Zašto moram znati indeks insulina hrane?

1997. godine profesorica na Univerzitetu u Sydneyu, Jenny Brand-Miller, objavila je članak u jednom od američkih časopisa o dijetalnoj prehrani da na stanje dijabetičara podjednako utječu i glikemijski (simbol GI / GI) i indeks inzulina.

p, blok citat 1,0,0,0,0 ->

p, blok citati 2.0,0,0,0 ->

Šta je ovo

p, blok citata 3,0,0,0,0,0 ->

Jenny Brand-Miller predložila je sljedeću definiciju: indeks inzulina je koeficijent koji pokazuje koliko inzulina nastaje u tijelu kada čovjek jede. 1 jedinica AI ekvivalent je 240 kilokalorija svježeg pšeničnog kruha bez dodataka.

p, blok citat 4,0,0,0,0,0 ->

Važno je razlikovati indeks inzulina i glikemije. Ovo potonje pokazuje koliko će se snažno povećati koncentracija GLU (šećera) u krvi nakon konzumiranja određenog pića ili proizvoda. Prvi je koliko inzulina tijelo sintetišući to. Na primjer, GI ribe = 0, dok je njen AI = 58.

p, blok citat 5,0,0,0,0 ->

Principi metabolizma ugljikohidrata u tijelu

Da bismo dobro razumjeli značaj i vrijednost različitih indeksa u nutricionista i medicine, potrebno je biti u mogućnosti povezati ih s onim biohemijskim procesima koji se odvijaju u tijelu. Poznato je da se energetska rezerva potrebna za život može dobiti iz hrane koja sadrži ugljene hidrate (kao rezultat metabolizma).

Čim hrana uđe u organizam, započinje proces razgradnje složenih ugljikohidrata.

Tokom hemijskih transformacija razlikuju se saharidi jednostavnih u kemijskom sastavu:

  • glukoza (rasuti monosaharid),
  • fruktoza.

Tada te materije prodiru u krv i nose se u cijelom tijelu. Kao rezultat toga, možete promatrati kako se nivo šećera u krvi povećava nakon jela. Gušterača, kao izvor proizvodnje inzulina, prima signal da treba izbaciti hormon kako bi se nivo glukoze snizio na normalne vrijednosti.

Zauzvrat, inzulin omogućava pristup šećeru mišićima i masnim ćelijama, osiguravajući time njihovu punu prehranu. Ako nema dovoljno inzulina, tkiva i stanice neće moći preskočiti šećer.

Tijelo koristi određenu količinu glukoze i fruktoze kako bi formiralo svoje energetske resurse. Neiskorišteni dio se taloži, što rezultira stvaranjem zaliha tvari koja se zove glikogen.

Njegov glavni zadatak je održavanje optimalne razine šećera, koja će biti dovoljna od jednog obroka do drugog. Druga funkcija glikogena je održavanje i vraćanje glukoze u normalne vrijednosti u vrijeme kada tijelo doživljava fizičku aktivnost.

Ako gušterača proizvodi malu količinu inzulina, tada se razvija dijabetes tipa 1 - inzulinski ovisan.

U slučaju da se proizvodnja tvari odvija u dovoljnoj količini, ali stanice izgube osjetljivost na inzulin inherentnu prirodi, tada nastaje dijabetes tipa 2, za koji nije potreban poseban priliv hormona u organizam izvana (ubrizgavanjem) - koji nije ovisan o inzulinu.

U tom slučaju je neophodno prilagođavanje ishrane. U pomoć dolaze tablice indeksa, izvedenih naučno - glikemijskih i inzulinskih. Njihova važnost leži u činjenici da proizvodi s odgovarajućim vrijednostima pomažu u održavanju pokazatelja u normalnim vrijednostima, smanjujući rizik od različitih komplikacija.

Šta je indeks inzulina?

Primjena i aktivno korištenje u svrhu zdravstvene dobrobiti ovaj indeks u dijetetici i medicini počeo je krajem 20. stoljeća - u 90-ima. Njegov glavni zadatak je pomoći utvrditi koliko inzulina luči gušterača u roku od nekoliko minuta nakon unosa hranljivih sastojaka. Ovdje je važno razumjeti da postoji razlika između ovog indeksa i drugog, ne manje informativnog karaktera za pacijente i pacijenta - glikemije.

GI se određuje na osnovu glukoze. Glukoza tijelo apsorbira u 100 posto, a šećer u tijelu se najbrže podiže nakon unosa glukoze. Nakon ostalih proizvoda, šećer u krvi raste sporije, a GI pada prema dolje.

AI se određuje na osnovu činjenice da nisu samo saharidi, već i druge supstance korisne za normalnu aktivnost tijela, poput proteina i masti u stanju da stimulišu gušteraču na sintezu inzulina. Taj odgovor inzulina na određenu hranu uzima se kao osnova AI.

Pokazalo se da je pečenje, naime, hljeb, i pšenica i raž, komponenta koja pruža najmoćnije oslobađanje ovog hormona, iako GI hljeba nije najviši. U skladu s tim, postoje proizvodi sa visokim indeksom inzulina, kao i one vrste koje imaju niske vrijednosti za ovaj pokazatelj. Najveće vrijednosti koje su postale referentne vrijednosti za indeks inzulina su 100 (takav AI u komadu bijelog hljeba).

Razlika između GI i AI

Svi znaju ovaj obrazac - prekomjerna konzumacija brašna (hljeba, peciva, tjestenine) dovodi do skupa masa. Uključivanje u velike količine jela koja sadrže komponentu ugljikohidrata utječu na količinu glukoze u tijelu prema gore. Glikemijski indikator prikazuje kako hrana u prehrani neke osobe utiče na šećer u krvi.

Zauzvrat, šećer ne utječe uvijek na tjelesnu težinu.

Hormon se može osloboditi:

  • skuti sir
  • krompir (kuhan),
  • jogurt bez umjetnih dodataka i voća.

Ni doktori ni naučnici koji provode takve studije ne mogu dati nedvosmislen i pouzdan odgovor na pitanje zašto se to događa. Hrana, u kojoj ugljikohidrati uopće ne mogu biti, izaziva prilično brz i ponekad snažan „inzulinski odgovor“ u tijelu. Zato se preporučuje obratiti pažnju na proizvode sa niskim indeksom inzulina kako bi se izbjeglo propadanje. Na osnovu toga se pojavio AI.

Potrebno je pratiti nivo hormona kako bismo imali predodžbu - postoji li prijetnja zdravlju ili ne.

  • indikator je normalan - nema razloga za brigu,
  • dolazi do povećanja inzulina - tijelo je dobilo signal da je potrebno zaustaviti sagorijevanje masti, otići u svoju rezervu i takođe blokirati sintezu lipaze (enzim - sagorjevač masti).

GI pruža razumijevanje kako brzi šećer može povećati svoju brzinu ulaskom u krvotok.

Promjena (stopa rasta) ovisi o nizu faktora, među kojima su:

  • enzimske reakcije u crijevima (aktivnije, brže dolazi do povećanja šećera),
  • način kuhanja
  • metoda i mjesto na kojem je proizvod uzgajan,
  • termička primjena
  • sastav jela
  • uslove u kojima se obavlja skladištenje.

Poznato je da utjecaj topline utiče na glikemijske karakteristike jela.

Da biste pokazatelje vratili u normalu, potrebno je uzeti u obzir:

  • GI
  • vrijeme (stoga je potrebno strogo nadzirati razdoblja unosa hrane, voditi evidenciju o grickalicama i dobroj prehrani),
  • količinu inzulina.

Primjena pokazatelja u praksi

Znajući da takvi indeksi postoje pomoći će razviti jelovnik koji je prikladan za svakodnevnu prehranu ljudi koji imaju dijabetes. U međuvremenu, vrlo je važno znati posebnost - najprije se uzimaju u obzir pokazatelji glikemijskog indeksa, a tek potom uzima se u obzir inzulinski odgovor ovih proizvoda. Ovakav pristup vam omogućava da razvijete pojedinačni meni.

AI se ne može zanemariti, jer visoka stopa negativno utječe na glavni organ koji preuzima funkciju hormonske zdravstvene podrške - gušterača, opterećuje i iscrpljuje. To dovodi do činjenice da se lipidi ne konzumiraju, već isključivo nakupljaju u tijelu, kao rezultat, možete promatrati skup tjelesne težine.

AI principi podudaranja:

  • komponente visokog proteina se ne kombiniraju sa škrobnim sastojcima,
  • Čisti škrob i proizvodi u čiji sastav je uključen ne smiju se kombinirati sa brzim ugljikohidratima (u bilo kojoj kombinaciji i s bilo kojom vrstom prerade),
  • ugljikohidrati koji se brzo probavljaju ne kombiniraju se sa bjelančevinama, škrobom (kuhan krompir, kao primjer) i povrćem, svježim i kuhanim,
  • povrće se ne kombinira sa brzim ugljikohidratima.

Tabela kompatibilnosti sa AI izgleda ovako:

Proteini - meso, naravno, nemasne, riba, takođe nemasne, skuta (do 5%), orasi, gljiveKrem ili biljne masti i povrće
Škrobna hrana (krompir - neke vrste se preporučuje posebno držati u vodi prije kuhanja)Masti (ulja)
Brzi ugljikohidrati (prije svega kruh i proizvodi od brašna - peciva i tjestenine)Masti (ulja)
Povrće (svježe ili termički obrađeno)Proteini i masti

Najbolja kombinacija za pripremu raznih jela je riba i povrće. Oni su uključeni u jelovnik oboljelih od dijabetesa.

Glavne preporuke i zabrane formiranja dnevnog menija:

  1. Ne možete kombinirati masti i saharide (poput fruktoze, glukoze i drugih vrsta) koje tijelo lako apsorbira (ne možete jesti meso i piti slatki napitak).
  2. Ograničenje na jela koja se sastoje od kombinacije proteina i ugljikohidrata (skuti sir nije začinjen medom).
  3. Preporučuje se kombinacija „složenih ugljenih hidrata - nezasićenih masti“ (riba s orasima).
  4. Treba isključiti toplotnu obradu sastojaka posuđa, ako je moguće.
  5. Prvi obrok dnevno trebao bi biti protein.
  6. Večera se po mogućnosti stvara od složenih ugljikohidrata - žitarica ili jela koja u njima sadrže med (tada će se tokom noći dogoditi mala količina izlučivanja inzulina).

Uključivanje u jelovnik specijaliziranih dijetalnih proizvoda u velikim količinama ne bi trebalo biti. U njima su masti zamijenjene ugljikohidratima.

Šta treba da znate?

Budući da postoji puno namirnica i jela, čak i s mnogim dijetalnim ograničenjima, nije sastavljena kompletna AI tablica.

Stoga uvijek treba imati na umu sljedeće točke:

  1. Bilo koji mliječni proizvodi uvijek su visoko u AI.
  2. Indeks mesa i ribe (kao i jela iz njih) je prosjek 55 jedinica.
  3. Jaja koja su dobivena od pilića bilo koje pasmine (ako nisu kuhana) imaju AI 31.
  4. Nizak ili smanjeni pokazatelj tipičan je za sveže povrće i gljive, s izuzetkom samo krompira.
  5. Voće i čokolada bez dodataka s visokim postotkom kakaa - 20-22 jedinice.

GI i AI tablica (neka hrana):

ProizvodGiAI
Jogurt62115
Pšenični hljeb100100
Govedina2151
Svježa riba2859
Jabuke (ne u jelu)5059
Narandže3960
Kikiriki (ne pečeni)1220

Niske AI jediniceVisoke AI jedinice
zobena kašabanane
lećahleb
sirpirinač (beli)
govedinajogurt
tjesteninapirjani pasulj
ribakuvani krompir
jajagrožđe

Vođeni ovim podacima možete kreirati optimalne menije s individualnim pristupom problemu.

Važno je zapamtiti da mliječne proizvode odlikuju neusklađenosti između GI i AI. Dakle, posni sir koji se često koristi u jelovniku ima GI 30, a AI 120. Jogurti prema GI - 35, a prema AI 115. Ovi proizvodi nemaju poseban učinak na povećanje šećera u krvi, ali su potrebni u prehrani, jer sintetiziraju proizvodnju glavnog za pacijente. hormon dijabetesa.

Da li je porast insulina zastrašujući? Prije nego što paničarite, morate se sjetiti - stopa raste svaki put kada osoba jede. Takva reakcija na dijelu tijela nastaje zbog bioloških procesa koje je priroda postavila za njegovo normalno funkcioniranje. Stoga, ako nema očiglednih zdravstvenih problema, nalet inzulina nije strašan.

Dijabetičari, kao i ljudi koji prate zdravu prehranu, moraju da prate karakteristike indeksa i rad svih tjelesnih sistema. Da bi uspješno održao optimalne pokazatelje tjelesne težine (pojedinačne vrijednosti), osoba treba izraditi program prehrane, tako da se AI s visokom vrijednošću koristi ujutro. Ovo će takođe pomoći u smanjenju težine. U slučaju da se trebate fokusirati na regrutovanje, tada bi se visoki učinci AI trebali distribuirati 2 puta - 1 put prije ručka, a drugi - nakon ručka.

Video materijal o važnosti AI-a za odabir ispravne prehrane:

Dakle, insulinemic indeks važan je za zdrav i pravilan jelovnik. Bolje je sastaviti ga pod vodstvom specijaliste ili lekara koji dolazi.

Zašto je to potrebno

Dijabetes melitus

p, blok citati 6,0,1,0,0 ->

Ako će se temelj prehrane dijabetičara sastojati od proizvoda s visokim indeksom inzulina, to će stvoriti dodatno opterećenje gušterače, čiji je rad s ovom bolešću već narušen. Sa dijabetesom tipa I u ovom slučaju morat ćete povećati dozu ubrizgavanja hormona.

p, blok citati 7,0,0,0,0 ->

Indeks inzulina i gubitak težine

p, blok citati 8,0,0,0,0 ->

Važno je znati značenje AI za gubitak kilograma. Što više hormona se oslobodi u krvi, to će aktivnije sakupljati rezerve. Zato za dijetu morate uzimati uglavnom proizvode sa niskim indeksom inzulina.

p, blok citati 9,0,0,0,0 ->

Indeks hrane inzulina u tablicama

AI je relativno nov koncept u medicini i prehrani, pa je cjelovita tablica s njegovim točnim uputama za različite kategorije hrane još uvijek u fazi izrade, jer zahtijeva ozbiljna istraživanja. Štaviše, ova tema izaziva mnogo polemike u naučnoj zajednici. Međutim, za neke od najčešćih proizvoda podaci su već pripremljeni i aktivno se koriste putem gubitka kilograma i dijabetičara.

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

AI povrće

p, blok citati 11,0,0,0,0 ->

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

Krompir AI

p, blok citati 13,1,0,0,0 ->

p, blok citati 14,0,0,0,0 ->

AI voće i bobice

p, blok citati 15,0,0,0,0 ->

p, blok citata 16,0,0,0,0 ->

AI mliječni proizvodi

p, blok citati 17,0,0,0,0,0 ->

p, blok citati 18,0,0,0,0 ->

AI slatkiši

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

p, blok citati 20,0,0,1,0 ->

AI žitarice

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

p, blok citat 22,0,0,0,0 ->

AI pekara, konditorski proizvodi, pekarstvo

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

p, blok citat 24,0,0,0,0 ->

AI različitih proizvoda

p, blok citati 25,0,0,0,0 ->

p, blok-citati 26,0,0,0,0 -> p, blok-citati 27,0,0,0,1 ->

Pogledajte video: DOŽIVETI STOTU: Dijabetes i predijabetes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar