GALVUS MET - upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

U ljekarničkoj mreži lijek se nudi u obliku obloženih tableta, a svaka od njih sadrži dva aktivna sastojka: 50 mg vildagliptina i 500, 850 ili 1000 mg metformina. Kao punila se koriste magnezijum stearat, hidroproza, hipromeloza, talk, titanijum dioksid, makrogol 4000 i gvožđe oksid.

Svaki blister sadrži 10 tableta. Ploče su upakovane u kutije od 3 komada, za svako pakovanje Galvus Met ima upute.

Kada se lijek propiše za liječenje, Galvus Met, tada se lijek uzima oralno, a potrebno je piti lijek s puno vode. Dozu za svakog pacijenta liječnik odabire pojedinačno. U ovom slučaju potrebno je uzeti u obzir činjenicu da maksimalna doza lijeka ne smije biti veća od 100 mg.

Na početku terapije ovim lijekom doza se propisuje uzimajući u obzir prethodno uzete Vildagliptin i Metformin. Da bi se negativni aspekti probavnog sistema uklonili tokom liječenja, ovaj lijek se mora uzimati s hranom.

Ako liječenje Vildagliptinom ne daje željeni rezultat, u tom slučaju se Galvus Met može propisati kao sredstvo terapije. Na početku tečaja terapije potrebno je uzimati dozu od 50 mg 2 puta dnevno. Nakon kratkog vremena, količina lijekova može se povećati da bi se postigao jači učinak.

Ako liječenje Metforminom nije omogućilo postizanje dobrog rezultata, tada se propisana doza uzima u obzir kada je Glavus Met uključen u režim liječenja. Doziranje ovog lijeka u odnosu na Metoformin može biti 50 mg, 500 mg, 50 mg / 850 mg ili 50 mg / 1000 mg.

Doza lijeka mora se podijeliti u 2 doze. Ako su Vildagliptin i Metformin u obliku tableta odabrani kao glavno sredstvo terapije, tada se dodatno propisuje Galvus Met koji se mora uzimati u količini od 50 mg dnevno.

Liječenje ovim sredstvom ne bi trebalo davati onim pacijentima koji imaju oslabljenu bubrežnu funkciju, naročito bubrežno zatajenje. Ova kontraindikacija nastaje zbog činjenice da se aktivni spoj ovog lijeka izlučuje iz tijela pomoću bubrega. S godinama njihova funkcija kod ljudi postepeno opada. To se obično događa kod pacijenata koji su prešli starosnu granicu od 65 godina.

Pacijentima u ovoj dobi propisan je Galvus Met u minimalnoj dozi, a imenovanje ovog lijeka može se izvršiti nakon što su primljene potvrde da bubrezi u pacijenta rade normalno. Tokom liječenja liječnik treba redovno pratiti njihovo funkcioniranje.

Tablete, 50 mg 500 mg: ovalne, sa pošećenim ivicama, filmom obložene, svijetložute boje sa blagim ružičastim tonom. NVR oznaka je na jednoj strani, a LLO na drugoj.

Tablete, 50 mg 850 mg: ovalne, sa pošećenim ivicama, filmom obložene žutom bojom sa sivkastim tonom. S jedne strane je oznaka "NVR", s druge - "SEH".

Tablete, 50 mg 1000 mg: ovalne, sa pošećenim ivicama, filmom obložene, tamno žute boje sa sivkastim tonom. Na jednoj je strani oznaka „NVR“, a na drugoj „FLO“.

Postoje li vrste hipoglikemijskih uzročnika?

Do danas, farmaceutsko tržište uključuje takve lijekove, Galvus i Galvus met. Glavna razlika Galvusmeta je ta što se sastoji od dvije aktivne komponente odjednom - metformina i vildagliptina.

Proizvođač tableta je njemačka farmakološka kompanija Novartis Pharma Production GmbH. Osim toga, u ljekarnama možete pronaći slične proizvode švicarske izrade.

Lijek je dostupan isključivo u obliku tableta.

Opis lijeka u službenim uputama znači da je INN Galvus vildagliptin, a INN Galvus met je vildagliptin metformin.

Prije nego što uzmete Galvus Met, vrijedno je obratiti pažnju na postojeće doze takvog lijeka:

  • Galvus je upoznao 50 500 tableta tableta
  • Galvus je sreo 50 tableta u formulacijama tableta,
  • Galvus Met 50 tablet tableta.

Dakle, prva znamenka označava broj miligrama aktivne komponente vildagliptina, druga označava nivo metformin hidroklorida.

Ovisno o sastavu tableta i njihovoj dozi, postavlja se cijena ovog lijeka. Prosječna cijena Galvus meth 50 mg / 500 mg otprilike je tisuću i pol tisuća rubalja za trideset tableta. Osim toga, možete kupiti lijek i 60 komada po pakovanju.

Upotreba u djetinjstvu

Kontraindikacija: dob do 18 godina (efikasnost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene).

Nema iskustva s uzimanjem pilula kod pacijenata mlađih od osamnaest godina, stoga se ne preporučuje uključivanje u terapiju.

Osobe starije od 65 godina ne trebaju posebno prilagođavanje doze i režim primjene ovog lijeka, ali prije upotrebe potrebno je posavjetovati se s endokrinologom, redovito nadzirati jetru i bubrege te nadzirati razinu glukoze u krvi.

Za pacijente mlađe od 18 godina Galvus je kontraindiciran.

U trudnica i dojilja

Primjena Galvus Met 50/1000 mg kontraindicirana je tijekom trudnoće, jer nema dovoljno podataka o upotrebi ovog lijeka u ovom periodu.

Ako je metabolizam glukoze u tijelu narušen, tada trudnica može imati povećan rizik za razvoj urođenih anomalija, smrtnosti i učestalosti neonatalnih bolesti. U tom slučaju treba uzimati monoterapiju inzulinom za normalizaciju glukoze.

Upotreba lijeka je kontraindicirana kod dojilja, jer nije poznato da li se komponente lijeka (vildagliptin i metformin) izlučuju u majčino mlijeko.

Trudnoća i dojenje

Eksperimenti na trudničkim životinjama, kojima su primijenjene doze vildagliptina 200 puta veće od normalnih, pokazali su da lijek ne narušava razvoj embriona i nema teratogeni učinak. Upotreba Galvus Meta u dozi od 1/10 pokazala je sličan rezultat.

U eksperimentalnim studijama na životinjama koje su koristile vildagliptin u dozama 200 puta većim od preporučenih, lek nije uzrokovao kršenje ranog razvoja embrija i nije pokazao teratogeni efekat. Kada se koristi vildagliptin u kombinaciji sa metforminom u omjeru 1:10, teratogeni učinak takođe nije otkriven.

Budući da nema dovoljno podataka o upotrebi lijeka Galvus Met u trudnica, primjena lijeka tijekom trudnoće kontraindicirana je.

Eksperimentalne studije pokazuju da minimalna doza lijeka ne utiče negativno na razvoj embrija. Nisu pronađeni znakovi oslabljene plodnosti žena.

Detaljnije studije još nisu provedene, dakle, ne rizikujući ponovo zdravlje majke i bebe. Važno je zapamtiti da ako dođe do kršenja metabolizma šećera u krvi, postoji rizik od urođenih abnormalnosti fetusa, a povećava se i rizik od smrtnosti i neonatalne smrtnosti.

Galvus tokom trudnoće / dojenja nije propisan.

Preporuke za skladištenje i cijena lijekova

Prema uputama, Galvus Met je prikladan za upotrebu u roku od 18 mjeseci od datuma puštanja, uz pravilno skladištenje. Lijek s istekom roka trajanja mora se odložiti. Mračno i suho mjesto, nedostupno dječjoj pažnji, pogodno je za čuvanje, s temperaturnim uvjetima do 30 ° C.

Pušta se lijek na recept. Doziranje lijeka Galvus Met određuje cijenu:

  1. 50/500 mg - prosječno 1457 rubalja,
  2. 50/850 mg - prosječno 1469 rubalja,
  3. 50/1000 mg - prosječno 1465 rubalja.

Ni jednom svakodnevnom uporabom nisu svi dijabetičari zadovoljni tim troškovima, većinom žalbe penzionera s minimalnim primanjima. Međutim, proizvodi švicarske kompanije Novartis Pharma uvijek se odlikuju besprijekornom kvalitetom, a ne spadaju u proračunski segment hipoglikemijskih sredstava.

Doziranje tableta Galvus

Standardna doza Galvusa kao monoterapija ili u kombinaciji s metforminom, tiazolindionima ili inzulinom - 2 puta dnevno, 50 mg, ujutro i navečer, bez obzira na unos hrane. Ako je pacijentu propisana doza od 1 tablete 50 mg dnevno, tada ga mora uzimati ujutro.

Vildagliptin - aktivna supstanca lijeka za dijabetes Galvus - izlučuje se bubrezima, ali u obliku neaktivnih metabolita. Zbog toga u početnoj fazi bubrežnog zatajenja ne treba mijenjati dozu lijeka.

Ako postoje ozbiljna kršenja funkcije jetre (ALT ili AST enzimi 2,5 puta veći od gornje granice normale), tada se Galvus mora propisati s oprezom. Ako pacijent razvije žuticu ili se pojave druge tegobe na jetri, terapiju vildagliptinom treba odmah prekinuti.

Za dijabetičare starije od 65 godina - doza Galvusa se ne mijenja ako nema pridružene patologije. Nema podataka o upotrebi ovog lijeka za dijabetes kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Zbog toga se ne preporučuje njegovo propisivanje pacijentima ove starosne grupe.

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju

Učinak vildagliptina za snižavanje šećera

Učinak vildagliptina na snižavanje šećera proučavan je u grupi od 354 pacijenta. Pokazalo se da je monoterapija galvusom u roku od 24 tjedna dovela do značajnog smanjenja glukoze u krvi kod onih pacijenata koji prethodno nisu liječili dijabetes tipa 2. Njihov indeks glikoziranog hemoglobina smanjen je za 0,4-0,8%, a u grupi sa placebom - za 0,1%.

Indikacije za upotrebu

Upotrebu i propisivanje lijeka treba provesti lekar. Samo će medicinski stručnjak moći ispravno odabrati dozu hipoglikemijskog lijeka, ovisno o stanju patologije.

Prilikom uzimanja lijekova treba obratiti pažnju na dobrobit i redovno pratiti nivo šećera u krvi. Pravilno odabrana doza po pravilu nema negativan uticaj na pacijentovo telo.

Upotreba lijeka nastaje oralno, bez žvakanja, ali sa značajnom količinom tekućine.

Recepcija Galvus Meta prikazana je u sljedećim slučajevima:

  • sa dijabetesom tipa 2, kada druge mogućnosti lečenja nisu uspele,
  • u slučaju neefikasne terapije metforminom ili vildagliptinom kao zasebnim lekovima,
  • kada je pacijent prethodno koristio lijekove sa sličnim komponentama,
  • za kompleksno lečenje dijabetesa zajedno s drugim hipoglikemijskim lekovima ili insulinom.

Znakovi dijabetesa tipa 2 - video

Lijek ima sljedeću listu kontraindikacija:

  • netolerancija na komponente
  • dijabetes tipa 1
  • bubrežna patologija, zatajenje jetre,
  • akutne faze zaraznih bolesti koje uključuju nepravilno funkcionisanje bubrega (povraćanje, groznica, hipoksija, proliv, gubitak patološke tečnosti),
  • akutni i hronični oblici srčanog i kardiovaskularnog zatajenja,
  • alkoholizam i trovanje alkoholom,
  • niskokalorična prehrana (manje od hiljadu kcal dnevno),
  • metabolička acidoza, dijabetička ketoacidoza,
  • laktacidoza, nakupljanje mlečne kiseline.

Alat se ne koristi 2 dana prije i nakon kirurških intervencija, rendgenskih zraka i radioizotopskih studija. Ne koristiti za liječenje djece i adolescenata mlađih od 18 godina, trudnica i dojilja, jer sigurnost za ove skupine nije u potpunosti utvrđena.

Za osobe starije od 60 godina lijek se može uzimati samo pod medicinskim nadzorom. Također, s oprezom se propisuju onima čiji je rad povezan s teškim fizičkim radom. U tom se slučaju povećava i rizik od laktične acidoze.

Odabir doziranja izvodi se individualno. Ovisi o pacijentovoj razini šećera, učinkovitosti prethodne terapije i stupnju tolerancije na lijek.

Da bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, preporučuje se piti tablete s hranom. Otopiti ili drobiti ne bi trebalo biti, samo pij puno vode.

U pravilu se povećanje doze vrši tek nakon proučavanja efikasnosti trenutne terapije. Ako je osoba u stanju nervne napetosti, stresa ili vrućice, učinak Glavus Met-a može se smanjiti.

Uz produženo liječenje lijekom preporučuje se opći test krvi najmanje jednom godišnje. Tako ćete spriječiti negativne promjene u tijelu i poduzeti pravovremene mjere za njihovo otklanjanje.

Galvus Met, za razliku od mnogih sličnih lijekova, može se kombinirati sa inzulinom. Također ga je dopušteno koristiti u kombiniranoj terapiji s nekim drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Važno! U kombinaciji s određenim lijekovima (oralni kontraceptivi, diuretici), efikasnost Galvus Met-a može se promijeniti. To treba razmotriti ako su potrebna druga sredstva.

Prilikom propisivanja lijeka Galvus, upute za uporabu omogućit će pacijentu da sazna o indikacijama za korištenje ovog alata. Glavni je dijabetes tipa 2:

  • ovaj je lijek jedini koji je u stanju pružiti dugotrajan efekat u liječenju ove bolesti. Međutim, pruža se samo ako se pored lijekova poštuje i dijeta, a uz to život pacijenta u dovoljnim količinama prati i fizička aktivnost
  • koristite ovaj alat u kombinaciji s Metforminom u početnoj fazi liječenja lijekovima, kada dijeta, kao i povećanje broja fizičkih aktivnosti nisu donijele željeni rezultat,
  • propisan je pacijentima koji su koristili zamjene za ovaj lijek koji sadrži komponente kao što su vildagliptin i metformin,
  • za složenu terapiju upotrebom lijekova koji sadrže vildagliptin i metformin kao glavne komponente, kao i uključivanje sulfoniluree ili derivata inzulina u režim liječenja,
  • Galvus se koristi u slučajevima kada je efikasnost monoterapije izuzetno niska, a također i ako dijeta i prisustvo tjelesne aktivnosti u pacijentovom životu ne daju željeni rezultat,
  • kao trostruka terapija, ako primjena lijekova koji sadrže sulfonilureju i derivate metformina, koji su korišteni ranije, pod uvjetom da bolesnik slijedi određenu prehranu i prisustvo u dovoljnoj količini tjelesne aktivnosti, nije dala željene rezultate,
  • kao trostruku terapiju, kada je učinak primijenjenih lijekova koji su sadržavali metformin i inzulin, u uvjetima određene prehrane i fizičke aktivnosti, bio nizak.

Nakon dijagnoze, specijalist pojedinačno odabire dozu lijeka za liječenje dijabetesa. Prilikom odabira doze lijeka ono se temelji uglavnom na težini bolesti, a također uzima u obzir individualnu toleranciju lijeka.

Pacijent se ne može voditi obrokom za vrijeme terapije Galvusom. Prisutni u pregledu na lijek Galvus pokazuju da su nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2 specijalisti prvi koji su propisali ovaj lijek.

Pri provođenju složene terapije, uključujući metformin, tiazolidindion ili inzulin, Galvus se uzima u dozi od 50 do 100 mg dnevno.U slučaju da je pacijentovo stanje teško, tada se koristi inzulin za osiguranje stabilnosti vrijednosti šećera u krvi. U takvim slučajevima, doza glavnog lijeka ne smije biti veća od 100 mg.

Kad je liječnik propisao režim liječenja koji uključuje uzimanje nekoliko lijekova, na primjer, Vildagliptin, derivati ​​sulfoniluree i Metformin, tada u tom slučaju dnevna doza treba biti 100 mg.

Stručnjaci za učinkovito uklanjanje bolesti od strane Galvusa preporučuju uzimanje doze od 50 mg lijeka odjednom ujutro. Ljekari preporučuju podjelu doze od 100 mg u dvije doze.

50 mg treba uzimati ujutro, a isto toliko lijeka uveče. Ako je pacijent iz nekog razloga propustio uzimati lijek, to se može učiniti što je prije moguće.

Imajte na umu da ni u kojem slučaju ne treba prekoračiti dozu koju je odredio liječnik.

Kada se bolest liječi s dva ili više lijekova, dnevna doza ne smije biti veća od 50 mg. To je posljedica činjenice da kada se pored Galvusa uzimaju i drugi lijekovi, ozbiljno pojačava djelovanje glavnog lijeka. U takvim slučajevima, doza od 50 mg odgovara 100 mg lijeka tokom monoterapije.

Ako tretman ne donese željeni rezultat, specijalisti povećavaju dozu na 100 mg dnevno.

Analog koji u svom sastavu ima istu aktivnu supstancu je Galvus Met. Uporedo s njim, liječnici često propisuju Vildaglipmin.

Pripravke koji sadrže metformin preporučuje se koristiti s oprezom kod pacijenata starijih od 60 godina prilikom obavljanja teških fizičkih poslova, zbog povećanog rizika od razvoja laktacidoze u njima.

Lijek se koristi za liječenje druge vrste dijabetes melitusa:

  • s monoterapijom, u kombinaciji s dijetom i vježbanjem,
  • za pacijente koji su prethodno lečeni metforminom i vildagliptinom kao pojedinačni lekovi,
  • u početnoj fazi terapije lekovima, kombinovanjem sa metforminom (u nedostatku efikasnosti fizioterapije i ishrane),
  • u kombinaciji sa sulfonilurejom, inzulinom, metforminom i neefikasnošću fizioterapije, ishrane i monoterapije tim lekovima,
  • s metforminom i sulfonilurejom za one pacijente koji su bili podvrgnuti prethodnoj kombiniranoj terapiji s ovim lijekovima i nisu postigli glikemijsku kontrolu,
  • zajedno s inzulinom i metforminom za one bolesnike koji su prošli prethodnu kombiniranu terapiju s ovim lijekovima i nisu dostigli glikemijsku kontrolu.

To je naznačeno u priručniku s uputama za Galvus Met.

Režim doziranja lijeka Galvus Met treba odabrati pojedinačno, ovisno o učinkovitosti i podnošljivosti terapije. Kada koristite Galvus Met, ne prekoračite preporučenu maksimalnu dnevnu dozu vildagliptina (100 mg).

Treba odabrati preporučenu početnu dozu Galvus Met-a, uzimajući u obzir trajanje tijeka dijabetesa i razinu glikemije, pacijentovo stanje i režim liječenja vildagliptin i / ili metformin koji se već koristi u bolesnika. Da bi se smanjila ozbiljnost nuspojava iz probavnog trakta, karakterističnih za metformin, Galvus Met se uzima s hranom.

Početna doza lijeka Galvus se susrela s neučinkovitošću monoterapije vildagliptinom

Liječenje se može započeti sa 1 tabletom. (50 mg 500 mg) 2 puta dnevno, nakon procjene terapijskog učinka, doza se može postepeno povećavati.

Početna doza lijeka Galvus Met s neuspjehom monoterapije metforminom

Ovisno o dozi već uzetih metformina, liječenje Galvus Metom može se započeti s 1 tabletom. (50 mg 500 mg, 50 mg 850 mg ili 50 mg 1000 mg) 2 puta dnevno.

Početna doza lijeka Galvus Met kod pacijenata koji su prethodno primali kombiniranu terapiju s vildagliptinom i metforminom u obliku zasebnih tableta

Ovisno o već uzetim dozama vildagliptina ili metformina, liječenje Galvus Metom treba započeti tabletom koja je što bliža doziranju postojećeg liječenja (50 mg 500 mg, 50 mg 850 mg ili 50 mg 1000 mg) i prilagoditi dozu ovisno o učinkovitosti .

Početna doza Galvus Met kao početna terapija kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 sa nedovoljnom efikasnošću dijetalne terapije i vježbanja

Kao početnu terapiju, Galvus Met treba propisati u početnoj dozi od 50 mg 500 mg 1 puta dnevno, a nakon procjene terapijskog učinka, postepeno povećavati dozu na 50 mg 1000 mg 2 puta dnevno.

Kombinovana terapija s derivatima Galvus Met i sulfonilurejom ili insulinom

Doza Galvus Met-a izračunava se na osnovu doze vildagliptina 50 mg × 2 puta dnevno (100 mg dnevno) i metformina u dozi koja je jednaka dozi koja je ranije uzeta kao pojedinačni lijek.

Poremećena bubrežna funkcija. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, možda će biti potrebno prilagođavanje doze Cl kreatininom (izračunato Cockcroft-Gault formulom) u rasponu od 60 do 90 ml / min. Upotreba lijeka Galvus Met kod pacijenata sa Cl kreatininom

Ostavite Svoj Komentar