Šećer ili fruktoza, šta odabrati?

Stalne primjedbe o opasnosti od šećera, koje se danas čuju iz svih informativnih rogova, čine da vjerujemo da problem zaista postoji.

A pošto je ljubav prema šećeru ušivena u našoj podsvijesti od rođenja i ne želite je stvarno odbiti, morate potražiti alternative.

Glukoza, fruktoza i saharoza su tri popularne vrste šećera, koje imaju mnogo toga zajedničkog, ali postoje značajne razlike.

Oni se prirodno nalaze u mnogo voća, povrća, mliječnih proizvoda i žitarica. Takođe, osoba je naučila da ih izoluje od ovih proizvoda i dodaju ih kulinarskim delima svojih ruku kako bi poboljšala svoj ukus.

U ovom ćemo članku govoriti o tome kako se glukoza, fruktoza i saharoza razlikuju i sigurno ćemo reći koji je od njih korisniji / štetniji.

Glukoza, fruktoza, saharoza: razlike u pogledu hemije. Definicije

Sa gledišta hemije, sve vrste šećera mogu se podijeliti na monosaharide i disaharide.

Monosaharidi su najjednostavnije strukturne vrste šećera kojima nije potrebna probava i apsorbiraju se kao što je i vrlo brzo. Proces asimilacije započinje već u ustima, a završava u rektumu. Oni uključuju glukozu i fruktozu.

Disaharidi se sastoje od dva monosaharida i za asimilaciju ih se u procesu varenja mora podijeliti u njegove komponente (monosaharidi). Najistaknutiji predstavnik disaharida je saharoza.

Šta je saharoza?

Saharoza je naučni naziv za šećer.

Saharoza je disaharid. Njegov molekul se sastoji iz jednog molekula glukoze i jedne fruktoze. I.e. kao dio našeg uobičajenog stolnog šećera - 50% glukoze i 50% fruktoze 1.

Saharoza u svom prirodnom obliku prisutna je u mnogim prirodnim proizvodima (voće, povrće, žitarice).

Većina onoga što u našem rječniku opisuje pridjev slatko, leži u činjenici da sadrži saharozu (slatkiši, sladoled, gazirana pića, proizvodi od brašna).

Stolni šećer dobiva se iz šećerne repe i šećerne trske.

Ukusi saharoze manje slatka od fruktoze, ali slađa od glukoze 2 .

Šta je glukoza?

Glukoza je glavni osnovni izvor energije za naše tijelo. Dostavlja se krvlju svim ćelijama organizma zbog svoje prehrane.

Takav krvni parametar kao "šećer u krvi" ili "šećer u krvi" opisuje koncentraciju glukoze u njemu.

Sve ostale vrste šećera (fruktoza i saharoza) ili sadrže glukozu u svom sastavu ili se moraju pretvoriti u nju da bi se koristile kao energija.

Glukoza je monosaharid, tj. Ne zahtijeva probavu i veoma se brzo apsorbuje.

U prirodnoj hrani obično je dio složenih ugljikohidrata - polisaharidi (škrob) i disaharidi (saharoza ili laktoza (daje mlijeku slatkast ukus)).

Od sve tri vrste šećera - glukoze, fruktoze, saharoze - glukoza je najmanje slatkog ukusa 2 .

Šta je fruktoza?

Fruktoza ili „voćni šećer“ je takođe monosaharid, poput glukoze, tj. apsorbuje se vrlo brzo.

Slatki ukus većine voća i meda nastaje zbog sadržaja fruktoze.

U obliku zaslađivača fruktoza se dobiva od iste šećerne repe, trske i kukuruza.

U poređenju sa saharozom i glukozom, fruktoza ima najslađi ukus 2 .

Fruktoza je danas postala naročito popularna među dijabetičarima jer zbog svih vrsta šećera najmanje utječe na šećer u krvi 2. Nadalje, kada se koristi zajedno s glukozom, fruktoza povećava udio glukoze pohranjene u jetri što dovodi do smanjenja njezine razine u krvi 6.

Suharoza, glukoza, fruktoza su tri vrste šećera koji se razlikuju u asimilacijskom vremenu (minimum za glukozu i fruktozu), stepenu slatkoće (maksimum za fruktozu) i učinku na šećer u krvi (minimum za fruktozu)

Razgovarajte o šećeru

Osobno sam od djetinjstva čuo da je šećer potreban tijelu, posebno mozgu, neumornom radu tokom dana. Sam sam primijetio da u stresnim situacijama i jednostavnoj pospanosti, grozno je kako želite progutati nešto slatko.

Kako nauka objašnjava, naše tijelo se hrani energijom proizvedenom iz hrane. Njegov je najveći strah umrijeti od gladi, tako da je naša potreba za slatkim poslasticama apsolutno opravdana, jer je glukoza gotovo čista energija. To je prije svega potrebno mozgu i svim sistemima kojima on upravlja.

Znate li od čega se sastoji molekula šećera? Ovo je ekvivalentna kombinacija glukoze i fruktoze. Kada šećer uđe u tijelo, glukoza se oslobađa i kroz sluznicu tankog crijeva prodire u krv. Ako se njegova koncentracija poveća, tijelo proizvodi inzulin usmjeren na njegovu aktivnu obradu.

Kada tijelo ne prima glukozu, uz pomoć glukagona on uklanja svoje rezerve iz viška masnoće. Ovo opravdava gubitak kilograma dok slijedite dijetu koja ozbiljno ograničava sve slatkiše. Znate li koliko šećera trebate konzumirati dnevno?

Prednosti šećera

Svatko od nas osjeća radost slatkih grickalica, ali šta tijelo dobija?

  • Glukoza je odličan antidepresiv,
  • Aktivacija moždane aktivnosti. Glukoza je ukusno i gotovo bezopasno energetsko piće,
  • Povoljno, pomalo sedativno, dejstvo na nervne ćelije,
  • Ubrzavanje eliminacije toksičnih supstanci iz organizma. Zahvaljujući glukozi stvaraju se posebne kiseline u jetri kako bi se očistile.

Ispada da liječenje sebi par kolača i nije toliko loše kako kažu ovi dosadni nutricionisti.

Šećer Šteta

Prekomjerna konzumacija bilo kojeg proizvoda uzrokuje mučninu, šećer nije iznimka. Što da kažem, čak i vikend sa voljenom suprugom može postati neprolazna potraga do kraja romantičnog odmora. Pa koja je opasnost predoziranja slatkišima?

  • Gojaznost, jer tijelo jednostavno nema vremena da prerađuje i troši energiju iz velike količine šećera,
  • Potrošnja ulazećeg i dostupnog kalcijuma, potrebnog za preradu saharoze. Oni koji jedu puno slatkiša imaju lomljivije kosti,
  • Rizik od razvoja dijabetesa. I ovdje već postoji nekoliko načina da se povučete, slažete se? Ili preuzimamo kontrolu nad hranom ili čitamo šta su dijabetičko stopalo i druge strasti koje slijede nakon ove dijagnoze.

Pa koji su nalazi? Shvatio sam da šećer nije loš, već dobar samo umjereno.

Govori o fruktozi

Prirodni zaslađivač. Lično me riječ prirodno privlači. Oduvek sam mislio da je svako hranjivo na bazi biljaka svetište. Ali nisam u pravu.

Fruktoza poput glukoze ulazi u creva, ali se mnogo duže apsorbuje u krv (ovo je plus), zatim ulazi u jetru i pretvara se u tjelesnu masnoću (ovo je značajan minus). Istovremeno, gušterača podjednako reagira na glukozu i fruktozu - jer to su jednostavni ugljikohidrati.

Ovaj prirodni zaslađivač ima puno bolji okus od saharoze, a imaju gotovo jednaku kalorijsku vrijednost. Fruktozu treba manje koristiti, kako u pićima, tako i u pripremi konditorskih proizvoda. Ne samo da ih zaslađuje bolje, već omogućava i brži izgled ukusnog rumenila na pecivima.

Još jedna stvar me iznenadila. Njen glikemijski indeks je nizak, odnosno pogodan je za mršavljenje, sportaše, bodibildore, jer dugo "putuje" u cijelom tijelu. Istovremeno, dokazano je da ona dugo ne daje osjećaj punoće, zbog čega će navikla neuobičajena osoba da "skuha" svoj nedavni ručak s viškom kalorija.

Koristi fruktoze

Ako ga koristite umjereno, od njega možete imati koristi:

  • Gubitak kilograma uz održavanje uobičajene opskrbe energijom,
  • Stabilna glukoza u krvi
  • Mala količina proizvedenog inzulina
  • Jaka caklina zuba. Plak sa glukozom je mnogo teže ukloniti
  • Brzi oporavak nakon trovanja alkoholom. Daje se intravenski tokom hospitalizacije sa takvom dijagnozom,
  • Duga svježina deserta kao fruktoze zadržava vlagu.

Indiciran je osobama sklonim razvoju dijabetesa, ali je kontraindiciran svima koji imaju višak kilograma, jer se lakše pretvaraju u masnoće.

Fruktoza Šteta

Ako je glukoza univerzalni izvor energije, tada nijednu ćeliju ljudskog tijela osim sperme ne traže fruktozu. Njegova neopravdana upotreba može izazvati:

  • Endokrine bolesti
  • Pokretanje toksičnih procesa u jetri,
  • Gojaznost
  • Razvoj kardiovaskularnih bolesti,
  • Smanjiti vrednosti glukoze na minimum, što nije manje opasno od dijabetesa,
  • Povišena mokraćna kiselina.

Fruktoza se prvo pretvara u tjelesnu masnoću, a tek potom, ako je potrebno, tijelo uklanja iz ovih stanica. Na primjer, u stresnim situacijama ili kod kompetentnog mršavljenja, kada prehrana postane uravnotežena.

Koje ste zaključke izvukli za sebe? Lično sam shvatio da od umjerene konzumacije šećera i slatkiša proizvedenih uz njegov dodatak neću naštetiti. Štoviše, potpuna zamjena saharoze fruktozom izazvat će nepovoljnu lančanu reakciju: jedem slatkiše - oni se pretvaraju u masti, a pošto tijelo nije zasićeno, jedem više. I tako ću postati stroj koji povećava masnu masu. Ni tada me nisu mogli nazvati ni anti-bodybuilderom, ili samo budalom. Direktan put do "težine i sreće."

Odlučio sam da je sve u redu, ali umjereno. Savjetovat ću suprugu da isproba fruktozu u nekom pečenju i konzerviranju, jer to malo mijenja njihovu aromu i ukus na bolje, a ja volim jesti. Ali također umjereno!

Nadam se da je sve jasno objašnjeno i čak pomalo razveseljeno. Rado ću prokomentirati komentare i linkove na članak na društvenim mrežama. Pretplatite se, prijatelji, zajedno ćemo naučiti nešto novo. Ćao!

Razlike između fruktoze i šećera

Saharoza se odnosi na složene ugljikohidrate, naime disaharide. Mehanizmi pomoću kojih šećer utječe na organizam značajno su različiti od svih zamjena za šećer.

Koje je bolje - fruktoza ili šećer?

Razlika između ukusa i nije tako velika - ova supstanca ima nešto jaču slatkoću od običnog šećera. Ovaj proizvod takođe ima veći kalorični sadržaj. S obzirom da se fruktoza u glukozu pretvara samo za četvrtinu, ne dolazi do stimulacije centra zasićenja, kao rezultat - prejedanja i dobijanja viška kilograma.

Šećer može biti i nekoliko vrsta - rafinirani bijeli i nerafinirani smeđi. Smeđi šećer smatra se korisnijim jer se pravi od trske i ne obrađuje, ali, nažalost, to nije tako. Smeđi šećer može sadržavati više nečistoća koje mogu negativno uticati na organizam.

Ako govorimo o učinkovitosti upotrebe zaslađivača fruktoze kao proizvoda za mršavljenje, onda je jednom takva tehnika bila prilično popularna. Brzo je otkriveno da kod konzumiranja fruktoze, glad povećava, što provocira masovni dobitak.

Pozitivno utječe na stanje desni i zuba, smanjuje intenzitet upalnog procesa, a također minimizira rizik od komplikacija, pa je u tom pogledu dio mnogih žvakaćih zubnih desni.

Ovo je vrlo popularan proizvod u prehrambenoj industriji, a iz njega se sintetiraju i mnogi farmaceutski pripravci. Fruktoza se dodaje sirupima, džemima, gaziranom vodi. Zbog činjenice da, kao zaslađivač, fruktoza ima veću slatkoću, koristi se u proizvodnji školjki za mnoge tablete, kao i zaslađivač u raznim sirupima.

Većina konditorskih proizvoda koje proizvode velike korporacije također imaju u svom sastavu fruktozu, što je posljedica veće slatkoće voćnog šećera u usporedbi s običnim šećerom.

Gdje se skriva fruktoza?

Ne pozivam da uopće ne konzumiramo fruktozu, to je nemoguće zbog potrebe svakodnevnog konzumiranja voća i bobica, bogatog mnogim korisnim tvarima, uključujući i potencijalne geroprotektore, koji nam mogu produžiti život i odgoditi starenje. Ovaj šećer se nalazi i u luku, jamama, artičokama, bogatim korisnim polifenolima. Ali protiv sam da ga koristim kao zaslađivač ili zaslađivač, kao i pretjeranu konzumaciju slatkog voća, sokova i meda. Sva navedena hrana sadrži puno fruktoze. Jasno je da se protiv druge hrane bogate fruktozom. Glavna je komponenta kukuruzni sirup, melasa, tapioka sirup. Pošto je slađi od saharoze, često se koristi i kao zaslađivač u pićima, dječijoj hrani, konditorima, soda.

Tijelo može apsorbirati ne više od 50 g fruktoze dnevno. A ako uzmete više od 30 grama odjednom, ono se možda neće apsorbirati i izazvati fermentaciju u debelom crijevu. Sve će to dovesti do pretjeranog stvaranja plina. Pojesti takvu dozu nije teško. Za referencu, prosečna kruška sadrži oko 7 grama fruktoze.

Udari u jetru

Dio ovog šećera u tijelu se prerađuje u glukozu, čija je šteta svima dobro poznata, a ostatak fruktoze prelazi u zasićene masti. Deponuju se u jetri ili nose u tijelu u obliku lipoproteina vrlo niske gustine, doprinoseći razvoju ateroskleroze. Studije su pokazale da fruktoza ima presudnu ulogu u nakupljanju viška masnoće u jetri i razvoju takozvanog metaboličkog sindroma. Prekomjerna težina, dijabetes tipa 2 i oštećenja krvožilnog sustava (ateroskleroza, koronarna bolest srca, hipertenzija itd.) Su tipični za to.

Otpuhati do mozga i krvnih sudova

Poznato je da fruktoza ima negativnu ulogu u razvoju ne samo ovih bolesti. Takođe, doprinosi razvoju depresije i neurodegeneracije (oštećenje i smrt nervnih ćelija). Negativni učinci fruktoze, barem na živčani sistem, mogu se nadoknaditi konzumiranjem dokozaheksaenoične kiseline - to je omega-3 masna kiselina koja se nalazi uglavnom u masnoj ribi.

Važan negativan učinak fruktoze, takozvana neenzimska glikozilacija, glavni je mehanizam starenja naših krvnih sudova i kože. Fruktoza je u tom pogledu 10 puta aktivnija od glukoze. Umesni položaj između njih je laktoza - mliječni šećer.

Kome je fruktoza posebno opasna

Ljudi koji imaju metabolički sindrom, giht i skloni njemu, trebali bi biti posebno strogi prema fruktozi. Studije su pokazale da je i u malim količinama dovelo do povećanja razine mokraćne kiseline u krvi, a za 62% je povećao rizik od razvoja gihta. Višak ove kiseline se taloži u zglobovima, što dovodi do artritisa i jakih bolova, te u bubrezima, izazivajući stvaranje kamenja. Osim toga, mokraćna kiselina povećava krvni pritisak i može doprinijeti stvaranju aterosklerotskog plaka. Tako je direktan faktor razvoja ateroskleroze.

Ukratko, fruktoza izaziva mnoge negativne efekte za mnoge organe i sisteme tijela. Ovo je najštetnije šećere.

ProizvodiFruktoza, gSaharoza *, gGlukoza **, gUkupni broj šećera ***, g
Jabuke5,92,12,410,4
Jabučni sok5,731,262,639,6
Kruške6,20,82,89,8
Banane4,95,02,412,2
Smokva (osušena)22,90,924,847,9
Grožđe8,10,27,215,5
Breskve1,54,82,08,4
Šljive3,11,65,19,9
Mrkva0,63,60,64,7
Cvekla0,16,50,16,8
Beli biber2,301,94,2
Luk2,00,72,35,0
Dušo40,10,935,182,1

Napomena:

Obično proizvodi sadrže nekoliko šećera odjednom. Pored fruktoze, najčešće je to saharoza i glukoza.

* Suharoza - kako nas hemičari nazivaju najobičnijim šećerom, koji se prodaje kao granulirani šećer i krupni šećer.Molekul saharoze je spoj dvije molekule šećera - fruktoze i glukoze. Stoga se naziva disaharidom (to se može prevesti kao dvostruki šećer).

** Glukoza je, poput fruktoze, monosaharid - to se može prevesti kao jedan (elementarni) šećer.

*** Ukupna količina šećera uključuje ne samo sve gore navedene šećere, već i neke druge - galaktozu, laktozu itd. Obično je njihov broj manji, a tabela ne navodi. Zbog toga, količina fruktoze, glukoze i saharoze može biti manja od ukupne količine šećera.

Kako se glukoza apsorbuje

Kada glukoza uđe u krvotok, on stimulira oslobađanje inzulina, transportnog hormona čiji je zadatak dostaviti ga u stanice.

Tamo se ili odmah otrova „u peć“ za pretvaranje u energiju ili se skladišti kao glikogen u mišićima i jetri za naknadnu upotrebu 3.

To objašnjava važnost ugljikohidrata u ishrani u sportu, uključujući i za dobijanje mišićne mase: s jedne strane daju energiju za izvođenje vježbi, s druge čine mišiće "voluminoznim", jer svaki gram glikogena pohranjenog u mišićima veže nekoliko grama voda 10.

Naše tijelo vrlo čvrsto kontrolira razinu šećera (glukoze) u krvi: kada on padne, tada se glikogen uništava i više glukoze ulazi u krv, ako je visok i unos ugljikohidrata (glukoze) se nastavlja, a inzulin šalje njihov višak na pohranu u pohranu glikogena u jetri i mišićima, kad se te zalihe napune, tada višak ugljenih hidrata se pretvara u masti i skladišti se u magacinima.

Tačno tako je slatko tako loše za gubitak kilograma.

Ako je nivo glukoze u krvi nizak, a ugljikohidrati ne potiču iz hrane, tada ih tijelo može proizvesti iz masti i bjelančevina, ne samo iz onih koji se nalaze u hrani, već i iz onih pohranjenih u tijelu 4.

Ovo objašnjava stanje mišićni katabolizam ili raspad mišićapoznat i u bodybuildingu mehanizam sagorevanja masti uz ograničavanje sadržaja kalorija u hrani.

Vjerojatnost katabolizma mišića vrlo je velika tijekom sušenja tijela na dijeti koja sadrži malo ugljikohidrata: energija s ugljikohidratima i mastima je mala, a proteini u mišićima se mogu uništiti kako bi se osiguralo funkcioniranje vitalnih organa (na primjer, mozga) 4.

Glukoza je osnovni izvor energije za sve ćelije u tijelu. Kad se koristi, raste razina hormona inzulina u krvi koji transportuje glukozu u ćelije, uključujući mišićne ćelije, radi pretvaranja u energiju. Ako ima previše glukoze, dio se skladišti kao glikogen, a dio se može pretvoriti u masti

Kako se fruktoza apsorbuje?

Poput glukoze, fruktoza se vrlo brzo apsorbuje.

Za razliku od glukoze nakon upijanja fruktoze šećer u krvi postepeno raste i ne dovodi do naglog skoka nivoa inzulina 5.

Za dijabetičare koji imaju oslabljenu osjetljivost na inzulin ovo je prednost.

Ali fruktoza ima jedno važno svojstvo.

Da bi tijelo moglo iskoristiti fruktozu za energiju, mora se pretvoriti u glukozu. Ta konverzija se događa u jetri.

Smatra se da jetra nije u mogućnosti obraditi velike količine fruktoze i ako u prehrani ima previše toga, višak se pretvara u trigliceride 6, koji imaju poznate negativne zdravstvene učinke, povećavajući rizik od pretilosti, stvaranja masnih jetre itd. 9.

Ovo gledište vrlo često se koristi kao argument u sporu "šta je štetnije: šećer (saharoza) ili fruktoza?".

Međutim, neka naučna istraživanja to sugeriraju svojstvo povećanja razine triglicerida u krvi podjednako je svojstveno fruktozi, saharozi i glukozi i onda samo ako ih se konzumira u višku (preko potrebnih dnevnih kalorija), a ne kad se dio kalorija zamijeni njihovom pomoći, unutar dopuštene norme od 1.

Fruktoza, za razliku od glukoze, ne podiže toliko nivo inzulina u krvi i to čini postepeno. Ovo je prednost za dijabetičare. Povećanje triglicerida u jetri i krvi, za koje se često govori da je veća šteta za fruktozu u odnosu na glukozu, nije jasan dokaz.

Kako se saharoza apsorbuje

Saharoza se od fruktoze i glukoze razlikuje u tome što je disaharid, tj. za asimilaciju ona treba razgraditi na glukozu i fruktozu. Taj proces djelomično započinje u usnoj šupljini, nastavlja se u želucu i završava u tankom crijevu.

S glukozom i fruktozom ono što se događa opisano je gore.

Međutim, ova kombinacija dva šećera proizvodi dodatni znatiželjni efekat: u prisustvu glukoze, apsorbira se više fruktoze i nivo inzulina raste više, što znači još veće povećanje potencijala za taloženje masti 6.

Sama fruktoza kod većine ljudi se slabo apsorbira i u određenoj dozi tijelo je odbacuje (intolerancija na fruktozu). Međutim, kada se glukoza konzumira s fruktozom, veća količina se apsorbira.

To znači da kada jedete fruktozu i glukozu (što je slučaj i sa šećerom), negativni uticaji na zdravlje mogu biti jačinego kada ih jedu odvojeno.

Na Zapadu, današnji ljekari i naučnici posebno su oprezni zbog široke uporabe takozvanog "kukuruznog sirupa" u hrani, koji je naznačena kombinacija različitih vrsta šećera. Brojni naučni podaci govore o ekstremnoj šteti zdravlju.

Suharoza (ili šećer) se razlikuje od glukoze i fruktoze po tome što je njihova kombinacija. Šteta za zdravlje takve kombinacije (posebno u odnosu na pretilost) može biti ozbiljnija od njezinih pojedinih komponenti

Pa šta je bolje (manje štetno): saharoza (šećer)? fruktoza? ili glukozu?

Za one koji su zdravi, vjerovatno nema razloga da se plaše šećera koji se već nalaze u prirodnim proizvodima: priroda je nevjerojatno mudra i stvorila je prehrambene proizvode na takav način da jedući samo njih vrlo teško naštetite sebi.

Sastojci u njima su uravnoteženi, zasićeni su vlaknima i vodom i gotovo je nemoguće prejesti.

Šteta na šećerima (i stolnom šećeru i fruktozi) o kojima danas svi pričaju posljedica je njihove upotrebe u previše.

Prema nekim statistikama, prosječan zapadnjak pojede oko 82 g šećera dnevno (isključujući onaj koji se već nalazi u prirodnim proizvodima). To je oko 16% ukupnog kaloričnog sadržaja hrane - znatno više od preporučenog.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje uzimanje ne više od 5-10% kalorija iz šećera. To iznosi otprilike 25 g za žene i 38 g za muškarce 8.

Da bismo to pojasnili, prevodimo na jezik proizvoda: 330 ml Coca-Cole sadrži oko 30 g šećera 11. To je, u principu, sve što je dozvoljeno ...

Važno je imati i na umu da se šećer dodaje ne samo slatkoj hrani (sladoledu, slatkišima, čokoladi). Može se pronaći i u „slanim ukusima“: umacima, kečapima, majonezima, hljebu i kobasicama.

Bilo bi lijepo pročitati etikete prije kupovine ..

Za neke kategorije ljudi, posebno one koji imaju osjetljivost na inzulin (dijabetičari), razumijevanje razlike između šećera i fruktoze je od vitalnog značaja.

Za njih je jedenje fruktoze zapravo manje štetno od šećera. ili čista glukoza, jer ima niži glikemijski indeks i ne dovodi do oštrog povećanja šećera u krvi.

Dakle, opšti savet je sledeći:

  • svesti na minimum i bolje je ukloniti iz ishrane općenito sve vrste šećera (šećer, fruktoza) i rafinirane proizvode koje proizvode u velikim količinama,
  • nemojte koristiti bilo kakve zaslađivače, jer višak bilo kog od njih prepun je zdravstvenih posljedica,
  • izgradite svoju ishranu isključivo na cijelu organsku hranu i ne bojte se šećera u njihovom sastavu: tamo je sve osoblje u pravim proporcijama.

Sve vrste šećera (i stolni šećer i fruktoza) štetne su za zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. U svom prirodnom obliku, kao dio prirodnih proizvoda, nisu štetni. Za dijabetičare je fruktoza zapravo manje štetna od saharoze.

Zaključak

Saharoza, glukoza i fruktoza svi imaju sladak okus, ali fruktoza je najslađa.

Sve tri vrste šećera u tijelu se koriste za energiju: glukoza je osnovni izvor energije, fruktoza se u jetri pretvara u glukozu, a saharoza se razgrađuje na obje.

Sve tri vrste šećera - glukoza, frutoza i saharoza - prirodno se nalaze u mnogim prirodnim namirnicama. Nema ničeg kriminalnog u njihovoj upotrebi.

Šteta zdravlju je njihov višak. Unatoč činjenici da se često pokušavaju pronaći „štetniji šećer“, naučna istraživanja ne dokazuju nedvosmisleno njegovo postojanje: naučnici primjećuju negativne zdravstvene učinke kada koriste bilo koji od njih u prevelikim dozama.

Najbolje je potpuno izbjeći upotrebu bilo kakvih zaslađivača i uživati ​​u okusu prirodnih prirodnih proizvoda (voća, povrća).

Izrazita svojstva fruktoze

Glavno svojstvo tvari je brzina crijevne apsorpcije. Prilično je spor, odnosno niži od glukoze. Međutim, cijepanje je mnogo brže.

Sadržaj kalorija je takođe različit. Pedeset šest grama fruktoze sadrži 224 kilokalorije, ali slatkoća koju je osjetila konzumiranje ove količine uporediva je s onom koja daje 100 grama šećera koji sadrže 400 kilokalorija.

Manje je potrebna ne samo količina i kalorični sadržaj fruktoze, u usporedbi sa šećerom, kako bi se osjećao istinski sladak okus, već i učinak koji ima na caklinu. Mnogo je manje kobno.

Fruktoza ima fizikalna svojstva monoatharida sa šest atoma i izomer je glukoze i, znači, obje ove tvari imaju sličan molekulski sastav, ali različitu strukturnu strukturu. U malim količinama se nalazi u saharozi.

Biološke funkcije koje obavlja fruktoza slične su onima koje obavljaju ugljikohidrati. Telo ga koristi prvenstveno kao energent. Kad se apsorbuje, fruktoza se sintetiše ili u masti ili u glukozu.

Izvođenje tačne formule fruktoze dugo je trajalo. Tvar je prošla više ispitivanja i tek nakon odobrenja odobrena za upotrebu. Fruktoza je nastala uglavnom kao rezultat bliskog proučavanja dijabetesa, posebno proučavanja pitanja kako „prisiliti“ tijelo da prerađuje šećer bez upotrebe inzulina. To je bio glavni razlog što su naučnici počeli tražiti zamjenu za koju nije potrebna obrada inzulina.

Prvi zaslađivači stvoreni su na sintetičkoj osnovi, ali ubrzo je postalo jasno da organizmu čine mnogo više štete od obične saharoze. Rezultat brojnih studija bilo je izvođenje formule fruktoze, koja je prepoznata kao najoptimalnija.

U industrijskom smislu fruktoza se počela proizvoditi relativno nedavno.

Koje su prednosti i štete od fruktoze?

Za razliku od sintetskih analoga, za koje je otkriveno da su štetne, fruktoza je prirodna supstanca koja se razlikuje od običnog bijelog šećera, dobivenog iz različitih usjeva voća i bobica, kao i meda.

Razlika se, prije svega, odnosi na kalorije. Da biste se osjećali puni slatkiša, trebate pojesti dvostruko više šećera od fruktoze. To se negativno odražava na tijelo i prisiljava osobu da konzumira mnogo veću količinu slatkiša.

Fruktoze je upola manje, što dramatično smanjuje kalorije, ali važna je kontrola. Ljudi koji su navikli piti čaj s dvije kašike šećera, u pravilu, automatski stavljaju u piće sličnu količinu zamjene, a ne jednu kašiku. Zbog toga tijelo postaje zasićeno još većom koncentracijom šećera.

Stoga je konzumiranje fruktoze, uprkos činjenici da se smatra univerzalnim proizvodom, nužno samo umjereno. To se odnosi ne samo na one koji pate od dijabetičke bolesti, već i na zdrave ljude. Dokaz tome je da je pretilost u SAD-u prvenstveno povezana s prekomjernom fascinacijom fruktozom.

Amerikanci godišnje konzumiraju najmanje sedamdeset kilograma zaslađivača. Fruktoza u Sjedinjenim Državama dodaje se gaziranim pićima, pecivima, čokoladi i drugim namirnicama koje proizvodi prehrambena industrija. Slična količina zamjenskog šećera, naravno, negativno utječe na stanje organizma.

Ne grešite zbog relativno niske kalorične fruktoze. Ima malu hranjivu vrijednost, ali nije dijetalna. Nedostatak zaslađivača je taj da se „trenutak zasićenja“ slatkoće pojavljuje nakon nekog vremena, što stvara rizik nekontrolirane konzumacije fruktoznih proizvoda, što dovodi do istezanja stomaka.

Ako se fruktoza koristi pravilno, onda vam omogućava brzo mršavljenje. Mnogo je slađi od bijelog šećera, što doprinosi manjoj potrošnji slatkiša, a time i smanjenju unosa kalorija. Umjesto dvije kašike šećera, stavite samo jednu u čaj. Energetska vrijednost pića u ovom slučaju postaje dva puta manja.

Koristeći fruktozu, osoba ne doživljava glad ili iscrpljenost, odbijajući bijeli šećer. I dalje može voditi poznati način života bez ikakvih ograničenja. Jedino upozorenje je da se fruktoza treba koristiti i konzumirati u malim količinama. Osim koristi za figuru, zaslađivač smanjuje vjerojatnost propadanja zuba za 40%.

Pripremljeni sokovi sadrže veliku koncentraciju fruktoze. Za jednu čašu ima oko pet kašika. A ako pijete takva pića redovno, povećava se rizik od nastanka raka debelog crijeva. Prekomjerni zaslađivač prijeti dijabetesu, stoga se ne preporučuje piti više od 150 mililitara voćnog soka kupljenog dnevno.

Bilo koji saharid višak može negativno utjecati na zdravlje i oblik osobe. To se ne odnosi samo na zamjenske šećere, već i na voće. Imajući visok glikemijski indeks, mango i banane ne mogu se nekontrolirano jesti. Ovo voće treba biti ograničeno u vašoj prehrani. Povrće, naprotiv, može jesti tri i četiri obroka dnevno.

Fruktoza za dijabetes

Zbog činjenice da fruktoza ima nizak glikemijski indeks, prihvatljiva je za upotrebu onima koji pate od dijabetesa tipa 1 ovisnog o inzulinu. Za obradu fruktoze takođe je potreban inzulin, ali njegova koncentracija je pet puta manja nego za raspad glukoze.

Fruktoza ne doprinosi smanjenju koncentracije šećera, odnosno ne podnosi se s hipoglikemijom. To je zbog činjenice da svi proizvodi koji sadrže ovu supstancu ne uzrokuju povećanje saharida u krvi.

Oni koji pate od dijabetesa tipa 2 najčešće su pretili i mogu konzumirati zaslađivače ne više od 30 grama dnevno. Prekoračenje ove norme prepuno je problema.

Glukoza i fruktoza

Oni su dva najpopularnija zaslađivača. Nisu pronađeni jasni dokazi koji je od tih sladila bolji, tako da ovo pitanje ostaje otvoreno. Oba supstituta za šećer su proizvodi razgradnje saharoze. Jedina razlika je što je fruktoza malo slađa.

Na osnovu sporije brzine apsorpcije koju posjeduje fruktoza, mnogi stručnjaci savjetuju davanje više prednost nego glukozi. To je zbog zasićenja šećerom u krvi. Što se ovo sporije događa, potrebno je manje inzulina. A ako je glukozi potrebno prisustvo inzulina, raspada fruktoze događa se na enzimskom nivou. To isključuje hormonske navale.

Fruktoza se ne može nositi s gladovanjem ugljikohidrata. Samo se glukoza može riješiti drhtavih udova, znojenja, vrtoglavice, slabosti. Zbog toga, doživljavate napad gladovanja od ugljikohidrata, morate jesti slatko.

Jedan komad čokolade dovoljan je za stabilizaciju njegovog stanja zbog ulaska glukoze u krvotok. Ako je fruktoza prisutna u slatkišima, neće uslijediti drastično poboljšanje dobrobiti. Znakovi nedostatka ugljikohidrata proći će tek nakon nekog vremena, odnosno kada se zaslađivač apsorbira u krv.

To je, prema američkim nutricionistima, glavni nedostatak fruktoze. Nedostatak sitosti nakon konzumiranja ovog zaslađivača izaziva osobu da konzumira veliku količinu slatkiša. A kako prijelaz sa šećera na fruktozu ne donosi nikakvu štetu, morate strogo kontrolirati potrošnju potonjeg.

I fruktoza i glukoza su važni za tijelo. Prvi je najbolja zamjena za šećer, a drugi detoksificira.

Pogledajte video: PRIRODNI I VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI Aspartam, stevija, javor, med, agava, šećerni alkoholi. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar