Dijabetička gastropareza

16. novembar 2016., 13.31 0 3,893

Smanjenje funkcije mišićnog želudačnog aparata naziva se gastroparezom želuca. S gastroparezom se apsorpcija hrane pogoršava, a kretanje hrane do crijeva usporava ili potpuno zaustavlja. Uzroci ove bolesti su različiti - poremećaji i patologije u tijelu, operacija, komplikacije nakon njega. Kod progresivnog dijabetesa nekoliko godina, postoji veliki rizik od dijabetičke gastroparezije. Patologija je po prirodi hronična i osjeća se barem nekoliko puta godišnje. S teškim komplikacijama predstavlja ozbiljnu prijetnju životu.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i "zanemareni" čir ili gastritis mogu izliječiti kod kuće, bez operacija i bolnica. Samo pročitajte šta kaže Galina Savina pročitajte preporuku.

Vrlo važno! Savina G .: "Mogu preporučiti samo jedan lijek za brzo liječenje čira i gastritisa" čitaj dalje.

Oznaka bolesti

Gastropareza je jedna od mogućih patologija probavnog sustava kada se hrana ne ukloni u potpunosti ili djelomično iz želuca ili dođe do dugotrajnog kašnjenja u obavljanju funkcije evakuacije. Izaziva oštećenje stomačnih mišića.

Ponekad hrana ostaje u stomaku zbog nedostatka kontrakcija mišića. Budući da je dugo tamo, pretvara se u čvrstu kvržicu, izazivajući akutnu bol. Ako se hrana dugo zadržava u želucu, dolazi do truljenja. Kao rezultat razgradnje hrane izravno u želucu nastaju bakterije koje štetno utječu na stanje organa.

Razlozi za pojavu

Pojava gastropareza karakteristična je za oštećenje živčane funkcije mišićnog želučanog aparata i, kao rezultat, usporavanje ili zaustavljanje njegovog rada. Ova se patologija javlja iz više razloga:

OVO JE zaista važno! Upravo sada možete pronaći jeftin način da se riješite bolova u stomaku. UČITE >>

  • bolest nervnog sistema
  • poremećaji kod dijabetesa
  • negativne efekte uzimanja lijekova
  • upala pankreasa,
  • nedostatak potrebnih tvari u tijelu (npr. kalij),
  • želučana operacija, koja je dovela do negativnih posljedica (oštećen je vagus živac),
  • posljedice zračenja ili hemoterapije.

Najčešći uzrok je dijabetes koji nakon pozadine oštećenja vagusnog živca nakon toga izaziva parezu želuca. Ova se patologija naziva dijabetička gastropareza.

Tipični simptomi

Prvi simptomi patologije biće povraćanje i mučnina. Simptomi bolesti mogu se osjetiti neredovno i s vremena na vrijeme (češće nakon uzimanja čak i male količine hrane). Glavni znakovi bolesti:

  • želudac nabubri
  • žgaravica
  • bolestan
  • osećaj pune čak i nakon manjeg obroka,
  • nedostatak apetita
  • gubitak kilograma
  • bol u stomaku ili jednjaku,
  • zatvor, proliv,
  • povraćanje (obično nakon jela, ali s uznapredovalim stadijima, provocirano nakupljanjem hrane u stomaku).

Pacijente nadziru zbog nestabilnih očitavanja šećera, čija razina stalno varira - opada ili raste.

PAŽITE PAŽNJU! Ne produžite gastritis ili čir prije raka želuca, bolje je igrati sigurno, ali morat ćete. pročitajte priču o Galini Savina >>

Gastroparez je dijabetičan

Dijabetička gastropareza se razvija kod dijabetes melitusa. Nastaje zbog djelomične paralize želuca uzrokovane oštećenjem živca koji kontrolira rad mišića organa. Dugo se javlja s progresivnim dijabetesom.Ona provocira skokove u vrijednosti šećera u krvi uz strogo pridržavanje dijeta s malo ugljikohidrata, što je izuzetno teško kontrolirati. Treba imati na umu da kod dijabetesa postoji razmjena uzroka i posljedica - jedna komplikacija izaziva drugu.

U prvoj fazi razvoja dijabetička gastropareza manifestuje se čestim žgaravicama nakon jela, kiselim lučenjem. Potpuna je zasićenost čak i nakon uzimanja malog dijela bilo koje hrane. Ali, generalno, manifestacije su čisto individualne. Gastropareza kod osobe koja ne boluje od dijabetesa i kod pacijenta kojem je dijagnosticirano ovo se manifestira na različite načine. U jednom slučaju to je djelomična paraliza nerava u stomaku iz pojedinačnih razloga, u drugom - oslabljeni stomak zbog šiljaka šećera u krvi.

Idiopatska gastropareza

Patologija je česta - dijagnosticira se u 36% slučajeva. Idiopatska gastropareza je uznemirena funkcija želuca koji remeti sistem za uklanjanje hrane iz stomaka. Manifestira se pojavom mučnine, ali retko - ne više od 2-3 puta nedeljno. Kratkotrajno povraćanje je još rjeđe. Do egzacerbacija dolazi nekoliko puta godišnje. Negativna mentalna stanja mogu biti uzročni faktori želučane disfunkcije: stalna depresija, visok nivo anksioznosti.

Dijagnoza gastropareza želuca

Za dijagnosticiranje ove patologije u kliničkim uvjetima koriste se testovi koji pokazuju brzinu prolaska hrane iz želuca i njeno pražnjenje. Za testiranje je standardna upotreba kontrasta minimalna količina radioaktivnih supstanci (izotopa), koja se dodaje potrebnim sredstvima za upotrebu prije ispitivanja. Radiografija se vrši na sljedeći način:

  1. Pacijent pije tekućinu u koju se dodaje barijum.
  2. Suspenzija pokriva zidove želuca i crijeva, zbog čega se stanje organa vizualizira, a njegova funkcionalnost može se pratiti pomoću rendgenskih zraka.

Kroz želudačnu manometriju mjeri se mišićna aktivnost želuca, čime se određuje brzina varenja. I elektrogastrografija mjeri električnu aktivnost želuca. Testovi disanjem, ultrazvučni pregledi, endoskopija su metode koje vam omogućavaju da dijagnosticirate parezu želuca, utvrdite njegove uzroke i propisujete odgovarajući tretman.

Kada se potvrdi dijagnoza, liječenje propisuje kvalificirani stručnjak. Koristi se lijek lijekovima koji ubrzavaju uklanjanje hrane iz stomaka, povećavajući aktivnost kontrakcija. To mogu biti takvi lijekovi kao eritromicin, Domperidon, metoklopramid. Lijekovi se takođe koriste za smanjenje mučnine.

U ekstremno teškim slučajevima preporučuje se hirurška operacija, tokom koje bi se u crijevo ubacio poseban tubus za opskrbu tijela potrebnim hranjivim tvarima, a da ne uđu u želudac.

Bolest je teško izliječiti u potpunosti, jer brzo postaje hronična. Ali uspješno možete kontrolirati njegove manifestacije. Ako je gastrointestinalnom traktu dijagnosticirana dijabetička gastropareza, potrebno je pažljivo nadzirati nivo šećera, što smanjuje pojavu pogoršanja.

Obavezno promijenite pacijentovu prehranu. Preporučuje se upotreba metoda koje ubrzavaju proces uklanjanja hrane sa stomaka. Neki od njih:

  • medicinski preparati
  • posebno dizajnirane vježbe koje se rade tijekom ili nakon obroka,
  • promjena prehrane.

Upotreba ovih metoda je efikasna kod dijabetesa jer pomaže u balansiranju razine šećera u krvi, kao posljedica toga što nestaje manifestacija pareza.

Dijabetička gastropareza liječi se dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata i primjenom metoda za održavanje šećera, pridonoseći pravovremenom uklanjanju hrane u crijevima. Oštra promjena količine konzumacije ili sastava prehrane može dovesti do nedostatka tvari potrebnih tijelu.Sve vrste liječenja i dijeta treba provoditi pod nadzorom stručnjaka.

Primenjena dijeta

Češće koriste posebne dijete. Prednost će imati proizvodi u kojima su masti i vlakna prisutni u malim količinama. Hrana se često uzima u malim porcijama, temeljito se žvaču. Polutvrda i tečna jela trebaju biti prisutna u prehrani - najprihvatljiviji proizvodi za konzistenciju s gastroparezom. Jelovnik ne uključuje hranu koju je teško probaviti. Upotreba čvrste hrane nije poželjna.

Upotreba narodnih lijekova

Primjena narodnih lijekova također ne liječi ovu bolest. Koristi se nekoliko vrsta biljaka koje poboljšavaju probavu i pomažu u ublažavanju simptoma:

  1. Narančina korica, lišće maslačka, angelika brzo aktiviraju razgradnju i probavu hrane.
  2. Glog čuva hranu da ne stagnira u crevima.
    Ako popijete šalicu vode prije jela, nakon što tamo spustite krišku limuna, to će dovesti do poboljšane apsorpcije hranjivih sastojaka iz hrane.

Sve ove metode daju dobre pozitivne rezultate u borbi protiv gastropareza. Učestalost simptoma ove komplikacije je smanjena, sve do potpunog uklanjanja istih. Broj slučajeva smanjenja šećera u krvi nakon jela smanjuje se ili potpuno nestaje. Razina šećera ujutro je normalna prije jela. Izbacivanje šećera se izglađuje i njegova normalna razina se stabilizira.

Početne faze patologije mogu se eliminirati promjenom jelovnika, dodavanjem u prehranu više tekuće hrane. Samo-lijek se ne preporučuje. Nepravilno liječenje ili njegovo odsustvo može izazvati pojavu gastroezofagealne refluksne bolesti.

Gastropareza: opće informacije

Za pravilnu probavu rad gastrointestinalnog trakta treba da liči na igru ​​orkestra - svi organi moraju izvršavati svoju ulogu pravilno i na vrijeme. Ako neko od njih „primi lažnu notu“, pati čitava simfonija asimilacije hranljivih sastojaka. Jedna od tih „lažnih bilješki“ može biti i gastropareza.

S gastroparezom su oslabljene kontrakcije mišića želuca, što dovodi do kašnjenja hrane unutar njega. Zbog toga su sljedeće faze probave poremećene i razvijaju se simptomi koji mogu ozbiljno utjecati na pacijentovu kvalitetu života, uključujući njegove fizičke, emocionalne i financijske aspekte. Najčešći idiopatski (nepoznati uzroci bolesti) i dijabetička gastropareza.

Šta je gastropareza

Gastropareza je kršenje pokretljivosti želuca, kod kojeg njegovo funkcioniranje prestaje. Želudac je važan organ ljudskog probavnog sistema, koji skraćivanjem njegovih mišića drobi čvrstu hranu i pravom brzinom gura u tanko crijevo. U slučaju gastropareze, ove kontrakcije mišića se usporavaju, uslijed čega se sadržaj želuca zadržava u njegovom lumenu.

Iako je gastropareza relativno rijetka bolest, njeni simptomi mogu biti poprilično oslabiti. Pacijenti se često žale da mučnina, nelagoda i bolovi u trbuhu ometaju rad, komunikaciju i druge aspekte aktivnog života.

Gastropareza se smatra kršenjem peristaltike, jer nema fizičkih prepreka izlazu hrane iz stomaka.

U oko 36% uzroka ove bolesti nije moguće saznati. Tada se gastropareza naziva idiopatska.

Poznati etiološki faktori u usporavanju pokretljivosti želuca uključuju:

    Dijabetička vrsta gastropareze - razvija se zbog oštećenja nervnih vlakana povišenim nivoom glukoze u krvi. Komplikacije operacija na stomaku i drugim organima - gastropareza nastaje kao rezultat oštećenja ili presjeka vagusnog živca .Neki lijekovi - na primjer, opojni lijekovi protiv bolova, neki antidepresivi. Neurološke bolesti - na primjer, Parkinsonova bolest, multiple skleroza.Skleroderma - peristaltika stomaka usporava zbog oštećenja mišića stomaka Stres.

Simptomi povezani sa gastroparezom mogu biti različite težine. Najčešće posmatrano:

    Mučnina Povraćanje Napuhanost. Rana zasićenost. Osjećaj punog stomaka nakon jela. Bol u trbuhu.

Gastroparezno povraćanje obično se razvija nakon jela. Međutim, u težim slučajevima bolesti može da se pojavi bez jela, to je zbog nakupljanja sekreta u želucu. Budući da želudac ne mlje hranu, povraćanje obično sadrži velike komade hrane.

To može uzrokovati začarani krug - izraženiji simptomi uzrokuju anksioznost, što zauzvrat dovodi do još goreg pogoršanja. Mnogi ljudi s gastroparezom doživljavaju depresiju.

Simptomi gastropareza mogu se primijetiti i s drugim bolestima probavnog trakta, stoga su potrebni dodatni pregledi kako bi se razjasnila dijagnoza.

Ko je uključen u tretman?

Terapeuti i gastroenterolozi uključeni su u liječenje usporenog pražnjenja želuca.

Promjena prehrane jedan je od prvih tretmana gastropareza. Pražnjenje želuca nastaje brže kada je u njemu manje hrane, pa se pacijentima savjetuje da jedu češće i u manjim obrocima. Ujedno olakšava pražnjenje želuca jedenjem meke i tekuće hrane koja ne treba mljevenje.

Masnoće uzrokuju oslobađanje hormona koji usporavaju pokretljivost stomaka, pa je preporučeno koristiti hranu sa malim sadržajem. Osim toga, ljekari savjetuju da u ishrani ima malo vlakana, jer i usporava pražnjenje stomaka.

Pacijenti s gastroparezom trebali bi konzumirati većinu hrane ujutro. Ne bi trebali odlaziti u krevet 4-5 sati nakon posljednjeg obroka, jer u položaju na leđima eliminira gravitacijsku pomoć pri praznjenju želuca.

Pacijenti ne bi trebali piti gazirana pića i alkohol, kao ni dim.

Ako je moguće otkriti uzroke gastropareza, liječenje treba biti usmjereno na njihovo uklanjanje ili kontrolu. Na primjer, dijabetička gastropareza može se poboljšati snižavanjem glukoze u krvi; pacijenti sa hipotireozom trebaju uzimati hormone štitnjače.

Pored toga provodi se simptomatsko liječenje. U tu svrhu primijenite:

    Cisaprid je prilično efikasan lijek za liječenje gastropareza. Međutim, njegova upotreba ograničena je na razvoj opasnih komplikacija, pa se propisuje samo bolesnicima sa teškom gastroparezom, koji se ne mogu liječiti drugim metodama. Domperidon - doprinosi kontrakciji mišića želuca i njegovom pražnjenju. Metoklopramid - efikasno pojačava mišićnu aktivnost želuca. Upotreba ovog lijeka može biti ograničena i zbog njegovih nuspojava. Eritromicin je uobičajeni antibiotik koji, kada se koristi u malim dozama, potiče mišićne kontrakcije u stomaku i tankom crijevu.

Da bi ovi lijekovi djelovali, moraju ući u tanko crijevo, odakle se apsorbiraju u krvotok. S ozbiljnom gastroparezom pražnjenje želuca praktično nema, pa se lijekovi moraju davati intravenski. Za ovo upravljanje koriste se metoklopramid, eritromicin ili sandostatin.

Ako prehrambene promjene i terapija lijekovima ne utječu na simptome bolesti, može se koristiti električna stimulacija želuca. Ova metoda sastoji se u implantaciji malog uređaja ispod kože trbuha, iz kojeg dva elektroda idu u mišiće želuca.

Električni impulsi koji dolaze iz ovog uređaja kroz elektrode potiču kontrakciju mišića, što ubrzava pražnjenje želuca. Uključuje i isključuje električnu stimulaciju izvana. Teški slučajevi gastropareza ponekad se liječe ubrizgavanjem botulinskog toksina u ventil između želuca i dvanaestopalačnog crijeva.Ovaj lijek opušta mišiće pilora, što omogućava hrani da napusti želudac. Injekcija se vrši putem endoskopa.

Ponekad pacijenti sa gastroparezom zahtijevaju hirurško liječenje, tijekom kojeg se stvara veći otvor između želuca i crijeva. Ove operacije mogu ublažiti simptome bolesti omogućavajući želucu da se brže isprazni.

Enteralna prehrana

Ako pacijenti ne mogu da održavaju unos esencijalnih hranjivih sastojaka redovnom hranom, možda će im trebati enteral. Postoji nekoliko metoda za njegovo sprovođenje.

Za konstantnu enteralnu ishranu koristi se jejunostomija - hirurško uklanjanje rupe u crevu do prednjeg trbušnog zida.

Dijabetička gastropareza, simptomi i liječenje

Gastropareza je stanje kod kojeg sposobnost želuca da pročisti svoj sadržaj opada, ali ne primjećuje se blokada. Zašto se dogodi gastropareza, nije poznato, ali stanje je obično uzrokovano procesima poremećaja nervnih signala u želucu. Bolest često postaje komplikacija dijabetesa.

Kako se liječi bolest?

Pacijent s dijabetesom uvijek treba nadzirati šećer u krvi. Propisujte lijekove kao što su:

    holinergički lijekovi koji mogu djelovati na receptore za acetilkolin, eritromicin, metoklopramid, koji pomažu u pražnjenju želuca.

U nekim je slučajevima potrebno izvršiti hirurški postupak, kako bi se stvorila rupa između tankog crijeva i želuca. To omogućava jednostavnijem kretanju hrane kroz gastrointestinalni trakt (operacija gastroenterostomije).

Gastroparez za dijabetes

Opšte je prihvaćeno da je gastropareza kronična bolest, da se ne može izlečiti, ali možete pokušati kontrolirati tok bolesti. Morat će kontrolirati šećer u krvi. Liječnik propisuje lijekove koji neće pogoršati stanje želuca, posebno antidepresive, lijekove za snižavanje krvnog tlaka i lijekove za liječenje dijabetesa. Posavetujte se sa svojim lekarom o tome koji lekovi se najbolje uzimaju.

Gastroparez za dijabetes

Gastropareza je uznemireni želudac od kojeg mogu patiti osobe sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Uz gastroporezu, pražnjenje želuca traje previše vremena (odgođeno pražnjenje želuca). Kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt kontrolira vagusni živac. Ako je vagusni živac oštećen ili prestane raditi, mišići želuca i crijeva ne rade normalno, a kretanje hrane se usporava ili zaustavlja.

Kao i kod drugih vrsta neuropatije, i dijabetes može oštetiti vagusni živac ako nivo glukoze u krvi ostane visok tokom dugog vremena. Visoki šećer u krvi uzrokuje hemijske promjene u živcima i krvnim žilama koje donose živce kisikom i hranjivim tvarima.

Znakovi i simptomi gastropareza uključuju sljedeće:

    žgaravica, mučnina, povraćanje ne probavljene hrane, osjećaj punoće stomaka kada počnete jesti, gubitak težine, nadimanje, nestabilna glukoza u krvi (šećer), nedostatak apetita, grčevi u stomačnom zidu.

Ovi simptomi mogu biti blagi ili teški, ovisno o osobi.

Komplikacije

Gastropareza može uzrokovati sljedeće komplikacije:

    Jaka dehidracija. Iscrpljenost tijela. Stvaranje bezoara u stomaku. Fluktuacije glukoze u krvi. Pogoršanje kvaliteta života.

Prevencija

Nije moguće spriječiti većinu slučajeva gastropareze. Budući da je dijabetička gastropareza posljedica neuropatije uzrokovane dijabetes melitusom, pacijentima s ovom bolešću savjetuje se pažljivo praćenje razine glukoze u krvi kako bi se spriječilo pogoršanje želučane pokretljivosti.

Dijabetička gastropareza, simptomi i liječenje

Gastropareza je stanje kod kojeg sposobnost želuca da pročisti svoj sadržaj opada, ali ne primjećuje se blokada. Zašto se dogodi gastropareza, nije poznato, ali stanje je obično uzrokovano procesima poremećaja nervnih signala u želucu. Bolest često postaje komplikacija dijabetesa.

Faktori rizika

Bolest izaziva:

    dijabetes, sistemska skleroza, gastrektomija (tokom operacije uklanjanja dijela želuca), lijekovi koji blokiraju živčane signale (na primjer, antiholinergičari)

Kako se stanje manifestuje

Simptomi bolesti uključuju:

    hipoglikemija (kod bolesnika sa šećernom bolešću), natečenost, prerana punoća trbuha nakon jela, gubitak težine, mučnina, povraćanje.

Kako se liječi bolest?

Pacijent s dijabetesom uvijek treba nadzirati šećer u krvi. Propisujte lijekove kao što su:

    holinergički lijekovi koji mogu djelovati na receptore za acetilkolin, eritromicin, metoklopramid, koji pomažu u pražnjenju želuca.

U nekim je slučajevima potrebno izvršiti hirurški postupak, kako bi se stvorila rupa između tankog crijeva i želuca. To omogućava jednostavnijem kretanju hrane kroz gastrointestinalni trakt (operacija gastroenterostomije).

Gastroparez za dijabetes

Opšte je prihvaćeno da je gastropareza kronična bolest, da se ne može izlečiti, ali možete pokušati kontrolirati tok bolesti. Morat će kontrolirati šećer u krvi. Liječnik propisuje lijekove koji neće pogoršati stanje želuca, posebno antidepresive, lijekove za snižavanje krvnog tlaka i lijekove za liječenje dijabetesa. Posavetujte se sa svojim lekarom o tome koji lekovi se najbolje uzimaju.

Lijekovi za gastroparez: očekivane i nuspojave

Lijekovi na propisani način mogu potaknuti kontrakciju mišića želuca, poboljšati njegovo pražnjenje, smanjiti stanje mučnine i povraćanja. Ali možete naići na nuspojave poput umora, anksioznosti, oslabljene koordinacije, depresije, pospanosti.

Prikazana medicinska ishrana

Za pacijente s dijabetesom je vrlo važno kontrolirati simptome gastroparezije, pratiti kako i šta jedete. Najbolje je jesti male obroke šest puta dnevno. U tom slučaju će u stomaku biti manje hrane, neće biti gužve, hrana će brže napustiti stomak.

Gastroparez za dijabetes

Gastropareza je uznemireni želudac od kojeg mogu patiti osobe sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Uz gastroporezu, pražnjenje želuca traje previše vremena (odgođeno pražnjenje želuca). Kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt kontrolira vagusni živac. Ako je vagusni živac oštećen ili prestane raditi, mišići želuca i crijeva ne rade normalno, a kretanje hrane se usporava ili zaustavlja.

Kao i kod drugih vrsta neuropatije, i dijabetes može oštetiti vagusni živac ako nivo glukoze u krvi ostane visok tokom dugog vremena. Visoki šećer u krvi uzrokuje hemijske promjene u živcima i krvnim žilama koje donose živce kisikom i hranjivim tvarima.

Znakovi i simptomi gastropareza uključuju sljedeće:

    žgaravica, mučnina, povraćanje ne probavljene hrane, osjećaj punoće stomaka kada počnete jesti, gubitak težine, nadimanje, nestabilna glukoza u krvi (šećer), nedostatak apetita, grčevi u stomačnom zidu.

Ovi simptomi mogu biti blagi ili teški, ovisno o osobi.

Komplikacije

Gastroparezom dijabetes može biti teško upravljati. I.e. nivo glukoze u krvi teško će se regulirati. Kada hrana koja se zadržala u želucu uđe u tanko crijevo i apsorbira se, razina glukoze u krvi povećava.

Studija Barijum X-Ray

Nakon posta tokom 12 sati, pićete gustu tečnost koja sadrži barij, koji prekriva unutrašnjost želuca, što ga čini dobro vidljivim na rendgenskim zracima. Nakon 12 sati posta, stomak će se isprazniti. Ako rendgenski snimci pokažu hranu u stomaku, tada je vjerojatna gastropareza želuca.

Radioizotopska pretraga želuca

Pojesti ćete hranu koja sadrži radioaktivni izotop - blago radioaktivnu supstancu koja će se prikazati na skeniranju. Doza zračenja iz radioaktivnog izotopa je mala i nije opasna. Nakon jela lećićete ispod mašine koja otkriva radioaktivni izotop i pokazuje hranu u stomaku. Također, izotop pokazuje brzinu pražnjenja želuca. Gastropareza se dijagnosticira ako više od polovine hrane ostane u želucu i to nakon dva sata.

Najbolji tretman za gastroparezu kod dijabetičara je stroga kontrola šećera u krvi. Potrebno je pratiti dijetu, pravovremenu injekciju inzulina i uzimati tablete za snižavanje šećera. U težim slučajevima, gastropareza se liječi intravenskom hranom ili cijevi za hranjenje.

Ako imate gastroparezu, hrana se usvaja sporije. Možda za bolju kontrolu glukoze u krvi treba isprobati sljedeće:

    češće uzimajte inzulin, uzimajte inzulin nakon obroka, a ne prije, provjerite nivo glukoze u krvi nakon jela i prilagodite dozu inzulina po potrebi.

Vaš ljekar će vam dati određene upute ovisno o tijeku bolesti. U liječenju gastropareza koriste se različiti lijekovi. Potražite ljekar kako biste pronašli najbolji tretman.

Promjena prehrambenih navika može pomoći u kontroli gastropareze. Vaš ljekar ili nutricionista mogu vam dati konkretna uputstva za poboljšanje vašeg stanja. Odjednom trebate jesti manje hrane. Na primjer, pojedite šest malih obroka hrane dnevno umjesto tri velika obroka. Također trebate jesti polako, sjediti odmah nakon jela, prošetati nakon jela.

Vaš lekar vam takođe može preporučiti da izuzmete hranu koja sadrži veliku masnoću i mnogo vlakana. Masna hrana usporava varenje. Vlakna se takođe mogu teško probaviti, što doprinosi stvaranju naslaga bez bezoara. Ovisno o težini bolesti, vaš liječnik može preporučiti isprobavanje tekuće hrane ili propisivanje lijekova koji ubrzavaju probavu.

Dovodna cijev

Ako druge metode ne djeluju, možda će biti potrebna operacija za umetanje cijevi za hranjenje. Taj se postupak naziva eunostomija. Cev se ubacuje kroz kožu na stomaku u tanko crevo. Dovodna cijev omogućuje vam postavljanje hranjivih sastojaka direktno u tanko crijevo, zaobilazeći želudac.

Izbjegavanjem izvora problema (želudac) hranjive tvari i lijekovi dostavljaju se direktno u tanko crijevo. Uvjerit ćete se da se ti proizvodi brzo probavljaju i dostavljaju u krv. Ejunostomija može biti privremena i koristi se samo ako je potrebno, kada je pareza ozbiljna.

Važno je napomenuti da je u većini slučajeva pareza želuca hronično stanje. Liječenje vam pomaže da upravljate gastroparezom kako biste bili zdravi i ugodni.

Dijabetička gastropareza: šta je to?

Dijabetička gastropareza jedna je od posljedica dijabetesa. Pojavljuje se na pozadini stalno povišene razine šećera nakon tijeka dijabetičkih procesa u tijelu nekoliko godina.

Kada se dogodi gastropareza, dolazi do djelomične paralize želuca, uslijed koje hrana duže ostaje u organu nego kod zdravih ljudi.

Tok ovakvih procesa u tijelu negativno utječe na rad živaca, koji su odgovorni za oslobađanje enzima i kiselina, kao i na kontrolu mišića, koji osiguravaju normalan tijek procesa probave hrane.Komplikacija može zahvatiti kako pojedine organe (želudac, crijeva), tako i sve komponente probavnog sistema.

U pravilu su početne manifestacije dijabetičke gastropareze indikovane gubitkom osjetljivosti, slabljenjem refleksa i suhim stopalima.

Značajke bolesti kod dijabetesa tipa 1 i 2

Za pacijente sa dijabetesom tipa 1, bolest je preveliki problem zbog nemogućnosti tijela da odvoji inzulin.

Za razliku od ove skupine bolesnika, vlasnici dijabetesa tipa 2 imaju mnogo manje problema, jer u ovoj situaciji gušterača još nije zaustavila prirodni proces sinteze hormona.

Obično se sinteza inzulina dešava kada hrana pređe iz stomaka u creva. Dok se to ne dogodi, nivo šećera i dalje ostaje nizak. Podložno dijeti, pacijentu su potrebne niske doze inzulina.

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i 2, ujutro, na prazan stomak, može doći do povećanog nivoa šećera. To se događa u situacijama kada je jučerašnja večera ostala duže u stomaku nego inače, proces probave odvijao se noću. Kasni unos hrane takođe može utjecati na to na sličan način.

U pacijenata koji pate od bolesti tipa 2 moguće je održavati normalnu razinu šećera.

Odsutnost poremećaja moguća je samo u slučajevima kada se pražnjenje želuca nakon jela odvija istom brzinom.

Međutim, ako je prinos masa hrane prebrza, doći će do naglog porasta šećera, koji se može eliminirati samo injekcijom inzulina.

Glavni razlog pojave takvog odstupanja je stalno povišena razina šećera i oslabljeno funkcioniranje živčanog sustava zbog tijeka dijabetesa.

Postoje bolesti i stanja koja mogu ubrzati razvoj gastropareza. Tu spadaju:

  • čir na želucu
  • razne vaskularne bolesti,
  • gastrointestinalne bolesti
  • hipotireoza
  • anoreksija nervoze
  • stalni stres
  • skleroderma
  • nuspojave lijekova koji su dizajnirani da normaliziraju krvni pritisak,
  • ozljede creva ili želuca,
  • druga odstupanja.

U nekim slučajevima razvoj bolesti može izazvati kombinaciju faktora.

Pojava gastropareza može izazvati prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića, kafe, masne hrane. Stoga se umjerena konzumacija ovih proizvoda preporučuje čak i zdravim ljudima.

U početnoj fazi tijeka bolesti pacijent se može žaliti na stalnu žgaravicu.

Takođe ima belching i osjećaj punog stomaka, čak i ako je količina konzumirane hrane mala. Takođe može uzrokovati mučninu, povraćanje, nadimanje, zatvor ili proliv.

U svakom pojedinačnom slučaju, simptomi zbog kojih se komplikacija osjeti su strogo individualni.

Dijabetička gastropareza može uzrokovati nagle promjene razine šećera. U prisutnosti takve bolesti, postizanje normalnih pokazatelja bit će izuzetno teško, čak i ako se pacijent pridržava stroge prehrane.

Posljedice

Budući da gastropareza uzrokuje stagnaciju hrane u stomaku, počinje njeno propadanje.

Zbog takvih procesa stvara se idealno okruženje za razmnožavanje štetnih bakterija unutar probavnog trakta. Osim toga, kruta krhotina hrane nakupljena unutar blokira prolazak do tankog crijeva što dodatno usložnjava uklanjanje krhotina hrane iz stomaka.

Još jedan neizbježni problem koji stvara gastropareza je povećanje razine šećera. Činjenica je da želudac nema vremena da probavi potrebnu količinu hrane u određenom periodu, što se ne podudara sa količinom proizvedenog inzulina.

Iz tog razloga, kontrola nivoa šećera je izuzetno teška. Ovaj je problem posebno akutan kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 mogu se kontrolirati slijedeći dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i koristeći male doze inulina. Ako se koriste velike doze, izbjeći hipoglikemiju bit će izuzetno teško.

Liječenje lijekovima

Važno je znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Danas ne postoji posebna metoda kojom se može brzo i efikasno ukloniti manifestacije dijabetičke gastroparezije. Stoga u svakom pojedinačnom slučaju liječnik pojedinačno odabere skup lijekova za pacijenta.

U pravilu su takvim pacijentima propisani lijekovi čije djelovanje ima za cilj podsticanje pokretljivosti želuca, kao i smanjenje takvih manifestacija kao što su povraćanje, mučnina i osjećaj punog želuca.

Kod gastropareza treba naglasiti tečnu hranu

Osim toga, pacijentima je propisana dijeta koja uključuje sljedeća pravila:

  • hrana bi trebala biti frakcijska i česta,
  • treba izbjegavati masnu hranu i vlaknastu hranu (tj. nešto sirovog povrća i voća),
  • potrebno je napraviti glavnu komponentu prehrane tečnom i polutečnom hranom.

U posebno teškim kliničkim slučajevima, lekari pribegavaju ekstremnim merama - hirurškom uvođenju epruvete sa hranom u creva.

Alternativne metode lečenja

U početnom stadiju sasvim je moguće sami se riješiti bolesti, koristeći alternativne recepte.

Pomoćna sredstva za varenje uključuju:

  • narančine kore,
  • artičoka
  • maslačak lišće
  • angelica.

Također, da izbjegnete zastoj hrane u stomaku, pomoći će kineski glog i čaša vode sa kriškom limuna koja se pije prije jela. Navedene metode pomoći će konfiguriranju probavnog trakta za unos hrane i pravilan rad.

Upotreba narodnih lijekova je individualna. Stoga, prije nego što započnete liječenje uz pomoć "bakinskih" recepata, svakako se posavjetujte s liječnikom. Specijalist će vam pomoći odabrati pravi narodni lijek, a ujedno će vam pomoći da odredite dozu proizvoda i intenzitet liječenja.

Pored upotrebe narodnih lijekova, fizička vježba daje dobar učinak i u borbi protiv dijabetičke gastroparezije. Uključite šetnju (ili jogging) nakon večere u svoju svakodnevnu rutinu.

Također, želudac će poboljšati svoje funkcioniranje dubokim nagibima naprijed-nazad i povlačenjem trbuha za 4 minute (za to vrijeme trebali biste imati vremena da napravite barem 100 uvlačenja).

Prevencija

Kako biste izbjegli pojavu dijabetičke gastroparezije, preporučuje se pridržavati se dijeta (konzumirati manje masnu hranu, kafu i alkohol), stalno pratiti razinu šećera u krvi, te također izvoditi gore navedene fizičke vježbe, koje omogućavaju aktiviranje mišića želuca.

Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, moguće je potpuno otkloniti odstupanje i spriječiti njegov daljnji razvoj.

O simptomima, liječenju i prehrani za dijabetičku gastroparezu u videu:

Da ne biste naštetili svom zdravlju i ne dodatno pogoršali svoje stanje, ne preporučuje se da odaberete način liječenja sami. Za stručni savet obratite se svom lekaru.

Simptomi i liječenje dijabetičke gastroparezije želuca

Dijabetička gastropareza - Bolest koja se javlja uslijed dugotrajnog dijabetesa melitusa i poremećenog rada nervnog sistema.

To je djelomična paraliza želučanih mišića, što negativno utječe na probavni proces.

Zato je ova bolest često praćena nekim drugim patologijama gastrointestinalnog trakta.

Uzroci patologije

Nekoliko je razloga koji doprinose razvoju dijabetičke gastropareze:

  • komplikacija dijabetesa - visoki šećer u krvi dovodi do oštećenja živčanih tkiva,
  • upalni procesi u pankreasu koji negativno utiču na rad želuca,
  • nekontrolirana ili dugotrajna upotreba lijekova - antidepresiva, tableta za spavanje,
  • komplikacija nakon operacije - oštećenje vagusnog živca,
  • bolesti nervnog sistema - Parkinsonova bolest, moždani udar,
  • hemoterapija
  • nedostatak hranljivih sastojaka u tijelu,
  • stresna stanja.

Dijabetička gastropareza u većini slučajeva nastaje kao rezultat dugog tijeka dijabetesa. Često ga može pratiti paraliza creva ili jednjaka.

Dijagnoza i liječenje

Dijabetička gastropareza dijagnosticira se rezultatima pregleda pacijenta i instrumentalnim pregledom. Dijagnostičke metode:

  • Radiografija - procjena sluzokože, rađena suspenzijom barijeva,
  • Ultrazvučni pregled stanja probavnog sistema,
  • želučana manometrija - merenje pritiska na digestivni trakt,
  • fibroezofagogastroduodenoskopija - procena stanja stomaka, uzimanje biopsije,
  • krvni test - određivanje šećera u krvi
  • test daha - brojanje brzine kretanja creva.

Metode liječenja dijabetičkog oblika bolesti razlikuju se ovisno o rezultatima ispitivanja. Najčešće se sastoje od uzimanja lijekova koji poboljšavaju pokretljivost želuca i snižavaju šećer u krvi.

Za svakog pacijenta odabire se pojedinačni tretman koji ima za cilj uklanjanje uzroka i simptoma gastropareza.

Lijekovi koji ublažavaju simptome bolesti:

  • Eritromicin - antibiotik propisan u malim dozama za poticanje kontrakcije mišića organa za varenje,
  • Metoklopramid - ubrzava dotok hrane u tanko crevo,
  • Domperidon - poboljšava mišićnu aktivnost želuca.

Kada se povraća nakon jela, svi lijekovi protiv dijabetesa i lijekovi koji poboljšavaju rad želuca propisuju se u obliku sirupa. Tako se lijekovi brže apsorbuju i sprečavaju pojavu povraćanja.

S produženim normalnim stanjem tokom dijabetičke gastropareze, prema nagoveštajima lekara, mogu se zaustaviti neki lekovi koji ublažavaju simptome, poput Motilijuma ili Metoklopramida.

Terapijska dijeta

Dijabetička gastropareza podrazumijeva obaveznu prehranu i pravila ishrane. Da biste to učinili, preporučuje se jesti često, ali u malim porcijama, što dodatno sprečava razvoj stanja hipoglikemije.

Hrana treba biti tečna i meka, treba je pažljivo žvakati. U skladu sa svim utvrđenim preporukama, pražnjenje želuca odvijaće se brže.

Nekoliko pravila za održavanje dijeta za gastroparezu protiv dijabetesa:

  • prije jela potrebno je popiti 1-2 čaše nezaslađene tečnosti, najbolja opcija je obična ili mineralna voda,
  • hrana bogata vlaknima mlevena je u blenderu,
  • dozvoljena su samo jela od piletine i nemasnog mesa,
  • posljednja večera trebala bi se održati najkasnije 4-5 sati prije spavanja.

Povlačenje trbuha ili hodanje poboljšaće vaš stomak. Ovakve vježbe zajedno s dijetom mogu značajno poboljšati pacijentovo stanje.

Karakteristike bolesti

Dijabetička gastropareza je stanje u kojem nastaje nepotpuna paraliza mišića želuca. To je popraćeno poteškoćama u procesu probave hrane i njenog daljnjeg kretanja u crijevima. S dijabetičkom gastroparezom moguće je daljnje napredovanje različitih gastrointestinalnih patologija.

Bolest se razvija na pozadini povećane koncentracije šećera u krvi. Ne pojavljuje se odmah, postupak traje nekoliko godina. Češće ovu komplikaciju doživljavaju ljudi ovisni o insulinu.Kod dijabetičara s bolešću tipa 2, gastropareza se razvija mnogo rjeđe.

U zdravih ljudi mišići želuca stežu se, dok se hrana prerađuje, a dijelovi premještaju u crijeva. Kod dijabetesa je nervni sistem poremećen, uključujući regulaciju rada gastrointestinalnog trakta.

To je zbog činjenice da povećana koncentracija glukoze može dovesti do oštećenja vagusnog živca. Pogođeni su živci koji su odgovorni za sintezu kiselina, enzima, mišića koji sudjeluju u procesu probave.

Problemi mogu započeti u bilo kojem dijelu gastrointestinalnog trakta.

Znakovi bolesti

Dijabetičari bi trebali znati kako se gastropareza može javiti kod dijabetesa. Ako je pacijent imao povijest gubitka osjeta, došlo je do pogoršanja refleksa, suvih stopala, tada se mogu razviti probavni problemi.

Znakovi gastropareza uključuju:

  • burping ili štucanje
  • mučnina nakon jela, povraćanje,
  • pojava osećaja punoće stomaka nakon prvih kašika,
  • bol i nelagoda u stomaku nakon jela,
  • primjetni gubitak apetita,
  • stalna žgaravica
  • nadimanje
  • proliv
  • zatvor
  • skokovi koncentracije glukoze čak i uz strogo pridržavanje preporučene prehrane.

Uz bilo kakva kršenja prehrane, simptomi gastropareza se pogoršavaju. Stanje se pogoršava nakon jela pržene hrane, muffina, masne, vlaknaste hrane, sode. Jačina simptoma ovisi o težini bolesti i karakteristikama tijela.

U početnim fazama ljekari ne mogu uvijek posumnjati u razvoj gastropareza. Karakteristična karakteristika bolesti je da je gotovo nemoguće održati normalnu razinu glukoze.

Uzroci bolesti

S obzirom na to da daleko od svih dijabetičara razvija gastroparezu, potrebno je saznati koji drugi provokativni faktori postoje. Glavni razlog je kršenje rada nervnog sistema i oštećenje vagusnog živca. Ali češće se bolest pojavljuje kod pacijenata kod kojih:

  • problemi sa gastrointestinalnim traktom
  • hipotireoza
  • čir na želucu,
  • vaskularna bolest
  • skleroderma,
  • postoji istorija povreda stomaka, creva,
  • nervno se razvila anoreksija,
  • jak stres.

Gastropareza može biti komplikacija upotrebe antihipertenzivnih lijekova. U nekim slučajevima je uzrok kombinacija faktora, pa da bismo razumjeli, zbog kojih problema je došlo, potrebno je zajedno s liječnikom.

Uz pretjerano oduševljenje kavom, masnom hranom, alkoholom, povećava se vjerojatnost razvoja gastropareza. Uostalom, takva hrana pogoršava stanje želuca.

Važne karakteristike

Pacijentima sa inzulinskom vrstom bolesti treba dati insulin prije jela. Kod dijabetesa tipa 2 pacijenti piju posebne lijekove dizajnirane da stimulišu proizvodnju inzulina i poboljšaju proces njegove apsorpcije ćelijama. Istovremeno, hrana bi trebala ući u organizam, ukoliko ona izostane, nivo šećera može pasti na kritični nivo.

Gastroparezu bolesti karakterizira činjenica da hrana prestaje normalno da se apsorbuje u tijelu. To se negativno odražava na vaše zdravlje. Sa ovom bolešću hrana iz želuca u crijeva može ući odmah, ili možda nakon nekoliko dana. U nedostatku hrane, dijabetičari pokazuju znakove hipoglikemije. Kako se hrana seli u creva, može se razviti hiperglikemija.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, gastropareza uzrokuje mnogo manje problema nego kod bolesnika s dijabetesom ovisnim o inzulinu. Uistinu, s inzulinom neovisnim oblikom bolesti proces prirodne sinteze hormona nije poremećen (s izuzetkom bolesti u teškom obliku). Zbog toga njegova proizvodnja počinje onog trenutka kada hrana pređe iz stomaka u creva.

Ako je pražnjenje želuca sporije od normalne, ali istom brzinom, tada će šećer kod dijabetičara s dijabetesom tipa 2 ostati na istoj razini. Ali u slučajevima kada se hrana unosi u crijeva u oštro velikim porcijama, koncentracija šećera intenzivno raste. Dijabetičar ne može samostalno nadoknaditi hiperglikemiju.

Uz ovu bolest, visoka razina šećera može se primijetiti izjutra. To je zbog činjenice da hrana uveče ne ulazi odmah u crijeva i počinje da se probavlja. Proces započinje noću ili ujutro. Zbog toga je nakon spavanja povišen šećer.

Dijagnoza bolesti

Da bi se utvrdila dijabetička gastropareza, pregled i ispitivanje pacijenta od strane gastroenterologa je potrebno. Liječnici bi trebali provesti diferencijalnu dijagnozu s drugim patologijama. A za tačnu dijagnozu potrebno je potpuno samo praćenje nivoa glukoze u krvi. Promatranje se provodi nekoliko tjedana.

Prilikom praćenja stanja pacijent treba redovno provjeravati koncentraciju šećera:

  • 1-3 sata nakon jela hranu, vrijednosti šećera ostaju normalne (ne moraju biti iste),
  • nakon obroka ne dolazi do skoka glukoze, ali njegova koncentracija raste 4-6 sati nakon obroka,
  • Pokazatelji šećera na brzinu su prilično visoki, ali nemoguće ih je unaprijed predvidjeti, mijenjaju se iz dana u dan.

Na dijabetičku gastroparezu može se posumnjati po prisutnosti 2-3 od ovih znakova. Ali najtačniji dijagnostički simptom je jutarnje povećanje šećera.

Obično, kada se dogodi gastropareza, pacijent ne može kontrolirati koncentraciju glukoze, on počinje povećavati količinu korištenih lijekova za snižavanje šećera. Kao rezultat, stanje se samo pogoršava: skokovi šećera postaju trajni.

Pacijentima koji ovise o insulinu savjetuje se da naprave takav eksperiment. Večernji obrok treba preskočiti, inzulin se također ne smije davati. Noću biste trebali napraviti injekciju inzulina, uzimati potrebne lijekove za snižavanje šećera.

Provjerite nivo glukoze nakon uzimanja lijekova (ubrizgavanje inzulina) i ujutro na prazan stomak. Uz normalan tijek dijabetesa bez narušavanja rada mišića gastrointestinalnog trakta, pokazatelji bi trebali biti normalni.

Gastroparezom će se smanjiti koncentracija šećera.

Takođe se preporučuje odlaganje večere na ranije vrijeme i promatranje promjena u nivou šećera. Ako šećer ostane normalan ujutro bez večernjeg obroka, a ujutro se digne uz večeru, liječnik može dijagnosticirati dijabetičku gastroparezu.

Zasebno, ljekari propisuju takve preglede.

  1. Radiografija uz upotrebu barijeve suspenzije. Ovo istraživanje nam omogućava da isključimo opstruktivne promjene u jednjaku i procijenimo njegovo stanje.
  2. Provođenje želučane manometrije. Tokom postupka procjenjuje se pritisak u različitim dijelovima gastrointestinalnog trakta.
  3. Pomoću ultrazvuka možete vidjeti konture unutrašnjih organa.
  4. Endoskopski pregled gornjeg probavnog trakta. Tokom postupka procjenjuje se stanje unutarnje površine želuca.
  5. Provođenje elektrogastroenterografije. Pregled omogućava mjerenje električne aktivnosti želuca.

Gastroenterolog treba provjeriti ima li čir na želucu, alergije na gluten, pojačanu razdražljivost probavnog trakta i hiatalnu herniju.

Taktika lečenja

Prilikom potvrđivanja dijabetičke gastroparezije treba imati na umu da je nemoguće normalizirati stanje promjenom doze inzulina. To će dovesti samo do šiljaka šećera i pogoršanja stanja dijabetičara. Slijedite drugi put. Pacijent treba postići poboljšanje u procesu pražnjenja želuca i premještanja hrane u crijeva.

Nakon potvrde dijagnoze morate početi strogo pratiti način života.Glavni razlog je poremećaj vagusnog živca. Ako je moguće obnoviti njegove funkcije, tada je moguće normalizirati rad želuca i stanje krvnih sudova i srca.

Ljekari razlikuju 4 grupe metoda usmjerenih na normalizaciju stanja:

  • terapija lijekovima
  • izvođenje posebnih fizičkih vežbi nakon jela,
  • manje promjene prehrane
  • potpuna revizija prehrambene šeme, upotreba hrane u tečnom ili polu-tečnom obliku.

Ali možete postići značajne rezultate terapije ako koristite sve metode u kombinaciji.

Za liječenje su propisani posebni lijekovi koji ubrzavaju proces probave hrane. Uz blage oblike gastropareza, tablete trebate piti samo noću. Uostalom, večera je najgore probavljena. Možda je to zbog smanjenja aktivnosti pacijenata u večernjim satima.

Lijekovi su dostupni u obliku sirupa ili tableta. Učinkovitost potonjeg je mnogo manja, stoga je poželjnije koristiti tečne oblike lijekova.

Mogu se propisati takva sredstva:

  • Motilijum (domperidon),
  • Metoklopramid
  • Žvakaće tablete obogaćene enzimima pod nazivom SuperPapayaEnzymePlus,
  • „Acidin-pepsin“ (betain hidroklorid u kombinaciji sa pepsinom).

Pacijenti vježbe mogu početi samostalno izvoditi. Učinkovitost ove metode veća je u odnosu na upotrebu lijekova. Dijabetičari moraju da izvode posebne vježbe koje ubrzavaju proces evakuacije hrane u crijeva nakon što uđu u želudac. Omogućuju vam da ojačate zidove želuca, koji su postali spori, i normaliziraju probavu.

  1. Najbolja metoda koja pomaže da se pokrene želudac je hodanje. Sjediti ili ležati nakon jela, posebno nakon večere, strogo je zabranjeno.
  2. Takođe je korisno intenzivno uvlačenje trbuha - to se mora učiniti odmah nakon jela. Za 4 minuta, stomak bi trebalo izvući više od 100 puta.
  3. Poboljšajte proces napredovanja hrane naginjajući se napred-nazad. Dovoljno je 20 ponavljanja.

Redovno obavljajte tako specifično punjenje.

U dijabetičkoj gastroparezici preporučuje se žvakaća guma: ovo vam omogućava da stimulirate kontrakciju glatkih mišića želuca.

Ishrana pacijenata ne smije biti vlaknasta i masna hrana, teško ih je probaviti, proces probave se usporava. Prednost treba dati hrani u tečnom i polu-tečnom obliku.

Dijabetička gastropareza: šta je to, simptomi i liječenje pareza

Dijabetes melitus je vrlo opasna bolest, jer se na njegovoj pozadini razvijaju mnoge druge komplikacije. Dakle, hroničnu hiperglikemiju često prate angiopatija, retinopatija, nefropatija i dijabetička gastropareza. Štoviše, tijek bolesti često prati nekoliko patologija odjednom, što ponekad dovodi do smrti.

Gastropareza je djelomična paraliza želuca, što dovodi do sporog pražnjenja želuca nakon jela. Pojava ove komplikacije posljedica je stalno povećanog indeksa glukoze u krvi, što negativno utječe na funkcioniranje NS.

Takve smetnje utječu na živčana vlakna odgovorna za sintezu kiselina, enzima i mišića koji sudjeluju u funkcioniranju organa za probavu. Primjećuje se da dijabetička gastropareza može utjecati ne samo na bilo koji probavni organ, već i na cijeli probavni trakt.

Uzroci i znakovi

Vodeći faktor u nastanku nervnog sindroma je visoka glukoza u krvi kada je oštećen vagusni živac. Ostali uzroci doprinose i parezi - hipotireoza, trauma i gastrointestinalne bolesti (čir), vaskularne patologije, stres, anoreksija nervoze, skleroderma, nuspojave lijekova koji normaliziraju krvni tlak.

Ponekad se gastropareza kod dijabetesa javlja na pozadini nekoliko predisponirajućih čimbenika.Na primjer, osoba koja zloupotrebljava masnu hranu, piće od kave i alkohol ima visoki rizik za razvoj takve bolesti.

Vrijedi zapamtiti da se dijabetični oblik pareza razlikuje od uobičajenog po tome što je želudac oslabljen kod bolesnika s kroničnom hiperglikemijom. I u drugom slučaju primjećuje se samo nepotpuna paraliza organa.

Pošto je pražnjenje stomaka sporo, pacijent oseća osećaj punoće nakon obroka, tokom pauze, pa i za vreme novog obroka. Zbog toga čak i mala porcija hrane izaziva osjećaj težine u gornjem dijelu trbuha.

Uz pogoršani tijek bolesti, nekoliko obroka hrane prikuplja se u želucu odjednom. U ovom slučaju razvijaju se sledeći simptomi:

  1. proliv
  2. bol
  3. kolike
  4. nadutost
  5. burping.

Štoviše, odgođeno pražnjenje želuca negativno utječe na procese asimilacije hrane, što negativno utječe na cjelokupno zdravlje pacijenta.

Vrijedi napomenuti da se početni oblik gastropareza može otkriti samo uz stalno praćenje vrijednosti glukoze.

Budući da neurološki sindrom komplicira proces praćenja nivoa šećera. Situaciju još više pogoršava nepoštivanje pravilne prehrane.

Učinak gastropareza na glikemiju i značajke njenog tijeka kod dijabetesa druge vrste

Kad dijabetičar ubrizgava inzulin prije jela ili koristi lijekove koji aktiviraju proizvodnju inzulina gušterače, tada se sadržaj glukoze stabilizira. Ali ako se uzimanje lijekova ili ubrizgavanje inzulina radilo bez konzumiranja hrane, tada se koncentracija šećera može znatno smanjiti. A gastropareza kod dijabetesa takođe izaziva hipoglikemiju.

Ako želudac radi pravilno, onda nakon obroka odmah slijedi crijeva. Ali u slučaju dijabetičke pareza, hrana može biti u crijevima za nekoliko sati ili čak dana.

Ovaj fenomen često dovodi do oštrog smanjenja koncentracije šećera u krvi, što se događa nakon 60-120 minuta. nakon jela. I nakon 12 sati, kada hrana uđe u crijeva, nivo šećera se, naprotiv, značajno povećava.

Kod dijabetesa tipa 1 tijek gastropareza vrlo je problematičan. Međutim, uz inzulin neovisan oblik bolesti, gušterača samostalno proizvodi hormon, pa se pacijent s parezom probavnog trakta osjeća mnogo bolje.

Proizvodnja inzulina nastaje kada hrana iz stomaka uđe u creva. Dok se hrana nalazi u stomaku, primijećena je niska bazna koncentracija glukoze. Međutim, kada pacijent slijedi principe dijetalne terapije za dijabetes, potrebna mu je minimalna količina hormona, što ne doprinosi pojavi hipoglikemije.

Ako se želudac polako prazni, brzina ovog procesa je ista. Ipak, kod dijabetesa tipa 2, nivo glukoze u krvi je normalan. Ali u slučaju naglog i naglog pražnjenja, očitavanje glukoze može se dramatično povećati. Štaviše, ovo stanje se ne zaustavlja pre uvođenja injekcije insulina.

Vrijedi napomenuti da dijabetička gastropareza može biti uzrok koji utječe na povećanje koncentracije šećera ujutro prije doručka.

Stoga, ako je nakon večere hrana ostala u stomaku, probavni proces će se provoditi noću i razina šećera nakon buđenja bit će precijenjena.

Tjelovježba i dijeta

Uz dijabetičku gastroparezu treba raditi posebnu gimnastiku pomoću koje možete ojačati zaostale stomačne zidove. To će omogućiti uspostavu uobičajenog rada tijela i doprinijeti brzom pražnjenju.

Najjednostavnija vježba je šetnja nakon obroka, koja bi trebala trajati najmanje 60 minuta. Najbolje je prošetati nakon večere. A dijabetičari koji se osjećaju dobro mogu lagano trčati.

Duboko uvlačenje trbuha također će pomoći bržim pokretima crijeva. Ova vježba se izvodi nakon jela.Da biste postigli željeni efekt potrebno ga je provoditi redovno i nakon par sedmica mišići i zidovi želuca postat će jači, što će pozitivno utjecati na proces probave.

Vježbu treba izvoditi 4 minute. Za ovo vrijeme potrebno je da se trbuh uvuče barem 100 puta.

Osim toga, korisno je napraviti duboke sklonosti napred i nazad, što će poboljšati napredak hrane duž gastrointestinalnog trakta. Vježbu treba raditi svaki dan najmanje 20 puta.

Da biste otklonili neprijatne simptome dijabetičke gastroparezije, važno je slijediti posebnu dijetu i pridržavati se određenih pravila:

  • prije jela, trebate piti 2 šalice vode ili čaja bez šećera,
  • ako nije potrebna injekcija inzulina prije obroka, tada je potrebno povećati obroke na 4-6 zalogaja dnevno,
  • Hrana bogata vlaknima mora biti mlevena pre upotrebe,
  • zadnji obrok treba biti najkasnije 5 sati prije spavanja,
  • neprobavljive vrste mesa moraju se odbaciti (svinjetina, divljač, govedina),
  • ne jedi vjeverice za večeru,
  • svu hranu treba žvakati najmanje 40 puta.

Prednost treba dati prehrambenom mesu (piletina, ćuretina, zec), mljevenom u mlincu za meso. Bolje je ne jesti morsku hranu do potpunog oporavka.

Ako dijetalna terapija ne donese odgovarajuće rezultate, tada se pacijent prebacuje u polutečnu ili tekuću hranu.

Malo ljudi zna da je žvakaća guma efikasan lijek za gastroparezu. Uostalom, podstiče proces kontrakcije glatkih mišića na želudačnim zidovima, slabeći pilorični ventil.

U isto vrijeme, ne trebate brinuti o razini šećera, jer jedna žvakaća ploča sadrži samo 1 g ksilitola, što nema značajan utjecaj na glikemiju. Zato se nakon svakog obroka žvakaće žvakaće oko sat vremena. ovaj će članak pružiti dodatne informacije o komplikacijama dijabetesa.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraživanje nije pronađenoPregled pretraživanja nije pronađenPregledavanje pretraživanja nije pronađenoPrikaži

Simptomi dijabetičke gastropareze

U početnom stadiju bolest je gotovo asimptomatska. Samo u težim oblicima može se prepoznati gastropareza po sljedećim znakovima:

  • Žgaravica i belching nakon jela,
  • Osjećaj težine i punoće stomaka čak i nakon laganog zalogaja,
  • Zatvor, praćen dijarejom,
  • Kiseli, lošeg ukusa u ustima.

Ako simptomi izostanu, gastroparezom se može dijagnosticirati loša razina glukoze u krvi. Dijabetička gastropareza otežava održavanje normalnog šećera u krvi, čak i ako dijabetičar slijedi dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Uticaj na šećer u krvi

Kako biste shvatili kako sadržaj glukoze u krvi ovisi o pražnjenju želuca, prvo morate ustanoviti šta se događa u tijelu pacijenta koji boluje od dijabetesa tipa 1.

Prije jela potrebno mu je ubrizgati inzulin koji brzo djeluje.

Nakon injekcije pacijent mora nešto pojesti. Ako se to ne dogodi, šećer u krvi će početi opadati i može dovesti do hipoglikemije.

S dijetalnom gastroparezom, kada hrana ostane neisvarena u želucu, događa se praktički ista stvar. Tijelo nije dobilo potrebne hranjive tvari, razvija se hipoglikemija.

Uprkos činjenici da su inzulin davali na vrijeme po svim pravilima, i došlo je do obroka.

Problem je u tome što dijabetičar nikada ne može znati tačno kada će tačno želudac pomicati hranu dalje i praznije. U tom slučaju je mogao ubrizgati inzulin kasnije. Ili umjesto brzog djelovanja koristite lijek srednjeg ili dugog djelovanja.

Ali podmukla je stvar što je dijabetička gastropareza nepredvidiva pojava. Niko ne može sa sigurnošću reći kada će se stomak isprazniti.U nedostatku patologija i oštećenja vratarskih funkcija, kretanje hrane može se dogoditi u roku od nekoliko minuta nakon prijema. Maksimalno vrijeme za potpuno pražnjenje želuca je 3 sata.

Ako postoji grč pilora i ventil je zatvoren, tada hrana može biti u želucu više sati. A ponekad i nekoliko dana. Dno crta: razina šećera u krvi neprestano pada na kritične, a zatim naglo skoči naglo, čim se dogodi pražnjenje.

Zato problem stvara velike poteškoće ako je potrebno kontrolirati nivo glukoze u krvi kako bi se propisao adekvatan tretman. Osim toga, problemi nastaju kod onih koji uzimaju inzulin u tabletama umjesto ubrizgavanja inzulina.

U tom slučaju se hormon pankreasa jednostavno neće apsorbirati, zadržavajući se u stomaku zajedno sa neispečenom hranom.

Razlike u gastroparezi kod dijabetesa tipa 2

Budući da gušterača još uvijek može sintetizirati inzulin kod dijabetesa drugog tipa, pacijenti koji pate od ovog oblika bolesti imaju puno manje problema. I njima je teško: dovoljna količina inzulina se proizvodi tek kada se hrana preseli u crijeva i potpuno se probavi.

Ako se to ne dogodi, u krvi se održava samo minimalna razina šećera, dovoljna samo da se spriječi hipoglikemija.

Podložno dijeti s malo ugljikohidrata prilagođenom dijabetičarima s bolešću tipa 2, nisu potrebne velike doze inzulina. Stoga manifestacije gastropareza u tom pogledu nisu baš zastrašujuće.

Pored toga, ako je pražnjenje sporo, ali stabilno, potrebna će se razina šećera u krvi i dalje održavati. Problemi nastaju pri naglom i potpunom pražnjenju želuca. Tada će količina glukoze oštro premašiti dozvoljene granice.

Možete ga vratiti u normalu samo uz pomoć brze injekcije inzulina. Ali i nakon toga, samo u roku od nekoliko sati oslabljene beta ćelije moći će sintetizirati što više inzulina, tako da se razina šećera normalizira.

Drugi veliki problem i još jedan razlog zašto je potreban tretman gastropareza je sindrom jutarnje zore. Ovdje možete primijetiti:

  • Pretpostavimo da pacijent večera, nivo glukoze u njegovoj krvi je normalan.
  • Ali hrana se nije odmah probavila i ostala je u želucu.
  • Ako se noću premješta u crijeva, ujutro će se dijabetičar probuditi s pretjerano visokim šećerom u krvi.

Podložno dijeti sa niskim ugljikohidratima i uvođenju niskih doza inzulina kod dijabetesa tipa 2, rizik od hipoglikemije s gastroparezom je minimalan.

Poteškoće nastaju kod onih bolesnika koji se pridržavaju posebne prehrane i istovremeno redovno primjenjuju velike doze inzulina. Često pate od naglih promjena razine šećera i teških napada hipoglikemije.

Šta učiniti kada potvrdite gastroparezu

Ako pacijent ima čak i blage simptome dijabetičke gastroparezije, a višestruka mjerenja glukoze u krvi potvrđuju dijagnozu, potrebno je pronaći način za kontrolu šiljaka šećera. Liječenje stalnom izmjenom doza inzulina neće dati rezultat, već samo šteti.

Tako možete samo pogoršati situaciju i dobiti nove komplikacije, ali nećete moći izbjeći napade hipoglikemije. Postoji nekoliko metoda za liječenje odgođenog pražnjenja želuca, a sve su opisane u nastavku.

Prilagođavanje prehrane za kontrolu gastropareza

Najoptimalniji tretman koji značajno smanjuje simptome dijabetičke gastroparezije je posebna dijeta. U idealnom slučaju je kombinirajte sa setom vježbi usmjerenih na poticanje rada želuca i poboljšanje pokretljivosti crijeva.

Mnogi pacijenti teško su se odmah prebaciti na novu prehranu i dijetu.Stoga se preporučuje da se to radi postupno, prelazeći od najjednostavnijih promjena do radikalnih. Tada će tretman biti siguran i efikasan.

  1. Prije jela morate popiti do dvije čaše bilo koje tekućine - glavna stvar je da nije slatka, ne sadrži kofein i alkohol.
  2. Smanjite unos vlakana što je više moguće. Ako su proizvodi koji sadrže ovu supstancu i dalje uključeni u prehranu, preporučuje se prije upotrebe izmrviti ih u brašno u blenderu.
  3. Čak i meku hranu treba žvakati vrlo pažljivo - barem 40 puta.
  4. Potpuno biste trebali napustiti meso teško probavljivih sorti - ovo je govedina, svinjetina, divljač. Prednost treba dati jelima od mljevenog mesa ili kuvanog peradarskog mesa, mljevenog kroz mlin za meso. Nemojte jesti školjke.
  5. Večera treba biti najkasnije pet sati prije spavanja. Istovremeno, večera treba da sadrži najmanje proteina - bolje ih je prenijeti na doručak.
  6. Ako nema potrebe za unošenjem inzulina prije obroka, trodnevne obroke morate razbiti na 4-6 malih.
  7. Kod težih oblika bolesti, kada liječenje dijetom nije donijelo očekivane rezultate, potrebno je preći na tekuću i polutečnu hranu.

Ako je želudac dijabetičara zahvaćen gastroparezom, vlakna u bilo kojem obliku, čak i lako topivom, mogu izazvati stvaranje čepa u ventilu. Zbog toga je njegova upotreba dopuštena samo kod blažih oblika bolesti, ali u minimalnim količinama.

Ovo će poboljšati šećer u krvi. Laksative koji sadrže gruba vlakna, poput lana ili sjemenki ribe, treba potpuno odbaciti.

Opis bolesti

Idiopatska gastropareza glavna je vrsta ove bolesti. Ovo je funkcionalna bolest kod koje je oslabljena razina funkcije evakuacije probavnog organa želuca. Ali vrsta bolesti, koja se naziva dijabetička gastropareza, odnosi se na opasne komplikacije izazvane dijabetes melitusom - podmukla bolest.

Ponekad bolest može izazvati kombinaciju faktora, stoga je za pacijenta koji boluje od dijabetesa potreban vrlo temeljit pregled od strane endokrinologa.

Glavna su provocirajuća faktora koja mogu izazvati razvoj razmatrane komplikacije dijabetesa dva razloga:

  • visoki šećer u krvi
  • poremećen rad nervnog sistema.

Pored njih, patološke želučane procese kod dijabetesa mogu uzrokovati:

  • probavne bolesti
  • povrede želuca i creva,
  • nuspojava na uzimanje lijekova, čija je radnja usmjerena na normalizaciju razine tlaka.

Ponekad se gastropareza kod dijabetesa javlja na pozadini kombinacije više faktora odjednom, što zahtijeva temeljito ispitivanje pacijenta s dijabetesom.

Kada postoji sumnja na idiopatski ili dijabetički oblik bolesti, sve počinje sa simptomima kao što je mučnina, što rezultira povraćanjem. Ovi simptomi se javljaju povremeno, češće su karakteristični nakon ili za vrijeme obroka. Lista ostalih simptoma želučane bolesti je sljedeća:

    osjećaj punog želuca, bez obzira na količinu hrane u njemu,

  • otečeni peritoneum
  • česte štucanje, periodične pernice ili žgaravicu,
  • nejasna bol u peritoneumu,
  • gubitak apetita, gubitak težine.
  • Kada se simptomi gastropareza potvrde dijagnozom, oni se mogu ublažiti upotrebom sredstava koja provociraju želudačne mišiće da se više stisnu, uslijed čega brzo isprazne probavni organ. Takođe, karakteristični simptomi koji razlikuju gastroparezu kod šećerne bolesti, posebno ako je primarna, uključuju indikator “skoka” nivoa šećera. Dijabetički oblik razmatrane želučane bolesti je uobičajen, a kod dijabetičara simptomi su usmereni na gornji gastrointestinalni trakt.

    Obično se nivo takvih simptoma kod šećerne bolesti značajno pogoršava nakon što osoba koja ima dijabetes konzumira masno, bogato ili prženo jelo, pije gazirano piće ili jede proizvode iz vlakana. Iako se razina očitovanja ovih simptoma potpuno individualno manifestuje ovisno o složenosti ili karakteristikama bolesti.

    Izbačena iz stomaka hrana za dijabetes počinje trulež. Digestivni trakt je naseljen bakterijama. Pogoršanje nivoa problema je uzrokovano činjenicom da preostali čvrsti klasteri blokiraju daljnje kretanje u tankom crijevu.

    Narodni recepti

    Da li je moguće da se sami riješite gastropareza? Iako još nije razvijena tehnika koja pacijentu potpuno olakšava simptome patologije, postoji nekoliko biljaka koje pomažu u značajnom poboljšanju probave.

    Tu spadaju:

    • narančine kore,
    • artičoka
    • maslačak lišće
    • angelica.

    Kineski glog pomaže da se riješite crijevne stagnacije hrane i povezanih simptoma. Takođe, čaša vode koja se popije prije obroka, u kojoj se nalazi kriška limuna, dovoljna je da probavni trakt prilagodi percepciji proizvoda. Međutim, sve su narodne metode vrlo individualne. Ne možete ih početi koristiti bez odobrenja lekara.

    Procijenjene cijene liječenja u glavnim centrima

    Ultrazvuk želucaProsječni trošak
    Moskva1500 rub.
    SPb1200 rub.
    Kijev500 UAH
    Kharkov420 UAH
    Dnepropetrovsk390 UAH
    Minsk48 bijelih trljati
    Alma-ata4500 tenge

    Savjeti i trikovi

    Prema statistici, ljudi koji se bave fizičkim vježbama riješe se gastropareza mnogo brže od onih koji koriste samo mogućnost liječenja. Veoma je važno da nema nuspojava. Često je razlog za potrebom za lijekovima samo ljudska lijenost.

    Primjenom jednostavnih vježbi moguće je brzo ojačati stomačne stjenke, nakon čega će probavni organ normalno funkcionirati.

    Najjednostavnija aktivnost je jednosatna šetnja nakon obroka. Posebno je relevantno nakon večere. Kada to zdravstveno stanje dopušta, racionalnije je vježbati trčanje.

    Aktivno povlačenje trbuha pomoći će. Koristite sličnu tehniku ​​treba redovito nakon obroka. Nakon nekoliko tjedana oporavit će se stomačni mišići i zidovi organa, probava će se odvijati normalno. Vježbu je potrebno izvoditi 4 minute, što je dovoljno za stotinu puta povlačenje peritoneuma.

    Treća vježba uključuje aktivne tjelesne sklonosti. Tako možete poboljšati proces promocije hrane po cijelom tijelu. Dovoljno je izvesti 20 puta nagibe naizmjenično naprijed, a zatim nazad.

    Umorna od bolova u stomaku, stomaku.

    • bolovi u stomaku
    • povraćanje
    • proliv
    • žgaravica

    Zaboravili ste kad ste bili raspoloženi, a još više kada se osjećate dobro?
    Da, probavni problemi mogu ozbiljno uništiti vaš život!

    Ali postoji rješenje: o detaljima govori gastroenterolog, šef gastroenterološkog odjela Arhipov Mihail Vasilijevič. >>>

    Idiopatska gastropareza

    Idiopatska gastropareza odnosi se na jednu od glavnih vrsta patologije. Bolest je funkcionalno uznemiren želudac kada je oslabljena funkcija evakuacije. Patologija se manifestuje naletima mučnine, koji se javljaju u intervalima nekoliko puta sedmično.

    Moguće je kratkotrajno povraćanje, primjećeno najmanje jednom sedmično, ili stereotipni napadaji koji traju do 7 dana i javljaju se najmanje tri puta godišnje. Poremećaj želuca može se promatrati na pozadini psihopatoloških stanja - iste depresije.

    Tradicionalni tretman

    Da li je moguće liječiti gastroparezu alternativnim metodama? Činjenica je da do danas nije razvijena metoda koja omogućava pacijentu da ublaži simptome u potpunosti i potpuno uspostavi funkciju crijeva.Međutim, postoji niz biljaka koje pomažu poboljšanju probave.

    Lišće Angelice, maslačka i artičoka te kore naranče pomažu u brzoj odvajanju hrane. Kineski glog sprečava stagnaciju hrane u crevima. Čaša vode sa kriškom limuna popijenim prije večere pomaže u prilagođavanju tijela boljoj percepciji.

    Međutim, sve su metode strogo individualne. U svakom slučaju, prije uzimanja privatnih proizvoda i korištenja alternativnih recepata, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

    Šta uzrokuje bolest?

    Gastropareza se javlja kada dođe do oštećenja živčanog sistema želuca ili prestane raditi. Najčešći uzrok je dijabetes. Ostali uzroci mogu uključivati ​​određene poremećaje nervnog sistema, poput Parkinsonove bolesti ili moždanog udara, kao i određene lekove, poput tricikličkih antidepresiva, blokatora kalcijumskih kanala i tableta za spavanje.

    Koji su simptomi?

    Simptomi se mogu javiti i najčešće se javljaju tokom ili nakon jela. Oni mogu biti:

      Osjećaj punoće nakon nekoliko zalogaja hrane. Česta napuhanost. Beljenje i štucanje. Žgaravica ili nejasan bol u stomaku. Mučnina ili povraćanje. Gubitak apetita i težine.

    Simptomi mogu biti od blagih do teških. Teški simptomi gastropareza mogu se ublažiti liječenjem lijekovima koji ubrzavaju pražnjenje želuca (povećavaju njegovu kontraktilnu aktivnost). U nekim posebno teškim slučajevima postoji potreba za unošenjem epruvete s hranom u tanko crijevo.

    Osoba sa gastroparezom može također doživjeti epizode visokog ili niskog šećera u krvi. Gastropareza se može posumnjati u osobe s dijabetesom koja ima simptome povezane s gornjim probavnim traktom ili teško kontrolira razinu šećera u krvi. Njihova kontrola može umanjiti simptome gastropareze.

    Kako se liječi?

    Liječenje gastroparezom ovisi o težini stanja i može uključivati ​​takve trenutke:

      Jesti nekoliko puta dnevno u malim porcijama, a ne tri puta dnevno u velikim porcijama. Jedenje hrane koja sadrži malo vlakana i masti. Lijekovi koji ubrzavaju pražnjenje želuca (povećavaju njegovu kontraktilnu aktivnost), poput metoklopramida (Cerucal), domperidona ili eritromicina. Eritromicin je antibiotik, ali pomaže i da ubrza evakuaciju hrane iz stomaka. Hirurško umetanje epruvete s hranom u tanko crijevo u slučaju teške gastropareza.

    Kako izliječiti dijabetičku gastroparezu

    Gastropareza je vrlo česta među ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2, stanje karakterizirano visokim šećerom u krvi. Nažalost, dijabetička gastropareza je hronično stanje koje se ne može izliječiti. Međutim, postoje metode za ublažavanje simptoma i povratak u relativno normalan život.

    Kućno lečenje

    Obratite pažnju na šećer u krvi. Visoki šećer u krvi usporava proces probave jer je inhibiran živac vagus, koji potiče probavu. Visoka razina šećera uzrokuje hemijske poremećaje u krvnim žilama i živcima, što smanjuje ćelijsko disanje i metabolizam i usporava evakuaciju želučanog sadržaja, a probava je poremećena.

    U bilo kojoj ljekarni nabavite mjerač glukoze u krvi za nadgledanje razine šećera. Trebat će vam ubod prsta da biste dobili kap krvi. Umočite testnu traku brojila u kap krvi i pričekajte nekoliko sekundi dok uređaj ne izračuna nivo šećera.

    Inzulin uzimajte nakon obroka, a ne prije. Ako patite od dijabetičke gastropareze, ubrizgavajte inzulin nakon obroka, a ne prije. To će odgoditi učinak inzulina i održavati šećer konstantnim. Pre upotrebe ove metode posavetujte se sa lekarom.

    Jedite često u malim porcijama. Da biste ublažili simptome dijabetičke gastropareze, bolje je jesti često u malim porcijama nego u velikim porcijama i rijetko. To je zbog činjenice da se male porcije tijelo lakše apsorbira od velikih.

    Žvakaće hranu temeljno. Temeljito žvakanje hrane olakšava probavu. To je zbog činjenice da takva mehanička obrada hrane olakšava prodor želučanog soka i ubrzava probavu.

    Temeljno žvakanje hrane uključuje dugotrajno žvakanje malih porcija hrane i sporo gutanje. Odvojite vreme dok jedete. Pokušajte ne ometati prehranu gledajući televiziju, čitajući ili razgovarajući s nekim. Odvraćanje od hrane doprinosi manje temeljitom žvakanju hrane.

    Izbegavajte hranu bogatu vlaknima kao što su pomorandže, brokoli, jabuke, pšenica, pasulj, orasi, kupus. Izbegavajte hranu bogatu mastima. Masnoće se teško apsorbiraju u organizam, jer se ne rastvaraju u vodi. Digestija masti je dug proces, tako da je važno izbjegavati masnu hranu, posebno ako imate slab želudac.

    Hrana bogata mastima: maslac, sir, prerađeno meso, konzervirana hrana i bilo koje prženo meso. Ne ležite posle jela. Važno je da budete uspravni nakon jela najmanje dva sata. To će olakšati probavu zbog gravitacije.

    Prošetajte ili napravite neku jednostavnu vježbu nakon jela. To će olakšati probavu, a želudac će brže isprazniti sadržaj. Vježbanje će povećati apsorpciju glukoze od strane ćelija za energiju. Ovo će tijelu pružiti energiju potrebnu za proces probave.

    Medicinski tretman

    Uzimajte lijekove koji poboljšavaju pokretljivost gastrointestinalnog sustava. Ako vam je dijagnosticirana gastropareza, liječnik će vam propisati lijekove za povećanje gastrointestinalne pokretljivosti. Na primjer:

    Ranitidin. Ovaj lijek povećava pokretljivost probavnog trakta. Obično se propisuje u dozi od 1 mg na kilogram tjelesne težine dva puta dnevno u obliku tableta.

    Metoklopramid. Ovaj lijek potiče kontrakciju mišića, ubrzava evakuaciju želučanog sadržaja i potiče apetit. Lijek zaustavlja mučninu i povraćanje. Uzima se pola sata prije jela i prije spavanja u dozi od 10 mg tri puta dnevno.

    Vaš lekar može propisati tečnu dijetu. Ponekad s dijabetičkom gastroparezom ljekari preporučuju uvođenje tečne prehrane, jer se tekući proizvodi lakše probavljaju. Ove namirnice uključuju žitarice, čaj, mlijeko i supe.

    Pokušajte sa električnom stimulacijom želučanog mišića. Ovom metodom uređaj u pogonu na baterije implantira se u trbušnu šupljinu. Uređaj daje električni impuls mišiću želuca. Ovo stimulira rad želuca, potiče evakuaciju sadržaja u stomaku i ublažava mučninu i povraćanje.

    Kateter se može koristiti za isporuku hranljivih sastojaka. U nekim slučajevima se kod osoba sa dijabetičkom gastroparezom može koristiti parenteralna prehrana. Kateter je fiksiran u prsnoj veni i preko njega se potrebni hranjivi sastojci dovode izravno u krvotok.

    Pogledajte video: Sesija 43, Neuropatija (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar