Neravnomjerni obrisi pankreasa na ultrazvuku: šta je to?

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Gušterača je vitalni organ u ljudskom tijelu koji je odgovoran za šećer u krvi, regulira metabolizam i proizvodi enzime za probavu hrane. Smješten je u dubokim dijelovima trbušne šupljine, pa je gotovo nemoguće pregledati organ pomoću neinstrumentalnih metoda, na primjer palpacijom. Organ možete osjetiti samo ako je uvećan. Dakle, gotovo jedina metoda koja pouzdano može procijeniti njeno stanje je ultrazvuk gušterače.

Ultrazvuk je moderna metoda vizualizacije organa i tkiva pomoću zvučnih talasa.

Indikacije za ultrazvuk

Pod utjecajem mnogih faktora (nepravilan način života, pušenje, stalan stres) može se narušiti rad i funkcije gušterače. Kada se to dogodi, osoba se počinje brinuti zbog jakih bolova, bolova mučnine i povraćanja. Budući da su ovi simptomi svojstveni mnogim bolestima probavnog sistema i gastrointestinalnog trakta, pacijentima je propisan ultrazvuk gušterače i trbušnih organa.

Glavne indikacije za ultrazvuk gušterače su:

  • bol u gornjem levom hipohondrijumu i levoj strani,
  • bol tokom palpacije trbuha,
  • želučana disfunkcija otkrivena gastroskopijom,
  • uporni bolovi mučnine i povraćanja,
  • patologije i bolesti jetre,
  • probavne smetnje i poremećaji stolice,
  • ozljede trbuha
  • sumnja na dijabetes ili pankreatitis,
  • laboratorijski testovi koji ukazuju na bolesti organa,
  • žutica.

Priprema ultrazvuka

Da biste dobili najpouzdaniji rezultat, potrebno je pravilno pripremiti za ultrazvučni pregled. Prije ispitivanja, svim pacijentima se savjetuje da poštuju sljedeća pravila:

  • Tri dana prije ultrazvuka pridržavajte se stroge prehrane, isključujući iz svoje prehrane povrće, voće, mahunarke, gazirane gaze, mlijeko, proizvode od brašna i druge proizvode koji izazivaju pojačano stvaranje plinova u crijevima.
  • Uradite ultrazvuk najranije 12 sati nakon poslednjeg obroka.
  • Na dan studije, ne pušite, uzdržavajte se od upotrebe droga i alkohola.
  • U slučaju pojačanog stvaranja plinova i poremećaja stolice, želudac i crijeva moraju se olakšati uzimanjem posebnih lijekova.

Difuzne promjene

Difuzne promjene su najčešća abnormalnost koja se može dijagnosticirati tijekom ultrazvučnog pregleda. Ovisno o stupnju i vrsti patologije, difuzne promjene gušterače mogu biti različite, ali najčešće se pojavljuju u obliku promjena veličine i kontura organa.

Glavni uzroci difuznih promjena su bolesti i patologije organa, međutim provocirajući faktor može biti i:

  • starost pacijenta
  • dijabetes melitus
  • prenesene operacije
  • cistična fibroza,
  • siderofilija
  • pogrešan životni stil pacijenta.

Neravni obrisi pankreasa vrlo su često znak upale. Edemi mogu biti uzrokovani i nepravilnim radom organa koji se nalazi u blizini, primjerice želuca.

Također, uzrok neujednačenih kontura mogu biti male formacije (ciste i intersticijski tumori) koje se nalaze u tjelesnoj šupljini. Ali lokalno sabijanje pojedinih dijelova organa - glave, repa ili tijela, može biti potaknuto tumorom. Tumor može biti benigni ili maligni. Ako uz sabijanje, koje pokazuje ultrazvuk gušterače, dođe do širenja kanala, povećane ehogenosti, zamjene nekih područja vlaknastim tkivom, potrebno je provesti niz dodatnih istraživanja kako bi se isključila onkologija.

U slučaju razvoja ciste, apscesa, kršenja odljeva enzima, ultrazvučni val će pokazati eho-negativnu zonu, koja će na ekranu monitora izgledati kao bijela mrlja. Ako je gušterača na ultrazvuku potpuno bijela, to ukazuje na razvoj akutnog pankreatitisa.

Kada se događa slična promjena organa?

Pankreas i organski parenhim normalno se ultrazvukom vizualiziraju.

Ali pod određenim okolnostima i bolestima može se vizualizirati valovito područje, nazubljeni kut i druge promjene ehogenosti.

Promjene mogu biti lokalne ili difuzne.

Ovo su dijagnostički važni kriterijumi za postavljanje prevalencije nekog procesa.

Difuzni proces se događa sa slijedećim patologijama:

  1. Puffiness ili anasarca. Edemi unutarnjih organa nastaju kada su izravno pogođeni ili kada se pojavi sekundarna lezija u slučaju patologije drugog organa. Primarni edem nastaje u slučaju pankreatitisa. U ovom slučaju je oteklina pokazatelj trenutnog početka liječenja. Anasarca je edem svih organa i tkiva u tijelu, uključujući gušteraču. Ovo se stanje razvija uslijed teškog oštećenja kardiovaskularnog sustava ili bubrežnog filtra.
  2. Autoliza ili nekroza tkiva pankreasa. Ovo je izuzetno teška hirurška patologija koja je posljedica akutnog pankreatitisa. U tom slučaju sve funkcionalne aktivne stanice organa umiru, a gušterača se jasno ne razlikuje. Autoliza je praćena ispuštanjem velikog broja enzima u krvotok. U krvnom testu lekar primećuje kako se povećava enzimska aktivnost krvi.
  3. Masna degeneracija tkiva pankreasa. U tom se slučaju aktivne stanice zamjenjuju neaktivnim masnim tkivom. Proces je hroničan i nije praćen teškim simptomima.
  4. Šećerna bolest tipa 1, uprkos svojoj hormonalnoj prirodi, ima patološki fokus. Kod prve vrste bolesti smrt otoka Langerhansa događa se difuzno po cijelom organu, a to je vidljivo kod ultrazvučnog pregleda.
  5. Proces tumora organa ili metastatska lezija. Da biste isključili rak, potrebno je uraditi niz drugih studija, poput MRI, CT i biopsije.
  6. Policistična lezija ili ciste na više organa. Takve patološke žarišta imaju jasan izgled i glatku ivicu, pojave karakteristične za bolest kao što je cistična fibroza.

Uz to se opaža i pojava difuznog procesa sa fibrozom organa. Ovu bolest karakterizira ne samo visoka ehogenost, već i smanjenje samog organa.

Indikacije za ultrazvučnu dijagnostiku

Pregled gušterače radi ultrazvučne dijagnostike može se propisati ako postoji neugodan osjećaj u hipohondrijumu na lijevoj strani i pojača bolne simptome u donjem dijelu leđa, kako kod odrasle osobe, tako i kod djeteta.

Oštar bezrazložan gubitak kilograma takođe je razlog ovog pregleda gušterače i drugih organa trbušne šupljine.

Obavezno, ultrazvuk propisuju specijalisti kako bi potvrdili ili odbacili prethodno postavljenu dijagnozu. Izvršen ultrazvuk gušterače i njegovo dekodiranje otkriće prisustvo cističnih lezija ovog organa, razvoj apscesa, nekroze i drugih neoplazmi benigne ili zloćudne prirode.

Pored toga, ultrazvučna dijagnostika propisana je u sljedećim slučajevima:

  • s atrofičnim poremećajima na stražnjem dijelu želuca koji su otkriveni tokom gastroskopskog pregleda,
  • sa dijabetesom
  • s promjenama u vanjskom obliku dvanaestopalačnog crijeva i želuca, otkrivenim tijekom rendgenskih pregleda,
  • s pojavom žutice na koži,
  • pojava redovnih poremećaja u probavnom traktu.

U teškim situacijama, sa akutnim jakim simptomima boli, specijalista može uputiti pacijenta na ultrazvučnu dijagnostiku bez prethodne pripreme tela.

Ali, u takvim slučajevima, rezultati pregleda možda nisu u potpunosti točni, pa je sasvim moguće identificirati specifičan patološki poremećaj i postaviti dijagnozu za hitnu terapiju.

Norme i odstupanja rezultata ultrazvuka

Rezultati dijagnoze gušterače su normalni, i kod žena i kod muškaraca imaju sljedeće pokazatelje:

  • tijelo žlijezde koje se nalazi u gušterači može imati širinu od 21 do 25 mm,
  • širina glave koja graniči sa dvanaestopalačnim crijevom 12, koja strši na desnu stranu kralježnice, treba biti od 32 do 35 mm,
  • duljina cijelog gušterače može varirati od 16 do 24 cm,
  • Kanal Wirsong trebao bi imati debljinu od jedan i pol do dva mm.

U svih ljudi rezultati ultrazvuka mogu imati malo drugačije normalne pokazatelje. Da bi se utvrdio razvoj patološke promjene na ovom organu, uzimaju se u obzir gornje granice.

Veoma je važno da se ne u svim slučajevima kada se otkriju manja odstupanja gornjih granica od norme, dogodi razvoj patologije.

Heterogena struktura pankreasa i ostale vrste njegovih promjena imaju veliku težinu u prepoznavanju patološkog poremećaja. Dešifriranje ultrazvuka gušterače obično treba imati sljedeće karakteristike:

  • rubovi trebaju biti glatki, oblici trebaju imati jasan obris s lako prepoznatljivim pojedinim dijelovima parenhimskog organa,
  • prisutnost homogenih tkiva koja imaju gustinu strukture koja odgovara gustini tkivnih struktura u organima kao što su jetra i slezina,
  • Prolaz koji vodi duž organa Wirsung koji se ispituje ne bi trebao imati zone s vidljivim širenjem i trebao bi biti dobro vidljiv.

Vrste pankreatitisa

Upala pankreasa ima tri vrste: akutna, hronična i reaktivna. Akutni oblik bolesti karakteriziraju promjene u tkivu (razgrađuje se), moguće je krvarenje i nakupljanje gnojnih tvari.

U hroničnom obliku bolest teče polako. Potrebna je stalna prehrana i lijekovi.

Bolest se naziva reaktivnom ako se napad akutnog pankreatitisa pojavi zajedno s pojavom bolesti jetre, želuca, dvanaesnika, žučnog mjehura.

Kako izgleda zdrava gušterača?

Gušterača je parenhimski (guste građe) organ, koji se sastoji od lobula i interlobarnih septa, funkcionalno je podijeljen na dva dijela: endokrini i egzokrini. Prvi proizvodi hormone (glukagon i inzulin) direktno u krvotok, a drugi u lumen dvanaestopalačnog crijeva (somatostatin, gastrin, lipaza, amilaza).

Organ se većim dijelom nalazi u retroperitonealnom prostoru, odnosno izvan trbušne šupljine. Gvožđe se obično sastoji od glave, ponekad prevlake, tijela, repa i ima S-oblik. U nekim slučajevima postoje i druge mogućnosti strukture organa koje se pripisuju razvojnim anomalijama:

  • oblik prstena
  • spiralni pankreas,
  • aberantna žlijezda (inkrementalno),
  • podijeliti.

Na fiksnom udisanju ili izdisaju (optimalno - naduvajte stomak gore), ljekar uspijeva u potpunosti ukloniti žlijezdu. Ponekad se zbog potkožnog masnog sloja ili nadutosti vizualizira samo njegova glava uz tijelo.

Zdrava žlijezda na ultrazvuku

Ultrazvučna slika nepromijenjene žlijezde može imati različit izgled, kako u pogledu svoje ehogenosti, tako i po svojoj strukturi. Treba imati na umu da je ehogenost normalnog gušterače jednaka onoj u jetri, ali može biti malo veća ili niža. Važan kriterij je da gustina organa ne sme prelaziti gustoću okolnog masnog tkiva (na ultrazvuku je „bijela“).

Parenhim pankreasa je mali ili grubozrnat, ponekad s tankim hiperehoičnim slojevima u obliku „rezanog mesa“, što sonologi pogrešno smatraju znakovima hroničnog pankreatitisa. U starijih ljudi njegova je ehogenost gotovo jednaka ehogenosti okolnih vlakana zbog prirodnih promjena povezanih sa starenjem. U ovom slučaju konture gušterače su neravne i nejasne.

U malom broju slučajeva Wirsung-a, kanal se kod zdravih ljudi može malo proširiti (kroz njega gvožđe oslobađa svoje enzime u lumen dvanaestopalačnog crijeva). Ne zaboravite da je ultrazvuk dijagnostička metoda ovisna od operatora, pa ponekad postoje poteškoće u interpretaciji podataka.

Koje su nejasne konture gušterače?

Kao što je gore navedeno, žlijezda ima nekoliko opcija za normalnu ultrazvučnu sliku, pa normalno može biti i homogena i grubozrnata. Važno je razumjeti da neravni obrisi gušterače nisu jedini kriterij po kojem se može sumnjati ili potvrditi patologija.

U nekim slučajevima, hrapavost ili nejasnost kontura mogu biti uzrokovane upalnim ili strukturnim patologijama:

  1. Ciste - To su najčešće zaobljeni anehogeni („crni“ na ekranu) formacije s jasnim i tankim obrubom koji mogu deformirati konturu žlijezde, stisnuti lumen glavnog velikog kanala. Oni su podijeljeni na istinite i lažne. Poslednja vrsta cista (pseudocista) često je rezultat akutnog upalnog procesa (pankreatitisa) ili traume.
  2. Apscesi - gnoj zabija u šupljinu. Na ultrazvuku se određuju u obliku hipoehoičnih okruglih ili nepravilno oblikovanih područja sa heterogenom ehostrukturom. U CDC režimu, protok krvi je jednostruk ili uopšte izostao. Takve promjene uvijek prate živopisna klinička slika: vrućica, zimica, jaka bol u projekciji apscesa.
  3. Tumori - može imati strukturu identičnu žlijezdi, jasne granice i zaobljenog oblika. Maligne novotvorine obično su heterogene, velike, deformiraju konturu organa i imaju izražen mješoviti protok krvi. Njihova česta lokalizacija: glava ili rep. Ponekad tumori stisnu izlučni kanal, uzrokujući reaktivno oticanje gušterače.
  4. Akutni pankreatitis - jaka upala žlezde koja ima živopisne simptome. Organ se zbog difuznog edema povećava u veličini, smanjuje se njegova ehogenost, a parenhim postaje jarko heterogen. Konture gube oštrinu, postaju mutne. Wirsung kanal se znatno proširuje. Nakon nekog vremena u žlijezdi se mogu pojaviti ciste, apscesi ili hemoragije.

Hronični pankreatitis dovodi i do promjene ujednačenosti i oštrine granica, kod kojih raste žljepka vezivnog tkiva u žlijezdi i pojavljuju se male kalcifikacije. Sve to deformira organ, dajući mu karakterističnu sliku ultrazvuka.

Zašto dolazi do takve promjene gušterače

Dakle, neravne konture u nedostatku promjena ehostrukture i veličine organa su norma. Samo željezo može imati pomalo heterogenu gustoću i ehogenost iznad ili ispod jetre.

Da bi se razjasnila dijagnoza može se propisati biohemijska studija, krv za tumorske markere, koprocitogram i računarska tomografija.

Parenhimske promjene

Za razliku od difuznih, parenhimske promjene ne pokazuju povećanje veličine ili prisustvo tumora nalik gušterači. U ovom slučaju govorimo o homogenoj transformaciji tkiva organa, čiji uzrok može biti:

  • akutni ili hronični oblik pankreatitisa,
  • dijabetes melitus
  • lipomatoza.

Drugi kriterij koji nije od male važnosti je ehogenost. Promjena ehogenosti u tkivima gušterače jedna je od najozbiljnijih nepravilnosti koja može ukazivati ​​na prisustvo mnogih patologija i bolesti. Ako je povišena, onda je to obično simptom:

  • fibrolipotamoza,
  • hronični ili akutni pankreatitis,
  • neoplastični procesi
  • upala uz prisustvo fibroze.

Lezije gušterače

PogledZnačajkaRazlozi
Manje konverzijeBlago povećanje veličine organa, blaga difuzijaNeuspjeh u dijeti, često prejedanje, stres
Umerena promenaNedostatak konsolidacije, heterogenost tkanina, zrnasta strukturaPromjene povezane s godinama, pankreatitis, gastrointestinalne bolesti, genetska predispozicija, hormonska neravnoteža
Izražene promjenePovećanje veličine nekog organa, promjena njegovih kontura, povećanje ehogenostiPankreatitis, lipomatoza, dijabetes
Patološke transformacijePromjene u strukturi tkiva organa, značajno povećanje njegove veličine, prisustvo formacija i područja sabijanja, nenormalna transformacija gušteračeFibroza, rak, benigni tumori

Unatoč činjenici da su rezultati ultrazvuka važni u procesu pregleda gušterače, liječnik može postaviti tačnu dijagnozu tek nakon sveobuhvatnog pregleda oboljelog organa, koji uključuje prikupljanje anamneze, laboratorijske pretrage krvi, endo ultrazvuk i računarsku tomografiju.

Simptomi bolesti

Sa hroničnim oblikom, pacijent ima bolne senzacije u gornjem dijelu trbuha. Bolni osećaji mogu se osetiti u levom, ređe u desnom hipohondriju. Pojavljuju se na pozadini neuhranjenosti, konzumiranja alkohola. Bol može biti ili prigušen ili akutan. A takođe postoji osećaj mučnine i povraćanja.

Za akutni oblik karakteristična je sljedeća slika:

  • iznenadna, jaka bol u gornjem dijelu trbuha, koja dovodi do šoka, može dati pod lijevu ramenu,
  • oslabiti povraćanje
  • proliv

Kod reaktivnog pankreatitisa pacijent razvije bolove koji se smanjuju i smanjuju, a imaju šindre. Karakterističan je i okus žuči u ustima, povraćanje.

Šta se može utvrditi pomoću ultrazvuka

Svim pacijentima koji imaju upalu gušterače propisan je ultrazvučni pregled. Provodi se s akutnim i kroničnim pankreatitisom, te kod sumnji na bolest.

Ultrazvuk će pokazati u kakvom su stanju konture i tkiva žlijezde:

  • ako je obris nejasan, tada nastaju upalne promjene u gušterači, oteklina je započela. Ali može biti i dokaz želuca ili dvanaestopalačnog creva,
  • kontura je konveksna, ali istovremeno glatka - cista koja se formira na gvožđu,
  • neujednačeni obrisi karakteristični su za pankreatitis i neoplazme,
  • gomoljasti, zamagljeni rubovi označavaju rak.

Ultrazvučni pregled takođe pokazuje stanje tkiva pankreasa. U zdrave osobe je srednje gustine. Ako se poveća gustoća, tada je naraslo vezno tkivo. Ovo je stanje karakteristično za hronični pankreatitis, ali može biti dokaz promjena u starosti. Na ekranu su takva područja bijela.

Uz smanjenu gustoću tkanine, slika na ekranu biće crna. Ovo stanje je karakteristično za akutni oblik pankreatitisa.

U svakoj fazi bolesti mijenjaju se obrisi gušterače i njegova struktura. U prvoj fazi akutnog oblika bolesti konture gušterače su mutne i neujednačene, gustoća je smanjena, kanal se proširuje.

U drugom stadiju može se pojaviti cista ili apsces. Kontura će biti zaobljena, gustoća tkiva će se smanjiti.

Kod hroničnog pankreatitisa obrisi postaju mutni. Ako se u žlijezdi pojave kamenje, kontura poprimi zaobljeni oblik, gustoća na ovom mjestu će se povećati.

Cista i oteklina

Ako je crna gustoća s glatkim, dobro definiranim rubovima vidljiva na gušterači tokom ultrazvučnog pregleda, to je dokaz da se na tim mjestima sakupila tekućina (cista je porasla) ili se nakuplja gnoj.

Rak na gvožđu izgleda poput crnih ili bijelih mrlja. Ovisi o tome koja se vrsta raka razvija u tijelu. Mogući su mešani slučajevi.

Uz abnormalnosti pankreasa vidljiva su dva kanala pankreasa i nejasna struktura koja neravnomjerno prenosi protoke ultrazvuka.

Kako se pripremiti za ultrazvuk

Prije svega, morate organizirati pravilnu prehranu. Ne koristite proizvode koji doprinose stvaranju gasova: soda, slatkiši, mahunarke, majonez, kupus itd. Plinovi naduvaju crijevne petlje, a oni zauzvrat zatvaraju gušteraču. Istraživanje možda neće uspjeti.

Za smanjenje stvaranja gasova prikladno je uzimati adsorbense, enzime gušterače, karminativne lijekove.

Za vrijeme pripreme za ultrazvuk treba smanjiti konzumaciju mesa i mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, ribe. A takođe slijedi:

  • izuzeti alkoholna pića,
  • zaboravite na pušenje
  • mogu se uzimati lekovi koji smanjuju stvaranje gasova,
  • posljednji obrok bi se trebao održati 6 do 8 sati (kod djece 3 sata) prije početka studije.

Kada je ultrazvuk zabranjen

Doktor neće propisati ultrazvuk ako je alergija na korišćeni gel ili ako je život pacijenta u opasnosti. Kada se stanje pacijenta stabilizira, bit će moguće provesti ultrazvučnu studiju. Pacijenti koji imaju pretilost u trećem stadijumu, ova se provjera ne vrši, budući da nema dobrog pregleda.

U slučaju ogrebotina i rana, ultrazvuk se takođe neće raditi. To je zato što je nemoguće ostvariti dobar kontakt. Kao rezultat toga, loš pregled.

U slučaju problema sa gušteračom, potrebno je pravilno i na vrijeme organizirati liječenje, proći određene studije od strane liječnika. Osloniti se na vlastite resurse i baka sredstva je opasna igra sa zdravljem.

Ultrazvučni indikatori za djecu

Norma pokazatelja gušterače kod djece u potpunosti ovisi o spolu, tjelesnoj težini i dobnoj kategoriji djeteta. Postoji posebna tabela prema kojoj se vrši proračun prisustva kršenja parenhimskog organa. Novorođena djeca imaju sljedeće pokazatelje veličine gušterače: širina - od 5 do 6 mm, a ukupna dužina od 4 do 5 centimetara. S vremenom, veličina probavnog sustava u djece postaje veća i do dobi od 10 godina dužina gušterače može doseći 14-15 centimetara. Što se tiče pojedinih dijelova organa koji se proučavaju i njihovih pokazatelja širine, u skladu s određenom starosnom grupom, oni se često mijenjaju.

Do danas se ultrazvučna dijagnostika propisuje bez odlaganja za svu decu mlađu od jedne godine. Zahvaljujući ovoj metodi ispitivanja u ranim fazama, moguće je dijagnosticirati urođene patologije, što omogućava pravovremenu terapiju i isključenje mogućih komplikacija u starijoj dobi.

Šta pokazuje patološka promjena u parenhimskom organu na ultrazvuku?

Nenormalni parametri pronađeni ultrazvučnom dijagnostikom parenhimskog organa mogu ukazivati ​​na razvoj izolovanog oštećenja ili dijela složenog patološkog procesa. U nekim slučajevima dijagnoza ultrazvuka ne daje potpunu kliničku sliku, već daje samo neizravne podatke u obliku sužavanja ili dodatnog kanala. U takvim situacijama su propisane dodatne metode istraživanja.

Posebnu razinu informacija o stanju parenhimskog organa nosi kontura gušterače. U zdrave osobe ima lijepe, glatko tekuće i jasne obrise. Ali, ako se na ultrazvučnoj dijagnostici vizualiziraju neravne konture gušterače, tada možemo suditi o razvoju patologije. Štoviše, neujednačena kontura može imati nejasne obrube, hrapavost ili nazubljenu ivicu. Gomoljasto oticanje može se pojaviti na neobičnim mjestima, na primjer, u vratu.

U većini slučajeva prilično je teško prepoznati razvoj neoplazme etiologije karcinoma, jer su najčešće one vizualizirane već u kasnijim fazama razvoja. Ali u tipičnim situacijama, na monitoru ultrazvučne mašine često možete razmotriti prisustvo malih hipoehoičnih formacija koje imaju nejasne granice, to je mjesto tumora, edema ili zone lezije gušterače.

S razvojem ciste, poremećajima u odljevu enzima, stagnacijom venske i arterijske cirkulacije ili apscesom, ultrazvučna dijagnostika otkriva eho-negativne zone u gušterači koje ne odražavaju ultrazvučni val i pojavljuju se u obliku bijelih mrlja na ekranu.

Potpuno bijela gušterača može se pojaviti na monitoru tijekom razvoja akutnog oblika pankreatitisa, koji će također pokazati neravnu konturu ispitivanog organa, sa zamagljenim obrisom. Nadalje, kod pankreatitisa: struktura je heterogena s različitim stupnjevima ehogenosti u različitim dijelovima žlijezde.

Slika ultrazvuka u razvoju hroničnog oblika pankreatitisa nešto je drugačija:

  • valoviti obrisi žlijezde su naznačeni, naznačeni u nekim segmentima malim natezanjem,
  • smanjena ehogenost i povećana veličina glave, tijela i repa žlijezde,
  • u slučajevima pogoršanja opaža se povećana razina ehogenosti, što znači početak razvoja atrofičnih procesa i pojavu fibroze.

Sa takvim patološkim promjenama gušterače, rezultati ultrazvuka neće dati tačnu dijagnozu, pa se pacijent u većini slučajeva preusmjerava na druge instrumentalne metode ispitivanja koje imaju viši nivo informacija, kao što su MRI ili CT.

U nekim se slučajevima tijekom pregleda može otkriti prilično gusta struktura gušterače s tamnim nijansama i razvoj difuznog stvaranja vezivnog tkiva oko cijelog organa. Mnogi pacijenti, vidjevši takvu sliku na monitoru, pomisle: šta to znači? Slična promjena u parenhimskom organu ukazuje na razvoj fibroze. Na medicinskom slengu identifikacija tamnih nijansi vlaknastih i koštanih promena žlezde naziva se „crna žlezda“.

Proces dešifriranja

Na kraju ultrazvučnog pregleda specijalista procjenjuje rezultate ispitivanja parenhimskog organa i piše zaključak o ovom postupku koji detaljno opisuje cjelokupni transkript ultrazvuka.

Razvoj bilo kojeg patološkog procesa pokazuje postojanje nekoliko pokazatelja koji odstupaju od norme.

S malim odstupanjem rezultata istraživanja od normativnih pokazatelja, specijalista za dijagnostiku ne može postaviti tačnu dijagnozu. Dešifrovanje studije traje do 15 minuta, odmah po završetku postupka ispitivanja.

Pogledajte video: KO JE TO? STA JE TO? #Ljubav (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar