Dijabetes kod muškaraca

Dijabetes melitus je hronično oboljenje endokrinog sistema. Danas je to uobičajena bolest koja zauzima 3. mjesto nakon srčanih bolesti, a dijabetes je kod muškaraca mnogo češći nego kod žena. Pa šta je dijabetes, koji su uzroci njene pojave i kako liječiti ovu bolest?

Šta je dijabetes

Dijabetes danas pogađa 10% ukupne populacije, prema podacima Međunarodne organizacije za dijabetes. Bolest endokrinog sistema izaziva poremećaje metabolizma tečnosti i ugljenih hidrata u ljudskom tijelu. Takvo kršenje dovodi do neispravnosti gušterače, koja je odgovorna za proizvodnju važnog hormona - inzulina. Dakle, bolest endokrinog sustava izaziva lančanu reakciju, jer odsutnost inzulina ili njegova nedovoljna količina doprinosi nakupljanju glukoze u krvi. Koncentracija glukoze u krvnim žilama raste, što rezultira uništavanjem vitalnih organa, pojavljuju se i druge bolesti.

Ako gušterača ne proizvodi inzulin, onda se ta bolest klasificira kao prvi tip (dijabetes tipa 1). Sa nedovoljnom proizvodnjom inzulina bolest se pripisuje drugom tipu (dijabetesu tipa 2).

Među muškarcima starijim od 40 godina dijabetes tipa 2 je češći, a tip 1 je češći u mladoj dobi.

Uzroci dijabetesa kod muškaraca

Dijabetes melitus je podmukla bolest, posebno kod muškaraca koji vode nepravilan način života, ne prate svoju težinu, konzumiraju vrlo masnu, začinjenu hranu i zloupotrebljavaju alkohol.

Gotovo svaki drugi muškarac rizikuje dijabetes. Posebnu pažnju treba obratiti na težinu jer je čest problem kod muškaraca zaobljeni stomak koji vrši pritisak na unutrašnje organe. Štaviše, gojaznost utiče na metabolizam u tijelu i krši ga. To je jedan od glavnih razloga. Postoje i faktori kao što su:

  1. Zarazne bolesti koje uzrokuju oštećenje unutrašnjih organa ili komplikacije probavnog sistema,
  2. Upalni procesi, uključujući gnojne,
  3. Kardiovaskularne bolesti
  4. Posledice nekih ozbiljnih bolesti, kao što su pankreatitis, onkološka bolest pankreasa,
  5. Posledice virusnih bolesti poput vjetroze, hepatitisa, rubeole, gripa. Ove bolesti mogu potaknuti razvoj dijabetesa,
  6. Kamenje u žučnoj kesici, zbog čega se žučni kanali začepljuju, a kiselina može ući u gušteraču, tj.
  7. Dugotrajna upotreba lijekova poput diuretika, antihipertenzivnih lijekova itd.,
  8. Nasljedna predispozicija (povećava rizik od bolesti za gotovo 10%),
  9. Česti stres i prekomerni rad
  10. Nezdrav način ishrane: jesti slanu, kiselu, začinjenu hranu, kao i umjetna konzervansa,
  11. Česti nedostatak sna
  12. Promjene u tijelu povezane sa starenjem. Što je osoba starija, to je više u riziku od dijabetesa,
  13. Česta upotreba alkohola, što negativno utječe na rad unutrašnjih organa, uključujući gušteraču.

Postoji i mišljenje o još jednom faktoru rizika - zloupotrebi slatke hrane. Međutim, ovo je pogrešno mišljenje. Mnogo različitih bolesti i drugi faktori koji nisu povezani sa prehranom mogu poslužiti kao uzrok dijabetesa. Slatkiši mogu samo uzrokovati debljanje. A prekomjerna težina, zauzvrat, može povećati rizik od razvoja dijabetesa.

Znakovi i vrste dijabetesa kod muškaraca

Prva vrsta šećerne bolesti (DM 1) među muškarcima smatra se najopasnijom. Ova bolest češće pogađa mlade. Bolest napreduje komplikacijama i ne liječi se. Dijabetes tipa 1 može se kontrolirati samo redovnom primjenom inzulina, jer gušterača prestaje proizvoditi. Potpuno odsustvo ovog hormona dovest će do stanja dijabetičke kome i čak smrti.

Dijabetes tipa 2 često se nalazi kod muškaraca starijih od četrdeset. Ova bolest se može izlečiti, ali isto tako nije u potpunosti izlečiti. Ali koja je opasnost od šećerne bolesti (dijabetes tipa 2) kod muškaraca. Činjenica da se znakovi dijabetesa tipa 2 pojavljuju polako i neprimjetno. Stoga se i najmanja sumnja ne može zanemariti. Ipak, upravo je ovo greška većine muškaraca koji ne vole pridavati važnost manjim simptomima.

Simptomi razvoja dijabetesa kod muškaraca u početnim fazama uključuju blago neispravnost. U ovom slučaju muškarci često povezuju malaksalost s umorom ili zamorom. Međutim, nakon nekog vremena, razina šećera u krvi raste još više i pojavljuju se izraženiji simptomi, što treba naglasiti.

Znakovi dijabetesa tipa 1

  1. Brzo debljanje ili, naprotiv, gubitak kilograma
  2. Trajna suha usta, čak i nakon uzimanja tečnosti,
  3. Suva koža
  4. Povećani umor i malaksalost
  5. Redovna žudnja za snom
  6. Nemirni snovi
  7. Smanjene performanse
  8. Izdvajanje većeg volumena urina dnevno,
  9. Nizak imunitet
  10. Loše zacjeljivanje posjekotina i rana
  11. Inguinalni svrab
  12. Ukus acetona na izdisaju.

Dijabetes melitus može utjecati na reproduktivni sustav kod muškaraca, kao rezultat postoje znaci impotencije: seksualna želja je smanjena, preuranjena ejakulacija, loša erekcija i depresija. Svi ovi faktori snažno utiču na mentalno stanje čovjeka.

Znakovi dijabetesa tipa 2

  1. Povećani umor i malaksalost
  2. Oštećenje memorije
  3. Moguć je brzi srčani ritam, bol u predelu srca,
  4. Uništavanje zubne cakline,
  5. Krvarenje desni
  6. Oštećenje vida
  7. Povećani apetit
  8. Svrab kože
  9. Pojačano znojenje,
  10. Loše zacjeljivanje posjekotina i rana
  11. Ukočenost ekstremiteta pojavljuje se ređe.

Ako se neki od gore navedenih simptoma redovito pojavljuju, onda morate hitno konzultirati liječnika, proći propisani pregled i provjeriti razinu šećera u krvi.

Posledice dijabetesa kod muškaraca

Ova bolest je hronična i ponekad ima vrlo ozbiljne posljedice. Ako je muškarac i ranije imao problema sa srcem, tada dijabetes povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti koje mogu dovesti do srčanog udara ili šloga.

Takođe, dijabetes negativno utječe na bubrege, jetru i gastrointestinalni trakt. Između ostalih problema, muškarcu nivo krvi snižava testosteron. Kao rezultat toga, cirkulacija krvi u karličnim organima može biti narušena. Slede znaci impotencije, kod kojih lekovi koji stimulišu erekciju, samo pogoršavaju pacijentovo stanje. Ovakvi lijekovi su nepraktični za dijabetes.

Uz napredni oblik dijabetesa razvija se i ateroskleroza mozga, čiji razvoj može dovesti i do moždanog udara, srčanog udara, koronarne srčane bolesti, sužavanja moždanih sudova, skleroze bubrega i tako dalje.

Metabolički poremećaj dovodi do oštećenja DNA, a u budućnosti može dovesti do neplodnosti.

Dijabetičke bolesti mozga: vrtoglavica, glavobolja, nesvjestica i druge bolesti.

Dijabetička oštećenja krvnih sudova: gubitak jasnoće vida, oštećenje žila mrežnice, katarakta, sljepoća.

Dijabetička bolest bubrega: oštećena funkcija bubrega. Problemi s bubrezima mogu se pojaviti nakon nekog vremena. Ovisi o stadiju nefropatije kod dijabetesa. Znak je promjena volumena urina: prvo se povećava izlučivanje urina, nakon nekog vremena značajno smanjuje.

Dijabetička oštećenja perifernih živaca: smrzavanje udova ruku i nogu, česte gušenje, probadanje, problemi sa hodanjem ili trčanjem.

"Dijabetičko stopalo": smanjena osetljivost udova i nogu. Kao rezultat toga, može se razviti nekroza i suppuracija kože čak i zbog manjih ozljeda. Rjeđe takvi procesi mogu dovesti do amputacije udova. Glavni znak ovog efekta su guske i grčevi u udovima.

Šećer u krvi

Postoje standardi šećera u krvi kojima se rukovode liječnici. Test krvi omogućava vam precizno određivanje razine šećera u ljudima. Međutim, ovi pokazatelji mogu varirati ovisno o dobi, vremenu unosa hrane kao i metodi uzorkovanja krvi.

U odrasle osobe normalna stopa šećera iznosi od 3,3 do 5,6 mmol / litra. To su pokazatelji i za žene i za muškarce kada uzimaju krv s prsta na prazan stomak.

Kada se uzima krv iz vene, pokazatelji od 6,1 do 6,2 mmol / litra smatraju se normalnim.

Ako razina šećera u krvi dosegne 7 mmol / litra, tada se to smatra znakom sumnje na dijabetes, i kod muškaraca i kod žena, ovaj pokazatelj je norma za predijabetes. Ovo je stanje u kojem je poremećena asimilacija monosaharida.

Stopa šećera u krvi ovisno o dobi

StarostNivo šećera, mmol / l
Bebe2,8-4,4
Mlađi od 14 godina3,2-5,4
Od 14 do 60 godina3,3-5,6
60 do 90 godina4,6-6,4
Preko 90 godina4,2-6,7

Stopa šećera u krvi ovisno o obroku

PokazateljKod zdravih ljudiU bolesnika sa šećernom bolešću
Šećer na post3,9-5,05,0-7,2
Nivo šećera 1-2 sata nakon jelaNe više od 5,5Ne više od 10,0

Liječenje dijabetesa

Glavni cilj u liječenju bilo koje vrste dijabetesa je snižavanje šećera u krvi i normalizacija metaboličkih procesa. Liječenje pacijenta u svakom je slučaju individualne prirode, što ovisi o vrsti dijabetesa, zanemarivanju i simptomima bolesti. U svakom slučaju, liječnik će prvo propisati analizu kako bi otkrio šećer u krvi.

Glavne radnje ljekara sa sličnom bolešću:

  1. Pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 bit će propisane injekcije inzulina. Slična metoda liječenja može biti doživotna.
  2. Za snižavanje šećera u krvi propisat će se lijekovi za snižavanje šećera.
  3. Bez obzira na oblik dijabetesa, liječnik će propisati dijetu u kojoj je potrebno iz prehrane isključiti slatku hranu i alkohol. Ne preporučuje se upotreba slane hrane i bijelog hljeba. Šećer se mora zamijeniti posebnim zaslađivačem u kojem se umjesto šećera koriste zaslađivači: melasa, med itd. Glavni meni pacijenta treba da uključuje supe, žitarice, nemasno voće i povrće. Hranu je potrebno jesti često, ali u malim porcijama. To će normalizovati težinu koja vrši pritisak na unutrašnje organe.
  4. Periodično trebate izvoditi fizičke vježbe, ali ne možete pretjerati. Trening treba da bude umeren, ali redovan.

Dijabetes melitus je vrlo složena bolest koja može utjecati na rad bilo kojeg unutrašnjeg organa u ljudskom tijelu. Ako unaprijed znate simptome dijabetesa kod muškaraca i pravodobno se konzultirate s liječnikom, kao i podvrgnite se liječenju, možete izbjeći mnoge od gore navedenih problema. Međutim, treba imati na umu da je liječenje ove bolesti doživotno i zahtijeva redovan medicinski nadzor.

Prevencija dijabetesa kod muškaraca

Da biste otklonili rizik od dijabetesa, ponekad je potrebno uzeti krvnu pretragu šećera. Takva se analiza poželjno provodi najmanje jednom godišnje.

Potrebna je pravilna prehrana: Izbjegavajte jesti masnu i začinjenu hranu. Takva hrana povećaće rizik obolijevanja ne samo od dijabetesa, već i od drugih bolesti.

Treba se odreći loših navika: alkohola, pušenja.

Ako imate problema sa krvnim pritiskom, trebate ga držati pod kontrolom i podvrgnuti se odgovarajućem liječenju.

Održavanje zdravog načina života pomoći će u izbjegavanju mnogih bolesti, uključujući složene poput dijabetesa.

Pogledajte video: Operacija Fimoze - Bocokić Klinika Niš (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar