Šećer u krvi 35: šta to znači?

Želite li znati što učiniti ako vam je šećer u krvi 35? Onda pogledajte dalje.


Kod koga: Šta znači nivo šećera 35:Šta učiniti:Norma šećera:
Post kod odraslih mlađih od 60 godina PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.3.3 - 5.5
Nakon jela kod odraslih mlađih od 60 godina PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.5.6 - 6.6
Na prazan stomak od 60 do 90 godina PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.4.6 - 6.4
Post preko 90 godina PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.4.2 - 6.7
Post kod djece mlađe od 1 godine PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.2.8 - 4.4
Post kod djece od 1 godine do 5 godina PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.3.3 - 5.0
Post kod djece starije od 5 godina i adolescenata PromovisanPozovite hitnu pomoć! Koma je moguća.3.3 - 5.5

Norma šećera u krvi iz prsta na prazan stomak kod odraslih i adolescenata iznosi od 3,3 do 5,5 mmol / l.

Ako je šećer 35 godina, tada je potrebna hospitalizacija! Pozovite hitnu pomoć! Sa šećerom preko 30 godina može se pojaviti hiperklikemijska koma.

Akutne komplikacije visokog šećera

Izraz hiperglikemijsko stanje znači porast šećera u ljudskom tijelu iznad prihvatljivih granica. Koncentracija šećera od 3,3 do 5,5 jedinica smatra se normalnim pokazateljima.

Ako je šećer u ljudskom tijelu na prazan želudac veći od 6,0 ​​jedinica, ali manji od 7,0 mmol / l, tada govore o predijabetičkom stanju. Odnosno, ova patologija još nije dijabetes, ali ako se ne poduzmu potrebne mjere, vjerovatnoća je za njen razvoj izuzetno velika.

Sa vrijednostima šećera iznad 7,0 jedinica na prazan želudac, kaže se da postoji dijabetes. A za potvrdu dijagnoze provode se dodatna ispitivanja - test za osjetljivost na glukozu, glikovani hemoglobin (analiza pokazuje sadržaj šećera za 90 dana).

Ako se šećer povisi iznad 30-35 jedinica, ovo hiperglikemijsko stanje prijeti akutnim komplikacijama koje se mogu razviti u roku od nekoliko dana ili nekoliko sati.

Najčešće komplikacije akutnog dijabetesa:

  • Ketoacidozu karakterizira nakupljanje metaboličkih produkata - tijela ketona. U pravilu, promatrano kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, može dovesti do nepovratnih poremećaja u funkcionalnosti unutarnjih organa.
  • Hiperosmolarna koma nastaje kada šećer raste u tijelu do visokih nivoa, dok postoji povećan nivo natrijuma. Nastaje na pozadini dehidracije. Najčešće se dijagnosticira kod dijabetesa tipa 2 koji su stariji od 55 godina.
  • Laktacidna koma nastaje zbog nakupljanja mliječne kiseline u tijelu, karakterizira je oslabljena svijest, disanje, otkriva se kritični pad krvnog tlaka.

U velikoj većini kliničkih slika, ove komplikacije se razvijaju brzo, u roku od oko nekoliko sati. Međutim, hiperosmolarna koma može ukazivati ​​na njen razvoj nekoliko dana ili tjedana prije početka kritičnog trenutka.

Bilo koji od ovih uvjeta povod je za potraženje kvalificirane medicinske pomoći, potrebna je hitna hospitalizacija pacijenta.

Ignoriranje situacije nekoliko sati može koštati pacijenta život.

Pogledajte video: ZAŠTO NE TREBA DA PIJETE LEKOVE ZA DIJABETES (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar