom egzokrine insuficijencije. Ako postoji sumnja na neko od navedenih patoloških stanja, potrebno je sveobuhvatno ispitivanje pacijenta radi utvrđivanja uzroka i prirode bolesti, kao i propisivanja adekvatnog liječenja.

Provokativni faktori

Uzroke patologija pankreasa često treba tražiti u bolestima drugih organa probavnog sistema. Sindrom boli u većini slučajeva ukazuje na to da se određeni dio gušterače ne može u potpunosti nositi s dodijeljenim funkcionalnim opterećenjem. Kao rezultat toga, počinje osebujna lančana reakcija: proizvodnja inzulina u količini koja je potrebna tijelu prestaje, razina šećera u krvi raste, što povlači za sobom i nove poremećaje.

Gušterača proizvodi mnogo vitalnih enzima za ljudsko tijelo, koji su uključeni u sastav želudačnog soka i sudjeluju u razgradnji proteina, masti i ugljikohidrata. S manjkom barem jednog enzima, hrana se jednostavno ne probavi normalno, patološki procesi počinju razvijati kako u samoj žlijezdi, tako i u drugim organima probavnog sustava.

Glavni razlozi koji mogu izazvati difuzne ili reaktivne promjene gušterače, stručnjaci razlikuju sljedeće:

  1. pogrešna prehrana
  2. prevladavanje masne hrane, začinjene, slatke i druge "štetne" hrane u uobičajenoj prehrani,
  3. zloupotreba alkohola
  4. pušenje
  5. prisutnost holecistitisa u akutnom ili hroničnom obliku,
  6. crevna disbioza,
  7. razne patologije stomaka,
  8. kolelitijaza itd.

Pankreatitis

Uzimajući u obzir bolesti gušterače, ne može se ne pomenuti pankreatitis - upala organa koja se može okarakterisati akutnim ili hroničnim tokom. Akutni upalni proces uvijek započne iznenada. Tipično, uzroci bolesti leže u patologijama dvanaesnika, žučnog mjehura, prekomjernom pijenju itd.

Bolest se razvija kršenjem odljeva pankreasnih sekreta. Poznato je da su njegovi enzimi vrlo aktivni, a ukoliko je nemoguće proći kroz kanale u dvanaestopalačno crijevo, započinje proces "samo-probave" stanica žlijezde, što dovodi do upalnog procesa. Difuzne promjene organa česti su pratioci akutnog pankreatitisa. U isto vrijeme bolest se manifestuje jakim, akutnim bolovima koji su napadi vrlo teško zaustaviti, kao i drugim somatskim simptomima.

Za kronični pankreatitis karakterističan je duži i izbrisaniji tok. Kako bolest napreduje, smanjuje se volumen tkiva gušterače, a umjesto njih, pojavljuje se vezivno tkivo. Češće se javljaju egzacerbacije kronične upale s kršenjem prehrane, dok se pojavljuje simptomatologija karakteristična za akutni pankreatitis.

Cistična fibroza

Cistična fibroza u modernoj kliničkoj praksi nije uobičajena. Riječ je o genetskoj bolesti s autosomno recesivnom vrstom nasljeđivanja, koja nastaje oštećenjem endokrinih žlijezda, a respiratorna funkcija pati sa ovom patologijom.

Na gušterači se bolest ogleda na sljedeći način: uslijed zadebljanja sekreta začepljenje kanala organa događa se čak i u razdoblju razvoja fetusa. Akini u ovom slučaju proizvode enzime pankreasa u normalnoj količini, ali nemaju sposobnost ulaska u dvanaestopalačno crijevo. Akumulacija ovih enzima, karakterizirana velikom aktivnošću, doprinosi autolizi tkiva gušterače.

Kao rezultat toga, poremećeni su procesi metabolizma proteina i ugljikohidrata, apsorpcija masti i nastaje nedostatak vitamina topljivih u masti. Liječenje bolesti je neophodno, u protivnom će se dijete razviti s kašnjenjem. Međutim, u nekim slučajevima progresija bolesti odvija se vrlo sporo, dok tijelo zadržava sposobnost da normalno funkcionira dugi niz godina.

Karcinomi i hormonski aktivni tumori

Kancerozni tumor može se oblikovati u bilo kojem dijelu gušterače i imati prilično raznoliku kliničku sliku ovisno o specifičnom području i stupnju oštećenja. Budući da je smrtonosna bolest, rak gušterače treba dijagnosticirati u ranoj fazi, tek tada pacijent ima stvarno velike šanse za potpuni oporavak.

Rak gušterače je opasna bolest koja može dovesti do smrti ukoliko nema odgovarajućeg liječenja. U ovom slučaju pridržavanje terapijske prehrane odmaže u pozadinu, a mogućnost brzog uklanjanja karcinoma tumora postaje najvažnija.

Hormonski aktivni tumori mogu biti benigni ili zloćudni. Nastaju iz posebnih ćelija i sintetišu hormone pankreasa u vrlo velikim količinama. Dijagnoza ove vrste patologije provodi se hormonskim testom krvi.

Cistične formacije

O cisti pankreasa govorimo kada se otkrije organska kapsula sa akumulacijom tečnosti unutar nje. Kičevi su lokalizovani u samoj žlezdi ili u obližnjim tkivima. Ciste su po porijeklu urođene i stečene. Potonji se zauzvrat dijele na zadržavanje, širenje, degeneraciju i parazitske.

Takođe, pacijentu se može dijagnosticirati lažna cista pankreasa. Takva neoplazma obično je rezultat akutnog oblika pankreatitisa ili nekroze organa. U šupljini takve ciste, pored tečnog sadržaja, nalaze se i nekrotična tkiva.

Kamenje gušterače

Stvaranje kamenja u gušterači je prilično rijetko.Obično je kamenje lokalizirano u kanalima, a moguće su i naslage soli u parenhimu organa. Kamenje može biti neovisna bolest i komplikacija nakon prijašnjih bolesti povezanih sa oštećenjem gušterače.

Ako govorimo o hemijskom sastavu kalkula, oni se, u pravilu, sastoje od karbonata fosfora i kalcijuma. Kamenje se rjeđe stvara od aluminijuma, kalijuma i magnezijumovih soli. Kamenje je pojedinačno i višestruko, a nalaze se u ogromnoj većini slučajeva u glavi gušterače.

Do sada je dijabetes neizlječiva bolest koju karakteriziraju povišeni nivoi glukoze u krvi. Uz različite poremećaje u radu pankreasa, može se javiti dijabetes prvog ili drugog tipa.

Kod prve vrste bolesti dolazi do uništavanja ćelija pankreasa odgovornih za sintezu inzulina od strane ličnog imunološkog sistema. Dijabetes tipa 2 karakterizira činjenica da pacijent razvije otpornost na inzulin, kao rezultat toga glukoza u krvi također raste.

Dijabetes je prvi put otkriven prije više od tri hiljade godina. Naziv "dijabetes" uključuje latinsku riječ za "med" ili "slatko". Budući da dijabetes ima povišene razine šećera ne samo u krvi, već i u mokraći, u 17. vijeku bolest se popularno naziva "zlo pisanja".

Dijagnostika

Liječnik može utvrditi prisutnost bolesti gušterače nakon sveobuhvatnog pregleda pacijenta upotrebom laboratorijskih i instrumentalnih metoda. Prvo se propisuju opća klinička ispitivanja mokraće i krvi u kojima su otkriveni markeri upalnog procesa, prisustvo enzima pankreasa (amilaza), što govori o razaranju organa.

Za procjenu aktivnosti enzima pankreasa provodi se biohemijski test krvi. Za utvrđivanje stanja organa dodijeljen je koprogram. Primarni znak disfunkcije gušterače često je pojava poput steatorreje - prisutnost u stolici ostataka masne hrane. Pored toga, u izmetu se mogu otkriti fragmenti ugljikohidrata (amiloreja) i mišićna vlakna (kreatorrhea). Ispitivanje glukoze u krvi može otkriti znakove poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Za procjenu histoloških i anatomskih obilježja organa potrebne su instrumentalne studije koje uključuju ultrazvuk i računalnu tomografiju gušterače. Ultrazvuk je trenutno najpristupačniji i bezbolniji. Uz njegovu pomoć liječnik utvrđuje veličinu, ehogenost organa, promjer njegovog kanala, otkriva prisutnost patoloških neoplazmi. Elastografija je jedna od sorti ultrazvuka koja je neophodna za procjenu elastičnosti tkiva.

Računarska tomografija odnosi se na skuplje metode istraživanja koje omogućuju prepoznavanje strukturnih promjena u tijelu. Ako je potrebno, računalna dijagnostika može se provesti pomoću kontrastnog medija - to će omogućiti detaljniju procjenu stanja kanala. Ispitivanje sistema kanala takođe se može izvesti endoskopskom metodom koja se naziva holangiopankreatografija.

Vrijedi napomenuti da gore navedene metode nisu uvijek dovoljne za postavljanje ispravne dijagnoze. Unatoč činjenici da je za mnoge patologije gušterače karakteristična poprilično detaljna klinička slika, teškoće u dijagnozi nisu isključene. Dakle, poteškoće se mogu pojaviti tokom procjene morfologije organa. Kada se koristi ultrazvuk i CT, stručnjaci se mogu fokusirati samo na neke neizravne znakove patoloških promjena, bez mogućnosti detaljnog vizualizacije. Zato je prilično teško procijeniti aktivnost patološkog procesa.

Indirektni znakovi u ovom slučaju su aktivnost enzima pankreasa u pacijentovoj krvi, kao i odstupanja u hemijskom sastavu u analizi izmeta. Ali ako se kod akutnog pankreatitisa nivo aktivnosti enzima značajno poveća, onda u hroničnom obliku bolesti takva povećanja mogu biti kratkotrajna, dok je patološki proces vrlo aktivan. Posebne poteškoće nastaju prilikom pregleda gušterače kod djece.

Te poteškoće prisiljavaju gastroenterologe da rade na novim istraživačkim metodama, od kojih je jedna određivanje elastaze-1 u izmetu. Metoda omogućava pouzdano procijeniti egzokrinu funkciju organa, otkriti znakove egzokrinske insuficijencije i pouzdano identificirati ne samo uobičajene bolesti poput pankreatitisa, već i one rjeđe, na primjer, cističnu fibrozu.

Preventivne mjere

Što se tiče prevencije bolesti gušterače, prije svega, potrebno je napomenuti važnost održavanja zdravog načina života. Posebno se mora obratiti pažnja na prehranu: preporučuje se unositi hranu frakcijski u malim obrocima, dijeta bi se trebala sastojati uglavnom od proteinske hrane. Dozvoljena je upotreba maslaca u ograničenim količinama. Stručnjaci također savjetuju kuhanje jela na pari ili kuhanje.

Naročito negativan utjecaj na funkcioniranje gušterače imaju alkohol, pušenje duhana, kao i masna hrana. Kako bi se izbjegao razvoj patologija, potrebno je napustiti sve to ili barem ograničiti potrošnju najštetnijih proizvoda. Takođe je preporučljivo izbjegavati trčanje grickalica i sušara.

Uz prisustvo drugih bolesti probavnog trakta, moraju se poduzeti mjere za njihovo liječenje. Redovne odlaske kod gastroenterologa radi obavljanja preventivnih pregleda također će pomoći u otkrivanju patoloških promjena na vrijeme. Pravovremena medicinska njega pomoći će da se izbjegnu ozbiljne komplikacije i nepovratne promjene vitalnog organa.

Bolest pankreasa

U bliskom i obostrano korisnom odnosu s drugim unutrašnjim organima djeluje jedan od njih, čiji je rad, zauzvrat, dugo ostao nevidljiv. Recimo samo da mnogi ljudi znaju o funkcijama srca ili bubrega, ali ne znaju svi o funkcionisanju gušterače, općem stanju i vitalnoj aktivnosti čitavog organizma ovisi o rezultatu.

Budući da je važan sekretorni organ, gušterača je dobila veliku važnost u probavnim i metaboličkim procesima ljudskog tijela. Zato je važno znati kako se ponašati ako iznenada nastane bol u gušterači.

Uloga žlijezde u tijelu

Gušterača je istovremeno žlezda spoljašnje i unutrašnje sekrecije. Kao žlijezda endokrinog sustava, tijelo proizvodi vitalne hormone inzulin i glukagon. Ovi hormoni sudjeluju u preradi ugljikohidrata i pomažu u održavanju optimalne razine glukoze u krvi.

Egzokrinska funkcija je proizvodnja pankreasnog soka bez kojeg nije moguće potpuno probaviti hranu. Ovaj sok sadrži posebne enzime koji sudjeluju u razgradnji i apsorpciji proteina, masti i ugljikohidrata. Uz to, sadrži komponente koje štite želudačnu sluznicu od oštećenja normalizacijom acidobazne ravnoteže.

Trenutno se bolesti pankreasa javljaju prilično često. Simptomi i znakovi bolesti se ne mogu zanemariti. To će pomoći u sprečavanju ozbiljnih posljedica.

Uzroci pankreasne bolesti

Uzroci pankreasne bolesti najčešće su kombinacija nekoliko faktora. Patologija je obično sekundarna i razvija se kao rezultat drugih bolesti.

  • Bolesti jetre i žučnih kanala. Zbog toga, uvijek postoji niz bolesti jetre i gušterače. Simptomi takvih patologija variraju.
  • Traumatsko oštećenje organa.
  • Maligne novotvorine koje ometaju normalno izlučivanje soka pankreasa.
  • Nasljedna predispozicija.
  • Dugotrajna zloupotreba alkohola.
  • Grubo i redovno kršenje pravila o ishrani.
  • Česte zarazne bolesti.
  • Toksični efekti na organ.
  • Konstantni stres, nervna iscrpljenost.
  • Sindrom hroničnog umora
  • Redovan unos velikih doza lijekova.
  • Kongenitalne malformacije organa.

Neki od gore navedenih faktora su prilično kontroverzni. Na primjer, utjecaj alkohola na gušteraču nije detaljno proučen. Kod nekih pacijenata male doze dovode do komplikacija na pozadini potpunog blagostanja, dok drugi pate od alkoholizma već mnogo godina i nemaju problema s gušteračom. Sve ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela.

Simptomi patološkog stanja

Znakovi patologije počinju se pojavljivati ​​kada su upalni procesi u aktivnom stadiju. Najčešći simptomi su.

  • Promjenjivanje boje kože. Postoji blijedost, ponekad se može pojaviti žućkast, cijanoza u nazolabijalnom trokutu, što podsjeća na simptome srčanih patologija. Promjene u sjeni epiderme primjećuju se ne samo na licu, već i na području izbočenja gušterače.
  • Bol može biti konstantan ili periodičan. Priroda boli: bol, trnjenje, povlačenje, oštro. Često zrače do skapule, leđa, regije lijevog hipohondrija. U nekim se slučajevima primećuju bolovi u pojasu, koji se razlikuju po intenzitetu i naglom nastanku. Provocirajući faktori mogu biti stres, prejedanje. Pacijent zauzima prisilni položaj u kojem se smanjuje intenzitet senzacija - ležeći na boku s koljenima pritisnutim na grudi.
  • Dispeptični poremećaji nezaobilazni su pratnja bolesti gušterače. Primjećuje se smanjenje apetita, opaža se mučnina, povraćanje, uznemirena stolica. Povraćanje pacijentu ne donosi olakšanje, ali gubi puno tekućine, što dovodi do dehidracije.
  • U teškim slučajevima, kada je posjeta liječniku kasna, dolazi do naglog pada krvnog pritiska, kršenja srčanog ritma.

Ako ne započnete s terapijskim mjerama, upala se širi dalje i može dovesti do smrti.

Vrste bolesti žlijezda

Postoji nekoliko uobičajenih bolesti važnog organakoje imaju zajedničke i razlikovne osobine.

  1. Akutna upala žlijezde karakterizira nagli početak i razvoj edema organa. Najčešće se razvija oteklina repa pankreasa. Razlog leži u kršenju prehrane, prekomjernom konzumiranju alkohola, stresu, upotrebi određenih lijekova. Ovo stanje često dovodi do nekrotičnih procesa. Edemi izazivaju kompresiju izvoda, uslijed čega sekrecija postaje otežana, a željezo počinje probavljati vlastite zidove. Bol je vrlo teško zaustaviti. U takvoj je situaciji uzimanje lijekova protiv bolova kontraindicirano, jer to može razmaziti kliničku sliku patološkog procesa. Jedina pomoć koja se može pružiti kod kuće je nanošenje hladnoće na mesto izbočenja organa.
  2. Hronični oblik pankreatitisa javlja se dugo i karakterizira ga periodična relapsa. U periodu remisije nema bolova, u periodu pogoršanja patologija se lako prepoznaje. Postoji tupa bol koja zrači u leđa, rame, donji deo leđa, odbijanje hrane, izolovani slučajevi povraćanja. Do pogoršanja dolazi uslijed grubog kršenja prehrane i stresnih situacija. Pravovremenim liječenjem moguće je zaustaviti upalni proces.

Bolesti gušterače uključuju i dijabetes melitus tipa 1, jer se razvija uslijed prestanka proizvodnje inzulina pomoću žlijezde. Ali sa strane žlijezde nema nikakvih manifestacija, stoga se patologija pripisuje metaboličkim poremećajima.

Liječenje lijekovima bolesti

Uspjeh terapijskih mjera ovisi o tačnosti i brzini dijagnoze. Akutni stadijumi bolesti liječi se isključivo u bolnici intravenoznom infuzijom kroz kapaljku.

  • Prva točka liječenja biće odbijanje jesti hranu najmanje 3 dana. U težim slučajevima taj se period produžava. Dozvoljeno je piti samo vodu. Kao terapija za održavanje lekovi sa fiziološkom fiziološkom otopinom i glukozom daju se intravenski.
  • Posebni lijekovi pomoći će uklanjanju mučnine: Cerucal, Sturgeon.
  • Za ublažavanje bolova koristi se litska mešavina koja uključuje: No-shpu, Papaverin, Analgin, Spazmalgon, Platifillin.
  • Za zaustavljanje upalnog procesa pomoći će antibiotici, kao i posebni alati dizajnirani za obnavljanje žlijezde (Gordoks).
  • Ako se pronađe istodobna patologija, u režim liječenja uključuju se lijekovi usmjereni na njihovo uklanjanje.

Tumori, kamenje, ciste liječe se isključivo hirurški ako nema kontraindikacija.

Pravila ishrane pacijenata

Dijeta je važna točka u liječenju ovog kapricijskog organa.. Nakon perioda posta, pacijentu je propisana stroga dijeta br. 5, dizajnirana posebno za poboljšanje pacijentovog zdravlja.

Iz prehrane preporučuje se isključiti sljedeće namirnice: gazirana pića, začinjena, slana, pržena hrana, dimljeno meso, konditorski proizvodi, peciva, konzervirano povrće, kafa, kiselo voće, priručna hrana, čvrste životinjske masti, začini.

Jela bi trebala biti topla i pire, što će olakšati proces probave. Povrće je najbolje koristiti kuhano ili na pari. Svakodnevna primjena prvih jela, vitka perad, jaja, žele, prilog uz povrće je dobrodošla.

Porcije treba da budu male, česte obroke, do 6 puta dnevno. Prejedanje je strogo zabranjeno, jer dovodi do pogoršanja povezanih s povećanim opterećenjem žlijezde.

Načini za sprečavanje bolesti

Preventivne mjere sastoje se od promatranja načela zdrave i uravnotežene prehrane, odvikavanja od pušenja, potpunog isključivanja alkoholnih pića, štetne brze hrane.

Pravovremeni pristup liječniku pomoći će da se izbjegne patologija ili spriječi njezino pogoršanje.

Bolesti gušterače opasne su za zdravlje i život ljudi. Pri prvim znakovima razvoja patološkog stanja preporučuje se promjena načina života i započinjanje terapijskih mjera.

Uloga i funkcija gušterače

Pankreasna žlijezda je neparni organ probavnog sustava koji obavlja dvije glavne funkcije:

1. Exocrine

Ono se sastoji u razvoju soka pankreasa koji sadrži određene oblike enzima masovnog djelovanja, čija proizvodnja se tokom normalnog funkcioniranja odvija u crijevnom lumenu:

  • tripsin i kimotripsinogen, odgovorni za probavu komponenata proteina,
  • amilaza - sudjeluje u varenju ugljikohidrata,
  • lipaze i fosfolipaze uključene u probavu masti.

2. Endokrina

U endokrinom dijelu gušterače stvaraju se hormoni koji regulišu određene vrste metaboličkih procesa:

  1. Inzulin Njegovu proizvodnju čine B-ćelije. Ovaj hormon pomaže reguliranju metabolizma sastojaka ugljikohidrata i masti. Pod utjecajem inzulina, glukoza ulazi u krvotok, zbog čega mu se razina smanjuje.
  2. Glucagon. To je antagonist inzulina, proizveden od A-ćelija.
  3. Somatostatin. Njegova funkcija uključuje inhibiciju proizvodnje inzulina i glukagona, kao i hormona rasta.
  4. Vaso-crevni peptid. Pomaže aktiviranju proizvodnje pankreasnog soka i hormona, proširujući krvne žile i na taj način osiguravajući smanjenje krvnog tlaka.

Sindrom boli

Sada razmotrite koji su simptomi karakteristični za patologije pankreasa. Krenimo od sindroma boli. Na mnogo načina, priroda i lokalizacija boli odgovaraju specifičnoj vrsti patologije:

  1. Dakle, u slučaju upale organa, kada se razvije akutni oblik pankreatitisa, bolna bolest može biti tup ili rezna, što je uzrokovano volumenom i vrstom lezije. U slučaju natečenosti uzrok boli je istezanje kapsule pogođenog organa, kao i kompresija nervnih vlakana. Također, lokacija boli ovisi o lokaciji lezije, koja je u mogućnosti utjecati na sva područja gušterače. Često se pojava boli kod pankreasne bolesti javlja zbog nedostatka hrane. Bol može dugo trajati, stjecajući veći intenzitet kako bolest napreduje. U slučaju razvoja hroničnog oblika pankreatitisa, bol se javlja u periodima pogoršanja.
  2. Uz pankreasnu nekrozu sindrom boli karakterizira visokog intenziteta, što izaziva rizik od smrti uslijed bolovog šoka.
  3. Često je upala gušterače povezana s zloupotrebom alkohola. Istovremeno, česta i dugačka pića nisu potrebna. Ništa manje često uništavanje organa događa se nakon jednokratne doze alkohola u velikim dozama.
  4. Bol je glavni znak raka pankreasa. Može biti trajna ili epizodna.
  5. Bolovi u grčevima su karakterističniji za cističnu fibrozu ili, kad dođe do napada gušterače, a pri stvaranju cističnih novotvorina često se javlja tupa bol koja se javlja u isprekidanom načinu.

Dispeptički poremećaji

Ogromna većina patoloških patologija manifestuje se u obliku dispeptičkih poremećaja:

  • mučni nagoni
  • gag refleks
  • dehidracija
  • kršenje stolice.

Pojava dispepsije u početnim fazama razvoja patologija uzrokovana je određenim pogreškama u prehrani ili unosu određenih vrsta lijekova. Kod pankreatitisa opaža se čitav niz dispeptičkih simptoma. Zbog iritacije nervnih završetaka, javlja se mučnina, koja završava refleksom povraćanja, praćenim žučnim nečistoćama i ne donosi olakšanje.

Povraćanje uzrokuje da tijelo izgubi značajnu količinu tekućine, što rezultira dehidracijom, koja se može manifestirati u različitim stupnjevima:

  1. Prvo. Karakterizira ga gubitak težine do 3% i umjerena žeđ.
  2. Drugi. Gubitak kilograma doseže 9%. Istovremeno postoji izražena žeđ, praćena suhim sluzokožama.
  3. Treća. Izaziva značajan gubitak težine, što doprinosi pogoršanju općeg blagostanja, što se očituje u slabosti, pospanosti, stjecanju suhe kože, čestom otkucaju srca. Često se primjećuje konfuzija svijesti, što dovodi do oštećenja govora.

Zbog dehidracije i poremećaja stolice u tijelu nastaje nedostatak korisnih elemenata i vitamina što dovodi do razvoja simptomatskih bolesti u obliku stomatitisa, glositisa i drugih. U slučaju poremećaja stolice najčešće se dijagnosticira zatvor koji se nakon toga često zamjenjuje proljevom. Istovremeno ih prati nadimanje i nadimanje. Kod uzimanja masne hrane stolica je karakteristična po visokoj učestalosti i udjelu masti, što je tipično za pankreatitis i onkološka stanja. Rak u muškoj i ženskoj populaciji dodatno prati:

  • pogoršanje ili nedostatak apetita,
  • gubitak kilograma
  • bogata dijareja koja se pojavljuje u kasnijim fazama.

Uz prisutnost obilne dijareje, trebalo bi govoriti o cističnoj fibrozi. U slučaju dijabetesa postoji snažan osjećaj gladi i opće slabosti. Odsustvo bojenja u stolici ukazuje na cistične novotvorine lokalizirane na tijelu ili glavi gušterače.

Promjene na koži

Neki simptomi bolesti pankreasa kod žena i muškaraca mogu se očitovati vrlo specifičnim promjenama u kožnom integritetu. Na primjer, pankreatitis često karakterizira stjecanje žučnih i blijedih nijansi kože što je uzrokovano stiskanjem žučnih kanala, što nastaje zbog oticanja organa.

U slučaju poremećaja u procesu disanja s naknadnim razvojem intoksikacije, velika je vjerojatnost cijanoze u nosu i usnama, kao i na prstima ekstremiteta. Uz patologije krvotoka, plave mrlje prekrivaju kožu na trbuhu. Što se tiče žutice, u akutnom obliku pankreatitisa ona čini samo 30% slučajeva.

Posebni simptomi

Postoje i specifični znakovi bolesti pankreasa koji se prilikom palpacije otkrivaju na specijalističkom trbuhu:

  1. Simptom Dudkevića. Bol se javlja kada dodirujete trbuh. Bolovi su lokalizovani u području koji se nalazi ispod pupčane regije i šire se u gornjem smjeru.
  2. Simptom Mayo-Robson. Bolna bolest je prisutna kada osjetite ugao između rebara i kralježnice, koji se nalazi na lijevoj strani.
  3. Simptom Shchetkina-Blumberg. Dolazi do porasta boli u slučaju oštrog povlačenja šake tokom palpacije. Ovaj simptom je karakterističan dokaz početka peritonitisa, koji se razvija uslijed uništavanja gušterače i iritacije peritonealne šupljine fermetnim supstancama.
  4. Simptom Chukhrienko. Sindrom boli javlja se trzajućim pokretima s ivicom dlana na području smještenom iznad materice.

Takođe, stručnjaci razlikuju sledeće specifične simptome pankreasnih bolesti:

  • hronični oblik pankreatitisa, čija egzacerbacija nastaje prilikom konzumiranja iritantne hrane,
  • cističnu fibrozu karakterizira slabost mišićnog tkiva, pojava suvoće u usnoj šupljini, taloženje kristala soli i dr.
  • dijabetes melitus prvog tipa karakterizira obilno mokrenje, koje se javlja na pozadini stalno prisutne žeđi, svrbežnih senzacija na sluznici i koži. Postoje i manifestacije hipoglikemije u obliku povećanog apetita, povećanog znojenja, oslabljene svijesti. Uz to, primjećuje se ketoacidoza čiji su znakovi miris acetona koji proizlazi iz usne šupljine, mučnina, nesvjestica,
  • onkologija se očituje u blanširanju kože ili žutici,
  • s cističnim formacijama palpacija cista velikih dimenzija postaje moguća. U slučaju suppuracije, bol se javlja istovremeno sa povećanjem temperaturnih vrijednosti tijela.

Promjene laboratorijskih ispitivanja

Da bi se identificirala specifična bolest gušterače, provode se brojni dijagnostički testovi. Jedan od najinformativnijih - smatra se krvni test u kome se posebna pažnja posvećuje bijelim krvnim ćelijama i crvenim krvnim ćelijama. Promjene u ovim krvnim ćelijama su znakovi bolesti pankreasa, što ukazuje na prisutnost upalnih i destruktivnih procesa u tijelu:

  • pomak nivoa leukocita u lijevu stranu ukazuje na dodavanje gnojne infekcije,
  • zbog dehidracije dolazi do povećanja hematokrita, što se podrazumijeva kao odnos crvenih krvnih zrnaca i volumena krvne plazme. Istovremeno, povećava se broj crvenih krvnih zrnaca,
  • u slučaju razvoja hemoragičnog oblika pankreatitisa u poodmakloj fazi primjećuje se smanjenje nivoa hemoglobina, što nastaje zbog anemije. U tom slučaju će glukoza premašiti normalne vrijednosti,
  • studija takođe prolazi nivo amilaze koja je određena krvnim testom za biohemiju. Tokom prvih sati od početka bolesti, njegova razina prelazi 125 jedinica / litru. Ako postoje promjene nekrotične prirode, nivo amilaze opada.

Za neke patologije gušterače potrebno je istražiti promjene određenih enzima. Dakle, dijabetes je popraćen visokim šećerom u krvi. Prilikom pregleda urina uočene su i promjene:

  • dolazi do povećanja gustoće
  • otkrivena je proteinska komponenta,
  • prisutni su leukociti i crvena krvna zrnca.

Poremećeni proces metabolizma proteina i ugljikohidrata praćen je povećanjem razine šećera u krvi i ketonskim tijelima. Da bi se potvrdile bolesti gušterače, propisane su metode istraživanja zračenja koje omogućavaju prepoznavanje dodatnih znakova patologije uz točno određivanje njegove prirode.

Pankreas i njegove funkcije

Gušterača se odnosi na probavni sistem, a po svojoj strukturi slična je pupolju. Ovo upoređivanje objašnjava činjenica da ima veliku glavu, samo telo i rep. U prosjeku mu se dužina kreće od 15 do 23 cm kod odrasle osobe, a težina oko 80 g. Ako se ovaj organ značajno poveća u veličini, treba pretpostaviti da postoji bolest.

Gušterača je dobila ime po lokaciji. Da budemo precizniji, nalazi se iza ekstremnog zida želuca u visini drugog i trećeg kralješka, to jest između slezine i dvanaesnika sa obje strane, ispod njega se nalazi bubreg.

Uprkos svojoj maloj veličini, funkcionalnost ovog organa može se uporediti sa radom čitave hemijske laboratorije.

Izgled žlijezde predstavljen je organom sivo-ružičaste boje, prekrivenim svojevrsnom kapsulom sa granama. Limfni čvorovi i krvne žile prodiru u gušteraču zajedno sa živčanim završecima i kanalima sekretornih ćelija. Svi se na kraju spuštaju do glavnog kanala.

Sok pankreasa nastaje u lobulama gušterače, opremljen enzimima koji blagotvorno utječu na probavu. Kroz glavni tok sok ulazi u dvanaestopalačno crijevo, gdje se miješa sa žučnim kanalom. Ovako izgleda egzokrinska funkcija pankreasa. Poznato je više od trideset enzima koje željezo može proizvesti za dobru probavu. Uz pomoć enzima proizvedenih tijekom probave dolazi do temeljitog raspada otpadnih proizvoda prije njihove naknadne asimilacije u tijelu i proizvodnje energije.

Intra sekretorna aktivnost predstavljena je sintezom određene skupine hormona koji aktivno sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata. Da budemo precizniji, hormoni inzulin i glukagon vitalni su za održavanje razine šećera. Njihov nedostatak može izazvati razne vrste bolesti. Hormon lipokain utječe na stvaranje fosfolipida, koji, pak, sudjeluju u oksidaciji masnih kiselina. Dakle, vitalne funkcije cijelog organizma u cjelini ovise o funkcionalnim sposobnostima sekreta gušterače.

Najčešće bolesti gušterače

Mnoge bolesti mogu utjecati na ovaj organ. Sve ih objedinjuje činjenica da brzi razvoj bolesti i neuspjeh u pravodobnom liječenju problem pretvaraju u ozbiljnu bolest. Zbog toga je važno, što je ranije moguće, potražiti pomoć stručnjaka. Razmatrane su najčešće bolesti o kojima će detaljnije biti reči u nastavku:

  • dva stepena pankreatitisa,
  • simptomi koji ukazuju na dijabetes
  • tumor koji se pretvara u rak.

Rak pankreasa i cista

Ako se tumor pojavi u gušterači, odmah obratite pažnju na to i poduzmite odgovarajuće mjere. Po svojoj prirodi nije opasna dok ne preraste u karcinom. U pravilu pacijenta brinu ne samo bolovi u trbuhu, već i umor, neprestani slom, nedostatak apetita itd. Simptomi takođe ukazuju na to da s tijelom nešto nije u redu:

  • smeđi urin
  • bijeli izmet
  • svrbež kože i promjena tonusa kože, pojava ljuštenja,
  • osjećaj prejedanja
  • povraćanje crno
  • simptomi dijabetesa i sl.,
  • primjetno pogoršanje u radu nervnog sistema i srca,
  • opće stanje je primjetno pogoršano.

Razlozi mogu biti:

  1. bolesti poput dijabetesa, upale gušterače itd.,
  2. pušenje i alkoholizam,
  3. učestalo konzumiranje začinjene i masne hrane.

Važna činjenica ostaje i teška dijagnoza bolesti u ranim fazama. Stoga je operacija važna kada se otkriju gornji znakovi i simptomi bolesti.

Kako prepoznati bolesti u ranim fazama?

Kao što je već spomenuto, dijagnosticiranje ove vrste bolesti, posebno u ranim fazama, izuzetno je problematično. A kad se bolest zanemari, pozitivan ishod je rijedak zbog blizine žlijezde ostalim organima. Stoga je neophodno znati simptome kojima bi se trebalo pozabaviti.

Oni uključuju: promjene boje kože ili pojavu žutice, što nije popraćeno nikakvim drugim razlozima. U tom slučaju dijagnozu treba provjeriti pomoću radiografije.

S nastankom dijabetesa u mladoj dobi treba provjeriti postojanje tumora u gušterači. Drugi simptomi su bol koja zrači na kralježnicu, stalna depresija bez razloga, nagli gubitak kilograma.

Treba biti oprezan prema svom telu. Pankreas nije izuzetak. Prije svega, trebalo bi reći „ne“ alkoholu i stalnom prejedanju. Uostalom, upravo ti čimbenici doprinose razvoju bolesti pankreasa.

Prva pomoć i naknadno liječenje

Pri prvom pogoršanju dobrobiti, neće biti suvišno obratiti se kvalificiranom stručnjaku kako bi se spriječilo uznapredovanje upale žlijezde i propisati liječenje.

Ako ne postoji način da se to odmah učini, a bol ne prestane, tada će sljedeći tretman olakšati stanje. Odbijte jesti prije posjete liječniku, to će smanjiti opterećenje probavnog sustava, uključujući žlijezde. Možete primijeniti hladno mjesto na kojem dolazi bol, bilo da se radi o podlošku za grijanje ili bočici hladne vode. To će smanjiti oticanje unutrašnjih organa. Obilno piće, upravo zbog tečnosti, čija je zapremina najmanje dvije litre dnevno, može poboljšati odliv žuči.

Lijekovi koji imaju antispazmodijski učinak na tijelo. Prijem tih sredstava pomoći će ublažavanju spazma i vraćanju rada enzima.

Što se tiče samog liječenja, u pravilu se pacijent s upalom gušterače smješta na hirurško odjeljenje, ako je stupanj oštećenja visok, onda u intenzivnoj njezi. Liječenje je složeno, provodi se na temelju ispitivanja i analiza, kao i drugih dijagnostičkih metoda. Važan faktor je i težina određenih simptoma bolesti.

Cilj liječenja je ublažavanje bolova i obnova gušterače s naknadnom prevencijom. U nekim slučajevima je indicirana fizioterapija. Uz njegovu pomoć, oni imaju protuupalni učinak na žarište bolesti, nakon čega slijede uklanjanje bolne boli. U pravilu može biti elektroforeza s novokainom, kao i biodinamička struja.

U zasebnu stavku treba staviti lekove za probleme sa gušteračom.Ali ne bi ih trebalo imenovati sami, kako ne biste pogoršali stanje. Stručnjaci razlikuju Motilium ili Tserukal - u borbi protiv povraćanja i česte mučnine. Za ublažavanje grčeva često se obraćaju Noshpeu, Papaverinu, Diklofenaku, Paracetamolu. Među pripravcima koji sadrže posebne enzime nalaze se: Creon, Pancreatin, Mezim, Festal itd. Najpopularniji među sredstvima za smanjenje kiselosti su Almagel, Maalox, itd.

Treba imati na umu da sve lijekove mora propisati liječnik. Samo-lijek je strogo zabranjen. Ako se pronađu znakovi bolesti, trebali biste piti što više mineralne vode koja sadrži alkalij.

Dijeta nije samo za gubitak kilograma

Posebna dijeta je jedna vrsta lijeka za pacijenta. Štoviše, bez prave prehrane, oporavak neće uslijediti. Ne bi trebalo samo da smanjite količinu konzumirane hrane, već i da se okrenete lakoj hrani.

Prvih dana prikazani su posni i teški napici, koji se sastoje od mineralne vode, juha od divlje ruže i slabog čaja. Kada se stanje poboljša, dozvoljeno je pacijentu da jede, podijeljeno na 5 - 6 obroka dnevno.

Treba isključiti sve proizvode koji mogu opteretiti gušteraču. To uključuje prženu, masnu, začinjenu hranu, kao i hranu koja sadrži vlakna, mesne juhe i ribu, sirovo voće i povrće, kobasice, dimljeno meso i konzervirane proizvode, sve vrste peciva i slatkiše. Takođe se potpuno odričite alkohola i cigareta.

Prevencija je ključ zdravlja

Ako se na vrijeme uključite u prevenciju, onda nijedna bolest ne može naškoditi vašem tijelu. Promovišući zdrav način života, spašavate sebe i svoje najdraže od svih vrsta problema, uključujući i bolesti gušterače.

Pravilna i uravnotežena prehrana samo nadopunjuje vaše sjajno stanje i izgled. Vaše tijelo će vam zahvaliti na takvoj njezi. Odbijanje alkoholnih pića i cigarete, dobro ili njihova rijetka upotreba, također negira probleme s gušteračom.

Ako je bolest već stigla, tada se bezuslovno trebate pridržavati svih zahtjeva lekara i slijediti sve upute. Možda će se koristiti ne samo medicinski tretman, nego i tradicionalna medicina. Najvažnije je da bolest ne pređe u hronični stadij.

Treba imati na umu da je gušterača izuzetno osjetljiva na nepravilnu prehranu i nekvalitetne grickalice. Pazite na sebe i svoje telo.

Gušterača: simptomi pankreatitisa i drugih bolesti

Od čitave patologije gastrointestinalnog trakta, bolesti popraćene nedostatkom enzima zauzimaju jedno od prvih mjesta. Prije svega, uključuju bolesti gušterače (gušterače) i tankog crijeva.

Fotografija gušterače

Konstantno je porast ovih bolesti i smanjenje starosti obolelih.

Broj pankreatitisa gotovo se udvostručio u posljednjih 30 godina. Broj žena s pankreatitisom povećan je za 30%. Povećava se bolest među dječjom populacijom.

Malo o probavi

Pankreas

Hrana koju jedemo počinje da prolazi enzimsku obradu već u usnoj šupljini. U želucu se proteini pod utjecajem klorovodične kiseline razgrađuju na manje strukture. U dvanaesniku, sok žuči i gušterače povezani su s probavom, što pokreće lanac kemijskih reakcija, zbog kojih se bjelančevine, masti i ugljikohidrati razgrađuju do te mjere da se lako apsorbiraju i brzo ulaze u krvotok.

Tijekom probave, gušterača proizvodi i luči 22 enzima, a otočni aparat proizvodi inzulin i glukagon, hormone koji reguliraju metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu.

Amilaza razgrađuje ugljene hidrate.

Lipaza i žučne kiseline probavljaju (razgrađuju) masti i vitamine topive u mastima. Masti se prethodno emulgiraju žučnim kiselinama.

Tripsin i kimotripsin probavljaju molekule proteina.

Elastaza uništava proteine ​​vezivnog tkiva.

Stanice kanalskih žlezda stvaraju bikarbonate (lužine), koji alkalizacijom sadržaja dvanaestopalačnog creva 12 sprečavaju uništavanje probavnih enzima i taloženje žučnih kiselina.

Uzroci pankreasne bolesti

Lijekovi nekroze pankreasa koji nastaju pod utjecajem etanola

Među svim bolestima gušterače, najznačajnije su one koje dovode do gašenja dijela žlijezde iz probavne aktivnosti. To je hronični pankreatitis, kalcifikacija kanala, uklanjanje gušterače ili njenog dijela, rak, cistična transformacija, cistična fibroza itd.

Rak pankreasa

Hronični pankreatitis upalne prirode jedna je od najčešćih bolesti pankreasa. Glavni su uzroci unos alkohola, izloženost otrovnim tvarima i određenim lijekovima, nasljedna predispozicija, prehrambene pogreške, poremećaj cirkulacije i autoimune bolesti.

Kod nekih bolesti gušterača se ponovo oštećuje. To se događa kod bolesti bilijarnog trakta (kolelitijaza) i jetre, želuca, dvanaestopalačnog creva, sa stenozom i upalom sfinktera Oddija, hemohromatozom, poremećenim metabolizmom kalcijuma, upalom i stenozom samih kanala žlezde.

Kako se bolest razvija?

Vodeću ulogu u razvoju pankreatitisa igra značajan porast pritiska sekreta u izlučnim kanalima žlijezde uslijed kompresije prolaza izvana i poteškoća u lučenju sekreta u dvanaesnik. Uzroci su upala i stenoza sfinktera Oddija, kamenje smješteno u žučnim kanalima i sekretornim kanalima gušterače.

Tkivo gušterače oštećeno je vlastitim enzimima, čiji je glavni sastojak tripsin. Upala gušterače podvrgava se autolizi (samo probavu). Vremenom, oštećena područja na tijelu prolaze sabijanje, skleroterapija i ožiljci.

Aktivni transport kalcija do ćelija dovodi do njegovog nakupljanja, što povlači za sobom gubitak energetskih rezervi u ćelijama. Stanična distrofija se postavlja. U tkivu pankreasa pojavljuju se kicatricialne promjene, područja odlaganja kalcija i šupljine (ciste). U velikim količinama kamenje formira u kanalima pankreasa.

Oštećenja gušterače mogu se lokalizirati na samo jednom mjestu, zauzeti cijeli segment ili biti difuzna.

Enzimi koji uđu u krvotok uništavaju druge organe: bubrege, pluća, centralni nervni sistem, masno tkivo itd.

Sa virusnim i bakterijskim pankreatitisom događaju se potpuno različiti procesi.

Ovdje vodeće mjesto u razvoju bolesti zauzimaju procesi stvaranja fibroze uslijed uništavanja stanica toksinima mikrobnih uzročnika.

Znakovi pankreatitisa

Unatoč svim vrstama napada na gušterači i gastrointestinalnom traktu, prvi znakovi hroničnog pankreatitisa pojavljuju se u različito vrijeme od početka bolesti. Razlog za to su visoke kompenzacijske sposobnosti tijela.

Kod akutnog pankreatitisa simptomatologija se manifestuje odmah, brzo se povećava, a sama bolest poprima agresivan tok.

Uz zloupotrebu alkohola, prvi znakovi pankreatitisa počinju se pojavljivati, u prosjeku, već nakon 8 godina od početka bolesti.

Uzroci egzokrine insuficijencije

Hemoragična nekroza pankreasa. Progresivna krvarenja nastaju na mjestu lezija ili područja masne nekroze

Vanjska sekretorna insuficijencija razvija se kao rezultat uništavanja gušterače, što dovodi do smanjenja ispuštanja potrebne količine pankreasnog soka u lumen dvanaestopalačnog crijeva.

Nedovoljna količina bikarbonata izlučenih epitelom kanala žlijezde uzrokuje zakiseljavanje sadržaja dvanaestopalačnog crijeva 12, što uzrokuje raspadanje enzima pankreasa i taloženje žučnih kiselina.

Najuočljivija je nedovoljna količina enzima lipaze (razgradnja masti), čiji se nedostatak razvija prije nego što je nedostatak tripsina (razgradnja proteina), amilaze (razgradnju ugljikohidrata) i niza drugih enzima.

U starijoj i senilnoj dobi razvija se pankreatitis, povezan s nedovoljnom opskrbom žlijezde krvlju, zbog vaskularne insuficijencije.

Glavne funkcije gušterače

Gušterača ima dvije glavne funkcije:

  1. Aktivno proizvodi supstancu inzulin. Ako se inzulin proizvodi u nedovoljnim količinama, tada se brzo razvija dijabetes. Glukagon takođe doprinosi normalnom metabolizmu ugljikohidrata u tijelu.
  2. Druga glavna funkcija je proizvodnja enzima i želučanog soka gušterače, koji razgrađuje proteinske spojeve u tijelu. Također u soku gušterače postoje enzimi koji štite sluznicu zidova želuca od agresivnog djelovanja kiselog okruženja, neutrališući ga.

Važno je. Ako bar jedna od ovih funkcija zakaže, prvo pati sustav probavnog sustava. Stoga je vrijedno moći prepoznati simptome u početnim fazama kao i uzroke poremećaja i bolesti gušterače.

Simptomi egzokrine insuficijencije

Uz nedostatak enzima, him za hranu (kvržica) kreće se po probavnom traktu ubrzanim tempom, pojačanom crijevnom pokretljivošću, praćenom labavom stolicom i pupčanom boli.

Zbog nedostatka žučnih kiselina, izmet dobiva svijetlu boju (boju sive gline).

Zbog nedovoljne probave masti, pojavljuje se steatorreja (masnoća u stolici koja joj daje masni sjaj). Stolica je česta i obilna - do 6 puta dnevno. Ne probavljena masnoća čini stolicu neugodnom. Masti topljivi u mastima ne apsorbiraju se u odgovarajućim količinama.

Zbog prevladavanja truleži i vrenja, izmet poprima fetilan miris. Pojavljuje se zveckanje u stomaku. Proces fermentacije uzrokuje stvaranje velike količine plina, zbog čega trbuh dobiva na veličini i postaje bolan prilikom palpacije (nadimanje).

Nadimanje (natečenost)

Zbog nedovoljne količine elastaze, vezno tkivo mesnih proizvoda se ne probavlja. U stolici su vidljivi nevaljani komadići hrane i mišićnih vlakana.

Pacijent počinje koristiti manje masti i vlakana, zbog čega se proljev počinje naizmjenično mijenjati sa zatvorom, razvija se crevna atonija.

Kao rezultat toga, proces postaje oslabiti. Tijelo pati od nedovoljne količine tvari potrebnih za njegovo životno uzdržavanje.

Stalna dijareja, mučnina i gubitak apetita pogoršavaju stanje. Tjelesna težina se smanjuje. Tijelo je dehidrirano. Ostali organi i sustavi pate, njihova je funkcija poremećena. Razvija se slika hipovitaminoze.

Sindrom bilijarne hipertenzije pankreatitisa

Na slici tumor glave gušterače zatvara žučni kanal, razara njegov zid i prerasta u lumen dvanaestopalačnog crijeva.

Povećanjem glave gušterače komprimira žučni kanal, uslijed čega postaje upaljen. Odljev žuči je postepeno otežan. Dugi bolovi se pojavljuju u desnom hipohondriju, primjećuje se porast bilirubina u krvi. S vremenom se razvija opstruktivna žutica, usred koje se pojavljuje ikterična boja kože, izmet je boja bijele gline, povećanje razine bilirubina u krvi i svrbež kože. Žutica se ponavlja stalno. Intenzivira se ili se ponovo pojavljuje uvijek nakon napada boli u gušterači.

Slični simptomi se javljaju u 30% slučajeva. Odliv žuči najčešće sprečava tumor koji se nalazi u glavi gušterače.

Uzroci bolova u pankreasu

Intenzitet boli povećava se nakon pola sata, kada počinje probava u dvanaestopalačnom crevu 12, gde izlučuje pankreasni sekret i žuči iz žučnog kanala.

Gušterača luči dnevno do 2,0 litara složene tajne. Bol se pojavljuje kada se izvadi kanal žlezde izvana, kada se pritisak izlučivanja na stijenkama prolaza znatno povećava tokom perioda aktiviranja sekreta. Slična slika nastaje sužavanjem kanala kroz proces adhezije i prisustvom kamenja u prolazima.

Kamenje uklonjeno iz pankreasnog kanala

Intenzitet boli kod bolesti gušterače povezan je s njegovom snažnom unutrašnjošću. Zabilježeni su jaki bolovi s razvojem fibrotičkih promjena na području živčanih završetaka i ganglija.

Kapsula pankreasa je posebno bolna, doživljava pritisak sa uvećanim, upalnim organom. Jaka bol nastaje pritiskom gušterače na područje mjesta živčanih pleksusa trbušne šupljine.

U 40% slučajeva boli kod hroničnog pankreatitisa pojavljuju se na pozadini istovremene bolesti želuca i 12. debelog creva, kada se sadržaj želuca apsorbira u kanal pankreasa.

Egzokrinska insuficijencija s vremenom dovodi do povećanja patogene crevne flore, kada procesi propadanja i fermentacije prevladavaju nad procesima normalne probave hrane. Pojavljuje se zveckanje u stomaku. Proces fermentacije uzrokuje stvaranje velike količine plina, zbog čega trbuh dobiva na veličini i postaje bolan prilikom palpacije (nadimanje).

Crijevo se pokušava brzo osloboditi viška ne probavljenih prehrambenih tvari, što rezultira grčevima bolova oko pupka. Daljnja crevna atonija razvija se što dovodi do čestih kašnjenja stolice. Bol je u ovom slučaju lokalizovana duž debelog creva.

U prisustvu kolelitijaze, koja je izazvala upalu gušterače, bol nalikuje bilijarnoj kolici, lokalizovanoj u desnom hipohondrijumu i epigastričnoj regiji.

Karakteristike bolova u pankreasu

Bol se uvijek pojavljuje u epigastričnoj regiji (iznad stabljike želuca), sličan je pojasu, a u više od 50% slučajeva intenzivan je i bolan.

U 10% slučajeva zrače u lijevu polovinu grudnog koša i pamti se srčani udar. Bol u desnom hipohondriju pojavljuje se sa karcinomom glave pankreasa. Bol u lijevom hipohondrijumu - sa upalom repa pankreasa.

Prilikom uzimanja alkohola, masne i kisele hrane povećava se intenzitet boli. Bol može trajati nekoliko sati. Ponekad njihovo trajanje doseže 3 dana.

Bolovi su ili monotoni ili paroksizmalni. Noćni bol je izuzetno rijedak.

Upala područja gušterače zamijenjena su fibrozom, uslijed čega s vremenom organ počinje smanjivati ​​veličinu i bol može u potpunosti prestati.

Intra-sekretorni sindrom insuficijencije (endokrini poremećaji)

Gušterača je endokrini organ čiji otočni ćelijski aparat proizvodi hormone inzulin i glukagon. Reguliraju metabolizam ugljikohidrata. Nastali endokrini poremećaji značajno pogoršavaju kvalitetu života pacijenta.

Endokrini poremećaji kod bolesti pankreasa razvijaju se u 2 verzije:

  1. Povećana proizvodnja inzulina (hiperinzulinizam) očituje se pojavom stanja u kojem nivo glukoze u krvi naglo pada. Pacijenta uznemiravaju napadi gladi, slabosti i drhtanja po cijelom tijelu. Tu su anksioznost i parestezija. Prehrana normalizira stanje. Međutim, one se često mogu ponovo pojaviti nakon nekoliko sati. Ako se napadaji često i kontinuirano pojavljuju tijekom vremena, središnji živčani sustav i moždana kora počinju patiti.
  2. Uz oštećenje ili atrofiju otočnog aparata, razvija se dijabetes melitus gušterače. Uz pogoršanja hroničnog pankreatitisa nivo glukoze u krvi raste i normalizira se u periodima smirenosti. Izrazita karakteristika takvog dijabetesa je slaba potreba za injekcijama inzulina. I komplikacije poput kome i ketonurije rijetko se razvijaju.

Hipovitaminoza kod pankreatitisa

Hipovitaminoza kod hroničnog pankreatitisa pridružuje se razvoju bolesti kasnije. To se događa uslijed kršenja razgradnje vitamina A, D, E i K u topljivim enzimima lipaze, što se očituje suhoćom i potamnjenjem kože, lomljivim noktima, smanjenjem turgora na koži i pojavom pukotina na jeziku i u uglovima usana.

Uzroci i simptomi pankreasnih bolesti

Uzroci bolesti gušterače često leže u lošoj i neracionalnoj prehrani, kao posljedici drugih popratnih bolesti ili patologije organa. Takođe značajan uticaj ima:

  • povrede ovog organa,
  • uzimanje puno alkohola i droga
  • infekcije
  • česte stresne situacije
  • neoplazme
  • bolesti creva i žučnih puteva.

Kod svake konkretne bolesti simptomi su čisto individualni. Ali postoji niz kliničkih znakova koji su prisutni kod apsolutno bilo koje bolesti:

  1. Jaki bolovi u trbuhu.
  2. Pacijent je jako bolestan.
  3. Sistematska probavna smetnja.

Razmotrimo glavne bolesti gušterače:

  • pankreatitis
  • tumori
  • cistične formacije
  • formiranje kamena
  • pankreasna nekroza.

Vrijedno je razmotriti učinak svake bolesti na gušteraču.

Pankreatitis

Ovo je snažan upalni proces u pankreasu. Ima 2 oblika tijeka: akutna bolest i hronični oblik bolesti. Tokom akutnog izgleda osoba ima akutni bol koji pukne u žlezdi, što može dati desnoj ili levoj strani hipohondrija ili čak kralježnice. Glavni simptomi akutnog pankreatitisa su:

  1. Stalno povraćanje žuči, što je opasno za dehidraciju.
  2. Tjelesna temperatura je normalna (ako pankreatitis prati gnojna upala, tada tjelesna temperatura raste na 39-39,5 stupnjeva).
  3. Koža je blijeda, na njoj se mogu pojaviti krvarenja.
  4. Žutica

Tokom početnog oblika akutnog pankreatitisa osoba je zabrinuta zbog opstipacije, koju zamjenjuje proljev. Takođe je snažna suhoća sluzokože usta i kože. Na toj pozadini razvija se nedostatak vitamina i minerala. Osoba počinje brzo gubiti tjelesnu težinu.

U hroničnom obliku pankreatitisa oštećeni zidovi gušterače zamjenjuju vezivnim tkivom tijela. Bolest se neprestano zamjenjuju periodima pogoršanja i remisije. Uzroci hroničnog pankreatitisa su:

  • zloupotreba alkohola
  • bolesti žučnih puteva
  • prethodne hirurške intervencije i ozljede jetre, žučnog mjehura,
  • prateće bolesti (hepatitis, kamenje),
  • pretežak.

Tijekom početka faze pogoršanja osoba doživljava sljedeće kliničke manifestacije:

  1. Bol u hipohondriju, koja se može dati ispod lopatice ili u kičmi.
  2. Uz veliko oštećenje gušterače, nastaje pojas boli koji ne prestaje.
  3. Dodaju se mučnina, povraćanje, slabost, nadutost i groznica.

U osnovi se takvi simptomi pojavljuju odmah nakon jela, a stupanj njihove manifestacije ovisi o tome koliko je teško željezo oštećeno. Zašto tretirati pankreatitis? Pankreatitis je jedan od glavnih uzroka nekroze pankreasa; pacijenta može dovesti do smrti.

Nekroza pankreasa

Simptomi ove bolesti su akutna bol, zračeći u grudni koš, hipohondrijum i lopaticu. Bol je toliko intenzivna da dovodi do gubitka svijesti i šoka boli. Primjećuju se i zatvor i nadimanje. Nekroza pankreasa je nekroza ćelija pankreasa, pa pacijentu hitno treba hirurška intervencija.

Kamenita

Stvaranje kamenja u gušterači je rijetka, ali moguća pojava. Glavni uzroci njihove pojave nisu tačno definisani, ali češće sve ovo:

  • problema sa sokom pacrea,
  • neuspjeh u metabolizmu fosfora i kalcijuma,
  • upala pankreasa,
  • prateće infekcije.

Nema izraženih simptoma, ali kod velikih veličina kamenja ili njihovog broja, osoba može osjetiti bol u gornjem dijelu trbuha, koji odlazi u leđa. Intenzitet bola raste nakon jela. Ako se kamenje ne liječi, tada su mogući zatvor, proljev i nedostatak apetita.

Važno je. Kada se kreću kamenje u žučne kanale, počinje mehanička žutica.

Zaključak

Ako je rad na području gušterače poremećen, pacijent treba obratiti pažnju na prehranu i, ako je moguće, ispraviti ga. Ako ovo ne daje željeni uspjeh, onda svakako treba posjetiti liječnika. Možda su poremećaji gušterače uzrokovani drugim popratnim bolestima i zahtijevaju medicinski tretman.

Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar