Šta je bolje fazostabil ili kardiomagnil?

Mehanizam djelovanja acetilsalicilne kiseline (ASA) zasnovan je na nepovratnoj inhibiciji ciklooksigenaze (COX-1), kao rezultat toga sinteza tromboksana A2 je blokirana i zaustavljena je agregacija trombocita. Smatra se da ASA ima i druge mehanizme za suzbijanje agregacije trombocita, što proširuje njihov domet kod različitih vaskularnih bolesti. ASA takođe ima protuupalno, analgetsko, antipiretsko dejstvo. Protuupalni učinak povezan je s smanjenjem protoka krvi zbog inhibicije sinteze prostaglandina E2. Magnezijum hidroksid, koji je dio lijeka Fazostabil, ima antacidni učinak i štiti sluznicu gastrointestinalnog trakta od djelovanja ASA.

Indikacije za upotrebu

- Primarna prevencija kardiovaskularnih bolesti poput tromboze i akutnog zatajenja srca u prisustvu faktora rizika (npr. Dijabetes melitus, hiperlipidemija, arterijska hipertenzija, gojaznost, pušenje, starost). - Prevencija ponovljenog infarkta miokarda i tromboze krvnih sudova. - Prevencija tromboembolije nakon vaskularne hirurgije (bajpas koronarnih arterija, perkutana transluminalna koronarna angioplastika). - Nestabilna angina

Kontraindikacije

- preosjetljivost na ASA, pomoćne tvari lijeka i druge nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), - cerebralno krvarenje, - tendencija krvarenja (deficit vitamina K, trombocitopenija, hemoragična dijateza), - kronična srčana insuficijencija klasifikacije III-IV prema klasifikaciji NYHA, - Bronhijalna astma inducirana salicilatima i NSAID-ovima, - Potpuna ili nepotpuna kombinacija bronhijalne astme, ponavljajuća polipoza nosa i paranazalnih sinusa i netolerancija i ASA ili drugi NSAID, uključujući inhibitore ciklooksigenaze-2 (COX-2) (uključujući anamnezu), - Erozno-ulcerativne lezije gastrointestinalnog trakta (u akutnoj fazi), - Gastrointestinalno krvarenje, - Teško zatajenje bubrega ( klirens kreatinina (CC) manji od 30 ml / min.), - zatajenje jetre (Child-Pugh klasifikacija B i C), - Trudnoća (I i III tromjesečja), razdoblje dojenja, - Glukoza-6-fosfat dehidrogenaza, - Istovremena primena metotreksata (više od 15 mg nedeljno), - deca mlađa od 18 godina.

Doziranje i primjena

Unutar, filmom obložene tablete lijeka Fazostabil progutaju se cijele, isperu vodom. Phazostabil je namijenjen dugotrajnom liječenju. Trajanje liječenja određuje ljekar. - Primarna prevencija kardiovaskularnih bolesti poput tromboze i akutnog zatajenja srca u prisustvu faktora rizika (npr. Dijabetes melitus, hiperlipidemija, hipertenzija, gojaznost, pušenje, starost) 1 tableta lijeka Phasostabil koja sadrži ASA u dozi od 150 mg u prvom dnevno, zatim 1 tableta koja sadrži ASA u dozi od 75 mg 1 puta dnevno. - Prevencija ponavljajućeg infarkta miokarda i tromboze krvnih žila 1 tableta lijeka Phasostabil koja sadrži ASA u dozi od 75-150 mg jednom dnevno. - Prevencija tromboembolije nakon vaskularne hirurgije (bajpas koronarnih arterija, perkutana transluminalna koronarna angioplastika) 1 tableta lijeka Phasostabil koja sadrži ASA u dozi od 75 - 150 mg jednom dnevno. - Nestabilna angina pektoris 1 tableta lijeka Phasostabil koja sadrži ASA u dozi od 75-150 mg jednom dnevno. Pri preskakanju sljedeće doze lijeka Phazostabil potrebno je uzeti propuštenu dozu lijeka čim se pacijent toga sjeti. Kako biste izbjegli udvostručenje doze, ne biste trebali uzimati propuštenu tabletu ako se bliži vrijeme za uzimanje sljedeće doze. Nisu primijećene posebnosti djelovanja tokom prve primjene ili povlačenja lijeka.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete 75 mg + 15,2 mg i 150 mg + 30,39 mg. Na 10, 20, 25 ili 30 tableta u pakovanju u blister traku od filma polivinilklorida i tiskane aluminijske folije lakirane. Jednom staklenka ili 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ili 10 blister trak ambalaža, zajedno s uputama za upotrebu, postavljeni su u kartonsku kutiju (pakovanje).

Opis i poređenje lekova

Phasostabil - dobro poznato sredstvo protiv trombocita, u Rusiji proizvodi kompanija Ozone. Tablete su dostupne u filmskoj enteričkoj oblozi, koja smanjuje rizik od oštećenja probavnog trakta. Tablete su ovalne, bijele boje s mramornim, dvokonveksne, opremljene razdjelnom linijom. Cijena za 50 tableta iznosi 218 rubalja.

Doziranje lijeka je 150 + 30,39 mg, kao i 75 + 15,2 mg.

Kao dio lijeka - acetilsalicilna kiselina (ASA) u količini od 150 ili 75 mg, smatra se glavnom aktivnom komponentom. Za nadopunu terapijskog efekta, u sastav je unesen magnezijum hidroksid - 30,39 ili 15,2 mg.

Kada kupuju lijekove za razrjeđivanje krvi, pacijente zanima što je bolje - Phasostabil ili Cardiomagnyl? Prema indikacijama i sastavu, Cardiomagnyl se ne razlikuje od Phasostabila. Sadrži iste količine magnezijevog hidroksida i acetilsalicilne kiseline, proizvedene u sličnim dozama. Cijena lijeka je od 170 do 300 rubalja za 100 tableta, tako da ne postoje i razlike u troškovima. Lijek proizvodi kompanija Takeda.

Dodatne supstance tableta obe vrste:

  • celuloza
  • magnezijum stearat,
  • makrogol
  • hipromeloza.

Postoji mala razlika u sastavu ostalih pomoćnih komponenti. Dakle, u Cardiomagnyl-u se nalaze povidon, titanijum-dioksid, natrijum-karmeloza. U Phasostabilumu su prisutni kukuruzni i krompirov skrob, talk. Poseban lijek može biti bolji samo za one koji su alergični na ove tvari, jer bi u protivnom lijekovi bili potpuno zamjenjivi.

Djelovanje lijekova

Sastav uključuje ASA, koji se odnosi na nesteroidne protuupalne lijekove. Ova tvar djeluje u skladu sa sljedećim mehanizmom - inhibira oslobađanje enzima COX-1, što dovodi do blokiranja proizvodnje tromboksana A2. Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja procesa lepljenja trombocita. ASA djeluje po drugim mehanizmima koji nisu dobro razumljivi, ali dovode do sličnog rezultata. Između ostalog, tvar ima sljedeće akcije:

Pored ASA, magnezijum je prisutan i u obliku hidroksida. Namijenjen je zaštiti želučane sluznice od štetnog djelovanja acetilsalicilne kiseline. Magnezijum hidroksid spada u antacide, on obavija sluznicu i sprečava upalni proces. Lijek ima potpunu apsorpciju i veliku dostupnost, ali ako ga pijete uz obrok, efikasnost opada. Kod žena je prerada i eliminacija ASA sporija, kao i kod bolesti jetre i bubrega.

Indikacije Phasostabil i Cardiomagnyl

Lijekove treba uzimati sa širokim rasponom kardiovaskularnih bolesti. Najčešće je imenovanje kardiomagnila i njegovog analoga povezano sa prevencijom tromboze i tromboembolije u prisustvu faktora rizika kod pacijenta:

  • starost
  • dugotrajno pušenje
  • dijabetes melitus
  • gojaznost

Kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka, kao i kako bi se spriječilo zatajenje srca, sredstva su propisana u kompleksnom liječenju ateroskleroze i hipertenzije. Uz srčani udar, kardiomagnil se najčešće preporučuje doživotno da bi se spriječila ponovljena epizoda. Lijekovi su također indicirani za koronarnu bolest arterija s normalnom ili nestabilnom anginom pektoris.

Nakon operacije na žilama srca (angioplastika, obilazna operacija), lijekovi neće dopustiti tromboemboliju.

Kontraindikacije uključuju netoleranciju, alergiju na acetilsalicilnu kiselinu i druge komponente. Strogo je zabranjeno liječenje lijekovima za moždane krvarenja, teški stepen nedostatka vitamina K, uz trombocitopeniju i hemoragičnu dijatezu. Prijem može dovesti do nekontroliranog krvarenja. Ostale zabrane:

  • 1.3 trimestra trudnoće,
  • starost do 18 godina
  • erozije, akutnog čira na želucu,
  • ozbiljno zatajenje bubrega

Pod nadzorom liječnika, u drugom tromjesečju trudnice piju lijekove s anamnezom gastritisa i čira, s gihtom, bronhijalnom astmom, polipozom u nosu.

Upute za upotrebu

Lijekovi se uzimaju na isti način, nema razlike između redoslijeda terapije. Oba su namijenjena tečajevima dugog trajanja, ali tačno trajanje liječenja određuje liječnik prema bolesnikovom stanju. Pijte tablete sa vodom. Često se zajedno s njima propisuju i Panangin, Asparkam i drugi lijekovi za srce.

Ako je potrebno, tablet se može podijeliti na rizik.

Prijem se obavlja ujutro, jedan sat nakon obroka. Obično se preporučuje piti Phasostabil ili Cardiomagnyl jednom / dan. Evo savjeta za doziranje:

    prevencija tromboze, akutnog zatajenja srca - 150 g prvog dana, zatim duga 75 mg (doza za ljude sa faktorima rizika),

Ako je pacijent propustio prijem, možete piti tabletu u bilo kojem trenutku, čak i uveče. Ako se bliži vrijeme za sljedeću dozu, doza se preskače, udvostručenje doze nije dopušteno. Predoziranje je strogo zabranjeno, posebno kod starijih pacijenata. Akutno trovanje se razvija kada se konzumira više od 100 mg / kg tjelesne težine. Lečenje je samo u bolnici!

Šta je bolji atakekardol ili kardiomagnil?

Acekardol i Cardiomagnyl su analozi koji imaju sličan učinak na organizam. Razlika između lijekova nije značajna, a upute za upotrebu praktički su iste. Značajke svakog lijeka i glavne razlike između njih:

  1. Zemlja porijekla. Acekardol je ruski lijek, a Cardiomagnyl se proizvodi u Njemačkoj.
  2. Cijena lijeka. Analog proizveden u Rusiji nekoliko je puta jeftiniji od stranog.
  3. Oblik tablete. Njemački lijek se oslobađa u obliku srca, kao i u obliku elipsoida sa zarezom u sredini. Ruski proizvođač proizvodi standardne okrugle tablete.
  4. Doziranje aktivne tvari (aspirina). Jedna tableta za srce sadrži 75 mg aktivnog sastojka, ovalna tableta sadrži 150 mg. Ruski analog sadrži 50, 100 i 300 mg aspirina.
  5. Sastav lijeka. Većina potrošača vjeruje da je kardiomagnil bolji od Acecardola, jer sadrži magnezijum hidroksid, koji štiti gastrointestinalnu sluznicu od negativnih učinaka.

Tsekardol - jedan od analoga, koji takođe ima protivupalno i prorjeđivanje krvi. Međutim, bolje je konzultirati kardiologa kako biste odabrali odgovarajući lijek.

Analozi i nuspojave

Jeftiniji analog je lijek Trombital (cijena za 100 tableta - 230 rubalja). S popisa se mogu odabrati i druga sredstva, koja imaju antiaggantno djelovanje. Mnogi ne sadrže zaštitnu komponentu na koju treba obratiti pažnju tokom liječenja:

MedicinaSastavCijena, rubalji
TrombomagASA, magnezijum hidroksid320
Thrombo - ACC (tromboass)Pitajte150
ASK-CardioPitajte110
CardiaskPitajte70
Aspirin CardioPitajte140
AcecardolPitajte25
CoplavixASA, klopidogrel3000
AgrenoxASA, Dipridamol1000

Od nuspojava, ponekad se pronađu i alergijske reakcije, ponekad dostignu teški stepen i do anafilaksije. Najčešće se razvijaju urtikarija, osip, crvenilo kože. Iz gastrointestinalnog trakta mogu se javiti mučnina, žgaravica, bol u trbuhu i želucu. U ozbiljnim slučajevima javljaju se čir na želucu, pogoršanja gastritisa. Povremeno se bilježe krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, erozija jednjaka, ezofagitis. Kod dugogodišnjeg primanja, kod mnogih bolesnika primijećene su strogoće jednjaka. Često se razvije sindrom razdražljivog creva.

Međunarodno vlasničko ime

INN ovog leka je acetilsalicilna kiselina + magnezijum hidroksid.

U međunarodnoj ATX klasifikaciji lijek ima oznaku B01AC30.

Lijek je dostupan u obliku tableta obloženih zaštitnom folijom.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku tableta obloženih zaštitnom folijom. Doziranje tableta je 75 mg i 150 mg. Glavni aktivni sastojci lijeka su acetilsalicilna kiselina u dozi od 75 ili 150 mg i magnezijum hidroksid u količini od 15 ili 30 mg. Između ostalog, sastav lijeka uključuje takve pomoćne komponente kao što su škrob, talk, hipromeloza, magnezijev stearat, makrogol i celuloza.

Tablete od 75 mg su u obliku stilizovanog srca. Lijek s dozom od 150 mg ima ovalni oblik. Tablete su upakovane u 10 plastičnih kutija. Blister se pakuje u kartonske kutije u koje je priloženo uputstvo.

Farmakokinetika

Aktivne komponente Phasostabila gotovo se potpuno apsorbiraju u stijenke gastrointestinalnog trakta. Uz sudjelovanje jetrenih enzima, aktivna tvar se pretvara u salicilnu kiselinu. Maksimalna koncentracija aktivnih sastojaka i njihovih metabolita u plazmi postiže se nakon otprilike 1,5 sata. Aktivne komponente lijeka gotovo se u potpunosti vežu za proteine ​​plazme. Proizvodi razgradnje lijeka izlučuju se iz tijela za otprilike 2 dana.

Aktivne komponente Phasostabila gotovo se potpuno apsorbiraju u stijenke gastrointestinalnog trakta.

Šta pomaže?

Upotreba fazostabila je indicirana u okviru prevencije bolesti srca i krvnih sudova, uključujući zatajenje srca. Često se ovaj lijek propisuje u dozama održavanja ljudima koji su u riziku od razvoja srčanih patologija, uključujući bolesnike koji pate od šećerne bolesti, gojaznosti, arterijske hipertenzije. Alat se može propisati za razrjeđivanje krvi kao dio prevencije ponavljajućeg infarkta miokarda ili akutne tromboze.

Između ostalog, ovaj lijek se može upotrijebiti za tromboemboliju plućnih arterija. Ovaj lijek se često propisuje u liječenju nestabilne angine pektoris. Osim toga, lijek se može koristiti kao dio prevencije tromboze nakon vaskularne hirurgije.

S pažnjom

Upotreba fazostabila u liječenju bolesnika s hiperuricemijom ili gihtom zahtijeva poseban oprez. Pored toga, potrebna je posebna kontrola od strane ljekara pri korištenju ovog lijeka u liječenju pacijenata koji imaju povijest gastrointestinalnih krvarenja.

Upotreba fazostabila je indicirana u okviru prevencije bolesti srca i krvnih sudova, uključujući zatajenje srca.
Često se ovaj lijek propisuje osobama koje pate od dijabetesa.
Često se ovaj lek propisuje pretilim osobama.
Lijek se može koristiti kao dio prevencije tromboze nakon vaskularne hirurgije.

Gastrointestinalni trakt

Na dijelu gastrointestinalnog sistema najčešće se primjećuju nuspojave. Pacijenti često imaju žgaravicu, mučninu i povraćanje. Mogući bol u trbuhu. Povećava se rizik od razvoja stomatitisa, kolitisa, erozivnog oštećenja sluznice gornjih gastrointestinalnog trakta itd.

Mučnina je jedna od štetnih reakcija tijela na uzimanje lijeka.

Na dijelu kože

Uz prisutnost pojedinačne netolerancije, može se pojaviti osip na koži i svrab.

Uz prisutnost pojedinačne netolerancije, može se pojaviti osip na koži i svrab.

Često pacijenti liječeni Phasostabilom imaju urtikariju. Može se razviti anafilaktički šok i Quinckeov edem.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

Pacijentima sa smanjenom funkcijom jetre lijek se propisuje samo prema strogim indikacijama.


Za djecu ovaj lijek nije propisan.
Upotreba fazostabila tokom trudnoće nije preporučljiva.
Upotreba fazostabila u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega zahtijeva posebnu kontrolu.
Pacijentima sa smanjenom funkcijom jetre lijek se propisuje samo prema strogim indikacijama.


Kompatibilnost s alkoholom

Tijekom terapije fazostabilom, potrebno je napustiti unos alkohola.

Tijekom terapije fazostabilom, potrebno je napustiti unos alkohola.

K lijekovima koji imaju sličan učinak uključuju:

  1. Cardiomagnyl.
  2. Trombotička guza.
  3. Trombital.
  4. Clopidogrel.
  5. Priključen

Recenzije ljekara o Phasostabilusu

Vladislav, 42, Moskva

Pacijentima srednje dobi koji su u riziku od razvoja srčanih patologija često se propisuje Phasostabil. U većini slučajeva prvo preporučim minimalnu dozu od 20 mg, a zatim je polako povećavam. Na taj se način smanjuje rizik od štetnih učinaka. Lijek trebate uzimati u dugim kursevima.

Irina, 38, Čeljabinsk

U svojoj praksi često prepisujem Phazostabil pacijentima koji imaju visok rizik od tromboze. Alat smanjuje rizik od tromboembolije i drugih komplikacija tromboze. Lijekovi rijetko uzrokuju nuspojave kod pacijenata. U tom je slučaju potrebna zamjena lijeka s analognim.

Pregledi pacijenata

Igor, 45 godina, Rostov na Donu

Prije otprilike 3 godine prvi put sam otišao u bolnicu sa anginom pektoris. Nakon stabilizacije, ljekar je propisao Phasostabil. Uzimam drogu svaki dan. Stanje se ne pogoršava. Osim toga, ugodna je niska cijena lijeka.

Kristina, 58, Vladivostok

Mnogo godina patim od arterijske hipertenzije. Uzimam lijekove za stabilizaciju pritiska. Prije otprilike godinu dana, ljekar mi je propisao Phasostabil, ali lijek nije prikladan za mene. Nakon prve tablete pojavila se jaka mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. Morao sam da odbijem da koristim ovaj alat.

Indikacije za upotrebu: u koje svrhe

Phasostabil je indiciran za upotrebu u takvim slučajevima:

  • kao preventivna mjera za sprječavanje začepljenja vena nakon operacije u odnosu na vaskularni sistem (perkutana transluminalna koronarna angioplastika, preskakanje koronarnih arterija),
  • da bi se sprečilo pojavljivanje krvnih ugrušaka u krvožilnom sistemu i ponovno stvaranje infarkta miokarda,
  • u terapeutske svrhe protiv nestabilne angine,
  • u obliku primarnih preventivnih mjera za sprečavanje razvoja akutne srčane insuficijencije i ugrušaka u krvnim žilama na pozadini okidača kao što su dijabetes melitus, hipertenzija, pušenje, povišeni lipidi u krvi, pretilost, starost.

Posebna uputstva

Acetilsalicilna kiselina, koja je aktivna komponenta Phasostabila, može izazvati napad bronhijalne astme, bronhospazma i drugih reakcija preosjetljivosti.

Rizična skupina uključuje ljude koji imaju povijest astme, alergije na druge lijekove, hronične respiratorne infekcije, polipozu u nosu i pomoćnim šupljinama, sijenu groznicu (sijenu groznicu).

U slučaju da se radi operacija, potrebno je obavestiti lekara da pacijent uzima lekove koji sadrže acetilsalicil.

Ako postoji predispozicija za nastanak bolesti srčanog i krvožilnog sustava, potrebno je izbjegavati istodobnu upotrebu aspirina s ibuprofenom. Ako se ibuprofen koristi za ublažavanje bolova, potrebno je obavijestiti liječnika.

Prve sedmice liječenja Phasostabilumom i metotreksatom (maksimalno 15 mg tjedno) moraju se donirati svake sedmice za laboratorijski test. Pažljivo praćenje stanja potrebno je ako postoje kršenja bubrežnih funkcija (čak i minimalna) za ljude starije dobne kategorije.

Ako su sredstva koja sadrže litij ili digoksin propisana paralelno s Phazostabilom, potrebno je pratiti sadržaj tih tvari u krvnoj plazmi. Takva se provjera preporučuje provesti u početnoj fazi liječenja ili na kraju. U nekim slučajevima doziranje se može promijeniti.

Važno! Ako se liječenje Phazostabilom propisuje duže vrijeme, potrebno je provesti laboratorijsku dijagnostiku izmeta na prisustvo skrivene krvi, klinički test krvi i provjeriti kako funkcionira sistem jetre.

Acetilsalicilna kiselina u maksimalnoj dozi sposobna je hipoglikemijski učinak, što se mora uzeti u obzir ako je osobi dijagnosticiran dijabetes melitus.

Pripravci koji sadrže minimalnu dozu acetilsalicilne kiseline pomažu u smanjenju izlučivanja uree, a takođe ponekad dovode do stvaranja gihta kod osoba sa smanjenim izlučivanjem uree koji su skloni ovom stanju.

Uz ozbiljan nedostatak glukozno-6-fosfat dehidrogenaze, aspirin može izazvati stvaranje hemolitičke anemije i hemolize. Grupa rizika u ovom slučaju uključuje bolesnike koji uzimaju lijekove na bazi aspirina u visokim dozama, kao i ljude koji imaju akutnu infekciju i vrućicu.

Tokom trudnoće i dojenja

Zabranjeno je uzimanje lijeka za vrijeme laktacije

Uzimanje Phasostabil je kontraindicirano kod žena u položaju tijekom 1. i 3. tromjesečja. Tokom 2. tromjesečja lijek se može propisati u dnevnoj dozi od najviše 150 mg, kao kratkoročni kurs liječenja.

Prije nego što nastavite s primjenom, potrebno je procijeniti omjer moguće opasnosti za buduću bebu s koristi za majku.

Nemoguće je koristiti Phazostabil u procesu dojenja.

Phasostabil ili Thrombo Ass: što je bolje

Ovi lijekovi su puni analozi u aktivnoj komponenti. Međutim, trombotični lijek iz domaće proizvodnje (phasostabil) jednako je djelotvoran kao i inozemno sredstvo protiv trombocita. Osim toga, Phazostabil je puno jeftiniji, što je još jedna prednost ovog alata.

Phasostabil i Cardiomagnyl: koje su razlike

Kardiomagnil se proizvodi u dva oblika, čija je razlika između doze. Jedna od varijacija je izravan analog Phazostabila (sadrži acetilsalicilnu kiselinu i magnezijum hidroksid u manjoj količini). Kao rezultat, ako se Cardiomagnyl propiše sa sadržajem aktivnih sastojaka u količini od 150 i 30,39 mg (po 1 tableti), postoji mogućnost da će učinak biti jači. Pozitivan rezultat u ovom slučaju se može dobiti i prije. Iako postoji intenzivniji razvoj negativnih patoloških reakcija. Kao posljedica toga, postoji mogućnost povećanja rizika od komplikacija, posebno u vezi sa gastrointestinalnim traktom.

Lista analoga

Što se tiče lijekova sa sličnim djelovanjem, među njima se može primijetiti:

NaslovCena
ThromboMagod 45,00 rub. do 359,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 30
Evropharm RUtrombomag 150 plus 30,39 mg 30 tableta 45.00 rubNizhpharm AO / Hemofarm LLC
Evropharm RUtrombomag 75 plus 15,2 mg 30 tableta 124,00 rub.Hemofarm
količina u pakovanju - 100
Evropharm RUtrombomag 75 plus 15,2 mg 100 tableta 219.00 RUBHemofarm
Evropharm RUtrombomag 150 plus 30,39 mg 100 tableta 359,00 rubNizhpharm AO / Hemofarm LLC
Thrombo dupeod 46,80 rub. do 161.60 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 28
Evropharm RUtrombo magarca 50 mg 28 tab 46.80 rub.Lannacher Heilmittel GmbH / G.L.
Ljekarni dijalogThrombo ACC (tab.pl./ab.50mg br. 28) 48.00 rubAustrija
Evropharm RUtrombo magarca 100 mg 28 tab. 53.90 rub.G.L. Farma GmbH
Ljekarni dijalogThrombo ACC (tab.pl./ab.100mg br. 28) 57.00 rubAustrija
količina u pakovanju - 100
Ljekarni dijalogThrombo ACC (tab.pl./ab.50 mg br. 100) 123.00 RUBAustrija
Ljekarni dijalogThrombo ACC tablete 100 mg br. 100 132.00 RUBAustrija
Evropharm RUtrombo magarca 50 mg 100 tab. 138,90 rubaljaLannacher Heilmittel GmbH / G.L.
Evropharm RUtrombo magarca 100 mg 100 tab. 161.60 RUBLannacher Heilmittel GmbH / G.L.
Trombitalod 76,00 rub. do 228,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 30
Evropharm RUtrombital 75 mg 30 tableta 76.00 rubOJSC Pharmstandard-Lexredst RU
Evropharm RUtrombital forte 150 mg 30 tab. 120,00 rPharmstandard-Leksredstva
količina u pakovanju - 100
Ljekarni dijalogTrombitalne tablete 75 mg + 15,2 mg br. 100 158.00 rubRUSIJA
Evropharm RUtrombital 75 mg 100 tab. 165.00 rub.Pharmstandard-Leksredstva
Evropharm RUtrombital forte 150 mg 100 tableta 210.00 rubOJSC Pharmstandard-Lexredst RU
Ljekarni dijalogTrombital Forte tablete 150 mg + 30,39 mg br. 100 228.00 rubRUSIJA
Trombitalod 76,00 rub. do 228,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 30
Evropharm RUtrombital 75 mg 30 tableta 76.00 rubOJSC Pharmstandard-Lexredst RU
Evropharm RUtrombital forte 150 mg 30 tab. 120,00 rPharmstandard-Leksredstva
količina u pakovanju - 100
Ljekarni dijalogTrombitalne tablete 75 mg + 15,2 mg br. 100 158.00 rubRUSIJA
Evropharm RUtrombital 75 mg 100 tab. 165.00 rub.Pharmstandard-Leksredstva
Evropharm RUtrombital forte 150 mg 100 tableta 210.00 rubOJSC Pharmstandard-Lexredst RU
Ljekarni dijalogTrombital Forte tablete 150 mg + 30,39 mg br. 100 228.00 rubRUSIJA
Cardiomagnylod 115,00 rub. do 399,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 30
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 75mg + 15,2mg No. 30 115,00 RUBAustrija
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pr. 75 mg + 15,2 mg br. 30) 121.00 RUBJapan
Evropharm RUkardiomagnil 75 mg 30 tab. 135.00 rub.Takeda GmbH
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pl. 150 mg + 30,39 mg br. 30) 187,00 RUBJapan
količina u pakovanju - 100
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 75 mg + 15,2 mg br. 100 200.00 rubAustrija
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pl. 75 mg + 15,2 mg br. 100) 202,00 RUBJapan
Evropharm RUkardiomagnil 75 mg 100 tab. 260.00 rub.Takeda Pharmaceuticals, LLC
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 150 mg + 30,39 mg br. 100 341.00 rubJapan
Cardiomagnylod 115,00 rub. do 399,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 30
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 75mg + 15,2mg No. 30 115,00 RUBAustrija
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pr. 75 mg + 15,2 mg br. 30) 121.00 RUBJapan
Evropharm RUkardiomagnil 75 mg 30 tab. 135.00 rub.Takeda GmbH
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pl. 150 mg + 30,39 mg br. 30) 187,00 RUBJapan
količina u pakovanju - 100
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 75 mg + 15,2 mg br. 100 200.00 rubAustrija
Ljekarni dijalogKardiomagnil (tab.pl./pl. 75 mg + 15,2 mg br. 100) 202,00 RUBJapan
Evropharm RUkardiomagnil 75 mg 100 tab. 260.00 rub.Takeda Pharmaceuticals, LLC
Ljekarni dijalogKardiomagnil tablete 150 mg + 30,39 mg br. 100 341.00 rubJapan
Excedrineod 179,00 rub. do 340,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 10
Ljekarni dijalogExcedrine (tab.pl./v.№10) 179,00 rubSAD
Evropharm RUexcedrine 10 tableta 210.00 rubNOVARTIS CONSUMER HELS SA
količina po pakovanju - 20
Ljekarni dijalogExcedrine (tab.pl./obr. 20) 299.00 rub.SAD
Evropharm RUexcedrine 20 tableta 340.00 rubNOVARTIS CONSUMER HELS SA
Agrenoxod 1060,00 rub. do 1060,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
Evropharm RUagrenox 30 kaps 1060,00 rub.Beringer Ingelheim International GmbH
Coplavixod 1106,00 rub. do 8350,00 rub.sakrijte detalje pogledajte cijene
LjekarnaImeCenaProizvođač
količina po pakovanju - 28
Ljekarni dijalogKoplaviks (tab.p / o 100mg + 75mg br. 28) 1106.00 rub.Francuska
Evropharm RUcoplavix 100 mg plus 75 mg 28 tab. 1390.00 rub.INDUSTRIJA SANOFI-VINTROP
količina u pakovanju - 100
Ljekarni dijalogKoplaviks (tab.p / o 100mg + 75mg No. 100) 3959.00 rub.Francuska
Evropharm RUcoplavix 100 mg plus 75 mg 100 tableta 8350.00 rub.Sanofi-winthrop industrija

Cijena i uvjeti godišnjeg odmora u ljekarnama

Phasostabil se može kupiti u ljekarnama bez recepta ljekara. Pakovanje od 10 tableta košta između 130-218 rubalja.

Recenzije o lijeku uglavnom su pozitivne. Phasostabil se često propisuje kod problema sa srcem i krvnim žilama, smatra se bezazlenim i efikasnim lekom. U rijetkim je slučajevima primijećena negativna patološka reakcija tijekom liječenja ovim lijekom.

Farmakodinamika

Delovanje Phasostabila nastaje zahvaljujući svojstvima njegove aktivne komponente - acetilsalicilne kiseline (ASA). Nepovratno inhibira ciklooksigenazu (COX-1), što rezultira blokiranjem sinteze tromboksana A2 i suzbijanje agregacije trombocita. Smatra se da ASA ima i druge mehanizme za suzbijanje agregacije trombocita, što proširuje opseg kod pacijenata sa različitim vaskularnim bolestima. Lijek ima i antipiretsko, anti-upalno i analgetsko djelovanje.

Magnezijum hidroksid - druga aktivna komponenta Phasostabila - ima antacidni efekat, štiti sluznicu gastrointestinalnog trakta (GIT) od iritirajućeg dejstva ASA.

S oslabljenom funkcijom jetre

Phasostabil je kontraindiciran u slučajevima jetrene insuficijencije klase B i C prema Child-Pugh klasifikaciji (umjerene i teške).

Lijek treba oprezno koristiti u liječenju bolesnika s hepatičkom insuficijencijom klase A prema klasifikaciji Child-Pugh (blaga težina), a funkciju jetre treba redovito nadzirati.

Interakcija lijekova

ASA pojačava efekat i povećava toksičnost sledećih lekova:

  • valproična kiselina - zbog svog pomeranja iz komunikacije sa proteinima plazme,
  • metotreksat - zbog smanjenja bubrežnog klirensa i njegovo premeštanje iz komunikacije sa proteinima plazme.

ASA povećava efekat i rizik od nuspojava sledećih lekova:

  • sulfonamidi, uključujući ko-trimoksazol - zbog povećanja njihove koncentracije u krvnoj plazmi i pomaka iz komunikacije s proteinima plazme,
  • drugi nesteroidni nesteroidni lijekovi, opojni analgetici - zbog sinergije djelovanja,
  • inhibitori ugljične anhidraze, uključujući acetazolamid - salicilate, mogu povećati toksičnost za centralni nervni sistem i vjerovatnoću za razvoj teške acidoze,
  • litijum i digoksin - zbog smanjenja njihove bubrežne ekskrecije i smanjenja koncentracije u plazmi,
  • selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, uključujući sertralin i paroksetin - kao rezultat sinergizma s ASA, povećava se rizik od krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta,
  • sredstva protiv trombocita, uključujući klopidogrel i dipiridamole, indirektne antikoagulanse, uključujući tiklopidin i varfarin, trombolitičke agense, heparin zbog pomaka glavnih terapijskih učinaka zbog povezanosti s proteinima krvne plazme,
  • hipoglikemijski oralni agensi koji su derivati ​​sulfonilureje i inzulina - budući da ASA u dnevnim dozama većim od 2000 mg pokazuje hipoglikemijsku aktivnost, osim toga, on izbacuje derivate sulfoniluree iz veze s proteinima plazme,
  • etanol i alkoholna pića - zbog aditivnog učinka povećava se oštećenje gastrointestinalne sluznice, a vrijeme krvarenja produžuje.

Sledeći lekovi smanjuju antiagregaciono svojstvo ASA:

  • kolestiramin i antacidi koji sadrže magnezijum i / ili aluminijum hidroksid - zbog smanjene apsorpcije ASA u probavnom traktu,
  • sistemski glukokortikosteroidi, s izuzetkom hidrokortizona, koji su propisani kao nadomjesna terapija za Addisonovu bolest - zbog povećane eliminacije salicilata,
  • ibuprofen - zbog manifestacije svojstava antagonista u odnosu na suzbijanje agregacije trombocita.

U malim dozama ASA slabi učinak urikozurnih agenasa (sulfinpirazon, probenecid, benzbromaron), koji nastaju uslijed konkurentnog tubularnog uklanjanja mokraćne kiseline.

U visokim dozama ASA je u stanju smanjiti hipotenzivni učinak diuretika (uslijed smanjenja brzine glomerularne filtracije uz suzbijanje sinteze bubrežnih prostaglandina) i antihipertenzivnih lijekova. ASA može naročito smanjiti učinak ACE inhibitora usled konkurentne blokade sinteze prostaciklina.

Analozi Phazostabila su Agrenox, Antagrex, Aspirin Cardio, Brilinta, Ventavis, Detrombe, Ilomedin, Sylt, Cardiomagnyl, Clapitax, Cardogrel, Clopidogrel, Lirta, Monafram, Plavix, Sanovask, Trombeks, Trombks, Trombg, Trombg, Trombg, Trombg, Trombg, Trombg, Trombg, Trombg, Trombg.

Cijena phasostabila u ljekarnama

Cijena Phasostabila ovisi o dozi, broju tableta u pakovanju, kao i prodajnoj regiji i lancu ljekarni koji prodaje lijek.Približni trošak za pakovanje od 100 filmom obloženih tableta, 75 mg + 15,2 mg svaka, iznosi 133–154 rubalja, a 150 mg + 30,39 mg svaka od 198–255 rubalja.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Primarna prevencija kardiovaskularnih bolesti poput tromboze i akutnog zatajenja srca sa faktorima rizika:

1 tableta lijeka Phazostabil koja sadrži ASA u dozi od 150 mg prvog dana, zatim 1 tableta koja sadrži ASA u dozi od 75 mg jednom dnevno.

Prevencija infarkta miokarda i tromboze krvnih žila

1 tableta lijeka Fazostabil koja sadrži ASA u dozi od 75-150 mg 1 puta dnevno.

Prevencija tromboembolije nakon vaskularne hirurgije (bajpas koronarnih arterija, perkutana transluminalna koronarna angioplastika)

1 tableta lijeka Fazostabil koja sadrži ASA u dozi od 75-150 mg 1 puta dnevno.

1 tableta lijeka Fazostabil koja sadrži ASA u dozi od 75-150 mg 1 puta dnevno.

Nuspojave

Sa strane imunološkog sistema: retko - urtikarija, angioedem (Quinckeov edem), osip na koži, svrab, rinitis, oticanje nosne sluznice, vrlo retko - anafilaktički šok, kardio-respiratorni distres sindrom.

Iz bubrega i mokraćovoda: vrlo rijetko - oštećena bubrežna funkcija.

Iz živčanog sistema: često - glavobolja, nesanica, rijetko - vrtoglavica, pospanost, rijetko - zujanje u ušima, intracelebralno krvarenje.

Postoje izvještaji o slučajevima hemolize i hemolitičke anemije kod pacijenata s ozbiljnim nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze.

Sa dela krvi i limfnog sistema: vrlo često - pojačano krvarenje, retko - anemija, veoma retko - aplastična anemija, hipoprotrombinemija, trombocitopenija, neutropenija, leukopenija, eozinofilija, agranulocitoza.

Od respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa: često - bronhospazam.

Iz gastrointestinalnog trakta: vrlo često - žgaravica, često - mučnina, povraćanje, rijetko - bol u trbuhu, čir na sluznici želudca i dvanaestopalačnog creva, uključujući perforirano (rijetko), krvarenje u probavnom sustavu, vrlo rijetko - stomatitis, ezofagitis, erozivne lezije gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta (uključujući strikture), kolitis, sindrom iritabilnog crijeva.

Interakcija

Istodobnom primjenom ASA pojačava učinak i povećava rizik od toksičnosti:

- metotreksat (zbog smanjenja bubrežnog klirensa i njegovo premeštanje iz komunikacije sa proteinima krvne plazme),

- valproična kiselina (zbog premeštanja iz komunikacije sa proteinima krvne plazme),

ASA pojačava djelovanje i povećava rizik od neželjenih reakcija:

- opojni analgetici, ostali nesteroidni protuupalni lijekovi (zahvaljujući sinergiji djelovanja)

- hipoglikemijska sredstva za oralnu primjenu (derivati ​​sulfoniluree) i inzulin zbog hipoglikemijskih svojstava samog ASA u velikim dozama (više od 2 g dnevno) i istiskivanje derivata sulfonilureje iz povezanosti s proteinima krvne plazme

- trombolitička sredstva, heparin, indirektni antikoagulans (tiklopidin, varfarin), sredstva protiv trombocita (uključujući klopidogrel, dipiridamol) - zbog sinergizma glavnih terapeutskih učinaka i istiskivanja zbog proteina u plazmi.

Ostavite Svoj Komentar