Da li je moguće jesti jaja sa dijabetesom različitih vrsta, a koja su nemoguća

Pileće jaje je jedna od najčešćih sastojaka raznih prehrambenih proizvoda. Dodaje se u tijesto, poslastičarnice, salate, vruće, umake, čak i stavljati u juhu. U mnogim zemljama doručak često nije bez njega.

Da biste shvatili da li ovaj proizvod mogu jesti pacijenti sa dijabetesom, potrebno je proučiti njegov sastav (podaci u%):

  • proteini - 12,7,
  • masti - 11,5,
  • ugljeni hidrati - 0,7,
  • dijetalna vlakna - 0,
  • voda - 74,1,
  • skrob - 0,
  • pepeo - 1,
  • organske kiseline - 0.

Jaja se ne mogu pripisati niskokaloričnoj hrani (energetska vrijednost 100 g je 157 kcal). Ali za ishranu bolesnika sa šećernom bolešću važan je podatak da je minimalna količina ugljikohidrata manja od 1% na 100 g. To je 2 puta manje nego u povrću s najmanje kalorijama. Jedan uzorak srednje veličine (60 g) daje tijelu samo 0,4 g ugljikohidrata. Koristeći formulu dr Bernsteina (autora knjige „Rješenje za dijabetičare“), lako je izračunati da će se u tom slučaju količina šećera u krvi povećati za ne više od 0,11 mmol / l. Jaja sadrže nulte hlebne jedinice i imaju glikemijski indeks 48, pa pripadaju proizvodima s niskim GI.

Ali, ne zloupotrebljavajte ih, jer sadrže veliku količinu holesterola.

VAŽNO: 100 g pilećih jaja čini 570 mg holesterola. Zbog toga, u prisutnosti kardiovaskularne patologije, koja je čest pratitelj hiperglikemije, oni se mogu uključiti u ishranu tek nakon konsultacija s kardiologom.

Vitaminski i mineralni sastav

Ime

Kalijum, mg%Fosfor, mg%Željezo,%Retinol, mcg%Karoten, mcg%Retin ekv., Mcg% Cjelinu1401922,525060260 Protein152270,2000 Žumance1295426,7890210925

Jaje je prirodni izvor gvožđa. Manjak ovog elementa u tragovima uočen je kod polovine žena reproduktivne dobi. Fiziološka potreba za željezom je 18 mg dnevno, tokom trudnoće povećava se za još 15 mg. Utvrđeno je da nakon prenošenja i hranjenja svakog djeteta njegova majka gubi od 700 mg na 1 gram željeza. Tijelo će biti u mogućnosti obnoviti rezerve u roku od 4–5 godina. Ako se sljedeća trudnoća dogodi ranije, žena će neminovno razviti anemiju. Jelo jaja može pružiti povećanu potrebu za željezom. Pileći žumance sadrži 20% dnevnog unosa ovog elementa u tragovima tokom gestacije, a prepelica - 25%.

VAŽNO: morate imati na umu da količina vitamina i minerala navedena u tablici sadrži samo u svježem proizvodu. Nakon pet dana skladištenja, korisna svojstva se smanjuju, pa prilikom kupovine treba obratiti pažnju na datum izrade.

Hranjiva vrijednost jaja različite peradi (na 100 g proizvoda)

ImeKalorije, kcalMasti, gUgljikohidrati, gProteini, g
Piletina15711,50,712,7
Prepelice16813,10,611,9
Cezarin430,50,712,9
Guska185131,014
Patka190141.113

Najveće su guske, najkaloričnija patka, jer sadrže mnogo ugljikohidrata (skoro 2 puta veće od prepelica). A u cezarinima sa minimalnom količinom ugljenih hidrata, postoji manje kalorija. Zbog toga se preporučuju za hranjenje bolesnika sa dijabetesom tipa 2 s viškom kilograma. Ostale pozitivne kvalitete jaja zamorca:

  • hipoalergenost
  • nizak holesterol (može se preporučiti za aterosklerozu),
  • četiri puta više karotena u žumancetu nego u piletini
  • vrlo gusta školjka, nema mikro pukotina, što eliminira rizik od salmonele i drugih mikroorganizama koji ulaze u hranu.

Prepelice su vredniji proizvod od pilećih jaja. Sadrže 25% više fosfora i željeza, 50% više niacina (vitamin PP) i riboflavina (vitamin B2), 2 puta veću količinu retinola (vitamina A), a magnezijuma gotovo 3 puta - 32 mg protiv 12 (u 100 grama proizvoda).

Što se tiče jaja patke i guske, oni ne pripadaju prehrani zbog visokog udjela kalorija, stoga ovi proizvodi mogu biti prisutni u prehrani dijabetičara, ali u ograničenoj količini.

Načini pripreme: prednosti i nedostaci

Postoje mnogi mitovi o nesumnjivim prednostima sirovog proizvoda. Dokazano je da toplotna obrada kuvanjem ne utječe na hranjivu vrijednost jaja (vidi tablicu):

ImeMasnoća%MDS,%NLC,%Natrijum, mgRetinol, mgKalorije, kcal
Sirova11,50,73134250157
Kuhan11,50,73134250157
Pržena jaja20,90,94,9404220243

Promjene nastaju samo kada je prženje odabrano kao način kuhanja. Proizvod povećava sadržaj zasićenih masnih kiselina (EFA), mono- i disaharida (MDS), natrijuma postaje 3,5 puta više, čak i ako nema soli. Istovremeno se vitamin A uništava i povećava se sadržaj kalorija. Kao i kod bilo koje druge bolesti koja zahtijeva dijetu, prženu hranu za dijabetes treba odbaciti. Što se sirovog proizvoda tiče, njegova upotreba je prepuna opasnosti od zaraze salmonelozom.

Narodni recepti: jaje sa limunom

Puno je savjeta za snižavanje šećera u krvi s jajima i limunom. Najčešće - mješavina limunovog soka sa pilećim jajetom (uzmite prepelice pet) jednom dnevno prije jela, mjesec dana. Možete piti po šemi „tri do tri“. Vjeruje se da će to pomoći u smanjenju šećera za 2–4 ​​jedinice. Nema naučne potvrde o efikasnosti takvog alata, ali možete pokušati. Glavno je ne zaustaviti tradicionalni tretman koji je propisao endokrinolog i kontrolirati šećer. U slučaju negativne reakcije organizma, odbacite lijek.

Ali učinkovitost drugog recepta tradicionalne medicine prepoznaje i moderna farmakologija. Dugo se počela upotrebljavati za proizvodnju lijekova koji obnavljaju nedostatak kalcija. Oljuštite ljusku svježeg pilećeg jajeta sa unutrašnjeg bijelog filma i izmrvite ga u prah. Uzimajte svakodnevno na vrh čajne žličice, unaprijed kapati limunov sok: kiselina će pomoći apsorpciji kalcijuma. Minimalno trajanje kursa je 1 mesec.

Od piletine do noja

Razmotrimo proizvode detaljnije.

Pileće jaje je izvor brzo upijanih i savršeno kombiniranih komponenti. Sadrži i do 14% lako probavljivog životinjskog proteina, neophodnog za izgradnju zdravih stanica. Cink pomaže u smanjenju upalnih procesa i zacjeljivanju rana, željezo pomaže u rješavanju različitih infekcija, a vitamini A, B, E, D podržavaju normalno funkcioniranje svih tjelesnih sistema.

Na pitanje koliko jaja se može pojesti sa dijabetesom tipa 2, stručnjaci kažu da bi tokom dana trebalo pojesti dva jaja. Veća količina ovog proizvoda tijelo ne apsorbuje. I odmah se ne preporučuju 2 komada za jelo. Jedenje omlete za doručak i dodavanje jaja u salatu ili pecivo za ručak je idealno.

Nutricionisti preporučuju ponekad jesti pileća jaja sa dijabetesom tipa 1 i 2 u svom sirovom obliku, jer se pod utjecajem topline gube dio hranjivih sastojaka. Da biste to učinili, školjku operite sapunom, izvršite dva uboda čačkalicom, intenzivno protresite proizvod i popijte tekući dio. Ne zaboravite da testise možete dobiti samo od poznanika koji prate zdravlje pilića i čitavog spoja.

Uprkos očiglednim prednostima, sirova pileća jaja za dijabetes tipa 2 treba koristiti oprezno. Glavni rizik je prijenos patogenih mikroorganizama iz ljuske. Imuni sistem zdravog tijela lako se može nositi s mnogim od njih, ali tijelo dijabetičara može biti neobrađeno protiv njihovih destruktivnih učinaka.

Još jedna opasnost od jedenja sirovih jaja je mogućnost alergijske reakcije. Dijabetičari tipa 1 i 2 trebaju pažljivo nadzirati signale tijela, obraćajući povećanu pažnju na stanje kože, lakriminacije, kihanje. Ako se otkrije takva reakcija, potrebno je odbiti jesti proizvod u svom sirovom obliku.

Preporučuju se sirova jaja.

Kako jesti jaja za dijabetes tipa 1 i 2 s zdravstvenim prednostima? Stručnjaci objašnjavaju da se prilikom kuhanja apsorbuje 90% proizvoda, a kod prženja - 45%. Stoga se za dijabetičare smatra korisnim par prženih jaja ili kajgana kuhanih u maslinovom ulju. Za recept za jedno od zdravih jela potrebni su sljedeći sastojci:

  1. Jaje - 1 kom.
  2. Mleko - 2 kašike.
  3. Brašno - 1 kašika.
  4. Kuvano pileće file - 1 kriška.
  5. Paprika, sol, maslinovo ulje.

Umutite jaje sa brašnom, mlekom i solju, a smešu sipajte u vruću tavu sa maslinovim uljem. Nakon nekoliko sekundi, širite nadjev s jedne strane omlete, prekrijte drugom stranom i lagano pirjajte na laganoj vatri.

Prepelica testis je malih dimenzija (10-12 g) i ima tanku pjegastu školjku. Međutim, ima ogromnu hranljivu i biološku vrijednost. Gvožđe i magnezijum u svom sastavu sprečavaju razvoj anemije, smanjuju krvni pritisak, stabilizuju rad srca. Glicin aktivira centralni nervni sistem, treonin ubrzava metabolizam masti i normalizira težinu dijabetičara.

Je li moguće jesti prepelica jaja sirova? Stručnjaci dopuštaju i preporučuju ovu metodu upotrebe. Napokon, prepelice ne dobijaju salmonelu, a protein i žumance ovog proizvoda savršeno se apsorbiraju u ljudskom tijelu. Da biste smanjili šećer u krvi, morate svakodnevno piti ovu smjesu: razbiti 3 sirova jaja u čašu, protresti, sipati 1 kašiku limunovog soka i piti ujutro na prazan stomak. Nakon tjedan dana doziranje se mora udvostručiti. Ova ljekovita tekućina mora se piti svakodnevno u toku jednog mjeseca.

Rok trajanja prepelicenih jaja je dva mjeseca pod uvjetom da se čuvaju u hladnjaku. Nakon tog vremena, proizvod može nanijeti štetu, posebno dijabetičarima lošeg zdravlja. Stoga pri kupnji morate obratiti pažnju na mjesto uzgoja ptica, datum, uvjete čuvanja. Pazite na integritet školjke, jer se patogeni mikroorganizmi mogu pojaviti i množiti na mjestima pukotina.

Protein i žumanjka prepeličjih jaja dobro se apsorbiraju od strane tijela

Zdravo dijabetičko jelo s prepelice jaja sastoji se od sljedećih sastojaka:

  1. Šampinjoni - 5 komada.
  2. Jaja - 5 komada.
  3. Zelenje, sol, maslinovo ulje.

Dobro operite gljive i odvojite im šešire. Izmrvite noge i pirjajte u tavi sa maslinovim uljem dok tečnost ne ispari. Dalje, na svaku sirovu kapu raširimo vruću masu od gljiva, napravimo rupicu, napunimo je prepelice i stavimo u rernu na 30 minuta.

Nojevi su najveće ptice na svijetu, a težina njihovih jaja često dostiže dva kilograma. Školjka jajeta je toliko jaka da je potrebno mnogo napora da se razbije. Ali, prirodno produžava rok trajanja do tri mjeseca. Dijabetičari ne mogu ovaj proizvod kupiti u trgovinama, a da biste kupili džinovsko jaje, ljeti morate ići na farmu noja.

Zašto se ovaj proizvod preporučuje osobama sa dijabetesom tipa 1 i 2? Jaje noja ima nisku energetsku vrijednost. U njegovom žumancu, težine oko 300 grama, manje masti i holesterola pronađeno je u odnosu na piletinu i prepelice, a u proteinu koji ima masu veću od jednog kilograma nalazi se velika količina lizina, treonina i drugih esencijalnih aminokiselina. Zbog toga se jelo od tih sastojaka preporučuje čak dijabetičarima koji su pretili.

Dopuštene metode pripreme jaja od noja za dijabetičare su kuhanje bez kuhanja, tvrdo kuhano, omlet. Štaviše, oni se kuhaju bez pečenja 45 minuta, tvrdo se kuhaju - 1,5 sati, a za omlet trebate potrošiti 25 minuta. Jedno jaje može nahraniti 10 osoba s dijabetesom. Nakon jedenja obroka, pacijenti uvijek osjećaju ugodan pikantni aftertaste, zbog neobičnog sadržaja hranjivih sastojaka.

Težina noja od jaja dostiže dva kilograma

Za osobe sa šećernom bolešću korisna će omlet koja se sastoji od sljedećih sastojaka:

  1. Pola nojevog jajeta.
  2. 100 g mleka.
  3. 200 g dijetne kobasice.
  4. 50 g konzerviranog graška.
  5. 100 g tvrdog sira.
  6. Zelenje, sol, maslinovo ulje.

Pomiješajte sve komponente, prelijte u kalup, stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 1 sat. Jelo ispada ukusno u toplom i hladnom obliku. Stoga je za sendviče moguće izrezati na kriške.

Uz dijabetes tipa 1 i 2, morate pratiti svoju prehranu i jesti samo svježu, zdravu hranu. Oni uključuju jaja od piletine, noja i prepelice. Štaviše, ako natopite školjku, a proteine ​​i žumance pomešate sa sirćetom, dobit ćete kompletan vitaminsko-mineralni kompleks. A takva jela kao miješana jaja, parna pržena jaja, sendviči s jajima zasićit će tijelo i pružiti ukus i estetski užitak od jedenja.

Zaključak

Zbog niskog sadržaja ugljikohidrata, jaja mogu postati dio prehrane za pacijente sa dijabetesom. Prepelice imaju više vitamina i minerala od piletine, pa ih treba dati prednost. Ako trebate smanjiti količinu unesenih kalorija i holesterol, trebalo bi koristiti jaja zamorca.

Kako odabrati pravo

Da biste odabrali kvalitetan proizvod, prilikom kupovine morate obratiti pažnju na neke nijanse. Prvo, ljuska jaja treba biti bez oštećenja, pukotina, s čistom površinom, ne kontaminirana izmetom i prianjajućim perjem. Sva jaja moraju odgovarati veličini i težini.

Na jajima na prodajnom mjestu obavezna je marka koja potvrđuje kvalitetu proizvoda i nosi druge podatke. Na primjer, dijeta ili tablica ovo jaje, njegova ocjena.

Ako uzmete jaje i protresete ga blizu uha, možete puno toga naučiti o njemu. Ako je previše lagano, tada se već pokvarilo ili osušilo. Svježe jaje je naporno i pri mućkanju ne daje zvuke promuklosti. Njegova je površina mat, a ne sjajna.

Prepelice

Kako jesti prepeličja jaja za dijabetes? Po svojoj vrijednosti i hranjivosti, ovaj proizvod je superioran drugim vrstama, uključujući piletinu. Oni nemaju kontraindikacije za njihovu upotrebu. Sadrže mnogo prirodnih tvari potrebnih čovjeku za održavanje izvrsnog zdravlja i produktivnog života.

Bolesnicima s dijabetesom je dopušteno da ih jedu sirove, pa čak i s njima se liječe. Prvo uzimajte tri ujutro na prazan stomak, a potom i do šest jaja na dan. U početku se može primijetiti opuštanje stolice, ali to će uskoro proći. Unutarnje su strane sigurne, jer prepelice nisu osjetljive na salmonelozu. Ali ta se izjava odnosi samo na svježa jaja koja je također potrebno temeljito oprati.

Da bi se postigao željeni terapeutski učinak, pacijentu koji boluje od dijabetesa potrebno je ukupno oko 260 jaja, ali tijek liječenja može se nastaviti do šest mjeseci ili više. Dugotrajna upotreba ovog proizvoda samo će poboljšati rezultat. Možete dobiti smanjenje šećera ne manje od dvije jedinice. A ako istodobno strogo slijedite dijetu propisanu dijabetičarima tipa 2, rezultati će premašiti sva vaša očekivanja.

Dakle, rezimirajući sve gore navedeno, možemo zaključiti da su jaja prepelice pogodnija za dijabetičare nego njihove druge vrste.

Druga opcija liječenja jajima. Pomiješajte jedno pileće ili pet do šest prepeličjih jaja sa limunovim sokom u zapremini 50-60 ml. Dobiveni proizvod uzima se na prazan stomak i taj se postupak ponavlja tri dana, a smjesa je svakim danom nova. Tada uzimaju pauzu za isti broj dana. I ciklus se ponavlja iznova. Kao rezultat, količina glukoze može pasti za 4 jedinice. Uz gastritis, okarakteriziran visokom kiselošću, agrumi se mogu zamijeniti jeruzalemskim artičokom.

Zvanična medicina preporučuje terapiju limunom-jajima za dijabetičare oboljele od bolesti tipa 2, koja se zasniva na dugoročnom praćenju pacijenata koji uzimaju ovaj lijek. Treba imati na umu da trajanje skladištenja jaja utječe na njihova ljekovita svojstva, stoga je preporučljivo jesti ih svježe.

Noj

Ovo su ogromna jaja, njihova težina može doseći i do dva kilograma. Dijabetičarima ih je bolje kuhati bez kuhanja. Da biste to učinili, kuhajte jaje u kipućoj vodi četrdeset i pet minuta. Ne konzumiraju se sirove zbog svog specifičnog ukusa. Jedno nojevo jaje je težine 30-35 piletina. Pržena jaja pripremljena od nje podijeljena su u deset obroka.

Proizvod sadrži mnogo korisnih hranjivih sastojaka:

  1. Vitamini A, E i B2.
  2. Kalcijum, kalijum, fosfor.
  3. Threonine. Podržava funkcionisanje imunološkog sistema, potiče proizvodnju antitijela.
  4. Lizin. Ono je dio svih proteina, jača imunološki sistem.
  5. Alanin. Učestvuje u sintezi glukoze u jetri.
  6. Ostali.

U usporedbi s drugim jajima, postoji više tvari poput treonina i lizina, no alanina i kolesterola, naprotiv, manje je.

Koristi i štete jaja

Pileća jaja su široko rasprostranjeni prehrambeni proizvod u svim kulturama svijeta, iako jaja bilo koje ptice, kao i neki gmazovi poput kornjača, teoretski mogu biti podvrgnuti konzumiranju. Kao što znate, pored ljuske, koja ne predstavlja hranjivu vrijednost za osobu, ovaj proizvod se sastoji od samo dvije komponente - žumanca i proteina, koji se po sastavu uvelike razlikuju. Najveći dio volumena čine upravo proteini, koji se zapravo sastoje od 85% vode i samo 10% proteina (a također u malim količinama ugljikohidrata i masti). Dodatne komponente proteina jaja su različiti vitamini skupine B, enzimi poput proteaze i dipepsidaze, glukoze.

Što se tiče liste proteina koji su uključeni u protein jaja, oni su predstavljeni sledećim vrstama:

  • ovalbumin - do 54%,
  • konalbumin - do 13%,
  • lizocim - do 3,5%,
  • ovajukoid,
  • ovajucin,
  • ovajlobulini.

Zauzvrat, žumance, koje zauzima oko trećine cjelokupnog jajeta, ima znatno složeniju hemijsku strukturu. Treba napomenuti da je ovaj proizvod visokokaloričan - do 350 kcal na 100 grama, što je osam puta više u usporedbi s proteinima. Uz to, žumance sadrži proteine, holesterol, ugljene hidrate i masti. Navedene komponente najčešće su odgovor na pitanje: zašto je nemoguće jesti jaja sa dijabetesom? Treba napomenuti sadržaj niza masnih kiselina u žumancu: linolne, linolenske, oleinske, palmitoleinske, palmitinske, stearinske, miristične.

Ovi su proizvodi korisni u prisustvu vitamina i različitih elemenata koji su predstavljeni biotinom, holinom, kalcijem, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijem i cinkom.

Na temelju prethodnog treba zaključiti da zdravi ljudi ne mogu samo jesti jaja, već ih je vrijedno uključiti u njihovu prehranu gotovo svaki dan.

Posebno će biti korisni ako se koriste za doručak, jer s malom volumenom imaju visoki kalorični sadržaj, pružajući čovjeku potrebnu energiju za svakodnevne aktivnosti.

Mogu li dobiti jaja za dijabetes? Uslovi korišćenja

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Jaja za dijabetes tipa 2 nisu zabranjena, ali se ne preporučuju za upotrebu. Nutricionisti ih uključuju na popis uvjetno odobrenih proizvoda. To znači da s dijabetesom možete jesti jaja, ali samo uz poštivanje niza pravila i propisa. Žumance je u tom pogledu najteže, zbog visokog sadržaja holesterola, masti i masnih kiselina u njemu. Kao što znate, skoro sve slučajeve dijabetesa tipa 2 prati pretilost ili barem prisustvo prekomjerne težine. Dijeta koju proizvode specijalisti za dijabetičare nije usmjerena samo na smanjenje količine konzumiranih ugljikohidrata, nego i na borbu s viškom kilograma, jer što je pacijent bliži svojoj normalnoj fizičkoj formi, tim se bolje i lakše suočava s bolešću i njezinim komplikacijama.

Iz tog razloga, dijabetička dijeta temelji se na pažljivom izračunavanju unesenih kalorija dnevno. Frakcijska prehrana, koja uključuje do šest do sedam obroka dnevno, raspodjeljuje se prema ovom principu.

Zbog toga liječnici savjetuju da potpuno odustanu od žumancea, smatrajući ih neprikladnom hranom za dijabetičare, ali si ih oni u ograničenoj količini mogu priuštiti.

Na primjer, jednom ili dva puta tjedno pacijentu je dopušteno da koristi jedno tvrdo kuhano pileće jaje, dok su pržene sorte strogo zabranjene zbog neprihvatljivosti takve termičke obrade proizvoda sa šećernom bolešću.

Ako je antidijabetička terapija uspješna, a pacijent je u dobroj formi i osjeća se dobro, uz odobrenje liječnika, ova hrana se može uključiti u većoj količini u vašu prehranu. Važno je imati na umu da količinu dozvoljenu za jelo tjedno ne treba konzumirati odjednom, dijeleći ih što ravnomjernije sedam dana.

Mogu li sirova jaja biti dijabetična?

Sirova jaja se ne preporučuju za jelo ne samo dijabetičarima, već i zdravim ljudima, jer uvijek postoji rizik (iako mali u slučaju dobrih peradarnica) da infekcija dospije u organizam. Obično govorimo o salmoneli koja može pokrenuti razvoj salmoneloze - akutne crevne bolesti koja izaziva intoksikaciju i jak dispeptički sindrom.

Toplinski tretman u obliku dobrog kuhanja do „tvrdo kuhanog“ stanja eliminira ovaj rizik, pa se čak i jaja bez kuhanja ne preporučuju. Ako je dijabetičar ipak odlučio isprobati sirovi proizvod, prehrambeni recepti ostaju standardni: bolje je žumanjke odvojiti od proteina, odbijajući ih koristiti. Broj jaja kojima se dozvoljava jesti je isti kao u slučaju kuhanih jaja.

Recepti i tretmani za jaja

Pileća jaja kod dijabetesa mogu se usmjeriti na zdrav način, pridonoseći wellness terapiji, ako ih vješto uključite u svoju prehranu. Kao što je već poznato, bjelančevine i žumance jako su bogati mikroelementima i vitaminima, a ispred toga su, na primjer, meso u ovom pokazatelju. Poređenje je prikladno iz razloga što jedno kuhano jaje, zbog svog kalorijskog sadržaja, lako zamijeni 100 g. meso. Neka istraživanja pokazuju da ovaj proizvod ima i povoljan uticaj na nivo hemoglobina u krvi dijabetičara.

Obično se jaja kuhaju za jelo, no ako dođe do liječenja, neki recepti predlažu da ih koristite sirove: na primjer, ribani žumanjci sa nadomjestkom šećera, možete dobiti mješavinu koja će za nekoliko dana izliječiti grlo od suhog kašlja. Proteini pijani na prazan stomak olakšat će vam žgaravicu, a šlag i nanesen na opekotinu ublažit će bol i ubrzati regeneraciju kože. Stručnjaci također preporučuju piti sirovo jaje prije doručka zbog nadutosti ili crijevnih poremećaja, a pomiješano sa mlijekom pomoći će kod glavobolje i čak migrena.

Narodni recept uključuje savjete o čišćenju organizma od toksina, od kojih jedan predlaže korištenje terapeutske mješavine šest pilećih jaja, jedan i pol litre mlijeka i 300 gr. dušo. Smjesa se priprema na sljedeći način:

  1. mlijeko izliveno u posudu se ostavi da postane kiselo do stanja jogurta,
  2. zatim se med stavi na vrh i doda se jaja u ljusci,
  3. poklopac se drži toplo sve dok jaja ne isplivaju na površinu,
  4. gornji sloj smeše treba odvojiti i odbaciti, a tečnost sipati u drugu posudu, filtrirajući gazom,
  5. u još jednu posudu iscedi se preostali „skut“, gde se dodaju žumance iz rabljenih jaja,
  6. sadržaj oba spremnika se izmiješa i uzme na 50 g. svako jutro

Pogledajte video: BALKAN INFO: Miloš Sarčev objašnjava zašto je važno da redovno jedemo jaja! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar