Zubna protetika


Dugo vremena se dijabetes smatrao apsolutnom kontraindikacijom za zubne implantate, uprkos činjenici da zubi kod pacijenata s dijabetesom pate estetski i funkcionalno.

Stomatolozi su se zajedno s drugim specijalistima borili za mogućnost implantacije takvih pacijenata jer bi im zubni implantati mogli riješiti problem prehrane i estetski poboljšati osmijeh. Sada je to moguće, ali s nekim nijansama, o kojima će biti govora kasnije.

Patologija i njene opasnosti

Prije svega, vrijedno je objasniti što je dijabetes. Suština patologije je da iz nekog ili drugog razloga tijelo ne može apsorbirati glukozu, što izaziva gladovanje ćelije.

Drugim riječima, tijelo, čak i asimilirajući hranu, ne prima hranjive tvari iz njega. Ova bolest je dve vrste:

  • Tip I, inzulinski ovisan - je proces unosa glukoze poremećen zbog nedovoljne proizvodnje hormona inzulina,
  • Tip II, nezavisno od insulina - Inzulin se može proizvesti u dovoljnim količinama, a na staničnoj razini je poremećen proces unosa glukoze.

Uz dijabetes, u tijelu se prekidaju metabolički procesi, a trpe svi organi i sustavi. Stoga pristup takvim pacijentima treba biti individualan, a provesti ih mora samo iskusni hirurg.

Za pacijente sa dijabetesom sledeće su poteškoće tipične za vrijeme stomatoloških zahvata:

  • prag boli uveliko je smanjen u usporedbi sa zdravom osobom, stoga je potrebna povećana doza lijekova protiv bolova ili jači lijekovi,
  • imunitet je smanjendakle, veća vjerovatnoća infekcije tijekom razdoblja manipulacije ili oporavka,
  • dijabetičari se vrlo brzo umarajustoga su dugoročne manipulacije za njih bolne - implantaciju morate razbiti na nekoliko metoda ili vrlo brzo raditi, što nije dostupno svakom stručnjaku,
  • metal može izazvati neželjene reakcije (npr. alergična), stoga nastaju poteškoće pri odabiru materijala za implantaciju.

Dakle, proces zubne implantacije kod pacijenta s dijabetesom značajno je kompliciran u odnosu na zdravu osobu.

Moderan pristup

Karakteristika implantacije kod pacijenata s dijabetesom je izbor samih implantata. Prije svega, prednost se daje strukturama srednje dužine koje se, prema posljednjim istraživanjima, bolje ukorijenjuju nego duge ili kratke.

Najbolje je koristiti keramiku kao materijal za sustave, a među legurama preferira se nikal-hrom ili kobalt-hrom - oni ne izazivaju alergije.

Da bi se smanjila invazivnost operacije, preporučuje se upotreba ne hirurškog rez, već alternativnu lasersku metodu.

Pored toga, izlječenje nakon implantacije može se efikasno odvijati u kraćem vremenu, zahvaljujući nadgledanju od strane endokrinologa i korištenju savremenih lekova.

Sam postupak implantacije lagano je traumatičan i bezbolan. za pacijenta, ako ga obavlja iskusni hirurg, uzimajući u obzir sve karakteristike pacijenta.

Pogledajmo što je uporište tokom implantacije i koje su njegove funkcije.

Dođite ovdje ako vas zanimaju recenzije o zubnim implantatima pod anestezijom.

Pridržavanje pravila

Uprkos najnovijim dostignućima medicine u endokrinologiji i stomatologiji, ne mogu svi pacijenti sa dijabetesom imati zubne implantate.

Dozvoljeno je vođenje operacije pod slijedećim uvjetima:

  • pacijent ima dijabetes tipa II u fazi kompenzacije,
  • nivo šećera u krvi je stabilan i ne prelazi 7-9 mol / l,
  • u toku svih manipulacija i u periodu potpunog ugrađivanja, pacijent se posmatra kod stomatologa i endokrinologa,
  • pacijent uzima sve propisane lijekove i strogo slijedi dijetu,
  • provodi se kompetentna oralna higijena kako bi se izbjegla infekcija,
  • nedostatak popratnih bolesti (posebno kardiovaskularnih),
  • uzimanje antibiotika nakon implantacije,
  • nakon ugradnje implantata isključuju se loše navike, posebno pušenje.

Vrijedi napomenuti da kod pacijenata sa šećernom bolešću implantacija zubnih implantata traje mnogo duže nego kod zdravih pacijenata.

Za donju vilicu je period 4-5 mjeseci, a za gornju vilicu 6-8 mjeseci, nad kojima je potreban potpuni medicinski nadzor.

Sistemski zahtevi

Kao što je već spomenuto, u radu s dijabetičarima preferiraju se implantati napravljeni od kobalt-hroma ili nikl-hrom-legura srednje dužine.

Pored toga, s obzirom na povećan rizik od infekcije, potrebno je koristiti implantati koji se čuvaju u sterilnom bezračnom okruženju neposredno prije ugradnje.

Prednost treba dati implantatima poznatih kompanija koja podležu dugoročnoj garanciji.

Na primjer, Srtaumann ima liniju implantata proizvedenih posebno za pacijente sa dijabetesom (implantati za pacijente visokog rizika).

Priprema

Prije nego što nastavite sa ugradnjom implantata, pacijent mora proći kroz niz dijagnostičkih mjera. Prije svega, morate uzeti krvne pretrage, pljuvačke, urina, odrediti nivo šećera u krvi i dobiti savjet terapeuta i endokrinologa.

Ovo je osnovni skup testova koji mogu otkriti prisustvo upalnih procesa u tijelu i stepen imunološkog odgovora.

Potom, neposredno prije postupka, potrebno je reorganizirati usnu šupljinu, tj. Očistiti je od karioznih formacija, plaka i kamena.

Nekoliko tjedana prije postupka, pacijentu je potrebno intenzivno četkanje - četkanje zuba je češće, duže. Vaš lekar može preporučiti izbegavanje određene hrane.

Provodi se zasebna dijagnoza stanja vilice. Neophodno je procijeniti volumen i kvalitet koštanog tkiva, kao i utvrditi prisustvo skrivenih bolesti.

Pored toga, potrebno je proći test na prisutnost alergije na metale - to će odrediti izbor implantata koji će se ugraditi.

Tek nakon dobivanja zadovoljavajućih rezultata za sve analize, stomatolog može započeti postupak postavljanja implantata.

Značajke

Procedura implantacije zuba pacijentu koji boluje od dijabetesa zahtijeva posebnu njegu od liječnika. Neophodno je minimizirati obolijevanje i savršeno poštovati uvjete sterilnosti.

Radnje liječnika su otprilike sljedeće:

  • usna šupljina je sanirana,
  • uklanja se loš zub (ako to ranije nije učinjeno),
  • baza implantata je umetnuta u čeljust,
  • na podlogu se postavlja privremena krunica - funkcionalno zamjenjuje zub, ali može se razlikovati od ostalih zuba izvana i neophodna je za vrijeme urastanja,
  • nekoliko tjedana kasnije, estetski trajni proizvod zamjenjuje se privremenom krunom.

Za uspostavljanje osnova implantata, poželjno je koristiti laser - to smanjuje invazivnost operacije i ubrzava zarastanje. Sve manipulacije se izvode pod lokalnom anestezijom, za pacijenta je bezbolno i sigurno.

Značajke laserske implantacije zuba, pregledi stručnjaka i pacijenata.

U ovom je članku najvažnija stvar podizanja sinusa u stomatologiji.

Period rehabilitacije

Kao što je već spomenuto, nakon implantacije dijabetičari moraju proći 10-dnevni profilaktički kurs antibiotika kako bi izbjegli infekciju.

Uz to se mora pažljivo pridržavati oralna higijena. Svakih nekoliko mjeseci u zubarskoj ordinaciji treba obavljati profesionalno četkanje. Liječnika treba redovno posjećivati ​​otprilike šest mjeseci od vremena operacije.

Prvi put nakon operacije, osoba bi trebala biti selektivna u hrani, dajući prednost mekim i tečnim posudama srednje temperature. Preporučuje se pridržavati se takve prehrane do ugradnje stalne krunice.

Detaljnije preporuke može dati stomatolog, fokusirajući se na individualne potrebe pacijenta.

Općenito, razdoblje rehabilitacije dijabetičara ne razlikuje se od zdrave osobe, osim vremena ozdravljenja, koje je kod posljednjeg puno kraće.

Rizici i komplikacije

Uz temeljitu dijagnozu i kvalitetnu operaciju, rizik od komplikacija ovisi samo o tome koliko se pacijent oprezno odnosi na pravila razdoblja rehabilitacije.

Zbog previda u fazi planiranja operacije mogu se dogoditi ozbiljne posljedice poput odbacivanja implantata ili nemogućnosti uklještenja zbog kršenja koštanog formiranja.

U prvom slučaju, razlog leži u činjenici da pacijent nije testiran na alergene, a tijelo odbacuje materijal za implantat - u ovom slučaju je potrebna demontaža i naknadna zamjena.

U drugom slučaju sve je puno gore, budući da oštećenje čeljusti može pratiti razaranje čeljusti, upala kranijalnih živaca ili kranijalnih kostiju itd.

Uz to, zbog kršenja pravila sterilnosti ili oralne higijene može doći do infekcije.

Može dovesti do različitih posljedica, od privremenih osipa u usnoj šupljini do sepse, meningitisa i drugih po život opasnih stanja.

Prevencija takvih komplikacija je pažljiv odabir stručnjaka i materijala, kao i naknadno pridržavanje medicinskih preporuka.

Pravilna nega

Ključ sigurnosti implantata je poštovanje preporuka u vezi sa pacijentovom ishranom, kao i redovno četkanje.

Prednost treba dati četkama sa srednjim četkicama, četkanjem zuba dva puta dnevno, a nakon svakog obroka upotrebljavati antibakterijsko ispiranje usta.

Osim toga, preporučljivo je koristiti zubnu nit, praveći se pažljivim pokretima i vodeći računa da ne oštetite implantat.

Tijekom operacije treba odustati od pušenja i jedenja vrlo čvrste hrane - takva jela treba prethodno nasjeckati.

Upotreba jela s visokim sadržajem masti i začina utječe na stanje krunica.

Iz videa saznajte mišljenje stručnjaka o primjeni jednofazne tehnike implantacije za dijabetes.

Izjave o ličnom iskustvu mogu pomoći ljudima koji imaju sličan problem.

Ako ste pacijent s dijabetesom koji vam je postavljen zubni implantat, možete podijeliti svoje iskustvo s drugim čitateljima.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Sviđa li vam se članak? Pratite me

Poteškoće sa protetikom za dijabetes

Dijabetes je hronična bolest koju u većini slučajeva nije moguće potpuno izliječiti. Stanje se može nadoknaditi uzimanjem lijekova, ali to nije uvijek moguće, pogotovo u starosti.

Glavna poteškoća protetike je ta što se proteze obično izrađuju metalnim legurama, niklom, kobaltom i hromom. Ti su metali sami po sebi vrlo alergeni i lako mogu postati izvor zaraze, a kod dijabetičara se vjerojatnost da će se to povećati nekoliko puta. Zbog toga se preporučuje ugradnja bilo potpuno uklonjivih akrilnih ili najlonskih struktura, ili proteza izrađenih u potpunosti od keramike. Cirkonija ili titanijum baza koja zaustavlja širenje infekcije takođe mogu biti pogodna opcija.

Ali alergije nisu najozbiljniji problem. Uz dijabetes, povećava se razina šećera i sline se smanjuje, tako da desni i koštano tkivo zarastaju s velikim poteškoćama. Ako se implantira, to prijeti odbacivanjem, a kada protetika može prouzrokovati čireve na sluznici i naglo smanjenje čeljusti.

Značajke protetike

Zubna protetika za dijabetes težak je zadatak, ali može se uvelike ublažiti prvo nadoknađivanjem bolesti. Na primjer, na razini šećera manjoj od 8 mmol po litri već je moguće izvesti implantaciju, a protetika obično ide prilično lako. Zbog toga, prije svega, treba obratiti pažnju na liječenje dijabetesa. U tom je slučaju poželjno da je razina šećera bila potpuno normalna stalno, jer u protivnom mogu nastati komplikacije prilikom nošenja proteze.

Druga karakteristika je da se prije protetike morate posavjetovati ne samo sa stomatologom, nego i sa endokrinologom.

Posebnu pažnju treba obratiti na pripremu usne šupljine, odnosno na potpuno izliječenje propadanja zuba i pokušati ublažiti trajnu upalu desni. Obavezno uklonite sve pogođene ili labave zube koji se ne mogu vratiti.

Morate se unaprijed pripremiti i za to da će implantati potrajati duže, a ranama će trebati mnogo vremena da zaraste.

Demontaže proteza

Uklonjive strukture izrađene su od hipoalergenih materijala, a njihovo nošenje s dijabetesom nije kontraindicirano. Mogu se koristiti čak i kada bolest nije kompenzirana, zbog čega se često daju starijim dijabetičarima ili onima čija bolest nije izlječljiva.

Osobito su relevantne pune odstranjive strukture koje se postavljaju uz adenciju. Kod dijabetičara se često javljaju parodontologija i parodontitis zbog kojih zubi postaju labavi i ispadaju. U tom se slučaju potpuni zalogaj i estetika osmijeha mogu obnoviti jedino potpunom protezom napravljenom od akrila ili najlona.

Nažalost, potpuno uklonjive proteze neravnomjerno raspoređuju mastiatorsko opterećenje, što ubrzava ionako naglo smanjenje koštanog tkiva. Osim toga, odstranjive se strukture moraju stalno uklanjati radi održavanja, a čvrsto se mogu učvrstiti samo uz pomoć posebnih kreme.

Fiksne strukture

Fiksne proteze popravljaju se mnogo bolje i dobro raspodjeljuju opterećenje za žvakanje. Nažalost, njihova ugradnja zahtijeva prisustvo u čeljusti potpuno zdravih i nerazriješenih zuba, što se ne može uvijek naći kod dijabetičara.

Pored toga, kako bi se spriječile alergije i iritacije desni, treba koristiti samo potpuno sigurne materijale - titan, cirkonijum-dioksid i keramiku. To značajno povećava troškove protetike.

Implantacija

Zubna protetika se također može izvesti s implantatima. Prije se dijabetes smatrao potpunom kontraindikacijom za implantaciju, ali sada stomatolozi u tim slučajevima koriste moderne implantate s posebnim premazom. NobelBiocare, Straumann i AstraTech razvijaju porozne prevlake s kalcijevim ionima i druga svojstva koja značajno poboljšavaju ugradnju implantata čak i u slučaju dijabetesa.

Dobri rezultati se postižu upotrebom implantata posebnog oblika i kratke dužine. Na primjer, čak i sa dijabetesom, možete instalirati kompletnu protezu za 4-6 implantata pomoću All-on-4 tehnologije.

Bazalna implantacija je takođe popularna - postavljanje posebnih izduženih implantata u duboke slojeve kosti, nije sklona atrofiji.

Koji metod odabrati

Ako ste uspjeli nadoknaditi dijabetes, a želite instalirati najpouzdanije proteze, onda je najbolje da se fokusirate na implantaciju. Savjetujemo vam da odaberete dizajne svjetskih poznatih proizvođača koji daju dugotrajno jamstvo na njihove proizvode.

Ako su implantati preskupi ili još uvijek ne želite operaciju, obratite pažnju na fiksne proteze.Moderni mostovi i krunice pružaju dobro prianjanje i estetiku, a materijali poput titanijuma ili cirkonija, su izdržljivi i potpuno sigurni.

Ako je vaš dijabetes teško liječiti, ili još uvijek želite uštedjeti na protetici, uklonjivi dizajni su dobra opcija. Njihovo fiksiranje možete poboljšati pomoću posebnih krema.

Njega proteza

Nakon protetike potrebno je nekoliko pravila:

  • Svaka tri do četiri mjeseca posjetite liječnika radi fizioterapije, liječenja desni i injekcija vitamina. To će smanjiti atrofiju sluzokože i koštanog tkiva.
  • Posebno obratite pažnju na oralnu higijenu, četkajte zube dva puta dnevno i isperite usta nakon svakog obroka.
  • Najbolje je kupiti irigator - uređaj koji masira desni i uklanja otpadne ostatke hrane i plakove iz interdentalnih prostora.
  • Žvakaće gume bez šećera pomažu normalizaciji acidobazne ravnoteže usne šupljine i čišćenju plaka.
  • Obavezno prestanite sa pušenjem jer to uvelike pogoršava stanje sluznice i kostiju.
  • Uklonjene proteze moraju se čistiti i uklanjati svaki dan.

Ako slijedite sva pravila, tada će vam proteza služiti dugi niz godina.

Kada je moguća implantacija?


Dijabetes danas nije rečenica. Moderne metode liječenja omogućavaju održavanje razine glukoze na stabilnom nivou godinama, a zubna implantacija više nije ograničenje. Naravno, podliježu slijedećim parametrima:

  • implantacija je moguća sa kompenziranim dijabetesom melitusa tipa II,
  • nadoknada bi trebala biti duga i stabilna: razinu šećera treba održavati na razini ne većoj od 7-9 mol / l, prije operacije i tijekom cijelog vremena ugradnje implantata,
  • pacijent mora strogo i svjesno nadzirati svoje stanje: provoditi terapiju održavanja, redovno uzimati hipoglikemijske lijekove, pridržavati se dijeta bez ugljikohidrata,
  • proces regeneracije tkiva u tijelu ne bi smio biti poremećen: ako se rane normalno zacjeljuju nakon vađenja zuba, ogrebotine i modrice ne dovedu do komplikacija, tada će se oštećena tkiva usne šupljine oporaviti nakon implantacije,
  • implantacija treba biti izvedena samo kod praćenja stanja pacijenta od strane endokrinologa,
  • pacijent ne bi trebao imati loše navike - pušenje, jer nikotin dovodi do kršenja opskrbe krvlju u žilama, a kod pacijenata s dijabetesom pati, tj.
  • pacijent treba pažljivo i redovno provoditi oralnu higijenu,
  • suvremene bolesti nisu dozvoljene: štitna žlijezda, krvotok, kardiovaskularni sustav itd.

Koje su poteškoće u implantaciji?

Dijabetes je prije svega opasan hormonalnom neravnotežom i neispravnošću metaboličkih procesa. Ovi se uvjeti mogu smatrati jednim od faktora koji povećavaju rizik odbacivanja implantata, kao i brojnim komplikacijama, na primjer, peri-implantitisom.

Stomatolozi kažu da najviše problema nastaje kod pacijenata s dijabetesom ovisnim o insulinu. Čitava poteškoća leži u poremećaju procesa stvaranja kostiju, povećani su rizici da implantat ne iskorijeni.

Među razlozima koji kompliciraju implantaciju kod pacijenata s dijabetesom navode se i značajke povezane s bolešću:

  • smanjen imunitet,
  • loše zarastanje rana
  • smanjena proizvodnja sline,

Stoga je patogenim oralnim bakterijama lakše razmnožavati i izazivati ​​bolesti. Stomatolozi primjećuju negativan učinak trajne upale desni, kao i učestali stomatitis, što se može smatrati privremenom kontraindikacijom implantacije. Unatoč svim poteškoćama, zubna implantacija za dijabetes provodi se, ali samo pod uvjetom pripreme pacijenata i izbora metoda za implantaciju umjetnog korijena zuba.

Različita mišljenja stomatologa

Još uvijek možete pronaći stomatologe koji smatraju da je dijabetes kontraindikacija za implantaciju, a neki endokrinolozi to mišljenje potvrđuju. Ali postoji grupa lekara koja veruje da je uz pravilnu pripremu i kontrolu dijabetesa, kao i na dodatne mere koje su obuhvaćene konceptom "rehabilitacije", uspeh implantacije prilično visok.

Naravno, rezultati implantacije mogu biti različiti: kod nekih bolesnika ugrađivanje implantata odvija se bez ikakvih problema, dok se kod drugih susreću s odbacivanjem. No, analiza podataka pokazala je da su prilikom odbijanja pacijenata napravljene pogreške: nedostatak kontrole dijabetesa, pripremne mjere i pacijenti zanemarujući preporuke specijalista.

Studije su pokazale da dijeta značajno povećava šanse za uspješnu obnovu koštanog tkiva nakon implantacije. Ali čak i pažljiva priprema ne garantira 100% uspjeh, a pacijenti s dijabetesom ostaju u riziku od nastanka različitih komplikacija, do odbacivanja implantata.

Nakon pregleda, analize stanja pacijenta i tijeka dijabetesa, stomatolog će odabrati tehniku ​​implantacije, koja takođe puno zavisi. Ako govorimo o izboru sustava, onda se za bolesnike s dijabetesom nudi samo premium klasa proizvedena u Švedskoj i Saveznoj Republici Njemačkoj. Korištenje jeftinijih opcija za prateće bolesti povećava šanse za razvoj komplikacija i odbacivanja.

Da bi se povećale šanse za uspješnu implantaciju u procesu pripreme, u operaciju i rehabilitaciju direktno je uključen ne samo stomatolog nego i niz drugih specijalista koji se biraju ovisno o pacijentovom stanju: endokrinolog, kardiolog, flebolog i drugi.

Nijanse i rizici implantacije kod dijabetesa

Glavna nijansa implantacije kod dijabetesa je pažljivo praćenje ovog procesa od strane nekoliko ljekara. U fazi pripreme za operaciju stomatolog, zajedno s endokrinologom, izradi program prehrane i preporuke za kontrolu dijabetesa i održavanje stabilne razine šećera u krvi.

Kontrola endokrinologa omogućava vam da primijetite najmanje promjene u pacijentovom stanju i poduzmete odgovarajuće mjere. Uz to, u postoperativnom razdoblju pacijenti bi trebali češće posjećivati ​​stomatologa, koji će metodama vizualnog istraživanja nadzirati proces zarastanja implantata i obnove kostiju.

Nijanse su u dužoj i detaljnijoj pripremi za implantaciju. To nije samo rehabilitacija usne šupljine, već i liječenje bolesti unutrašnjih organa. Bilo koja hronična infekcija je opasna i može se aktivirati u najneprikladnijem trenutku. Potrebno je posjetiti niz drugih stručnjaka i pratiti nivo zdravlja tokom cijelog zahvatanja implantata - do 6 mjeseci ili više.

Bolesnicima sa dijabetesom propisuju se brojni lijekovi, a ignorisanje preporuka ljekara izjednačeno je s namjernom provokacijom odbacivanja. Dakle, kurs antibiotika koji propisuju stomatolozi iznosi 7-10 dana. Ali za pacijente bez popratnih bolesti, antibiotici se možda neće propisati ili će tijek liječenja biti kraći.

Da sumiram

Studije su pokazale da trajanje dijabetesa igra ulogu: što je mlađa, veće su šanse za uspjeh. Zbog toga se pacijentima koji imaju dijabetes ne preporučuje se odlaganje operacije u dugačkom okviru.

Vjerojatnost pozitivnog ishoda povećava se i kod onih pacijenata koji dijabetes drže pod kontrolom: slijede dijetu, redovno posjećuju specijaliste, uključujući stomatologa, ne uzimaju lijekove kada to nije potrebno.

Primijećen je zanimljiv obrazac: ugrađivanje implantata u gornjoj čeljusti kod dijabetesa mnogo je gore nego na donjoj čeljusti.

Pogledajte video: ZDRAV DAN 2 2017 zubna protetika dr Srdjan Lolin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar