Ko je prikazan i kako se obavlja transplantacija gušterače?

Dijabetes melitus ovisan o insulinu (prva vrsta) je hronična bolest koja se manifestuje kao relativni ili apsolutni nedostatak inzulina u tijelu. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji patologija je rasprostranjena.

Bolest se ne liječi, korekcija lijekova usmjerena je na poboljšanje pacijentovog stanja i ublažavanje simptoma anksioznosti. Unatoč vidljivim uspjesima u terapiji, dijabetes dovodi do različitih komplikacija, kao rezultat toga potrebna je transplantacija gušterače.

Transplantacija gušterače savremenija je metoda liječenja „slatke“ bolesti. Ova metoda doprinosi normalizaciji metaboličkih procesa, sprječava razvoj sekundarnih komplikacija.

Na nekim je slikama zaista moguće preokrenuti komplikacije koje su počele ili zaustaviti njihovu progresiju. Razmislite o tome kako se operacija izvodi i kolika je cijena u Rusiji i drugim zemljama.

Transplantacija gušterače

Transplantologija je puno napredovala. Transplantacija unutarnjih organa koristi se za komplikacije dijabetesa ovisnog o insulinu. Hiperlabilativni dijabetes indikacija je za manipulaciju. Također, dijabetes s odsutnosti ili poremećajem hormonske nadomjesne terapije hipoglikemijskog stanja.

Često se tijekom liječenja dijabetesa u pacijenata otkriva otpornost različitih nivoa na apsorpciju inzulina, koja se daje supkutano. Ovaj je aspekt također pokazatelj za operaciju.

Za operaciju je karakterističan visok rizik od komplikacija. Međutim, pomaže u održavanju normalne funkcije bubrega ako se primjenjuje SuA terapija - upotreba ciklosporina A u maloj dozi, što može značajno povećati preživljavanje pacijenata nakon manipulacije.

U medicinskoj praksi bilo je slučajeva transplantacije organa probavnog sistema nakon kompletne resekcije, koja je provocirana hroničnim oblikom pankreatitisa. Kao rezultat toga, bilo je moguće vratiti intrakretornu i egzokrinu funkcionalnost.

Kontraindikacije za operaciju:

  • Onkološke bolesti koje nisu podložne medicinskoj korekciji.
  • Mentalni poremećaji i psihoze.

Svaka prateća bolest koja ima istoriju treba eliminirati prije operacije. Kod hroničnih bolesti potrebno je postići trajnu kompenzaciju istih. To se odnosi ne samo na dijabetes, već i na zarazne bolesti.

Napredovanje transplantacije žlijezde

Mnogi pacijenti traže informacije na temu "cijena u Rusiji transplantacije gušterače za dijabetes". Imajte na umu da u Ruskoj Federaciji ova tehnika nije rasprostranjena, što je povezano s poteškoćama u operaciji i velikim rizikom od komplikacija.

Ali moguće je navesti cijene u proizvoljnim jedinicama. Na primjer, u Izraelu će operacija za dijabetičare koštati od 90 do 100 hiljada američkih dolara. Ali to nisu svi financijski troškovi pacijenta.

Period rehabilitacije nakon hirurške manipulacije dodaje se čeku. Cijena uveliko varira. Dakle, na pitanje koliko košta transplantacija gušterače, odgovor je najmanje 120 tisuća američkih dolara. Cijena u Rusiji je nešto niža, ovisno o mnogim nijansama.

Prva operacija takvog plana izvršena je 1966. godine. Pacijent je bio u mogućnosti da normalizira glikemiju, ublaži ovisnost o inzulinu. Ali intervencija se ne može nazvati uspešnom, jer je žena umrla dva meseca kasnije. Razlog je odbacivanje transplantata i sepsa.

Međutim, daljnji „eksperimenti“ pokazali su povoljniji rezultat. U savremenom svijetu takva operacija nije inferiorna u pogledu efikasnosti transplantacije jetre i bubrega. U protekle tri godine bilo je moguće istupiti. Liječnici koriste ciklosporin A sa steroidima u malim dozama, kao rezultat čega se preživljavanje pacijenata značajno povećalo.

Dijabetičari su u ogromnoj opasnosti tokom postupka. Postoji visok rizik od imunoloških i neimunskih komplikacija, što rezultira neuspjehom ili smrću transplantacije.

Operacija transplantacije gušterače nije intervencija iz zdravstvenih razloga. Stoga morate procijeniti sljedeće pokazatelje:

  1. Usporedba akutnih komplikacija dijabetesa i rizik intervencije.
  2. Procijenite imunološki status pacijenta.

Samo uspješan završetak operacije omogućava nam da razgovaramo o obustavi sekundarnih posljedica dijabetesa. U ovom slučaju transplantacija se nužno vrši istovremeno i uzastopno. Drugim riječima, organ se uklanja od donora, nakon transplantacije bubrega, nakon same gušterače.

U većini slučajeva gušterača se uklanja mladom davaocu u nedostatku moždane smrti. Njegova starost može biti u rasponu od 3 do 55 godina. Kod odraslih davalaca aterosklerotske promjene u deblu celijakije nužno su isključene.

Metode transplantacije žlijezda

Izbor mogućnosti kirurške transplantacije određen je različitim kriterijima. Oni se temelje na rezultatima dijagnostike. Medicinski stručnjaci mogu presaditi unutrašnji organ u cijelosti, njegov rep i tijelo.

Ostale hirurške mogućnosti uključuju transplantaciju i područje dvanaesnika. Može se liječiti i kulturama beta ćelija pankreasa.

Za razliku od bubrega, pankreas izgleda kao neparni organ. Zbog toga je znatan uspjeh operacije zaslužan zbog odabira darivatelja i procesa začepljenja unutarnjeg organa. Prikladnost davatelja pažljivo se ispituje na različite patologije, virusne i infektivne procese.

Kada se neki organ smatra prikladnim, on se reže zajedno s jetrom ili dvanaesnikom, ili se organi odvojeno odvoze. U svakom slučaju, gušterača se odvoji od tih, onda se ona čuva u posebnoj ljekovitoj otopini. Zatim se čuva u posudi sa niskom temperaturom. Rok trajanja ne više od 30 sati od datuma odlaganja.

Tokom operacija koriste se razne tehnike za odvod soka probavne žlijezde:

  • Transplantacija se obavlja u segmentima. U tom se procesu opaža blokiranje izlaznih kanala gumenim polimerom.
  • Drugi unutrašnji organi, kao što je žučni mjehur, mogu ispirati sok gušterače. Nedostatak ove asocijacije je taj što je otkrivena velika vjerovatnoća za poremećaj organa, što se očituje hematurijom, acidozom. Plus je što je moguće pravovremeno prepoznati odbacivanje donornog organa laboratorijskim pretragama urina.

Ako pacijent ima povijest dijabetičke nefropatije, tada se vrši transplantacija gušterače i bubrega istovremeno. Staze transplantacije su sljedeće: samo gušterača, ili prvo bubreg nakon gušterače, ili istovremeno transplantacija dvaju organa.

Medicinska nauka ne miruje, neprestano se razvija, transplantaciju gušterače zamenjuju druge inovativne tehnike. Među njima je transplantacija otočnih stanica Langerhansa. U praksi je ova manipulacija izuzetno teška.

Operativni zahvat je sljedeći:

  1. Pankreas donora je usitnjen, sve ćelije prolaze kroz stanje kolalagenoze.
  2. Tada se u specijaliziranoj centrifugi stanice moraju podijeliti u frakcije ovisno o gustoći.
  3. Materijal koji je održiv izvlači se, ubrizgava u unutrašnje organe - slezinu, bubrege (ispod kapsule), portalnu venu.

Ovu tehniku ​​karakteriše povoljna prognoza samo u teoriji, ona je na početku svog životnog puta. Međutim, ako se kirurška intervencija takvog plana završi pozitivno, tada će tijelo dijabetičara tipa 1 i 2 samostalno proizvoditi inzulin, što značajno poboljšava kvalitetu života i sprečava razne komplikacije.

Druga eksperimentalna metoda je presađivanje unutrašnjeg organa iz embrija na 16-20 tjedana. Njegova žlijezda ima težinu od oko 10-20 mg, ali svojim rastom može proizvesti hormon inzulin. Ako općenito, tada je obavljeno oko 200 takvih manipulacija, pregledi ljekara bilježe mali uspjeh.

Ako je transplantacija gušterače dobro završila, pacijenti i dalje trebaju imunosupresivno liječenje tijekom života. Cilj je suzbiti agresivne manifestacije imuniteta prema ćelijama vašeg vlastitog tijela.

Operativne metode liječenja dijabetesa opisane su u videu u ovom članku.

Vrste transplantacija

Na osnovu rezultata pacijentovih analiza, opšteg stanja pacijentovog tijela i koliko je gušterača oštećena, liječnik za transplantaciju odabire vrstu operacije za transplantaciju organa:

  • transplantaciju cijelog gušterače,
  • transplantacija samo repa ili bilo kojeg dijela gušterače,
  • istodobna transplantacija gušterače i dijela dvanaesnika (pankreo-duodenalni kompleks),
  • uvođenje kulture beta ćelija gušterače intravenskim putem.

Indikacije i zabrane rada

Da bi se tačno utvrdila potreba za operacijom transplantacije pankreasa, pacijenta se prvo šalje na sve potrebne testove. Tu spadaju:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • analiza krvne grupe i rezus;
  • ultrazvuk trbušne šupljine i drugih organa, uključujući srce,
  • računarska tomografija,
  • elektrokardiogram
  • rentgen grudnog koša,
  • serološke i biohemijske pretrage krvi,
  • analiza antigena kompatibilnosti tkiva.

Pored toga, potrebno je konsultovati se sa takvim lekarima kao što su:

  • terapeut
  • anesteziolog
  • endokrinolog
  • kardiolog
  • Stomatolog
  • ginekologa (žene),
  • urolog (muškarci),
  • gastroenterolog.

Transplantacija gušterače provodi se uglavnom kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 1 i 2 s već započetim zatajenjem bubrega prije nego što pacijent može započeti ireverzibilne komplikacije u obliku retinopatije s potpunim gubitkom vida, patologije velikih i malih posuda, neuropatije, nefropatije, endokrine insuficijencije.

Transplantacija gušterače može se propisati i za sekundarni dijabetes melitus koji, sa svoje strane, može prouzrokovati nekrozu pankreasa, koja je postala komplikacija akutnog pankreatitisa, kao i maligni tumor gušterače, ali samo ako bolest napreduje u početnoj fazi.

Često je razlog transplantacije hemokromatoza i pacijentova inzulinska imunost.

U vrlo rijetkim slučajevima operacija se propisuje pacijentima s patologijama kao što su teška nekroza tkiva gušterače, veliko oštećenje organa tumorom (kanceroznim ili dobroćudnim), teškim gnojnim upalnim procesom u trbušnoj šupljini, što dovodi do teškog oštećenja tkiva gušterače, koje se ne može u potpunosti liječiti. Često s zatajivanjem bubrega bolesniku može biti potrebna transplantacija bubrega zajedno s transplantacijom gušterače, koja se obavlja istovremeno s transplantacijom žlijezde.

Za presađivanje gušterače mogu postojati neke kontraindikacije, i to: AIDS, zloupotreba alkohola, upotreba droga, komplikacije dijabetesa, mentalni poremećaji, ateroskleroza, kardiovaskularne bolesti.

Poteškoće koje se mogu pojaviti tokom i prije operacije

Prije operacije, ljekari se u pravilu susreću sa brojnim poteškoćama. Jedna od najčešćih poteškoća u ovom slučaju je da pacijentu može biti potrebna hitna transplantacija gušterače.

Organe donora uzimaju isključivo od nedavno preminulih ljudi, budući da je gušterača neparni organ, a pacijent jednostavno ne može živjeti bez nje. Treba napomenuti da smrt pacijenta, čija starost ne bi trebala biti veća od 50-55 godina, treba nastupiti samo od moždanog udara. U vrijeme smrti, osoba bi trebala biti relativno zdrava. Ne bi trebao imati zarazne i virusne bolesti trbušne šupljine, dijabetes melitus, ozljede ili bilo kakve upalne procese u gušterači, aterosklerozu debla celijakije.

Prilikom žetve organa uklanjaju se i čir na jetri i dvanaestopalačnom crevu iz leša. I tek nakon uklanjanja, jetra se odvaja od gušterače, a preostali organ zajedno sa dvanaesnikom se čuva, obično se za to koriste otopine Dupont ili Vispan. Nakon očuvanja organa, stavlja se u poseban spremnik za prijevoz uz održavanje niske temperature, u kojoj se može čuvati željezo sve do same operacije. Međutim, treba imati na umu da se ovaj organ može čuvati samo 20-30 sati.

Da bi se utvrdila kompatibilnost transplantiranog organa ili njegovog dela s pacijentovim tkivima, potrebno je više vremena za polaganje testova kompatibilnosti tkiva. Uz to, treba imati na umu da do trenutka operacije možda neće biti pri ruci potreban organ. Iz svega navedenog proizilazi da se takva operacija mora izvesti samo planirano, a ne žurno.

Često se obavlja presađivanje gušterače u trbušnoj šupljini, a organ je povezan s jetrenim, slezalnim i iakalnim žilama.

Gušterača se transplantira u drugu šupljinu zbog činjenice da kada se transplantira na pacijentovo mjesto porijekla, može početi ozbiljno krvarenje, praćeno šok stanjima koja vodi do smrti.

Osim toga, preporučljivo je takve operacije obavljati ne u običnim bolnicama, već u transplantološkim centrima namijenjenim tome, u kojima rade visoko kvalificirani ljekari i reanimateri, koji su spremni priskočiti u pomoć kada je to potrebno.

Kakve su prognoze?

U 83-85% slučajeva nakon transplantacije gušterače iz leša donora, dvo ili trogodišnje preživljavanje primećeno je kod pacijenata. Nekoliko faktora može utjecati na to hoće li se donorski korijen ukorijeniti ili ne. U osnovi to su dob i opće stanje davatelja u trenutku smrti, stanje organa u trenutku transplantacije, kompatibilnost organa i pacijent kojem bi taj organ trebao biti transplantiran, pacijent osjeća u trenutku operacije.

Do danas je iskustvo operacije transplantacije gušterače od živog davatelja relativno malo. Međutim, procentualno, stopa preživljavanja pacijenata u ovom slučaju je 68% onih koji žive 1-2 godine nakon operacije, a 38% onih koji su živjeli 10 ili više godina nakon transplantacije gušterače.

Intravenska primjena beta ćelija pokazala se da nije najbolja strana i sada je u razvoju. Čitava složenost ove vrste hirurške intervencije je da jedna gušterača nije dovoljna da bi se iz nje izvukla prava količina ćelija.

Operativni trošak

Trošak operacije obično uključuje ne samo samu intervenciju, već i preliminarnu pripremu pacijenta za operaciju, kao i razdoblje rehabilitacije nakon nje i rad osoblja za održavanje, koji su izravno uključeni u operaciju i u oporavku nakon nje.

Cijena operacije transplantacije gušterače može se kretati u prosjeku od 275,500 do 289,500 USD. Ako je uz transplantaciju gušterače izvršena transplantacija bubrega, cijena se tada povećava gotovo 2 puta i iznosi 439 000 dolara.

Čemu služi transplantacija pankreasa?

Gušterača je izvor inzulina u ljudskom tijelu. Kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1, gušterača nije u stanju da proizvodi inzulin.

Prisutnost transplantacije gušterače omogućava ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 da održavaju razinu šećera u krvi, obično bez dodatnog inzulina ili za intenzivno praćenje, što je tipično za liječenje dijabetesa.

  • Samo transplantacija gušterače: ciljano na ljude koji imaju dijabetes tipa 1, ali nemaju probleme s bubrezima
  • Istodobna transplantacija bubrega i gušterače: obavlja se kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 i bolesti bubrega u završnom stadiju.
  • Operacija transplantacije gušterače provodi se nakon transplantacije bubrega: prvo, transplantacija bubrega vrši se od živog davatelja. Transplantacija gušterače od preminulog davatelja događa se kasnije kada organ postane dostupan.

Transplantacija pankreasa uglavnom se obavljala istodobno s ili nakon transplantacije bubrega, mada se često obavljala samo transplantacija pankreasa u kvalificiranim kirurškim centrima.

Istorija transplantacije pankreasa

Neovisnost inzulina kod dijabetesa tipa 1 prvi je put postignuta 17. decembra 1966. godine, kada su William Kelly i Richard Lilley presadili ispuhanu segmentnu transplantaciju pankreasa zajedno s bubregom od davatelja leša 28-godišnjoj uremičnoj ženi na Univerzitetu u Minnesoti.

24. novembra 1971. izvršena je prva transplantacija gušterače upotrebom mokraćne drenaže kroz rodni ureter, a operaciju je izveo Marvin Glidman iz bolnice Montefiore u New Yorku.

1983. Hans Sollinger sa Univerziteta u Wisconsinu najavio je segmentarnu metodu drenaže mokraćnog mjehura, koja je u narednoj deceniji bila najkorištenija metoda za kontrolu egzokrinih sekreta gušterače.

Godine 1984. Starles je obnovio tehniku ​​enteričke transplantacije cijelog tijela na pankreaticoduodenalu, kako je Lilleheem izvorno opisao.

Priprema za operaciju presađivanja gušterače

Od sredine 1980-ih do sredine 1990-ih, drenaža mokraćnog mjehura postala je najčešća metoda u svijetu jer se smanjenje aktivnosti amilaze u urinu može upotrijebiti kao osjetljivi, ako ne i nespecifični marker odbacivanja.

Međutim, u kasnim 1990-ima ponovo se dogodio prelazak iz mjehura u crijevnu drenažu, posebno za istodobnu transplantaciju gušterače i bubrega. Enteralna drenaža fiziološki je način za iscjedak egzokrinog sekreta gušterače, a poboljšanja antimikrobne i imunosupresivne terapije smanjuju rizik od komplikacija kao i odbacivanja. Pored toga, hronične komplikacije drenaže mokraćnog mjehura (infekcije mokraćnog sustava, hematurija, acidoza, dehidracija) dovele su do potrebe za enteričkom pretvorbom u 10% -15% obučenih primatelja mokraćnog mjehura.

Godine 1992. Rosenlof sa Univerziteta Virginia i Shoku-Amiri sa Univerziteta u Tennesseeju opisali su upotrebu portalne drenaže na mjestu spajanja gornjih i slezalnih vena.

Kome treba transplantacija gušterače?

Transplantacija gušterače opcija je za osobe sa dijabetesom tipa 1 koji ne mogu kontrolirati svoje stanje inzulinom ili oralnim lijekovima za dijabetes. Operacija je pogodna samo za ljude koji imaju dijabetes tipa 1.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 koji mogu imati koristi od transplantacije gušterače uključuju one koji:

  • moraju redovito pohađati hitne službe zbog visokog šećera u krvi
  • nekontrolisani prosječni šećer u krvi
  • potrebno je da je skrbnik stalno prisutan u hitnim slučajevima, uprkos korištenju preporučenih medicinskih tretmana

Godine 2016. objavljeno je da je žena iz Velike Britanije postala prva osoba na svijetu koja je dobila transplantaciju gušterače zbog jake fobije igala zbog koje nije mogla ubrizgati inzulin.

Žena je fobija bila toliko jaka da je nekontrolirano drhtala i povraćala kada je pokušavala davati inzulin za kontrolu dijabetesa tipa 1.

Ljekari su bili zabrinuti zbog preporuke transplantacije gušterače, jer ona ne ispunjava uobičajene kriterije. Na kraju je ipak smatrano da je ona poseban slučaj, pa je transplantacija bila opravdana.

Transplantacija gušterače za pankreatitis je nemoguća zbog upalnog procesa u žlijezdi! Potrebno je potpuno izliječiti ovu bolest i, nakon savjetovanja s liječnikom, može se izvršiti transplantacija.

Preživljavanje transplantacije gušterače

Najvažniji rezultat novog ili utvrđenog postupka je njegov utjecaj na preživljavanje pacijenata. Opstanak pacijenata nakon transplantacije pankreasa općenito je upoređen sa preživljavanjem bubrežnih primatelja.

  • većina ljudi živi mnogo godina ili čak decenija nakon transplantacije gušterače - 97% će živeti najmanje godinu dana kasnije, a gotovo 90% će živeti najmanje pet godina
  • za ljude koji su prošli istovremeno transplantaciju gušterače i bubrega - oko 85% donatorskog pankreasa i dalje radi nakon jedne godine, a oko 75% još uvijek radi nakon pet godina.
  • za ljude koji su upravo presadili gušteraču, oko 65% donora gušterače još uvijek radi nakon godinu dana, a oko 45% još uvijek radi nakon pet godina

Pankreas donatora može se ukloniti ako prestane raditi i možete se vratiti na listu čekanja za drugu transplantaciju.

Transplantacija gušterače i transplantacija bubrega dosljedno poboljšavaju preživljavanje pacijenta tokom 7-10 godina. Starost može utjecati na ishod, jer primatelji stariji od 40 godina imaju niži opstanak pacijenata nakon sindroma transplantacije gušterače. Podaci UNOS-a ne pokazuju određeni prag za efekte vezane uz dob na preživljavanje pacijenata nakon istodobne transplantacije gušterače i bubrega. U stvari, primaoci stariji od 50 godina ne mogu imati koristi od istodobne transplantacije gušterače i bubrega kada pacijenti prežive od transplantacije bubrega.

Pacijent nakon transplantacije gušterače

Nisu zabilježene razlike u rodnoj ili etničkoj smrtnosti pacijenata, ali trajanje dijabetesa također povećava rizik. Prisutnost neuropatije takođe predviđa veću smrtnost kod primatelja transplantacije gušterače, ali nenormalni kardiorespiratorni refleksi imaju najveći utjecaj na rizik od smrtnosti.

Iako je veći opstanak pacijenata i transplantacija bubrega zbog poboljšane kontrole glukoze nakon istodobne transplantacije gušterače i bubrega, u usporedbi s transplantacijom bubrežnih transplantacija, razlike između primatelja i davatelja također mogu pridonijeti.

Pacijent s dijabetesom tipa 1 koji prima transplantaciju bubrežnog bubrega obično je stariji, vjerovatnije da je Afroamerikanka i ima duže trajanje dijalize. Istovremena transplantacija gušterače i bubrega bila je povezana s većom učestalošću epizoda odbacivanja (15% naspram 9%). Uprkos tome, u bolesnika sa sindromom gušterače, bubrezi imaju manju vjerojatnost da će im biti potrebna dijaliza tijekom prve sedmice nakon transplantacije, te viši dugoročni opstanak bubrega u usporedbi s primateljima transplantacije bubrega.

Dakle, stopa preživljavanja pacijenata nakon istodobne transplantacije gušterače i bubrega stabilno je veća nego nakon transplantacije bubrega kod kadaveričnih davalaca, s izuzetkom primatelja starijih od 50 godina.

Rizici hirurgije gušterače

Infekcija predstavlja rizik od transplantacije gušterače, kao i kod svih vrsta velikih operativnih zahvata. Edem gušterače je čest u danima nakon transplantacije. Ovo je stanje češće poznato kao pankreatitis.

Pankreatitis obično zacjeljuje nakon nekoliko dana, ali u nekim će slučajevima možda biti potrebno instalirati drenažu kako bi se višak tekućine iz drenaževog gušterače ispustio.

U danima nakon operacije, osoba također rizikuje razvoj ugrušaka u krvi. Mogu zaustaviti donorni pankreas.

Rizik od stvaranja ugruška u krvi može se smanjiti uzimanjem lijekova za razrjeđivanje krvi. Ako se u novom gušterači formira ugrušak, može biti potrebno uklanjanje ugruška s naknadnim operativnim zahvatima.

Postoji i rizik da tijelo može odbiti gušteraču pankreasa. Imuni sistem može napasti transplantirani organ ako ga prepozna kao strano tijelo. Neuspjeh se može dogoditi danima, sedmicama, mjesecima, a ponekad i godinama nakon transplantacije.

Simptomi po kojima se može prepoznati odbacivanje gušterače su:

  • bolni i natečeni trbušnjaci
  • groznica
  • povraćanje
  • zimica i bolovi
  • umor
  • kratkoća daha
  • natečeni gležanj

Osoba koja je dobila transplantaciju gušterače moraće uzimati lijekove nazvane imunosupresivi do kraja života. Imunosupresivi pomažu da se spriječi tijelo da odbaci novi pankreas.

Imunosupresivi mogu oslabiti imunološki sistem i izazvati neželjene efekte. Ove neželjene pojave uključuju:

  • osjetljivost na infekcije
  • drhtavih ruku
  • poteškoće sa spavanjem
  • visok krvni pritisak
  • gubitak kose
  • promjene raspoloženja
  • debljanje
  • probavne smetnje
  • osip
  • oslabljene kosti

Međutim, stručnjaci navode da ljudi koji su podvrgnuti transplantaciji pankreasa obično radije uzimaju te lijekove preko inzulina radi kontrole šećera u krvi.

Kao rezultat toga, uspješna transplantacija gušterače može poboljšati kvalitetu života osobe s dijabetesom tipa 1.

Preporuke

  • Transplantacija gušterače treba smatrati prihvatljivom terapijskom alternativom nastavku terapije inzulinom kod pacijenata sa šećernom bolešću s neposrednim ili utvrđenim zatajenjem bubrega u krajnjem stadiju, koji su imali ili planiraju podvrći transplantaciju bubrega, jer uspješno dodavanje gušterače ne ugrožava opstanak pacijenata, može poboljšati opstanak bubrega i vratiti opstanak bubrega normalna glikemija. Takvi pacijenti također trebaju poštivati ​​medicinske indikacije i kriterije za transplantaciju bubrega i ne imati pretjerani kirurški rizik za postupak dvostruke transplantacije. Transplantacija gušterače može se obavljati istovremeno ili nakon transplantacije bubrega. Preživljavanje transplantacije gušterače je veće ako se obavlja istovremeno s transplantacijom bubrega.
  • U nedostatku indikacija za transplantaciju bubrega, presađivanje gušterače treba smatrati samo terapijom kod pacijenata koji imaju ova tri kriterija:
  1. anamneza čestih, akutnih i teških metaboličkih komplikacija (hipoglikemija, hiperglikemija, ketoacidoza) koja zahteva medicinsku pomoć,
  2. klinički i emocionalni problemi sa egzogenom terapijom inzulinom,
  3. uzastopno povlačenje inzulina radi sprečavanja akutnih komplikacija.
  • Transplantacija beta ćelija gušterače ima značajne potencijalne prednosti u odnosu na transplantaciju cijelih žlijezda. Međutim, u ovom trenutku, transplantacija otočnih stanica je eksperimentalni postupak koji također zahtijeva sistemsku imunosupresiju i trebao bi se izvesti samo u sklopu kontroliranih ispitivanja.

U Rusiji se obavljaju transplantacije gušterače?

Da, naravno. Operacije transplantacije gušterače u Rusiji već duže vrijeme nisu kazuistika. Transplantacija pankreasa dugo se provodi na temelju nekih medicinskih ustanova.

Medicinski centarGradPrva transplantacija
FBUZ POMC FMBA RusijeNižnji Novgorod
Donji Volški nasip. d. 2
26. novembra 2016. godine
GBUZ "Gradska klinička bolnica №1"Orenburg, avenija Gagarina, 23. dan22. septembra 2016
RSCH ih. Acad. B.V. Petrovsky RAMSMoskva, GSP-1, Abrikosovsky lane, d, 222. oktobra 2002

Koliko košta transplantacija gušterače?

Trošak transplantacije gušterače direktno ovisi o zemlji i medicinskom centru u kojem će se transplantacija obavljati. Kada obavljate operaciju u SAD-u, možete se fokusirati na cijene navedene u nastavku:

  • Transplantacija gušterače obično je pokrivena zdravstvenim osiguranjem, iako osiguratelji mogu zahtijevati da pacijent primi transplantaciju u određenom centru za transplantaciju. Za pacijente pokrivene zdravstvenim osiguranjem troškovi transplantacije gušterače obično se sastoje od posjeta liječniku, laboratorija i lijekova koji se izdaju na recept i 10-50% osiguranja za operativne i druge postupke.
  • Za one koji nemaju medicinsku njegu, ukupni trošak transplantacije gušterače može uvelike varirati ovisno o bolnici, ali obično se kreće od 125 000 do gotovo 300 000 američkih dolara ili više.
  • Američki Nacionalni fond za bubrege procjenjuje da će transplantacija gušterače koštati 125.800 dolara, uključujući troškove procjene, postupke prijema doniranog organa, bolničke naknade, liječničke naknade, naknadnu njegu i imunosupresive.
  • Ujedinjena mreža za dijeljenje organa, neprofitna organizacija koja podržava nacionalnu mrežu za nabavku i transplantaciju organa, postavlja prosječni ukupni trošak transplantacije gušterače od 289.400 dolara, uključujući nabavu, hospitalizaciju, liječničke naknade i imunosupresive.

Transplantacija gušterače u Kini

  • Pacijenti će morati redovito prolaziti rutinske testove za praćenje presađenog gušterače.
  • Integrirana mreža za razmjenu organa navodi nemedicinske troškove povezane sa transplantacijom, poput prijevoza do i iz transplantacijskog centra, kao i hranu i smještaj za članove porodice.

Troškovi transplantacije gušterače u Indiji

Transplantacija pankreasa u Indiji je isplativ tretman u poređenju s drugim zemljama.

Cijena transplantacije gušterače iznosi između 18.000 i 3.000 dolara. Transplantacija bubrega i gušterače istovremeno je 30.000-70000 USD. Nakon transplantacije hospitalizacija za pacijenta je oko jedne sedmice.

Međutim, cijena transplantacije gušterače u Indiji ovisi o različitim faktorima, poput sklonosti bolnici, izbora hirurga i vrste tretmana koji ljudi podvrgnu. Transplantacija pankreasa u Indiji napreduje, otvarajući vrata medicinskim inovacijama.

Trošak transplantacije gušterače u Rusiji

Na Internetu je nemoguće pronaći tačan trošak ove operacije. Trošak se izračunava pojedinačno za svakog pacijenta, dok mjesto operacije igra malu ulogu. U Rusiji se najčešće operacije presađivanja pankreasa obavljaju u Moskvi i Nižnjem Novgorodu, a troškovi u svakom gradu će se razlikovati.

Možete saznati cijenu transplantacije gušterače u Rusiji tek nakon preliminarnog posjeta medicinskom centru i dodatnih studija kako bi se utvrdilo stanje organa. Proučavajući materijale u javnom domenu, možemo zaključiti da je trošak transplantacije gušterače u Rusiji najmanje 100.000 dolara.

Pogledajte video: Pobožnost Najvećeg Imama, tabiina Ebu Hanife . - šejh Abdulhadi El Harsa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar