Oktolipen tablete - službena * uputstva za upotrebu

Glavni aktivni sastojak lijeka je endogeni antioksidans.

Tioktična kiselina smanjuje nivo glukoze u krvi, pomaže pri savladavanju otpornost na inzulin, takođe povećava sadržaj glikogena u jetri. U prirodi je slična vitaminima grupe B. Učestvuje u metabolizmu lipida i ugljikohidrata, poboljšava rad jetre, aktivira metabolizam holesterol.

Uz to, djeluje tioktična kiselina hepatoprotektivni, hipoholesterolemija, snižavanje lipida i hipoglikemijski znači. Ona poboljšava trofej neuronasmanjuje manifestaciju alkohola i dijabetesa polineuropatijaaktivira aksonska provodljivost.

Koncentrat za pripremu rastvora s unutrašnjom primjenom doseže maksimalnu koncentraciju od 25-38 µg / ml. Zapremina raspodjele otprilike je 450 ml / kg.

Kapsule i tablete, koje se uzimaju oralno, apsorbiraju se za kratko vrijeme. Ako se konzumira s hranom, apsorpcija se smanjuje. Bioraspoloživost je 30-60%. Maksimalna koncentracija u krvi postiže se za 25-60 minuta.

Bez obzira na oblik doziranja, lijek se prerađuje u jetri konjugacijom i oksidacijom bočnog lanca. Izlučuje se putem bubrega za oko 80-90%. Poluvrijeme eliminacije je 20-50 minuta.

Indikacije za upotrebu Oktolipena

Indikacije za upotrebu Oktolipena u obliku kapsula od 300 i 600 mg:

  • polineuropatija dijabetičkog porijekla,
  • polineuropatija alkoholnog porijekla.

Indikacije za upotrebu Oktolipena u obliku otopine za infuziju od 12 i 25 mg:

Nuspojave

Pri korištenju ovog leka mogu se pojaviti sledeće nuspojave:

  • pojava alergijske reakcije (čak je moguć i anafilaktički šok)
  • iz probavnog trakta je moguće mučnina, žgaravica, povraćanje,
  • simptomi hipoglikemija.

Oktolipen - upute za upotrebu

Za one kojima su propisane Octolipen kapsule ili tablete, uputstva za upotrebu uključuju uzimanje dnevne doze ujutro na prazan stomak pola sata prije jela. Istodobna upotreba hrane smanjuje efikasnost lijeka. Tablete i kapsule za žvakanje i drobljenje takođe se ne preporučuju.

Dnevna doza, koja daje upute za upotrebu Oktolipena - 600 mg (1 tableta ili 2 kapsule). Međutim, trajanje tečaja i konačno doziranje određuje ljekar.

Kako bi se povećala učinkovitost lijeka u nekim slučajevima, prva 2-4 tjedna propisana je upotreba koncentrata za pripremu infuzija, nakon čega se u standardnim dozama koriste kapsule ili tablete.

Za pripremu otopine koriste se 1-2 ampule koje se razrjeđuju u 50-250 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida. Nakon pripreme daje se intravenski. Standardna doza je 300-600 mg dnevno.

Lijek je osjetljiv na svjetlost, pa ga treba odstraniti ampule samo neposredno prije upotrebe. U ovo vrijeme je i preporučljivo zaštititi bočicu od sunčeve svjetlosti. Pripremljena otopina mora se čuvati na mjestu dobro zaštićenom od svjetlosti i ne duže od 6 sati nakon pripreme.

Interakcija

Lijek stimulira hipoglikemijski efekat inzulin i antidijabetički lijekovi koji se uzimaju oralno. Zbog toga, kada kombinirate ove lijekove, morate stalno pratiti sadržaj glukoze u plazmi i prilagođavati doziranje antidijabetičkih lijekova ako je potrebno.

Pored toga, treba se pridržavati polusatnog intervala između uzimanja Oktolipena i mliječnih proizvoda, kao i pripravaka s željezom, kalcijumom i magnezijumom. U ovom slučaju preporučljivo je uzimati Oktolipen ujutro, a sredstva sa željezom, magnezijumom i kalcijumom uveče. Osim toga, ovaj lijek smanjuje učinak. cisplatin uz istovremeno korišćenje.

Učinkovitost samog Oktolipena smanjuje etilni alkohol. Zato se tokom trajanja ovog lijeka preporučuje suzdržati od pijenja alkohola.

Tioktična kiselina takođe aktivira anti-upalna svojstva glukokortikosteroidni lijekovi.

Recenzije o Oktolipen

Recenzije o Oktolipenu obično su pozitivne. Mnogi pacijenti primjećuju njegovu očitu djelotvornost. Ponekad se nudi u ljekarnama u zamjenu za skuplje Berlition. Recenzije o Oktolipenu istovremeno govore da je efekat lijeka podjednako efikasan kao i njegov analog.

Sastav po tableti

Aktivni sastojak tioktična kiselina (ct-lipoična kiselina) - 600,0 mg. Pomoćni sastojci:

jezgra: nisko supstituisana hidroproza ​​(nisko supstituisana hidroksipropil celuloza) -108.880 mg, hiproloza (hidroksipropil celuloza) 28.040 mg. kroskarmeloza (natrijum karmeloza) - 24.030 mg, koloidni silicijum dioksid - 20.025 mg, magnezijum stearat - 20.025 mg,

ljuska: Opadry yellow (OPADRY 03F220017 Yellow) - 28.000 mg hipromeloze (hidroksipropil metilceluloza) - 15.800 mg, makrogol-6000 (polietilen glikol 6000) -4.701 mg, titan dioksid - 5.270 mg, talk - 2.019 mg, kinolin žuti aluminijumski lak (E 104) - 0,162 mg, željezo u boji oksida žuto (E 172) - 0,048 mg.

tablete obložene filmskim premazom od svijetložute do žute, ovalne, bikonveksne s rizikom s jedne strane. Na korak od svijetložute do žute boje.

Farmakološka svojstva

Tioktična (a-lipoinska kiselina) kiselina se nalazi u ljudskom telu, gde deluje kao koenzim u oksidativnom fosforilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiseline. Tioktična kiselina je endogeni antioksidans. Tioktična kiselina pomaže u zaštiti stanica od toksičnih učinaka slobodnih radikala koji nastaju u metaboličkim procesima, neutralizira egzogene toksične spojeve. Tioktična kiselina povećava koncentraciju endogenog antioksidanta glutation, što dovodi do smanjenja težine simptoma polineuropatije. Lijek ima hepatoprotektivu. hipolipidemični, hipoholesterolemični, hipoglikemijski efekat, poboljšava trofične neurone. Sinergističko djelovanje tioktične kiseline i inzulina dovodi do povećanog iskorištavanja glukoze. Farmakokinetika

Kada se uzima oralno, brzo se i potpuno apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, gutanje zajedno sa hranom može smanjiti apsorpciju lijeka. Uzimanje lijeka, u skladu s preporukama, 30 minuta prije obroka omogućava vam izbjegavanje neželjenih interakcija s hranom, jer je apsorpcija tioktične kiseline u vrijeme prehrane već završena. Maksimalna koncentracija tioktične kiseline u krvnoj plazmi postiže se 30 minuta nakon uzimanja lijeka i iznosi 4 µg / ml. Tioktična kiselina ima efekat "prvog prolaska" kroz jetru. Apsolutna bioraspoloživost tioktične kiseline je 20%. Glavni metabolički putevi su oksidacija i konjugacija. Tioktična kiselina i njeni metaboliti izlučuju se bubrezima (80-90%). Poluvrijeme (T1 / 2) je 25 minuta.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Upotreba lijeka tijekom trudnoće kontraindicirana je u nedostatku dovoljnog kliničkog iskustva s tioktičnom kiselinom tijekom trudnoće. Studije reproduktivne toksičnosti nisu utvrdile rizik u vezi sa plodnošću, efektom na razvoj fetusa i bilo kojim embriotoksičnim svojstvima leka.

Upotreba lijeka Oktolipen za vrijeme dojenja kontraindicirana je u nedostatku podataka o prodiranju tioktične kiseline u majčino mlijeko.

Doziranje i primjena

Preporučena doza je 1 tableta (600 mg) jednom dnevno. Lijek se koristi oralno, na prazan stomak, 30 minuta prije doručka, bez žvakanja, ispire vodom.

U pojedinačnim (teškim) slučajevima liječenje započinje imenovanjem intravenske otopine Okolipen 2-4 tjedna, a zatim se prebacuje na liječenje oralnim oblikom lijeka Okolipen® (postupna terapija). Vrsta i trajanje tečaja terapije određuje lekar.

Uslovi sastava, skladištenja i prodaje

Dostupan je u jednom od tri moguća oblika: tableta, kapsula ili ampula s koncentratom potrebnim za pripremu otopina za kapaljke.

Kao pomoćne komponente koriste se: u tabletama - kalcijev hidroortfosfat (bijeli ili bezbojni kristali), magnezijev stearat (sitno podijeljeni bijelo-sivi prah) i titanov oksid - bijela boja. U kapsulama se koriste malo drugačije supstance koje daju djelomično tekuću strukturu - želatina, koloidna suspenzija silicijumovog oksida, kao i dvije žute boje: kinolino žuta i „zalazak sunca“ (E 104 i 110). Ampule s koncentratom isporučuju se zajedno s otapalom iz smjese destilirane vode i EDTA rastvorljive soli.

Akcija lijekova

Ima listu pozitivnih efekata na organizam. Među njima:

  • Neuroprotektivna - zaštita nervnih ćelija, uključujući moždane ćelije, od negativnih učinaka određenih bolesti i trovanja. Omogućuje malo smanjenje negativnih učinaka trovanja neurotoksinom. Povećana aksonska provodljivost i trofični neuroni.
  • Hipoglikemija - smanjenje ukupnog šećera u krvi. U stanju je da pomogne pacijentima koji imaju dijabetes s kompleksnom terapijom u slučaju polineuropatije. Pažljivo koristite ljude odmah nakon uzimanja inzulina ili osobama sa povećanom aktivnošću pankreasa.
  • Hipoholesterolemija - izaziva smanjenje holesterola u krvi, pa se ovaj lijek uzima za zatajenje jetre, degeneraciju masti i drugu cirozu jetre.
  • Hepatoprotektivni - lijek slabi ili uklanja patogene efekte na jetru, usmjerenih na promjenu i staničnu smrt. Uzima se kao dio složene terapije hepatitisa, usporavajući tok bolesti i ublažavanje napadaja.
  • Hipolipidemija - mjere usmjerene na smanjenje ukupne razine lipida u krvi, smanjuju rizik od aterosklerotskih plakova na zidovima žila.

Smatra se da je tioktična kiselina snažan unutarnji antioksidans koji se aktivira tek nakon prolaska kroz probavni trakt.

Alfa-lipoinska kiselina dodatno snižava koncentraciju šećera u krvi i djelomično prevladava učinak inzulinske rezistencije. Povećavajući stupanj unosa glukoze u tijelo, doprinosi povećanju taloženja glikogena u jetrenim tkivima. Tioktična kiselina je po svojim svojstvima slična vitaminima skupine B, učestvuje u metabolizmu šećera i masti u tijelu, zbog pretvorbe kolesterola u biološki neopasan oblik (metabolizam kolesterola) poboljšava rad jetrenih žlijezda.

Djelatna tvar iz tableta i kapsula vrlo se brzo apsorbira u krv, ali treba imati na umu da istodobna primjena lijeka i hrane usporava apsorpciju komponenata lijeka. Najveća koncentracija u tijelu opaža se trideset do trideset pet minuta nakon gutanja.

Bez obzira na vrstu primjene (oralno ili infuzijsko), Oktolipen 600 se obrađuje u jetri i izlučuje bubrezima gotovo u potpunosti - više od deset posto ostaje u tijelu nakon dva poluživota - sedamdeset minuta.

Kontraindikacije

Lijek "Oktolipen 600", analozi i druge slične tvari iz drugih skupina lijekova ima mali broj kontraindikacija. Sažetak nudi ukupno četiri nespecijalizirane kontraindikacije:

  • Prisutnost preosjetljivosti na aktivnu tvar u lijeku, rjeđe - na sekundarne komponente.
  • Period trudnoće.
  • Mleko koje hrani bebu.
  • Starost dece do šest godina.

Nuspojave

Lijek "Oktolipen 600" ima impresivan niz nuspojava, ali većina se praktično ne dolazi u obzir, jer se takve reakcije javljaju rjeđe od jedne od tristo hiljada ljudi. Najčešća od njih su:

  • Alergijske reakcije (od manje urtikarije i / ili svrbeža na mjestu kontakta lijeka sa sluznicom do edema respiratornog trakta i anafilaktičkog šoka).
  • Neželjeni efekti iz probavnog trakta se retko primećuju, uključujući povraćanje, peckanje u stomaku i mučninu.
  • Najčešći fenomen su simptomi niskog šećera u krvi (hipoglikemija): umor, vrtoglavica, pospanost - međutim, svi se prilično dobro uklone uzimajući žličicu šećera.

Pravila prijema

„Kako uzeti Oktolipen 600?“ Mnogi kupci pitaju. Pacijenti kojima je propisani lijek "Oktolipen 600" trebali bi se pridržavati sljedećeg unosa: jedna se tableta pije pola sata prije jela na prazan stomak (probudili se - popili tabletu - čekali - pojeli).

Propisana je pojedinačna dnevna doza od 600 miligrama: jedna ili dvije tablete ili kapsule. Istovremeno, trajanje davanja i doziranje lijeka ostaju u nadležnosti liječnika, a mogu se mijenjati ovisno o bolesti.

Da bi se povećala ukupna učinkovitost za teško teške bolesnike, lijek se propisuje intravenski u periodu od otprilike tri tjedna. Potom se nakon ovog perioda pacijent prebacuje na standardni postupak liječenja: jedna tableta dnevno.

Za primjenu putem kapalica, pripravak se priprema prema sljedećoj tehnologiji: sadržaj jedne ili dvije ampule oktolipena 600 otopi se u određenoj količini (od 50 do 250 mililitara) fiziološke fiziološke otopine - omjer natrijevog klorida u ukupnoj težini smjese je 0,9 posto. Razblaženi koncentrat se konzumira, obično u roku od dva sata, unošenje u tijelo se vrši intravenski putem kapaljkom. Takav recept otopine za infuziju omogućava vam da unesete u pacijentovo tijelo od tristo do šest stotina miligrama lijeka "Oktolipen 600".

Uputa za upotrebu, cijena - sve to zahtijeva opreznu upotrebu lijeka. Lijek ima povećanu ranjivost na djelovanje sunčeve svjetlosti, pa je stoga ampule koncentrata potrebno otvoriti neposredno prije upotrebe. Štaviše, čak i razvedeni lijek na svjetlu raspada, tvoreći otrovne tvari. Proizvod je potrebno čuvati na tamnom i suhom mjestu, gotova otopina gubi svojstva i sigurnosne standarde nakon 6 sati.

Predoziranje

Kada se preuzme doza Oktolipena 600, uočeni su standardni simptomi: jaka glavobolja, gubitak orijentacije, kao i povećane nuspojave poput mučnine, žgaravice i povraćanja. Propisana je terapija, koja se sastoji u uklanjanju negativnih reakcija organizma. Može se uzimati: analgin, aktivni ugalj, ispiranje želuca je prihvatljivo ili je suspenzija magnezijevog oksida prihvatljiva.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
tioktična kiselina (α-lipoinska kiselina)600 mg
pomoćne tvari
jezgra: nisko supstituisana hidroproza ​​(nisko supstituisana hidroksipropil celuloza) - 108,88 mg, hidroproza ​​(hidroksipropil celuloza) - 28,04 mg, kroskarmeloza (natrijum karmeloza) - 24,03 mg, koloidni silicijum dioksid - 20,025 mg, magnezijum stearat - 20,025 mg
omotač filma:Opadry žuta (Opadry 03F220017 Žuto) - 28 mg (hipromeloza (hidroksipropil metilceluloza) - 15,8 mg, makrogol 6000 (polietilen glikol 6000) - 4,701 mg, titanov dioksid - 5,27 mg, talk - 2.019 mg, kinolino žuti aluminijumski lak (E104) - 0,162 mg, boja željezni oksid žuti (E172) - 0,048 mg)
Kapsule1 čep.
aktivna supstanca:
tioktična kiselina (α-lipoinska kiselina)300 mg
pomoćni sastojci: kalcijum hidrogen fosfat (disupstituirani kalcijev fosfat) - 23,7 mg, preželatinizirani škrob - 21 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil) - 1,8 mg, magnezijum stearat - 3,5 mg
kapsule od tvrdog želatina: - 97 mg (titanov dioksid (E171) - 2.667%, kinolino žuto (E104) - 1.839%, zalazak sunca žuto (E110) - 0.0088%, medicinski želatin - do 100%

Opis oblika doziranja

Tablete filmom obložen od svijetložute do žute, ovalne, bikonveksne, s rizikom s jedne strane. Na vrhuncu - od svijetložute do žute.

Kapsule: čvrste neprozirne želatinske kapsule br. 0 žute. Sadržaj kapsula je prah svijetložute ili žute boje. Dozvoljene su partije bijele boje.

Farmakokinetika

Kada se uzima oralno, brzo se i potpuno apsorbira u probavnom traktu, a unos zajedno s hranom može smanjiti apsorpciju lijeka.

Uzimanjem lijeka, u skladu s preporukama, 30 minuta prije obroka izbjegavaju se nepoželjne interakcije s hranom, kao apsorpcija tioktične kiseline u trenutku gutanja hrane je već dovršena. Cmaks tioktična kiselina u krvnoj plazmi dostiže se 30 minuta nakon uzimanja lijeka i iznosi 4 µg / ml. Tioktična kiselina ima efekat prvog prolaska kroz jetru. Apsolutna bioraspoloživost tioktične kiseline je 20%.

Glavni metabolički putevi su oksidacija i konjugacija. Tioktična kiselina i njeni metaboliti izlučuju se bubrezima (80–90%). T1/2 - 25 minuta

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka tijekom trudnoće kontraindicirana je u nedostatku dovoljnog kliničkog iskustva s tioktičnom kiselinom tijekom trudnoće.

Studije reproduktivne toksičnosti nisu otkrile rizike plodnosti, efekte na razvoj fetusa i bilo koja embriotoksična svojstva leka.

Upotreba lijeka Oktolipen ® za vrijeme laktacije kontraindicirana je u nedostatku podataka o prodiranju tioktične kiseline u majčino mlijeko.

Posebna uputstva

Pacijenti koji uzimaju Oktolipen ® trebali bi se suzdržati od konzumiranja alkohola Konzumiranje alkohola čini faktor rizika za razvoj polineuropatije i može smanjiti efikasnost lečenja.

Liječenje dijabetičke polineuropatije treba provoditi uz održavanje optimalne koncentracije glukoze u krvi.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima. Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima nije posebno proučen. Morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i uključenja u potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete, 600 mg. 10 tableta u blister pakovanjima od PVC folije ili uvezenih PVC / PVDC ili PVC / PE / PVDC i lakirane aluminijske folije.

3, 6, 10 blistera stavlja se u pakovanje od kartona.

Kapsule, 300 mg. U pakiranju u blister traku, 10 kom. 3 ili 6 konturnih pakovanja u pakovanju od kartona.

Proizvođač

Proizvodnjom u JSC Pharmstandard-Tomskkhimfarm

Pharmstandard-Tomskkhimfarm OJSC 634009, Avenija Lenjina 211, Tomsk, Rusija.

Tel./fax: (3822) 40-28-56.

Proizvodnjom u JSC Pharmstandard-Leksredstva

Pharmstandard-Leksredstva OJSC, 305022, Rusija, Kursk, ul. 2. agregat, 1a / 18.

Tel./fax: (4712) 34-03-13.

Kapsule OJSC Pharmstandard-Leksredstva, 305022, Rusija, Kursk, ul. 2. agregat, 1a / 18.

Tel./fax: (4712) 34-03-13.

Analozi lijeka

Najbolji lijek iz ove grupe je Oktolipen 600. Uputa za upotrebu, cijena - sve ovo upućuje na to da je ovaj alat dobar i efikasan ekvivalent mnogim lijekovima, poput Berlitiona i Neuroleeponea - najčešćih predstavnika iste klase lijekova.

Recenzije kupaca

"Oktolipen 600" ima mnogo pozitivnih kritika, u pravilu mnogi pacijenti visoko cijene ovaj lijek - on je mnogo jeftiniji od "Berlition", ali efikasniji od "NeroLipon", zbog čega je najviše poželjno za kupovinu i propisivanje lijeka.

Ampulirani lijek prodaje se po prosječnoj cijeni od 380 rubalja, a tablete i kapsule izdane na recept liječnika koštaju 290-300 rubalja.

I zapamtite - brinite o svom zdravlju. Ne bavite se samoradom, tablete Oktolipen 600 treba uzimati isključivo nakon konsultacije sa lekarom. Samo-primjena lijeka bez recepta liječnika može dovesti do loših posljedica po vaše zdravlje, čak i smrti.

Upute za upotrebu lijeka Okolipen

Za borbu protiv simptoma dijabetesa liječnik može propisati lijek Okolipen.

Pacijenti bi trebali znati koliko je ovaj lijek izvanredan i kako utiče na tijelo.

Osim toga, trebali biste saznati koje osobine lijeka mogu dovesti do komplikacija. To će pomoći da se izbjegnu pogrešni postupci i poveća efikasnost terapije.

Opće informacije

Oktolipen se temelji na tioktičnoj kiselini. Ponekad se ovaj lek može nazvati lipoičnom kiselinom, jer sadrži istu komponentu. Ovaj lijek ima za cilj eliminaciju mnogih bolesti.

Ima nekoliko korisnih svojstava:

  • hepatoprotektivni
  • hipoglikemijski,
  • neuroprotektivnom
  • hipoholesterolemija.

Možete saznati zašto se Oktolipen propisuje, iz uputstava. Pogodno je za liječenje dijabetesa, ali postoje i druge patologije za uklanjanje kojih je potrebno.

Liječnik treba propisati lijek. Može procijeniti koliko je prikladno koristiti ga u određenoj situaciji, odabrati ispravnu dozu i nadzirati napredak liječenja.

Oktolipen se proizvodi u Rusiji. Da biste kupili ovaj proizvod u ljekarni, morate predočiti recept.

Sastav, obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u nekoliko oblika (kapsule, tablete, injekcije). Izbor sorte lijeka ovisi o karakteristikama pacijentovog tijela i o prirodi bolesti. Glavne funkcije oktolipena su tioktična kiselina, koja je glavna komponenta.

U tablete i kapsule dodane su supstance kao što su:

  • kalcijum hidrogen fosfat dihidrat,
  • medicinska želatina
  • magnezijum sterea,
  • titanijum-dioksid
  • silika
  • boja

Tablete i kapsule su različite boje. Doza aktivne tvari u njima je 300 i 600 mg. Prodaju se u pakovanjima od 30 i 60 jedinica.

Infuzijska otopina je u tečnom stanju, nema boje i prozirna je.

Pomoćne komponente njegovog sastava su:

Radi praktičnosti, ova sorta Oktolipena smeštena je u ampulama.

Farmakologija i farmakokinetika

Aktivna komponenta ima širok učinak na tijelo. Kada se uzima kod pacijenata, koncentracija šećera u krvi opada jer tioktična kiselina povećava inzulinsku osetljivost. Prema tome, glukoza se aktivno apsorbuje ćelijama i distribuira u tkivima.

Kiselina neutralizira učinke patogenih tvari, čisti tijelo od toksičnih elemenata i pomaže u jačanju imuniteta. Zahvaljujući njemu smanjuje se količina holesterola što sprečava razvoj ateroskleroze. Uz to, kiselina poboljšava aktivnost jetre, utječe na procese metabolizma lipida i ugljikohidrata.

Ako se uzima oralno, terapijska komponenta se brzo apsorbuje i distribuira. Najveću koncentraciju dostiže nakon otprilike 40 minuta. Još veća efikasnost može se postići ubrizgavanjem. Na proces asimilacije utječe vrijeme jela - preporučljivo je koristiti lijek prije jela.

Kiselinu prerađuje jetra. Većina ove tvari eliminira se iz tijela putem bubrega. Poluvrijeme traje oko sat vremena.

Video o svojstvima tioktične kiseline:

Indikacije i kontraindikacije

Zloupotreba lijeka ili njegova upotreba bez ikakvog razloga ne mogu naškoditi pacijentu.

Indikacije za upotrebu lijeka:

  • polineuropatija koja je posljedica dijabetesa ili alkoholizma (liječenje se provodi tabletama),
  • trovanje hranom ili otrovnim tvarima,
  • ciroza jetre
  • hiperlipidemija,
  • hepatitis tipa A (u tim slučajevima je predviđena upotreba otopine za injekcije).

Lijek se može preporučiti i za bolesti koja se ne nalaze na popisu indikacija. To je dozvoljeno u složenom tretmanu.

Prisutnost odgovarajuće dijagnoze vrlo je važan faktor, ali odsutnost kontraindikacija smatra se mnogo važnijim. Ako se pronađu, uporaba Oktolipena je zabranjena.

Kontraindikacije uključuju:

  • netolerancija na komponente
  • rođenje deteta
  • prirodno hranjenje
  • uzrasta dece.

U takvim situacijama lijek Octolipen traži zamjenu među analogima.

Posebni pacijenti i upute

Prilikom propisivanja lijeka određenim grupama ljudi, potreban je oprez jer njihovo tijelo može na ovaj lijek reagirati nepredvidivo.

Među njima su:

  1. Trudnice. Prema studijama, tioktična kiselina ne šteti plodu i budućoj majci, ali detalji njegovih efekata nisu detaljno proučavani. Zbog toga ljekari izbjegavaju propisivanje Oktolipena tokom ovog perioda.
  2. Žene koje se bave prirodnim hranjenjem. Nema podataka o tome prelazi li aktivna tvar lijeka u majčino mlijeko. S tim u vezi, tokom dojenja, ovaj se alat ne koristi.
  3. Djeca i tinejdžeri. Nije bilo moguće utvrditi djelotvornost i sigurnost tioktične kiseline za ovu kategoriju pacijenata, zbog čega se smatra da je lijek za njih kontraindiciran.

Ostali pacijenti mogu koristiti lijek ako nemaju individualnu netoleranciju.

Kada koristite Oktolipen kod osoba s dijabetesom, treba se prisjetiti sposobnosti tioktične kiseline da smanjuje koncentraciju glukoze.

Ovo može poboljšati učinak drugih hipoglikemijskih sredstava ako ih pacijent uzima. Stoga biste trebali sustavno provjeravati razinu šećera u krvi i mijenjati dozu lijekova u skladu s njim.

Druga važna karakteristika lijeka je izobličenje njegovog djelovanja pod utjecajem alkohola. S tim u vezi, stručnjaci zabranjuju upotrebu alkohola tokom terapije.

Također nema podataka o tome kako Oktolipen djeluje na brzinu i koncentraciju reakcije. Da biste izbjegli moguće rizike, treba voditi računa o vožnji i opasnim aktivnostima.

Interakcije lijekova i analozi

Da bi terapija bila produktivna, potrebno je uzeti u obzir sljedeće karakteristike lijeka:

  • Oktolipen pojačava efekte oralnih hipoglikemijskih sredstava i inzulina,
  • kada se uzimaju zajedno, lek može smanjiti efikasnost Cisplatina,
  • pripravke koji sadrže željezo, magnezijum ili kalcijum treba uzimati prije ili poslije Oktolipena, s razmakom od nekoliko sati,
  • lijek pojačava protuupalna svojstva glukokortikosteroida,
  • pod utjecajem alkohola smanjuje se i sama učinkovitost oktolipena.

U vezi s tim, potrebno je mijenjati dozu lijeka i održavati propisane vremenske intervale. Iako je bolje izbjegavati kombiniranje ovog lijeka s neprikladnim sredstvima.

Ponekad pacijenti odbijaju da uzmu ovaj lijek i traže se da jeftinije odaberu analoge. U drugim je slučajevima potrebna zamjena zbog problema s ovim lijekom.

Sinonimni lijekovi uključuju:

Izbor nadomjestaka Oktolipena trebao bi obaviti zdravstveni radnik.

Mišljenje specijalista i pacijenata

Iz recenzija liječnika o lijeku Okolipen možemo zaključiti da je češće propisan u složenoj terapiji za gubitak kilograma. U slučaju dijabetesa vjerovatnost komplikacija u obliku hipoglikemije velika je.

Recenzije pacijenata prilično su kontradiktorne - lijek efikasno pomaže u gubitku kilograma, ali karakteriziraju ga česte nuspojave.

Svojim pacijentima rijetko propisujem Oktolipen. Nekima je pogodno, drugima ne. Alat pomaže kod trovanja, snižava razinu šećera, od žena se često traži da ga propisuju za mršavljenje. Ali, kao i s bilo kojim lijekom, morate biti oprezni s njim zbog kontraindikacija i nuspojava.

Ekaterina Igorevna, doktorica

Preporučujem Oktolipen i njegove analoge pacijentima s prekomjernom težinom - u tome to zaista pomaže. Ne preporučujem upotrebu dijabetičara. Ako koriste hipoglikemijske lijekove, tada Oktolipen može uzrokovati komplikacije.

Irina Sergejevna, doktorica

Nije mi se svidio ovaj lijek. Zbog njega mi je šećer jako pao - doktor se nije obazirao na činjenicu da sam dijabetičar. Zbog hipoglikemije sam završio u bolnici. Neki poznavatelji hvale ovaj lijek, ali ne želim da rizikujem.

Koristi Okolipen za mršavljenje. Prve sedmice mi je bilo loše; mučnina me neprestano mučila. Tada sam se navikao. Svidjeli su mi se rezultati - u 2 mjeseca sam se riješila 7 kg.

Da biste kupili ovaj lijek u kapsulama, trebate od 300 do 400 rubalja. Tablete (600 mg) koštaju 620-750 rubalja. Cijena pakiranja Oktolipena s deset ampula iznosi 400-500 rubalja.

Indikacije za upotrebu Oktolipen

Lijek Okolipen, upute za upotrebu preporučuju upotrebu za liječenje polineuropatije dijabetičkog i alkoholnog porijekla.

Također se koristi za sljedeće patologije:

  • Hepatitis
  • Ciroza
  • Neuralgije različite lokalizacije,
  • Intoksikacija organizma solima teških metala.

Brojna recenzija o Oktolipenu pokazuje da se on koristi ne samo za polineuropatije, već i za mnoga stanja kada je nervnom sustavu potrebna podrška.

Uputa za upotrebu Oktolipen, doziranje

Doziranje uvelike varira: 50-400 mg / dan. Ponekad liječnik propiše i do 1000 mg, ali to je radije izuzetak.

Zvanično uputstvo za Oktolipen ne preporučuje prekoračenje doze od 600 mg.

Moguće je provesti korak u terapiji: oralno davanje lijeka započinje nakon 2-4 tjedna parenteralnog (infuzijskog) davanja tioktične kiseline. Maksimalni kurs uzimanja tableta je 3 mjeseca.

Za pripremu otopine, 300-600 mg leka je rastvoreno u natrijum hloridu, lek se daje intravenski. Terapeutske mere se sprovode jednom dnevno tokom dve, četiri nedelje. Nakon toga je indicirana oralna (oralna) terapija.

Oktolipen u obliku kapsula daje se oralno u iznosu od 600 mg (2 kapsule) 1 put / dan. Kapsule se uzimaju ujutro, na prazan stomak, 30 minuta prije prvog obroka, bez žvakanja, piju puno vode. Trajanje tečaja određuje samo ljekar.

Značajke aplikacije

Pacijenti kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus trebaju pratiti dinamiku razine glukoze u krvi, posebno u ranim fazama liječenja Okolipenom.

Nema podataka o utjecaju tioktične (α-lipoične) kiseline na sposobnost upravljanja preciznim mehanizmima i vozilima.

Ako se intravenska primjena / infuzija brzo provede, postoji opasnost od povećanog intrakranijalnog tlaka, pojave problema s dišnim sistemom i pojave napadaja. Zbog utjecaja Oktolipena na aktivnost trombocita moguća su krvarenja, precizna krvarenja u koži i sluznici.

Istodobna upotreba hrane smanjuje efikasnost lijeka.

Lijek je osjetljiv na svjetlost, pa se u ampule treba uzimati samo neposredno prije upotrebe, odnosno prije infuzije.

Pacijenti koji uzimaju Oktolipen trebali bi se suzdržati od pijenja bilo koje tečnosti koja sadrži alkohol etanol i njegovi metaboliti smanjuju terapijsku efikasnost tioktične kiseline.

Prilikom uzimanja lijeka Okolipen ne preporučuje se upotreba mliječnih proizvoda (zbog sadržaja kalcijuma u njima). Interval između doza trebao bi biti najmanje 2 sata.

Istodobna primjena lijeka Oktolipen i pripravaka željeza, magnezijuma i kalcijuma se ne preporučuje (zbog stvaranja kompleksa s metalima, interval između doza treba biti najmanje 2 sata).

Analozi Okolipen, lista

  • Tiolepta
  • Tiogamma
  • Espa lipon
  • Alfa lipoična kiselina,
  • Berlition,
  • Lipamid
  • Lipothioxone
  • Neuroleipone.

Važno - upute za uporabu Oktolipena, cijena i recenzije analoga nisu povezane i ne mogu se koristiti kao vodič ili upute. Svaka zamjena lijeka analogom oktolipena treba biti pod nadzorom liječnika. Unatoč činjenici da ovaj lijek i njegove analoge često koriste žene za smanjenje kilograma, iskusni liječnik trebao bi vas upozoriti na takve eksperimente, osim ako nije u pitanju kršenje metabolizma ugljikohidrata i proteina, kao i korekcija tjelesne težine kod dijabetičara.

Ostavite Svoj Komentar