Narodni lijekovi za dijabetes (popularni recepti)

Uz endokrine bolesti povezane s oštećenim unosom glukoze i nedostatkom inzulina u krvi, nastaju mnogi problemi u radu svih vitalnih organa i sistema. Glavna terapija ovdje je usmjerena na stabiliziranje razine glikozilirajućih tvari u krvi. Za to se pacijentima savjetuje da se pridržavaju posebne prehrane i redovno uzimaju određene lijekove.

Narodni lijekovi za dijabetes nisu manje popularni među pacijentima. Ali prije nego što započnete koristiti odabrani recept, potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Da li je moguće liječiti dijabetes tipa 2 narodnim lijekovima

Specijalisti dijele dijabetes na 2 vrste:

  1. Tip (maloljetnik) se ne može prikloniti narodnim lijekovima. Dijabetesu su potrebne svakodnevne injekcije insulina.
  2. Tip (neovisan od insulina) razvija se zbog neaktivnosti i gojaznosti. Kada se težina osobe približi normalnoj, bolest se često povlači. Liječenje dijabetesa tipa 2 kod kuće uspješno se provodi narodnim lijekovima, ne isključujući dijetu i fizičku aktivnost.

Narodni lijekovi za dijabetes od strane pacijenata koriste se vrlo često. Zasnivaju se na prirodnim sastojcima koji pozitivno utiču na organizam i poboljšavaju dobrobit pacijenta. Biljni pripravci i određena hrana mogu brzo sniziti šećer u krvi, održavati ga u prihvatljivim granicama, očistiti stanice nakupljenih otrova i stimulirati aktivnost gušterače. Za ljude čiji je organizam potkopan od dijabetesa i podložniji je raznim bolestima, takva je terapija najbolja opcija.

Koje biljke liječe dijabetes kod kuće

Tradicionalni iscjelitelji znaju mnogo jedinstvenog bilja koje omogućava kompenzaciju šećerne bolesti narodnim lijekovima. Oni su posebno korisni ako osoba ima kontraindikacije za uzimanje ljekarničkih ljekarni.

Treba se sjetiti pravila upotrebe takvih recepata:

  • izabrana metoda mora biti usaglašena s endokrinologom,
  • skupljati travu na područjima udaljenim od puteva, autoputa, puteva, industrijskih preduzeća, odlagališta otpada, radioaktivnih zona itd.,
  • ako ne postoji mogućnost i želja da se samostalno sakupljaju i beru bilje, mogu se nabaviti u ljekarničkoj mreži,
  • efekat tretmana će biti uočljiviji ako kupite nedavno prikupljene sirovine (bilje gubi ljekovita svojstva tijekom dugotrajnog skladištenja),
  • ako se tijekom uzimanja ove ili one infuzije pojave neugodni simptomi, liječenje treba odmah prekinuti.

Koje biljke za dijabetes tipa 2 i gojaznost mogu pomoći kod kuće i koje su njihove prednosti? Ove biljke uključuju:

  1. Elecampane. Pomaže u obnovi hepatocita i stanica želuca, što ima blagotvoran učinak na gušteraču. Voli vlažno tlo, raste u poplavnim vodama rijeka, šumskih stepe, vlažnih livada.
  2. Maslačak. Njegova ljekovita svojstva zaslužna su ogromnim sadržajem vitamina, minerala, gorkih glikozida, smola, tanina i bioaktivnih tvari. Korijen i površina biljke poboljšavaju apetit, normalizira probavu i metabolizam, tonizira tijelo. Sakupljanje se vrši u rano proljeće, u periodu cvatnje. Biljka raste u bilo kojem vrtu, na šumskim rubovima, livadama, poljima, pašnjacima.
  3. Kopriva od bodljikavog. Potiče postepeno smanjenje glukoze u krvnoj plazmi, jača nervni sistem, poboljšava imunitet, normalizira metabolizam ugljikohidrata, čini zidove krvnih žila elastičnim, sprečava razvoj tromboze i sprečava razvoj bolesti organa vida. Raste na pustošima, u šumama, vlažnim livadama, na obalama vodnih tijela.
  4. Burdock. Obnavlja gušteraču, potiče proizvodnju inzulina, ubrzava metabolizam ugljikohidrata, snižava kolesterol, štiti kožu, ima hemostatsko i protuupalno svojstvo. Raste na dušičnim tlima. Može se naći na obalama rijeka, jezera, potoka, ponegdje i u poljima.
  5. Gusjenica gljiva. Ima izraženo antibakterijsko, protivupalno zacjeljivanje rana. Voli vlažne šume, močvare.
  6. Bearberry. Ublažava upale mokraćnih putova, ima izražen diuretski učinak. Raste u suvim borovim šumama, čistinama, šumskim rubovima, čistinama.
  7. Hypericum perforatum. Ima adstrigentna, hemostatska, antidepresiva, anti-upalna, choleretic, analgetska svojstva. Aktivno se bori protiv dijabetesa, blagotvorno djeluje na jetru i smanjuje nivo glikozilirajućih tvari u krvi. Biljka se može naći na livadama, rubovima, travnjacima, među grmljem.
  8. Borovnica crna. Stimulira metaboličke procese, uklanja toksine, višak šećera i holesterola iz tijela, normalizira metabolizam ugljikohidrata, pojačava djelovanje inzulina. Biljka se nalazi na livadama, praznim parcelama, šumskim rubovima.
  9. Plantain. Ima protivupalno, zaceljivanje rana. Omogućuje dijabetičarima da se riješe probavnih smetnji. Raste svugdje.
  10. Crveno i chokeberry plodovi. Oni uklanjaju otrove iz tijela, obnavljaju rad mrežnice, normaliziraju odljev žuči, jačaju kapilare, poboljšavaju rad jetre, sprečavaju razvoj onkopatologija, smanjuju pritisak, nježno slabe crijeva, jačaju zaštitne funkcije organizma i rastvaraju kolesterolne plakove. Može se gajiti u vrtu ili se može naći u bilo kojoj šumi.
  11. Bokovi ruža posjeduju antioksidativne, antikancerogene, tonične, imunomodulacijske efekte. Oni pročišćavaju krv od toksina, ublažavaju sindrom hroničnog umora, normaliziraju odliv žuči, snižavaju kolesterol i normaliziraju krvni tlak. Možete ih pronaći na bilo kojem ličnom planu. Pročitajte o kompatibilnosti ruža kuka i dijabetesa.

Uz to se protiv dijabetesa kod kuće aktivno koriste plodovi i lišće borovnice, eleutherococcus, koren marala, zlatni korijen, limunska trava, zamanuha, ginseng, lisnica, amarant, đumbir, stevija.

Šećerna bolest tipa 2 može se liječiti ne samo biljem, već i biljkama iz vrta: belim lukom, jeruzalemskim artičokom, peršunom, celerom, lukom. Važno je pridržavati se proporcija i ne pretjerivati ​​s dozom. Povrće se može koristiti i pojedinačno i kombiniranjem drugih proizvoda: heljda, kiselo-mliječna pića, limun, med.

Propisi za dijabetes kod kuće

Biljni pripravci biraju se pojedinačno, uzimajući u obzir stanje pacijenta i postojeće bolesti u anamnezi. Ako infuzija savršeno pomaže jednom dijabetičaru, to ne znači da će biti jednako djelotvorna i za drugog. Da bi razumjeli da li je određeni recept prikladan za pacijenta, njegov mora se primjenjivati ​​najmanje 10 dana, isključujući unos drugih biljnih lijekova. Ako se primijeti barem minimalan pozitivan pomak, terapija se nastavlja. Ako nema pozitivne dinamike, primijenite drugu opciju.

U istoj količini usitnjavaju se ljekovita koza, maslačak korijena, lišće koprive šljiva i stavljaju u emajliranu posudu. Biljke se sipaju sirovom vodom na 1 veliku kašiku sirovine 300 ml tečnosti. Na laganoj vatri kuhajte najviše 7 minuta nakon ključanja. Kada se smesa infuzuje, nakon filtriranja, u juhu se stavi infuzija Eleutherococcus (50 kapi) i velika kašika soka od repe. Pijte ½ šolje tri puta dnevno tokom 4-5 sedmica. Zatim se prekida na deset dana i ponovi kurs liječenja.

Djetelina, paprika, kupina, malina, listovi vrbe (svaki po 30 g) mljeveni su, preliveni sa 3 čaše sirove vode i kuhani 5-7 minuta. Čorba se drži toplom 10 sati. Nakon naprezanja, uzimajte 1/2 šalice četiri puta dnevno. Biljka jača kardiovaskularni sistem i normalizuje krvni pritisak, što je važno za dijabetes.

Korijen maslačka, cikorija, pirinča, ginsenga usitniti u blenderu i iscijediti. U dobijeni sok ubrizgava se med. Nakon miješanja odvoji se čaša meda u koju se unese 50 ml votke. Posuda s tinkturom je zatvorena i skrivena na hladnom. Dodaje se velikom žlicom, ako je potrebno, gotovim fitoproizvodima i infuzijama.

Sočno lišće oraha. 1 velika kašika dobijene sirovine prelije se u čašu kipuće vode i greje 30 sekundi. Nakon filtriranja i hlađenja piju tokom dana.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  • Recept broj 5

Dijabetes možete liječiti narodnim lijekovima pregradama grčkog oraha. 100 g sirovine prelije se u 250 ml kipuće vode i pirja na laganom plamenu 1 sat. Procijeđeni ohlađeni juha pije se po maloj kašičici tri puta dnevno.

Takav narodni lijek pomoći će smanjenju šećera i kolesterola u krvi, poboljšati rad gušterače i jetre, poboljšati rad: 1 velika žlica stevije sipa se čašom kipuće vode. Kontejner se postavlja na toplo mjesto tako da se infuzija polako hladi i inzistira. Nakon filtriranja lijek se uzima dva puta dnevno po ½ šalice.

Za 100 g limunove kore dovoljno je 300 g belog luka i korijena peršuna. Svi sastojci se usitne u blenderu, stave u posudu, stave na tamno mjesto 2 tjedna. Uzmi prije glavnog obroka u maloj kašičici.

Alternativna terapija ne otkazuje terapiju lijekovima

  • Recept broj 8

Jeruzalemska artičoka smatra se vrlo korisnom za dijabetes tipa 2. Redovna upotreba usjeva korijena sprečava razvoj bolesti, normalizuje stanje, podiže tonus organizma. Preporučljivo je jesti gomolje sirove, bez ikakvog ljuštenja, jer tanka kore sadrže puno korisnih tvari. Svježi sok od jeruzalemske artičoke ravnomjerno se razrijeđuje prokuhanom vodom i pije se tokom dana. Korisnost jeruzalemske artičoke za dijabetes tipa 2 je zamjena krumpira.

Velika kašika cimeta sipa se u čašu kipuće vode. Smjesa se ostavi pola sata, da se dobro prokuva. U dobijenu rastvor dodajte 2 velike kašike pčelinjeg meda. Posuda s sastavom se zatvori i preko noći stavi na hladno mjesto. Ujutro se lijek dijeli na dva jednaka dijela. Jedno se pije ujutro, drugo - prije spavanja.

Đumbir poboljšava probavni trakt, snižava šećer, poboljšava cirkulaciju krvi, ublažava oticanje, sprečava trombozu i smiruje nervni sistem. Možete napraviti čaj s njim. U 1 malu kašiku običnih čajnih listova uvodi se 2 g đumbira u prahu. Sastav se izlije u 0,5 litara. kipuće vode, poklopite i kuhajte 5 minuta. 2 sedmice ovaj čaj pije u čaši dva puta dnevno.

Pregledi pacijenata

Narodni lijekovi savršeno pomažu dijabetičarima, što je najvažnije, koriste ih u kombinaciji s tradicionalnim metodama, ne donose neovisne odluke i raspravljaju o svim receptima s liječnikom.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Cimet - 8 razloga zbog kojih ćete od sada uvek koristiti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar