Simptomi dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus je vrlo podmukla i opasna bolest. Prema statističkim podacima, oko četvrtina ljudi s takvom dijagnozom nije ni svjesna njenog postojanja, tiho vode poznati način života, dok bolest postepeno uništava njihov organizam. Neizraženi simptomi u ranim fazama uzrokovali su da dijabetes bude nazvan „tihim ubojicom“.

Dugo se vjerovalo da se bolest prenosi isključivo nasljednim putem, međutim utvrđeno je da sama bolest nije naslijeđena, već predispozicija za nju. Pored toga, u riziku su bebe kojima je oslabljen imunitet, postoje metabolički poremećaji i česti slučajevi virusnih bolesti.

Dijabetes postoji u dvije vrste. U djece se u većini slučajeva dijagnosticira prvi tip - ovisan o inzulinu. Drugi tip je mnogo rjeđe u djetinjstvu, ali ljekari kažu da je u posljednje vrijeme postao vrlo mlad i da se ponekad dijagnosticira kod djece stare 10 i više godina. Dijabetes melitus je vrlo opasan za tijelo, pogotovo ako ne poduzmete ništa. Izuzetno je važno da roditelji znaju glavne simptome ove bolesti kako bi mogli na vrijeme prepoznati „alarmantna zvona“.

Klinički simptomi

Simptomi se relativno brzo povećavaju, ako se dete otkrije, preporučuje se odmah pregledati lekara, zanemarujući bolest prijeti negativnim posljedicama.

  • stalna žeđ koja proizlazi iz rastezanja vode iz tkiva i ćelija, jer telo oseća potrebu za razblaživanjem glukoze u krvi,
  • učestalo mokrenje - nastaje kao rezultat potrebe za utaženjem pojačane žeđi,
  • naglo mršavljenje - tijelo gubi sposobnost sintetizacije energije iz glukoze i prebacuje se na masno i mišićno tkivo,
  • hronični umor - tkiva i organi pate od nedostatka energije, šalju alarmne signale mozgu,
  • glad ili nedostatak apetita - postoje problemi sa apsorpcijom hrane i sitosti,
  • oštećenje vida - povećan šećer u krvi može dovesti do dehidratacije, uključujući leće oka, simptom se manifestuje u obliku magle u očima i drugih poremećaja,
  • gljivične infekcije - predstavljaju posebnu opasnost za novorođenčad,
  • dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija, praćena umorom, bolovima u trbuhu, mučninom.

Sa bolešću često javlja se dijabetička ketoacidoza, koji predstavlja opasnost po život djeteta, zakomplikacija zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Dijagnoza bolesti

  • određivanje dijagnoze,
  • određivanje težine i vrste dijabetesa,
  • identifikacija komplikacija.

Za dijagnozu pregledaju se krv i urin dete, kompletna krvna slika vrši se na prazan stomak, daje kompletnu sliku o zdravstvenom stanju bebe. Razina glukoze u krvi ne smije biti veća od 3,8-5,5 mmol / L.

Analiza urina daje dodatnu potvrdu šećernoj bolesti kod šećera, glukoza bi trebala biti odsutna u urinu zdravog djeteta.

U sljedećoj fazi provjerava se tolerancija na glukozu, dijete bi trebalo uzimati otopinu glukoze, nakon određenog vremenskog razdoblja provjerava se njegova koncentracija u krvi. Za konačnu dijagnozu dijete treba pregledati kardiolog, optometrist i urolog.

Koju vrstu dijabetesa često dobijaju djeca?


Vrijedi napomenuti da je dijabetes prvog i drugog tipa dvije različite bolesti. Prva vrsta se obično nasljeđuje i to je nedostatak hormona inzulina, koji je odgovoran za razgradnju ugljikohidrata.

Izražava se nakupljanjem šećera u tijelu i nemogućnošću njihove prerade. Praćen gubitkom vitamina i vrijednih aminokiselina.

Prema statističkim podacima veća je vjerovatnoća da djeca i adolescenti obolijevaju od dijabetesa tipa 1 i jedini način za održavanje Dobro stanje i stanje ove djece je normalno - to osigurava opskrbu inzulinom izvana, obično u obliku injekcija.

Reći ćemo vam kada dijete počne samostalno držati glavu.

Pročitajte o liječenju gnojnog otitisa u djece u našem članku, razgovarajmo o uzrocima.

Ako je dijete u riziku od dijabetesa, potrebno je pažljivo pratiti njegovo zdravlje i zabilježiti sve tegobe ili čudna ponašanja koja mu ranije nisu bila svojstvena. Međutim, čak i bez prisustva faktora bolesti, moguća je neočekivana pojava. Vrlo rijetko, ali se desi.

  • Česti izleti u toalet "malo po malo". Do pojačanog izlučivanja urina dolazi zbog visoke koncentracije glukoze u njemu, što sprečava bubrege da absorbuju tečnost.
  • Prekomjerna žeđ, stalna potreba za velikom količinom tekućine - kao posljedica značajnog gubitka vode uz učestalo i intenzivno mokrenje.
  • Neobično povećan apetit, kod kojeg dijete jede apsolutno sve, čak i ono što prije nije osobito volio, često u velikim količinama. To je uzrokovano slabljenjem tjelesnih tkiva i njihovom nesposobnošću da apsorbiraju glukozu, uslijed čega „sami jedu“, za što je potrebno više i više hrane za održavanje tjelesne snage.
  • Brzo mršavljenje ili, naprotiv, njegovo značajno povećanje. Dijabetes melitus je gnječan udarac cijelom endokrinom sustavu, metabolizam potpuno pati, a budući da je tijelo u stanju šoka, skladišti se u masti ili, naprotiv, usisava sve moguće tvari iz sebe.

Izgled drugog tipa često je izuzetno teško prepoznati, intenzivno se maskira, ne dajući sebi do znanja. Stanje s već napredujućom bolešću može biti sasvim normalno, sve do bolesti preći će u ozbiljnu fazu.

Obično su simptomi drugi tip se značajno razlikuju od znakova prvog tipa i izražavaju se u stalnoj suhoći kože i sluznica, bezrazložnoj slabosti, mučnini i averziji prema hrani, općoj depresiji.

Prekomjerni šećer u krvi

Nakon što vide rezultat detetove analize, koji ukazuje na povećani šećer u krvi, mnogi roditelji počinju brinuti. Ali u stvari, nema dijabetesa. Povećana glukoza u krvi može biti privremeni kod svakog zdravog djeteta koje je danima prije završetka analize pojelo puno slatkiša.

Kako biste otklonili sve nedoumice, potrebno je nakon nekog vremena ponovo proći analizu, pazeći da dijete ne prejede slatko.

Brzo debljanje

Naravno, bez ikakvog razloga, oštro oporavljeno dijete izaziva zabrinutost. Ali, to samo po sebi malo vjerovatno ukazuje na razvoj dijabetesa. Preporučuje se jednostavno podešavanje obroci za bebei povećati nivo svoje motoričke aktivnosti. Usput, većina djece s dijabetesom, za razliku od odraslih, gubi kilograme.

Identifikacija od strane ljekara

Izravni i indirektni simptomi dijabetesa u kombinaciji sa značajnim stepenom vjerovatnoće ukazuju na prisutnost dijabetesa u djeteta. Međutim, samo liječnici mogu postaviti tačnu i konačnu dijagnozu, na osnovu višestrukih rezultata ispitivanja i zapažanja.

Analiza urina koja pokazuje da je glukoza prisutna u njoj razvoj dijabetesa. Uostalom, normalno da glit treba biti odsutan u urinu. Ako će tijekom ponovljenih analiza doći do istog rezultata, morat ćete darivati ​​krv.

Krv se obično daje na prazan stomak, ali rezultat može biti normalan. Da bi se utvrdila prava razina šećera u krvi, djetetu se daje otopina glukoze i nakon 1-2 sata polaže drugi test.

Naučivši rezultat analize, dijete može reagirati na neodgovarajući način, pozivajući se na grešku liječnika, negirajući prisustvo bolesti. Ili se u slučaju bolesti koja se prenosi nasljedstvom osjećajte krivicu.

Prevencija

Za sprečavanje nekontroliranog razvoja bolesti pomoći će pravovremena analiza bebinog zdravstvenog stanja, sklonost tela da nastane bolest. Ako se pronađu faktori rizika za dijete, preporučuje se dva puta godišnje endokrinologu.

Važan faktor se takođe smatra uravnotežena ishrana, pridržavanje zdravog načina života, kaljenje, vježbanje. Preporučuje se iz prehrane isključiti proizvode iz brašna, slatkiše i druge proizvode koji opterećuju gušteraču. Trebali bi biti svjesni bolesti u školi i vrtiću, a ako treba, treba mu pružiti potrebnu pomoć.

Znakovi dijabetesa kod djece

Govoreći o simptomima hronične hiperglikemije kod djeteta, Komarovsky skreće pažnju roditelja na činjenicu da se bolest manifestira vrlo brzo. To često može dovesti do razvoja invalidnosti, što je objašnjeno karakteristikama dječje fiziologije. Oni uključuju nestabilnost živčanog sustava, pojačani metabolizam, snažnu motoričku aktivnost i nerazvijenost enzimskog sustava, zbog čega se on ne može u potpunosti boriti protiv ketona, što uzrokuje pojavu dijabetičke kome.

Međutim, kao što je već spomenuto, dijete ponekad ima dijabetes tipa 2. Iako ovo kršenje nije učestalo, većina roditelja pokušava pratiti zdravlje svoje djece.

Simptomi dijabetesa tipa 1 i 2 su slični. Prva manifestacija je konzumiranje velike količine tekućine. To je zato što voda iz ćelija prelazi u krv da bi razrijedila šećer. Stoga dijete pije do 5 litara vode dnevno.

Poliurija je takođe jedan od vodećih znakova hronične hiperglikemije. Štaviše, kod djece se mokrenje često javlja tokom spavanja, jer je dan ranije pio puno tečnosti. Osim toga, majke često pišu na forumima da ako se dječji rublje osuši prije pranja, postaje na dodir skroban.

Mnogo više dijabetičara mršavi. To je zbog činjenice da s manjkom glukoze tijelo počinje razgrađivati ​​mišićna i masna tkiva.

Ako u djece postoje simptomi šećerne bolesti, Komarovsky tvrdi da se mogu javiti problemi sa vidom. Na kraju krajeva, dehidracija se ogleda i u oku.

Kao rezultat toga, pred očima se pojavljuje veo. Međutim, ovaj se fenomen više ne smatra simptomom, već komplikacijom dijabetesa, što zahtijeva hitan pregled oftalmologa.

Pored toga, promjena ponašanja djeteta može ukazivati ​​na endokrini poremećaj. To je zato što stanice ne primaju glukozu, što izaziva glad za energijom i pacijent postaje neaktivan i razdražljiv.

Simptomi dijabetesa tipa 1 kod djece

Incidencija dijabetesa tipa 1 je tek trećina zbog nasljednog faktora. Dakle, ako majka pati od bolesti onda je vjerovatnoća da se razboli s djetetom oko 3%, ako je otac oko 5%. U djetinjstvu bolest vrlo brzo napreduje, pod određenim okolnostima, od prvih simptoma do razvoja ketoacidoze (ozbiljno stanje povezano s aktivnim razbijanjem masnog tkiva), može proći samo nekoliko tjedana.

Napomena ljekara: osnovna bolest prvog tipa je nedostatak inzulina u tijelu, pa je za liječenje potrebno unositi ga izvana. Dijabetes se ne liječi, ali prvi put nakon početka liječenja dolazi do privremene remisije - bolest je vrlo jednostavna, što ponekad tjera roditelje da misle da se dijete oporavilo. Ali s vremenom se povećava potreba za inzulinom - to je tipičan tijek bolesti.

Najveći rizik od razvoja bolesti je starosni period od 5 do 11 godina. Glavni simptomi su:

  • dijete stalno traži da pije, pije velike količine tekućine dnevno,
  • mokrenje postaje učestalije i obilnije,
  • dijete počinje gubiti kilograme i to vrlo brzo,
  • beba postaje razdražljivija.

Postoji niz znakova koji prate akutni tok bolesti. Dakle, gornji simptomi su znatno pogoršani: dehidratacija tijela razvija se zbog učestalog mokrenja, gubitak tjelesne težine postaje brži, povraćanje se javlja, beba svuda mirise na aceton, često se javlja dezorijentacija u prostoru, disanje postaje čudno - rijetko, vrlo duboko i bučno. Ovo je stanje najbolje izbegavati i potražiti pomoć kada se pojave prvi znakovi dijabetesa.

Galerija fotografija: Ključni znakovi dijabetesa

U adolescenciji stručnjaci bilježe nesmetani početak bolesti. Prva faza sa blagim simptomima može se razviti do šest mjeseci, često je stanje djeteta povezano s prisutnošću infekcije. Djeca se žale na:

  • umor, stalni osjećaj slabosti,
  • pad performansi,
  • česte glavobolje
  • česte kožne bolesti.

Dijete u početnom stadijumu bolesti može razviti hipoglikemiju, što je praćeno blanširanjem kože, slabošću, vrtoglavicom i drhtanjem u udovima. U rijetkim se slučajevima dijabetes razvija u latentnom obliku, što je posebno opasno - praktički se ne pojavljuju simptomi, klinička slika nije jasna, što nam ne omogućuje da na vrijeme posumnjamo u problem. U takvoj situaciji jedini znak razvoja bolesti mogu postati češći slučajevi kožnih bolesti.

Kako prepoznati dijabetes kod bebe?

U prvoj godini života bolest se dijagnosticira vrlo rijetko, ali to se događa. Glavna dijagnostička složenost na površini je da beba ne može govoriti i ne može navesti uzrok svoje nelagode. Pored toga, ako se beba nalazi u pelenama, tada će biti veoma teško primijetiti povećanje količine urina. Roditelji mogu posumnjati na problem po slijedećim znakovima:

  • beba postaje vrlo nemirna, smiri se malo tek nakon što pije,
Količina konzumirane tečnosti i povećanje količine urina roditelji su za razmišljanje
  • dobar apetit ne dovodi do povećanja kilograma, naprotiv, dijete gubi na težini,
  • u genitalnom području nastaje pelenski osip koji ne traje dugo,
  • ako urin padne na pod, na njemu ostaju ljepljive mrlje,
  • simptomi povraćanja i dehidracije.

Stručnjaci su utvrdili razočaravajuću ovisnost - što ranije dijete postane bolesno od dijabetesa, jače će nastupiti bolest. Stoga, ako su roditelji svjesni loše nasljednosti djeteta, tada im je potrebno stalno pratiti djetetov nivo šećera u krvi i pratiti njegovo ponašanje, kako bi mu pomogli u najmanjim promjenama.

Šećerna bolest tipa 2: simptomatske manifestacije kod djece

Ovu vrstu bolesti karakteriše spori tok i u većini slučajeva dijagnosticira se samo u odraslih. Ali do danas, već su registrovani slučajevi djece u dobi od 10 godina, što naglašava potrebu da roditelji budu svjesni ove vrste dijabetesa.

Važno! Jedenje slatkiša, suprotno uvriježenom mišljenju, ne može dovesti do razvoja dijabetesa. Ovisnost o slatkišima može izazvati pretilost, što zauzvrat dovodi osobu u rizik i povećava vjerojatnost dijabetesa tipa 2.

Bolest obično počinje tijekom puberteta i sva bolesna djeca imaju barem jednog rođaka koji pate od slične bolesti. Samo u 2 od 10 slučajeva u detinjstvu akutni simptomi se primećuju u obliku brzog gubitka težine i jake žeđi; u većini slučajeva se primećuju samo opšte simptomatske manifestacije, dete ima mnogo različitih zdravstvenih problema:

  • kožni problemi (osim čestih bolnih formiranja, svako oštećenje integriteta kože (ogrebotine, ogrebotine) zaraste jako dugo),
  • mokrenje noću postaje učestalije,
  • postoje problemi sa koncentracijom i pamćenjem,
  • smanjuje se oštrina vida
  • noge mogu otupiti i trnce dok hodate,
  • pojava bolesti mokraćnog sistema.

Svaka sumnja na dijabetes mora se provjeriti - idite u bolnicu i testirajte se.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar