Što odabrati: Tujeo Solostar ili Lantus?

U Rusiji broj bolesnika sa šećernom bolešću već premašuje 6 miliona ljudi, a u 50% patologija prolazi u dekompenziranom ili subkompenziranom obliku. Za održavanje kvalitete života u tijeku je razvoj poboljšanih inzulinskih pripravaka. Tujeo Solostar jedan je od najinovativnijih lijekova koji su registrovani u posljednjih nekoliko godina. Ovo je bazni inzulin, primjenjuje se jednom dnevno kako bi se pomoglo u kontroli glikemije. Lijek je siguran za pacijente, ima nizak rizik od razvoja hipoglikemije. Lijek je uključen u imenik radara.

Tujeo je dostupan u bezbojnoj bistroj otopini za ubrizgavanje ili ulošcima za ubrizgavanje. Rešenje je u olovkama štrcaljke - zapremina 1,5 ml. U jednom kartonskom pakovanju 5 komada.

Međunarodni vlasnički naziv lijeka (INN) je inzulin glargin. Zemlja porijekla Tujeo je Njemačka, a Sanofri-Aventis također ima podružnicu u Rusiji u regiji Oryol.

U 1 ml lijeka 300 IU aktivnog sastojka. Njihove dodatne supstance uključuju:

  • cink hlorid
  • kaustična soda,
  • metakrezol
  • koncentracija glicerina od 85%,
  • destilovana voda za injekcije,
  • solna kiselina.

Opće karakteristike

Tujeo je lek na bazi insulina sa produženim efektom. Pripravak inzulina indiciran je za liječenje šećerne bolesti ovisne o inzulinu i ovisnosti o inzulinu. Glavni aktivni sastojak - glargin - je najnovija generacija inzulina, on vam omogućava normalizaciju šećera u krvi bez jakih kolebanja njegove razine. Formula lijeka je poboljšana, pa se liječenje smatra sigurnijim.

Prije liječenja, morate se upoznati s kontraindikacijama lijeka u vodiču za njega. Tu spadaju:

  • osjetljiv na glavne i dodatne komponente sastava,
  • dob manja od 18 godina - ne postoje tačni podaci o sigurnosti i efikasnosti upotrebe u ovoj starosnoj grupi.

S oprezom je „Tujeo“ propisan za:

  • nošenje bebe - potreba za insulinom može se promeniti tokom trudnoće i nakon što se beba rodi,
  • nekompenzirane disfunkcije endokrinog sustava,
  • bolesti sa simptomima povraćanja i proliva,
  • očigledna stenoza koronarnih arterija, moždanih žila,
  • proliferativna retinopatija,
  • zatajenje bubrega, jetre.

Prema opisu lijeka, „Tujeo“ je najduži inzulin koji se trenutno poznaje. Trenutno je samo Tresiba inzulin superioran - on je lijek koji traje duže vrijeme.

"Tujeo" tokom dana ulazi u posude iz potkožnog tkiva zbog čega on omogućava stopu glikemije, zatim djelovanje slabi, pa radno vrijeme doseže 36 sati.

Tujeo ne može u potpunosti zamijeniti prirodnu proizvodnju hormona inzulina. Ali rezultat njegovog utjecaja što je bliže ljudskim potrebama. Lijek ima gotovo ravni profil - to pojednostavljuje izbor doziranja i pomaže u smanjenju vjerojatnosti hipoglikemije.

Ova vrsta inzulina posebno se preporučuje pacijentima kojima trebaju velike doze.Tujeo treba 3 puta manje od svojih kolega. Zbog toga se oštećuje potkožno tkivo i injekcije se lakše podnose.

Prednosti Tujea uključuju:

  • izlaganje duže od jednog dana
  • koncentracija 300 PIECES / ml,
  • mogućnost smanjenja količine administriranog inzulina,
  • mala vjerovatnoća hipoglikemije noću.

Važno je obratiti pažnju i na nedostatke:

  • ne koristi se za lečenje dijabetičke ketoacidoze,
  • sigurnost za djecu i trudnice nije potvrđena,
  • zabrana upotrebe kod patologija jetre i bubrega.

Farmakološko djelovanje

Tujeo je dugačak inzulin. Vreme aktivnosti od 24 do 36 sati. Aktivna komponenta je analog ljudskog inzulina. U odnosu na nadomjestke, injekcija je koncentriranija - 300 PIECES / ml.

Lijekovi s aktivnim sastojkom glarginom glatko utječu na razinu šećera, ne izazivaju nagle kapi. Dugotrajni učinak snižavanja šećera nastaje zbog regulacije metabolizma glukoze. Sinteza proteina se također poboljšava inhibiranjem stvaranja šećera u jetri. Povećava se apsorpcija glukoze u tkivima. Aktivna komponenta se rastvara u kiseloj sredini, postepeno se apsorbuje i ravnomjerno raspoređuje. Poluvrijeme života 19 sati.

Razlike između Tujeo Solostar i Lantus

Prema podacima medicinskih istraživanja, Tujeo pokazuje efikasnu razinu glikemije u bolesnika sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2. Smanjenje glikoziranog hemoglobina ne razlikuje se od lijeka "Lantus". U usporedbi s Tujeom, on sporije i postepenije oslobađa inzulin u tijelu, smanjujući na taj način rizik od teške hipoglikemije, posebno noću.

Način primjene

Indikator je da se istodobno daje supkutano. Zahvaljujući jednoj primjeni, raspored ubrizgavanja prilično je fleksibilan. Ako je potrebno, dopušteno je pomicanje vremena 3 sata naprijed ili naprijed.

Koje vrijednosti koncentracije glukoze u krvi trebaju biti postignute, doziranje, vrijeme upotrebe, određuje liječnik pojedinačno za svakog bolesnika s dijabetesom. Promjena doze može biti potrebna kada se osoba promijeni u težini, uobičajenom načinu života, vremenu ubrizgavanja, kao iu drugim situacijama gdje se povećava rizik od hiperglikemije ili hipoglikemije. Zabranjeno je samostalno birati dozu.

Lijek nije pogodan za liječenje dijabetičke ketoacidoze. Ovo će zahtijevati intravensku primjenu kratkog pripravka inzulina.

Kod pacijenata se uvijek vrši periodično mjerenje šećera u krvi.

Pravila upotrebe Tujea malo su različita ovisno o vrsti dijabetesa:

  1. Uz tip 1, lijek je potreban jednom dnevno u kombinaciji sa inzulinom, koji se daje hranom. Povremeno se vrši prilagođavanje doze.
  2. Preporučena početna doza za dijabetičare s bolešću tipa 2 je 0,2 U / kg. Lijek se primjenjuje jednom dnevno. Povremeno se može izvršiti promjena doze.

Metabolički procesi

Najčešća negativna reakcija je hipoglikemija, koja se razvija sa značajnim viškom doze za ubrizgavanje u odnosu na potrebe tijela. Slučajevi teške hipoglikemije mogu uzrokovati neurološke poremećaje. Dugačka teška hipoglikemija ne prijeti samo zdravlju. Ali i živote dijabetičara.

U mnogih bolesnika sa znakovima neuroglikopenije, prethodila mu je aktivacija simpatodadrenalnog sistema kao odgovor na stanje hipoglikemije. Hipoglikemija se očitovala osjećajem gladi, nervoznom prekomernošću, drhtanjem ekstremiteta, tjeskobom, blijedom kožom, tahikardijom. Kad je država pretvorena u neuroglikopeniju, razvilo se sljedeće:

  • jako umoran
  • neobjašnjivi umor,
  • smanjen raspon pažnje,
  • jaka pospanost,
  • oštećenje vida
  • glavobolje
  • oslabljena svest
  • grčevi
  • mučnina

Vizuelni analizatori

Primjetno poboljšanje kontrole glikemije može prouzrokovati privremene probleme sa vidom. To se događa pod utjecajem privremenog kršenja turgora i refrakcije sočiva.

Kada dugo razdoblje glikemije ostane normalno, rad vizualnih analizatora se normalizira, vjerojatnost razvoja retinopatije se smanjuje.

Teški napadi hipoglikemije mogu izazvati privremeni gubitak vida.

Lokalne reakcije u zoni ubrizgavanja

Lokalne reakcije se često razvijaju na početku terapije inzulinom, ali tada nestaju same. Ovi simptomi uključuju:

  • svrbež
  • bol
  • crvenilo kože,
  • urtikarija
  • osip,
  • upalni proces.

Učestalost takvih reakcija kod upotrebe Tujea iznosi samo 2,5%.

Oštre alergijske reakcije su vrlo rijetke. Preosjetljivost se obično očituje generaliziranim reakcijama kože, Quinckeovim edemom, bronhospazmom, padom pritiska i šokom. Stanje može biti opasno po život, potrebna je hitna medicinska pomoć.

Rijetko lijek dovodi do kašnjenja natrijuma i pojave edema na tijelu.

Interakcija lijekova

Hormonski lijekovi, antihipertenzivni i psihotropni lijekovi, neki antibiotici i protuupalni lijekovi mogu utjecati na hipoglikemijski učinak lijeka. Svi dodatni lijekovi koji se koriste u liječenju "Tujeom" moraju se dogovoriti sa stručnjakom.

Tujeo se po svojstvima značajno razlikuje od svojih analoga. U slučaju zamjene, razlika se mora uzeti u obzir.

Naziv lijekaProizvođačPrednosti, nedostaciTrošak
LantusNjemačka, Sanofi-AventisDozvoljeno djeci nakon 6 godina.

Koncentracija tvari je niža, učinak je duži u usporedbi s Tujeom.

3700 rub. za 5 olovki za špriceve zapremine po 3 ml
LevemirDanska, Novo NordinskDozvoljeno trudnicama i djeci starijoj od 6 godina.

Trajanje ne prelazi 24 sata.

Od 2800 rub. za 5 injekcija zapremine 3 ml
TresibaDanska, Novo NordinskDugotrajni učinak do 42 sata, dopušteno za djecu nakon 1. godine.

Visoki troškovi.

Od 7600 rub.

Svaka upotreba nadomjestka dopuštena je samo prema uputu liječnika.

Već nekoliko mjeseci koristim Tujeo, doktor je zamijenio ranije korišteni Levemir inzulin. Zadovoljna sam učinkom, šećer ostaje normalan, osjećam se dobro, nije bilo napada hipoglikemije.

Tujeo je najefikasniji lijek od onih koje mi je propisao liječnik. Ravnomerno održava normu šećera, ne izaziva noćnu hipoglikemiju. Koristim lijek već duže vrijeme, neću, učinak se nije pogoršao s vremenom.

Lijek morate čuvati na mjestu gdje svjetlost ne pada, i to na temperaturi od 2 - 8 stepeni. Zabranjeno ga je zamrzavati.

Nakon prve upotrebe, olovka za štrcaljku možete koristiti 28 dana i čuvati je na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni.

Šprica mora biti izolirana od prljavštine i prašine, obrisana suhom krpom s vanjske strane, ne mokriti i ne navlažiti je kako ne bi oštetili. Zabranjeno je bacanje i udaranje u kvaku. Ako se sumnja na oštećenje, bolje je zamijeniti ga novim.

Iz ljekarni se lijek izdaje strogo prema receptu liječnika. 5 komada olovaka za štrcaljke može se kupiti za 2800 rubalja.

Karakteristično za lijek Tujo SoloStar

Ovo je lijek osmišljen kako bi se riješio hiperglikemije. To je produženo djelovanje inzulina glargin čija je koncentracija u ovom lijeku 300 IU / ml. Ista kompanija Sanofi-Aventis, koja također proizvodi Lantus, raspravljana u nastavku, proizvodi lijek.

Glulin inzulin je analog endogenog inzulina. Sa supkutanom primjenom, brzina apsorpcije se usporava ako koncentracija aktivne tvari raste. Ovaj princip bio je osnova novog lijeka SoloStar, namijenjenog produženom djelovanju. Na tržištu se pojavio 2016. godine i odmah stekao popularnost.

Lijek se oslobađa u kasetama od 1,5 ml. Postoje 2 mogućnosti oslobađanja - 3 ili 5 uložaka po pakovanju.

Kako Lantus

Lantus SoloStar je lijek koji se oslobađa u obliku otopine za potkožno davanje. Ovu manipulaciju izvodi olovka za štrcaljku koja sadrži 1 uložak bezbojnog stakla. Zapremina je 3 ml. U pakovanju je 5 takvih uložaka.

Djelatna tvar lijeka Lantus je gore spomenuti inzulin glargin, čiji je biološki učinak sličan endogenom insulinu. Koncentracija aktivne tvari u ovom slučaju je 100 IU / ml u smislu endogenog inzulina, odnosno 3,6738 mg inzulina glargin. Pomoćne tvari su glicerol, cink-hlorid, natrijum-hidroksid, solna kiselina i voda za injekcije.

Na isti način kao što je ranije opisan SoloStar, Lantus regulira metabolizam glukoze, smanjujući njegov sadržaj u krvi, potičući njegovu potrošnju perifernim tkivima (uključujući masnoću) i usporavajući glukoneogenezu, tj. Proces stvaranja glukoze u jetri.

Lantus reguliše metabolizam glukoze, smanjujući njegov sadržaj u krvi, stimulirajući njegovu konzumaciju perifernim tkivima i usporavajući glukoneogenezu.

Prosječno trajanje lijeka Lantus je 24 sata, maksimalno 29 sati.

Poređenje Tugeo SoloStar i Lantus

Studije pokazuju da se općom sličnošću principa djelovanja, opsega i nuspojavama SoloStar može smatrati efikasnijim lijekom.

Sastav lijekova koji se razmatraju je isti sa hemijskog stanovišta. Njihov aktivni sastojak je inzulin glargin, koji je analog ljudskog insulina, ali je dobiven rekombinacijom DNK bakterija koje žive u crevima - Eshericia coli.

Čak i pri koncentraciji od 100 IU / ml (kao kod Lantusa), početak djelovanja inzulina glargin sporiji je u poređenju s ljudskim inzulinom, koji sprečava porast glukoze. Hipoglikemijski učinak SoloStara uporediv je s učinkom prethodnika, ali je još duži (traje do 36 sati) i glatki.

Indikacije za upotrebu lijekova su također iste (dijabetes melitus). Postoje opšte kontraindikacije za lekove. U osnovi, to je preosjetljivost na aktivnu tvar i pomoćne komponente. Tokom trudnoće lijekovi nisu kontraindicirani, ali se koriste s oprezom.

Nuspojave su gotovo iste. Dakle, ako je doza prekoračena, moguća je hipoglikemija, uključujući i oštećenje živčanog sistema. Ponekad postoje privremena oštećenja vida povezana s regulacijom glukoze u krvi. Ali istovremeno, na duži rok, kada se nivo glukoze normalizuje, rizik od razvoja dijabetičke retinopatije će se smanjiti, a vid će se vratiti u normalu. Moguće su i lokalne reakcije na inzulin.

Načini davanja lijekova bit će isti. Injekcije se ne primjenjuju intravenski, već u potkožnu masnoću na ramenima, kukovima ili trbuhu: to je jedini način koji garantira produženo djelovanje lijeka.

Preporučuje se prskanje pri svakom novom uvođenju na različitim mjestima unutar odgovarajućih područja.

Algoritam postupaka bit će sljedeći:

  1. Odabrano je mjesto za ubrizgavanje, ubačena je igla.
  2. Palac se postavlja na dugme za dozu, pritisne ga do kraja i drži se u tom položaju.
  3. Nastavite pritiskati tipku za dozu sve dok ne dobijete željenu količinu. Zatim drže dugme još neko vrijeme kako bi jamčili unošenje pune količine lijeka.
  4. Igla se uklanja iz kože.

Imajte na umu da je ponovna upotreba igle zabranjena. Prije svake ubrizgavanja, nova se na štrcaljku priključi.

Koja je razlika

Glavna razlika između Tujea SoloStara i njegovog prethodnika (Lantus) je koncentracija koja će u ovom slučaju biti 3 puta veća i iznosit će 300 IU inzulina glargin. Uz to, oba lijeka sadrže molekulu glargina, tako da nema kemijskih razlika među njima.

Olovka za injekciju SoloStar omogućava vam istovremeno davanje doza u rasponu od 1 do 80 jedinica.

Olovka za injekciju SoloStar omogućava vam istovremeno davanje doza u rasponu od 1 do 80 jedinica, a njezin korak je samo 1 jedinica, što olakšava podešavanje doze.

Kontraindikacija za SoloStar je starost od 18 godina, ali ne zato što su utvrđene neke negativne posljedice, već zbog činjenice da ne postoje klinički podaci koji bi mogli potvrditi njegovu sigurnost za djecu ili adolescente. Što se tiče lijeka Lantus, odobren je za djecu stariju od 6 godina.

Sa dijabetesom

Studije su primijetile blaži učinak lijeka SoloStar koji se može propisati u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2. Uz oba oblika bolesti, lijek poboljšava dobrobit. Stručnjaci napominju da Tujeo SoloStar ima "ravan" farmakološki profil, bez vrhova otpuštanja aktivne supstance, što omogućava fleksibilniji izbor vremena za injekcije.

Dokazano je da, zbog činjenice da se pacijentu u tom slučaju daje tri puta manje volumena otopine, lijek bolje percipiraju ljudi sa visokom dnevnom potrebom za inzulinom. Istovremeno se, s gledišta sigurnosti za kardiovaskularnu aktivnost, oba lijeka odlikuju podjednako visokim indeksima: s ove strane ne dovode do nepoželjnih pojava.

Postoji još jedna važna tačka. Uvođenje inzulina osigurava istu nadoknadu za metabolizam ugljikohidrata kao glargin 100 IU / ml (tj. Lantus), samo za pacijente s visokom dnevnom potrebom za inzulinom.

Studije su pokazale da kod liječenja dijabetesa tipa 2 SoloStar ne dovodi do razvoja hipoglikemije noću, kao što je slučaj s brojnim drugim lijekovima. Za dijabetes tipa 1, rizik od noćne hipoglikemije još uvijek nije dobro shvaćen.

Da li je moguće zameniti jedan lek drugim

Teoretski, s Lantusom možete preći na lijek Tujo SoloStar. Ali treba odabrati pravu dozu i vrijeme ubrizgavanja, jer će u protivnom pacijent osjetiti pogoršanje dobrobiti.

Odabir doze vrši se samo empirijski. Za početak, oni unose isti iznos kao i kad upotrebljavate prethodnika Tujea. Ovdje možete konzultirati liječnika, ali za dijabetes tipa 2 pokazatelj je 10-15 jedinica. U tom slučaju trebate kontrolirati razinu šećera u krvi, mjereći to proverenim uređajem. Potrebno je napraviti najmanje 4 ispitivanja dnevno. Štaviše, 1 mjerenje se provodi sat vremena prije primjene lijeka i drugo 1 sat nakon. Ako je potrebno, u prvih 3-5 dana, možete postepeno povećavati dozu lijeka za 10-15%.

U budućnosti počinje djelovanje kumulativnog učinka karakterističnog za Tujeo, a često doziranje može biti smanjeno. Bolje je to ne raditi naglo, već smanjiti postepeno, po 1 jedinicu za svaku primjenu, posebno jer to svojstva lijeka to dopuštaju. Tada neće doći do skoka glukoze u krvnoj plazmi i smanjenje doze neće utjecati na pacijentovo dobrobit.

Prilikom zamjene preparata SoloStar sa prethodnikom koncentracijom od 100 IU / ml (Lantus) preporučuje se smanjenje doze za 20%, a u budućnosti se može prilagoditi i volumen.

Liječničke recenzije o Tujo SoloStar i Lantusu

Aleksandar, endokrinolog, Krasnojarsk: „SoloStar je pogodniji i efikasniji lek, posebno za pacijente kojima su potrebne visoke doze inzulina. Ali to košta više, pa ako nema naznaka za povećanje doze, možete uzeti Lantus. "

Anna, endokrinolog, Tver: „I SoloStar i Lantus proizvodi ista kompanija, tako da su oba leka sigurna i efikasna. Lantus je propisan kao standard za adolescente, za odrasle, posebno ako je potrebna velika doza, Tujeo SoloStar. "

Pregledi pacijenata

Irina, 41 godina, Tver: „Nekada sam ubrizgavala Lantus, ali sada sam prešla na SoloStar, jer se on može ređe davati i doza se lakše prilagođava. Lijek se dobro podnosi, nema nuspojava. "

Victor, 45 godina, Tula. "Lekar mi je propisao Lantus, a za sada neću preći na SoloStar, jer kod ove doze lek takođe daje prilično dugotrajan efekat, ali košta manje."

Olga, 52 godine, Moskva: „Ubrizgavam SoloStar jer sam prvotno propisala veliku dozu. Nema noćne hipoglikemije, ne utiče na srce, dobro se podnosi. "

Zaključak

Tujeo je produženi lek za normalizaciju nivoa glukoze u krvi. Efikasno normalizira sadržaj šećera bez oštrih kolebanja. Zahvaljujući poboljšanoj formuli, ovaj inzulin postao je čak sigurniji od svojih prethodnika poput Lantusa. Ne možete ga sami koristiti bez uputa stručnjaka.

Od čega se koriste?

Tujeo i Lantus su insulinski preparati u obliku tečnosti za injekcije.

Oba leka se koriste za dijabetes tipa 1 i 2, kada se normalizacija nivoa glukoze ne može postići bez upotrebe injekcija insulina.

Ako tablete inzulina, posebna prehrana i strogo pridržavanje svih propisanih postupaka ne pomažu u održavanju razine šećera u krvi ispod dozvoljenog maksimuma, propisana je uporaba Lantusa i Tujea. Kao što su pokazale kliničke studije, ovi lijekovi su efikasno sredstvo za nadziranje nivoa šećera u krvi.

U studijama koje je proveo proizvođač lijeka, njemačka kompanija Sanofi, u istraživanjima je sudjelovalo 3.500 volontera. Svi su patili od nekontroliranog dijabetesa obje vrste.

U prvoj i trećoj fazi proučavan je utjecaj Tujea na zdravstveno stanje dijabetičara tipa 2.

Četvrta faza bila je posvećena utjecaju Tujea na pacijente sa dijabetesom tipa 1. Prema rezultatima studija otkrivena je visoka učinkovitost Tujea.

Dakle, za bolesnike sa šećernom bolešću druge grupe prosječno smanjenje nivoa glukoze iznosilo je 1,02, s odstupanjima od 0,1-0,2%. Istovremeno, zabilježen je prihvatljivi postotak nuspojava i minimalan postotak patologija tkiva na mjestima ubrizgavanja. U drugom pokazatelju, samo 0,2% ispitanika imalo je neželjene efekte.

Sve ovo omogućilo nam je da izvučemo zaključke o kliničkoj sigurnosti novog lijeka i započnemo njegovu industrijsku proizvodnju. Tujeo je trenutno dostupan u našoj zemlji.

Lantus i Tujeo: razlike i sličnosti

Kakve su njegove razlike od Lantusa koji je ranije bio široko priznat i distribuiran? Kao i Lantus, novi lijek je dostupan u epruvetama za jednostavno korištenje.

Svaka epruveta sadrži jednu dozu, a za njezinu upotrebu dovoljno je otvoriti i ukloniti poklopac i istisnuti kap sadržaja iz ugrađene igle. Ponovna upotreba epruvete za brizgalicu moguća je samo pre nego što je izvadite iz injektora.

Kao i u Lantusu, u Tujeu je aktivna supstanca glargin - analog inzulina koji se proizvodi u ljudskom tijelu. Sintetizirani glargin proizvodi se DNK metodom rekombinacije posebnog soja Escherichia coli.

Hipoglikemijski učinak karakterizira ujednačenost i dovoljno trajanje, što se postiže slijedećim mehanizmom djelovanja na ljudsko tijelo. Aktivna supstanca lijeka se unosi u ljudsko masno tkivo, ispod kože.

Zahvaljujući tome, injekcija je gotovo bezbolna i izuzetno jednostavna za izvođenje.

Kisela otopina se neutralizira, što rezultira stvaranjem mikro-reagensa koji mogu postupno oslobađati aktivnu tvar.

Kao rezultat toga, koncentracija inzulina raste glatko, bez vrhova i oštrih padova, i to dugo vremena. Početak djelovanja se opaža 1 sat nakon ubrizgavanja potkožne masti. Akcija traje najmanje 24 sata od trenutka primjene.

U nekim slučajevima produžetak Tujea traje do 29 - 30 sati. Istovremeno se postiže stalan pad glukoze nakon 3-4 injekcije, to jest ne ranije od tri dana nakon početka lijeka.

Kao i kod Lantusa, dio inzulina se razgrađuje i prije nego što uđe u krv, u masno tkivo, pod utjecajem kiselina koje se u njemu nalaze. Kao rezultat toga, tokom analize mogu se dobiti podaci o povećanoj koncentraciji produkata raspada inzulina u krvi.

Glavna razlika od Lantusa je koncentracija sintetiziranog inzulina u jednoj dozi Tujea. U novom preparatu trostruko je veći i iznosi 300 IU / ml. Zbog toga se postiže značajno smanjenje dnevnog broja injekcija.

Pored toga, prema Sanofiju, povećanje doze je imalo pozitivan uticaj na „glatkoću“ dejstva leka.

Zbog povećanja vremena između uprava postignuto je značajno smanjenje maksimuma oslobađanja glargina.

Ako se pravilno koristi, umjerena hipoglikemija obično se primjećuje samo prilikom prelaska s drugih lijekova koji sadrže inzulin na Tujeo. 7-10 dana nakon početka uzimanja hipoglikemije postaje izuzetno rijedak i atipičan fenomen i može ukazivati ​​na pogrešan odabir intervala za upotrebu lijeka.

Istina, trostruko povećanje koncentracije učinilo je lijek manje svestranim. Ako se Lantus može koristiti za dijabetes kod djece i adolescenata, tada je upotreba Tujea ograničena. Proizvođač preporučuje korištenje ovog lijeka isključivo od 18. godine.

Proizvođač je pružio korak po korak mogućnost promjene doze lijeka. Olovka za štrcaljku omogućava vam promenu količine ubačenog hormona u koracima od jedne jedinice. Doziranje je individualno, a pravo se može odabrati isključivo empirijski.

Promjena doziranja u olovci za injekciju Lantus

Najprije morate postaviti istu dozu koja se koristila kada je primijenjen prethodni lijek. Za dijabetes tipa 2 obično se kreće od 10 do 15 jedinica. U ovom slučaju potrebno je stalno mjeriti glukozu proverenim uređajem.

Treba obaviti najmanje četiri mjerenja dnevno, od čega dva sata prije injekcije i jedan sat poslije. U prva tri do pet dana moguće je postepeno povećavanje doze lijeka za 10-15%. U budućnosti, kada počne akumulacioni efekat karakterističan za Tujeo, doza se postepeno smanjuje.

Bolje je ne smanjiti ga naglo, nego smanjiti za 1 jedinicu u isto vrijeme - to će smanjiti rizik od skoka glukoze. Visoka efikasnost se postiže i zbog nedostatka efekta ovisnosti.

Visoka efikasnost i sigurnost lijeka ovisi o pravilnoj uporabi. Prije svega, trebate odabrati pravo vrijeme za injekciju.

Lijek treba davati 30 minuta prije spavanja.

Time će se postići dvostruki učinak. S jedne strane, slaba aktivnost tijela tokom spavanja pomaže da se smanji vjerojatnost naglog smanjenja glukoze u krvi.

S druge strane, dugoročni učinak lijeka pomoći će prevladavanju takozvanog "efekta jutarnje zore", kada se nivo glukoze u krvi značajno poveća u zore, rano ujutro.

Kada koristite Tujeo, treba se pridržavati preporuka u vezi s obrokom. Moraju se izvesti tako da je posljednji obrok završen pet sati prije nego što pacijent krene u krevet.

Tako je preporučljivo večerati u 18-00, a ne jesti hranu noću. Studije pokazuju da ispravan odabir režima dana i vremena ubrizgavanja omogućava vam samo jednu injekciju lijeka u trideset i šest sati.

Prema pacijentima koji su prešli na Tujeo injekcije sa drugim preparatima inzulina, pogodan je i siguran za upotrebu.

Primjećuje se prilično blagi učinak hormona, poboljšanje dobrobiti, kao i jednostavna upotreba injektora za rukovanje.

U usporedbi s Lantusom, Tujeo ima znatno manju varijabilnost, kao i praktično odsustvo učinaka naglog smanjenja razine glukoze. Istovremeno su neki pacijenti primijetili pogoršanje stanja nakon prelaska na novi lijek.

Postoji nekoliko razloga pogoršanja:

  • pogrešno vreme ubrizgavanja
  • pogrešan odabir doze
  • nepravilna primjena lijeka.

S pravim pristupom odabiru doze, ozbiljne nuspojave primjene Tujea praktički ne nastaju.

Istovremeno, prilično često zbog nepravilno odabrane doze, pacijentovi nivo šećera se nepotrebno smanjuje.

Srodni videozapisi

Sve informacije koje trebate znati o Lantus insulinu pogledajte u videu:

Stoga se alat može preporučiti osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2, posebno onima koji zahtijevaju značajan kompenzacijski učinak od hormona koji se daje. Prema studijama, zatajenje bubrega i jetre nije kontraindikacija za upotrebu ovog lijeka.

Sigurno ga je koristiti u starosti. Istovremeno se upotreba Tujea u djetinjstvu ne preporučuje - u ovom slučaju Lantus bi bio razumnija opcija.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Opće informacije i farmakološka svojstva

"TujeoSolostar" - lijek na bazi inzulina s produljenim djelovanjem. Namijenjen je za liječenje dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Uključuje komponentu Glargin - najnoviju generaciju inzulina.

Ima glikemijski efekat - smanjuje šećer bez oštrih kolebanja. Lijek ima poboljšani oblik koji vam omogućava da terapiju učinite sigurnijom.

Tujeo se odnosi na produženi inzulin. Period aktivnosti je od 24 do 34 sata. Aktivna supstanca slična je ljudskom inzulinu. U usporedbi sa sličnim pripravcima, koncentriraniji je - sadrži 300 jedinica / ml, u Lantusu - 100 jedinica / ml.

Proizvođač - Sanofi-Aventis (Njemačka).

Napomena! Lijekovi na bazi Glargina djeluju glatko i ne izazivaju nagle skokove šećera.

Lijek ima glatko i dugo smanjivanje šećera, regulirajući metabolizam glukoze. Povećava sintezu proteina, inhibira stvaranje šećera u jetri. Stimulira apsorpciju glukoze u tjelesnim tkivima.

Supstanca se rastvara u kiseloj sredini. Polako se apsorbuje, ravnomerno raspoređuje i brzo metabolizira. Maksimalna aktivnost je 36 sati. Poluvrijeme eliminacije je do 19 sati.

Prednosti i nedostaci

Prednosti Tujea u odnosu na slične lekove uključuju:

  • trajanje akcije više od 2 dana,
  • rizici razvoja hipoglikemije u noćnim satima su smanjeni,
  • manja doza ubrizgavanja i, shodno tome, manja potrošnja lijeka za postizanje željenog efekta,
  • minimalne nuspojave
  • visoka kompenzacijska svojstva
  • neznatno debljanje uz redovnu upotrebu
  • glatko djelovanje bez šiljaka u šećeru.

Među nedostacima se mogu prepoznati:

  • ne propisivati ​​djeci
  • ne koristi se u liječenju dijabetičke ketoacidoze,
  • moguće neželjene reakcije nisu isključene.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za upotrebu:

  • Dijabetes tipa 1 u kombinaciji sa kratkim insulinom,
  • T2DM kao monoterapija ili s oralnim antidijabetičkim lijekovima.

Sljedeću grupu pacijenata treba liječiti krajnje oprezno:

  • u prisustvu endokrine bolesti,
  • starije osobe sa bubrežnim bolestima,
  • u prisustvu disfunkcije jetre.

U tim skupinama pojedinaca potreba za hormonom može biti manja jer je njihov metabolizam oslabljen.

Važno! U procesu istraživanja nije nađen specifičan učinak na plod. Lijek se može propisati tokom trudnoće, ako je potrebno.

Upute za upotrebu

Lijek pacijent koristi bez obzira na vrijeme jela. Preporučuje se ubrizgavanje istovremeno. Daje se supkutano jednom dnevno. Tolerancije su 3 sata.

Doziranje lijeka određuje endokrinolog na temelju anamneze - uzimaju se u obzir starost, visina, težina pacijenta, tip i tijek bolesti.

Pri zamjeni hormona ili prelasku na drugu marku potrebno je strogo kontrolirati nivo glukoze.

U toku jednog mjeseca prate se metabolički pokazatelji.Nakon prelaska, možda će vam trebati smanjenje doze za 20% kako biste spriječili nagli pad glukoze u krvi.

Napomena! Tujeo se ne uzgaja ili miješa sa drugim lijekovima. Time se krši njegov profil privremene akcije.

Prilagođavanje doze vrši se u sljedećim slučajevima:

  • promjena ishrane
  • prelazak na drugi lijek
  • Pojavljuju se ili postojeće bolesti
  • promjena fizičke aktivnosti.

Put administracije

Tujeo se daje samo supkutano olovkom za špriceve. Preporučeno područje - prednji trbušni zid, bedra, površni mišić ramena. Kako bi se spriječilo stvaranje rana, mjesto ubrizgavanja mijenja se ne dalje od jedne zone. Zabranjeno je koristiti lijek uz pomoć infuzijskih pumpi.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 uzimaju Tujeo u pojedinačnoj dozi u kombinaciji s kratkim inzulinom. Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 lijek se daje kao monoterapija ili u kombinaciji s tabletama u dozi od 0,2 jedinice / kg s mogućom prilagodbom.

Pažnja! Prije primjene lijek treba držati na sobnoj temperaturi.

Video vodič o upotrebi olovke za šprice:

Nuspojave i predoziranje

Najčešća nuspojava bila je hipoglikemija. Kliničke studije su utvrdile sledeće neželjene reakcije.

U procesu uzimanja Tujea mogu se javiti i sledeće nuspojave:

  • oštećenje vida
  • lipohipertrofija i lipoatrofija,
  • alergijske reakcije
  • lokalne reakcije u zoni ubrizgavanja - svrbež, oteklina, crvenilo.

Predoziranje se obično događa kada doza ubrizgavanog hormona premaši potrebu za njim. Može biti lagan i težak, ponekad predstavlja ozbiljnu opasnost za pacijenta.

Uz lagano predoziranje, hipoglikemija se ispravlja uzimanjem ugljikohidrata ili glukoze. S takvim epizodama moguće je podešavanje doze lijeka.

U teškim slučajevima, koji su popraćeni gubitkom svijesti, potrebna je koma, lijekovi. Pacijentu se ubrizgava glukoza ili glukagon.

Dugo se stanje prati kako bi se izbjegle ponovljene epizode.

Lijek se čuva na t od + 2 do +9 stepeni.

Pažnja! Zabranjeno je smrzavanje!

Cijena Tujeo-ove otopine je 300 jedinica / ml, olovka za brizgalice veličine 1,5 mm, 5 kom. - 2800 rubalja.

Analogni lijekovi uključuju lijekove s istim aktivnim sastojkom (insulin Glargin) - Aylar, Lantus Optiset, Lantus Solostar.

Kod lijekova sa sličnim principom djelovanja, ali druga aktivna supstanca (inzulin Detemir) uključuju Levemir Penfil i Levemir Flekspen.

Izdaje se na recept.

Mišljenja pacijenata

Iz recenzija pacijenata na Tujeo Solostar možemo zaključiti da lijek nije prikladan za sve. Dovoljno veliki postotak dijabetičara nezadovoljan je lijekom i njegovom sposobnošću da snižava šećer u krvi. Drugi, naprotiv, govore o njegovom odličnom djelovanju i odsustvu nuspojava.

Na drogi sam mesec dana. Prije toga uzela je Levemira, pa Lantusa. Tujeo se najviše svidio. Šećer drži ravno, nema neočekivanih skokova. S kojim sam pokazateljima otišao u krevet, sa onima koje sam se probudio. Tokom prijema slučajeva hipoglikemije nije primećeno. Zaboravio sam na grickalice s drogom. Kolya najčešće noću 1 put dnevno.

Anna Komarova, 30 godina, Novosibirsk

Imam dijabetes tipa 2. Uzeo sam Lantus za 14 jedinica. - sljedećeg jutra šećer je bio 6,5. Puzao sam Tujeo u istoj dozi - šećer je ujutro uglavnom 12. Morao sam postepeno povećavati dozu. Uz stalnu prehranu, šećer se pokazao ne manje od 10. Općenito, ne razumijem značenje ovog koncentriranog lijeka - morate stalno povećavati dnevnu stopu. Pitao sam u bolnici, mnogi su takođe nezadovoljni.

Evgenia Alexandrovna, 61, Moskva

Imam dijabetes oko 15 godina. Na insulinu od 2006. godine. Dugo sam morao pokupiti dozu. Pažljivo biram dijetu, tijekom dana kontroliram inzulin Insuman Rapid. U početku je bio Lantus, sad su izdali Tujeo. Sa ovim lijekom vrlo je teško odabrati dozu: 18 jedinica. i šećer jako pada, ubode 17 jedinica. - Prvo se vraća u normalu, a zatim počinje rasti. Češće je postajao kratak. Tujeo je veoma raspoložen, u Lantusu se nekako lakše kreće u dozama. Iako je sve individualno, prišao je prijatelju s klinike.

Victor Stepanovich, 64 godine, Kamensk-Uralsky

Kolola Lantus ima oko četiri godine. U početku je sve bilo u redu, a zatim se počela razvijati dijabetička polineuropatija. Doktor je prilagodio terapiju inzulinom i propisao Levemir i Humalog. To nije donijelo očekivani rezultat. Tada su me imenovali Tujeom, jer ne daje oštre skokove glukoze. Čitam recenzije o lijeku, koje govore o lošim performansama i nestabilnom rezultatu. U početku sam sumnjao da će mi ovaj insulin pomoći. Pirkirao sam oko dva meseca, a polineuropatija peta nije nestala. Lično mi je došla droga.

Lyudmila Stanislavovna, 49 godina, St.

U svijetu postoji preko 750 miliona pacijenata s dijabetesom. Da bi održali zdravlje, pacijenti moraju sistematski uzimati glikemijske lijekove. Na farmaceutskom tržištu se dobro pokazao inzulin njemačke kompanije Sanofi pod imenom Tujeo SoloStar.

Razlike između SoljoStara i Lantusa

Sanofi je objavio i Apidra, Insumans i Lantus inzulin. SoloStar je napredni analog Lantusa.

Postoje neke razlike između SoloStara i Lantusa. Prije svega, to je koncentracija. SoloStar ima 300 IU glargina, a Lantus 100 IU. Zbog toga važi za duže vremensko razdoblje.

Smanjenjem veličine taloga Tujeo SoloStar postepeno oslobađa hormon. To objašnjava smanjenu vjerojatnost noćne teške hipoglikemije ili iznenadne dijabetičke krize.

Učinak nakon sc primjene 100 IU glargina primjećuje se kasnije nego nakon ubrizgavanja 300 IU. Produljeno djelovanje Lantusa ne traje duže od 24 sata.

Tujeo SoloStar smanjuje verovatnoću za razvoj teške ili noćne hipoglikemije za 21–23%. U isto vrijeme, pokazatelji za smanjenje sadržaja glikiranog hemoglobina u SoloStaru i Lantusu gotovo su isti. "Glargin" na 100 i 300 jedinica siguran je za liječenje pretilih dijabetičara.

Nuspojave

U izuzetnim slučajevima, Tujeo SoloStar može izazvati neželjene reakcije.

Tokom terapije mogući su neki nuspojave.

  • Metabolički procesi: hipoglikemija - stanje koje se javlja prilikom konzumiranja veće doze inzulina nego što je tijelu potrebno. Može ih pratiti umor, pospanost, glavobolja, zbunjenost, grčevi.
  • Organi: kršenje indeksa refrakcije turgora i leće. Simptomi su kratkotrajni, ne zahtijevaju liječenje. Rijetko se događa prolazni gubitak vida.
  • Koža i potkožno tkivo: lipodistrofija i lokalne reakcije u području primjene. Primjećuje se kod samo 1-2% bolesnika. Da biste spriječili ovaj simptom, trebate često mijenjati mjesto ubrizgavanja.
  • Imunitet: sistemske alergije u obliku edema, bronhospazma, snižavanja krvnog pritiska, šoka.
  • Ostale reakcije: rijetko tijelo razvija toleranciju na inzulin, formirajući specifična antitijela.

Kako bi se spriječile neželjene pojave, pacijentu se savjetuje da prođe kompletan pregled. Uvek sledite propisani režim lečenja od strane lekara. Samo-lijek može biti opasan po život.

Efikasnost i sigurnost Tujeo Solostar-a

Između Tujea Solostara i Lantusa razlika je očigledna. Upotreba Tujea povezana je s vrlo niskim rizikom od razvoja hipoglikemije kod pacijenata s dijabetesom. Novi lijek je pokazao stabilnije i dugotrajnije djelovanje u odnosu na Lantus tokom dana ili više. Sadrži 3 puta više jedinica aktivne tvari na 1 ml otopine, što uvelike mijenja njegova svojstva.

Oslobađanje inzulina je sporije, a zatim ulazi u krvotok, produženo djelovanje dovodi do učinkovite kontrole količine glukoze u krvi tokom dana.

Da bi dobio istu dozu inzulina, Tujeu je potrebno tri puta manje volumena nego Lantus. Injekcije neće postati toliko bolne zbog smanjenja područja taloga. Osim toga, lijek u malom volumenu pomaže da bolje nadgledate njegov ulazak u krv.

Posebno poboljšanje odgovora na inzulin nakon uzimanja Tujeo Solostara uočeno je kod onih koji uzimaju visoke doze inzulina zbog otkrivenih antitijela na humani inzulin.

Ko može koristiti insulin Tujeo

Upotreba lijeka dopuštena je starijim pacijentima starijim od 65 godina, kao i dijabetičarima s oštećenjem bubrega ili jetre.

U starosti se funkcija bubrega može dramatično pogoršati, što dovodi do smanjenja potrebe za inzulinom. Uz zatajenje bubrega smanjuje se potreba za inzulinom zbog smanjenja metabolizma inzulina. Sa zatajenjem jetre potreba se smanjuje zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i metabolizma inzulina.

Iskustvo s primjenom lijeka nije provedeno kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Upute govore da je Tujeo inzulin namijenjen odraslim osobama.

Ne preporučuje se upotreba Tujeo Solostar-a tokom trudnoće i dojenja, bolje je preći na zdravu prehranu.

Tujeo inzulin je dostupan u obliku injekcija, primjenjuje se jednom u prigodno doba dana, ali po mogućnosti svakodnevno u isto vrijeme. Maksimalna razlika u vremenu primjene trebala bi biti 3 sata prije ili nakon uobičajenog vremena.

Pacijenti koji propuste dozu moraju provjeravati koncentraciju glukoze u krvi, a zatim se vraćaju u normalu jednom dnevno. Ni u kojem slučaju nakon preskakanja ne možete unijeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljeno!

Pacijentima sa dijabetesom tipa 1, inzulin Tujeo mora se davati s brzodjelujućim inzulinom tokom obroka kako bi se eliminirala potreba za njim.

Tujeo pacijente sa dijabetesom tipa 2 treba kombinirati sa drugim hipoglikemijskim lijekovima. U početku se preporučuje unošenje 0,2 U / kg nekoliko dana.

POMINJAM. Tujeo Solostar se daje supkutano! Ne možete ga unijeti intravenski! U suprotnom, postoji rizik od teške hipoglikemije.

1. korak Izvadite olovku za špricu iz frižidera sat vremena pre upotrebe, ostavite je na sobnoj temperaturi. Možete unijeti lijek protiv prehlade, ali biće bolnije. Obavezno provjerite naziv inzulina i njegov rok trajanja. Zatim morate ukloniti čep i detaljnije pogledati je li inzulin proziran. Ne koristite ako je postala obojena. Lagano trljajte gumu pamučnom vunom ili krpom navlaženom etilnim alkoholom.

2. korak Skinite zaštitni premaz s nove igle, zavijte ga na olovku štrcaljke dok se ne zaustavi, ali ne upotrebljavajte silu. Skinite spoljni poklopac sa igle, ali nemojte ga odbaciti. Zatim uklonite unutrašnji poklopac i odmah ga odbacite.

3. korak . Na špricu se nalazi prozor brojača doza koji pokazuje koliko će jedinica unijeti. Zahvaljujući ovoj inovaciji, ručni preračun doza nije potreban. Jačina je navedena u pojedinim jedinicama za lijek, a nije slična drugim analogima.

Prvo napravite sigurnosni test. Nakon testa napunite štrcaljku s do 3 PIECES, okretanjem odabirača doze sve dok pokazivač ne bude između brojeva 2 i 4. Pritisnite tipku za kontrolu doze sve dok se ne zaustavi. Ako izađe kap tekućine, tada je olovka za špricu prikladna za upotrebu. U suprotnom, sve morate ponoviti do koraka 3. Ako se rezultat nije promijenio, onda je igla neispravna i treba je zamijeniti.

4. korak Tek nakon što pričvrstite iglu, možete nazvati lijek i pritisnuti tipku za doziranje. Ako gumb ne radi dobro, ne upotrebljavajte silu kako biste izbjegli lom. U početku je doza postavljena na nulu, selektor treba okretati dok pokazivač na liniji sa željenom dozom. Ako se slučajno selektor okrene dalje nego što bi trebao, možete ga vratiti natrag. Ako nema dovoljno ED-a, možete unijeti lijek za 2 injekcije, ali novom iglom.

Oznake prozora indikatora: parni brojevi prikazani su nasuprot pokazivaču, a neparni brojevi prikazani su na liniji između parnih brojeva. Možete da nazovete 450 komada u olovku štrcaljke. Doza od 1 do 80 jedinica pažljivo se puni olovkom za štrcaljku i administrira se u dozama od 1 jedinice.

Doziranje i vrijeme upotrebe prilagođavaju se ovisno o reakciji tijela svakog pacijenta.

5. korak Inzulin se mora umetnuti iglom u potkožni masti bedara, ramena ili trbuha bez dodirivanja dugmeta za doziranje. Zatim stavite palac na dugme, gurnite ga do kraja (ne pod uglom) i držite ga dok se na prozoru ne pojavi „0“. Polako izbrojite do pet, a zatim otpustite. Tako će se primiti puna doza. Uklonite iglu iz kože. Mjesta na tijelu treba naizmjence mijenjati uvođenjem svake nove injekcije.

Korak 6 Izvadite iglu: prstima uzmite vrh vanjske kapice, držite iglu ravno i umetnite je u vanjsku kapu, čvrsto pritiskajući, a zatim okrenite olovku štrcaljke drugom rukom da uklonite iglu. Pokušajte ponovo dok igla nije izvađena. Odložite je u usku posudu koja se odlaže prema uputama liječnika. Olovku brizgalice zatvorite poklopcem i ne stavljajte je u hladnjak.

Morate ga čuvati na sobnoj temperaturi, nemojte ga ispustiti, izbjegavajte udarce, ne perite, već spriječite da prašina uđe. Možete ga koristiti najviše mjesec dana.

Prelazak sa drugih vrsta inzulina na Tujeo Solostar

Pri prelasku s Glantine Lantus 100 IU / ml u Tugeo Solostar 300 IU / ml, dozu je potrebno prilagoditi, jer pripravci nisu bioekvivalentni i nisu zamjenjivi. Može se izračunati po jedinici, ali kako bi se postigao željeni nivo glukoze u krvi, potrebna je doza Tujoa 10-18% veća od doze Glargina.

Kada mijenjate bazalni inzulin srednjeg i dugog djelovanja, najvjerovatnije ćete morati promijeniti dozu i prilagoditi hipoglikemijsku terapiju, vrijeme primjene.

Sa prijelazom lijeka s jednom primjenom dnevno, također s jednim Tujeom, može se izračunati unos po jedinici. Prilikom prelaska lijeka sa dvostrukom primjenom dnevno na jedan Tujeo, preporučuje se upotreba novog lijeka u dozi od 80% ukupne doze prethodnog lijeka.

Potrebno je provoditi redovno praćenje metabolizma i konsultirati se s liječnikom u roku od 2-4 tjedna nakon promjene inzulina. Nakon njegovog poboljšanja doziranje treba dodatno prilagoditi. Pored toga, prilagođavanje je potrebno prilikom promjene težine, načina života, vremena primjene inzulina ili drugih okolnosti kako bi se spriječio razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Pogledajte video: 'Z bregov Protein vs Dukat Fit - Što odabrati? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar