Dijabetes tokom trudnoće

Problem upravljanja trudnoćom kod žena koje pate od dijabetesa hitan je problem u cijelom svijetu.

Fokusirajući se na znakove dijabetesa kod žena, u kliničkoj praksi otkrile su tri glavne vrste ove bolesti:

  • prvi tip je IDDM, s izraženom inzulinskom ovisnošću,
  • drugi tip je NIDDM, sa neovisnom insulinom,
  • treći tip je HD, gestacijski dijabetes.

Prema nizu znakova dijabetesa kod žena često se utvrđuje treći tip koji se može razviti nakon 28. tjedna trudnoće. Manifestira se prolaznim kršenjem iskorištavanja glukoze tokom trudnoće kod žena.

Najčešća vrsta dijabetesa je IDDM. Znakovi dijabetesa ove vrste kod muškaraca su isti kao i kod žena. Ako govorimo o tome kako se otkrivaju znakovi takvog dijabetesa kod djece, onda se to najčešće događa tokom puberteta.

Znakovi šećerne bolesti tipa 3 kod odraslih starijih od 30 godina rjeđe su, bolest nije tako teška. Najmanje su dijagnosticirane kod žena sa HD. Ako primijetite prve znakove dijabetes melitusa, odmah trebate konzultirati liječnika kako biste izbjegli ozbiljne posljedice.

Kada se otkriju znakovi dijabetesa kod odraslih trudnica, ljekari počinju pažljivo pratiti tok trudnoće. Za IDDM u trudnica karakteristična je povećana labilnost i prolazi valovito. Karakterističan je znak dijabetesa kod trudnice, kao porast simptoma bolesti. Također, IDDM u trudnica odlikuje se ranim razvojem angiopatija i sklonošću ketoacidozi. Ako ste se bavili ovom bolešću, onda znate da su znakovi dijabetesa kod muškaraca potpuno različiti.

Znakovi dijabetesa tokom trudnoće

U prvim tjednima trudnoće tok bolesti kod gotovo svih trudnica prolazi nepromijenjen. Moguća povećana tolerancija ugljikohidrata zbog estrogena. Ovo će stimulirati gušteraču na lučenje inzulina. Primjećeni su i znakovi šećerne bolesti kod odraslih trudnica, poput perifernog unosa glukoze, smanjenja glikemije, manifestacije hipoglikemije zbog čega dozu inzulina treba smanjiti.

Općenito, prva polovina trudnoće kod pacijenata s dijabetesom prolazi bez komplikacija. Postoji samo jedna prijetnja - rizik od spontanog pobačaja.

U sredini trudnoće povećava se aktivnost kontransularnih hormona, među kojima su prolaktin, glukagon i placentni laktogen. Zbog toga se smanjuje tolerancija na ugljikohidrate i povećavaju se uobičajeni znakovi dijabetesa. Razina glikemije i glukozurije raste. Postoji šansa da se ketoacidoza počne razvijati. U ovom trenutku morate povećati dozu inzulina.

Komplikacije su karakterističnije za drugu polovinu trudnoće nego za prvu. Postoji rizik od akušerskih komplikacija poput prevremenog rođenja, infekcije mokraćnog sustava, kasne gestoze, fetalne hipoksije, polihidramnije.

Koje znakove dijabetesa treba očekivati ​​u posljednjim fazama trudnoće? Ovo je pad nivoa hormona suprotnog tipa, smanjenje nivoa glikemije, a samim tim i doze uzete inzulina. Tolerancija na ugljikohidrate također se ponovo povećava.

Koji znakovi karakterišu dijabetes tokom porođaja i nakon njih?

Tijekom porođaja, trudnice sa dijabetesom mogu razviti hiperglikemiju. Karakteristično je i stanje hipoglikemije i / ili acidoze. Što se tiče znakova dijabetesa koje su ljekari primijetili u prvim danima postporođajnog razdoblja, to je samo pad glikemije u prva tri do četiri dana. Do četvrtog ili petog dana sve će se vratiti u normalu. Sa sigurnošću možete reći da vjerovatno nećete vidjeti takve znakove dijabetesa kod muškaraca.

Proces rađanja kompliciran je prisustvom velikog ploda.

Znakovi dijabetesa kod djece majki koje pate od ove bolesti

Ako majka ima jedan ili više znakova dijabetesa, a zatim se dijagnoza potvrdi, to može imati ogroman utjecaj ne samo na razvoj ploda, već i na novorođenče. Postoje znakovi šećerne bolesti koji mogu razlikovati djecu rođenu od dijabetesnih majki od obične djece.

Među znakovima dijabetesa kod djece može se razlikovati karakterističan izgled: masno potkožno tkivo, okruglo lice u obliku mjeseca. Također, prvi znakovi dijabetesa kod novorođenčadi mogu se nazvati oticanje, funkcionalna nezrelost sistema i organa, značajna učestalost malformacija, cijanoza. Pored toga, velika masa i puno krvarenja na koži udova i lica također su prvi znakovi dječjeg dijabetesa.

Najteža manifestacija fetoppatije od dijabetesa je visoka stopa perinatalne smrtnosti kod djece. Novorođenu djecu majki dijabetičara karakteriziraju inferiorni i usporeni procesi navikavanja na životne uvjete izvan maternice. To se manifestuje u obliku letargije, hipotenzije, hiporefleksije. Hemodinamika kod djeteta je nestabilna, težina se polako obnavlja. Takođe, dete može imati povećanu sklonost teškim respiratornim distresima.

Epidemiologija

Prema različitim izvorima, od 1 do 14% svih trudnoća (ovisno o proučenoj populaciji i korištenim dijagnostičkim metodama) komplicira gestacijski dijabetes.

Prevalencija dijabetesa tipa 1 i 2 među ženama reproduktivne dobi iznosi 2%, u 1% svih trudnoća žena u početku ima dijabetes, u 4,5% slučajeva razvija se gestacijski dijabetes, uključujući u 5% slučajeva prerušen u gestacijski dijabetes dijabetes.

Uzroci povećane smrtnosti ploda su makrosomija, hipoglikemija, urođene malformacije, sindrom respiratornog zatajenja, hiperbilirubinemija, hipokalcemija, policitemija, hipomagnezimija. Ispod je klasifikacija P. Whitea, koja karakterizira brojčanu (p,%) vjerojatnost da se rodi održiva beba, ovisno o trajanju i komplikaciji majčinog dijabetesa.

  • Klasa A. Smanjena tolerancija na glukozu i odsutnost komplikacija - p = 100,
  • Klasa B. Trajanje dijabetesa manje od 10 godina, nastalo je starijim od 20 godina, bez vaskularnih komplikacija - p = 67,
  • Klasa C. Trajanje od 10 do Schleta, nastalo je u 10-19 godina, nema vaskularnih komplikacija - p = 48,
  • Klasa D. Trajanje duže od 20 godina, pojavilo se do 10 godina, retinopatija ili kalcifikacija žila na nogama - p = 32,
  • Klasa E. Kalcifikacija posuda karlice - p = 13,
  • Nefropatija klase F. - p = 3.

, , , , ,

Uzroci dijabetesa tokom trudnoće

Trudni dijabetes, ili gestagenski dijabetes, je kršenje tolerancije na glukozu (NTG), koje nastaje tokom trudnoće i nestaje nakon porođaja. Dijagnostički kriterij za takav dijabetes je višak bilo koja dva pokazatelja glikemije u kapilarnoj krvi iz sljedeće tri vrijednosti, mmol / l: na prazan želudac - 4,8, nakon 1 h - 9,6, te nakon 2 sata - 8 nakon oralnog opterećenja od 75 g glukoze.

Poremećena tolerancija na glukozu tokom trudnoće odražava fiziološki učinak kontransularnih hormona placente, kao i inzulinske rezistencije, a razvija se u oko 2% trudnica. Rano otkrivanje oslabljene tolerancije na glukozu važno je iz dva razloga: prvo, 40% žena koje imaju dijabetes u trudnoći u povijesti su razvile klinički dijabetes u roku od 6-8 godina i stoga im je potrebno naknadno praćenje, i drugo, u pozadini kršenja tolerancija na glukozu povećava rizik od perinatalne smrtnosti i fetepatije na isti način kao i kod pacijenata s ranije utvrđenom dijabetes melitusom.

, , , , ,

Faktori rizika

Pri prvom posjetu trudnice liječniku potrebno je procijeniti rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, jer od toga zavise daljnje dijagnostičke taktike. Skupina niskog rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa uključuje žene mlađe od 25 godina, s normalnom tjelesnom težinom prije trudnoće, koje nemaju anamnezu šećerne bolesti među rođacima prvog stepena srodstva, a koji nikad u prošlosti nisu imali poremećaje metabolizma ugljikohidrata (uključujući glukozuriju), neopterećena akušerska historija. Da biste ženu dodijelili grupi s niskim rizikom za razvoj gestacijskog dijabetesa, potrebni su svi ovi simptomi. U ovoj grupi žena testiranje pomoću testova stresa se ne provodi i ograničeno je na rutinsko praćenje glikemije na testu.

Prema jednoglasnom mišljenju domaćih i stranih stručnjaka, žene sa značajnom pretilošću (BMI ≥30 kg / m 2), dijabetes melitusom kod rođaka prvog stepena srodstva, povijesti gestacijskog dijabetesa ili bilo kakvih poremećaja metabolizma ugljikohidrata, izloženi su velikom riziku od razvoja gestacijskog dijabetesa. van trudnoće. Da biste ženu dodijelili grupi visokog rizika, dovoljan je jedan od navedenih simptoma. Te se žene testiraju pri prvom posjetu liječniku (preporučuje se utvrđivanje koncentracije glukoze u krvi na prazan stomak i test sa 100 g glukoze, pogledajte postupak u nastavku).

Grupa s prosječnim rizikom za razvoj gestacijskog dijabetesa uključuje žene koje nisu u niskim i visokim rizičnim skupinama: na primjer, s malim viškom tjelesne težine prije trudnoće, s opterećenom porodničkom anamnezom (veliki plod, polihidramnija, spontani pobačaji, gestoze, malformacije ploda, mrtvorođenost ) i dr. U ovoj grupi testiranje se provodi u vremenu kritičnom za razvoj gestacijskog dijabetesa - 24–28 tjedana trudnoće (ispitivanje započinje screening testom).

,

Pregestacijski dijabetes

Simptomi kod trudnica sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 ovise o stupnju kompenzacije i trajanju bolesti i uglavnom se određuju prisutnošću i stadijom kroničnih vaskularnih komplikacija dijabetesa (arterijska hipertenzija, dijabetička retinopatija, dijabetička nefropatija, dijabetička polineuropatija itd.).

, , ,

Gestacijski dijabetes

Simptomi gestacijskog dijabetesa ovise o stupnju hiperglikemije. Može se očitovati beznačajnom hiperglikemijom natašte, postprandijalnom hiperglikemijom ili klasičnom kliničkom slikom dijabetesa s visokim glikemijskim nivoima. U većini slučajeva kliničke manifestacije izostaju ili su nespecifične. U pravilu, postoji pretilost različitog stupnja, često - brzo debljanje tokom trudnoće. Kod velike glikemije javljaju se pritužbe na poliuriju, žeđ, pojačani apetit itd. Najveće poteškoće za dijagnozu predstavljaju slučajevi gestacijskog dijabetesa s umjerenom hiperglikemijom, kad se glukozurija i hiperglikemija na testu često ne otkriju.

U našoj zemlji ne postoje zajednički pristupi dijagnozi gestacijskog dijabetesa. Prema trenutnim preporukama, dijagnoza gestacijskog dijabetesa trebala bi se temeljiti na utvrđivanju faktora rizika za njegov razvoj i uporabi testova s ​​opterećenjem glukozom u srednjim i visokorizičnim skupinama.

Među poremećajima metabolizma ugljikohidrata u trudnica potrebno je razlikovati:

  1. Dijabetes koji je postojao kod žene prije trudnoće (gestacijski dijabetes) - dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2, druge vrste dijabetesa.
  2. Gestacijski ili trudnički dijabetes - bilo koji stupanj poremećenog metabolizma ugljikohidrata (od izolirane hiperglikemije na testu do klinički očiglednog dijabetesa) s početkom i prvim otkrivanjem tijekom trudnoće.

, , ,

Klasifikacija gestacijskog dijabetesa

Postoje gestacijski dijabetes, ovisno o metodi liječenja koja se koristi:

  • kompenzirano dijetalnom terapijom,
  • kompenzirano inzulinskom terapijom.

Prema stepenu kompenzacije bolesti:

  • naknada
  • dekompenzacija.
  • E10 dijabetes melitus ovisan o inzulinu (u modernoj klasifikaciji - šećerna bolest tipa 1)
  • E11 Šećerna bolest ovisna o insulinu (dijabetes tipa 2 u trenutnoj klasifikaciji)
    • E10 (E11) .0 - s komom
    • E10 (E11) .1 - s ketoacidozom
    • E10 (E11) .2 - s oštećenjem bubrega
    • E10 (E11) .3 - s oštećenjem oka
    • E10 (E11) .4 - s neurološkim komplikacijama
    • E10 (E11) .5 - s poremećajima periferne cirkulacije
    • E10 (E11) .6 - sa ostalim navedenim komplikacijama
    • E10 (E11) .7 - sa višestrukim komplikacijama
    • E10 (E11) .8 - sa neodređenim komplikacijama
    • E10 (E11) .9 - bez komplikacija
  • 024.4 Dijabetes trudnica.

, , , , , ,

Komplikacije i posljedice

Pored dijabetesa u trudnoći, izolirana je i trudnoća protiv šećerne bolesti tipa I ili II. Kako bi se smanjile komplikacije koje se razvijaju kod majke i ploda, ovoj kategoriji bolesnika u ranoj trudnoći je potrebna maksimalna nadoknada za dijabetes. U tu svrhu bolesnike sa šećernom bolešću treba hospitalizirati prilikom otkrivanja trudnoće radi stabilizacije dijabetesa, probira i eliminacije popratnih zaraznih bolesti. Tijekom prve i opetovane hospitalizacije potrebno je pregledati organe za mokrenje radi pravovremenog otkrivanja i liječenja u prisutnosti istodobnog pijelonefritisa, kao i procijeniti funkciju bubrega kako bi se otkrila dijabetička nefropatija, posvećujući posebnu pažnju nadgledanju glomerularne filtracije, dnevnoj proteinuriji i kreatininu u serumu. Trudnice treba pregledati oftalmolog radi procjene stanja fundusa i otkrivanja retinopatije. Prisutnost arterijske hipertenzije, posebno porast dijastoličkog pritiska više od 90 mm Hg. Čl., Indikacija je za antihipertenzivnu terapiju. Upotreba diuretika u trudnica sa arterijskom hipertenzijom nije prikazana. Nakon pregleda odlučuju o mogućnosti održavanja trudnoće. Indikacije za njegov prekid kod šećerne bolesti nastale prije trudnoće nastaju zbog visokog postotka smrtnosti i fetepatije u plodu, što je u korelaciji s trajanjem i komplikacijama dijabetesa. Povećana smrtnost fetusa kod žena oboljelih od dijabetesa posljedica je i mrtvorodjenosti i neonatalne smrtnosti zbog prisutnosti sindroma respiratornog zatajenja i urođenih malformacija.

, , , , , ,

Dijagnoza dijabetesa tokom trudnoće

Domaći i strani stručnjaci nude sljedeće pristupe za dijagnozu gestacijskog dijabetesa. Pristup u jednom koraku ekonomski je isplativ kod žena visokog rizika za gestacijski dijabetes. Sastoji se u provođenju dijagnostičkog testa sa 100 g glukoze. Za grupu sa srednjim rizikom preporučuje se dvostupanjski pristup. Ovom metodom prvo se provodi skrining test sa 50 g glukoze, a u slučaju njenog kršenja provodi se 100-gramski test.

Metodologija provođenja skrining testa je sljedeća: žena popije 50 g glukoze otopljene u čaši vode (u bilo koje vrijeme, a ne na prazan stomak), a nakon sat vremena utvrdi se glukoza u venskoj plazmi. Ako je nakon sat vremena glukoza u plazmi manja od 7,2 mmol / L, test se smatra negativnim i ispitivanje se prekida. (Neke smjernice sugeriraju razinu glikemije od 7,8 mmol / L kao kriterij za pozitivni skrining test, ali ukazuju da je razina glikemije od 7,2 mmol / L osjetljiviji je pokazatelj povećanog rizika od gestacijskog dijabetesa.) Ako je glukoza u plazmi ili više od 7,2 mmol / l, naznačeno je ispitivanje sa 100 g glukoze.

Postupak ispitivanja sa 100 g glukoze pruža stroži protokol. Test se obavlja ujutro na prazan stomak, nakon noćnog posta u trajanju od 8-14 sati, na pozadini normalne prehrane (najmanje 150 g ugljikohidrata dnevno) i neograničene fizičke aktivnosti, barem 3 dana prije ispitivanja.Tokom testa trebali biste sjediti, pušenje je zabranjeno. Tokom testa određuje se glikemija postepenih vena u plazmi nakon 1 sata, 2 sata i 3 sata nakon vježbanja. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa se postavlja ako su 2 ili više glikemijskih vrijednosti jednake ili prelaze sljedeće brojke: na prazan želudac - 5,3 mmol / l, nakon 1 h - 10 mmol / l, nakon 2 sata - 8,6 mmol / l, nakon 3 sata - 7,8 mmol / L Alternativni pristup bi mogao biti korištenje dvosatnog testa sa 75 g glukoze (sličan protokol). Da bi se postavila dijagnoza gestacijskog dijabetesa u ovom slučaju, potrebno je da nivoi venske glikemije u plazmi u 2 ili više definicija budu jednaki ili premaše sljedeće vrijednosti: na prazan želudac - 5,3 mmol / l, nakon 1 h - 10 mmol / l, nakon 2 sata - 8,6 mmol / l. Međutim, prema mišljenju stručnjaka iz American Diabetes Association, ovaj pristup nema valjanost uzorka od 100 grama. Korištenje četvrtog (trosatnog) određivanja glikemije u analizi prilikom izvođenja testa sa 100 g glukoze omogućava vam pouzdano testiranje stanja metabolizma ugljikohidrata u trudnica. Treba napomenuti da rutinsko praćenje glikemije na testu kod žena u riziku od gestacijskog dijabetesa u nekim slučajevima ne može u potpunosti isključiti gestacijski dijabetes, jer je normalna glikemija na testu kod trudnica nešto niža nego kod trudnica. Dakle, normoglikemija nakon posta ne isključuje prisustvo postprandijalne glikemije, što je manifestacija gestacijskog dijabetesa i može se otkriti samo kao rezultat testova stresa. Ako trudnica otkriva visoke glikemijske brojke u venskoj plazmi: na prazan stomak više od 7 mmol / l i u slučajnom uzorku krvi - više od 11,1 i potvrda tih vrijednosti sljedeći dan dijagnostičkih testova nije potrebna, a dijagnoza gestacijskog dijabetesa smatra se utvrđenom.

, , , , , ,

Pogledajte video: Kako se razvija fetus tokom trudnoće kod žena koje imaju dijabetes (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar