Biosintetski inzulin Humulin: cijena različitih oblika otpuštanja lijeka i nijanse njihove primjene

Trgovačko ime: Humulin Regular

Međunarodno vlasničko ime: Rastvorljivi inzulin (ljudski genetski inženjering)

Oblik doziranja: injekcioni rastvor

Aktivne supstance: inzulinski nerastvorljivi biosintetski čovjek

Farmakoterapijska grupa: humani inzulin kratkog djelovanja

Farmakodinamika: Ljudski rekombinantni DNK inzulin. To je pripravak inzulina kratkog djelovanja. Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anabolički efekat. U mišićnim i drugim tkivima (osim mozga) inzulin izaziva brz unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina, ubrzava anabolizam proteina. Inzulin potiče pretvorbu glukoze u glikogen u jetri, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u masti. Početak djelovanja lijeka je 30 minuta nakon primjene, maksimalni učinak je između 1 i 3 sata, trajanje djelovanja je 5-7 sati.

Indikacije za upotrebu:

Dijabetes melitus sa indikacijama za terapiju inzulinom, prvi dijagnosticiran dijabetes melitus, trudnoća sa šećernom bolešću tipa 2 (neovisna o insulinu).

Kontraindikacije:

Hipoglikemija, preosjetljivost na inzulin ili na jednu od komponenti lijeka.

Doziranje i primjena:

Dozu određuje liječnik pojedinačno, ovisno o razini glikemije. Lijek treba davati s / c, u / u, moguće u / m uvođenju. SC lijek se primjenjuje na ramenu, bedrima, stražnjici ili trbuhu. Mjesto ubrizgavanja mora se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno. Kada je s / do uvođenja potrebno paziti da ne dođe do krvnih žila. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti o pravilnoj upotrebi inzulinskih uređaja. Spremnici i bočice proizvoda Humulin Regular ne zahtijevaju resuspenziju i mogu se koristiti samo ako je njihov sadržaj bistra, bezbojna tekućina bez vidljivih čestica. Spremnike i bočice treba pažljivo provjeriti. Lijek ne smijete upotrebljavati ako sadrži pahuljice, ako se čvrste bijele čestice pridržavaju dna ili zidova boce, stvarajući učinak zamrznutog uzorka. Uređaj patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti. Sadržaj bočice treba napuniti u inzulinsku štrcaljku koja odgovara koncentraciji inzulina koji se daje, a željenu dozu inzulina treba dati prema uputama liječnika. Kada koristite patrone, slijedite upute proizvođača za ponovno punjenje spremnika i pričvršćivanje igle. Lijek treba davati u skladu s uputama proizvođača olovke za špric. Pomoću vanjskog poklopca igle, odmah nakon umetanja, odvijte iglu i sigurno je uništite. Uklanjanje igle odmah nakon ubrizgavanja osigurava sterilnost, sprečava curenje, prodiranje zraka i moguće začepljenje igle. Zatim stavite kapu na dršku. Igle se ne smiju ponovo koristiti. Igle i olovke za šprice ne smiju koristiti drugi. Spremnici i bočice koriste se dok se ne isprazne, nakon čega ih treba odbaciti. Humulin Regular se može davati u kombinaciji sa Humulin NPH. Za to bi inzulin kratkog djelovanja trebao prvo da se uvuče u štrcaljku da se inzulin dužeg delovanja ne uđe u bočicu. Prikladnu smjesu preporučuje se unošenje odmah nakon miješanja. Da biste primijenili točnu količinu svake vrste inzulina, možete koristiti zasebnu štrcaljku za Humulin Regular i Humulin NPH. Uvek trebate da koristite injekcionu štrcaljku koja odgovara koncentraciji ubrizgavanog insulina.

Nuspojave:

Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: hipoglikemija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i (u izuzetnim slučajevima) smrti. Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - hiperemija, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično prestaju u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, kratkoća daha, kratkoća daha , smanjen krvni pritisak, povećani rad srca, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život. Drugo: vjerovatnoća za razvoj lipodistrofije je minimalna.

Interakcija s drugim lijekovima:

Hipoglikemijski učinak Humulina Regulala smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, tiazidnim diureticima, diazoksidom, tricikličkim antidepresivima. Hipoglikemijski učinak Humulin Regular pojačan je oralnim hipoglikemijskim lijekovima, salicilatima (na primjer, acetilsalicilnom kiselinom), sulfonamidima, MAO inhibitorima, beta-blokatima, etanolom i lijekovima koji sadrže etanol. Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestaciju simptoma hipoglikemije. Farmaceutska interakcija: efekti miješanja ljudskog inzulina sa životinjskim inzulinom ili ljudskim insulinom proizvedeni od drugih proizvođača nisu proučavani.

Datum isteka: 2 godine

Uslovi izdavanja iz apoteka: na recept

Proizvođač: Eli Lilly East S.A., Švicarska

Obrazac za puštanje

Važno je napomenuti da je aktivna tvar u lijeku biosintetski humani inzulin. Lijek se oslobađa u obliku suspenzije za injekcije i posebnog rješenja za injekcije. Ove vrste mogu biti i u spremnicima i u bocama.

Insulin Humulin N

Proizvođač

Prvo morate shvatiti kome je prikazan inzulin? Terapija za obolele od dijabetesa ne može biti potpuna bez humanog analoga insulina. Potreban je za održavanje koncentracije šećera u krvi u granicama normale.

Drugi lijek koristi se za poboljšanje općeg stanja pacijenta s ovom bolešću. Što se tiče zemalja proizvođača, obično ih je tri ili četiri. Budući da postoji nekoliko vrsta ovog lijeka, svaki se od njih proizvodi u različitim zemljama.

U ljekarnama su trenutno predstavljene sljedeće vrste lijekova:

  1. Humulin NPH (SAD, Francuska),
  2. Humulin MZ (Francuska),
  3. Humulin L (SAD),
  4. Humulin Regular (Francuska),
  5. Humulin M2 20/80 (SAD).

Svi gore navedeni preparati inzulina (pankreasni hormon) imaju snažan hipoglikemijski (hipoglikemijski) efekat. Lijek je razvijen na osnovi humanog inzulina za genetski inženjering.

Glavna akcija Humulina je smanjenje razine glukoze u serumu u krvi. Dakle, lijek omogućava aktivno unošenje šećera u tkivne strukture i uključuje ga u metaboličke procese koji se događaju u stanicama tijela.

Ovisno o načinu pripreme i procesu prerade, svaki inzulin ima svoje karakteristične osobine, koje se uzimaju u obzir i pri imenovanju posebne terapije. Pored glavne aktivne komponente (inzulina, mjerena u međunarodnim jedinicama - ME), svi lijekovi uključuju dodatne spojeve umjetnog porijekla.


U pravilu, u svaku vrstu humulina mogu se uključiti sastojci protamin sulfat, fenol, cink hlorid, glicerin, metakrezol, natrijum hidrogen fosfat, natrijum hidroksid, solna kiselina, voda za injekcije i drugi.

Ovaj lek pomaže da se postigne pozitivan efekat od terapije. To je zato što je u stanju nadoknaditi potpun ili djelomičan nedostatak utjecaja hormona inzulina.

Važno je zapamtiti da ovaj lijek mora propisati samo endokrinolog. Nakon toga, kada se ukaže hitna potreba, samo liječnik treba se baviti propisanim doziranjem.

Često je imenovanje inzulina zvanog Humulin doživotno. U tako dugom periodu propisuje se u prisustvu šećerne bolesti tipa 1.

U nekim situacijama (sa popratnim bolestima koje se javljaju u akutnom ili hroničnom obliku, kao i pogoršanju stanja dijabetičara s bolešću drugog tipa) preporučuje se primjena tretmana različitog trajanja.


Ne zaboravite da dijabetes zahtijeva imenovanje umjetnog hormona pankreasa.

Zbog toga njegovo odbacivanje može rezultirati nepovratnim posljedicama za ljudsko zdravlje.

Trenutno su najprikladnije u ovom slučaju takve vrste lijekova kao što su Humulin Regular i Humulin NPH.

Ovisno o sorti, lijek Humulin može se kupiti u ovom obliku:

  1. NPH. Dostupno u obliku suspenzije za potkožno davanje, 100 IU / ml. Upakuje se u boce od 10 ml u neutralnom staklu. Svaki od njih je upakovan u kartonsku kutiju. Ovaj oblik lijeka se takođe pakuje u 3 ml patrone sličnog stakla. Pet njih se stavi u blister. Svaki od njih stane u poseban paket,
  2. MH. Dostupan je u sljedećim oblicima oslobađanja: suspenzija za injekcije (3 ml) u posebnim patronama, suspenzija (10 ml) u bocama, otopina za ubrizgavanje (3 ml) u patroni, otopina (10 ml) u bocama,
  3. L. Suspenzija za injekcije 40 IU / ml ili 100 IU / ml u bočici od 10 ml, koja se pakuje u pakovanju od kartona,
  4. Redovno. Slično prethodnom, proizvodi se u dozi od kojih 1 ml sadrži 40 PIECES ili 100 PIECES,
  5. M2 20/80. Suspenzija za ubrizgavanje sadrži oko 40 ili 100 IU / ml rekombinantnog humanog inzulina. Lijek je dostupan u bocama i ulošcima.

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Što se tiče troškova, svaka od razmatranih sorti lijeka ima svoju cijenu.


Ako detaljnije, onda je cjenik za Humulin sljedeći:

  1. NPH - ovisno o doziranju, prosječna cijena je 200 rubalja,
  2. MH - približni trošak varira od 300 do 600 rubalja,
  3. L - u roku od 400 rubalja,
  4. Redovno - do 200 rubalja,
  5. M2 20/80 - od 170 rubalja.

Način primjene


Humulin se obično daje na takav način da zaobilazi probavni sistem. Obično se daju intravenske ili potkožne injekcije.

Prema postojećim pravilima, pacijent endokrinologa mora proći poseban kurs za obuku, na primer, u „školi za dijabetes“.

Koliko je ovog lijeka potrebno dnevno, mora odlučiti samo liječnik. Odabrana doza može varirati ovisno o načinu fizičke aktivnosti i prehrane. Vrlo je važno da pacijent endokrinolog istovremeno kontrolira nivo glikemije.

U pravilu treba uzimati lijekove na bazi inzulina redovno. Ovaj lijek je podjednako efikasan i za muškarce i za žene.

Ljekari kažu da Humulin mogu koristiti čak i djeca. Naravno, ako se u vrijeme upotrebe kontrolira glikemija. Starije osobe trebaju pažljivo nadzirati funkciju organa izlučnog sustava. U pravilu se liječnicima propisuju niže doze za takve bolesnike.

Tokom trudnoće mogu se koristiti i ovi lijekovi. Više lijekova na bazi inzulina, identičnih ljudskim, dopušteno je koristiti za dojenje.

Nuspojave


Humulin različitih vrsta ima iste nuspojave, koje su navedene u uputama za to.

Najvjerovatnije je da zamjena humanog inzulina može dovesti do lipodistrofije (u području gdje je napravljena injekcija).

Čak i kod pacijenata s endokrinolozima, na pozadini korištenja ovog lijeka, primjećuju se otpornost na inzulin, alergije, smanjenje kalija u krvi i oštećenje vida.

Alergijske reakcije mogu biti izazvane ne hormonom gušterače, nego dodatnim komponentama lijeka, stoga je dopuštena zamjena drugim sličnim lijekom.

Kontraindikacije


Predmetni lijek propisan je za dijabetes melitus ovisan o insulinu i neinzulinu.

Važno je biti izuzetno oprezan, posebno ako se primijeti hipoglikemija (nizak šećer u krvi).

Zabranjeno je koristiti drugi lijek u slučaju individualne netolerancije (jer je vjerovatno pojavljivanje neželjenih alergijskih reakcija). Stručnjaci zabranjuju upotrebu alkohola tokom terapije ovom vrstom inzulina. To je zbog toga što se događaju korektivne promjene u nivou glukoze u krvi.

Prije upotrebe, morate obratiti pažnju na lijekove koje trenutno uzimate. Neke od njih su nespojive s Humulinom.

Srodni videozapisi

O korištenju lekova Humalog, Novorapid, Lantus, Humulin R, Insuman-Rapid i Actrapid-MS za dijabetes tipa 1:

Ovaj članak ispituje hormon gušterače umjetnog porijekla, koji je identičan ljudskom inzulinu - Humulinu. Treba ga uzimati samo ako ga je na osnovu pregleda propisao ljekar.

Nezavisna upotreba ovog lijeka je potpuno isključena, budući da se mogu primijetiti neželjene reakcije tijela. Osim toga, ovaj se lijek ne izdaje u ljekarnama bez recepta ličnog liječnika.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Humulin NPH je DNK rekombinantni humani inzulin sa prosječnim trajanjem izloženosti, čiji je glavni učinak reguliranje metabolizam glukoze. Lijek također pokazuje anabolički efikasnost.

U tkivima ljudskog tela (osim moždanog tkiva), humulin NPH inzulin aktivira transport aminokiseline i glukozai takođe ubrzava procese anabolizam proteina. Paralelno u jetri, lijek potiče stvaranje glikogenod glukozapotiče transformaciju viška glukozau masnoćainhibira glukoneogeneza.

Početak djelovanja inzulina Humulin NPH uočen je 60 minuta nakon primjene, s maksimalnom efikasnošću u periodu od 2 do 8 sati i trajanjem djelovanja u roku od 18-20 sati.

Uočene individualne razlike u performansama insulinovise o izboru doze, mjestu ubrizgavanja kao i fizičkoj aktivnosti pacijenta.

Indikacije za upotrebu

Lijek Humulin NPH indiciran je za upotrebu sa:

  • prvo dijagnosticirano dijabetes,
  • dijabetesu slučaju naznaka za imenovanje terapija insulinom,
  • trudnoćena pozadini dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu (tip 2).

Nuspojave

Glavna nuspojava je hipoglikemija, što u slučaju teškog tijeka može uzrokovati gubitak svijesti, pa čak i smrt (rijetko).

Postoji i minimalna vjerovatnost formiranja lipodistrofija.

Alergijske manifestacije sistemske prirode:

Alergijske manifestacije lokalne prirode:

  • oticanjeili svrbežu području ubrizgavanja (obično prestaje u roku od nekoliko sedmica),
  • hiperemija.

Upute za upotrebu Humulin NPH

Doziranje Humulina NPH odabire se pojedinačno, u skladu s razinom od glikemijapacijenta.

Intravenske injekcije Humulina NPH su zabranjene!

Emulzija se mora davati u nekim slučajevima, dozvoljene su injekcije IM-a. Subkutana primjena provodi se u trbuhu, ramenu, zadnjici ili bedrima. Mjesto ubrizgavanja treba naizmjenično mijenjati tako da se tijekom 30 dana na jednom mjestu ne vrši više od jedne injekcije.

SC injekcije zahtevaju određenu veštinu davanja i mere predostrožnosti. Potrebno je izbjegavati prodiranje igle u krvne žile, ne masiranje mjesta ubrizgavanja, kao i rukovanje uređajima za pravilno davanje lijeka.

Priprema i primjena Humulina NPH

S ciljem resuspenzija inzulinaPrije upotrebe, bočice i ulošci pripravka Humulin NPH preporučuje se 10 puta razmotati na dlanovima i istresati isto toliko puta (okrećući se za 180 °) dok preparat ne poprimi stanje blistave boje blizu mlijeka ili homogene tekućine. Snažno mućkati lijek ne bi trebalo da, jer pjena koja se formira na ovaj način može ometati tačan odabir doze.

Bočice i ulošci moraju se provjeriti s posebnom pažnjom. Izbegavajte upotrebu insulins pahuljicama sedimenta ili bijelim česticama koje se priliježu na zidove ili dno boce, formirajući dojam ledenog uzorka.

Dizajn kertridža ne dopušta da se njegov sadržaj meša sa drugim insulin, kao i punjenje samog uloška.

Kada se koriste bočice, emulzija se sakuplja u tome insulinska špric, koji po zapremini odgovara unosu insulin(npr. 100 IU / 1 ml insulin= 1 ml šprica) i primjenjuje se u skladu s preporukama liječnika.

Pri korištenju patrona potrebno je pridržavati se uputa proizvođača olovke za špriceve za njihovo instaliranje, pričvršćivanje igle i administraciju inzulina, na primjer upute za Humulin NPH u olovci za injekciju Quick Pen.

Odmah nakon ubrizgavanja, pomoću vanjske kapice igle, uklonite samu iglu i uništite je na siguran način, a zatim zatvorite ručicu poklopcem. Ovaj postupak omogućava daljnju sterilnost, sprječava ulazak zraka, sprječava istjecanje lijeka i njegovo moguće začepljenje.

Igle i olovke za šprice ne smiju ponovo koristiti ili koristiti drugi. Bočice i ulošci upotrebljavaju se jednom dok lijek ne dovrši, a zatim se odbace.

Možda uvođenje Humulina NPH u kombinaciji sa Humulin Regular. Zašto, kako bi se spriječilo prodiranje u bocu insulinduže akcije, prva koja je ušla u štrcaljku insulinkratka akcija. Ovu se smjesu preporučuje uvesti odmah nakon miješanja. Za tačnu dozu od dva insulinmogu koristiti različite špriceve.

Predoziranje

Kao takav, ne postoji specifično predoziranje Humulin NPH-a. Simptomi se smatraju manifestacijom. hipoglikemijapopraćeno povećanim znojenjeletargija tahikardijaglavobolja blijedi kožni integritet drhtanje, zbrkapovraćanje

U nekim slučajevima, simptomi koji su prethodili hipoglikemiji (produženi dijabetes ili njegova intenzivna kontrola) može se promeniti.

Manifestacije hipoglikemijablag, obično zaustavljen oralnom primjenom šećerili glukoza(dekstroza) Ubuduće će vam možda trebati prilagoditi prehranu, dozu insulinili fizička aktivnost.

Podešavanje hipoglikemijaumjerena ozbiljnost provodi se SC ili in / m ubrizgavanjem glukagon, s daljom oralnom primjenom ugljeni hidrati.

Manifestacije teške hipoglikemijamože biti u pratnji koma, neurološki poremećaji ili grčevikoji su lokalizovani iv ubrizgavanjem koncentrovana glukozas (dekstroza) ili s / c ili u / m uvoda glukagon. Ubuduće, kako bi se spriječilo ponavljanje simptoma, obrok bogat ugljeni hidrati.

Interakcija

Hipoglikemijska efikasnost Humulina NPH opada uz istodobnu upotrebu oralni kontraceptivihormoni štitnjače glukokortikoidi, tiazidni diureticitriciklička antidepresivi, Diazoksid.

Kombinovana aplikacija etanolhipoglikemijski lijekovi (oralni), salicilatiMAO inhibitori sulfonamidi, beta blokatori pojačavaju hipoglikemijske efekte Humulina NPH.

Posebna uputstva

Odlučite o potrebi prebacivanja pacijenta na drugi lijek ili vrstu insulin može biti samo ljekar. Ova promjena se mora odvijati pod strogom kontrolom pacijentovog stanja.

Promjena tipa aktivnost insulina(Redovno, M3itd.), pripadnost vrsti (ljudski, svinjetina, analogni) ili način proizvodnje (životinjaporijekla ili DNK rekombinantni) može zahtijevati prilagođavanje doze, kako pri prvoj primjeni, tako i tijekom terapije, postepeno tokom sedmica ili mjeseci.

Inzulinzavisnost se može sniziti sa zatajenje bubregahipofiza nadbubrežne žlezdeštitna žlijezda jetra.

At emocionalni stres a s nekim patologijama može biti povećana potreba za insulin.

Ponekad je prilagođavanje doze pri promjeni dijetaili povećavati tjelesna aktivnost.

Kod nekih pacijenata ako se koristi humani inzulinsimptomi koji su prethodili hipoglikemijamogu se razlikovati od onih pri korištenju životinjski inzulin ili biti manje izražen.

Normalizacija plazme nivo glukozezbog intenzivnog terapija insulinomdovodi do nestanka svih ili nekih manifestacija hipoglikemijao čemu morate obavijestiti pacijenta.

Simptomi početka hipoglikemijamogu se zaglađivati ​​ili mijenjati u slučaju paralelne uporabe beta blokatori, dijabetička neuropatijaili dugodijabetes melitus.

U nekim slučajevima lokalno alergičnamanifestacije se mogu razviti iz razloga koji nisu povezani sa djelovanjem lijeka (npr. iritacija kože zbog upotrebe sredstva za čišćenje ili nepravilne injekcije).

Rijetko, sistemske alergijske reakcije mogu zahtijevati trenutno liječenje (provođenje desesenzibilizacijaili zamena inzulina).

Zbog mogućih simptoma hipoglikemijamoraju se poduzeti sve mjere opreza pri obavljanju opasnih radova i vožnji automobila.

  • Hitno stanje inzulina i Fereina,
  • Monotard HM,
  • Insulin-Ferein ChSP,
  • Monotard MC,
  • Humodar B,
  • Pensulin SS.
  • Vozulim-N,
  • Biosulin N,
  • Humulin M3,
  • Gansulin N,
  • Insuman Bazal GT,
  • Gensulin N,
  • Humulin Regular,
  • Insuran NPH,
  • Rinsulin NPH,
  • Protafan HM,
  • Humodar B 100 rijeke.

Raspored primjene, doziranje i broj injekcija pojedinačno odredi liječnik u skladu sa specifičnim potrebama pacijenta.

U trudnoći (i dojenju)

Pacijenti sa dijabetesinformišite svog davatelja zdravstvenih usluga o planiranju ili pojavi trudnoće, kao i obično, potreba za insulinsmanjuje se u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju (možda će biti potreban sastanak) insulins dodatnim prilagođavanjem doze).

Takođe, tokom razdoblja mogu biti potrebna prilagođavanja prehrane i / ili doziranja dojenje.

Prilikom izbora insulindoktor mora procijeniti pacijentovo stanje sa svih mogućih strana i odabrati lijek koji je u potpunosti pogodan za tog određenog pacijenta.

U ovom slučaju, lijek Humulin NPH pokazuje dobre rezultate liječenja i može se upotrebljavati u dužem vremenskom periodu.

Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar