Lijek Baeta: pregledi stručnjaka i proizvođača, cijena

Lijek je propisan za dijabetes melitus tipa 2 za dodatnu terapiju radi:

  • tiazolidindione,
  • metformin
  • derivat sulfoniluree,
  • kombinacije sulfoniluree, metformina i derivata,
  • kombinacije tiazolidindiona i metformina,
  • ili u nedostatku odgovarajuće kontrole glikemije.

Režim doziranja

Bayeta se supkutano primjenjuje na bedru, podlaktici ili trbuhu. Početna doza je 5 mcg. Unesite ga 2 puta dnevno oko 1 sat prije doručka i večere. Nakon jela, lijek se ne smije davati.

Ako je pacijent iz nekog razloga morao preskočiti primjenu lijeka, daljnje injekcije se javljaju nepromijenjene. Nakon mjesec dana liječenja, početnu dozu lijeka treba povećati na 10 mcg.

Istodobnom primjenom Bayeta s tiazolidindionom, metforminom ili s kombinacijom ovih lijekova, početna doza tiazolidindiona ili metformina se ne može promijeniti.

Ako koristite kombinaciju Baeta i derivata sulfoniluree (da smanjite rizik od hipoglikemije), možda ćete trebati smanjiti dozu derivata sulfonilureje.

Značajke aplikacije

  • lijek se ne smije davati nakon obroka,
  • unošenje lijeka IM ili IV se ne preporučuje,
  • lijek se ne smije upotrijebiti ako je otopina obojena ili zamućena,
  • Bayetu se ne treba davati ako se u rastvoru nađu čestice,
  • na pozadini terapije eksenatidom moguća je proizvodnja antitijela.

Važno! U brojnih bolesnika čije je tijelo proizvelo takva antitijela, titar se smanjio i terapija je ostala niska 82 tjedna dok je terapija nastavila. Međutim, prisustvo antitijela ne utječe na vrste i učestalost prijavljenih nuspojava.

Dežurni ljekar treba obavijestiti svog pacijenta da će terapija lijekom Bayeta dovesti do gubitka apetita, a u skladu s tim i tjelesne težine. Ovo je prilično niska cijena u odnosu na učinak tretmana.

U pretkliničkim eksperimentima koji su izvedeni na štakorima i miševima s kancerogenim učinkom kada se ubrizgava s tvarom exenatide, nije otkriven.

Kada je doza 128 puta veća od ljudske doze testirana na miševima, glodavci su pokazali kvantitativno povećanje (bez ikakvih manifestacija malignosti) adenoma C-ćelija štitnjače.

Naučnici su tu činjenicu pripisali povećanju životnog vijeka eksperimentalnih životinja koje su primale eksenatid. Rijetko, ali svejedno je bilo povreda bubrežne funkcije. Oni uključuju

  • razvoj zatajenja bubrega,
  • povećani serumski kreatinin,
  • pogoršanje toka akutnog i hroničnog zatajenja bubrega, što je često zahtijevalo hemodijalizu.

Neke od ovih manifestacija otkrivene su kod onih bolesnika koji su istovremeno uzimali jedan ili više lijekova koji utječu na metabolizam vode, bubrežnu funkciju ili su nastupile druge patološke promjene.

Prateći lijekovi uključuju NSAID, ACE inhibitore i diuretike. Prilikom propisivanja simptomatskog liječenja i ukidanja lijeka, koji je vjerojatno bio uzrok patoloških procesa, vraćena je promijenjena funkcija bubrega.

Nakon provedenih kliničkih i predkliničkih ispitivanja, eksenatid nije pokazao dokaze o njegovoj izravnoj nefrotoksičnosti. Na pozadini primjene lijeka Bayeta primijećeni su rijetki slučajevi akutnog pankreatitisa.

Napominjemo: Pacijenti trebaju biti svjesni simptoma akutnog pankreatitisa. Prilikom propisivanja simptomatskog liječenja primijećena je remisija akutne upale gušterače.

Prije nego što nastavite s injekcijom lijeka Bayeta, pacijent treba pročitati priložene upute za korištenje olovke za šprice, tamo je navedena i cijena.

Kontraindikacije

  1. Prisutnost dijabetičke ketoacidoze.
  2. Dijabetes tipa 1.
  3. Trudnoća
  4. Prisutnost teških gastrointestinalnih bolesti.
  5. Teško zatajenje bubrega.
  6. Dojenje.
  7. Starost do 18 godina.
  8. Preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

U oba ova razdoblja lijek je kontraindiciran. Cijena neozbiljnog stava prema ovoj preporuci može biti previsoka. Poznato je da mnoge ljekovite supstance negativno utiču na razvoj ploda.

Zanemarena ili neuka majka može dovesti do fetalnih malformacija. Skoro svi lijekovi ulaze u bebino tijelo majčinim mlijekom, tako da ove kategorije pacijenata trebaju biti oprezne o svim lijekovima.

Monoterapija

Neželjene reakcije koje su primijećene kod pacijenata više puta navedene su kako slijedi:

UčestalostManje od togaViše od toga
vrlo rijetko0,01%
retko0,1%0,01%
retko1%0,1%
često10 %1%
vrlo često10%

Lokalne reakcije:

  • Svrab se često javlja na mjestima ubrizgavanja.
  • Rijetko, crvenilo i osip.

Na delu probavnog sistema se često nalaze sljedeće manifestacije:

Centralni nervni sistem često reagira vrtoglavicom. Ako usporedimo lijek Bayeta s placebom, tada je učestalost zabilježenih slučajeva hipoglikemije u opisanom lijeku veća za 4%. Intenzitet epizoda hipoglikemije karakteriše kao blag ili umjeren.

Kombinovani tretman

Neželjeni događaji koji su primijećeni kod pacijenata više od jednom s kombiniranom terapijom identični su onima kod monoterapije (vidjeti gornju tabelu).

Digestivni sistem reaguje:

  1. Često: gubitak apetita, mučnina, povraćanje, proliv, gastroezofagealni refluks, dispepsija.
  2. Rijetko: natečenost i bolovi u trbuhu, zatvor, podrigivanje, nadimanje, kršenje osjetljivosti ukusa.
  3. Rijetko: akutni pankreatitis.

Najčešće se opaža mučnina umerenog ili slabog intenziteta. Ovisi o dozi i vremenom se smanjuje bez utjecaja na dnevne aktivnosti.

Središnji nervni sistem često reagira sa glavoboljom i vrtoglavicom, rijetko s pospanošću.

Na dijelu endokrinog sustava hipoglikemija se vrlo često primjećuje ako se exenatid kombinira s derivatima sulfoniluree. Na temelju toga potrebno je pregledati doze derivata sulfonilureje i smanjiti ih uz povećani rizik od hipoglikemije.

Većina hipoglikemijskih epizoda u intenzitetu okarakterizirana je kao blaga i umjerena. Ove manifestacije možete zaustaviti samo oralnom upotrebom ugljikohidrata. Na dijelu metabolizma prilikom uzimanja lijeka Bayeta može se primijetiti hiperhidroza, a puno rjeđe dehidracija povezana s povraćanjem ili proljevom.

Urinarni sustav u rijetkim slučajevima reagira s akutnim zatajivanjem bubrega i složenim hroničnim.

Pregledi pokazuju da su alergijske reakcije prilično rijetke. To mogu biti edemi ili anafilaktičke manifestacije.

Lokalne reakcije tijekom ubrizgavanja eksenatida uključuju osip, crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja.

Postoje pregledi slučajeva povećane brzine sedimentacije eritrocita (ESR). To je moguće ako se escinat koristi istovremeno s varfarinom. Takve manifestacije u rijetkim slučajevima mogu biti praćene krvarenjem.

U osnovi su neželjeni efekti bili blagi ili umjereni, što nije zahtijevalo prekid liječenja.

Farmakologija

Farmakološko djelovanje - hipoglikemijsko, incretinomimetičko.

Inkreti kao peptid-1 sličan glukagonu (GLP-1) poboljšavaju funkciju beta ćelija, pojačavaju lučenje ovisne o glukozi, suzbijaju neadekvatno povećanu sekreciju glukagona i usporavaju pražnjenje želuca nakon što uđu u opšti krvotok iz creva. Exenatide je moćan inkretinski mimetik koji pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i ima druge hipoglikemijske učinke svojstvene inkretinima, što poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Aminokiselinska sekvenca exenatida djelomično se poklapa sa sekvencom ljudskog GLP-1. Pokazano je da Exenatide veže i aktivira GLP-1 receptore kod ljudi in vitro, što dovodi do povećane sinteze inzulina ovisne o glukozi i in vivo do izlučivanja inzulina iz beta ćelija gušterače uz sudjelovanje cikličkog AMP i / ili drugih unutarćelijskih signalnih putova.

Exenatide poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kroz nekoliko mehanizama.

U hiperglikemijskim stanjima, exenatid pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz beta ćelija pankreasa. Ovo izlučivanje inzulina prestaje jer koncentracija glukoze u krvi opada i približava se normalnoj razini, čime smanjuje potencijalni rizik od hipoglikemije.

Izlučivanje inzulina tokom prvih 10 minuta, poznato kao "prva faza inzulinskog odgovora", nije prisutno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, gubitak prve faze insulinskog odgovora rano je oštećenje funkcije beta ćelija kod dijabetesa tipa 2. Eksenatid se obnavlja ili značajno pojačava i prvu i drugu fazu inzulinskog odgovora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 na pozadini hiperglikemije, primjena eksenatida suzbija prekomjerno lučenje glukagona. Međutim, exenatid ne ometa normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju.

Pokazano je da primjena eksenatida dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane (i kod životinja i kod ljudi).

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, terapija exenatidom u kombinaciji s metforminom i / ili preparatima sulfonilureje dovodi do smanjenja glukoze u krvi na post, postprandijalne glukoze u krvi i glikoziliranog indeksa hemoglobina (HbA1c), što poboljšava kontrolu glikemije u ovih bolesnika.

Kancerogenost, mutagenost, efekti na plodnost

U istraživanju kancerogenosti eksenatida kod miševa i štakora, s sc primjenom doza od 18, 70 i 250 µg / kg / dan, primjećeno je brojčano povećanje adenomoma štitnjače u C-stanicama bez znakova malignosti u ženki štakora kod svih ispitivanih doza (5 , 22 i 130 puta veći od MPD kod ljudi). Kod miševa primjena istih doza nije otkrila kancerogeni učinak.

Nisu pronađeni mutageni i klastogeni efekti exenatida tokom niza testova.

U studijama plodnosti kod miševa, kod žena koje su primale sc doze od 6, 68 ili 760 mcg / kg / dan, počevši od razdoblja od 2 tjedna prije parenja i unutar 7 dana trudnoće, nije bilo štetnog utjecaja na plod u dozama do 760 mcg / kg / dan (sistemska izloženost je i do 390 puta veća od MPRD - 20 mcg / dan, izračunato od AUC).

Usisavanje. Nakon sc primjene eksenatida u dozi od 10 µg bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2, eksenatid se brzo apsorbira, Cmax (211 pg / ml) postiže se nakon 2,1 sata. AUCo-inf je 1036 pg · h / ml. Izloženost exenatidu (AUC) proporcionalno raste dozi u rasponu doza od 5 do 10 μg, dok nema proporcionalnog povećanja Cmax. Isti učinak opažen je i kod supkutane primjene eksenatida u abdomen, bedra ili podlakticu.

Distribucija Vd eksenatida nakon jednokratnog davanja je 28,3 L.

Metabolizam i izlučivanje. Izlučuje se uglavnom glomerularnom filtracijom praćenom proteolitičkom razgradnjom. Klirens Exenatide iznosi 9,1 l / h. Konačna T1 / 2 je 2,4 sata. Ove farmakokinetičke karakteristike exenatida nisu ovisne o dozi. Izmjerene koncentracije eksenatida određuju se otprilike 10 sati nakon doziranja.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Poremećena bubrežna funkcija. U bolesnika s blagim ili umjerenim oštećenjem bubrega (Cl kreatinin 30–80 ml / min), izloženost eksenatida nije se značajno razlikovala od one u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega. Međutim, kod bolesnika s bubrežnim zatajenjem u završnoj fazi koji su bili podvrgnuti dijalizi, izloženost je bila 3,37 puta veća nego u zdravih ispitanika.

Poremećena funkcija jetre. Istraživanja farmakokinetike kod pacijenata s akutnim ili kroničnim zatajenjem jetre nisu provedena.

Trka. Farmakokinetika eksenatida kod predstavnika različitih rasa praktično se ne mijenja.

Indeks tjelesne mase (BMI). Populacijska farmakokinetička analiza kod pacijenata sa BMI od ≥30 kg / m2 i Exenatide

Dijabetes melitus tipa 2 kao dodatak terapiji metforminom, derivatom sulfoniluree, tiazolidindionom, kombinacijom metformina i derivata sulfoniluree ili kombinacijom metformina i tiazolidindiona u slučaju neadekvatne kontrole glikemije.

Nuspojave tvari Exenatide

Upotreba s derivatom metformina i / ili sulfoniluree

Tablica prikazuje neželjene reakcije (osim hipoglikemije) koje su se pojavile s učestalošću od ≥5% i premašile placebo primijećene u tri kontrolna ispitivanja eksenatida u trideset tjedana, osim metformina i / ili derivata sulfoniluree.

NuspojavePlacebo (N = 483),%Exenatide (N = 963),%
Mučnina1844
Povraćanje413
Proliv613
Osjećam se anksiozno49
Vrtoglavica69
Glavobolja69
Dispepsija36

Nuspojave opažene s učestalošću> 1%, ali Interakcija

Exenatide treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji uzimaju oralne lijekove za koje je potrebna brza apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta, može odgoditi pražnjenje želuca. Pacijente treba savjetovati da uzimaju oralne lijekove, čiji učinak ovisi o njihovoj pragovnoj koncentraciji (npr. Antibioticima), najmanje 1 sat prije primjene exenatida. Ako se takvi lijekovi moraju uzimati s hranom, onda ih treba uzimati tijekom tih obroka kada se exenatide ne primjenjuje.

Digoksin. Istodobnom primjenom digoksina (u dozi od 0,25 mg 1 put / dan) s exenatidom (10 µg 2 puta dnevno) Cmax digoksina smanjuje se za 17%, a Tmax povećava se za 2,5 sata. Međutim, ukupni farmakokinetički učinak (AUC) u ravnotežno stanje se ne mijenja.

Lovastatin. S jednom dozom lovastatina (40 mg) tijekom uzimanja eksenatida (10 µg 2 puta dnevno) AUC i Cmax lovastatina smanjili su se za otprilike 40, odnosno 28%, a Tmax se povećao za 4 sata. U kliničkom ispitivanju od 30 tjedana, pacijentima je davan egenatid koji već primaju inhibitore HMG-CoA reduktaze nije bilo praćeno promenama lipidnog sastava krvi.

Lisinopril. U bolesnika s blagom ili umjerenom arterijskom hipertenzijom stabiliziranom lizinoprilom (5–20 mg / dan), eksenatid nije promijenio AUC i Cmax lizinoprila u ravnoteži. Tmax lizinoprila u ravnoteži porastao je za 2 sata, a nije bilo promjena u pokazateljima prosječnog dnevnog SBP-a i DBP-a.

Warfarin. U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na zdravim dobrovoljcima, zabilježeno je da se unošenjem varfarina 30 minuta nakon egzanatida, Tmax varfarina povećao za oko 2 sata. Nije bilo klinički značajne promjene u Cmaxu i AUC. U razdoblju poslije stavljanja lijeka u promet, prijavljeno je nekoliko slučajeva povećanja INR-a, ponekad praćenog krvarenjem uz istodobnu primjenu exenatida s varfarinom (potrebno je nadzirati PV, posebno na početku liječenja i kad se doza promijeni).

Upotreba eksenatida u kombinaciji s inzulinom, derivatima D-fenilalanina, meglitinidima ili inhibitorima alfa-glukozidaze nije proučavana.

Mjere opreza Exenatide

Zbog činjenice da se učestalost hipoglikemije povećava zajedničkom primjenom exenatida sa derivatima sulfoniluree, potrebno je osigurati smanjenje doze derivata sulfonilureje s povećanim rizikom od hipoglikemije. Većina epizoda intenziteta hipoglikemije bile su blage ili umjerene te su zaustavljene oralnim unosom ugljikohidrata.

Ne preporučuje se u / u ili u / m primjeni lijeka.

U razdoblju poslije stavljanja lijeka u promet, zabilježeni su rijetki slučajevi razvoja akutnog pankreatitisa kod pacijenata koji su uzimali eksenatid. Pacijente treba obavijestiti da je produljena jaka trbušna bol, koja može biti popraćena povraćanjem, znak pankreatitisa. Ako postoji sumnja na razvoj pankreatitisa, treba prekinuti ekenatid ili druge potencijalno sumnjive lijekove, provesti potvrdne testove i započeti odgovarajuće liječenje. Ako se dijagnoza pankreatitisa potvrdi, ubuduće se ne preporučuje nastavak liječenja exenatidom.

Tokom razdoblja postmarketinških promatranja zabilježeni su rijetki slučajevi oslabljene bubrežne funkcije, uključujući povećani serumski kreatinin, pogoršanje u hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji, akutno zatajenje bubrega, ponekad potrebna hemodijaliza. Neki od ovih slučajeva primijećeni su kod pacijenata koji su uzimali jedan ili više lijekova s ​​poznatim učinkom na bubrežnu funkciju i / ili kod pacijenata koji su imali mučninu, povraćanje i / ili proljev sa / bez hidratacije, dok su tijekom upotrebe lijekova, uključujući . ACE inhibitori, NSAID, diuretici. Oštećena bubrežna funkcija bila je reverzibilna uz terapiju održavanja i povlačenje lijekova, što potencijalno utječe na bubrežnu funkciju, uključujući eksenatid. U pretkliničkim i kliničkim studijama, eksenatid nije pokazao izravnu nefrotoksičnost.

Antitela na eksenatid mogu se pojaviti tokom terapije eksenatidom.

Pacijente treba obavijestiti da liječenje exenatidom može dovesti do smanjenja apetita i / ili tjelesne težine i da zbog tih učinaka nema potrebe mijenjati režim doziranja.

Srodne vesti

  • Exenatide (exenat> Funkcije aplikacije)

Lijek se daje supkutano u gornjoj ili srednjoj trećini ramena, bedara, kao i u abdomenu. U pravilu se preporučuje izmjena ovih mjesta kako bi se izbjeglo stvaranje potkožnih konglomerata.

Injektiranje treba obaviti u skladu sa svim pravilima za upotrebu olovke za špriceve. Lijek treba davati jedan sat prije glavnog obroka, u razmacima od najmanje 6 sati.

Exenatide se ne može miješati sa drugim doznim oblicima, što će izbjeći razvoj nepoželjnih reakcija.

Sastav BAETA

Rješenje za davanje sc je bezbojno, prozirno.

1 ml
exenatide250 mcg

Pomoćne supstance: natrijum acetat trihidrat, ledena sirćetna kiselina, manitol, metakrezol, voda za i.

1,2 ml - olovke za šprice (1) - pakovanja od kartona (1).
2,4 ml - olovke za šprice (1) - pakovanja od kartona (1).

Hipoglikemijski lek. Agonist receptora peptida poput glukagona

Hipoglikemijski lek. Exenatid (Exendin-4) je mimetik inkretin i amidopeptid je 39-aminokiselina. Incretini, poput peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), pojačavaju lučenje glukoze ovisnog o glukozi, poboljšavaju funkciju β-ćelija, suzbijaju neadekvatno povećanu sekreciju glukagona i usporavaju pražnjenje želuca nakon što uđu u opći krvotok iz crijeva. Exenatide je moćan inkretinski mimetik koji pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi i ima druge hipoglikemijske učinke svojstvene inkretinima, što poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Aminokiselinska sekvenca exenatida djelomično odgovara sekvenci ljudskog GLP-1, zbog čega on veže i aktivira GLP-1 receptore kod čovjeka, što dovodi do povećane sinteze ovisne o glukozi i izlučivanja inzulina iz pankreasnih β-stanica, uz sudjelovanje ciklične AMP i / ili druge unutarćelijske signalizacije. načine. Exenatid potiče oslobađanje inzulina iz β-stanica u prisustvu povišene koncentracije glukoze.

Exenatid se razlikuje u kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju od inzulina, derivata sulfoniluree, derivata D-fenilalanina i meglitinida, biguanida, tiazolidindiona i inhibitora alfa-glukozidaze.

Exenatide poboljšava kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 zahvaljujući sljedećim mehanizmima.

U hiperglikemijskim stanjima, exenatid pojačava lučenje inzulina ovisnog o glukozi iz p-stanica pankreasa. Ovo izlučivanje inzulina prestaje jer koncentracija glukoze u krvi opada i približava se normalnoj razini, čime smanjuje potencijalni rizik od hipoglikemije.

Izlučivanje inzulina tokom prvih 10 minuta (kao odgovor na porast glikemije), poznato kao "prva faza odgovora na inzulin", posebno nije prisutno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, gubitak prve faze insulinskog odgovora predstavlja rano oštećenje funkcije β-ćelija kod dijabetesa tipa 2. Primjena eksenatida obnavlja ili značajno poboljšava i prvu i drugu fazu inzulinskog odgovora kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 na pozadini hiperglikemije, primjena eksenatida suzbija prekomjerno lučenje glukagona. Međutim, exenatid ne ometa normalan odgovor glukagona na hipoglikemiju.

Pokazano je da primjena eksenatida dovodi do smanjenja apetita i smanjenja unosa hrane, inhibira motilitet želuca, što dovodi do usporavanja njegovog pražnjenja.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, terapija exenatidom u kombinaciji s metforminom, tiazolidindionom i / ili preparatima sulfonilureje dovodi do smanjenja glukoze u krvi na glasu, postprandijalne glukoze u krvi, kao i HbA 1c, čime se poboljšava kontrola glikemije u ovih bolesnika.

Nakon s / c primjene exenatida u dozi od 10 µg bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2, eksenatid se brzo apsorbira i dostiže prosječno C max nakon 2,1 sat, što je 211 pg / ml, AUC o-inf je 1036 pg × h / ml. Kada je izložen eksenatidu, AUC raste proporcionalno povećanju doze sa 5 µg na 10 µg, dok nema proporcionalnog povećanja C max. Isti učinak opažen je i kod supkutane primjene eksenatida u abdomen, bedra ili podlakticu.

V d exenatida nakon primjene sc je 28,3 L.

Metabolizam i izlučivanje

Exenatid se primarno izlučuje glomerularnom filtracijom nakon čega slijedi proteolitička razgradnja. Klirens Exenatide iznosi 9,1 l / h. Konačni T 1/2 je 2,4 sata. Ove farmakokinetičke karakteristike exenatida nisu ovisne o dozi. Izmjerene koncentracije eksenatida određuju se otprilike 10 sati nakon doziranja.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika s blagim ili umjerenim oštećenjem bubrega (CC 30-80 ml / min), očistenje eksenatida ne razlikuje se značajno od klirensa u bolesnika s normalnom bubrežnom funkcijom, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna. Međutim, kod pacijenata sa zatajenjem bubrega u završnoj fazi koji su podvrgnuti dijalizi, prosječni klirens smanjen je na 0,9 l / h (u usporedbi s 9,1 l / h kod zdravih ispitanika).

Budući da se eksenatid uglavnom izlučuje bubrezima, vjeruje se da oslabljena funkcija jetre ne mijenja koncentraciju exenatida u krvi.

Starost ne utječe na farmakokinetičke karakteristike exenatida. Zbog toga se starijim pacijentima ne mora prilagođavati doza.

Farmakokinetika eksenatida kod djece mlađe od 12 godina nije ispitivana.

U farmakokinetičkoj studiji kod adolescenata u dobi od 12 do 16 godina sa šećernom bolešću tipa 2, kada je eksenatid propisan u dozi od 5 µg, farmakokinetički parametri bili su slični onima u odraslih.

Nema klinički značajne razlike između muškaraca i žena u farmakokinetici egzenatida.

Farmakokinetika eksenatida kod predstavnika različitih rasa praktično se ne mijenja. Prilagođavanje doze prema etničkom porijeklu nije potrebno.

Ne postoji primjetna povezanost između indeksa tjelesne mase (BMI) i farmakokinetike exenatida. Prilagođavanje doze na bazi BMI nije potrebno.

Indikacije BAETA

Podaci iz kojih BAETA pomaže:

- dijabetes melitus tipa 2 kao monoterapija uz dijetu i vježbanje radi postizanja odgovarajuće kontrole glikemije.

- šećerna bolest tipa 2 kao dodatna terapija za metformin, derivat sulfoniluree, tiazolidindion, kombinaciju metformina i derivata sulfonilureje, ili metformin i tiazoldindion, ako se ne postigne odgovarajuća glikemijska kontrola.

Nuspojava BAETA

Nuspojave koje su se javljale češće nego u izoliranim slučajevima navedene su u skladu sa sljedećom gradacijom: vrlo često (≥10%), često (≥1%, ali Lokalne reakcije: vrlo često - svrbež na mjestu uboda, rijetko - osip, crvenilo u mesto ubrizgavanja

Iz probavnog sistema: često - mučnina, povraćanje, proliv, dispepsija, gubitak apetita.

Sa strane centralnog nervnog sistema: često - vrtoglavica.

Kada se koristi Bayeta ® kao monoterapija, učestalost hipoglikemije bila je 5% u odnosu na 1% placeba.

Većina intenziteta hipoglikemije bila je blaga ili umjerena.

Nuspojave koje su se javljale češće nego u izoliranim slučajevima navedene su u skladu sa sljedećom gradacijom: vrlo često (≥10%), često (≥1%, ali iz probavnog sustava: vrlo često - mučnina, povraćanje, proljev, često - smanjenje apetit, dispepsija, gastroezofagealni refluks, rijetko - trbušni bolovi, nadimanje, podrigivanje, zatvor, poremećaj ukusa, nadimanje, rijetko akutni pankreatitis. Najčešće, registrovana mučnina blagog ili umerenog intenziteta bila je zavisna od doze i smanjivala se sa vremenom bez neaktivna aktivnost.

Sa strane centralnog nervnog sistema: često - vrtoglavica, glavobolja, rjeđe - pospanost.

Iz endokrinog sustava: vrlo često - hipoglikemija (u kombinaciji s derivatom sulfoniluree). Jer učestalost hipoglikemije povećava se istodobnom primjenom Bayeta ® sa derivatima sulfoniluree, potrebno je osigurati smanjenje doze derivata sulfonilureje s povećanim rizikom od hipoglikemije. Intenzitet hipoglikemije u većini epizoda bio je blag ili umjeren, a zaustavljen je oralnim unosom ugljikohidrata.

Sa strane metabolizma: često - hiperhidroza, rjeđe - dehidracija (povezana s mučninom, povraćanjem i / ili proljevom).

Iz mokraćnog sistema: rijetko - oštećena bubrežna funkcija, uključujući akutno zatajenje bubrega, pogoršanje toka hroničnog zatajenja bubrega, povišen serumski kreatinin.

Alergijske reakcije: rijetko - angioedem, vrlo rijetko - anafilaktička reakcija.

Lokalne reakcije: često - svrab na mjestu ubrizgavanja, rijetko - osip, crvenilo na mjestu ubrizgavanja.

Ostalo: često - drhtanje, slabost.

Zabilježeno je nekoliko slučajeva produženog vremena koagulacije istodobnom primjenom varfarina i exenatida, što rijetko prati krvarenje.

Općenito, nuspojave su bile blage ili umjerene intenzitete i nisu dovele do prekida liječenja.

Spontane (postmarketinške) poruke

Alergijske reakcije: vrlo rijetko - anafilaktička reakcija.

Poremećaji prehrane i metabolizma: vrlo rijetko - dehidracija, obično povezana s mučninom, povraćanjem i / ili proljevom, gubitkom težine.

Iz nervnog sistema: disgeuzija, pospanost.

Iz probavnog sistema: podrigivanje, zatvor, nadimanje, rijetko - akutni pankreatitis.

Iz mokraćnog sistema: promjena funkcije bubrega, uklj. akutno zatajenje bubrega, pogoršanje hroničnog zatajenja bubrega, oslabljena funkcija bubrega, povećana koncentracija kreatinina u serumu.

Dermatološke reakcije: makulopapulozni osip, svrbež na koži, urtikarija, angioedem, alopecija.

Laboratorijske studije: porast INR-a (u kombinaciji s varfarinom), u nekim slučajevima povezan s razvojem krvarenja.

U slučaju predoziranja (doza 10 puta veća od preporučene doze), primijećeni su sljedeći simptomi: jaka mučnina i povraćanje, kao i brzi razvoj hipoglikemije.

Liječenje: provodi se simptomatska terapija, uključujući parenteralno davanje glukoze u slučaju teške hipoglikemije.

Bayeta ® treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji uzimaju oralne pripravke koji zahtijevaju brzu apsorpciju iz gastrointestinalnog trakta, kao Baeta ® može odložiti pražnjenje želuca. Pacijente treba savjetovati da uzimaju oralne lijekove, čiji učinak ovisi o njihovoj pragovnoj koncentraciji (na primjer, antibiotici), najmanje 1 sat prije primjene exenatida. Ako se takvi lijekovi moraju uzimati s hranom, onda ih treba uzimati tijekom tih obroka kada se exenatide ne primjenjuje.

Istodobnom primjenom digoksina (0,25 mg 1 put / dan) s Baeta ® pripravkom, C max digoksina smanjuje se za 17%, a T max povećava se za 2,5 sata, no AUC u ravnotežnom stanju se ne mijenja.

Uvođenjem Bayeta ®, AUC i C max lovastatina smanjeni su za otprilike 40% i 28%, a T max porasli su za oko 4 sata. Istodobna primjena Bayeta ® sa inhibitorima HMG-CoA reduktaze nije praćena promjenama u sastavu lipida u krvi (HDL) -holesterol, LDL holesterol, ukupni holesterol i TG).

U bolesnika s blagom ili umjerenom arterijskom hipertenzijom, stabilizirajući se tijekom uzimanja lizinoprila (5-20 mg / dan), Bayeta ® nije promijenio AUC i C max lizinoprila u ravnoteži. T max lizinoprila u ravnoteži porastao je za 2 sata. Nije bilo promjena u prosječnom dnevnom sistoličkom i dijastoličkom krvnom pritisku.

Primijećeno je da se unošenjem varfarina 30 minuta nakon pripreme Baeta ® T max povećao za oko 2 sata. Klinički značajna promjena u C max i AUC nije primijećena.

Upotreba Bayeta ® u kombinaciji sa inzulinom, derivatima D-fenilalanina, meglitinida ili inhibitora alfa-glukozidaze nije ispitivana.

Nemojte davati lijek nakon obroka. Ne preporučuje se u / u ili u / m primjeni lijeka.

Bayeta ® se ne smije koristiti ako se u otopini nađu čestice ili ako je otopina zamućena ili ima boju.

Zbog potencijalne imunogenosti lijekova koji sadrže proteine ​​i peptide, tijekom antitela Bayetom ® moguć je razvoj antitijela na eksenatid. Kod većine pacijenata kod kojih je zabilježena proizvodnja takvih antitijela, njihov se titar smanjivao kako se terapija nastavila i ostao nizak 82 tjedna. Prisustvo antitela ne utiče na učestalost i vrste prijavljenih neželjenih efekata.

Pacijente treba obavijestiti da liječenje Bayetom ® može dovesti do smanjenja apetita i / ili tjelesne težine i da zbog tih učinaka nema potrebe mijenjati režim doziranja.

U pretkliničkim studijama na miševima i štakorima nije otkriven kancerogeni učinak exenatida. Kad je primijenjena doza na štakorima 128 puta veća od doze kod ljudi, zabilježeno je brojčano povećanje adenoma štitne žlijezde C-a bez ikakvih znakova zloćudnosti, što je bilo povezano s povećanjem životnog vijeka eksperimentalnih životinja koje su primale eksenatid.

Zabilježeni su rijetki slučajevi oslabljene bubrežne funkcije, uključujući povećanje serumskog kreatinina, razvoj bubrežne insuficijencije, pogoršanje tijeka hroničnog i akutnog zatajenja bubrega, a ponekad je bila potrebna i hemodijaliza. Neke od ovih pojava primijećene su kod pacijenata koji su primali jedan ili više farmakoloških lijekova koji utječu na bubrežnu funkciju / metabolizam vode i / ili protiv drugih štetnih događaja koji doprinose oštećenoj hidrataciji, poput mučnine, povraćanja i / ili proljeva. Istodobni lijekovi uključuju ACE inhibitore, NSAID i diuretike. Prilikom propisivanja simptomatske terapije i prekida lijeka, vjerojatno je vraćen uzrok patoloških promjena, oštećenje bubrežne funkcije. Tijekom pretkliničkih i kliničkih ispitivanja exenatida, nisu pronađeni dokazi o direktnoj nefrotoksičnosti.

Zabilježeni su rijetki slučajevi akutnog pankreatitisa dok uzimate Bayeta ®. Pacijente treba obavijestiti o karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa: uporni jaki bolovi u trbuhu. Prilikom propisivanja simptomatske terapije, opaženo je razrješenje akutnog pankreatitisa.

Pacijenti prije početka liječenja lijekom Bayeta ® trebali bi se upoznati s "Vodičem za upotrebu olovke za šprice" priloženim uz lijek.

Lista B. Lijek treba čuvati na temperaturi od 2 ° do 8 ° C. Rok trajanja je 2 godine.

Lijek koji se koristi u olovci za šprice treba čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C najviše 30 dana.

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece, zaštićen od izlaganja svjetlosti, ne smrzavati.

Pogledajte video: Captain Lek . BETA version (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar