Dijabetonski analozi

Diabeton MV (tablete) Ocjena: 47

Ruska tableta za liječenje dijabetesa. Aktivna supstanca: gliklazid u dozi od 60 mg po tableti. Indiciran je za liječenje dijabetesa tipa 2 i u profilaktičke svrhe.

Analozi lijeka Diabeton MV

Analog je jeftiniji od 160 rubalja.

Gliclazide MV je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi iste aktivne komponente u dozi od 30 mg. Propisan je za lošu prehranu i vježbanje. Gliclazid MV je kontraindiciran pacijentima sa dijabetesom tipa 1 (o inzulinu).

Analog je jeftiniji od 168 rubalja.

Glidiab je jedan od najpovoljnijih zamjena za gliclazid. Dostupan je i u obliku tableta, ali ovdje je veća doza DV-a, što se mora uzeti u obzir prije početka liječenja. Indiciran je za dijabetes tipa 2 s neučinkovitom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Analog je jeftiniji od 158 rubalja.

Akrikhin (Rusija) Glidiab je jedna od najpovoljnijih zamjena za gliklazid. Dostupan je i u obliku tableta, ali ovdje je veća doza DV-a, što se mora uzeti u obzir prije početka liječenja. Indiciran je za dijabetes tipa 2 s neučinkovitom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Opis lijeka

Diabeton - Gliklazid je derivat sulfoniluree, hipoglikemijski oralni lijek koji se od sličnih lijekova razlikuje po prisustvu heterocikličkog prstena koji sadrži N sa endocikličkom vezom.

Gliklazid smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, potičući izlučivanje inzulina β-ćelijama otočića Langerhansa. Povećanje nivoa postprandijalnog inzulina i C-peptida traje i nakon 2 godine terapije. Pored uticaja na metabolizam ugljenih hidrata, gliklazid ima hemovaskularne efekte.

Uticaj na lučenje inzulina

Kod šećerne bolesti tipa 2, lijek obnavlja rani vrh lučenja inzulina kao odgovor na unos glukoze i pojačava drugu fazu izlučivanja inzulina. Primijećeno je značajno povećanje izlučivanja inzulina kao odgovor na stimulaciju zbog unosa hrane i primjene glukoze.

Gliklazid smanjuje rizik od tromboze malih krvnih žila, utječući na mehanizme koji mogu dovesti do razvoja komplikacija kod dijabetes melitusa: djelomična inhibicija agregacije i adhezije trombocita i smanjenje koncentracije faktora aktivacije trombocita (beta-tromboglobulin, tromboksan B2), kao i obnavljanje vaskularne endogene fibrinolizne aktivnosti i pojačana aktivnost tkivnog aktivatora plazminogena.

Intenzivna kontrola glikemije zasnovana na upotrebi lijeka Diabeton ® MB (glikozilirani hemoglobin (HbA1c ® MB) i povećanje njegove doze u pozadini (ili umjesto toga) standardnoj terapiji prije dodavanja drugog hipoglikemijskog lijeka (na primjer, metformin, inhibitor alfa-glukozidaze, derivat tiazolidindiona ili inzulina.) Prosječna dnevna doza lijeka Diabeton ® MB u bolesnika iz grupe s intenzivnom kontrolom bila je 103 mg, maksimalna dnevna doza bila je 120 mg.

U svjetlu upotrebe lijeka Diabeton ® MB u skupini s intenzivnom glikemijskom kontrolom (prosječno praćenje 4,8 godina, prosječni HbA1c 6,5%) u usporedbi sa standardnom kontrolnom skupinom (prosječni HbA1c 7,3%), značajno smanjenje od 10% u odnosu na rizik kombinirane učestalosti makro- i mikrovaskularne komplikacije.

Prednost je postignuta značajnim smanjenjem relativnog rizika: velike mikrovaskularne komplikacije za 14%, pojava i progresija nefropatije za 21%, pojava mikroalbuminurije za 9%, makroalbuminurija za 30% i razvoj bubrežnih komplikacija za 11%.

Prednosti intenzivne kontrole glikemije tijekom uzimanja Diabeton ® MB nisu ovisile o prednostima postignutim antihipertenzivnom terapijom.

Opis proizvoda

Diabeton je hipoglikemijsko sredstvo i derivat sulfoniluree koji se uzima oralno. Njegova razlika od sinonima je prisustvo heterocikličkog prstena koji sadrži N sa endocikličkom vezom. Lijek potiče proizvodnju inzulina od β-stanica otočića Langerhansa i smanjuje sadržaj glukoze u krvi.

Nakon dvije godine liječenja ostaje povećanje količine C-peptida i postprandijalnog inzulina. Aktivna komponenta pokazuje hemovaskularne efekte i utiče na metabolizam ugljikohidrata. Kod dijabetesa tipa 2, povećava 2. fazu izlučivanja inzulina i vraća vrhunac njegove sekrecije za unos glukoze. Ti se procesi promatraju posebno kod njegovog uvođenja i kao odgovor na stimulaciju koja nastaje zbog unosa hrane.

Lijek smanjuje rizik od tromboze malih krvnih žila i razvoja komplikacija koje proizlaze iz dijabetesa. Nakon dana jednokratne upotrebe lijeka, koncentracija aktivnih metabolita i pioglitazona u krvnom serumu ostaje na prilično visokoj razini.

Upute za upotrebu

Napomena naznačava ograničenja uzimanja lijekova. Njegove glavne kontraindikacije su sledeći uslovi:

  • dijabetička koma i prekoma,
  • period dojenja i rađanja deteta,
  • ozbiljno zatajenje jetre i bubrega,
  • visok sadržaj ketonskih tela i glukoze u krvi,
  • netolerancija na laktozu, sulfanilamid, gliklazid.

Lijek je propisan samo odraslim pacijentima. Tableta se mora uzimati jednom dnevno tokom jela. Maksimalna dnevna doza je 120 mg. Lijek se ne može drobiti i žvakati, mora se oprati običnom vodom. Ako preskočite uzimanje lijeka, dvostruka doza se ne primjenjuje.

U početnoj fazi terapije doza je 30 mg. Ako je potrebno, specijalista ga povećava najkasnije 40 dana nakon imenovanja prethodnog. Pacijenti stariji od 65 godina ne trebaju prilagođavanje doze. Tijekom liječenja treba uzeti u obzir trajanje povlačenja prethodnih lijekova. Prilikom uzimanja lijeka, mogu se razviti neželjene reakcije. Tu spadaju:

  • gubitak svijesti
  • povećana pospanost ili nesanica,
  • nervno uzbuđenje
  • bezrazložna razdražljivost,
  • grčevi i opća slabost,
  • oslabljena percepcija, vrtoglavica.

Analozi i nadomjesci lijeka

Lijek ima prilično visoku cijenu. Dijabetonski analozi i zamjenski proizvodi predstavljeni su sljedećim lijekovima:

  • Diabetalong
  • Gliklazid
  • Glidiab
  • Diabefarm MV,
  • Predian
  • Glukostabil,
  • Piroglar.

Diabetalong - Jeftini analog Diabeton, sinonim koji povećava proizvodnju inzulina, osjetljivost perifernih tkiva i smanjuje količinu glukoze u krvi. Ne izaziva zaraze čak ni nakon 3 godine upotrebe. Lijek smanjuje postprandijalnu hiperglikemiju, vraća početni vrhunac u proizvodnji inzulina, smanjuje vremenski interval između jedenja i izlučivanja inzulina. U jetri lijek smanjuje stvaranje glukoze i normalizira njegovo djelovanje.

Aktivna tvar poboljšava mikrocirkulaciju i metabolizam ugljikohidrata, smanjuje rizik od tromboze i obnavlja aktivnost aktivatora tkivnog plazminogena.

Gliclazide - Ovo je hipoglikemijska vrsta lijeka koja je propisana iznutra. Sadrži heterociklički prsten s endocikličkom vezom. Lijek potiče proizvodnju inzulina i smanjuje količinu glukoze. Nakon tri godine liječenja ostaje povećanje koncentracije C-peptida i postprandijalnog inzulina. Aktivni element pokazuje hemovaskularnu aktivnost i pozitivno djeluje na metabolizam ugljikohidrata. Korištenje lijekova smanjuje rizik od komplikacija dijabetesa.

Glidiab je derivat sulfoniluree 2 generacije i hipoglikemijski lijek. Poboljšava sekretorno djelovanje glukoze, osjetljivost perifernog tkiva i blagotvorno utječe na lučenje inzulina, potiče djelovanje enzima intracelularnog mišićnog glikogen sintetaze i smanjuje vrhunac hiperglikemije nakon jela. Primjena lijeka trebala bi početi protiv dijeta s niskom kaloričnom udjelom ugljikohidrata.

Preporučuje se stalno praćenje nivoa glukoze u krvi nakon jela i na prazan stomak. Doziranje se prilagođava emocionalnom ili fizičkom stresu.

Diabefarm MV - Ovo je analogni oblik Diabeton 60, koji je hipoglikemijski lijek i povezan je s drugom generacijom derivata sulfoniluree. Aktivira proizvodnju inzulina ćelijama gušterače i djelovanje unutarćelijskih enzima. Lijek je veoma efikasan kod šećerne bolesti šećerne bolesti tipa 2 sa znakovima dijabetičke mikroangiopatije i kao profilaksu mikrocirkulatornih poremećaja.

Predian - lijekovi sintetskog porijekla. Može se kupiti u obliku tableta s dozom od 0,08 g, upakovanih u kartonsku kutiju. Aktivna supstanca snižava koagulaciju krvi i smanjuje količinu šećera. Lijek se mora započeti s pola tablete. Lek se ne može kombinovati sa acetilsalicilnom kiselinom, butadionom, amidopirinom zbog pretnje hipoglikemijom.

Glukostabil poboljšava fibrinolitičku vaskularnu aktivnost, smanjuje razvoj parietalnog tromba, agregaciju trombocita i adheziju. Lijek povećava mikrocirkulaciju, količinu HDL-C, snižava ukupni holesterol, osjetljivost krvnih žila na adrenalin i sprečava razvoj ateroskleroze i mikrotromboze. Primjećuje se dugotrajno smanjenje proteinurije na pozadini produžene upotrebe gliklazida kod dijabetičke nefropatije.

Pioglar - hipoglikemijski oralni lijek i moćan selektivni agonist gama receptora. Aktivna komponenta modelira promjenu gena koji sudjeluju u raspadu lipida i kontroli glukoze. U jetri i perifernim tkivima smanjuje otpornost na inzulin. Sa šećernom bolešću tipa 2 snižava glikirani hemoglobin i inzulin u plazmi.

Možete saznati što Diabeton može zamijeniti sa svojim liječnikom. Ne preporučuje se upotreba lijekova samostalno, jer to može dovesti do opasnih nuspojava.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Bisogamma gliklazid91 rub182 UAH
Glidiab Gliklazid100 rub170 UAH
Diagnizide mr Gliclazide--15 UAH
Glidia MV Gliclazide----
Glykinorm Gliclazide----
Gliclazide Gliclazide211 rub44 UAH
Gliklazid 30 MV-Indar Gliklazid----
Gliklazid-zdravlje Gliklazid--36 UAH
Glioral Glyclazide----
Diagnizid Gliclazide--14 UAH
Diazide MV Gliclazide--46 UAH
Osliklid Gliclazide--68 UAH
Diadeon gliclazid----
Gliklazid MV Gliklazid4 rub--

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje zamjenjuje Diabeton MR, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Glibenklamid Glibenklamid30 rub7 UAH
Maninil glibenklamid54 rub37 UAH
Glibenklamid-zdravlje Glibenklamid--12 UAH
Glyurenorm glicidon94 rub43 UAH
Amaril 27 rub4 UAH
Glemaz glimepirid----
Glian glimepirid--77 UAH
Glimepirid Glyride--149 UAH
Glimepirid diapirid--23 UAH
Oltar --12 UAH
Glimax glimepirid--35 UAH
Glimepirid-Lugal glimepirid--69 UAH
Glineni glimepirid--66 UAH
Diabrex glimepirid--142 UAH
Meglimid glimepirid----
Melpamid Glimepirid--84 UAH
Perinel glimepirid----
Glempid ----
Zlatan ----
Glimepirid glimepirid27 rub42 UAH
Glimepirid-teva glimepirid--57 UAH
Glimepirid Canon glimepirid50 rub--
Glimepirid Pharmstandard glimepirid----
Dimaril glimepirid--21 UAH
Glamepirid diamerid2 rub--

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Dostupan rosiglitazon, metformin hidroklorid----
Bagomet Metformin--30 UAH
Glukofage metformin12 rub15 UAH
Glukofag xr metformin--50 UAH
Reduxin Met Metformin, Sibutramine20 rub--
Dianormet --19 UAH
Diaformin metformin--5 UAH
Metformin metformin13 rub12 UAH
Metformin sandoz metformin--13 UAH
Siofor 208 rub27 UAH
Formin metformin hidroklorid----
Emnorm EP Metformin----
Megifort Metformin--15 UAH
Metamin Metformin--20 UAH
Metamine SR Metformin--20 UAH
Metfogamma metformin256 rub17 UAH
Tefor metformin----
Glycometer ----
Glycomet SR ----
Formetin 37 rub--
Metformin Canon metformin, ovidon K 90, kukuruzni skrob, krospovidon, magnezijum stearat, talk26 rub--
Insuffor metformin hidroklorid--25 UAH
Metformin-teva metformin43 rub22 UAH
Diaformin SR metformin--18 UAH
Mepharmil Metformin--13 UAH
Metformin Farmland Metformin----
Amaril M Limepirid mikronizovan, metformin hidroklorid856 rub40 UAH
Glibomet glibenklamid, metformin257 rub101 UAH
Glukovani glibenklamid, metformin34 rub8 UAH
Dianorm-m glazlazid, Metformin--115 UAH
Dibizid-m glipizid, metformin--30 UAH
Douglimax glimepirid, metformin--44 UAH
Duotrol glibenklamid, metformin----
Gluconorm 45 rub--
Glibofor metformin hidroklorid, glibenklamid--16 UAH
Avandamet ----
Avandaglim ----
Janumet metformin, sitagliptin9 rub1 UAH
Velmetia metformin, sitagliptin6026 rub--
Galvus Met vildagliptin, metformin259 rub1195 UAH
Triprid glimepirid, metformin, pioglitazon--83 UAH
Kombinujte XR metformin, saksagliptin--424 UAH
Comboglyz Prolong metformin, saksagliptin130 rub--
Gentadueto linagliptin, metformin----
Vipdomet metformin, alogliptin55 rub1750 UAH
Sinjardi empagliflozin, metformin hidroklorid240 rub--
Voglibozni oksid--21 UAH
Glutazon pioglitazon--66 UAH
Dropia Sanovel pioglitazon----
Januvia sitagliptin1369 rub277 UAH
Galvus vildagliptin245 rub895 UAH
Onglisa saxagliptin1472 rub48 UAH
Nesina alogliptin----
Vipidia alogliptin350 rub1250 UAH
Trazhenta linagliptin89 rub1434 UAH
Lixumia lixisenatide--2498 UAH
Guarem Guar smola9950 rub24 UAH
Insvada repaglinide----
Novonorm Repaglinid100 rub90 UAH
Repodiab Repaglinide----
Baeta Exenatide150 rub4600 UAH
Baeta Long Exenatide10248 rub--
Viktoza liraglutide8823 rub2900 UAH
Saxenda liraglutide1374 rub13773 UAH
Forksiga Dapagliflozin--18 UAH
Forsiga Dapagliflozin12 rub3200 UAH
Invocana canagliflozin13 rub3200 UAH
Jardins Empagliflozin222 rub561 UAH
Trulicity Dulaglutide115 rub--

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Diabeton MR Price

Na donjim web lokacijama možete pronaći cijene za MR Diabeton i saznati o dostupnosti u obližnjoj ljekarni

  • Diabeton MR cena u Rusiji
  • MR Diabeton u Ukrajini
  • Diabeton MR cena u Kazahstanu
Sve informacije predstavljene su u informativne svrhe i nisu razlog za samo propisivanje ili zamjenu lijeka.

Ostavite Svoj Komentar