Prednosti za roditelje djece sa invaliditetom u 2019. godini

1. Može li razred u kojem dijete sa invaliditetom (dijabetesom) studira odrediti petodnevnu školsku sedmicu? Ako mogu, onda na koje se norme (dokumente) treba obratiti u zahtjevu za uspostavljanje petodnevne školske sedmice.

1.1. Pitanje nije sasvim jasno: kako invalidnost jednog djeteta utječe na raspored cijelog razreda ... ako je potreban individualni pristup djetetu s invaliditetom, onda se to radi na drugi način ...

2. Dijete je bolesno od dijabetesa tipa 1. Ima status djeteta s invaliditetom, tj. je savezni korisnik.
Pitanje je - možemo li dobiti preferencijalne lijekove (inzulin) u drugom gradu prema receptu propisanom u mjestu prebivališta? I možemo li, kao savezni korisnik, konzultirati liječnika i propisati mu na primjer inzulin dok smo na odmoru u drugom gradu?
Korist je savezna, inzulin se odnosi na vitalne i esencijalne lijekove
Hvala

2.1. Ovakva pitanja je najbolje riješiti s medicinskom organizacijom.
Sa pravnicima je logičnije rješavati pitanja vezana za odbijanje medicinske organizacije da vam pruži informacije koje vas zanimaju.

3. Imam devetogodišnje dijete koje je dobilo naknadu zbog gubitka hranitelja i od 26. ožujka 2019. godine stekao status invalidne osobe (identificiran je dijabetes melitus tipa 1), sada mu je UPFR to uskratio i dodijelio mu samo invalidsku penziju.

3.1. Pozdrav, imate pravo na primanje jedne penzije, bilo zbog gubitka udomitelja ili zbog invaliditeta. Također je potrebno pojasniti s kojom ste izjavom podnijeli prijavu za penzioni fond i jesu li postojala pisana objašnjenja penzijskog fonda za odabir penzije. Penzioni fond trebao bi vam pismeno objasniti, u okviru javnog servisa Coca, za vas isplativije opcije.

4. Kako izvršiti plaćanje stanara prijavljenog u opštinskom stanu koji kategorički ne želi da plati stan. Novi zakon o komunalnom stanovanju koji plaća najam. Moja supruga i ja smo terorizirani. Oni žele da se moja supruga i ja razvedemo. Prodavat će stan, dok je još jedno dijete invalid. Dijabetes melitus. Tukli su me. Tužio je. Dali su mu 10 dana. Otkad je prijavljen na psihološkom odjeljenju.

4.1. Podijelite lični račun.

5. Dijete je invalid (dijabetes). Studira u 2. razredu. Oslobođeno od fizičkog vaspitanja. Ali primorani su da idu na vježbanje terapije 3 puta tjedno. Mogu li odbiti terapiju vježbanjem? Ili smo dužni da ga vozimo tamo? Dijete posjećuje odjeljak i nema dovoljno vremena za posjetu vježbenoj terapiji. Hvala

5.1. Moguće je odbiti vježbanu terapiju samo predstavljanjem meda. zaključak dežurnog ljekara o kontraindikacijama. Međutim, fizioterapijske vežbe nikome nisu kontraindicirane.
Pregledajte vrijeme na odjeljcima.

6. Molim vas, u stanu u kojem živimo 8 djece, imam malo dijete, invalidnu osobu prve grupe s dijabetesom, kod nas je, recite, po zakonu, imamo li pravo na prijavu u red za besplatno stanovanje?

6.1. Imate pravo na poboljšanje uslova stanovanja ako ste prepoznati kao loši, kao i ako ukupna površina koju posjeduju sve osobe evidentirane u stanu ne prelazi knjigovodstvenu normu. U Volgogradu je obračunska stopa 11 kvadratnih metara po osobi u skladu s uredbom Volgogradskih planina. Vijeće zastupnika od 15. juna 2005. N 19/342

6.2. Ako je dječja bolest uvrštena na Popis teških oblika hroničnih bolesti u kojima je građanima nemoguće živjeti zajedno u jednom stanu, imate pravo da im osigurate smještaj bez poteškoća.

7. Imamo dvoje djece u vrtiću s dijabetes melitusom 1 stepen (inzulin), često se osjećaju loše, moraju napustiti 22 djece i baviti se njima. koliki je odnos zdrave djece i invalidnih osoba na dijeti, treba biti u grupi. Hvala

7.1.Taj omjer nije utvrđen zakonom.

8. Imam dijete sa dijabetesom tipa 1. Dobili smo kartu za majku i dijete do odmarališta Essentuki. Radim u policiji. Moj odmor je na rasporedu u junu. Što da radim? Uzimate bolovanje?

8.1. Napisati izvještaj ili zahtjev za prijenos odmora u vezi s dobivenom dozvolom i za dopust u dane koji su navedeni u dozvoli. Poslodavac mora odgoditi godišnji odmor s promjenama u rasporedu godišnjih odmora.

Ako se karta izdaje na liječenje, tada se prema Nalogu Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Rusije od 06.06.2011. N 624 n (sa izmjenama i dopunama 28.11.2017.) „O odobrenju postupka izdavanja potvrda o invalidnosti“ (Registrovano u Ministarstvu pravde Rusije, 07.07.2011 N 21286)
Prilikom upućivanja pacijenata za naknadnu njegu u specijalizirane lječilišne i lječilišne ustanove smještene u Ruskoj Federaciji, odmah nakon bolničkog liječenja, uvjerenje o nesposobnosti za rad medicinski stručnjak produžuje medicinskim stručnjakom odlukom medicinske komisije specijalizovanog lječilišta-lječilišta za cjelokupno razdoblje nege, ali ne više od 24 kalendarska dana

9. Kakva je situacija sa invalidnim djetetom ako ima dijabetes tipa 1. Do koje dobi se invalidnost daje, zakon?

9.1. Zdravo. Na žalost, ne postoje takvi zakoni. Invalidnost daje Komisija za ITU. Na osnovu raspoloživosti dokaza za ograničavanje mogućnosti.
Sve najbolje vama najbolje i najuspješnije rješavanje problema.

10. Imam takvo pitanje. Moja se majka povukla prije navršenih 55 godina (dakle, 5 godina ranije), pošto je moj brat od djetinjstva bio bolestan od dijabetesa i smatran je invalidnim djetetom. Mama sada ima 54 godine, brat joj je nedavno umro, može li oni uzeti majčinu penziju?

10.1. Dobar dan, Alena, ne, mama ti ne uzima penziju.

11. Radim u LLC-u kao vozač, honorarno, zbog zdravstvenih razloga (regres) Plaćam alimentaciju 25%, moja bivša supruga podnijela je tužbu za povećanje iznosa alimentacije (dijete 1), želi priložiti potvrde da je dijete invalid (dijabetes) Mogu li me primorati da platim više? Hvala

11.1. Dobar dan
Visina alimentacije naplaćene po djetetu utvrđena zakonodavstvom Ruske Federacije iznosi 25%, ali sud može uz kamate vratiti i alimentaciju u fiksnom iznosu, ako se podrazumijeva da alimentacija ne dopušta djetetu da bude uzdržavano u procentima. Najvjerovatnije, supruga želi da povrati dodatna sredstva za liječenje djeteta, to nije ista stvar.

12. Moje dijete je s invaliditetom od djetinjstva (od 3 do 19 godina), sa 19 godina nije dobilo invaliditet. Imaju li pravo na uklanjanje invaliditeta i vrijedi li se boriti za njega? Od 3 do 18 godina bilo je dijete - invalid, u 18 su dali III grupu, u 19 nisu ništa dali, navodno ima malo razloga za invaliditet. Dijete ima dijabetes tipa I. Reci mi, molim te.

12.1. Poštovani, i sam dijete, budući da je punoljetan, može ići pred sud upravnom tužbom i uložiti žalbu na postupke komisije za uklanjanje invaliditeta, nezavisno ispitivanje na sudu pokazat će koliko su legitimne akcije čl. 79 Zakonik o parničnom postupku Ruske Federacije.

12.2. Postoji Nalog Ministarstva rada Ruske Federacije br. 1024 od 17. decembra 2015. godine „O klasifikacijama i kriterijumima koji se koriste u sprovođenju medicinskog i socijalnog pregleda građana ..“.
Tekst ove Naredbe Ministarstva rada br. 1024 n nalazi se na Internetu i sami ga možete pronaći.
Ako postoje kriteriji za invaliditet navedeni u ovom Nalogu, Zavod za medicinsko-socijalnu stručnost (BMSE) mora utvrditi invaliditet, a u nedostatku kriterija odbiti.
Na odluku BMSE-a o uskraćivanju invaliditeta može se žaliti invalid (ranije invalidni) građanin ili njegov predstavnik (na primjer, ovjerenom punomoći ili odvjetnikom) Glavnom BMSE-u u sastavnom entitetu Ruske Federacije (regija) putem primarnog ureda ili direktno GBMSE-u, Federalnom BMSE-u u Moskvu ili do okružnog suda na lokaciji BMSE.
Osim toga, ako postoje razlozi i kriteriji, u slučaju odbijanja invaliditeta, ako se zdravstveno stanje pogorša, pacijent može otići na liječenje u kliniku (bolnicu), a nakon, primjerice, nakon tri mjeseca, ponovo se posavjetovati s liječnikom sa zahtjevom da izda novi popis za isporuku na BMSE, na pregled i postoji li razlog za invaliditet.
BMSE može kontaktirati potvrdu (u slučaju odbijanja izdavanja glasnika) i ako se utvrde znakovi invaliditeta, BMSE će izdati potvrdu na temelju koje će klinika izdati glasnik, a BMSE će utvrditi invalidnost.

13. Dijete ima šećernu bolest tipa 1, status osobe sa invaliditetom, ima li pravo na obrazovanje na daljinu.

13.1. Dobar dan Da, on ima pravo na učenje na daljinu ako ima medicinske indikacije. Morate se prijaviti s odgovarajućom prijavom upućenom glavnom direktoru.

14. Recite, mogu li se penzionirati sa 50 godina. Tako imam kćer, 19 godina, dijete sa invaliditetom, dijabetes. Kćerka je došla iz penzijskog fonda i jedan od njenih roditelja može se penzionirati sa 50 godina. hvala

14.1. Zdravo. To je moguće ako postoje dolje navedeni razlozi.
Federalni zakon od 28. prosinca 2013. N 400-FZ (dopunjen 27. lipnja 2018.) "O penzijama osiguranja"
Član 32. Zadržavanje prava na rano dodjeljivanje osiguravajuće penzije određenim kategorijama građana

1. Starosna penzija osigurava se prije starosne dobi utvrđene članom 8. ovog saveznog zakona, ako pojedinačni koeficijent penzije iznosi najmanje 30 sljedećim građanima:
1) žene koje su rodile pet ili više djece i odgajale ih prije navršenih 8 godina, koje su navršavale 50 godina, ako imaju iskustvo osiguranja najmanje 15 godina, jedan od roditelja invalida iz djetinjstva koji ih je odgajao prije nego što su navršili 8 godina: muškarci stariji od 55 godina, žene starije od 50 godina, ako imaju iskustvo osiguranja prema tome ne manje od 20 i 15 godina starateljima invalida iz djetinjstva ili osobama koje su bili skrbnici invalida iz djetinjstva koji su ih odgajali prije navršenih 8 godina, penzija za starosno osiguranje dodjeljuje se s umanjenjem starosne dobi predviđene članom 8. ovog saveznog zakona za jednu godinu za svaku godinu i šest mjeseci starateljstva, ali ne više od pet godina, ako imaju najmanje 20 i 15 godina osiguranja, odnosno muškaraca i žena,

15. Moj sin je osoba sa invaliditetom grupe 2 zbog opšte bolesti (dijabetes melitus. Amputacije desne noge do sredine potkolenice). Nema svoje kućište, živi sa suprugom i detetovom suprugom, u iznajmljenom stanu u Novosibirsku, gde je radio pre bolesti. Sada je otpušten tokom liječenja i s posla jer neće moći raditi kao mehaničar za proizvodnju mašina. Registrovan je u mom radnom selu, ali nije učestvovao u privatizaciji. Moja majka, 92 godine, takođe je invalid. Stan 57 četvornih metara m. Postoji li mogućnost smještaja.

15.1. Vaš suna treba da se obrati socijalnom odeljenju sa dokumentima i izjavom, izjava treba biti napisana u dvojniku, a domaćin to treba da potpiše.

16. Sud je odlučio produžiti postupak i odlučio da priznam moju kćer kao treću stranu. Štaviše, ona ne živi u našem gradu, registrovana je u Sočiju, živi između Sočija i Moskve, jer jedno od troje djece ima dijabetes, a kvalificirani doktor (jedno u cijeloj Ruskoj Federaciji) je samo u Moskvi. Nakon što se požalio na birokraciju od prethodnog suca, novi se odlučio osvetiti. Štaviše, slučaj je jasan, protiv ilegalnog naplaćivanja stambenih i komunalnih usluga za toplu vodu, hladnoću i uklanjanje vode tokom bolesti. Pitanje: "Kako će sudac odrediti kamo uputiti poziv. Ne moram joj, koliko sam razumio, davati adrese, posebno jer kćerka ionako neće krenuti, jer je majka sa mnogo djece, a dijete je sa invaliditetom dijabetes "Koliko sve to može potrajati? Ili će to prikriti nakon godinu dana potrage i namjerno izvlačenja? Gdje se mogu žaliti, koji je smisao? Sudac je lud u svojoj želji da se osveti svojoj prijateljici."

16.1. Dobar dan
Treće strane suđenja su sudionici u postupku na koji se kao rezultat odluke mogu dodijeliti obveze ili mogu imati bilo kakva prava.U stvari, ako sve zainteresirane strane ne sudjeluju u suđenju ili nisu obaviještene iz bilo kojeg razloga, kao rezultat toga, protiv sudske odluke može se žaliti. S tim u vezi, u procesu je potrebno identificirati sve zainteresovane strane, što je i učinjeno. Sud mora obavijestiti vašu kćerku o suđenju.

17. Pitanje je da li imamo pravo na besplatno stanovanje? Dvoje djece iz prvog braka, jedno dijete sa invaliditetom tipa 1. Sada živim u građanskom braku, očekujemo treće dijete. Nema stanovanja, svi imaju dozvolu za privremeni boravak. Ne radim, brinem za dijete sa invaliditetom, moj muž neformalno radi u autoservisi zp 15-20 t.

17.1. Moramo stajati u redu. Dostavite sve dokumente, a zatim na propisani način koji možete primiti. Ali jednostavno "sutra" niko vam neće osigurati smještaj.

17.2. Teško vas je prepoznati čak i sa velikom porodicom. nema muža. Može li dugo stajati u redu u općini, ali linija tamo praktično stoji, jer vlasti ne grade komunalno stanovanje, a kupovina imovine je neisplativa, a postupak dodjele novca za ove svrhe iz budžeta je dug i zbunjujući. Koristite kapital za kupovinu sobe u komunalnom stanu. Nećete povući hipoteku.
Naplatite od oca dece iz prve bračne alimentacije i dodatnih troškova za bolesno dete. Obratite se ombudsmanu za prava djeteta u vašoj regiji, možda će to pomoći. Lokalnim poslanicima, dešava se i da pucaju.

18. Moje ime je Natalia Vasilyevna Bezukladnikova, rođena 10.10.1997
Od 2005. godine u statusu sam siročeta. Nakon smrti mojih roditelja, naša baka Vera Gavrilovna, rođena 20. jula 1941. godine, bavila se odgojem mene i moje sestre, žive na adresi: Primorski kraj, Chernihiv okrug, p. Sibirtsevo, ul. Leninski, d.35, apt.10.
Prema Uredbi čelnika regije Černihiv od 04.08.2005, br. 747-r, klauzula 4, zadržavam pravo na korišćenje stambenog prostora na mjestu upisa moje mrtve majke na adresi: Primorski kraj, oblast Černigov, ul. Sibircevo, ul. Leninski, d.33, apt.7. Međutim, nemam podataka o razlozima za promjenu adrese registracije, budući da je moja baka bila uključena u obradu mojih dokumenata, a dokumenti za preseljenje nisu sačuvani. Prema mojoj baki, ovo je stanovanje bilo neprikladno za život i preselili smo se.
Trenutno sam student treće godine Državnog univerziteta za ekonomiju i usluge u Vladivostoku i živim u Vladivostoku.
Moja baka, Gribok Vera Gavrilovna, osoba s invaliditetom prve grupe (dijabetes melitus, amputacija obje noge) i ne živi na gornjim adresama, nema imovinu, nalazi se na odjelu njenog odjeljenja.
Stan se nalazi na adresi: Primorski kraj, Chernihiv okrug, s. Sibirtsevo, ul. Leninskaya, d. 35, ap. 9, u koju sam danas upisana, je u općinskom vlasništvu, ne pripada meni, što znači, kako sam shvatila, nakon mature ću ostati bez stanovanja i upisa, samo na ulici. Također, ovo stanovanje nije dobro održavano, što znači da nije prikladno za registraciju uslova najma i smještaja, jer prema dijelu 3 člana 2. Zakona o primorskom teritoriju br. 168-KZ, osobama iz reda siročadi osiguravaju se udobni životni prostori iz specijaliziranog stambenog fonda primorskog teritorija prema ugovorima o zakupu specijaliziranih stambenih prostora.
Na mjestu registracije obratio sam se lokalnim vlastima da utvrde koje dokumente moram pripremiti. Ali istovremeno su me odbili s obzirom na to da stan u kojem sam bio prijavljen i živio do 17 godina ispunjava sve sanitarne standarde i pogodan je za stanovanje, plus sve što sam upisan u ovu kuću i kućnu knjigu (površina je 54 m² ) U ovoj kući nema komunalnih službi, nema grijanja i tekuće vode, nema toaleta i kupatila, nema odlaganja smeća.Na što su lokalne samouprave odgovorile da to nije „pokazatelj“. Vjerujem da je ovo odbijanje kršenje mojih prava i legitimnih interesa (kao dijete siroče), jer lokalne vlasti donose odluke u okviru utvrđene nadležnosti, kršeći postupak utvrđen važećim zakonom, naime Federalnim zakonom br. 159- od 21. decembra 1996. godine Federalni zakon „O dodatnim garancijama za socijalnu podršku siročadi i djeci koja ostaju bez roditeljskog staranja“ i Zakon Primorskog kraja od 12. februara 2013. br. 168-KZ „O pružanju smještaja za siročad i djecu, OBZIROM bez roditeljskog staranja, osobe iz broja siročadi i djece ostalo bez roditeljskog staranja, u Primorski teritoriji. "
Iskreno vas molim da mi pomognete u rješavanju stambenog problema, naime, da pružim pomoć za smještanje siroče djece, djece koja ostaju bez roditeljskog staranja, osoba između siročadi i djece koja su ostala bez roditeljskog staranja na objedinjenom popisu, na području Primorskog kraja, koja imaju pravo da obezbedi stanovanje.

18.1. Dobar dan Ako je stan u općinskom vlasništvu i vi ste upisani u njemu, onda imate pravo na privatizaciju.
U svakom slučaju, teško je reći jednoznačno na vaše pitanje. Morate pregledati svoje dokumente gdje ste prijavljeni, status stanovanja u kojem ste prijavljeni, bilo da je to pogodno za život ili je za nuždu, prostor prostorije. Sve je to značajno.
Što se tiče prijave administraciji, takva prijava se podnosi samo u pisanom obliku i u dva primjerka, na jednom od njih (vašem) žig se stavlja sa datumom usvajanja. Možda trebate provjeriti je li uprava pregledala prostorije i dodijelila mu status nepodobnim za život.
Možete se prijaviti kod tužioca u mestu registracije. Tužilac ima pravo žalbe pred sudom u vašim interesima.

19. Moje dete ima 2,5 godine. Kćer ima invaliditet zbog dijagnoze šećerne bolesti tipa 1 o inzulinu ovisne. (1,5 godina iskustva). 29.03.18. Vlada je izmijenila Pravila o priznavanju osobe kao invalidne, ukinuti su uslovi za pružanje invaliditeta. Trenutno smo mi, roditelji dija-djece, apsolutna većina, prisiljeni da prolazimo godišnje preispitivanje invaliditeta. Moje pitanje je: u kojoj su dobi maloljetna djeca s dijabetesom tipa 1 koja bi trebala imati skupinu invaliditeta, prema novim amandmanima? Primjećujem da NISMO prvi koji smo pregledali. Već imam iskustva. Hvala unaprijed.

19.1. Može se instalirati do 18 godina. To ovisi o konkretnoj situaciji. Nije potrebno obilaziti svake godine
Vidi Odredbu Vlade Ruske Federacije od 20. veljače 2006. N 95 (sa izmjenama i dopunama 24. siječnja 2018.) "O postupku i uvjetima za priznavanje osobe kao invalidne"
II. Uvjeti za priznavanje građanina kao invalidnog

5. Uslovi za priznavanje građanina kao invalidnog su:
a) zdravstveni poremećaj sa trajnom disfunkcijom tijela zbog bolesti, posljedica povreda ili oštećenja,
b) ograničavanje života (potpuni ili djelomični gubitak sposobnosti ili sposobnosti građanina da se samoposluži, samostalno se kreće, navigacija, komunicira, kontroliše svoje ponašanje, uče ili se bavi radnim aktivnostima),
c) potrebu za mjerama socijalne zaštite, uključujući rehabilitaciju i habilitaciju.
(dopunjena Uredbom Vlade Ruske Federacije od 06.08.2015. N 805)
(vidi tekst u prethodnom izdanju)
6. Prisutnost jednog od uslova navedenih u stavku 5. ovih Pravila nije razlog dovoljan da se građanin prepozna kao invalid.
7. Ovisno o težini trajnih poremećaja tjelesnih funkcija nastalih uslijed bolesti, posljedica povreda ili oštećenja, građaninu koji je prepoznat kao invalidna osoba dodijeljena je skupina invaliditeta I, II ili III, a građaninu mlađoj od 18 godina dodijeljena je kategorija „dijete sa invaliditetom“ .
(dopunjena Uredbom Vlade Ruske Federacije od 06.08.2015. N 805)
(vidi tekst u prethodnom izdanju)
8. istekao je od 1. januara 2010. - Dekret Vlade Ruske Federacije od 30. decembra 2009. N 1121.
(vidi tekst u prethodnom izdanju)
9. Invalidnost I grupe utvrđuje se na 2 godine, II i III grupe - na 1 godinu.
Stavak je istekao 1. januara 2010. - Dekret Vlade Ruske Federacije od 30. decembra 2009. N 1121.
(vidi tekst u prethodnom izdanju)
10. Kategorija "dijete sa invaliditetom" postavlja se 1 godinu, 2 godine, 5 godina ili dok građanin ne navrši 18 godina.

19.2. Na osnovu klauzule 38 Pravilnika o priznavanju osobe kao osobe sa invaliditetom (odobrene Uredbom Vlade Ruske Federacije od 20. februara 2006. N 95)
Preispitivanje invalidne osobe vrši se na način propisan odjeljcima I - IV ovih Pravila.
Prema stavovima 10-13.1 ovih Pravila
10. Kategorija "dijete sa invaliditetom" postavlja se 1 godinu, 2 godine, 5 godina ili dok građanin ne navrši 18 godina.

Kategorija „dijete s invaliditetom“ u trajanju od 5 godina utvrđuje se ponovljenim pregledom u slučaju prve potpune remisije maligne novotvorine, uključujući bilo koji oblik akutne ili hronične leukemije.
.
12. Invalidnost se utvrđuje prije 1. dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca za koji je zakazan sljedeći zdravstveni i socijalni pregled građana (ponovni pregled).

13. Građanima se dodeljuje grupa sa invaliditetom bez navođenja perioda ponovnog ispitivanja, a za građane mlađe od 18 godina kategorija „dete sa invaliditetom“ sve dok građanin ne napuni 18 godina:

najkasnije u roku od 2 godine od početnog priznavanja građanina kao invalidnog (utvrđivanje kategorije „djeteta s invaliditetom“), građanina koji ima bolesti, nedostatke, nepovratne morfološke promjene, oštećene funkcije organa i sistema tijela prema popisu, prema prilogu,

najkasnije 4 godine nakon početnog priznavanja građanina invalidnom osobom (uspostavljanjem kategorije „dijete sa invaliditetom“) ako je tijekom provođenja mjera rehabilitacije ili habilitacije nemoguće eliminirati ili smanjiti stupanj ograničavanja života građana prouzrokovan trajnim nepovratnim morfološkim promjenama, nedostacima i kršenjima funkcija organa i sustava organizam (osim onih navedenih u dodatku ove Uredbe),

najkasnije 6 godina nakon početnog uspostavljanja kategorije „dijete s invaliditetom“ u slučaju ponavljajućeg ili kompliciranog tijeka malignih novotvorina kod djece, uključujući bilo koji oblik akutne ili kronične leukemije, kao i u slučaju dodavanja drugih bolesti koje kompliciraju tijek malignih novotvorina.

Uspostavljanje grupe s invaliditetom bez određivanja razdoblja preispitivanja (kategorija „dijete s invaliditetom“ dok građanin ne navrši 18 godina) može se provesti po početnom priznavanju građanina kao osobe s invaliditetom (uspostavljanju kategorije „dijete s invaliditetom“) na temelju razloga navedenih u stavcima dva i tri ovog stavka, u nedostatku pozitivnih rezultata mjera rehabilitacije ili habilitacije koje je građanin provodio prije upućivanja na medicinski i socijalni pregled. U ovom slučaju, potrebno je da se u smjeru liječničkog i socijalnog pregleda kojemu građaninu izda medicinska organizacija koja mu pruža medicinsku njegu i usmjerava ga na medicinski i socijalni pregled, odnosno u medicinskim dokumentima ako se građanin upućuje na medicinski i socijalni pregled u skladu sa stavkom 17. ovih Pravila su sadržavala podatke o nepostojanju pozitivnih rezultata takvih mjera rehabilitacije ili habilitacije.

Za građane koji se prijave uredu neovisno u skladu sa stavkom 19. ovih Pravila, skupina invalida bez određivanja razdoblja preispitivanja (kategorija „dijete s invaliditetom“ prije nego što je građanin navršio 18 godina) može se uspostaviti nakon početnog priznavanja građanina kao osobe s invaliditetom (uspostavljanjem kategorije „dijete s invaliditetom“ ) u nedostatku pozitivnih rezultata koji su mu dodijeljeni u skladu sa stavkom mjera rehabilitacije ili habilitacije.

13.1.Građani koji su ustanovili kategoriju "dijete sa invaliditetom" nakon navršene 18 godine života podliježu ponovnom ispitivanju na način propisan ovim Pravilima. U ovom se slučaju izračunavanje uvjeta predviđenih u stavcima dva i tri stava 13 ovih Pravila obavlja od dana kad je utvrdio kategoriju "dijete s invaliditetom".
Dakle, moguće je utvrditi invalidnost prije navršene 18 godine života bez periodičnih ponovnih pregleda.

19.3. Kristina, vaše pitanje je uređeno u dodatku Dekreta Vlade Ruske Federacije od 20. februara 2006. br. 95 (s izmjenama i dopunama 24. siječnja 2018.) "O postupku i uvjetima priznavanja osobe kao invalidne."
Prema LISTI
BOLESTI, SMRTOVI, NEPOTREBNI
MORFOLOŠKE PROMJENE, RASPRODANE
ORGANI I SISTEMI TELA U KOJEM JE GRUPA
Invalidnosti BEZ POKAZIVANJA VREMENA REVIZIJE
(KATEGORIJA "DECA DO INVALIDACIJE" PRIJE GRAĐANSKIH REŠENJA
STARI 18 GODINA) OSNIVAJU GRAĐANI KOJI NE KASNIJE
2 GODINE NAKON PRIMARNOG PRIHVATLJENJA INVALIDITI
(UGRADNJA KATEGORIJE "DJECA SA INVALIDITETOM")

dijabetes je isključen sa liste.

13. Građanima se dodeljuje grupa sa invaliditetom bez navođenja perioda ponovnog ispitivanja, a za građane mlađe od 18 godina kategorija „dete sa invaliditetom“ sve dok građanin ne napuni 18 godina:

Preispitivanje osoba s invaliditetom I grupe vrši se jednom u dvije godine, osobama sa invaliditetom II i III razreda - jednom godišnje, a djeci sa invaliditetom - 1 put u periodu za koji je za dijete određena kategorija "dijete sa invaliditetom".

19.4. Postupak ponovnog ispitivanja utvrđen je stavkom 13. Pravila za priznavanje osobe invalidom
Na osnovu stavka 13. invaliditet se odobrava građanima mlađim od 18 godina - kategorija „dijete sa invaliditetom“ sve dok građanin ne navrši 18 godina:

Uredba Vlade Ruske Federacije od 20. februara 2006. N 95 (dopunjena 24. januara 2018.) "O postupku i uvjetima za priznavanje osobe kao osobe s invaliditetom"

Uredbom
Pravila za prepoznavanje osobe kao osobe sa invaliditetom
I. Opće odredbe
II. Uvjeti za priznavanje građanina kao invalidnog
III. Postupak slanja građanina na medicinski i socijalni pregled
IV. Postupak za medicinski i socijalni pregled građanina
V. Postupak ponovnog pregleda osobe sa invaliditetom
VI. Postupak za žalbu na odluke biroa, glavnog biroa, federalnog biroa
Primjena. Popis bolesti, oštećenja, nepovratne morfološke promjene, narušene funkcije organa i sustava tijela u kojima se skupina invalidnosti bez navođenja razdoblja ponovnog pregleda (kategorija „dijete s invaliditetom“ prije nego što građanin navrši 18 godina) utvrđuje za građane najkasnije dvije godine nakon početnog priznavanja kao invalidne osobe (uspostavljanje kategorija "dijete sa invaliditetom")
13. Građanima se dodeljuje grupa sa invaliditetom bez navođenja perioda ponovnog ispitivanja, a za građane mlađe od 18 godina kategorija „dete sa invaliditetom“ sve dok građanin ne napuni 18 godina:
najkasnije u roku od 2 godine od početnog priznavanja građanina kao invalidnog (utvrđivanje kategorije „djeteta s invaliditetom“), građanina koji ima bolesti, nedostatke, nepovratne morfološke promjene, oštećene funkcije organa i sistema tijela prema popisu, prema prilogu,
najkasnije 4 godine nakon početnog priznavanja građanina invalidnom osobom (uspostavljanjem kategorije „dijete sa invaliditetom“) ako je tijekom provođenja mjera rehabilitacije ili habilitacije nemoguće eliminirati ili smanjiti stupanj ograničavanja života građana prouzrokovan trajnim nepovratnim morfološkim promjenama, nedostacima i kršenjima funkcija organa i sustava organizam (osim onih navedenih u dodatku ove Uredbe),
najkasnije 6 godina nakon početnog uspostavljanja kategorije „dijete s invaliditetom“ u slučaju ponavljajućeg ili kompliciranog tijeka malignih novotvorina kod djece, uključujući bilo koji oblik akutne ili kronične leukemije, kao i u slučaju dodavanja drugih bolesti koje kompliciraju tijek malignih novotvorina.

Uspostavljanje grupe s invaliditetom bez određivanja razdoblja preispitivanja (kategorija „dijete s invaliditetom“ dok građanin ne navrši 18 godina) može se provesti po početnom priznavanju građanina kao osobe s invaliditetom (uspostavljanju kategorije „dijete s invaliditetom“) na temelju razloga navedenih u stavcima dva i tri ovog stavka, u nedostatku pozitivnih rezultata mjera rehabilitacije ili habilitacije koje je građanin provodio prije upućivanja na medicinski i socijalni pregled. U ovom slučaju, potrebno je da se u smjeru liječničkog i socijalnog pregleda kojemu građaninu izda medicinska organizacija koja mu pruža medicinsku njegu i usmjerava ga na medicinski i socijalni pregled, odnosno u medicinskim dokumentima ako se građanin upućuje na medicinski i socijalni pregled u skladu sa stavkom 17. ovih Pravila su sadržavala podatke o nepostojanju pozitivnih rezultata takvih mjera rehabilitacije ili habilitacije.

19.5. Zdravo U stvari, 29. marta, 18. marta, Vlada je izmijenila Pravilnik o priznavanju osobe kao invalidne, a uslovi za priznavanje invalidnosti ukinuti.
U skladu s ovom uredbom, izmjene su pravila za utvrđivanje kategorije "djeteta s invaliditetom". Dakle, ova kategorija će se uspostaviti za razdoblje od 1 godine, 2 godine, 5 godina, sve dok građanin ne navrši 14 ili 18 godina. Štoviše, za pet godina, prije nego što navrše 14 ili 18 godina, ova će se kategorija uspostaviti za građane koji imaju bolesti predviđene u odjeljcima I i II Priloga Pravilima. Imajte na umu da se trenutno kategorija „djeteta sa invaliditetom“ postavlja na 1 godinu, 2 godine, 5 godina ili dok građanin ne napuni 18 godina. Štoviše, u razdoblju od 5 godina ova se kategorija uspostavlja ponovljenim pregledom u slučaju prve potpune remisije maligne novotvorine, uključujući bilo koji oblik akutne ili kronične leukemije (stav 10. Pravila o priznavanju osobe s invaliditetom). Napominje se da će na ovaj način biti isključena mogućnost utvrđivanja roka za utvrđivanje invaliditeta po nahođenju stručnjaka ITU-a. Istovremeno, spomenuta prijava predstavljena je u novom izdanju: popis bolesti, oštećenja, nepovratne morfološke promjene, oslabljene funkcije organa i sustava tijela kao i indikacije i uvjeti za uspostavu skupine invaliditeta i proširenje kategorije „djeteta s invaliditetom“.

20. Dijete ove godine treba da krene u 1 razred. Moj suprug i ja smo oboje vojno osoblje, dijelom je registrirano i ovo je upravna zgrada, koja nije dodijeljena nijednoj školi. Iznajmljujemo stan. Najbliža škola, u principu, nije spremna prihvatiti nijednu drugu dokumentaciju s nama, tek nakon što su je uposlili djeca s dozvolom boravka u određenom prostoru. Čini mi se da u početku moje dijete krši prava u odnosu na drugu djecu. Pored toga, dijete je sa invaliditetom za dijabetes tipa 1, sa ove pozicije je također važna najbliža škola u školi. Kako biti

20.1. Pozdrav dragi posjetitelju stranice!

U tom slučaju vam sud neće pomoći, od vas se traži da budete prihvaćeni u stvarnom mjestu prebivališta uz prisustvo privremene registracije ili zakupa. Ako to odbiju, obratite se odjelu obrazovanja sa žalbom.


Savezni zakon od 29. decembra 2012. N 273-FZ (dopunjen 29. decembra 2017.) "O obrazovanju u Ruskoj Federaciji"
"" Član 63. Opšte obrazovanje

1. Obrazovni programi predškolskog, osnovnog i općeg osnovnog i srednjeg općeg obrazovanja su sukcesivni.
"" 2. Opšte obrazovanje može se dobiti u organizacijama koje se bave obrazovnim aktivnostima, kao i vanjskim organizacijama koje se bave obrazovnim aktivnostima, u vidu porodičnog obrazovanja. Srednje opće obrazovanje može se dobiti u obliku samoobrazovanja.
"" 3.Osobe koje su u organizacijama za siročad i djecu koja ostaju bez roditeljskog staranja, organizacije koje pružaju liječenje, rehabilitaciju i (ili) slobodno vrijeme, ili u organizacijama koje pružaju socijalne usluge, u tim organizacijama dobivaju osnovno opće, osnovno opće i srednje opće obrazovanje ako se njihovo primanje ovog obrazovanja ne može organizirati u opće obrazovnim organizacijama.
4. Oblik općeg obrazovanja i oblik osposobljavanja za određeni osnovni opći obrazovni program utvrđuju roditelji (zakonski zastupnici) maloljetnog učenika. Kada roditelji (zakonski zastupnici) izaberu maloljetnog učenika za opće obrazovanje i oblik obrazovanja, mišljenje djeteta se uzima u obzir.
"" 5. Lokalne vlasti općina i gradskih četvrti vode evidenciju o djeci koja ispunjavaju uvjete za opće obrazovanje na svim razinama i žive na teritorijima dotičnih općina, kao i oblike obrazovanja koje određuju roditelji (zakonski zastupnici) djece. Kada roditelji (zakonski zastupnici) djece odaberu oblik općeg obrazovanja u obliku porodičnog obrazovanja, roditelji (zakonski zastupnici) obavještavaju lokalnu upravu opštinskog okruženja ili gradskog okruga na čijim teritorijama žive.

Savezni zakon od 29. decembra 2012. N 273-FZ (dopunjen 29. decembra 2017.) "O obrazovanju u Ruskoj Federaciji"
"" Član 67. Organizacija prijema na osnovne opće obrazovne programe

1. Predškolsko obrazovanje u obrazovnim ustanovama može započeti kada djeca napune dva mjeseca. Primanje osnovnog općeg obrazovanja u obrazovnim ustanovama započinje kada djeca napune šest godina i šest mjeseci u nedostatku kontraindikacija iz zdravstvenih razloga, ali najkasnije do navršenih osam godina. Na zahtjev roditelja (zakonskih zastupnika) djece, osnivač obrazovne organizacije ima pravo dozvoliti prijem djece u obrazovnu organizaciju radi usavršavanja u obrazovnim programima osnovnog općeg obrazovanja u ranijoj ili kasnijoj dobi.
2. Pravila za upis na osnovne opće obrazovne programe treba da osiguraju prijem svih građana koji imaju pravo na opće obrazovanje odgovarajućeg nivoa, ako ovim saveznim zakonom nije drugačije određeno.
""3. Pravila za prijem u državne i opštinske obrazovne organizacije za osposobljavanje u osnovnim općim obrazovnim programima treba da obezbede i prijem u obrazovnu organizaciju građana koji imaju pravo na opće obrazovanje odgovarajućeg nivoa i žive na teritoriji za koju je ta obrazovna organizacija dodeljena.

20.2. RUSKA FEDERACIJA

O OBRAZOVANJU U RUSSKOJ FEDERACIJI
Član 5. Pravo na obrazovanje. Državne garancije za ostvarivanje prava na obrazovanje u Ruskoj Federaciji

1. U Ruskoj Federaciji je zagarantovano pravo svih na obrazovanje.
2. Zajamčeno je pravo na obrazovanje u Ruskoj Federaciji bez obzira na spol, rasu, nacionalnost, jezik, porijeklo, imovinu, socijalni i službeni status, mjesto prebivališta, vjeru, uvjerenja, članstvo u javnim udruženjima ili druge okolnosti.

Procedura za prijem djece u škole uređena je niže navedenom naredbom
Odredba 5 Postupka za prijem kaže:. Upis u državnu ili općinsku obrazovnu organizaciju može se odbiti samo zbog nedostatka slobodnih mjesta u njoj, s izuzetkom slučajeva predviđenih stavcima 5. i 6. člana 67. i članom 88. Federalnog zakona od 29. decembra 2012. godine.N 273-FZ „O obrazovanju u Ruskoj Federaciji“ (Zbirno zakonodavstvo Ruske Federacije, 2012, N 53, čl. 7598, 2013, N 19, čl. 2326, N 23, čl. 2878, N 27, čl. 3462, N 30, čl. 4036, N 48, čl. 6165). Ako nema mjesta u državnoj ili općinskoj obrazovnoj organizaciji, roditelji djeteta (zakonski zastupnici) koji bi se bavili pitanjem njihovog smještaja u drugu obrazovnu ustanovu primjenjuju se direktno na izvršno tijelo konstitutivnog entiteta Ruske Federacije, koje vrši državnu upravu u području obrazovanja, ili lokalnu upravu, koja administrira. u oblasti obrazovanja.

Državne i općinske škole postavljaju administrativni akt lokalne uprave o konsolidaciji obrazovnih organizacija za specifične teritorije opštinskog okruga, gradskog okruga, objavljen najkasnije 1. februara tekuće godine (stavak 7. ovog postupka).
Prihvatanje prijava u prvi razred za djecu koja žive na fiksnom teritoriju započinje najkasnije 1. februara i završava najkasnije do 30. juna tekuće godine. Za djecu koja ne žive na fiksnom teritoriju, prihvatanje takvih prijava počinje od 1. jula tekuće godine do trenutka popunjavanja praznih mjesta, ali najkasnije do 5. septembra tekuće godine (stav 14. postupka).
Škole djeluju u skladu s ovom Naredbom: prvo su djeca opremljena boravišnom dozvolom, a tek onda se djeca koja nisu prijavljena upisuju u škole.
S tim u vezi, škole, nakon odobrenog postupka, ne krše zakon. Nažalost, činjenica da se vaše dijete sa invaliditetom ne uzima u obzir pri zapošljavanju
Na sudu nema smisla da se prijavite ako postoji takvo naređenje. Sud će razmotriti vaš slučaj oslanjati se na ovaj nalog.
Morate riješiti problem s Odjelom za obrazovanje

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKA RUSKE FEDERACIJE

NARUDŽBA
od 22. januara 2014. N 32

O ODOBRENJU NALOGA
PRIJAVA GRAĐANA ZA OBUKU U OBRAZOVNIM PROGRAMIMA
POČETNI OPĆI, OSNOVNI OPĆI I SREDNJI
OPŠTE OBRAZOVANJE

Odobreno od
po nalogu Ministarstva prosvete
i nauka Ruske Federacije
od 22. januara 2014. N 32

NARUDŽBA
PRIJAVA GRAĐANA ZA OBUKU U OBRAZOVNIM PROGRAMIMA
POČETNI OPĆI, OSNOVNI OPĆI I SREDNJI
OPŠTE OBRAZOVANJE
5. Prijem u državnu ili općinsku obrazovnu organizaciju može se odbiti samo zbog nedostatka slobodnih mjesta u njoj, s izuzetkom slučajeva predviđenih stavcima 5. i 6. člana 67. i člana 88. Federalnog zakona od 29. prosinca 2012. N 273-FZ "O obrazovanje u Ruskoj Federaciji "(Zbirno zakonodavstvo Ruske Federacije, 2012, N 53, čl. 7598, 2013, N 19, čl. 2326, N 23, čl. 2878, N 27, čl. 3462, N 30, čl. 4036, N 48, čl. 6165). Ako nema mjesta u državnoj ili općinskoj obrazovnoj organizaciji, roditelji djeteta (zakonski zastupnici) koji bi se bavili pitanjem njihovog smještaja u drugu obrazovnu ustanovu primjenjuju se direktno na izvršno tijelo konstitutivnog entiteta Ruske Federacije, koje vrši državnu upravu u području obrazovanja, ili lokalnu upravu, koja administrira. u oblasti obrazovanja.
8. Državna ili općinska obrazovna organizacija, radi organizovanog prijema građana u prvi razred, postavljaće na informativnom štandu, na službenoj internetskoj stranici Interneta, u medijima (uključujući elektroničke) informacije o:
broj mjesta u prvim razredima najkasnije 10 kalendarskih dana od dana donošenja administrativnog akta na utvrđenom području,
besplatna mjesta za djecu koja ne žive na fiksnom teritoriju, najkasnije do 1. jula.
9. Prijem građana u LLC preduzeće vrši se na lični zahtjev roditelja (zakonskog zastupnika) djeteta nakon predočenja originalnog dokumenta kojim se dokazuje identitet roditelja (zakonskog zastupnika), ili originalnog dokumenta koji dokazuje identitet stranog državljanina i osobe bez državljanstva u Ruskoj Federaciji, u skladu s člankom 10. Federalnog Zakon od 25. jula 2002N 115-FZ "O pravnom statusu stranih državljana u Ruskoj Federaciji" (Zbirno zakonodavstvo Ruske Federacije, 2002, N 30, član 3032).
OOOD može prihvatiti ovu aplikaciju u obliku elektroničkog dokumenta koristeći javne telekomunikacijske mreže.
Sljedeće podatke u prijavi navode roditelji (zakonski zastupnici) djeteta:
a) prezime, ime, patronim (ako postoji), djeteta,
b) datum i mesto rođenja deteta,
c) prezime, ime, patronim (prezime - ako ih ima) roditelja (zakonskih zastupnika) djeteta,
d) adresu prebivališta djeteta, njegovih roditelja (zakonskih zastupnika),
e) kontakt brojeve roditelja (zakonskih zastupnika) djeteta.
Obrazac prijave uzorka postavi LLC na štandu informacija i (ili) na službenoj web stranici LLC-a na Internetu.
Za prijem u OOOD:
roditelji (zakonski zastupnici) djece koja žive na fiksnom teritoriju, da bi upisali dijete u prvi razred, dodatno predočili originalni rodni list djeteta ili dokument kojim se potvrđuje odnos podnositelja zahtjeva, potvrdu o registraciji djeteta u mjestu prebivališta ili boravišta na određenoj teritoriji ili dokument koji sadrži podatke o registraciji djeteta u mjestu prebivališta ili u mjestu boravka na fiksnom teritoriju,
Roditelji (zakonski zastupnici) djece koja ne žive na fiksnom teritoriju dodatno dostavljaju izvod iz matične knjige rođenih.
Roditelji (pravni zastupnici) dece koja su strani državljani ili osobe bez državljanstva, pored toga dostavljaju dokument koji potvrđuje odnos podnositelja prijave (ili zakonitost zastupanja prava deteta) i dokument koji potvrđuje pravo podnosioca predstavke na boravak u Ruskoj Federaciji.
Strani državljani i osobe bez državljanstva dostavljaju svu dokumentaciju na ruskom jeziku ili zajedno sa prevodom na ruski jezik overenim po utvrđenom postupku.
Kopije dokumenata predočenih po primanju dokumenata se čuvaju u LLC preduzeću tokom trajanja obrazovanja deteta.

20.3. O tom pitanju obratite se odeljenju za obrazovanje u slučaju da direktor odbije da prihvati dete. Sretno vam i sve najbolje.

21. Moje dijete ima dijabetes melitus. Ima 12 godina. Da li bi mu školski obroci trebali biti besplatni ili ne? I ne može li proći takozvani VPR u školi (sve ruski rad verifikacije)

21.1. Zdravo. Dobijati besplatne obroke u obrazovnim ustanovama ne mogu samo djeca s poteškoćama, već i predstavnici drugih privilegiranih slojeva društva koji se obučavaju u obrazovnoj ustanovi. Djeca sa invaliditetom koja su u stalnom obrazovanju, djeca s invaliditetom koja se školuju izvan škole, kod kuće, djeca iz siromašnih i mnogobrojnih porodica, djeca u čijoj porodici su izgubljeni hranitelji, djeca s invaliditetom, ali i sudionici u neprijateljstvima. Sve ove kategorije maloljetnih građana, dok prolaze obuku, imaju pravo na besplatnu hranu koju financira država. Savezni zakon Ruske Federacije br. 62,195,178,181,143,273.
Deci sa šećernom bolešću prvog ili drugog tipa obezbeđuju se i preferencijalni uslovi tokom treninga: Dijete je potpuno oslobođeno polaganja školskih ispita. Procjena u potvrdi učenika se izvodi na osnovu trenutnih ocjena tijekom školske godine. Dijete se prilikom prijema u srednje ili više obrazovne ustanove oslobađa od prijemnih ispita. Zbog toga, na univerzitetima i fakultetima predstavnici obrazovnih ustanova legalno pružaju djeci oboljeloj od dijabetesa besplatna mjesta u budžetu. U slučaju da dijete s dijabetesom položi prijemne ispite, bodovi dobiveni na rezultatima testa nemaju utjecaja na raspodjelu mjesta u obrazovnoj ustanovi.Za vrijeme polaganja intermedijarnih testova u okviru visokoškolske ustanove, dijabetičar ima pravo povećati pripremni rok za usmeni odgovor ili za rješavanje pismenog zadatka.
Ako dijete studira kod kuće, država će nadoknaditi sve troškove školovanja. Sretno i zdravlje.

22. Moje dijete je invalidno i ima dijabetes melitus i nesvjesno sam odbio socijalne usluge. paketa može li to utjecati na produženje invaliditeta.

22.1. Dobar dan za vas. To apsolutno ne bi trebalo da utiče na utvrđivanje invaliditeta. Želim vam puno sreće u rješavanju vašeg pitanja.

23. Zdravo, moja 16-godišnja nećakinja, dijete sa dijabetes melitusom, sada je trudna i uskoro se vjenčala. Hoće li se invalidnost ukloniti s nje i majčine isplate da brinu o njoj?

23.1. Ni invalidnost zbog braka nije uklonjena, samo ITU može je ukloniti, a malo je vjerojatno da će oni biti uklonjeni iz skrbi, iako mogu, jer majka više neće biti njen zakonski zastupnik.

24. Čitala sam u odjeljku prava i koristi djeteta sa šećernom bolešću da postoji takvo pravo _Penzija djeteta s invaliditetom u iznosu od tri minimalne plaće, htjela bih znati je li to zaista tako.

24.1. Zdravo
Deca sa invaliditetom imaju pravo na sledeće vrste pogodnosti:
1. pružanje potrebnih medicinskih usluga na bazi bespovratnosti ili uz popust,
2. Dobijanje lijekova koji podržavaju život i funkcioniranje djeteta,
3. Isplata penzijskog osiguranja od strane države. Visina invalidske penzije za djecu podliježe godišnjoj indeksaciji. Za 2017. godinu uplaćenih sredstava iznosi 12.000 rubalja,
4. Primarni upis u predškolsku obrazovnu ustanovu,
5. prolaziti obuku u specijalizovanim programima, kao i u specijalizovanim uslovima dizajniranim posebno za djecu s takvom bolešću,
6. prima naknadu troškova za dijete koje pohađa predškolsku ustanovu,
7. Nekonkurentski upis u slučaju srednjeg stručnog ili visokog obrazovanja,
8. Dobijanje karte za lečenje deteta u sanatorijumu,
9.Besplatna putovanja do mjesta liječenja u banjskoj ustanovi,
10. mogućnost oslobađanja od boravišne naknade,
11. Sposobnost da se ne služi u vojsci kada dostigne punoletnost,
12. Besplatne sportske usluge,
13. Skup pogodnosti koje se pružaju roditeljima djeteta (dodatni dani godišnjih odmora, pogodnosti za plaćanje porezne pristojbe, dodaci na penzije, popust na dobivanje karte ili besplatnu kartu u sanatorijumu u pratnji djeteta, smanjenje iznosa oporezivanja na primljeni dohodak, nedopuštenost otkaza na zahtjev poslodavca , imenovanje penzija pod povoljnim uslovima, pravo na kontinuirano radno iskustvo majke).

25. Trebam li se podvrgnuti primarnoj njezi ili što je potrebno da dijete s invaliditetom dobije štit sa dijabetesom 1.
Posebni uslovi za završne ispite
2. I položite samo 2 ispita umjesto 4 u devetom razredu?

25.1. Dobar dan Na vama je da odlučite. Možete proći kroz ovu komisiju i ne pokazati to nikome! Sve najbolje i hvala na kontaktiranju stranice!

Opće odredbe i načela za osiguranje prava djece s invaliditetom

Temeljni dokument koji definira temelje prava djece s invaliditetom na međunarodnoj razini je Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koju je Skupština UN-a usvojila 2006. godine. Na njegovoj osnovi se stvaraju relevantni zakonodavni akti i zakoni u onim državama koje su ratificirale Konvenciju. Opća načela navedena u Konvenciji su zaštita i osiguravanje jednakog i potpunog uživanja djece s invaliditetom svih osnovnih ljudskih i građanskih prava i sloboda. Prava i slobode djece s invaliditetom obrađuju se u članku 7 Konvencije.

Pitanje pružanja pogodnosti roditeljima djece s poteškoćama u 2019. u Rusiji bilo je posebno akutno, što se povezuje s reformom socijalne sfere.Danas se država postavila za zadatak ispunjenja svih socijalnih obveza prema ovoj kategoriji građana, koje se odnose ne samo na materijalnu podršku, već i na druga područja stvaranja uslova za puni život djece s invaliditetom. Naravno, plaćanja roditeljima djece sa invaliditetom koji odgajaju djecu dolaze u prvi plan.

Pored toga, kontrola državnih tijela su takva područja rada kao što su:

  • Osiguravanje prava djece sa invaliditetom na pristojno opće i profesionalno obrazovanje,
  • Poboljšanje kuće
  • Dobijanje medicinskih usluga.

Takođe se prate pitanja pružanja pogodnosti za porodice sa decom sa invaliditetom. Često se postavlja pitanje kakve se beneficije pružaju porodicama sa decom sa invaliditetom.

Vrste pogodnosti za roditelje koji odgajaju dete sa invaliditetom

Djeca s invaliditetom su ona koja imaju trajno kršenje zdravlja prouzrokovano bolešću, povredom ili nekim drugim oštećenjem i potpunim ili djelomičnim gubitkom samohrane koji je posljedica ovog trenutka. Bolest može biti fizičke ili mentalne prirode, biti prirođena ili stečena. Djeca koja su dobila bolest, povredu ili su oštećena od rođenja prepoznaju se kao djeca s invaliditetom.

Nakon što prođe postupke medicinskog pregleda utvrđene zakonom, dijete određuje posebna komisija, grupa invalidnosti. Popis naknada za roditelje djece koji odgovaraju određenoj grupi invaliditeta definiran je zakonom. Davanja za roditelje djece sa invaliditetom nakon 18 godina također su zakonski određena.

Materijalna državna potpora: Iznos koristi

U pitanju šta se isplaćuje porodici sa invalidnim djetetom, djetetu i njegovom roditelju treba izdvojiti penziju kao naknadu. Od trenutka sticanja statusa osobe sa invaliditetom djetetu se pripisuje dječiji dodatak - invalidska penzija. Ako je potrebna stalna briga, roditelj ili drugi član porodice koji je provodi dodjeljuje se i naknada za brigu o djetetu s invaliditetom.

Značajke dodjele pogodnosti

Prema zakonu, naknade porodicama koje odgajaju djecu sa smetnjama u razvoju daju se pod sljedećim uslovima:

  • Plaćanje se dodjeljuje prilikom zbrinjavanja djeteta s invaliditetom i odraslog djeteta s invaliditetom grupe 1 kod jednog od roditelja,
  • Roditelj mora biti sposoban, ali ne raditi,
  • Roditelj ne bi trebao primati penziju, naknadu za nezaposlene.

Na temelju ovih uvjeta, naknada za njegu može se dodijeliti bilo kojem građaninu, bez obzira na obiteljske veze, pružanjem stvarne skrbi za invalide i ispunjavanjem gore navedenih uvjeta.

Visina naknada utvrđuje se na zakonodavnoj razini i u 2019. godini je:

  • Za roditelje djeteta sa invaliditetom, staratelje ili usvojitelje - 5500 rubalja mjesečno,
  • Za vanjskog građanina (za svakoga osim roditelja) koji brine o djetetu s invaliditetom u iznosu od 1200 rubalja mjesečno.

Morate podnijeti zahtjev za obračun plaćanja u FIU Ruske Federacije, dokumente možete predati izravno stručnjacima Mirovinskog fonda ili preko stručnjaka Multifunkcionalnih centara.

Važno je napomenuti da je razdoblje skrbi o djetetu s invaliditetom uključeno u dužinu staža. S obzirom na uvedeni sistem bodova, dodjeljuje se 1,8 bodova za odlazak u penziju za svaku godinu skrbi.

Penzija je predviđena i za uzdržavanje djeteta s invaliditetom. U prošloj godini veličina takve penzije iznosila je 11.900, od 1. aprila tekuće godine njena se veličina povećala na 12.213 rubalja, što je povećanje za 2,6%.

Lista glavnih prednosti

Glavni naglasak je na medicinskoj njezi i podršci države za ovu kategoriju građana. Dakle, beneficije za porodice sa velikim porodicama koje imaju dijete sa invaliditetom u 2019. godini u sklopu medicinske skrbi su sljedeće:

  • Besplatni lijekovi i lijekovi,
  • Spa tretman,
  • Besplatno putovanje na mjesto liječenja i od njega.

Lijekovi i medicinski proizvodi uključuju:

  • Inzulinske igle,
  • Test trake za postupke određivanja šećera u krvi,
  • Ručke su špricevi.

Osigurani su i proizvodi zdrave hrane. Besplatnim putovanjima i putovanjima omogućeno je prateće dijete s invaliditetom. Pored toga, mjesečno se roditeljima djeteta s invaliditetom pruža oslobođenje od saobraćaja.

Uzimajući u obzir trenutne privilegije roditeljima koji odgajaju dijete s invaliditetom, također je vrijedno spomenuti da ako nisu zatraženi vaučeri, putovanje ili veći broj propisanih lijekova, možete dobiti naknade za nadoknadu u iznosu od 1052 rubalja.

Oslobađanje od poreza

Porezni zakon predviđa i brojne porezne olakšice. Prije svega, porezne olakšice pružaju se roditelju djeteta s invaliditetom prilikom plaćanja poreza na imovinu.

Sljedeća tačka odnosi se na odbitak socijalnog poreza. Njegova veličina u 2019. godini je:

  • 6 hiljada rubalja, ako je dijete čuvano,
  • 12 hiljada rubalja ako su dijete usvojili ili odgajali njegovi roditelji.

Odbitak se isplaćuje obojici roditeljima koji rade ili jednom radnom, ali u dvostrukom iznosu.

Prednosti za radne roditelje

Zakonodavac je osigurao radna davanja i roditeljima djece sa invaliditetom.

Roditeljima dece sa invaliditetom mlađim od 18 godina odobravaju se sledeće pogodnosti:

  • Odmor u pogodno vrijeme, bezuspješno, plaćeno,
  • Poslodavac ne može prisiliti takvog roditelja da radi prekovremeno ili vikendom,
  • Poslodavac ne može otpustiti jedinog roditelja djeteta s invaliditetom,
  • Roditelji djeteta imaju pravo na 4 plaćena dodatna slobodna dana mjesečno, 2 za svaki ili 4 za jedan.
  • 14 dana dodatnog neplaćenog dopusta.

Također, u pitanju kakve se naknade pružaju na poslu ako je dijete invalid, treba spomenuti mogućnost prijevremenog umirovljenja oba roditelja.

Uvjeti za prijevremeni prekid profesionalne djelatnosti i odlazak u penziju su sljedeći:

  • 15 godina osiguranja za žene i 20 za muškarce,
  • Starost 50, odnosno 55 godina
  • Dijete mora biti u porodici do 8 godina.

Pored toga, poslodavac ima pravo utvrditi interne pogodnosti za zaposlenog s djetetom s invaliditetom, na primjer, za pružanje dodatnih neplaćenih dana odmora ili isplate bonusa. Ove mjere pribjegavaju privatni preduzetnici.

Takođe, porodice koje odgajaju djecu sa smetnjama u razvoju pružaju stambene i komunalne beneficije, kao i one koje se odnose na odgoj i obrazovanje.

Regulacija pogodnosti za pacijente sa dijabetesom

Osnova za registraciju davanja su zakonodavni akti:

  1. O državnoj penziji - Br. 166-FZ od 15.12.2001.
  2. Besplatni lijekovi - Rezolucijom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije br. 890 od 30.07.1994.
  3. Medicinske pogodnosti - Dopis Ministarstva zdravlja Ruske Federacije broj 489-BC od 03.12.2006.

Državna davanja se odobravaju svima, bez izuzetka, pacijentima koji imaju dijabetes. Koristi za bolesnike s dijabetesom imaju nekoliko stepena, ovisno o prirodi i ozbiljnosti bolesti:

  • zajedničko svim dijabetičarima,
  • za dijabetičare tipa 1,
  • za dijabetičare tipa 2,
  • za dijabetičnu decu,
  • za pacijente sa invaliditetom,
  • regionalnom.

Uz redovnu upotrebu njihovih dobrobiti, dijabetičari dobijaju u značajnoj mjeri financijsku i medicinsku pomoć.

Koje su prednosti za pacijente sa dijabetesom

Bez obzira na vrstu dijabetesa, težinu njegovog toka i prisustvo invalidnosti, svaki pacijent prima sljedeće pogodnosti za dijabetičare:

  • besplatni lijekovi
  • besplatne kontrole šećera u krvi
  • besplatnim pregledom endokrinog sistema u specijalizovanom dijagnostičkom dijagnostičkom centru (štitna žlijezda, jetra, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, vidni organi, laboratorijski testovi),
  • invalidsku penziju prema dodeljenoj grupi,
  • dodatne dane porodiljskog odsustva u iznosu od 16 kalendarskih dana,
  • oslobađanje od vojske
  • smanjenje komunalnih računa do 50%,
  • regionalne dodatne pogodnosti: na primjer, besplatni vaučer za liječenje u ambulanti tipa sanatorija u određenim regijama.

Za djecu oboljela od dijabetesa predviđaju se dodatne vladine mjere:

  • besplatna karta u sanatorijum ili dečiji kamp uz plaćanje putovanja deteta sa roditeljem,
  • preferencijalni prijem na univerzitet,
  • posebne uslove za polaganje ispita i državne ispite,
  • otkaz poreza
  • posebna penzija
  • uklanjanje vojne dužnosti.

Takođe postoje pogodnosti u pogledu radnih uslova za roditelje dijabetične dece mlađe od 14 godina:

  • dodatni plaćeni vikend u mjestu rada,
  • ranog odlaska u penziju
  • prioritetno pravo na zaposlenje u centru za zapošljavanje,
  • dodatak u visini prosječne zarade.

Potrebne su za poboljšanje kvaliteta života i pacijenta i njegovog roditelja koji je primoran da se stalno brine o bolesnom djetetu.

Pacijentima sa dijabetes melitusom tipa 1 koji trebaju vanjsku pomoć da bi se brinuli o sebi, izveli osnovne kućanske poslove i medicinske postupke, propisana je pomoć socijalnog radnika.

Regionalni fondovi pružaju beneficije dijabetičarima tipa 2 čak i u nedostatku invaliditeta, u vidu besplatne karte u sanatorijum. Osim zdravstvenog tečaja, nadoknađuju troškove putovanja i hrane, a plaćaju se i sportske nastave koje također doprinose poboljšanju zdravlja.

Ako prema stanju pacijenta ima pravo na invalidnu grupu, tada ima pravo da se obrati endokrinologu koji priprema isprave u birou za medicinski pregled. U tom slučaju dijabetičar dobiva sve raspoložive pogodnosti za invalide.

VAŽNO! Dokumenti u slučaju neslaganja sa primljenom grupom mogu se podnijeti sudu na žalbu na odluku komisije.

Osobe sa dijabetesom kojima su dodeljene 1, 2, 3 grupe invaliditeta dodatno su obezbeđene sa:

  • besplatno savjetovanje stručnjaka, uključujući pravnike i organe socijalne zaštite,
  • preferencijalni uslovi lečenja i rehabilitacije,
  • komunalne subvencije,
  • privilegije za obrazovanje i zapošljavanje,
  • penzija prema grupi sa invaliditetom.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 dobivaju besplatnu obuku u svrhu profesionalne preusmjerenosti i prilagodbe, kao i posebne uvjete za polaganje ispita i pomoć pri prijemu u obrazovnu ustanovu.

Djeca s dijabetesom mogu očekivati ​​da će platiti skrining i liječenje u stranim klinikama.

PAŽNJA! Za vrijeme pregleda u dijagnostičkom centru, dijabetičari dobijaju legalno izuzeće od rada ili studija bez ikakvih ograničenja.

Lijekovi

Svaki pacijent s dijabetesom računa na primanje besplatnih lijekova potrebnih za održavanje zdravlja u stabilnom stanju. To su inzulin za dijabetes tipa 1 i lijekovi za liječenje komplikacija dijabetesa tipa 2. Lista poslednjih može sadržavati takve lekove:

  • za održavanje jetre (fosfolipidi),
  • da poboljšaju funkciju pankreasa (pankreatin),
  • vitamini
  • da normalizuje metabolizam (ukazuje lekara sa liste besplatnih lekova),
  • tromboliti (za prorjeđivanje krvi),
  • srdačan
  • diuretici
  • od hipertenzije
  • antihistaminici, antimikrobni lijekovi za liječenje upalnih žarišta na pozadini dijabetesa.

Alati za podršku uključuju i uređaje za mjerenje i praćenje razine šećera: glukometri i test trake u količini od 3 dnevno za bolesnike ovisne o inzulinu i 1 dnevno za bolesnike koji nisu ovisni o inzulinu, špricevi za dijabetes tipa 1 u količini potrebnoj za svaki dan.

Da biste primili lijekove besplatno, morate vas redovno pratiti endokrinolog, on će propisati pravu količinu lijekova.

Dodatne pogodnosti

Pored općih mjera podrške, svaka regija može imati dodatnu listu prednosti za dijabetes. Konkretna lista njih može se razjasniti socijalnom službom ili relevantnim regionalnim regulatornim dokumentima.

SAVET! Ako tijekom godine pacijent nije iskoristio propisanu privilegiju za lječenje u okviru lječilišta, onda na kraju godine može predati potvrdu Fondu socijalnog osiguranja o neiskorištenoj privilegiji i dobiti novčanu naknadu. Ali treba napomenuti da se ni na koji način ne može usporediti sa stvarnim troškovima boravka u sanatorijumu, stoga je bolje da se ne lišavate punog zakonskog odmora.

Kako se prijaviti za naknadu

Da bi dobio pogodnosti, dijabetičar bi se trebao obratiti svom endokrinologu u mjestu prebivališta ili se obratiti lokalnom centru za dijabetes radi potpunog pregleda i dijagnoze dijabetesa, njegove vrste i količine potrebne medicinske i socijalne pomoći.

Ovdje će mu biti dodijeljen poseban dokument - potvrda prema kojoj će putem izvršnih organa dobiti državnu pomoć.

Kamo ići

Dokument iz centra dijabetologije treba direktno uputiti izvršnim tijelima kako bi se stekla određena privilegija, i to:

  • organi socijalnog osiguranja,
  • Federalna poreska služba,
  • FIU
  • vaš stambeni odbor
  • izvršnim organima u regionu.

Da biste dobili besplatne lijekove, potreban vam je recept endokrinologa za određenu količinu njih, koji se izračunava prema rezultatima analiza i na osnovu dnevne doze. Dalje je potrebno otići u državnu apoteku i besplatno dobiti lijekove. Ova količina je dovoljna za oko 1 mjesec, a zatim ponovo morate posjetiti liječnika.

PAŽNJA! Endokrinolog ne može odbiti propisivanje lijekova ako je dijagnoza dijabetesa postavljena na kartici.

Spisak dokumenata

Pacijent će morati da sastavi sledeća dokumenta za pogodnosti:

  • rezultate pregleda i zaključak endokrinologa sa tačnom formulacijom tipa dijabetesa,
  • potvrda dijabetičara koja pokazuje koristi za određenog pacijenta,
  • recept za lijekove s potpisom endokrinologa i glavnog ljekara ustanove ovjeren pečatom.

Popis državne pomoći za dijabetes stalno se preispituje i po potrebi mijenja. Pacijentima će biti korisno da prate vijesti iz oblasti ovih ažuriranja kako bi bili u toku s novim mogućnostima.

Besplatan spa tretman saveznih korisnika

(osobe sa dijabetesom - invalidi).

U regiji Rostov, pacijenti sa dijabetesom mogu dobiti besplatnu ulaznicu za liječenje i rehabilitaciju u sanatorijumu Veshenski (Veshenski okrug regije Rostov) i u sanatorijumu Nadežda (Rostov na Donu).

Boravak u sanatorijumu je 21 dan. Datumi - tijekom cijele godine.

Pacijenti sa šećernom bolešću mogu biti upućeni u sanatorijum radi medicinske selekcije, koju obavlja medicinska komisija zdravstvene ustanove, uključujući bolnica.

Indikacije za upućivanje pacijenta u sanatorij:

• stanja nakon ketoacidotske kome ili dijabetičke ketoocitoze,

• stanje nakon hipoglikemijske kome (teška hipoglikemija),

• stanje nakon epizode dekompenzacije metabolizma ugljenih hidrata (uključujući prouzrokovane interkurentnim bolestima),

• stanja nakon hirurških intervencija vezanih za dijabetes.

Pacijenti sa dijabetesom sa sljedećim komplikacijama mogu biti upućeni u sanatorij:

• neproliferativne i pretproliferativne faze dijabetičke retinopatije,

• dijabetička nefropatija u fazi mikroalbuminurije i protenurije,

• dijabetička neuropatija I i II stepena (sa smanjenom, ali ne potpuno izgubljenom osetljivošću), bez osteoartropatije,

• arterijska hipertenzija ne viša od II stepena,

• koji ima koronarnu bolest srca: sa anginom pektoris I, II FC,

• sa prekidom cirkulacije ne višim od stupnja IIA.

Kontraindikacije za upućivanje na spa tretman:

• dekompenzacija metabolizma ugljikohidrata,

• proliferativna dijabetička neuropatija,

• dijabetička nefropatija u fazi hroničnog zatajenja bubrega,

• dijabetička neuropatija III stepena (sa izraženim smanjenjem ili gubitkom osjetljivosti), osteoartropatija, trofični ulkusi stopala, autonomna neuropatija,

• koronarna bolest srca sa anginom pektoris III FC, poremećajem srčanog ritma,

• arterijska hipertenzija III stepena,

• prekid cirkulacije iznad IIA faze,

• postoperativne komplikacije, potreba za oblačenjem.

Postupak za dobijanje bona za sanatorij:

• zahtjev za dozvolu u određenom obliku podružnica Fonda socijalnog osiguranja po mjestu prebivališta,

• kopiju polise penzijskog osiguranja,

• invaliditet,

• zaključak medicinske komisije o potrebi lječilišta.

RUSKO ZAKONODAVSTVO ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA GRAĐANA RUSIJE.

Lista zakona

Pravo građana da ulože žalbu na postupke državnih organa i službenika koji krše prava i slobode građana u oblasti zdravstva:

Čl. 69 Osnove zakonodavstva Ruske Federacije o zaštiti javnog zdravlja

Savezni zakon „O žalbi na sud i postupke protiv kršenja prava i sloboda građana“

Prava pacijenata (čl. 30, 31, 32, 33, 34, 34, 61. Osnove zakonodavstva Ruske Federacije o zaštiti javnog zdravlja)

Pacijent ima pravo na:

• poštujući i humani stav medicinskog i uslužnog osoblja,

• izbor ljekara, uključujući porodicu i dežurnog lekara, uzimajući u obzir njegov pristanak, kao i izbor medicinskih ustanova u skladu s ugovorima obaveznog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja,

• pregled, tretman i održavanje u uslovima koji ispunjavaju sanitarne i higijenske zahteve,

• održavanje na njegov zahtjev savjetovanja i savjetovanja drugih stručnjaka,

• ublažavanje bola povezano s bolešću i (ili) medicinskom intervencijom, dostupnim metodama i sredstvima,

• čuvanje tajnih podataka o činjenici traženja medicinske njege, zdravstvenom stanju, dijagnozi i drugim informacijama dobivenim tokom pregleda i liječenja,

• informirani dobrovoljni pristanak na medicinsku intervenciju,

• odbijanje medicinske intervencije,

• pribavljanje informacija o njihovim pravima i obvezama i zdravstvenom stanju, kao i izbor osoba kojima se informacije o stanju njihovog zdravlja mogu prenijeti u interesu pacijenta,

• pribavljanje medicinskih i drugih usluga u sklopu programa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja,

• naknadu štete u slučaju oštećenja njegovog zdravlja u pružanju medicinske zaštite,

• prijem advokata ili drugog zakonskog zastupnika radi zaštite njegovih prava,

• prijem klera u njega i u bolničku ustanovu da obezbedi uslove za obavljanje verskih obreda, uklj. osigurati zasebnu sobu, ako se time ne krši interna rutina bolnice.

U slučaju kršenja pacijentovih prava, može se žaliti direktno ravnatelju ili drugom službeniku zdravstvene ustanove u kojoj prima medicinsku njegu, odgovarajućim profesionalnim medicinskim udruženjima i komisijama za izdavanje dozvole, ili sudu.

Artyom Kuznetsov (majka Olya) napisala je 12. septembra 2011.: 28

Nelegalna prava za dijabetičnu djecu

Moj sin je dobio dijabetes ove godine. Testne trake daju nam 50 kom. jednom mjesečno i to samo na glukometru Sattelit Plus, iako koristimo drugi optium Ekspid glukometar. Kažu da na drugom nije potrebno pisati, nikad nisu davali igle na štrcaljku za ručke (mislim da trebamo pitati) Sanatorij o kojem samo sanjamo, u socijalnom. Strah je rekao da je to veliki zaokret i ako se dogodi samo čudo, oni će nas nazvati, to je u regiji Nižnji Novgorod, ali o jugu i uopšte ne sanjaju, oko 5 godina tamo nije dozvoljeno. Dakle, ne mogu dovesti svog sina u sanatorijum! Sada o 4 dodatne.dana, hoću i ovo da kažem ne bolje: svaki mjesec moram pisati izjavu kako bi mi je pružili, onda moram to odnijeti na socijalno. strah, ali ne uklapa se ni u jedna vrata, tako malo toga, pa još uvijek dobivam plaću s kašnjenjem, za ova 4 dana, dok provjeravaju, dok listaju. Radim u vrtiću (morao sam ići raditi kao domar da bih tokom dana ostao sa sinom) plaću 4330. Ja primam penziju za njega 6300, pa želim pitati za koga su napisani svi ovi zakoni, ako to lokalno tumače kako žele? I također bih želio pojasniti oko oporezivanja, dobijam samohranu majku odbitak 2000 za dijete i 400 rubalja za sebe, odnosno 2400 nisam oporezovan, na to se mora priložiti nešto drugo, jer dijete sa invaliditetom ili Nisam pravilno razumeo. Unaprijed hvala na odgovoru!

Olga Chernykh napisala je 09. mar 2016.: 115

Evgeny Belov.
Dobro vece Vi, a budući da je roditelj predstavnik njegovog maloljetnog sina, na osnovu zakona, ako imate punu poslovnu sposobnost, dijabetes nije bolest koja ga ograničava, a osim toga, prema ruskom zakonu, ograničavanje poslovne sposobnosti moguće je samo na sudu.

Lera (Vladina majka) Scriabin napisala je 21. januara 2017.: 119

Što se tiče veličine dečije penzije, vrijeme je da ispravite podatke u tabeli, jer
"Za djecu s invaliditetom uspostavlja se socijalna mirovina u fiksnom iznosu utvrđenom podstavkom 2. stavka 1. članka 18. Federalnog zakona od 15. decembra 2001. br. 166-FZ. U slučajevima života u područjima sa teškim klimatskim uvjetima koja zahtijevaju dodatne materijalne i fiziološke troškove, oni koji tamo žive, ova se veličina povećava odgovarajućim koeficijentom okruga koji utvrđuje vlada Ruske Federacije, ovisno o području prebivališta.

Federalni zakon od 24.07.2009 br. 213-FZ Socijalna penzija za djecu sa invaliditetom od 01.01.2010 uspostavljena je u iznosu od 5124 rubalja mjesečno "
Vaš je portal previše popularan da bi dopuštao takve netočnosti u informacijama.

Merenje glukoze bez uzimanja uzoraka krvi

Već smo pisali o inovativnom uređaju koji je razvio Claims. Podsjetim, radilo se o mjerenju razine šećera u krvi disanjem. Tako su istraživači iz Spektroskopske laboratorije za tehnologiju Massachusetts objavili da trenutno rade na projektu uređaja koji se zove Raman, a koji također može izmjeriti glukozu u krvi bez ubijanja prsta i uzimanja uzorka.
Uređaj analizira pomoću infracrvenih zraka poslatih kroz kožu. Zraci prolaze kroz kožu i određuju nivo glukoze u intersticijskoj tečnosti. Naučnici su razvili vlastiti algoritam za određivanje nivoa šećera u krvi, na osnovu njegove koncentracije u intersticijskoj tečnosti.

Glavni egzo- i endogeni supstrat energetskog metabolizma

Kome je dodeljena kategorija invaliditeta sa ovom bolešću?

Uprkos činjenici da je dijabetes bolest koja se ne može u potpunosti izliječiti, ne mogu se svi ljudi s ovom bolešću prijaviti za status invalidnosti.

To je zbog činjenice da samo teški oblici ove bolesti mogu izazvati komplikacije koje ometaju mogućnost osobe da radi i osigura finansijski sebe.

Osobe sa dijabetesom mogu dobiti invalidnost ako im bolest daje prateći komplikacije:

  1. Invalidnost grupe III utvrđuje se ako osoba po medicinskim parametrima ne može obavljati radne aktivnosti u svojoj struci, a osnova za nesposobnost za rad su posljedice „šećerne“ bolesti,
  2. Invalidnost II grupe utvrđuje se ako su kod pacijenta otkrivene sledeće povrede:
    • Problemi sa vidom (početna faza slepila),
    • Postupak dijalize
    • Pojava kršenja pokreta, koordinacije,
    • Oštećena mentalna aktivnost.
  3. Stupanj invalidnosti I stepena utvrđuje se ako pacijent ima sledeća kršenja:
    • Problemi sa vidom koji pogađaju oba oka (obično osoba zaslijepi)
    • Problemi s poremećenom koordinacijom pokreta, pokretnosti, moguće pojave paralize,
    • Problemi s kardiovaskularnim sistemom,
    • Oslabljena mentalna aktivnost,
    • Uvredljiva dijabetička koma
    • Problemi s aktivnosti bubrega.

Što se tiče djece koja nisu navršila 18 godina i imaju takvu bolest, status osobe sa invaliditetom im se automatski dodjeljuje na osnovu izjave roditelja ili drugih zakonskih zastupnika.

Zakonodavna osnova je Naredba Ministarstva zdravlja br. 117 od 04.04.1991.

Invalidnost se u ovom slučaju dodjeljuje bez grupe. Njen primitak može se provesti nakon navršene 18 godine života, u slučajevima komplikacija koje su prema medicinskim kriterijima utvrđene za prepoznavanje kao invalidno.

Zakonodavni aspekt pitanja

Regulatorni okvir da bi se obezbedila korist za decu sa dijabetesom sledeća su dela:

  1. Federalni zakon "O socijalnoj zaštiti osoba s invaliditetom". Njime se uređuje pružanje pogodnosti u obliku popusta porodici koja ima dijete prepoznato kao invalidno za plaćanje komunalnih računa u iznosu od 50% ukupnog troška,
  2. Federalni zakon „O obrazovanju u Ruskoj Federaciji“. Reguliše postupak dobijanja obrazovanja u predškolskim ustanovama, kao i u školskim organizacijama. Primarni upis u vrtiće, kao i ne natjecateljski upis pri upisu u srednje i visoke stručne obrazovne ustanove,
  3. Federalni zakon „O državnoj penziji u Ruskoj Federaciji“. Uređuje postupak isplate penzija maloljetnicima sa šećernom bolešću,
  4. Federalni zakon "O osnovama zaštite zdravlja građana". Omogućuje besplatno izdavanje lijekova i primanje medicinskih usluga.

Spisak vrsta pomoći od države

U skladu sa gore navedenim regulatornim dokumentima, djeca s invaliditetom imaju pravo na primanje sljedeće vrste pogodnosti:

  1. Pružanje potrebnih medicinskih usluga na bazi bespovratnosti ili uz popust,
  2. Primanje lijekova koji podržavaju život i funkcioniranje djeteta,
  3. Isplata penzija od strane države. Visina invalidske penzije za djecu podliježe godišnjoj indeksaciji. Za 2018. godinu uplaćenih sredstava je 11 903,51 rubalja,
  4. Primarni upis u predškolsku obrazovnu ustanovu,
  5. Prolazeći obuku u specijalizovanim programima, kao i u specijalizovanim uslovima dizajniranim posebno za djecu s takvom bolešću,
  6. Primanje naknada troškova za dijete koje pohađa predškolsku ustanovu,
  7. Nekonkurentski upis u slučaju srednjeg specijalnog ili visokog obrazovanja,
  8. Dobijanje vaučera za liječenje djeteta u sanatorijumima,
  9. Besplatno putovanje do mjesta liječenja u sanatorijumu
  10. Mogućnost oslobađanja od odmarališta,
  11. Sposobnost da se ne služi u vojsci kad dostigne punoletnost,
  12. Dobivanje besplatnih sportskih usluga,
  13. Skup pogodnosti koje se pružaju roditeljima djeteta (dodatni dani odmora, porezne olakšice, dodatak na penziju, popust na dobivanje karte ili besplatna karta u sanatorijumu uz pratnju djeteta, smanjenje iznosa oporezivanja na primljeni prihod, ne dozvoljavanje otkaza na zahtjev poslodavca, imenovanje penzije po povoljnim uslovima, pravo na kontinuirano radno iskustvo majke).

Redoslijed prijema

Prije primanja pogodnosti koje utvrđuje država, djetetu treba omogućiti invalidnost.

Da biste to postigli treba biti pripremljen paket dokumenata:

  1. Izjava roditelja odgovarajućeg obrasca,
  2. Medicinski dokumenti obrasca 086 / y,
  3. Ambulantna kartica za bebe,
  4. Izvod iz matične knjige rođenih
  5. Potvrda o registraciji 09.

Nakon izdavanja dokumenta o dodjeli statusa osobe sa invaliditetom, možete se obratiti vlastima čija nadležnost uključuje pružanje različitih vrsta pogodnosti.

Da biste dobili penzijsko pokriće, morate podnijeti zahtjev u odjeljenje Fonda PIO u mjestu prebivališta i predati sljedeće dokumente:

  1. Ispunjeni obrazac za naplatu sredstava,
  2. Uverenje o statusu invalidnosti,
  3. Izvod iz matične knjige rođenih
  4. SNILS.

Razmatranje registriranih podataka vrši se na vrijeme ne više od 10 dana.

Sredstva se pripisuju sljedećeg mjeseca nakon prijave i registracije svih potrebnih dokumenata.

Da biste stekli skup socijalnih usluga (izdavanje lijekova, putovanje u sanatorij, dobijanje dozvola, pružanje stambenih davanja), morate kontaktirati organima socijalnog osiguranja. Za registraciju su dostupne sljedeće informacije:

  1. Popunjen obrazac za prijavu od roditelja,
  2. Uverenje o statusu invalidnosti,
  3. Izvod iz matične knjige rođenih maloljetnika,
  4. Pasoš roditelja
  5. Dokument o članu porodice,
  6. Dokument sa brojem tekućeg računa,
  7. Računi za komunalne usluge.

Da biste ostvarili pogodnosti vezane za obuku, morate se prijaviti gradskom odeljenju za obrazovanje ili gradskoj upravi. Sljedeće informacije su u prilogu aplikacije:

  1. Izvod iz matične knjige rođenih
  2. Dokument o roditeljskom identitetu
  3. Dokument o priznavanju statusa osobe sa invaliditetom.

Besplatan spa tretman

Prije nego što dobijete kartu u sanatorijumu za dijete oboljelo od dijabetesa, morate slijediti postupak za njegovo obezbjeđivanje. Za to bi trebalo utvrditi indikacije za liječenje u sanatorijumu.

Indikacije za liječenje u sanatorijumskim uslovima su:

  1. Pojava kome, stanje nakon kome,
  2. Hirurške intervencije za dijabetes
  3. Prisutnost bolesti kardiovaskularnog sistema, krvotoka.

Kontraindikacije su:

  1. Hronično zatajenje bubrega
  2. III bolest srca, poremećaji srčanog ritma,
  3. Prisutnost komplikacija uzrokovanih operacijom
  4. Prisutnost krvožilnih bolesti, kardiovaskularnog sustava odgovarajućih stadija.

Da biste dobili kartu, prije svega, trebate kontaktirajte pedijatrakoja sprovodi lečenje deteta. Zatim je potrebno dobiti obrazac №076 / u-04 u klinici u mjestu prebivališta.

Zatim morate predati dokumente FSS-u. Dokumenti će biti pregledani u roku od najviše 10 dana. Ako se prijava odobri, tada se izdavanje karte obavlja najkasnije tri tjedna prije datuma odlaska.

Imajte na umu da dokumente treba dostaviti najkasnije 1. decembra tekuće godine.

Da bi odluka o pružanju dozvole ovlaštenog tijela bila potrebna, treba dostaviti paket dokumenata:

  1. Izjava
  2. Medicinski oblik 076 / y-04,
  3. Izvod iz matične knjige rođenih maloljetnika,
  4. Pasoš roditelja
  5. Uvjerenje o obaveznom medicinskom osiguranju,
  6. Izvod iz medicinskog dokumenta bebe.

U sanatorijumu se liječenje usmjerava na otklanjanje komplikacija izazvanih bolešću, kao i promjenu metabolizma ugljikohidrata. Biraju se pojedinačni programi prehrane, propisuju se odgovarajući lijekovi. Zaposlenici sanatorija pružaju trening o praćenju stanja dijabetičara, a provode se i razne sportske i rekreacijske aktivnosti.

Trenutno među sanatorijumima koji se bave liječenjem dijabetesa razlikuju se sljedeći gradovi:

Za pomoć vlade maloletnicima sa invaliditetom, pogledajte sledeći video:

Uz dijabetes bilo koje vrste, pacijenti endokrinologa trebaju skupe lijekove i različite postupke liječenja. S obzirom na nagli porast incidencije, država poduzima razne mjere podrške pacijentima. Prednosti za dijabetičare omogućavaju vam da nabavite potrebne lijekove, kao i da se podvrgnete besplatnom liječenju u dispanzeru. Nije svaki pacijent informiran o mogućnosti stjecanja socijalnog osiguranja.

Da li svi dijabetičari ispunjavaju uvjete za pogodnosti? Da li je potrebno registrirati invalidnost da bi ih primili? Razgovarajmo o tome dalje.

Prednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 1

Poseban paket medicinske podrške razvijen je za pacijente koji zavise od insulina, uključujući:

  1. Obezbeđivanje lekova za lečenje dijabetesa i njegovih posledica.
  2. Medicinski materijal za injekcije, mjerenje šećera i drugi postupci. Potrošni materijal se izračunava tako da pacijent može provesti inzulinski test najmanje 3 puta dnevno.

Pacijenti koji se sami ne mogu sami nositi s bolešću mogu se osloniti na pomoć socijalnog radnika. Njegov je zadatak opsluživati ​​pacijenta kod kuće.

Često dijabetes ovisan o insulinu dovodi do invaliditeta, pa dijabetičari tipa 1 dobivaju pravo na sve raspoložive pogodnosti za ovaj status.

Trebate li stručni savjet u vezi s tim? Opišite svoj problem i naši će pravnici uskoro kontaktirati.

Prednosti za dijabetes tipa 2

Za pacijente sa dijabetesom tipa 2 pružaju se sljedeće pogodnosti:

    Oporavak u sanatorijumima.Zdravljenici endokrinologa mogu se osloniti na socijalnu rehabilitaciju. Dakle, pacijenti dobijaju priliku da uče, mijenjaju profesionalnu orijentaciju. Uz pomoć regionalnih mjera podrške, dijabetičari tipa 2 bave se sportom i pohađaju tečajeve za poboljšanje zdravlja u sanatorijumima.Također možete dobiti ulaznicu u sanatorijum bez dodijeljenog invaliditeta.

Osim besplatnih putovanja, dijabetičare nadoknađuju i:

  • put
  • ishrana.
  • Besplatni lijekovi za liječenje komplikacija dijabetesa. Slijedeće vrste lijekova mogu se propisati pacijentu: 1. Fosfolipidi (lijekovi koji podržavaju normalno funkcioniranje jetre) .2. Pankreasna pomagala (pankreatin).

    3. Vitamini i vitaminsko-mineralni kompleksi (tablete ili otopine za injekcije).

    4. Lijekovi za obnovu oštećenih metaboličkih procesa (lijekove pojedinačno bira liječnik koji se nalazi na listi besplatnih lijekova).

    5. Trombolitički lijekovi (lijekovi za smanjenje zgrušavanja krvi) u tabletama i injekcijama.

    6. Srčani lijekovi (potrebni za normalizaciju rada srca).

    8. Sredstva za liječenje hipertenzije.

    Osim toga, pacijentima se mogu propisati i drugi lijekovi (antihistaminici, antimikrobni lijekovi itd.) Potrebni za liječenje komplikacija dijabetesa.

    Osim lijekova za snižavanje šećera, dijabetičarima se daju i dodatni lijekovi.

    Pacijenti s dijabetesom tipa 2 ne trebaju inzulin, ali ispunjavaju uvjete za glukometrom i test trakama. Broj test traka ovisi o tome koristi li pacijent inzulin ili ne:

    • za inzulin ovisan dodajte 3 test trake dnevno,
    • ako pacijent ne koristi inzulin - 1 test traka dnevno.

    Pacijentima koji koriste inzulin daju se injekcijske štrcaljke u količini koja je potrebna za dnevnu primjenu lijeka.

    Ako pogodnosti nisu korišćene tokom godine, možete se obratiti FSS. Na kraju godine morat ćete napisati izjavu i dostaviti potvrdu o neiskorištenim pogodnostima.

    Ko ispunjava uvjete za dijabetes invalidnost

    Razgovarajmo o prednostima za dijabetičare kao osobe sa invaliditetom.

    Da biste stekli status invalidnosti, morat ćete se obratiti specijalizovanom zavodu za medicinski pregled, koji je podređen Ministarstvu zdravlja. Upućivanje u biro propisuje endokrinolog. I iako dežurni ljekar nema pravo odbiti pacijentu takvu uslugu, ako iz nekog razloga to još uvijek nije učinio, pacijent može sam otići u komisiju.

    Prema opštim pravilima koje je utvrdilo Ministarstvo zdravlja, postoje 3 grupe invaliditeta koje se razlikuju u težini bolesti.

    Razmotrite ove grupe u odnosu na dijabetes.

    1. Invalidnost grupe 1 dodeljuje se pacijentima koji su zbog dijabetesa izgubili vid u potpunosti ili delimično, imali su ozbiljne lezije kardiovaskularnog sistema, pate od poremećaja nervnog sistema i imaju patologije moždane kore. Ova se kategorija pripisuje pacijentima koji su više puta zapali u komu. Također u prvu grupu uključuju bolesnike koji nisu u mogućnosti to učiniti bez pomoći medicinske sestre.
    2. Te iste komplikacije s manje izraženim znakovima omogućuju nam da pacijenta svrstavamo u 2. kategoriju invaliditeta.
    3. Kategorija 3 dodeljena je pacijentima sa umerenim ili blagim simptomima bolesti.

    Komisija zadržava odluku o dodjeli kategorije. Osnova za odluku je zdravstvena anamneza pacijenta, koja uključuje rezultate studija i druge medicinske dokumente.

    U slučaju neslaganja sa zaključkom biroa, pacijent ima pravo podnijeti žalbu pravosudnim organima na žalbu na odluku.

    Status invalidnosti omogućava dijabetičarima da primaju socijalnu naknadu za invaliditet. Naknada je u osnovi nezarađena penzija, pravila za njeno primanje i veličina isplate utvrđeni su relevantnim saveznim zakonom od 15.12.2001. N 166-FZ „O državnom penzijskom osiguranja u Ruskoj Federaciji“.

    Osnovni dio mirovine jednak je na cijelom području Ruske Federacije, ali svaka regija ima pravo naplate premije za uplate iz lokalnog proračuna.

    Preuzmite za pregled i ispis

    Savezni zakon od 15. decembra 2001. godine N 166-FZ „O državnom penzijskom obezbeđenju u Ruskoj Federaciji“

    Naknade za invalidnost

    Dijabetičari nakon primanja invaliditeta imaju pravo na opću pogodnost namijenjenu svim osobama s invaliditetom, bez obzira na razloge njihovog statusa.

    Koje mjere podrške pruža država:

    1. Mjere oporavka zdravlja.
    2. Pomoć kvalifikovanih stručnjaka.
    3. Informaciona podrška.
    4. Stvaranje uslova za socijalnu prilagodbu, pružanje obrazovanja i rada.
    5. Popusti na stambene i komunalne usluge.
    6. Dodatna novčana plaćanja.

    Prednosti za djecu s dijabetesom

    Djeca s dijagnozom dijabetesa prepoznaju se u posebnoj kategoriji bolesnika. Bolest utječe na mali organizam posebno snažno, a sa dijabetesom ovisnim o inzulinu djetetu se dijagnosticira invaliditet. Važno je da roditelji budu informisani o blagodatima države, što pomaže u smanjenju troškova liječenja i rehabilitacije bolesnog djeteta.

    Deci sa invaliditetom se daju sledeće privilegije:

    1. Besplatna karta u sanatorijum, bilo da je zdravstveni kamp sa plaćanjem putovanja do mjesta i djeteta i njegovog pratitelja.
    2. Invalidska penzija.
    3. Posebni uslovi za polaganje ispita, pomoć pri prijemu u obrazovnu ustanovu.
    4. Pravo na podvrgavanje dijagnostici i liječenju u stranoj klinici.
    5. Izuzeće od vojne dužnosti.
    6. Otkazivanje poreza.

    Roditelji bolesnog djeteta mlađeg od 14 godina primaju novčane isplate u visini prosječne zarade.

    Roditelji ili staratelji deteta imaju pravo da skrate radno vreme i dobiju dodatne slobodne dane. Starosna penzija za ove osobe obezbjeđuje se prije roka.

    Kako doći do lijekova

    Recept za besplatne lijekove propisuje endokrinolog.

    Da bi dobio recept, pacijent mora čekati rezultate svih testova potrebnih za postavljanje tačne dijagnoze.Na osnovu studija liječnik sastavlja raspored lijekova, određuje dozu.

    U državnoj apoteci pacijentu se daju lijekovi strogo u količinama propisanim na recept.

    U pravilu ima dovoljno lijeka za mjesec dana ili više, nakon čega pacijent opet mora potražiti liječnika.

    Endokrinolog nema pravo odbiti napisati recept ako pacijent ima dijagnozu dijabetesa na kartici. Ako se to ipak dogodilo, trebate kontaktirati glavnog liječnika klinike ili specijaliste zdravstvenog odjela.

    Pravo na druge oblike podrške, bilo da se radi o lijekovima ili opremi za mjerenje nivoa šećera, ostaje na pacijentu endokrinologa. Te mjere imaju zakonske osnove u obliku Dekreta Vlade Ruske Federacije od 30. jula 94. br. 890 i dopisa Ministarstva zdravlja br. 489-pr.

    Navedeni zakonski akti uspostavljaju zdravstvene ustanove za opskrbu potrebnih pacijenata lijekovima i medicinskim proizvodima.

    Preuzmite za pregled i ispis

    Uredba Vlade Ruske Federacije od 30. jula 94. br. 890

    Dopis Ministarstva zdravlja od 3. decembra 2006. godine N 489-BC

    Odbijanje pogodnosti

    Pretpostavlja se da u slučaju odbijanja punog socijalnog osiguranja pacijenti koji boluju od dijabetesa dobijaju pravo na novčanu potporu države. Konkretno, govorimo o materijalnoj nadoknadi neiskorištenih bonova u sanatorijumu.

    U praksi iznos plaćanja ne ide u usporedbi s troškovima odmora, tako da je odbiti beneficije samo u izuzetnim slučajevima. Na primjer, kada putovanje nije moguće.

    Opisali smo tipične načine rješavanja pravnih pitanja, ali svaki je slučaj jedinstven i zahtijeva pojedinačnu pravnu pomoć.

    Za brzo rješenje vašeg problema, preporučujemo da se obratite kvalificirani pravnici naše stranice.

    2018 se mijenja

    U 2018. godini ne planiraju se nikakve promjene u postupku pružanja pogodnosti dijabetičarima.

    Naši stručnjaci prate sve izmjene zakona kako bi vam pružili pouzdane informacije.

    Pretplatite se na naše nadogradnje!

    Prednosti za dijabetičare

    Bolest poput dijabetesa danas je postala toliko raširena da je nazivaju bolešću 21. stoljeća. To je zbog sjedilačkog načina života, loše prehrane, konzumiranja previše masne i slatke hrane - sve to postaje uzrok pojave nepovratnih promjena u ljudskom tijelu.

    I odraslima i djeci koja imaju dijabetes i žive na teritoriju Rusije, pruža se državna podrška u obliku besplatnih lijekova za liječenje i održavanje tijela u normi. Uz komplikaciju bolesti, koja je praćena oštećenjem unutrašnjih organa, dijabetičarima se dodeljuje invalidnost prve, druge ili treće grupe.

    Odluku o priznanju invalidnosti donosi posebna medicinska komisija, ona uključuje liječnike različitih specijalizacija koje su izravno povezane sa liječenjem dijabetesa. Deca sa invaliditetom, bez obzira na dodeljenu grupu, dobijaju besplatne lekove, takođe možete očekivati ​​da će od države dobiti puni socijalni paket.

    Vrste invalidnosti s dijabetesom

    Najčešće se dijabetes tipa 1 otkrije kod djece, ovaj je oblik bolesti mnogo lakši. U vezi s tim, invalidnost im se dodjeljuje bez navođenja određene grupe. U međuvremenu, ostaju sve vrste socijalne pomoći za djecu oboljelu od dijabetesa propisane zakonom.

    Prema zakonima Ruske Federacije, djeca s poteškoćama s dijabetesom tipa 1 imaju pravo na besplatne lijekove i cjelokupan socijalni paket od državnih vlasti.

    Kada bolest napreduje, stručna medicinska komisija daje pravo da preispita odluku i dodijeli grupu invaliditeta koja odgovara zdravstvenom stanju djeteta.

    Kompliciranim dijabetičarima dodjeljuje se prva, druga ili treća skupina s invaliditetom na temelju medicinskih pokazatelja, rezultata ispitivanja i povijesti pacijenta.

    1. Treća grupa je dana za otkrivanje dijabetičnih lezija unutrašnjih organa, ali dijabetičar ostaje u stanju da radi,
    2. Druga se grupa dodjeljuje ako se dijabetes više ne liječi, dok pacijent redovito ima dekompenzaciju, tj.
    3. Najteža prva grupa se daje ako dijabetičar ima ireverzibilne promjene u tijelu u obliku oštećenja fundusa, bubrega, donjih ekstremiteta i drugih poremećaja. U pravilu, svi ti slučajevi brzog razvoja šećerne bolesti postaju uzrok razvoja bubrežne insuficijencije, moždanog udara, gubitka vidne funkcije i drugih ozbiljnih bolesti.

    Prava dijabetičara bilo koje dobi

    Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke

    Kada se utvrdi dijabetes, pacijent, bez obzira na starosnu dob, automatski tvrdi da je onemogućen, prema odgovarajućem nalogu Ministarstva zdravlja Rusije.

    Uz prisustvo širokog spektra bolesti koje se razvijaju zbog dijabetesa, u skladu s tim daje se velika lista prednosti. Izvesne su prednosti ako osoba ima prvi ili drugi tip dijabetesa, a nije važno koja je skupina invaliditeta pacijent.

    Konkretno, dijabetičari imaju sljedeća prava:

    • Ako su vam liječnici propisali recept za lijekove, dijabetičar može otići u bilo koju ljekarnu gdje će se lijekovi besplatno davati.
    • Svake godine pacijent ima pravo na besplatno liječenje u odmaralištu, a put do mjesta terapije i nazad plaća i država.
    • Ako dijabetičar nema mogućnost samostalne njege, država mu u potpunosti osigurava potrebne sadržaje za kućnu udobnost.
    • Na osnovu koje je skupine invalidnosti dodijeljena pacijentu, izračunava se visina mjesečne isplate penzija.
    • U slučaju dijabetesa prvog i drugog tipa, dijabetičar se može izuzeti iz vojne službe na osnovu dostavljenih dokumenata i zaključka ljekarske komisije. Vojna služba takvom pacijentu automatski postaje kontraindicirana zbog zdravstvenih razloga.
    • Pri izdavanju odgovarajućih dokumenata, dijabetičari plaćaju račune za komunalije po povlaštenim uvjetima, iznos se može smanjiti na 50 posto ukupnih troškova.

    Gore navedeni uvjeti uglavnom se primjenjuju na ljude s drugim bolestima. Postoje i određene pogodnosti za osobe s dijabetesom tipa 1 i 2, koje su, zbog prirode bolesti, jedinstvene za dijabetičare.

    1. Pacijentu je data besplatna prilika da se bavi fizičkim odgojem i određenim sportovima.
    2. Dijabetičarima u bilo kojem gradu osiguravaju se testne trake za glukometre u količini koju osiguravaju socijalne vlasti. Ako se testne trake odbiju, obratite se lokalnom odjelu Ministarstva zdravlja.
    3. Ako postoje odgovarajuće indikacije, ljekari imaju pravo na naknadni prekid trudnoće ako žena ima dijabetes.
    4. Nakon rođenja bebe, dijabetična majka može ostati u porodilištu tri dana duže od propisanog vremena.

    Kod žena oboljelih od dijabetesa razdoblje dekreta se produžava za 16 dana.

    Koje su prednosti za dijete sa dijabetes melitusom?

    Prema važećem zakonodavstvu, ruski zakon predviđa sledeće pogodnosti za decu koja imaju dijabetes:

    • Dijete oboljelo od dijabetesa ima pravo jednom godišnje posjetiti i besplatno se liječiti na teritoriji specijaliziranih odmarališta. Država plaća ne samo pružanje medicinskih usluga, već i boravak u sanatorijumu.Obuhvaćeno je pravo na dijete i njegove roditelje na besplatno putovanje tamo i nazad.
    • Takođe, dijabetičari imaju pravo na uputnice za lečenje u inostranstvu.
    • Za liječenje djeteta oboljelog od dijabetičara, roditelji imaju pravo na besplatan glukometr za mjerenje šećera u krvi kod kuće. Također omogućuje isporuku test traka za uređaj, posebne olovke za špriceve.
    • Roditelji mogu dobiti dijete bez invaliditeta za liječenje dijabetesa. Posebno, država osigurava besplatni inzulin u obliku rastvora ili suspenzija za intravensku ili subkutanu primjenu. Također bi trebalo primiti Acarbose, Glycvidon, Metformin, Repaglinide i druge lijekove.
    • Izdaju se besplatne špriceve za injekcije, dijagnostički alati, etilni alkohol, čija količina ne prelazi 100 mg mjesečno.
    • Također, dijete s dijabetesom ima pravo slobodno putovati u bilo koji grad ili prigradski prijevoz.

    U 2018. godini važeće zakonodavstvo predviđa primanje novčane naknade ako pacijent odbije primiti besplatne lijekove. Sredstva se prenose na navedeni bankovni račun.

    Važno je shvatiti da je novčana nadoknada vrlo niska i da ne pokriva sve potrebne troškove kupovine potrebnih lijekova za liječenje dijabetesa.

    Tako danas vladine agencije čine sve kako bi ublažile stanje djece oboljele od dijabetesa, i prve i druge vrste bolesti.

    Da biste stekli pravo na korištenje paketa socijalne pomoći, morate se obratiti posebnim vlastima, prikupiti potrebne dokumente i proći postupak prijave za naknade.

    Kako dobiti socijalni paket od vladinih agencija

    Prije svega, potrebno je proći pregled kod dežurnog ljekara u klinici u mjestu prebivališta ili se obratiti drugom medicinskom centru kako biste dobili potvrdu. U dokumentu se navodi da dijete ima prvu ili drugu vrstu dijabetesa.

    Da bi se podvrglo liječničkom pregledu ako dijete ima šećernu bolest, predviđa se i karakteristika iz mjesta studija - škola, sveučilište, tehnička škola ili druga obrazovna ustanova.

    Takođe biste trebali pripremiti ovjerenu kopiju potvrde ili diplome ako dijete ima te dokumente.

    Nadalje, potrebna je priprema sljedećih vrsta dokumenata:

    1. Izjave roditelja, zakonskih zastupnika djeteta dijabetičara mlađih od 14 godina. Starija deca dokument ispunjavaju samostalno, bez učešća roditelja.
    2. Opći pasoš majke ili oca deteta i izvod iz matične knjige rođenih maloletnog pacijenta.
    3. Potvrde s klinike u mjestu prebivališta s rezultatima pregleda, fotografijama, izvodima iz bolnica i drugim priloženim dokazima da je dijete bolesno od dijabetesa.
    4. Uputstva lekara, sastavljena u obliku br. 088 / y-06.
    5. Potvrde o invalidnosti koje navode grupu za dijabetes melitus tipa 2.

    Kopije radne knjižice majke ili oca djeteta, koje treba ovjeriti šef odjeljenja za osoblje organizacije u mjestu rada roditelja.

    Koja prava ima dijete s dijabetesom?

    Preferencijalni uslovi za dijete počinju djelovati odmah čim ljekar dijagnosticira dijabetes. To se može dogoditi čak i odmah po rođenju bebe, u tom slučaju je dijete u bolnici tri dana duže od zdrave djece.

    Prema zakonu, djeca s dijabetesom imaju pravo ići u vrtić bez čekanja u redu. S tim u vezi, roditelji bi se trebali pravovremeno obratiti socijalnim vlastima ili predškolskoj ustanovi, tako da djetetu daju slobodan prostor, bez obzira na to koji je red formiran.

    Djetetu oboljelom od dijabetesa besplatni su lijekovi, inzulin, glukometri, test trake.Lijekove možete dobiti u ljekarnama bilo kojeg grada na teritoriji Rusije, za to su izdvojena posebna sredstva iz budžeta države.

    Deci sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 takođe se daju preferencijalni uslovi tokom treninga:

    • Dijete je potpuno oslobođeno polaganja školskih ispita. Procjena u potvrdi učenika se izvodi na osnovu trenutnih ocjena tijekom školske godine.
    • Dijete se prilikom prijema u srednje ili više obrazovne ustanove oslobađa od prijemnih ispita. Zbog toga, na univerzitetima i fakultetima predstavnici obrazovnih ustanova legalno pružaju djeci oboljeloj od dijabetesa besplatna mjesta u budžetu.
    • U slučaju da dijete s dijabetesom položi prijemne ispite, bodovi dobiveni na rezultatima testa nemaju utjecaja na raspodjelu mjesta u obrazovnoj ustanovi.
    • Za vrijeme polaganja intermedijarnih testova u okviru visokoškolske ustanove, dijabetičar ima pravo povećati pripremni rok za usmeni odgovor ili za rješavanje pismenog zadatka.
    • Ako dijete studira kod kuće, država će nadoknaditi sve troškove školovanja.

    Djeca s invaliditetom s dijabetesom imaju pravo na mirovinski doprinos. Visina penzije utvrđuje se na osnovu važećeg zakonodavstva u oblasti socijalnih davanja i naknada.

    Porodice sa dijabetičnim djetetom imaju prvo pravo na pribavljanje zemljišta kako bi započele pojedinačnu izgradnju stanova. Vodite podružnicu i seosku kuću. Ako je dijete siroče, može bez problema dobiti smještaj nakon što napuni 18 godina.

    Roditelji djeteta sa invaliditetom, ako je potrebno, mogu zatražiti četiri dodatna slobodna dana jednom mjesečno u mjestu rada. Uključujući majka ili otac imaju pravo na dodatni neplaćeni dopust u trajanju do dvije sedmice. Takvi zaposleni ne mogu biti otpušteni odlukom uprave u skladu sa važećim zakonom.

    Svako pravo navedeno u ovom članku propisano je na zakonodavnoj razini. Potpune informacije o naknadama mogu se dobiti u saveznom zakonu, koji je nazvan "o socijalnoj podršci za osobe s invaliditetom u Ruskoj Federaciji". Posebne pogodnosti za djecu koja imaju dijabetes mogu se naći u relevantnom zakonskom aktu.

    Videozapis u ovom članku detaljno opisuje pogodnosti koje se daju za svu djecu s invaliditetom.

    Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke

    Svake godine svjetska statistika potvrđuje da se broj oboljelih od dijabetesa neprestano povećava. Rusija je na četvrtom mjestu u svijetu po broju oboljelih od ove bolesti (8,5 miliona ljudi). A među njima se sve više pronalaze i djeca. U takvim okolnostima država ne može biti neaktivna i dodjeljuje posebne pogodnosti dijabetičarima, koje se razlikuju ovisno o vrsti bolesti i prisustvu djetetovog invaliditeta, ali uglavnom uspostavljaju jednaka prava za sve osobe mlađe od punoljetnosti.

    Dječija prava za dijabetes tipa 1

    Ako mladi pacijent ima dijabetes tipa 1, tada mu liječnik mora propisati povoljne lijekove za dijabetičare. Prvi (inzulin ovisan) oblik bolesti karakterizira nedovoljna proizvodnja inzulina u tijelu, što dovodi do značajnog povećanja glukoze u krvi. U tom se slučaju pacijentu dodjeljuje invaliditet bez broja, koji se s vremenom može otkazati ili ponovo preusmjeriti u određenu skupinu u skladu s težinom komplikacija. Budući da se bolest tipa 1 smatra najopasnijom, država sa svoje strane pruža maksimalnu korist za dijabetičare. Dakle, na osnovu Standarda, odobrenog naredbom Ministarstva zdravlja od 11. septembra 2007. godine, djeci koja ovise o insulinu dobijaju se besplatno:

    1. Potrošni materijal kao što su pripravci inzulina, špricevi i igle.
    2. Test test traka po stopi od 730 komada godišnje.

    U nekim gradovima na regionalnoj razini provode se dodatne mjere za pružanje socijalne pomoći djeci s dijabetesom. Među njima su:

    1. Izdavanje besplatnog glukometra.
    2. Hospitalizacija uz odgovarajući ljekarski pregled u slučaju nužde.
    3. Godišnje plaćeni izleti u sanatorijum sa roditeljima.
    4. Njega bolesnika koju pruža socijalni radnik (u teškim uvjetima).

    Važno! Ako dijete sa šećernom bolešću ovisnom o insulinu razvije komplikacije, tada mu se pruža mogućnost da nabavi skupe lijekove koji nisu uključeni u opću listu besplatnih lijekova. Takva sredstva mogu se dati samo na recept.

    Dječija prava za dijabetes tipa 2

    Drugi (dijabetes koji nije ovisan o insulinu) rjeđa je u djece nego o inzulinu i obično je povezan s genetskim faktorom. Ovim oblikom bolesti pacijent ima pad osjetljivosti tjelesnih stanica na inzulin zbog čega dolazi do prekida u metabolizmu ugljikohidrata i, kao rezultat toga, povišava se šećer u krvi. Takva bolest zahtijeva sistematsku primjenu posebnih medicinskih sredstava. Stoga država osigurava posebne pogodnosti za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2, koje se moraju osigurati u skladu sa Standardom odobrenim naredbom Ministarstva zdravlja od 11. rujna 2007.:

    1. Besplatni hipoglikemijski lijekovi (lijekovi usmjereni na smanjenje glukoze u tijelu). Doziranje određuje lekar, koji mjesec dana izda recept.
    2. Prednosti za sve dijabetičare tipa 2 uključuju izdavanje besplatnih test traka (180 godišnje). Izdavanje brojila u ovom slučaju nije predviđeno zakonom.

    U nekim gradovima na regionalnoj razini vladine agencije pružaju dodatnu podršku djeci s dijabetesom tipa 2. Dakle, roditelji bolesnog djeteta imaju priliku podnijeti zahtjev za besplatnu kartu za rekreacijske aktivnosti u sanatorijskim i rekreacijskim centrima (uključujući kartu za prateću osobu).

    Kada se invalidnost dodjeljuje djeci sa šećernom bolešću

    Prednosti za pacijente s dijabetesom mogu se proširiti utvrđivanjem invaliditeta. Zakonodavstvo Ruske Federacije daje takvo pravo svu djecu koja imaju nepravilno funkcioniranje endokrinih žlijezda. Ako dijete ima bolest s očiglednim komplikacijama koje narušavaju rad unutrašnjih organa, mora proći poseban ljekarski pregled. Upućivanje na događaj izdaje lekar. Prema rezultatima ovog postupka, pacijentu se može dodijeliti invalidnost I, II ili III grupe, koja se mora potvrđivati ​​svake godine.

    Međutim, zakonodavstvo predviđa slučajeve u kojima trajna invalidnost:

    1. Kod težih oblika demencije, sljepoće, posljednje faze karcinoma tumora, nepovratnih srčanih bolesti.

    2. U nedostatku poboljšanja pacijenta nakon dužeg liječenja.

    Invalidska grupa I svrstan u kategoriju dijabetičara kod kojih bolest prate najteži poremećaji, poput:

    Naglo pogoršanje ili potpuni gubitak vida

    Kršenje mentalnog ponašanja

    Zatajenje srca i bubrega

    Neispravan mozak

    Oštećenje motora i paraliza

    Sindrom dijabetičkog stopala

    II. Grupa invalidnosti Utvrđuje se u slučajevima kada su oštećenja poput:

    Oštećenje nervnog sistema

    Uništavanje krvnih sudova

    · Smanjena mentalna aktivnost

    Invalidnost III grupe pripisuju djeci koja imaju manje zdravstvene komplikacije koje zahtijevaju djelomičnu ili potpunu njegu. Može se izdati privremeno dok se podvrgava treningu vezanom za fizičku aktivnost.Kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, dodjeljivanje statusa invalidnoj osobi III grupe nije neuobičajeno: ovo je prikladno kada imaju manje oštećenje vida i mokrenje.

    Prava djece s dijabetesom sa dijabetesom

    Koristi za dijete sa dijabetes melitusom su prilično raznolike i jasno su naznačene u Federalnom zakonu "O socijalnoj zaštiti invalida Ruske Federacije". Među njima su:

    1. Pružanje lijekova i usluga javnim zdravstvenim ustanovama bez naknade. Pacijent posebno stječe pravo da mu izdaje otopine inzulina i lijekove poput Repaglinida, Akarboze, Metformina i drugih.
    2. Pravo na godišnju besplatnu posjetu lječilištu ili lječilištu. Dijete koje ima invaliditet u pratnji također ima povlaštenu kartu. Uz to, država oslobađa pacijenta i njegovog suputnika od boravišne naknade i plaća im putovanje na obje strane.
    3. Ako je dijete s dijabetesom siroče, tada mu je dana prednost da dobije dom nakon što navrši 18 godina.
    4. Prednosti za dijabetes melitus kod djece uključuju pravo na naknadu od države koja su utrošena na kućno obrazovanje invalidne osobe.

    Drugi zakoni određuju da:

    5. Dijabetičari imaju pravo na novčanu isplatu u obliku penzije, čiji je iznos jednak tri minimalne plaće. Jedan od roditelja ili službeni staratelj ima pravo podnijeti zahtjev za penziju.

    6. Prednosti svu djecu s invaliditetom koja imaju dijabetes uključuju mogućnost upućivanja malog pacijenta na liječenje u inostranstvo.

    7. Djeca sa poteškoćama u razvoju imaju pravo na skretanje sa mjesta u vrtiću, medicinskim i zdravstvenim ustanovama (Uredba predsjednika br. 1157 od 2.10.92.). Nakon prijema u školu, takve pogodnosti se ne pružaju.

    8. Ako pacijent otkriva fizička ili mentalna odstupanja, njegovi roditelji su oslobođeni plaćanja uzdržavanja djeteta u predškolskim organizacijama.

    9. Postoji mogućnost preferencijalnog ulaska u srednju specijalnu i visoku obrazovnu ustanovu.

    10. Djeca ometena u razvoju mogu biti oslobođena polaganja osnovnog državnog ispita (USE) nakon 9. razreda i Jedinstvenog državnog ispita (USE) nakon 11. razreda. Umjesto toga, oni prolaze Državni završni ispit (HSE).

    11. Tokom polaganja ispita za prijem na univerzitet podnositeljima dijabetičara se daje više vremena za pismeni zadatak i za pripremu odgovora.

    Prednosti za roditelje dece sa smetnjama u razvoju sa dijabetesom

    Prema normama federalnog zakona „O socijalnoj zaštiti osoba s invaliditetom Ruske Federacije“, kao i članovima propisanim u Kodeksu zakona o radu, roditelji djece sa invaliditetom imaju pravo na dodatna prava:

    1. Porodica bolesnog djeteta ima popust od najmanje 50% na komunalne račune i troškove stanovanja.

    2. Roditelji djece s dijabetesom mogu dobiti zemljište za smještaj i ljetnju kuću.

    3. Jedan od roditelja koji radi radi ima pravo na uzimanje 4 izvanredna slobodna dana svakog mjeseca.

    4. Zaposlenom koji ima dijete sa invaliditetom se daje mogućnost vanrednog neplaćenog odmora do 14 dana.

    5. Poslodavcu je zabranjeno imenovati zaposlene koji imaju dijete s invaliditetom za rad prekovremeno.

    6. Svakog mjeseca roditelji bolesne djece ostvaruju pravo na umanjenje poreza na dohodak u visini tri minimalne plaće.

    7. Poslodavcima je zabranjeno otpuštanje radnika sa decom sa invaliditetom u njihovoj nezi.

    8. Roditelji s invaliditetom koji rade s invaliditetom i pružaju brigu o djetetu s invaliditetom primaju mjesečno 60% minimalne plaće.

    Neophodne mjere za ostvarivanje pogodnosti

    Da bi se postigla određena korist od dijabetesa potrebni su različiti paketi dokumenata. Ako je nakon prolaska liječničkog pregleda dijete prepoznato kao invalid, važno je da se ovaj status utvrdi na službenom papiru. Za to je potrebno pripremiti sve tražene dokumente i dostaviti ih posebnoj komisiji. Nakon provjere dostavljenih podataka, članovi komisije vode razgovor s roditeljem i djetetom i donose svoju odluku o pruženoj grupi s invaliditetom. Potrebna dokumentacija:

    • izvod iz anamneze sa priloženim rezultatima pregleda
    • SNILS
    • kopija putovnice (kopija rodnog lista do 14 godina)
    • medicinska politika
    • uputnica liječnika
    • izjava roditelja

    Da bi se postiglo ono što bi trebalo biti pacijentu oboljelom od dijabetesa (besplatni lijekovi, zalihe i uređaji), djeca sa ili bez invaliditeta moraju se zakazati kod endokrinologa. Vođen rezultatima testova, specijalist određuje potrebnu dozu lijekova i propisuje. Ubuduće roditelji ovaj dokument prezentiraju u državnoj apoteci, nakon čega im se daju besplatni lijekovi tačno u iznosu koji odredi liječnik. U pravilu je takav recept osmišljen na mjesec dana i nakon njegovog isteka pacijent je prisiljen ponovo zakazati sastanak s liječnikom.

    Država pruža niz pogodnosti za roditelje djece s dijabetesom

    Da biste podnijeli zahtjev za invalidsku penziju, morate se prijaviti u PIO Ruske Federacije s određenim setom dokumenata. Rok za razmatranje aplikacije i registracije podataka je do 10 dana. Isplate penzija započet će sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Važno je pružiti dokumente kao što su:

    • prijava za sredstva
    • pasoš roditelja
    • kopija putovnice djeteta (kopija rodnog lista do 14 godina)
    • potvrdu o invalidnosti
    • SNILS

    Da bi dijabetična djeca ostvarila svoju priliku da se liječe u kući za odmor ili sanatorijuma, roditelji bi trebali pripremiti sljedeću dokumentaciju i dostaviti je Fondu socijalnog osiguranja Ruske Federacije:

    • aplikacija za vaučer
    • kopija pratećeg pasoša
    • kopija putovnice djeteta (kopija rodnog lista do 14 godina)
    • potvrdu o invalidnosti
    • kopija SNILS-a
    • ljekara o potrebi liječenja u sanatorijumu

    Važno! Pacijent ima pravo odbiti ovu socijalnu naknadu i dobiti naknadu u obliku gotovine. No, veličina takve isplate bit će mnogo puta manja od stvarnih troškova dozvole.

    Da biste ostvarili pogodnosti za liječenje u inostranstvu, morate se obratiti komisiji Ministarstva zdravlja Ruske Federacije koja se bavi izborom djece koja su upućena na hospitalizaciju u inostranstvo. Za to je važno prikupiti dokumente kao što su:

    • detaljan izvod iz anamneze koji sadrži detaljne podatke o lečenju deteta i njegovom pregledu (na ruskom i engleskom jeziku)
    • zaključak medicinske ustanove čelne države o potrebi slanja pacijenta na liječenje u stranu zemlju
    • garantno pismo kojim se potvrđuje plaćanje od strane države na lečenju

    Život dijabetične djece različit je od života normalnog djeteta: ispunjen je stalnim injekcijama, lijekovima, bolnicama i bolima. Danas država poduzima mnoge mjere kako bi olakšala liječenje malih pacijenata. Važno je da se roditelji staraju o naknadama koje im se pružaju na vrijeme, pripreme potrebnu dokumentaciju i kontaktiraju nadležne organe. I, možda, posjetom sanatorijumu ili primanju besplatnih lijekova, bolesno dijete će na trenutak postati sretnije i zaboraviti na svoju bolest.

    Pogledajte video: POSLE RUCKA - Depresija i promene raspolozenja ubice modernog doba - (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar