Deserti za dijabetičare: recepti

Čini se da dijeta za dijabetes ne podrazumijeva slatku i škrobnu hranu. Međutim, ako maksimalno iskoristite voće, orašaste plodove i začine, a šećer zamijenite sorbitolom, možete stvoriti recepte za pečenje dijabetičara, kao što je to uradio poznati kulinarski specijalista i nutricionist Aleksandar Seleznev. Današnje slastice - kolačići, pita, štrudle i puding - ne sadrže gotovo nikakvo brašno i omogućit će vam da se mazite i raznovrstite jelovnik za dijabetes.

Mrkva puding

  • 150 g mrkve
  • 1 kašika. l puter
  • 2 žlice. l pavlaka (10%)
  • 50 ml mlijeka
  • 50 g sira (5%)
  • 1 jaje
  • 2 l hladne vode
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • 1 kašika kašike sjeme kumine, zira i korijander
  • 1 kašika kašike sorbitol
  1. Mrkvu ogulite i naribajte na sitnoj rerni.
  2. Mrkvu prelijte hladnom vodom i ostavite da se natapa 3 sata. Menjajte vodu svakih sat vremena.
  3. Prelijte šargarepu preko gaza, napunite mlijekom i dodajte puter. Pirjajte mrkvu 7 minuta.
  4. Odvojiti protein od žumanca. Žumanca pomešajte sa sirom, a proteine ​​umutite sa sorbitom.
  5. U gotovu šargarepu dodajte žumanca sa sirom i tučenim proteinom.
  6. Sve temeljito izmiješajte i prebacite u posudu za pečenje namazanu uljem i posipajte sjemenkama žira, korijandera, kumine.
  7. Pecite na 180 ° C 20 minuta.
  8. Poslužite puding sa pavlakom.

Kolačići od ovsenih kaša

  • 500 g zobene kaše
  • 0,5 šoljica tople vode
  • 0,5 šolje maslinovog ulja
  • Sok od 1/4 limuna
  • 0,5 šalica oraha
  • 2/3 šolje grožđica
  • 1 kašika kašike sorbitol
  • 1 g sode
  • 1 kašika kašike limunov sok
  1. Grožđice sitno nasjeckajte. Operite orahe.
  2. Umiješajte orahe, grožđice i zobene kaše.
  3. Pomiješajte maslinovo ulje sa toplom vodom i dodajte žitaricama, sve dobro promiješajte.
  4. Dodajte sorbitol, sodu izmućenu limunovim sokom, pa ponovo dobro izmešajte.
  5. Od dobivenog tijesta oblikujte kolačiće i pecite na plehu za pečenje s pergamentom na temperaturi od 200 ° C 15 minuta.

Narančasta pita

  • 1 narandžasta
  • 1 jaje
  • 100 g mlevenih badema
  • 30 g sorbitola
  • 2 kašike kašike limunova korica
  • prstohvat cimeta
  1. Zagrejati pećnicu na 180 ° C.
  2. Naranču kuhajte u vodi na laganoj vatri oko 20 minuta.
  3. Zatim je izvadite iz vode, ohladite, isecite i izvadite kosti.
  4. Naranču naribajte u blenderu zajedno sa kore.
  5. Jaje razmutite odvojeno sorbitolom, dodajte limunov sok i koru. Lagano izmešajte. Zatim dodajte mljevene bademe i ponovo lagano promiješajte.
  6. Pomiješajte narančin pire sa smjesom od jaja, prebacite u posudu za pečenje i pecite u rerni na temperaturi od 180 ° C 40 minuta.

Kruška štrudla

  • 40 g integralnog brašna
  • 120 ml vode
  • 40 ml biljnog ulja
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 2 kruške
  • 50 g lješnjaka
  • 0,5 tsp muškatni oraščić
  • sok od 1/2 limuna
  • biljno ulje za podmazivanje
  1. Pomiješajte brašno, sol, vodu i biljno ulje. Zamesite testo.
  2. Krušku ogulite i narežite na kockice. Luk malo nasjeckajte.
  3. Pomiješajte muškatni oraščić sa krušom, mljevenim orasima i limunovim sokom.
  4. Tijesto razvaljajte vrlo tanko i položite na njega traku punjenja. Razvaljajte testo.
  5. Podmažite štrudlu biljnim uljem i pecite na 210 ° C 30 minuta.

Džem i slatkiši su zabranjeni

Pa, hoćemo li vratiti osjećaj punoće života i ukloniti neka ograničenja u blagom meniju? Usput, ako se potpuno i naglo odreknete slatkiša, tijelo će doživjeti snažan stres, izgubivši endorfine koji su nam prije dobavljali kolače i slatkiše.

A iz takvog nervoznog stresnog stanja šećer može neminovno podići. Glavna stvar sada je pronaći pravu ravnotežu između "mogu" i "ne" i odabrati prave proizvode.

Prije nego što skuhate i popečete desert, bilo bi lijepo konzultirati se s liječnikom. U međuvremenu, dostavit ću vam listu obje vrste hrane zabranjene dijabetičarima:

- slatka soda
kolači i slatkiši (kupovina)
- Džem i džemovi
kupljeni sokovi u kutijama i teglama
sladoled

U svakom od gore navedenog nalazi se ogroman udio šećera i brzih ugljikohidrata od kojih sigurno nećete imati koristi, tako da je bolje da s ovim proizvodima zaobiđete čak i police u supermarketu.

Vrste dijabetesa i ishrana

Ali posebna odeljenja za dijabetičare mogu se detaljnije proučiti. Za pacijente tipa 1 postoje ukusni kolačići, marshmallows, čokolada, vafli i puno više od čega možete priuštiti sebi barem jednom tjedno. Pored toga, tip 1 može sigurno kupiti različito sušeno voće, koje možete pojesti zalogaj, ako ste odjednom zaista poželjeli čokoladu i druge "štetne" stvari.

Ponekad možete jesti slatkiše od prirodnog meda, mada to nije baš jednostavno. Čak je i mirisni Chuck Chuck velikodušno aromatiziran nadoknadama, dodajući aromu meda. Stoga, pažljivo pročitajte sastav.

Kao zamjenu kupite steviju (tzv. Korov s medom). Potpuno je siguran i prirodan. Pa, naravno, sasvim je moguće jesti domaće deserte, o kojima ću govoriti u nastavku.

Dijabetičarima tipa 2 takođe teško pada. Da bi šećer uvijek bio na pravom nivou, potrebna vam je stroga dijeta. Inače, pretjeran u krvi, može dovesti pacijenta u hipoglikemijsku komu.
Ne preporučuje se takvim pacijentima: svo „mlijeko“, konzervirana hrana, dimljeno i slano, voće s visokim udjelom šećera (banane, persimmons, breskve), alkoholna pića, peciva, juhe s masnim mesom.

Slastice treba jesti u mini porcijama, vrlo pažljivo, bolje je kuhati samostalno, kako ne biste u trgovini naletjeli na pseudo-siguran proizvod.

Za izradu slatkiša kod kuće savršeni su mljeveni brašno, nemasni mliječni proizvodi (uključujući jogurte) i ne previše slatko voće (možete uzeti one konzervirane bez šećera).

Deserti za dijabetičare: recepti

Pa, spreman za kuvanje? Izvini za tautologiju i krenimo.

Ako tortu doista želite, možete je napraviti i kod kuće, i to bez pečenja i sa minimalnim setom proizvoda.

- celijak 0% masti (150 grama)
mlijeko (150 ml)
gulaš od limuna
paket kolačića (najobičniji, ne previše težak)
nadomjestak šećera (stevija)
vanilin (prstohvat)

Prvo procijedite sir kroz malo sito. Ako nije, odgovarajuća je i obična gaza. Dodajte zamjenu za šećer i podijelite skuta na 2 identična dijela. U jedan od njih dodajte vanilin, a drugom limun.

Sada uzmimo kolačić koji će nam poslužiti umjesto kolača. Prethodno ga namočite u mlijeku, ne zadugo, da se ne raspadne. Sada ga stavite na poseban ravni tanjur ili kalup za torte. Slojeve možete učiniti kvadratnim ili pravokutnim prema vlastitoj želji.

Sada na kolačiće širimo skut sa limunom, obložimo improviziranom tortom. Rasporedimo masu sira s vanilijom, a zatim je ponovo naizmenično. Nećemo ništa razmazati gornjim slojem, gotov kolač stavimo u frižider. Za sat vremena može ga poslužiti za stolom.

U vrućini zaista želite sladoled s okusom, ali pacijenti s dijabetesom imaju posebno težak tabu. Ne očajavajte, već pripremite zdravu i ukusnu hladnu poslasticu kod kuće. Vašem će se domu sigurno svidjeti!

Dijabetični "sladoled"

nemasna pavlaka (otprilike 100 grama)
- svježe voće ili bobice (jabuke, maline, jagode) - oko čaša
- čaša hladne čiste vode
želatina (10 grama)
nadomjestak šećera (4 tablete)

Samljeti voće ili bobice u blenderu do stanja kaše. Umutite kiselo vrhnje pa mu dodajte tablete za nadoknadu šećera. Otopite želatinu u hladnoj vodi i zagrejte na vatri dok potpuno ne nabubri, ostavite da se ohladi.

Sada ostaje povezati sve komponente, dobro ih miješajući. Dobivenu masu možete sortirati u zasebne kalupe za sladoled ili plastične čaše. U zamrzivaču će naš sladoled "sazreti" sat vremena, biti strpljiv. Uvjeravam vas, vrijedi! Nakon takvog deserta nećete potražiti sladoled od šećera u trgovini.

I svečane gozbe bit će radost ako za njih možete skuhati ukusni borovnički muffin. Mmmm, već osjećam ovaj miris labave pečene robe s bobicama! Šta je sa tobom?

Recept za muffine od borovnica sa zobenom bobom

zobena kaša (nekoliko čaša)
-2 jaja
nemasni kefir (otprilike 80-100 ml)
rafinirano biljno ulje (2 kašike kašike)
raženo brašno (3 kašike kašike)
prašak za pecivo (1 kašika kašike)
sol (mali prstohvat)
Stevija i bobice po ukusu

Prvo, pahuljice napunite kefirom i ostavite da se bubre oko pola sata. U prosijano brašno dodajte prašak za pecivo, izmešajte. Umutite jaja šlagom i ulijte u njih biljno ulje. Pomiješajte sve proizvode, na kraju dodajte sol, bobice i steviju. U prethodno zagrijanu rernu stavite oblik sa tijestom i pecite dok ne skuha. Možete unaprijed provjeriti je li naš kolač spreman čačkalicom.

A evo i prekrasnog recepta za najnježnije sufle od sira. Ja sam to skuvala pre neki dan, samo ćete lizati prste. Uz to, bez kalorija i nije štetno za dijabetičare.

Uživanje u zraku

- čaša skučenog sira
-1 jaje
-1 jabuka
- prstohvat cimeta

Oguljenu jabuku, tri stavite na krupnu ili srednju koru, a zatim dodajte u kopar i dobro promiješajte. Zatim u ovu masu ubacimo sirovo jaje i sve tučemo mikserom. Sada stavimo našu sufle u kalup i stavljamo u rernu ili mikrovalnu na 7-10 minuta. Kad ste spremni, pospite malo cimeta. Možete uživati ​​u mirisnom i ne štetnom desertu!

Pa, za kraj ću vas razmaziti zanimljivim receptom za pitu od citrusa.

Bademasti citrusi

- bademovi orasi (½ šalice)
oguljena naranča (300 grama)
postupak 1 mali limun
jaje
cimet (1 kašika)

Pa šta? Hoćemo li kipiti? Prvo naranču napunite vodom i kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri. Sada ohladite pulpu i ispravno je izmiksajte mikserom. Bademi se mogu mljeti i u blenderu ili mlinu za kafu. To bi trebala biti masa koja liči na brašno.

Umutite jaje zajedno sa koricom limuna i kašikom cimeta u prahu. Sve pomiješamo i stavimo u kalup, pa pošaljemo u rernu na 40 minuta. Zanosna aroma naranče-cimeta obavijestit će vas da je torta spremna i da je vrijeme da počnete piti čaj.

To su sve recepti za koje sam danas slučajno prepoznala da ih ima, naravno, puno više. Iskusne domaćice mogu improvizirati i kuhati nešto svoje, ekskluzivno!

Usput, vaše kreacije sa fotografijama jako se radujem na našem forumu, naravno, sa opisom priprema. Napunićemo svoju svinjarku, posebno jer su sve ove dobrote pogodne ne samo za bolesnike s dijabetesom, već i za one koji su u dobroj kondiciji i zdravlju.

Dijabetes melitus nije razlog da zauvijek odbijete slatku hranu. Doziranje, prethodno raspravljajući sa liječnikom o vašem meniju i nadgledajući vaše stanje, sasvim je moguće proširiti dijetu zbog laganih i zdravih jela!

Na našem sljedećem sastanku govorit ćemo o gestacijskom dijabetesu kod trudnica.

U vezi s tim, kažem vam: „Vidimo se!“ I zaista se nadam novim zanimljivim razgovorima. Podijelite objavu na društvenim mrežama i svoje mišljenje o članku u komentarima ispod.

Slatkiši, ugljeni hidrati i dijabetes

Šećer i ugljikohidrati, koji se konzumiraju s hranom, dostavljaju glukozu krvi, koja prodire do stanica i prerađuje se u energiju potrebnu za život tijela.

Hormon inzulin koji luči gušterača kontrolira ulazak glukoze u stanice. Kao rezultat endokrinog poremećaja metabolizma, hormon se prestaje baviti svojom funkcijom, a koncentracija glukoze raste iznad dopuštene razine.

Kod šećerne bolesti tipa 1, inzulin praktično ne proizvodi gušterača, a dijabetičari su prisiljeni nadoknaditi njegov nedostatak korištenjem injekcija inzulina. Kod dijabetesa tipa 2, inzulin se proizvodi dovoljno, ali stanice prestaju reagirati na njega i razina šećera u krvi raste.

Ispostavilo se da što manje ugljikohidrata i šećera uđu u organizam, sporije se nakuplja glukoza u krvi.

Na temelju toga razvija se posebna dijetalna prehrana za dijabetičare čija je suština pridržavanje takvih pravila:

  • isključite šećer i slatkiše iz prehrane,
  • koristite prirodna zaslađivača umjesto šećera,
  • osnova menija bi trebala biti jela od proteina i bez ugljikohidrata,
  • odbiti slatko voće, škrobno povrće i hranu koja sadrži brze ugljikohidrate,
  • preporučuje se niskokalorična hrana
  • konzumirati hranu sa niskim glikemijskim indeksom,
  • za deserte i pečenje koristite ovseno, integralno brašno, raženo ili heljdino brašno i mliječne i kiselo-mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće,
  • ograničiti upotrebu masti.

Čak i sigurni dijabetični deserti i peciva trebali bi se pojaviti na stolu ne više od dva do tri puta tjedno.

Nadoknađivači šećera - što mogu koristiti?

Izuzevši šećer iz prehrane, u procesu pravljenja deserta možete koristiti zamjene za šećer.

Od prirodnih zaslađivača za dijabetičare nudi se:

  1. Stevia - najbolji biljni zaslađivačdoprinoseći prirodnoj proizvodnji inzulina u tijelu. Osim toga, stevija ubrzava regeneraciju oštećenih tkiva i ima baktericidni efekat.
  2. Sladkorije se uspješno dodaje pečenim proizvodima ili desertnim napicima.
  3. Ksilitol je prirodni zaslađivač koji se pravi od drveta i kukuruza. Ovaj prah poboljšava odliv žuči, ali može poremetiti probavu.
  4. Fruktoza je dva puta slađa od šećera i sadrži puno kalorija.
  5. Sorbitol - proizvodi se od plodova gloga ili planinskog pepela. Nije sladak poput šećera, ali visok u kalorijama. Može imati laksativni učinak i izazvati žgaravicu.
  6. Eritritol je zaslađivač s najnižim kalorijama.

Umjetni zaslađivači predstavljeni su takvim asortimanom:

  1. Aspartam ne treba termički tretirati. Aspartam treba koristiti nakon konsultacije sa ljekarom. Ovaj zaslađivač ne preporučuje se upotreba kod hipertenzije i nesanice.
  2. Saharin se ne smije konzumirati kod bolesti bubrega i jetre.
  3. Ciklamat je komercijalno dostupan u mješavini sa saharinom. Ovaj zaslađivač negativno utječe na funkcioniranje mokraćnog mjehura.

Desertni recepti

Jednostavni recepti za dijetalne deserte pomoći će u raznolikosti jela dijabetičara. Za njihovu pripremu možete koristiti svježe ili smrznute bobice i voće s niskim glikemijskim indeksom. Prikladni su i domaći voćni pripravci bez šećera.

Mliječni proizvodi i sir moraju biti s malo masti ili s malo masti.

Od bobica i voćnih kriški pogodnih za dijabetičku ishranu, možete pripremiti ukusan žele, punč i hranjivi smoothie koji je savršen za međuobrok:

  1. Berry žele. Trebat će: kilogram trešanja ili brusnice, 6 kašika. kašike zobene kaše, 4 šolje vode. Samljeti bobice u pire krumpir i pomiješati sa zobene kaše. Razblaži se vodom i kuha na laganoj vatri oko 30 minuta, neprestano mešajući. Kad se mliječ zgusne, ohladite i prelijte u čaše.
  2. Smoothie dinje. Trebat će: dvije kriške dinje, 3 kašike. l zobena kaša, čaša obranog mlijeka ili prirodni jogurt, prstohvat sjeckanog orašastih plodova. Celulozu dinje narežite na komade i kombinujte sa žitaricama i jogurtom. Umutite mikserom dok ne postane glatko. Po vrhu pospite orasima.
  3. Punch. Trebat će: dvije čaše svježe iscijeđenog soka od ananasa ili agruma, 2 čaše mineralne vode, pola limuna, led hrane. Kombinujte vodu sa sokom i sipajte u čaše. Bacite nekoliko kockica leda i ukrasite krugom limuna.

Torte i pite

Za prazničnim stolom možete potrošiti malo više vremena i ispeći pravu tortu ili tortu.

Torta Napoleon. Potrebno: 3 kašike. l mlijeko u prahu i kukuruzni škrob, 3 jaja, 1,5 šalica mlijeka, stevija.

Napravite kremu: kombinirajte svježe i sušeno mlijeko, pola stevije i 1 kašika. l skrob. Zagrejati smešu na laganoj vatri, povremeno mešajući.Krema se treba zgusnuti. Super.

Za podlogu torte, samljeti jaja sa škrobom i stevijom i ispeći palačinke u maloj tavi. Za veći kolač potrebno je povećati broj proizvoda. Jednu palačinku treba jače pržiti i usitniti u mrvice.

Složite palačinke jednu na drugu, razmazujući kremom. Po vrhu ih pospite nasjeckanim kolačem. Gotov kolač treba dobro namočiti.

Ptičje mlijeko. Trebat će: 7 komada jaja, 3 žlice. l mlijeko u prahu, 2 kašike kašike. kakao, 2 šolje mlijeka, zaslađivač, vanilija na vrhu noža, agar-agar 2 kašike sode, soda i limunska kiselina.

Za podlogu, razmuti 3 bjelanjaka u jaku pjenu, samljeti 3 žumanca zaslađivačem. Pažljivo kombinirajte obje mase jaja, dodajte soda, vanilin i 2 kašike. l mlijeko u prahu. Staviti masu u visoku formu, četvrtinu visine strana i peći 10-12 minuta na 180ºS.

Za glazuru sjedinite kakao s jednim žumancem, pola čaše mlijeka, zaslađivačem i ostatkom mlijeka u prahu. Dok miješate, smjesu zagrijte na tihoj vatri dok ne postane glatka. Ne kuhajte!

Za kremu promiješajte agar-agar u mlijeku i kuhajte par minuta. Dok se hladi, u jakoj pjeni pobijte 4 bjelanjaka sa zaslađivačem i limunskom kiselinom. Nastavljajući tući, pažljivo sipajte mlečnu smešu.

Tortu stavite u kalup, namažite glazurom, rasporedite krem ​​sufle i napunite ostatkom glazure. Gotov kolač treba da se hladi 2 sata.

Pita sa umakom od sira i bobica. Trebate: kolači: pakovanje sira, 100 g zobene kaše ili žitarica, zaslađivač, vanilin, mekinje.

Za punjenje: 300 g sira i bobica, jaje, zaslađivač.

Promiješajte sve sastojke za tortu mikserom. Raspodijelite masu u obliku, oblikujući stranice. Pećnica 10-15 minuta na 200ºS.

Jaje i zaslađivač umutite sa sirom, ulijte bobice i izmiješajte. Na osnovu torte rasporedite nadjev od sira i stavite u pećnicu na još 30 minuta.

Pita od šljive. Trebat će vam: kilogram šljiva bez sjemenki, 250 ml mlijeka, 4 jaja, 150 g integralnog ili zobenih brašna, zaslađivač (fruktoza).

Umutite bjelanjke sa zaslađivačem u jaku pjenu, dodajte žumance, mlijeko i brašno. Dobro izmešajte. Prema dnu kalupa napunite šljive i po vrhu izlijte tijesto. Pecite 15 minuta na 180 C, a zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite još 20-25 minuta. Ohladite pitu i uključite jelo.

Svježe pečeni kolačići savršeni su za laganu užinu ili čajanku:

  1. Heljdini kolačići s kakaom. Trebat će vam: 200 g heljdinog brašna, 2/3 šalice pire od jabuke, čaša jogurta, 2 žlice. l kakao prah, soda, prstohvat soli i kašika biljnog ulja. Pomiješajte pire krumpir s jogurtom, soli i soda. Dodajte puter, kakao i brašno. Slepe okrugle kolačiće i pecite 20-30 minuta na 180ºS.
  2. Kolačići od ribizle. Trebat će vam: 200 g maslaca i ulja crne ribeze, 350 g mekinja, 40 g sjeckanog badema i lješnjaka, 50 g kukuruznog škroba i fruktoze. Maslac izmrvite sa zaslađivačem i nešto bobica, dodajte ostatak ribizle, škrob i orašaste plodove i mekinje nasjeckane u brašno. Na plastičnom omotu razvucite masu i uvrnite kobasicu. Držite na hladnom mestu oko sat vremena. Smrznutu kobasicu narežite na kekse debljine 0,5 cm i pecite 20-30 minuta na 200 ° C.

Skuhana kašika sira i skuta

Za masu skute trebat će vam: 600 g nemasnog sira, pola čaše prirodnog jogurta, zaslađivača, nekoliko sjeckanih orašastih plodova ili bobica.

Žumanjke izlijte u kašu, dodajte zaslađivač i tukli mikserom u bujnu masu. Pospite bobicama.

Da biste skuhali gustin od sira, u masu dodajte 2 jaja i 6 velikih kašika zobenih brašna ili brašna. Promiješajte i stavite u oblik. Pecite na 200ºC 30-35 minuta.

Voćni deserti

Od voća možete napraviti mirisni sufle, kasiku, voćni zalogaj i sočnu salatu:

  1. Jabučno sufle. Trebat će vam: nezaslađene jabuke (600 g), zaslađivač, sjeckani orah, prstohvat cimeta. Jabuke ogulite i nasjeckajte na pire krompir. Sjediniti sa ostalim sastojcima i izmiješati. Raspodijelite na lagano podmazane kalupe i pecite dok ne skuhaju.
  2. Tepsija. Potrebno: 600 g sitno sjeckanih šljiva, jabuka, krušaka, 4 kašike. l zobena kaša ili brašno, zaslađivač. Kombinirajte voće sa zaslađivačem i zobene pahuljice. Ostavite da odstoji 20 minuta i stavite u obrazac. Pećnica 30-35 minuta na 200ºS.
  3. Voćna i bobica salata. Potrebno: 300 g krušaka, pulpe dinje, jabuke. Pregršt jagoda, dva kivija, nemasna krema ili jogurt, listovi metvice. Voće narežite i začinite jogurtom. Ukrasite sa mentom.
  4. Voćna zalogaja. Potrebno: 100 g ananasa, pomorandže, jagode ili maline, sir s malo masnoće. Nekoliko skečeva. Narežite narezano voće naizmenično na nareske. Zadnji sloj bi trebao biti sir.

Video recept za tortu bez šećera i pšeničnog brašna:

Ne zloupotrebljavajte deserte i jedite sva kuhana jela odjednom. Pecivo je podijeliti nekoliko dana ili kuhati u malim porcijama.

Pogledajte video: DIJETALNI CHEESECAKE BEZ SECERA I UGLJENIH HIDRATA LCHF ISHRANA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar