Može li vitamin D izliječiti dijabetes?

Mikhnina A.A.

Možda, svi znaju šta je rahitis danas. Takođe, većina nas je čula o blagodati vitamina D u prevenciji ove bolesti i o tome da se ovaj vitamin (tačnije hormon) sintetiše u ćelijama naše kože pod utjecajem sunčeve svjetlosti (naime, UV zraka).

Međutim, koliko od nas zna koliko je vitamin D važan u metaboličkim procesima u našem tijelu (pruža asimilaciju Ca i P) i od kojih drugih bolesti može nas zaštititi, pa i u odrasloj dobi? Kolika je njegova korist za tijelo?

Sva djeca mlađa od 1 godine pedijatri propisuju da uzimaju vitamin D da bi spriječili rahit. Štoviše, u pravilu se posebna pažnja posvećuje "zimskoj" djeci i djeci na čistoj dojci.

Zanimalo me pitanje: da li majčino mlijeko - tako idealan prehrambeni proizvod za bebe - ne može djetetu pružiti potrebnu količinu vitamina ako majka uzme posebne vitaminske komplekse uravnotežene za trudnice i dojeće žene i pokuša u potpunosti da jede? I koja je opća dnevna potreba organizma djeteta i odraslih za čudesnim vitaminom D?

Počeo sam tražiti informacije u naučnim publikacijama, a evo šta sam uspio otkriti:

- Vitamin D je odgovoran u našem tijelu ne samo za apsorpciju kalcijuma i fosfora, nego i

1. Bavi se regulacijom proliferacije i diferencijacije ćelija svih organa i tkiva, uključujući ćelije krvi, imunokompetentne ćelije¹

2. Vitamin je jedan od glavnih regulatora metaboličkih procesa u tijelu: proteina, lipida, minerala. Reguliše sintezu recepcijskih proteina, enzima, hormona, ne samo regulirajući kalcijum (PTH, CT), već i tirotropin, glukokortikoide, prolaktin, gastrin, inzulin, itd.
Ako je nivo vitamina D u krvi nedovoljan (manji od 20 ng po mililitru), apsorpcija Ca koji uđe u organizam je 10-15%, a P je oko 60%. Sa povećanjem razine vitamina D na 30 ng po mililitru, klinički je dokazana asimilacija Ca i P do 40 odnosno 80% 4.

3. Vitamin D je odgovoran za održavanje funkcionalne aktivnosti mnogih organa i sistema, uključujući kardiovaskularni sistem, gastrointestinalni trakt, jetru, gušteraču, itd.

U nedavnoj studiji naučnici su otkrili da uzimanje adekvatnih doza vitamina D od strane majke tokom trudnoće jača bebin imunološki sistem, smanjujući učestalost astme i respiratornih oboljenja koja često dovode do njega kod djece. 10

- Vitamin D bolje djeluje u organizmu u obliku koleciferolD3nego u obliku ergo-kalciferolD2. Kliničke studije 4 dokazuju njegovu veću efikasnost (D3 je 70% efikasniji). Istovremeno se vodena otopina vitamina D3 apsorbira bolje od otopine ulja (što je važno kada se koristi u nedonoščadi, jer kod ove kategorije bolesnika nije dovoljno stvaranja i ulaska žuči u crijeva, što narušava apsorpciju vitamina u obliku uljnih otopina) 9

- Vitamin D tijelu je potreban u mnogo većim količinama nego što to preporučuju standardi WHO-a, pa se u skladu s tim nude u vitaminu colpexes
Preporučena preventivna norma za odraslu osobu koja ljeti ima dovoljno na suncu je 400 IU dnevno, sadržaj u većini vitaminskih kompleksa iznosi samo 200 IU po tableti (istovremeno se preporučuje uzimanje jedne tablete dnevno).

Ista sićušna količina sadržana je u vitaminskim kompleksima za trudnice i dojilje!

Stvarna potreba ljudskog tijela (ovisno o doba godine, starosti i pratećim bolestima) za vitaminom D je sljedeća (izračunato za oblik D3) 4:

odrasla osoba zimi - 3000-5000 IU dnevno
odrasla osoba u menopauzi ljeti - 1000 IU
menopauza odraslih u ljeto - 2000 IU
dijete - 1000-2000 IU dnevno
novorođenčad - 1000-2000 IU dnevno (ako majka ne uzima dovoljno vitamina D)
dojeća majka - 4000 IU dnevno (ako beba ne prima komplementarnu hranu)
hranjenje dojenčadi mješavinom 500 - 1000 IU dnevno (Smeše prosečno 500 IU vitamina D dnevno)
odrasli sa bubrežnim bolestima (pod kontrolom analiza!) 1000 IU dnevno
Neke studije sugeriraju još veći broj. Na primjer 6400ME za doječe žene (http://media.clinicallactation.org/2-1/CL2-1Wagner.pdf str. 29)

- Vitamin D, iako ga organizam sintetizira na suncu, ali nagomilavanje njegovih rezervi je sporo, stoga kratkotrajno ultraljubičasto zračenje ruku i lica, koje se preporučuje kao preventivni fizioterapeutski postupak zimi, nije dovoljno.
Telo odrasle osobe s bijelom kožom, koje se sunča na suncu potpuno golo, sposobno je u jednoj seriji sunčanja (oko 20 minuta) sintetizirati od 20 000 IU do 30 000 IU vitamina D. Štoviše, svakih 5% kože proizvodi oko 100 IU vitamina D. Crnoj odrasloj osobi trebaće prosječno 120 minuta izlaganja suncu da bi proizvelo sličnu količinu vitamina D5.

Istraživanje nivoa vitamina D u krvi različitih grupa stanovništva u različito doba godine pokazalo je da je i u najsunčanijim zemljama nedostatak vitamina D uobičajen, jer je značajan dio kože ljudi zatvoren od sunca (odjeća, kreme, tende, boravak u zatvorenom dijelu dana ... ) U studiji sa stanovnicima Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije, Turske, Indije i Libanona, 30 do 50% stanovništva (uključujući djecu i odrasle) nema dovoljno (ispod 20 ng po mililitru) razine vitamina D (25-hidroksivitamina) u krvi 4.
Šta onda mogu reći o sjevernjacima (osim onima koji redovno posjećuju solarij)! Međutim, solarij ima svoje negativne učinke na kožu ....

- Sadržaj vitamina D u hrani je izuzetno nizak. Nemoguće je dobiti potrebnu količinu bez dodatnih izvora!

Dakle, na 100 g 1:
u jetri životinja sadrži i do 50 ME,
u žumancu - 25 ME,
u govedini - 13 ME,
u kukuruznom ulju - 9 ME,
u maslacu - do 35 ME,
u kravljem mlijeku - od 0, 3 do 4 ME na 100 ml

Najbolji izvor ovog vitamina smatra se mesom masnih morskih riba. Istovremeno, količina vitamina D uvelike varira ovisno o vrsti ribe i načinu pripreme:

Po 100 g mesa (nakon pečenja) 6:
Plava-mulja - 280ME
Divlji losos - 988ME
Losos uzgojen losos - 240ME
nakon prženja u maslinovom ulju, uzgojeni losos koji sadrži uzgoj - 123ME
Atlantic Long Flounder - 56ME
Cod - 104ME
Tuna - 404ME

Minimalna količina vitamina D3 koju doji majka treba biti 2000 IU dnevno tako da njezino majčino mlijeko sadrži vitamin D u koncentraciji od 7 koja je potrebna djetetu.
Istovremeno, klinička ispitivanja pokazala su da je moguće postići značajan učinak nadoknade nedostatka vitamina D kod dojenčadi kada je majka uzimala vitamin D3 u dozi od najmanje 4000 IU dnevno, jer i same majke pate od nedostatka vitamina D, a dio unesenog vitamina potrošiće na vlastite potrebe 4.
Vitamin se uzima u ovoj dozi do navršene 5 godine života bebe. Tada se doza vitamina za majku smanjuje na 2000ME dnevno, a vitamin D3 daje se djetetu direktno (u obliku vodene otopine), u dozi od 1000ME dnevno.

predoziranje vitamina D u njegovom organskom obliku D3 praktično je nemoguće, jer za pojavu patoloških učinaka potrebna je dugotrajna (više od 5 mjeseci u slučaju zdravog tijela odraslih) primjena ultra visokih doza - 10 000 IU dnevno. Jednokratne doze veće od 50 000 IU dnevno imaju toksične efekte. Štaviše, u hrani kao dodatnom prirodnom izvoru vitamina D njegov sadržaj, kao što je već spomenuto, je zanemariv.

Mnogi roditelji su zabrinuti zbog brzine zatvaranja fontanela na glavi djeteta. Oni se plaše da će predoziranje vitaminom D i rezultirajuća prekomjerna kalcifikacija dovesti do prevremenog porasta fontanela. Požurim da uverim roditelje!
Kalcijum i vitamin D mogu uticati na brzinu zatvaranja fontanela samo ako nema dovoljno (u ovom slučaju fontanel se zatvara sporije) 8.

Vrlo često su roditelji i okružni lekari koji posmatraju svoju decu zabrinuti zbog „brzog zatvaranja“ fontanela, zbog čega ukidaju prevenciju rahitisa vitaminom D i prebacuju dete na dijetu koja sadrži malo kalcijuma. S obzirom da se uobičajeni uslovi zatvaranja fontana razlikuju od 3 do 24 mjeseca ili više, tada se u većini slučajeva ne može govoriti o "brzom" zatvaranju fontanela.

U ovom slučaju, stvarna prijetnja zdravlju djeteta nije zatvaranje fontanela, jer kranijalne kosti imaju šavove potrebne za rast glave i prekid profilaktičke upotrebe vitamina D 8.

- nedostatak vitamina D u tijelu (koncentracija krvi ispod 20 ng po mililitru) povlači za sobom povećanje rizika od raka za 30-50% (debelo crijevo, prostata, karcinom dojke), monocita i makrofaga - ćelije našeg imunološkog sistema - ne mogu osigurati na tako niskom razina vitamina D ima adekvatan imunološki odgovor, 80% povećani rizik od dijabetesa tipa 1 kod onih koji nisu primali vitamin D od djetinjstva i 33% rizika od dijabetesa tipa 2 (kada primaju kompleksnu terapiju s većim dozama vitamina D i kalcija u usporedbi s konvencionalnim preporučujem doze) 4, nedostatak nivoa vitamina D koji cirkuliše u krvi nalazi se i kod ispitivanih osoba obolelih od multiple skleroze. 7 Osteoporoza, kožne bolesti (na primjer, psorijaza) i kardiovaskularne bolesti također su izravno ovisne o unosu vitamina D i metabolizmu kalcija.

Zaključak:
Dodatni unos vitamina D nužno je indiciran osobama bilo koje dobi, koji žive na geografskim širinama daleko od ekvatora i ne redovno posjećuju solarij tokom cijele godine.
Poželjni oblik unosa vitamina D je vitamin D3 (kole-kalciferol).
Dobra terapijska doza za odrasle i djecu ljeti je 800 IU vitamina D3 dnevno, zimi se doza može povećati 4.
Dojenčad od 5 meseci. potrebno je davati vitamin D dodatno bez obzira na godišnje doba i vrstu hranjenja.
Dojeće majke čija djeca ne primaju komplementarnu hranu potrebno je uzimati vitamin D u dozi od 4000ME dnevno 4.

Vitamin D i dijabetes

Ovaj vitamin često nazivamo solarnim, jer nastaje u našoj koži pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti. Prethodno su naučnici već otkrili veza između nedostatka vitamina D i rizika od dijabetesaali kako to funkcionira - tek su trebali saznati.

Vitamin D ima vrlo širok spektar djelovanja: sudjeluje u rastu stanica, podupire zdravlje koštanog, živčano-mišićnog i imunološkog sustava. Uz to, i što je najvažnije, vitamin D pomaže tijelu u borbi s upalom.

„Znamo da je dijabetes bolest koja izaziva upalu. Sada smo otkrili da je vitamin D receptor (protein odgovoran za proizvodnju i apsorpciju vitamina D) vrlo važan kako za borbu protiv upale tako i za preživljavanje beta ćelija pankreasa “, kaže jedan od vođa studije, Ronald Evans.

Kako pojačati efekat vitamina D

Naučnici su otkrili da specijalni spoj hemikalija zvan iBRD9 može povećati aktivnost receptora vitamina D. Zahvaljujući tome protivupalna svojstva samog vitamina su izraženija, a to pomaže u zaštiti beta ćelija gušterače, koje kod dijabetesa funkcioniraju u stresnim uvjetima. U eksperimentima na miševima primjena iBRD9 doprinijela je normalizaciji razine glukoze u krvi.

Ranije su naučnici pokušali postići sličan učinak povećavanjem razine samo vitamina D u krvi pacijenata sa šećernom bolešću. Sada je postalo jasno da je potrebno stimulirati i receptore vitamina D. Srećom, mehanizmi koji ovo omogućavaju je raščistio.

Primjena iBRD9 stimulansa otvara nove perspektive za ljekarnike koji već decenijama pokušavaju stvoriti novi lijek protiv dijabetesa. Ovo otkriće dozvoljava ojačati sva pozitivna svojstva vitamina D, takođe može postati osnova za stvaranje efikasnog liječenja drugih bolesti, poput raka gušterače.

Naučnici imaju još puno posla. Prije nego će se lijek stvoriti i testirati na ljudima, potrebno je učiniti mnogo studija. Međutim, do sada nisu uočene eksperimentalne nuspojave kod eksperimentalnih miševa, što daje neku nadu da će ovaj put farmaceut uspjeti. Početkom ove godine postalo je poznato da su domaći ljekari razvili i prototip lijeka za dijabetes tipa 1, ali zasad nema vijesti o ovoj temi. Dok očekujemo proboj na farmaceutskom tržištu, možete saznati koje se metode i lijekovi za dijabetes trenutno smatraju najprogresivnijim.

Šta je vitamin D?

Vitamini grupe D (kalciferoli) uključuju 2 komponente - D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Oni ulaze u ljudsko tijelo zajedno s hranom, ali kolekalciferol se u koži formira i pod utjecajem ultraljubičastih zraka dnevne svjetlosti. Kad uđe u tijelo, kalciferol prolazi kroz bubrege i jetru, a potom se uz pomoć žuči apsorbira u tankom crijevu, gdje obavlja i glavnu funkciju - apsorbira hranjive tvari iz hrane, utičući na to na rad svih organa i sustava. Osim toga, on sudjeluje u metabolizmu, potiče sintezu hormona i regulira reprodukciju stanica. Kalciferol se nagomilava u masnom tkivu i postepeno se konzumira tokom nedostatka vitamina.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i karcinomi! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Teoretski, ako osoba provede dovoljno vremena na suncu, tada tijelo u potpunosti daje kalciferol. Međutim, količina vitamina koji uđe u tijelo ovisi o boji kože i starosti: što je tamnija i starija koža, to se manje proizvodi. Čovjek ne može znati je li dovoljno vitamina dnevno ušlo u krv, stoga mora svakodnevno jesti hranu s njegovim sadržajem. Dnevna norma organizma je 10-15 mcg.

Prednosti za tijelo

Kalciferol je poseban, jer ima svojstva vitamina i hormona. Normalizuje proizvodnju inzulina u gušterači, stabilizirajući šećer u krvi, povećava koagulabilnost kalcija u krv iz bubrega, a u crijevu potiče proizvodnju bjelančevina potrebnih za njegovo kretanje. Osim toga, vitamin D neophodan je tijelu zbog sljedećih svojstava:

Kako vitamin D utječe na dijabetes?

Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D kod djece doprinosi razvoju dijabetesa tipa 1. U odraslih njegov nedostatak izaziva metabolički sindrom - bolest koju karakteriziraju prekomjerna težina, hipertenzija i metabolički poremećaji, odnosno prvi simptomi dijabetesa tipa 2. A takođe, nedostatak kalciferola utiče na osetljivost ćelija na inzulin. Ova patologija dovodi do odgođenog unosa glukoze u organe i tkiva, što rezultira kašnjenjem šećera u krvi i povećanim rizikom od nastanka dijabetesa.

Kalciferol pojačava aktivnost pankreasa.

Aktivni elementi vitamina D imaju tendenciju kombiniranja s beta ćelijama gušterače, koja je direktno uključena u normalizaciju šećera u krvi. Dakle, kalciferol potiče proizvodnju inzulina dok jede hranu bogatu ugljikohidratima. Takođe podstiče metabolizam kalcijuma: vitamin pomaže apsorpciji minerala bez kojeg proizvodnja inzulina nije moguća. Dovoljna količina vitamina D za dijabetes povećava aktivnost gušterače, smanjuje upalne procese koji doprinose razvoju komplikacija, a također utječe na otpornost na inzulin.

Vitamin D i nivo inzulinske rezistencije

Nedostatak vitamina D na hormonskoj pozadini dovodi do pretilosti, što zauzvrat dovodi do inzulinske rezistencije, što je jedan od glavnih simptoma dijabetesa.

Kalciferol povećava osetljivost ćelija na inzulin, doprinosi brzom odlivu glukoze iz krvi i poboljšavajući dijabetes melitus. To se događa na dva načina:

  • na direktan način, stimulišući ekspresiju inzulinskih receptora u ćelijama,
  • posredno, povećavajući dotok kalcijuma u tkivo, bez kojeg se procesi posredovani insulinom usporavaju.
Vratite se na sadržaj

Liječenje manjka kalciferola

Uz nedostatak vitamina D, morate promijeniti prehranu: svakodnevno koristite žumanjke, govedinu jetru i neke vrste ribe. Paralelno sa tim, propisani su lijekovi koji sadrže kolekalciferol dobiven umjetnim putem i kalcijum, koji značajno poboljšavaju apsorpciju vitamina. Prilikom propisivanja doziranja uzimaju se u obzir težina i starost pacijenta - dnevni volumen je 4000-10000 IU. Ovisno o stanju organa koji filtriraju, liječnik propisuje aktivni ili neaktivni oblik lijeka. Kako bi se izbjegla intoksikacija, liječenje se preporučuje nadopuniti vitaminima A, B i C.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

I jeste li već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja, ako se ne liječi, može rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi su ti simptomi poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Pogledajte video: Sve bitno o Vitaminima (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar