Cordyceps: kakva je to gljiva, čemu služi i kako je uzgajati?

Naučno ime: Cordyceps sinensis

Ostala imena: Gljiva Cordyceps, gljiva gusjenica (engleski), dong zhong chang cao, dongchongxiacao (Kina), semitake (Japan), zhongcao i chongcao (Kina).

Cordyceps sinensis poznata i kao gljiva gusjenica, često se pogrešno doživljava kao gljiva, ali u stvari je gljivica parazita podrijetlom iz Kine i Tibeta.

Cordyceps nastaje kada gljiva zarazi gusjenice, muhe ili mrave svojim sporama, dospije na dlakavu površinu u jesenjoj sezoni, a klija klija tijekom zime. Kad dođe proljeće, gljiva do tada uspijeva potpuno ubiti i mumificirati gusjenicu ili drugi insekt, klijajući i pokazujući svoje dugo vitko voćno tijelo iznad zemlje.

Voćno tijelo, koje se sastoji od ostataka insekta i samog tijela gljivice, sakuplja se ručno, suši i čuva za upotrebu kao lijek.

U tradicionalnoj azijskoj i kineskoj medicini kordiceps se stoljećima koristi, a tek od nedavno zapadna medicina je skrenula pažnju na svoja nevjerojatna korisna svojstva.

Cordyceps - Sastav

Mnogi su kemijski sastojci kordycepsa već poznati po zdravstvenim prednostima. Tu spadaju nukleozidi, steridi, polisaharidi, proteini, esencijalne aminokiseline, vitamini i minerali. Ostale hemijske komponente uključuju: adenin, adenozin, holesterol palmitat, D-manitol (kordocetna kiselina), ergosterol peroksid, gvanidin, nukleozid hipoksantin, timin, timidin, uracil, uridin, 3'-deoksiaadenozin.

Cordyceps - doziranje

Kordyceps Chinese dostupan je u većini kineskih apoteka i drugih zdravstvenih prodavnica.

Tradicionalno, divlje kordicepse treba piti u dozi od 5 do 10 g dnevno. Ako kupujete proizvode na bazi Cordyceps-a (pogledajte Cordyceps NSP u kapsulama ili Cordyceps Tiens) u obliku kapsula, tableta, praha ili u tekućem obliku, slijedite upute na etiketi ili se konzultirajte s kvalificiranim liječnikom koji ima iskustva u narodnom i holističkom lijek.

Cordyceps - svojstva, upotreba i zdravstvene koristi

Cordyceps sinensis se vekovima koristi u tradicionalnoj azijskoj i kineskoj medicini. Trenutno se ova gljiva široko koristi u Kini za poboljšanje dobrobiti i općeg zdravlja. Popis korisnih svojstava cordycepsa jednostavno je impresivan.

Gljiva Cordyceps ima širok spektar djelovanja. Liječi respiratorne bolesti poput kašlja, hroničnog bronhitisa i astme. Koristi se u liječenju bolesti bubrega, koristi se za seksualnu disfunkciju i noćno mokrenje. Kordips se koristi i za liječenje srčanih i krvnih bolesti poput aritmije, anemije i visokog kolesterola. Koristi se i za liječenje bolesti jetre poput hepatitisa B.

Cordyceps je imunomodulator koji poboljšava rad imunološkog sistema, povećava energiju, izdržljivost i vitalnost.

Antioksidantna svojstva kordipsa

Klinička istraživanja pokazala su da Cordyceps sinensis ima antioksidacijska svojstva. Otkriveno je da ekstrakt kordopske inhibira oksidaciju linolne kiseline, a također pokazuje apsorpcijsku aktivnost u odnosu na druga oksidirajuća sredstva, poput hidrogen peroksida, superoksidnog aniona itd.

Antioksidacijska svojstva cordyceps-a mogu se povezati s polifenolnim i flavonoidnim spojevima koji se nalaze u njemu. Druge naučne studije otkrile su da ove komponente štite tijelo od slobodnih radikala.

Protivupalna svojstva cordyceps-a

U studiji objavljenoj u časopisu Časopis Prirodni proizvodi u rujnu 2011. otkriveno je da ekstrakt kordicepsa pokazuje inhibicijsku aktivnost u odnosu na stvaranje superoksidnog aniona i oslobađanje elastaze. Ovaj rezultat sugerira da ekstrakt ove gljivice može biti prirodna alternativa za sprečavanje upale.

Cordyceps ima antitumorsko i antikancerogeno delovanje.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu Japanski časopis za eksperimentalnu medicinu, u augustu 1989., utvrđeno je da upotreba toplog vodenog ekstrakta ove gljivice doprinosi značajnom smanjenju tumora uzrokovanih stanicama Ehrlichovog karcinoma u miševa. Takođe su provedena i druga slična istraživanja koja dosljedno pokazuju da ekstrakt cordycepsa djeluje protiv raznih vrsta karcinoma, poput limfocitnog karcinoma, hepatoma, raka prostate, raka debelog crijeva i raka dojke.

Cordyceps uklanja kroničnu umor i ublažava stres

Izvještaj objavljen u časopisu Biološki i farmaceutski bilten u maju 2003. godine rečeno je da se uvođenjem ekstrakta cordyceps miševima njihova izdržljivost tokom plivanja značajno poboljšala sa 75 na 90 minuta. Kada su miševi bili izloženi stalnom stresu, pokazatelji stresa bili su izrazito smanjeni u grupi miševa koji su konzumirali cordyceps, za razliku od skupine koja ga nije dobila.

Još jedan zanimljiv dokaz da cordyceps sinensis može biti koristan kao sredstvo za povećanje vitalnosti, povećanje izdržljivosti i pružanje osobi dodatnu energiju - 1992. godine na Olimpijadi su kineski sportaši koji su uzimali cordyceps pokazali izvanredne rezultate u raznim vrstama takmičenja.

Anti-astmatična svojstva cordyceps-a

Cordyceps sinensis tradicionalno se koristi u kineskoj medicini za liječenje različitih respiratornih bolesti, uključujući infekcije gornjih dišnih puteva, bronhitis i astmu. Vjeruje se da ova gljivica povećava sposobnost apsorpcije kisika u tijelu i na taj način poboljšava respiratornu funkciju.

Ova karakteristika cordyceps-a nedavno je proučavana i rezultati su objavljeni u časopisu. Kineski časopis za kinesku materiju Medica u septembru 2001. godine. Studije su pokazale da Kordyceps značajno smanjuje odgovor na test provociranja bronha na promjene štakora uzrokovane ovalbuminom i inhibira povećanje eozinofila izazvano antigenom. Studija je pokazala da se prašak cordyceps može koristiti kao alternativno sredstvo za prevenciju i liječenje bronhijalne astme.

Kordips i zdravlje srca

U studiji objavljenoj u časopisu Časopis za farmakološke nauke u 2010, rečeno je da ekstrakt cordyceps sprečava hiperlipidemiju.

Hiperlipidemija je glavni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Utvrđeno je da se u hrčcima koji su hranjeni dijetom s visokim udjelom masti, nagomilavanje ukupnog kolesterola, triglicerida i lipoproteina niske gustine u krvi smanjuje uz dodatak ekstrakta kordicepsa u hrani. Pored toga, povećana je razina fosfo-AMP-aktivirane proteinske kinaze i fosfo-acetil-CoA-karboksilaze u jetri i masnom tkivu retroperitonealnog prostora. Ovi rezultati pokazuju da codiceptin sprečava hiperlipidemiju aktiviranjem AMPK. Eksperimenti na miševima s abnormalnim metabolizmom pokazali su da codiceptin također može efikasno poboljšati osjetljivost na inzulin.

Antidijabetička svojstva cordyceps-a

Izvještaj objavljen u časopisu Na osnovu dokazaKomplementarnoi časopis za alternativnu medicinu, u septembru 2010. godine, rečeno je da bi Cordyceps obogaćen vanadijumom mogao biti potpuni, moderan, prirodni lijek za depresiju i dijabetes.

U drugom istraživanju objavljenom u časopisu Američki časopis za kinesku medicinu, 2006. godine otkriveno je da Cordyceps ekstraktira atenuirani dijabetes, induciran gubitkom težine, polidipsijom i hiperglikemijom kod štakora.

Cordyceps reguliše imuni odgovor tijela

U studiji objavljenoj u časopisu Međunarodna imunofarmakologija u 2011. godini rečeno je da je signalni mehanizam polisaharida izoliranih iz plodnog tijela Cordyceps militaris ispitan u makrofazima kako bi se procijenila njegova imunostimulirajuća svojstva u štakora. Rezultati su pokazali da ekstrakt cordyceps može potencijalno regulirati imuni odgovor tijela.

Kordips - nuspojave i kontraindikacije

Kordyceps je uglavnom siguran u preporučenoj dozi, a nisu otkrivene ozbiljnije nuspojave.

Trudnoća i dojenje

Još nije utvrđeno je li upotreba cordyceps-a od strane trudnica i dojilja. Da bi se izbjegle negativne posljedice, ne preporučuje se upotreba corddeps-a.

Kontraindikacije:

Kordyceps može povećati imunološki odgovor, stoga se ne preporučuje osobama koje pate od autoimunih bolesti, poput multiple skleroze (MS), lupusa (sistemski lupus eritematosus, SLE), reumatoidnog artritisa (RA) itd.

Kordyceps takođe može komunicirati sa imunosupresivima, poput ciklofosfamida (Cytoxan, Neosar), prednizona ili drugih sličnih lijekova.

Opća karakteristika

Cordyceps je široko rasprostranjen u istočnim zemljama. To se dešava zbog velikog broja vrsta insekata, zbog čega gljiva dobija uvjete za razvoj, i prirodnih uvjeta ugodnih za njihov razvoj. Većina gljivica razvija se u gusjenicama.

Ova gljiva ima neobičan razvojni ciklus. Njegovi se sporovi nalaze na zemlji u mirnom stanju. Kada se u blizini pojavi insekt, na čijim se tijelima cordyceps može razvijati, spore se na njegovo tijelo pričvršćuju pomoću papila. Obično se razvoj gljivica događa u tijelu gusenice, tokom njegovog zimskog perioda.

Micelij parazitske gljivice raste unutar tijela insekta i postepeno potpuno ispunjava njegovo tijelo, doslovno isisavajući sve sokove iz njega. Kordyceps izlučuje cordycepin, prirodni antibiotik, u tijelo insekta. Zahvaljujući tome, parazit stvara obranu od patogenih mikroorganizama.

U takvim uvjetima, insekt domaćin umire, a njegovo tijelo, poput kostura, postaje pouzdana zaštita gljivica od bakterija i raznih ozljeda.

Kako se odvija rast gljivica parazita u tijelu insekta prikazan je u ovom videu:

Izgled cordyceps-a je neobičan: kako parazitira, gusjenica poprima smeđe nijansu, dok sama gljiva ima zasićenu smeđu boju. Gljiva raste. Visina parazita ne prelazi 11-13 cm.

Cordyceps odašilje ugodnu aromu. Ima slatkast ukus.

Ova parazitska gljiva ima vrijedan sastav. Sadrži sljedeće elemente:

  • vitamini B, C, E, K, PP,
  • antioksidanti
  • enzimi
  • aminokiseline
  • koencimi
  • gvožđe
  • magnezijum
  • cink
  • kalijuma
  • kalcijuma

Kordicepin sadržan u gljivama zaslužuje posebnu pažnju. Ova tvar je snažan antitumorski element koji ujedno smanjuje aktivnost mnogih virusa, uključujući viruse hepatitisa i HIV.

Kordicepsna kiselina sadržana u parazitskim gljivama pomaže snižavanju holesterola u krvi, jača ligamente i kosti i smanjuje intrakranijalni pritisak.

Još jedna vrijedna supstanca u sastavu cordyceps-a je adenozin, visokoenergetska supstanca. Poboljšava stanje kože, čini bore manje izraženima, sprečava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i pomaže u otapanju postojećih.

Znanstvenici još uvijek nisu utvrdili kojoj zoni cordyceps pripada: flora ili fauna.

Do odjeljka Ljekovite gljive

Cordyceps. Ova gljiva ima jedinstven razvojni ciklus. Jedinstvenost leži u činjenici da započinje svoj razvojni ciklus u tijelu gusjenice vrste Hepialus armoricanus ("Šišmiš")

Na kineskom jeziku gljiva Cordyceps naziva se "Dong Chun Xia Cao", što znači: "insekt zimi, trava ljeti" - to se objašnjava neobičnim ciklusom razvoja gljiva.

Do određenog trenutka gljiva Cordyceps Ponaša se prilično mirno dok ne osjeti kako se gusjenica približava, čak i na udaljenosti od nekoliko desetaka metara. Krećući se u pokretu, izbacuje svoje spore, koje su pomoću usisnih čaša zalijepljene za tijelo gusjenice. Ubrzo, spore napadnu živo tkivo. Gusjenica ne osjeća znake zaraze sve dok se zimi ne želi zakopati u zemlji u nadi da će do proljeća postati chryalis. Ovdje, u ovoj fazi, gljiva počinje djelovati, klijajući u tijelu gusjenice i usisavajući sve hranjive tvari iz nje. Prirodno, gusjenica umire, u potpunosti ispunjena micelijem gljivice. Ljeti se plodno tijelo cordyceps-a pojavljuje na površini, a sam micelij nalazi se u sačuvanom tijelu gusjenice. U ljekovite svrhe koristi se i voćna gljiva i tijelo gusjenice.

Tamno smeđe tijelo gljivice, koje žure prema gore za 4-11 cm, tvori zavoj u obliku kluba i zadebljanje u podnožju, promjera 3-4 mm. Pečurka je ugodnog mirisa i slatkog ukusa.

Dimenzije gusjenice dostižu 3-5 cm i promjera 0,5 cm, zlatno žuti poklopac ima brojne poprečne pruge, unutrašnjost je bijela ili blijedo žuta. Kvalitetni cordyceps ima dugo plodno tijelo na velikoj gusjenici.

Cordyceps raste na sunčanim padinama tibetanskog gorja, gdje se visina kreće od 2000 do 4000 metara nadmorske visine. Gljiva se ne boji ni niskih temperatura ni nedostatka kisika, ali voli rasti na suvim tlima bogatim humusom. Možete ga pronaći u Tibetu, u kineskim provincijama Qinghai, Sichuan, Gansu, Yunnan. Sjeverni kordiceps (Cordiceps militaris) može se naći u provinciji Jilin.

Treba napomenuti da je cordyceps vrlo skupa i vrijedna gljiva, posebno u posljednjih nekoliko godina. U Kini ga nazivaju "božanskim darom". Dugo su obrađivali samo lica carske dinastije zbog malih količina ove gljive.

Kineski ljekari tokom kliničkih vjekovnih opažanja primijetili su da kordiceps može liječiti širok spektar bolesti, osim toga dolazi do izraženog efekta u liječenju i odsustva bilo kakvih nuspojava.

Stoljetna klinička zapažanja kineskih ljekara otkrila su tri glavne karakteristike Kordycepsa:

  • - širok opseg primene,
  • - izražen efekat kao pomoćnog terapeutskog sredstva,
  • - odsutnost hormona i uzbudnih supstanci, nuspojave i toksične efekte.

Šta je cordyceps

Cordyceps je gljivica čiji je naučni naziv Cordyceps sinensis. U Kini ga zovu Dōng chóng xià cǎ, što znači „zimski crv, letnja trava“, a na Tibetu - Yartsa Gunbu.

Ovo je parazitska gljivica koja nastaje od spora koje su pale na gusjenice koje prezimiju u tlu. Životni razvoj uključuje klijanje unutar insekta, pretvarajući se u micelij koji je važan dio gljive. Njegovo tijelo, kao da, upija člankonošce.

Ciklus nastavlja tokom zime, a tada se na kraju proljeća pojavljuje travnati dio gljivice sa stabljikom i glavom. Ovo je gljiva gusjenica. Uvjeti okoliša trebali bi biti povoljni za cijeli proces.

Tada se taj razvojni ciklus ponavlja, gljivica ponovo oslobađa spore, širi se dalje. Zove se gljiva gusjenica.

Postoji preko 350 vrsta gljivica i insekata povezanih sa cordycepsom.

Najčešća, osim gusjenica, je mravinjačka gljiva nazvana Ophiocordyceps unatellis, koja oslobađa hemikalije koje kontroliraju ponašanje. Podstiče mrave da grizu list s „stiskom smrti“. Kada mrav umre, gljiva se razvija kao stabljika iz glave mrava koja nalikuje rogu, spremna za uzgoj.

Kordyceps, koji snima tijelo gusjenica, mnogo je manje agresivan. Iako se ova gljivica razvila da zarazi tarantulama, nema dokaza da cordyceps može zaraziti ljude.

Mjesta rasta

Kordyceps je prvi put otkriven u visokim planinama Tibeta. Trenutno raste u Kini. U ovoj su zemlji naučili da ga uzgajaju. U Kini, cordyceps je široko rasprostranjen u provincijama Sečuan, Qinghai, Jilin.

Ove gljive za parazite vole oplođena tla. Poželjno stanište Cordycepsa su planinske regije na nadmorskoj visini od 6500 m. Cordyceps se ne boji niskih temperatura, ne nedostaje mu kisika, dobro je prilagođen bilo kojim uvjetima.

Ponekad se ova gljiva nalazi i u podnožju, ali Kinezi tvrde da samo one vrste koje rastu visoko iznad zemlje imaju čitav spektar ljekovitih efekata.

Aplikacija Cordyceps

Koriste se kineske gljive cordyceps:

  • - kao sredstvo sa snažnim imunostimulirajućim efektom,
  • - kao bakteriostatsko sredstvo i prirodni antibiotik protiv mnogih patogenih bakterija (stafilokok, streptokok, pneumokok),
  • - kao analogna mnogim hormonima, ima protivupalno dejstvo,
  • - kao vazodilatator koji poboljšava dotok krvi u mišiće srca i drugih organa, također štiti organizam od tromboembolije, srčanog udara, moždanog udara, angine pektoris i bolesti jetre, bubrega, pluća itd.
  • - kao prirodni antioksidans,
  • - kao sredstvo za povećanje vitalnosti i performansi,
  • - kao sredstvo za snižavanje holesterola i krvi u krvi,
  • - kao sredstvo za regulaciju ravnoteže kalcijuma i fosfora,
  • - kao antitoksično sredstvo koje poboljšava rad bubrega, jetre, pluća,
  • - kao antitumorski lijek koji poboljšava stanje pogođenog organa i stimulira aktivnost leukocita, ublažavajući nuspojave radioterapijom.

U Centru za fungoterapiju koristimo cordyceps sa uznapredovalim oblicima raka gušterače, jetre, bubrega, mozga. Pored toga, kordiceps je indiciran za sljedeće bolesti i stanja: upala pluća, emfizem, tuberkuloza, hronični bronhitis, bronhijalna astma.

Cijena „tibetanskog čuda“

Budući da je divlja sorta ove gljivice rijetka, ima je vrlo visoku cijenu, malo ljudi može priuštiti ovaj dodatak u hrani. Ovo je najskuplja gljiva na svijetu. Pričaju o njemu. Ova vrsta se smatra najboljom gljivom s neobičnim znakovima, super prehrambenim proizvodom.

Ljudi u Tibetu skupljaju C. sinensis za mnogo novca. Pronalaženje tih sitnih gljiva zahtijeva sjajne vještine, koncentraciju, vježbanje. Ali to je vrlo profitabilno zanimanje.

Veleprodajne cijene u Kini kreću se oko 20 000 dolara po kilogramu. National Geographic ga je nedavno nazvao "Zlatnim crvom Tibeta". To onemogućava proizvodnju gljiva u masovnoj proizvodnji hrane.

Gde raste

Obično se nalazi u prizemnim visokim prerijama na nadmorskoj visini od 3.500 metara u kineskim provincijama Sečuan, Junan, Qinghai, Tibet.

Kordips se rjeđe može vidjeti u klimatskim zonama drugih zemalja: Indije, Nepala, Butana.

Istorijska pozadina

  • sinensis je prvi put službeno registrovan 1694. godine kineskim biljnim probavljačem (Kineska farmakopija) kao biljni pripravak. Ova biljna komponenta bila je poznata u davnim vremenima. Uslovi njegove upotrebe su najmanje 300 godina. Čini se da je sada najpoznatija tradicionalna kineska medicina za ljekovite gljive.
  • Cordyceps je postao međunarodni trend nakon što su kineski trkači 1993. oborili dva svjetska rekorda. Prema riječima njihovog trenera, tajna njihovih izvanrednih olimpijskih rezultata nalazi se u gusjeničnim gljivama.

Iako je kasnije postalo jasno da je kineski trener hranio ove sportaše ilegalnim drogama kako bi povećao njihovu radnu sposobnost, sama gljiva je sasvim stvarna.

Gljiva je ponovo postala u centru pažnje 20 godina nakon što ju je kritička video igra The Last of Us uvela kao gljivu koja je generirala zombije. Video igra se temeljila na činjenici da neke vrste cordyceps mogu djelovati kao kradljivci tijela buba, muva, gusjenica i glista. Te parazitske gljivice prodiru u organizam domaćina zamjenjujući njegova tkiva.

Hronologija Kordycepsove slave datira od 1993. godine tokom Kineskih nacionalnih igara u Pekingu. Postalo je popularno kada je kineski sportaš Wang Junxia uzeo ovaj jedinstveni lijek umjesto izvora tonika i postao svjetski prvak na 10 000 metara u samo 42 sekunde. Niko više u protekle 23 godine nije uspio oboriti rekord. Ali kasnije, neki Olimpijci koji su umjesto tonika uzimali Cordyceps nisu mogli postići željene rezultate. Stoga se ovo postavilo veliko pitanje o njegovoj učinkovitosti - da li ona stvarno povećava razinu energije i izdržljivosti među konkurentima.

Ova je gljiva prisutna u nekim jelima kineske kuhinje, zajedno sa larvom u kojoj je rasla.

Korisna svojstva cordyceps-a

Kinezi su u najvećoj mjeri proučavali ljekovita svojstva gljive. Dokazali su da cordyceps ima tako vrijedna svojstva:

  • potiče cirkulaciju krvi i povoljno utječe na sastav krvi,
  • obnavlja opskrbu snage i energije nakon pojačanog fizičkog napora,
  • ima protivupalno dejstvo,
  • pomlađuje ćelije u telu,
  • uklanja toksine iz organizma,
  • ima baktericidni efekat,
  • obnavlja ćelije jetre,
  • štiti tijelo od zračenja,
  • boreći se sa neplodnošću
  • pomaže suzbiti ćelije raka,
  • poboljšava tonus mišića,
  • normalizuje opće dobro onih koji pate od dijabetesa,
  • normalizuje rad jetre i bubrega,
  • stimuliše funkciju slezine,
  • stimuliše mozak
  • vraća funkcionalnost nervnog sistema,
  • ubrzava metaboličke procese u organizmu,
  • rastvara bubrežne kamence
  • poboljšava endokrini sistem,
  • snižava holesterol u krvi,
  • pozitivno utiče na stanje noktiju, kože, kose,
  • jača potenciju
  • djeluje kao prirodni antibiotik, suzbijajući mnoge patogene mikroorganizme, uključujući streptokok, stafilokok aureus, pneumokok,
  • pomlađuje organizam
  • potiče resorpciju krvnih ugrušaka.

Kinezi veruju da je gljiva cordyceps u stanju sačuvati izvornu Qi energiju, koja se daje rođenju čoveku, od roditelja. Početna količina ove energije ne može se povećati, ali zbog sastava gljivice ona se može sačuvati tokom celog života.

Isto tako, istočni liječnici vjeruju da je cordyceps efikasan u liječenju bolesti koje s gledišta tradicionalne medicine slabo ili uopšte ne podliježu liječenju.

Saznali su o vrijednim svojstvima ove gljive slučajno: pastiri koji paše ovce na Himalaji počeli su primjećivati ​​da ovce vole travu koja nalikuje gljivama. One životinje koje su češće od ostalih jele ovu travu postale su teže, nisu se razbolile, živjele su duže od drugih. Počele su kružiti glasine o svojstvima ove biljke koja je postepeno stigla do kineskih ljekara. Od tada, počeo je rad na ispitivanju svojstava cordyceps-a.

U Rusiji cordyceps ne raste, ali ga možete kupiti kao dodatak prehrani. Kapsule s micelijem cordycepsa imaju čitav niz terapijskih učinaka.

Kontraindikacije

Nemoguće je koristiti cordyceps u bilo kojem obliku u prisustvu određenih autoimunih bolesti (reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus). U ovom slučaju moguće je povećanje imunološkog odgovora tijela.

Također, cordyceps se ne smije davati djeci mlađoj od 3 godine, koja se koristi u trudnoći i dojenju.

Sredstva na bazi ove parazitske gljivice doprinose izlučivanju kalcijuma iz tijela, pa je za vrijeme njihovog unosa potrebno koristiti preparate sa sadržajem ovog minerala.

Starije osobe moraju strogo pridržavati doze prilikom uzimanja lijekova na osnovu ove gljivice.

Metode uzgoja gljive cordyceps

Zahvaljujući svojim vrijednim svojstvima, cordyceps je jako cijenjen. Istraživače je zanimala mogućnost umjetnog uzgoja ove gljivice, jer je njezino sakupljanje velikih razmjera teško zbog rasta teško dostupnih visoko planinskih područja.

Umjetno se uzgaja cordyceps na sljedeće načine:

  • Uzgoj gljivica parazita s dva odvojena soja u mediju obogaćenom otrovima zveketa. Kada se križaju dvije vrste gljiva, rađa se novi hibridni soj s visokom biološkom aktivnošću.
  • Klijanje micelija cordyceps. Potrebni uvjeti za to su difuzno osvjetljenje i temperatura u području od + 20-22 stupnja. U takvim uslovima micelij je prisutan mjesec dana, nakon čega se ostavlja u sobi koja je u potpunosti potamnjena. Temperatura zraka trebala bi biti +30 stepeni.
  • Industrijska metoda. U ovom slučaju parazitska gljiva s ljekovitim svojstvima uzgaja se u hranjivom supstratu i stvaraju uvjete koji oponašaju prirodnu sredinu njegovog rasta. U ovom slučaju nije potrebno sudjelovanje gusjenica ili drugih insekata. Sastav hranjive smeše uključuje proso, zrno sirka, mineralne aditive. Kako se gljiva razvija, do 96% supstrata zamjenjuje micelij cordyceps.

Raste kod kuće

Kordips se može uzgajati i kod kuće. Za to je dovoljno okućnica. Trebao bi biti u hladu. Ako nema ličnog nalazišta, možete posaditi ovu gljivu u podrum ili šupu, u kutije sa zemljom.

Za uzgoj cordyceps trebat će vam micelij ove parazitske gljivice. Prvo morate pomiješati u jednakim omjerima uobičajenu zemlju uzetu iz vrta, sa humusom, te smjesu izliti u kutiju. Debljina sloja - 15 cm.

U dobivenom mediju za kulturu treba sijati 100 g micelija kordycepsa. Na vrhu rasporedite žive ličinke (prikladne su one koje se prodaju u trgovinama za ribolovce). Trebalo bi ih biti puno - oko 5-6 kg. Ličinke treba posipati zemljom 1-2 cm.

Prvu berbu možemo očekivati ​​nakon 3-4 mjeseca.

Primjena cordycepsa u medicini

Kordips se koristi kod bolesti i poremećaja kao što su:

  • upala pluća
  • bronhijalna astma,
  • bronhitis
  • ARVI,
  • gripa
  • tuberkuloza
  • cistitis
  • pijelonefritis,
  • krvarenje u maternici
  • endometritis
  • kolpitis
  • koronarna bolest srca
  • angina pektoris
  • hepatitis
  • ciroza jetre
  • leukemija
  • anemija
  • seksualna disfunkcija
  • prostatitis
  • neplodnost
  • herpes
  • benigne novotvorine mliječnih žlijezda,
  • maligno oštećenje tumora unutarnjih organa.

Kordyceps ima ljekovito djelovanje, a istovremeno ima preventivni učinak, sprečavajući razvoj gotovo bilo koje bolesti u budućnosti.

Kordips se može kupiti u obliku dodatka prehrani u prahu ili kapsulama, kao i u obliku tekućine za oralno davanje. Obično je doziranje takvih sredstava 5-10 g dnevno.

Ako postoje prirodna tijela kordipsa, tada se na njihovoj osnovi pripremaju različiti preparati s terapeutskim učinkom. Za lečenje različitih bolesti koje se javljaju u akutnom obliku priprema se sledeća kompozicija:

  1. Uzmi jedan cordyceps, razmuljen.
  2. Dobijena smjesa je podijeljena na dva jednaka dijela.
  3. Prvi dio praha iz gljivice sipa se u 200 ml vode sobne temperature, miješa, ostavlja 12 sati na tamnom mjestu.
  4. Pijte nastalu infuziju.
  5. Sutradan, ponovite sve manipulacije s drugim dijelom gljiva u prahu.

Tijek liječenja otopinom praška traje 10-12 dana.

Ljekovita svojstva imaju i tinkture cordyceps-a. Da biste ga pripremili, trebate uzeti 1 cordyceps, samljeti u prah, dodati 100 ml votke. Proizvod treba ubrizgavati na tamnom mjestu 3-4 nedjelje. Povremeno protresite infuziju. Uzimati vodenu tinkturu s cordycepsom treba čajnu žličicu ujutro na prazan stomak.

Nuspojave uzimanja proizvoda na bazi Cordycepsa uključuju proljev, naduvenost, mučninu i osjećaj suhoće u usnoj šupljini.

Gljiva cordyceps ima brojne zdravstvene koristi. Možete ga konzumirati u obliku biološki aktivnog dodatka hrani ili ga možete pokušati uzgajati na kućnom poljoprivrednom gospodarstvu za osobne potrebe ili naknadnu prodaju.

Medicinska upotreba

Dodaci i hrana s ekstraktima cordyceps-a postaju sve popularniji zbog ogromnih zdravstvenih koristi.

Među više od 350 pronađenih vrsta cordyceps, dvije su bile predmet zdravstvenih eksperimenata: Cordyceps sinensis i Cordyceps militaryaris.

Međutim, njihove potencijalne zdravstvene koristi izgledaju obećavajuće.

Prema Državnoj komisiji za farmakopeju NRK, 2005. O. sinensis se koristi u slučajevima umora, kašlja. Astenija je nedostatak energije, fizička slabost nakon teške bolesti jedno je od glavnih tradicionalnih područja za cordyceps.

Stručnjaci su dokazali da cordyceps jača imunološki sustav, pruža zaštitu protiv određenih bolesti formiranjem novih ćelija koje jačaju imunološki sistem. Takođe je povezana sa smanjenjem tumorskih stanica, posebno u slučaju bolesti pluća i kože.

Upotrebljava se i kod bolesti bubrega, disfunkcije, zatajenja bubrega i koristi se nakon transplantacije bubrega.

Ova ljekovita biljka pomaže kod muških seksualnih poremećaja. Testovi na pacovima dokazali su da O.sinensis povećava nivo testosterona.

Eksperimenti iz 2014. dokazali su da C. sinensis značajno smanjuje oštećenje jetre i srca kod štakora.

U Kini je odobreno liječenje srčanih aritmija pomoću cordyceps-a. Adenozin se nalazi u prirodnim otopinama koje pomažu u razbijanju ATP-a.

Ova nevjerovatna gljiva koristi se kao droga za poboljšanje sportskih performansi. Sportaši primjećuju da gljiva povećava izdržljivost, snagu. Propisuje se kod iscrpljenosti, umora. Ali nema naučnih dokaza da je to doping.

Cordyceps u kozmetologiji

Jedinstvene strane ove neobične gljive naširoko se koriste ne samo u medicini, već i u kozmetologiji. Sposobnost cordyceps-a da stimulišu proizvodnju kolagena, daju koži elastičnost, njeguju je, održava elastičnost epiderme ogledala se u kozmetici Batel, gdje postoji čitav niz s ovim „tibetanskim čudom“.

Kordicepin - važna komponenta cordyceps - obnavlja oštećena tkiva, ima snažna antioksidacijska svojstva. Batel linija asortimana s ekstraktom cordyceps-a uključuje sljedeće kreme: za ruke i noge, omekšavajuće njegujuće, za izravnavanje lica i vrata, učvršćivanje, za izravnavanje lica i vrata, protiv bora. Maska i šampon za povećanje gustoće kose, Piling čišćenje, pomlađivanje.

Uzgojeni oblik gljive sadrži više od 20 bioaktivnih sastojaka, poput molekula šećera sa antioksidacijskim svojstvima. Ovi sastojci potencijalno potiču stanice i specifične hemikalije kod ljudi, uključujući imuni sistem. U ovom neobičnom gljivu nalazi se više od sedamdeset makro i mikro elemenata, oko osamdeset vrsta enzima.

Potraga za aktivnim komponentama cordyceps traje već više od 50 godina. Ova kretanja otkrila su brojne aktivne jedinstvene strukture. Nukleozid adenozin je dva takva jedinjenja.

Trenutno se vjeruje da su polisaharidi Cordyceps najčešće biološki aktivna jedinjenja zbog svog antioksidacijskog, imunopotentirajućeg, antitumorskog i hipoglikemijskog djelovanja.

Micelij za niže troškove

Pogled na povijest Cordyceps sinensis nudi fascinantnu priču o drevnoj tradicionalnoj kineskoj medicini koja ulazi u moderni svijet.

Različite sorte cordyceps ili dodataka kojima konzumiramo u stvari nisu Cordyceps sinensis, već komercijalni oblik uzgojen iz micelija. U suplementima s cordycepsom nema gorskog jedinke, ne samo zbog velike cijene, već i zbog toga što se prodaje isključivo u Azije i gotovo nije dostupan u zemljama kao što je Amerika.

Razlog nerealne cijene prirodnih cordyceps-a je u tome što ga Kinezi dugo nisu mogli uzgajati, što je dovelo do zastoja njegove proizvodnje, dok je uzgoj gljiva za prodaju započeo fermentacijom spora i stvaranjem micelija, iz kojeg izvire gljiva, nazvana „Cordyceps Cs“. 4 ".

Zbog činjenice da još niko nije uspio stvoriti voćnu komponentu iz ove kulture C. Sinensis, misally je trenutno jedina, najčešće korištena opcija za opskrbu C. Sinensisa u druge zemlje.

Micelij je vegetativni organ gljivičnog organizma i donekle je sličan korijenovom sustavu biljaka. Ovo je faza životnog ciklusa gljive, tokom koje se nakupljaju hranjive tvari koje omogućuju rast gljivice cordyceps. Trenutno se većina takozvanih gljiva proizvodi iz ove biljne komponente, a ne iz gljiva.

Tečna fermentacija

Prva metoda uključuje rast cordyceps-a u kineskoj tvornici koristeći tekuću fermentaciju pomoću fermentacijskog spremnika.

Ova aktivnost započela je 1980-ih, kada su cordyceps bili među velikom potražnjom među potrošačima, stekavši popularnost, ali zbog zaostajanja u uzgoju prirodne sorte, profesori su umjetno stvorili sporove kako bi zadovoljili komercijalnu potražnju. Tada se dogodilo rođenje Cs 4 Cordyceps, kineske verzije stvarnog pojedinca, umjetno uzgajanog u fermentorima, što je dovelo do cordyceps-a, kojeg danas konzumiramo u 99% suplemenata.

Zapravo je kineska vlada proglasila Cordyceps nacionalnim blagom i uvela ograničenja izvoza u pokušaju da osigura stabilnost i kontrolu prirodnog usjeva.

Od 1980-ih u Kini su stvorene brojne čiste kulture, za čije su proizvođače tvrdili da su O. sinensis. A ipak, od svih tih homogenih porodica, samo je jedan znanstvenik pokazao rast plodnog tijela. Micelij, koji ne daje rastuću stabljiku, naziva se anamorfom. Većina anamorfi je razvijena i nazvana O. Sinensis.

Ovi anamorfi uzeti su za proizvodnju značajnih serija micelija koristeći tehnologije zasnovane na njegovom rastu u sterilnim tečnim medijima. Čisto nesavjesno, a ponekad i tekuće, sakupljano je, sušeno, prodano kao alternativa umjetnom i fenomenalno stajaćem O. sinensisu.

Najpoznatija od ovih anamorfnih varijanti naziva se Cs-4. Njegov je sastav pažljivo analiziran kako bi se uspoređivala njegova glavna kalorijska i hemijska svojstva s divljim kordjepsima. Proučavane su i upoređivane aminokiseline, nukleozidi. Cs-4 je tada podvrgnut mnogim kliničkim ispitivanjima kako bi se vidjelo da li daje iste koristi i efekte kao oni prikupljeni u planinama cordyceps-a.

Do 1990. godine, na osnovu pozitivnih kliničkih rezultata, Cs-4 potvrdila je kineska vlada kao pogodna za praksu u TCM bolnicama, prepoznat je kao novi i siguran lijek prirodnog porijekla.

Uzgoj žitarica

Druga metoda proizvodnje cordyceps-a je uzgoj micelija gljiva na zrnu.

Ova metoda je posebno popularna u državama.

Proizvod sa pogrešno cordycepsa dobiva se sterilno zrno kao medij za razrjeđivanje (čvrsta podloga, a ne tečna). Uzgaja se na pšenici i kad je spremna za berbu, supstrat se zatim suši i mlje u prah.

Ovdje je problem što sjeme ulazi u konačnu tvar, koja postaje mješavina njega i micelija.

Praksa tvrdi da, uslijed vrlo sporog rasta micelija iz cordyceps-a, škrob u mješavini koja se uzgaja na pšenici može biti viši od 65% zbog zaostalog sjemena, dok količina u ovom slučaju ostaje vrlo mala.

Za referencu: najbolji plodni proizvodi obično se pune sa ne više od 5%. Utvrđeni su ne samo njen visoki sadržaj i nizak nivo micelija uzgojenog u sjemenu, već je problem što nisu provedena ispitivanja koja bi potvrdila identitet karakteristika cordycepsa. Veliki procenat škroba u smjesi može se lako potvrditi kod kuće jednostavnim jodnim testom.

Zanimljivo je pitanje autentičnosti kultura Cordyceps sinensis. Na seminaru o falsificiranju robe, vodeći znanstvenik iz laboratorije za sekvenciranje DNK Authen Technologies rekao je da je od desetaka uzoraka C. sinensis, poslanih na testiranje u posljednjih 5 godina, samo jedan pouzdan.

Danas uzgajamo prirodnu gljivu

Nedavni proboj je metoda stvaranja plodnih tijela Cordyceps militaryaris. Ovo je druga vrsta cordyceps koja se uzgaja na vrlo hranljivoj podlozi, u klimatskim sobama sa kontroliranom klimom. Stvaranje ove metode prvi put dovelo je do uzgoja plodnih nogu cordyceps-a u potrebnoj količini.

Studije C.militaris pokazale su da su simptomi iscjeljenja slični O. sinensis, a u stvari se to naizmjenično prakticira tradicionalnim kineskim metodama liječenja.

To znači da apsolutno ne postoji zabuna u pogledu stvarnog identiteta gljive, jer je K. militaris lako prepoznati. Sada kompanije imaju priliku primati cordyceps u organski certificiranom obliku, a ne na bazi micelija.

Najbolje od svega, cijena je prilično niska, što omogućava okretanje kablova na mnogo većoj skali.

Na Internetu nema dovoljno recenzija koje se odnose na novine Cordycepsa na domaćoj trgovačkoj platformi. Češće su pozitivni. Ali treba imati na umu da prodavači i proizvođači aditiva ponekad koriste prilagođene recenzije. Naši ljekari šute na ovu temu.

Postoje ruski i strani analozi kordicepsa. Najtradicionalnija u Rusiji je breza čaga. U svojim korisnim parametrima nije inferiorna od kineske marke, ali nije toliko raspiarina. U tradicionalnoj medicini vrlo je poznata kao sredstvo pomoći, prevencije širokog spektra bolesti. Od čaga napravite tinkture, dekokcije, čajeve. Pripada porodici ganoderme (polipore).

Reishi (lingzhi) dobiva na popularnosti. Reishi ulje pije se kao zdrav dodatak.

Od davnina su poznavali ergot. Parazitira na raznim žitaricama. Ergot je otrovan, ali se koristi kao ekstrakt pod sniženim pritiskom.

Shiitake je japanska šumska gljiva koja je efikasna u liječenju multiple skleroze, neuralgije i dijabetesa.

Rezimirajući, možemo reći da Cordyceps sinensis, uzgojen u prirodnim klimatskim uvjetima, ne postoji na ekonomskim tržištima prehrambene industrije, niti u kozmetologiji zbog skupih troškova. Gljiva Cordyceps sinensis, gusjenica, jednostavno nije moguća kao pristupačna hrana.

Čini se da je Cs-4 samo micelij, no kvaliteta proizvoda Cs-4 je različita i ponekad se puni nosačima. Proizvedeno u SAD-u, uzgaja se na pšenici ili raži, nema eksperimentalni razvoj, a uglavnom je škrob iz zaostalog zrna.

U Nammexu, nakon svih naših analiza i istraživanja, sa pouzdanjem možemo reći da je Cordyceps militaryaris revolucionarni dodatak hrani koji pruža sve prednosti i svojstva cordyceps-a koje ljudi traže.

Gljiva Cordyceps - ljekovita svojstva i kontraindikacije

Prije nego što govorim o ljekovitim svojstvima cordycepsa, želim napraviti važnu rezervaciju. Kordičepe od gljiva ne treba dugo uzimati. Ako ste pod nadzorom lekara, obavezno provjerite kod Cordycepsa. Kontraindiciran je starijim osobama sa povišenim krvnim pritiskom ili s dijabetesom. Cordyceps može povećati pritisak i to se mora uzeti u obzir.

Ali ipak, ima puno korisnih svojstava:

  1. Jačanje imuniteta i vitalnosti
  2. Uklanja slobodne radikale iz tijela. Usporava proces starenja, razgradnju ćelija
  3. Poboljšava raspoloženje, deluje kao sedativ - ublažava iritacije, ima sedativni efekat
  4. Sprečava razvoj Alzheimerove bolesti. Poboljšava memoriju i smanjuje broj ćelija koje umire u mozgu
  5. Neguje krvne žile
  6. Pomaže ublažavanju bolova u plućima, grudima
  7. Liječi kronični kašalj, bronhitis, astmu
  8. Pomaže u liječenju tuberkuloze, zaustavljanju flegma i krvarenjima
  9. Pomaže u liječenju raka. Smanjuje širenje ćelija raka i bori se protiv postojećih. Onkologija kordicepsa često se propisuje pacijentima.
  10. Pomaže u smanjenju krvnog pritiska, otkucaja srca
  11. Pomaže u smanjenju šećera u krvi, normalizira njegovo stanje
  12. Pomaže u snižavanju holesterola u krvi
  13. Pomaže u sprečavanju stvaranja masnoća slobodnom oksidacijom radikala
  14. Potiče cirkulaciju krvi, širi krvne sudove, poboljšava prehranu pluća i srca. Povećava nivo kisika u krvi, olakšava hipoksiju
  15. Povećava efikasnost jetre i bubrega, poboljšava njihovu ishranu. Prema studijama, 51% pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom poboljšalo se nakon mesečnog uzimanja cordyceps-a
  16. Ima učinak inhibicije bakterijskih toksina, uključujući bakterije tuberkuloze
  17. Poboljšava stanje u upalnim procesima
  18. Pomaže u zaustavljanju krvarenja
  19. Povećava izdržljivost kod sportaša. Postoji legenda da su na jednom od Olimpijskih igara kineski sportaši objasnili svoje visoke rezultate upotrebom cordyceps-a.
  20. Pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa.
  21. Povećava potenciju, povećava protok krvi do genitalija. Poboljšava kvalitet sperme. Prema studijama, upotreba jednog grama cordyceps-a tokom mjesec i pol dana za 64% povećava seksualnu aktivnost

Lično iskustvo i rezultati uzimanja cordyceps-a

Nekada davno, pre 17 godina, lekari su me čudom spasili. Bila je smrznuta trudnoća, pet tjedana sam hodala s mrtvim djetetom unutra i sve završila na intenzivnoj njezi. Nije bilo nijednog zdravog organa. Standardni tretman nije pomogao, samo je pogoršavao. I sada, u dobi od 20 godina, daju mi ​​prognozu: u ovakvom stanju ljudi ne žive više od 5 godina i nude na invalidnost ... Ali, nisam se složio s liječnicima. Nekoliko godina pratio sam njihov program liječenja, ali postajalo je sve gore i gore ... I jednog lijepog dana samo sam uzeo medicinsku kartu sa sobom i nisam se više pojavljivao u bolnici.

Tražio sam alternativu. Trebalo je nekoliko godina da potražim nešto efikasno, ali ništa nije pomoglo: čak i od jednostavnih vitamina osjećala sam se gore ...

A onda sam upoznao mrežnu kompaniju koja je prodavala čudo eliksir na osnovu linge i cordyceps. Ne, to nije bio Tiens. Neću reći ime kompanije, jer se tamo promijenila kvaliteta proizvoda, nakon čega sam tamo otišao. U samo mjesec dana uzimanja udarne doze uspio sam skinuti ovratnik i korzet bez kojih ne bih mogao hodati, dobio sam 10 kg težine (od 35 do 45 sa visinom od 158 cm) i samouvjerenim hodom, prvi put u nekoliko godina uspio sam hodati bez vanjske pomoći. Da, svaki me korak u početku koštao snažne boli, ali svakim danom postajalo mi je lakše.

Tečaj liječenja koštao je moje roditelje nekoliko tisuća dolara, ali taj se novac brzo vratio, budući da su svi koji su vidjeli moj rezultat također požurili da kupe ove divne gljive, a moja struktura je vrlo brzo rasla i nagrade su ušle u kompaniju. Kompanija je imala priliku proći obuku o istočnom sistemu obnove zdravlja, principima 5 primarnih elemenata i drugim zanimljivostima. Iz te kompanije je krenulo moje proučavanje orijentalne medicine.

Kao vođa velike strukture putovao sam u različite gradove i upoznavao ljude koji su dobili nevjerovatne zdravstvene rezultate: vidio sam ljude koji su, uzimajući cordyceps, napustili onkologiju i mnoge druge užasne bolesti. Ljudi su pričali priče u koje je teško poverovati. Moja priča je bila i jedna od njih. I ljudi sa kojima sam radio imali su takođe zadivljujuće rezultate. Čudesni eliksir je stvarno učinio čuda!

Ali nakon nekoliko godina novih priča o iscjeljivanju, postajalo je sve manje i manje ... Da, i sam sam primijetio da ako je prije nekoliko kapi eliksira bilo dovoljno pasti pod jezik da bi se prehladila gripa, sada ni nekoliko boca nije pomoglo ... Bilo je očito da sam zaradio veliko ime i stekao puno priče o čudesnom ozdravljenju, rukovodstvo kompanije počelo je štedjeti na kvaliteti, vjerovatno mnogo puta smanjujući koncentraciju cordyceps-a u eliksiru. Zato je veoma važno da odlučite sami gdje kupiti cordyceps.

Plaćanja s mreže donijela su dobar novac, i do tada sam postao poslovni trener kompanije. Ali u početku sam u kompaniju došao ne zbog novca, već zbog mogućnosti da pomognem drugima da budu izliječeni. I kad sam vidio da toga više nema, napustio sam kompaniju. Zvali su me iz drugih mrežnih kompanija pokušavajući da ih namamite, a na jedan od tih poziva čuo sam u prijemniku: „Dođite i reći ću vam ovo, nakon čega više nećete dodirivati ​​cordyceps i lingzhi!“ Odbila sam, a ona odmah je dodala: "Ne znate šta ovi lekovi čine s vašim tijelom!"

Ne volim gubiti vrijeme na takvim sastancima, pa sam iz njih još uvijek izvukao ove super tajne podatke. Ona je govorila o tome kako imunostimulanti ubijaju čovekov vlastiti imunitet, a zatim je on prisiljen da sjedi na njima ceo život! Kao droga koju je teško skloniti.

Da nisam sam uzeo te lijekove i da mi nisu spasili život, možda bih joj vjerovao. Ali moje iskustvo kaže drugačije! Ipak, primijetio sam logične argumente u njenoj poruci i proučavao to pitanje. Delom je bila u pravu, ali ne u potpunosti. Svako pitanje može se okrenuti u pravom smjeru, ističući jednu informaciju, a ne pregovarajući o drugoj.

Generalno, proveo sam ličnu studiju, proučavajući sve dostupne izvore informacija o ovom pitanju i lično iskustvo, i došao do sledećih zaključaka:

  • „Da li je moguće primeniti vreme na telo pomoću imunostimulansa?“ Naravno! Čak i čista voda, pijana u pretjerano velikim količinama može naštetiti, sve je umjereno.
  • "Da li se to može spriječiti?" Naravno!

Imunostimulanse treba koristiti samo za izlazak iz bolesti. Daju opipljiv proboj, aktiviraju zaštitne i regenerativne procese tijela i aktivno ga obnavljaju.

Nakon završetka dugog prijema imunostimulanata potrebno je odmah započeti tečaj uzimanja vitaminskih dodataka i lijekova koji jačaju imunološki sustav. Inače, velika je vjerojatnost da ćete odmah nakon otkazivanja dugotrajne upotrebe imunostimulanta vrlo brzo uhvatiti neku infekciju.

Jesu li cordyceps negativno utjecali na moj imunitet? Vjerovatno. Pio sam ga puno i dugo, ali tijelo se namirilo u stanju do kojeg sam stigao prva 3 mjeseca i nije bilo daljnjih poboljšanja. Postoji mogućnost da mi je cordyceps povećao urođenu preosjetljivost. Ali što je najvažnije, živa sam, mogu živjeti punim životom i čak sam bila u mogućnosti zasnovati porodicu i postati majka!

Nakon što sam se već preselio na Tajland, kupio sam nekoliko paketa cordyceps-a u Kini za svaki slučaj. Pitali su i prijatelji kupiti kapsule cordyceps za sebe. A onda sam počeo proučavati tajlandsko bilje i sastavio svoj pribor za prvu pomoć za razne bolesti poput gripe, prehlade i poremećaja prehrane, i nikad se nisam vratio na cordyceps.

Moje je mišljenje da je cordyceps nešto zbog čega se ne treba šaliti. Piti ga u ekstremnim slučajevima i ne zloupotrebljavati: piti ne više od mjesec dana i napraviti pauzu od najmanje 3 mjeseca. U teškim uvjetima možete piti u velikim dozama do 3 mjeseca, a potom obavezno popijte nešto kako biste obnovili neovisno funkcioniranje imunološkog sistema.

Zašto mi ništa nije pomoglo, ali nisu mi pomogli cordyceps?

Ako pogledate, onda u mom čudesnom isceljenju u stvari nema ničega čudesnog. Razlog mog stanja, koji ljekari nisu mogli objasniti, zapravo se pokazao kao ubijeni imunitet i gljivice, bakterije i drugi paraziti koji su napadali nezaštićeno tijelo. To je pokazala dijagnoza "imango" - ne vjeruju svi u to, ali mnogo toga što je tada pronađeno potvrđeno je analizama.

U tajlandskim izvorima nisam našao ništa o antiparazitskom i antifungalnom dejstvu cordycepsa, ali pretpostavljam da podsticanjem imunološkog sistema daje telu snagu da sam pobijedi neprijatelja. Među klijentima kompanije u kojoj sam radio, bilo je i mnogo slučajeva kada su, nakon uzimanja cordyceps-a, mnogi „stanari“ izašli sa decom sa stolicom.

Zahvaljujući uključivanju i jačanju imuniteta dolazi do nevjerovatnog izlječenja neizlječivih bolesti u službenoj medicini, uključujući i autoimune.

Mnogi lijekovi koje sam uzimao uglavnom su bili usmjereni na oporavak od iscrpljenosti - odnosno sadržavali su vitamine i minerale. Ali gljivice, bakterije, gilmenta i drugi paraziti koji su se hranili na njima i ispuštali su toksine u krv s dvostrukom snagom, trujući tijelo i pogoršavajući moje dobrobit. Pelin, klinčići, sjemenke bundeve i drugi narodni antiparazitni lijekovi u kombinaciji sa strogom antiparazitskom prehranom iz nekog razloga također nisu poboljšali dobrobit. I za samo mjesec dana, Cordyceps je stvorio čudo. Iako prema podacima na ruskom internetu, Cordyceps sadrži nevjerovatnu količinu vitamina, elemenata u tragovima i drugih tvari koje su vrlo korisne za tijelo. Ali istovremeno pomaže tijelu da se oslobodi svega što sprečava da sve asimilira.

Nažalost, postoje i druge priče, tužnije, povezane sa ovom gljivom. Bilo je slučajeva kada su, u potrazi za profitom, zaposleni u mrežnoj kompaniji pacijentima „propisali“ konjske doze cordyceps-a i nisu preporučili uzimanje hemikalija. Tako je nekoliko ljudi umrlo od tuberkuloze dok su uzimali cordyceps. I u oba slučaja to su bili mladi momci ... Oboje su odbili liječenje u službenoj medicini i vjerovali Cordycepsu. I pili su cordyceps iz različitih kompanija.

Postoje bolesti koje je najbolje izbegavati, a tuberkuloza je jedno od njih. Štoviše, ne možete samo otkazati ono što liječnik propiše.

Moje je mišljenje da možete samo-liječiti ili u nedostatku ozbiljnih bolesti, ili kada je službena medicina nemoćna.

U ostalim je slučajevima još uvijek vrijedno slušati liječnike i slijediti njihove preporuke, no tijelu možete pomoći uzimanjem dodataka prehrani, dobre prehrane, pozitivnog razmišljanja i umjerene tjelesne aktivnosti.

Imao sam priču kada sam došao k umirućoj baki sa cordycepsom. Ljekari su je odbili rekavši da joj preostaje više od mjesec dana. Imao sam nešto više od 20 godina, tek sam se nedavno oporavio i došao da "provedem" baku, da provedem posljednje dane s njom. Gutala je tablete u šaci. Bilo je to u zabačenom selu i, ne sluteći ništa, počeo sam čitati upute za lijek. I otkrio sam da mi je baka, koja je umirala od atrijske fibrilacije i zatajenja srca, propisana dekongestiva, u čijim nuspojavama je postojao srčani problem.

U svakom slučaju, baka je već bila na samrti, na vlastitu opasnost i rizik, počeo sam joj davati cordyceps i postepeno uklanjao sva sredstva koja su dala poticaj za srce i rad unutrašnjih organa. Baka je psovala, ali ništa nije mogla učiniti - ležala je u krevetu od bolesti.

Također sam baku konstantno postavljala na pozitivnu, naterala me da prvo radim lagane vježbe ležeći, a zatim je počela ustajati. Moja baka je prvi put u 77 godina radila vežbe! Napravili smo kompleks „5 Tibetanaca“. Pregledali smo hranu, prisilio sam baku da pije svježe cijeđene sokove od povrća.

Rezultat? Mjesec dana kasnije već je trčala. Svi su bili u šoku. U jednom našem razgovoru, moja baka je priznala: „Ne bojim se umreti. Bojim se postati teret, postati nemoćan. Želim umrijeti u vrtu ... "

Moja baka umrla je u dobi od 90 godina, a do zadnjeg dana je radila u bašti, uzgajajući povrće, voće i zelenilo na prodaju. Pronađena je u bašti ...

Ali to je bila moja vlastita baka, koju su ljekari odbili, poslali su ga kući da umre ... Teško bih nekom drugom savjetovao da to uradi.

Pogledajte video: Cordyceps: attack of the killer fungi - Planet Earth Attenborough BBC wildlife (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar