Difuzne promjene gušterače: šta znači, kako se liječiti, dijeta

Ehogenost zdravog parenhima gušterače na ultrazvuku slična je ehogenosti jetre i slezine. U svojoj strukturi željezo ima glavu, tijelo i rep optimalne veličine. Nažalost, stručnjaci koji već imaju problema obraćaju se specijalistima, a na monitorima dijagnostičkih uređaja često vide znakove difuznih promjena gušterače zbog njegove upale ili druge patologije.

O difuziji

Izraz "difuzija" u prijevodu s latinskog znači "širenje" ili "interakcija". S gledišta fizike i hemije, to je prodiranje i interakcija atoma ili molekula jedne tvari s atomima i molekulama druge. Proučavajući fenomen difuzije, naučnici su bolje počeli da razumiju suštinu procesa koji se odvijaju u ljudskom telu. To je najčešće gušterača. Difuzne promjene - šta je to?

Taj se fenomen može lako uočiti. Dovoljno je dodati malo tinte u čašu vode i vidjeti kako se tvari miješaju. U anatomiji je taj fenomen povezan s interakcijom i zamjenom jedne stanice drugom. Upravo se to ultrazvukom otkriva: ćelije izmijenjene patologijom nalaze se pored zdravih. Znakovi difuznih promjena gušterače, po pravilu, su lokalne (žarišne) ili mješovite (difuzne) prirode.

Koje su difuzne promjene u parenhimu pankreasa?

Patogene promjene žljezdanog tkiva najčešće su kronične, pa stoga nema nikakvih simptoma. Ali ultrazvuk sa normalnim dimenzijama ehogenosti žlijezde je povećan. U starijih bolesnika koji pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetes melitusa, zdrave stanice postupno odumiru, zamjenjuju ih vezivnim ili masnim tkivom.

Također, takve transformacije primjećuju se kršenjem opskrbe krvlju enzimskih organa, jetre, kršenjem rada žučnih puteva, kršenjem endokrinih i metaboličkih procesa. U kojim drugim slučajevima se javljaju difuzne promjene na jetri i gušterači?

Slični simptomi primjećeni su kod pankreatitisa ili distrofičnih poremećaja metaboličkog procesa. Dijagnoza pankreatitisa možda nije potvrđena i tada nije propisano liječenje, a pacijent ne prepoznaje DIP. Tipične, šireće promjene nastaju u žljezdanom tkivu. Kod hroničnog tijeka bolesti patogene promjene tkiva su gotovo asimptomatske. To su blage difuzne promjene pankreasa.

Članci medicinskih stručnjaka

Difuzne promjene u strukturi tkiva gušterače su znakovi bolesti otkriveni ultrazvukom.

Pogledajmo pobliže značajke ove patologije, njihove vrste, uzroke ove patologije, simptome, dijagnostičke metode i metode liječenja.

, , , ,

Uzroci difuznih promjena gušterače

Uzroci patologije su raznoliki. Promjene se najčešće događaju tijekom metaboličkih-distrofičnih procesa u organu. Promjene se mogu razviti s poremećajima cirkulacije u ovom području, endokrinim i metaboličkim bolestima, poremećajem bilijarnog trakta i jetre.

U starijih i bolesnika sa šećernom bolešću tkivo gušterače smanjuje se u volumenu. Volumen koji nedostaje popunjava se masnim tkivom. Ove promjene se ne smatraju patologijom i ne zahtijevaju liječenje. Ali prema rezultatima ultrazvučnog pregleda, dijagnoza će zvučati kao difuzna promjena gušterače s povećanom ehogenošću s normalnim veličinama organa.

Slične promjene mogu se primijetiti ravnomjernom zamjenom uništenih tkiva organa vezivnim tkivom. Veličina žlijezde može biti normalna ili lagano smanjena. Ova simptomatologija nastaje zbog hroničnih metaboličko-distrofičnih poremećaja ili kod akutnog pankreatitisa. Ako dijagnoza akutnog pankreatitisa nije potvrđena, tada difuzne promjene ne zahtijevaju liječenje.

Uzroci različitih difuznih promjena gušterače:

  • Neuravnotežena prehrana, prekomjerna konzumacija začinjenog, slatkog, slanog, brašna, masnog.
  • Hronični stres i nasljedna predispozicija.
  • Zloupotreba alkohola, pušenje.
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta.
  • Iracionalni lijekovi.

Vrlo često se difuzne promjene gušterače javljaju kod pacijenata sa šećernom bolešću zbog nedostatka proizvodnje inzulina. Pacijentu diže šećer u krvi, a glukoza se pojavljuje u urinu. Promjene ove vrste zahtijevaju vrlo specifičan tretman koji je usmjeren na uklanjanje osnovne bolesti. Ne zaboravite na akutni i hronični pankreatitis koji dovodi do difuznih promjena gušterače i zahtijeva liječenje.

, ,

Difuzne promjene gušterače ne smatraju se neovisnom dijagnozom, ali ukazuju na prisutnost patološkog stanja, odnosno, oni su njegov zasebni simptom. Prisutnost difuznih promjena ukazuje na smanjenje ili povećanje veličine gušterače ili zbijanje tkiva i strukture organa. Promjene se mogu pojaviti zbog upalnih procesa, biti znak starenja, pojaviti se kao rezultat sklerotizacije. Nisu uvijek difuzne promjene (CI) praćene su osnovnom bolešću. Odnosno, takva bolest kao difuzne promjene gušterače ne postoji, ali nakon ultrazvučnog pregleda liječnik može napisati sličan zaključak. Ovo ukazuje na promjene u organu, najčešće metaboličko-distrofične.

Pankreas ili gušterača (pankreas) je najveća žlezda unutrašnje i spoljašnje sekrecije. Organ se nalazi u retroperitonealnom prostoru, na stražnjem zidu trbušne šupljine. Gušterača ima tijelo, glavu i rep, a sprijeda joj je prekriven stomak.

  • Najširi dio organa je glava pankreasa. Smještena je desno od kralježnice i ulazi u unutarnji zavoj dvanaesnika. Tijelo organa nalazi se ispred kralježnice, a na lijevoj strani polako prelazi u rep.
  • Gušterača ima kanal koji se kreće od repa do glave i proteže se u zid dvanaestopalačnog creva. Žlijezda se stapa s žučnim kanalom, ali u nekim slučajevima kanali sami izlaze u dvanaesnik.
  • Gvožđe stvara pankreasni sok, koji se sastoji od enzima koji probavljaju proteaze, lipaze i amilaze, odnosno on vrši egzokrinu funkciju. U tkivima organa nalaze se endokrine žlijezde koje proizvode inzulin koji pomaže glukozi da ga tkiva apsorbiraju.

,

Simptomi difuznih promjena gušterače

Simptomi CI ovise o osnovnoj bolesti koja je uzrokovala promjenu. Glavni simptomi izgledaju kao gubitak apetita, česte zatvor i proliv, osjećaj težine u stomaku. Pogledajmo simptome difuznih promjena karakterističnih za određene bolesti.

  • U akutnom pankreatitisu dolazi do povišenog pritiska u kanalu pankreasa koji uzrokuje oštećenje organa i izlazak probavnih enzima kroz tkivo žlijezde. To dovodi do uništenja tkiva gušterače i uzrokuje intoksikaciju tijela. Pacijent osjeća strašnu bol u lijevom hipohondriju, često povraćanje i mučninu. Pojavljuju se simptomi povećane tahikardije i niskog krvnog pritiska. Stanje se ne poboljšava, sve do intenzivne nege ili hirurškog tretmana.
  • Kod hroničnog pankreatitisa simptomi DIP-a su produženi. U prvoj fazi žlijezda je oštećena, što dovodi do njenog oticanja i malih krvarenja. S vremenom se gušterača smanjuje u veličini i skleroza, što dovodi do poremećaja proizvodnje probavnih enzima. Kako bolest napreduje, pacijent razvija jaku bol.
  • Ako su difuzne promjene gušterače uzrokovane fibrozom, tada na početku ove bolesti simptomi nisu. S fibroznom upalom normalno tkivo žlijezde mijenja se u vezivno tkivo. To dovodi do smanjene proizvodnje enzima i hormona koji podržavaju metaboličke procese u tijelu i odgovorni su za proces probave. Početni simptomi bolesti slični su simptomima pankreatitisa. Pacijent osjeća stalnu bol u lijevom hipohondriju i mučninu. Zbog nedostatka enzima pojavljuju se mučnina, proliv, povraćanje i oštri gubitak kilograma. U budućnosti, zbog iscrpljivanja rezervi proteina, tijelo počinje alergirati i poremetiti proizvodnju inzulina, što dovodi do šećerne bolesti.
  • Ako su promjene u gušterači uzrokovane lipomatozom, onda je to nepovratan proces. Zdravo tkivo žlezde zamenjuje se masnim tkivom. Budući da masne ćelije ne obavljaju funkcije probavnih žlijezda, tijelo počinje osjećati nedostatak tvari koje su neophodne za normalno funkcioniranje. Ozbiljnost, to jest simptomi lipomatoze, u potpunosti ovisi o stepenu difuznih promjena gušterače. Dakle, ako bolest ima ograničenu raspodjelu žarišta patologije, tada je postupak asimptomatski. Uz nekontroliranu progresiju, parenhim se komprimira masovnim nakupljanjem masnog tkiva, što uzrokuje bol i dovodi do poremećaja u gušterači.

,

Difuzne promjene u parenhimu pankreasa

Vrlo često se nalaze u zaključku ultrazvučnog pregleda. Ovo nije dijagnoza, već samo rezultat studije koja ukazuje na jednoliku promjenu u tkivima žlijezde, odsustvo kamenja, lokalnih žarišta, cista ili tumora. To jest, ultrazvučni pregled pokazuje da su uočene promjene u tkivima parenhima, čiji uzrok se mora razjasniti.

Ljekari razlikuju sljedeće uzroke difuznih promjena u parenhimu pankreasa:

  • Pankreatitis (akutni oblik) je ozbiljna bolest koja se javlja kao posljedica poremećenog izljeva sekreta zbog upalnog procesa u gušterači. Rezultat gore navedenog procesa ogleda se u difuznim promjenama u parenhimu žlijezde.
  • Hronični pankreatitis je oblik upale gušterače. Bolest se može pojaviti zbog patoloških procesa u žučnoj kesici i jetri ili se pojaviti neovisno.
  • Dijabetes melitus je bolest kod koje se zdravo tkivo žlijezde zamjenjuje masnim tkivom. Kao rezultat, na ultrazvuku su vidljive difuzne promjene u parenhimu organa.

Pored difuznih promjena, prilikom pregleda parenhima gušterače liječnici mogu dijagnosticirati povećanu ehogenost organa. Ehogenost tkiva smatra se jednim od važnih pokazatelja koji nam omogućava procjenu gustoće unutrašnjih organa. Ako je ultrazvuk otkrio povećanu ili smanjenu ehogenost parenhima pankreasa, tada su potrebni dodatni testovi kako bi se utvrdio uzrok ove patologije. Po pravilu, povećana ehogenost parenhima pankreasa nastaje kada:

  • Upalni proces sa stvaranjem fibroze - vezivno tkivo zaraste, zbog čega se odseci tkiva razlikuju u gustoći. Na ultrazvuku to daje hiperehoični signal. Bolest se može pojaviti zbog poremećaja metabolizma.
  • Lipomatoza pankreasa je zamjena zdravog tkiva parenhima organa masnim. Zbog promjena se opaža povećana ehogenost.
  • Akutni i hronični pankreatitis - upalna bolest dovodi do oticanja organa, zbog čega se gustoća parenhima mijenja, što znači da se povećava ehogenost tkiva.

, , ,

Difuzne promjene u strukturi gušterače

Postoje jednolike i neujednačene. Priroda promjena ukazuje na to da procesi koji se događaju u žlijezdi imaju opći, a ne lokalni oblik. Tkivo gušterače zbog upalnih procesa i oteklina može postati gušće ili obrnuto izgubiti svoju gustoću.

S neujednačenim difuznim promjenama strukture tkiva žlijezde najčešće se otkrivaju različiti tumori, ciste ili skleroza organa. Većina promjena odnosi se na parenhim žlijezde, jer njegova tkiva imaju žljezdanu strukturu. Mnogo je razloga koji dovode do promjena u strukturi organa. Promjene označavaju kršenje u radu tijela, koje bez dodatne dijagnoze i liječenja mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Budući da je gušterača odgovorna ne samo za proces probave, nego i za proizvodnju vitalnih hormona poput glukagona i inzulina.

Pogledajmo najčešće faktore koji dovode do strukturalnih promjena.

  • Upalne bolesti i druge lezije probavnog sistema.
  • Patološka nasljednost - vrlo često se bolesti gušterače prenose na djecu od roditelja.
  • Hronično nervno naprezanje, stres, povećani umor.
  • Nepravilna prehrana, zloupotreba slane, začinjene, masne i slatke hrane.
  • Pušenje i alkoholizam.
  • Starost pacijenta - vrlo često difuzne promjene strukture gušterače počinju u kasnoj dobi.

Zadatak lekara je da utvrdi uzrok promene. Ali nemojte zaboraviti da promjena strukture gušterače može biti simptomatologija mnogih bolesti. Odnosno, prisutnost samo strukturalnih promjena to nije razlog za postavljanje konačne dijagnoze. Doktor se vodi prikupljenom anamnezom i rezultatima drugih studija i analiza.

, , ,

Hronične difuzne promjene gušterače

Ne mogu se manifestirati dugo vremena. Hronične promjene ukazuju na prisutnost hroničnih bolesti i upalnih procesa. Uzrok ove vrste promjena može biti hronični pankreatitis, fibroza ili lipomatoza.

  • Lipomatoza je bolest kod koje se zdrava tkiva žlezde zamenjuju masnim ćelijama. Ova bolest najčešće pogađa ljude koji imaju dijabetes.
  • Ako je pored hroničnih difuznih promjena gušterače, ultrazvučni pregled pokazao povećanu ehogenost, ali normalna veličina žlijezde je sačuvana, onda je to fibroza. Bolest može biti uzrokovana poremećajima metabolizma ili pojaviti se kao rezultat spajanja vezivnog tkiva.

Hronične difuzne promjene gušterače ukazuju na jednolike promjene u organu. Ovakvi rezultati ultrazvučnog pregleda nisu dijagnoza, već djeluju kao signal za ljekara koji mora pronaći uzrok promjena i otkloniti ga.

, ,

Difuzne reakcije promjena gušterače

Znači sekundarne promjene, to jest odgovor organa na bolest. Difuzne reaktivne promjene mogu se dogoditi s bilo kojim bolestima probavnog sustava, jer su funkcije svih organa i sustava međusobno povezane. Ali najčešće, reaktivne promjene ukazuju na probleme s jetrom ili žučnim traktom jer upravo s njima gušterača ima najbližu vezu.

Reaktivne promjene mogu ukazivati ​​na prisutnost sekundarnog pankreatitisa koji se javlja kod pacijenata s bolestima probavnog sustava, zbog redovnog prejedanja, jedenja prženog, začinjenog, slanog. Patologija se javlja i kod nekih urođenih enzimskih poremećaja i zbog dugotrajne upotrebe lijekova ili abnormalnosti u razvoju bilijarnog trakta.

Kod ultrazvučnog pregleda difuzne reaktivne promjene gušterače slične su slike akutnog pankreatitisa. Jedan od dijelova organa je uvećan, najčešće rep, dolazi do širenja žlijezda žljezda i promjena u tkivima organa. Sa sekundarnim DI pacijent čeka kompletnu dijagnozu gastrointestinalnog trakta kako bi utvrdio pravi uzrok ove patologije.

Difuzne žarišne promjene u gušterači

Oni mogu ukazivati ​​na postojanje tumorskih procesa u tijelu, cista ili kamenca. To je uzrokovano lokalnim, odnosno žarišnim promjenama u tkivu gušterače. Slični procesi mogu se pojaviti zbog bolesti i organa gastrointestinalnog trakta i gušterače.

Difuzne žarišne promjene zahtijevaju dodatno istraživanje i obavezni tretman. Pošto ukazuju na patološki proces u tijelu. Pacijente s takvim nalazima ultrazvuka treba pripremiti za dugoročno, a možda i hirurško liječenje.

Difuzne fibrotske promjene u gušterači

To je ožiljak, odnosno zadebljanje vezivnog tkiva. Ova se patologija može pojaviti zbog metaboličkih poremećaja u tijelu, hroničnih upalnih procesa, virusnih ili alkoholnih intoksikacija ili oštećenja hepatobilijarnog sistema. Pri provođenju ultrazvuka fibrotičke promjene karakteriziraju povećana ehogenost i gustina organskih tkiva. Smanjenje gušterače nije uvek uočeno, jer promena veličine organa zavisi od stepena širenja promena tkiva.

Vlakne promene mogu ukazivati ​​na razvoj fibroma u tkivima organa. Fibroma je benigni tumor koji se formira iz vezivnog tkiva, ne metastazira i raste vrlo sporo. Bolest ne uzrokuje bolne simptome, stoga se može dijagnosticirati samo ultrazvukom. Ali ako je tumor velik, tada to dovodi do kompresije gušterače i organa koji se nalaze u blizini. Ovisno o lokaciji fibroida u gušterači, nastaju određeni simptomi:

  • Bol u lijevom ili desnom hipohondriju, u pupku i epigastrijumu je znak oštećenja pankreasa.
  • Ako se fibroid nalazi u glavi gušterače, tada se zbog suženih žučnih kanala pojavljuju simptomi žutice.
  • Ako fibroma komprimira dvanaestopalačno crijevo, tada pacijent razvija simptome slične crijevnoj opstrukciji (mučnina, povraćanje).

Vlaknaste promene zahtevaju lečenje. Liječenje se može izvesti i konzervativno, odnosno lijekovima i uz pomoć hirurške intervencije. Uz liječenje, pacijenta čeka dugi period oporavka, pridržavanje zdravog načina života i samo dijetalne hrane (tablica dijeta br. 5).

, ,

Difuzne distrofične promjene gušterače

To je nepovratan proces, koji je povezan s nedostatkom masnog tkiva, što dovodi do patoloških promjena u organu. Normalne ćelije gušterače zamenjuju masne ćelije, koje nisu u stanju da stabilno funkcionišu i podržavaju rad organizma. Difuzne distrofične promjene su lipodistrofija.

Degeneracija masti nastaje uslijed smrti organskih stanica, pod utjecajem niza faktora (upalni procesi, hronični pankreatitis, tumori). Zbog takvih patologija tijelo nije u mogućnosti vratiti svoj integritet. Ako je distrofija nastala zbog kvara, a broj mrtvih ćelija nije veliki, onda osoba možda nije ni svjesna takvih procesa u tijelu. Budući da gušterača će raditi ispravno. Ako distrofija napreduje i ćelije formiraju žarišta, onda to zaustavlja potpuno funkcionisanje gušterače.

Točna simptomatologija koja bi pomogla dijagnozi difuznih distrofičnih promjena nema. Po pravilu se problemi otkriju tokom ultrazvučnog pregleda. Sve ovo ukazuje na to da bilo kakve nepravilnosti u gušterači trebaju biti povod za dubinsku dijagnozu, koja bi mogla potvrditi ili odbiti difuzne distrofične promjene.

, , , , ,

Difuzne promjene u gušterači repa

Ovo je patološki proces koji zahtijeva detaljnu dijagnozu. Gušterača ima tri glavna dijela: glavu, tijelo i rep, koji je već glavni dio. Rep ima zakrivljen oblik kruške, uzdiže se i priliježe čvrsto se slezini. Optimalna širina repa pankreasa je 20-30 mm. Repni kanal smješten je u repu, koji ima dužinu od 15 cm i prolazi kroz cijelo tijelo organa.

Difuzne promjene u repu gušterače u pravilu ukazuju na njegovo sabijanje ili širenje. Do tih promjena dolazi zbog oštećenja propusnosti slezinske vene. Na pozadini ovih promjena može se razviti portalna hipertenzija bubrežnog oblika.

Difuzne promjene u repu gušterače zauzimaju četvrtinu svih bolesti organa. Ispitajte rep kroz slezenu ili lijevi bubreg. Ali liječenje patologije repa je vrlo teško. U pravilu pacijent podvrgne operaciji uklanjanja repa pankreasa i blokiranja krvnih žila organa da bi održao njegovo normalno funkcioniranje. Uz manje ili umjerene difuzne promjene, moguća je konzervativna terapija i redovno praćenje.

, , ,

Difuzne parenhimske promjene gušterače

Javljaju se kod različitih bolesti gastrointestinalnog trakta, a posebno gušterače. Treba napomenuti da su svi organi ljudskog tijela podijeljeni u parenhimske i šuplje. Parenhimski organi su ispunjeni glavnim tkivom, odnosno parenhimom. Gušterača i jetra su parenhimski organi trbušne šupljine, jer sadrže žljezdano tkivo, podijeljeno u mnogo lobula septama vezivnog tkiva i prekriveno kapsulom.

Djelovanje gušterače, žučnog trakta i jetre međusobno su povezani jer svi ti organi imaju jedan jedini kanal za izlučivanje žuči i soka pankreasa. Bilo kakve nepravilnosti u jetri pojavljuju se na gušterači i obrnuto. Difuzne promjene u parenhimu gušterače nastaju zbog metaboličko-distrofičnih bolesti, koje dovode do zamjene normalnog tkiva organa masnim ili vezivnim tkivom.

Difuzne promjene parenhima u pravilu se javljaju kod starijih bolesnika, bolesnika sa šećernom bolešću i kod osoba sa bolestima kardiovaskularnog sistema i poremećajima cirkulacije u gušterači. Promjene mogu biti uzrokovane bolestima jetre, organa gastrointestinalnog trakta, bilijarnog trakta ili dugotrajnim zaraznim i upalnim bolestima koje izazivaju metaboličke poremećaje.

Parenhimske promjene se javljaju kod pacijenata mlade i srednje dobi. Patologija je uzrokovana akutnim pankreatitisom. Promjene mogu ostaviti trag na funkcionalne sposobnosti gušterače i prouzrokovati bol. Da bi se utvrdile posljedice difuznih promjena, potrebno je izvršiti pregled pacijenta i dodatne analize.

, , , , ,

Provokativni faktori

Bolest može biti izazvana iz različitih razloga:

1) Neravnoteža u ishrani. Zloupotreba masne, brašnaste, slane, slatke i začinjene hrane.

2) Genetska predispozicija.

3) stres i nervno naprezanje.

4) Ovisnost o drogama i alkoholu.

5) Hronične bolesti probavnog sistema.

6) Samo-lijek i nesistematična upotreba lijekova.

Kako liječiti difuzne promjene gušterače? Razmotrite ovo u nastavku.

Nedovoljne količine inzulina u krvi i otkrivanje glukoze u urinu izaziva i DIP. U pravilu je uzrok tih promjena pankreatitis koji se mora liječiti. Također je potrebno pridržavati se određenih pravila o ponašanju pacijenata, prehrani.

Glavni znakovi difuznih promjena gušterače

Znakovi CI su u pravilu povezani s osnovnom bolešću. Najčešće se pacijenti žale kako osjećaju jačinu u stomaku, pate od čestih proljeva ili, naprotiv, zatvor. U akutnom pankreatitisu pritisak u kanalu pankreasa često raste, što može uzrokovati njegovu deformaciju. Zbog oslabljene enzimske funkcije, dio probavnih enzima može proći kroz stanice parenhima pankreasa i uzrokovati trovanje organizma. U ovom slučaju pacijent doživljava bol s lijeve strane sternuma, mučninu, često praćenu povraćanjem. Uočava se brzi puls i nizak krvni pritisak. Ovo stanje u pravilu zahteva hospitalizaciju.

Početni stadij hroničnog pankreatitisa nadoknađuje se pojavom edema i krvarenja u tkivima žlijezde. Tada dolazi do atrofije, žlijezda smanjuje veličinu, dolazi do rasta vezivnog tkiva i stanice koje stvaraju enzime prestaju stvarati probavne enzime. Fibroza je praćena i premještanjem zdravih stanica gušterače i nadomještanjem njihovog vezivnog tkiva. Prestaje proizvodnja hormona i enzima. U početnoj fazi simptomi su oskudni i često slični znakovima upale gušterače. Pojavljuju se umjerene difuzne promjene na gušterači.

O lipomatozi

Zamjena normalnih stanica organa masnim tkivom naziva se lipomatoza. Simptomatologija DIP sa lipomatozom ovisi o njegovom volumenu. S manjim promjenama DI, patologija se možda neće prijaviti, ali u ozbiljnijim slučajevima, tijelo postepeno počinje iskusiti manjak hormona i enzima. Proliferacija lipoidnog tkiva dovodi do kompresije parenhima i, kao posljedica, narušenog rada pankreasa i pojave boli. To su difuzne promjene gušterače prema vrsti lipomatoze.

Šuplji organi uključuju želudac, mokraćne i žučne puteve. Organi koji se sastoje od parenhima (žljezdano tkivo): gušterača, slezina, jetra itd. Glavna funkcija parenhima pankreasa je proizvodnja enzima i hormona.

Uz dijabetes, hronični pankreatitis ili akutni pankreatitis, često se pojave promjene.

Ultrazvuk pokazuje porast ehogenosti žljezdanog tkiva, to je posljedica upalnog procesa i kada se vezivno tkivo (fibroza) skuplja, što dovodi do povećanja gustoće. Uzrok ove anomalije je neravnoteža u metabolizmu. Drugi razlog povećane ehogenosti je limfomatoza (zamena parenhima masnim ćelijama).

Oticanje žlijezde može se pojaviti zbog pankreatitisa, zbog kojeg se gustoća parenhima mijenja i, kao rezultat toga, mijenja se i ehogena reakcija.

Kako se difuzne promjene u parenhimu jetre i gušterače odražavaju na stanje organa?

Promjene strukture

Struktura parenhima može biti homogena i sitnozrnata. Lagano povećana zrnatost takođe nije veliko odstupanje. Skupno, povećanje granularnosti ukazuje na upalu i distrofične promjene žlijezde povezane sa pothranjenošću.

Zdravi parenhim gušterače nalikuje ehostrukturi jetre koja je podjednako homogena i sitnozrnata. Starosne promjene ehogenosti strukture žlijezda ukazuju na razvijanje lipomatoze koja je često povezana s pojavom dijabetesa. Znakovi difuznih promjena gušterače mogu biti vrlo informativni.

Reaktivni DIP

Ovo su njegove sekundarne promjene, odgovor na patologiju u susjednim probavnim organima, usko povezanim s tim. Naročito često se DI žlijezde javljaju zbog problema s jetrom i žučnim traktom jer ona najuže komunicira s tim organima. U ultrazvučnom pretraživanju reaktivni odjek difuznih promjena gušterače nalikuje akutnom pankreatitisu jer su najčešće njegova sekundarna posljedica.

Vlaknasti DIPJ

Vlaknasti MD ožiljci su u žlezdi vezivnog tkiva koji se širi kroz ćelije tkiva. Razlozi ovog procesa su često:

1) metabolički poremećaj.

2) Trovanje alkoholom.

3) Virusne lezije.

4) Upalni procesi.

Štaviše, lezije izazvane virusima utječu na čitav hepatobiliarni sistem, a ne samo na jedan gušterača. Na ultrazvuku difuzne promjene gušterače imaju visoku ehogenost i gustoću. Prisutnost difuznih fibrotičkih promjena može ukazivati ​​na postojeći benigni tumor žljezdanog tkiva - fibromu, čiji rast može komprimirati žlijezdu i uzrokovati bol.

Bit će prisutni različiti simptomi ovisno o lokaciji fibroida. Na primjer, kada se nalazi u glavi gušterače, začepljuje se kanal i pojavljuje se simptom žutice. Ako tumor pritisne na dvanaestopalačnom crijevu, pojavljuju se mučnina, povraćanje i drugi simptomi koji zahtijevaju diferencijaciju s crijevnom opstrukcijom. Koji su još eho znakovi difuznih promjena gušterače?

Dystrophic DIPJ

Zdrave žlezdane ćelije zamenjuju masna tkiva koja nisu u stanju da obavljaju enzimsku funkciju gušterače, što dovodi do hipofunkcije žlezde. Za lipodistrofiju, koja zauzima manje od polovine volumena cijele žlijezde, koristi se mješoviti tretman lijekova zajedno sa dijetom. Ako lezija pokriva više od polovine organa i njezin rad je poremećen, naznačena je hirurška intervencija. Difuzne promjene u parenhimu jetre i gušterače u nekim slučajevima su opasne po život.

U strukturi ovog sekretornog organa razlikuju se tri elementa: tijelo, glava i rep koji ima oblik kruške i susjedan je slezini. Normalno je da je njegova širina 2-3 cm. Izlučni kanal dužine oko 15 cm prolazi kroz cijelu žlijezdu. Začepljenje jetrene vene može dovesti do repa pankreasa DI, simptomi su da se taj dio zbija.

Otprilike četvrtina svih bolesti gušterače povezana je s difuznim promjenama repa. U slučaju manjih oštećenja repa liječe se konzervativnim metodama. U slučaju dubokih lezija prikazano je uklanjanje repa, nakon čega slijedi zatvaranje krvnih žila.

Kako se otkrivaju difuzne promjene u jetri i gušterači?

Dijagnostika

DIP se određuju ultrazvukom. Ultrazvuk otkriva da se gustoća i struktura tkiva mijenjaju, određuju se žarišta upale.

Ali to nije dovoljno za postavljanje dijagnoze. Za potvrđivanje DI obavlja se biohemijski test krvi i endoskopija žlijezde. Veoma je važno pravilno prikupiti anamnezu od pacijenta (anketa o prisutnosti pritužbi), kao i provesti dodatne instrumentalne studije i palpaciju.

Opću sliku dopunjuje opća analiza krvi, urina, endoskopije probavnog trakta, koprogram itd. Enzimi gušterače i glukoza u krvi, kao i inhibitor u odnosu na tripsin, igraju važnu ulogu.

Uz pomoć ultrazvuka utvrđuje se veličina žlijezde i njezinih kanala, otkrivaju se neoplazme i plombe. Da bismo razjasnili prikazanu dijagnozu: računalna tomografija i ERCP, omogućavajući preciznije identificiranje uzroka promjena u tkivima organa koji formira enzime.Najočitije se manifestuju difuzne promjene gušterače prema vrsti lipomatoze.

Prevencija

Razvoj DI u pankreasu, jetri i drugim organima može se usporiti. Evo nekih pravila:

1) Potrebno je potpuno odustati od alkohola.

2) Slijedite dijetu, uzimajte hranu u malim obrocima, ali često.

3) Smanjite upotrebu masne hrane.

4) Odbiti konzerviranu hranu.

5) Pijte svježe cijeđene sokove i pijte biljne čajeve.

Ne biste se trebali odreći ako ste dobili dijagnozu DIP. Vrijedi samo proći potrebne studije i pažljivo slušati svoje tijelo, nadgledati zdravlje tako važnih organa kao što su jetra i gušterača. Difuzne promjene, šta su to i koje su metode liječenja, ispitali smo u članku.

Pogledajte video: Диффузные изменения поджелудочной железы, хронический панкреатит, выявленные при УЗИ (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar