Hipoglikemijska dijeta za mršavljenje i dijabetičare - meni za svaki dan i tabela sa indeksom proizvoda

Prehrambeni sustav poput dijete glikemijskog indeksa zasnovan je na kontroli unosa ugljikohidrata u organizam, a sam GI indikator pokazuje koliko se brzo apsorbira glukoza sadržana u određenom proizvodu.

Recenzije mnogih žena kažu da zahvaljujući ovom sistemu možete brzo i vrlo brzo smršavjeti. Naučite prednosti i nedostatke takve prehrane, upoznajte se s receptima za kuhanje dijetalnih jela.

Što je dijeta sa niskim glikemijskim indeksom

Osnova prehrane je ovisnost ljudske tjelesne mase o glikemijskom indeksu hrane koju konzumiraju. Na polju gubitka kilograma takav je sustav prehrane postao revolucija, jer zahvaljujući njemu lako je smršavjeti, a rezultat ostaje dugo vremena. Pridržavajući se svih pravila ishrane na glikemijskom indeksu nećete probiti, jer je glavni princip metode mršavljenje bez gladi.

Hipoglikemijska dijeta za mršavljenje i dijabetičare

Načela prehrane

U stvari, Montignac dijeta je uravnotežena prehrana. Promatrajući takav sistem, morate odabrati koju hranu možete konzumirati, s obzirom na njihov utjecaj na metaboličke procese: to će spriječiti dijabetes, prekomjernu težinu i razne vrste krvožilnih i srčanih bolesti.

Morate pravilno izgubiti kilograme - ne gladujući, već brojeći GI proizvoda. Za gubitak kilograma, ovaj bi pokazatelj trebao biti nizak. U skladu s tim, autor je razvio tablicu, podijelivši proizvode prema njihovoj vrijednosti glikemijskog indeksa. Kao osnova uzimaju se sljedeći standardi:

  • nizak nivo - do 55,
  • prosjek - 56-69,
  • visoka - od 70.

S obzirom na početnu težinu, za mršavljenje se preporučuje 60-180 jedinica dnevno. Pored ovoga, tehnika uključuje provedbu niza jednostavnih pravila:

  • piti najmanje 2 litre mirne vode dnevno,
  • pridržavati se frakcijske prehrane, dijeleći hranu na nekoliko prijema. Pauza između njih ne bi smjela biti veća od 3 sata,
  • analizirajte hranjivu vrijednost jela - ne kombinirajte masti s ugljikohidratima.
Pijte najmanje 2 litre mirne vode dnevno

Glikemijski indeks proizvoda za mršavljenje

Posebna tablica u kojoj je naznačen glikemijski indeks proizvoda dizajnirana je tako da imate predstavu o tome kako se brzo ugljikohidrati razgrađuju do glukoze u bilo kojem određenom jelu. Podaci su važni za ljude koji preferiraju dobru prehranu i za one koji pate od dijabetesa i žele smršavjeti.

Proizvodi sa niskim GI

Proizvodi koji pripadaju ovoj grupi mogu dugotrajno suzbiti osjećaj gladi, jer kada uđu u tijelo, njihovi složeni ugljikohidrati duže se apsorbiraju u probavnom traktu i uzrokuju glatko povećanje razine šećera. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom uključuje:

Ime

GI

Ostrige, soja sos, škampe, školjke, ribe

Gljive, orasi, lješnjaci i pinjoli, bademi i kikiriki, pistacije i lješnjaci, brokoli, tikvice, krastavci. Zeleni pasulj, đumbir, crvena paprika. Kiseli kupus, briselski klice, cvjetača, bijeli kupus, špinat, rabarbara, celer. Crna ribizla, zelena salata, kopar, rotkvice, masline, luk.

Kakao, limunov sok, trešnja, patlidžan, jogurt bez ukusa, gorka čokolada, artičoka.

Grašak, grah, ječam kaša. Jagode, kupine, jagode, maline, crvena ribizla, trešnje, borovnice, koprive.

Mandarina, pomelo, grejpfrut, kruške, pasijsko voće, suhe marelice. Cvekla, beli luk, leća, mrkva, marmelada, mleko, pomelo, paradajz.

Dunje, kajsija, narandža, šipak, nektarina, jabuka, breskva, sezam, makovo sjeme, jogurt. Kvasac, senf, sjemenke suncokreta, zeleni ili konzervirani grašak, kukuruz, korijen celera, sok od rajčice. Šljive, sladoled od vrhnja, crni ili crveni grah, hljeb od punog zrna ili proklijali žitarica, divlji riža.

Proizvodi glikemijskog indeksa

Tokom prolaska druge faze hipoglikemijske prehrane možete koristiti:

Ime

GI

Špagete od pšeničnog brašna, suhi pasulj, zobene kaše, heljde, sok od šargarepe, cikoriju.

Džem, brusnice, hljeb, grožđe, banane, vermike, kokos, sok od grejpa.

Mango, kivi, ananas, persima, pomorandža, sok od jabuke i borovnice, džem i džem, smokve. Tvrde tjestenine, rakovi štapići, granola, smeđa riža, mljevena kruška, konzervirana breskva.

Kečap, senf, suši i peciva, sok od grožđa, kukuruz u konzervi.

Kakao sa šećerom, sladoled, industrijska majoneza, lazanje, pica sa sirom i rajčicama, palačinke s pšeničnim brašnom, riža dugog zrna. Dinja, papaja, zobena kaša spremna.

Raženi hljeb, kvasac smeđi hljeb, tjestenina sa sirom, kuvani krompir u uniformi, konzervirano povrće, kuhana repa. Džem, grožđice, javorov sirup, sorbet, granola sa šećerom, marmelada.

Prehrana glikemijskog indeksa - gdje započeti

Počevši graditi dijetu koja se temelji na glikemijskom indeksu proizvoda, u potpunosti isključite one koji imaju visoku stopu: krompir, slatko voće, med, kokice i drugo. Zapamtite da se tokom trudnoće ne biste trebali oštro ograničavati, jer ovi proizvodi sadrže komponente neophodne za razvoj bebe.

Planirajte svoj prehrambeni meni tako da ga sastoje više od graha, povrća, mliječnih proizvoda, pomorandže, pasulja, zelenila. U izbornik možete dodati slatkiše, na primjer, marmeladu.

Prehrana glikemijskog indeksa - gdje započeti

Hipoglikemijska dijeta

Dijeta koja se temelji na glikemijskom indeksu hrane idealna je za osobe s prekomjernom težinom. Suština prehrane je:

  1. Izuzetak je nagli pad šećera u krvi, jer je to glavni razlog lažne gladi zbog koje se tijelo počinje skladištiti u potkožnom tkivu trbuha i razgrađuje masnoću dobivenom iz jednostavnih ugljikohidrata koje jedete.
  2. Zamjena jednostavnih ugljikohidrata s kompleksnim, tako da šećer neće "skočiti" iznad normalnog.
  3. Izrada jelovnika, čiji su glavni elementi složeni ugljeni hidrati - oni se polako apsorbuju i dugo zasićuju organizam.

Faze prehrane

S obzirom na to šta predstavlja dijeta na glikemijskom indeksu, odmah biste se trebali upoznati sa svim njegovim fazama:

  1. Prva uključuje upotrebu hrane s niskim GI, zbog toga će doći do aktivnog sagorijevanja masti. Trajanje prve faze može biti od 2 tjedna - dok vaša težina ne dostigne željeni nivo.
  2. Tijekom prolaska druge faze prehrane prema glikemijskom indeksu dopušteno je jesti jela s prosječnim GI - to će pomoći konsolidaciji rezultata. Trajanje faze je najmanje 2 tjedna.
  3. Treća faza je izlazak iz prehrane. Ishrana se temelji na hrani sa niskim i srednjim GI, ali postepeno možete dodavati ugljikohidrate s visokim GI.

Jelovnici sa niskim glikemijskim indeksom

Prednost prehrane je širok izbor namirnica s minimalnim GI. Smislivši tablicu, možete sami pripremiti različita jela, sastavljajući sastojke zajedno.

Zapamtite da je jedan od glavnih principa kombiniranja dijetalnih obroka taj da doručak treba biti srdačan, ručak upola manje kalorija, a večera lagana. Jelovnik sa niskim glikemijskim indeksom na jedan dan izgleda ovako:

  • doručak - zobena kaša sa suhim voćem ili jabukama, voćni sok (po mogućnosti jabuka) ili mlijeko s 0% masti,
  • ručak - prvo jelo bilo kojeg povrća, možete dodati žitarice, na primjer, ječam. Kriška raženog hljeba od integralnog brašna, nekoliko šljiva za desert,
  • popodnevni čaj i grickalice - biljni, zeleni čaj ili kefir, voda bez plina,
  • večera - kuvana leća, mali komad nemasnog bijelog mesa (ili pileći file). Druga opcija je čaša jogurta s niskim udjelom masti i povrtna salata začinjena maslinovim uljem.

Recepti za hranu s niskim glikemije

Jela koja se mogu napraviti od proizvoda sa niskim glikemijskim indeksom, jednom kad su u stomaku, ne izazivaju nagli porast šećera. To znači da će nakon uzimanja takvog obroka vaše tijelo biti dugo zasićeno i nećete željeti imati zalogaje između obroka. Pogledajte nekoliko recepata za hipoglikemijsku dijetu - pomoću njih možete postići željeni rezultat u gubitku kilograma.

  • Vrijeme kuhanja: 50 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 3 osobe.
  • Sadržaj kalorija: 55 kcal.
  • Namjena: za ručak.
  • Kuhinja: ruska.
  • Poteškoća u pripremi: lako.
Mesna supa

Kupusna juha s dodatkom fileta ili nemasnog mesa na kosti jedno je od najzdravijih i najzdravijih jela dopuštenih u bilo kojoj fazi hipoglikemijske prehrane. Popis sastojaka za prvu uključuje povrće koje se preporučuje koristiti svježe, ali ni nakon toplinske obrade njihov GI neće biti puno više od preporučenog već u prvoj fazi.

  • paradajz - 1 kom.,
  • crvena paprika - 1 kom,
  • krompir - 2 kom.,
  • luk - 1 kom,
  • kupus - 0,25 grla,
  • mrkva - 1 kom.,
  • nemasno meso - 300 g,
  • lovorov list, začini, sol, začinsko bilje - po ukusu.

  1. Meso skuhajte tako što komad stavite u hladnu vodu.
  2. Nasjeckajte paradajz, mrkvu, papriku i luk, malo propržite, u šerpu sipajući malo biljnog ulja.
  3. Kupus sitno isjeckajte.
  4. Ogulite krompir, narežite na kockice.
  5. U pripremljeni mesni juhu dodajte kupus, nakon 10 minuta. dodajte krompir. Nakon ključanja sastojaka 10 minuta, pošaljite preostalo povrće.
  6. Ostavite kupusnu juhu na vatri 10 minuta, a zatim dodajte začin i sol. Ugasite vatru nakon jednog minuta.

Pirjani kupus

  • Vrijeme kuhanja: 35 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 5 osoba.
  • Kalorična jela: 40 kcal.
  • Namjena: za ručak.
  • Kuhinja: ruska
  • Poteškoća u pripremi: lako.

Dijeta s glikemijskim indeksom pomaže svima da postignu željene rezultate u gubitku kilograma, jer se jela mogu pripremati na različite načine: parena, pečena ili pirjana. Pokušajte napraviti kupus, povrće na listi sa niskim GI. Kuhani kupus uz dijetu treba kuhati bez dodavanja ulja. Umjesto toga, možete koristiti povrtne ili mesne juhe.

Pirjani kupus

  • luk - 1 kom,
  • karanfil - 1 kom,
  • kupus - 1 kg
  • čorba - 2 žlice.,
  • paradajz pire - 2 kašike. l.,
  • lovorov list, biber, sol - po ukusu.

  1. Kupus sitno isjeckajte, stavite u kotlić. Stavite gulaš, lovor juhu.
  2. Pržite nasjeckani luk, pomiješan sa paštetom od paradajza.
  3. Mekom kupusu dodajte gotov luk, začine.
  4. Izbacite sve min. 10, poklopite i ostavite da posuda stoji neko vrijeme.

Pileća salata s avokadom

  • Vrijeme kuhanja: 50 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 2 osobe.
  • Sadržaj kalorija: 65 kcal.
  • Odredište: za večeru.
  • Kuhinja: ruska
  • Poteškoća u pripremi: lako.

Mnogi ljudi vole hipoglikemijsku dijetu, jer ovdje na meniju može biti apsolutno bilo što, glavni uvjet je da se jela sastoje od proizvoda s niskim ili srednjim glikemijskim indeksom. Primjećujući takav sistem ishrane, nećete gladovati, a vaša dijeta će se napuniti vašom omiljenom hranom. Dizajnirajte dijetalni meni laganom i ukusnom salatom s piletinom, avokadom i krastavcima.

Pileća salata s avokadom

  • krastavci - 2 kom.,
  • beli luk - 2 režnja,
  • soja sos - 6 kašika. l.,
  • sezamovo seme, zeleni luk po ukusu,
  • jaja - 3 kom.,
  • avokado - 1 kom.,
  • senf - 1 žličica,
  • pileća prsa - 1 kom.

  1. Pileća prsa skuhajte, razlomite na vlakna.
  2. Skuhajte jaja, isjeckana na kockice.
  3. Krastavce nasjeckajte na tanke kriške.
  4. Izmrvite avokado u male kocke.
  5. U posudi pomiješajte pripremljene komponente.
  6. Pripremite preljev: senf pomiješajte sa sojinim sosom, sjeckanim češnjakom i perjem luka. Smjesu izlijte u salatu, sve pospite susam sezama.

Za i protiv dijeta

Dijeta na glikemijskom indeksu svojim vrlinama impresionira sve koji žele smršavjeti:

  • čak i tijekom prve faze prehrane štrajk gladi je isključen, jer je jelov raznovrstan i hranjiv: dijeta se temelji na principima pravilne prehrane,
  • možete sjesti na dijetu barem cijeli život, jer ona koristi organizmu: zahvaljujući njoj se ubrzava metabolizam, crijeva bolje rade, rad svih unutrašnjih organa se normalizira,
  • Možete izraditi dijetu iz dijetalnih proizvoda tokom trudnoće i dojenja ljudima koji pate od različitih vrsta hroničnih ili ozbiljnih bolesti.

Što se tiče nedostataka, njihova prehrana s malo glikemije praktično nema. Međutim, prehrana po glikemijskom indeksu ne preporučuje se adolescentima i onima koji imaju problema u obliku:

  • metabolički poremećaj,
  • mentalni poremećaji
  • dijabetes melitus
  • oslabljeno stanje nakon operacije ili duže bolesti.

Relativni nedostaci prehrane na glikemijskom indeksu su taj što je nakon nje potrebno stalno slijediti tablicu koju su sastavili stručnjaci i što je s njom nemoguće postići brzo mršavljenje. Čak i ako se maksimalno potrudite, možete izgubiti do 10 kg u mjesecu, a na rezultat gubitka kilograma značajno utječu kalorijski unos hrane i količina fizičke aktivnosti.

Ostavite Svoj Komentar