Povećani šećer tokom trudnoće: mogući uzroci, posljedice i liječenje

Glukoza u krvi tokom trudnoće povećava se zbog slabe osjetljivosti tkiva na inzulin u ovom trenutku. Stalni višak normalnih vrijednosti šećera u krvi laboratorijski je znak dijabetesa. Dijabetes melitus može prethoditi trudnoći ili se prvo pojaviti na pozadini. U svakom slučaju, visoka razina šećera opasna je i za buduću majku i bebu. Uz prekomjernu koncentraciju glukoze u krvi, značajno se povećava rizik od pobačaja, akutnog pijelonefritisa, gestoze, komplikacija kod porođaja i potrebe za hitnim carskim rezom. Rizici i za majku i za plod ovise o tome koliko se dobro dijabetes liječi u trudnoći. Savršena kontrola šećera u krvi minimizira komplikacije.

Visoki šećer tokom trudnoće

Koji se nivo šećera smatra previsokim tokom trudnoće?

Za trudnice postoje posebni standardi za metabolizam ugljikohidrata. Ujutro na prazan stomak vrijednost glukoze u krvi ne smije biti veća od 5,1 mM / L. Ako je šećer veći od 7,0 mM / L, postavlja se dijagnoza. manifestni dijabetes. To znači da će žena nakon poroda i dalje imati bolest i da će biti potrebno nastaviti liječenje. Ako je glukoza na post veća od 5,1 mM / L, ali manja od 7,0 mM / L, tada je ovo gestacijski dijabetes. U ovoj situaciji ljekari imaju razloga očekivati ​​normalizaciju metabolizma ugljikohidrata nakon porođaja.

Značajke tijeka trudnoće kod dijabetesa

Spontani pobačaj (pobačaj) se javlja u trećini svih slučajeva trudnoće s povišenim šećerom u krvi. Razlog ovog ishoda je prije svega inferiornost i prerano starenje placente. Njene posude su oštećene zbog viška glukoze u krvi. Posteljica prestaje adekvatno opskrbljivati ​​rastući plod kisikom i hranjivim tvarima.

Također, vjerovatno je da će trudnice s visokim šećerom u krvi razviti polihidramione. Ova komplikacija je povezana s reakcijom amnionskih membrana na višak glukoze u tijelu. Ako je metabolizam ugljikohidrata narušen, tada se polihidramnioz razvija u 60% slučajeva trudnoće. Naročito je nepovoljno zbog mogućih posljedica - torzije pupčane vrpce, hipoksije fetusa, nepravilnog položaja djeteta u maternici prije porođaja. Rođenje djeteta u takvim situacijama često zahtijeva hitan carski rez.

Što prijeti budućoj majci

Ako je žena imala latentni dijabetes ili je imala očigledan dijabetes i prije trudnoće, tada može imati komplikacija u vrijeme začeća (oštećenje bubrega, žila fundusa, srca). Ova stanja mogu uveliko napredovati tokom trudnoće. Tako oštećenje žila fundusa može uzrokovati odvajanje mrežnice i djelomični gubitak vida, a oštećenje srca - razvoj zatajenja srca.

Tokom trudnoće, na pozadini visokog šećera u krvi, često se razvijaju infekcije mokraćnih puteva. Posebno je opasan pijelonefritis, inflamatorna lezija bubrežne karlice.

Dosadašnji gestacijski dijabetes povećava rizik da žena u budućnosti dobije dijabetes tipa 2.

Što prijeti djetetu

Sa povećanim nivoom šećera u majčinoj krvi, fetus razvija kompleks lezija koji se naziva dijabetička fetoppatija. To stanje uključuje prvenstveno veliku veličinu ploda. Dijete je naprijed u težini prema ultrazvuku nakon 20 tjedana trudnoće. U trenutku rođenja njegova težina je obično veća od 4 kg. Takva tjelesna težina je opasna u smislu povrede rođenja, na primjer, subluksacija vratnih kralježaka.

Takođe, kod dijabetesa u majke moguće su malformacije u djeteta. Najčešće skeletne neravnoteže, urođene malformacije srca, genitourinarnog sistema i mozga. Otprilike polovina djece umire prije nego što se rode. Još jedna četvrtina - tokom porođaja i prve nedelje života. Uzrok smrti nakon rođenja najčešće su nerazvijena pluća. Također, za vrijeme porođaja fetus može razviti tešku hipoglikemiju zbog neispravnosti nadbubrežne žlijezde i jetre.

Povećani šećer tokom trudnoće: uzroci

Glukoza u krvi je uvijek pod kontrolom inzulina. Ovaj hormon oslobađa glukozu iz krvi tako da on ulazi u ćelije organa i drugih sistema. Tako inzulin pomaže u snižavanju razine šećera. U tijelu trudnice, hormoni koje luči hipofiza i endokrini sistem povećavaju glukozu zaobilazeći inzulin.

Dakle, efikasnost potonjeg je značajno smanjena. Ali nemaju sve žene hormone koji negativno utječu na krv. Tek kada gušterača, koja sudjeluje u proizvodnji inzulina, doživi preopterećenje.

Zašto neke žene imaju normalan šećer u krvi, dok ga drugi imaju? Neuspjeh u proizvodnji hormona (i inzulina) događa se pod utjecajem niza okidača, odnosno faktora.

Evo nekih od njih:

  • gojaznost
  • istorija gestacijskog dijabetesa u proteklim trudnoćama,
  • prisutnost glukoze u urinu,
  • genetska predispozicija za dijabetes ovisan o insulinu,
  • policistični jajnik,
  • kasna trudnoća relativan je faktor rizika.

Ako je žena u prošlosti mlada, zdrava, tada je rizik od šećera tijekom trudnoće minimalan.

Simptomi visokog šećera

Gestacijski dijabetes ima neke faze: blagu, umjerenu i tešku. Na osnovu stadija prisutni su manje ili više izraženi simptomi.

S blagim stadijem bolesti, žena ne osjeća nikakvu nelagodu. Samo rezultat analize može pokazati promjene. Zbog toga je potrebno redovno polagati testove dok čekate rođenje djeteta. Ako se ustanove čak i mala odstupanja, ginekolog usmjerava pacijenta da prođe test tolerancije na glukozu. Ovo je brzi test. Prvo se mjeri razina glukoze prije uzimanja šećera, pa zatim daju piće vrlo slatkog sirupa. A onda oni gledaju adekvatnost promjena u nivou glukoze u krvi. Pomoću ovog testa možete identificirati najraniju fazu dijabetesa ili predispoziciju za njega. Takođe su propisane i druge studije za potvrdu dijagnoze na osnovu pojedinačne slike pacijentovog stanja.

Ako na početku bolesti nema simptoma, tada kako napreduje, pojavljuje se simptomatska slika:

  • neodgovarajući osjećaj žeđi
  • česte želje da se "ide malo",
  • nesrazmerno velika količina mokraće koja se oslobađa tokom mokrenja,
  • paroksizmalna glad
  • smanjen vid.

Visoki šećer tokom trudnoće: posljedice

Komplikacije i posljedice neliječenog povećanja glukoze u krvi su prilično tužne. Ako bi sve žene, koje su trudne ili su je samo planirale, znale za njih, tada bi pomnije nadzirale njihovo zdravlje.

Prvo, kod dijabetesa dolazi čak do „trudničke“ oštećenja važnih organa poput srca i bubrega. Takođe, oštećenja nastaju u žilama fundusa. Zbog svega toga mrežnica počinje eksfolirati, što dovodi do gubitka vida. Uz oštećenje srca dolazi do zatajenja srca. Ovo je vrlo tužno. S oštećenjem bubrega, mokraćni trakt je uključen u upalni proces. Kao rezultat toga, pijelonefritis. Ovom bolešću bubrežna zdjelica postaje upaljena. Bolest je ozbiljna i teško se liječi.

Također, ako je žena patila od dijabetesa tokom trudnoće, iako se izliječila, onda automatski povećava rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u budućnosti, tokom cijelog života.

Posljedice se odražavaju na bebu, i prije porođaja i nakon njega. Već u maternici, on razvija fepatiju. Dijete se previše aktivno razvija i postaje veliko, veće od normalnog. Kao rezultat toga, on se rađa s težinom većom od 4 kilograma. To nije sve. Možda sljedeće sa njim:

  • Beba se može roditi sa oštećenjem srca, mozga ili genitourinarnih organa.
  • Beba možda nema proporcionalno razvijen kostur. To će stvoriti mnoge ozbiljne probleme u budućnosti.
  • Povećani je rizik od smrti novorođenčadi, što zbog činjenice da pluća nisu imala vremena za formiranje.
  • Neka djeca žive manje od tjedan dana i umiru.
  • Veliki rizik od propuštene trudnoće kada beba umre u maternici.

Kako sniziti šećer? Lijekovi

Ako se šećer povećava tokom trudnoće, što treba učiniti? Srećom za pacijente s gestacijskim dijabetesom, bolest se liječi i koristi se nekoliko metoda. U osnovi, terapija je po prirodi bez lijekova - ovo je tjelesni odgoj, narodni lijekovi i posebna dijeta. Ali ako rezultata nema, onda se koriste lijekovi.

Jedini lijek indiciran za ovu vrstu dijabetesa je inzulin. Koristi se strogo pod strogim nadzorom ljekara.

Prednosti inzulina za trudnice:

  • apsolutna sigurnost, kako za majku, tako i za bebu u maternici,
  • nedostatak rizika od tolerancije na lijekove,
  • brzi efekat.

Liječenje inzulinom ima karakteristike. Na primjer, ne možete promijeniti shemu ili preskočiti uzimanje lijeka. Takođe morate redovno mjeriti nivo glukoze i uzimati testove. Da biste to učinili, morate kupiti glukometr, jer ćete morati mjeriti pokazatelje pet puta dnevno.

Narodni lijekovi

Šta učiniti ako je šećer povišen tokom trudnoće? Početni stadij gestacijskog dijabetesa liječi se i posebnim čajevima, infuzijama i biljem.

Tu spadaju:

  1. Čaj koji se pravi kuhanjem malina. Učinak je smanjenje nivoa glukoze, pročišćavanje krvi.
  2. Peršun i njegov korijen također snižavaju razinu glukoze, ali ipak jačaju zidove krvnih žila.
  3. Dodavanje lišća mladog maslačka u salatu.
  4. Dekocija korijena maslačka.
  5. Trava koprive.
  6. Eleutherococcus u obliku farmaceutskog ekstrakta.
  7. Biljna kolekcija, koja uključuje biber, pelin i luk.
  8. Sok od lišća plante.
  9. Dekoracija pupoljaka breze.
  10. Koristite uz hranu iz kurkume.
  11. Suvi pivski kvas razređen u vodi.

Fizičko vaspitanje

Šta učiniti ako visoki šećer u krvi tijekom trudnoće? Fizička aktivnost na svježem zraku može normalizirati nivo glukoze. Aerobna tjelovježba je također korisna. To je zbog činjenice da su u toku njihove aktivne prehrane svih tjelesnih stanica kiseonikom. Ubrzava metaboličke procese. Zbog toga dolazi do aktivne potrošnje glukoze i ugljikohidrata i time smanjuje razinu šećera u krvi.

Kao fizičku aktivnost, naučnici identifikuju najkorisnije za trudnice:

  • šetanje dugim šetnjama na svježem zraku u intenzivnom režimu, bez pretjerivanja,
  • aktivnosti na bazenu
  • joga
  • pleše

Kao što vidite, sva opterećenja nisu osobito teška i donose ne samo očite koristi, već i zadovoljstvo. Tjelesni odgoj trebao bi postati svakodnevni i sastavni dio života trudnice. Tada će nivo glukoze u krvi brzo pasti na normalne vrijednosti.

Dijeta: karakteristike

Dijeta s visokim šećerom tijekom trudnoće osnova je u liječenju gestacijskog dijabetesa. Bez njega, bilo koje druge metode bit će jednostavno beskorisne.

  1. Morate jesti djelimično, praveći pauze između obroka ne više od 4 sata. U idealnom slučaju trebate jesti 6 puta. To će ubrzati metabolizam, neće dopustiti da nivo glukoze oštro promijeni svoje vrijednosti.
  2. Dugo je zabranjeno jesti jednostavne ugljikohidrate, koji značajno i trajno povećavaju šećer u krvi. Na ovom popisu nalaze se svi proizvodi od brašna sa šećerom, konzervi, slatkiši.

Korisni proizvodi

Šta trebam koristiti ako je šećer povišen tokom trudnoće? Postoje i određene namirnice koje svakako morate jesti kako biste snizili glukozu u krvi. Njihov popis dat je u nastavku:

  1. Borovnice. Sadrži ogromnu količinu glukozida, kao i tanina koji snižavaju razinu šećera. Zajedno s plodovima, korisni su i njeni listovi iz kojih prave dekocije i uzimaju trećinu čaše tri puta dnevno.
  2. Svježi krastavci. Savršeno regulišu metabolizam u krvi. Ljeti na krastavcima možete provoditi kratkotrajnu dijetu. Dovoljno je jesti 3 kilograma krastavaca dnevno da biste sebi priredili post i zdrav dan.
  3. Hljeb od heljde. Efikasno se bori protiv dijabetesa kod trudnica. Može se jesti u neograničenim količinama.
  4. Zemaljska kruška, koji se naziva i jeruzalemskim artičokom, poboljšava probavu, ima laksativni učinak i snižava nivo glukoze.
  5. Bijeli kupusbogata vitaminima, vlaknima i pektinima, uklanja višak tečnosti iz organizma.
  6. Sok od radiča.
  7. Sok od krumpira.
  8. Sok od cvekle.
  9. Sok od mrkve.
  10. Ostrige, pivski kvas i proklijala pšenica sadrže puno cinka. Potonji učinkovito oslobađa krv viška glukoze.

Šta učiniti sa niskim šećerom?

Ponekad žena u položaju ne povećava nužno glukozu. Postoje slučajevi značajnog i oštrog smanjenja, koje se naziva hipoglikemija. To je ujedno i opasno stanje koje se ne smije tolerisati.

Ako se naglo desio nagli pad glukoze u krvi, morate preispitati svoj pristup prehrani i hrani koju jedete.

Kako povećati šećer u krvi tokom trudnoće? Mnoge žene vjeruju da možete povećati jedući nešto slatko. Ovaj zaključak logično sam traži. Ali greši. I s visokim i niskim šećerom, ne možete jesti jednostavne ugljikohidrate i slatke slatkiše. Osim ako nije hitno. S ekstremnim padom šećera morate pojesti bombon ili komad čokolade. To će odmah povećati nivo glukoze i neće dozvoliti ženi da izgubi svijest. Nakon ovoga, hitno trebate normalno jesti.

U zaključku

Pravila su gotovo ista, kao i kod visokog šećera u krvi tijekom trudnoće, a u slučaju niskog. Ovo je zdrav način života, pravilna prehrana i njegov režim, fizička aktivnost. Mnoge dame, koje su trudne, počinju zapostavljati ove jednostavne istine, što rezultira problemima. Ali trudnoća nije bolest da se prepustite.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes: kako lečiti šećernu bolest u trudnoći? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar