Šećer u krvi od 7 do 7, 9 mmol

Test krvi je univerzalan i najtačniji pokazatelj stanja u tijelu.

Zdrava osoba treba napraviti opći i biohemijski test krvi, kao i provjeriti nivo šećera u njoj najmanje 1 put godišnje.

U prisustvu hroničnih bolesti, učestalost laboratorijskih ispitivanja može se povećati prema svedočenju lekara.

Kod šećerne bolesti redovna provjera koncentracije glukoze u krvi je obavezna.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Normalne vrijednosti šećera i odstupanja

Kad su vrijednosti šećera u prihvatljivim granicama, to znači da gušterača pravilno radi i proizvodi adekvatnu količinu hormona.

Normalne vrijednosti glukoze ovise o dobi pacijenta i u maloj mjeri o spolu. Kod novorođenčadi i djece mlađe od 12 godina nešto je manje nego kod odraslih.

Tabela: „Normalne vrednosti šećera u krvi na testu prema starosti“

StarostDozvoljene vrednosti, mmol / l
Od rođenja do 1 meseca2,8 – 4,4
Od 1 meseca do 14 godina3,3 – 5,6
Od 14 do 60 godina4,1 — 5,9
Više od 60 godina4,6 – 6,4

Ako pacijent ima vrijednost šećera kad prolazi ujutro na prazan stomak iznad 7,0 mmol / l, liječnik može posumnjati na dijabetes melitus i propisati dodatne studije.

Razina šećera u različito doba dana

Ne samo dob i spol utiču na koncentraciju šećera u krvi. Sve podjednake vrijednosti mogu varirati ovisno o doba dana.

Tabela: "Norme glukoze u krvi, ovisno o doba dana"

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

VremeNorma, mmol / l
Ujutro, na prazan stomak3,5 – 5,5
Kroz dan3,8 – 6,1
Sat vremena nakon jelaDo 8.8
2 sata nakon jelaDo 6.7
NoćuDo 3,9

Ljudi koji imaju dijabetes, kao i oni koji su u stanju prije dijabetesa, moraju znati norme šećera u različito doba dana. Dešava se da se mjerenja moraju provoditi tokom dana, posebno za djecu kako bi se na vrijeme spriječila hipoglikemijska koma.

Razlozi povećanja šećera

Ako je rezultat analize pokazao nivo glukoze iznad 7 mmol / l, to ne znači da pacijent ima dijabetes. Liječnik navodi samo činjenicu hiperglikemije, čiji uzroci mogu biti vrlo različiti.

StarostDozvoljene vrednosti, mmol / l Od rođenja do 1 meseca2,8 – 4,4 Od 1 meseca do 14 godina3,3 – 5,6 Od 14 do 60 godina4,1 — 5,9 Više od 60 godina4,6 – 6,4

Ako pacijent ima vrijednost šećera pri prijelazu ujutro na prazan stomak iznad 7,0 mmol / l, liječnik može posumnjati na dijabetes melitus i propisati dodatne studije.

Dijagnoza dijabetesa

Još jednom treba napomenuti da niti jedan slučaj otkrivanja šećera u rasponu od 7 0-7,9 mmol / l nije dokaz dijabetesa. U najmanju ruku, pacijentu će se dati isti ponovni pregled. Morat ćete morati pribjeći testu da biste utvrdili toleranciju na glukozu. Ako drugi rezultati otkriju šećer veći od 7, ali do 11 mmol / l, ljekar može s određenom dozom pouzdanosti utvrditi dijabetes.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Postoje šećerna bolest tipa 1 i 2. Prva vrsta je ovisna o insulinu. Najčešće se dijagnosticira u mladoj dobi. Nastaje nakon virusnog ili autoimunskog oštećenja gušterače. Postoji nasledna predispozicija.

Dijabetes tipa 2 nastaje zbog pojave ćelijske imunosti na inzulin.

Tabela: "Posebnosti dijabetes melitusa tipa 1 i 2"

PotpišiSD1SD2
StarostDo 30 godinaPosle 40 godina
Težina tijelaIzgovorena mršavostU većini slučajeva gojaznost
Priroda nastanka bolestiOštroPostepeno
Tok bolestiS periodima remisija i recidivaStabilno
Rezultat testa urinaGlukoza + acetonGlukoza

Konačni zaključak o prisutnosti bolesti, kao i o njezinoj vrsti, ima pravo da učini samo dežurni ljekar. Samo-lijek i samo dijagnoza izuzetno su opasni za zdravlje.

Dijeta sa šećerom 7,0 - 7,9 mmol / L

Razina glukoze iznad 7,0 mmol / L zahtijeva strogu dijetu.

PotpišiSD1SD2 StarostDo 30 godinaPosle 40 godina Težina tijelaIzgovorena mršavostU većini slučajeva gojaznost Priroda nastanka bolestiOštroPostepeno Tok bolestiS periodima remisija i recidivaStabilno Rezultat testa urinaGlukoza + acetonGlukoza

Konačni zaključak o prisutnosti bolesti, kao i o njezinoj vrsti, ima pravo da učini samo dežurni ljekar. Samo-lijek i samo dijagnoza izuzetno su opasni za zdravlje.

Načini za smanjenje šećera

Osnova prehrane trebaju biti proizvodi s niskim glikemijskim indeksom, nekoliko puta tjedno mogu se dodavati s prosječnim GI.

  • mršava riba: oslić, skuša, bakalar, sardina,
  • plodovi mora: dagnje, lignje, škampi,
  • leća, slanutak, grah mung, grašak, pasulj,
  • nemasno meso: teletina, zec, ćuretina, nemasna govedina,
  • povrće: krastavci, tikvice, patlidžani, svježe bilje, sve vrste kupusa,

Drugi, ali ne najmanje bitan, aspekt održavanja glukoze u prihvatljivim granicama je svakodnevna fizička aktivnost. Opterećenje treba uskladiti. Preporučuje se započeti s dugim šetnjama na svježem zraku. U ljetnim mjesecima pogodni su i biciklizam, hodanje, nordijsko hodanje.

Ako prilagodba prehrane i tjelesno obrazovanje ne pomažu u snižavanju šećera, možda će vam trebati medicinski tretman.

Ako se rezultat krvne pretrage na šećer pokazao većim od prihvatljivog, ne biste trebali paničariti i odmah se dijagnosticirati od dijabetesa. Da bi se postavila takva dijagnoza, za nekoliko je ispitivanja potrebno potvrditi visoku razinu glukoze.

Šećer od 7,0 do 7,9 mmol / L nije kritičan, iako prelazi normu. U pravilu se može smanjiti dijetom i svakodnevnim tjelesnim odgojem. Bilo kako bilo, glukozu je potrebno redovno pratiti.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Bayer Contour XT Video Review (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar