Analozi lijeka vildagliptin * metformin * (vildagliptin * metformin *)

Oralni hipoglikemijski lek. Vildagliptin - predstavnik klase stimulansa izolacijskog aparata gušterače, selektivno inhibira enzim dipeptidil peptidazu-4 (DPP-4). Brza i potpuna inhibicija aktivnosti DPP-4 (> 90%) uzrokuje porast bazalne i hranom stimulirane hrane peptida tipa 1 glukagon (GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida (HIP) ovisnog o glukozi iz crijeva u sistemsku cirkulaciju tijekom cijelog dana.

Povećavajući koncentracije GLP-1 i HIP, vildagliptin uzrokuje povećanje osjetljivosti p-stanica pankreasa na glukozu, što dovodi do poboljšanja lučenja ovisnih o glukozi.

Kada se koristi vildagliptin u dozi od 50-100 mg dnevno kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, primjećuje se poboljšanje funkcije β-stanica pankreasa. Stupanj poboljšanja funkcije β-stanica ovisi o stupnju njihovog početnog oštećenja, pa kod osoba koje ne pate od šećerne bolesti (s normalnom razinom glukoze u krvnoj plazmi) vildagliptin ne potiče lučenje inzulina i ne smanjuje glukozu.

Povećavajući koncentraciju endogenog GLP-1, vildagliptin povećava osjetljivost α-stanica na glukozu, što dovodi do poboljšanja regulacije lučenja glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje nivoa viška glukagona za vreme obroka uzrokuje smanjenje otpornosti na inzulin.

Povećani omjer inzulin / glukagon u pozadini hiperglikemije, uslijed povećanja koncentracije GLP-1 i HIP, uzrokuje smanjenje proizvodnje glukoze u jetri kako u periodu prandiala, tako i nakon jela, što dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi.

Uz to, na pozadini primjene vildagliptina, primjećuje se smanjenje razine lipida u krvnoj plazmi, međutim, taj učinak nije povezan s njegovim učinkom na GLP-1 ili HIP i poboljšanjem funkcije β-stanica pankreasa.

Poznato je da povećanje GLP-1 može usporiti pražnjenje želuca, ali ovaj učinak se ne primjećuje uz primjenu vildagliptina.

Kada se koristi vildagliptin kod 5795 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u trajanju od 12 do 52 tjedna kao monoterapija ili u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfoniluree, tiazolidindionom ili inzulinom, primjećuje se značajno dugoročno smanjenje koncentracije glikoziranog hemoglobina (HbA1c) i glukoze u krvi na gladovanje.

Kada se kombinacija vildagliptina i metformina koristila kao početno liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, opaženo je smanjenje HbA1c i tjelesne težine ovisne o dozi tijekom 24 tjedna u usporedbi s monoterapijom ovim lijekovima. Slučajevi hipoglikemije bili su minimalni u obje grupe liječenja.

U kliničkoj studiji koja je koristila vildagliptin u dozi od 50 mg jednom dnevno tokom 6 mjeseci, u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u kombinaciji s umjerenim zatajivanjem bubrega (GFR> 30 do 1500 mg) u kombinaciji s glimepiridom (> 4 mg /) U kliničkom ispitivanju razina HbA1c statistički se značajno smanjila za 0,76% (početna vrijednost - prosječno 8,8%).

Farmakokinetika

Vildagliptin se brzo apsorbuje gutanjem, s apsolutnom bioraspoloživošću od 85%. U rasponu terapijskih doza, porast Cmax vildagliptina u plazmi i AUC gotovo je direktno proporcionalan povećanju doze lijeka.

Nakon gutanja na prazan stomak, vrijeme da se dostigne Cmax vildagliptina u krvnoj plazmi je 1 h 45 min. Uz istovremeni unos s hranom, brzina apsorpcije lijeka se lagano smanjuje: dolazi do smanjenja Cmax za 19% i povećanja vremena koje doseže 2 sata 30 minuta. Međutim, jedenje ne utiče na stepen apsorpcije i AUC.

Vezivanje vildagliptina na proteine ​​plazme je nisko (9,3%). Lijek se ravnomjerno distribuira između plazme i crvenih krvnih zrnaca. Raspodjela vildagliptina događa se vjerojatno ekstravaskularno, Vd u ravnoteži nakon iv primjene iznosi 71 L.

Biotransformacija je glavni put izlučivanja vildagliptina. U ljudskom tijelu se pretvara 69% doze lijeka. Glavni metabolit - LAY151 (57% doze) je farmakološki neaktivan i produkt je hidrolize cijano komponente. Oko 4% doze lijeka podvrgne se amidnoj hidrolizi.

U eksperimentalnim studijama primjećuje se pozitivan učinak DPP-4 na hidrolizu lijeka. Vildagliptin se ne metabolizira uz sudjelovanje citokrom P450 izoenzima. Vildagliptin nije supstrat izoenzima CYP450, ne inhibira i ne inducira izoencime citokroma P450.

Nakon gutanja lijeka, oko 85% doze izluči se bubrezima, a 15% kroz crijeva, bubrežna ekskrecija nepromijenjenog vildagliptina je 23%. T1 / 2 nakon oralne primjene iznosi oko 3 sata, bez obzira na dozu.

Spol, indeks tjelesne mase i etnička pripadnost ne utječu na farmakokinetiku vildagliptina.

Indikacije za upotrebu lijeka GALVUS

Šećerna bolest tipa 2:

  • kao monoterapija u kombinaciji sa dijetalnom terapijom i vježbanjem,
  • u kombinaciji sa metforminom kao početnom terapijom lijekovima s nedovoljnom efikasnošću dijetalne terapije i vježbanja,
  • kao dio dvokomponentne kombinirane terapije metforminom, derivatima sulfonilureje, tiazolidindionom ili s inzulinom u slučaju neučinkovite dijetalne terapije, vježbanja i monoterapije tim lijekovima,
  • kao dio trostruke kombinirane terapije: u kombinaciji s derivatima sulfoniluree i metforminom u bolesnika prethodno liječenih derivatima sulfoniluree i metformina u pozadini prehrane i vježbanja i koji nisu postigli odgovarajuću kontrolu glikemije,
  • u sklopu trostruke kombinirane terapije: u kombinaciji s inzulinom i metforminom kod pacijenata koji su prethodno primali inzulin i metformin na pozadini prehrane i vježbanja i koji nisu postigli odgovarajuću glikemijsku kontrolu.

Režim doziranja

Galvus se uzima oralno, bez obzira na unos hrane.

Režim doziranja lijeka treba odabrati pojedinačno, ovisno o učinkovitosti i podnošljivosti.

Preporučena doza lijeka tijekom monoterapije ili kao dio dvokomponentne kombinirane terapije metforminom, tiazolidindionom ili inzulinom (u kombinaciji s metforminom ili bez metformina) je 50 mg ili 100 mg dnevno. Kod pacijenata s težim dijabetesom tipa 2 koji se liječe inzulinom preporučuje se Galvus u dozi od 100 mg dnevno.

Preporučena doza Galvusa kao dijela trostruke kombinirane terapije (vildagliptin + derivati ​​sulfoniluree + metformin) je 100 mg dnevno.

Dozu od 50 mg na dan treba propisati u 1 dozi ujutro. Dozu od 100 mg na dan treba propisati 50 mg 2 puta dnevno ujutro i uveče.

Kada se koristi kao dio dvokomponentne kombinirane terapije s derivatima sulfonilureje, preporučena doza Galvusa je 50 mg 1 puta dnevno ujutro. Kada se propisuje u kombinaciji s derivatima sulfoniluree, efikasnost terapije lijekovima u dozi od 100 mg dnevno bila je slična onoj u dozi od 50 mg dnevno. S nedovoljnim kliničkim učinkom zbog pozadine primjene maksimalne preporučene dnevne doze od 100 mg, za bolju kontrolu glikemije moguć je dodatni recept drugih hipoglikemijskih lijekova: metformina, derivata sulfonilureje, tiazolidindiona ili inzulina.

U bolesnika s blagom oštećenjem bubrežne i jetrene funkcije, prilagođavanje doze nije potrebno. U bolesnika s umjerenom ili ozbiljnom oslabljenom funkcijom bubrega (uključujući terminalni stadij hroničnog zatajenja bubrega na hemodijalizi) lijek treba primjenjivati ​​u dozi od 50 mg jednom dnevno.

U starijih bolesnika (> 65 godina) nije potrebna korekcija režima doziranja Galvusa.

Budući da nema iskustva s primjenom lijeka kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina, ne preporučuje se lijek kod ove kategorije bolesnika.

Nuspojava

Kada se Galvus koristi kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima, većina neželjenih reakcija bila je blaga, privremena i nije zahtijevala prekid terapije. Nije utvrđena povezanost između učestalosti nuspojava i starosne dobi, pola, etničke pripadnosti, trajanja upotrebe ili režima doziranja.

Incidencija angioedema tijekom liječenja Galvusom bila je> 1/10 000, 3 × VGN) bila je 0,2%, odnosno 0,3%, u usporedbi s 0,2% u kontrolnoj skupini. Porast aktivnosti jetrenih enzima u većini slučajeva bio je asimptomatski, nije napredovao i nije bio praćen holestetskim promjenama ili žuticom.

Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (> 1/10), često (> 1/100, 1/1000, 1/10 000, 2,5 puta veća od VGN).

Budući da je iskustvo upotrebe Galvusa kod pacijenata sa zatajenjem bubrega u završnom stadiju na hemodijalizi ograničeno, preporučuje se lijek biti oprezan ovoj kategoriji bolesnika.

Primjena lijeka GALVUS tijekom trudnoće i dojenja

Nema dovoljno podataka o primjeni Galvusa u trudnica te se stoga lijek ne smije primjenjivati ​​tijekom trudnoće. U slučajevima oštećenog metabolizma glukoze u trudnica, postoji povećan rizik od nastanka urođenih anomalija, kao i učestalost neonatalne smrtnosti i smrtnosti.

U eksperimentalnim studijama, ako su propisani u dozama 200 puta većim od preporučenih, lijek nije uzrokovao oslabljenu plodnost i rani razvoj embrija i nije vršio teratogeni učinak na plod.

Budući da nije poznato izlučuje li se vildagliptin u majčino mlijeko, Galvus se ne smije primjenjivati ​​u vrijeme dojenja.

Posebna uputstva

Budući da je u rijetkim slučajevima primjena vildagliptina pokazala porast aktivnosti aminotransferaza (obično bez kliničkih manifestacija), prije imenovanja Galvusa, kao i redovito tijekom prve godine liječenja lijekom (1 put u 3 mjeseca), preporučuje se utvrđivanje biohemijskih parametara funkcije jetre. Ako pacijent ima povećanu aktivnost aminotransferaza, ovaj rezultat treba potvrditi drugim istraživanjem, a zatim redovno utvrđivati ​​biokemijske parametre funkcije jetre dok se ne normaliziraju. Ako je aktivnost AST ili ALT 3 puta veća od VGN (što potvrđuju ponovljena ispitivanja), preporučuje se otkazivanje lijeka.

S razvojem žutice ili drugim znakovima oslabljene funkcije jetre za vrijeme upotrebe Galvusa, terapiju lijekovima treba odmah prekinuti. Nakon normalizacije pokazatelja funkcije jetre, liječenje lijekovima ne može se nastaviti.

Ako je potrebno, inzulinska terapija Galvus se koristi samo u kombinaciji s inzulinom. Lijek se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 ili za liječenje dijabetičke ketoacidoze.

Predoziranje

Galvus se dobro podnosi kada se primjenjuje u dozi do 200 mg dnevno.

Simptomi: kada se lijek koristi u dozi od 400 mg dnevno, može se primijetiti bol u mišićima, rijetko, plućna i prolazna parestezija, groznica, oteklina i prolazno povećanje koncentracije lipaze (2 puta veće od VGN). S povećanjem doze Galvusa na 600 mg dnevno moguće je razvoj edema udova sa parestezijama i povećanje koncentracije CPK, ALT, C-reaktivnog proteina i mioglobina. Svi simptomi predoziranja i promjene laboratorijskih parametara nestaju nakon prekida lijeka.

Liječenje: uklanjanje lijeka iz tijela dijalizom nije vjerovatno. Međutim, glavni hidrolizni metabolit vildagliptin (LAY151) može se ukloniti iz tijela hemodijalizom.

Interakcija lijekova

Galvus ima nizak potencijal za interakciju s lijekovima.

Kako Galvus nije supstrat enzima citokroma P450, niti ih inzistira ili ne inducira, interakcija Galvusa s lijekovima koji su supstrati, inhibitori ili induktori P450 nije vjerojatna. Istodobnom primjenom vildagliptina također ne utječe na metaboličku brzinu lijekova koji su supstrati enzima: CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 i CYP3A4 / 5.

Klinički značajna interakcija lijeka Galvus s lijekovima koji se najčešće koriste u liječenju šećerne bolesti tipa 2 (glibenklamid, pioglitazon, metformin) ili koja ima uzak terapeutski raspon (amlodipin, digoksin, ramipril, simvastatin, valsartan, varfarin) nije utvrđena.

Opis lijeka

Vildagliptin * + Metformin * (Vildagliptin * + Metformin *) - Farmakodinamika

Sastav lijeka Vildagliptin * + Metformin * (Vildagliptin * + Metformin *) uključuje dva hipoglikemijska sredstva s različitim mehanizmima djelovanja: vildagliptin, koji spada u klasu inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4), i metformin (u obliku hidroklorida), predstavnik velike skupine . Kombinacija ovih komponenti omogućava vam efikasniju kontrolu koncentracije glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 tijekom 24 sata.

Vildagliptin, predstavnik klase stimulatora izolacijskog aparata gušterače, selektivno inhibira enzim DPP-4, koji uništava peptid sličan glukagonu (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi (HIP). Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima i smanjuje otpornost na inzulin povećanjem unosa i iskorištavanja glukoze u perifernim tkivima.

Metformin inducira unutarćelijsku sintezu glikogena, delujući na glikogen sintetazu i pojačava transport glukoze određenim membranskim proteinima transportera glukoze (GLUT-1 i GLUT-4).

Brza i potpuna inhibicija aktivnosti DPP-4 nakon vildagliptina uzrokuje porast bazalne i hrane-stimulirane sekrecije GLP-1 i HIP iz creva u sistemsku cirkulaciju tokom dana.

Povećavajući koncentraciju GLP-1 i HIP, vildagliptin uzrokuje povećanje osjetljivosti p-stanica pankreasa na glukozu, što dovodi do poboljšanja lučenja ovisnih o glukozi. Stupanj poboljšanja funkcije β-ćelija ovisi o stupnju njihovog početnog oštećenja, pa kod osoba bez dijabetesa (s normalnom koncentracijom glukoze u krvnoj plazmi) vildagliptin ne potiče lučenje inzulina i ne smanjuje koncentraciju glukoze.

Povećavajući koncentraciju endogenog GLP-1, vildagliptin povećava osjetljivost β-stanica na glukozu, što dovodi do poboljšanja regulacije lučenja glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje povišene koncentracije glukagona nakon obroka uzrokuje smanjenje otpornosti na inzulin.

Povećanje omjera inzulin / glukagon na pozadini hiperglikemije, zbog povećanja koncentracije GLP-1 i HIP, uzrokuje smanjenje proizvodnje glukoze u jetri za vrijeme i nakon jela, što dovodi do smanjenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi.

Uz to, na pozadini primjene vildagliptina, uočeno je smanjenje koncentracije lipida u krvnoj plazmi nakon obroka, međutim, taj učinak nije povezan s njegovim učinkom na GLP-1 ili HIP i poboljšanjem funkcije otoka stanica gušterače. Poznato je da povećanje koncentracije GLP-1 može dovesti do sporijeg pražnjenja želuca, međutim, primjenom vildagliptina taj se učinak ne primjećuje.

Kod primjene vildagliptina u 5759 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u trajanju od 52 tjedna u monoterapiji ili u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfonilureje, tiazolidindionom ili inzulinom, primijećeno je značajno dugoročno smanjenje koncentracije glikiranog hemoglobina (HbA1c) i glukoze u krvi na glasu.

Metformin poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, smanjujući koncentraciju glukoze u plazmi i prije i nakon jela.

Za razliku od derivata sulfoniluree, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 ili kod zdravih pojedinaca (osim u posebnim slučajevima). Terapija lijekom ne dovodi do razvoja hiperinzulinemije. Uz primjenu metformina, izlučivanje inzulina se ne mijenja, dok koncentracija inzulina u plazmi na prazan stomak i tokom dana može opadati.

Uz primjenu metformina primjećuje se blagotvoran učinak na metabolizam lipoproteina: smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola, kolesterola lipoproteina niske gustoće i triglicerida, koji nisu povezani s učinkom lijeka na koncentraciju glukoze u krvnoj plazmi.

Kada se koristi kombinirana terapija vildagliptinom i metforminom u dnevnim dozama od 1.500-3.000 mg metformina i 50 mg vildagliptina 2 puta dnevno u toku 1 godine, primijećeno je statistički značajno trajno smanjenje koncentracije glukoze u krvi (određeno smanjenjem HbA1c) i porast udjela bolesnika sa smanjenjem Koncentracija HbA1c nije bila manja od 0,6-0,7% (u usporedbi sa skupinom bolesnika koji su i dalje primali samo metformin).

U bolesnika koji su primali kombinaciju vildagliptina i metformina, nije primijećena statistički značajna promjena tjelesne težine u odnosu na početno stanje. 24 tjedna nakon početka liječenja, u skupinama bolesnika koji su primali vildagliptin u kombinaciji s metforminom došlo je do smanjenja sistolnog i dijastoličkog krvnog tlaka u bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

Kada se kombinacija vildagliptina i metformina koristila kao početno liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, primijećeno je smanjenje vrijednosti HbA1c ovisno o dozi tijekom 24 tjedna u usporedbi s monoterapijom ovim lijekovima. Slučajevi hipoglikemije bili su minimalni u obje grupe liječenja.

Kada su koristili vildagliptin (50 mg 2 puta / dan) istovremeno sa / bez metformina u kombinaciji s inzulinom (prosječna doza 41 PIECES) kod pacijenata u kliničkom ispitivanju, pokazatelj HbA1c statistički je značajno smanjen za 0,72% (početni pokazatelj, prosjek 8,8%). Učestalost hipoglikemije u liječenih bolesnika bila je uporediva sa učestalošću hipoglikemije u skupini koja je primala placebo.

Kada se koristi vildagliptin (50 mg 2 puta / dan) istovremeno s metforminom (> 1500 mg) u kombinaciji s glimepiridom (> 4 mg dnevno) kod bolesnika u kliničkom ispitivanju, pokazatelj HbA1c statistički se značajno smanjio za 0,76% (od prosječne razine 8,8%) .

Lista analoga


Obrazac za puštanje (po popularnosti)Cijena, rub.
Vildagliptin * + Metformin * (Vildagliptin * + Metformin *)
Galvus Met
0,05 / 1,0 tab N30 (Novartis Pharma AG (Švicarska)1704.60
0,05 / 0,5 tab N30 (Novartis Pharma AG (Švicarska)1706.20
0,05 / 0,85 kartica N30 (Novartis Pharma AG (Švicarska)1740.60

Oblik doziranja:


filmom obložene tablete


1 filmom obložena tableta sadrži:
aktivne supstance: vildagliptin 50,0 mg i metformin hidrohlorid 500,0 mg, 850,0 mg ili 1000,0 mg,
pomoćne tvari: hiproloza, magnezijum stearat, hipromeloza, titanijev dioksid (E 171), makrogol 4000, talk, žuti željezni oksid (E 172).
50 mg + 500 mg filmom obložene tablete dodatno sadrže željezni oksid crveni (E172)

Opis:
Filmsko obložene tablete. 50 mg + 500 mg: ovalne tablete sa kosim ivicama, filmom obložene, svijetložute boje s blagim ružičastim tonom. Na jednoj strani tableta je oznaka "NVR", a na drugoj strani - "LLO".
Filmsko obložene tablete, 50 mg + 850 mg: ovalne tablete sa iskrivljenim ivicama, filmom obložene žute boje sa blagim sivkastim tonom. Na jednoj strani tableta je oznaka "NVR", a na drugoj strani - "SEH".
Filmsko obložene tablete. 50 mg + 1000 mg: ovalne tablete sa kosim ivicama, filmom obložene tamno žute boje sa sivkastim tonom. Na jednoj je strani tableta označeno "NVR", a na drugoj je "FLO".

Kontraindikacije za upotrebu lijeka GALVUS MET

  • zatajenje bubrega ili oslabljenu funkciju bubrega: sa nivoom kreatinina u serumu> 1,5 mg% (> 135 µmol / L) za muškarce i> 1,4 mg% (> 110 µmol / L) za žene,
  • akutna stanja s rizikom razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija (s proljevom, povraćanjem), groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, sepsa, infekcije bubrega, bronhopulmonalne bolesti),
  • akutno i hronično zatajenje srca, akutni infarkt miokarda, akutno kardiovaskularno zatajenje (šok),
  • respiratorno zatajenje
  • oslabljena funkcija jetre,
  • akutna ili kronična metabolička acidoza (uključujući dijabetičku ketoacidozu u kombinaciji sa ili bez kome). Dijabetičku ketoacidozu treba korigirati terapijom inzulinom,
  • laktacidoza (uključujući istoriju),
  • lijek nije propisan 2 dana prije operacije, radioizotopska, rendgenska studija sa uvođenjem kontrastnih sredstava i u roku od dva dana nakon što su izvedeni,
  • trudnoća
  • dojenje
  • dijabetes tipa 1
  • hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
  • pridržavanje hipokalorične prehrane (manje od 1000 kcal / dan),
  • djeca mlađa od 18 godina (djelotvornost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene),
  • preosjetljivost na vildagliptin ili metformin ili bilo koje druge komponente lijeka.

Budući da je u nekim slučajevima kod bolesnika s oštećenom funkcijom jetre uočena laktična acidoza, što je vjerovatno jedna od nuspojava metformina, Galvus Met se ne smije primjenjivati ​​u bolesnika s jetrenim bolestima ili oštećenim biohemijskim parametrima jetre.

S oprezom se preporučuje upotreba lijekova koji sadrže metformin kod pacijenata starijih od 60 godina, kao i kod obavljanja teških fizičkih poslova zbog povećanog rizika od laktacidoze.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika
Sastav lijeka Galvus Met uključuje dva hipoglikemijska sredstva s različitim mehanizmima djelovanja: vildagliptin, koji spadaju u klasu inhibitora dipeptidil peptidaze-4, i metformin (u obliku hidroklorida), predstavnik klase biguanida. Kombinacija ovih komponenti omogućava vam efikasniju kontrolu razine glukoze u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 u roku od 24 sata.

Vildagliptia
Vildagliptin, pripadnik klase stimulatora izolacijskog aparata gušterače, selektivno inhibira enzim dipeptidil peptidazu-4 (DPP-4), koji uništava pekalid sličan glukagonu peptid tipa (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi (HIP).
Brza i potpuna inhibicija aktivnosti DPP-4 uzrokuje porast bazalne i hranom stimulirane hrane i GLP-1 i HIP iz creva u sistemsku cirkulaciju tokom dana.
Povećavanjem razine GLP-1 i HIP, vildagliptin uzrokuje povećanje osjetljivosti p-stanica pankreasa na glukozu, što dovodi do poboljšanja lučenja ovisnih o glukozi. Stupanj poboljšanja funkcije p-ćelija ovisi o stupnju njihovog početnog oštećenja, pa kod osoba koje ne pate od šećerne bolesti (s normalnom glukozom u plazmi) vildagliptin ne potiče lučenje inzulina i ne smanjuje glukozu.
Povećavajući razinu endogenog GLP-1, vildagliptin povećava osjetljivost kletokovih stanica na glukozu, što dovodi do poboljšanja regulacije lučenja glukagona ovisne o glukozi. Smanjenje nivoa viška glukagona za vreme obroka uzrokuje smanjenje otpornosti na inzulin.
Povećanje omjera inzulin / glukagon na pozadini hiperglikemije, zbog povećanja razine GLP-1 i HIP, uzrokuje smanjenje proizvodnje glukoze u jetri za vrijeme i nakon jela, što dovodi do smanjenja razine glukoze u krvi.
Uz to, na pozadini primjene vildagliptina, uočeno je smanjenje razine lipida u krvnoj plazmi nakon obroka, međutim, taj učinak nije povezan s njegovim učinkom na GLP-1 ili HIP i poboljšanjem funkcije otočića stanica gušterače.
Poznato je da povećanje GLP-1 može usporiti pražnjenje želuca, ali ovaj učinak se ne primjećuje uz primjenu vildagliptina. Kada se koristi vildagliptin u 5759 bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 u trajanju od 52 tjedna kao monoterapija ili u kombinaciji s metforminom, derivatima sulfoniluree, tiazolidindionom ili inzulinom, značajno dugoročno smanjenje koncentracije glikoziranog hemoglobina (HbA1c) i natašte glukoze u krvi.

Metformin
Metformin poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 snižavanjem razine glukoze u plazmi i prije i nakon jela. Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima i smanjuje otpornost na inzulin povećanjem unosa i iskorištavanja glukoze u perifernim tkivima. Za razliku od derivata sulfanilureje, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 ili kod zdravih ispitanika (osim u posebnim slučajevima). Terapija lijekom ne dovodi do razvoja hiperinzulinemije. Uz upotrebu metformina, izlučivanje inzulina se ne mijenja, dok nivo inzulina u plazmi na prazan stomak i tokom dana može opadati.
Metformin inducira unutarćelijsku sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu i pojačava transport glukoze određenim membranskim proteinima transportera glukoze (GLUT-1 i GLUT-4).
Kada se koristi metformin, primjećuje se blagotvoran utjecaj na metabolizam lipoproteina: smanjenje razine ukupnog kolesterola, lipoproteinskih kolesterola i triglicerida niske gustoće, koji nisu povezani s učinkom lijeka na koncentraciju glukoze u plazmi.

Vildagliptin + Metformin
Kada se koristi kombinirana terapija vildagliptina / metformina u dnevnim dozama od 1500 - 3000 mg metformina i 50 mg vildagliptina tokom 1 godine, primijećeno je statistički značajno trajno smanjenje koncentracije glukoze u krvi (određeno smanjenjem nivoa HbA1c) i porast udjela pacijenata koji imaju smanjenje HbA1c iznosio je najmanje 0,6-0,7% (u usporedbi sa skupinom bolesnika koji su i dalje primali samo metformin).
U bolesnika koji su primali kombinaciju vildagliptina i metformina, nije primijećena statistički značajna promjena tjelesne težine u odnosu na početno stanje. 24 tjedna nakon početka liječenja, u skupinama bolesnika koji su primali vildagliptin u kombinaciji s metforminom zabilježeno je smanjenje sistolnog i dijastoličkog krvnog tlaka u usporedbi s početnim stanjem.

Zanimljivi članci

Kako odabrati pravi analog
U farmakologiji lijekovi se obično dijele na sinonime i analoge. Struktura sinonima uključuje jednu ili više istih aktivnih hemikalija koje imaju terapeutski učinak na organizam. Pod analogima se misli na lijekove koji sadrže različite aktivne tvari, ali namijenjeni za liječenje istih bolesti.

Razlike između virusnih i bakterijskih infekcija
Zarazne bolesti izazivaju virusi, bakterije, gljivice i protozoi. Tok bolesti uzrokovan virusima i bakterijama često je sličan. Međutim, razlikovati uzrok bolesti znači odabrati pravi tretman koji će pomoći da se brzo izbori s nelagodom i neće naštetiti djetetu.

Alergije su uzrok čestih prehlada
Neki su upoznati sa situacijom kada dijete često i dugo pati od obične prehlade. Roditelji ga vode kod liječnika, uzimaju mu testove, uzimaju lijekove i kao rezultat toga je dijete već prijavljeno kod pedijatra kao često bolesno. Pravi uzroci čestih respiratornih bolesti nisu utvrđeni.

Urologija: liječenje klamidijalnog uretritisa
Klamidijski uretritis često se nalazi u praksi urologa. Uzrokuje ga intracelularni parazit Chlamidia trachomatis, koji ima svojstva i bakterija i virusa, što često zahtijeva dugotrajne režime terapije antibioticima za antibakterijsko liječenje. Sposobna je izazvati nespecifičnu upalu uretre kod muškaraca i žena.

Ostavite Svoj Komentar