ZENTIVA METFORMIN

Metformin-Zentiva je lijek namijenjen liječenju šećerne bolesti tipa 2 (DM 2). Proizvođač - Sanofi India Ltd. / Zentiva. Pripada klasi biguanida. Osim glavne svrhe, snižava holesterol i suvišne kilograme. Glavni aktivni sastojak je metformin hidroklorid.

Alat pomaže smanjiti proizvodnju glukoze u jetri, odlaže njegovu apsorpciju u probavnom traktu i inhibira sintezu masti. U procesu unosa u mišiće raste osjetljivost na inzulin. Metformin ima pozitivan uticaj na metabolizam lipida. Smanjuje holesterol, LDL, trigliceride. Koncentracija šećera u krvi smanjuje se suzbijanjem stvaranja glukoze. Tokom studija pronađena je stabilizacija ili umjereno smanjenje tjelesne težine.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • tretman dijabetesa tipa 2 kao mono terapija,
  • tretman dijabetesa tipa 2 inzulinom ili drugim lekovima za snižavanje šećera,
  • smanjenje komplikacija kardiovaskularnog sistema kod osoba sa dijabetesom tipa 2,
  • složena terapija u lečenju gojaznosti.

Upute za upotrebu

Lijek je propisan za odrasle i djecu od 10 godina prema sljedećoj šemi:

  1. Monoterapija ili kombinacija sa drugim tabletiranim lijekovima

Terapiju započinju s minimalnim dozama - 500 mg 2-3 puta dnevno. Nakon 1-2 tjedna, ako je potrebno, prilagodite doziranje. Maksimalna doza je 2000-3000 mg u 3 podijeljene doze.

Lijek se pije 500-850 mg 2-3 puta dnevno. Korekcija injekcija insulina.

  1. Osobe s blagim stepenom bubrežne insuficijencije počinju uzimati 500 mg jednom dnevno. Maksimalna doza je 1000 mg 2 puta.
do sadržaja ↑

Kontraindikacije

Lijek je kontraindiciran u sljedećim slučajevima:

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • umjereno / ozbiljno zatajenje bubrega,
  • zatajenje srca
  • ovisnost o alkoholu
  • nedavni srčani udar,
  • zatajenje jetre
  • trudnoća / dojenje

Nuspojave

Metformin dobro podnosi pacijent, ali u nekim slučajevima se primećuju sledeći negativni efekti:

  • smanjena apsorpcija B12 (kod duže upotrebe),
  • gastrointestinalni poremećaji
  • kršenje ukusa
  • kožne reakcije
  • laktacidoza.
do sadržaja ↑

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek nije kompatibilan s etanolom. Insulin, derivati ​​salicilne kiseline, MAO inhibitori, sulfonilureje, nootropici pojačavaju djelovanje metformina. Oralni kontraceptivi, hormoni, diuretici, niacin, fenotiazini smanjuju učinak leka.

Uvjeti i uvjeti skladištenja lijeka

Metformin Zentiva ne zahtijeva posebne uslove čuvanja. Čuva se na temperaturi od 25 stepeni u originalnom pakovanju. Rok trajanja je 3 godine.

Farmakološko tržište ima mnogo lijekova na bazi metformina.

Najpopularnija trgovačka imena:

  • Bagomet, Argentina,
  • Glycomet, Indija,
  • Glukofag, Francuska,
  • Insufor, Turska,
  • Metformin Sandoz, Slovenija / Poljska,
  • Siofor, Njemačka.

Oblik izdavanja, sastav

Tablete, filmom obložene bijelom bojom, su duguljasti, dvokonstičasti, s rizikom da se podijele na obje strane.

1 tab
metformin hidroklorid1000 mg

PRING natrijum karboksimetil škrob - 40 mg, povidon 40 - 80 mg, koloidni silicijum dioksid - 14 mg, kukuruzni škrob - 20 mg, magnezijum stearat - 6 mg.

Sastav filmskog omotača: sefifil 752 bijele boje (hipromeloza - 35-45%, mikrokristalna celuloza - 27-37%, makrogol stearat - 6-10%, titanov dioksid - 18-22%) - 20 mg, makrogol 6000 - 0.23 mg.

10 kom - blisteri (1) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (6) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (9) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijski lek za oralnu upotrebu. Metformin je biguanid sa hipoglikemijskim učinkom, koji određuje smanjenje bazne (post) i postprandijalne (2 sata nakon početka unosa hrane) koncentracije glukoze u plazmi. Za razliku od derivata sulfonilureje, metformin ne potiče lučenje inzulina beta ćelijama gušterače i ne predstavlja rizik od hipoglikemije.

Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Metformin stimulira sintezu unutarćelijskog glikogena, djelujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Metformin blagotvorno deluje na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, LDL i trigliceride.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

U bolesnika u dobi od 10-16 godina koji su liječeni metforminom 1 godinu, pokazatelji kontrole glikemije bili su uporedivi s onima u odrasloj populaciji.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira u probavnom traktu. Sa maks. Postignutim 2,5 sata nakon gutanja. Bioraspoloživost za doze od 500 i 850 mg kod zdravih ljudi je 50-60%. Apsorpcija metformina prilikom gutanja je zasićena i nepotpuna. Pretpostavlja se da je farmakokinetika apsorpcije metformina nelinearna. Kada se metformin koristi u preporučenim dozama i prema preporučenom režimu, Cs u plazmi se postiže u roku od 24-48 sati i obično je manji od 1 µg / ml. C max metformin ne prelazi 5 μg / ml, čak i kada se lijek koristi u maksimalnim dozama.

Jelo smanjuje stupanj i usporava apsorpciju metformina. Nakon gutanja tablete od 850 mg, uočeno je smanjenje C max za 40%, smanjenje AUC od 25% i porast vremena od 35 minuta za postizanje C max.

Metformin se brzo distribuira u tkivima, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metformin prodire do crvenih krvnih zrnaca. C max u krvi je niži od C max u krvnoj plazmi, a postiže se približno istovremeno. Crvena krvna zrnca su, po svemu sudeći, skladište sekundarne distribucije. Prosječni V d je u rasponu od 63-276 litara.

Metformin se izlučuje nepromijenjen bubrezima, metabolizira se vrlo malo, metaboliti nisu identificirani.

Nakon uzimanja lijeka unutar crijeva, izluči se 20-30% tvari koje ne apsorbiraju. Bubrežni klirens metformina je veći od 400 ml / min, što ukazuje na eliminaciju metformina aktivnom glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom. Nakon oralne primjene, T 1/2 je oko 6,5 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, moguća je kumulacija lijeka, što dovodi do povećanja koncentracije metformina u krvnoj plazmi.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega. Dostupni podaci dobiveni u bolesnika s umjerenom bubrežnom insuficijencijom su malobrojni i ne omogućuju pouzdanu procjenu sistemskih učinaka metformina u ovoj podskupini, kao što se može učiniti kod osoba s normalnom bubrežnom funkcijom.

Pacijenti iz djetinjstva. Nakon jednokratne upotrebe metformina u dozi od 500 mg kod djece, otkriven je farmakokinetički profil sličan onome koji je zabilježen kod zdravih odraslih osoba. Nakon opetovane upotrebe metformina u dozi od 500 mg 2 puta / dan tokom 7 dana kod djece, smanjuju se C max i AUC 0-t
otprilike 33% odnosno 40%, u usporedbi s vrijednostima ovih parametara u odraslih bolesnika s dijabetesom koji su primali metformin u dozi od 500 mg 2 puta dnevno tijekom 14 dana. Budući da se doza lijeka odabire pojedinačno, ovisno o razini glikemije, ti podaci imaju ograničenu kliničku vrijednost.

Doziranje i primjena

Lijek se uzima oralno. Tablete treba uzimati cijele za vrijeme ili neposredno nakon obroka s malom količinom tekućine.

Lijek Metformin Zentiva treba uzimati svakodnevno, bez prekida. Ako se liječenje prekine, pacijent treba obavijestiti liječnika.

Monoterapija i kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima

Početna doza u pravilu je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Nakon 10-15 dana upotrebe, doza se mora prilagoditi uzimajući u obzir rezultate mjerenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi. Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

Doza održavanja obično je 1500-2000 mg / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prebaciti sa uzimanja metforminskih tableta u dozi od 500 mg na uzimanje tableta metformina u dozi od 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je
3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju da planirate prijelaz s uzimanja drugog hipoglikemijskog sredstva: morate prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s primjenom Metformina Zentiva u gore navedenoj dozi.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Početna doza Metformina Zentiva u pravilu je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Metformin se može koristiti u bolesnika sa umerenim oštećenjem bubrega (CC 45-59 ml / min, GFR 45-59 ml / min / 1,73 m 2 telesne površine) samo u nedostatku drugih stanja koja mogu povećati rizik od laktacidoze, i pod sljedećim uvjetima prilagođavanja doze: početna doza Metformina Zentiva je 500 mg ili 850 mg 1 put / dan.

Maksimalna doza je 1000 mg / dan, podijeljeno u 2 doze. Potrebno je pažljivo praćenje bubrežne funkcije (svakih 3-6 mjeseci).

Ako je QC 2 tjelesne površine, Metformin Zentiva treba odmah prekinuti.

Stariji pacijenti

Zbog mogućeg oštećenja bubrežne funkcije, dozu lijeka Metformin Zentiva u starijih bolesnika treba odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (odrediti koncentraciju kreatinina u krvnom serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Djeca i tinejdžeri

U djece starije od 10 godina lijek Metformin Zentiva može se upotrebljavati kao monoterapija i u kombinaciji s inzulinom. Početna doza u pravilu je 500 mg ili 850 mg 1 put / dan nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu pokazatelja koncentracije glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Predoziranje

Simptomi: kada se primjenjuje u dozi od 85 g (42,5 puta više od maksimalne dnevne doze), nije primijećen razvoj hipoglikemije. Uz predoziranje metforminom, može se razviti laktatna acidoza. Laktacidoza je hitno stanje i zahteva bolničko bolničko lečenje. Uzrok razvoja laktacidoze može biti i nagomilavanje lijeka zbog oslabljene funkcije bubrega.

Najraniji simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, snižavanje tjelesne temperature, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, a nakon toga mogu se pojaviti brzo disanje, vrtoglavica, oslabljena svijest i razvoj kome.

Na pozadini predoziranja metforminom može doći do pankreatitisa.

Liječenje: u slučaju znakova laktacidoze liječenje metforminom treba odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati, utvrditi koncentraciju mliječne kiseline u krvnoj plazmi i potvrditi dijagnozu. Najefikasnija procedura uklanjanja mliječne kiseline i metformina iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje.

Interakcija s drugim l / s

Radioaktivna sredstva koja sadrže jod

Intravaskularna primjena radioaktivnih sredstava koja sadrže jod može dovesti do razvoja funkcionalnog zatajenja bubrega, povećavajući nagomilavanje metformina i rizik od laktacidoze. U bolesnika s GFR-om> 60 ml / min / 1,73 m2 tjelesne površine metformin treba prekinuti prije ili tijekom rendgenskog pregleda i ne obnoviti se u roku od 48 sati nakon završetka, pod uvjetom da se potvrdi normalna funkcija bubrega. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega umjerene težine (GFR 45-60 ml / min / 1,73 m 2) upotrebu metformina treba prekinuti 48 sati prije primjene kontrastnog sredstva koji sadrži jod i nastaviti najkasnije 48 sati nakon završetka studije i tek nakon ponovne procjene bubrežna funkcija u nedostatku znakova njenog pogoršanja.

Kod akutne alkoholske intoksikacije povećava se rizik od nastanka laktacidoze, posebno u slučaju gladovanja ili neuhranjenosti, nakon niskokalorične dijete ili zatajenja jetre. Dok se uzima droga, treba izbegavati alkohol i lekove koji sadrže etanol.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog zaustavljanja, potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Klorpromazin kada se uzima u visokim dozama (100 mg / danu) povećava koncentraciju glukoze u krvi, smanjujući oslobađanje inzulina. U liječenju antipsihoticima i nakon prekida njihove primjene potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

GCS sistemskog i lokalnog djelovanja smanjuje toleranciju na glukozu, povećava koncentraciju glukoze u krvi, ponekad uzrokujući ketozu. Pri liječenju kortikosteroida i nakon prestanka njihovog unosa potrebno je prilagoditi dozu metformina pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Diuretici (posebno petlje)

Istodobna primjena "petlji" diuretika može dovesti do razvoja laktacidoze zbog mogućeg funkcionalnog zatajenja bubrega. Metformin se ne treba prepisivati ​​pacijentima ako je CC ispod 60 ml / min.

Beta 2 -adrenomimetici u obliku injekcija

Beta 2 -adrenergički agonisti povećavaju koncentraciju glukoze u krvi zbog stimulacije P2-adrenoreceptora. U tom slučaju, preporučljivo je redovno pratiti koncentraciju glukoze u krvi. Po potrebi se preporučuje insulin.

Istovremenom primjenom gore navedenih lijekova, doza metformina može se prilagoditi tijekom liječenja ili nakon njegovog prestanka.

Antihipertenzivni lijekovi, osim ACE inhibitora, mogu promijeniti koncentraciju glukoze u krvi. Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina.

Derivati ​​sulfonilureje, inzulina i akarboze

Istodobnom primjenom metformina moguć je razvoj hipoglikemije.

Istodobnom primjenom metformina moguć je razvoj hipoglikemije.

Povećava apsorpciju i povećava C max metformina.

Kationski lijekovi

Amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim i vankomicin, izlučeni bubrežnim tubulama, nadmeću se sa metforminom za cevaste transportne sisteme i mogu dovesti do povećanja C max do 60%.

Hipoglikemijski učinak metformina može se smanjiti fenotiazinima, glukagonom, estrogenima, uključujući oralne kontraceptive, fenitoin, simpatomimetike, nikotinsku kiselinu, izoniazid, sporo blokatore kalcijevih kanala.

Levotiroksin može smanjiti hipoglikemijski učinak metformina. Preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi, posebno tijekom započinjanja ili prestanka terapije štitnjačnim hormonima, a po potrebi dozu metformina treba prilagoditi.

Istodobnom primjenom metformina s NSAID-om, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, derivatima fibroične kiseline, ciklofosfamidom, probenecidom, kloramfenikolom, sulfonamidnim antimikrobnim sredstvima, moguće je povećati hipoglikemijski učinak metformina.

U zdravih dobrovoljaca u studijama o jednoj dozi metformina i propranolola, kao i metformina i ibuprofena, nije došlo do promjene njihovih farmakokinetičkih parametara.

Metformin može smanjiti terapijski učinak antikoagulantskog fenprokumona. Kada se koriste zajedno, preporučuje se pažljivo praćenje MHO-a.

Tokom trudnoće i dojenja

Nekontrolirani dijabetes tokom trudnoće povezan je s povećanim rizikom od urođenih malformacija i perinatalne smrtnosti. Ograničena količina podataka sugerira da uzimanje metformina u trudnica ne povećava rizik od razvoja urođenih malformacija fetusa. Studije na životinjama nisu pokazale štetne efekte na trudnoću, razvoj embrija ili ploda, tijek porođaja i postnatalni razvoj.

Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće na pozadini uzimanja metformina, lijek treba prekinuti i propisati terapiju inzulinom.

Potrebno je održavati razinu glukoze u krvi na razini koja je najbliža normalnoj kako bi se smanjio rizik od malformacija u plodu.

Metformin prelazi u majčino mlijeko. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi / novorođenčadi dok su uzimale metformin. Međutim, zbog ograničenih podataka, primjena lijeka tijekom dojenja nije preporučljiva. Odluku o prekidu dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava kod bebe.

Nuspojave

Kada se koristi Metformin, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave koje su prema MedDRA klasifikaciji podijeljene u klase u organskom sustavu. Utvrđivanje učestalosti nuspojava prema klasifikaciji SZO: vrlo često (≥10%), često (≥1% i iz krvi i limfnog sistema: učestalost nije poznata - hemolitička anemija.

Sa strane metabolizma i prehrane: vrlo rijetko - laktacidoza, smanjena apsorpcija vitamina B 12 u bolesnika sa megaloblastičnom anemijom, učestalost je nepoznata - periferna neuropatija kod pacijenata s nedostatkom vitamina B 12.

Iz živčanog sistema: često - distorzija ukusa, frekvencija nepoznata - encefalopatija.

Iz probavnog trakta: vrlo često - mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, gubitak apetita. Ovi neželjeni efekti najčešće se javljaju tokom započinjanja terapije i u većini slučajeva rješavaju se sami. Da biste spriječili njihovu pojavu, preporučuje se uzimanje dnevne doze metformina za 2 ili 3 doze za vrijeme ili nakon obroka. Polagano povećanje doze lijeka može pomoći poboljšanju tolerancije iz gastrointestinalnog trakta.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: vrlo rijetko - eritem, svrab na koži, urtikarija, nepoznata frekvencija - fotosenzibilnost.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: vrlo rijetko - pojačana aktivnost jetrenih transaminaza ili hepatitisa, nestajanje nakon povlačenja lijeka.

Utjecaj na rezultate laboratorijskih i instrumentalnih studija: učestalost je nepoznata - smanjenje koncentracije TSH u plazmi kod pacijenata s hipotireozom, hipomagnezijom na pozadini proljeva.

Djeca i tinejdžeri

Objavljeni podaci, podaci o korištenju nakon registracije, kao i rezultati kontroliranih kliničkih ispitivanja u ograničenoj populaciji djece u grupi od 10-16 godina koja su liječena metforminom 1 godinu, pokazuju da su štetni događaji kod djece slične prirode i težine onima u odrasli pacijenti.

Posebna uputstva

Laktacidoza je rijetka, ali ozbiljna (visoka smrtnost u nedostatku neposrednog liječenja), metabolička komplikacija koja može nastati kao rezultat nakupljanja metformina. Postoje izvještaji o slučajevima laktacidoze tijekom liječenja metforminom kod bolesnika sa šećernom bolešću i s ozbiljnim oštećenjem bubrega ili akutnim oštećenjem bubrežne funkcije. Posebnu pažnju treba posvetiti situacijama u kojima može doći do disfunkcije bubrega, na primjer, u slučaju dehidracije (s jakom proljevom ili povraćanjem) ili na početku antihipertenzivne terapije ili terapije diuretikom (posebno „loopback“), kao i na početku terapije NSAID-om. U slučaju ovih akutnih stanja terapiju Metforminom Zentiva treba privremeno prekinuti.

Treba uzeti u obzir i druge povezane faktore rizika, poput dekompenziranog šećerne bolesti, ketoze, dugog posta, prekomjernog konzumiranja alkohola, zatajenja jetre i bilo kojeg stanja povezanog s teškom hipoksijom (na primjer, zatajenje srca sa nestabilnom hemodinamikom, respiratorno zatajenje, akutni infarkt miokarda )

Rizik od laktacidoze treba razmotriti kada se pojave nespecifični simptomi, poput mišićnih grčeva, dispeptičnih poremećaja, bolova u trbuhu i teške astenije. Pacijente treba uputiti da odmah obavijeste svog liječnika o pojavi ovih simptoma, posebno ako je pacijent prethodno dobro podnio terapiju metforminom. U ovom slučaju terapiju Metforminom Zentiva treba prekinuti, barem privremeno, dok se ne razjasni situacija. O pitanju nastavka terapije mora se odlučivati ​​pojedinačno, uzimajući u obzir omjer koristi i rizika, kao i uzimajući u obzir stanje bubrežne funkcije kod ovog pacijenta.

Dijagnoza: laktatnu acidozu karakteriše acidotična kratkoća daha, bol u trbuhu, hipotermija, praćena komom. Laboratorijski pokazatelji uključuju: smanjenje pH krvi (manje od 7,25), koncentraciju mliječne kiseline u krvnoj plazmi iznad 5 mmol / l, te povećani anionski jaz i omjer laktata / piruvata. Ako se sumnja na metaboličku acidozu, potrebno je prestati uzimati metformin i odmah hospitalizirati pacijenta.

Liječnici trebaju informirati pacijente o riziku od laktične acidoze i njenih simptoma.

Morate prestati uzimati lijek Metformin Zentiva 48 sati prije planirane hirurške intervencije pod anestezijom, spinalnom ili epiduralnom anestezijom. Terapija se može nastaviti ne ranije od 48 sati nakon operacije ili nakon obnavljanja unosa hrane i samo sa normalnom funkcijom bubrega.

Jer metformin se izlučuje bubrezima, QC indikator treba pratiti pre početka terapije, a zatim redovno:

- najmanje jednom godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega,

- najmanje 2-4 puta godišnje u bolesnika s vrijednošću CC na donjoj granici normale i u starijih bolesnika.

Sa tjelesnim površinama KK 2) upotreba lijeka Metformin Zentiva kontraindicirana je.

Pogoršanje rada bubrega kod starijih bolesnika često je asimptomatsko.

Poseban oprez treba biti oprezan u slučaju oštećenja bubrežne funkcije u slučaju dehidracije ili uz istodobnu upotrebu antihipertenzivnih lekova, diuretika (posebno „petlje“) ili NSAID. U tim se slučajevima također preporučuje provjeriti stanje bubrežne funkcije prije nego što započnete terapiju Metforminom Zentiva.

Pacijenti sa zatajenjem srca imaju veći rizik od razvoja hipoksije i zatajenja bubrega. U bolesnika sa stabilnom hroničnom srčanom insuficijencijom, lijek Metformin Zentiva može se koristiti pod redovitim nadzorom rada srca i rada bubrega.

Primjena lijeka Metformin Zentiva kontraindicirana je kod pacijenata s akutnim ili kroničnim zatajenjem srca s nestabilnom hemodinamikom.

Metformin nije utjecao na reproduktivnu funkciju mužjaka ili ženki štakora kad se primjenjuje u dozama do 600 mg / kg / danu, što je približno 3 puta više od maksimalne preporučene dnevne doze za ljude u usporedbi s površinom tijela.

Djeca i tinejdžeri

Dijagnoza šećerne bolesti tipa 2 treba potvrditi prije početka liječenja Metforminom Zentiva.

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima koja su trajala godinu dana, nije pronađen učinak metformina na rast i pubertet djece. Međutim, zbog nedostatka dugoročnih podataka, preporučuje se pažljivo nadzirati naknadni učinak metformina na ove parametre u djece koja uzimaju Metformin Zentiva, posebno kod djece u dobi od 10-12 godina.

Ostale mjere opreza

- Pacijenti bi trebali pridržavati dijetu sa redovnim unosom ugljikohidrata tijekom dana. Bolesnici s prekomjernom težinom trebali bi nastaviti pridržavati se niskokalorične prehrane (ali ne manje od 1000 kcal dnevno).

- Trebalo bi redovno obavljati laboratorijske testove za kontrolu dijabetesa.

-Metformin ne izaziva hipoglikemiju tijekom monoterapije, međutim, preporučuje se oprez kad se koristi u kombinaciji s inzulinom ili drugim hipoglikemijskim agensima (na primjer, sulfonilureja, repaglinid).

- Dugotrajna terapija metforminom praćena je smanjenjem koncentracije vitamina B 12 u krvnoj plazmi što može izazvati perifernu neuropatiju. Preporučuje se redovno praćenje koncentracija vitamina B 12 u plazmi.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Upotreba lijeka Metformin Zentiva kao monoterapija ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima.

Kada se kombinira Metformin Zentiva s drugim hipoglikemijskim lijekovima (uključujući sulfonilureje, inzulin, meglitinide), potrebno je upozoriti pacijente na mogućnost razvoja hipoglikemijskih stanja u kojima se smanjuje sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju. i brze psihomotorne reakcije.

Metformin za mršavljenje: upute za upotrebu, pregledi i koliko to košta?

Kada poštivanje posebnih programa koji pomažu smanjenju suvišne težine ne daju vidljive rezultate, mnogi ljudi počinju koristiti lijekove koji pomažu da izgube kilograme.

Jedan od ovih lijekova je Metformin, koji ne samo da se efikasno bori protiv viška kilograma, već i poboljšava metabolizam i poboljšava rad unutrašnjih organa.

Međutim, mnogi su zainteresirani kako uzimati Metformin za mršavljenje kako bi se postigli vidljivi rezultati i održao učinak.

Šta je metformin?

Metformin - lijek, koji se takođe naziva Glucofage, dostupan je u obliku tableta i koristi se za snižavanje šećera u krvi. Često se koristi za liječenje bolesti poput dijabetesa.

Lijek ima sljedeća terapijska svojstva na ljudskom tijelu:

  • Eliminira loš kolesterol i sprečava nastanak ateroskleroze
  • Sprječava nastanak bolesti poput moždanog udara zbog progresije dijabetesa
  • Koristi se za sprečavanje razvoja dijabetesa
  • Suzbijanje apetita

Lijek ima nuspojave i zahtijeva posebne testove i medicinski savjet kako bi se propisala ispravna doza lijeka.

Koliko uzeti?

Koliko vam je potrebno da uzmete ovu supstancu da biste postigli rezultat?

Za liječenje bolesti dijabetesu se dodjeljuje pojedinačna doza za svakog pacijenta.

Najčešće je standardna doza lijeka 2 tablete dnevno ujutro i navečer. Lijek se koristi uz obroke.

Tabletu treba ispirati s mnogo vode. Ovisno o stupnju bolesti, moguće je povećanje doze lijeka koje je propisao liječnik. Ova vrsta lijeka se ne koristi starijim od 20 godina.

Mogu li smršaviti dok uzimam Metformin?

Upotreba lijeka smanjuje apsorpciju šećera i smanjuje stvaranje masnog tkiva. Naravno da možete smršaviti, ali može se pokazati dug put ako ne slijedite sva pravila.

Da bi smanjio težinu, lek ima sledeći pozitivan uticaj na organizam:

  • Smanjuje apsorpciju ugljikohidrata i uklanja ih prirodnim putem
  • Oksidira masne kiseline i inhibira njihovu apsorpciju
  • Eliminira višak kilograma pretvaranjem masnih ćelija u energiju za tijelo
  • Potiče djelomični unos glukoze u mišićno tkivo
  • Eliminira osjećaj stalne gladi.

Trebali biste znati da lijek sam po sebi ne može ukloniti suvišne kilograme. Da biste to učinili, prvo morate poštovati pravilnu ishranu, a smanjiti potrošnju štetne hrane. Takođe je vrlo važno izvoditi osnovne fizičke vežbe koje će vam pomoći u održavanju i jačanju rezultata.

Kako Metformin pomaže u gubitku kilograma?

  • Korištenje Metformina smanjuje apsorpciju šećera i pojačava metabolizam, Kao rezultat toga, masne naslage se razgrađuju na manje čestice, čiji se dio pretvara u energiju, ostatak masnih čestica se odstranjuje iz tijela.
  • Uz to, ugljikohidrati koje čovjek konzumira obloženi su u neku vrstu školjke, što sprečava njihovu probavu, tj. kao rezultat toga, ugljeni hidrati se izlučuju iz organizma.
  • Lijek pomaže eliminaciji lošeg holesterola, koji ulazi u tijelo zajedno s bezvrijednom hranom i poboljšava transport hranjivih sastojaka do unutrašnjih organa, poboljšavajući tako njihovu funkciju.
  • Pravilna prehrana pomaže u sprečavanju ulaska štetnih materija u organizam. i nakupljanje masnih stanica, te upotreba lijeka uklanja višak kilograma.

Kako piti Metformin za mršavljenje?

Vrlo često se upotreba lijeka odvija bez recepta liječnika, pa bi prvo trebali koristiti najnižu dozu lijeka.

Prvi put 10 dana preporučuje se upotreba ne više od dve tablete dnevno, ujutro i uveče. Alat se uzima nakon obroka, trebate piti tabletu s puno vode.

Izbacite hranu kao što su:

  • Slatko
  • Masna.
  • Prženo.
  • Floury.
  • Alkohol
  • Masno meso i riba.
  • Gazirana pića.
  • Dimljeno meso.
  • Proizvodi za kobasice.
  • Konzervirana hrana.

Nakon nekoliko tjedana standardne doze lijeka, moguće je povećati dozu na tri tablete dnevno. Tijek upotrebe lijeka nije veći od jednog mjeseca, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od najmanje tri mjeseca. Ako uzimate Metformin duže vrijeme, može doći do ovisnosti i smanjenja rezultata.

Zentiva metformin

Metformin zentiva aktivno se koristi u medicinskoj praksi kao jedan od lijekova protiv dijabetesa tipa 2. Danas, farmaceutska industrija proizvodi veliki broj različitih lijekova za snižavanje šećera, a metformin zentiva jedan je od njih.

Jedna od glavnih prednosti lijeka je ta da, za razliku od lijekova koji potječu od sulfonilureje, on ne uzrokuje hipoglikemiju. Ovo svojstvo se objašnjava činjenicom da Metformin nije stimulans lučenja inzulina od strane beta-ćelija pankreasa.

Upute za upotrebu

Tablete se uzimaju oralno. Ne preporučuje se žvakanje ili rezanje tableta. Terapeutski kurs izračunava se na dnevnom unosu lijeka, u trajanju od 1 mjeseca.

Doziranje za odrasle:

  • Preporučuje se započinjati s dozom od 500 mg, s maksimalnom dnevnom dozom od 1,5 g,
  • postepeno, nakon 10 dana, doziranje se povećava za 850 mg 2-3 puta dnevno ili do 1000 mg, s maksimalnom dnevnom dozom od 3 g.

U nekim je slučajevima odmah dopušten prijelaz s 500 mg na 1000 mg. Proračun doze i tijeka provodi liječnik, ovisno o stanju pacijenta.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Tijekom terapije Metforminom Zentiva, pretili pacijenti osjećaju smanjenje tjelesne težine ili njegovu stabilizaciju!

Metformin Richter

Metformin-Richter tablete treba uzimati cijele za vrijeme obroka ili odmah nakon obroka, te ih ispirati s malom količinom tekućine (čaša vode). Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze.

Zbog povećanog rizika od laktacidoze, dozu treba smanjiti kod teških metaboličkih poremećaja.

Sastav, obrasci za puštanje

Lijek je u tabletama sa koncentracijom metformina: 500, 850 ili 1000 mg.

Pridružene komponente: natrijum karboksimetil škrob, povidon-40, aerosil, kukuruzni škrob, E-572.

Komponente za premazivanje filma: Sepifilm-752 (bijeli) Macrogol-6000.

500 mg - okrugle, konveksne s obje strane, prekrivene bijelim zaštitnim slojem.

850 mg i 1000 mg su izduženi, konveksni, u bijeloj prevlaci. Na jednoj od površina tableta od 500 mg nalazi se razdjelna traka koja olakšava razbijanje, a na preparat od 1000 mg nanosi se na obje strane.

Pakirano u blister ploče od 10 kom. U pakovanju debelog kartona - 3/6/9 ploča zajedno s vodičem s opisom.

Ljekovita svojstva

Lijek je namijenjen oralnoj primjeni. Učinak za snižavanje šećera pruža njegov glavni spoj - metformin. Supstanca je uključena u skupinu biguanida - spojeva s hipoglikemijskim svojstvima koji mogu regulirati sadržaj glikemije u tijelu. Razlikuje se od ostalih derivata sulfoniluree po tome što ne utječe na stanice otočića Langerhansa koji sintetiraju endogeni inzulin, i stoga ne pridonosi nastanku hipoglikemije.

Nakon prodiranja u tijelo, pojačava osjetljivost receptora na inzulin i aktivira preradu glukoze. Uz to, inhibira stvaranje tvari u jetri suzbijajući mehanizme glikogenolize, glukoneogeneze i blokira njegovu apsorpciju u probavnom traktu.

Metformin poboljšava prolazak glukoze, blagotvorno utječe na omjer štetnog i korisnog kolesterola. Gotovo da nema učinka na skup viška kilograma.

Tvar se apsorbira u probavnom traktu, njegova najveća koncentracija u krvi formira se nakon 2-2.5 sati. Stopa asimilacije može pasti zbog unosa hrane, jer se usporavanje apsorpcije usporava. Metformin gotovo ne reagira s proteinima plazme, ali može proći unutar crvenih krvnih zrnaca.

Supstanca gotovo da ne stvara metaboličke spojeve, izlučuje se bubrezima u gotovo istom obliku.

Međusobno interakcije lijekova

Prosječna cijena: 500 mg: (30 kom.) - 133 rub., (60 kom.) - 139 rub. 850 mg: (30 kom.) - 113 rub., (60 kom.) - 178 rub. 1000 mg: (30 kom.) -153 rub., (60 kom.) - 210 rub.

Kontrola glikemije primjenom Metformina Zentiva treba uzeti u obzir karakteristike kombinacije s drugim lijekovima. U suprotnom, istodobna primjena lijekova različitog svojstva može dovesti do nepredvidivih reakcija i razvoja teških nuspojava.

Tablete je kontraindicirano piti s kontrastnim sredstvima koja sadrže jod. Proizvođači preporučuju prekid primjene metformina dva dana prije rendgenskih pregleda. Prijem životopisa dozvoljen je nakon završetka procedura, takođe nakon dva dana. Ako pacijent ignorira kontraindikacije, rezultat interakcije lijekova bit će funkcionalno zatajenje bubrega, što će dovesti do nakupljanja metformina u tijelu i uzrokovati opasno po život stanje - laktičnu acidozu.

Neželjene kombinacije

Alkohol Uzimanje tableta u pozadini akutnog trovanja alkoholom doprinosi stvaranju laktacidoze. Prijeteće stanje očituje se osobito ozbiljno ako pacijent gladuje ili se loše hrani (dijeta, post) ili ima funkcionalne poremećaje jetre / bubrega. Kako ne biste izazvali ozbiljno pogoršanje zdravlja, dok uzimate Metformin, morate isključiti unos pića s alkoholom, lijekova s ​​etanolom.

Kombinacija metformina s drugim lijekovima za koje je potrebna kontrola simptoma

  • Danazol: nepoželjno je kombinovati sa metforminom zbog mogućeg hiperglikemijskog efekta. Ako nije moguće otkazati Danazol, dozu metformina treba neprestano nadzirati i prilagođavati u skladu s pokazateljima šećera.
  • Klorpromazin je u stanju povećati glikemiju u velikim dozama, inhibirajući oslobađanje inzulina.
  • GCS smanjuje toleranciju na glukozu, povećava glikemiju, u nekim slučajevima može izazvati ketozu. Tijekom primjene GCS-a i nakon njihovog ukidanja, trebate promijeniti režim doziranja metformina.
  • Diuretici Zajednička primena može izazvati laktičnu acidozu usled smanjenja bubrežne funkcije.
  • Β2-adrenergički agonisti delujući na odgovarajuće receptore povećavaju sadržaj glukoze u krvi. Potrebno je stalno provjeravati dozu metformina ili ga zamjenjivati ​​inzulinom.
  • Lijekovi sa sulfonilurejom, inzulinama i salicilatima prilikom interakcije sa tabletama Zentiva pojačavaju hipoglikemijski efekat.
  • Nifedipin pojačava apsorpciju metformina i povećava njegovu koncentraciju u tijelu.
  • Lijekovi kationske skupine, zbog činjenice da se izlučuju bubrežnim tubulima, ulaze u konkurenciju s metforminom i zbog toga su u stanju značajno povećati njegov sadržaj.
  • Djelovanje Metformina Zentiva je oslabljeno pod utjecajem fenozitina, estrogena (uključujući i kao dio oralnih kontraceptiva), simpatomimetika, nikotinske kiseline, BKK, anti-TB agensa Isoniazid.
  • Pojačano djelovanje tableta s metforminom može se primijetiti kad ih kombiniraju s NSAID-om, MAOI, antibiotikom Oxytetracyclin, fibratima, ciklofosfamidom, sulfonamidima.
  • Lijekovi mogu oslabiti učinak Fenprokumona.

Nuspojave

Kontrola glikemije uz pomoć Metformin Zentiva tableta može biti praćena neželjenim efektima u obliku različitih poremećaja:

  • Krv i limfa: hemolitična anemija.
  • Metabolizam i ishrana: laktična acidoza, oslabljena apsorpcija cijanokobalamina kod pacijenata s p12-foliofikatološkom insuficijencijom B12. Također, nije isključena pojava periferne nefrompatije kod bolesnika s nedostatkom vita. B12.
  • NS: disgeuzija, encefalopatija.
  • Gastrointestinalni trakt: mučnina, povraćanja, proliv, bolovi u trbuhu, smanjena želja za jelom. Neželjeni efekti najčešće se javljaju na početku liječenja, a zatim postepeno nestaju jer se tablete i dalje uzimaju. Da biste spriječili njihov izgled, dnevnu dozu preporučuje se podijeliti u 2-3 doze i piti za vrijeme ili nakon jela. Ova tehnika osigurat će postepeno prodiranje lijeka u stanice i doprinijeti mekšoj percepciji tijela.
  • Slojevi kože i s / c dermisa: svrab, urtikarija, eritem, kod nekih pacijenata - povećana osjetljivost kože na sunčevo i UV zračenje.
  • Jetra: ponekad porast aktivnosti enzima koji nestaju nakon prestanka kursa, hepatitisa.
  • Podaci laboratorijskih ispitivanja: smanjenje sadržaja TT hormona štitnjače u bolesnika sa hipotireozom, hipomagnezijom zbog proliva.

Analozi Metformin

Ako je potrebno, možete koristiti lijekove koji imaju sličan sastav sa Metforminom, uključujući sljedeće:

  • Novo Formin.
  • Siofor.
  • Gliformin
  • Glukofag.
  • Glyminfor.
  • Formin.
  • Glycon.
  • Sofamet.
  • Metospanin.

Bez obzira na vrstu analognog lijeka, potrebno je detaljno proučiti upute i upoznati se sa nuspojavama.

Za smanjenje težine jednog lijeka neće biti dovoljno. Da bi se dobio vidljiv rezultat, potrebno je sveobuhvatno pristupiti problemu. Korištenje Metformina omogućava vam da započnete proces cijepanja masnih naslaga, međutim, u slučaju nepoštivanja prehrane i fizičke aktivnosti, ovaj lijek neće biti učinkovit.

Recenzije ljudi o metforminu:

Metformin zentiva za mršavljenje, upute

Ako ove ćelije postanu otporne, to jest na inzulin neosjetljive, tada ne mogu primiti glukozu iz krvi. Oralni hipoglikemijski agensi, osim inzulina. Vrlo rijetko kožne reakcije, uključujući eritem, pruritus, urtikariju.

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinskim salicilatima, MAO inhibitorima, inhibitorima oksitetraciklina ACE, s klofibratomiciklofosfamidom, može se pojačati hipoglikemijski učinak metformina.

Ispada da je začaran ciklus koji rezultira gojaznošću, inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinizmom.

Međutim, ne postoje podaci o učincima rasta metformina na rast i puberteta s dužim gubitkom kilograma metformina, stoga se preporučuje pažljivo praćenje tih parametara u djece koja su liječena metforminom, posebno tijekom puberteta.

Metformin: upute za upotrebu za gubitak kilograma

Šta može zamijeniti Siofor? Učinak lijeka koji smanjuje šećer je jasno vidljiv i primijećen je kod svih bolesnika. Filmsko obložene tablete.

Nakon uzimanja metforminskih tableta možete konzumirati alkohol umjereno gotovo odmah, nije potrebno čekati. Možete pohađati tečajeve vitamina B12 jednom godišnje kako biste spriječili nedostatak tokom kontinuiranog liječenja metforminom.

Ova situacija se razvila s Metforminom, koji je prvenstveno namijenjen održavanju normalne razine šećera kod dijabetesa. Naravno, s izuzetkom slučajeva kada višak kilograma prati dijabetes. Za smanjenje komplikacija dijabetesa kod odraslih bolesnika sa prekomjernom težinom dijabetesa tipa 2 kao prvorazrednog lijeka s neučinkovitošću dijetalne terapije.

Metformin: recenzije gubitka kilograma

Siofor za mršavljenje Siofor i druge metforminske tablete mogu se uzimati za mršavljenje ne samo za pacijente sa dijabetesom tipa 2, već i za zdrave ljude. Gore na ovoj stranici pročitajte kakav bi trebao biti režim doziranja kako biste izbjegli dijareju, nadimanje, nadimanje i ostale nuspojave.

Kao rezultat toga, u kratkom periodu dodala sam skoro 20 kg. Koja je maksimalna doza dnevno? Ne koristiti prije operacije i u roku od dva dana nakon što su izvedeni. Zentiva Slovačka Imajte na umu da originalni lijek nije Siofor, već glukofag.

Metforminske tablete imaju koristi i štete za tijelo

"Metformin" je oralni hipoglikemijski agens indiciran za upotrebu u liječenju šećerne bolesti tipa 2.

Koji je oblik i sastav otpuštanja metformina?

Aktivni hemijski spoj je metformin hidroklorid, čiji je sadržaj 500 miligrama. Pomoćne tvari su: talk, povidon K90, osim toga, krospovidon, kukuruzni škrob, titanijum dioksid, magnezijum stearat, makrogol 6000.

Lijek Metformin dostupan je u tabletama, okrugla su oblika i bijele su boje. Dostavlja se u blisterima od 10 komada. Prodaju se lijekovi na recept.

Šta je Metformin mehanizam delovanja?

Metformin spada u skupinu biguanida i ima karakteristična farmakološka djelovanja usmjerena na snižavanje i stabilizaciju razine glukoze u krvotoku, a da pritom ne utječe značajno na sintezu inzulina.

Metforminske tablete mogu poboljšati procese unošenja i iskorištavanja glukoze u perifernim tkivima, posebno u mišićima, što dovodi do smanjenja razine ugljikohidrata. Važno je zapamtiti da će za učinkovito korištenje šećera biti potrebna dovoljna količina tjelesne aktivnosti.

Lijek suzbija procese biološke sinteze ugljikohidrata u jetri što pozitivno utječe na sadržaj ne samo glukoze, već i opasnih triglicerida. Normalizacija nivoa lipida pozitivno utiče na tok dijabetesa, sprečavajući razvoj komplikacija.

Metformin pomaže smanjiti i stabilizirati tjelesnu težinu pacijenta. Istina, to ne eliminira potrebu pridržavanja posebne prehrane sa smanjenim sadržajem ugljikohidrata i masti.

Lijek ima fibrinolitički učinak, čiji je uzrok djelomična blokada inhibitora aktivatora plazminogena u tkivu. Poboljšanje cirkulacije krvi tkivom služi da se spriječi razvoj vaskularnih komplikacija koje često prate dijabetes.

Metformin se aktivno adsorbira u crevima. Terapeutska koncentracija lijeka razvija se 2,5 sata nakon primjene. Lijek je sklon nakupljanju i može se akumulirati u takvim tkivima: pljuvačne žlijezde, jetra, osim toga, bubrezi, mišići.

Izlučivanje metformin hidroklorida provodi se urinom. Poluvrijeme eliminacije iznosi od 9 do 12 sati. Uz bolest bubrega, ovaj važan pokazatelj se može povećati.

Šta radi Metformin, koja je korist od ljudskog tijela od toga?

Davanje lijeka za snižavanje šećera Metformin (tablete) omogućava upotrebu dijabetes melitusa drugog tipa (uz neučinkovitost dijetalne terapije, fizičke aktivnosti, posebno u kombinaciji sa značajnim stupnjem pretilosti).

Metformin kod šećerne bolesti tipa 2 treba uzimati pod nadzorom specijalista s rezultatima laboratorijskih studija na pacijentu. Neovlaštena upotreba može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Upotreba Metformina za dijabetes tipa 2 je neprihvatljiva u niže navedenim slučajevima:

• Teške abnormalnosti jetre, • Zatajenje bubrega, • Trudnoća, • Groznica, • Teška infektivna patologija, • Potreba za hirurškim tretmanom, • Laktična acidoza, • Akutna alkoholna intoksikacija,

Pored toga, alat se ne koristi u hipoksičnim stanjima.

Koja je doza metformina? Kako uzimati Metformin za dijabetes?

Učinkovita i sigurna doza obično se kreće od 500 miligrama do 1 grama metformin hidroklorida dnevno. Ubuduće, ovisno o razini glukoze, možete prilagoditi količinu uzetog lijeka. Maksimalna dnevna doza je 3 grama.

Lijek Metformin, o kojem i dalje govorimo na ovoj stranici www.rasteniya-lecarstvennie.ru, ne smije se drobiti ili žvakati. Preporučuje se uzimanje lijeka 2 do 3 puta dnevno, nakon jela, sa pola čaše vode. Liječenje je često doživotno.

Je li moguće predoziranje metforminom?

Simptomi su: snižena tjelesna temperatura, proliv, povraćanje, mučnina, vrtoglavica i pojačano disanje. Tretman je sljedeći: hitna hospitalizacija, hemodijaliza, simptomatska terapija.

Koje su nuspojave metformina?

Prilikom uzimanja Metformina, opis - bilješka priložena u pakovanju, upozorava pacijente da liječenje lijekom može biti praćeno negativnim simptomima. Na primjer, to mogu biti: bolovi u trbuhu, proliv, gubitak apetita, metalni ukus u ustima, žgaravica, alergijske reakcije, vrtoglavica, glavobolja, osim toga, slabost, kao i promjene u krvnim testovima.

Hipoglikemijska stanja praćena su slabošću i vrtoglavicom. To vrijedi upamtiti ako je pacijent prisiljen pridržavati se sveobuhvatnog liječenja koji uključuje upotrebu metformina i drugih lijekova za snižavanje šećera. Kod monoterapije se takve posljedice gotovo nikada ne javljaju.

Kako zamijeniti metformin?

Metadiene, Siofor 500, Bagomet, Metformin Novartis, Metospanin, Metformin-Teva, Metformin-BMS, Langerin, Metformin-Canon, Sofamet, Nova Met, Gliformin, Formin Pliva, Glucofage long, Metformin hidrohlorid, Metfogamma 850, Metfogamma 1000, Metfogamma 1000, Metgam 1000 1000 , Metformin MV-Teva, NovoFormin. Siofor 1000, Glycon, Glucophage, Metformin Zentiva, Metformin Richter, Siafor, Glyformin Prolong, Glyminfor, Diaformin OD, Metformin, Metfogamma 500, kao i Formine.

Pacijenti bi trebali zapamtiti da uzimanje lijekova za snižavanje šećera ne eliminira potrebu da slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, važna je fizička aktivnost i potreba za redovitim nadzorom glukoze. Ne zaboravite na potrebu da se napustite loših navika.

Metformin za mršavljenje: kako ga uzimati, čega se bojati + recenzije onih koji su smršavili i ljekara

Na dnevnom redu vrlo zanimljiva supstanca koja je već zauzela široku nišu u liječenju dijabetesa ponekad se može koristiti na putu do vitkog tijela i aktivno se proučava kao lijek protiv starenja. Metformin za mršavljenje: kako ga ispravno uzeti, ko može probati i ko je bolje bez njega, pregledi ljekara i ljudi koji su smršavili sa foruma i u stvarnoj praksi.

Šta je metformin?

Ovo je lijek za snižavanje šećera u krvi koji djeluje preko periferije. Ne direktno stimulira gušterača na sintezu inzulina, već utiče na brzinu i intenzitet metabolizma ugljikohidrata u drugim organima i tkivima u tijelu - izvan gušterače.

Brza navigacija članaka:

Koji su mehanizmi pomoću kojih metformin djeluje na organizam

Popis osnovnih mehanizama je impresivan. U proizvođačevoj suvoj hrani možete ga pročitati u bilo kojem zvaničnom uputstvu (zatražite "metformin uputstva za upotrebu").

Jednostavnim riječima, glavne prednosti lijeka opisane su na donjoj slici.

Navedeni mehanizmi djelovanja učinkovito se uklapaju u liječenje mnogih patologija:

  1. Dijabetes melitus,
  2. Poremećaji tolerancije na glukozu („predijabetes“),
  3. Gojaznost i metabolički sindrom,
  4. Kleopolitični jajnik kod žena.

Metformin se koristi i u sportskoj medicini i za prevenciju starenja.

Lijek smanjuje glikovanje proteina - jedan od glavnih uzroka sistemske senilne upale. Već postoje zajednice entuzijasta koji koriste lijek za produljenje mladosti. Poznata Elena Malysheva više puta je izrazila pohvalne preglede metformina. Ovo nije lažno ili privatno pretjerivanje, već trenutni zaključci moderne znanosti.

Hiperinsulinizam - problem ljudi koji imaju višak kilograma

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača. Njegova uloga je provodnik za molekule glukoze u našim ćelijama: „Pozdrav! Znamo se! Ja sam s odredbama, ručaćemo! “

Hiperinsulinizam je patološka situacija kada gušterača proizvodi dovoljno inzulina za unos hrane, ali se loše apsorbira iz krvi zbog smanjenja osjetljivosti tkivnih receptora.

„Ne prepoznajemo ga - povećajte koncentraciju!“ - uslov za zahtev pankreasa. Žlijezda se ispunjava: u krvi je još više inzulina.

I ovo je zamka za povećanje zaliha masti u tijelu!

Jer konstantno visoka koncentracija inzulina doprinosi skladištenju masti: nepotrošeni ugljikohidrati i proteini se još efikasnije preradjuju u masti.

Pogledajte video: Metformin 500 mg and Side Effects (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar