Dijeta protiv visokog holesterola kod žena nakon 50, jelovnika i proizvoda

Nitko nije siguran od povećanja kolesterola, međutim, kod žena reproduktivne dobi, količina kolesterola u krvi djelomično je regulirana ženskim spolnim hormonima estrogenima, koji nastaju u jajnicima. Nakon početka menopauze nivo estrogena počinje postepeno opadati, stoga se kod žena 50-60 godina i starijih osoba često primjećuje ubrzani rast holesterola.

Dijeta s povećanim kolesterolom kod žena nakon 50. godine života pomoći će u smanjenju visokih stopa, održavanju normalne ravnoteže lipida i smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ako već imate značajno povišen nivo holesterola, jednostavno morate slijediti dolje opisana prehrambena pravila.

Osnovna dijeta za starije žene sa povišenim holesterolom

Glavno pravilo prehrane za žene (i muškarce) je odbacivanje jednostavnih ugljikohidrata i životinjskih masti, kojih ima u masnim, mesnim i mliječnim proizvodima. Umjesto toga, u ishrani bi trebali prevladavati biljne masti, vlakna i složeni ugljikohidrati, koji se nalaze u voću, povrću i žitaricama.

  • Stručnjaci preporučuju jesti često, ali u malim porcijama.
  • Ne trebate trpjeti glad, da ga prigušite, možete pojesti zalogaj svježe salate, popiti čaj s keksima keksa ili pojesti par orašastih plodova.
  • Prilikom kuhanja pokušajte koristiti sol što je manje moguće, jer povećava opterećenje na srce. Možda će vam u početku hrana biti svježa i bez ukusa, ali brzo se možete naviknuti.

Količina holesterola koji uđe u tijelo zdrave osobe s hranom iznosi oko 300-400 mg. U slučaju poremećaja metabolizma lipida ta se količina mora prepoloviti. Zato pri odabiru sastojaka za pripremu jela morate obratiti pažnju na to koliko holesterola sadrži. Za to postoje posebne tablice koje u velikoj mjeri pojednostavljuju odabir sastojaka. U početku će vam potreba da svaki put idete za stol vjerojatno biti nezgodna, ali uskoro ćete naučiti kako odrediti količinu holesterola u oku.

Dozvoljeni (korisni proizvodi)

Važno je zapamtiti da holesterol može biti "dobar" i "loš". Niski nivo zdravog holesterola može blokirati protok krvi i povećati vjerojatnost bolesti srca i krvnih žila. Zbog toga je potrebno u svoju prehranu uvrstiti sastojke koji potiču rast dobrih lipoproteina visoke gustoće, jer oni pročišćavaju krv i smanjuju porast broja lipoproteina niske gustine.

Pravljenje jelovnika u trajanju od tjedan dana kod žena nakon 50. godine potrebno je isključivo od jela koja blagotvorno djeluju na organizam. Parna hrana bogata zdravim omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama, kao i polifenoli, koji snižavaju holesterol niske gustine, jačaju imunitet i čak smanjuju vjerojatnost nastanka karcinoma tumora, smatraju se najboljom opcijom.

Zabranjeno (pogoršati problem)

Dijeta s visokim kolesterolom kod žena nakon 50 godina trebala bi biti niskokalorična i uravnotežena. Pod zabranom su svi sastojci koji i sami sadrže sterole, odnosno potiču proizvodnju holesterola u jetri.

Tokom kuhanja morat ćete napustiti tavu, jer pržena hrana, čak i biljna ulja, sadrže kancerogene tvari koje doprinose razvoju ateroskleroze krvnih žila. Najbolje je jesti kuhanu hranu, kuhanu na pari i pečeno. Na popisu zabranjenih proizvoda najopasniji su sljedeći:

  • Masno meso, svinjsko meso, kravice, kobasice, dimljeni i konzervirani mesni proizvodi.
  • Životinjske masti, trans masti, margarin, majoneza i jela koja ih sadrže.
  • Masni mliječni proizvodi.
  • Plodovi mora - školjke, rakovi, škampi, kao i riba srna, konzervirana i dimljena riba.
  • Bilo koja brza hrana. Čips, krekeri, krekeri, pomfrit i burgeri.
  • Pržena hrana. U procesu prženja stvaraju se kancerogeni i kolesterol. Također je nemoguće pržiti u biljnom ulju.
  • Jednostavni ugljikohidrati i šećer, kao i bilo koji proizvodi koji ga sadrže, naime slatka soda, kolačiće, bilo koji deserti i peciva.
  • Alkohol, cigarete, kafa, energetska pića. Sve to ima štetan utjecaj na zdravlje jetre, koja, kao što znate, stvara najveći dio holesterola.

Nakon dijeta s ograničenom uporabom ovih proizvoda ili potpunim odbacivanjem istih, prvi rezultati za snižavanje kolesterola pojavit će se za 2 tjedna. Međutim, tada se neće moći vratiti uobičajenom načinu prehrane i preventivna dijeta morat će se pridržavati do kraja života.

Ograničite potrošnju

Postoji niz sastojaka koji su dozvoljeni za upotrebu kod hiperholesterolemije, međutim, njihov broj treba biti minimalan i strogo doziran.

U malim količinama su dozvoljene:

  • ovčetina sa malo masti,
  • zec, piletina ili ćurka,
  • pileća jaja (ne više od 3 komada tjedno), ali bjelanjka se može konzumirati u nedogled,
  • puter
  • takođe niske masne vrste mekog sira,
  • morska riba.

TOP 10 proizvoda za snižavanje holesterola kod žena u dobi od 50 godina

Naravno, nemoguće je u potpunosti riješiti naslaga holesterola i očistiti sudove bez hirurške intervencije. Međutim, promjene u načinu života i strogo pridržavanje dijetalnih pravila s minimalnom količinom kolesterola pomoći će ženama da poboljšaju svoje stanje i odgode napredovanje ateroskleroze. Za najbolje rezultate, stručnjaci preporučuju kreiranje vašeg menija na osnovu sljedećih proizvoda.

  1. Nerafinirana biljna ulja. Najvrjednije su laneno, sojino, kukuruzno i ​​maslinovo ulje koje smanjuje koncentraciju LDL-a za 18%.
  2. Avokado - uz redovnu upotrebu povećava "dobar" holesterol za 15%, a "loš" za 5-7%.
  3. Masna riba ojačava zidove krvnih žila, sprečava njihovo začepljenje, normalizira protok krvi.
  4. Voće i bobice, posebno agrumi (pomelo i grejpfrut). Takođe vrlo korisno: persimmons, šipak i jabuke.
  5. Tamna čokolada Iako je gore rečeno da se deserti moraju odbaciti od ovog pravila, postoji jedan izuzetak. Međutim, to se odnosi samo na pravu tamnu čokoladu napravljenu od visokokvalitetnih kakao zrna jer sadrže polifenole koji poboljšavaju metabolizam lipida, normaliziraju krvni pritisak i koncentraciju holesterola.
  6. Vlakna. On se nalazi u velikim količinama u svježem povrću i voću. Najviše se može pronaći u grožđicama i sušenim marelicama, leći, soji, malinama, lanenim sjemenkama, nešto manje u jabukama, kruškama, breskvama, malinama, slatkim paprikama, semenkama bundeve i suncokretovim sjemenkama. A rekorder po sadržaju vlakana na 100 grama proizvoda, naravno, su pšenične mekinje, one se mogu dodavati u hranu tijekom kuhanja ili se mogu konzumirati u čistom obliku, ispirane s mnogo vode.
  7. Od pića se preporučuje zeleni čaj.
  8. Orašasti plodovi i sjemenke, poput Brazila i oraha, sjemenke lana, sjemenke suncokreta, čiste posude.
  9. Kiselo-mliječni proizvodi s niskim postotkom masnoće (ne većom od 2,6%), suluguni, Adyghe sir, kefir, jogurt.
  10. Zbog sadržaja fitosterola i polifenola gljive sprečavaju apsorpciju sterola kroz crijevne stijenke i uklanjaju već nakupljeni holesterol.

Glavno pravilo ishrane kod visokog kolesterola kod žena nakon 60 godina je odbacivanje hrane koja sadrži holesterol i jednostavnih ugljikohidrata.

Kvalificirani nutricionist prilikom sastavljanja pojedinog menija uzima u obzir starost, način života i prisustvo alergija kod žena, jer dijeta za hiperholesterolemiju uključuje redovitu upotrebu ribe i orašastih plodova, što može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju.

Prehrambeni jelovnik za nedelju dana za žene nakon 50-60 godina

Jelovnik za visoki holesterol dizajniran je za 5 obroka u malim porcijama. Ipak, ako tijekom dana i dalje osjećate glad, dozvoljeno vam je jesti voće, laganu povrtnu salatu, šaku orašastih plodova ili popiti čašu mliječnog proizvoda s malim postotkom udjela masti.

Slijedi primjerak prehrambenog jelovnika za sedmicu.

Doručak:

  • Ponedeljak - omlet od jajeta, salata od cvekle sa sirom.
  • Utorak - zobena kaša na vodi, Vitaminska salata od svježeg kupusa, mrkve i jabuke, mate čaj.
  • Srijeda - ječam ili heljda kaša bez ulja, omlet sa jednim žumancem, čaša kefira.
  • Četvrtak - prirodni nemasni jogurt, granola i suho voće, zeleni čaj.
  • Petak - Herkuanska kaša, salata od morskih algi sa uljem avokada, čaj od lipe.
  • Subota - riža u obranom mlijeku, pečena jabuka, kompot od suhog voća.
  • Nedelja - supa od tjestenine od pšenice, zeleni čaj.

Ručak:

  • Ponedjeljak - juha od povrća s povrćem, pirjana kaša od heljde s gljivama, oslići riblji kolač, kisel.
  • Utorak - dijetalni mršavi borsch, piletina u paru, voćni napitak.
  • Srijeda - juha od gljiva, pire od krumpira sa parnom paprikom, kompot.
  • Četvrtak - suša od juhe od kupusa, fila od lososa na pari, gulaš od mrkve, sok od grožđa.
  • Petak - dijetalna kisela kavijar, kavijar tikvice, pirjani zec, sok od brusnice.
  • Subota - hladna repa, pirjano povrće, integralni hleb, sok od brusnice.
  • Nedjelja - okroshka, kukuruzna kaša sa parnim pilećim kotletom, gulaš, žele.

Večera:

  • Ponedjeljak - povrtna gula s mršavom piletinom, losos pečen sa sirom, posuda sa grožđicama.
  • Utorak - mršavi pilaf sa gljivama i suhim voćem, svježe povrće na izbor, čaj od lipe.
  • Srijeda - Pollock odrezak sa sirom, šparogama, grčka salata, čaj od kamilice.
  • Četvrtak - File od šparoga i ćuretine, bundeva i skuta.
  • Petak - salata s dijetalnim sirom, heljda s gljivama, čaj od morske heljde.
  • Subota - pečeni losos sa prilogom od brokule i karfiola, pečena jabuka.
  • Nedelja - kukuruzna kaša na vodi, puding od zdroba, kompoti i keksi od keksa.

Ova dijeta se naziva i mediteranska, jer sadrži morsku hranu, voće, bobice i povrće bez termičke obrade i sireve. Doručak je važan obrok i ne treba ga zanemariti. Čak i za pacijente starije od 45 godina s visokim kolesterolom, doručak bi trebao biti dovoljno srdačan, jer iz njega dobijamo cjelodnevnu snagu. Od ukupne količine hrane pojedene za ručak, polovina je povrće, dvije trećine su složeni ugljikohidrati, a ostatak meso i riblji proizvodi. Za večeru se prilog obično zamijeni svježim povrćem.

Naslage holesterola na zidovima krvnih žila formiraju se duži niz godina, a njihova prekomjerna količina predstavlja ozbiljne posljedice za ljude. Pridržavanje pravilne ishrane može značajno odgoditi početak ovih efekata. Mnogi ljudi misle da je dijetalna hrana skupa i bez ukusa. Zapravo, ovo je popularna zabluda, jer i od uobičajenih proizvoda možete kuhati ukusnu, i što je najvažnije zdravu hranu, koja će dugo očuvati zdravlje vaših krvnih žila.

Kako sniziti holesterol u krvi?

Uprkos činjenici da i do 50 godina estrogeni štite žene od nakupljanja holesterola, štetni čimbenici kao što su fizička neaktivnost, pretilost, dijabetes, hipertenzija, loše navike, opasna ekologija itd. imaju razarajuće dejstvo na organizam sa početkom menopauze.

Zbog toga je za kontrolu stanja tijela i razine kolesterola u krvi potrebna radikalna promjena životnog stila i značajno prilagođavanje prehrane.

Moguće je potpuno očistiti sudove od holesterola iz plakova samo hirurškim metodama, međutim, spriječiti povećanje razine kolesterola i spriječiti stvaranje novih nakupina inhibirajući napredovanje ateroskleroze, što svaka žena može učiniti nakon 50 godina.

Da biste to učinili, morate povećati fizičku aktivnost (dinamično opterećenje), na primjer, uzimanje hodanja, prestanak pušenja, pridržavanje principa zdrave prehrane i redovito praćenje krvnog pritiska.

Unatoč dostupnim sintetičkim pripravcima sinteze kolesterola (poput statina), dijeta s visokim kolesterolom u krvi je medicinska nužnost.

Uravnotežena i dobro sastavljena prehrana, bez koje je gotovo nemoguće kontrolirati nivo LDL, pomoći će u održavanju stanja krvnih žila na odgovarajućem nivou i minimizirati rizik od opasnih komplikacija i brzog razvoja ateroskleroze.

Dijeta za visoki holesterol kod žena nakon 50

Ako je holesterol povišen, tada je dijeta nakon 50 godina usmjerena na njegovo snižavanje i održavanje u granicama normale. Od nje treba napustiti ne samo masnu hranu, već i hranu od natrijum-hlorida (natrijum-hlorida).

Za borbu protiv kolesterola najbolje je zaboraviti kuhinjski predmet poput tave. Najveću količinu opasnih masti i kancerogenih tvari dobivamo uz prženu hranu. Sva se jela preporučuju na pari, kuhanim, pirjanim, a ponekad i pečenim.

Hrana treba biti organizirana od 5-6 pojedinačnih, frakcijskih, u malim obrocima, čija ukupna težina ne prelazi 300 gr. Ukupni kalorični sadržaj prehrane ne smije biti veći od 1800-2000 kcal. U prisustvu gojaznosti, energetska vrijednost dnevnog menija može se smanjiti na 1200-1500 kcal, ali samo nakon dogovora s liječnikom koji vas promatra.

Nedopustivo je koristiti bilo kakvu konzerviranu hranu s povišenim kolesterolom, uključujući konzervirano meso i ribu, kiselo, slano i kiselo povrće (osim bijelog kupusa) i gljive, kao i dimljene i kobasice proizvode proizvedene industrijski ili kod kuće.

Eliminiranjem namirnica koje sadrže visoki LDL iz prehrane i obogaćujete je hranom koja pomaže eliminirati višak lipida iz tijela, možete produžiti aktivnu dugovječnost i značajno poboljšati dobrobit.

Tabela proizvoda koje možete i ne možete jesti

Tabela štetnih i korisnih proizvoda sa visokim holesterolom (šta je moguće, a šta nije)

Proizvodi sa visokim holesterolomZdrava hrana za snižavanje holesterola
Crveno meso (s krvlju), masne sorte svinjetine, jagnjetina, govedina, svinjetina, kravica, masna ptica (guska, jutro), koža ptica, sve kobasice, konzervirano meso, dimljeno mesoRiba, more i rijeka, posebno bogata omega-3 PUFAs: pastrmka, plijen, losos, losos, tunjevina, poljoke, skuše, haringe (nesoljeni), lješnjak, ružičasti losos, crvena riba trebaju biti uključeni u prehranu 2-3 puta tjedno (porcije 150 g svaki)
Margarin, svi proizvodi u čiju je listu uključen, majonez, trans masti, životinjske masti, ulje za kuhanje, rastopljena masnoćaNerafinirana biljna ulja (prvo hladno prešano), od kojih su najvrjednija:

  • laneno seme
  • soja
  • orah
  • sjemenke bundeve
  • sjeme grožđa
  • maslina
  • kukuruz
Mliječni proizvodi s visokom koncentracijom lipida: vrhnje, domaća kisela pavlaka i sir, seosko mlijeko, ghee, puter, sladoled, tvrdi slani sirKiselo-mliječna pića sa udjelom masti ne većim od 2,5%, sir s niskim udjelom masti, nesoljeni feta sir, suluguni, feta, mocarela, prirodni jogurt, kefir i fermentirano pečeno mlijeko s probioticima, koumis, acidophilus mlijeko
Jaje žumanceZeleni čaj, paragvajski mate čaj, napitak od korijena đumbira (suvi prah ili ekstrakt žele)
Kavijar i morski plodovi: rakovi, ostrige, škampi i ostale školjke, sve konzervirane ribe i dimljeno mesoHeljda, ječam i zobena kaša, mekinje, kruh od cijelog zrna, vlakna lana, ovsa, heljde, bundeve i druge zdrave žitarice i sjemenke
Sva jela brze hrane: pomfrit, čips, hamburgeri, hot-dogovi, aromatični krekeri itd., Jer sadrže najveći broj trans mastiOrašasti plodovi i sjemenke (nepročišćeni), bogati omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u pročišćavanju krvnih žila od kolesterola: orah, brazilski, lješnjak, orah, kedar, bademi, sjemenke lana, bundeva, suncokret, sezam, mak, sezam
Proizvodi prženi u bilo kojoj masti sadrže kancerogene spojeve i lipoproteine ​​male gustineAgrumi, posebno grejpfrut i pomelo, avokado, sve bobice i voće
Lako probavljivi ugljikohidrati, rafinirani bijeli šećer, svi proizvodi u čijem je sastavu prisutan (limunada, konditorski proizvodi, slatki jogurti, glazirane skute, čokolada itd.)Ostrige, šampinjoni, fili i ostale domaće gljive
Alkoholna pića, kafa, jak čaj, energijaPovrće bogato vlaknima: lisnato zelje, bundeva, tikvice, krastavci, tikvice, celer, mrkva, repa, sve vrste kupusa (osobito su korisne plave sorte, brokoli i savojski kupus), rajčica, luk, češnjak, mahunarke

Dijeta protiv visokog holesterola: tjedni jelovnik u obliku tablice

DoručakRučakRučakVisoki čajVečera
Proteinski omlet, salata od cikle začinjena bučnim uljem, napitak od cikorije sa mlijekom½ grejpaPire od juha od tikvica, heljda sa pirjanim gljivama od ostriga, oslići sa jajimaSir (0% masnoće), maline (100 gr)Zapecite s pilećim dojkama i cvjetačom, vinaigrettom, čajem od kamilice
Zobena kaša od kaše, kiseli kupus i zelja salata namazana uljem avokada, mate čajZrela kruškaVegetarijanski borsch, pari pureći medaljoni od puretine, pirjani kupus s mrkvom, kompotVoće narezano limunovim sokomFolija pečeni odrezak lososa, cvjetača u mliječnom sosu, kavijar tikvice, čaj od mente
Ječmena kaša sa mlijekom, omlet parom, zeleni čajKivi (2 kom.)Juha od rezanaca sa gljivama, zec pirjan u bijelom sosu, pire od mrkve, sok od brusniceGaletny kolačići, čaša soka od jabuke i šljivePollock pirjan sa cveklom, lukom i mrkvom, posipom od sira
Muesli sa suhim voćem i prirodnim jogurtom, čajem od lipeMrkvu i tikviceKupusna juha na vodi, pire krompir s teletinom odreskom, sok od grožđaSkuta sa naribanim jagodamaPilaf sa šljivama i gljivama, grčka salata sa maslinovim uljem, zeleni čaj
Morski kelj, kaša od heljde, puter, čorba od šipkaPirinač od pirinčaMršav kiseli krastavac, file lososa s parom, povrtno povrće, sok viburnumaMarelice ili šaka suhih marelica / marelicaSkuhani sir i bundeva s voćnim sosom, čajem od heljde
Pirinčana kaša s mlijekom od pečene jabuke, čaj od suhe borovniceBanana Jagoda MousseOkroshka, kuvana teletina, kavijar patlidžana, hleb od celog zrna sa mekinjama, kiselParni cheesecakes, sok od mrkveSkuša skuhana s povrćem, salata od kineskog kupusa sa maslinama i začinskim biljem, infuzija korijena đumbira
Vermicelli mlečna supa, zeleni čajPire od mrkve i jabukeHladna cikla, kukuruzna kaša, pirjani file od piletinePuding od sjemenkiPirjane pite od štučnog fileta, pirjane sa kupusom od šljiva, sokom od breskve

Prije odlaska u krevet možete popiti (neobavezno):

  • Čaša kefira
  • Čaša fermentiranog pečenog mlijeka s bifidobakterijama
  • Infuzija šipak sa medom
  • Čaša acidofilnog mleka
  • Čaša jogurta
  • Dekocija šipkova ili gloga
  • Čaša surutke

Odbijajući prženu hranu i stavljajući u praksu 5-6 obroka dnevno, ne samo da možete da normalizujete holesterol, nego da se i oslobodite viška kilograma, kao i da poboljšate probavni, kardiovaskularni, izlučujući i sve ostale telesne sisteme.

Uzroci visokog holesterola

Ovaj pokazatelj raste zbog sljedećih razloga:

    pušenje, nasljedna predispozicija, pijenje alkohola, nervni umor, sjedeći način života, bolesti jetre, patologija štitnjače, uzimanje antidepresiva, dijabetes melitus.

Važno! Višak holesterola taloži se na zidovima krvnih žila. To često dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka. Jedan od tih ugrušaka u krvi može se odvojiti i ući u srce ili mozak. U tom slučaju žena neće uspjeti spasiti život.

Da biste utvrdili uzrok povećanja holesterola, morate proći kompletan ljekarski pregled. Prije svega, fer spol mora proći biohemijsku analizu krvi i urina.

Koju hranu preporučujete isključiti iz ishrane?

Da biste smanjili holesterol u krvi, potrebno je odbaciti sljedeće namirnice:

    pileća žumanjka. Sadrže prilično veliku količinu holesterola, crvenog i crnog kavijara, škampa, instant hrane, dimljenog mesa, masnih kobasica.

Da li žena može piti alkohol sa visokim holesterolom u tijelu?

Kvalitetan viski sadrži sastojke poput žitarica i slada. Pored toga, elagična kiselina je prisutna u alkoholnom piću. Odličan je antioksidans koji pomaže snižavanju holesterola.

Visokokvalitetni konjak sadrži i dosta korisnih tvari koje su obdarene izrazitim antioksidacijskim učinkom. Uz umjereno konzumiranje ovih pića, razina kolesterola se može vratiti u normalu.

Vodka ima negativan učinak na jetru, pogoršavajući postojeći problem. Zbog toga, s povećanim sadržajem holesterola u tijelu, ne preporučuje se piti ga.

Zaključak: žena koja je prešla pedesetogodišnju prekretnicu može piti visokokvalitetni alkohol, ali u malim dozama!

Važni savjeti

Važno! Od proizvoda od brašna, prednost treba dati proizvodima koji se prave od integralnog brašna, suhe jetre i neslanih pekarskih proizvoda.

Ako žena želi pojesti malo haringe, prvo je mora namočiti u malo količine mlijeka. Od pića su korisni:

    infuzija od šipak, zeleni čaj, voćni napici, kompoti od sušenog voća, ljekovite decokcije.

Sa visokim holesterolom ženi se savjetuje da se odrekne kafe i tvrdog čaja od crnog čaja.

Salate treba začiniti maslinovim ili nerafiniranim biljnim uljem, orahovim uljem. Možete jelima dodati sok od limuna ili limete.

Ne preporučuje se stavljanje prženja u supe. Prvim jelima treba dodati svježe zelje: peršun ili kopar.

Mediteranska prehrana

Već od samog naziva mediteranske prehrane puše laganim vjetrom iz mora, tiho šuštanje maslinovih lišća i očaravajuća aroma ribe. Primjer menija je predstavljen u tabeli.

DanisedmicaDoručakRučakVečera
PonedeljakPorcija kaše proizvedene od zobene kaše ili prosoja kuhanog u vodi, hljeba s mekinjama, 200 ml jabučnog soka0, 2 l supa od pilećeg fileta sa začinskim biljem, 150 grama heljdine kaše na vodi, salata od zelenog luka i šargarepe, jedna riblja kopriva kuhana u dvostrukom kotluPorcija pečenog krumpira u rerni, 200 ml prirodnog jogurta s malo masnoće
Utorak Skuva sa sirom od malo masti, 200 ml biljnog čaja0,2 l juhe od kuhanog mesa, mala količina špageta s povrćem, 150 grama pečenog pilećeg fileta200 grama salate od morskih algi, kriška mekinjeg hleba, deo kuvane nesoljene riže
SrijedaPorcija zobene kaše s voćem, domaći kompot, kuhan iz bobica200 ml povrtne supe, porcija kaše od ječma s kuhanim mesnim okruglicama, kupus i salata od šargarepe začinjena maslinovim uljem200 grama heljdine kaše, vinaigrette začinjene nerafiniranim biljnim uljem. Za prilog pecite mali komad mesa u rerni. Prije odlaska u krevet, možete popiti čašu jogurta s malo masti
Četvrtak200 grama skute sa bobicama ili voćem, 200 ml domaćeg kompotaPorcija supe od gljiva, mali komad mesa sa povrćem na pari, mala količina hljeba200 grama povrća u paru, jedna riblje reznice. Par sati prije spavanja možete popiti 2,5% kefir
PetakOmlet i porcija povrtne salate, 200 ml biljnog čajaJuha od 200 ml sa mesnim okruglicama od piletine, salata od kupusa, 200 ml domaćeg kompota od bobicaPorcija pilava sa gljivama, 200 grama salata od kupusa sa mrkvom. Prije odlaska u krevet, možete popiti 200 ml kefira

SubotaPonedjeljak meni se ponavlja Nedelja
Ponavlja se izbornik u utorak

U subotu i nedjelju trebalo bi da se pridržavate menija bilo kojeg dana u sedmici navedenog u tabeli. Predložena prehrana je približna, može se mijenjati ovisno o individualnim karakteristikama pripadnika lijepog spola. Glavno je da posuđe nije sadržavalo konzervanse i masti.

Korisna svojstva orahovog ulja

Orahovo ulje koje se može dodati salatama može se smatrati skladištem vitamina i hranljivih sastojaka. To uključuje:

    linoleinske i lanolinske kiseline, vitamin A, karotenoidi, B vitamini, gvožđe, cink, bakar, kalcijum i magnezijum.

Orahovo ulje ima širok opseg. Aktivno se koristi u kozmetologiji i kuvanju. Alat ima pomlađujući učinak na tijelo, pomaže u povećanju vitalnosti.

Osim toga, orahovo ulje pomaže u uklanjanju otrovnih tvari iz tijela. Omogućuje vam smanjenje kolesterola, povećava otpornost na zarazne bolesti.

Upotreba narodnih lijekova

Postoje efikasni narodni lijekovi protiv visokog holesterola koji pomažu u povećanju efikasnosti ishrane.

  1. Možete uzeti ljekoviti prah dobiven iz prethodno osušenih cvjetova lipe. Preporučuje se upotreba 5 grama lijeka protiv visokog holesterola tri puta dnevno. Prah dobiven iz cvjetova lipe treba oprati običnom vodom. Trajanje tečaja liječenja je 30 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od 14 dana. Nakon tog vremena, možete ponoviti kurs liječenja.
  2. Uz povećani kolesterol, žena može pripremiti mješavinu apotekarskih imela i sofora. Da biste to učinili, uzmite 100 grama ljekovitih biljaka. Smjesu se prelije litrom kvalitetne votke. Proizvod se mora ubrizgati najmanje tri tjedna na suhom mjestu zaštićenom od prodora sunčeve svjetlosti. Mešavina lekova ne samo da smanjuje holesterol, već ima i složen uticaj na organizam:

    lijek poboljšava cerebralnu cirkulaciju, uklanja simptome hipertenzije, lijek pomaže smanjenju krhkosti kapilara, a hranjiva smjesa pomaže čišćenju krvnih žila.

Tinktura na vodici sprječava začepljenje krvnih žila. Potiče eliminaciju toksina, radionuklida i soli teških metala iz tijela.

Norma holesterola i razlozi povećanja

Visoka razina lipoproteina izravna je prijetnja zdravlju krvnih sudova i srca. Prekomjerni "loši" kolesterol, taloženje plakova na vaskularnim zidovima, pogoršava krvotok, povećava rizik od srčanih udara, moždanog udara i tromboze. Žene prije menopauze rjeđe pate od ateroskleroze u odnosu na muškarce zbog razlika u hormonalnoj razini. Međutim, nakon menopauze vjerojatnost povećanja razine kolesterola u krvi naglo se povećava, a pokazatelj iznad 5 mmol / l ozbiljan je razlog za početak liječenja.

Glavni faktor rizika je prekomjerna težina, kao rezultat neuravnotežene prehrane i prejedanja. Stoga je pravilna prehrana s povišenim holesterolom u krvi od žena nakon 50 godina od posebnog značaja. Međutim, razne bolesti, uključujući i nasljedne također doprinose razvoju ateroskleroze, tako da ograničenja hrane nisu jedini način za održavanje zdravlja. Obično se propisuje složeni tretman, uključujući lekove i fizičku aktivnost.

Prednosti prehrane

Mnogo je rečeno i napisano o prednostima pravilne prehrane, a važno je pridržavati se njenih principa tokom života. Zdrava uravnotežena prehrana iz djetinjstva je prevencija mnogih bolesti, ali i u odrasloj dobi doprinosi oporavku. Dakle, slijedeći dijetu s visokim holesterolom kod žena nakon 50-60 godina ima svestrano pozitivan učinak na tijelo:

  • tjelesna težina se normalizira zbog djelomično uravnotežene prehrane,
  • nivo šećera je smanjen jer je unos ugljikohidrata ograničen,
  • smanjuje se rizik od razvoja ateroskleroze i povezanih bolesti - ishemije, moždanog udara i drugih
  • poboljšava se probava i opće dobro,
  • hormonska pozadina je stabilizirana.

U kombinaciji s uzimanjem posebnih lijekova i redovnim tjelesnim aktivnostima, uravnotežena prehrana s određenim ograničenjima ima izražen ljekoviti učinak i pomaže u izbjegavanju razvoja vaskularnih patologija.

Koja se hrana ne može jesti sa visokim holesterolom

Prilikom sastavljanja dnevnog menija, treba se pridržavati ograničenja od 10 tablica prema Pevznerovoj. Ukupni kalorični sadržaj dnevne prehrane ne smije prelaziti 2600 kcal, kuhinjska sol - 3 g, volumen tečnosti - 2000 ml. Sva su jela na pari, pečena ili pirjana. Posebno je važno odbacivanje određene hrane, posebno one bogate holesterolom (njen dnevni maksimum je 200 mg). Iz tablice možete dobiti detaljnije informacije šta možete jesti sa visokim holesterolom, a šta ne možete:

Kategorija proizvoda Zabranjeno Dozvoljeno
Meso, peradMasne sorte: svinjetina, teletina, govedina, patka, guska, kobasicePtica sa malo masnoće (ćuretina, piletina), kuniće meso, janjetina
DrobovinaJetra, mozak, bubrezi
Riba, morski plodoviKavijarSve vrste riba, rakova, mekušaca, morskih algi
Mliječni proizvodiSirevi sa sadržajem masti preko 40%, vrhnje, masni sir i kisela pavlakaMlijeko s malo masti i kiselo mlijeko
MastiMasnoća, margarin, puter, životinjske mastiBilo koja biljna ulja (posebno maslinova), riblje ulje
Žitarice i mahunarkeSlatka kašaHeljda, proso, zob i druge žitarice, grah, grašak, slanutak itd.
PovrćeKrompirBilo koji, posebno kupus, celer
VoćeDozvoljeno je sve zrelo voće
Proizvodi od brašnaPečenje tijesta, svježi pšenični i raženi hljebJučerašnji hljeb, suvi kolačići
SlatkišiTorte, peciva, čokolada, šećerMed, džem, pastila, marshmallow i marmelada
PićeCrni čaj, kakao, kafa, žestoka gazirana pićaSokovi, kompoti, zeleni čaj

Jaja nisu potpuno zabranjena hrana s visokim holesterolom. Međutim, oni se mogu i trebaju jesti, dajući prednost proteinima. Jedu se i žumancevi, ali ne više od 2-3 komada nedeljno. Kao što možete vidjeti iz tablice, dozvoljeno je vrlo malo proizvoda iz kojih možete kuhati razna zdrava i, što je najvažnije, ukusnija jela.

Dijeta za visoki holesterol kod žena na jelovnoj sedmici

Često, ako je potrebno, prilagoditi prehranu postoje poteškoće s pripremom određenih jela. Odbijanje od uobičajene masne hrane i uobičajene metode toplinske obrade - prženje - mnogi smatraju prijelazom na svježu i neukusnu hranu. Međutim, popis dopuštene hrane omogućuje vam da jedete ne samo raznoliku, već i ukusnu, a da pritom održavate zdravlje.

Kako biste se lakše navikli na nove principe prehrane, u početku možete upotrebiti približni meni ishrane sa visokim holesterolom. Za svaki dan u tjednu postoji 5 obroka, uključujući 2 doručka, ručak, popodnevni zalogaj i večeru. Potonje treba biti najkasnije 3 sata prije odlaska u krevet.

Ponedeljak

  • Zobena kaša, zeleni čaj s medom.
  • Voće.
  • Vegetarijanska supa, pečena riba, povrća salata s uljem dresingom.
  • Kefir sa suhim kolačićima.
  • Piletina sa prilogom od povrća.
  • Omlet (od cijelih jaja ili samo njihovih proteina), voćni sok.
  • Pregršt sjemenki ili orašastih plodova sa suhim voćem.
  • Parne kotlete sa šljivama.
  • Narandža ili jabuka.
  • Riba na žaru, povrće.
  • Cheecake s džemom.
  • Povrće salata.
  • Mršava supa od kupusa, mesne okruglice, kuvana riža.
  • Sir sa malo masnoće, hleb.
  • Kefir, voće.
  • Kaša sa prosojem, čaj.
  • Osušite kekse sa mlekom.
  • Uho, kuvana riba s prilogom od povrća.
  • Coleslaw sa celerom i jabukom.
  • Skuva sa sirom, kefir.
  • Riža kaša, voćni sok.
  • Jabuka ili drugo voće.
  • Pileći bujoni s niskom masnoćom, kuhana tjestenina, parne mesne kotlete.
  • Kefir ili čaj s kolačićima.
  • Riba pečena s povrćem.
  • Sendvič od raženog hleba s kuhanom piletinom i krastavcima, čaj.
  • Sušeno voće ili orasi, sjemenke.
  • Borsch bez mesa, mesne okruglice sa rižom prilog.
  • Svježe povrće ili voće.
  • Skuta, kefir.

Nedelja

  • Kaša od heljde, čaj s marmeladom ili marmeladom.
  • Voćna salata.
  • Vegetarijanska supa, riba pečena sa povrćem.
  • Kefir, suhi kolačići ili keks.
  • Omlet, jabuka.

Takva dijeta za snižavanje holesterola u krvi za 1-2 mjeseca pomoći će normalizaciji nivoa lipoproteina u krvi. Međutim, ne treba se oslanjati samo na hranu: fizička aktivnost je također obavezna, a po potrebi i terapija lijekovima.

Koja je opasnost od visokog holesterola za žene nakon 50 godina

Iako je holesterol tvar koja stvara vanjsku ljusku za naše stanice, poboljšava rad mozga i normalizira funkciju hormona, povišena razina ove tvari može naštetiti organizmu.

Za žene nakon 50 godina, norma holesterola je pokazatelj 4,20 - 7,85 mmol / l. Njegov visoki sadržaj u krvi dovodi do činjenice da se holesterol pričvršćuje na vaskularne zidove, stvarajući tako plakove.

Otkrivanje jedne ploče znači da su pogođena sva plovila, razlika može biti samo u veličini. Velika veličina plaka znači da je na tom mjestu propusnost krvi manja i povećava se rizik od moždanog ili srčanog udara.

Kako biste upozorili svoje tijelo protiv takvih komplikacija, trebali biste preispitati prehranu i pridržavati se dijeta koja pomaže smanjenju kolesterola.

Simptomi visokog holesterola kod žena nakon 50 godine

Najčešće žene nakon 50 godina obraćaju pažnju na holesterol nakon pojave simptoma ateroskleroze ili nakon srčanog udara.

Bol u nogama jedan je od simptoma visokog kolesterola.

Simptomi visokog holesterola su:

  • angina pektoris
  • bol u nogama kod hodanja,
  • pojava mrlja na koži žuta
  • zatajenje srca
  • ruptura krvnih žila.

Žene, u ovoj dobi, moraju češće provjeravati svoje zdravlje, jer u ovo doba počinje menopauza i mnogo toga se u tijelu mijenja.

Uzroci visokog holesterola kod žena nakon 50 godina

Uzroci visokog kolesterola kod žena nakon 50 godina mogu biti:

Mnogo je razloga za podizanje holesterola

  1. Smanjena razina estrogena. Smanjenje nivoa estrogena javlja se kod žena nakon 50 godina zbog početka menopauze. To dovodi do povećanja holesterola u krvi.
  2. Nije aktivan stil života. Uz nepokretan način života podiže se nivo triglicerida i takozvanog "lošeg" kolesterola koji ostaje na zidovima žila.
  3. Nepravilna prehrana. Visok sadržaj zasićenih masti u prehrani povećava razinu kolesterola u krvi, osim toga, zbog takve prehrane, pojavljuje se prekomjerna težina.
  4. Višak kilograma. Problem viška kilograma češći je kod žena koje su već starije od 50 godina, jer imaju manje aktivan način života, mnogi se ne pridržavaju pravilne ishrane i sve to dovodi do nagomilavanja viška kilograma, što zauzvrat povećava holesterol u krvi.

Kakve se namirnice mogu konzumirati s visokim kolesterolom, a koje ne mogu biti žene nakon 50 godina

Kao što je već spomenuto, uzrok visokog holesterola najčešće je neuhranjenost.

Zbog toga je potrebno iz prehrane isključiti sljedeće proizvode:

  • proizvodi koji sadrže vrhunsko pšenično brašno, ovo se odnosi i na pečenje i peciva,
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • jaja, posebno žumance,
  • Meso koje sadrži puno masnoće, na primjer, svinjetina, janjetina, patka i guska,
  • jetra
  • masna riba
  • majonez
  • sve sorte ulja osim maslinovog,
  • margarin
  • kobasice,
  • brze hrane
  • kafa
  • jak čaj.

Proizvodi kojima je žena dozvoljena nakon visokih kolesterola nakon 50 godina pomažu u smanjenju njihovih učinaka i to su:

  • maslinovo ulje
  • nerafinirano suncokretovo ulje,
  • nemasno meso i riba,
  • hljeb ili mekinje,
  • proizvodi od pšenice durum,
  • 1% mliječni proizvodi
  • nemasni sirevi,
  • Svježe povrće i voće
  • žitarice kuhane u vodi
  • gljive
  • Svježe cijeđeni sokovi
  • zeleni čaj.

Dijeta protiv visokog holesterola za žene nakon 50 godina

Dijeta s povišenim kolesterolom kod žena nakon 50. godine života ne samo da pomaže da smanji njezin nivo, već također pomaže u gubitku kilograma. Jelovnik odabire samo liječnik, koji se vodi rezultatima testova i stanjem zdravlja.

Treba isključiti hranu koju mnogi vole

Ispod je tjedni meni za žene starije od 50 godina sa povišenim holesterolom.

Drugi doručak. Salata od rajčice na maslinovom ulju.

Ručak. Lagano soljena pileća supa, uklanja se samo pileća koža. Kaša od heljde i kupusa sa mrkvom.

Popodnevna užina. Kefir bez masti.

Večera Kuhana riža s pečenom ribom.

Doručak. Heljdina kaša s 1% mlijeka i zelenim čajem.

Drugi doručak. Jabuka pečena jabuka.

Ručak Goveđa supa, parne kotlete i variva od povrća. Sok od narandže

Večera. Pečeni krompir, kuhana pileća prsa i zeleni čaj.

Zobena kaša za doručak

Doručak. Zobeno brašno i jabučni sok.

Drugi doručak. Nekoliko oraha.

Ručak Juha od povrća, parna riba i kaša od heljde, kao i kompot od suhog voća.

Popodnevna užina. Skuta sa malo masti.

Večera Pečeni patlidžan, paradajz mesne okruglice i zeleni čaj.

Doručak. Kašica sa sirom.

Drugi doručak. Jedna narandžasta.

Ručak Juha od gljiva, kuvana riba sa prilogom od povrća.

Popodnevna užina. 1% kefir i hljeb.

Večera Salata s crvenom paprikom, lukom i paradajzom na maslinovom ulju, bjelančevom omletom od 1 jaja i zelenim čajem.

Doručak. Zobena kaša na obranom mlijeku i soku od pomorandže.

Ne zaboravite na salate

Drugi doručak. Salata od banane i kivija, uz dodatak jogurta sa malo masnoće.

Ručak Juha od bundeve sa prosojem, pileća prsa.

Visoki čaj. Orasi.

Večera Kaša od heljde s parnim pilećim kotletama i čajem.

Drugi doručak. Jogurt bez masnoće 1 šolja i hljeb.

Ručak Juha od leće, riba od paprike i kompot od jabuka.

Popodnevna užina. Parene palačinke i čaj.

Večera Pirinač s povrćem, goveđi sufle i zeleni čaj.

Doručak. Pirinčana kaša i sok od šargarepe.

Ručak Povrća supa, parna riblja pašteta i kompot.

Visoki čaj. Jogurt sa malo masti i hleb.

Večera. Povrće gulaš i kuhana pileća prsa.

Porcija za jedan obrok ne smije biti veća od 200 grama, a isto tako morate piti više tekućine, osim voćnih i povrtnih sokova, voda bi trebala biti prisutna i na jelovniku.

Riža kaša sa bobicama

Prevencija

S povećanim kolesterolom kod žena nakon 50 godina, treba se pridržavati ne samo dijeta, već i promatrati mjere za sprečavanje ove bolesti:

  1. Na samom početku morate prestati da se nervirate.
  2. Vodite aktivan životni stil. Nakon 50 godina, ne biste trebali jako opterećivati ​​tijelo, ali hodanje, trčanje ili vožnja biciklom 30 minuta biće odlična opcija.
  3. Potrebno je skinuti suvišnu težinu, jer kada se smanjuje, smanjuje se i nivo holesterola.
  4. Potrebno je prestati pušiti i piti alkohol, dozvoljeno je samo crno vino i u malim količinama.
  5. I što je najvažnije, prelazak na pravilnu ishranu, koje se uvijek treba pridržavati.

Uz povećani kolesterol u žena nakon 50 godina, održavanje aktivnog načina života i praćenje dijeta pomoći će ne samo poboljšanju unutarnjeg stanja tijela, već i izgledati zdravo.

Vrijedno je zapamtiti da ne možete samostalno liječiti i svakako se morate posavjetovati s liječnikom kako bi on propisao kompetentno liječenje i napravio individualnu dijetu.

Prednosti sokova i zelenog čaja

Da biste uklonili višak kolesterola iz krvi, morate piti sok od naranče ili grejpa. Možete jesti sokove od šipak, ananasa i jabuke razrijeđene malom količinom limunovog soka. Piće treba unositi u prehranu postepeno, počevši od minimalne doze.
U zelenom čaju, kao i u sokovima, sadrži mnogo korisnih tvari:

    jod, vitamini grupe B, gvožđe, mangan, vitamin K, silicijum, magnezijum, flavonoidi, alkaloidi.

Zeleni čaj pomaže smanjenju kolesterola u tijelu, pomaže povećati elastičnost krvnih sudova, poboljšava stanje srčanog mišića. Piće je potrebno kako bi se spriječila pojava ateroskleroze i patologija moždanih žila.

Pogledajte video: Super Veliki Ja Super Size Me, Dokumentarni Film Sa Prevodom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar