Dijabetes melitus: Primjena u tradicionalnoj medicini

Inzulin je hormon koji snižava šećer u krvi. Većina nas to zna prije svega kao lijek za dijabetes. Inzulin se često naziva i hormon sitosti. Njegov glavni zadatak je transport glukoze iz krvi u ćelije skeletnih mišića, miokarda i masti u tijelu. Izlučivanje inzulina je kontinuirano, a njegov normalan raspon je 4-6 mmol / l.

Dijabetes melitus


Budući da inzulin nosi sa sobom veće ili manje probleme, i ne može se isporučiti bez injekcije, alternativne metode liječenja dugo su se tražile. U osnovi postoje četiri načina:

  • pronaći supstancu sličnih efekata,
  • pronaći supstancu koja povećava osjetljivost tkiva na inzulin,
  • pronaći supstancu koja pojačava delovanje inzulina,
  • pronaći supstancu koja može sniziti razinu šećera u krvi na potpuno drugačiji način.

Budući da san svih pacijenata sa šećernom bolešću, lijek koji djeluje na bolest u obliku tableta još uvijek nije stvoren, postoje samo tri moguća rješenja. Treba imati na umu da su oni prikladni samo za liječenje šećerne bolesti tipa 2, tj. Onih pacijenata koji su zadržali sposobnost proizvodnje vlastitog inzulina.

Supstanca koja povećava osjetljivost tkiva na inzulin zapravo je poznata već stoljećima. Sadrži ljekovitu biljku Jarac (naziva se još i Galega), Galega oficinalis, koja se već koristi za liječenje dijabetesa. Sadrži relativno otrovne guanidine, od kojih su dobijeni biguanidi, i ostaje u upotrebi zbog pozitivnih svojstava metformina. Djelovanje ove ljekovite biljke je povećavanje osjetljivosti tkiva na inzulin i smanjenje glukoze u krvi, njegova konzumacija ne dovodi do povećanja apetita i nepoželjnog debljanja, što predstavlja ozbiljan problem i jedan od uzroka dijabetesa tipa 2. Budući da neprimjerena upotreba lijekova klase biguanida može uzrokovati ozbiljnu akutnu komplikaciju dijabetesa - laktacidozu, sličan lijek, fenformin, već je neko vrijeme zabranjen u Sjedinjenim Državama. Međutim, pravilnom upotrebom ljekovite biljke, ne nastaje laktacidoza. Suprotno tome, trava često uzrokuje nedostatak vitamina B12 i pridružene anemije i oštećenja živaca. Međutim, ovaj poremećaj je lako riješiti komplikaciju. Općenito, galega je jeftin, dokazan i siguran lijek koji se smatra prvom linijom u liječenju dijabetesa tipa 2.

Efekti Galege (Koza)

  1. Antidijabetičko delovanje.
  2. Podrška dojenju.

Galega trava i njena glavna ljekovita svojstva:

  1. Korisno kod dijabetesa tipa 2.
  2. Značajno smanjuje šećer u krvi.
  3. Podržava rad mliječnih žlijezda.
  4. Povoljno utiče na metabolizam.
  5. To je blago laksativ.
  6. Pomaže kod hroničnog opstipacije.
  7. Poboljšava funkciju debelog creva.
  8. To je blagi diuretik.
  9. Korisno za mokraćovod.
  10. Zaustavlja krvarenje.
  11. Smanjuje temperaturu.
  12. Pomaže u liječenju epilepsije.

Galega trava (kozja koža) - primjena

Čaj od kozje jagode koristi se za liječenje dijabetesa. Vrhunska infuzija smanjuje šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2. Zbog ovog svojstva biljka se naziva "biljni inzulin". Obično se preporučuje kombiniranje s drugim biljem koje ima slična svojstva: borovnicama, maslačkom i repolom. Njima se mogu dodati: komorač, artičoka, kopriva, vodenica, žalfija ili pelin. Budući da dijabetes pogađa svakog desetog stanovnika naše zemlje, a povećana razina odnosi se na svakog četvrtog, galege i slične biljke preporučuju se za upotrebu kao nadoknadu za posljedice slatkog i ugodnog života.

Ljekovita svojstva

Galega sadrži otrovne alkaloide galegin i hidroksigalegin, posebno u semenkama. Ove tvari, međutim, imaju i ljekovita svojstva. Trava je izvor flavonskog glikozida, haluteolina, aminokiselina, ugljikohidrata, saponina i tanina. Takođe sadrži otrovne materije, kanavanin i pinitol.

Kao lijek koriste se cvjetni vrhovi i plodovi. Nakon sakupljanja, trava se suši u tankim slojevima u hladu, prilikom umjetnog sušenja potrebno je paziti na temperaturu do 50 ° C. Najbolje ga je čuvati u vrećama od jute.

Galega i njena upotreba

Unutarnju kozu mogu koristiti i dojilje za poticanje proizvodnje mlijeka, zajedno sa komorom, hibiskusom, lavandom itd.

Za probleme sa mokrenjem trava se kombinira sa zlatom, potkornjakom ili brezom.

Galega se nalazi i u kompozicijama sa origanom, limunovim melemom, valerijanom, glogin, crne bazge itd. Kada se kašalj uzima mahuna, kopriva, murva, metvica, lipa, plantaža ili crna borovnica.

Galega je također dio biljnih masti i gelova dizajniranih za liječenje oštećene kože, spolja koriste za ekcem.

Sastav i korisna svojstva

Koza ili galega koza raste u svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno u Rusiji (evropski deo), Moldaviji, Ukrajini (Karpatske planine) i na Kavkazu.

Ova trava cvjeta u ljeto - od juna do avgusta. Ima svijetlo lila cvijeće smješteno u osovinama lišća. Da biste razumjeli kako biljka izgleda, možete pogledati fotografiju na Internetu.

Naši djedovi i pradjedovi su od davnina znali za iscjeljivanje srpa po mnogim tegobama. Sve zahvaljujući sadržaju mnogih korisnih tvari.

Biljka sadrži:

  1. Saponini, koji su složeni spojevi biljnog porijekla iz glikozida.
  2. Vasicinon i peganin su derivati ​​kinazolina.
  3. Ugljikohidrati - građevni materijal ćelija i tkiva ljudskog tijela.
  4. Tanini s adstrigentnim i baktericidnim učinkom.
  5. Askorbinska kiselina, koja je antioksidans i koenzim u metaboličkim procesima.
  6. Karoten je moćan antioksidans koji ima adaptogeni i imunostimulirajući učinak.
  7. Ostalo: fenolkarboksilne kiseline, alkaloid galegin i glikozidni galuteolin.

Pored toga, seme koze sadrži alkaloide, steroide, saharozu, stahiozu, kao i linoleinsku, palmitinsku i stearinsku kiselinu.

Galega ima hipoglikemijski, diuretički, anthelmintički, dijaforetski i laktogonski efekat (kod dojilja). Kozja trava od dijabetesa koristi se zbog:

  • stabilizira sadržaj šećera, eliminira njegove nagle skokove,
  • jača unutrašnje glatke mišiće,
  • uklanja višak holesterola iz organizma,
  • jača vaskularne zidove,
  • povoljno djeluje na jetru i proces glukoneogeneze.

Međutim, ne smijemo zaboraviti na nuspojave ljekovite biljke. Korištenje sjemenki galege ponekad doprinosi sužavanju zjenica, što zbog djelovanja alkaloida. Stalni unos kozjih kostiju kod dijabetesa dovodi do inhibicije gastrointestinalne pokretljivosti. A s uvođenjem ekstrakta galege intravenski, nastaju vazokonstrikcija i povećanje krvnog pritiska. Za vrijeme rođenja djeteta takvu je biljku strogo zabranjeno uzimati u vezi s njegovim abortivnim svojstvima.

Stoga se prije upotrebe biljke potrebno posavjetovati sa liječnikom koji će odmjeriti prednosti i nedostatke preporučenosti njegove konzumacije.

Recepti za pravljenje infuzija i dekocija

Za liječenje dijabetesa koristi se kozja koža u raznim varijacijama - infuzije, dekocije, biljni pripravci, sušene sjemenke, sirove i tako dalje.

Galega se koristi u mnogim receptima, osim toga, može se kombinirati sa drugim biljkama. Postoji nekoliko poznatih recepata za pripremu prirodnih lijekova.

Lijek za snižavanje šećera. Da biste ga napravili, trebate uzeti 2 kašike sjeckanog lišća i sjemenki galege. Smjesa se izlije u termos i doda se 0,5 l vode. Infuzija se mora ostaviti preko noći. Ujutro, gotov lijek se filtrira kroz gazu. Infuzija se pije u 0,5 šalica tri puta dnevno 30 minuta prije jela.

Infuzija galega officinalis. Da biste napravili takav proizvod, trebate uzeti 1 žlicu suhe trave i sjemenki. Smjesa se prelije sa 0,2 l kipuće vode i infuzira u termos oko dva sata. Proizvod se filtrira i konzumira u 1 kašiku 4 ili 5 puta dnevno. Kurs liječenja traje od 4 do 6 tjedana.

Dekocija za liječenje dijabetesa. Da biste pripremili prirodno hipoglikemijsko sredstvo, trebate 1 čajnu žličicu sjemenki galege uliti 0,2 litre vode. Zatim juha kuha na laganoj vatri oko 5 minuta. Pripremljeni proizvod mora se pokriti i držati još dva sata. Juhu je potrebno filtrirati i piti tri puta dnevno po 1 kašiku. Treba imati na umu da takav lijek ima diuretski učinak, posebno ako se koristi istovremeno s diureticima.

Upotreba ljekovitih jagoda u suvom obliku. Da bi se to postiglo, sjeckana trava (0,5 g) jede se tri puta dnevno, ispire čašom vode.

Biljna berba s kozjom kožom i grahom. Ovo je najjednostavniji recept koji ima učinak na snižavanje šećera. Suvo lišće i grmlje po 25 g preliju se sa 0,2 l kipuće vode. Zatim se smjesa ostavi da se infuzira oko sat vremena. Takav se alat pije pola porcije ujutro i navečer prije obroka.

Da bi se olakšala priprema narodnih lijekova, suhe trave galegi se mogu kupiti u ljekarni. Cijena pakiranja (50 g) je od 36 do 49 rubalja, a filter vrećice (20 komada po 1,5 g svaka) - 27 rubalja. Pa, ako želite sami sakupljati travu i sušiti je, trebate uzeti u obzir da biljka treba rasti na ekološki čistim područjima.

Budući da je to vrlo teško odrediti sami, bolje je kupiti galegu u ljekarni i uvjeriti se u njena korisna svojstva.

Preporuke za upotrebu lekovitog bilja

Kao i kod liječenja lijekovima, i liječenje ljekovitim biljkama treba se provoditi strogo i precizno. Odmah treba da saznate o kontraindikacijama i mogućoj šteti ljekovitog bilja. Ako bilo koja biljka izazove alergijske reakcije kod pacijenta, njezin prijem mora biti zaustavljen. Za zamjenu može doći još jedna biljka. Planeta Zemlja bogata je velikim brojem ljekovitih biljaka pa bi bilo koja druga biljka trebalo da se pojavi.

Bilje nikada ne treba uzimati duže nego što je navedeno u receptu. Neki od njih su u većoj ili manjoj mjeri sposobni izlučivati ​​razne toksine koji štetno djeluju na tijelo već bolesne osobe. Osim toga, bez potrebe ne možete uzimati ljekovite infuzije i dekocije.

Ponekad bi trebalo razmotriti činjenicu da prilikom upotrebe decokcija ili tinktura „zadirkuje“ bolest, pacijent osjeća pogoršanje zdravlja. Ako nakon nekoliko dana uzimanja lijeka, poboljšanje ne dođe, morat ćete napustiti ovu biljku.

Biljke je najbolje spravljati u staklenim ili emajliranim jelima. S pojavom različitih patologija, posebno dijabetes melitusa, dok uzimanje prirodnih lijekova mora se u potpunosti napustiti masna hrana i alkoholna pića.

Priprema i skladištenje ljekovitog bilja je takođe veoma važno. Osušene biljke najbolje je čuvati u kartonskim kutijama ili papirnim kesama. Tako prašina neće stići tamo. Osim toga, oni spremaju vrećice i kutije s biljem na mjesta bez vlage.

Koza je odlična biljka koja pomaže eliminirati visoku razinu šećera i glavne znakove dijabetesa. Tradicionalna medicina pruža brojne načine pripreme infuzija, dekocija i naknada za liječenje "slatkih bolesti".

Ne smijemo zaboraviti da biljna terapija nije jedina komponenta uspješnog izliječenja patologije. Pacijent uvijek treba zapamtiti posebnu prehranu, fizičku aktivnost, uzimanje lijekova i provjeru glikemije. To je jedini način na koji će on moći zadržati bolest u "ježima". Videozapis u ovom članku nastavit će temu smanjenja šećera narodnim lijekovima.

Prednosti dijabetesa

Ljekovita koza ima diuretičko, dijafotičko i hipoglikemijsko djelovanje, stimulira gušteraču i proizvodnju inzulina, a također povećava podložnost stanica na nju. Ovo svojstvo koriste pacijenti koji imaju dijabetes tipa 2. Uz to, biljka ima blagotvoran uticaj na rad jetre i glukoneogenezu.

Galega je prepoznatljiv po pozitivnom uticaju na organizam, zbog korisnih supstanci koje čine njegov sastav. Galegin alkaloid ubrzava metabolizam ugljikohidrata i masti i snižava holesterol. Na taj način se sprečava razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema.

Prednost uzgajivača koza leži u činjenici da povećanjem potrebe tijela za energijom biljni pripravak aktivira mehanizam za dobivanje skrivenih rezervi glikogena. To ne samo da povećava energetski potencijal, mentalnu i fizičku aktivnost, već sprečava i razvoj hipoglikemije. Uzimanje lijekova na bazi galege ublažava mišićni umor, slabost, drhtanje i grčeve, daje vitalnost i vitalnost.

Kontraindikacije

Uprkos velikoj efikasnosti ljekovitog jarca kod dijabetesa, on se može koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Specijalist će odabrati optimalnu dozu i trajanje terapije. Samo-lijek je prepun štetnih i nuspojava.

Odbijanje uzimanja galegija prati hipertenzivne pacijente. Biljka sužava krvne žile i povećava krvni pritisak, što može dovesti do hipertenzivne krize.

Ne koristite infuzije i decokcije za osobe sa crijevnim bolestima, jer takvi lijekovi negativno djeluju na glatke mišiće tijela.

Preporuke za upotrebu

Kozja kućica je otrovna, tako da biste trebali biti izuzetno oprezni s njenom uporabom.

Kod dijabetesa doziranje galege propisuje ljekar, a može se prilagoditi tokom liječenja, ovisno o reakciji tijela na terapiju. Strogo je zabranjeno samostalno povećavati dnevnu stopu lijeka. To može dovesti do pretjeranog smanjenja razine šećera i razvoja hipoglikemije (inzulinskog šoka).

Liječnik je dužan informirati pacijenta o kontraindikacijama biljke i mogućim nuspojavama. Dijabetičari trebaju biti svjesni znakova hipoglikemije ili drugog patološkog stanja kako bi pravovremeno mogli potražiti kvalificiranu pomoć.

Ne prelazite preporučeno trajanje tretmana. Neka biljka otpuštaju tvari koje se, kada se nakupljaju, negativno utiču na organizam.

Kod dijabetes melitusa galega se može kombinirati s drugim ljekovitim biljem koje ima hipoglikemijski učinak. U njih se ubraja kopriva, korijen maslačka, mahune graha.

Pravila nabavke

Da bi se nadoknadio dijabetes melitus koriste se dekocije i infuzije koze. Ljekovita biljka može se kupiti u ljekarni ili samostalno prikupiti. Trava se bere tokom cvatnje (juli-avgust), kada je što bogatija hranjivim tvarima. Sirovina su stabljike koje se seku u korijenu, lišću i cvatovima. Sakupljati biljka treba biti u čistom polju, dalje od puta, biljaka i drugih izvora zagađenja.

Osušite travu na suhom i dobro prozračenom prostoru. Istovremeno, važno je osigurati da direktna sunčeva svjetlost ne padne na njega.Kako bi se ubrzao proces sušenja, radni dijelovi se mogu plesti u male snopove i viseći.

Čuvajte biljku na tamnom i suhom mjestu. Preporučuje se samljeti kozju kožu i stavljati je u malu krpu ili papirnu vrećicu. Podložno ovim pravilima, biljka zadržava ljekovita svojstva dvije godine.

Galega officinalis može se koristiti za pripremu lijekova u kući. 6 popularnih recepata od kozje kože protiv dijabetesa.

1. Tinktura koze. Uzmite 2 kašike. l osušene biljke, sipati u staklenu posudu i sipati 1 litru vode zagrijane na 70 ° C. Ostavite da se proizvod natapa do jutra, a potom procijedite. Uzimajte tinkturu od 1 kašike. l 4 puta dnevno.

2. Dekocija koze. Samljeti prethodno osušene sirovine. Jedna čajna kašika trave sipa 250 ml vode. Stavite posudu s radnim dijelom u vodenu kupelj i zagrijavajte 5-10 minuta. Procijeđeno piće uzmite 1 kašiku. l 3-4 puta dnevno.

3. Infuzija semena. Za pripremu lijeka sipajte 1 kašiku. l pasulj u termosu i prelijte litrom vruće vode. Ostaviti preko noći, procijediti ujutro i uzimati 25 ml tri puta dnevno.

4. Alkoholna tinktura koze. Preklopite suhe cvasti u staklenu posudu i napunite votkom (možete koristiti alkohol razrijeđen vodom u omjeru 1: 2). Ostavite da proizvod djeluje 30 dana, zatim procijedite i popijte 1 kašika. nakon jela.

5. Galega s lišćem pasulja. Uzmite 25 g svakog sastojka i prelijte 200 ml kipuće vode. Ostaviti da se ukuva 1 sat. Dobiveni proizvod procijedite i podijelite na dva obroka - jedan pijete ujutro prije jela, a drugi uveče.

6. U suvom obliku. Progutajte kašiku jagoda i popijte je vodom. Uzimajte tri puta dnevno. Uz to, može se dodavati mesnim jelima ili salatama kao začin.

Lignje su ljekovita biljka koja se može i treba koristiti u liječenju dijabetesa. Nemojte donositi odluku o upotrebi bez savjetovanja s liječnikom. Ne zaboravite da je uzimanje decokcije ili infuzije pomoćna mjera, a da biste izbjegli krizu, neophodno je nadzirati prehranu, izbjegavati stres i normalizirati tjelesnu težinu.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS secerna bolest - Dr Ljiljana Ljuboja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar