Dijabetes melitus tipa LADA

Broj oboljelih od dijabetesa u Rusiji danas iznosi milione i prilično brzo napreduje. Svakih 12-15 godina broj obolelih od dijabetesa udvostručuje.

Zašto je dijabetes opasan?

Dijabetes melitus je stalno povećana razina šećera u krvi. I takva je definicija daleko od slučajnosti, jer su sva pogoršanja u pacijentovom tijelu prvenstveno povezana s visokim šećerom u krvi. I pacijentova sposobnost upravljanja dobrobiti, održavanjem razine šećera u krvi na prirodnoj razini pretvorit će bolest iz ozbiljnog lošeg stanja u posebnu vrstu života, pridržavajući se moguće izbjeći ozbiljne zdravstvene probleme.

Ova bolest uključuje nekoliko sorti koje su povezane s kvarom metaboličkih procesa u pacijentovom tijelu.

Dijabetes raznih vrsta se pored hiperglikemije manifestuje izlučivanjem glukoze u urinu. To je suština bolesti o kojoj je riječ. Istovremeno se znatno povećava žeđ pacijenta koji se prijavio, apetit mu se brzo povećava, metabolizam lipida u tijelu je poremećen u obliku hiper- i dislipidemije, metabolizam proteina ili minerala je poremećen, a komplikacije se razvijaju na pozadini svih gore navedenih poremećaja.

Globalno povećanje broja oboljelih od šećerne bolesti prisililo je naučnike iz različitih zemalja da se ozbiljno pozabave problemima identificiranja različitih sorti bolesti kako bi jasno razdvojili jednu vrstu od druge. Dakle, donedavno se vjerovalo da je dijabetes tipa 2 bolest koja je uglavnom karakteristična isključivo za pacijente starije od 45 godina. Do danas je takva sigurnost opovrgnuta. Treba naglasiti i činjenicu da svake godine ima znatno više ljudi s takvom dijagnozom u vrlo mladoj dobi (do 35). A ovo bi trebalo navesti modernu mladež o ispravnosti svog životnog položaja i racionalnosti svakodnevnog ponašanja (prehrana, aktivnost itd.).

Klasifikacija sorti

Postoje 2 glavne vrste dijabetesa:

  1. Tip I - zavisan od insulina, formira se kod osobe sa smanjenom proizvodnjom inzulina u tijelu. Najčešće se formira u maloj djeci, adolescentima i mladima. Kod ove vrste dijabetesa osoba uvijek mora davati inzulin.
  2. Tip II - ne-inzulinski ovisan, može se pojaviti čak i s viškom inzulina u krvi. Uz ovu vrstu dijabetes melitusa, inzulin nije dovoljan da normalizira šećer u krvi. Ova vrsta dijabetesa oblikuje se bliže starosti, često nakon 40 godina. Njegovo formiranje povezano je s povećanom tjelesnom težinom. Kod bolesti tipa II, ponekad je dovoljno samo promijeniti promjene u prehrani, smršati i povećati zasićenost tjelesnom aktivnošću, a mnogi znakovi dijabetesa nestaju. Drugi tip dijabetesa je, s druge strane, podijeljen na podtipu A, koja se formira na pozadini pretilosti, i podtipu B, koja se razvija u tankih pacijenata.

Specifične vrste dijabetes melitusa rjeđe su poput:

  1. LADA dijabetes (zastarjeli naziv), danas latentni dijabetes (drugim riječima autoimuni), čija je glavna karakteristika sličnost prvoj vrsti dijabetesa, ali LADA dijabetes razvija se mnogo sporije, u posljednjim fazama ova se bolest često dijagnosticira kao dijabetes 2 vrste.
  2. MODY je tip dijabetesa potklase A koji je simptomatski i formira se u pozadini pankreasnih bolesti, cistične fibroze ili hemohromatoze.
  3. Dijabetes melitus izazvan lijekom ili dijabetes klase B.
  4. Dijabetes klase C razvija se s abnormalnostima u endokrinom sustavu.

Koje su razlike i karakteristike LADA dijabetesa?

Izraz LADA dodjeljuje se latentnom autoimunom dijabetesu kod odraslih pacijenata. Ljudima koji spadaju u ovu kategoriju, zajedno sa pacijentima tipa 1, hitno je potrebna odgovarajuća inzulinska terapija. Istovremeno, ćelije gušterače koje proizvode inzulin razgrađuju se u tijelu pacijenta, pojavljuje se takozvani autoimuni proces.

Neki ljekari zovu LADA dijabetes koji polako napreduje i ponekad mu daju naziv "1,5". Taj je naziv vrlo lako objasniti: smrt apsolutnog broja ćelija izolacijskog aparata nakon navršene 35. godine života odvija se vrlo sporo, vrlo je slično tijeku dijabetesa tipa 2. Ali, za razliku od njega, sve beta ćelije gušterače neminovno umiru, odnosno, proizvodnja hormona uskoro nestaje, a potom prestaje.

U uobičajenim slučajevima, potpuna ovisnost o inzulinu nastaje nakon 1 do 3 godine od početka bolesti i prolazi s karakterističnim simptomima i kod muškaraca i kod žena. Tok bolesti više liči na tip 2, duže je vrijeme moguće regulirati tok procesa fizičkim vježbama i razumnom prehranom.

Relativno pozitivan tok bolesti daje šansu za pretpostaviti da će se povući ili odgoditi za daljnje vrijeme razvoj svih poznatih komplikacija. Glavni zadatak je dat u takvim situacijama - kontrola glikemije.

Kako bi se povećala svijest o pacijentu, stvaraju se posebne škole dijabetesa čija je glavna svrha izvještavanje o ispravnim materijalima o tome kako pacijent treba izmjeriti potrebne pokazatelje i kako se treba ponašati u situaciji komplikacija.

Dijagnoza bolesti

Da bi se utvrdili znakovi LADA dijabetesa kod pacijenta koji traži medicinsku pomoć, pored svih poznatih i poznatih analiza razine šećera i glikiranog hemoglobina, koriste se sljedeće prakse:

  • analiza i analiza autoantitijela na otočne ćelije ICA,
  • istraživanje HLA antigena,
  • identifikacija autoantitijela na lijekove sa inzulinom,
  • ispitivanje genetskim markerima: HLA DR3, 4, DQA1, B1,
  • autoantitijela šablona na glutamat dekarboksilazu GAD.

Sljedeći parametri smatraju se abnormalnostima u manifestaciji LADA dijabetesa:

  • dob pojavljivanja prije 35 godina,
  • pojava inzulinske ovisnosti nakon nekoliko godina,
  • manifestacija simptoma tipa 2 sa vitkošću ili normalnom težinom,
  • nadoknada samo uz potporu posebne dijete i vježbi fizioterapije 1-5 godina.

U savremenom svijetu, opremljenom raznim dijagnostičkim uređajima, nije teško prepoznati autoimuni dijabetes, potrebni su svi pacijenti s potvrđenom dijagnozom, koji su u bolnici registrirani u dobi od 25 do 50 godina, s manifestnim znakovima klasičnog dijabetesa tipa 2 koji nisu prekomjerni težinom. narudžba poslata na dodatna istraživanja. Moderne laboratorijske studije dežurnom ljekaru daju najtačniji način izbora efikasnih metoda liječenja i produžavanje radnog vremena pacijentovih ličnih hormona.

Trudnice s potvrđenom dijagnozom gestacijskog dijabetesa izložene su riziku za pacijente predisponirane da razviju budući dijabetes LADA. U većini slučajeva podložni su neugodnoj bolesti na kraju trudnoće ili u bliskoj budućnosti. Procjenjuje se da oko 25% pacijenata nakon toga obolijeva od faktora formiranja LADA dijabetes melitusa.

Metode i metode liječenja

Kao što je već spomenuto, terapija insulinom je gotovo neizbježna za pacijente iz ove kategorije. Medicinski profesionalci savjetuju da ne odgodite primjenu umjetnog inzulina. Važno! Sa točno dijagnosticiranim LADA dijabetesom, lečenje se temelji na ovom principu.

Pacijenti kojima je dijagnosticirana LADA-dijabetes potrebna je što je moguće ranije prepoznavanje bolesti i odgovarajući recept upotrebe ljekovitog inzulina, što se prije svega događa zbog velike mogućnosti odsutnosti stimulirane sekrecije inzulina. Često se nedostatak inzulina kod pacijenta, posebno u početnom stadijumu bolesti, kombinira sa inzulinskom rezistencijom.

U takvim slučajevima pacijentima se propisuju oralni lijekovi za snižavanje šećera koji ne isušuju gušteraču, ali istodobno povećavaju prag osjetljivosti perifernih materijala u odnosu na inzulin. Lijekovi koji su propisani u takvim slučajevima uključuju derivate bigvanida (metformin) i glitazone (avandium).

Bez izuzetka, pacijenti sa LADA dijabetesom su od vitalnog značaja za terapiju inzulinom, u tom slučaju je rana preporuka inzulina usmerena na očuvanje prirodne osnovne sekrecije inzulina za najduži mogući period. Pacijentima povezanim sa nositeljima LADA dijabetesa kontraindicirana je primjena sekretogenoga, koji potiče oslobađanje inzulina, jer će to kasnije dovesti do ranog iscrpljivanja gušterače, a potom i do povećanja nedostatka inzulina.

U liječenju LADA dijabetesa, specijalizirane fitness vježbe, hirudoterapija i vježbe fizioterapije nadopunjuju imenovanja liječnika.

Uz to, alternativni tretmani usporavaju napredovanje hiperglikemije. Glavna stvar je zapamtiti da je moguće bilo koju metodu liječenja primijeniti samo uz pristanak lekara. Samo-lijek može biti prijetnja vašem zdravlju.

Članci medicinskih stručnjaka

Šta je dijabetes tipa LADA? Skraćenica LADA označava L: Latent (latentno), A - Autoimuno (autoimuno), D - Dijabetes (dijabetes), A - kod odraslih (u odraslih).

To jest, to je latentni dijabetes kod odraslih, uslijed neodgovarajućeg imunološkog odgovora tijela. Neki istraživači smatraju da se polako razvija podvrsta dijabetesa tipa I, dok ga drugi nazivaju dijabetesom tipa 1.5 ili srednjim (mješoviti, hibridni).

I vrsta bolesti i naziv latentni autoimuni dijabetes odraslih rezultat su višegodišnjeg istraživanja koje su provele dvije grupe medicinskih naučnika predvođene doktorom medicinskih nauka sa Univerziteta u Helsinkiju (Finska), voditeljem dijagnostičkog centra Univerziteta u Lundu (Švedska) Tiinamaija Tuomi i Australcem endokrinolog, profesor Paul Zimmet sa Baker instituta za srce i dijabetes u Melbournu.

Klinička praksa pokazat će koliko je opravdano izoliranje druge vrste dijabetesa, no o problemima povezanim s ovom patologijom konstantno raspravljaju stručnjaci iz područja endokrinologije.

, , , ,

Epidemiologija

Danas je dijabetes dijagnosticirano gotovo 250 miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2025. taj broj porasti na 400 miliona.

Prema različitim procjenama, u 4-14% osoba s dijabetesom tipa 2 mogu se otkriti auto-antitijela β-stanica. Kineski endokrinolozi otkrili su da se antitijela specifična za autoimuni dijabetes kod odraslih pacijenata nalaze u gotovo 6% slučajeva, a prema britanskim stručnjacima - u 8-10%.

, , , , , , ,

Uzroci LADA dijabetesa

Započnite sa dijabetesom tipa 1, koji je uzrokovan poremećajem. endokrina funkcija pankreasakonkretno, β-ćelije lokalizirane u jezgrama otočića Langerhansa, proizvodeći hormon inzulin koji je potreban za apsorpciju glukoze.

Presudno u etiologiji dijabetes tipa 2 ima povećanu potrebu za inzulinom zbog otpornosti na njega (imunitet), odnosno ćelije ciljnih organa ne koriste efikasno ovaj hormon (što izaziva hiperglikemiju).

A uzroci dijabetesa tipa LADA, kao i u slučaju dijabetesa tipa 1, leže u početnim imunološkim napadima na β-stanice pankreasa, uzrokujući njihovo djelomično uništenje i disfunkciju. Ali kod dijabetesa tipa 1, destruktivni efekti javljaju se prilično brzo, a kod latentne LADA varijante kod odraslih - kao i kod dijabetesa tipa 2 - taj se proces odvija vrlo sporo (posebno u adolescenciji), premda, kako endokrinolozi primjećuju, brzina uništenja β-stanica varira u dovoljno širok raspon.

, ,

Faktori rizika

Iako je, kako se ispostavilo, latentni autoimuni dijabetes (LADA) vrlo je čest u odraslih, ali faktori rizika za njegov razvoj karakteriziraju se samo općenito.

Istraživanja u ovom pravcu dovela su do zaključka da, kao i za dijabetes tipa 2, preduvjeti za bolest mogu biti zrela dob, ograničena fizička aktivnost, pušenje, alkohol.

Ali naglašava posebnu važnost porodične anamneze u obitelji (obično dijabetesa tipa 1 ili hipertireoze). No višak kilograma na struku i trbuhu ne igra tako važnu ulogu: u većini slučajeva bolest se razvija normalnom tjelesnom težinom.

Prema istraživačima, ovi faktori podržavaju verziju hibridizacije dijabetes melitusa tipa LADA.

, , , ,

U patogenezu dijabetesa uključeno je nekoliko procesa, ali u slučaju dijabetesa tipa LADA mehanizam patologije pokreće posredovani imunološki sustav (aktiviranje autoreaktivnih T ćelija) razbijanjem p-stanica pankreasa pod utjecajem specifičnih antitijela na antigene ćelija otočića Langerhansa: proinzulin, protein prethodnika inzulina. GAD65 - enzim membrane β-ćelijskih membrana dekarboksilaze L-glutaminske kiseline (glutamat dekarboksilaza), ZnT8 ili transportera cinka - dimerni membranski protein inzulinskih sekretornih granula Ina, IA2 i IAA ili tirozin fosfataza - regulatori fosforilacije i staničnog ciklusa, ICA69 - citosolni protein membrane membrane Golgijevog aparata otočnih ćelija 69 kDa.

Pretpostavlja se da stvaranje antitijela može biti povezano s posebnom sekretornom biologijom β-stanica, koja se programira na beskonačno ponovljivu reakciju kao odgovor na raspad ugljikohidrata, pišu se drugi podražaji, što stvara mogućnosti, pa čak i neke pretpostavke za stvaranje i cirkulaciju različitih autoantitijela.

Kako propadanje β-ćelija napreduje, sinteza inzulina se vrlo sporo, ali postojano smanjuje, te se u nekom trenutku njihov sekretorni potencijal smanjuje na minimum (ili se u potpunosti iscrpljuje) što u konačnici dovodi do teške hiperglikemije.

, , , , , , ,

Simptomi dijabetesa LADA

Simptomi latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih slični su simptomi dijabetesa kod drugih vrsta, prvi znakovi se mogu očitovati naglim gubitkom težine, kao i osjećajem stalnog umora, slabosti i pospanosti nakon jela i osjećaja gladi ubrzo nakon jela.

Kako bolest napreduje, sposobnost gušterače da proizvodi inzulin će se postepeno smanjivati, što može dovesti do karakterističnijih simptoma dijabetesa, koji se manifestuju:

  • povećana žeđ u bilo koje doba godine (polidipsija),
  • nenormalno povećanje stvaranja i izlučivanja mokraće (poliurija),
  • vrtoglavica
  • zamagljen vid
  • parestezije (trnce, ukočenost kože i osećaj trčanja “guske izrasline”).

,

Komplikacije i posljedice

Dugoročni efekti i komplikacije LADA dijabetesa isti su kao i kod dijabetesa tipa 1 i 2. Prevalencija i učestalost komplikacija poput dijabetička retinopatijakardiovaskularne bolesti dijabetička nefropatija i dijabetička neuropatija (dijabetičko stopalo s rizikom od čira na koži i nekroze potkožnog tkiva) u odraslih bolesnika s latentnom dijabetesom autoimunog porijekla usporedivo je s njihovom pojavom kod drugih vrsta dijabetesa.

Dijabetička ketoacidoza i dijabetička ketoacidotska koma su akutna i po život opasna komplikacija ove hronične bolesti, posebno nakon što β-ćelije gušterače značajno izgube sposobnost stvaranja inzulina.

,

Dijagnoza dijabetesa LADA

Procjenjuje se da više od trećine ljudi s dijabetesom koji nije pretilo može imati dijabetes tipa LADA. Budući da se patologija razvija tokom nekoliko godina, ljudima se često prvi put dijagnosticira dijabetes tipa 2, koji je povezan s otpornošću na inzulin.

Do danas se dijagnoza latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih temelji - osim otkrivanja hiperglikemije - na takvim nespecifičnim kriterijima (kako su utvrdili stručnjaci iz Imunologije dijabetesnog društva), kao što su:

  • dob 30 godina i stariji
  • pozitivan titar za barem jedno od četiri autoantijela,
  • pacijent nije koristio inzulin prvih 6 mjeseci nakon dijagnoze.

Za dijagnoza dijabetesa tipa krvi LADA rade se radi utvrđivanja:

  • nivo šećera (na mršav stomak)
  • C-peptid u serumu (CPR)
  • antitijela GAD65, ZnT8, IA2, ICA69,
  • koncentracija proinzulina u serumu,
  • sadržaj HbA1c (glikogemoglobin).

Također se provodi test urina za glukozu, amilazu i aceton.

, ,

Diferencijalna dijagnoza

Ispravna dijagnoza latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih i njegova diferencijacija od vrste dijabetesa 1 i 2 nužna je za odabir ispravnog režima liječenja koji će osigurati i održavati glikemijsku kontrolu.

Tipična starost početka napada

mladi ili odrasli

Dijagnostička ovisnost o inzulinu

označeno u vreme postavljanja dijagnoze

odsutna, razvija se 6-10 godina nakon dijagnoze

obično nema zavisnosti

Inzulinska rezistencija

Napredak inzulinske depresije

do nekoliko nedelja

od meseci do nekoliko godina

dugi niz godina

, , , ,

LADA lečenje dijabetesa

Iako su patofiziološke karakteristike šećerne bolesti tipa LADA uporedive s dijabetesom tipa 1, njegovo liječenje u slučajevima pogrešne dijagnoze provodi se prema režimu liječenja dijabetesa tipa 2, što negativno utječe na pacijente i ne osigurava adekvatnu kontrolu razine glukoze u krvi.

Jedinstvena strategija liječenja latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih još nije razvijena, ali endokrinolozi vodećih klinika vjeruju da oralni lijekovi poput Metformina vjerojatno neće pomoći, a proizvodi koji sadrže sulfonil i propilureu mogu čak poboljšati autoimuni proces. Mogući razlog za to je ubrzanje oksidativnog stresa i apoptoza P-ćelija uslijed dugotrajne izloženosti sulfonilureji, koja iscrpljuje sekretorne ćelije gušterače.

Nakupljeno kliničko iskustvo potvrđuje sposobnost nekih hipoglikemijskih agenasa da održavaju endogenu proizvodnju inzulina od β-ćelija, smanjujući nivo glukoze u krvi. Konkretno, to su lijekovi kao što su:

Pioglitazon (Pioglar, Pioglit, Diaglitazon, Amalvia, Diab-norma) - uzima se 15-45 mg (jednom dnevno). Moguće nuspojave uključuju glavobolju i bolove u mišićima, upalu u nazofarinksu, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca u krvi,

Sitagliptin (Januvia) u tabletama - takođe se uzimaju samo jednom u 24 sata u proseku 0,1 g). Nuspojave kao što su glavobolja i vrtoglavica, alergijska reakcija, bol u gušterači,

Albiglutid (Tandeum, Eperzan) daje se supkutano (jednom tjedno po 30-50 mg), koristi se i Lixisenatide (Lixumia).

Karakteristična karakteristika latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih je nedostatak potrebe za liječenjem inzulinom dovoljno dugo nakon dijagnoze. Međutim potreba za terapija inzulinom za dijabetes Tip LADA javlja se ranije i češće nego kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Mnogi stručnjaci tvrde da je bolje ne odgađati početak upotrebe dijabetes inzulin ovog tipa, jer kao što su pokazala neka istraživanja ubrizgavanje inzulinskih preparata štiti β-stanice gušterače od oštećenja.

Osim toga, sa ovom vrstom bolesti ljekari preporučuju redovno, neprestano, provjeravati nivo glukoze u krvi, u idealnom slučaju - prije svakog obroka i prije spavanja.

, , , , ,

Izrazite osobine

Izraz LADA dodijeljen je autoimunoj bolesti kod odraslih. Ljudi koji spadaju u ovu skupinu trebaju adekvatan tretman hormonom inzulinom.

Na pozadini patologije u tijelu pacijenta opaža se propadanje ćelija gušterače, koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. Na taj način se u ljudskom tijelu opažaju patološki procesi autoimune prirode.

U medicinskoj praksi možete čuti mnoga imena LADA dijabetesa. Neki ljekari to nazivaju sporo progresivnom bolešću, drugi dijabetes nazivaju „1.5.“ I takva su imena lako objasniti.

Činjenica je da smrt svih ćelija izolacijskog aparata nakon postizanja određene dobi, posebno - ona ima 35 godina, odvija se sporo. Upravo iz tog razloga LADA se često miješa s dijabetesom tipa 2.

Ali ako usporedite s tim, onda za razliku od 2 vrste bolesti, s LADA dijabetesom, apsolutno sve stanice gušterače umiru, kao rezultat toga, hormon više ne može sintetizirati unutarnji organ u potrebnoj količini. I s vremenom proizvodnja prestaje potpuno.

U uobičajenim kliničkim slučajevima, apsolutna ovisnost o inzulinu nastaje nakon 1-3 godine od dijagnoze patologije šećerne bolesti, a javlja se s karakterističnim simptomima kod žena i muškaraca.

Tok patologije bliži je drugoj vrsti, a kroz duži vremenski period moguće je regulirati tijek procesa fizičkom aktivnošću i zdravstvenom ishranom.

Važnost dijagnosticiranja LADA dijabetesa

Latentni autoimuni dijabetes kod odraslih je autoimuna bolest koja se "pojavila" zahvaljujući naučnicima relativno nedavno. Prije je dijagnosticiran ovaj oblik dijabetesa kao bolest drugog tipa.

Svi znaju dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2, ali malo je ljudi čulo za bolest LADA. Čini se da nije važno što su naučnici smislili, zašto komplicirati život pacijenata i ljekara? A razlika je ogromna.

Kada pacijentu nije dijagnosticirana LADA, tada se preporučuje liječenje bez inzulinske terapije, a on se tretira kao uobičajena bolest drugog tipa. Odnosno, preporučuje se wellness dijeta, tjelesna aktivnost, ponekad se propisuju lijekovi koji pomažu u snižavanju šećera u krvi.

Takve tablete, između ostalih nuspojava, aktiviraju proizvodnju inzulina gušterače, zbog čega beta ćelije počinju funkcionirati do krajnjih mogućnosti. I što je veća aktivnost takvih ćelija, to se brže oštećuju tijekom autoimune patologije, pa se dobiva ovaj lanac:

  • Beta ćelije su oštećene.
  • Proizvodnja hormona je smanjena.
  • Lijekovi su propisani.
  • Povećava se aktivnost preostalih punih ćelija.
  • Pojačava se autoimuna bolest.
  • Sve ćelije umiru.

Kada govorimo u prosjeku, takav lanac traje nekoliko godina, a kraj je osiromašenje gušterače, što dovodi do imenovanja inzulinske terapije. Štaviše, inzulin se mora davati u velikim dozama, dok je izuzetno važno slijediti strogu dijetu.

U klasičnom toku šećerne bolesti tipa 2, neophodnost inzulina u liječenju uočava se mnogo kasnije. Da bi prekinuo lanac autoimune patologije, nakon dijagnoze LADA dijabetesa, pacijentu treba savjetovati da primjenjuje male doze hormona.

Rana terapija inzulinom podrazumijeva nekoliko glavnih ciljeva:

  1. Obezbedite vreme odmora za beta ćelije. Uostalom, što je aktivnija proizvodnja inzulina, brže ćelije postaju neupotrebljive kod autoimune upale.
  2. Usporite autoimunu bolest u gušterači snižavanjem autoantigena. Oni su "crveni krpa" ljudskog imunološkog sistema i doprinose aktiviranju autoimunih procesa koji su praćeni pojavom antitijela.
  3. Održavanje koncentracije glukoze u organizmu pacijenata na potrebnom nivou. Svaki dijabetičar zna da što je veći šećer u tijelu, brže će doći do komplikacija.

Nažalost, simptomi autoimune šećerne bolesti tipa 1 neće se puno razlikovati, a njeno otkrivanje u ranoj fazi rijetko se dijagnosticira. Ipak, ako je bilo moguće razlikovati bolest u početnom stadiju, tada je moguće započeti inzulinsku terapiju ranije, što će pomoći da se održi preostala proizvodnja vlastitog hormona od strane gušterače.

Očuvanje rezidualne sekrecije je od posebne važnosti i za to postoje određeni razlozi: zbog djelomične funkcionalnosti unutarnjeg hormona dovoljno je jednostavno održavati koncentraciju glukoze u tijelu, smanjuje se rizik od hipoglikemije i sprečavaju se rane komplikacije patologije.

Kako posumnjati u rijedak oblik dijabetesa?

Nažalost, jedna klinička slika bolesti ne upućuje na to da pacijent ima autoimuni dijabetes. Simptomi se ne razlikuju od klasičnog oblika patologije šećera.

Sljedeći simptomi se primjećuju kod bolesnika: stalna slabost, hronični umor, vrtoglavica, drhtanje ekstremiteta (rijetko), povišena tjelesna temperatura (više iznimke od normalne), povećani udio urina, smanjena tjelesna težina.

A isto tako, ako je bolest komplicirana ketoacidozom, tada postoji jaka žeđ, suha usta, grčevi i mučnina, plak na jeziku, karakterističan je miris acetona iz usne šupljine. Također je vrijedno napomenuti da se LADA može javiti i bez ikakvih znakova i simptoma.

Tipična starost patologije varira od 35 do 65 godina. Kada se pacijentu dijagnosticira dijabetes melitus tipa 2 u ovoj dobi, on se mora provjeriti i prema drugim kriterijima kako bi se isključila LADA bolest.

Statistički podaci pokazuju da oko 10% pacijenata postaju "vlasnici" latentnog autoimunog dijabetesa. Postoji specifična ljestvica kliničkog rizika od 5 kriterija:

  • Prvi kriterij je dobno povezan s dijagnozom dijabetesa prije 50. godine.
  • Akutna manifestacija patologije (više od dvije litre urina dnevno, stalno osjećam žeđ, osoba gubi težinu, primjećuje se hronična slabost i umor).
  • Indeks tjelesne mase pacijenta nije veći od 25 jedinica. Drugim riječima, on nema višak kilograma.
  • U istoriji postoje autoimune patologije.
  • Prisutnost autoimunih tegoba u bliskoj rodbini.

Kreatori ove ljestvice sugeriraju da ako postoje pozitivni odgovori na pitanja od nule do jedan, vjerovatnoća za razvoj specifičnog oblika dijabetesa ne prelazi 1%.

U slučaju kada postoji više od dva pozitivna odgovora (dva uključivo), rizik od razvoja približava se 90%, a u ovom slučaju neophodno je laboratorijsko istraživanje.

Kako dijagnosticirati?

Za dijagnosticiranje takve patologije kod odraslih postoji mnogo dijagnostičkih mjera, međutim, najvažnije su dvije analize, koje će biti presudne.

Ispitivanje koncentracije anti-GAD - antitela na glutamat dekarboksilazu. Ako je rezultat negativan, tada se eliminira rijetki oblik dijabetesa. Uz pozitivne rezultate, otkrivaju se antitijela, što ukazuje da pacijent ima vjerovatnoću da će razviti LADA patologiju blizu 90%.

Uz to se može preporučiti i određivanje progresije bolesti otkrivanjem ICA antitijela na ćelije otočića pankreasa. Ako su dva odgovora pozitivna, onda to ukazuje na teški oblik dijabetesa LADA.

Druga analiza je definicija C-peptida. Određuje se na prazan stomak, kao i nakon stimulacije. Prvu vrstu dijabetesa (pa i LADA takođe) karakteriše nizak nivo ove supstance.

U pravilu liječnici uvijek šalju sve bolesnike u dobi od 35 do 50 godina s dijagnozom šećerne bolesti na dodatna ispitivanja kako bi potvrdili ili isključili bolest LADA.

Ako liječnik ne propiše dodatno istraživanje, ali pacijent sumnja u dijagnozu, možete se obratiti plaćenom dijagnostičkom centru sa svojim problemom.

Liječenje bolesti

Glavni cilj terapije je očuvanje vlastite proizvodnje hormona pankreasa. Kada je moguće ispuniti zadatak, pacijent može živjeti do vrlo stare starosti, a da nema problema i komplikacija svoje bolesti.

Kod dijabetesa, LADA, terapija inzulinom mora se započeti odmah, a hormon se daje u malim dozama. Ako se to ne može obaviti na vreme, tada će se to morati primenjivati ​​„u potpunosti“, a komplikacije će se razviti.

Da bismo zaštitili beta ćelije gušterače od napada imunološkog sistema potrebne su injekcije insulina. Pošto su "zaštitnici" unutrašnjeg organa iz vlastitog imuniteta. I prvo, njihova je potreba da štite, a tek drugo - da održavaju šećer na potrebnoj razini.

Algoritam za liječenje LADA bolesti:

  1. Preporučuje se konzumiranje manje ugljikohidrata (dijeta s malo ugljikohidrata).
  2. Potrebno je davati inzulin (primjer je Levemir). Uvođenje Lantus inzulina je prihvatljivo, ali se ne preporučuje, jer Levemir se može razrijediti, ali drugi lijek, ne.
  3. Daje se produženi inzulin, čak i ako se glukoza nije povećala, i drži se na normalnoj razini.

Kod dijabetesa, LADA, liječnički recept mora se promatrati s točnošću, samo-liječenje je neprihvatljivo i prepuno je brojnih komplikacija.

Trebate pažljivo nadzirati nivo šećera u krvi, mjeriti ga više puta dnevno: ujutro, uveče, popodne, nakon obroka, a nekoliko puta sedmično preporučuje se mjerenje vrijednosti glukoze i to usred noći.

Glavni način kontrole dijabetesa je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata i tek tada se propisuju tjelesna aktivnost, inzulin i lijekovi. Kod dijabetesa, LADA, u svakom slučaju je potrebno ubrizgati hormon, a to je glavna razlika između patologije. Video u ovom članku reći će vam šta učiniti sa dijabetesom.

Kakva je razlika od dijabetesa?

Porijeklo ove vrste bolesti još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Utvrđeno je da je dijabetes nasljedna bolest. Za razliku od klasičnih tipova, LADA ima autoimuni početak. To je ono što ga razlikuje od dijabetesa tipa 1 i tipa 2.

Autoimuna priroda tipa LADA ukazuje da ljudsko tijelo patološki stvara imunološka antitijela koja štetno utječu na njihove zdrave stanice, u ovom slučaju beta stanice ćelije gušterače. Koji razlozi mogu doprinijeti stvaranju antitijela nije jasno, ali vjeruje se da postoje virusne bolesti (ospice, rubeola, citomegalovirus, zaušnjaci, meningokokna infekcija).

Proces razvoja bolesti može trajati od 1-2 godine, pa i do decenija. Mehanizam nastanka bolesti u konačnici je sličan šećernoj vrsti dijabetesa melitusa (tip 1). Autoimune ćelije koje su se formirale u ljudskom tijelu počinju uništavati vlastiti gušterača. U početku, kada je udio pogođenih beta ćelija mali, šećerna bolest se javlja latentno (skriveno) i ne može se manifestirati.

Uz značajnije uništavanje gušterače, bolest se manifestuje slično dijabetesu tipa 2. U ovoj fazi najčešće se pacijenti savjetuju sa liječnikom i postavlja se pogrešna dijagnoza.

I tek na kraju, kada se pankreas isprazni, a njegova funkcija smanji na "0", on ne proizvodi inzulin. Nastaje apsolutni nedostatak inzulina i, prema tome, manifestuje se kao dijabetes melitus tipa 1. Slika bolesti kao disfunkcije žlijezde postaje sve izraženija.

Nije ni čudo što se ova vrsta naziva intermedijarnom ili jednom i pol (1,5). Na početku svoje manifestacije LADA, dijabetes klinički podseća na tip 2, a zatim se manifestuje kao dijabetes tipa 1:

  • poliurija (učestalo mokrenje),
  • polidipsija (neumitljiva žeđ, osoba je u stanju da pije vodu do 5 litara dnevno),
  • gubitak kilograma (jedini simptom koji nije tipičan za dijabetes tipa 2, što znači da njegova prisutnost čini LADA dijabetes sumnjivim),
  • slabost, visok umor, smanjene performanse,
  • nesanica
  • suva koža
  • svrbež kože
  • česti recidivi gljivičnih i gnojnih infekcija (često kod žena - kandidijaza),
  • dugo ne zarastanje rane površine.

Značajke kursa

Razvoj ove vrste dijabetesa ima svoje karakteristične osobine koje se ne uklapaju u kliničku sliku klasičnih vrsta dijabetesa. Vrijedi obratiti pažnju na sljedeće značajke njegovog toka:

  • spor razvoj bolesti,
  • dugi asimptomatski period,
  • nedostatak viška tjelesne težine,
  • starost pacijenta je od 20 do 50 godina,
  • istorija zaraznih bolesti.

Dijagnostički kriterijumi

Ako se ustanovi povećana koncentracija glukoze, pacijent se treba posavjetovati s endokrinologom kako bi mu se propisivale daljnje pretrage, dijagnoza i sastavio tijek terapije. Ne preporučuje se pokušati sami otkriti vrstu bolesti uz pomoć dostupnih dijagnostičkih metoda jer će samo stručnjak koji poznaje dijagnostičke kriterije moći točno prepoznati vrstu patologije.

LADA se mora razlikovati od ostalih vrsta bolesti. Razlikuje se od vrste patologije ovisne o insulinu u sljedećim točkama:

  • LADA dijabetes karakterizira sporo. Ponekad se promatraju periodi akutnog nedostatka inzulina, naizmjenično s njegovom normalnom koncentracijom. Klinička slika nije izražena. Simptomi mogu zapravo izostati čak i bez inzulinske terapije, liječenja lijekovima i dijetom.
  • Dijagnosticirana patologija kod odraslih od 30 do 55 godina. Juvenilni dijabetes kod djece nije varijanta LADA.
  • Pacijenti rijetko doživljavaju manifestacije poliurije (brzo mokrenje), polidipsije (jaka žeđ) i ketoacidoze (metaboličke acidoze) karakteristične za dijabetes tipa 1. Gubitak tjelesne težine i suha usta takođe se javljaju rijetko.

Ako se sumnja na dijabetes ovisan o insulinu, u 15% slučajeva liječnik dijagnosticira LADA.

Moguće je razlikovati ga od insulinsko neovisne raznolikosti bolesti prema slijedećim kriterijima:

  • LADA se uglavnom ne manifestira u obliku pretilosti, što je karakteristično za većinu slučajeva dijabetesa tipa 2.
  • Zbog postepenog smanjenja proizvodnje inzulina beta-ćelijama napadnutim antitijelima pacijent je prebačen na inzulinsku terapiju na 5 godina.
  • Krv osobe koja boluje od LADA dijabetesa sadrži antitela na anti-GAD, IAA i ICA. Njihova prisutnost ukazuje na aktivni autoimuni neuspjeh.
  • Koncentracija C-peptida, odnosno hormona kojeg proizvodi gušterača, nije veća od 0,6 nmol / L, što ukazuje na slabu proizvodnju inzulina i njegovu beznačajnu razinu u krvi.
  • U rezultatima krvnih pretraga nalaze se markeri karakteristični za dijabetes melitus tipa 1 (HLA aleli).
  • Kompenzacija LADA lekovima sa efektom snižavanja šećera je slaba ili je nema.

Za potvrdu ili pobijanje autoimune kvarove bit će potreban detaljan pregled. U Rusiji praktički ne postoji mogućnost provođenja laboratorijskih analiza u lokalnim klinikama. Pacijenti moraju ići u privatne klinike, a zatim se vraćaju liječniku s rezultatima pregleda.

Dijagnostika

Važno je shvatiti da rezultat dijagnoze bolesti treba biti što precizniji, liječenje ovisi o tome. Pogrešna dijagnoza, što znači da će iracionalni tretman biti podsticaj za brzo napredovanje bolesti.

Da biste prepoznali bolest, morate proći sljedeće testove:

  • Opšti test krvi
  • Biohemijski test krvi.
  • Oralni test tolerancije na glukozu (test sa 75 g glukoze otopljene u 250 ml vode).
  • Analiza mokraće
  • Krvni test za glikovani hemoglobin (HbA1C).
  • Krvni test za C-peptid (pokazuje prosječnu količinu inzulina koju luči gušterača. Ključni pokazatelj u dijagnozi ove vrste dijabetesa).
  • Analiza na antitela na beta ćelije pankreasa (ICA, GAD). Njihova prisutnost u krvi sugerira da su usmjereni za napad gušterače.

Ovo sugeriše da gušterača luči malo inzulina, za razliku od dijabetesa tipa 2, kada C-peptid može biti normalan, pa čak i lagano povećan, a može doći i do inzulinske rezistencije.

Često se ova bolest ne prepozna, ali uzimaju se za dijabetes melitus tipa 2 i sekretagoge - lijekovi koji pojačavaju lučenje inzulina pomoću gušterače. Ovim tretmanom bolest će brzo dobiti snagu. Budući da povećana sekrecija inzulina brzo će iscrpiti rezerve gušterače i ubrzati stanje apsolutnog nedostatka inzulina. Točna dijagnoza je ključ za uspješnu kontrolu tijeka bolesti.

Algoritam liječenja dijabetesa LADA podrazumijeva sljedeće:

  • Dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata Ovo je temeljni faktor u liječenju bilo koje vrste dijabetesa, uključujući LADA tip. Bez dijeta, uloga ostalih aktivnosti je uzaludna.
  • Umjerena fizička aktivnost. Čak i ako nema gojaznosti, tjelesna aktivnost pomaže iskoristiti višak glukoze u tijelu, pa je stoga važno da opterećujete svoje tijelo.
  • Terapija inzulinom. To je glavni tretman za LADA dijabetes. Koristi se osnovni režim bolusa. To znači da morate ubrizgavati inzulin „dugo“ (1 ili 2 puta dnevno, ovisno o lijeku), što osigurava pozadinski nivo inzulina. A takođe, prije svakog obroka, ubrizgavajte "kratki" inzulin koji održava normalan nivo glukoze u krvi nakon jela.

Nažalost, nemoguće je izbjeći liječenje inzulinom sa LADA dijabetesom. Nijedan preparat u obliku tableta nije učinkovit u ovom slučaju, kao ni kod dijabetesa tipa 2.

Terapija inzulinom

Koji inzulin odabrati i u kojoj dozi će propisati liječnik. Slede moderni insulini koji se koriste u liječenju LADA dijabetesa.

Tabela - Obrada inzulina
Vrsta inzulinaNaslovTrajanje akcije
Ultra kratko djelovanjeApidra (Glulisin)
Humalog (lispro)
Novorapid (aspart)
3-4 sata
Kratka akcijaActrapid NM
Humulin R
Insuman Rapid
6-8 sati
Srednje trajanjeProtofan NM
Humulin NPH
Humodar B
12-14 sati
Duga i super duga glumaLantus
Levemir
24 sata
Dvofazni inzulin (kratak + dug)Novomiks
Humalog Mix
u zavisnosti od insulina

Dijabetes sa medenom mesecom

Ovaj se termin odnosi samo na LADA dijabetes. Medeni mjesec bolesti predstavlja relativno kratko vrijeme (jedan do dva mjeseca) nakon dijagnoze, kada je pacijentu propisan insulin.

Tijelo dobro reagira na hormone unesene izvana i nastaje stanje imaginarnog oporavka. Razina glukoze u krvi brzo se vraća u normalu. Ne postoje vršna ograničenja šećera u krvi. Nema velike potrebe za primjenom inzulina i čini se da je čovjeku došlo do oporavka i često se inzulin ukida neovisno.

Takva klinička remisija ne traje dugo. I bukvalno za mjesec ili dva, dođe do kritičnog povećanja razine glukoze što je teško normalizirati.

Trajanje ove remisije zavisi od sledećih faktora:

  • dob pacijenta (stariji je pacijent, duže je remisija)
  • pol pacijenta (kod muškaraca je duže nego kod žena),
  • ozbiljnost bolesti (s blagim tokom, remisija se produžava),
  • nivo C-peptida (na njegovom visokom nivou remisija traje duže nego kad je u ostacima niska),
  • terapija inzulinom započela je na vrijeme (što je ranije započelo liječenje, duže je remisija),
  • količina antitijela (što ih je manje, duže je remisije).

Pojava ovog stanja je posljedica činjenice da u vrijeme propisivanja inzulinskih pripravaka još uvijek normalno funkcioniraju stanice gušterače. Tijekom terapije inzulinom, beta stanice se oporavljaju, imaju vremena da se odmore i nakon nekog vremena nakon otkazivanja inzulina još uvijek mogu samostalno raditi, proizvodeći svoj vlastiti hormon. Ovaj period je "medeni mesec" za dijabetičare.

Međutim, pacijenti ne bi trebali zaboraviti da prisustvo ovog povoljnog stanja ne isključuje daljnji tijek autoimunog procesa. Antitela, dok su i dalje štetno djelovala na gušteraču, nastavljaju. I nakon nekog vremena ove ćelije, koje sada pružaju život bez inzulina, bit će uništene. Kao rezultat toga, uloga inzulinske terapije će biti od vitalne važnosti.

Komplikacije bolesti

Posljedice i ozbiljnost njihovih manifestacija ovise o dužini dijabetesa. Glavne komplikacije tipa LADA, kao i druge, uključuju:

  • bolesti kardiovaskularnog sistema (koronarna bolest srca, srčani udar, moždani udar, vaskularna ateroskleroza),
  • bolesti nervnog sistema (polineuropatija, ukočenost, pareza, ukočenost u pokretima, nemogućnost kontrole pokreta u udovima),
  • bolesti očne jabučice (promjene u žilama fundusa, retinopatija, oštećenje vida, sljepoća),
  • bolest bubrega (dijabetička nefropatija, pojačano izlučivanje proteina mokraćom),
  • dijabetičko stopalo (ulcerozni nekrotični defekti donjih ekstremiteta, gangrena),
  • ponavljajuće infekcije kože i pustularne lezije.

Zaključak

Tip LADA nije tako čest kao klasični, ali rana i točna dijagnoza isključuje nepravilno liječenje i užasne posljedice ove bolesti. Stoga, ako se pojave bilo kakvi simptomi koji ukazuju na dijagnozu dijabetesa, potrebno je što prije posjetiti endokrinologa ili liječnika opće prakse kako biste saznali razloge za loše osjećaje.

Pogledajte video: Type 1 Diabetes. Nucleus Health (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar