Lijek Jardins: upute za upotrebu, recenzije, analozi, fotografije, proizvođač

Novi lijek Jardins (empagliflozin) iz Eli Lilly & Company, koji se koristi u liječenju šećerne bolesti, značajno smanjuje rizik od smrti i hospitalizacije pacijenata s dijabetesom tipa 2, koji su pod visokim rizikom od zatajenja srca - ti su nalazi objavili istraživači 9. novembra u sklopu Godišnja konferencija Američkog udruženja za srce (AHA) koja se održala od 7. do 11. novembra 2015. u Orlandu na Floridi u SAD-u.

Studije na Jardinsu u kojima je učestvovalo 7000 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i zatajivanjem srca, sprovedene uz učešće Eli Lilly i Böhringer Ingelheim-a, trajale su tri godine. Preliminarni rezultati studija objavljeni u septembru ove godine izazvali su senzaciju: uzimanjem lijeka smanjen je broj smrtnih slučajeva kod pacijenata sa šećernom bolešću i zatajenjem srca. 32%.

Slične studije drugih lijekova koji se koriste kod dijabetes melitusa provedene su i ranije, međutim, svrha ovih studija bila je proučiti moguće negativne efekte na srčani mišić.

Iz konačnog izvještaja, objavljenog 9. novembra, proizlazi: uzimanje Jardinsa smanjuje rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca i smrti u srčanom udaru 39% (u poređenju s placebom).

Zatajenje srca - progresivno stanje u kojem srce gubi sposobnost da ispumpa dovoljno krvi, glavni je razlog hospitalizacije i smrti.

"Neobično je i vrlo ohrabrujuće pronaći lijek za liječenje dijabetesa, koji ne samo da uglavnom djeluje povoljno na kardiovaskularni sistem, već smanjuje i rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca"Kaže dr. Silvio Inzucchi, autor izvještaja. „Pozitivan učinak uzimanja Jardinsovih pacijenata, zabilježili smo gotovo odmah nakon početka studije“Dodaje.

Pacijenti s dijabetesom skloni su srčanom zastoju dva do tri puta češće od onih koji nemaju dijabetes, kažu naučnici: oko polovine smrti bolesnika s dijabetesom tipa 2 prouzrokovane su srčanom bolešću, a rizik od bolesti srca je smanjen vaskularna bolest smatra se preduvjetom za liječenje dijabetesa.

Dr Inzucci, navodi: „Jardins očigledno ima pozitivan uticaj na lečenje kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata sa uznapredovalim dijabetesom kada već uzimaju insulin . Tu činjenicu svakako moramo uzeti u obzir pri odlučivanju o daljnjim metodama liječenja ove bolesti. ".

Jardins (Jardiance, Empagliflozin) - hipoglikemijski lijek u obliku tableta, koji se uzima jednom dnevno, a koji je predstavnik nove klase oralnih inhibitora kotransportera natrijum-glukoze tipa 2 (SGLT2).

Djelovanje Jardinsa ima za cilj sprečavanje reapsorpcije glukoze u proksimalnom tubulu bubrega - glukozu filtriranu od bubrega ne vraćajući se u krvotok i izlučuje se mokraćom. SGLT2 takođe uključuje Invokana kompanije Johnson & Johnson i Farxiga iz AstraZeneca.

Istraživanje s Jardinima

Studije o učinku Jardinsa na pacijenta sa zatajenjem srca proveli su naučnici s Jelea pod vodstvom Silvija Inzuccija. Iz rezultata istraživanja provedenih ranije proizlazi: lijekovi koji se koriste u liječenju dijabetesa melitusa ne utječu na srce, a upotreba lijekova dijabetičara za liječenje zatajenja srca nije uvijek prihvatljiva. Učinak SGLT2 inhibitora, kojima pripada Jardins, nije proučavan do nedavno.

U istraživanjima su bili uključeni pacijenti s dijabetesom tipa 2 s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Pored standardne terapije, neki su pacijenti uzimali Jardins svakodnevno, dok su drugi uzimali placebo (umjesto Jardinsa).

Rezultati istraživanja pokazali su: kod pacijenata koji su uzimali Jardins, tjelesna težina se smanjila, šećer u krvi se vratio u normalu, a krvni tlak je također stabiliziran na prihvatljive vrijednosti. Pacijenti koji uzimaju Jardins imali su 35% manje vjerojatnosti da će trebati hospitalizaciju povezanu sa zatajenjem srca, zajednički rizik od smrti i hospitalizacija zbog kardiovaskularne bolesti smanjen je za 34%.

Dijabetes melitus

Dijabetes melitus, dijabetes, šećerna bolest je skupina endokrinih bolesti koja je karakterizirana kroničnom hiperglikemijom (visokim šećerom u krvi (glukozom), zbog apsolutne (dijabetes 1) ili relativnom (dijabetes 2) insuficijencijom hormona gušterače gušterače. Dijabetes je popraćen kršenjem). sve vrste metabolizam: ugljikohidrati, masti, bjelančevine, vodena sol i mineralni. Trajni pratioci dijabetesa su glukozurija (glikozurija, glukoza u urinu), acetonurija (aceton u mokraći, ketonurija), znatno rjeđe hematurija (skrivena krv u urinu) i protein u mokraći (proteinurija, albuminurija).

Dijabetes melitus tipa 2 (dijabetes tipa 2, neovisan o inzulinu) je neautomoimuna bolest koju karakteriziraju relativni nedostatak inzulina uslijed kršenja interakcije inzulina sa ćelijama tkiva. Šećerna bolest tipa 2 obično se razvija kod ljudi starijih od 40 godina koji su pretili.

Dijabetes melitus dugo nije smatran kao endokrinom patologijom, već kao bolest koja utječe na kardiovaskularni sistem.

Zatajenje srca

Zatajenje srca je klinički sindrom povezan sa akutnom ili hroničnom disfunkcijom srčanog mišića, što rezultira nedovoljnom opskrbom krvi tkivima i organima ljudskog tijela. Oštro zatajenje srca obično je povezano s ozljedama, učinci toksina, srčane bolesti, bez adekvatnog liječenja mogu brzo dovesti do smrti.

Hronični zatajenje srca razvija se dugo vremena, a očituje se povećanim umorom, kratkoćom daha i edemom zbog neadekvatne perfuzije organa i tkiva i zadržavanja tečnosti u tijelu.

Napomene

Bilješke i pojašnjenja vijestima "Jardins pomaže kod zatajenja srca".

  • Böhringer Ingelheim (Boehringer Ingelheim) privatna je farmaceutska kompanija sa sjedištem u gradu Ingelheim (Njemačka), od maja 2017. godine uvrštena je u TOP-20 vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija. Böhringer Ingelheim proizvodi lijekove za liječenje raka, kardiovaskularnih, respiratornih bolesti, Parkinsonove bolesti, HIV-a, cerebrovaskularne bolesti, tromboembolije, hepatitisa i dijabetesa. Na području bivšeg SSSR-a kompanija posluje u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu.
  • Gotovo 50% pacijenata koji su učestvovali u studiji uzimali su inzulin, što je znak uznapredovale faze bolesti.
  • Inhibitora, inhibitor reakcije (s latinskog inhibere - „odložite, zadržite, zaustavite“) - opšti naziv supstanci koje inhibiraju ili suzbijaju tok fizikalno-hemijskih ili fizioloških (uglavnom enzimskih) reakcija.

Inhibicija ili sprečavanje reakcija nastaje zbog činjenice da inhibitor blokira aktivna mjesta katalizatora ili reagira s aktivnim česticama da formira radikale niske aktivnosti.

  • AstraZeneca (AstraZeneca) je englesko-švedska farmaceutska kompanija sa sjedištem u Londonu (UK), koja od maja 2017. godine zauzima deseto mjesto u svijetu po prodaji lijekova na recept. AstraZeneca je specijalizirana za proizvodnju lijekova koji se koriste u onkologiji, psihijatriji, kardiologiji, gastroenterologiji, pulmologiji, neurologiji, kao i u liječenju zaraznih bolesti. Na teritoriji bivšeg ZND-a AstraZeneca ima predstavništva u Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu.
  • Univerzitet Yale, Univerzitet Yale je američko privatno istraživačko sveučilište, osnovano 1701. godine, danas je jedno od najstarijih univerziteta u Sjedinjenim Državama. Zajedno sa sveučilištima Harvard i Princeton, Yale čini takozvanu Big Three. Diplomirani studenti sa sveučilišta Yale uključuju pet američkih predsjednika (William Taft, Gerald Ford, George W. Bush, William Clinton, George W. Bush), 12 dobitnika Nobelove nagrade (5 iz ekonomije, 4 iz fiziologije i medicine i 3 iz fizike) , glumci David Dukhovny, Edward Norton, Paul Newman, Meryl Streep, Jodie Foster, Sigourney Weaver, druge političke, javne i vojne ličnosti, naučnici, ekonomisti, sportaši.
  • Endokrinologija (od grčkog O56, _7, ^ 8, _9, _7, - "iznutra", _4, `1, ^ 3, _7,` 9, "Istaknem" i _5, a2, ^ 7, _9, `2, - „Nauka, reč“) - nauka o funkcijama i strukturi endokrinih žlezda (endokrinih žlezda), hormonima koje proizvode, načinima njihovog formiranja i delovanja na ljudsko telo. Endokrinologija proučava bolesti uzrokovane disfunkcijom endokrinih žlijezda, traži nove načine dijagnoze, prevencije i liječenja. Najčešća endokrina bolest je dijabetes.
  • Glukoza (od starogrčkog ^ 7, _5, `5, _4, a3,` 2 ,, slatko) - jednostavan ugljikohidrat, bezbojan ili bijel, kristalni prah bez mirisa, slatkog ukusa. Glukoza je glavni i univerzalni izvor energije za metaboličke procese.
  • Inzulin - proteinski hormon peptidne prirode, koji se formira u beta ćelijama otoka pankreasa Langerhansa. Inzulin ima značajan utjecaj na metabolizam u gotovo svim tkivima, dok je njegova glavna funkcija smanjenje (održavanje normalne) glukoze (šećera) u krvi. Inzulin povećava propusnost membrana plazme za glukozu, aktivira ključne enzime glikolize, potiče stvaranje glikogena u jetri i mišićima iz glukoze i pojačava sintezu proteina i masti. Uz to, inzulin inhibira aktivnost enzima koji razgrađuju masti i glikogen.
  • Gojaznost - taloženje masti, debljanje zbog masnog tkiva kao rezultat prevelikog unosa hrane i / ili smanjene potrošnje energije. Danas se pretilost smatra hroničnom metaboličkom bolešću (prema ICD-10 - E66), koja se razvija u bilo kojoj životnoj dobi, koja se manifestuje prekomjernim povećanjem tjelesne težine, uglavnom zbog prekomjernog nakupljanja masnog tkiva. Gojaznost prati i porast slučajeva opće morbidnosti i smrtnosti. Danas je utvrđeno da je pretilost jedan od uzroka razvoja dijabetesa tipa 2.
  • Patologija - bolno odstupanje od normalnog stanja ili procesa razvoja.
  • Sindrom - skup simptoma koji karakterišu bolno stanje organizma.
  • Toksini - otrovne materije biološkog porijekla. Toksini proizvode infektivni uzročnici (gljivice, virusi, bakterije), tumorske ćelije i paraziti.
  • Perfuzija - prolaz tečnosti (naročito krvi) kroz tkivo.
  • Pri pisanju vijesti da Jardins pomaže pacijentima oboljelima od dijabetesa i srčane insuficijencije tipa 2, izvori korišteni su materijali s informativnih i medicinskih internetskih portala, vijesti ScienceDaily.com, News.Yahoo.com, ReutersHealth.com, Heart. org, Volgmed.ru, Med.SPBU.ru, Wikipedia, kao i sljedeće publikacije:

    • Henry M. Cronenberg, Shlomo Melmed, Kenneth S. Polonsky, P. Reed Larsen, „Dijabetes i poremećaji metabolizma ugljikohidrata“. Izdavačka kuća „GEOTAR-Media“, 2010, Moskva,
    • Peter Hin, Bernhard O. Boehm „Dijabetes. Dijagnoza, liječenje, kontrola bolesti. " Izdavačka kuća „GEOTAR-Media“, 2011, Moskva,
    • Moiseev V.S., Kobalava J.D. "Akutno zatajenje srca". Izdavačka kuća Medicinske agencije za informisanje, 2012, Moskva.

    Opis oblika i sastava izdanja

    Lijek "Jardins" (vidi gornju fotografiju na pakovanju) dostupan je u obliku okruglih bikonveksnih tableta obloženih filmom oblogom. Obojeni su blijedo žutom bojom. Glavna aktivna komponenta lijeka je empagliflozin. Lijek s različitom dozom dostupan je na savremenom farmakološkom tržištu - 10 ili 30 mg aktivne tvari može se sadržati u jednoj tableti.

    U lijeku su, naravno, prisutne i ostale pomoćne komponente. Konkretno, laktoza, magnezijum stearat, natrijeva kroskarmeloza, mikrokristalna celuloza, bezvodni koloidni silicijev dioksid, hidroksipropil celuloza. Membrana filma sadrži makrogol 400, hipromelozu, žuti gvožđe-oksid, titanijum-dioksid i talk.

    Glavna farmakološka svojstva lijeka

    Često se u modernoj medicini koristi lijek "Jardins". Recenzije stručnjaka ukazuju na to da lijek može postići stvarno dobre rezultate. Ali kako ovaj lek utiče na ljudsko telo?

    Empagliflozin je selektivni, reverzibilni, visoko aktivni konkurentski inhibitor druge vrste transportera glukoze ovisnog o natrijumu. Studije su pokazale da ova supstanca poboljšava glikemijsku kontrolu kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2. Empagliflozin smanjuje nivo reapsorpcije glukoze u bubrezima. Kao što znate, količina glukoze koju luče bubrezi ovisi o njegovoj koncentraciji u krvi, kao i brzini glomerularne filtracije. Kod pacijenata koji uzimaju ove tablete povećala se količina izlučene glukoze zajedno s urinom. Tako lijek pruža trenutno smanjenje šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

    Mehanizam djelovanja lijeka ni na koji način ne ovisi o učinku inzulina ili funkciji beta ćelija gušterače, pa je stoga rizik od hipoglikemije mali. Primjećeno je i da lijek poboljšava rad beta ćelija, a takođe doprinosi procesu sagorijevanja masti, što dovodi do gubitka kilograma, što se smatra korisnim ako je pacijent višak kilograma.

    Farmakokinetika i dodatne informacije

    Postoji velika količina podataka o farmakokinetikama ovog lijeka dobivenim laboratorijskim istraživanjima (u njima su učestvovali pacijenti s drugom vrstom šećerne bolesti).

    Nakon primjene glavna aktivna supstanca lijeka brzo se apsorbira, prodire kroz stijenke probavnog trakta. Maksimalna koncentracija u pacijentovoj krvi primećuje se 1-1,5 sati nakon primene. Nakon toga, količina empagliflozina u plazmi opada - prvo slijedi brza faza raspodjele lijekova, a zatim relativno spor završni period metabolizma aktivne tvari.

    Tokom studija primijećeno je da se intenzitet sistemske izloženosti empagliflozinu povećavao s povećanjem doze lijeka. Testovi su također pokazali da ako uzimate lijek s visokokaloričnom hranom bogatom masnoćom, njegova djelotvornost je malo smanjena. Ipak, ova promjena nije klinički značajna i zbog toga se mogu konzumirati tablete bez obzira na unos hrane.

    Aktivna supstanca lijeka je 86% vezana za proteine ​​u plazmi.Tokom studije pronađena su tri metabolita glukuronida u ljudskoj krvi, ali njihova sistemska količina nije bila veća od 10% ukupne razine empagliflozina.

    Terminalni poluživot ovog lijeka je oko 12-12,5 sati. Ako su pacijenti uzimali tablete jednom dnevno, tada je uočena stabilna razina aktivne tvari u krvi nakon pete doze. Kao što je već spomenuto, lijek praktično ne stvara metabolite. Većina se izlučuje zajedno s izmetom, ostatak - bubrezima, mokraćom i nepromijenjena.

    Također u procesu istraživanja utvrđeno je da ni težina ni spol pacijenta ne utječu na učinak ovog lijeka. Ispitivanje na grupi bolesnika starijih od 85 godina, kao i među djecom i adolescentima, nije provedeno, te stoga ne postoje podaci o sigurnosti ovog lijeka za spomenute kategorije pacijenata.

    Unatoč mehanizmu djelovanja lijeka, uspjeh terapije uvelike ovisi o funkcioniranju bubrega. Zbog toga je prije nego što počnete uzimati tablete, vrijedno provesti cjelovit pregled izlučnog sustava, kao i proći testove urina. Takve preglede treba ponavljati periodično tokom liječenja (najmanje jednom godišnje). Osim toga, testovi bi se trebali uzimati i u slučajevima kada su u režim liječenja uvedeni novi lijekovi. Vrijedi reći da će kod pacijenata koji uzimaju ovaj lijek, u laboratorijskom ispitivanju urina, test glukoze biti pozitivan - to je potpuno normalno, jer je povezano sa osobitostima djelovanja empagliflozina na organizam.

    Do danas nema podataka o tome kako lijek utječe na tijelo trudne majke i ploda i da li aktivne tvari prodiru u majčino mlijeko.

    Glavne indikacije za uzimanje lijeka

    Kada je preporučljivo uzimati lijek Jardins? Uputa za upotrebu kaže da se u savremenoj medicini lijek koristi u sljedećim slučajevima:

    • dijabetes tipa 2
    • poboljšanje i kontrola glikemije kod odraslih pacijenata.

    Monoterapija se provodi ako nije moguće kontrolirati glikemiju kod pacijenata čak i uz pravilnu prehranu i odgovarajući raspored vježbanja, a iz jednog ili drugog razloga uporaba metformina je nemoguća (na primjer, zbog individualne netolerancije).

    Kao dio složene terapije, ovaj se lijek koristi zajedno s inzulinom i drugim hipoglikemijskim lijekovima, ako osnovni režim liječenja, pravilna prehrana i fizička aktivnost ne mogu normalizirati pacijentovo stanje.

    U svakom slučaju, vrijedi zapamtiti da samo liječnik može unijeti ove tablete u tijek terapije. Nepravilna upotreba lijeka može samo pogoršati situaciju, a s bolešću poput dijabetesa može dovesti do ozbiljnih posljedica.

    Lijek "Jardins": upute za upotrebu

    Naravno, važno je pitanje režima uzimanja ovih tableta. Samo liječnik može odabrati pravu dozu Jardinsa. Upute za upotrebu sadrže samo opće preporuke.

    U pravilu se pacijentima savjetuje da uzimaju 10 mg empagliflozina jednom dnevno - to se odnosi i na kombiniranu i na monoterapiju. U slučajevima kada pacijentovo tijelo dobro podnosi lijek, ali uobičajena doza ne daje željene rezultate, dnevna stopa može se povećati na 25 mg. Dnevno nije dozvoljeno više od jedne tablete.

    Prirodno, doziranje prilagođava doktor ovisno o stanju pacijenta, njegovoj dobi i, naravno, efektu terapije. Također uzmite u obzir i niz drugih lijekova koje osoba uzima.

    Tablete možete piti i ujutro na prazan stomak i kasnije, tokom ili nakon obroka, pošto procesi probave ne utiču značajno na apsorpciju i distribuciju aktivnih komponenti lijeka.

    Trajanje lijeka ovisi o stanju pacijenta, nivou glukoze u krvi. Ponekad doktor može otkazati lijek nakon što je hiperglikemija uzeta pod kontrolu. U nekim se slučajevima tablete uzimaju duže vrijeme, a ponekad se primjena vrši kursevima. Može ga odrediti i samo liječnik na osnovu učinka terapije, kao i rezultata planiranih pregleda.

    Postoje li ograničenja za prijem? Glavne kontraindikacije

    Nisu svi pacijenti dozvoljeni tretman Jardinsovim tabletama. Upute govore da ovaj lijek ima niz kontraindikacija. Svakako se morate upoznati s njihovim popisom prije nego što započnete terapiju, jer se u protivnom može razviti niz komplikacija. Dakle, lijek se ne može koristiti u sljedećim slučajevima:

    • dijabetes tipa 1
    • prisutnost dijabetičke ketoacidoze,
    • lijek "Jardins" nije propisan u slučaju preosjetljivosti na bilo koji sastojak sastojaka (obavezno provjerite sastav prije uzimanja),
    • Kontraindikacije uključuju neke relativno rijetke nasljedne bolesti, na primjer, intoleranciju na laktozu, malapsorpciju glukoze i galaktoze, manjak laktaze (enzim koji razgrađuje molekule laktoze) itd.
    • u nekim oblicima bubrežnog zatajenja ove tablete se takođe ne koriste, jer jednostavno nemaju učinka,
    • lijek ima određena starosna ograničenja, posebno nije propisan pacijentima mlađim od 18 godina, jer ispitivanja s ovom skupinom nisu provedena, lijek je kontraindiciran i starijim osobama (starijim od 85 godina),
    • lijek može dovesti do umjerenog snižavanja krvnog pritiska, pa se stoga neke kardiovaskularne bolesti smatraju kontraindikacijama,
    • tokom trudnoće i dojenja, zabranjeno je uzimati lijek, jer nije definiran stupanj sigurnosti tableta u tim periodima života žene.

    Lijek "Jardins" ima takozvane relativne kontraindikacije. To znači da je uzimanje lijeka moguće, ali samo pod strogim nadzorom liječnika, jer postoji rizik od komplikacija. U riziku su pacijenti u riziku od razvoja hipovolemije. Takođe, tablete se pažljivo koriste sa sintetičkim insulinom.

    Relativne kontraindikacije obuhvataju bolesti probavnog trakta, koje su praćene gubitkom tečnosti (proliv, povraćanje). Tablete se propisuju s oprezom u prisustvu infektivnih lezija genitourinarnog sistema. Bolesnike starije od 75 godina takođe treba lečiti pod nadzorom. U svakom slučaju svakako biste liječniku trebali reći o prisutnosti određenih bolesti - samo tako će specijalist moći propisati najsigurniji način liječenja.

    Moguće neželjene reakcije

    Nije tajna da mnogi lekovi u određenim slučajevima mogu izazvati različite neželjene reakcije. Dakle, postoji li opasnost od manifestacija komplikacija tijekom uzimanja lijeka "Jardins"? Uputa ukazuje na to da su moguće neke komplikacije. Evo liste najčešćih nuspojava:

    • Najčešća reakcija je hipoglikemija, iako se obično očituje na pozadini istodobne primjene empagliflozina sa sintetskim derivatima inzulina ili sulfonilureje.
    • Ponekad su tijekom terapije pacijenti razvili zarazne i parazitske bolesti, naročito vulvovaginitis, balanitis, vaginalnu kandidijazu, kao i neke infekcije genitourinarnog trakta.
    • Sa strane metabolizma se može razviti ne samo hipoglikemija, već i hipovolemija.
    • Neki pacijenti su se žalili i na učestalo mokrenje.
    • Među starijim pacijentima dehidracija je češće primijećena tokom terapije.

    Ovo su glavne moguće komplikacije do kojih Jardins tablete mogu dovesti. Pregledi, međutim, pokazuju da su ozbiljne nuspojave izuzetno rijetke. Međutim, ako primijetite bilo kakvo pogoršanje tijekom terapije, morate odmah konzultirati liječnika. Možda će biti dovoljna jednostavna promjena doze da biste se riješili neželjenih reakcija. S druge strane, u nekim je slučajevima preporučljivo potpuno prestati uzimati lijek, zamjenjujući ga drugim lijekom.

    Informacije o interakciji s drugim lijekovima

    Kako lijek "Jardins" djeluje na druge lijekove? Pregledi ljekara pokazuju da je, s pravilno dizajniranim režimom liječenja, rizik za zdravlje pacijenta minimalan. Ipak, aktivne komponente ovog lijeka u kombinaciji sa drugim tvarima mogu utjecati na ljudsko tijelo na različite načine:

    • Ovaj lek ponekad pojačava diuretski efekat takozvane „petlje“ i tiazidnih diuretika. Dakle, postoji rizik od dehidratacije i, kao posljedica, razvoja arterijske hipotenzije.
    • Zbog činjenice da pacijenti mogu imati pad krvnog pritiska, kombinacija lijekova za povećanje krvnog tlaka i Jardinsovih tableta je nepoželjna. Pregledi ljekara, međutim, pokazuju da pravilno odabrana doza oba lijeka minimizira rizik.
    • Kao što je već spomenuto, istovremena upotreba ovog lijeka sa sintetičkim inzulinom i lijekovima koji aktiviraju izlučivanje prirodnog hormona u ljudskom tijelu može dovesti do razvoja hipoglikemije. U takvim je slučajevima potrebno pažljivo praćenje i prilagođavanje doze.

    Lijek "Jardins": analozi i zamjenski lijekovi

    Daleko od svih pacijenata ovaj lijek je pogodan. Iz ovog ili drugog razloga, ljudi mogu odbiti upotrebu lijeka "Jardins". Sinonimi za ovaj lijek prirodno postoje. Štaviše, suvremeno farmakološko tržište nudi širok spektar lijekova koji na ovaj način djeluju na tijelo.

    Na primjer, prilično često se pacijentima propisuju infuzije sa otopinama lijekova kao što su Bayeta i Viktoza. Usput, to su kvalitetni nadomjestci poznate njemačke kompanije. Ponekad se pacijentima propisuje lijek Guarem u granulama. Postoje i drugi lijekovi koji mogu zamijeniti Jardins. Njegovi analozi su tablete „Invokana“, „Novonorm“ i „Repodiab“.

    Uprkos tako velikom broju zamjena, ni u kojem slučaju ne smijete samo-liječiti. Samo liječnik koji poznaje vašu medicinsku povijest može pronaći zaista dobar, djelotvoran i siguran analog. Još jednom vrijedi ponoviti da je dijabetes ozbiljna bolest, a nestručna upotreba lijekova u ovom slučaju može dovesti do brojnih komplikacija, pa čak i smrti.

    Koliko je droga?

    Nije tajna da je za mnoge pacijente trošak određenog lijeka vrlo važan trenutak. Treba shvatiti da će brojevi u ovom slučaju ovisiti o mnogim faktorima. Na primjer, vrijedi uzeti u obzir doziranje i broj tableta u pakovanju, grad prebivališta pacijenta, financijske politike ljekarne i dobavljača itd.

    Lijek "Jardins" (proizvođač - "Beringer Ingelheim Pharma"), s dozom od 10 mg aktivnog sastojka, koštat će 2000-2200 rubalja za 30 tableta. Ako govorimo o lijeku s dozom od 25 mg, tada će trošak biti malo veći, naime od 2100 do 2600 rubalja. Paket sa 10 tableta koštat će jeftinije, čija se cijena kreće od 800 do 1000 rubalja. Sada imate priliku za približni proračun za liječenje lijekovima Jardins. Zamjena lijeka, usput, može koštati više. S druge strane, cijena nekih drugih sličnih lijekova je nešto niža. U svakom slučaju, vrijedi se usredotočiti ne samo na trošak, već i na potencijalni ishod liječenja, jer zdravlje vrijedi bilo kakvog novca.

    Recenzije ljekara i pacijenata o lijeku

    Sigurno mnogi znaju da, zanimajući mišljenje pacijenata koji su već uspjeli da prođu na terapiji, možete dobiti puno korisnih informacija. Pa što kažu o drogi Jardins? Recenzije ljekara većinom su pozitivne. Doista, tablete pomažu normalizirati metabolizam, poboljšati stanje pacijenata. Prema statističkim istraživanjima, nuspojave tijekom terapije ne pojavljuju se tako često, a možete ih izbjeći jednostavnim prilagođavanjem doze.

    I sami pacijenti vole lijek Jardins. Recenzije su pozitivne, jer je raspored unosa prilično jednostavan, a pozitivni rezultati se pojavljuju prilično brzo. Tablete zaista zadovoljavaju visoke standarde njemačke kvalitete. Nedostaci lijeka uključuju relativno visoku cijenu, jer su neki analozi mnogo jeftiniji. S druge strane, slični lijekovi evropskih proizvođača ponekad koštaju i dva, pa čak i tri puta jeftinije.

    U svakom slučaju, vrijedno je razumjeti da su Jardins tablete koje pomažu u normalizaciji rada tijela kod šećerne bolesti tipa 2, ali oni se nikako ne mogu riješiti ove opasne bolesti. Samo-lijek u ovom slučaju je neprikladan, a samim tim i ne zaboravite da je važno pridržavati se svih preporuka i recepata liječnika. Pravilna upotreba lijekova pomaže u kontroli razine glukoze u krvi i, sukladno tome, poboljšati kvalitetu života bolesnika s dijabetesom.

    Jardins: upute za upotrebu

    Normalno, bubrezi počinju izlučivati ​​glukozu zajedno s urinom iz tijela kada njegova koncentracija u krvi dosegne 9-11 mmol / L. Uzimanje lijeka Jardins doprinosi činjenici da se glukoza počinje izlučivati ​​bubrezima, čak i kad njegova koncentracija u krvi dosegne 6-7 mmol / l.
    To vam omogućuje da zadržite razinu šećera na niskim razinama i nakon jela i na prazan stomak.
    Empagliflozin se sam ne nakuplja u tijelu i napušta ga uz pomoć mokraćnog i hepatobilijarnog sistema.

    Kada treba uzimati lijek

    Jardins se propisuje pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2, ako je nemoguće kontrolirati razvoj bolesti uz pomoć prehrane i fizičke aktivnosti.
    Jardins se može koristiti u složenom režimu lečenja metforminom i injekcijama insulina. Međutim, neprihvatljivo je kombinirati ga s agonistima peptida-1 receptora glukana (Baeta, Trulicity, Lixumia, Victoza).

    Kada da ne prihvatim

    Kontraindikacije za uzimanje lijeka:

    • Dijabetes tipa 1.
    • Dijabetička ketoacidoza.
    • Poremećaji u radu bubrega sa smanjenjem brzine glomerularne infiltracije ispod 45 ml / min.
    • Pojedinačna netolerancija na komponente koje čine lijek.
    • Starost je ispod 18 godina.

    Postoje i uvjeti u kojima se Jardins propisuje s oprezom.
    Tu spadaju:

    • Starost preko 75 godina.
    • Usaglašenost s pacijentovom dijetom koja sadrži niske ugljikohidrate.
    • Povišen krvni pritisak.
    • Oštećenja genitourinarnog sistema infektivnim uzročnicima.
    • Dehidracija

    Na šta morate obratiti posebnu pažnju

    Jardini, ako se uzimaju zajedno sa derivatima sulfoniluree ili injekcijama insulina, mogu izazvati hipoglikemiju. Simptomi ovog poremećaja su različiti. Osoba može povećati nervozu, srce će početi češće kucati. U težim slučajevima pada u komu i može umrijeti.

    U početnim fazama liječenja dnevno, dovoljno je uzimati 10 mg lijeka. U budućnosti liječnik može povećati ovu dozu na 25 mg, ali samo pod uvjetom da željeni rezultat nije postignut ranije.
    Trebate piti 1 tabletu dnevno. To treba raditi istovremeno, bez obzira na obrok.

    Uzimanje lijeka ne može dovesti do naglog pada glukoze u krvi ukoliko se ne kombinira sa drugim lijekovima za sagorijevanje šećera.
    Nuspojave lijeka Jardins uključuju:

    • Rizik od pijelonefritisa.
    • Rizik od razvoja gljivičnih infekcija genitalija.
    • Povećana žeđ.
    • Pojačano mokrenje.
    • Rizik od dehidracije.
    • Snižavanje krvnog pritiska.
    • Vrtoglavica

    Dojenje i rađanje bebe

    Tokom trudnoće i tokom dojenja, lek je zabranjen za upotrebu. Ako žena u situaciji razvije dijabetes, tada bi trebala uzimati male doze injekcija inzulina.

    Zajednička primena sa drugim lekovima

    Ne preporučuje se uzimanje lijeka s diuretičkim lijekovima.
    Istodobnom primjenom Jardina s derivatima sulfoniluree i s inzulinom povećava se vjerovatnost razvoja hipoglikemije.
    S drugim lijekovima Jardins ne reagira. Međutim, prije početka liječenja, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

    Ako je osoba uzela veliku dozu lijeka, tada treba ići u bolnicu na simptomatsko liječenje. Pored povećanja udjela urina, nisu zabilježene druge štetne reakcije.

    Oblik izdanja, uslovi skladištenja i sastav

    Lijek se oslobađa u obliku tableta u dozi od 10 i 25 mg. Osnova lijeka je empagliflozin. Pomoćne komponente: celuloza, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, koloidni silicijum dioksid, hipromeloza, titanov dioksid, talk, makrogol 400, žuti oksid.
    Za lijek nisu potrebni posebni uslovi skladištenja. Mora se osigurati da ga dijete ne prihvati. Rok trajanja je 3 godine.

    Česta nuspojava uzimanja Jardinsa je razvoj genitalnih infekcija mikotičke prirode, upala bubrega i mjehura. Štoviše, riješiti se pijelonefritisa vrlo je teško, a terapija antibioticima nije uvijek uspješna. Teško je reći koliko su Jardins i njegovi analozi (Forsig, Invokana) sigurni lijekovi, budući da se upotrebljavaju u posljednje vrijeme.

    Pored teških zdravstvenih problema, pacijenti koji uzimaju Jardins imaju mnogo više manjih tegoba. To se odnosi na česta putovanja u toalet, snižavanje krvnog pritiska. Stoga, prije nego što se odlučite za takvu terapiju, morate zajedno s liječnikom odmjeriti sve argumente za i protiv.

    Kako mogu zamijeniti Jardine?

    Prvo morate pokušati prilagoditi šećer u krvi dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata i povećati fizičku aktivnost. Korisno trčanje, hodanje, kako biste poboljšali sveukupne pokazatelje zdravlja, možete obaviti trening snage. Jardins možete zameniti preparatima metformina (Glucophage itd.). Ako uzimanje lijekova za sagorijevanje šećera ne omogućava da u potpunosti preuzmete razinu šećera u krvi, tada možete nadopuniti liječenje injekcijama inzulina.

    Mogu li se kombinirati jardini i metformin?

    Jardins se može uzimati istodobno s pripravcima metformina. Međutim, bolje je započeti liječenje jednim lijekom. Treba preferirati metformin jer ne izaziva teške sporedne efekte i koristi se za liječenje dijabetesa dugi niz godina. Izbor u korist Jardinsa treba donijeti samo pod uvjetom da pacijent nije sposoban uzimati metformin iz zdravstvenih razloga.

    Da li je moguće kombinirati uporabu lijeka Jardins s alkoholom?

    O tome je li moguće kombinirati primjenu lijeka Jardins s alkoholom, ne postoje određene informacije. Stoga, osoba koja pije alkohol na pozadini liječenja, riskira vlastito zdravlje. Službena uputstva ne sadrže nikakve informacije.

    O ljekaru: Od 2010. do 2016. godine Praktičar terapeutske bolnice centralne zdravstvene jedinice br. 21, grada elektrostala. Od 2016. godine radi u dijagnostičkom centru br. 3.

    20 razloga jesti sjemenke bundeve - najzdravije sjeme na svijetu - svakog dana!

    9 mitova o dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata

    Dijabetes melitus je kršenje metabolizma ugljikohidrata i vode u tijelu. Posljedica toga je kršenje funkcija gušterače. To je gušterača koja proizvodi hormon zvan insulin. Inzulin je uključen u preradu šećera. A bez njega tijelo ne može provesti pretvorbu šećera u glukozu.

    Učinkovito liječenje dijabetesa je infuzija ljekovitog bilja. Za pripremu infuzije uzmite pola čaše listova jelše, jednu kašiku cvjetova koprive i dvije žlice listova kvinoje. Sve to prelijte sa 1 litrom ključale ili obične vode. Zatim sve dobro izmiješajte i pet dana unesite na svijetlom mjestu.

    Mnogi potcjenjuju važnost pravilne prehrane u složenom liječenju bilo koje bolesti. U slučaju dijabetesa, posebno drugog tipa, to uopće ne bi trebalo biti sporno. Napokon, temelji se na metaboličkom poremećaju koji je prije svega uzrokovan upravo nepravilnom hranom.

    Ne samo šećer u pravom smislu te riječi nosi prijetnju dijabetičarima. Škrobna hrana, i općenito bilo koja hrana bogata ugljikohidratima, čini da očitavanje brojača jednostavno nestane.

    Jedna od uobičajenih tegoba kod mnogih bolesti su suha usta. To mogu biti bolesti probavnog sustava, akutna patologija organa celijakije, koja zahtijeva hirurško liječenje, bolesti srca i živčanog sustava, metabolički i endokrini poremećaji i dijabetes melitus.

    Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar