Prva pomoć za dijabetes: kako pomoći djeci i odraslima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2?

Ekipa hitne pomoći, koja bi po potrebi trebala biti pozvana odmah, provodi sljedeće hitne medicinske mjere prve pomoći:

- normalizacija kardiovaskularnog sistema,

- normalizacija volumena cirkulirajuće krvi.

Za to, medicinski radnici prilikom pružanja prve pomoći pacijentu intravenski infuziraju grijanu izotoničnu otopinu natrijum-hlorida. Istovremeno se provodi inzulinska terapija koja se sastoji u uvođenju pacijenta posebno izračunatu dozu inzulina jednom. Ponekad se pacijent s dijabetesom opskrbljuje kisikom kroz masku.

Nakon što je dijabetičar primljen u bolnicu, ljekari počinju provoditi krvne pretrage na glukozu, natrijum, kalijum, fosfor, hlor, kalcijum, bikarbonate, magnezijum, sečninu, preostali i ukupni azot te acidobazno stanje.

Tokom pregleda nastavlja se borba protiv acidoze (za to se stomak ispere otopinom sode). Ako se primijeti nizak krvni pritisak, tada započinje intravenska primjena hormonskih lijekova - hidrokortizona ili prednizolona. Ako je slučaj posebno težak, dajte infuziju donorske krvi i plazme.

Dijabetes melitus - hronična bolest koja karakterizira kršenje proizvodnje ili djelovanja inzulina i dovodi do kršenja svih vrsta metabolizma i, prvenstveno, metabolizma ugljikohidrata. WHO klasifikacija dijabetesa 1980. godine:

1. Tip inzulinski ovisan - 1 tip.

2. Tip koji nije nezavisan od insulina - tip 2.

Šećerna bolest tipa 1 češća je kod mladih, šećerna bolest tipa 2 kod osoba srednje i starije životne dobi.

U šećernoj bolesti uzroci i faktori rizika toliko su povezani, da ih je ponekad teško razlikovati. Jedan od glavnih faktora rizika je nasljedna predispozicija (nasljedna dijabetes melitus tipa 2 je nepovoljnija), pretilost, neuravnotežena prehrana, stres, bolesti gušterače, kao i toksične tvari, također igraju važnu ulogu. posebno alkohol, bolesti drugih endokrinih organa.

Njega s dijabetesom:

Problemi s pacijentima:

Postojeće (stvarno):

- svrbež kože. suva koža:

- slabost, umor, smanjena oštrina vida,

- bol u donjim ekstremitetima,

- potreba da stalno slijedite dijetu,

- potreba za kontinuiranom primjenom inzulina ili uzimanjem antidijabetičkih lijekova (maninil, dijabetes, amaril, itd.),

- sporo zarastanje rana, uključujući i postoperativne.

Pregled pacijenta:

- boja, vlaga kože, prisutnost ogrebotina:

- određivanje telesne težine:

- merenje krvnog pritiska,

- određivanje pulsa na radijalnoj arteriji i na arterijama zadnjeg stopala.

Hitna stanja za dijabetes:

Hipoglikemijsko stanje. Hipoglikemijska koma.

- Predoziranje inzulina ili antidijabetičkih tableta.

- Nedostatak ugljenih hidrata u ishrani.

- Nedovoljan unos hrane ili preskakanje unosa hrane nakon primjene inzulina.

- značajne fizičke aktivnosti.

Hipoglikemijska stanja manifestiraju se osećajem snažne gladi, znojenja, drhtanja udova, jake slabosti. Ako se ovo stanje ne zaustavi, tada će se pojačati simptomi hipoglikemije: drhtanje će se pojačati, zbrka u mislima, glavobolja, vrtoglavica, dvostruki vid, opća anksioznost, strah, agresivno ponašanje i pacijent će pasti u komu s gubitkom svijesti i konvulzijama.

Simptomi hipoglikemijske kome: pacijent je bez svijesti, blijed je, iz usta nema mirisa acetona. koža je vlažna, gust hladan znoj, mišićni tonus je povišen, disanje je slobodno. krvni pritisak i puls se ne mijenjaju, ton očne jabučice se ne mijenja. U krvnom testu nivo šećera je ispod 3,3 mmol / L. nema šećera u urinu.
Samopomoć kod hipoglikemijskog stanja:

Preporučuje se da pri prvim simptomima hipoglikemije pojedete 4-5 komada šećera, ili pijete topli slatki čaj, ili uzimate 10 tableta glukoze od po 0,1 g, ili popijete 2-3 ampule 40% glukoze, ili pojedete nekoliko slatkiša (karamela je bolja )
Prva pomoć kod hipoglikemijskog stanja:

- Omogućite pacijentu stabilan bočni položaj.

- Stavite 2 komada šećera na obraz na kojem pacijent leži.

- Obezbediti intravenski pristup.

Pripremite lijekove:

- 40 i 5% rastvora glukoze. 0,9% rastvora natrijum-hlorida, prednizon (pojačalo),

hidrokortizon (amp.), glukagon (pojačalo).

Hiperglikemijska (dijabetička, ketoacidotična) koma.

Razlozi:
- Nedovoljna doza inzulina.

- Kršenje prehrane (visok sadržaj ugljenih hidrata u hrani).

Prijeteći: povećana žeđ, poliurija. mogući su povraćanje, gubitak apetita, zamagljen vid, neobično jaka pospanost, razdražljivost.
Simptomi kome: svijest je odsutna, miris acetona iz usta, hiperemija i suhoća kože, bučno duboko disanje, smanjen tonus mišića - „meke“ očne jabučice. Pulsan, snižen krvni pritisak. U analizi krvi - hiperglikemija, u analizi urina - glukozurija, ketonska tijela i aceton.
Kad se pojave prekursori kome, odmah se obratite endokrinologu ili ga nazovite kod kuće. Uz znakove hiperglikemijske kome, hitan poziv.
Prva pomoć:

- Omogućiti pacijentu stabilan bočni položaj (sprečavanje povlačenja jezika,

- Uzmi urin kateterom za brzu dijagnozu šećera i acetona.

- Obezbediti intravenski pristup.

- inzulin kratkog dejstva - aktropid (fl.),

- 0,9% rastvora natrijum-hlorida (fl.), 5% rastvora glukoze (fl.),

- srčani glikozidi, vaskularni agensi

Datum dodavanja: 2017-02-25, pregleda: 1077 | Kršenje autorskih prava

Kako pomoći dijabetičarima?

Kada pacijent ima oštar pad koncentracije šećera u krvi, tada se opazi drhtanje u tijelu, počinje snažna vrtoglavica. S teškim oblikom bolesti, pacijentova vidna percepcija može biti narušena. Nakon mjerenja šećera u krvi i potvrđivanja njegovih niskih stopa, osoba mora davati ugljene hidrate.

Najlakši način za to je kroz hranu koja uključuje lako probavljive ugljikohidrate. To može biti kocka rafiniranog šećera, mala količina meda, sok. Možete dati lijek s glukozom ili napraviti injekciju s njim.

Uz dijabetes tipa 2, nakon ovih akcija trebate kontrolirati šećer u krvi nakon svih mjera za njegovo povećanje. U situaciji kada je to potrebno, morate to kontrolirati na svakih sat vremena.

U hitnim situacijama treba pružiti prvu pomoć. Na primjer, ako je osoba pala na ulicu, ne morate je odmah doživljavati kao alkoholičara ili drugu osobu koja je „sama kriva“ ili nešto treće. Moguće je da se njegov položaj temelji na ozbiljnoj patologiji. U slučaju gubitka svijesti, potrebno je nazvati ljekara.

U medicinskoj praksi višak šećera naziva se hiperglikemija, a njegovo smanjenje naziva hipoglikemija. Hiperglikemiju karakterišu sljedeći simptomi:

  • Suha usta.
  • Česta mokrenja.
  • Osoba je stalno gladna.
  • Oštećenje vida.
  • Nervna iritacija.
  • Napada mučnine, apatije i slabosti.

Hipoglikemija, tj. Nagli pad koncentracije glukoze dovodi do palpitacije srca, slabosti, pospanosti, vrtoglavice i glavobolje. Parovi u očima, poremećena je koordinacija pokreta.

U nekim situacijama kritično smanjenje šećera može biti okarakterizirano nervnom uzbudljivošću, anksioznošću i euforijom, a izvana se takvo ponašanje može činiti neprimjerenim ponašanjem.

Prva pomoć

Prva pomoć kod dijabetesa tipa 1 je smanjenje glukoze u ljudskom tijelu. Da biste to učinili, koristite uvođenje male doze hormona. U pravilu se kreće od jedne do dvije jedinice.

Nakon relativno kratkog vremenskog razdoblja, potrebno je izmjeriti šećer. Ako se indikatori nisu promijenili, potrebno je uvesti drugu dozu inzulina kako bi se isključili teški zapleti i razvio hipoglikemija.

Ako pacijent ima povijest dijabetesa tipa 1, tada napad povraćanja nije nužno posljedica osnovne bolesti. Prvo se pokazatelji šećera prepoznaju bez greške, a tek nakon toga može se dati injekcija.

Ako je pacijent počeo bujno povraćati, tada ovo stanje prijeti ozbiljnom dehidracijom tijela, u ovom slučaju preporučuje se upotreba što više tekućine:

  1. Mineralna voda pomaže nadoknaditi nedostatak soli u tijelu.
  2. Čaj
  3. Obična voda.

Preporučljivo je napomenuti da sa jakim povraćanjem kod djece s dijabetesom treba pružiti pomoć pravodobno. U suprotnom se povećava rizik od razvoja mogućih komplikacija, u skladu s tim dugotrajno liječenje.

Poznato je da na pozadini šećerne bolesti tipa 1 i 2, rane površine polako zacjeljuju kod pacijenata. Kakva bi briga o dijabetesu trebala biti u ovom slučaju? Morate učiniti sljedeće:

  • Liječite ranu antiseptičkim lijekom.
  • Nanesite gazu za preljev koju treba mijenjati tri puta dnevno.
  • Da bi se isključila povreda protoka krvi, ne vrši se previše tijesno.

U situaciji kada se stanje rane samo pogoršava, opažaju se gnojni procesi, tada je potrebno koristiti masti koje će ublažiti bol i oticanje, pomoći u izvlačenju viška tekućine iz pogođenog područja.

Dijabetička ketoacidoza: kako pomoći?

Dijabetička ketoacidoza je komplikacija osnovne patologije uz veliko povećanje šećera u krvi. Bolest se razvija zbog činjenice da tijelu nedostaje hormona inzulina, a to se događa u pozadini infekcija, povreda ili nakon operacije.

Ovo se stanje može razviti i kao rezultat neodgovarajućeg liječenja dijabetesa, najčešće s bolešću tipa 1.

U ovom aspektu, glukoza se znatno povećava u tijelu, postoji manjak energije koju tijelo crpi iz raspada masnih kiselina. Kao rezultat, nastaju ketonska tijela koja imaju toksični učinak.

Simptomi ovog stanja su sljedeći:

  1. Nagli porast šećera u tijelu.
  2. Glavobolja.
  3. Koža je previše suva.
  4. Urin loše miriše.
  5. Napad mučnine, što dovodi do povraćanja.
  6. Oštra bol u trbuhu.

Pri tome bi prva pomoć trebala biti usmjerena na popunjavanje deficita tekućine u pacijentovom tijelu. U bolnici se lijekovi daju putem kapaljka.

Nakon medicinskog praćenja utvrdi smanjenje šećera u krvi, preporučuju se kapljice sa glukozom.

Liječenje djeteta i odraslih traje dok ketonska tijela ne nestanu iz tijela.

Pomoć kod dijabetičke kome

Dijabetička koma je ozbiljna komplikacija šećerne bolesti, a po pravilu se ovim stanjem najčešće pogađa prva, a ne druga vrsta bolesti. Nastaje kao rezultat visokog šećera u krvi na pozadini niskog inzulina.

Prema opšte prihvaćenom mišljenju, dijabetička koma je upravo povećanje glukoze u krvi. Ali u stvarnosti je hipoglikemijski, hiperosmolarni i ketoacidotični.

Hipoglikemijsko stanje najčešće se opaža kod pacijenata s prvom vrstom bolesti, mada se dešava i kod pacijenata koji lijek uzimaju u tabletama. Tipično, razvoju ovog fenomena prethodi nagli porast hormona u organizmu. Opasnost od ove komplikacije leži u oštećenju mozga i centralnog nervnog sistema.

Hitna pomoć kod dijabetesa u ovom slučaju je sljedeća:

  • Za blage simptome: najbolji lijek je mali komad šećera.
  • Za teške simptome: bolesniku ulijte topli slatki čaj da spriječi oštro kontrakciju čeljusti, umetnite fiksativ, ovisno o poboljšanju, nahranite bolesnika hranom bogatom ugljikohidratima.

Nakon udaljenosti da zaustavite hipoglikemijsku reakciju organizma, morate se posavjetovati s liječnikom. Mnogi su pacijenti zainteresirani, ali je li moguće ne posjetiti doktora, jer je kriza prošla? Ne, nemoguće je, jer je liječnik taj koji će pomoći u utvrđivanju uzroka takve komplikacije i prilagoditi dalju terapiju.

Ako se hiperglikemijska koma razvila s gubitkom svijesti, ali to ne možete bez hitne medicinske pomoći. Potrebno je što prije pozvati ljekare, a u ovom trenutku intravenski davati osobi 40-50 ml glukoze.

Pomoć kod hiperosmolarne kome:

  1. Ispravno ležite pacijenta.
  2. Isključite povlačenje jezika.
  3. Podesite krvni pritisak.
  4. Intravenska primjena glukoze (ne više od 20 ml).

Ako se primijeti akutna intoksikacija, mora se pozvati ekipa hitne pomoći.

Može li osoba bez medicinskog obrazovanja biti u stanju odrediti vrstu dijabetičke kome? Najvjerovatnije ne, ako samo jedan od milion nagađa, ništa više. Stoga postoje određena pravila pomoći koja se mogu pratiti kod neodređenog oblika kome:

  • Pozovite ljekare.
  • Ubrizgavanje hormona u mišić pored glavne doze.
  • Povećajte doze inzulina ujutro.
  • Pojednostavite unos ugljikohidrata, eliminirajte unos masti.
  • U zbrci će vam pomoći uporaba klistira sa otopinom na bazi sode bikarbone.
  • Dajte dijabetičnoj mineralnoj vodi.

Kada u porodici postoje domaćinstva koja imaju povijest dijabetesa, svaki član porodice trebao bi znati pravila prve pomoći. Takva će znanja pomoći da se ne stvori kritična situacija, uklone komplikacije i spasu pacijentu život.

Dijabetes melitus je hronična bolest, koja, nažalost, neće uspjeti. Ali uz pravilan pristup liječenju, poštujući sve preporuke liječnika, pridržavajući se potrebne prehrane, dijabetičar može živjeti punim životom bez straha od komplikacija.

Da li vaši rođaci znaju koje mjere treba poduzeti kao prvu pomoć kod dijabetesa?

Osnovna pravila za dijabetes

Postoji niz pravila kojih se osobe s dijabetesom moraju pridržavati.

Tu spadaju:

  • Redovno izmerite nivo šećera u krvi, sprečite da se on menja gore ili dole. U bilo koje doba dana, glukometri bi trebali biti pri ruci.
  • Potrebno je i nadzirati nivo kolesterola: tijekom dijabetesa protok krvi u žilama i kapilarama se mijenja. S visokim šećerom moguće je povećanje kolesterola, žile počinju trombolizirati, razbijati se. To doprinosi propadanju ili prestanku cirkulacije krvi, dolazi do srčanog udara ili šloga.
  • Jednom svakih 5 mjeseci analizira se glikozilirani hemoglobin. Rezultat će pokazati stepen kompenzacije dijabetesa za navedeni period.
  • Kod dijabetes melitusa pacijent mora znati algoritam djelovanja za pružanje hitne pomoći sebi i drugima.

Sve ove mjere sprovode se za sprečavanje komplikacija bolesti.

Akcije za dijabetes

Za dijabetes tipa 1, prva pomoć znači snižavanje nivoa šećera. Za to se daje mala doza (1-2 jedinice) hormona.

Nakon nekog vremena indikatori se ponovo mere. Ako se rezultati nisu poboljšali, daje se druga doza inzulina. Ova pomoć kod dijabetesa pomaže u uklanjanju komplikacija i pojave hipoglikemije.

Ako pacijent s dijabetesom tipa 2 ima nagli porast šećera, tada treba uzimati lijekove za snižavanje šećera koje propisuje lekar. Ako se nakon sat vremena indikatori malo promijene, preporučuje se ponovno piti tabletu. Ako se pacijent nalazi u kritičnom stanju, preporučuje se poziv hitne pomoći.

U nekim slučajevima dolazi do jakog povraćanja, što uzrokuje dehidraciju. Prva pomoć za dijabetes tipa 1 i 2 u ovom slučaju je osiguranje učestalog i obilnog pijenja. Možete piti ne samo čistu vodu, već i čaj.

Preporučuje se obnavljanje potrebnih soli u organizmu rehidronom ili natrijum hloridom. Pripreme se kupuju u ljekarni, a rješenje pripremaju prema uputama.

Kod dijabetesa tipa 1 i 2, rane na koži ne zarastaju dobro. Ako postoji, hitna pomoć uključuje sledeće:

  • dezinficirati ranu
  • nanesite zavoj od gaze (menja se tri puta dnevno).

Zavoj ne smije biti previše tijesan, jer će u protivnom protok krvi biti poremećen.

Ako se rana pogorša, pojavi se gnojni iscjedak, moraju se koristiti posebne masti. Oni ublažavaju bol i otekline, uklanjaju tečnost.

Pomoć kod dijabetesa uključuje i kontrolu acetona u urinu. Ispituje se pomoću test traka. Mora se ukloniti iz tijela, prekomjerna koncentracija dovodi do dijabetičke katocitoze, a zatim fatalne. Da biste smanjili nivo acetona, jedite 2 žličice. medom i isperemo tečnošću.

Prva pomoć kod hiperglikemije

Hiperglikemija je bolest kod koje šećer značajno raste (dok hipoglikemija znači smanjenje šećera). Ovo se stanje može pojaviti zbog kršenja pravila liječenja ili nepoštivanja posebne prehrane.

Aktivno djelovanje kod dijabetesa počinje pojavom karakterističnih simptoma:

  • osjećaj žeđi
  • učestalo mokrenje
  • stalna glad
  • razdražljivost
  • nemoć
  • mučnina
  • promjene u vizualnoj percepciji.

Prva pomoć za hiperglikemiju sastoji se u snižavanju koncentracije šećera: daje se injekcija inzulina (ne više od 2 jedinice). Nakon 2 sata, vrši se drugo mjerenje. Ako je potrebno, daju se dodatne 2 jedinice.

Pomoć kod dijabetesa nastavlja se sve dok se koncentracija šećera ne stabilizira. Ako se ne pruži odgovarajuća nega, pacijent pada u dijabetičku komu.

Pomoć kod tirotoksične krize

Neradikalnom hirurškom intervencijom razvija se tirotoksična kriza, koja vodi u smrt.

Prva pomoć za dijabetes počinje nakon pojave simptoma:

  • snažno gakanje,
  • uzrujana stolica
  • dehidracija
  • slabost
  • crvenilo lica
  • učestalo disanje
  • porast pritiska.

Kad se pojave znakovi tireotoksične krize, prva pomoć za dijabetes uključuje sljedeći algoritam djelovanja:

  • uzimati tirostatske lekove,
  • nakon 2-3 sata, daju se lijekovi s jodom i glukozom.

Nakon pojave željenog učinka, otopine Merkazolil i Lugol primjenjuju se 3 puta dnevno.

Kako minimizirati rizik od komplikacija

Sa visokim nivoom šećera često nastaju sljedeće komplikacije.

KomplikacijaPrevencija
Retinopatija - oštećenje žila mrežniceRedovni pregled oftalmologa
Nefropatija - bolest bubregaPratite nivo lipida
Koronarna bolest srcaPratite težinu, dijetu, vježbanje
Promjena osnove stopalaNošenje udobnih cipela bez šavova i izbočina, pažljiva njega noktiju, sprečavanje ozljeda stopala
Vaskularne lezijePridržavanje dijeta, odbacivanje loših navika, duge šetnje, pregled donjih ekstremiteta kako bi se izbjeglo stvaranje čira, nošenje udobnih cipela
Hipoglikemija - smanjenje šećera u krviUz napad dijabetesa prva pomoć izražava se upotrebom proizvoda koji se sastoje od lako probavljivih ugljikohidrata: meda, sokova. Uvijek nosite slatkiše (izrađene od prirodnog šećera, a ne zaslađivača) ili tablete glukoze
Dijabetička ketoacidoza je komplikacija kod koje ketonske truplje otrovaju tijeloPijte puno vode, idite na medicinsku kliniku za hitnu njegu (propisano je liječenje za uklanjanje ketonskih tijela iz tijela)

Da bi se smanjila mogućnost bilo kakve komplikacije, oni prate razinu šećera u krvi i krvni tlak, a pušenje također treba prekinuti.

Prevencija i preporuke

Pacijenti s dijabetesom trebaju slijediti preventivne mjere.

Tu spadaju:

  • Redovno mere šećer. Kao što je spomenuto, brojilo bi uvijek trebalo biti u blizini.
  • Pregledajte cijelo tijelo godišnje.
  • Pridržavajte se preporuka svog ljekara.
  • Slijedite odgovarajuću prehranu. Izuzmite slatku hranu, jedite više povrća, voća, žitarica. Osim toga, porcije trebaju biti male.
  • Pijte više čiste vode za piće. Slatka gazirana pića nisu korisna, samo povećavaju razinu šećera.
  • Kontrolna težina. S pojavom suvišnih kilograma morate se pridržavati prehrane i fizičke aktivnosti.
  • Vježbajte što više. Nije potrebno baviti se velikim sportom. Svakodnevno je dovoljno malo naboja.
  • Izbjegavajte stresne situacije. Pokušajte što manje kontaktirati s neugodnim ljudima, da se postavite za pozitivno.
  • Spavanje i odmor bi trebali biti puni.
  • Odbacite loše navike (alkohol, pušenje, upotreba droga).

I djeca su osjetljiva na bolest. Roditelji su odgovorni za zdravlje bebe, pa bi trebali:

  • pružiti prvu pomoć za dijabetes,
  • biti u mogućnosti samostalno mjeriti šećer, kontrolne pokazatelje,
  • naučite kako izračunati dozu inzulina, što ovisi o dobi i pokazateljima,
  • prebaciti dijete na dijetu,
  • dajte bebu u sportske sekcije,
  • razgovarati o bolesti sa upravom vrtića ili škole,
  • naučiti kako samostalno i bezbolno davati injekcije.

Sa dijabetesom tokom trudnoće, ljekari daju sljedeće preporuke:

  • izmjerite nivo šećera i pritisak tijekom sata
  • slijedite dijetu, jedite u malim obrocima,
  • uzmite folnu kiselinu i kalijum jodid,
  • mnogi su lijekovi kontraindicirani tokom trudnoće, tako da morate razgovarati s liječnikom koji se od njih mogu koristiti za dijabetes,
  • posvetite se oftalmologu u vezi retinopatije.

Te se mjere moraju poštovati tokom života. Zdravlje pacijenta uvelike ovisi o njegovim naporima, dijabetičar bi trebao biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć na bilo kojem nivou glukoze (visokoj i niskoj). U slučaju dijabetesa melitusa odmah treba pozvati hitnu pomoć jer malo kašnjenje može koštati života.

Nekoliko riječi o dijabetesu

Bolest endokrinog sustava povezana s apsolutnom ili relativnom insuficijencijom proizvodnje inzulina (hormona kojeg proizvodi gušterača) naziva se dijabetes melitus. Glavne manifestacije problema povezane su s metaboličkim poremećajima. To se odnosi na metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina.

Dijabetes melitus je podijeljen u 2 vrste:

  • Tip I - dijabetes ovisan o insulinu. Slika se uglavnom manifestuje u djetinjstvu ili mladosti. Gušterača prestaje stvarati potrebnu količinu inzulina, stanice prestaju apsorbirati glukozu, a on se nakuplja u krvi. Pacijenti jako gube na težini, jer tijelo pokušava dobiti energiju iz masti. Zbog stvaranja ketonskih tijela nastaju različite komplikacije, sve do hiperglikemijske kome ili ketoacinoze.
  • Tip II - dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Ova vrsta bolesti uobičajena je, češća kod starije generacije (nakon 40 godina) i kod prekomjerne težine ljudi. U tom se slučaju proizvodi dovoljna količina inzulina, ali stanice postaju neosjetljive na njega što uzrokuje povećanje razine glukoze u krvi.

Dijabetes bilo koje vrste izaziva niz komplikacija u radu srca i krvnih sudova kod pacijenata. Može uzrokovati smanjenje vida, poremećaje osjetljivosti, patologije bubrega, komplikacije zarazne prirode i čak komu. Prva pomoć za dijabetes predstavlja skup neophodnih veština koje mogu spasiti pacijentu život. Uz to, vrijedno je razumjeti osnovne pojmove poput šećera u krvi, hiperglikemije i tako dalje.

Šta znači "šećer u krvi"?

Ponekad u redu za testove možete čuti da je osobi propisan test za šećer. To znači da će pacijentu biti određena razina glukoze u krvi. Ovakvi testovi se često propisuju tokom pregleda zdravim ljudima kako bi se utvrdio mogući problem. Normalno, kod ljudi nivo glukoze pada u rasponu od 3,5 do 6,1 mmol / L. Međutim, kada se kod zdrave osobe skala glukoze poveća, gušterača proizvodi dodatni dio inzulina i vraća glukozu u svoj normalan raspon.

Koja je opasnost od povećanja glukoze kod dijabetičara?

Kod dijabetesa tipa I, tijelo nije u mogućnosti normalizirati razinu glukoze, jer se ne proizvodi inzulin. Kod dijabetesa tipa II ćelije gube receptore koji mogu komunicirati sa inzulinom, a takođe ne mogu normalizovati nivo glukoze. To znači da pacijent može razviti hiperglikemiju i trebat će mu hitnu pomoć. Kod dijabetes melitusa potrebno je redovno nadzirati nivo glukoze kako bi se spriječilo naglo pogoršanje.

Vrste hiperglikemije

Hiperglikemija je podijeljena u 2 vrste:

  1. „Gladni“, u kojima je šećer u krvi viši od 7,2 mmol / l. Stanje se razvija ako dijabetičar 8 sati nije konzumirao nikakvu hranu.
  2. Postprandial, u kojem šećer prelazi 10 mmol / L. Može se razviti nakon teškog obroka.

Obje vrste hiperglikemije mogu oštetiti živce i krvne žile, narušiti rad unutrašnjih organa i dovesti do razvoja ketoacidoze (dijabetes tipa 1) ili hiperosomolarne kome (dijabetes tipa 2). U oba slučaja pacijentu će biti potrebna hospitalizacija.

Simptomi početne hiperglikemije

Prva pomoć za dijabetes zahtijeva sposobnost osobe da prepozna rane simptome hiperglikemije:

  • Pacijent je žedan. Mnogo pije, ali ne može se napiti.
  • Ako je dijabetičar često počeo ići u toalet, onda vrijedi obratiti pažnju na to.
  • Postoji osećaj slabosti.
  • Dugo boli glava.
  • Pacijent ima svrbež kože i smanjenu oštrinu vida.
  • Osjeća se suhoća usta.
  • Pacijent se onesvijesti.
  • Dijabetičar ima osjećaj hladnoće, a stopala i ruke gube osjetljivost.

Svi ovi simptomi povezani su s gubitkom soli soli koji napuštaju tijelo mokraćom.

Manjak inzulina dovodi do činjenice da masne kiseline prolaze nepotpunu oksidaciju, nakupljajući ketonska tijela i aceton u tijelu. Ovo se stanje naziva acidoza. Razvoj acidoze prolazi kroz 3 stadija:

  • umjereni stepen acidoze,
  • stanje prekoma
  • koma.

Kako postupiti sa hiperglikemijom

Prva pomoć za dijabetes može biti potrebna ako simptomi ukazuju na porast razine šećera. Najprije morate razjasniti razinu glukoze u domaćinstvu glukometrom. Ovaj se alat ne može smatrati dijagnostički tačnim, ali omogućava vam navigaciju tokom samokontrole. Ako je razina glukoze od 14 mmol / l i viša, tada treba unositi inzulin ovisan oblik (tip 1).

Nakon injekcije trebate piti puno vode, i to nakon 90 minuta. Ponovite test ponovo pomoću kućanskog brojila. Ako nivo šećera nije opao, tada bi trebalo da se obratite medicinskoj ustanovi.

S pojavom hiperglikemije, koncentracija acetona u tijelu značajno se povećava, pokušajte ispirati želudac slabom otopinom sode. Uzmite u obzir da je preporučljivo dati vodi dijabetičnom mineralno-alkalnom za normalizaciju kiselosti. Možete dati slabu otopinu sode. Ako vidite da je svijest dijabetičara depresivna, ne možete silom sipati vodu. Čovjek se može udaviti. Omogućite pacijentu mir, ali pratite njegovo stanje.

Stadij prekoma

Kako razumjeti da je osoba ušla u stadij prekoma ukoliko se dijagnosticira dijabetes? Hitna pomoć u ovom slučaju, ako se pruži pravovremeno, može vas spasiti od kome, zato morate biti pažljivi prema pacijentu.

Prelazeći u stadijum prekoma, pacijent će ostati svjestan. Bit će inhibiran, ali neće izgubiti orijentaciju u vremenu i prostoru. Odgovorit će na jednoznačna pitanja o dobrobiti. Koža će postati suva i hrapava. Ruke i stopala bit će hladni na dodir. Na usnama će se pojaviti cijanoza, postat će suha i početi pucnuti. Jezik prekriven smeđim premazom. Da biste pomogli pacijentu, treba ubrizgati inzulin, dati obilno piće i pozvati hitnu ekipu. Ako propustite vrijeme, pacijent će pasti u komu.

Hipoglikemijsko stanje kod dijabetesa

Prva pomoć za dijabetes može biti potrebna ne samo zbog povećanja razine šećera, već i zbog njegovog smanjenja u krvi. Ovo stanje se naziva hipoglikemija. Problem nastaje prilikom precjenjivanja doza inzulina ili lijekova koji snižavaju šećer. Dešava se i ako je pacijent ubrizgao inzulin i nakon toga nije jeo.

Simptomi hipoglikemije povećavaju se mnogo brže. Javljaju se glavobolja, osećaj gladi, znojenje, drhtanje ruku i povećan rad srca. U stanju hipoglikemije ljudi postaju agresivni.

Pomoć kod dijabetesa kada je pacijent u hipoglikemijskom stanju izražava se u ponudi slatkog pića ili užine s brzo probavljivim ugljikohidratima (med, bomboni, bijeli hljeb i tako dalje). Ako je pacijent izgubio svijest, tada je hitno pozvao medicinsku pomoć.

Pacijenti s dijagnozom dijabetesa trebaju imati vještine samokontrole. Liječiti će se tijekom cijelog života, a važno je jasno slijediti recepte i preporuke liječnika. Pomoć i podrška voljenih osoba za dijabetičare su od posebne vrijednosti.

Pogledajte video: VEGAN 2017 - The Film (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar