Panangin ili Cardiomagnyl

Oba leka imaju magnezijum u svom sastavu. Sudjeluje u metaboličkim procesima koji se događaju u koštanom i mišićnom tkivu, normalizira rad gastrointestinalnog trakta, regulira prijenos i sintezu enzima koji su potrebni za metabolizam ugljikohidrata. Smanjeni sadržaj ovog elementa uzrokuje manje poremećaje u ritmu kontrakcija srčanog mišića. Značajan nedostatak magnezijuma može izazvati razvoj hipertenzije, aterosklerotske promjene u koronarnim žilama, tešku aritmiju.

Lijekovi imaju slične nuspojave:

  1. Povraćanje, mučnina, proliv.
  2. Bol i nelagodnost u stomaku.
  3. Poremećaj srčanog ritma.
  4. Konvulzivne pojave.
  5. Teško disanje.

Ne koristi se u liječenju trudnica, dojilja i djece. Opasno je kombinirati njihov unos s upotrebom alkoholnih pića.

Panangin i kardiomagnil često se koriste za liječenje poremećaja u kardiovaskularnom sistemu.

Razlike Panangina od Cardiomagnyla

Razlika između lijekova je, prije svega, u njihovom sastavu. Panangin sadrži više magnezijuma. Njegova prisutnost u obliku asparaginata osigurava transport magnezijevih jona kroz ćelijske membrane, što osigurava njegovu veću bioraspoloživost za tijelo.

Sastav Panangina nadopunjuje još jedan aktivni sastojak - kalijum. On aktivno sudjeluje u procesima uklanjanja viška tekućine iz međućelijskog prostora, osigurava normalnu aktivnost srčanog mišića, sudjeluje u razmjeni energije, neguje moždane stanice. Kalijum i magnezijum u Pananginu dopunjuju jedni druge aktivnosti.

Kardiomagnil pored magnezijuma sadrži acetilsalicilnu kiselinu za koju je karakterističan izražen terapeutski efekat. Njeno prisustvo pruža:

  1. Protivupalno delovanje.
  2. Antipiretsko i analgetsko dejstvo.
  3. Inhibicija procesa lijepljenja trombocita, čime se sprječava pojava srčanih udara i šloga.

Glavna svrha proizvoda je stanjivanje krvi, uklanjanje upale i ublažavanje bolova. Magnezijum djeluje kao zaštitna membrana koja štiti sluznicu probavnog trakta od agresivnih učinaka acetilsalicilne kiseline.

Aspirin u sastavu Cardiomagnyl izvor je dodatnih kontraindikacija.

Zabrana upotrebe lijeka je: teško zatajenje bubrega, moždano krvarenje, sklonost krvarenjima, erozijama i ulcerativnim lezijama gastrointestinalnog trakta, bronhijalna astma, poremećaji krvarenja.

Kontraindikacije za uzimanje Panangina:

  1. Zatajenje bubrega.
  2. Hipermagnezijemija.
  3. Teški oblik miastenije gravis.
  4. Poremećaji metabolizma aminokiselina.
  5. Dehidracija.
  6. Akutna metabolička acidoza.
  7. Hemoliza.

Panangin se koristi kao zamjenska terapija za nedostatak kalijuma i magnezijuma.

Panangin je grupa antiaritmičkih lekova, osmišljena da nadoknadi količinu elektrolita u telu.

Koristi se za liječenje srčanih bolesti i aritmija, kao i zamjensku terapiju za nedostatak kalijuma i magnezijuma.

Prednosti Panangina su prisustvo oblika ubrizgavanja za ubrizgavanje. Ovo je važno u liječenju pacijenata sa oštećenom funkcijom gutanja, koji su u nesvijesti ili sa mentalnim poremećajima.

Kardiomagnil spada u grupu sredstava protiv trombocita. Indiciran je za pacijente sa predispozicijom za trombozu. Koristi se za sprečavanje infarkta miokarda i tromboze krvnih žila. Pored toga, prikazano je:

  1. Za prevenciju vaskularnog statusa nakon operacije.
  2. Sa povećanim holesterolom u krvi.
  3. Sa promjenama u cerebralnoj cirkulaciji.

  1. Za prevenciju tromboze, tromboembolije.
  2. Za prevenciju zatajenja srca uzrokovanih dijabetesom, hipertenzijom, starijim osobama.
  3. Za smanjenje viskoznosti krvi varikoznim venama, vegetativno-vaskularna distonija.

Oba su lijeka potrebna u kardiologiji. Ali kardiomagnil je važniji. U lečenju srčanih bolesti Panangin nije primarni tretman, koristi se kao dodatak srčanim glikozidima, antiaritmičkim i drugim lijekovima ili kao izvor magnezijuma i kalijuma.

Kardiomagnil najčešće djeluje kao sredstvo od najveće važnosti, a kao preventiva u većini slučajeva kao jedini.

Kardiomagnil i Panangin, u čemu je razlika?

Kardiomagnil - lijek koji vrši funkciju antiagregacije (sprječava prijanjanje trombocita).

Panangin je lijek koji nadoknađuje nedostatak jona kalijuma i magnezijuma u tijelu, a ima i antiaritmičku (sprečava poremećaje srčanog ritma) funkciju.

  • Kardiomagnil - glavni aktivni sastojci ovog lijeka su acetilsalicilna kiselina i magnezijum hidroksid. Pored toga, sastav sadrži supstance neophodne za postizanje optimalnog farmakološkog oblika.
  • Panangin - glavne komponente u ovom lijeku su magnezijum i kalijum šparaginati. Također, u sastavu se nalaze i tvari potrebne za optimalno oslobađanje oblika.

Mehanizam delovanja

  • Kardiomagnil - ovo sredstvo sprječava stvaranje tromboksana (supstanca koja sudjeluje u zgrušavanju krvi) i na taj način sprečava vezivanje krvnih stanica (trombocita i crvenih krvnih zrnaca) i stvaranje tromba (parietalni ugrušak). Takođe, lek smanjuje površinsku napetost membrane eritrocita, tako da brže prolazi kroz kapilaru, povećavajući reološka (fluidnost) svojstva krvi.
  • Panangin - ovaj lijek obnavlja ione magnezijuma i kalijuma, koji su neophodni za normalno funkcioniranje tijela (probavni procesi, kontrakcije srčanog mišića). Zbog prisustva asparginskog oblika jona koji djeluju kao provodnik neke supstance u ćeliji, magnezijum i kalijum brže prodiraju kroz membranu i na taj način se ubrzava proces vraćanja ravnoteže elektrolita.

  • Prevencija kardiovaskularnih bolesti (srčani udar, tromboza),
  • Prevencija stvaranja tromboembolije (začepljenje velikog žila trombom), nakon opsežnog hirurškog zahvata (operacija na grudima, trbušnoj šupljini),
  • Nakon operacija na varikoznim venama (uklanjanje i ekscizija odseka vene),
  • Nestabilna angina (period između koronarne srčane bolesti i razvoja infarkta miokarda).

  • Hronična srčana insuficijencija
  • Razdoblje nakon infarkta
  • Poremećaji srčanog ritma (ventrikularna i atrijska aritmija),
  • U kombinaciji sa srčanom terapijom glikozidima (lekovi koji se uzimaju sa aritmijama),
  • Nedostatak magnezijuma i kalijuma u hrani.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Za kupovinu lijekova nisu potrebni recepti.

Kardiomagnil djeluje kao sredstvo od najveće važnosti, a kao jedina preventivna mjera.

Kardiomagnil je veći. Prosječna cijena je 200-400 rubalja., Ovisno o doziranju i zemlji proizvođača. Prosječna cijena Panangina je 120-170 rubalja.

Recenzije ljekara o Panangin i Cardiomagnyl

Dmitrij, 40 godina, vaskularni hirurg, Penza

Kardiomagnil propisujem svim svojim pacijentima starijim od 50 godina sa vaskularnim patologijama. Djelotvoran lijek, koristan za pacijente u riziku od srčanog udara, moždanog udara, tromboze. Ovisno o doziranju i učestalosti uzimanja nuspojava, br.

Sergej, 54 godine, flebolog, Moskva

Kardiomagnil je efikasna acetilsalicilna kiselina. Dovoljno siguran na recepciji. Najčešće preporučujem uzimanje 75 mg jednom dnevno. Preporučujem pacijentima koji pate od ateroskleroze. Propisujem ljudima nakon 45 godina za prevenciju moždanog udara i srčanog udara.

Pregledi pacijenata

Ekaterina, 33 godina, Krasnodar

Otac se stalno žalio na bolove u srcu, patio je od kratkoće daha. Ljekar je savjetovao da uzimate 2 tablete Panangina svaki dan tokom 7 dana. Već trećeg dana otac se osjećao bolje, broj napada se smanjio, a disanje je postalo lakše. I do kraja nedelje je nestalo ozbiljnosti, raspoloženje se poboljšalo, počeo je ići u šetnje.

Artem, 42, Saratov

U ljeto su počeli problemi sa srcem, počeo sam osjećati kako je komprimirano iznutra, nema dovoljno zraka. Pokušao sam u početku uzimati razne sedative, ništa nije pomoglo. Išla sam kod ljekara. Pananginu je savetovano da uzima 1 tabletu tri puta dnevno tokom 3 nedelje. Do kraja prve nedelje pojavila su se poboljšanja. Nadam se da će do kraja kursa svi problemi nestati.

Šta je kardiomagnil

Danski lijek na bazi magnezijuma i acetilsalicilne kiseline koristi se za vraćanje prirodne viskoznosti krvi, sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka i poboljšanje cirkulacije krvi.

Lijek se preporučuje pacijentima za upotrebu:

  • s teškim varikoznim venama,
  • sa ishemijom srčanog mišića,
  • povišen holesterol
  • sa infarktom miokarda,
  • s poremećajima cirkulacije mozga,
  • s akutnim oblikom koronarne insuficijencije.

U preventivne svrhe lijek se koristi u postoperativnom razdoblju i u dijagnosticiranju pacijenta sa šećernom bolešću, gojaznošću i redovitim povećanjem pritiska.

Uključivanje magnezijevog hidroksida u lijek omogućava vam da smanjite negativan učinak aspirina na zidove želuca. Pacijenti bi se trebali suzdržati od uzimanja lijeka:

  • sa bronhijalnom astmom,
  • s bolestima krvi koje utječu na njegovu gustinu,
  • s velikom osjetljivošću na aktivni sastojak,
  • s patologijama probavnog trakta.

Lijek se ne preporučuje piti u periodu nošenja bebe, dojenja i pacijenata mlađih od 18 godina. Lijek se uzima 30-60 dana dnevno. Nakon odmora dozvoljen je tečaj.

Uzimanje lijeka može izazvati prekomjernu iritaciju crijevne sluznice ili želuca, što provocira pojavu žgaravice. Ponavljano davanje leka u velikim dozama povećava rizik od crevnog krvarenja. Obilni gubitak krvi pogoršava se anemijom nedostatka gvožđa.

Ispravno odabrana doza ne isključuje izgled pacijenta sa dugim tokom lečenja:

  • problema sa sluhom ili vidom
  • mučnina
  • vrtoglavica

Te promjene nestaju samostalno nakon prekida lijeka ili smanjenja njegove doze. Lijek u izoliranim slučajevima izaziva razvoj alergijske reakcije u obliku urtikarije, respiratornog zatajenja.

Panangin karakterističan

Lijek proizveden u Mađarskoj koristi se za uklanjanje nedostatka kalijuma i magnezijuma, za stimulaciju funkcije miokarda. Indikacija za upotrebu lijeka je:

  • zatajenje srca
  • aritmija,
  • nedostatak magnezijuma i kalijuma,
  • infarkt miokarda
  • srčana ishemija
  • pojava napadaja.

Lijek je kontraindiciran kod hroničnog zatajenja bubrega, hiperkalemije, viška magnezijuma u tijelu. Prilikom uzimanja lijekova moraju biti pažljive trudnice. Nuspojave lijekova su peckanje u trbuhu i mučnina.

Koje su razlike i sličnosti između Panangina i Cardiomagnyla

Lijekovi su namijenjeni za liječenje patologija krvnih sudova ili srca, magnezijum je prisutan u njihovom sastavu. Prekoračenje preporučene doze ili uzimanje nedostatka magnezijuma u organizmu može izazvati:

  • kratkoća daha
  • grčevi
  • trajno smanjenje krvnog pritiska.

Razlika između aktivnih sastojaka u sastavu omogućava razliku u indikacijama, mehanizmu djelovanja na tijelo. Kardiomagnil pomaže u uklanjanju zaostalih pojava, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Panangin se preporučuje kod hroničnih srčanih bolesti radi održavanja njegovog prirodnog funkcioniranja. Lijek sadrži magnezijum u većoj koncentraciji od Cardiomagnyl, koji također ima povećan broj kontraindikacija, nuspojava.

Mađarski lijek dostupan je u obliku tableta i injekcija, lijek iz Danske proizvodi se samo u obliku tableta.

Što je bolje - Panangin ili Cardiomagnyl

Lijekovi se mogu koristiti za liječenje i sprečavanje vaskularnih patologija, ali liječnički pregled mora biti obavljen prije nego što im se propisuju. Samo-lijek uz upotrebu lijekova prijeti razvoju izraženih nuspojava i nepovratnih poremećaja u tijelu.

Kardiomagnil zahtijeva oprez pri propisivanju doze kako ne bi izazvao razvoj crijevnih krvarenja, još jedno kršenje probavnog sustava.

Panangin nema tako agresivan učinak na probavni trakt, ali može uzrokovati višak magnezijuma ili kalijuma u krvi.

Lijekovi imaju različite preporuke za upotrebu, tako da je pogrešno upoređivati ​​ih prema mehanizmu djelovanja na tijelo, terapijskom učinku.

Kardiomagnilna akcija

Glavni aktivni sastojci kardiomagnila su 75 mg acetilsalicilne kiseline i 15,2 mg magnezijum-hidroksida. Kod ove doze, aspirin nema anti-upalni, analgetski ili antipiretski efekat. Acetilsalicilna kiselina potrebna je za prorjeđivanje krvi uz pojačanu koagulaciju i za prevenciju tromboze.

Magnezijum hidroksid ne samo da osigurava normalno funkcionisanje srčanog mišića, već i štiti želudačnu sluznicu od agresivnih učinaka acetilsalicilata.

Zbog antiagregacijskog učinka na trombocite, Cardiomagnyl poboljšava reološka svojstva krvi, poboljšava cirkulaciju krvi u koronarnim i glavnim arterijama. Kao rezultat toga, prehrana miokarda se povećava, povećava se funkcionalna aktivnost kardiomiocita.

Indikacije za upotrebu lijeka su:

  • upozorenje za infarkt miokarda,
  • angina pektoris
  • profilaksa tromboze,
  • postoperativni period nakon operacije na žilama,
  • trajna cerebrovaskularna nesreća,
  • prevencija akutnih i hroničnih poremećaja cirkulacije,
  • visoka koagulabilnost krvi,
  • visok nivo lošeg holesterola u krvi.

Lijek se propisuje kao profilaksa osobama obolelim od dijabetesa melitusa, arterijske hipertenzije i gojaznosti. Stariji ljudi se savjetuju da redovno uzimaju kardiomagnil kako bi se umanjio rizik od srčanih problema.

Lijek je kontraindiciran kod ulceroznih erozivnih lezija probavnog trakta, povećane kiselosti želučanog soka i pojedinačne netolerancije na komponente. Uz predoziranje lijekova, može se razviti niz nuspojava:

  • hematopoeza,
  • žgaravica
  • povraćanje
  • bronhospazam
  • svrbež kože i osip,
  • povećava se rizik od krvarenja
  • kršenje stolice.

Lijek je kontraindiciran kod ulceroznih erozivnih lezija probavnog trakta, povećane kiselosti želučanog soka.

Lijek je dostupan samo u obliku tableta za oralnu primjenu. Kardiolog određuje dnevnu dozu nezavisno, ovisno o vrsti bolesti, individualnim karakteristikama pacijenta i prisutnosti faktora rizika.

Koja je razlika i sličnost između Panangina i Cardiomagnyla

Lijekovi se razlikuju po sastavu i farmakološkom učinku. Zbog toga su propisani za različita patološka stanja.Panangin se koristi za liječenje aritmija, dok je Cardiomagnyl potreban osobama sa povećanom koagulacijom krvi. Magnezijum i kalij normaliziraju rad srca, acetilsalicilna kiselina pomaže poboljšanju prehrane kardiomiocita i vraća normalnu viskoznost krvi. Uz to, Panangin je dostupan u obliku rastvora i u obliku tableta. Kardiomagnil je namijenjen samo za oralnu upotrebu.

No usprkos brojnim razlikama, oba lijeka se koriste za liječenje kardiovaskularnih patologija. Kardiomagnil i Panangin pomažu u održavanju funkcionalne aktivnosti miokarda, stabilizaciji rada srca. Oba lijeka se koriste za stanje nakon infarkta.

Sastav kardiomagnila i panangina uključuje magnezijum, koji pomaže u održavanju rada srca, poboljšava metaboličku brzinu i funkcionalnu aktivnost mišićno-koštanog sistema.

Koje je bolje uzeti - Panagin ili Cardiomagnyl?

Mnogi se pitaju šta je bolje - kardiomagnil ili panangin. Kardiolozi ne mogu reći tačan odgovor, jer je terapijski efekat obaju lekova različit. Istovremeno, vrijednost kardiomagnila veća je u odnosu na Panangin. Potonji se koristi više kao profilaktička sredstva.

Za liječenje Panangin koristi se samo za aritmije. Za zaustavljanje drugih kardiovaskularnih patologija, lijek se koristi kao dodatni lijek koji sadrži kalij i magnezijum, zajedno sa glikozidima i jakim antiaritmičkim lijekovima.

Kardiomagnil se koristi zajedno s Aspirinom i Thrombo ACCom za razrjeđivanje i vraćanje reoloških svojstava krvi. Kada se koristi kao profilaksa, lek se koristi za monoterapiju.

Stoga je nemoguće precizno reći koji je lijek najbolji u svakom pojedinačnom slučaju. Izbor lijeka ostaje na liječniku koji se temelji na težini i prirodi patološkog procesa. Ako se Panangin treba koristiti za hipokalemiju, tada s visokim rizikom od tromboze treba propisati recept za kardiomagnil.

Istovremeno, u slučaju srčanih aritmija i poremećaja cirkulacije u koronarnim arterijama, Panangin ima jednu prednost - lijek se izrađuje u obliku otopine. Intravenskom primjenom pacijent dobiva brzi terapeutski efekat. Pored toga, intravenska primjena može se provesti s mentalnim poremećajima, gubitkom svijesti, poremećenim gutanjem, komom.

Panangin je sigurniji tretman. To se događa zbog ulaska acetilsalicilne kiseline u sastav Cardiomagnyl. Ako se prekorači dnevna doza lijeka protiv trombocita, povećava se rizik od razvoja unutrašnjeg krvarenja. Vjerovatnoća negativnih efekata povećava se s produljenom uporabom lijeka.

Nuspojave Panangina ne mogu značajno pogoršati stanje pacijenta. Često pacijenti koji prekorače dozu lijeka razvijaju mučninu ili vrtoglavicu. Jači štetni efekti u obliku grčeva u mišićima, boli u epigastričnoj regiji ili respiratornog zatajenja nisu primijećeni u kliničkoj praksi.

U nekim se slučajevima Panangin i Cardiomagnyl mogu koristiti zajedno, zbog različitih farmakoloških svojstava lijekova. Takve situacije uključuju post-infarktno stanje, anginu pektoris i povećan rizik od moždanog udara.

Mogu li Panangin zamijeniti kardiomagnylom?

Lijekovi imaju različita terapijska djelovanja, pa se zamjena Panangina kardiomagnilom i obrnuto praktično ne provodi u medicinskoj praksi. To se događa samo ako je dijagnoza pogrešna, kad pacijent umjesto da stabilizuje srčani ritam, mora smanjiti rizik od tromboze. Odluku o takvoj zamjeni donosi kardiolog, koji prilagođava dnevnu dozu i trajanje upotrebe lijekova.

Mišljenje ljekara

Aleksandra Borisova, kardiolog, Sankt Peterburg

Lijekovi imaju različite indikacije za upotrebu, razlikuju se po sastavu i farmakološkim svojstvima. Dakle, odgovoriti koji je od njih bolji, niko ne može. Morate pogledati dijagnozu i stanje pacijenta. Panangin se propisuje ženama starijim od 55 godina, kada se razvije nedostatak mineralnih spojeva. Često mi propisuju lijek kao profilaksu aritmije. Jedini negativan - uz duže korištenje, pacijenti se žale na mučninu i vrtoglavicu. Kardiomagnil se koristi za razrjeđivanje krvi. S pravom doziranjem pacijent nije u opasnosti.

Mihail Kolpakovski, kardiolog, Vladivostok

Pacijenti pozitivno reagiraju na lijekove. Terapeutski efekat postiže se u 95-98% slučajeva. Istovremeno, i Panangin i Cardiomagnyl se praktično ne propisuju kao monoterapija za liječenje akutnih bolesti. Indikacije i efekti lijekova su različiti. Panangin je sigurniji, jer uz predoziranje ne prijeti pacijentovom životu. Acetilsalicilna kiselina u sastavu Cardiomagnyl može izazvati razvoj unutrašnjeg krvarenja.

Kontraindikacije

  • Individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • Moždani udar (moždana krvarenja),
  • Poremećaji zgrušavanja krvi (hemofilija) i sklonost krvarenjima,
  • Peptični čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • GI krvarenje (gastrointestinalni trakt),
  • Bronhijalna astma,
  • Trudnoća i dojenje,
  • Starost (nije propisana za djecu mlađu od 18 godina)
  • Zatajenje bubrega i jetre.

  • Individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • Zatajenje bubrega i jetre
  • Višak kalijuma i magnezijuma u tijelu (hiperkalemija i hipermagnezijemija),
  • Atrioventrikularni blok (poremećena provodljivost impulsa u srcu),
  • Arterijska hipotenzija (snižavanje krvnog pritiska),
  • Myasthenia gravis (bolest koju karakteriše brza zamornost prugastih mišića),
  • Hemoliza crvenih krvnih zrnaca (uništavanje crvenih krvnih zrnaca i oslobađanje hemoglobina),
  • Metabolička acidoza (visoka razina kiseline u krvi),
  • Trudnoća i period dojenja.

Nuspojave

  • Alergijske reakcije (crvenilo, osip i svrbež na koži),
  • Dispeptički simptomi (mučnina, povraćanje, natečenost, nadimanje i bolovi u trbuhu),
  • Gastrointestinalno krvarenje
  • Intracerebralno krvarenje,
  • Anemije (smanjenje broja krvnih zrnaca),
  • Krvarenje desni
  • Glavobolja, vrtoglavica,
  • Nesanica

  • Alergijske reakcije
  • Dispeptički simptomi,
  • Ekstrasystola (izvanredne srčane kontrakcije)
  • Parestezija (krutost pokreta),
  • Snižavanje krvnog pritiska
  • Respiratorna depresija
  • Žeđ
  • Grčevi.

Objavite obrasce i cijenu

  • Tablete od 75 + 15,2 mg, 30 kom, - "od 123 r",
  • 75 + 15,2 mg tablete, 100 kom, - „od 210 r“,
  • Tablete od 150 + 30,39 mg, 30 kom, - "od 198 r",
  • Tablete od 150 + 30,39 mg, 100 kom, - "od 350 r."

  • Ampule od 10 ml, 5 kom., - "od 160 r",
  • Tablete 50 kom, - "od 145 r",
  • Panangin forte tablete, 60 kom, - "od 347 r."

Panangin ili Cardiomagnyl - što je bolje?

Na ovo pitanje nije moguće nedvosmisleno odgovoriti, jer ovi lijekovi pripadaju različitim farmakološkim grupama. Također, Cardiomagnyl i Panangin se razlikuju po indikacijama, kontraindikacijama i nuspojavama. Zajedničko ovim lekovima je prisustvo magnezijuma u sastavu.

Kardiomagnil se koristi za sprečavanje tromboze i sprečavanje takvih patologija (bolesti): infarkt miokarda, tromboembolija velikih žila.

Panangin je propisan u slučaju nedostatka magnezijuma i kalijuma u organizmu, kao i kod srčanih bolesti povezanih sa nedostatkom ovih jona (aritmije, miokardijalna ishemija). Postoji oblik oslobađanja Panangin forte, koji se od klasičnog Panangina razlikuje u velikoj količini aktivne supstance (Panagnin - magnezijum 140 mg, kalijum 160 mg, forte - magnezijum 280 mg, kalijum - 316 mg).

Panangin i Cardiomagnyl - da li se mogu uzimati zajedno?

Mnogi su zainteresirani za pitanje, je li moguće uzimati Cardiomagnyl i Panangin istovremeno? U malim dozama dozvoljeno je zajedničko davanje lijekova, kardiomagnil će spriječiti trombozu, a Panangin će napuniti ravnotežu jona. Pravilnim zajedničkim lijekovima rizik od ponovljenog infarkta miokarda, vaskularne tromboze, kao i drugih srčanih patologija bit će značajno smanjen. Pijenje Kadiomagnyla i Panangina potrebno je prema uputama lekara, kako bi se izbjegao razvoj nuspojava.

Oslobađanje funkcija

Pripravci Cardiomagnyl i Panangin su analozi, međutim, pripadaju različitim ljekovitim grupama i imaju karakterističan sastav.

Kardiomagnil je nesteroidni protivupalni lijek grupe protiv trombocita, koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu u kompleksu sa magnezijumom. Panangin je mineralizovani preparat sa aktivnim sastojcima u obliku K i Mg.

Lijekovi se razlikuju u drugim karakteristikama:

  • Panangin proizvodi farmaceutska kompanija u Mađarskoj u obliku tableta i u tečnom koncentratu za injekcije,
  • Danski lijek Cardiomagnyl dostupan je samo u tabletama.

Oba lijeka pripadaju jeftinim lijekovima koji se izdaju u ljekarnama bez liječničkog recepta. Cijena lijekova je od 100 rubalja, ali koncentracija Panangina i dodatni oblik oslobađanja "Forte" imaju višu cijenu (od 300 rubalja).

Usporedba farmakoloških svojstava

Razlika između kardiomagnila i panangina procjenjuje se prvenstveno njihovim farmakološkim svojstvima. Budući da preparati imaju različit sastav, tada je, shodno tome, i mehanizam njihovog djelovanja na organizam različit.

Panangin se koristi za probleme sa srčanim mišićima koji nastaju usled nedostatka mikronutrijenata magnezijuma i kalijuma. Manjak ovih minerala utiče na funkcionalnost miokarda koji je odgovoran za brzinu cirkulacije krvi.

Kardiomagnil utječe na cirkulaciju krvi na drugi način. Lijek utječe na sastav krvi, jer acetilsalicilna kiselina pomaže u razrjeđivanju krvi, što, u principu, također pomaže povećati brzinu protoka krvi. Magnezijum u sastavu Cardiomagnyl poboljšava stanje mišića miokarda srca i štiti stomačne zidove od izloženosti aspirinskim kiselinama.

Obratite pažnju! Primjena oba lijeka usmjerena je na poboljšanje cirkulacije krvi, međutim, uzrok problema s kardiovaskularnim sustavom može biti različit, tako da je razlika u indikacijama za uporabu lijekova.

Koja je razlika između lijekova?

Glavne razlike između ovih lijekova su sastav i cijena. Uprkos činjenici da su njihove indikacije vrlo slične, farmakološki učinak lijekova je vrlo različit.

Cardomagnyl je kombinirani lijek koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu i magnezijum hidroksid kao aktivne sastojke. Namijenjen je prevenciji trombotičkih komplikacija.

Acetilsalicilna kiselina (aspirin) je supstanca iz klase nesteroidnih protuupalnih lekova. Takođe ima analgetska i antipiretska svojstva, ali glavni učinak u ovom slučaju je njegov antiagregacijski efekat. Aspirin sprečava ljepljenje trombocita i pokretanje sustava zgrušavanja krvi, te na taj način sprečava razvoj srčanih i moždanih udara.

Magnezijum hidroksid u ovom lijeku ima potpornu ulogu. Koristi se kao antacid, odnosno štiti želudačnu sluznicu od negativnih učinaka acetilsalicilne kiseline (pošto je jedna od njenih najčešćih nuspojava provokacija čira). To je vrlo važno, jer se kardiomagnil obično uzima kontinuirano, pa je stoga rizik od komplikacija prilično velik.

Indikacije za upotrebu kardiomagnila su različite kardiovaskularne bolesti:

  • koronarna bolest srca (uključujući nestabilnu anginu pektoris),
  • akutni koronarni sindrom (infarkt miokarda),
  • hipertenzija
  • prisutnost intrakardijalnih i intravaskularnih implantata kod pacijenta,
  • primarna prevencija tromboemboličkih komplikacija kod pacijenata sa faktorima rizika (dijabetes, gojaznost, hiperlipidemija, ateroskleroza, hirurške intervencije na srcu i krvnim žilama).

Panangin je takođe kombinirani lijek, ali njegov je sastav nešto drugačiji. Sadrži makroćelije Magnezijum i Kalijum u obliku soli asparaginata. Oni su glavni unutarćelijski ioni i sudjeluju u mnogim hemijskim reakcijama, naročito u aktivnosti srca. Njihov nedostatak narušava kontraktilnu funkciju miokarda, smanjuje rad srca, dovodi do aritmija, utječe na sintezu proteina i povećava potrebu za kisikom u mišićima. U konačnici, to može dovesti do razvoja miokardiopatije.

Stoga, ako pacijentu nedostaje ovih makronutrijenata, liječnik propisuje lijekove slične Pananginu, Asparkamu, Cardiumu. Najčešće se koriste za sledeće patologije:

  • kompleksna terapija koronarne srčane bolesti i njenih komplikacija,
  • stanje nakon infarkta
  • hroničnog zatajenja srca
  • za smanjenje toksičnosti srčanog glikozida,
  • poremećaji srčanog ritma (ventrikularne tahiaritmije, ekstrasistole),
  • nedostatak kalijuma i magnezijuma (pri uzimanju diuretika (diuretici), neuhranjenost, trudnoća).

Koristi se za sprečavanje moždanog udara u prisustvu faktora koji predisponiraju.

Dakle, možemo zaključiti da se radi o lijekovima s potpuno različitim farmakološkim učincima, ali oni se koriste u liječenju istih bolesti kardiovaskularnog sustava.

Cijena lijekova nije značajno drugačija. 50 Panangin tableta može se kupiti po cijeni od 50 r, dok Cardiomagnyl košta najmanje 100 r.

Ovi lijekovi imaju veliki broj kontraindikacija i neželjenih reakcija. Prije upotrebe sredstava potrebno je pročitati upute, kao i konzultirati se s ljekarom.

U kom slučaju koji lijek piti?

Kako su farmakološki učinci Anangina i kardiomagnila različiti, također je indicirano da se postižu različiti terapijski ciljevi.

Kardiomagnil je pogodan u slučajevima kada postoji veliki rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji začepljuju žile i uzrokuju ishemijske komplikacije - moždani udar, srčani udar ili plućnu emboliju. Razrjeđuje krv, poboljšava njenu mikrocirkulaciju u kapilarima, jača njihov zid. Indicirano za upotrebu za smanjenje rizika od tromboze.

Unatoč činjenici da pripravak sadrži magnezij, njegova količina nije usporediva s onom Panangina, a spoj s hidroksidom apsorbira se gore nego sa asparaginatom. Uz to, samo ovaj makroelement nije dovoljan, jer će biti efikasan samo sa kalijem.

Glavnom prednost Panangina može se smatrati njegova sposobnost poboljšanja fizioloških sposobnosti srca. U bolesnika s koronarnom arterijskom bolešću ili kardiomiopatijom, hipertrofičnom miokardu treba više kisika da bi pumpalo krv. Lijek smanjuje ovu potrebu, a vjerovatnoća za srčani udar smanjuje. Uz to, obnavlja srčani ritam, normalizira učestalost kontrakcija, što također sprečava razvoj opasnih aritmija.

Općenito, ovi se lijekovi mogu nazvati sinergističkim lijekovima. Oni poboljšavaju aktivnost srca i štite ga od negativnih utjecaja, odnosno rade na jednom cilju, iako na različite načine. Istovremeno je nemoguće zamijeniti jedan lijek s drugim, jer je mehanizam njihovog djelovanja različit, oni utječu na različite dijelove patogeneze kardiopatologija.

Ne preporučuje se proizvoljno uzimanje ovih lijekova zdravim ljudima kako bi se spriječile kardiovaskularne bolesti. Ovo nema nikakvog smisla, već može samo izazvati razvoj nuspojava.

Mogu li uzimati oba lijeka istovremeno?

Uzmi Panangin i Cardiomagnyl istovremeno je potpuno dozvoljeno. Međutim, u ovom slučaju morate biti oprezni. Primjena lijekova u visokim dozama može pokrenuti razvoj hiperkalemije. Ovo je ozbiljno stanje koje dovodi do oslabljene srčane aktivnosti i karakterizira ga iznenadna slabost i smanjen broj otkucaja srca. U posebno nepovoljnim slučajevima može se razviti ventrikularna fibrilacija, koja se završava fatalno.

Da bi se izbjegle neželjene reakcije, potrebno je strogo pridržavati doze koju je propisao ljekar. Preporučuje se i periodično provjeravanje nivoa elektrolita u krvi.

Povećava se i rizik od hipermagnezimije, što se očituje sledećim simptomima: mučnina, povraćanje, oštećenje govora, pad krvnog pritiska, zastoj srca.

Tokom liječenja ovim lijekovima upotreba alkohola je zabranjena, jer to povećava vjerojatnost nuspojava, posebno iz gastrointestinalnog trakta.

Sledeće neželjene reakcije mogu se javiti tokom lečenja:

  • alergijske reakcije na aktivne i pomoćne komponente tableta,
  • dispeptički poremećaji (mučnina, povraćanje, proliv),
  • ulcerozne lezije želuca i dvanaestopalačnog creva,
  • bronhospazam
  • oštećenje sluha.
  • hemoragični sindrom

Detaljniji popis kontraindikacija i nuspojava možete pronaći u službenim uputama.

U svakom slučaju, prije upotrebe ovih sredstava, trebali biste se posavjetovati s kardiologom i proći sve potrebne testove.

Ovi lijekovi su različiti lijekovi različitog sastava i imaju odličan farmakološki učinak. Unatoč tome, oni služe jednoj svrsi - prevenciji i liječenju srčanih bolesti, najčešće je to angina pectoris.

Izbor "Panangina ili kardiomagnila?" Ovisi o kojoj patogenezi određene bolesti je terapija usmjerena. Prvi lijek poboljšava elektrolitni sastav krvi, vraća normalan ritam, drugi - sprečava pojavu trombotičkih komplikacija.

Za pripremu materijala korišteni su sljedeći izvori informacija.

Kad se propisuju lijekovi

Panangin se, poput Cardiomagnyl, preporučuje za upotrebu samo nakon preliminarnog dijagnostičkog pregleda i potvrde potrebe za izlaganjem lijekovima.

Uzmi Panangin treba navesti:

  • ventrikularna aritmija,
  • period nakon infarkta
  • ishemijska bolest srca,
  • manjak kalijuma ili magnezijuma,
  • dug tečaj terapije glikozida za srce.

Upute govore da je propisan kardiomagnil:

  • sa anginom pektoris nestabilne prirode,
  • sa vaskularnom trombozom,
  • u riziku od ponovnog srčanog udara,
  • u periodu rehabilitacije nakon vaskularne hirurgije,
  • s rizicima srčane ishemije,
  • sa trombozom.

Razlika između kardiomagnila i panangina je što se prvi lijek preporučuje češće u preventivne svrhe, a drugi u terapeutske svrhe.

Posebna uputstva

I Panangin i njegov supstitut - Cardiomagnyl, prema pregledu, organizam prilično dobro podnosi. U rijetkim slučajevima javlja se neželjena reakcija: alergija, oslabljena gastrointestinalna funkcija. Kardiomagnil može prouzrokovati krvarenje ili bronhospazam, a Panangin može izazvati hiperkalemiju ili magneziju.

Važno! Nuspojava može biti rezultat uzimanja lijekova za kontraindikacije.

Panangin je kontraindiciran pacijentima kojima je dijagnosticirano:

  • višak kalijuma ili magnezijuma u krvi,
  • oštećena funkcija bubrega,
  • metabolička acidoza,
  • dehidracija
  • atrioventrikularni blok,
  • neuspjeh metabolizma aminokiselina,
  • teški zastoj leve komore srca,
  • složen stepen miastenije gravis.

Kontraindikacije za kardiomagnil:

  • predispozicija za krvarenje,
  • moždano krvarenje,
  • uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova ili salicilata kod bronhijalne astme,
  • čirevi ili erozije zidova gastrointestinalnog trakta,
  • uzimanje droga iz grupe metotreksata,
  • bubrežna patologija
  • krvarenja u gastrointestinalnom traktu.

Pijenje panangina i kardiomagnila nije preporučljivo za djecu bolesnu sa osjetljivošću na bilo koje komponente, ženama koje nose ili neguju dijete.

Da li je moguće koristiti zajedno

Budući da su farmakološka svojstva lijekova nešto drugačija, postavlja se pitanje je li kombinirana primjena kardiomagnila i panangina dopuštena. Istovremeno se preporučuje piti lijekove u izuzetnim slučajevima.

Stručnjaci preporučuju uzimanje kardiomagnila i panangina zajedno s patologijama:

  • tromboza koja je posledica ishemijskih poremećaja,
  • u prvoj fazi nakon srčanog udara.

Istodobna primjena je moguća i ako se pacijentu dijagnosticira oštećena funkcionalnost miokarda i prateći problemi s krvožilnim sustavom zbog patološkog stanja trombocita.

Ako liječnik istovremeno propisuje Panangin i Cardiomagnyl, lijek morate piti u minimalnoj dozi. Prekoračenje doze može uzrokovati ishemiju ili čak i srčani udar, ako su za to postojali preduvjeti.

Obratite pažnju! Unatoč činjenici da je dopušteno uzimati Cardiomagnyl s Pananginom, dozu ne treba određivati ​​samostalno. Režim lečenja utvrđuje samo specijalista.

Koji je lijek bolji

Definitivno dajte odgovor o tome šta je bolje za srce: Panangin ili Cardiomagnyl, a niti jedan doktor ne može. To je zbog činjenice da je glavni učinak lijekova različit. Većina stručnjaka se slaže da se oba lijeka međusobno nadopunjuju.

Treba napomenuti! Postoji mišljenje da se lijekovi međusobno zamjenjuju i da su analogi. Međutim, to uopće nije istina. Panangin je osmišljen za obnavljanje nedostatka kalijuma i magnezijuma, a Cardiomagnyl pomaže u razrjeđivanju krvi.

Koji lijekovi se mogu zamijeniti kardiomagnil i panangin

Analozi lijekova odabiru se ovisno o dostupnim indikacijama. Lijekovi koji kombiniraju svojstva Panangina i Cardiomagnyla ne proizvode. Ako je potrebno zamijeniti jedan od lijekova, specijalisti odabiru analog u skladu s farmakološkim svojstvima.

Panangin se može zameniti Asparkamom, Rhythmokor ili Asmakadom. Kardiomagnilni analozi su Acekardol, Cardio i Aspirin.

Koji je lijek efikasniji Panangin, Cardiomagnyl ili njihovi analozi za liječenje kardiovaskularnih bolesti mogu se odrediti samo individualnim pristupom, uzimajući u obzir karakteristike tijela i kliničku sliku svakog pacijenta.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/panangin__642
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Da li je moguće zameniti Panangin Cariomagnylom

Lijekovi imaju različite indikacije za uporabu, stoga je zamjena jednog lijeka drugim dopuštena samo ako je dijagnoza ispravljena. Odluku o zamjeni donosi liječnik koji odabere odgovarajuću dozu.

U većini slučajeva pregledi pacijenata su pozitivni, izvještaji o razvoju nuspojava pojedinačni.

Valentina Ivanovna, kardiolog

Lijekovi se mogu istovremeno propisati. Njihovo djelovanje je komplementarno, ali potrebno je odabrati pravu dozu. Doze lijekova trebaju biti minimalne kako bi se isključila vjerojatnost razvoja crijevnih krvarenja, pojave pospanosti.

Igor Evgenievich, kardiolog

Panangin pacijenti dobro podnose, ali treba ga koristiti samo s dijagnosticiranim nedostatkom kalijuma ili magnezijuma. Pijenje lijeka zdravim ljudima ne preporučuje se zbog velike vjerovatnoće za razvoj hiperkalemije ili hipermagnezije.

Aspartam je bio propisan za poboljšanje rada srca, ali kronična letargija i pospanost pojavili su se 3. dana terapije. Doktorica je preporučila zamjenu lijeka Pananginom, nestali su svi neugodni simptomi, nisam primijetio nikakve nuspojave.

Alexander, 57 godina

Zbog visoke koagulabilnosti krvi, varikoznih vena, hemoroida, propisan je kardiomagnil. Lijek se dobro podnosi, ne izaziva nuspojave i pomogao je snižavanju holesterola. Nakon završetka kursa poboljšala se i koncentracija.

Ostavite Svoj Komentar