Dugi inzulin: imena i vrste lijekova

Predlažemo da se upoznate sa člankom o temi: „dugotrajni inzulin dugog djelovanja imena lijeka“, uz komentare profesionalaca. Ako želite postaviti pitanje ili napisati komentare, to lako možete učiniti u nastavku, nakon članka. Naš specijalistički endoprinolog će vam definitivno odgovoriti.

Video (kliknite za reprodukciju).

Insulini dugog djelovanja: imena, cijena, analozi lijekova

Insulin za dijabetičare prvog tipa, a rijetko i drugog, je vitalni lijek. Nadoknađuje hormon inzulin, koji gušterača mora proizvesti u određenoj količini.

Često se pacijentima propisuju samo kratki i ultra kratki inzulin, čija se injekcija daje nakon obroka. Ali se takođe događa da je potreban dugotrajni inzulin koji ima određene zahteve za vreme ubrizgavanja.

Video (kliknite za reprodukciju).

U nastavku ćemo razmotriti trgovačke nazive inzulina s produljenim djelovanjem, njihova farmaceutska svojstva i slučajeve kad su potrebne njihove injekcije, kao i povratne informacije dijabetičara o upotrebi inzulina dugog djelovanja.

Dijabetičarima prvog tipa propisani su insulini dugog djelovanja kao bazni inzulin, a kod drugog tipa kao monoterapija. Koncept bazalnog insulina znači inzulin, koji se mora proizvesti u tijelu tokom dana, bez obzira na obroke. No, s dijabetesom tipa 1, nemaju svi pacijenti gušterače koji mogu proizvoditi ovaj hormon čak i u minimalnim dozama.

U svakom slučaju, tretman tipa 1 nadopunjuje se sa kratkim ili ultra kratkim injekcijama inzulina. Injekcije inzulina s dužim dejstvom izvode se ujutro na prazan stomak, jednom dnevno, manje od dva. Lijek počinje djelovati nakon jednog do tri sata, aktivan je od 12 do 24 sata.

Slučajevi kada je potrebno propisati inzulin dugog djelovanja:

  • suzbijanje fenomena jutarnje zore
  • stabilizacija šećera u krvi ujutro na prazan stomak,
  • tretman dijabetesa drugog tipa kako bi se spriječio njegov prelazak na prvi tip,
  • kod prve vrste dijabetesa izbjegavanje ketoacidoze i djelomično očuvanje beta ćelija.

Dodatni dugotrajni inzulini prethodno su bili ograničeni u izboru; pacijentima je propisan NPH-inzulin nazvan Protofan. Ima zamućenu boju, a pre ubrizgavanja bocu je trebalo protresti. Trenutačno je zajednica endokrinologa pouzdano utvrdila činjenicu da Protofan ima negativan utjecaj na imunološki sustav, potičući ga na stvaranje antitijela na inzulin.

Sve to dovodi do reakcije u kojoj ulaze antitijela inzulina, što ga čini neaktivnim. Takođe, vezani inzulin može dramatično postati aktivan kada to više nije potrebno. Verovatnije je da ova reakcija ima blago izražen karakter i da povlači mali skok šećera, u roku od 2–3 mmol / l.

To pacijent to posebno ne oseti, ali općenito klinička slika postaje negativna. U novije vreme razvijeni su i drugi lekovi koji nemaju takav efekat na pacijentovo telo. Analozi

Imaju prozirnu boju, ne zahtijevaju protresanje prije injekcije. Analog inzulina dugog djelovanja može se lako kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Prosječna cijena Lantusa u Ruskoj Federaciji kreće se od 3335 - 3650 rubalja, a Protofana - 890-970 rubalja. Pregledi dijabetičara pokazuju da Lantus tokom dana ima ujednačen učinak na šećer u krvi.

Prije propisivanja inzulina dugog djelovanja, endokrinolog mora zahtijevati da se pacijent evidentira sa kontrolom šećera u krvi, koja se obavljala od jedne do tri sedmice dnevno. Ovo će pokazati kompletnu sliku skokova glukoze u krvi i potrebe za, odnosno otkazivanja imenovanja ove vrste inzulina.

Ako liječnik propiše lijek ne uzimajući u obzir kliničku sliku razine šećera u krvi, onda je bolje kontaktirati drugog endokrinologa.

Pregled najboljih vrsta inzulina dugog djelovanja sa tabelom

Insulini dugog djelovanja sposobni su održavati normalnu razinu glukoze u krvi tijekom dana, u bilo kojem stupnju dijabetičkog stanja. U ovom se slučaju smanjuje koncentracija šećera u plazmi zbog njegove aktivne apsorpcije tjelesnim tkivima, posebno jetrom i mišićima. Izraz "dugi" inzulin jasno pokazuje da je trajanje učinka takvih injekcija u usporedbi s drugim vrstama lijekova za snižavanje šećera duže.

Inzulin dugog djelovanja oslobađa se u obliku otopine ili suspenzije za intravenozno i ​​intramuskularno davanje. U zdravoj osobi ovaj hormon kontinuirano proizvodi gušterača. Produljeni hormonalni sastav razvijen je da oponaša sličan proces kod ljudi koji imaju dijabetes. Ali injekcije produljenog tipa su kontraindicirane pacijentima u dijabetičkoj komi ili prekomatoznom stanju.

Trenutno su uobičajeni dugoročni i ultra-dugotrajni proizvodi:

Aktivira se nakon 60 minuta, maksimalan efekat postiže se nakon 2-8 sati, Regulira nivo glukoze u krvi 18-20 sati.

Suspenzija proširena tipa za ispitivanje sc. Prodaje se u bocama od 4-10 ml ili ulošcima od 1,5-3,0 ml za olovke za špriceve.

Počinje sa radom u roku od 1-1,5 sati.Maksimalna efikasnost se manifestuje nakon 4-12 sati i traje najmanje 24 sata.

Suspenzija za uvođenje s / c. Pakirano u 3 ml patrone, 5 kom u pakiranju.

Aktivira se nakon 1-1,5 sati. Efektivno 11-24 sata, maksimalni efekat se javlja u periodu od 4-12 sati.

Prošireni inzulin za sc davanje. Dostupno u patronama od 3 ml, u bočicama od 5 ml i ulošcima od 3 ml za olovke za špriceve.

Produljeni inzulin se aktivira u roku od 1,5 sata. Vrhunac aktivnosti javlja se između 3-10 sati. Prosječno razdoblje djelovanja je dan.

Znači s / na aplikaciju. Realizira se u spremnicima za olovke za štrcaljke od 3 ml, u bocama od 10 ml.

Ona počinje djelovati 60 minuta nakon injekcije, regulira koncentraciju šećera u krvi barem dan.

Uložak je običan i sa olovkama od 3 ml u štrcaljkama, u bočicama od 10 ml za ispitivanje sc.

Vrhunac aktivnosti događa se nakon 3-4 sata. Trajanje efekta produženog sredstva je 24 sata.

Produljeni inzulin ostvaruje se u špricama od 3 ml.

Naziv hipoglikemijske supstance i način upotrebe inzulina s produženim djelovanjem može preporučiti samo liječnik.

Uz to, osobe koje pate od dijabetesa ne bi trebale samostalno zamijeniti produženo sredstvo njegovim analogom. Hormonska supstanca produljenog tipa treba se propisati s medicinskog stanovišta razumno, a liječenje njom treba provoditi samo pod strogim nadzorom liječnika.

Inzulin dugog djelovanja, ovisno o vrsti dijabetesa, može se kombinirati sa sredstvom za brzo djelovanje, koje se radi kako bi se ispunila njegova osnovna funkcija, ili se može koristiti kao pojedinačni lijek. Na primjer, kod prvog oblika dijabetesa, inzulin produljenog tipa obično se kombinira sa kratkim ili ultra kratkim lijekom. U drugom obliku dijabetesa lijekovi se koriste odvojeno. Na listi oralnih hipoglikemijskih spojeva, sa kojima je hormonska supstanca obično kombinirana, su:

  1. Sulfonilurea.
  2. Meglitinidi.
  3. Biguanides.
  4. Tiazolidindioni.

Inzulin dugog djelovanja može se uzimati kao jedan uređaj, kao i drugi lijekovi

U pravilu se koristi sastav za snižavanje šećera s produljenim tipom da bi se zamijenili lijekovi sa prosječnim trajanjem izlaganja. Zbog činjenice da se radi postizanja bazalnog učinka prosječni inzulinski sastav daje dva puta dnevno, a dugi - jednom dnevno, promjena terapije prvih tjedan dana može izazvati pojavu jutarnje ili noćne hipoglikemije. Možete popraviti situaciju smanjenjem količine produženog lijeka za 30%, što djelomično nadoknađuje nedostatak produženog hormona primjenom inzulina kratkog tipa s hranom. Nakon toga podešava se doziranje produžene supstance inzulina.

Bazalni sastav se daje jednom ili dva puta dnevno. Nakon ulaska u tijelo putem ubrizgavanja, hormon počinje da pokazuje svoju aktivnost tek nakon nekoliko sati. Istovremeno, vremenski okviri izlaganja za svaku produženu supstancu za snižavanje šećera prikazani u tablici različiti su. Ali ako je potreban produženi inzulin, unesite količinu veću od 0,6 jedinica po 1 kg težine osobe, tada se navedena doza dijeli na 2-3 injekcije. Istovremeno, kako bi se isključila pojava komplikacija, injekcije se rade u različite dijelove tijela.

Razmislite o tome kako izbjeći nuspojave terapije inzulinom.

Bilo koji inzulinski lijek, bez obzira na trajanje izlaganja, može izazvati nuspojave:

  • Hipoglikemija - nivo glukoze u krvi pada ispod 3,0 mmol / L.
  • Opće i lokalne alergijske reakcije - urtikarija, svrbež i sabijanje na mjestu ubrizgavanja.
  • Kršenje metabolizma masti - karakterizira nakupljanje masti, ne samo ispod kože, već i u krvi.

Inzulin sporijeg djelovanja daje bolju šansu za sprečavanje komplikacija dijabetesa tipa 1 i 2. Osim toga, dug inzulin čini liječenje dijabetesa prikladnijim. Da bi se isključila manifestacija ovih nuspojava, dijabetičari moraju svakodnevno slijediti prehranu koju je propisao liječnik i stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja.

Na farmaceutskom tržištu za liječenje odraslih bolesnika s dijabetesom nedavno su lansirane dvije nove, dugotrajne, dugotrajne formulacije odobrene od FDA:

  • Degludek (tzv. Tresiba).
  • Ryzodeg FlexTouch (Ryzodeg).

Tresiba je novi lijek koji je odobrio FDA

Inzulin dugog djelovanja Degludec namijenjen je supkutanoj primjeni. Trajanje regulacije glukoze u krvi je oko 40 sati. Koristi se za liječenje dijabetičara s prvim i drugim oblikom složenosti bolesti. Kako bi se dokazala sigurnost i efikasnost novog lijeka s produljenim oslobađanjem, provedeno je niz studija u kojima je sudjelovalo više od 2.000 odraslih pacijenata. Degludec se koristi kao dodatak oralnom tretmanu.

Do danas je upotreba lijeka Degludec dozvoljena u EU, Kanadi i SAD-u. Na domaćem tržištu se pojavio novi razvoj pod imenom Tresiba. Sastav se realizira u dvije koncentracije: 100 i 200 U / ml, u obliku olovke za šprice. Sada je moguće normalizirati nivo šećera u krvi uz pomoć super-sredstva dugog djelovanja primjenom otopine inzulina samo tri puta tjedno.

Opisali smo preparat Ryzodeg. Sredstvo za produljeno oslobađanje Ryzodeg kombinacija je hormona, čija su imena dobro poznata dijabetičarima, kao što su bazni inzulin Degludec i brzo djelujući Aspart (omjer 70:30). Dvije tvari slične inzulinu na specifičan način djeluju s endogenim receptorima inzulina, zbog čega ostvaruju vlastiti farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Sigurnost i djelotvornost novorazvijenog lijeka dugog djelovanja dokazana je kliničkim ispitivanjem u kojem je sudjelovalo 360 odraslih dijabetičara.

Ryzodeg je uzet u kombinaciji s drugim obrokom za snižavanje šećera. Kao rezultat toga, postignuto je smanjenje šećera u krvi do razine koja je ranije mogla biti postignuta samo primjenom inzulinskih pripravaka dugog djelovanja.

Hormonski lijekovi dugog djelovanja Tresiba i Ryzodeg kontraindicirani su osobama s akutnom komplikacijom dijabetesa. Pored toga, ove lijekove, kao gore razmatrane analoge, treba propisati samo liječnik, jer se u protivnom ne mogu izbjeći nuspojave u obliku hipoglikemije i različitih vrsta alergija.

Šta je inzulin lantus

U novije vrijeme većina je umjetnih hormona imala prosječno trajanje rada u tijelu (otprilike 12-16 sati), imala je osebujni vrhunac djelovanja. Takav koncept prisilio je pacijente da prilagode raspored života karakteristikama ponašanja lijeka, planiraju hranu, vježbaju određene sate.

Sada se pojavio prvi analogni uređaj u trajanju od tačno jedan dan (24 sata). Glavna značajka inzulina je odsutnost vrha akcije, tj. potpuna imitacija prirodne bazalne sekrecije, koja se javlja kod zdravog gušterače. Najvažnija prednost - morate ući samo jednom dnevno! Tako se broj dugih injekcija prepolovio!

Mehanizam djelovanja produženog inzulina

Lijekovi dugog djelovanja kombiniraju pripravke inzulina srednjeg i dugog djelovanja. Štaviše, prvi počinju djelovati u tijelu u roku od jednog - dva sata, dostižući svoj vrhunac u 4 - 11 sati, ukupno trajanje od 9 do 12 sati.

Lijekovi srednjeg trajanja apsorbuju se sporije i imaju izražen produženi efekat. To se postiže zahvaljujući posebnom produživaču - protaminu ili cinku. NPH-inzulin uključuje u svoj sastav protamin dobiven iz ribljeg mlijeka u stehiometrijskom omjeru.

Na farmakološkom tržištu dijabetičara predstavljeni su takvi pripravci inzulina srednjeg trajanja:

  • Genetski dizajnirani inzulin, trgovački nazivi Protafan XM, Humulin NPH, Biosulin, Gansulin.
  • Humani polusintetički inzulin - Humador, Biogulin.
  • Monokomponentni svinjski inzulin - Protafan MS,
  • Inzulin u složenoj suspenziji - Monotard MS.

Lijek dugog djelovanja počinje sa djelovanjem u roku od 1,5 sata nakon injekcije, ukupno trajanje je 20 - 28 sati. Štoviše, takvi lijekovi ravnomjerno raspodjeljuju inzulin u pacijentovom tijelu, što poboljšava kliničku sliku i ne izaziva česte promjene volumena ubrizgavanja kratkog i ultra kratkog inzulina.

Lijekovi dugog djelovanja uključuju inzulin glargin koji je sličan ljudskom inzulinu. Nema izraženu vršnu aktivnost, jer se pušta u krv prilično konstantnom brzinom. Glargin ima kiselu pH ravnotežu. Ovo isključuje njegovu kombiniranu primjenu s kratkim i ultra kratkim inzulinama, jer ovi lijekovi imaju neutralan pH-balans.

Ovi lijekovi za inzulin često su dostupni u suspenziji i primjenjuju se supkutano ili intramuskularno. Trgovački nazivi:

  1. Insulin Glargine Lantus.
  2. Insulin detemir

Postoje takve kontraindikacije za ubrizgavanje inzulina glargin i detemir - dijabetička koma, koma.

Ispod je detaljno uputstvo za upotrebu inzulina Lantus.

Dugi inzulin je lijek produljenog djelovanja, neophodan za dugotrajno održavanje razine fiziološke glukoze. Imitira proizvodnju bazalnog inzulina pomoću gušterače i sprječava razvoj glukoneogeneze.

Aktivacija produženog hormona uočena je otprilike 4 sata nakon injekcije. Vrhunski sadržaj je blag ili ga nema, a stabilna koncentracija leka se primećuje tokom 8–20 sati. Nakon oko 28 sati nakon primjene (ovisno o vrsti lijeka), njegova aktivnost smanjuje se na nulu.

Dugi insulin nije dizajniran da stabilizuje klice šećera koje nastaju nakon jela. On oponaša fiziološki nivo lučenja hormona.

Klasifikacija inzulina

Po poreklu je inzulin:

  • Svinjetina. Izvlači se iz pankreasa ove životinje, vrlo je slična ljudskom.
  • Od stoke. Često postoje alergijske reakcije na ovaj inzulin, jer on ima značajne razlike od ljudskog hormona.
  • Ljudski Sintetizira se pomoću bakterija.
  • Genetski inženjering. Dobiva se iz svinjetine, koristeći nove tehnologije, zahvaljujući tome inzulin postaje identičan ljudskom.

Po trajanju akcije:

  • ultra kratkotrajno djelovanje (Humalog, Novorapid, itd.),
  • kratka akcija (Actrapid, Humulin Regular, Insuman Rapid i drugi),
  • srednje trajanje akcije (Protafan, Insuman Bazal, itd.),
  • dugo djelujući (Lantus, Levemir, Tresiba i drugi).

Kratki i ultra kratki inzulini koriste se prije svakog obroka kako bi se izbjegao skok glukoze i normalizirala njegova razina. Inzulini srednjeg i dugog djelovanja koriste se kao takozvana osnovna terapija, propisuju se 1-2 puta dnevno i održavaju šećer u normalnim granicama duže vrijeme. .

Trenutno se koriste dvije grupe lijekova dugog djelovanja - srednjeg i ultra dugog trajanja. Insulini srednjeg trajanja imaju vršno razdoblje, iako nisu tako izraženi kao lijekovi kratkog djelovanja. Ultra-dugo djelujući insulini su bez vrha. Ove se osobine uzimaju u obzir pri odabiru doze bazalnog hormona.

Dugo delujuće insuline
TipPeriod važenjaImena lijekova
Inzulin srednjeg trajanjaDo 16 satiGensulin N Biosulin N Insuman Bazal Protafan NM Humulin NPH
Ultra dugotrajni inzulinViše od 16 satiTresiba NOVO Levemir Lantus

Upute za upotrebu lijeka

Lantus Solostar 1 ml sadrži inzulin glargin u količini od 3,63 mg, što je ekvivalent 100 IU humanog hormona inzulina.

Takođe su uključene pomoćne tvari: glicerol, cink hlorid, natrijum hidroksid, voda za injekcije.

Po izgledu je bistra, bezbojna tekućina za potkožno ubrizgavanje u pacijentovo masno tkivo. Lijek ima nekoliko oblika oslobađanja:

  • OpticClick sistem, koji uključuje patrone od 3 ml. Pet uložaka u jednom pakovanju.
  • Olovke za injekciju OptiSet od 3 ml Kad se inzulin završi, samo trebate kupiti novi uložak i umetnuti ga u olovku za špriceve. U jednom kartonskom pakovanju pet olovki za špriceve.
  • Lantus Solotar, patrone od 3 ml. Hermetički se ubacuju u olovku za jednokratnu upotrebu, patrone se ne zamenjuju. U jednom kartonskom pakovanju, pet olovki za špriceve, bez injekcijskih igala.

Lantus je lijek koji pripada farmakoterapijskoj grupi antidijabetičkih lijekova. Djelatna tvar Lantusa - inzulin glargin analogan je bazalnom djelovanju humanog inzulina. Potpuno se rastvara u krvotoku. Djelovanje inzulina javlja se brzo.

Lijek ima takav učinak na tijelo pacijenta:

  1. Smanjuje glukozu u krvi
  2. Povećava unos i upotrebu glukoze u koštanim mišićima i masnom tkivu.
  3. Stimulira biotransformaciju glukoze u glikogen u jetri.
  4. U mišićnom tkivu povećava proizvodnju proteina.
  5. Povećava proizvodnju lipida.

Preporučuje se ubrizgavanje jednom dnevno, samo endokrinolog propisuje dozu, uzimajući u obzir težinu bolesti. Za bolesnike s istim šećerom u krvi, doze mogu biti različite, zbog različitih učinaka na pacijentovo tijelo i njihovih fizioloških predispozicija.

Lantus je propisan samo za dijabetes prvog i drugog tipa, odraslima i djeci starijoj od šest godina. Delotvornost lijeka nije testirana na djeci mlađoj od šest godina.

Nuspojave inzulina uglavnom se očituju u slučaju imenovanja pogrešne doze. Glavni su:

  • Hipoglikemija.
  • Neuroglikopenija
  • Adrenergička regulacija brojača.

Mogu se javiti i alergijske reakcije u obliku svrbeža, peckanja i urtikarije na mjestu ubrizgavanja. Ovaj lokalni simptom obično traje do sedam dana i nestaje sam.

Posebna uputstva: lek se ne sme mešati sa drugim vrstama inzulina, jer Lantus ima kiselo pH okruženje. Injekcije treba davati u isto doba dana, bez obzira na obrok. Video u ovom članku govori vam kome je propisan insulin.

Injekcije inzulina provode se pomoću inzulinske šprice ili olovke. Potonji su praktičniji za upotrebu i preciznije doziraju lijek, pa ih ima prednost. Injekciju možete davati i olovkom štrcaljke bez skidanja odeće, što je zgodno, pogotovo ako je osoba na poslu ili u nekoj obrazovnoj ustanovi.

Inzulin se ubrizgava u potkožno masno tkivo različitih područja, najčešće je to prednja površina bedara, trbuha i ramena. Lijekove dugog djelovanja poželjno je udarati u bedro ili vanjski glutealni nabor, kratko djelujući u stomaku ili ramenu.

Preduvjet je poštivanje aseptičnih pravila, potrebno je oprati ruke prije injekcije i koristiti samo špriceve za jednokratnu upotrebu. Mora se imati na umu da alkohol uništava inzulin, pa je nakon što je mjesto ubrizgavanja tretirano antiseptikom potrebno pričekati dok se potpuno ne osuši, a potom nastaviti s primjenom lijeka. Također je važno odstupiti od prethodnog mjesta ubrizgavanja za najmanje 2 centimetra.

Način primjene

  1. Prisutnost dijabetesa tipa 1.
  2. Prisutnost dijabetesa tipa 2.
  3. Imunitet na oralne lekove za smanjenje glukoze u plazmi.
  4. Koristite kao složenu terapiju.
  5. Operacije.
  6. Gestacijski dijabetes u trudnica.

Količinu primenjenog hormona određuje lekar pojedinačno za svakog pacijenta. Dozu možete sami izračunati samo nakon savjetovanja sa stručnjakom i provođenja laboratorijskih ispitivanja.

Protresanje inzulina je zabranjeno. Potrebno je samo skrojiti na dlanovima prije injekcije. To doprinosi stvaranju homogenog sastava i istovremenog ravnomjernog zagrijavanja lijeka od topline ruku.

Nakon ubrizgavanja, nemojte odmah vaditi iglu. Potrebno je ostaviti nekoliko sekundi pod kožom za punu dozu.

Ispravljanje podliježe prelasku s inzulina životinjskog porijekla na ljudski. Doza se ponovo bira. Također, prelazak s jedne vrste inzulina na drugi treba pratiti ljekarski nadzor i češća provjera koncentracije šećera u krvi. Ako je prelazak doveo do činjenice da primijenjena doza prelazi 100 jedinica, pacijenta treba poslati u bolnicu.

Svi preparati inzulina daju se supkutano, a svaku narednu injekciju treba obaviti na drugom mjestu. Pripravci inzulina ne mogu se mešati i razrjeđivati.

Budite oprezni

Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični ulkusi, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Istraživački centar za endokrinologiju Ruske akademije medicinskih nauka uspio je

Dugi inzulin: mehanizam djelovanja, vrste lijekova, način primjene

Pripreme za terapiju inzulinom variraju u trajanju djelovanja kratko, srednje, dugo i kombinirano. Dugi inzulin osmišljen je da ravnomjerno održava početnu razinu ovog hormona, kojeg inače proizvodi gušterača. Koristi se za dijabetes melitus tipa 1 i 2, kao i za uvjete gdje je potrebna kontrola šećera u krvi.

Dugi inzulin je lijek produljenog djelovanja, neophodan za dugotrajno održavanje razine fiziološke glukoze. Imitira proizvodnju bazalnog inzulina pomoću gušterače i sprječava razvoj glukoneogeneze.

Aktivacija produženog hormona uočena je otprilike 4 sata nakon injekcije. Vrhunski sadržaj je blag ili ga nema, a stabilna koncentracija leka se primećuje tokom 8–20 sati. Nakon oko 28 sati nakon primjene (ovisno o vrsti lijeka), njegova aktivnost smanjuje se na nulu.

Dugi insulin nije dizajniran da stabilizuje klice šećera koje nastaju nakon jela. On oponaša fiziološki nivo lučenja hormona.

Trenutno se koriste dvije grupe lijekova dugog djelovanja - srednjeg i ultra dugog trajanja. Insulini srednjeg trajanja imaju vršno razdoblje, iako nisu tako izraženi kao lijekovi kratkog djelovanja. Ultra-dugo djelujući insulini su bez vrha. Ove se osobine uzimaju u obzir pri odabiru doze bazalnog hormona.

Upotreba inzulina dugog djelovanja preporučuje se za sljedeće indikacije:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetes tipa 2
  • imunitet na oralne lijekove za snižavanje koncentracije glukoze u krvi,
  • priprema za operaciju
  • gestacijski dijabetes.

Dugo djelujući inzulin dostupan je u obliku suspenzija ili otopina za injekcije. Kada se daje supkutano, lijek neko vrijeme ostaje u masnom tkivu, gdje se polako i postepeno apsorbira u krv.

Količinu hormona određuje ljekar pojedinačno za svakog pacijenta. Nadalje, pacijent može samostalno izračunati dozu na temelju svojih preporuka. Prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudsku dozu, potrebno je ponovo odabrati. Prilikom zamjene jedne vrste lijeka drugom, neophodna je kontrola ljekara i češće provjere koncentracije šećera u krvi. Ako je tokom tranzicije primijenjena doza prešla 100 jedinica, pacijenta se šalje u bolnicu.

Injekcija se izvodi supkutano, svaki put na različito mjesto. Injekcija inzulina može se obaviti u mišić tricepsa, u predelu blizu pupka, u gornjem vanjskom kvadrantu glutealnog mišića ili u gornjem anterolateralnom dijelu bedara. Pripravke inzulina ne treba mešati ili razrjeđivati. Šprica se ne sme tresti pre injekcije. Potrebno ga je uvrnuti između dlanova, kako bi sastav postao jednolikiji i malo se zagrijao. Nakon ubrizgavanja, iglica se ostavlja ispod kože nekoliko sekundi kako bi se droga u potpunosti primijenila, a zatim uklonila.

Zdrava osoba sa normalnom funkcijom gušterače proizvodi 24–26 IU inzulina dnevno, odnosno oko 1 IU na sat. Ovo određuje razinu početnog ili produženog inzulina koju je potrebno davati. Ako se tijekom dana očekuju operativni zahvati, glad, psihofizički stres, dozu treba povećati.

Da bi se izračunala doza osnovnog inzulina, izvodi se test praznog stomaka. Trebali biste odbiti hranu 4-5 sati prije ispitivanja. Preporučuje se početak izbora doze dugog inzulina preko noći. Da bi rezultati izračuna bili precizniji, potrebno je da večerate rano ili preskočite večernji obrok.

Svakog sata se šećer mjeri glukometrom. Tokom perioda ispitivanja ne bi trebalo da dođe do povećanja ili smanjenja glukoze za 1,5 mmol. Ako se razina šećera značajno promijenila, potrebno je korigirati inzulin.

Prekomjerna količina lijekova može dovesti do hipoglikemije. Bez medicinske pomoći dovodi do ozbiljnih komplikacija. Pojavljuju se konvulzije, nervni poremećaji, hipoglikemijska koma nije isključena, u teškim slučajevima stanje može dovesti do smrti.

Uz hipoglikemiju hitno je uzimati brze ugljikohidrate, što će povećati nivo glukoze u krvi. Ubuduće će vam trebati kontrola doktora, korekcija ishrane i ubrizgane doze inzulina.

Produljeni inzulin nije dozvoljen za sve grupe bolesnika. Ne može se koristiti za hipoglikemiju i preosjetljivost na komponente lijeka. Kontraindiciran je trudnicama i djeci mlađoj od 6 godina.

Lijek se može koristiti na preporuku stručnjaka, ako očekivana korist premašuje rizik od mogućih komplikacija. Liječnik uvijek mora izračunati dozu.

Pri korištenju inzulina dugog djelovanja treba imati na umu da prekoračenje doze može izazvati hipoglikemiju, komu i komu. Alergijske reakcije, crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja nisu isključeni.

Produljeni inzulin namijenjen je samo kontroli glukoze, ne pomaže kod ketoacidoze. Za uklanjanje ketonskih tijela iz tijela koristi se kratki inzulin.

Kod dijabetesa tipa 1, produženi inzulin kombinira se s lijekovima kratkog djelovanja i djeluje kao osnovni element terapije. Kako bi koncentracija lijeka bila ista, mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja. Prijelaz sa srednjeg na dugi inzulin treba provesti pod nadzorom liječnika i uz redovno mjerenje razine glukoze u krvi. Ako doza ne zadovoljava potrebe, morat će se prilagoditi drugim lijekovima.

Da bi se izbjegla noćna i jutarnja hipoglikemija, preporučuje se smanjenje koncentracije dugog inzulina i povećanje doze kratkog. Izračun volumena lijekova provodi liječnik.

Dugi inzulin treba korigirati ako promijenite prehranu i fizičku aktivnost, kao i kod zaraznih bolesti, operacija, trudnoće, patologija bubrega i endokrinog sustava. Doza se ažurira izrazitom promjenom težine, konzumiranja alkohola i pod utjecajem drugih faktora koji mijenjaju koncentraciju glukoze u krvi. Uz smanjeni nivo glikoziliranog hemoglobina, treba imati na umu da se iznenadna hipoglikemija može javiti i danju i noću.

Inzulin dugog djelovanja u kartonskom pakovanju treba čuvati na polici vrata hladnjaka, gdje je temperatura +2. +8 ° S. U takvim uslovima se ne smrzava.

Nakon otvaranja pakiranja, temperatura skladištenja proizvoda ne smije prelaziti +25 ° C, ali ne smije se uklanjati u hladnjak. Kutiju čuvajte izvan dohvata dece. Rok trajanja zatvorenog inzulina je 3 godine, otvoren - oko mesec dana.

Dijabetes melitus je bolest kod koje tijelo nije u stanju razgraditi dolaznu glukozu, uslijed čega ostaje u krvi, provocirajući pojavu patoloških pojava u tkivima i organima.

Samo ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus znaju šta znači fraza „zadržati stalnu pozadinu“.

Samo inzulin dugog djelovanja može im pomoći u tom zadatku. Nedostatak hormona u ljudskom tijelu za dijabetičare može se održavati umjetno samo supkutano. Glavni cilj tretmana je ponovno stvaranje prirodne sekrecije što je točnije moguće. I pomaže u ovom dugotrajnom djelovanju inzulina.

Za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, inzulin dugog djelovanja je vitalni lijek. A ova izjava nije neutemeljena. Otkazivanje čak jedne injekcije može dovesti do smrti pacijenta ako pomoć ne stigne na vrijeme. Sve je toliko ozbiljno iz jednog razloga - injekcije inzulina nadoknađuju hormon u tijelu, koji zbog patologije prestaje stvarati gušteraču u potrebnoj količini.

Ako je tijelo u ranoj fazi bolesti, pacijentu je obično potreban režim liječenja kratkim ili ultra kratkim inzulinom. U tom se slučaju injekcije daju subkutano nakon jela.

Dijabetes ili šećerna bolest je oštećenje tijela povezano s nepravilnim radom endokrinog sustava. Prvi tip ...

Ako je bolest prešla u sljedeću fazu razvoja, pacijentu se propisuju vrste inzulina dugog djelovanja, čiji režim unosa je strogo vezan vremenom i zahtijeva najstroži režim.

Važno je napomenuti da sva imena inzulina s produženim djelovanjem propisuje samo liječnik i to samo u potpunom odsustvu neovisne proizvodnje hormona od strane ljudskog gušterače, uz brzu smrt beta ćelija.

Dijabetes tipa 2 naziva se i dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Ovo je ozbiljna bolest koju karakteriše ...

Prilikom propisivanja leka, lekar mora proučiti pacijentove beleške, odražavajući nivo glukoze u krvi tokom poslednje tri nedelje, a najbolje jedan do dva meseca.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Bilo mi je teško vidjeti muku, a gadni miris u sobi izluđivao me je.

Kroz tretman, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Za normalan život dugačak inzulin propisan je kao bazalni, bolesnicima s dijagnozom dijabetesa tipa 1, s dijagnozom dijabetesa tipa 2, inzulin s produljenim djelovanjem propisan je kao monoterapija.

Bazalni inzulin je inzulin koji se stvara u tijelu stalno 24 sata dnevno, bez obzira na vrijeme i učestalost unosa hrane. Međutim, kod pacijenata s dijabetesom tipa II, gušterača nije u mogućnosti proizvesti hormon u minimalnim dozama. Injekcije inzulina dugog djelovanja daju se 1 put ujutro, prije jela, ponekad i dva. Lijek počinje djelovati u potpunosti nakon tri sata i ostaje važeći do 24 sata.

U liječenju dijabetesa tipa 1, bazni inzulin se nužno dopunjuje kratkim ili ultra kratkim injekcijama.

Inzulin dugog djelovanja, čija su imena navedena u nastavku, potrebna je u sljedećim slučajevima:

Kako održati šećer normalnim u 2019. godini

  • stabilizacija glukoze u krvi ujutro prije jela,
  • zadržavanje potrebne razine hormona noću,
  • smanjiti efekte takve stvari kao što je "jutarnja zore",
  • prevencija ketoocitoze i očuvanje beta ćelija kod dijabetesa tipa 1,
  • stabilizacija stanja organizma i njegovo zadržavanje iz daljnjeg razvoja bolesti kod dijabetesa tipa 2.

Veličinu doze dugog inzulina utvrđuje samo liječnik, nakon detaljnog pregleda pacijenta i niza eksperimentalnih injekcija. Da bi se spriječila hipoglikemija u početnim dozama, koncentracija hormona je previsoka. Tada se koncentracija postepeno smanjuje da se normalizira nivo glukoze u krvi.

Produljeni inzulin važno je pravilno koristiti. Ne pomaže, kao hitna pomoć, stabiliziranje šećera u krvi nakon jela, poput kratkog ili ultra kratkog inzulina. Njegova akcija nije tako brza. Produljene injekcije inzulina zahtijevaju strogo pridržavanje režima i rasporeda. Odstupanja od predviđenog vremena najvjerovatnije će izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta, jer pokazatelj glukoze u krvi neće biti stabilan.

Koristeći insuline dugog djelovanja, pacijent pruža svom tijelu najtačniju imitaciju ljudskog hormona. Konvencionalno inzulin s dugotrajnim djelovanjem, čija će imena biti dolje objašnjena, podijeljen je u dvije skupine: trajanje djelovanja je 15 sati, a trajanje djelovanja do 30 sati.

Kada usporenim tempom postigne tačku najviše koncentracije, inzulin s produljenim djelovanjem započinje isto postupno smanjivanje bez izazivanja akutnih reakcija i skokova u pacijentovoj krvi. I ovdje je najvažnije ne propustiti trenutak kada učinak injekcije postane nula i ući u sljedeću dozu lijeka. Dugi inzulin ima svoje prednosti i nedostatke kao i bilo koji drugi lijek.

  • jednostavan uvod
  • režim liječenja je vrlo jednostavan i razumljiv i pacijentu i njegovoj rodbini,
  • nizak pokazatelj kombinacije vještina i potrebnih informacija za liječenje,
  • nedostatak potrebe za stalnim nadzorom nivoa glukoze u krvi,
  • moguća je neovisna kontrola tijeka bolesti i stalna terapija.
  • stabilan rizik od hipoglikemije,
  • stabilna hiperinzulinemija, koja povećava rizik od razvoja hipertenzije,
  • stroga dijeta i injekcije,
  • debljanje

Odsustvo vrhunca aktivnosti u inzulinu dugog djelovanja rezultat je prisutnosti hormona glargina u njegovom sastavu, koji prilično ravnomjerno prodire u krv. Glargine Ph ravnoteža je kisela i ovaj faktor isključuje njegovu interakciju s neutralnim preparatima za Ph ravnotežu, tj. kratkog i ultra kratkog inzulina.

Najpoznatija imena dugo djelujućih insulina data su u tabeli sa detaljnim opisom:

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Inzulin dugog djelovanja: nazivi lijekova

Mjesto ubrizgavanja inzulina

Uvođenje produženog inzulina provodi se u bedru (usporena apsorpcija).

Vremenska referenca

Daje se otprilike u isto vrijeme, ujutro i uveče, a jutarnja doza obično se daje istovremeno sa kratkim inzulinom.

Jesti nakon ubrizgavanja inzulina

Produljeni inzulin ni na koji način nije povezan sa unosom hrane, on imitira bazalnu, a ne nutritivnu sekreciju inzulina, stoga nije potrebno jesti hranu nakon primjene produženog inzulina.

Inzulin srednjeg trajanja.

Počinje djelovati subkutanom primjenom nakon 1-2 sata, vrhunac djelovanja nastupa nakon 6-8 sati, trajanje djelovanja je 10-12 sati. Uobičajena doza je 24 jedinice / dan u 2 doze.

- Insulin-izofan (ljudski genetski inženjering) - Biosulin N, Gansulin N, Gensulin N, Insuman Bazal GT, Insuran NPH, Protafan NM, Rinsulin NPH, Humulin NPH.

- Inzulin-izofan (humani polusintetički) - Biogulin N, Humodar B.

- Insulin-izofan (svinjska monokomponenta) - Monodar B, Protafan MS.

- Inzulinsko-cinkova suspenzija - Monotard MS.

- NPH Neutralni Protamin Hagedorn (NPH inzulini, npr. Humulin N ®, Protofan XM ®)

- Cink (cink-insulini, npr. Ultratard HM ®, Humulin Ultalente ®)

- Surfen (surfen-inzulin, npr., Depo-Insulin ®)

Ona počinje djelovati nakon 4-8 sati, vrhunac djelovanja događa se nakon 8-18 sati, trajanje djelovanja je 20-30 sati.

- Insulin glargin (Lantus) - uobičajena doza od 12 jedinica / dan. Inzulin glargin nema naglašen vrhunac djelovanja, jer se pušta u krvotok relativno konstantnom brzinom, pa se daje jednom. Počinje djelovati za 1-1,5 sati. Nikada ne daje hipoglikemiju.

- Insulin detemir (Levemir Penfill, Levemir Flexpen) - uobičajena doza od 20 PIECES / dan. Pošto ima mali vrh, dnevnu dozu je bolje podijeliti u 2 doze.

Dugo delujuće insuline koju karakterizira značajno veća intraindividualna predvidljivost djelovanja u usporedbi s konvencionalnim ljudskim inzulinama. Polako se apsorbiraju iz injekcijskog spremnika i imaju dugotrajni učinak, nemaju izražen vrhunac djelovanja (koji smanjuje vjerojatnost hipoglikemije noću i između obroka) i vrijede do 24 sata, mogu se davati 1 ili 2 puta dnevno. Redovna terapija inzulinom praćena je povećanjem tjelesne težine, a bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2 obično imaju prekomjernu težinu, povećanje tjelesne težine tijekom terapije insulinom smatra se nepoželjnim. Ispitivanja s dugotrajnim insulinima pokazuju manje dinamičke tjelesne težine u odnosu na druge bazne inzuline.

Dugo djelujući inzulin i glavne indikacije za njegovu upotrebu

Dijabetičari tipa 1 (rijetko tip 2) prisno su upoznati sa inzulinskim lijekovima bez kojih ne mogu živjeti. Postoje različite mogućnosti za ovaj hormon: kratko djelovanje, srednje trajanje, dugoročni ili kombinirani učinak. Ovakvim lijekovima moguće je nadopuniti, smanjiti ili povećati nivo hormona u gušterači.

Zvanje inzulina je regulacija metaboličkih procesa i hranjenja ćelija glukozom. Ako ovaj hormon nije prisutan u tijelu ili se on ne proizvodi u potrebnoj količini, osoba je u ozbiljnoj opasnosti, čak i smrti.

Strogo je zabranjeno samostalno odabrati grupu pripravaka inzulina. Prilikom promjene lijeka ili doze pacijent mora biti nadziran i kontroliran nivo glukoze u krvnoj plazmi. Stoga je za takve važne termine potrebno ići liječniku.

Insulini dugog djelovanja, čija će imena dati liječnik, često se koriste u kombinaciji s drugim takvim lijekovima kratkog ili srednjeg djelovanja. Manje se često koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Takvi lijekovi stalno održavaju glukozu na istoj razini i ni u kojem slučaju ne ispuštaju ovaj parametar gore ili dolje.

Takvi lijekovi počinju utjecati na tijelo nakon 4-8 sati, a maksimalna koncentracija inzulina otkriće se nakon 8-18 sati. Dakle, ukupno vrijeme djelovanja glukoze je - 20-30 sati. Najčešće će osobi trebati 1 postupak davanja injekcije ovog lijeka, ređe se to radi dva puta.

Postoji nekoliko vrsta ovog analoga ljudskog hormona. Dakle, razlikuju ultra kratku i kratku verziju, produženu i kombiniranu.

Prva sorta utječe na tijelo 15 minuta nakon unošenja, a maksimalna razina inzulina može se vidjeti unutar 1-2 sata nakon potkožne injekcije. Ali trajanje materije u tijelu je vrlo kratko.

Ako uzmemo u obzir insuline dugog djelovanja, njihova se imena mogu smjestiti u posebnu tablicu.

Dugi inzulin koristi se da tačnije oponaša učinke ljudskog hormona. Oni se mogu uslovno podijeliti u 2 kategorije: prosječno trajanje (do 15 sati) i ultradugo djelovanje, koje doseže i do 30 sati.

Proizvođači su napravili prvu verziju lijeka u obliku sivkastog i mutne tekućine. Prije primjene ove injekcije, pacijent mora protresti spremnik tako da postigne jednoliku boju. Tek nakon ove jednostavne manipulacije može se ući potkožno.

Inzulin dugog djelovanja usmjeren je na postepeno povećavanje njegove koncentracije i održavanje na istoj razini. U određenom trenutku dolazi vrijeme maksimalne koncentracije proizvoda, nakon čega se njegova razina polako smanjuje.

Važno je da ne propustite kada nivo dođe do nestajanja, nakon čega treba primiti sljedeću dozu lijeka. Ne smiju se dopustiti oštre promjene ovog pokazatelja, tako da će liječnik uzeti u obzir specifičnosti života pacijenta, nakon čega će odabrati najprikladniji lijek i njegovu dozu.

Glatki učinak na tijelo bez naglih skokova čini inzulin s dugotrajnim djelovanjem najefikasniji u osnovnom liječenju dijabetesa. Ova skupina lijekova ima i jedno drugo svojstvo: treba ga davati samo u bedrima, a ne u trbuhu ili rukama, kao u drugim opcijama. To se događa s vremenom apsorpcije proizvoda jer se na ovom mjestu to odvija vrlo sporo.

Vrijeme i količina primjene ovise o vrsti sredstva. Ako tečnost ima zamućenu konzistenciju, to je lijek s vršnom aktivnošću, pa vrijeme maksimalne koncentracije nastupi unutar 7 sati. Takva se sredstva daju 2 puta dnevno.

Ako lijek nema takav maksimum maksimalne koncentracije, a učinak se razlikuje u trajanju, mora se davati 1 put dnevno. Alat je gladak, izdržljiv i dosljedan. Tečnost se proizvodi u obliku bistre vode bez prisustva mutnog sedimenta na dnu. Takav produženi inzulin su Lantus i Tresiba.

Odabir doze je vrlo važan za dijabetičare, jer i noću osoba može postati bolesna. To biste trebali uzeti u obzir i izvršiti potrebnu injekciju na vrijeme. Da biste pravilno izveli ovaj izbor, posebno noću, potrebno je vršiti merenja glukoze tokom noći. To se najbolje radi svaka 2 sata.

Da bi uzimao inzulinske pripravke dugog djelovanja, pacijent će morati ostati bez večere. Sljedeće noći, osoba bi trebala izvršiti odgovarajuća mjerenja. Pacijent dodjeljuje dobivene vrijednosti liječniku, koji će nakon analize, odabrati ispravnu grupu inzulina, naziv lijeka i navesti točnu dozu.

Pripravci inzulina kratkog i dugog djelovanja primjenjuju se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. To se radi kako bi se sačuvao dio beta ćelija, kao i da bi se izbjegao razvoj ketoacidoze. Pacijenti s drugom vrstom dijabetes melitusa ponekad moraju davati takav lijek. Potreba za takvim akcijama objašnjava se jednostavno: ne možete dopustiti prijelaz dijabetesa s tipa 2 na 1.

Pored toga, propisan je dugotrajni inzulin za suzbijanje fenomena jutarnje zore i za regulaciju nivoa glukoze u plazmi ujutro (na prazan stomak). Za propisivanje ovih lijekova vaš liječnik će možda zatražiti tronedjeljni zapis o kontroli glukoze.

Inzulin dugog djelovanja ima različita imena, ali najčešće ga koriste pacijenti. Takav lijek nije potrebno tresti prije primjene, njegova tekućina ima bistru boju i konzistenciju. Proizvođači lijek proizvode u nekoliko oblika: OpiSet olovka za injekcije (3 ml), Solotar uložak (3 ml) i sustav s OptiClick patrone.

U posljednjem utjelovljenju ima 5 uložaka, svaki s po 5 ml. U prvom slučaju, olovka je prikladan alat, ali patrone se moraju mijenjati svaki put, instalirajući ih u štrcaljku. U sistemu Solotar ne možete mijenjati tekućinu, jer je to jednokratni alat.

Uputa kaže da je potrebna jedna injekcija, a endokrinolog može odrediti dozu. To će zavisiti od težine bolesti i individualnih karakteristika bebe. Dodjeljuju se djeci starijoj od 6 godina i odraslima s dijagnozom dijabetesa tipa 1 ili 2.

Ovo je naziv za dugi inzulin. Njegova je posebnost u rijetkom razvoju hipoglikemije, ako se sredstvo koristi za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1. Takva studija je provedena u Sjedinjenim Državama. Lijek se, prema uputama, može primjenjivati ​​ne samo odraslim pacijentima, već i djeci starijoj od 2 godine.

Trajanje izlaganja tijelu je 24 sata, a maksimalna koncentracija opaža se nakon 14 sati. Injekcija se izdaje u obliku otopine za potkožno davanje 300 IU u svakom ulošku. Svi ti elementi zapečaćeni su olovkom za višestruke doze. Jednokratna je. Pakovanje sadrži 5 kom.

Zabranjeno je zamrzavanje proizvoda. Skladištenje ne sme biti duže od 30 meseci. Alat možete pronaći u bilo kojoj ljekarni, ali otpustite ga samo uz recept liječnika.


  1. Davidenkova, E. F. Genetika šećerne bolesti / E.F. Davidenkova, I.S. Lieberman. - M .: Medicina, 1988. - 160 str.

  2. Bogdanovich V.L. Dijabetes melitus. Biblioteka praktičara. Nižni Novgorod, „Izdavačka kuća NMMD“, 1998., 191 str., Tiraž 3000 primeraka.

  3. M.A., Darenskaya dijabetes melitus tipa 1: / M.A. Darenskaya, L.I. Kolesnikova i T.P. Bardymova. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2015. - 124 c.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Život sa šećernom bolešću tipa 1 - Sigurno u dugi dokumentarni film, 30 minuta (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar