Uzroci, simptomi i liječenje artroze koljena

Artroza zgloba kolena je patologija koja uništava strukturne elemente anatomije donjeg ekstremiteta. Vremenom, ova bolest može dovesti do invaliditeta. Učinkovita pomoć moguća je samo uz razumijevanje uzroka patologije, obilježja njezina tijeka, karakteristične razlike bolesti u različitim fazama. Liječenje se sastoji od lijekova i upotreba narodnih lijekova.


Glavne karakteristike bolesti

Artroza se naziva uništavanje hrskavice i deformacija zglobnih struktura. Ovo je proces degeneracije koji je hroničan. Patologija donosi značajnu nelagodnost, bol i oslabljenu funkciju udova. Ako se liječenje odgodi za kasnije - postoji rizik od potpune imobilizacije udova.

Bolest je češća kod žena, karakteristična za starije od 40 godina. Bolest može biti bilateralne prirode ili zahvatiti samo jednu nogu. Među čimbenicima rizika su razna opterećenja, vaskularne bolesti. Artroza koljena prati omekšavanje hrskavičnog tkiva, njegovo odlaganje. Ako se sruši i ne može obavljati svoje funkcije, kost se izlaže, njezina prehrana i metabolizam su poremećeni, a funkcija amortizacije je smanjena.

Osteoartritis koljena ima prilično visoku učestalost. Prema nekim izveštajima javlja se kod svakog petog odraslog pacijenta.


Zašto se javlja artroza koljena?

Artroza koljena nema ni jedan jedini uzrok. Češće od toga doprinosi kombinirani učinak faktora rizika.

Oni uključuju sljedeće:

  • Ozljede i povrede koljena. Može biti prijelom, dislokacija ili modrica. Takvi uzroci uzrokuju bolest koljena kod mladih pacijenata. Posttraumatska artroza nastaje usled poremećenog pokreta u nekim osovinama zgloba. Imobilizacija udova, koja otežava protok krvi u strukturama udova, takođe doprinosi patološkim promjenama.
  • Oštećenje meniskusa. Ova se trauma provodi odvojeno, jer u većini slučajeva vodi do artroze i zahtijeva posebnu pažnju pacijenta i lekara. Patologija može nastati kada puknu ta tkiva ili nakon njihovog uklanjanja.
  • Prekomjerno opterećenje na koljenima. Artroza je čest pratitelj pojačanih fizičkih napora, intenzivnih treninga i vježbi. To se posebno odnosi na one koji se odluče brzo dovesti u željeni fizički oblik i to učiniti bez savjetovanja s liječnikom. Ponekad zglobovi ne podnose opterećenja i počinju se deformirati. Tako počinje prva faza bolesti. Posebno opasne za koljeno su vježbe trčanja i čučnjevi. Ako osoba ne izračuna opterećenje, uključi se u nepravilne cipele i na pogrešnoj površini - pokretni dio spoja se briše, postaje tanak. Takve mikrotraume nisu popraćene opipljivim simptomima. ali oni se nakupljaju i pogoršavaju stanje tijela. Prilikom odabira programa za vježbanje, morate uzeti u obzir starost i stanje tkiva. A najbolje je okrenuti se profesionalcu, inače će trening samo donijeti štetu.
  • Povećana tjelesna težina. Drugi faktor traume je prekomjerna težina. Stalno opterećenje na koljenima dovodi do trauma na meniscima čak i bez ozljeda i udaraca. Takva je oštećenja teško popraviti i gotovo uvijek vode do bolesti. Često, s pretilošću, osoba ima varikozne vene. Kombinacija ovih stanja dovodi do pogoršanog tijeka bolesti.
  • Patologija ligamenata koljena. Ovo stanje se opaža kod velike pokretljivosti u osovinama zgloba.To se može smatrati pozitivnom pojavom, jer osoba može izvoditi različite fizičke vježbe. U stvari, ta značajka ima i drugu stranu - zglob prolazi mikrotraumatizaciju, što dovodi do formiranja žarišta bolesti. Ovo stanje ligamenata ima još jednu karakteristiku: osoba ima povećani prag boli. To je, kad se dogodi trauma, nije praćena tipičnim simptomima i usložnjava dijagnozu.
  • Hronična bolest zglobova. Osteoartritis koljena može se razviti na pozadini postojeće patologije. Na primjer, artroza je često komplikacija artritisa. Može pratiti reumatoidni, reaktivni, psorijatični oblik bolesti. Uništavanje hrskavice, u ovom slučaju, događa se na pozadini nakupljanja tekućine i oteklina zglobnih struktura.
  • Metabolička patologija. To je nedostatak vitamina, minerala i drugih elemenata. Problem može biti u nedovoljnom unosu tih tvari ili u patologiji želuca ili crijeva. Ako pacijent ima bolesti tankog crijeva - korisne tvari prolaze kroz tijelo u tranzitu i tkiva ne dobivaju potrebne elemente, što dovodi do njihovog postepenog uništavanja. Tu može biti i povećana potrošnja hranjivih sastojaka, što zahtijeva njihovu povećanu potrošnju izvana.
  • Redovan stres. Ako je pacijent neprestano iskusan uzbuđenje, doživljava i podvrgnut stresu, to negativno utiče na sve procese u tijelu. Trpi krvotok i metabolizam.

Kao što vidite, postoje mnogi uzroci bolesti i svi oni direktno ili indirektno utječu na tkivo. Za pojavu patologije neophodno je njihovo dugotrajno izlaganje.

Bolest počinje postepeno i u ranim fazama nema kliničkih znakova. Pacijent ne primjećuje promjene i ne poduzima mjere za njihovo otklanjanje. To dovodi do razvoja bolesti i njenih daljnjih stadijuma.

Simptomi patologije ovise o stadiju artroze zgloba koljena. Zglob koljena može dugo vremena nadoknaditi uništenje, ali, postepeno, još uvijek postoje manifestacije zbog kojih pacijent odlazi liječniku i osnova su za postavljanje dijagnoze.

Prvi simptom je bol i nelagoda. U početku se pojavljuju vrlo slabo i praktično ne smetaju pacijentu. Uz to, bol se pojavljuje vrlo rijetko, nakon značajnog napora, a nestaje nakon odmora. Pacijenti brkaju kliničke simptome bolesti s uobičajenim pretjeranim radom i ne pridaju im nikakvu važnost. Postepeno, bol postaje intenzivnija i javlja se češće.

Može pratiti trčanje, hodanje i druga opterećenja i, kao rezultat, postaje stalna. vremenski intervali potrebni za zaustavljanje boli postaju sve duži. Pacijent odbija duge šetnje, prestaje dizati tegove i ograničava svoju dnevnu pokretljivost. da se više ne suočim sa ovom boli.

Deformacija struktura koljena može pratiti bolest u različitim fazama. U početku - ovo je lagano oticanje. S vremenom se povećava i postaje vidljiv drugima.

Upala periartikularnih struktura uobičajena je karakteristika artroze. Konstantna deformacija zgloba dovodi do nekih upalnih procesa. Tečnost se akumulira u zglobnoj šupljini, komprimira nervne završetke i vaskularne snopove. Ponekad upala zgloba zgloba dovodi do pojave Bakerove ciste. Ovo je komplikacija koja prati artrozu kolenskog zgloba i može se liječiti samo operativnim zahvatom.

Krckanje u tkivima zglobova znak je kasnijih stadija artroze. Ovo je oštar zvuk koji se javlja istovremeno s bolnim senzacijama i razlikuje se od fiziološke mrvice sa jakim savijanjem koljena.

Oštećenje funkcije zgloba rezultat je kliničke slike artroze koljena.Pacijent ne može proizvesti pokrete savijanja i ekstenzora zbog jakih bolova u zglobovima. U kombinaciji s deformacijom i bolom ovaj simptom ukazuje na konačni stadij bolesti. Postepeno, pokreti postaju sve ograničeniji, a kao rezultat toga pacijent potpuno gubi sposobnost kretanja.


Klasifikacija artroze kolena

Prije svega, postoji nekoliko vrsta artroze koljena, ovisno o razlozima koji su je izazvali. Bolest može biti primarna i sekundarna.

Primarna artroza zahvaća koljeno koje prethodno nije bilo uključeno u patološki proces. To se događa postepeno, na pozadini glavne patologije ili određenih procesa u tijelu. Ali sekundarna gonartroza je stanje koje prirodno nastavlja tijek zglobne patologije ili traume.

Što se tiče lokalizacije, artroza može biti jednostrana ili bilateralna. Ako patologija zahvaća jedno koljeno - najvjerovatnije, razlog je ozljeda. Pozadinska patologija uključuje oba udova u tom procesu. Međutim, vrijedno je napomenuti da se čak i bilateralna artroza može pojaviti neravnomjerno. Ponekad se s jedne strane primijeti rani stadij bolesti, a s druge, još teži.

Ovisno o anatomiji artroze, postoje njene vrste:

  • bočni, koji je lokaliziran na vanjskoj strani zgloba koljena,
  • medijalni - nalazi se sa unutrašnje strane,
  • oštećenja donjeg mjesta zgloba (glave tibije),
  • uništavanje gornjeg mesta (kondil femura,
  • bolest patele
  • uključenost svih struktura koljena u bolest.

Stadiji bolesti se dijele na rane, proširene i kasne:

  1. Faza 1 se također naziva početnom. Prate je umjerenim manifestacijama. U ovoj fazi uništavanje strukture hrskavice tek počinje. Njegove karakteristike se postepeno mijenjaju, ali mehanizmi kompenzacije još nisu potrebni. U ovoj fazi osoba osjeća blagu nelagodu, periodične bolove. Osjeća se i krutost pokreta, posebno na početku hodanja.
  2. Stadij 2 prate ozbiljni simptomi. Degeneracija hrskavice napreduje i uništava kost, sinovijalnu membranu i ostale zglobne strukture. Aktivira se mehanizam kompenzacije koji zamjenjuje funkcionalnu aktivnost zgloba. Bol postaje jak i intenzivan. Dolazi do promjene u mišićnom tkivu, ograničena pokretljivost. karakteristična mrvica. Ponekad se jave upalne promjene - koljeno postaje toplo na dodir. koža iznad nje postaje crvena, opaža se oteklina.
  3. Faza 3 se očituje teškim simptomima. Kost se nepovratno deformira, a mehanizmi kompenzacije više nisu u stanju nadopuniti funkcionalnu aktivnost strukture. počinje faza dekompenzacije.

Svaka faza ima svoje tipične radiološke znakove. To je važno za dijagnozu i liječenje.

Na slici možete vidjeti suženje praznine između zglobnih površina, rast osteofita i iscrpljivanje koštanog tkiva. Ovisno o pozornici. ozbiljnost ovih znakova varira.

Ovisno o prirodi tijeka bolesti, razlikuju se sljedeći stadiji:

Sve ove vrste artroze uklapaju se u hroničnu prirodu bolesti i pojavljuju se naizmenično. Pogoršanje je popraćeno težim simptomima, jakim bolovima i oslabljenom funkcijom. Tokom remisije, simptomi ne smetaju pacijentu, poboljšava se pokretljivost. Zadatak liječenja artroze koljena jest smanjiti broj egzacerbacija i produžiti razdoblje remisije.


Savremene metode liječenja artroze koljena

Liječenje artroze sastoji se od konzervativne terapije, hirurških intervencija, liječenja bez lijekova. Izbor metode ovisi o stadijumu patologije, pozadinskim bolestima, starosti pacijenta i prirodi bolesti.

Lijekovi koji se koriste za ovu bolest dijele se u sljedeće grupe:

  • Analgetici. Koriste se za otklanjanje bolova. Oni su simptomatska terapija. Oni uključuju analgin, paracetamol.
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi. U ovu grupu spadaju diklofenak, aceklofenak, etorikoksib, meloksikam, lornoksikam, nimesulid, diacerein. Postoje lekovi za oralnu primenu i za injekcije. Lijekovi ublažavaju oticanje i otekline, smanjuju bol i nelagodu.
  • Chondroprotectors. Koriste se za poboljšanje strukture i funkcije hrskavice. Grupa sadrži lijekove kao što su hondroitin sulfat i glukozamin sulfat. Mogu se koristiti kombinacije istih. Postoje oblici tableta, kao i rastvori za injekcije.
  • Narkotički analgetici. Koriste se za jake bolove. Lijek je tramadol. Ublažava jaku intenzivnu bol i poboljšava stanje pacijenta.
  • Dodatni lijekovi. Koriste se za poboljšanje pacijentovog stanja i imaju simptomatski učinak. Za to se koristi mast na bazi diklofenaka, triamcinolona, ​​betametazon acetata.

Tretmani bez lijekova

Uzimanje lijekova nema smisla bez prilagođavanja načina života. Za pacijente sa artrozom u koljenu izuzetno su bitne sljedeće točke:

  • fizioterapijske vežbe
  • izmjena tjelesne težine
  • upotreba posebnih uređaja. koji smanjuju opterećenje na zglobu,
  • ograničenje opterećenja
  • masaža i samo-masaža
  • fizioterapija.

Hirurško liječenje artroze koristi se u kasnijim fazama. To uključuje zajedničku zamjenu. Tokom dugogodišnje prakse metoda pažljivo je proučavana i poboljšana. Naravno, najbolja opcija je započeti pravovremeno liječenje u ranim fazama i izbjegavati operaciju. Ali, ako ne postoji druga opcija. odgađanje intervencije ne vrijedi.

Operacija se sastoji u zamjeni vlastitog zgloba mehaničkim uređajem. Izvodi pokrete u različitim osovinama koljena, pruža njegovu funkcionalnu aktivnost i pomaže u izdržavanju različitih opterećenja.

Operacija zbog artroze koljena vrši se nakon što su isključene kontraindikacije. U specijalizovanoj operacijskoj sali treba raditi samo ortopedski traumatolog. Postoperativni period uključuje rehabilitaciju, fizioterapiju i fizioterapiju. Postepeno, pacijent prestaje da ima poteškoće u kretanju i može se ponovo aktivno kretati, zaboravljajući na bol.

Liječenje artroze zgloba koljena dug je proces koji bi trebao uključivati ​​različite metode izlaganja. To je i sekundarna prevencija koja eliminira komplikacije i poboljšava kvalitetu života pacijenta.

Narodna medicina

Metode tradicionalne medicine ne igraju ključnu ulogu u procesu liječenja. Činjenica je da je artroza više mehanički proces. što zahtjeva radikalne metode i vrlo efikasne tvari. Međutim, kao simptomatska terapija mogu se koristiti neki narodni lijekovi. Bolje je pribjegavati im tijekom remisije, između napada egzacerbacije. U protivnom je gubljenje vremena i postepeno pogoršanje stanja tkiva. Prije nego što započnete samostalni tretman, posavjetujte se sa ljekarom. Neki recepti mogu sadržavati alergene, a ponekad su kontraindicirani u određenim fazama bolesti.

Za ublažavanje stanja pacijenta koriste se takva sredstva iz ljekovitih biljaka i drugih tvari:

  • za mljevenje potrebno je prikupiti klice krompira. koji se pojavljuju na krompiru u proleće. Sakupljeni klice moraju se oprati i očistiti od prljavštine. Stavite ih u čistu posudu i prelijte votkom tako da prekrije klice. Tri tjedna je otopina infuzijska, nakon čega se mora filtrirati. Trljajte koljeno dobivenom tinkturom tokom napada boli.
  • Uzmite jednu glavicu češnjaka i 200 ml biljnog ulja. Sjeckani češnjak insistira na ulju nedelju dana. Nanesite na kožu i ostavite preko noći.
  • Drugo mljevenje, koje je efikasno kod bolnih senzacija sastoji se od senfa u prahu, kamfora, jajnog bjelanjka i votke. Sve komponente moraju se pomiješati i koristiti za mljevenje 2 puta dnevno. Tijek upotrebe je 2 tjedna.
  • Pomiješajte kozmetičku glinu (možete i plavu) s kefirom do homogene kremaste mase. Zagrejati smešu i koristiti za oblog preko noći. pomaže ublažavanju bolova.
  • Otopite pileće jaje u esenciji sirćeta. Ovo će potrajati nekoliko dana. Dalje, u dobijenu smešu morate dodati 100 g putera. Stavite u tamno hladno mesto na 5 dana. Koristite za komprese koje je potrebno nanositi noću. u roku od 7 dana.

Imajte na umu da komponente za narodne recepte moraju biti ekološki prihvatljive, u skladu sa sanitarnim i higijenskim standardima. Za skladištenje koristite čisti pribor, gotove smjese ne ostavljajte na svjetlu ili toplom, a zaštitite ih i od djece.

Upotreba narodnih metoda zahtijeva duge tečajeve. Ako je pacijent odlučan da redovno izvodi postupke, kombinujte ih sa samo-masažom bolesnog koljena - imat će efekat. Glavna stvar je pozitivan stav i povjerenje u oporavak.

Prevencija

Kao što vidite, zaustaviti proces degeneracije hrskavice je vrlo teško. Artroza koljena i dalje će postepeno napredovati i dovesti do pogoršanja pacijentovog stanja. Cilj liječenja je zaustavljanje procesa degeneracije i održavanje maksimalnog raspona pokreta. Pacijent mora biti odgovoran za svoju bolest i slijediti sve preporuke liječnika. Rani apel za pomoć - sposobnost da se održava funkcionalna aktivnost zgloba i njegova struktura, da se izbjegne operacija i onesposobljenost.

Uzroci osteoartroze koljena

Osteoartroza koljena, odnosno gonarthroza, patologija je degenerativno-distrofične prirode koja utječe i deformira sve strukture zgloba, što u konačnici vodi do gubitka njegove pokretljivosti. Gonarthrosis utječe na 15-30% svjetske populacije, ali uprkos razvoju medicine statistika se ne poboljšava. Osteoartritis koljena je bolest viška kilograma, naslednosti, starosti i životnog stila. Kod njih oboljevaju uglavnom starije osobe, a posebno često pretile žene starije od 40 godina. Bolest izaziva pretjerano opterećenje na koljenima. Nakon 65 godina, kada se hrskavica koljena istroši, uključujući i zbog hormonalnih promena, gonarthrosis se u određenoj meri primećuje kod 65–85% ljudi. Također su mogući urođeni nedostaci zgloba koljena koji vode u bolest, na primjer, nedostatak intraartikularnog podmazivanja. Bilo koji traumatični efekti na koljeno, uključujući operativne zahvate, povećavaju rizik od razvoja gonarthrosis. U rizičnu skupinu spadaju i ljudi koji se bave trzalištem i sportaši.

Simptomi deformirajuće artroze koljena

Bolest se razvija sporo i može izazvati malo nelagode tokom godina. Artrozu na samom početku ne prate bolne senzacije, ali prelazak na "zreliju" fazu izaziva pojačavanje bolova i motornih ograničenja u zglobu. Bolesno koljeno postepeno počinje mijenjati oblik, povećava se u veličini, noga može poprimiti neprirodno savijanje ulijevo ili udesno. Postaje teško izvoditi osnovne pokrete povezane s hodanjem, mijenjati položaj tijela iz okomitog u horizontalni i leđa, sjesti i ustati. Ako se ne liječi, artroza koljena vodi u invalidnost.

Artritis i artrozu ne treba brkati, to su različite bolesti, iako artritis može pratiti artrozu i čak pomoći da se otkrije u ranoj fazi. Artritis je upala zgloba, obično akutna, a osteoartritis je sporo iscrpljivanje i uništavanje hrskavice i koštanog tkiva, što prelazi u hronični oblik.

Stadijumi bolesti

Razlikuju se tri stupnja ozbiljnosti artroze zgloba kolena. Što se prije otkriva bolest, lakše će se liječiti.

  • 1 stepen. Klinička slika tokom ovog perioda retko tera pacijente da se konsultuju sa lekarom. Osjećaju laganu nelagodu u koljenu nakon duge šetnje, brzo se umaraju. Bol se može pojaviti samo nakon visokog fizičkog napora (na primjer, nakon rada u ljetnoj kućici) ili s maksimalnim fleksionim-produženjem koljena. Međutim, uzmete li rendgenski snimak, vidjet ćete lagano sužavanje zglobnog prostora i pojavu prvih osteofita - koštanih procesa unutar zgloba. Problem se obično otkriva slučajno, tokom stručnih pregleda ili drugih pregleda može se brzo riješiti konzervativnim liječenjem.
  • 2 stepena. Pojavljuju se izraženiji znaci patologije koje je teško zanemariti. Bol u koljenu se osjeća neprekidno, posebno jako ujutro i uveče, čak i u mirovanju, ne prolazi potpuno. Hod usporava, pokreti u koljenu su teški i prate ih karakteristična tupa mrvica. Moguća je komplikacija u obliku dijela hrskavice ili fragmenta kostiju koji upada u zglobnu šupljinu, što povećava bol i blokira pokretljivost. Ovo stanje se naziva "zglobni miš". Palpacija koljena uzrokuje bol, deformacija zgloba postaje vidljiva. Upala se može pridružiti, tada se javlja edem koljena. Rendgenski snimak pokazuje uvelike suženi zglobni jaz, prekomerni rast osteofita, deformaciju i zadebljanje kosti. Potrebna je složena terapija, ponekad je potrebna hirurška intervencija.
  • 3 stepena. Napredni stadij bolesti, trajni invaliditet. Bol u koljenu je stalna, jaka, hodanje i pogotovo prevladavanje stepenica su naporni. Svakim pokretom noge, koljeno emitira glasnu mrvicu. Zglob je snažno deformiran, uvećan zbog nakupljanja tečnosti i praktično je lišen pokretljivosti. Na rendgenskom snimku se vidi uništavanje ligamenata i meniscija, abrazija hrskavice, proliferacija vezivnog tkiva. Jaz u zglobu može se djelimično koalirati. Problem se može riješiti samo zamjenom zahvaćenog zgloba umjetnim (endoprotezom).

Najčešće pacijenti traže pomoć kod drugog stupnja gonartroze, neki su već bliži trećem. To se posebno odnosi na starije ljude koji su navikli na jedno ili drugo oboljenje, a koji ono što se događa smatra troškovima povezanim s godinama i imaju tendenciju nesistematičnog korištenja narodnih lijekova.

Liječenje artroze koljena u Moskvi

Moskovski medicinski centri spremni su ponuditi najširi spektar usluga za liječenje mišićno-koštanih bolesti, uključujući artrozu zgloba koljena. Ključ uspjeha bit će kombinacija liječničkih kvalifikacija i dostupnosti moderne opreme, poput aparata za terapiju udarnih valova. Naravno, odabirom mjesta za dugotrajno sveobuhvatno liječničko promatranje, potrebno je uzeti u obzir cijene postupaka, kao i pregleda pacijenata. Položaj medicinskog centra za pacijente sa oštećenom motoričkom aktivnošću takođe je važan.

Dakle, pristupačne cijene, nedostatak redova, širok izbor mogućnosti liječenja, značajni popusti za preferencijalne kategorije pacijenata i umirovljenika nude zdravstveni domovi zdravlja i stoparthrosis. Radi praktičnosti pacijenata, svi se nalaze u blizini metroa. Početna savjetovanja s liječnikom, ukoliko pacijent odluči na daljnje liječenje u centru, je besplatna. Specijalisti medicinskih ustanova imaju veliko iskustvo u liječenju gonartroze i odabiru najefikasnije terapijske režime, kao i program rehabilitacije i preventivne mjere. Tijek terapije udarnih talasa sa modernom opremom, ako je potrebno, može se nadopuniti plazmoliftom zglobova, što će omogućiti učinkovito liječenje bez kirurške intervencije. Sve važne informacije - od kompleksa vježbi terapije vježbanja do izbora udobnih ortopedskih uložaka - bit će dostupne besplatno.Pacijenti mogu dobiti sveobuhvatan savjet telefonom ili online u bilo koje doba dana.

Licencu br. LO-77-01-008730 od 6. avgusta 2014. godine izdalo je moskovsko Ministarstvo zdravlja.

Uzroci gonartroze

Glavni razlozi koji mogu započeti patološki proces su:

  1. Gojaznost
  2. Kongenitalne patologije razvoja mišića i ligamenata koje mogu izazvati gonarthrosis u djece.
  3. Upalni procesi u zglobu kolena (npr. Artritis).
  4. Poremećaji ćelijskog metabolizma, bolesti nervnog sistema.
  5. Ozljede i druge ozljede hrskavičnih jastučića (meniscija), dislokacija zgloba, prijelomi kostiju nogu.
  6. Hirurgija za uklanjanje meniskusa ili njegovog dela.
  7. Vježbajte s visokim stupnjem opterećenja na donjim udovima, posebno neprimjerenom dobi osobe.
  8. Grčenje mišića bedrene kosti, često na pozadini stresa i nervnih šokova.
  9. Varikozne vene udova, tromboza vena.

Deformirajuća artroza zgloba koljena razvija se postepeno, jer funkcioniranje intraartikularne hrskavice narušava sluznicu kondila femura i zglobnih površina patele i tibije. Ovo stanje je posljedica zatajenja cirkulacije u zglobu koljena.

Kao rezultat toga, neadekvatnost hrskavice s potrebnim hranjivim tvarima dovodi do njenog isušivanja, taloženja i uništenja. Koštano tkivo sa stanjivanjem ili potpunim nestankom hijalina hijalina sabija se, dok na periferiji formira kompenzacijske izrasline.

Simptomi artroze koljena

Kliničke manifestacije gonartroze su vrlo raznolike i, ovisno o stupnju oštećenja zgloba, mogu se izraziti manje ili više jasno. Sljedeći simptomi mogu potvrditi pojavu artroze zgloba koljena:

  1. Sindrom boli Na početku bolesti je gotovo nevidljiva, ali raste kako napreduje. Trajanje bola može biti različito, ovisno o vrsti opterećenja koje su zglobovi bili izloženi.
  2. Pukotina u zglobu određenim pokretom. Mnogi ljudi dugo ne obraćaju pažnju na ovu manifestaciju bolesti, kao posljedica toga počinje artroza. Bez liječenja bolest napreduje, što dovodi do značajnog uništenja zgloba.
  3. Smanjenje amplitude pokreta udova. Najčešće pacijent ne može u potpunosti saviti nogu u kolenu ili je ispraviti. To se događa iz razloga što pacijent pokušava nehotično umanjiti bol, čak i u trenucima odsutnosti.
  4. Krutost pokreta. Do ovog fenomena dolazi jer je zglob donekle obuzdan zaštitnim filmovima koji se formiraju oko živaca, koji su zbog uništavanja zglobova izloženi.
  5. Zatezanje koljena u bilo kojem položaju. Ovim simptomom zglob je blokiran u jednom položaju i reagira na sve pokušaje pomicanja sa akutnom boli. Najčešće, ovo zaglavljenje događa se zbog činjenice da, zbog kršenja strukture zgloba, ligamenti koljena prelaze granice svojih normalnih lokacija i u tom su stanju skučeni.
  6. Dislokacija ili subluksacija koljena. Ovaj se simptom javlja u trenutku kada je bolest otišla predaleko i ligamenti, kao i zglobna vreća, ne obavljaju svoje funkcije.

Osoba mora jasno shvatiti da što će kasnije započeti liječenje to će biti teže i veći je rizik da će za zamjenu zgloba biti potrebna hirurška intervencija.

Osteoartritis koljena 1 stepen

U ovom slučaju bolest je karakterizirana manjom boli tijekom aktivnih pokreta. U zglobnoj šupljini može se nakupiti sinovijalna tečnost, što dovodi do stvaranja Baker ciste. Bol nastaje tokom pokreta, ali odmah prelazi u stanju mirovanja. Hrskavično tkivo je oštećeno, ali vanjska deformacija zgloba nije primjetna.

Korištenjem radiografije u ovoj fazi razvoja artroze teško je postaviti dijagnozu, potrebne su dodatne metode ispitivanja.

Osteoartritis koljena 2 stepena

Dolazi do sužavanja zglobnog prostora, hrskavično tkivo je u velikoj mjeri oštećeno. Na rendgenskoj slici mogu se videti izrastaji kostiju. Akutna bol prati svaki pokret u koji je uključen zglob koljena. U mirovanju neugodne senzacije prolaze, ali se zatim ponovo pojavljuju. Karakteristična mrvica dodaje se boli prilikom izvođenja pokreta fleksije-ekstenzora.

Postupno, funkcija zgloba postaje nemoguća. Koljeno se prestaje savijati i savijati. Spolja, lekar može utvrditi deformaciju kostiju.

Osteoartritis koljena 3 stepena

Na nekim mjestima hrskavično tkivo se prorjeđuje u potpunosti, a stvaraju se izloženi dijelovi kosti. Rendgenski snimak jasno pokazuje veliki broj osteofita - naslaga soli u zglobovoj šupljini. Pored toga, tamo se mogu otkriti slobodna tijela.

Vanjske promjene postaju sve uočljivije. Suočavanje s boli, zaustavljanje pokreta, sada ne uspijeva. Perzistira tokom fizičkog napora na zglobu i u mirovanju.

Dijagnostika

Dijagnoza gonartroze temelji se na pregledu pacijenta, pregledu i radiografiji pogođenog zgloba. Ponekad liječnik pacijentu propiše ultrazvuk zgloba, rjeđe se radi tomografija ili računalna tomografija bolesnog koljena. U sumnjivim slučajevima doktor pomoću punkcije može na ispitivanje uzeti uzorak sinovijalne tečnosti koja se nalazi u zglobu zgloba, međutim, u pravilu, to nije potrebno.

Mnoge bolesti zglobova imaju manifestacije i simptome koji su vrlo slični onima laika. Stoga, samo specijalista može razumjeti situaciju i postaviti ispravnu dijagnozu artroze zgloba koljena. U skladu s tim, ako postoje znakovi bolesti zgloba koljena, ne trebate se baviti samo-dijagnosticiranjem i samo-lijekovima, što prije trebate konzultirati ljekara. Dijagnozu i liječenje artroze zgloba koljena (gonarthrosis) provodi reumatolog ili artrolog.

Šta je artroza kolena

Zglob koljena je jedan od najsmješnijih zglobova ljudskog skeleta, sklon povredama i drugim mehaničkim oštećenjima. Povezuje tibije i butnu kost, kao i najveći sesamoid koji se nalazi u tetivama kvadricepsa femoris (patela ili patela). Površine zgloba prekrivene su hrskavičnim tkivom - gustom, elastičnom supstancom koja okružuje hondrocite (ćelije ovalnog oblika formirane od hondroblasta) i oko njih stvaraju zaštitnu membranu, a djeluje i kao amortizer.

Sastav hrskavičnog tkiva sadrži kolagen - fibrilarni protein koji je glavni element vezivnih vlakana i pruža snagu i elastičnost hrskavice - i glukozamin. Glukozamin je tvar koja stvara hrskavicu. Glukozamin je sastojak hondroitina i dio je sinovijalne tečnosti - žućkaste elastične mase koja ispunjava zglobnu šupljinu i služi kao mazivo. Ako je poremećena sinteza glukozamina i proteoglikana, smanjuje se količina sinovijalne tekućine, što dovodi do izlaganja dijelova zgloba i nastanka intenzivnih bolova, stoga liječenje artroze zgloba koljena 1. stupnja uvijek uključuje upotrebu lijekova s ​​glukozaminom i hondroitinom.

    Što se događa u zglobovima sa artrozom:
  1. hrskavica postaje meka i lomljiva, a na njenoj površini pojavljuju se duboke ulceracije,
  2. sinovijalna membrana je zbijena,
  3. mijenja se sastav sinovijalne tečnosti, smanjuje se sekrecija,
  4. postoji uganuće ligamenata i kapsula zgloba,
  5. zglobna šupljina ispunjena je eksudatom - upalnom tekućinom koja se oslobađa iz krvnih žila tokom akutne upale.

U nedostatku pravodobnog i adekvatnog liječenja, artroza dovodi do potpune deformacije i uništavanja zgloba koljena, dok pacijent može otkriti i neprirodnu pokretljivost i potpunu nepokretnost zgloba. Za zaustavljanje uništavanja zglobnih i hrskavinskih površina s dijagnosticiranom artrozom koljena, liječnik može predložiti endoprotetiku - hiruršku operaciju zamjene oštećenog zgloba umjetnom protezom prikladne veličine.

Trošak primarne zamjene koljena ovisi o regiji i može se kretati od 20 000 do 115 000 rubalja.

Ako postoje dokazi, operacija se može obaviti prema kvoti u okviru programa obaveznog medicinskog osiguranja.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Osteoartritis koljena (gonarthrosis) - Ovo je progresivna hronična bolest zgloba koljena s oštećenjem, stanjivanjem i uništavanjem njene hrskavice (zglobnih površina femura i tibije), kao i oštećenjem subhondralne kosti. Studijama (artroskopija i MRI) je dokazano da su, pored oštećenja zglobne hrskavice, u proces uključeni i menisci i sinovijalna membrana. Gonarthroza je jedna od najčešćih ortopedskih patologija. Za to postoje sinonimi - osteoartroza (OA), deformirajuća artroza. Bolest je važan socio-ekonomski problem, jer je raširena i značajno pogoršava kvalitetu života pacijenata zbog stalnih bolova, a uz to izaziva i visoku invalidnost.

Shematski prikaz zgloba kolena sa normalnom hrskavicom (levo) i zahvaćenom artrozom (desno)

Sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća nije postojala jedinstvena definicija bolesti. Tek 1995. godine Odbor za osteoartrozu s Američkog koledža za reumatologiju bolest je okarakterizirana kao rezultat mehaničkih i bioloških faktora koji dovode do neravnoteže između procesa razgradnje i sinteze izvanstanične matrice zglobnih hrskavica. Kao rezultat toga, ona se razgrađuje i degenerira, nastaju pukotine, osteoskleroza i sabijanje kortikalnog sloja subhondralne kosti, rastu osteofiti i stvaraju se subhondralne ciste.

Mnogi faktori dovode do gonartroze, uključujući:

  1. hronična trauma (kršenje fizičke aktivnosti, višak kilograma),
  2. endokrinih, upalnih, metaboličkih i ishemijskih bolesti,
  3. prisutnost urođenih ili stečenih poremećaja omjera, oblika ili strukturne organizacije zglobnih krajeva.

Simptomi artroze koljena

Osteoartritis koljena karakteriziraju:

  • postepeni početak
  • neintenzivna bol u zglobu kada se kreće, posebno prilikom spuštanja i penjanja stepenicama,
  • "Zatezanje", ukočenost i "početni bol" koji se javljaju tokom prvih koraka i smanjuje se ili nestaje ako se pacijent „odvoji“, nakon značajnog fizičkog napora, nastavlja.
  • izgled koljena ostaje isti. Ponekad se primjećuje lagano oticanje ili se u zglobu nakuplja tekućina (razvija se sinonovitis). U ovom slučaju, koljeno se povećava u volumenu, nabrekne, zaglađuje, osjeti se ograničenje pokreta i težine.

S progresijom bolesti osjećaji boli postaju intenzivniji, javljajući se čak i s manjim naporom i dugim hodanjem. Lokaliziran na prednjoj-unutarnjoj površini zgloba. Dugi odmor obično doprinosi nestanku boli. Volumen zglobnih pokreta može se smanjiti, pojavljuje se hrskavost, a s maksimalnim savijanjem noge pojavljuje se oštra bol. Konfiguracija zgloba se mijenja, čini se da se širi. Sinovitis muči češće, traje duže i uz puno tekućine.

Posljednji stadij gonartroze karakteriziran je time da bolovi postaju gotovo stalni, izazivajući zabrinutost ne samo tokom hodanja, već i u mirovanju, pa čak i noću, kada pacijenti moraju tražiti ugodan položaj za spavanje. Pokreti su ograničeniji: teško je saviti i ispružiti nogu do kraja. Spoj je deformiran i povećava se u volumenu. Često postoji pojava valgusnog (X-oblika) ili varusnog (O-oblika) deformiteta nogu. Kretanje postaje nestabilno, neodoljivo. U teškim slučajevima potrebna je trska ili štake.

Deformacija donjih ekstremiteta kao rezultat napredne artroze koljena

Prema istraživačima, 76% starijih ljudi koji se žale na bol u koljenu pokazuju gonarthrosis na radiografima. Prema statistici, češće žene pate od bolesti koja je povezana s hormonskim promjenama nakon 45 godine.

Patogeneza artroze kolena

Razlikuju se primarni i sekundarni osteoartritis.

Primarna artroza:

  • zglobna hrskavica se stalno uništava i obnavlja, normalno su ti procesi uravnoteženi. S godinama, obnavljanje hrskavice usporava i uništavanje, što se naziva procesom razgradnje ili degeneracije, počinje prevladavati. Važnu ulogu igra težina osobe jer s masom od 70 kg u 20 koraka nosimo 700 kg (70 kg x 10 koraka) na svakoj nozi, a s težinom od 120 kg 1200 kg već je na nozi. Zbog toga se slaba hrskavica istroši nekoliko puta brže,
  • mora se zapamtiti: zglob prima hranjive tvari i oporavlja se tokom kretanja, sjedilački način života smanjuje metaboličke procese, a potrebni elementi ne dospijevaju do hrskavice,
  • postoje kontroverzni dokazi o nasljednoj ulozi u nastanku bolesti. Ako su roditelji imali artrozu, tada se vjerovatnoća za pojavu kod djece povećava,
  • nastaje zbog autoimune sinovijalne upale.

Sekundarna artroza ima razloga:

  • ozljede (prijelomi, ruptura meniscija i prednjeg križnog ligamenta). Nažalost, kod svake osobe, bez obzira na starost, ove lezije dovode do prekomjernog opterećenja hrskavice. Prijelom bilo kojeg područja kosti prekrivenog hrskavicom prati stvaranje nepravilnosti - „koraka“. U ovoj zoni se tokom kretanja javlja abrazija i stvara se artroza,
  • reumatoidni artritis, Koenig-ova bolest (secira osteohondritis), efekti gnojne upale zgloba (pogoni), itd.
  • regionalni vaskularni poremećaji,
  • hronična eksudativno-proliferativna i ožiljna adhezija u zglobu.

Nastanak artroze kao rezultat frakture unutrašnjeg kondila tibije

Sa artrozom (osteoartroza), pored progresivnog uništavanja hrskavice, gubitka njene elastičnosti i svojstava preuzimanja šoka, kosti se postepeno uključuju u proces. Pod opterećenjem dolazi do oštrenja na ivicama (egzostoza), za koje se pogrešno smatra da su "naslage soli" - kod klasične artroze ne dolazi do taloženja soli. Napredujući, artroza i dalje "jede" hrskavicu. Tada se kost deformira, tamo se formiraju ciste, zahvaćaju se sve zglobne strukture, a noga je savijena.

Osim unutrašnjeg ili vanjskog koljena, artroza može zahvatiti i površinu između patele i interkondilarnog žljezda butne kosti. Ova opcija se poziva patelofemoralna artroza.

Uzrok joj je u pravilu subluksacija, prelom ili lateralizacija patele.

Klasifikacija i stadiji razvoja artroze kolena

Bez obzira na uzrok, razlikuju se tri stadija bolesti:

  • I faza - početne manifestacije. Karakteriziraju ga primarne promjene hijalina hijalina. Koštene strukture nisu pogođene. U intraosnoznim žilama i kapilarima krši se opskrba krvlju. Hrskavica postaje suha i gubi glatkoću.Ako bolest prati konstantni intenzivni sinovitis, tada se razvija Bakerova cista (hernijalno izbočenje kapsule zgloba poplitealne regije). Nakon značajnog opterećenja na zglobu, javlja se tupa bol. Moguće je lagano oticanje, koje se javlja nakon odmora. Nema deformacija.
  • II stadij - hrskavi sloj se oštro prorjeđuje, a na mjestima potpuno izostaje. Osteofiti se pojavljuju na ivicama zglobnih površina. Kvalitativne i kvantitativne karakteristike sinovijalne tekućine zgloba se mijenjaju - postaje gušća, viskoznija što dovodi do pogoršanja hranjivih i maziva. Bolovi su duži i intenzivniji, često se pri pokretu pojavi mrvica. Primijećeno je lagano ili umjereno ograničenje pokreta i lagana deformacija zgloba. Uzimanje analgetika pomaže ublažavanju bolova.
  • III stadij - odsutnost hrskavice u većini pogođenih područja, jaka skleroza (zbijanje) kosti, puno osteofita i oštro sužavanje ili odsutnost zgloba. Bol je gotovo konstantan, hod je slomljen. Pokretljivost je oštro ograničena, izražena deformacija zgloba. NSAID, fizioterapija i druge standardne metode lečenja su neefikasne.

Jednostrana i bilateralna gonartroza razlikuje se ovisno o broju zahvaćenih zglobova.

Komplikacije artroze koljena

Najčešća komplikacija stadija II i III je tendovaginitis adduktorske grupe mišića bedara. To se očituje bolom duž unutrašnje površine zgloba, koji se pojačava pokretom. Uzrok je neravnoteža i deformacija mišića. S produljenim smanjenjem raspona pokreta, razvija se kontraktura. Pored toga, često se javlja i sinonovitis. Pokrenuta gonartroza pogađa ceo mišićno-koštani sistem, narušavajući biomehaniku kičmenog stuba i ostale velike zglobove donjih ekstremiteta. To može dovesti do herniranih diskova i artritisa drugih zglobova. Drugi zglob koljena je preopterećen (ako je bolest jednostrana), jer pacijent poštedi zahvaćenu nogu, prenoseći težinu na drugu zdravu.

Liječenje artroze koljena

Konzervativni - protivupalni lekovi, lijekovi protiv bolova, mišićni relaksanti, vaskularni, hondroprotektori, komprese, kinezoterapija, fizikalna terapija, fizioterapija, ortoze.

Minimalno invazivna - paraartikularna blokada (novokain + lijek ublažava bol i upale), uvođenje umjetnog podmazivanja u samom zglobu, plazmolifting.

Hirurški - artroskopija (manje traumatična metoda liječenja intraartikularnih patologija i uklanjanje oštećenih struktura), endoprostetika.

Konzervativne metode su najefikasnije u početnoj fazi bolesti. Pomažu u smanjenju boli i privremeno usporavaju uništavanje hrskavice. U fazi II potrebne su efikasnije metode. Uvođenje preparata hijaluronske kiseline u zglobnu šupljinu koristi se za smanjenje trenja i traumu hrskavice. Nema jasnih dokaza za obnovu hrskavice, ali je dobro za podmazivanje površina. „PRP-terapija“ (plazmolifting) - uvođenje u koljeno zgloba plazme bogate trombocitima, koja se dobija iz pacijentove krvi centrifugiranjem. Hrani hrskavicu i pomaže je obnoviti, jer autoplazmatski trombociti sadrže brojne faktore rasta i citokine, koji doprinose regeneraciji oštećenih tkiva.

Endoprostetika je uobičajena i efikasna hirurška metoda liječenja teške gonartroze koja vam omogućava da zadržite pokretljivost udova i sposobnost da vodite puni život kasnije. Ovo je visokotehnološka operacija koja traje oko sat i pol. U postoperativnom razdoblju potrebna je dugotrajna rehabilitacija i zajednički razvoj. Nakon 25-30 godina, kada se umjetni zglob istroši, potrebno ga je ponovo zamijeniti.

Reference

  • 1. Andreeva T. M., Trotsenko V.V.Ortopedska morbidnost i organizacija specijalizirane njege iz patologije mišićno-koštanog sustava // Bilten o traumatologiji i ortopediji. N. N. Priorova. 2006. br. 1. S. 3–6
  • 2. Bagirova G. G. Odabrana predavanja iz reumatologije. M .: Medicina, 2008.256 s.
  • 3. Badokin VV Izvodljivost upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova u liječenju osteoartritisa // Teški pacijent. 2010. V. 8, br. 11. str. 25-30
  • 4. Balabanova R. M., Kaptaeva A. K. Artrodarin - novi lijek za patogenetsku terapiju osteoartritisa // Naučna i praktična reumatologija. 2009. br. 2. str. 49–53
  • 5. Bolesti zglobova: vodič za liječnike / ed. V. I. Mazurov. SPb. : SpetsLit, 2008.397 s.
  • 6. Zaitseva E. M., Alekseeva L. I. Uzroci boli kod osteoartritisa i faktori progresije bolesti (pregled literature) // Znanstvena i praktična reumatologija. 2011. № 1. P. 50–57
  • 7. Ionov A. Yu., Gontmakher Yu.V., Shevchenko O.A. Klinički pregled bolesti zglobova (smjernice). Krasnodar, 2003.57 str.
  • 8. Kovalenko V. N., Bortkevič O. P. Osteoartroza: praktični vodič. 2. izd., Izmijenjeno. i dodaj. Kijev: Morion, 2005.592 s.
  • 9. Koktysh I. V. i dr. Klinički i imunološki markeri deformirajućeg osteoartritisa // Imunologija. 2007. tom 9, br. 2–3. S. 322–323
  • 10. Koncept razvoja zdravstvenog sistema u Ruskoj Federaciji do 2020. godine // www.zdravo2020.ru
  • 11. Kornilov N. V., Gryaznukhin E. G. Traumatološka i ortopedska njega u klinici. SPb. : Hipokrat, 1994.320 s.
  • 12. Kornilov N.V., Shapiro K.I. Aktuelna pitanja organizacije traumatološke i ortopedske njege stanovništva // Traumatologija i ortopedija Rusije. 2002. br. 2. P. 35–39
  • 13. Koroleva S.V., Lvov S.E., Myasoedova S.E., Roslova E.P. Osteoarthrosis. Etiologija i patogeneza. Dijagnoza i liječenje: priručnik za obuku za sistem poslijediplomskog stručnog obrazovanja ljekara. Ivanovo, 2005.96 s.
  • 14. Mazurov V.I., Onuščenko I.A.Osteoartroza. SPb. : Sankt Peterburg MAPO, 1999.116 s.
  • 15. Malanin D. A., Pisarev V. B., Novochadov V. V. Obnavljanje oštećenja hrskavice u zglobu koljena. Volgograd: Volgogradska naučna izdavačka kuća, 2010. 454 str.
  • 16. Mironov S.P., Mattis E.R., Trotsenko V. V. Koncept prve faze standardizacije u traumatologiji i ortopediji // Traumatologija i ortopedija XXI vijeka: Sat. sažeci sa VIII kongresa ortopedskih traumatologa Rusije, Samara, 6. do 8. juna 2006. Samara, 2006. str. 94–95
  • 17. Mironov S. P., Omelyanenko N. P., Kon E. i dr. Klasifikacija i metode liječenja oštećenja hrskavice // Bilten o traumatologiji i ortopediji. 2008. br. 3. P. 81–85.
  • 18. Mironov S.P., Eskin N.A., Andreeva T. M. Stanje specijalizirane ambulantne traumatološke i ortopedske njege za žrtve ozljeda i bolesnike s patologijom mišićno-koštanog sistema // Bilten traumatologije i ortopedije. N. N. Priorova. 2010. br. 1. S. 3–8
  • 19. Nasonova V. A., Bunchuk N. V. Reumatske bolesti: vodič za liječnike. M .: Medicina, 1997.520 s.
  • 20. Nasonova V. A., Nasonov E. L., Alekperov R. T. i dr. Racionalna farmakoterapija reumatskih bolesti: vodič za praktičare. M .: Litterra, 2003.507 s.
  • 21. Novoselov K. A. i dr. Dijagnoza i liječenje lokalnih ozljeda hrskavice kolenskog zgloba: priručnik za liječnike. SPb., 2004.23 s.
  • 22. Orlyansky V., Golovakha M. L. Vodič za artroskopiju zgloba koljena. Dnepropetrovsk: Pragovi, 2007.152 s.
  • 23. Ortopedija: nacionalno vodstvo / ur. S. P. Mironov, G. P. Kotelnikov. M .: GEOTAR-Media, 2008.832 s.
  • 24. Popova L. A., Sazonova P. V. Strukturne karakteristike osteoartritisa donjih udova kod stanovnika Kurganske regije koji su zaposleni u različitim oblastima aktivnosti // Traumatologija i ortopedija Rusije. 2009. br. 1 (51). S. 107–111
  • 25. Reumatologija: nacionalno vodstvo / ed. E. L. Nasonova, V. A. Nasonova. M .: GEOTAR-Media, 2010. 720 str.

Ulaz

Žena s oštrim bolovima u predjelu desnog koljenog zgloba otišla je u polikliniku Državne zdravstvene ustanove KBSMP broj 15 iz Volgograda.

Osim bola u desnom zglobu koljena pacijent se žalio na ograničeno kretanje.

Bol u području zgloba se povećava s vježbanjem. Jedan takav teret je briga za dijete. On je
Dobija na težini u skladu sa svojim prirodnim rastom i razvojem i na taj način povećava opterećenje za pacijenta.

Bolest se razvila u roku od tri mjeseca nakon drugog rođenja, u dobi od 40 godina.
Pacijent povezuje bolest s činjenicom da u naručju nosi malo dijete, brigu o majci i brigu o djetetu. Na umjetnom je hranjenju, dugoročno. U dobi od tri mjeseca teži 7 kg.

Pacijent je oženjen, dvoje djece. Po zanimanju - učitelj, radi kao direktor škole. Trenutno se nalazi na porodiljskom odsustvu.

Anketa

Tijekom pregleda primjetna je izražena konfiguracija zgloba desnog koljena sa nastupajućom Bakerovom cistom u obliku umjerenog ispupčenja poplitealne fose. Palpacija zgloba desnog kolena je umereno bolna, patela je pokretna. Raspon kretanja smanjen je za 25%.

Na MRI - degenerativno longitudinalno oštećenje unutrašnjeg meniskusa, znakovi osteoartritisa, rubni pojedinačni osteofiti, smanjena visina integritetnog hrskavice.
Rezultati ispitivanja krvi i urina - bez patologije.
Tokom artrocenteze dobijeno je više od 50 ml bistre, svijetložute tekućine bez nečistoća krvi.

Gonarthrosis je desni. Reaktivni sinovitis. FTS I (funkcionalna insuficijencija zgloba I stepena).

Kao protuupalni lijek lijek "Arkoksia" korišten je u dozi od 60 mg / dan tokom 7 dana, nakon čega je uslijedila stalna upotreba.

U svrhu protetike sinovijalne tečnosti upotrijebljen je visoko molekularni gilan Sinwisk 6 (SAD, New Jersey).

Prije uvođenja Gilana, preliminarno, evakuirana je sinovijalna tekućina, dano je 1,0 ml Diprospana s 2% lidokaina 4,0 i primijenjen je aseptični preljev.

Sedmog dana, zglob desnog koljena ponovo je probijen u aseptičnim uvjetima vanjskim pristupom, uklonjeno je 10 ml sinovijalne tekućine. Uvedeno 6 ml Synvisc-a. Primjenjuje se aseptični preljev.

U roku od dvije sedmice sindrom boli se potpuno zaustavlja. Obnovljen je opseg kretanja. Dva mjeseca nakon uvođenja Synvisca pacijent je primijetio značajno poboljšanje. Nisu primijećeni relapsi boli i sinovitisa. Opterećenje na nogama povećalo se još više, jer dijete dobija na težini, zahtijeva pažnju i brigu.

Rezultat liječenja ocjenjuje se pozitivnim, uzimajući u obzir poseban socijalni status majke novorođenčadi i nemogućnost korištenja fizikalne terapije, fizioterapije zbog ekstremne zaposlenosti pacijenta. Da bi amortizirao opterećenja i popravio oštećenja na hrskavici, reumatolog je odabrao metodu liječenja pomoću jedne injekcije gilana visoke molekulske mase (6 miliona daltona) u zglob koljena. Na naknadnom pregledu nakon tri mjeseca, pacijent je izvijestio da tijekom proteklog mjeseca nije primijećen početak boli i nelagode u desnom zglobu desnog koljena.

Zaključak

Ovaj klinički slučaj je tipičan sa stanovišta razvoja debija osteoartroze zgloba koljena. Zanimljiva karakteristika slučaja bio je izbor optimalne tehnologije liječenja uz minimiziranje učestalosti pacijentove posjete medicinskoj ustanovi: dva posjeta u prvom mjesecu i jedan svaki mjesec (ukupno četiri posjete).

Preporučuje se uvođenje metode liječenja gonartroze reaktivnim sinovitisom kombiniranim načinom korištenjem gilana visoke molekulske težine uz uzimanje NSAR-a i intraartikularnog davanja Diprospan-a s preliminarnom artrocentezom.

Klasifikacija i etiološki faktori

Artroza zgloba kolena može biti primarna i sekundarna. Primarna artroza dijagnosticira se u slučajevima kada je nemoguće precizno utvrditi uzrok patologije. Ako su deformacijama hrskavice prethodile druge bolesti i patologije, povrede koljena, artroza se smatra sekundarnom, odnosno razvija se u pozadini primarne bolesti.

    Glavni uzroci sekundarne artroze zgloba kolena uključuju:
  • razne displazije i druge patologije kod kojih dolazi do nepravilnog razvoja i stvaranja tkiva,
  • neurodystrofične bolesti lumbalne ili vratne kralježnice,
  • upala koljena (artritis),
  • povrede i mikrotraume zgloba,
  • hirurško uklanjanje oštećenog meniskusa ili njegovog dela (meniscektomija),
  • bolesti endokrinog sustava i hormonalni poremećaji kod kojih se brzina metaboličkih reakcija usporava, metabolizam u koštanom tkivu je poremećen.

Primarna artroza zgloba koljena često se razvija kod pojedinaca koji vode sjedilački način života, ili, obrnuto, redovno doživljavaju pojačane fizičke napore na zglobu koljena. Pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom, osobe starije od 50 godina, stanovnici ekološki nepovoljnih područja, bolesnici s različitim vrstama ovisnosti o toksičnim tvarima (pušači, ovisnici o drogama, alkoholičari) također su izloženi povećanom riziku za razvoj gonarthrosis.

Redovita hipotermija može doprinijeti upali i daljnjoj deformaciji zgloba koljena, stoga se osobama sklonim bolestima koštano-koštanog sustava savjetuje da poštuju temperaturni režim i odustanu od aktivnosti povezanih s dugotrajnim izlaganjem niskim temperaturama (rad na otvorenom, u frižiderima i zamrzivačima itd.) d.).

Žene starije od 45 godina koje zanima kako liječiti artrozu koljena treba da budu svjesne da smanjena sinteza estrogena, koja može nastati nakon menopauze i nekih ginekoloških bolesti: hiperplazija endometrija, fibroidi maternice, fibroadenoma, endometrioza, može biti provocirajući faktor u razvoju patologije. Negativni faktor su i razne dijete koje ograničavaju unos hrane bogate mineralima, vitaminima i drugim elementima neophodnim za zdrave zglobove.

Znakovi i simptomi

Da bi prognoza budućeg života bila što povoljnija, važno je ne samo znati kako liječiti artrozu koljena, već i kojim simptomima se bolest manifestira. Ovo je potrebno za pravovremenu posjetu stručnjaku i rano otkrivanje mogućih deformacija i drugih povreda zgloba koljena. U početnoj fazi patologija ima prilično oskudne simptome, pa je moguće otkriti artrozu koljena prvog stupnja tek nakon provođenja hardverske i instrumentalne dijagnostike.

    Prvi simptomi bolesti uključuju:
  1. jutarnja ukočenost u koljenu
  2. bol pri hodanju pri prelasku udaljenosti većoj od 1-1,5 km,
  3. bol u koljenu s produženim (više od 2 sata zaredom) sjedenjem,
  4. bol u koljenu nakon dužeg stajanja,
  5. bol u koljenu koji nastaje na kraju dana ili u prvoj polovici noćnog sna.

Ako pacijent u ovoj fazi ne dobije potreban tretman, bolest će napredovati. Da bi se odabrao pravi lijek za artrozu zgloba koljena, potrebno je proći niz dijagnostičkih pregleda (MRI, računarska tomografija, radiografija itd.) I utvrditi stepen deformacije, nivo sinovijalne tekućine u zglobu zgloba, gustoću hrskavičnog tkiva i sinovijalne membrane. Simptomi artroze koljena 2 i 3 stepena prikazani su u donjoj tabeli.

Diferencijalna dijagnoza artroze koljena drugog i trećeg stepena:

Dijagnostički znakOsteoartritis koljena 2 stepenaOsteoartritis koljena 3 stepena
Bolovi tokom noćnog odmora Može se pojaviti kada promijenite položaj tijela ili ustanete iz kreveta.Ustaje bez ikakvog pokreta.
Mogućnost korištenja javnog prijevoza (osim autobusa niskog poda) Pacijent doživljava bol prilikom penjanja stepenicama, ali uz određena ograničenja, može koristiti javni prevoz bez pomoći.Pacijent ne može sam ući u autobus ili tramvaj zbog ograničene pokretljivosti zgloba koljena.
LamenessIzraženo lagano.Lameness je vrlo izražen, potrebna je dodatna podrška (štapovi) za kretanje.
Ukočenost u koljenu nakon buđenjaTraje manje od 10-15 minuta.To traje oko 20-30 minuta i duže.
Bol pri hodanjuNastaju nakon prelaska 800-1000 m.Oni počinju na početku pokreta i pojačavaju se nakon prelaska udaljenosti manjoj od 500 m.
Mogućnost samoposluživanjaObično se čuvaju.Pacijent ne može izvršiti brojne akcije bez pomoći.

Liječenje artroze koljena kod kuće

    Liječenje artroze zgloba koljena može se provesti koristeći:
  • metode lijekova
  • fizioterapijske vežbe
  • masaža.

Primjena recepata tradicionalne medicine moguća je samo nakon savjetovanja s liječnikom i ne smije zamijeniti glavni tretman koji je propisao specijalista.

Izbor lijekova i metoda liječenja ovisi ne samo o dobi pacijenta i njegovim kroničnim bolestima, već i o stadiju artroze i stupnju deformacije hrskavice i zglobne površine.

Osteoartritis 1 stepen

Ovo je najlakši oblik artroze, koji se u većini slučajeva može izliječiti manjom medicinskom korekcijom i dodatnim mjerama: masažom, vježbanjem, fizioterapeutskim tretmanom. Najefikasnija metoda liječenja artroze koljena, bez obzira na njen stadijum, je laserska terapija. Ovo je glavna metoda fizioterapije, koja daje prilično visoke rezultate u početnom stadiju artroze.

    Pomaže u postizanju sledećeg efekta:
  1. smanjuje se stupanj upale zgloba u zglobu,
  2. intenzitet boli opada
  3. stimulira se proces regeneracije tkiva,
  4. nestaje potreba za glukokortikosteroidima i drugim lijekovima s ozbiljnim nuspojavama.

Kao alternativu laserskoj terapiji, ljekar može ponuditi pulznu magnetoterapiju, akupunkturu, elektromiostimulaciju i elektroforezu.

Sve su ove metode prilično efikasne u liječenju artroze. sa stepenom deformacije ne većim od 20-25%, ali efikasnost tretmana će biti veća ako ih kombinirate sa fizikalnom terapijom i masažom.

Ortopedi i kirurzi primjećuju pozitivan učinak upotrebe vodenih vježbi s ciljem razvoja snage mišića nogu.

Pacijentima sa artrozom koljena od 1-2 stepena može se ponuditi spa tretman (tokom stabilne remisije), uključujući terapiju blatom, grejanje u sauni i terapijske kupke. Pacijentima koji imaju prekomjernu težinu dodjeljuje se posebna prehrana, jer je pretilost jedan od glavnih faktora u razvoju artroze koljena.

Uzroci i faktori rizika

Razvoj artroze zgloba koljena u pravilu je uzrokovan ne jednim razlogom, nego kombinacijom nekoliko faktora.

Artroza zgloba koljena koja se javlja u djetinjstvu ili adolescenciji uzrokovana je kršenjem formiranja ligamentnog aparata ili zglobnih površina. Razlog u ovom slučaju je genetska predispozicija.

Često se gonarthroza razvija na pozadini stečenih oštećenja mišićno-koštanog sustava (prijelomi donjih udova, modrice, dislokacije koljena, suze ili suza ligamenta) - na 20-30% slučajeva svih artroza zgloba koljena. Bolest se obično javlja 3-5 godina nakon ozljede, ali može se razviti u roku od nekoliko mjeseci nakon oštećenja. Operacija na zglobu takođe može biti uzrok gonartroze, u kojem slučaju je dugotrajna komplikacija operativne povrede.

Drugi čest razlog za razvoj artroze koljenog zgloba je prekomjerna težina, u kojoj mišićno-koštani sistem, a posebno zglobovi koljena, doživljavaju pojačano opterećenje. Osim toga, osoba sa prekomjernom težinom često razvija mikrotraume ili teže ozljede koje doprinose razvoju artroze.Dodatni faktor rizika u ovoj grupi ljudi je postojanje teških varikoznih vena donjih ekstremiteta (prokrvljenost u nogama se pogoršava).

Osteoartritis zgloba koljena razvija se pri pretjeranom opterećenju donjih ekstremiteta, ne samo kod osoba s prekomjernom težinom. Grupa rizika uključuje sportaše, plesače itd. Najveća opasnost za zglobove donjih ekstremiteta su brzi intenzivni čučnjevi i trčanje. Međutim, sjedeći način života i sjedeći rad takođe povećavaju rizik od patologije jer uzrokuju kršenje mikrocirkulacije i, shodno tome, trofičnih zglobova.

Osim toga, artroza zgloba koljena nastaje na pozadini patoloških procesa kao što su artritis (reaktivni artritis, reumatoidni artritis, psorijatični artritis, kao i ankilozirajući spondilitis), metabolički poremećaji, praćeni taloženjem soli u zglobnim šupljinama, poremećaji inervacije kod niza neuroloških bolesti, ozljede kralježnice. povrede glave.

Pojava artroze koljena olakšana je fiziološkim promjenama koje se događaju u ženskom tijelu tokom menopauze. Tijekom tog razdoblja, koncentracija estrogena u krvi naglo se smanjuje, što uzrokuje ispiranje kalcija iz tijela s naknadnim stvaranjem osteoporoze, što se očituje povećanom krhkošću kostiju i zglobova.

Neki stručnjaci vjeruju da psihološki faktor (živčana napetost, stresne situacije) može doprinijeti razvoju artroze koljenog zgloba.

Oblici bolesti

Ovisno o etiološkom faktoru, razlikuju se primarni (idiopatski) i sekundarni oblik artroze koljena. Također, bolest može biti jednostrana (obično se javlja kao posljedica povreda) i bilateralna (razvija se u pozadini prekomjerne težine, endokrinih poremećaja, u starijih bolesnika).

Bolest zahvaća uglavnom osobe starije od četrdeset godina - u ovoj starosnoj grupi artroza kolenskog zgloba češća je kod žena, među pacijentima mlađe životne dobi prevladavaju muškarci.

Stupanj artroze koljena

Ovisno o težini patoloških manifestacija, razlikuju se tri stupnja artroze koljena:

  1. Hrskavica je oštećena, ali deformitet zgloba koljena nije vidljiv.
  2. Hrskavično tkivo je značajno oštećeno, uočeno je sužavanje zgloba zglobova, na rendgenskim slikama može se primijetiti rast kostiju, umjerena deformacija zgloba.
  3. Hrskavično tkivo postaje tanje, na pojedinim mjestima se formiraju izloženi dijelovi kosti, na rendgenskim se fotografijama primjećuje velik broj patoloških izraslina na površini koštanog tkiva, primjećuje se izrazita deformacija zgloba.

Moguće komplikacije i posljedice

Artroza zgloba kolena može biti komplicirana atrofijom mišića i ligamenata, deformacijom donjeg udova. Posljedica bolesti može biti smanjenje ili potpuni gubitak pokretljivosti udova, tj. Invalidnost.

S obzirom na dijagnozu artroze koljena u ranim fazama, otklanjanje uzroka patološkog procesa i adekvatno liječenje, prognoza je povoljna. Provedena terapija omogućava postizanje dugotrajne remisije, međutim, liječenje je obično doživotno. U nedostatku potrebnog liječenja, kao i ako pacijent ne poštuje liječničke recepte, artroza zgloba koljena postaje uzrok invaliditeta.

Kako liječiti artrozu koljena?

Jedinstveni režim liječenja gonarthrosis ne postoji, kao što nema niti jednog lijeka koji bi podjednako pomogao svim ljudima. Pri planiranju taktike liječenja liječnik uzima u obzir starost i stanje pacijenta, stadijum bolesti, težinu sindroma boli i stupanj deformacije zgloba.

Kombinirana terapija je veoma važna za konzervativno liječenje lijekom, pa je potrebno kombinirati liječenje na način da se istodobno riješe nekoliko problema:

  1. Postavite tačnu dijagnozu što je brže moguće. Što prije trebate započeti terapiju, to će povećati šanse za produljenje razdoblja remisije uz minimalno oštećenje hrskavičnog tkiva.
  2. Potrebno je poboljšati prehranu hrskavice kako bi se ubrzao njen oporavak.
  3. Uzimajte lijekove protiv bolova koje vam je propisao ljekar.
  4. Povećajte pokretljivost zglobova.
  5. Jačajte mišiće koji okružuju oštećeni zglob.
  6. Što je više moguće smanjiti pritisak na zglobove kosti i nastojati povećati udaljenost između njih.
  7. Aktivirajte cirkulaciju krvi u području oštećenog zgloba.

Stoga su glavne metode liječenja artroze:

  • NSAID su nesteroidni protuupalni lijekovi koji se propisuju intramuskularno ili intravenski. Lijekovi koji se ubrizgavaju daju duži i jači analgetski efekat. Uključuju lijekove kao što su diklofenak, olfen, diklak, ibuprofen, indometacin, ketoprofen.
  • Chondroprotectors. Takvi pripravci sadrže tvari koje čine matriks hrskavice. Ovi lijekovi su prirodni, dobro ih apsorbiraju tijelo i aktivno potiču sintezu kolagena. Lijekovi koji se koriste za artrozu zgloba koljena opravdano se klasificiraju kao struktura, DONA, alflutop, rumalon, mukozat. Svi su oni sporo djelujući lijekovi koje je potrebno uzimati u dugim kursevima. Neki od njih su dostupni kao injekcijska rješenja. Ovaj oblik primjene je najefikasniji.
  • Hormonski lekovi. Ova grupa lijekova koristi se za intraartikularne injekcije u prisustvu sinovitisa zgloba koljena (upale sinovijalne membrane). Cilj terapije je što prije otkloniti upalu i bol. Loša strana je štetno djelovanje na hrskavicu, veliki broj kontraindikacija i nuspojava. Sintetički najčešći sintetski hormoni za gonarthrosis su: hidrokortizon, kenalog, diprospan.
  • Trljanje. Da biste to učinili, možete koristiti razne vrste gelova, masti i krema. Najvećim dijelom djeluju zagrijavajuće i protuupalno. Svrha njihove upotrebe je pojačati lokalnu cirkulaciju krvi i ublažiti upalu. Najpoznatiji lijekovi ove grupe: apizartron, finalgon, dolobene, feloran, fastum gel, nicoflex.
  • Preparati protiv antenzima. Oni neutraliziraju sintezu određenih enzima i sprečavaju daljnju degeneraciju zglobova. Najpoznatiji lijekovi ove grupe su: Contrique, Ovomin, Gordox. S gonarthrosisom, daju se intraartikularno.
  • Uklanjanje tonusa. Antispazmodici poput midokalma, sirdaluda, tizaluda i drotaverina (no-shpa) mogu ukloniti prekomjernu napetost mišića u oštećenom segmentu. Često se javlja kao kompenzacijska reakcija tijela.
  • Poboljšanje cirkulacije krvi. Vazodilatacijski lijekovi koriste se za smanjenje tonusa intravaskularnih mišića. Takvi lijekovi mogu poboljšati unutarnji protok krvi i poboljšati trofično tkivo koje se nalazi oko zgloba. Za gonartrozu se preporučuju Cavinton, Trental i Actovegin. Upsavit ili askorutin koriste se za jačanje vaskularnih zidova.
  • Hijaluronska kiselina. Prirodna je komponenta zglobnih hrskavica i sinovijalne tečnosti. Zbog toga, njegovo uvođenje u zglob koljena ne izaziva upalu, odbacivanje i druge negativne reakcije. Istovremeno, upotreba lijekova kao što su otrovisk, sinocorm ili hialual, može ublažiti pokrete i ublažiti bol uzrokovanu trenjem zglobnih površina. Uz gonarthrosis, najčešći lijek u ovoj skupini je fermatron.

Autorske metode liječenja gonarthrosis uključuju:

  1. Evdokimova tehnika,
  2. Tehnika Bubnovskog,
  3. Gita tehnika.

Oni imaju različite principe izlaganja, ali bez izuzetka svi su se etablirali kao efikasni načini za održavanje zglobova koljena pogođenih gonarthrosisom.Nažalost, ne govorimo o potpunom oporavku.

Ostale mogućnosti liječenja gonarthrosisom

U posljednjih nekoliko godina, sve su popularnije moderne metode liječenja artroze koljena koje se mogu koristiti i u kombinaciji sa terapijom lijekovima i kao samostalna terapija. U nekim slučajevima mogu ih zamijeniti ili kombinirati sa lijekovima.

Nove metode liječenja artroze koljena:

  • kineziterapija - liječenje zgloba posebnim setom vježbi usmjerenih na terapijski rezultat,
  • ozonska terapija - vrsta fizioterapeutskog tretmana ozonom, koji se unosi u zglob ili se primjenjuje izvana,
  • homeopatija
  • tretman Tiensovim lijekovima - upotreba biološki aktivnih aditiva na prirodnoj osnovi kao liječenje i prevencija bolesti.

Kineziterapija može značajno produžiti aktivnost oštećenih tkiva i zaustaviti napredovanje bolesti. Ova se tehnika temelji na individualnom odabiru za svakog pacijenta složenice takozvanih "ispravnih" pokreta koje pacijent može izvesti samostalno ili pomoću posebnih multifunkcionalnih simulatora i uređaja. Izvođenje ovih vježbi uključuje ne samo mišiće, nego također pomaže u normalizaciji funkcija ligamenata, tetiva, živčanih završetaka, kardiovaskularnog, respiratornog, probavnog i endokrinog sustava.

Kineziterapija doprinosi proizvodnji supstanci poput endorfina u tijelu koje mogu imati analgetski učinak i imati blagotvoran učinak na psihoemocionalno stanje pacijenta. Individualne vježbe, djelujući na mišiće, omogućuju vam:

  • ublažavaju zglobove i kičmu
  • poboljšati protok krvi i limfnu drenažu u zahvaćenim područjima tkiva zgloba koljena,
  • obnavljaju elastičnost ligamenata, njihovu kontraktilnu i trofičku funkciju,
  • poboljšati ishranu i pokretljivost zglobova uopšte,
  • stimulišu regeneraciju hrskavičnog i koštanog tkiva,
  • otkloniti bol.

Ozonska terapija, koja postaje sve popularnija u liječenju artroze zgloba koljena, značajna je zbog svoje jednostavnosti upotrebe, visoke efikasnosti, minimalnih nuspojava i dobre tolerancije.

Ozonska terapija se može koristiti:

  • spolja - upotreba ozonizovanih ulja, masti i antiseptičkih rastvora, balneoterapija, prozračivanje protoka u posebnim plastičnim komorama,
  • parenteralno - ozonirana krv za male i velike autohemoterapije, ubrizgavanje ozona u biološki aktivne tačke, intraartikularna injekcija, davanje intravenski ozonizovanog fiziološkog rastvora, intramuskularna i potkožna primjena.

Skup mjera ozonske terapije odabire se pojedinačno za svakog pacijenta. Parenteralna primjena ozona ima izraženiji efekat i ima niz terapijskih efekata:

  • anestetik
  • protuupalno
  • baktericidno
  • normalizacija mikrocirkulacije krvi,
  • stimulišu obnavljanje zglobova.

Paralelno s ozonom mogu se koristiti glukokortikosteroidni lijekovi i hondroprotektori. Ova kombinacija povećava ljekovita svojstva ovih lijekova i smanjuje njihov negativni utjecaj na hrskavicu.

Kako bi se ublažili bolovi, uvođenje gasa vrši se u području oko patološkog fokusa ili direktno na bolovima, kao i unutar zgloba. Broj bodova za potkožno ubrizgavanje ozona može varirati ovisno o stanju zgloba koljena, jer se u jednom trenutku ubrizgava 2 do 12 ml ozona.

Paralelno s intraartikularnom primjenom ozona, pacijentima se propisuju intravenozne infuzije ozonizirane 0,9% otopine natrijevog klorida (oko 400 ml dnevno). Po pravilu se kurs ozonske terapije sastoji od 10-12 intravenskih primjena i 5-7 intraartikularnih injekcija.Nakon 3-4 postupka pacijentu se poboljšava pokretljivost pogođenog zgloba i sindrom boli se značajno smanjuje. Klinički efekat ozonske terapije može trajati 4–9 meseci.

Kad je zglob očito oštećen i konzervativni tretman ne pomaže, koristi se kirurška intervencija. Ali do toga dolazi izuzetno rijetko. Pogođeni zglob može se zameniti veštačkim (endoprotetici). Ali češće se koristi u III fazi.

Vraća se osovina udova ili ekscizija koštanih promjena (osteotomija). Kroz punkcije kože provodi se artroskopska intervencija. Pukotinama u koljenu uništena hrskavica uklanja se sa zglobova. Tada se uvode lijekovi.

Osteoartritis 2 stepena

Liječenje artroze zgloba koljena 2. stupnja uključuje fizioterapiju i masažu (izvan akutnog perioda), posebnu prehranu, fizioterapijske vježbe i uzimanje lijekova. Veoma je važno smanjiti opterećenje na oštećenom zglobu: ograničite hodanje, izbjegavajte pokrete koji zahtijevaju savijanje koljena. Kod brzo napredujuće artroze indicirana je uporaba posebnih ortoza - ortopedskih sredstava namijenjenih za fiksiranje bolesnog zgloba i ograničavanje njegove pokretljivosti.

    Režim lečenja može uključivati ​​sledeće lekove:
  • hondroprotektori s glukozaminom i hondroitinom (Teraflex, Don, Chondroksid),
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (Nimesulide, Ketorolac, Ibuprofen),
  • intraartikularne injekcije hijaluronske kiseline (Hyastat, Hyalgan Phidia, Sinocrom),
  • injekcije glukokortikosteroidnih hormona (prednizon, hidrokortizon).

Dijeta za pacijente sa artrozom koljena trebala bi sadržavati dovoljnu količinu hrane bogate kolagenom.

    Ovo je:
  • proizvodi sa dodacima za želiranje (žele, žele, žele, sok),
  • hrana dodana pektin
  • riblje ulje.

Gotovo sve voće i bobice sadrže potrebne aminokiseline i minerale za održavanje zdravlja i pokretljivosti zglobova, ali unos ovih proizvoda treba biti ograničen kod pacijenata sa dijabetesom.

Infuzija koprive i limuna

Ova infuzija treba piti oralno 20-30 minuta prije obroka. Jedna doza je 50-80 ml.

    Da biste pripremili infuziju, morate:
  1. Pomiješajte 100 g suhih ili svježih listova koprive sa tri oguljene glave češnjaka,
  2. proći smjesu kroz mlin za meso,
  3. dodajte 4 kašike limunovog soka,
  4. pomiješajte sve, dodajte 250 ml ključale vode i poklopite,
  5. insistirati 4 sata.

Trajanje tretmana ovom metodom je najmanje 60 dana. U prvoj sedmici infuziju treba uzimati 1 put dnevno, u sljedećih 7-10 dana - 2 puta dnevno. Počevši od treće sedmice liječenja broj doza treba povećati do 3 puta dnevno.

Medena mast za zglobove

Ova mast pomaže da se ublaži upala i smanji bol. Prvi rezultat vidljiv je nakon tjedan dana svakodnevnog korištenja, ali za postizanje stabilnog rezultata mora se koristiti u roku od 30-45 dana.

    Za pripremu masti morate:
  • istopiti 2 kašike putera,
  • pomiješajte ulje sa dvije kašike meda i jednom kašikom jabukovog sirćeta 6%,
  • stavite smjesu u hladnjak za očvršćavanje.

Nanesite ovu mast na koljena 2-3 puta dnevno (posljednji put - prije spavanja).

Maslačak kupka

Za takvu kupku koristi se tinktura korijena maslačka. Da biste ga pripremili, trebate pomiješati 120 g sjeckanog korijena maslačka sa 150 ml votke i inzistirati na tamnom mjestu jedan dan. Prije kupanja, sadržaj posude mora se sipati u vodu i miješati. Preporučuje se takvo kupanje 1-2 puta nedeljno. Nakon zahvata bol u koljenima postaje manji, a pokretljivost se postupno obnavlja u zglobovima. Tretman će biti efikasniji ako u vodu dodate 150 g morske soli obogaćene jodom i bromom.

Ekaterina Sergejevna, 48 godina:

„Samo su mi injekcije artritisa pomogle u injekcijama hijaluronske kiseline. Ukroćena Italijanka Gialgan Phidia. Vrlo dobar preparat sa minimalnim nuspojavama i velikom efikasnošću. Sada skoro ne osjećam bol u koljenima, iako prije nisam mogao ni spustiti niz stepenice. "

Aleksandar Dmitrijevič, 56 godina:

„Mislim da je artroza kolena takva bolest da za to nema leka. Možete malo prigušiti bol, ali onda će se ionako vratiti. U periodu egzacerbacija, liječim se fikusom i jeruzalemskom artičokom. Ne pomaže ništa gore od tableta, samo što nema štete za srce i jetru. "

„Dijagnosticirana mi je i artroza kolenskog zgloba 2. stepena. Razlog je najvjerojatnije prekomjerna težina (u to vrijeme sam težio više od 130 kg). Za liječenje je propisana dijeta bez soli, hondroprotektori, protuupalne masti i hormonske injekcije. Sve je izvedeno u skladu sa zadacima - artroza je potpuno završena. "

Artroza zgloba kolena je teška patologija mišićno-koštanog sistema sklona brzom napredovanju. Režim liječenja mora odabrati liječnik nakon što provede sveobuhvatnu dijagnozu i utvrdi stupanj degenerativnih, distrofičnih procesa i deformacija hrskavice i zglobne površine. Prognoza liječenja ovisi o poštivanju liječničkih recepata i pravodobnom pristupu medicinskoj njezi.

Gimnastika sa artrozom koljena

Bilo koja opcija liječenja artroze zgloba koljena treba se provoditi samo prema uputama liječnika. Terapeutska gimnastika podrazumijeva sporo, odmjereno izvođenje vježbi koje isključuju čučnjeve, uvrtanje zgloba, odskakanje. Najbolje je raditi gimnastiku ujutro, sjedeći ili ležeći, tokom 20 minuta, ponavljajući svaku vježbu 10 puta.

  • Ležeći na leđima, možete izvoditi bicikl s vježbama, međutim, noge morate ispraviti paralelno s podom, vršiti kružne pokrete stopala, noge odvesti u stranice, naizmjenično ih kliznuti po podu, istegnuti stopala za 10.
  • Sjedeći na stolici s oborenim nogama - ispravite noge, istovremeno savijajući noge, i držite ovaj položaj, računajući do 10, naizmjenično povucite svako koljeno na stomak rukama i polako se vratite u izvornik.
  • Fokusirajući se na zid, stojeći na podu, izvodite naizmenične ljuljačke nogom napred i nazad.
  • Stavljajući ispravljenu nogu na stolicu, izvodite nagnute pokrete opružne prirode, istovremeno odmarajući ruke na boku, kao da pokušavate da ispravite nogu više.
  • Ležeći na trbuhu, naizmenično podignite ispravljenu nogu i držite je do 3 računa.
  • Sjedeći na podu, raširite noge na bočne strane, pomičući ih po podu, koljena povlačite prema trbuhu dok udišete i na izdisaju ih vratite u prvobitni položaj.

Glavni zadaci medicinske gimnastike su opuštanje mišićnih grčeva koji uzrokuju bol, povećavaju opskrbu krvlju u zglobu, usporavaju napredovanje bolesti i sprečavaju daljnje uništavanje hrskavice. Za vrijeme pogoršanja bolesti zabranjeno je vježbanje.

Kako liječiti masažu artroze?

Korišćenjem metode udaraca (kroz dlan, prste, nabora) kod kuće možete ispraviti bolesni zglob koljena. Važno je znati kako određeni pokreti utiču na deformirajući zglob:

  • Masaža u obliku šljokica utiče na nervne završetke, pospješuje bolju cirkulaciju krvi u bolesnom zglobu.
  • Zahvaljujući udarima kroz pritisnute prste, nastaje pozitivan učinak na tetive, mišiće i sve zglobne komponente. Zbog činjenice da su udari omekšali, aktivnost cirkulacije krvi nastaje bez oštećenja kapilara.
  • Zglob je pritisnut uz dlan, a udarci se nanose na periartikularna mjesta. Tako se povećava funkcionalnost unutrašnjih dijelova spoja.
  • U početku se prsti lako i lagano tapkaju po bolnom zglobu. Kako se stanje poboljšava, snaga udaraca lagano se povećava.Ovaj postupak prati tolerantna bol.

Složeno liječenje ove bolesti uključuje, osim gore opisanih metoda, i strogu dijetu. Zahtijeva adekvatan pristup. Ne treba ići u krajnost. Ali postoji niz ograničenja koja će se morati uzeti u obzir:

  1. Razne kisele i kisele namirnice takođe je potrebno svesti na minimum.
  2. Uklonite životinjske masti iz ishrane.
  3. Odbacite hljeb i peciva (možete jesti smeđi hljeb, ali umjereno), kao i čokoladu i šećer. Ugljikohidrati za oboljele od artroze nisu potrebni. Njihova upotreba utiče na debljanje. A ovo je faktor rizika.
  4. Barem eliminirajte masno meso. Odbijte jesti patku, gusku, janjetinu, svinjetinu.
  5. Ograničite unos soli. Ne samo da se artroza naziva i „solna artroza“. Ljekari savjetuju samo malo dodavanja soli obrocima prije jela, a ne tijekom kuhanja.
  6. Minimizirajte upotrebu začina, posebno vrućih. Doprinose osećaju žeđi i podstiču apetit.
  7. Strogo zabranjena alkoholna pića, pušenje. Barem u procesu terapije.

  • Doručak: zobena kaša u vodi bez ulja i šećera, voćni sok, kuhano jaje
  • Ručak: čaša nemasnog prirodnog jogurta
  • Ručak: pareno meso ili riba, pirjano povrće, čaj bez šećera
  • Grickalica: skuta od sira s orasima, čaša voćnog soka
  • Večera: povrtna salata, jabuka, čaj bez šećera
  • Druga večera: čaša kefira bez masti

Dijeta će pomoći uravnotežiti dijetetičara. Na primjer, nekoliko namirnica koje možete jesti i to je čak dobrodošlo s takvom dijagnozom. Prije svega, to su proizvodi koji sadrže chondoprotectors i kolagen, oni su konstrukcijska osnova za kosti, hrskavicu, ligamente. Dijeta treba da uključi juhu kuvanu od govedine, posebno kosti. Dobrodošli na jelovničko jelo, džem, žele.

Pogledajte video: Bol u koljenu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar