Cista pankreasa: simptomi, uzroci, znakovi i savremene metode liječenja

Cista pankreasa (ICD10 koda - K86.2) je šupljina koja je okružena kapsulom i ispunjena tekućinom. Najčešći morfološki oblik cističnih lezija gušterače su post-nekrotične ciste. U bolnici Yusupov ljekari identificiraju ciste u gušterači pomoću suvremenih instrumentalnih metoda dijagnostike: ultrazvuka (ultrazvuk), retrogradne holangiopancreatografije, magnetne rezonancije (MRI), računarske tomografije (CT). Pregled pacijenata vrši se pomoću najnovije dijagnostičke opreme vodećih proizvođača.

Broj otkrivenih pacijenata sa cističnim lezijama gušterače značajno se povećao poslednjih godina. Tome doprinosi nepobjedivi porast incidencije akutnog i hroničnog pankreatitisa, porast broja destruktivnih i kompliciranih oblika bolesti. Povećanje učestalosti post nekrotičnih cista pankreasa olakšano je značajnim uspjehom uvođenja efikasnih metoda konzervativnog liječenja akutnog i hroničnog pankreatitisa.

S obzirom na intenzivnu terapiju, terapeuti u bolnici Jusupov sve više mogu zaustaviti proces uništavanja i smanjiti učestalost gnojno-septičkih komplikacija. Hirurzi koriste inovativne metode za liječenje cista pankreasa. O teškim slučajevima bolesti raspravlja se na sastanku Stručnog vijeća u kojem sudjeluju i profesori i doktori najviše kategorije. Vodeći kirurzi kolektivno odlučuju o taktikama pacijenata. Veličina ciste pankreasa utječe na izbor liječenja bolesti.

Vrste ciste pankreasa

Kongenitalne (dysontogenetske) ciste gušterače nastaju kao rezultat malformacija tkiva organa i njegovog kanalnog sistema. Stečene ciste pankreasa su sledeće:

  • Retencija - nastaje kao rezultat suženja izlučnih kanala žlijezde, trajnog začepljenja njihovog lumena neoplazmama, kamenjem,
  • Degenerativna - nastaje usled oštećenja žlezdanog tkiva tokom nekroze gušterače, procesa tumora, krvarenja,
  • Proliferativne - kavitarne neoplazme, koje uključuju cistadenome i cistadenokarcinom,
  • Parazit - ehinokok, cistierčić.

Ovisno o uzroku bolesti, izoliraju se ciste gušterače alkoholne prirode i koje se razvijaju kao posljedica kolelitijaze. Sa porastom broja učestalih terorističkih akcija, saobraćajnih nezgoda, prirodnih i tehnoloških katastrofa, stvaranje lažnih cista gušterače u teškim ozljedama trbuha dobiva na značaju.

Ovisno o mjestu cistične formacije može doći do ciste glave, tijela ili repa pankreasa. Prave ciste čine 20% cističnih formacija gušterače. Prave ciste uključuju:

  • Kongenitalne disontogenetske ciste žlezde,
  • Stečene retencijske ciste,
  • Cistadenomi i cistadenokarcinomi.

Karakteristična karakteristika prave ciste je prisustvo epitelnih obloga na njenoj unutrašnjoj površini. Prave ciste, za razliku od lažnih formacija, obično ne dosežu velike veličine i često su slučajni nalazi tokom operacije.

Lažna cista opažena je u 80% svih cista pankreasa. Nastaje nakon ozljede gušterače ili akutnog destruktivnog pankreatitisa koji je bio praćen žarišnom nekrozom tkiva, uništenjem zidova kanala, krvarenjima i izlaskom pankreasnog soka izvan žlijezde. Zidovi lažne ciste su zbijeni peritoneum i vlaknasto tkivo, iznutra nemaju epitelnu oblogu, već su predstavljeni granulacijskim tkivom. Šupljina lažne ciste obično je ispunjena nekrotičnim tkivom i tekućinom. Njegov sadržaj je serozni ili gnojni eksudat koji sadrži veliku mješavinu ugrušaka i izmijenjenu krv, prosuti sok pankreasa. Lažna cista može se nalaziti u glavi, tijelu i repu gušterače i dostići velike veličine. Otkriva 1-2 litre sadržaja.

Među cističnim formacijama gušterače kirurzi razlikuju sljedeće glavne sorte koje se razlikuju u mehanizmima i uzrocima nastanka, obilježjima kliničke slike i morfologije potrebne u korištenju hirurške taktike:

  1. Ekstrapankreasne lažne ciste nastaju zbog nekroze pankreasa ili povrede pankreasa. Oni mogu zauzeti cijelu vrećicu za punjenje, lijevu i desnu hipohondriju, ponekad smještenu u drugim dijelovima grudne i trbušne šupljine, retroperitonealni prostor,
  2. Intrapanrekreatične lažne ciste obično su komplikacija rekurentne žarišne nekroze pankreasa. Oni su manji, češće su smješteni u glavi gušterače i često komuniciraju s njenim duktalnim sustavom,
  3. Cistična ekspanzija kanala pankreasa po vrsti kapljica najčešće se javlja kod alkoholnog kalkuloznog pankreatitisa,
  4. Retencijske ciste često potječu iz distalnog gušterače, imaju tanke stijenke i nisu spojene sa okolnim tkivima,
  5. Više cista tankih stijenki u ostalim dijelovima gušterače.

Stadij formiranja ciste pankreasa

Proces stvaranja postkrotične ciste pankreasa prolazi kroz 4 stadija. U prvoj fazi pojave ciste u vrećici za punjenje formira se šupljina, ispunjena eksudatom zbog akutnog pankreatitisa. Ova faza traje 1,5-2 meseca. Druga faza je početak formiranja kapsula. U krugu neformirane pseudociste pojavljuje se labava kapsula. Na unutrašnjoj površini su sačuvana nekrotična tkiva s polinuklearnom infiltracijom. Trajanje druge faze je 2-3 meseca od trenutka nastanka.

U trećem stadijumu je dovršeno formiranje vlaknaste kapsule pseudociste koja je čvrsto spojena s okolnim tkivima. Intenzivno se odvija upalni proces. To je produktivno. Zbog fagocitoze cista se oslobađa iz nekrotičnih tkiva i produkata raspada. Trajanje ove faze je od 6 do 12 meseci.

Četvrta faza je izolacija ciste. Tek godinu dana kasnije počinju procesi uništavanja adhezija između zida pseudociste i okolnih tkiva. To je omogućeno stalnim peristaltičnim kretanjem organa koji se spajaju s nepokretnom cistom i produljenim izlaganjem proteolitičkih enzima mikrobalnim adhezijama. Cista postaje pokretna, lako se ističe iz okolnog tkiva.

Simptomi i dijagnoza ciste pankreasa

Klinički znakovi ciste gušterače uzrokovani su osnovnom bolešću protiv koje je nastala, prisutnošću same ciste i komplikacijama koje su nastale. Mala cista može biti asimptomatska. Kod akutnog i hroničnog pankreatitisa tokom sledećeg relapsa bolesti ljekari u bolnici Yusupov određuju manje bolnu kružnu formaciju u području izbočenja gušterače, što može sugerirati ideju o cisti žlijezde. Najčešće su asimptomatske ciste urođene prirode, retencijske ciste i mali cistadenomi.

Bol, ovisno o veličini ciste i stepenu njezina pritiska na susjedne organe i živčane formacije, na solarnom pleksusu i živčanim čvorovima duž velikih žila, može biti paroksizmalna, u obliku kolika, pojasa ili prigušena. S jakom boli, pacijent ponekad zauzme prisilni položaj koljena i lakta, leži na desnoj ili lijevoj strani, stoji, nagnut prema naprijed. bol uzrokovanu cistom pacijenti ocjenjuju osjećajem težine ili pritiska u epigastričnoj regiji koji se pojačava nakon jela.

Jači bolovi prate akutni oblik ciste u početnoj fazi njenog formiranja. Oni su posljedica pankreatitisa traumatskog ili upalnog porijekla i progresivnog proteolitičkog razgradnje tkiva žlijezde. Tumorna formacija koja se osjeti u epigastričnoj regiji najpouzdaniji je znak ciste pankreasa. Ponekad nastane i opet nestane. To se događa zbog periodičnog pražnjenja ciste iz šupljine u kanal pankreasa.

Rijetki znakovi ciste pankreasa su sljedeći simptomi:

  • Mučnina
  • Burping
  • Proliv
  • Porast temperature
  • Gubitak kilograma
  • Slabost
  • Žutica
  • Svrab kože
  • Ascites (nakupljanje tekućine u trbuhu).

Ponekad je moguće utvrditi prisustvo sjene, čiji položaj odgovara granicama ciste, preglednim rendgenskim snimkom trbušne šupljine. Obrisi cista se najpouzdanije otkrivaju duodenografijom u stanju umjetne hipotenzije. Ciste tijela i repa žlijezde na rendgenu često deformiraju konturu želuca. Zaobljeni defekt punjenja, koji se formira u ovom slučaju, omogućava vam da posumnjate na cistu. Velike ciste koje se spuštaju prema dolje ponekad se otkrivaju i tokom irrigoskopije.

Ciste pankreasa su dobro konturirane tijekom angiografije grana celijakije. Ljekari bolnice Yusupov dobivaju vrijedne podatke za utvrđivanje dijagnoze s retro-pneumoperitoneumom i pneumoperitoneumom u kombinaciji s urografijom. Određivanje nivoa enzima pankreasa (amilaza i lipaza) u krvi i urinu je od neke važnosti za postavljanje tačne dijagnoze. Poremećaji sekretorne funkcije gušterače vrlo su rijetki sa cistama.

Koja je opasnost od ciste koja se nalazi u gušterači? Ciste gušterače često dovode do komplikacija, koje se manifestuju uglavnom kompresijom različitih organa: želuca, dvanaestopalačnog creva i drugih dijelova crijeva, bubrega i uretera, portalne vene i žučnih kanala. Ruptura ciste pankreasa uzrokuje upalu peritoneuma (peritonitis). Prilikom provođenja diferencijalne dijagnostike liječnici u bolnici Yusupov isključuju tumore i ciste jetre, razne vrste splenomegalije, hidronefrozu i neoplazme bubrega, tumore i ciste retroperitonealnog prostora, mezenteriju i jajnika, nespretne čireve trbušne šupljine i aneurizmu aorte.

Liječenje cista pankreasa

Identifikacija ciste pankreasa u većini slučajeva određuje indikacije za hirurško liječenje. Vrsta operacije ovisi o sljedećim faktorima:

  • Uzroci nastanka ciste,
  • Život ciste
  • Lokalizacija, veličina, priroda njegovog sadržaja,
  • Stepen povezanosti sa sistemom kanala pankreasa,
  • Komplikacije
  • Prisutnost istodobnih lezija organa uz pankreas.

Kakva je prognoza za repnu cistu pankreasa? U 8-15% slučajeva može doći do spontane regresije cista dok potpuno ne nestanu pod uticajem protuupalne terapije. Dakle, mišljenje o mogućnosti korištenja konzervativno-očekivane taktike u fazi prisustva formirane ciste pankreasa u proračunu "samoizlječenja" u velikoj većini slučajeva je pogrešno. Dijagnosticiranje pacijenta sa hroničnim pankreatitisom s formiranom cistom pankreasa, hirurzi u bolnici Yusupov smatraju apsolutnom indikacijom za hirurško liječenje. Izbor optimalnog perioda, volumena i vrste hirurške intervencije provodi se kolektivno.

Hirurške koristi za ciste pankreasa konvencionalno su podijeljene u 5 grupa:

  • Spoljna drenaža ciste
  • Unutrašnja drenaža ciste (nametanje unutrašnjih anastomoza između stijenke ciste i različitih odeljenja gastrointestinalnog trakta),
  • Spoljna drenaža cista,
  • Radikalne hirurške intervencije (enukleacija ciste i različite resekcije pankreasa cistom)
  • Laparoskopske, endoskopske i druge minimalno invazivne intervencije drenaže punkture-kateterizacije, koje su usmjerene na vanjsku ili unutrašnju drenažu cista pod kontrolom medicinske slikovne opreme.

Što više formira zid cistične formacije, to je veće mogućnosti za obavljanje radikalne intervencije. Najpovoljniji uvjeti za kirurško liječenje nastaju 5-6 mjeseci nakon početka razvoja ciste, kada se njezin zid u potpunosti formira i upala prođe. S tim u vezi u akutnoj fazi bolesti hirurzi pokušavaju provesti potpuno konzervativni tretman koji ima za cilj sprečavanje komplikacija. Minimalno invazivne intervencije izvode se bez obzira na stadij razvoja ciste.

Argumenti u korist hitne hirurške intervencije su sljedeći podaci:

  • Prisutnost opravdanih sumnji za razvoj teških komplikacija cistične formacije,
  • Progresivno povećanje obrazovanja, uprkos konzervativnom liječenju,
  • Prisutnost uverljivih znakova tumorske prirode cističnog procesa.

Da biste bili podvrgnuti pregledu i lečenju ciste pankreasa, zakažite sastanak kod hirurga bolnice Jusupov tako što ćete zvati bilo koji dan u nedelji, bez obzira na doba dana.

Opće informacije

Cista pankreasa je patologija, čija je prevalencija u posljednjih nekoliko godina nekoliko puta povećana, a pogođeni su uglavnom mladi ljudi. Gastroenterolozi vide razlog za to u povećanju incidencije akutnog i hroničnog pankreatitisa različite etiologije (alkoholne, bilijarne, traumatične). Cista pankreasa je najčešća komplikacija hroničnog pankreatitisa (do 80% slučajeva). Složenost ove patologije leži u nedostatku zajedničke ideje o tome koje formacije treba pripisati cistama pankreasa, opće klasifikacije koja odražava etiologiju i patogenezu, kao i standarde medicinske zaštite.

Neki autori navode ciste pankreasa kao formacije sa ograničenim zidovima i ispunjene pankreasnim sokom, drugi stručnjaci vjeruju da sadržaj cista može biti i nekrotični organski parenhim, krv, upalni eksudat ili gnoj. U svakom slučaju, mišljenja se slažu da za nastanak ciste pankreasa zasigurno moraju biti sljedeći uvjeti: oštećenje organa parenhima, poteškoće u odljevu pankreasne sekrecije, kao i lokalno kršenje mikrocirkulacije.

Uzroci ciste pankreasa

Pankreatitis je najčešći uzrok cista pankreasa. Akutna upala gušterače usložnjena je razvojem cista u 5-20% slučajeva, dok se šupljina obično formira u trećoj ili četvrtoj sedmici bolesti. U hroničnom pankreatitisu, post-nekrotične ciste pankreasa nastaju u 40-75% slučajeva. Najčešće, glavni etiološki faktor je alkoholna bolest. Rjeđe se ciste formiraju nakon ozljeda gušterače, kao i zbog kolelitijaze s oštećenim izljevom pankreasnog soka, opstruktivnog kroničnog pankreatitisa s oštećenim odljevom kroz Wirsungov kanal, tumora velike duodenalne bradavice, cicatricial stenoze sfinktera Oddija.

Tvorba ciste pankreasa s pankreatitisom odvija se kako slijedi. Oštećenja tkiva organa prate lokalna akumulacija neutrofila i limfocita, destruktivni procesi i upale. Pored toga, područje oštećenja oddeljeno je od okolnog parenhima. U njemu dolazi do proliferacije vezivnog tkiva, formiraju se granulacije, imunološke stanice postepeno uništavaju elementi tkiva unutar fokusa, a na ovom mjestu ostaje šupljina. Ako cista pankreasa komunicira s duktalnim sustavom organa, u njemu se nakuplja sok gušterače, moguće je i nakupljanje tkivnih nekrotičnih elemenata, upalni eksudat, te ako su oštećene krvne žile.

U slučaju kršenja prolaza kroz zajednički pankreasni kanal, stvaraju se ciste pankreasa koje imaju epitelnu sluznicu, unutar koje se nakuplja sok pankreasa. Ključni patogenetski mehanizam njihovog nastanka je intraduktalna hipertenzija. Dokazano je da pritisak unutar cistične šupljine može biti tri puta veći od normalnih vrijednosti unutar kanala.

Klasifikacija ciste pankreasa

Uobičajeno, sve ciste pankreasa prema morfološkim karakteristikama dijele se u dvije vrste: one koje nastaju kao rezultat upalnog procesa i nemaju epitelnu oblogu (neki autori takve formacije nazivaju pseudocistima, drugi ih ne razdvajaju u posebnu skupinu) i nastaju tijekom opstrukcije dukata i imaju epitet (zadržavanje).

Za karakterizaciju ciste pankreasa, nastale kao komplikacija akutnog pankreatitisa, najčešće se koristi klasifikacija Atlanta prema kojoj se razlikuju akutne, subakutne tečne formacije i apsces gušterače. Akutno razvijene formacije konačno nisu formirale vlastite zidove, njihovu ulogu mogu igrati i parenhim žlijezde i kanalići, parapankreatično tkivo, čak i zidovi susjednih organa. Za hronične ciste pankreasa karakteristični su zidovi koji su već formirani od vlaknastog i granulacijskog tkiva. Apsces je šupljina ispunjena gnojem koja se formira tokom nekroze pankreasa ili suppuracije ciste.

Ovisno o lokalizaciji razlikuju se ciste glave, tijela i repa pankreasa. Također se razlikuju nekomplicirane i komplicirane (perforacija, suppuracija, fistule, krvarenja, peritonitis, malignitet) ciste pankreasa.

Simptomi ciste pankreasa

Klinička slika u prisustvu ciste pankreasa može značajno varirati ovisno o veličini, lokaciji formacije, razlozima njenog stvaranja. Često, ciste gušterače ne uzrokuju simptome: šupljine promjera do 5 centimetara ne komprimiraju susjedne organe, živčane pleksuse, tako da pacijenti ne doživljavaju nelagodu. Kod velikih cista glavni simptom je bol. Karakterističan simptom je „svijetli jaz“ (privremeno poboljšanje kliničke slike nakon akutnog pankreatitisa ili traume).

Najintenzivnija bol opaža se tokom stvaranja pseudocista u akutnom pankreatitisu ili pogoršanju hronične, pošto postoje teške destruktivne pojave. S vremenom intenzitet sindroma boli opada, bol postaje prigušena, može se pojaviti samo osjećaj nelagode, što vam u kombinaciji s anamnestičkim podacima (trauma ili pankreatitis) omogućava sumnju na bolest. Ponekad se na pozadini tako oskudnih simptoma razvijaju napadi boli, čiji je uzrok intraduktalna hipertenzija. Oštra izražena bol može ukazivati ​​i na puknuće ciste, postepeno povećanje boli na pozadini povećanja telesne temperature i pojava intoksikacije - o njenoj nadimanju.

Simptomi ciste pankreasa značajno se razlikuju ako komprimira solarni pleksus. Istodobno, pacijenti osjećaju stalnu jaku peckanu bol koja zrači u leđa, a koja se može pogoršati čak i cijeđenjem odjeće. Stanje se ublažava u položaju u koleno-laktu, bol zaustavljaju samo narkotički analgetici.

Simptomi ciste pankreasa mogu biti i dispeptični simptomi: mučnina, ponekad povraćanje (može završiti napad boli), nestabilnost stolice. Kao rezultat smanjenja egzokrinske funkcije organa, poremećena je apsorpcija hranjivih sastojaka u crijevima, smanjuje se težina.

Sindrom kompresije susjednih organa karakterističan je za ovu patologiju: ako je cista u području glave žlijezde, moguća je opstruktivna žutica (iktričnost kože i sklere, svrbež kože), kada se portalna vena komprimira, na donjim ekstremitetima nastaje edem, ako tvorba krši odliv urina u ureterima, kašnjenje je karakteristično mokrenje. Rijetko velike ciste pankreasa komprimiraju crijevni lumen, u takvim slučajevima može se razviti nepotpuna crevna opstrukcija.

Dijagnoza ciste pankreasa

Konsultacija gastroenterologa sa sumnjom na cistu pankreasa omogućava identifikaciju karakterističnih tegoba pacijenta, anamnestičke podatke. Prilikom pregleda trbuha moguća je njegova asimetrija - izbočenje u području formacije. U laboratorijskim testovima obično nema specifičnih promjena, moguća je lagana leukocitoza, povećanje ESR-a, a u nekim slučajevima je moguće i povećanje bilirubin i alkalne fosfataze. Koncentracija enzima pankreasa ne ovisi toliko o prisustvu ciste koliko o stadiju pankreatitisa i stepenu oštećenja žlijezde. Otprilike u 5% slučajeva endokrina funkcija gušterače je narušena i razvija se sekundarni dijabetes melitus.

Visoko informativne instrumentalne metode vizualizacije ciste. Ultrazvuk gušterače omogućuje vam da procijenite veličinu formacije, kao i neizravne znakove komplikacija: u slučaju suppuracije, neravnomjernost eho signala određuje se na pozadini šupljine, s malignitetom - heterogenošću kontura. Računalna tomografija i snimanje magnetnom rezonancom (MRI gušterače) daju detaljnije informacije o veličini, lokaciji ciste, prisutnosti njene veze s kanalima. Kao pomoćna metoda može se koristiti scintigrafija u kojoj je cista definirana kao "hladna zona" na pozadini općeg organskog parenhima.

Posebno mjesto u dijagnostici ciste pankreasa daje endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP). Ova tehnika daje detaljne informacije o odnosu ciste sa kanalima žlijezde, što određuje taktiku liječenja, međutim tijekom pregleda postoji visoki rizik infekcije. Stoga se u ovom trenutku ERCP provodi isključivo riješenim problemom hirurškog liječenja u svrhu odabira metode operacije.

Liječenje ciste pankreasa

Hirurško liječenje cista pankreasa. Ne postoji jedinstvena taktika upravljanja pacijentima s ovom bolešću, a izbor operacije ovisi o uzrocima nastanka ciste, njenoj veličini, morfološkim i funkcionalnim promjenama u tkivu organa, kao i stanju sustava kanala.

Stručnjaci iz oblasti hirurške gastroenterologije razlikuju tri glavna područja taktike cista gušterače: njeno uklanjanje, unutrašnju i vanjsku drenažu. Formiranje se uklanja reseciranjem dijela gušterače zajedno s cistom, a volumen se određuje veličinom ciste i stanjem organskog parenhima (može se izvršiti resekcija glave žlijezde, distalno, pankreatoduodenalna resekcija).

Interni zahvati odvodnje mogu se izvesti primjenom anastomoze između ciste i želuca (cistogastrostomija), dvanaesnika (cistoduodenostomija) ili tankog crijeva (cistoenterostomija). Te se metode smatraju najfiziološkim: osiguravaju prolazak sekreta gušterače, uklanjaju bol, rijetko dovode do recidiva.

Vanjska drenaža ciste rjeđe se koristi. Takva intervencija indicirana je za suppuraciju šupljine, neformirane ciste, obilnu vaskularizaciju formacije, kao i za ozbiljno opće stanje pacijenta. Ovakve operacije su palijativne, budući da postoji rizik od suppuracije i recidiva ciste, stvaranja fistula pankreasa, koji vrlo slabo reagiraju na konzervativno liječenje i ponekad zahtijevaju tehnološki mnogo složenije intervencije. Bilo koja operacija drenaže provodi se tek nakon potvrđivanja ne-tumorske etiologije obrazovanja.

U posljednje vrijeme sve se češće pojavljuju minimalno invazivne odvodne hirurške intervencije koje se koriste kao alternativno liječenje. Međutim, i pored male invazivnosti i teorijskog obećanja o takvim metodama liječenja, komplikacije se vrlo često razvijaju u obliku stvaranja vanjske fistule pankreasa, sepse.

Konzervativna terapija za ciste pankreasa određena je osnovnom bolešću. U slučaju pankreatitisa nužno je propisana dijeta koja ima za cilj maksimalno smanjenje lučenja pankreasa. Koriste se zamjenski lijekovi, analgetici, prati se nivo glikemije, a po potrebi i njena korekcija.

Prognoza i prevencija ciste pankreasa

Prognoza za ciste pankreasa ovisi o uzroku bolesti, pravovremenosti dijagnoze i hirurškom liječenju. Ovu patologiju karakterizira visoka stopa komplikacija - od 10 do 52% svih slučajeva prate suppuration, perforacija, formiranje fistule, malignosti ili intra-abdominalna krvarenja. Čak i nakon hirurškog tretmana, postoji rizik od recidiva. Prevencija ciste pankreasa sastoji se u odbacivanju alkohola, pravovremenom adekvatnom liječenju bolesti gastrointestinalnog trakta (gastrointestinalnog trakta, pankreatitisa), racionalnoj prehrani.

Uzroci i predisponirajući faktori

Ciste pankreasa mogu se razviti kod pacijenata bilo koje dobi, biti različitih veličina i količina. U nekih bolesnika, posebno s urođenim podrijetlom ciste, može se primijetiti sistemska policistiza (policistične ciste na jajnicima, bubrezima, mozgu, jetri).

Lažna cista se nikad ne javlja u zdravom organu - ovaj proces je rezultat bolesti. Prema profesoru A. Kuryginu, najčešći razlog je:

  • akutni pankreatitis - 84,3% svih slučajeva (vidi simptome akutnog pankreatitisa)
  • ozljede gušterače - 14% u strukturi bolesti, ovo je drugo mjesto po učestalosti pojavljivanja
  • kratko zatvaranje izlučnog kanala (kamenom, stezanje žila) ili izrazito narušavanje njegove pokretljivosti - također može izazvati stvaranje ciste

Trenutno Rusko hirurško društvo identifikuje pet glavnih faktora koji predisponiraju. U toku kliničkih ispitivanja dokazano je njihovo značenje i rizik od nastanka ciste pankreasa određen je u procentima:

  • zloupotreba alkohola velike čvrstoće - 62,3%,
  • žučna kamenaca - 14%,
  • gojaznost - oslabljen metabolizam lipida (laboratorijska manifestacija povećanja beta frakcija lipida i holesterola) - 32,1%,
  • prisutnost u prošlosti operacija na bilo kojem elementu probavnog sistema,
  • dijabetes melitus (uglavnom drugog tipa) - 15,3%.

Prisutnost jednog od gore navedenih stanja kod pacijenta s pojavom simptoma lezije pankreasa omogućava sumnja na stvaranje ciste.

Konzervativni tretman

Liječenje ciste pankreasa terapijskim metodama provodi se ako:

  • patološki fokus je jasno ograničen,
  • ima malu zapreminu i dimenzije (do 2 cm u promjeru),
  • samo jedno obrazovanje
  • nema simptoma opstruktivne žutice i jakih bolova.

U svim ostalim slučajevima pribjegavaju hirurškim metodama liječenja.

Prva 2-3 dana propisuje se gladna dijeta. Nakon toga potrebno je ograničiti unos masne, pržene i slane hrane jer potiče lučenje enzima pankreasa i pojačava uništavanje tkiva (pogledajte što se može jesti s kroničnim pankreatitisom). Takođe bi trebalo isključiti alkohol i pušenje. Režim pacijenta je odmor u krevetu (7-10 dana).

Propisani su tetraciklinski antibiotici ili cefalosporini koji imaju za cilj da spreče ulazak bakterijske infekcije u šupljinu ciste i da je napune gnojem. U suprotnom je moguće rastopiti zidove i brzo raširiti proces kroz žlijezdu i susjedna tkiva.

Moguće je smanjiti bol i smanjiti sekreciju propisivanjem "inhibitora protonske pumpe" (OMEZ, Omeprazol, Rabeprazole i tako dalje). Za normalnu probavu ugljikohidrata i različitih masnih spojeva indicirana je enzimska terapija - lijekovi koji uključuju lipazu i amilazu, ali ne i žučne kiseline (Pancreatin, Creon).

Ako konzervativni tretman nije efikasan 4 tjedna, naznačena je operacija.

Savremeni hirurški tretmani

Više od 92% svih pacijenata sa cistama pankreasa liječi se u hirurškoj bolnici. Trenutno postoji oko 7 opcija za operacije koje se mogu riješiti ove patologije. Preporuke Ruskog hirurškog društva daju prednost minimalno invazivnim intervencijama (kada koža pacijenta praktično nije oštećena).

Najmanji broj komplikacija je perkutana operacija ciste koja se mora izvesti istovremeno s ultrazvukom. Najefikasnije su u lokalizaciji volumenskog procesa u glavi ili telu. Princip hirurške manipulacije je prilično jednostavan - nakon anestezije pacijentu se ubrizgava instrument (aspirator ili igla za probijanje) putem punkcije u epigastričnoj regiji. Ovisno o veličini formacije, hirurg može izvesti:

  • Perkutana probijanje ciste cistama - nakon uzimanja sve tekućine iz šupljine uspostavlja se drenaža (tanka gumena cijev) kako bi se stvorio stalan odljev. Ne uklanja se dok se potpuno ne zaustavi izlučivanje eksudata. Ovo je potrebno kako bi se defekt zatvorio vezivnim tkivom. Operacija se ne može izvesti ako cista zatvori kanal žlezde ili ima značajan volumen (više od 50-100 ml),
  • Perkutana skleroza ciste - ova tehnika uključuje unošenje hemijski aktivne otopine u šupljinu ciste, nakon njenog pražnjenja. Rezultat toga je sanacija (čišćenje) šupljine, širenje vezivnog tkiva i zatvaranje oštećenja.

Ako transdermalne manipulacije nisu moguće, standardi hirurške nege preporučuju laparoskopske postupke. Uključuju primjenu 2 ureza duljine 1-2 cm, kroz koji se endoskopski instrumenti ubacuju u trbušnu šupljinu. Hirurgija ima veći broj potencijalnih komplikacija, uprkos minimalno invazivnoj upotrebi. Tu spadaju:

  • Excizija i okluzija ciste - koristi se u prisustvu površinski locirane formacije. Operacija uključuje: otvaranje šupljine ciste, njeno saniranje antiseptičkim rastvorima i zašiljanje oštećenja „čvrsto“. Alternativno je prikladno koristiti elektrokoagulator za zatvaranje šupljine, međutim u ovom slučaju je potrebno stvoriti konstantan odljev (drenažu) tokom 3-7 dana,
  • Laparoskopska resekcija dela žlezde traumatična je operacija koja se preporučuje ako postoji veliki defekt unutar tkiva žlezde. Na primjer, cistom glave pankreasa promjerom 5-7 cm uklanja se cijela glava.Njegova prednost je nizak rizik od recidiva bolesti,
  • Operacija Frey (resekcija glave uz stvaranje pankreatojejunalne anastomoze) modifikacija je gore opisanog hirurškog postupka. Njegova je upotreba opravdana snažnim širenjem kanala žlijezde. Tehnika operacije dopunjava se uvlačenjem ovog kanala direktno u zid tankog creva, što omogućava normalizaciju izlučivanja enzima i minimiziranje verovatnoće nekroze pankreasa.

Nemogućnost izvođenja endoskopskih ili perkutanih operacija prisiljava vas da pribjegnete intervencijama laparotomije (s otvaranjem trbušne šupljine). Zahtijeva dugo razdoblje rehabilitacije, ali pružaju mogućnost za izvođenje bilo koje količine hirurških operacija. Razlikuju se sledeće tehnike otvorenog pristupa:

  • Otvorena resekcija dela žlezde,
  • Ekscizija i vanjska drenaža ciste,
  • Marsupilizacija cista - ova operacija prvi put je testirana 70-ih godina prošlog vijeka i do sada nije izgubila na važnosti. Njegova tehnika je prilično originalna - obavlja se otvaranje i sanacija ciste, nakon čega slijedi podupiranje zidova formacije na rubove ureza. Nakon toga hirurška rana se sloji u slojevima. Tako se postiže zatvaranje patološkog fokusa. Nedostatak ove metode je učestalo stvaranje fistuloznih prolaza do prednjeg trbušnog zida.

Ciste pankreasa prilično su rijetka patologija. Učestalost njegove pojave, prema profesoru V.V. Vinogradova je 0,006% u svijetu. Međutim, teški simptomi koji smanjuju kvalitetu života pacijenta zahtevaju pravovremenu dijagnozu i lečenje. Trenutno se ljekari mogu uspješno nositi s ovom bolešću. Za to je potrebno da pacijent koristi samo kvalificiranu medicinsku pomoć.

Klinička slika

U nastanku pseudociste pankreasa razlikuju se 4 perioda (Karagyulyan R.G. 1974):

Faza 1 (do 4-6 tjedana od početka pankreatitisa) - pojava ciste. Kod pankreasnog infiltrata formira se početna šupljina ciste,

2. stadij (2-3 mjeseca od početka pankreatitisa) - početak formiranja kapsule. Zid ciste je labav, lako se rastrga,

3. period (do 6 meseci) - završetak formiranja kapsule. Zid ciste sastoji se od gustog vlaknastog tkiva.

4. period (6 - 12 meseci) - izolacija ciste. Cista postaje pokretna i lako se odvaja od okolnih tkiva.

U stadijima 1 i 2 smatra se da se cista formira u 3. i 4. stupnju - formira.

Uređivanje kliničke slike |Mehanizam i uzroci razvoja patologije

Gušterača ima važnu ulogu u razgradnji i kasnijoj apsorpciji proteina, ugljikohidrata, masti. Organ ima alveolarnu strukturu koja predisponira pojavu cista. Stvaranje cističnih struktura u žlijezdi nije norma i nastaje zbog urođenih kvarova u stvaranju organa ili sekundarnih faktora.

Mehanizam nastanka zasnovan je na uništavanju vlastitih tkiva organa. Pod utjecajem negativnih faktora grozdovi mrtvog tkiva formiraju se u parinematskom sloju gušterače, tijelo razlikuje patološko područje od zdravih - formira se kapsula iz vezivnih ili vlaknastih ćelija. Kapsula se postepeno puni zrnastim sadržajem i tajna - tako se pojavljuje cista.

Uobičajeni uzroci pojave patologije:

  • kongenitalna začepljenje kanala žlezde,
  • prisustvo kamenja
  • pankreatitis - akutni, hronični, alkoholni,
  • nekroza pankreasa,
  • povrede organa
  • endokrine bolesti - gojaznost, dijabetes,
  • infekcija parazitima.

Klasifikacija patologije

Ciste su klasificirane u:

  • Točno (kongenitalno) - šupljine u žlijezdi su prisutne od rođenja, mehanizam formiranja položen je u prenatalnom razdoblju. Kongenitalne ciste se ne povećavaju, njihova se šupljina u potpunosti sastoji od pločastih ćelija. Pojava pravih cista zbog začepljenja žljezdanih kanala pankreasa dovodi do upale s formiranjem vlaknastog tkiva - ova se patologija naziva "cistična fibroza", odnosno policistična.
  • Lažne (pseudociste) - formacije šupljine koje su se pojavile na pozadini upalnih procesa u gušterači, povreda i drugih faktora sekundarne prirode.

Patološke šupljine mogu se oblikovati u različitim dijelovima gušterače - na glavi, tijelu i repu. Prema statističkim podacima, cista glave se rijetko dijagnosticira, u 15% svih slučajeva 85% je uzrokovano cističnom lezijom tijela i repa organa. U skoro 90% slučajeva ciste su sekundarne prirode i razvijaju se u pozadini prenesenog pankreatitisa. 10% slučajeva je povezano sa traumom organa.

Atlanta klasifikacija se primjenjuje na cistične formacije koje su se pojavile nakon akutnog pankreatitisa:

  • akutne ciste - pojavljuju se brzo, nemaju dobro oblikovane zidove, kanali žlezde, parhematični sloj ili vlakna mogu delovati kao šupljina,
  • subakutni (hronični) - razvijaju se od akutnih jer se zidovi šupljina formiraju iz vlaknastih i granulacijskih tkiva,
  • apsces - gnojna upala strukture, šupljina je ispunjena seroznim sadržajem.

Sa stanovišta toka patologije, ciste su:

  • komplicirano fistulama, krvlju, gnojom ili perforacijom,
  • nekomplikovano.

Komplikacije

Cista gušterače je posebno opasna zbog mogućnosti degeneracije u karcinom tumora. Cistične šupljine po strukturi mogu biti benigne i zloćudne. Rak gušterače je teško, gotovo neizlječivo stanje, koje karakterizira brz tijek i opsežne metastaze. Benigne ciste nisu ništa manje opasne zbog rizika od puknuća i naknadnog razvoja peritonitisa.

Formiranje fistule je još jedna ozbiljna komplikacija. Perforacijom cističnih formacija pojavljuju se potpune i nepotpune fistule - patološki prolazi koji komuniciraju s vanjskim okruženjem ili drugim organima. Prisutnost fistula povećava rizik od infekcije i razvoja bakterijskih procesa.

Velike ciste pritiskaju na sudove i kanale žlezde i susedne organe trbušne šupljine, što izaziva negativne posledice:

  • razvoj opstruktivne žutice sa lokalizacijom cista u glavi,
  • oticanje na nogama pri stiskanju portalne vene,
  • disuricnih poremecaja sa pritiskom na mokraćni trakt,
  • crijevna opstrukcija kod istiskivanja lumena u crevnim petljama (rijetko stanje koje se javlja u prisustvu velikih cista pankreasa).

Otkrivanje patologije

Ljekar koji pregledava i liječi osobe kod kojih postoji sumnja na cistu pankreasa, gastroenterolog je. Na početnom tretmanu potrebna je anamneza, pojašnjenje pacijentovih pritužbi i pregled palpacijom. Ručnim pregledom trbušne regije može se osjetiti izbočina sa jasnim granicama. Potpuni pregled uključuje kombinaciju laboratorijskih i instrumentalnih metoda.

Popis laboratorijskih pretraga uključuje krvne testove, uključujući i biohemiju. Uz prisustvo patologije, otkrit će se pomaci u indikacijama ESR-a i bilirubina (porast), leukocitoza, pojačana aktivnost alkalne fosfataze. Analiza urina može indirektno pokazati znake upale kod kompliciranih cista - u urinu se nalaze uobičajeni urin i bijela krvna zrnca.

Pouzdane informacije prilikom potvrđivanja patologije izvode se instrumentalnim metodama:

  • Ultrazvuk vam omogućava da odredite veličinu cističnih šupljina, njihov broj, prisustvo komplikacija,
  • MRI omogućava jasno i precizno procenjivanje veličine, odnosa cističnih struktura sa kanalima žlezde,
  • scintigrafija (radionuklidna slika) koristi se kao dodatna metoda za razjašnjenje lokacije patološke šupljine u parinhamu žlezde,
  • endoskopska retrogradna kolangiopankretografija kao visoko precizna metoda daje detaljne detalje o strukturi šupljine, njenoj strukturi i povezanosti s kanalima, ali nosi visoki rizik od infekcije tijekom pregleda,
  • Za identificiranje granica šupljina koristi se panoramski radiograf trbušne šupljine.

Ako je struktura unutrašnjeg sloja cističnih formacija nejasna, biopsija tkiva gušterače je obvezna za potvrđivanje ili pobijanje malignosti. Biopsija se obavlja pod nadzorom ultrazvučnog pregleda ili tokom CT pretrage. Diferencijalna dijagnoza tokom biopsije omogućava pravovremeno otkrivanje onkologije i sprečavanje rasta ćelija raka.

Liječenje ciste gušterače izvodi se hirurškim intervencijama. Lijek s potvrđenim višestrukim cistama nije efikasan. Operacija nije indicirana za pojedinačne ciste (do 30-50 mm ciste), ako ne zahvaćaju susjedne organe i ne izazivaju negativne simptome. Uklanjanje maligne ciste, čak i malih dimenzija, je neophodno kako bi se spriječile metastaze.

U hirurškoj gastroenterologiji koriste se 3 metode za borbu protiv ciste pankreasa:

  • uklanjanje patoloških žarišta - resekcija,
  • drenaža ciste (spoljna i unutrašnja),
  • laparoskopija

Kada se izreže, uklanja se telo ciste i susedni deo pankreasa. Zapremina ekscizije ovisi o veličini šupljine, stanju parinhematskog sloja žlijezde - obavljaju resekciju glave, distalno, pankreatoduodenalno.

Unutrašnja drenaža ciste vrši se putem anastomoze između ciste i stomaka, dvanaestopalačnog creva ili tankog creva. Unutrašnja drenaža je sigurna i fiziološka metoda koja poboljšava pacijentovo stanje - osigurava se prolaz sadržaja šupljine, nestaje bol, vjerojatnost recidiva je minimalna.

Vanjska drenaža ciste provodi se složenim tijekom patologije:

  • nakupljanje gnojnog eksudata,
  • neformisane cistične šupljine,
  • povećana vaskularizacija (stvaranje novih žila) u zidovima ciste,
  • opšte kritičko stanje.

S vanjskom drenažom mogu se javiti negativne posljedice u vidu stvaranja fistule, uvećanja cista u veličini, rasta novih formacija. Povremeno se razvija sepsa. U svakom slučaju, vanjska i unutarnja odvodnjavanje provode se samo benignim strukturama.

Laparoskopija je blaga metoda, njena prednost je odsustvo opsežnih kirurških incizija i brz oporavak pacijenta. Laparoskopija je pogodna za uklanjanje glomaznih, pojedinačnih cističnih struktura. Suština ove minimalno invazivne intervencije je uvođenje igle za probijanje u problematične žarišta sa usisavanjem sadržaja.

Terapija lijekovima ima za cilj ispravljanje osnovne bolesti. U prisustvu pankreatitisa neophodno je imenovanje enzima kako bi se osigurala adekvatna probava i istovar iz gušterače. Za ublažavanje bolova koriste se antispazmodici i analgetici. Kontrola glukoze u krvi je obavezna, ako je poremećena, propisani su odgovarajući lijekovi.

Dijeta za cistične lezije temelji se na maksimalnoj štedljivosti gušterače. Pravilno organizirana prehrana može smanjiti rizik od ponovne bolesti i podržati enzimske mogućnosti žlijezde. Principi ishrane s cistom pankreasa:

  • frakcijska prehrana u jednakim vremenskim intervalima (3-4 sata),
  • svu hranu se temeljno obriše i nasjecka,
  • metode kuhanja - kuhanje, pečenje, pirjanje,
  • odbijanje masnih i prženih,
  • ograničenje u kruhu i slastičarstvu,
  • osnova prehrane je proteinska hrana (biljni proteini ne bi smjeli prelaziti 30% dnevne doze).

Pacijentima je strogo zabranjeno jesti masno meso, gljive, pasulj. Najkorisnija hrana su mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, pileće i pureće meso, kuhana jaja i povrće nakon termičke obrade. Od pića su korisni nekoncentrirani sokovi, žele i pirjano voće. Dijeta - tokom života, najmanje opuštanje može izazvati pogoršanje.

Prognoza za preživljavanje ovisi o temeljnim uzrocima patologije, tijeku i adekvatnosti terapije. Bolest karakterizira visoki stupanj komplikacija - kod 10-50% bolesnika tok bolesti prati onkologija, infekcija i unutrašnja krvarenja. Nakon resekcije postoji šansa da nove ciste narastu. Uz liječničke savjete, redovito nadgledanje i uzimanje enzima, postoji šansa za održavanje normalnog životnog vijeka.

Da bi se spriječio povratak i održao stabilno stanje, pacijenti trebaju:

  • pridržavati se dijeta
  • odustati od alkohola
  • pravovremeni odgovor na probleme sa gastrointestinalnim traktom.

Cistična lezija gušterače je rijetka bolest, a u nedostatku odgovarajućeg liječenja, posljedice su očajne. Mogućnosti suvremene medicine mogu uspješno prevladati bolest i omogućiti pacijentima da žive u potpunosti. Glavna stvar je rana dijagnoza i dobro odabrana metoda uklanjanja cista.

Pogledajte video: SIMPTOMI KILE SU VEOMA JASNI (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar