Pita od avokada i limete - tako svježa i sočna

Avokado krem ​​krema
  • Avokado - 550 g
  • Jerusalim sirup od artičoke - 85 g
  • Kokosovo ulje - 50 g
  • Kopriva i sok od dva ploda limete

Torta od limete i avokada - neobičan, ukusan i uistinu zdrav desert! Priprema se bez pečenja, što znači da je pogodna za one koji se pridržavaju sistema sirove hrane. Uz to, svi proizvodi koji se koriste u desertu su biljnog porijekla, odnosno torta se s pravom može nazvati veganskom! Pređite na stranu zdravog načina života: ovdje je ukusno!

Ćao Moje ime je Evgenia Ulanova, a od danas ću, kao autor stranice Pteat.ru, podijeliti s vama divne recepte zdravih slatkiša koje sam osobno provjerio!

Ove godine zima nam je prilično odana s obzirom na mrazeve, a zimske dane ipak ne možete nazvati toplim, a sunce rijetko gleda. To je vjerovatno zašto sada posebno želim ugrijati svoje tijelo i zadovoljiti dušu toplim mirisnim čajem ... Pa, kakav čaj bez deserta? "To bi bilo nešto ... vedro, ukusno - počastite se!" - razmislio sam neki dan i odlučio da kuham šareno kolač od limete i avokada! Zanimljiv recept za one koji poput mene slijede principe zdrave prehrane.

Avokado - voće koje je vrlo zdravo i jedinstveno: sadrži masti, vitamine, minerale. Vegetarijanci ga koriste kao zamjenu za meso. Što se mene tiče, posebno mi se sviđa orašasti okus i osjetljiva tekstura pulpe avokada. Avokado „zvuči“ posebno dobro sa vapnom!

Isprobajte i uvjerite se sami!

Sastojci

  • 1 avokado
  • 1/2 limete
  • 4 jaja
  • 75 g mekog putera,
  • 200 g blanširanih mljevenih badema,
  • 150 g eritritola,
  • 15 g ljuski sjemena plantain,
  • 1 vrećica tijesta s praškom za pecivo (15 g),
  • puter za podmazivanje oblika,
  • 2 kašike ljuske sjemena plantaina preliti kalupom.

Za glazuru

  • oko 3 kašike eritritisa,
  • malo vode
  • oko 2 kašike nasjeckanih pistacija.

Količina sastojaka ovog recepta s malo ugljikohidrata je za 1 kolač promjera oko 18 cm.

Za pripremu sastojaka potrebno je oko 20 minuta. Dodajte ovom još 45 minuta da se peče.

Hranjiva vrijednost

Hranjive vrijednosti su približne i naznačene su na 100 g obroka s malo ugljikohidrata.

kcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
27511482,9 g24,7 g9.4 g

Način kuhanja

Zagrijte pećnicu na 160 ° C u režimu konvekcije ili na 180 ° C u gornjem i donjem načinu grijanja.

Izrežite avokado po dužini na dva dela i uklonite kamen. Izvadite pulpu s polovina - to se lako može običnom kašikom - i stavite u čašu za blender.

Izvadite meso iz avokada

Luk narežite po dužini i iscijedite sok od polovine. Dodajte sok od limete u pulpu avokada i izmrvite ih ručnim mikserom.

Izgnječite avokado sokom od limuna

Polovina limete može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana i koristiti za drugi recept s malo ugljenih hidrata ili domaći bezalkoholni napitak 😉

Razdvojite 4 jaja u veću zdjelu, dodajte pire od avokada, eritritol i omekšali puter. Ručnim mikserom miješajte dok ne dobijete kremastu masu.

Sastojci tijesta

Kombinirajte blanširane mljevene bademe sa psyllium školjkom i praškom za pecivo. U ovom slučaju prašak za pecivo je bolje prosijati kroz malo sito.

Općenito, možete uzeti i obične (neispunjene) mljevene bademe, samo što tada pita neće dobiti tako lijepu tamnu boju.

Dodajte suhu mješavinu sastojaka u pastu od avokada i miješajte dok se ne dobije homogeno tijesto.

Posudu za pečenje temeljito podmažite maslacem. Zatim ubacite oko 2 kašike ljuske psylliuma i protresite oblik tako da se ljuska širi po zidovima oblika i zalepi na ulju. Izlijte višak ljuske iz kalupa.

Pripremljeni pekač

Obrascem napunite testo i stavite u rernu na 45 minuta.

Testo istresti u posudu za pečenje

Za glazuru samljeti 3 kašike eritritola u mlincu za kafu. Zatim izmiješajte mljeveni eritritol s malo vode kako biste zalijevali glazuru.

Prelepo prelijte ohlađeni kolač glazurom i po vrhu pospite nasjeckanim pistacijama.

Sipajte kolač od glazure

Ostavite da se glazura stvrdne, kolač je spreman. Dobar apetit.

Čokoladna glazura

Teško je vjerovati da ova bogata baršunasta glazura od tamne čokolade sadrži avokado. Dobro ide uz muffine.

Trebat će vam avokado, tamni kakao prah, javorov sirup, kokosovo ulje, vanilija i cimet. Svi sastojci se moraju pomiješati u blenderu - i glazura je spremna.

Salata od paradajza

Ova svježa hrskava salata od krastavaca, crvenog luka, kilantro, rajčice i avokada savršena je kao prilog.

Ova krema je sjajna za meksička jela. Trebat će vam veliko avokado, ¼ šalice kokosovog mlijeka, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soka od limete i morske soli. Sve sastojke treba tući u blenderu do glatka.

Želite li nešto slatko? Skuhajte ove tartufe sa usta. Trebat će vam samo četiri sastojka: avokado, čokolada, ekstrakt vanilije i kokos.

Pomiješajte avokado sa sjemenkama bundeve, sokom limete, sjemenkama kumine i cilantrom, a dobit ćete odličan preljev za svoja jela.

Lime sladoled

Avokado je ključni sastojak ovog nevjerojatnog recepta za sladoled. U njega se dodaju sok limete, javorov sirup, kokosovo mlijeko i puter.

Da biste pripremili ovaj ukusni i zdrav desert, trebat će vam šalica kokosovog mlijeka, toliko leda, pola avokada, čajna kašika vanilije i velika šaka svježih listova mente. Možete dodati i med ili javorov sirup po ukusu.

Čokoladna torta

Očarajte svoje goste ovom zdravom čokoladnom tortom bez glutena, napravljenom od bademovog brašna, kakaa u prahu i javorovog sirupa. I, naravno, ne zaboravite da čokoladnom punjenju dodate avokado. Tortu možete ukrasiti svježim malinama.

Kokosovi barovi

Ne treba ih ispeći, a donijet će vam samo zadovoljstvo. Samo stvorite mješavinu metvice i avokada, napunite čokoladom i čuvajte u frižideru. Ovaj će desert nadmašiti sve što možete pronaći u supermarketu.

Stvorite zdravu zamjenu za svoj omiljeni proizvod. Samo pomiješajte avokado sa maslinovim uljem, limunovim sokom i morskom soli kako biste dobili zdrav i ukusan umak.

Umak od špinata

Ovaj jednostavan umak priprema se vrlo brzo. Trebat će vam špinat, avokado, luk, češnjak, limun i ružičasta himalajska sol. Sve što trebate je da sve sastojke pomiješate u blenderu.

Želite diverzificirati klasični recept za guacamole? U to dodajte čili biber, mango i malo jabučnog sirćeta. I, naravno, nemoguće ga je kuhati bez soka od avokada i limuna.

Pržena salsa od ananasa

Ovo ukusno jelo dobit ćete samo ako dodate papar, crveni luk, cilantro i puno sjemenki kumine, kao i ananas.

Imate priliku da ponovno procijenite voćne shakes. Ovaj recept kombinira smrznute banane, koru narandže i sok, kao i glavni sastojak - avokado.

Cezar salata

Skuhajte salatu, dodajte joj avokado i sve začinite sosom koji koristite za Cezar salatu. Može sadržavati češnjak i jabukovo sirće.

Ova gusta supa se može poslužiti hladna ili topla, a izvrsna je kao prilog ili lagani ručak. Maslinovo ulje i svježa metvica daju mu posebnu aromu.

Karfiol "riža"

Ako ste umorni od redovnih jela od riže, isprobajte ovu opciju. Cvjetača prelivena sosom od avokada, bosiljka i limunovog soka.

Za ovaj recept vam ne treba sladoled. Samo pomiješajte avokado, zaslađivač, kokosovo mlijeko, sol i ostavite ga u zamrzivaču dva sata.

Kremasta pita od limete

Želite hladan i ukusan desert? Iako se šećer, gluten i jaja tradicionalno dodaju pitu od limete, ovaj desert od avokada ima ukus kao i originalni, samo puno zdraviji.

Punjenje za ovaj cheesecake sastoji se od avokada, kokosovog nektara, soka limete, vanilije, stevije, kokosovog ulja i limunove kore. Možete koristiti jagode kao preliv.

Pita s avokadom: sastav, kalorije i hranjive vrijednosti na 100 g

Izrežite vapno i stavite na kasniju upotrebu.

Kreker
360 g
Maslac
60 g

U maloj zdjeli pomiješajte zdrobljene krekere, sok od limete i rastopljeni maslac. Razmjena.

Stavite masu u posudu za pečenje i stisnite uz dno i zidove, formirajući koricu od pita.

Hladite neko vrijeme dok pripremate punjenje.

Ogulite avokado, sitno ga isecite i stavite u posudu miksera.

Pileće jaje
1 kom
Pavlaka
360 ml

Dodajte jaje i pavlaku.

Umutite mikserom na srednjoj brzini dok ne postane glatko.

Granulirani šećer
80 g
Sol
0,2 tsp
Pšenično brašno
3 žlice. l

Dodajte limunovu koricu, šećer, sol i brašno. Tuku dok glatka.

Stavite punjenje na koru pita i stavite u hladnjak 1 sat. Zagrejati pećnicu na 200C.

Izvadite tortu iz frižidera i stavite je u rernu.

Pecite 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 ° C i pecite još 20 minuta.

Tortu izvadite iz rerne i u potpunosti je stavite u hladnjak prije posluživanja.
Po želji ukrasite šlagom.

Pogledajte video: Zdrave košarice (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar