Tehnika mjerenja šećera u krvi: kako koristiti glukometar

Redovna provjera i nadzor nivoa glukoze u krvi važan je aspekt u njezi dijabetesa. Pravodoban unos adekvatne doze hormona inzulina omogućava pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 da održavaju normalno zdravlje. Tip dijabetesa koji nije ovisan o insulinu (tip 1) također zahtijeva rutinski test šećera u krvi radi prilagođavanja prehrane i sprečavanja prelaska bolesti u sljedeću fazu.

Moderna medicinska oprema omogućava vam uštedu vremena i energije tako što ne posjetite kliniku nekoliko puta dnevno. Vrijedno je savladati jednostavna pravila kako koristiti brojilo, a laboratorija na dlanu vam je na usluzi. Prijenosni mjerači glukoze kompaktni su i odgovaraju čak i u džepu.

Što pokazuje brojilo

U ljudskom tijelu se hrana ugljikohidrata, kad je probavlja, razgrađuje na jednostavne molekule šećera, uključujući glukozu. U tom obliku se apsorbuju u krv iz probavnog trakta. Da bi glukoza mogla ući u stanice i pružiti im energiju, potreban je pomoćnik - hormon inzulin. U slučajevima kada je hormona malo, glukoza se apsorbuje još gore, a njegova koncentracija u krvi dugo ostaje povećana.

Glukometar, analizirajući kap krvi, izračunava koncentraciju glukoze u njemu (u mmol / l) i prikazuje indikator na ekranu uređaja.

Granice šećera u krvi

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pokazatelji sadržaja šećera u kapilarnoj krvi kod odrasle osobe trebaju biti 3,5-5,5 mmol / l. Analiza se radi na prazan stomak.

U stanju predijabetesa mjerač će pokazati sadržaj glukoze od 5,6 do 6,1 mmol / L. Viši postoci upućuju na dijabetes.

Da biste dobili tačna očitanja uređaja, važno je naučiti kako koristiti glukometr trenutnog modela prije nego što ga koristite.

Prije prve upotrebe

Kupnja uređaja za mjerenje glukoze u krvi ima smisla, ne napuštajući trgovinu, nabaviti i pročitati upute. Zatim, ako imate pitanja, savjetnik na licu mjesta objasnit će vam kako koristiti brojilo.

Šta još treba učiniti:

  1. Saznajte koliko često trebate napraviti analizu i zalihati se potrebnom količinom potrošnog materijala: test trake, lancete (igle), alkohol.
  2. Upoznajte se sa svim funkcijama uređaja, naučite konvencije, lokaciju utora i gumba.
  3. Saznajte kako se spremaju rezultati, je li moguće voditi dnevnik opažanja izravno u uređaju.
  4. Provjerite brojilo. Da biste to učinili, upotrijebite posebnu kontrolnu testnu traku ili tekućinu - imitaciju krvi.
  5. Unesite kod nove ambalaže s test trakama.

Nakon što naučite kako pravilno koristiti mjerač, možete početi mjeriti.

Postupak ispitivanja šećera u krvi pomoću prijenosnog glukometra

Bez žurbe i žurbe slijedite ove korake:

  1. Operite ruke. Ako to nije moguće (u pokretu), koristite sanitarni gel ili drugo dezinfekcijsko sredstvo.
  2. Pripremite uređaj za lančanje umetanjem lancete za jednokratnu upotrebu.
  3. Navlažite pamučnu kuglu alkoholom.
  4. Umetnite test traku u utor uređaja, pričekajte da bude spremna za upotrebu. Natpis ili ikona pojavljuju se u obliku kapi.
  5. Tretirajte alkoholno područje na kojem je koža probušena. Neki glukometri omogućuju uzimanje uzoraka ne samo s prsta, to će biti naznačeno u uputama za uređaj.
  6. Pomoću lanceta iz kompleta napravite ubod, pričekajte da se pojavi kap krvi.
  7. Unesite prst u testni deo tako da dodiruje kap krvi.
  8. Držite prst u ovom položaju dok je odbrojavanje na ekranu brojila. Popravi rezultat.
  9. Odložite uklonjivu lancetu i test traku.

Ovo su opšte smernice. Razmotrimo detaljnije značajke popularnih modela uređaja za mjerenje razine šećera.

Kako se koristi Accu-Chek mjerač

Glukometri ove marke pogodni su za pacijente sa dijabetesom prvog i drugog tipa. Točni rezultati mjerenja će se dobiti za samo 5 sekundi.

Prednosti mjerača Accu-Chek za potrošača:

  • doživotna garancija proizvođača
  • veliki displej
  • Pakovanje sadrži test trake i sterilne lancete.

Gornja uputstva o tome kako koristiti brojilo su također prikladna za uređaj ove marke. Vrijedno je napomenuti samo neke karakteristike:

  1. Za aktiviranje brojila u posebnom utoru ugrađuje se čip. Čip je crne boje - jednom za cijelo vrijeme trajanja brojila. Ako nije unaprijed instaliran, u prorez se ubacuje bijeli čip iz svakog pakiranja traka.
  2. Instrument se automatski uključuje kada se postavi test traka.
  3. Uređaj za probijanje kože napunjen je šesterokrakim bubnjem koji se ne može ukloniti prije nego što se upotrebe sve igle.
  4. Rezultat mjerenja može se označiti kao primljen na prazan stomak ili nakon jela.

Brojilo se isporučuje u olovci, zgodno ga je čuvati i prevoziti sa svim materijalima.

Kako se koristi Accu-Chek Active mjerač

Sistem imovine razlikuje se od prethodnog u nekoliko načina:

  1. Mjerač mora biti kodiran svaki put prije upotrebe novog paketa test traka s narančastim čipom u pakovanju.
  2. Prije mjerenja, u ručicu za probijanje ugrađuje se nova jednostruka lanceta.
  3. Na test traci područje na dodir sa kapljicom krvi označeno je narančastim kvadratom.

U suprotnom, preporuke se podudaraju sa načinom upotrebe Accu-Chek glukometra bilo kojeg drugog modela.

Sistem za mjerenje glukoze u krvi s jednim dodirom

Korištenje Van Touch mjerača čak je i jednostavnije od gore opisanih. Karakteristike brojila uključuju:

  • nedostatak kodiranja. Željena vrijednost koda test test trake odabire se iz izbornika tipkom,
  • uređaj se automatski uključuje kada je instalirana test traka,
  • kada je uključen, rezultat prethodnog merenja prikazuje se na ekranu,
  • aparat, olovka i posuda za trake upakirani su u tvrdu plastičnu futrolu.

Uređaj prijavljuje povećanu ili nedovoljnu razinu glukoze zvučnim signalom.

Koji god uređaj više voljeli, koncept studije ostaje isti. Ostaje samo odabrati sistem praćenja po vašoj želji. Prilikom procjene naknadnih troškova morate uzeti u obzir troškove potrošnog materijala, a ne samog uređaja.

Glucometer i njegove komponente

Glucometer je mini laboratorija kod kuće, koji vam omogućava da dobijete podatke o krvnoj slici bez posjete bolnici. To uvelike pojednostavljuje život pacijenata sa šećernom bolešću i omogućava ne samo da rade i studiraju u potpunosti, već se mogu opustiti i putovati svijetom.

Na osnovu ekspresnog testa provedenog za nekoliko minuta možete lako saznati nivo glukoze u krvi i poduzeti mjere za kompenzaciju kršenja metabolizma ugljikohidrata. A ispravan tretman i pravovremeni unos inzulina omogućava vam ne samo da se osjećate dobro, već i da spriječite prelazak bolesti u sljedeću, ozbiljniju fazu.

Uređaj za mjerenje šećera u krvi sastoji se od nekoliko dijelova:

  • sam uređaj sa zaslonom za prikaz informacija. Dimenzije i dimenzije glukometra variraju ovisno o proizvođaču, ali gotovo svi su ergonomske veličine i uklapaju se u vašu ruku, a brojevi na zaslonu mogu se povećati ako je potrebno,
  • poluautomatski scarifiers za probijanje prsta,
  • zamjenjive test trake.

Veoma često u kompletu se nalazi i posebna poluautomatska olovka za davanje insulina, kao i kertridži sa insulinom. Takav komplet za lečenje naziva se i inzulinska pumpa.

Dekodiranje očitavanja instrumenata

Da biste razumjeli kako pravilno koristiti glukometar i kako dešifrirati dobivene pokazatelje, morate razumjeti što se događa s glukozom u ljudskom tijelu. Digestirajući, hrana koju čovjek uzima razgrađuje se na jednostavne molekule šećera. Glukoza koja se takođe oslobađa kao rezultat ove reakcije, apsorbira se u krv iz probavnog trakta i ispunjava tijelo energijom. Glavni pomagač glukoze je hormon inzulin. Sa nedostatkom apsorpcije je gore, a koncentracija šećera u krvi dugo ostaje visoka.

Da bi odredio nivo šećera, glukometru je potrebna samo kap krvi i nekoliko sekundi. Indikator se prikazuje na ekranu uređaja, a pacijent odmah shvata da li je potrebna doza lijeka. Normalno da bi šećer u krvi zdrave osobe trebao biti od 3,5 do 5,5 mmol / L. Neznatno povećanje (5,6-6,1 mmol / l) ukazuje na stanje predijabetesa. Ako su pokazatelji još veći, tada se pacijentu dijagnosticira dijabetes melitus, a ovo stanje zahtijeva redovnu korekciju ubrizgavanjem.

Ljekari savjetuju pacijentima koji imaju visok šećer u krvi da kupuju prijenosni uređaj i koriste ga svakodnevno. Da biste postigli pravi rezultat, ne morate se samo pridržavati određene tehnike glukometrije, ali takođe poštujte nekoliko važnih pravila:

  • proučite upute i shvatite kako koristiti mjerač tako da su podaci točni,
  • uzimajte mjerenja prije jela, nakon toga i prije spavanja. A ujutro postupak trebate izvesti i prije pranja zuba. Večernji obrok bi trebao biti najkasnije do 18:00, tada će jutarnji rezultati biti što točniji,
  • promatrajte učestalost mjerenja: za tip 2 - nekoliko puta sedmično, a za tip 1 bolesti - svakodnevno, najmanje 2 puta,

Treba imati na umu i da uzimanje lijekova i akutnih zaraznih bolesti može utjecati na rezultat.

Uslovi korišćenja

Unatoč činjenici da je mjerenje šećera u krvi jednostavno, prije prve upotrebe bolje je uputiti se na upute. Ako se pojave dodatna pitanja u vezi s radom uređaja, najbolje je porazgovarati o tome sa svojim liječnikom i nadležnim savjetnikom odjela za medicinsku opremu. Pored toga, potrebno je proučiti funkciju kodiranja (unošenje podataka o novom pakiranju test traka, koje se kupuju zasebno), ako je uređaj opremljen njime.

Ovaj postupak je potreban za dobivanje tačnih i pouzdanih podataka o nivou šećera u krvi, a svodi se na jednostavne korake:

  • pacijent u ljekarni nabavi test trake određenog uzorka (često su trake sa specijalnim premazom prikladne za različite modele glukometra),
  • uređaj se uključuje i ploča se ubacuje u mjerač,
  • na ekranu se prikazuju brojevi koji se moraju podudarati s kodom na pakiranju test traka.

Postavka se može smatrati dovršenom samo ako se podaci podudaraju. U tom slučaju možete koristiti uređaj i ne bojati se pogrešnih podataka.

Prije postupka trebate oprati ruke i obrisati ih suhim ručnikom. Zatim uključite uređaj i pripremite test traku. Nakon toga, možete pristupiti punkciji kože i uzorkovanju krvi. Pacijent mora probiti bočnu površinu vrha prsta lancetom. Za analizu koristite drugu porciju krvi, Prva kap bolje je ukloniti pamučnim tamponom. Krv se nanosi na traku različitim metodama, ovisno o modelu brojila.

Nakon primjene, analizatoru je potrebno 10 do 60 sekundi da bi odredio nivo glukoze. Bolje je unijeti podatke u poseban dnevnik, iako postoje uređaji koji u memoriju pohranjuju određeni broj izračuna.

Vrste i modeli glukometra

Moderna medicinska industrija nudi dijabetičarima širok spektar uređaja za određivanje glukoze u krvi. Nedostatak ovog uređaja je visoka cijena i potreba stalne kupovine zaliha - test traka.

Ako i dalje trebate kupiti glukometar, onda je u ljekarni ili trgovini medicinskom opremom bolje odmah se upoznati s mogućim opcijama uređaja, kao i proučiti algoritam njegove upotrebe. Većina brojila slična su jedna drugoj, a cijena se može malo razlikovati ovisno o marki. Najpopularniji modeli:

  • Accu Chek je uređaj koji je jednostavan i pouzdan. Ima veliki displej, što je posebno pogodno za pacijente u starosti. Uz uređaj dolazi nekoliko lanceta, test traka i olovka za probijanje. Uputa sadrži detaljni vodič za korištenje uređaja. Uključeno uvođenjem test trake. Pravila korišćenja brojila su standardna, krv se nanosi na narandžasti deo trake.
  • Gamma Mini - kompaktan i minimalan materijal za analizu. Rezultat se može dobiti nakon 5 sekundi nakon nanošenja tečnosti na traku. Postavite kompletnost - standardno: 10 traka, 10 lanceta, olovka.
  • True Balance najpopularniji je i najčešći instrument. Glukometar ove marke može se naći u bilo kojoj ljekarni. Glavna razlika od ostalih modela je ta što za ovaj uređaj nije potrebno kodiranje, ali troškovi test traka su iznad prosjeka. Inače, mjerač True Balance ne razlikuje se od drugih vrsta i ima standardnu ​​tehniku ​​upotrebe: uključite uređaj, obradite ruke, umetnite traku dok ne klikne, probušite, nanesite materijal na površinu trake, pričekajte rezultate, isključite uređaj.

Izbor aparata ovisi o preporukama liječnika i potrebi dodatnih funkcija. Ako brojilo pohranjuje veliki broj mjerenja u memoriju i ne zahtijeva kodiranje, tada se njegova cijena značajno povećava. Glavni potrošni dio su test trake, koje je potrebno kupovati stalno i u velikim količinama.

Međutim, i pored dodatnih troškova, glukometri su uređaj koji uvelike olakšava život pacijentima koji imaju dijabetes. Uz pomoć ovog aparata možete svakodnevno pratiti tok bolesti i spriječiti njen daljnji razvoj.

Princip rada glukometra

Da biste pojednostavili razumijevanje, vrijedno je razmotriti principe rada najčešćih uređaja - to su fotometrijski i elektrohemijski uređaji. Princip rada prvog tipa glukometra zasnovan je na analizi promjene boje test trake kada se na nju nanese kap krvi. Koristeći optičku jedinicu i kontrolne uzorke, uređaj uspoređuje i prikazuje rezultate.

Važno! Očitavanja mjerača fotometrijskog tipa su male tačnosti. Tokom rada, sočiva optike instrumenta mogu se zaprljati, izgubiti fokus zbog pomaka od udara ili vibracija.

Zbog toga danas dijabetičari radije mjere šećer u krvi elektrohemijska brojila. Princip rada takvog uređaja zasnovan je na kontroli trenutnih parametara.

  1. Glavni upravljački element je test traka.
  2. Kontaktne skupine presvučene slojem reagensa nanose se na traku.
  3. Kada se kap krvi nanese na test traku, dolazi do hemijske reakcije.
  4. Proizvedena električna energija formira struju koja teče između kontakata.

Očitavanja brojila izračunavaju se na osnovu približnog niza mjerenja. Obično aparat važi nekoliko sekundi. Analiza se nastavlja sve dok se trenutna vrijednost ne prestane mijenjati zbog završetka reakcije između kemijskog sastava kontrolnog pojasa i glukoze u krvi.

Šećer u krvi

Unatoč činjenici da su karakteristike tijela strogo individualne za svaku osobu, bolje je izmjeriti šećer, usredotočivši se na prosječne statističke norme njegovog sadržaja u krvi. Indikatori izgledaju ovako:

  • prije jela - od 3,5 do 5,5 mmol / l,
  • nakon jela - od 7 do 7,8 mmol / l.

Važno! Da biste ispravno koristili mjerač, trebate prebaciti njegov zaslon na prikaz podataka u mmol / L.Kako to učiniti mora biti navedeno u priručniku s uputama.

S obzirom da se norma šećera u krvi tijekom dana mijenja, to ovisi o obrocima i općoj fizičkoj aktivnosti pacijenta, preporučuje se glukometrija više puta tokom dana. Minimalni raspored ispitivanja je prije jela i 2 sata nakon toga.

Podešavanje instrumenta pre prve upotrebe

Pre nego što izmerite šećer u krvi, važno je pravilno postaviti merač. Preporučuje se učiniti prema uputama proizvođača. U skladu s funkcionalnim nabojem uređaja, korisnik nakon prvog uključivanja postavlja osnovne parametre. Tu spadaju:

  • datum
  • vreme
  • OSD jezik
  • mjerne jedinice.

Glavni dio postavki je postavljanje granica općeg raspona. Instaliraju se prema individualnim karakteristikama pacijenta. Jednostavnim riječima, morate postaviti sigurnosni interval. Nakon što dosegne donju granicu, minimalni pokazatelj šećera u krvi, kao i kad se podigne na unaprijed zadani maksimum, uređaj će se oglasiti alarmom ili će se upotrijebiti drugačija metoda obavijesti.

Ako je uređaj isporučen sa kontrolna tečnost, možete provjeriti brojilo. Kako to učiniti, jasno opišite pravila za korištenje uređaja. Obično treba da stavite testnu traku u priključak, provjerite da li se mjerač uključuje i prelazi u stanje pripravnosti, ponekad ispustite kontrolno osoblje. Nakon toga dovoljno je osigurati da se na ekranu prikaže vrijednost navedena u uputstvu za upotrebu modela.

Algoritam mjerenja šećera

Pravila za rad s glukometrom različita su za svaki model. To može biti istinito i za proizvode istog proizvođača. Međutim, dio pravila se mora strogo pridržavati. Prije provjere šećera u krvi, trebat će vam:

  • temeljito oprati ruke i dezinfikovati prikladno mesto za injekciju i kap krvi,
  • pričekajte da dezinfekcijsko sredstvo ispari.

Daljnji postupci pacijenta ovise o značajkama modela brojila koji koristi.

Accu-Chek glukometri su prilično nepretenciozni. Većina proizvoda marke ne treba početni postupak kodiranja. U ovom slučaju, pripremajući se za testiranje, morate:

  • pripremite test trake bez otvaranja kutije ili futrole sa njima,
  • razgradite sve komponente uređaja unutar pješačke udaljenosti,
  • uklonite traku iz spremnika,
  • pazite da su mjerač i razvodna kutija približno iste temperature,
  • umetnite upravljački element u utičnicu na kućištu brojila.

Važno! Tokom ovog postupka morate pažljivo pogledati zaslon. Ako je na njemu prikazan kôd koji ne odgovara onom ispisanom na kutiji s test trakama, potrebno je kodirati. To se vrši u skladu s uputama proizvođača za taj model.

Prije prve upotrebe trebate provjerite bar kod za umjeravanje glukometra. Da biste to učinili, uređaj je isključen. Otvara se spremnik sa trakama, uzima se jedan i poklopac se odmah zatvara. Nakon toga:

  • traka je umetnuta u utičnicu uređaja,
  • osigurajte da je postupak pokretanja započeo,
  • kada se na ekranu prikažu znakovi „-“, pomoću kontrolnih tastera gore i dole podesite ispravan kôd.

Kombinacija na ekranu treperi nekoliko sekundi. Tada je fiksiran i nestaje. Na ekranu se pojavljuje prompt ZATVORENI KRVI koji označava da je instrument spreman za upotrebu.

Prije prve upotrebe mjerača gama, inicijalizirajte brojilo pomoću kontrolnog rješenjaisporučuje se u kompletu. Da biste to učinili:

  • uređaj uključuje
  • izvadite testnu traku iz spremnika i stavite je u utičnicu na kućištu,
  • poziv na displeju u obliku trake i kapi krvi čekaju,
  • pritisnite glavni gumb dok se ne pojavi QC,
  • temeljito protresite bocu s kontrolnom tečnošću i nanesite kap na test traku,
  • čekajući kraj odbrojavanja na ekranu.

Vrijednost koja se pojavljuje na zaslonu trebala bi biti unutar raspona ispisanog na pakiranju test traka. Ako to nije slučaj, morate ponovno provjeriti brojilo.

Prije prve upotrebe treba podesite parametre test trake. Da bi se to postiglo, otvori se njihovo pakiranje, jedan se element izvadi i umetne u utor na tijelu uređaja. Smiješak i brojevi u rasponu od 4,2 do 4,6 trebali bi se pojaviti na njegovom zaslonu. To znači da uređaj ispravno funkcioniše.

Nakon što se ovo uradi kodiranje glukometrom. Za to je namijenjena posebna traka ambalaže. Dovoljno je da je ubacite do kraja u konektor. Na ekranu će se prikazati kôd koji odgovara trakama ispisanim na ambalaži. Nakon toga, element za kodiranje uklanja se iz utora.

Daljnje akcije korisnika iste su za sve vrste elektrohemijskih glukometra. Testna traka umetnuta je u uređaj pripremljen za rad i kap krvi kaplje se na njenu kontrolnu zonu.. Prilikom probijanja prsta da biste uzeli uzorak morate se pridržavati niza pravila.

  1. Lanceta je čvrsto fiksirana u ruci.
  2. Probijanjem se vrši dubina dovoljna za brzu protruziju kapi krvi.
  3. Ako je hrapava koža na vrhovima prstiju, preporučuje se podešavanje dubine uranjanja lanceta na dršku.
  4. Preporučuje se brisanje prve kapi koja se pojavi čistim ubrusom. Krv u njoj sadrži nečistoće međućelijske tekućine i sasvim je sposobna pokazati pogrešku u glukometrima.
  5. Na kap trake nanosi se druga kapljica.

Važno! Prst morate probiti tako duboko da se kapi pojavljuju lako i nezavisno, čak i ako postupak izazove blagu bol. Kada pokušavate na silu istisnuti uzorak, potkožna masnoća ulazi u međućelijsku tekućinu. Analiza takve krvi će biti nepouzdana.

Preporuke za dnevni raspored merenja šećera

Savjeti skromnih dijabetičara usredotočeni su na minimalizacija potrošnje traka za testiranje. Zvuče ovako:

  • određivanje šećera u krvi glukometrom u slučaju dijagnoze dijabetesa tipa 1 treba obaviti 4 puta dnevno, prije jela i prije spavanja,
  • sa dijabetesom tipa 2, jedan ili dva testa dnevno.

Kompanija Elta, Proizvođač satelitskih brojiladaje druge preporuke.

  1. Prva vrsta dijabetesa: glukometrija prije jela, nakon 2 sata. Još jedna provjera prije spavanja. Ako želite smanjiti rizik od hipoglikemije - noću u 3 sata.
  2. Druga vrsta - više puta, s jednakim intervalima, u toku dana.

Preporučeni sati mjerenja izgleda ovako:

  • 00-9.00, 11.00-12.00 - na prazan stomak,
  • 00-15.00, 17.00-18.00 - 2 sata nakon ručka i večere,
  • 00-22.00 - prije odlaska u krevet,
  • 00-4.00 - za kontrolu hipoglikemije.

Zašto brojilo može pokazati netačne podatke

Treba shvatiti da glukometar nije uređaj koji proizvodi podatke slične laboratorijskim ispitivanjima. Čak i dva proizvoda istog proizvođača pri istovremenoj izmjeri razine šećera prikazat će različite rezultate. Tolerancije koje mora ispunjavati određivanje šećera u krvi glukometrom jasno su opisane kriterijima SZO. Kažu da su rezultati ispitivanja pomoću prijenosnog ekspresnog uređaja prihvaćeni kao klinički pouzdani ako se njihove vrijednosti kreću u rasponu od -20% do + 20% podataka dobivenih tijekom laboratorijskih ispitivanja.

Pored toga, upotreba brojila uvijek ide u nesavršenim uslovima. Parametri u krvi (pH vrednost, sadržaj gvožđa, hematokrit), fizika tela (količina tečnosti i sl.) Utiču na očitavanje uređaja. Za dobivanje najpouzdanijih podataka, na koje pogreška glukometra neće imati presudan utjecaj, vrijedno je strogo slijediti gore navedene preporuke o načinu uzorkovanja krvi.

Pogledajte video: Provera secera u krvi u Megamarketu Roda (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar