Farmakodinamika Ramiprilat, aktivni metabolit ramiprila, inhibira enzim dipeptidil karboksipeptidazu I (sinonimi: enzim za konverziju angiotenzina, kininaza II). U plazmi i tkivima ovaj enzim katalizira pretvorbu angiotenzina I u aktivnu vazokonstriktivnu supstancu (vazokonstriktor) angiotenzin II, kao i raspad aktivnog vazodilatatora bradikinina. Smanjenje stvaranja angiotenzina II i inhibiranje razgradnje bradikinina dovodi do širenja krvnih žila.
Budući da angiotenzin II takođe potiče oslobađanje aldosterona, lučenje aldosterona je smanjeno zbog ramiprilata. Povećanje aktivnosti bradikinina očito određuje kardioprotektivne i endotelioprotektivne efekte koji su primijećeni u eksperimentima na životinjama. Danas nije utvrđeno kako to utječe na razvoj određenih nuspojava (na primjer, iritantni kašalj).
ACE inhibitori su efikasni čak i za bolesnike s hipertenzijom, kod kojih je koncentracija renina u krvnoj plazmi niska. Prosječan odgovor na monoterapiju ACE inhibitora u bolesnika s negroidnom rasom (obično u populaciji s hipertenzijom i niskom koncentracijom renina) bio je niži u usporedbi s predstavnicima drugih rasa.
Uzimanje ramiprila uzrokuje izrazito smanjenje otpornosti perifernih arterija. Općenito, bubrežni protok plazme i brzina glomerularne filtracije ne mijenjaju se značajno.
Uvođenje ramiprila u bolesnika sa hipertenzijom dovodi do smanjenja krvnog pritiska u leđima i stojećem položaju, bez kompenzacijskog rasta broja otkucaja srca.
U većine bolesnika, antihipertenzivni učinak nakon oralne primjene pojedinačne doze pojavljuje se nakon 1-2 sata. Maksimalni učinak pojedinačne doze obično se postiže nakon 3 do 6 sati i obično traje 24 sata.
Maksimalni antihipertenzivni efekat kod dužeg lečenja ramiprilom primećen je nakon 3-4 nedelje. Otkriveno je da uz produženu terapiju istraje 2 godine.
Kao odgovor na oštar prekid ramiprila, nema brzog i izraženog porasta krvnog pritiska.
Studija AIRE pokazala je da je kod pacijenata s kliničkim manifestacijama srčanog zatajenja, čije je liječenje započelo 3 do 10 dana nakon akutnog infarkta miokarda, ramipril smanjio rizik od smrtnosti za 27% u usporedbi s placebom. Subanaliza je također otkrila smanjenje ostalih rizika, uključujući rizik iznenadne smrti (za 30%) i rizik od napredovanja bolesti do razvoja ozbiljne / trajne srčane insuficijencije (za 23%). Uz to, vjerojatnost kasnijeg hospitalizacije zbog zatajenja srca smanjena je za 26%.
U bolesnika s ne-dijabetičkom ili dijabetičkom nefropatijom ramipril smanjuje stopu progresije bubrežnog zatajenja i početak bubrežnog zatajenja u krajnjem stadiju i, kao rezultat, potrebu za dijalizom ili transplantacijom bubrega. Kod pacijenata sa inicijalnom nefropatijom bez dijabetičara ili dijabetičara, ramipril smanjuje izlučivanje albumina.
Placebo-kontrolirana studija HOPE (Studija procjene prevencije srčanih ishoda), koja je trajala 5 godina, uključivala je bolesnike u dobi od 55 godina i starije koji su imali povećani kardiovaskularni rizik zbog vaskularne bolesti (poput postojeće bolesti koronarnih arterija, anamneze moždanog udara ili periferne vaskularne bolesti) ili dijabetes melitusa, sa najmanje jednim dodatnim faktorom rizika (mikroalbuminurija, hipertenzija, povišena opća razina Holesterol, niski HDL holesterol, pušenje). 4645 pacijenata pored standardne terapije koristilo je ramipril u profilaktičke svrhe. Ova studija pokazala je da ramipril, sa visokim statističkim značajem, smanjuje učestalost infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrti. Pored toga, ramipril smanjuje ukupnu smrtnost i pojavu potrebe za revaskularizacijom, a isto tako odlaže pojavu i napredovanje kongestivne srčane insuficijencije. Ramipril smanjuje rizik od razvoja nefropatije u opštoj populaciji i kod pacijenata s dijabetesom. Ramipril takođe značajno smanjuje učestalost mikroalbuminurije. Takvi efekti zabilježeni su kod bolesnika koji su bili i sa hipertenzijom i sa normotenzijom.
Farmakokinetika U jetri se javlja presistemski metabolizam predlijeka, ramiprila, uslijed čega nastaje jedan aktivni metabolit ramiprilat (hidrolizom, koji se javlja uglavnom u jetri). Pored takve aktivacije sa stvaranjem ramiprilata, ramipril prolazi glukuronidaciju i pretvara se u ramipril diketopiperazin (eter). Ramiprilat se takođe glukuronidira i pretvara u ramiprilat diketopiperazin (kiselinu).
Kao rezultat ove aktivacije / metabolizacije predlijeka, otprilike 20% oralno primijenjenog ramiprila je bioraspoloživo.
Bioraspoloživost ramiprilata nakon oralne primjene 2,5 i 5 mg ramiprila iznosi oko 45%, u odnosu na njegovu dostupnost nakon iv primjene istih doza.
Nakon oralne primjene 10 mg ramiprila označenog radioaktivnom etiketom, otprilike 40% cijele etikete izlučuje se iz izmeta i približno 60% u urinu. Nakon oralne primjene 5 mg ramiprila bolesnicima s drenažom žučnih kanala, približno ista količina ramiprila i njegovih metabolita izlučena je u prva 24 sata mokraćom i žuči.
Oko 80 do 90% metabolita u mokraći i žuči su metaboli ramiprilat ili ramiprilat. Ramipril glukuronid i ramipril diketopiperazin čine otprilike 10 do 20% ukupnog broja, a nemetabolizirani ramipril približno 2%.
U studijama na životinjama otkriveno je da ramipril prelazi u majčino mlijeko.
Ramipril se brzo apsorbuje nakon oralne primjene. Kako je utvrđeno mjerenjem količine radioaktivne oznake u urinu, koja prikazuje samo jedan od putova eliminacije, apsorpcija ramiprila nije manja od 56%. Uzimanje ramiprila s hranom nije pokazalo značajan učinak na apsorpciju.
Maksimalna koncentracija ramiprila u plazmi postiže se 1 sat nakon oralne primjene. Poluživot ramiprila je otprilike 1 sat. Maksimalna koncentracija ramiprilata u plazmi uočena je između 2 i 4 sata nakon oralne primjene ramiprila.
Smanjenje koncentracije ramiprilata u plazmi događa se u nekoliko faza. Prvo razdoblje početne faze raspodjele i eliminacije iznosi oko 3 sata. Nakon toga slijedi prijelazna faza (s razdobljem od približno 15 sati), a zatim i završna faza, tijekom koje su koncentracije ramiprilata u plazmi vrlo niske, s razdobljem od približno 4-5 dana.
Prisustvo završne faze zbog sporog disocijacije ramiprilata iz bliskog, ali zasićenog odnosa sa ACE.
Unatoč dugoj završnoj fazi eliminacije, nakon jednostruke doze ramiprila u dozi od 2,5 mg ili više, ustaljeno stanje (kada koncentracija ramiprilata u plazmi ostane konstantna) dosegne se nakon otprilike 4 dana. Nakon opetovane primjene, efikasni poluživot, ovisno o dozi, iznosi 13-17 sati.
Studije in vitro pokazale su da konstanta inhibicije ramiprilata iznosi 7 mmol / L, a vrijeme disocijacije ramiprilata sa ACE iznosi 10,7 sati, što ukazuje na visoku aktivnost.
Vezivanje ramiprila i ramiprilata za proteine ​​u serumu iznosi oko 73 i 56%, respektivno.
U zdravih osoba starih 65–76 godina, kinetika ramiprila i ramiprilata slična je onoj u zdravih pojedinaca u mladoj dobi.
S oštećenom funkcijom bubrega, izlučivanje ramiprilata bubrezima smanjuje se, bubrežni klirens ramiprilata smanjuje se srazmjerno klirensu kreatinina. To uzrokuje porast koncentracije ramiprilata u plazmi, koje se smanjuje mnogo sporije nego kod osoba s normalnom funkcijom bubrega.
Uvođenjem velikih doza (10 mg) sa smanjenjem funkcije jetre, kasnije dolazi do pretvorbe ramiprila u ramiprilat, koncentracija ramiprila u plazmi raste i izlučivanje ramiprilata usporava.
Kao i kod zdravih pojedinaca i bolesnika s hipertenzijom, nakon oralne primjene 5 mg ramiprila jednom dnevno tijekom 2 tjedna kod pacijenata s kongestivnim zatajenjem srca nije bilo značajnijeg nakupljanja ramiprila i ramiprilata.
Predklinički podaci o sigurnosti. Rezultati pretkliničkih ispitivanja ukazuju na odsustvo bilo kakve opasnosti za ljude prema standardnim studijama o farmakološkoj sigurnosti, toksičnost s ponovljenim dozama, genotoksičnost, kancerogenost.

Indikacije za upotrebu lijeka Tritace

AH (arterijska hipertenzija), s ciljem snižavanja krvnog pritiska kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima, na primjer, diureticima i antagonistima kalcija.
Kongestivno zatajenje srca, takođe u kombinaciji sa diureticima.
Kongestivno zatajenje srca tokom prvih nekoliko dana nakon akutnog infarkta miokarda.
Dijabetička ili dijabetička glomerularna ili početna nefropatija.
Smanjenje rizika od infarkta miokarda, šloga ili kardiovaskularne smrti kod pacijenata s povećanim kardiovaskularnim rizikom zbog koronarne srčane bolesti (sa ili bez infarkta miokarda), moždanog udara, povijesti periferne vaskularne bolesti ili šećerne bolesti s najmanje jednim dodatnim kardiovaskularnim faktorom vaskularni rizik (mikroalbuminurija, hipertenzija, povišen ukupni holesterol, nizak HDL holesterol, pušenje).

Upotreba lijeka Tritace

Doziranje se određuje prema efektu i toleranciji lijeka na određene pacijente.
Tablete tritace moraju se progutati sa dovoljnom količinom tečnosti (otprilike 1/2 šalice). Tablete se ne smiju žvakati ili drobiti.
Hrana ne utječe značajno na apsorpciju ramiprila. Stoga se Tritace može uzimati prije, za vrijeme ili nakon obroka.
Liječenje hipertenzije (arterijska hipertenzija).
Preporučena početna doza za odrasle: 2,5 mg Tritace jednom dnevno.
Ovisno o odgovoru pacijenta, doza se može povećati. Preporučuje se povećati dozu udvostručujući je svaka 2-3 tjedna.
Uobičajena doza održavanja: 2,5 do 5 mg Tritacea dnevno.
Maksimalna dozvoljena dnevna doza za odrasle: 10 mg Tritace.
Alternativa povećanju doze veće od 5 mg Tritacea dnevno može biti dodatna upotreba, na primjer, diuretskog ili kalcijevog antagonista.
Liječenje kongestivne srčane insuficijencije.
Preporučena početna doza za odrasle: 1,25 mg Tritace 1 put dnevno.
Ovisno o pacijentovom odgovoru, doza se može povećavati udvostručavajući je svaka 1-2 tjedna. Ako je potrebna doza 2,5 mg Tritacea ili više, može se uzeti kao jedna doza ili podijeliti u 2 doze.
Maksimalna dnevna doza: 10 mg Tritace.
Liječenje nakon infarkta miokarda.
Preporučena početna doza: 5 mg Tritacea dnevno, podijeljeno u 2 doze od 2,5 mg, jedna se doza uzima ujutro, a druga uveče. Ako pacijent ne podnese takvu početnu dozu, preporučuje se doza od 1,25 mg 2 puta dnevno tokom 2 dana.
Tada se, ovisno o odgovoru pacijenta, doza može povećati. Preporučuje se povećati dozu udvostručujući je svakih 1 do 3 dana.
Ubuduće se ukupna dnevna doza, koja je najprije podijeljena na dvije, može uzimati u jednoj dozi.
Maksimalna dnevna doza: 10 mg Tritace.
Iskustvo u liječenju bolesnika s teškim (srčani stupanj IV, NYHA - New York Heart Association) srčanim popuštanjem odmah nakon infarkta miokarda nije dovoljno. U slučaju upotrebe lijeka Tritace, preporučuje se započinjanje terapije s najnižom efikasnom dnevnom dozom (1,25 mg Tritacea jednom dnevno), a svako daljnje povećanje potrebno je provesti s krajnjom pažnjom.
Liječenje dijabetičke ili ne-dijabetičke nefropatije.
Preporučena početna doza za odrasle: 1,25 mg Tritace 1 put dnevno.
Ovisno o pacijentovoj toleranciji na lijek, doza se može povećati na dozu za održavanje, a to je 5 mg Tritacea 1 put dnevno.
Doze veće od 5 mg Tritacea jednom dnevno nisu adekvatno proučavane tokom kontroliranih kliničkih ispitivanja.
Kako bi se smanjio rizik od infarkta miokarda, šloga ili kardiovaskularne smrti.
Preporučena početna doza za odrasle: 2,5 mg Tritace 1 put dnevno.
Ovisno o pacijentovoj toleranciji na lijek, doza se može postepeno povećavati. Preporučuje se udvostručiti dozu nakon 1 tjedna liječenja, a nakon 3 tjedna - povećati je na uobičajenu dozu održavanja od 10 mg Tritacea jednom dnevno.
U kontroliranim kliničkim ispitivanjima primjena doze veće od 10 mg Tritacea jednom dnevno nije dovoljno proučena.
Upotreba pacijenata s teškim zatajivanjem bubrega s klirensom kreatinina ≤36 ml / min nije dovoljno proučena.
Posebna populacija pacijenata.
Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega.
Ako je klirens kreatinina 50–20 ml / min na 1,73 m 2 tjelesne površine, obično se koristi početna dnevna doza za odrasle od 1,25 mg Tritacea. Maksimalna dnevna doza u ovom slučaju je 5 mg Tritacea.
Pacijenti s nekompenziranom ravnotežom elektrolita u tijelu, bolesnici s jakom hipertenzijom (arterijska hipertenzija), kao i bolesnici kod kojih hipotenzivna reakcija može predstavljati poseban rizik (na primjer, s klinički značajnom stenozom koronarnih ili moždanih žila, treba primijeniti smanjenu početnu dozu 1 , 25 mg tritacea dnevno.
Pacijenti prethodno liječeni diureticima.
Preporučljivo je prestati uzimati diuretike za 2 do 3 dana ili, ovisno o trajanju djelovanja diuretika, i ranije, prije nego što započnete liječenje Tritaceom, ili barem smanjiti dozu diuretika. Početna dnevna doza za odrasle pacijente koji su prethodno koristili diuretik obično je 1,25 mg Tritacea.
Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre.
Odgovor na liječenje može biti ili povećan ili smanjen. Stoga bi liječenje ovih bolesnika trebalo započeti pod strogim liječničkim nadzorom. Maksimalna dnevna doza za odrasle je 2,5 mg Tritacea.
Stariji ljudi.
Početna doza trebala bi biti niska - 1,25 mg Tritacea dnevno.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Tritace

  • preosjetljivost na ramipril, drugi ACE inhibitor ili bilo koji od pomoćnih sastojaka koji čine lijek,
  • istorija angioedema,
  • stenoza bubrežne arterije (bilateralna ili arterijska stenoza jednog bubrega),
  • hipotenzivna ili hemodinamski nestabilna stanja,
  • primarni hiperaldosteronizam,
  • period trudnoće
  • period dojenja
  • uzrasta dece.

Izbjegavajte upotrebu Tritacea ili drugih ACE inhibitora u kombinaciji s metodama ekstrakorporealne terapije, što može uzrokovati kontakt krvi s negativno nabijenim površinama, jer postoji rizik od nastanka teške anafilaktoidne reakcije, koja ponekad može dovesti do teškog anafilaktičkog šoka.
Dakle, kada se uzima Tritace, nemoguće je provesti dijalizu ili hemofiltraciju korištenjem poliakrilonitrilnih, natrijum-2-metilsulfonatnih membrana s visokom ultrafiltracijskom aktivnošću (na primjer, „AN 69“) i postupkom afereze LDL koristeći dekstran sulfat.

Nuspojave lijeka Tritace

Budući da je Tritace antihipertenzivno sredstvo, mnoge od njegovih nuspojava sekundarne su njegovom hipotenzivnom učinku, rezultirajući reverzibilnom adrenergičkom stimulacijom ili hipoperfuzijom organa. Brojni drugi efekti (na primjer, utjecaj na ravnotežu elektrolita, određene anafilaktoidne ili upalne reakcije s sluznice) nastaju uslijed ACE inhibicije ili drugih farmakoloških učinaka ove klase lijekova.
Kardiovaskularni i nervni sistem.
Rijetko se mogu javiti blagi simptomi i reakcije, poput glavobolje, neravnoteže, tahikardije, slabosti, pospanosti, vrtoglavice ili smanjenja brzine reakcije.
Blage reakcije i simptomi, poput perifernog edema, crvenilo, vrtoglavica, zujanje u ušima, umor, nervna razdražljivost, depresivno raspoloženje, tremor, anksioznost, zamagljen vid, poremećaji spavanja, zbunjenost, tjeskoba, prolazak erektilne disfunkcije, osjet palpitacije, prekomjerno znojenje, oštećenje sluha, pospanost, ortostatska regulacija, kao i teške reakcije poput angine pektoris, srčane aritmije i gubitka svijesti su rijetke.
Rijetko se javlja ozbiljna hipotenzija, ishemija miokarda ili mozga, infarkt miokarda, kratkotrajni ishemijski napad, ishemijski moždani udar, pogoršanje cirkulacijskih poremećaja uzrokovanih vaskularnom stenozom, pogoršanje kliničkih manifestacija Raynaudovog fenomena ili parestezije zabilježeno je u izoliranim slučajevima.
Balans bubrega i elektrolita.
Ponekad dolazi do povećanja razine uree i kreatinina u serumu (vjerojatnost se povećava dodatnom primjenom diuretika) i pogoršanja funkcije bubrega, u izoliranim slučajevima može se razviti progresija - razvoj akutnog zatajenja bubrega.
Povremeno se koncentracija kalija u serumu može povećati. U izoliranim slučajevima, nivo natrijuma u serumu može se smanjiti, kao i postojeća proteinurija može povećati (uprkos činjenici da ACE inhibitori obično dovode do smanjenja proteinurije) ili povećanju urina (zbog poboljšane srčane aktivnosti).
Respiratorni sistem, anafilaktičke / anafilaktoidne i kožne reakcije.
Često postoji suv (neproduktivan) nadražujući kašalj. Ovaj kašalj često se pogoršava noću i za vrijeme mirovanja (na primjer, dok leži), a češće se javlja kod žena i pojedinaca koji ne puše.
Rijetko se razvijaju nazalna kongestija, sinusitis, bronhitis, bronhospazam i dispneja.
Rijetko se može primijetiti farmakološki posredovani angioneurotski edem (angioedem uzrokovan ACE inhibitorima javlja se češće kod bolesnika negroidne rase u usporedbi s bolesnicima drugih rasa). Teške reakcije ovog tipa i ostale nefarmakološki posredovane anafilaktičke ili anafilaktoidne reakcije na ramipril ili bilo koje druge komponente su izuzetno rijetke.
Reakcije s kože ili sluzokože, kao što su osip, svrbež ili osip su rijetki. U rijetkim slučajevima mogu se javiti osip makulopapularne prirode, pemfigus, pogoršanje psorijaze, psorijaziformni, pemfigoidni ili lihenoidni egzantem i enanthema, multiformni eritem, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, alopecija, oniholiza ili fotoholizam.
Povećava se vjerojatnost pojave i ozbiljnost anafilaktičkih i anafilaktoidnih reakcija na otrov insekata tijekom inhibicije ACE. Vjeruje se da takav efekt može biti primijećen u odnosu na ostale alergene.
Gastrointestinalni trakt, jetra.
Rijetko se mogu javiti mučnina, povećanje nivoa serumskih enzima jetre i / ili bilirubina, kao i holestatska žutica. Povremeno su suha usta, smetnje u stomaku, nelagoda u trbuhu, epigastrična bol, probavni poremećaji, zatvor, proliv, povraćanje i povećani enzimi gušterače. U izoliranim slučajevima može se razviti pankreatitis ili oštećenje jetre (uključujući akutno zatajenje jetre).
Hematološke reakcije.
Povremeno može doći do laganog - u nekim slučajevima značajnog - smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, broja belih krvnih zrnaca ili trombocita. U izolovanim slučajevima primećuju se agranulocitoza, pancitopenija i depresija koštane srži.
Hematološke reakcije na djelovanje inhibitora ACE češće se javljaju kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, osobito s istodobnim kolagenozama (na primjer, sistemski eritematozni lupus ili sklerodermija) ili u bolesnika koji koriste druge lijekove koji mogu uzrokovati promjene u sastavu krvi.
U izolovanim slučajevima može se razviti hemolitička anemija.
Ostale nuspojave.
Rijetko se može javiti konjuktivitis, kao i povremeno mišićni grčevi, smanjen libido, gubitak apetita i oslabljena percepcija mirisa i okusa (na primjer, metalnog ukusa u ustima) ili djelomični, ponekad potpun gubitak ukusa.
U izoliranim slučajevima, primijećeni su vaskulitis, mialgija, artralgija, groznica i eozinofilija, kao i povećanje titra antinuklearnih antitijela.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Tritace

Tritace treba koristiti pod stalnim nadzorom ljekara.
U bolesnika liječenih ACE inhibitorima zabilježeni su slučajevi angioedema lica, udova, usana, jezika, žlijezda ili ždrijela. Hitno liječenje angioedema koji prijeti životu uključuje hitnu primjenu epinefrina (sc ili polako iv) paralelno s EKG-om i kontrolom krvnog tlaka. Preporučuje se hospitalizacija, praćenje pacijenta najmanje 12 do 24 sata, dok simptomi potpuno ne nestanu.
U bolesnika liječenih ACE inhibitorima, zabilježeni su slučajevi angioedema crijeva. Ovi pacijenti su se žalili na bolove u trbuhu (sa ili bez mučnine ili povraćanja), a u nekim slučajevima se javio i angioedem lica. Simptomi angioedema crijeva su nestali nakon zaustavljanja ACE inhibitora.
Nema dovoljno terapijskog iskustva s Tritaceom za djecu, bolesnike s teškim oštećenjem bubrega (klirens kreatinina ispod 20 ml / min na 1,73 m2 tjelesne površine) i bolesnike koji su na dijalizi.
Pacijenti s povećanom aktivnošću renin-angiotenzinskog sistema. U liječenju bolesnika s povećanom aktivnošću renin-angiotenzinskog sustava posebno se mora voditi računa. U takvih bolesnika postoji rizik od naglog i značajnog smanjenja krvnog pritiska i oštećenja bubrežne funkcije kao rezultat ACE inhibicije, posebno kada se prvi ili prvi put propisuje ACE inhibitor ili pridruženi diuretik u većoj dozi. Na početku liječenja lijekom ili s povećanjem doze potrebno je pažljivo pratiti krvni tlak sve dok ne postoji prijetnja naglog pada krvnog tlaka.
Može se očekivati ​​povećana aktivnost renin-angiotenzinskog sustava, posebno:

  • u bolesnika sa teškom, a posebno malignom hipertenzijom. U početnoj fazi liječenja potrebna je posebna medicinska kontrola tj.
  • u bolesnika s teškim zatajenjem srca ili u slučaju liječenja drugim lijekovima koji snižavaju krvni tlak. U slučaju teškog zatajenja srca u početnoj fazi liječenja, potreban je strog liječnički nadzor,
  • u bolesnika sa hemodinamički značajnim poteškoćama u dotoku ili odlivu krvi iz lijeve komore (na primjer, aortna stenoza ili stenoza mitralnog zaliska ili hipertrofična kardiomiopatija). U početnoj fazi liječenja potreban vam je strog medicinski nadzor,
  • u bolesnika s hemodinamički značajnom stenozom bubrežne arterije. U početnoj fazi liječenja potreban je strog medicinski nadzor.

Možda će biti potrebno da se prekine započeti tretman diureticima:

  • kod pacijenata koji su prethodno uzimali diuretike. Ako prekid ili smanjenje doze diuretika nije moguće, potreban je strogi medicinski nadzor u početnoj fazi liječenja,
  • u bolesnika s prijetnjom ili neravnotežom u ravnoteži elektrolita (kao posljedica nedovoljnog unosa tekućine ili soli ili zbog njihovog gubitka - proljeva, brisa ili prekomjernog znojenja, u slučajevima kad je kompenzacija zbog nedostatka tekućine i soli nedovoljna).

Ispravljanje stanja dehidratacije, hipovolemije ili nedostatka elektrolita preporučuje se prije liječenja (međutim, za bolesnike sa zatajenjem srca takve korektivne mjere treba pažljivo procijeniti u smislu mogućeg rizika od prekomjernog opterećenja). U klinički značajnim stanjima, liječenje Tritaceom može se započeti ili nastaviti uz poduzimanje odgovarajućih mjera za sprečavanje prekomjernog pada krvnog pritiska i smanjenja funkcije bubrega.
Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre.
U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, odgovor na liječenje Tritaceom može biti ili povećan ili smanjen. Uz to, kod pacijenata s teškom cirozom jetre s edemom i / ili ascitesom, aktivnost renin-angiotenzinskog sustava može se značajno povećati, stoga se prilikom liječenja tih bolesnika mora posvetiti posebna pažnja.
Pacijentima kod kojih značajno smanjenje krvnog pritiska predstavlja određeni rizik (na primjer, bolesnici s hemodinamički značajnom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila), potreban je strog medicinski nadzor u početnoj fazi liječenja,
Stariji.
U starijih osoba reakcija na ACE inhibitore može biti izraženija. Na početku njihovog liječenja preporučuje se procjena bubrežne funkcije.
Preporučuje se praćenje bubrežne funkcije, naročito u prvim tjednima liječenja ACE inhibitorom. Posebno pažljiv nadzor potreban je pacijentima koji imaju:

  • zatajenje srca
  • vazorenalna bolest, uključujući bolesnike sa hemodinamički značajnom jednostranom jednostranom stenozom bubrežne arterije. U drugoj skupini bolesnika, čak i neznatan porast nivoa kreatinina u serumu može ukazivati ​​na smanjenje bubrežne funkcije,
  • smanjena funkcija bubrega,
  • transplantirani bubreg.

Praćenje ravnoteže elektrolita
Preporučuje se redovno praćenje koncentracije kalijuma u serumu u krvi. Potrebno je češće praćenje nivoa kalija u serumu kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega.
Hematološko praćenje.
Preporučuje se nadzirati broj leukocita kako bi se na vrijeme identificirala moguća leukopenija. Preporučuje se češće praćenje u početnoj fazi liječenja bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, istodobnom kolagenozom (sistemski lupusni eritematozus ili skleroderma) ili bolesnika koji primaju lijekove drugim lijekovima koji utječu na vrijednosti hemograma.
Upotreba tokom trudnoće i dojenja.
Za vrijeme trudnoće zabranjeno je uzimati Tritace (vidjeti dio KONTRAINDIKACIJE). Dakle, prije uzimanja lijeka kod žena u rodnoj dobi potrebno je isključiti moguću trudnoću. Žene u rodnoj dobi trebaju koristiti pouzdane kontraceptive dok uzimaju Tritace. Ako žena želi zatrudnjeti, prestanite s upotrebom lijeka i zamijenite ga bilo kojim drugim lijekom (osim ACE inhibitora). Ako se liječenje ACE inhibitorima ne može zaustaviti, trudnoću treba spriječiti. U slučaju da se tijekom liječenja Tritaceom utvrdi trudnoća, potrebno je što prije (pod nadzorom liječnika) prijeći na alternativno terapijsko sredstvo koje predstavlja niži rizik za plod (isključujući ACE inhibitore).
Studije na životinjama pokazale su da ramipril prelazi u majčino mlijeko. Budući da nije poznato prelazi li ramipril u majčino mlijeko, uporaba Tritacea tijekom dojenja je kontraindicirana.
Deca. Zbog nedostatka dovoljnog kliničkog iskustva, Tritace se ne smije propisati djeci.
Sposobnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima.Neke nuspojave (na primjer, simptomi smanjenja krvnog pritiska, posebno mučnina, vrtoglavica) mogu umanjiti pacijentovu pažnju i brzinu psihomotorne reakcije.

Tritace o interakcijama s drogama

Kombinacije koje su kontraindicirane.
Metode ekstrakorporealne terapije, koje rezultiraju kontaktom krvi s negativno nabijenim površinama, poput dijalize ili hemofiltracije pomoću određenih membrana s visokim protokom (na primjer, poliakrilonitrilne membrane) i Ldl afereza primjenom dekstrin sulfata.
Kombinacije koje se ne preporučuju.
Kalijeve soli, diuretici koji čuvaju kalijum: treba očekivati ​​povećanje koncentracije kalija u serumu. Uz istovremeno liječenje ramiprilom sa diureticima koji čuvaju kalijum (na primjer, spironolakton) ili kalijevim solima, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije kalija u serumu.
Koristite oprezno.
Antihipertenzivni lijekovi (npr. Diuretici) i drugi lijekovi mogu sniziti krvni tlak (npr. Nitrati, triciklički antidepresivi, anestetici): može se očekivati ​​porast antihipertenzivnog učinka ramiprila. Preporučuje se redovno nadzirati koncentraciju natrijuma u serumu kod pacijenata koji su istovremeno liječeni diureticima.
Vasokonstriktivni simpatomimetici: mogu oslabiti učinak snižavanja krvnog pritiska Tritacea. Preporučuje se nadzirati krvni pritisak posebno pažljivo. Alopurinol, imunosupresivi, glukokortikosteroidi, prokainamid, citostatici i drugi lijekovi koji mogu izazvati promjene na hemogramima: mogu povećati vjerojatnost nastanka hematoloških reakcija ako se primjenjuju istovremeno s ramiprilom.
Litijeve soli. Izlučivanje litija ACE inhibitorima može biti smanjeno. Takvo smanjenje može dovesti do povećanja koncentracije litijuma u serumu i povećanja toksičnosti litijuma. S tim u vezi potrebno je kontrolirati koncentraciju litija u krvnom serumu.
Antidijabetička sredstva (npr. Derivati ​​insulina i sulfoniluree). ACE inhibitori mogu povećati učinak inzulina. U nekim slučajevima to može dovesti do razvoja hipoglikemije kod pacijenata koji istovremeno koriste antidijabetičke lijekove. Na početku liječenja preporučuje se posebno pažljivo praćenje razine glukoze u krvi.
Hrana ne mijenja značajno apsorpciju ramiprila.
Trebalo bi uzeti u obzir.
NSAID (npr. Indometacin i acetilsalicilna kiselina). Možda slabljenje efekta snižavanja krvnog pritiska pod djelovanjem Tritacea. Pored toga, istovremeno liječenje ACE inhibitorima i NSAID-ovima može uzrokovati povećani rizik od smanjene funkcije bubrega i povećanog nivoa kalija u serumu.
Heparin. Možda je porast koncentracije kalijuma u serumu u krvi.
Alkohol: povećava vazodilataciju. Tritace može povećati efekte alkohola.
Sol Povećani unos soli može oslabiti antihipertenzivni učinak Tritace-a.
Metoda specifične hiposenzibilizacije. Zbog ACE inhibicije, povećava se verovatnoća i ozbiljnost anafilaktičkih i anafilaktoidnih reakcija na otrov insekata.Preporučuje se da se takav efekat primeti i u odnosu na druge alergene.

Predoziranje lijeka Tritace, simptomi i liječenje

Simptomi opijenosti. Predoziranje može prouzrokovati prekomjerno širenje perifernih žila (s jakom hipotenzijom, šokom), bradikardiju, neravnotežu u ravnoteži elektrolita i zatajenje bubrega.
Liječenje intoksikacije. Primarna detoksikacija, na primjer, ispiranjem stomaka, upotrebom adsorbensa, natrijum-tiosulfata (ako je moguće, tokom prvih 30 minuta). U slučaju hipotenzije, osim mjere koja ima za cilj obnavljanje volumena tekućine i ravnoteže soli, potrebno je koristiti agoniste α1-adrenergičkih receptora (na primjer norepinefrin, dopamin) ili angiotenzin II (angiotenzinamid), koji je po pravilu dostupan samo u pojedinačnim istraživanjima laboratorije.
Nema podataka o učinkovitosti prisilne diureze, promjenama reakcije urina, hemofiltraciji ili dijalizi u smislu ubrzavanja eliminacije ramiprila ili ramiprilata. Međutim, razmatra se mogućnost dijalize ili hemofiltracije.

Dozni oblik

Osnovna fizikalna i hemijska svojstva:

Tritace PLUS ® 5 mg / 12,5 mg su duguljaste ružičaste tablete sa razdjelnicom s obje strane. Gornja marka: 41 / AV.

Tritace PLUS ® 10 mg / 12,5 mg duguljasta narančasta tableta sa razdjelnicom s obje strane. Gornja marka 42 / AV.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Hrana. Istovremeni unos hrane ne utječe značajno na apsorpciju ramiprila.

Načini ekstrakorporealne terapije, koji rezultiraju kontaktom krvi s negativno nabijenim površinama, poput dijalize ili hemofiltracije pomoću određenih membrana s visokim protokom (na primjer, poliakrilonitrilne membrane) i aferezom lipoproteina niske gustoće pomoću dekstran sulfata - s obzirom na povećani rizik od razvoja teške anafilaktičke tvari reakcije (vidi

Istodobna primjena s lijekovima koji sadrže aliskiren je kontraindicirana za primjenu kod pacijenata sa šećernom bolešću ili kod bolesnika s umjerenim ili ozbiljnim oštećenjem bubrežne funkcije (klirens kreatinina

Istodobna primjena antagonista receptora angiotenzina II s lijekovima je kontraindicirana za primjenu kod pacijenata s dijabetičkom nefropatijom, ali se ne preporučuje svim ostalim pacijentima.

Kombinacije koje zahtijevaju izuzetno oprez.

Kalijeve soli, heparin, diuretici koji čuvaju kalijum i ostale aktivne supstance koje povećavaju nivo kalija u krvnoj plazmi (uključujući antagoniste angiotenzina II, trimetoprim, takrolimus, ciklosporin). Može se pojaviti hiperkalemija, pa morate pažljivo pratiti nivo kalija u krvnoj plazmi.

Antihipertenzivi (npr. Diuretici) i druge aktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak (npr. Nitrati, triciklički antidepresivi, anestetici, alkohol, baklofen, alfuzosin, doksazosin, prazosin, tamsulosin, terazosin). Može se povećati rizik od arterijske hipotenzije (vidjeti dio „Doziranje i primjena“ za diuretike).

Vasopresorski simpatomimetici i ostale aktivne tvari (npr. Epinefrin), koje mogu smanjiti antihipertenzivni učinak ramiprila. Preporučuje se redovno praćenje krvnog pritiska.

Alopurinol, imunosupresivi, kortikosteroidi, prokainamid, citostatici i druge supstance koje mogu izazvati promjene u krvnoj slici. Povećana vjerojatnost nastanka hematoloških reakcija (vidjeti odjeljak "Značajke primjene").

Litijeve soli. Budući da inhibitori ACE mogu smanjiti izlučivanje litija, to može dovesti do povećanja toksičnosti litijuma.

Antidijabetička sredstva, uključujući inzulin. Mogu se pojaviti hipoglikemijske reakcije. Hidroklorotiazid može oslabiti učinak antidijabetičkih lijekova. Zato je na početku istodobne upotrebe ovih lijekova potrebno pažljivo pratiti nivo glukoze u krvi. Metformin treba primjenjivati ​​s oprezom s obzirom na rizik od laktične acidoze zbog mogućeg funkcionalnog zatajenja bubrega uslijed hidroklorotiazida.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i acetilsalicilna kiselina. Očekuje se smanjenje antihipertenzivnog učinka Tritace Plus ®. Štaviše, istovremena upotreba ACE inhibitora i NSAID može biti praćena povećanim rizikom od oštećenja bubrežne funkcije i povećanjem nivoa kalijuma u krvi.

Peroralni antikoagulansi . Istodobnom primjenom s hidroklorotiazidom može oslabiti antikoagulantni učinak.

Kortikosteroidi, ACTH, amfotericin B, karbenoksolon, upotreba velike količine slatkog slatkog luka, laksativi (uz produženu upotrebu) i drugi istodobno propisani lijekovi ili aktivne tvari koji smanjuju količinu kalija u krvnoj plazmi. Povećani rizik od hipokalemije.

Preparati digitalisa, aktivne supstance koje mogu povećati trajanje intervala QT, antiaritmički lekovi. U prisutnosti neravnoteže elektrolita (na primjer, hipokalemija, hipomagnezimija), proaritmički efekti mogu se povećati, a antiaritmički efekti mogu oslabiti.

Lijekovi na čije djelovanje utiču promjene u nivou kalijuma u serumu

Preporučuje se periodično praćenje nivoa kalija u serumu i pregled EKG-om ako se hidroklorotiazid uzima istodobno s lijekovima na čije djelovanje utiču promjene u nivou kalijuma u serumu (na primjer, digitalis-glikozidi i antiaritmičari) i sljedećim lijekovima koji uzrokuju polimorfnu pihuetnu tahikardiju ( ventrikularna tahikardija) (uključujući neke antiaritmičke lekove), jer je hipokalemija faktor koji doprinosi razvoju pirouette tahikardije:

  • antiaritmički lekovi klase I (kinidin, hidrokinonin, disopiramid)
  • antiaritmički lekovi klase III (amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid)
  • neki antipsihotici (npr. tioridazin, hlorpromazin, levomepromazin, trifluoroorazin, ciamemazin, sulfpirid, sulftoprid, amisulpirid, tiaprid, pimozid, haloperidol, droperidol)
  • ostali lijekovi (npr. bepridil, cisaprid, difemanil, eritromicin za intravensku primjenu, halofantrin, misolastin, pentamidin, terfenadin, vincamin za intravensku primjenu).

Methyldopa. Zabilježeni su neki slučajevi hemolitičke anemije uz istodobnu upotrebu hidroklorotiazida i metildopa.

Kolestiramin ili druge smole za izmjenu jona koje se uzimaju oralno. Oslabljena apsorpcija hidroklorotiazida. Sulfonamidne diuretike treba uzimati najmanje 1:00 prije ili 4-6 sati nakon upotrebe ovih lijekova.

Curariform mišići relaksanti. Može povećati i povećati trajanje mišićnih relaksansa.

Kalcijumove soli i lekovi koji povećavaju nivo kalcijuma u krvnoj plazmi. Istodobnom primjenom hidroklorotiazida može se očekivati ​​povećanje koncentracije kalcija u plazmi, stoga je potrebno pažljivo nadzirati razinu kalcija u krvnoj plazmi.

Karbamazepin. Postoji rizik od hiponatremije zbog povećanog učinka hidroklorotiazida.

Kontrastna sredstva koja sadrže jod. U slučaju dehidracije uzrokovane uporabom diuretika, uključujući hidroklorotiazid, postoji povećan rizik za razvoj akutnog zatajenja bubrega, posebno ako se daju značajne doze kontrastnog sredstva koje sadrži jod.

Penicilin. Izlučivanje hidroklorotiazida događa se u distalnim tubulama nefrona, zbog čega se smanjuje izlučivanje penicilina.

Quinine. Hidrohlorotiazid smanjuje izlučivanje kinina.

Vildagliptin. Povećana incidencija angioneurotskog edema uočena je kod pacijenata koji istovremeno uzimaju ACE inhibitore i vildagliptin.

Inhibitori MTOR (npr. Temsirolimus) . U porastu je incidencije angioedema kod pacijenata koji istodobno uzimaju ACE inhibitore i mTOR inhibitore (meta rapamicina kod sisara).

Heparin. Moguće je povećanje koncentracije kalija u serumu.

Kada primjenjuju visoke doze salicilata, hidroklorotiazid može pojačati njihove toksične učinke na centralni nervni sistem.

Uz istodobnu upotrebu ciklosporina, hiperuricemija može porasti i rizik od komplikacija poput gihta.

Alkohol Ramipril može dovesti do pojačane vazodilatacije i na taj način pojačati učinak alkohola.

Alkohol, barbiturati, lijekovi ili antidepresivi. Može pojačati ortostatsku hipotenziju.

Sol Moguće slabljenje antihipertenzivnog učinka lijeka s povećanjem unosa soli u ishrani.

Beta blokatori i diaksozidi. Istodobna primjena tiazidnih diuretika, uključujući hidroklorotiazid, s beta blokatorima može povećati rizik od hiperglikemije.

Amantadine. Tiazidi, uključujući hidroklorotiazid, mogu povećati rizik od nuspojava amantadina.

Presovani amini (npr. Adrenalin). Moguće je oslabiti učinak prešanih amina, ali ne u mjeri koja bi isključila njihovu upotrebu.

Lijekovi protiv gihta (probenecid, sulfinpirazon i alopurinol). Možda će biti potrebno prilagođavanje doze urikozurnih agenasa jer hidroklorotiazid može povećati nivo mokraćne kiseline u serumu. Vjerovatno će biti potreba za povećanjem doze probenecida ili sulfinpirazona. Istodobnom primjenom tiazida moguće je povećanje učestalosti reakcija preosjetljivosti na alopurinol.

Antiholinergici (npr. Atropin, biperiden). Zbog slabljenja pokretljivosti gastrointestinalnog trakta i smanjenja brzine evakuacije iz želuca, povećava se bioraspoloživost tiazidnih diuretika.

Učinak lijekova na rezultate laboratorijskih ispitivanja

Zbog utjecaja na metabolizam kalcija, tiazidi mogu utjecati na rezultate procjene funkcije paratireoidnih žlijezda (vidjeti dio "Značajke uporabe").

Specifična hiposenzibilizacija. Zbog ACE inhibicije, povećava se verovatnoća i ozbiljnost anafilaktičkih i anafilaktoidnih reakcija na otrov insekata. Vjeruje se da se ovaj efekat može primetiti i za ostale alergene.

Značajke aplikacije

Posebne grupe pacijenata

Trudnoća Liječenje ACE inhibitorima ili antagonistima receptora angiotenzina II ne smije se započeti tijekom trudnoće. Osim ako je nastavak liječenja ACE inhibitorom / antagonistom angiotenzina II apsolutno neophodan, bolesnice koje planiraju zatrudnjeti trebaju biti prebačene na drugi antihipertenzivni lijek, čija se primjena smatra sigurnom tijekom trudnoće.

Dvostruka blokada renin-angiotenzin- (RAAS) primjenom lijekova koji sadrže aliskiren

Dvostruka blokada renin-angiotenzina kombiniranom primjenom lijeka Tritace Plus ® i aliskiren-a ne preporučuje se, budući da postoji povećan rizik od hipotenzije, hiperkalemije i promjena u funkciji bubrega.

Za bolesnike sa šećernom bolešću ili oštećenom funkcijom bubrega (GFR 60 ml / min), kombinirana primjena Tritace Plus ® i aliskirena je kontraindicirana (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Pacijenti visokog rizika za arterijsku hipotenziju

Pacijenti s povećanom aktivnošću renina-angiotenzina. U bolesnika s povećanom aktivnošću renina-angiotenzina-postoji rizik od naglog značajnog pada krvnog pritiska i oštećenja bubrežne funkcije uslijed inhibicije ACE. To je posebno tačno u slučajevima kada je prvi put propisan ACE inhibitor ili istovremeno diuretik ili se doza prvi put povećava. Na primjer, kod pacijenata se može očekivati ​​porast aktivnosti liječenja za renin-angiotenzin, uključujući stalno praćenje krvnog tlaka:

  • sa teškom arterijskom hipertenzijom,
  • s dekompenziranim kongestivnim zatajenjem srca,
  • s hemodinamički značajnom opstrukcijom puteva dotoka ili odliva krvi iz lijeve komore (na primjer, stenoza aortnog ili mitralnog zaliska)
  • s jednostranom stenozom bubrežne arterije u prisustvu bubrega koji drugi funkcionira
  • s teškim ili latentnim nedostatkom tečnosti ili elektrolita (uključujući one pacijente koji primaju diuretike),
  • sa cirozom i / ili ascitesom,
  • koji se podvrgavaju opsežnoj operaciji ili tokom anestezije lekovima koji mogu izazvati arterijsku hipotenziju.

Prije početka liječenja obično se preporučuje ispravljanje dehidratacije, hipovolemije ili nedostatka elektrolita (međutim, u bolesnika sa zatajenjem srca takve korektivne mjere treba pažljivo odmjeriti u smislu rizika od prekomjernog opterećenja).

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, odgovor na liječenje Tritace Plus® može biti ili pojačan ili smanjen. Uz to, kod pacijenata s teškom cirozom jetre koju prate edemi i / ili ascites, aktivnost renin-angiotenzinskog sustava može se značajno povećati, stoga se tijekom liječenja tih bolesnika mora posvetiti posebna pažnja.

Hirurška intervencija. Ako je moguće, liječenje ACE inhibitorima, poput ramiprila, treba prekinuti 1 dan prije operacije.

Pacijenti u riziku od srčane ili moždane ishemije u slučaju akutne arterijske hipotenzije. U početnoj fazi liječenja pacijentu je potreban pažljiv medicinski nadzor.

Primarni hiperaldosteronizam. Kombinacija ramipril + hidroklorotiazid nije lijek izbora u liječenju primarnog hiperaldosteronizma. Međutim, ako se ramipril + hidroklorotiazid koristi kod pacijenta s primarnim hiperaldosteronizmom, potrebno je pažljivo nadzirati nivo kalija u krvnoj plazmi.

Stariji pacijenti. Pogledajte odjeljak "Doziranje i primjena".

Pacijenti s oboljenjem jetre. U bolesnika s jetrenim bolestima, neravnoteža elektrolita koja je posljedica liječenja hidroklorotiazidnim diureticima može dovesti do razvoja jetrene encefalopatije.

U slučaju poremećaja jetre i kod pacijenata koji pate od progresivnih jetrenih bolesti, tiazide treba primjenjivati ​​s oprezom, jer ovi lijekovi mogu uzrokovati intrahepatičku kolestazu, kao i minimalne promjene u vodeno-solnoj ravnoteži, koje mogu izazvati razvoj jetrene kome. Hipotiazid je kontraindiciran bolesnicima s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Praćenje rada bubrega. Bubrežna funkcija mora se pratiti prije i za vrijeme liječenja te se doza u skladu s tim treba prilagoditi, posebno u prvim tjednima liječenja. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega (vidjeti odjeljak „Doziranje i primjena“) zahtijevaju posebno pažljivo praćenje.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega. U bolesnika sa bubrežnom bolešću tiazidi mogu pokrenuti nagli izgled uremije. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega mogu se pojaviti kumulativni učinci aktivnih tvari.Ako progresija bubrežne disfunkcije postane očita, što je naznačeno povećanjem količine zaostalog dušika, odluku o produženju liječenja treba pažljivo odmjeriti. Treba razmotriti prekid liječenja diuretikom (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Neravnoteža elektrolita. Kao i kod svih pacijenata koji se liječe diureticima, potrebno je redovno mjeriti nivo elektrolita u krvnoj plazmi u odgovarajućim intervalima. Tiazidi, uključujući hidroklorotiazid, mogu uzrokovati narušavanje vodno-elektrolitne ravnoteže (hipokalemija, hiponatremija i hipokloremična alkaloza).

Iako se hipokalemija može razviti s tiazidnim diureticima, istodobna primjena ramiprila može smanjiti hipokalemiju uzrokovanu diureticima. Rizik od hipokalemije najveći je kod pacijenata sa cirozom, bolesnika sa povećanom diurezom, kod pacijenata koji primaju nedovoljno elektrolita, kao i kod pacijenata koji istovremeno primaju liječenje kortikosteroidima i ACTH (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima i drugim vrstama interakcije "). Tokom prve nedelje lečenja trebalo bi utvrditi početne nivoe kalijuma u plazmi. Ako se otkriju niže razine kalija, neophodna je korekcija.

Može doći do dilatacije hiponatremije. Nizak nivo natrijuma u početku može biti asimptomatski, pa je redovno određivanje njegove količine vrlo važno. Kod starijih bolesnika i bolesnika sa cirozom takve testove treba izvoditi mnogo češće.

Pokazano je da tiazidi povećavaju izlučivanje magnezijuma u urinu, što može dovesti do hipomagnezimije.

Hiperkalemija U nekih bolesnika koji su primali ACE inhibitore, poput Tritace Plus ®, uočena je pojava hiperkalemije. Rizična skupina za hiperkalemiju uključuje bolesnike s zatajenjem bubrega, starije osobe (preko 70 godina), bolesnike s netretiranim ili neadekvatno kontroliranim dijabetes melitusom ili one koji uzimaju kalijeve soli, diuretike koji štede kalij i druge aktivne tvari koje povećavaju razinu kalija u plazmi krv ili bolesnici sa stanjima kao što su dehidracija, akutna srčana dekompenzacija ili metabolička acidoza. Ako je istodobna primjena gore navedenih lijekova indicirana, preporučuje se redovito nadziranje razine kalija u krvnoj plazmi (vidjeti odjeljak "Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija").

Jetrna encefalopatija. U bolesnika s jetrenim bolestima, neravnoteža elektrolita koja je posljedica liječenja diureticima, uključujući hidroklorotiazid, može dovesti do razvoja jetrene encefalopatije. U slučaju hepatičke encefalopatije liječenje treba odmah prekinuti.

Hiperkalcemija. Hidroklorotiazid potiče reapsorpciju kalcijuma u bubrezima, što može dovesti do hiperkalcemije. Ovo može iskriviti rezultate testova koji se provode kako bi se proučila funkcija paratireoidnih žlijezda.

Angioneurotski edem. U bolesnika koji su primali ACE inhibitore, poput ramiprila, primijećen je angioedem (vidjeti odjeljak „Neželjene reakcije“). U slučaju angioedema, liječenje Tritace Plus ® treba odmah prekinuti i hitno liječenje treba započeti. Pacijent bi trebao biti pod liječničkim nadzorom najmanje 12-24 sata i može ga se otpustiti tek nakon što simptomi potpuno nestanu.

U bolesnika koji su primali ACE inhibitore, poput Tritace Plus ®, bilo je slučajeva angioedema crijeva (vidjeti dio „Neželjene reakcije“). Ovi pacijenti su se žalili na bolove u trbuhu (sa ili bez mučnine / povraćanja).

Anafilaktičke reakcije tokom hiposenzibilizacije. Upotrebom ACE inhibitora povećava se vjerojatnost pojave i težina anafilaktičkih i anafilaktoidnih reakcija na otrov insekata i druge alergene.

Neutropenija / agranulocitoza. Slučajevi neutropenije / agranulocitoze su rijetki. Prijavljeno je i inhibicija funkcije koštane srži. Da bi se identificirala moguća leukopenija, preporučuje se kontrola broja bijelih krvnih zrnaca u krvi. Češće praćenje je poželjno na početku liječenja za bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega, bolesnike s istodobnom kolagenozom (na primjer sistemski eritematozni lupus ili sklerodermiju) i one koji uzimaju druge lijekove koji mogu uzrokovati promjene u krvnoj slici (vidjeti odjeljke “ interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija ”i“ Neželjene reakcije ”).

Etničke razlike. ACE inhibitori imaju veću vjerojatnost da će izazvati angioedem u bolesnika negroidne rase nego u predstavnika drugih rasa. Kao i drugi ACE inhibitori, hipotenzivni učinak ramiprila može biti manje izražen u bolesnika negroidne rase u usporedbi s predstavnicima drugih rasa. To može biti posljedica činjenice da se kod crnačkih bolesnika s arterijskom hipertenzijom češće opaža arterijska hipertenzija s niskim aktivnostima renina.

Sportisti Hidroklorotiazid može dati pozitivan rezultat prilikom provođenja doping testa.

Metabolički i endokrini efekti. Liječenje tiazidom može narušiti toleranciju na glukozu. U nekim slučajevima pacijenti s dijabetesom možda će trebati prilagođavanje doze inzulina i oralnih antidijabetičkih sredstava. Kada se liječi tiazidima, latentni oblik dijabetesa može se razviti u manifest.

Tiazidna diuretička terapija može biti povezana sa povišenim holesterolom i trigliceridima. U nekih bolesnika primjena tiazidnih diuretika može izazvati razvoj hiperuricemije ili akutni napad gihta.

Kašalj. Kada se koriste ACE inhibitori, prijavljeno je kašljanje. U pravilu je ovaj kašalj neproduktivan, dugotrajan i nestaje nakon prestanka liječenja. U diferencijalnoj dijagnozi kašlja trebali biste se sjetiti postoji li mogućnost kašlja uzrokovanog ACE inhibitorima.

Akutna miopija i sekundarni akutni glaukom. Hidroklorotiazid je sulfonamidni preparat. Sulfanilamidi i derivati ​​sulfonamida mogu uzrokovati idiosinkrazije što dovodi do privremene miopije i akutnog glaukoma zatvaranja kuta. Simptomi uključuju akutni početak smanjene oštrine vida ili bol u očima i obično se javljaju u roku od nekoliko sati do nekoliko tjedana nakon uzimanja lijeka.

Neliječen akutni glaukom može dovesti do trajnog gubitka vida. Primarni tretman ovog stanja je prestati uzimanje lijeka što je brže moguće. Može doći do hitne medicinske ili hirurške njege ako intraokularni tlak ostane nekontroliran. Čimbenici rizika za razvoj akutnog glaukoma sa zatvorom kuta mogu uključivati ​​anamnezu alergije na sulfonamid ili penicilin.

Dr. Kod pacijenata, bez obzira na postojanje anamneze alla

Obrazac za puštanje

Tritace Plus je dostupan u obliku tableta.

Pilule su duguljaste ružičaste boje, na svakoj strani postoji rizik od dijeljenja. Na vrhu je marka 41 / AV. Dopuštene su pojedinačne tamne inkluzije.

Pilule su duguljaste narančaste boje, s obje strane postoji rizik od podjele. Na vrhu je žig 42 / AY. Dopuštene su pojedinačne tamne inkluzije.

Tablete su gotovo bijele, krem ​​boje s djeljenjem, duguljasti oblik. Na obje strane su logo kompanije i pečat HNW.

Tablete ružičaste duguljaste. Rizik za podjelu postoji na obje strane. Gornja marka 39 / AV. Dopuštene su pojedinačne tamne mrlje.

Farmakološko djelovanje

Kombinovano antihipertenzivni lijek, koji se sastoji od 2 aktivne komponente.

Trenutna komponenta je ACE inhibitor enzima. Princip uticaja zasnovan je na sprečavanju prelaska jednog oblika angiotenzin (I) drugom (II).

U ovom slučaju, ne dolazi do povećanja otkucaja srca kompenzacijskim mehanizmom, proizvodnja se ne smanjuje aldosteron, razina tlaka u kapilarama plućnog sustava ne mijenja se, ne povećava koronarna opskrba krvlju, brzina filtracije u glomerulima bubrežnog sustava ne mijenja se, a otpornost u žilama plućnog sustava ostaje na početnoj razini.

Klinička ispitivanja pokazala su da dugotrajna terapija dovodi do smanjenja ozbiljnosti hipertrofija miokarda kod pacijenata koji pate hipertenzija. In ishemijskog miokarda Ramipril pojačava cirkulaciju krvi, smanjuje učestalost reperfuzije miokarda i rizik od razvoja aritmije.

Kardioprotektivni (zaštitni učinak srca) postiže se zahvaljujući utjecaju na proces sinteze prostaglandinia također i zbog indukcije stvaranja dušičnog oksida u ćelijama endoteliocita. Aktivni sastojak je u mogućnosti smanjiti agregacija trombocita

Hidroklorotiazid

Trenutna komponenta je tiazidni diuretiki može promijeniti reapsorpciju jona kalijuma, hlora, natrijuma, magnezijuma. Odlaganja aktivnih supstanci mokraćna kiselina u tijelu, usporava proces izlučivanja kalcijumovih jona, mijenja reapsorpciju vode u nefronima (distalni odsjek).

Antihipertenzivni učinak postiže se pojačavanjem depresivnog efekta protiv ganglija, smanjujući ozbiljnost presovarskog efekta norepinefrin, adrenalin i drugi vazokonstrikcijski amini, zbog smanjenja BCC. Pod normalnim krvni pritisak hipotenzivni efekat se ne manifestuje.

Ramipril i hidroklorotiazid karakteriziraju aditivnim učinkom. Hidrohlorotiazid izlučuje kalij iz tijela, a Ramipril eliminira taj efekat, sprečavajući gubitak K +.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Antihipertenzivni učinak Ramiprila bilježi se 90 minuta nakon uzimanja tablete, a maksimalan rezultat primjećuje se nakon 5-9 sati. Učinak traje kroz cijeli dan. Po završetku terapije ne nastaje sindrom „povlačenja“. Diuretski učinak hidroklorotiazida pojavljuje se nakon 1-2 sata.

Maksimalni rezultat uočava se nakon 4 sata i može trajati do 12 sati. Antihipertenzivni učinak opaža se nakon 3-4 dana, međutim, optimalan terapeutski učinak moguće je postići tek nakon 3-4 tjedna.

Nuspojave

Kardiovaskularni sistem:

Genitourinarni trakt:

  • smanjen libido
  • proteinurija
  • smanjena količina urina,
  • povećana ozbiljnost simptoma zatajenja bubrega.

Nervni sistem:

  • nervna uzbudljivost
  • ishemijske promjene u mozgu,
  • vrtoglavica,
  • slabost
  • parestezija
  • povećana pospanost
  • zabrinutost
  • anksioznost
  • poremećaji spavanja, nesanica,
  • emocionalna nestabilnost,
  • nesvijest
  • zbunjenost,
  • depresivno raspoloženje
  • tremor udova.

Senzorni organi:

  • promjena percepcije ukusa,
  • oštećenje vida,
  • vestibularni poremećaji
  • zujanje u ušima.

Digestivni trakt:

Respiratorni sistem:

Alergijski odgovori:

  • angioedem jezika, usana, grkljana ili na prednjem delu glave,
  • osipi na koži,
  • angioedem ekstremiteta,
  • serozitis
  • pemphigus
  • Lyellov sindrom
  • fotosenzibilizacija,
  • vaskulitis
  • eksfolijativni dermatitis,
  • svrbež kože
  • urtikarija
  • miozitis
  • artritis
  • oniholiza,
  • eozinofilija.

Hematopoetski organi:

  • pancitopenija
  • smanjenje hemoglobina,
  • agranulocitoza,
  • trombocitopenija
  • hemolitična anemija,
  • eritropenija.

Mogući efekti na plod:

  • deformacija kostiju lubanje,
  • hiperkalemija
  • otkrivanje antinuklearnih antitela,
  • hiponatremija,
  • kontraktura udova
  • hiperazotemija,
  • promjene u funkcioniranju bubrežnog sistema,
  • pad krvnog pritiska
  • oligohidramnios
  • hipoplazija kostiju lobanje.

Laboratorijske reakcije:

  • otkrivanje antinuklearnih antitela,
  • hiperkalemija
  • hiperazotemija,
  • hiperkreatininemija,
  • hiperbilirubinemija,
  • povećana ALT, AST, bilirubin.

Ostale reakcije:

Negativne reakcije karakteristične za hidroklorotiazid:

  • aritmija,
  • razdražljivost
  • zbunjenost,
  • labilnost psihe i raspoloženja,
  • hipokloremična alkaloza,
  • sindrom dijareje
  • holecistitis
  • tahikardija,
  • anemija (aplastična, hemolitička),
  • ortostatska hipotenzija,
  • epigastrični bol
  • sialadenitis
  • pankreatitis
  • anoreksija
  • hiperuricemija
  • hiperglikemija
  • pogoršanje gihta,
  • nekrotizirajući vaskulitis,
  • osipi na koži,
  • pneumonitis
  • plućni edem nekardiogenog porijekla.

Upute za Tritac Plus (metoda i doziranje)

Doziranje se provodi uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike. Preporučeno vrijeme prijema je jutarnji sati. Maksimalno dopušteno dnevno je uzimati 2 tablete u dozi od 5 + 25 ili 4 tablete u dozi od 2,5 + 12,5, što odgovara 50 mg hidroklorotiazida i 10 mg Ramiprila.

Prilikom preskakanja doze, pokušavaju je uzeti što je moguće brže. Samo-udvostručenje doze nije dozvoljeno. Tablete se moraju oprati vodom, lomljenje i žvakanje nije dopušteno. Jelo ne utječe na težinu terapijskog učinka Tritace Plus-a.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Tritace ® Plus se ne smije koristiti tijekom trudnoće. Stoga, prije uzimanja lijeka kod žena reproduktivne dobi, trudnoću treba isključiti, a tijekom liječenja koristiti pouzdane metode kontracepcije. U slučaju trudnoće tijekom liječenja lijekom, treba što prije prestati uzimati i prebaciti pacijenticu na uzimanje drugih antihipertenzivnih lijekova, pri čemu će rizik za dijete biti najmanji.

Zbog rizika od štetnih učinaka ramiprila i hidroklorotiazida na plod, preporučuje se ženama koje ne mogu prebaciti na drugo liječenje arterijske hipertenzije (bez ACE inhibitora i diuretika) da se izbjegavaju začeće.

Nije poznato može li učinak lijeka Tritace ® Plus u prvom tromjesečju trudnoće imati negativan utjecaj na razvoj fetusa. Primjena ACE inhibitora u drugom i trećem tromjesečju trudnoće kombinirana je s poremećajima koji se mogu pojaviti kod fetusa i novorođenčeta, uključujući sniženi krvni tlak, hipoplaziju kranijalne kosti, anuriju, reverzibilno ili nepovratno zatajenje bubrega i smrt.

Prijavljen je i razvoj oligohidramnija, očigledno zbog pogoršanja funkcije bubrega fetusa, oligohidramnios je u takvim slučajevima bio praćen razvojem kontrakcija ekstremiteta fetusa, kraniofacijalnih deformiteta, prijevremenog rođenja, intrauterinim usporavanjem rasta i ne-zatvaranjem botalike, iako je zabilježeno (arterijsko je poznato), iako je to zabilježeno (arterijsko je zabilježeno), iako je to zabilježeno (arterijsko je zabilježeno), iako je zabilježeno (arterijsko) (arterijski zapis nije zabilježen); ovi efekti su efekti ACE inhibitora.

Preporučuje se pažljivo nadzirati novorođenčad koja su bila izložena intrauterinoj izloženosti ACE inhibitorima kako bi se otkrilo smanjenje krvnog pritiska, oligurije i hiperkalemije. Kod oligurije je potrebno održavati krvni pritisak i bubrežnu perfuziju unošenjem odgovarajućih tekućina i vazokonstriktivnih lijekova. Takva novorođenčad ima rizik od razvoja oligurije i neuroloških poremećaja, zbog mogućeg smanjenja bubrežnog i cerebralnog protoka krvi zbog smanjenja krvnog pritiska uzrokovanog ACE inhibitorima. Pretpostavlja se da je uz primjenu hidroklorotiazida u drugom tromjesečju trudnoće moguć razvoj trombocitopenije kod novorođenčadi.

Period dojenja

Budući da se ramipril i hidroklorotiazid izlučuju u majčino mlijeko, ako je potrebno koristiti lijek Tritace plus tijekom dojenja, dojenje treba prekinuti.

Doziranje i primjena

Način primjene

Tablete treba progutati čitave s dovoljnom količinom vode (1/2 šalice). Tablete se ne mogu drobiti i žvakati. Prehrana nema značajan uticaj na bioraspoloživost lijeka, pa ga možete uzimati prije, za vrijeme ili nakon obroka. Obično se preporučuje uzimanje dnevne doze jednom u isto doba dana, uglavnom ujutro.

Preporučena doza i oštro doziranje

Doze lijeka biraju se pojedinačno. Odabir doza provodi liječnik u skladu s težinom arterijske hipertenzije i prisustvom pridruženih faktora rizika, kao i tolerancijom na lijek.

Doza lijeka Tritace Plus odabira se titracijom (postupno povećavanje ili, ako je potrebno, smanjenjem) doza pojedinih preparata ramiprila i hidroklorotiazida, a titriranje doziranja posebno treba pažljivo provoditi kod pacijenata koji su podvrgnuti hemodijalizi.

Nakon što su pacijentu odabrane doze ramiprila i hidroklorotiazida, radi veće udobnosti, pacijenti se mogu zamijeniti uzimanjem Tritace plus odgovarajućom dozom kako bi se osiguralo da se te doze ramiprila i hidroklorotiazida nalaze u jednoj tableti.

Uobičajena početna doza: 2,5 mg ramiprila i 12,5 mg hidroklorotiazida jednom dnevno. Ako je potrebno, doza se može povećavati s razmakom od 2-3 tjedna.
U bolesnika koji ne mogu postići potrebno smanjenje krvnog tlaka monoterapijom ramiprilom u dozi od 10 mg, ili u bolesnika koji imaju potrebno smanjenje krvnog tlaka postignuto ramiprilom u dozi od 10 mg i hidroklorotiazidom u dozama od 12,5 mg -25 mg uzetih Kao zasebni preparati moguće je koristiti lijek Tritace® plus 12,5 mg + 10 mg i 25 mg + 10 mg.

U većini slučajeva, krvni pritisak će se dovoljno sniziti ako uzimate Tritace ® Plus u dozama od 2,5 mg ramiprila i 12,5 mg hidroklorotiazida do 5 mg ramiprila i 25 mg hidroklorotiazida. Preporučene doze i režim doziranja u posebnim kliničkim situacijama

Lečenje pacijenata koji primaju diuretike
Pacijenti koji su prethodno primili lijek diureticima, prije uzimanja lijeka Tritace plus, ako je moguće 2-3 ili više dana (ovisno o trajanju djelovanja diuretika), treba ih otkazati ili barem smanjiti dozu.
Ako nije moguće prestati uzimati diuretike, preporučuje se započeti liječenje najnižim dozama ramiprila (1,25 mg dnevno) u ovoj kombinaciji, uzimanjem zasebnih lijekova ramiprila i hidroklorotiazida. U budućnosti se preporučuje prelazak na uzimanje Tritace® plus na način da početna dnevna doza ne pređe 2,5 mg ramiprila i 12,5 mg hidroklorotiazida. Liječenje pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega
Kada je klirens kreatinina od 30 do 60 ml / min na 1,73 m2 tjelesne površine, liječenje započinje monoterapijom ramiprilom u dnevnoj dozi od 1,25 mg.
Nakon postepenog povećanja doze ramiprila, liječenje kombiniranim lijekom započinje s dozom od 2,5 mg ramiprila i 12,5 mg hidroklorotiazida. Maksimalna dozvoljena dnevna doza za bolesnike s bubrežnim zatajenjem je 5 mg ramiprila i 25 mg hidroklorotiazida. Takvi bolesnici ne smiju uzimati Tritace® tablete plus 12,5 mg + 10 mg i 25 mg + 10 mg.

Liječenje bolesnika s blagim (5-6 bodova po Child-Pyo skali) ili umjerenim (7-9 bodova po Child-Pyo skali) oslabljenoj funkciji jetre
Liječenje Tritace ® plus treba započeti pod strogim liječničkim nadzorom, a maksimalna dnevna doza ramiprila trebala bi biti 2,5 mg.
U takvih bolesnika Tritace® tablete se ne mogu koristiti, plus 25 mg + 5 mg, 12,5 + 10 mg 25 mg + 10 mg.

Liječenje starijih pacijenata
Liječenje treba započeti manjim dozama, a povećanje doza treba biti postupno (s manjim priraštajem doza) zbog veće vjerojatnosti nuspojava, posebno kod oslabljenih starijih bolesnika.

Doza preskoči

Pri preskakanju sljedeće doze, propuštenu dozu treba uzeti što je prije moguće. Međutim, ako se utvrdi da je vrlo blizu vremenu sljedeće doze, potrebno je preskočiti propuštenu dozu i vratiti se uobičajenom režimu doziranja, izbjegavajući udvostručiti dozu u kratkom vremenskom periodu.

Nuspojava

Slijede neželjeni efekti koji se mogu javiti prilikom upotrebe Tritace® plus, njegovih aktivnih tvari (ramipril i hidroklorotiazid), drugih ACE inhibitora ili drugih diuretika poput hidroklorotiazida, koji se daju u skladu sa sljedećim stupnjevima učestalosti njihove pojave:
vrlo često (≥ 10%), često (≥ 1% - Srčani poremećaji
Retko:
miokardijalna ishemija, uključujući razvoj angine pektoris, tahikardiju, srčane aritmije, palpitacije, periferni edem.
Nepoznata frekvencija: infarkt miokarda.

Poremećaji u radu krvi i limfe
Retko:
smanjenje broja leukocita u perifernoj krvi, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca u perifernoj krvi, pad hemoglobina, hemolitička anemija, smanjenje broja trombocita u perifernoj krvi.
Nepoznata frekvencija: kršenje hematopoeze koštane srži, uključujući agranulocitozu (oštar pad ili nestanak granulocita iz periferne krvi), pancitopeniju, eozinofiliju, hemokoncentraciju zbog smanjenja sadržaja tečnosti u tijelu, uključujući perifernu krv.

Poremećaji nervnog sistema
Često:
glavobolja, vrtoglavica (osećaj lakoće u glavi).
Retko: vrtoglavica, parestezija, tremor, neravnoteža, peckanje kože, disgeuzija (povreda ukusa), agegezija (gubitak ukusa).
Nepoznata frekvencija: cerebralnu ishemiju, uključujući ishemijski moždani udar i prolazne poremećaje cerebralne cirkulacije, oslabljene psihomotorne reakcije, parosmiju (oslabljen miris, uključujući subjektivni osjet bilo kojeg mirisa u njegovom odsustvu).

Kršenja organa vida
Retko:
poremećaji vida, uključujući zamagljivanje vidljive slike, konjuktivitis.
Nepoznata frekvencija: ksantopsija, smanjenje proizvodnje suzave tečnosti (zbog prisustva hidroklorotiazida u preparatu).

Oštećenje sluha i labirintinski poremećaji
Retko:
zveckanje u ušima.
Nepoznata frekvencija: gubitak sluha.

Poremećaji dišnog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa
Često:
neproduktivan ("suv") kašalj, bronhitis.
Retko: sinusitis, kratkoća daha, začepljenje nosa.
Nepoznata frekvencija: bronhospazam, uključujući pojačane simptome bronhijalne astme, alergijski alveolitis (pneumonitis), nekardiogeni plućni edem (usled prisustva hidroklorotiazida u preparatu).

Probavni poremećaji
Retko:
upalne reakcije sluzokože gastrointestinalnog trakta, probavne smetnje, nelagoda u trbuhu, dispepsija, gastritis, mučnina, zatvor, gingivitis (zbog prisustva hidroklorotiazida u preparatu).
Vrlo rijetko: povraćanje, aftozni stomatitis, glositis, proliv, epigastrična bol, suva oralna sluznica.
Nepoznata frekvencija: pankreatitis (u izuzetnim slučajevima kada je uzimao ACE inhibitore, opažen je fatalni pankreatitis), pojačana aktivnost enzima pankreasa u krvi, angioedem tankog creva, sialadenitis (usled prisustva hidroklorotiazida u preparatu).

Kršenja bubrega i mokraćnih puteva
Retko:
oštećena funkcija bubrega, uključujući akutno zatajenje bubrega, povećanje količine izlučenog urina, povećanje koncentracije uree u krvi, povećanje koncentracije kreatinina u krvi (čak i neznatno povećanje koncentracije kreatinina s jednostranom stenozom bubrežne arterije može ukazivati ​​na oštećenje bubrežne funkcije).
Nepoznata frekvencija: povećana proteinurija, intersticijski nefritis (zbog prisustva hidroklorotiazida u preparatu).

Poremećaji kože i potkožnog tkiva
Retko:
angioedem: u izuzetnim slučajevima opstrukcija dišnih putova uslijed angioedema može dovesti do smrti, dermatitisa nalik psorijazi, pojačanog znojenja, kožnog osipa, posebno makularnog papuloznog osipa na koži, svrbeža, ćelavosti.
Nepoznata frekvencija: toksična epidermalna nekroliza, Stevens-Johnsonov sindrom, multiformni eritem, pemfigus, pogoršanje psorijaze, eksfolijativni dermatitis, reakcije fotosenzibilizacije, oniholiza, pemfigoidni ili lihenoidni egzantem ili enanthema, urtikarija, sistemski eritematozni lupus (zbog prisutnosti eritematoza usne hidrolize) (zbog prisutnosti eritematoznog sistema lupusa) (zbog prisutnosti eritematoznog sistema lupusa) (usled usled prisiljavanja eritematozusa hidropatije) usled usled prisiljavanja eritemije (zbog pojave eritematozusa).

Poremećaji mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva
Retko:
mijalgija.
Nepoznata frekvencija: artralgija, spastične kontrakcije mišića, mišićna slabost, ukočenost mišića, tetanija (zbog prisustva hidroklorotiazida u preparatu).

Poremećaji iz endokrinog sistema
Nepoznata frekvencija:
sindrom nedovoljne sekrecije antidiuretskog hormona (SNA ADH).

Poremećaji metabolizma i prehrane
Često:
dekompenzacija šećerne bolesti, pad tolerancije na glukozu, porast koncentracije glukoze u krvi, porast koncentracije mokraćne kiseline u krvi, porast simptoma gihta, porast koncentracije holesterola i triglicerida u krvi (zbog prisustva hidroklorotiazida u pripravku).
Retko: anoreksija, smanjen apetit, smanjen kalijum u krvi, žeđ (usled prisustva hidroklorotiazida u preparatu).
Retko: povećani kalijum u krvi (zbog prisustva ramiprila u preparatu).
Nepoznata frekvencija: smanjen natrijum u krvi, glukozurija, metabolička alkaloza, hipokloremija, hipomagnezimija, hiperkalcemija, dehidracija (usled prisustva hidroklorotiazida u preparatu).

Vaskularni poremećaji
Retko:
prekomjerni pad krvnog pritiska, ortostatska hipotenzija (poremećena ortostatska regulacija vaskularnog tonusa), nesvjestica, ispiranje krvi u lice.
Nepoznata frekvencija: tromboza s ozbiljnim gubitkom tečnosti, vaskularnom stenozom, pojavom ili intenziviranjem cirkulacijskih poremećaja na pozadini stenotičnih vaskularnih lezija, Raynaudovog sindroma, vaskulitisa.

Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja
Često:
umor, astenija.
Retko: bol u grudima, groznica.

Poremećaji imunog sistema
Nepoznata frekvencija:
anafilaktičke ili anafilaktoidne reakcije na ramipril (inhibicijom ACE može povećati teške anafilaktičke ili anafilaktoidne reakcije na otrov insekata) ili anafilaktičke reakcije na hidroklorotiazid, povećani titar antinuklearnih antitijela.

Kršenja jetre i žučnih puteva
Retko:
kolestatski ili citolitički hepatitis (u izuzetnim slučajevima sa smrtnim ishodom), povećanje aktivnosti enzima „jetre“ i / ili povećanje koncentracije konjugiranog bilirubina u krvi, kalkulozni holecistitis (usled prisustva hidroklorotiazida u preparatu).
Nepoznata frekvencija: akutno zatajenje jetre, holestatska žutica, hepatocelularne lezije.

Kršenja genitalija i mliječne žlijezde
Retko:
prolazna erektilna disfunkcija.
Nepoznata frekvencija: smanjen libido, ginekomastija.

Mentalni poremećaji
Retko:
depresivno raspoloženje, apatija, anksioznost, nervoza, poremećaji spavanja (uključujući pospanost).
Nepoznata frekvencija: zbunjenost, anksioznost, oslabljena pažnja (smanjena koncentracija).

Neželjene reakcije

Ramiprilin sigurnosni profil uključuje uporni suvi kašalj i reakcije zbog arterijske hipotenzije. Ozbiljne neželjene reakcije uključuju moždani udar, infarkt miokarda, angioedem, hiperkalemiju, oslabljenu funkciju bubrega ili jetre, pankreatitis, kožne reakcije i neutropeniju / agranulocitozu.

Najčešće prijavljene nuspojave tijekom liječenja amlodipinom su pospanost, vrtoglavica, glavobolja, tahikardija, hiperemija, bolovi u trbuhu, mučnina, oteklina u zglobovima gležnja, oteklina i pojačani umor.

Učestalost neželjenih reakcija klasificirana je na sljedeći način: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do

Pogledajte video: How do ACE inhibitors work? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar