Insulin Humalog: karakteristike upotrebe i indikacije

Humalog je sintetski analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja. Reguliše metabolizam glukoze u tijelu, smanjujući njegov nivo u krvi. U tom se slučaju višak glukoze u obliku glikogena nakuplja u mišićima i jetri. Insulin Humalog ubrzava sintezu proteinskih tvari, potrošnju aminokiselina, usporava razgradnju glikogena na glukozu i usporava stvaranje glukoze iz masti i proteina.

Kratko djelujući inzulin obično se kombinira s bazalnim radi bolje kontrole glukoze u krvi. Trajanje djelovanja Humaloga varira između različitih bolesnika i ovisi o mnogim čimbenicima.

U slučaju šećerne bolesti tipa 2, kada pacijent istovremeno prima hipoglikemijska sredstva u tabletama i ovaj inzulin, kontrola šećera u krvi je pouzdanija. To se ogleda u smanjenju vrednosti glikozovanog hemoglobina tokom praćenja terapije. Humalog noću smanjuje učestalost snižavanja šećera u krvi. Stanje jetre i bubrega pacijenta ne utiče na metabolizam lijeka.

Prema uputama, Humalog se brzo apsorbira i počinje djelovati 15 minuta nakon primjene, pa se može primijeniti 15 minuta prije jela, za razliku od drugih kratko djelujućih inzulina, koji se uzimaju 30 do 45 minuta. Njegovo trajanje je kraće od običnog ljudskog inzulina, a iznosi samo 2 - 5 sati.

Upute za upotrebu Humalog

Lijek se daje supkutano injekcijom ili insulinskom pumpom neposredno prije jela. Mesta ubrizgavanja su rame, bedra, trbuh ili zadnjica. Trebali biste ih naizmjence mijenjati tako da se na jednom mjestu injekcija ne ponovi dva puta u jednom mjesecu, to će spriječiti stanjivanje potkožnog tkiva. Moramo pokušati ne ući u krvne žile. Ne trljajte mjesto ubrizgavanja nakon injekcije radi bolje apsorpcije lijeka.

U hitnim slučajevima Humalog inzulin može se davati intravenski u fiziološkim otopinama (operacija, ketoacidoza itd.). Prije ubrizgavanja provjerite je li otopina zagrijana na sobnu temperaturu.

Doza Humaloga je individualna za svakog pacijenta i izračunava ga liječnik. Ne miješajte različite insuline u injekcijskoj olovci.

Humalog je manje učinkovit ako se uzima istovremeno s glukokortikoidima, oralnim kontraceptivima, lijekovima za štitnjaču i nikotinskom kiselinom. Etanol, salicilati, ACE inhibitori, beta blokatori povećavaju učinak inzulina.

Tokom trudnoće i dojenja, primjena ovog inzulina je prihvatljiva, ali potrebno je pažljivije praćenje nivoa šećera u krvi. Tijekom dojenja, često se zahtijeva preračunavanje doze zbog povećane potrebe za inzulinom. Lijek je odobren za upotrebu kod djece.

Nuspojave

Ponekad s predoziranjem ili individualnim karakteristikama reakcije tijela Humalog može izazvati smanjenje glukoze u krvi - hipoglikemiju.

Povremeno se pojave alergijske reakcije na lijek u obliku osipa, crvenila, svrbeža kože, u težim slučajevima - angioedema.

Na mjestu uboda može se primijetiti iscrpljivanje potkožnog masnog sloja, lipodistrofija.

Karakteristike i upute za upotrebu inzulina Humalog

Među najčešće korištene lijekove koji sadrže inzulin mogu se nazvati Humalog. Lijekovi se proizvode u Švicarskoj.

Temelji se na insulinu Lizpro i namijenjen je liječenju dijabetesa.

Lijek treba propisati ljekar. Također bi trebao objasniti pravila uzimanja lijeka kako bi se izbjegle negativne posljedice. Lijek se prodaje samo na recept.

Opće informacije i farmakološka svojstva

Humalog je u obliku suspenzije ili otopine za ubrizgavanje. Suspenzije su svojstvene bijeloj boji i tendenciji ka odvajanju. Otopina je bezbojna i bez mirisa, prozirna.

Glavna komponenta sastava je Lizpro inzulin.

Pored njega, sastojci kao što su:

  • voda
  • metakrezol
  • cinkov oksid
  • glicerol
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • rastvor natrijum hidroksida.

Proizvod se prodaje u spremnicima od 3 ml. Uložak se nalazi u Quickpen olovci za injekciju, 5 komada po pakovanju.

Takođe, postoje sorte lijeka, koje uključuju kratkotrajnu otopinu inzulina i suspenziju protamina. Nazivaju ih Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50.

Lizpro inzulin je analog ljudskog inzulina, a odlikuje ga istim učinkom. Pomaže u povećanju brzine unosa glukoze. Aktivna supstanca djeluje na stanične membrane, zbog čega šećer iz krvi ulazi u tkiva i distribuira se u njima. Takođe promoviše aktivnu proizvodnju proteina.

Ovaj lijek karakteriše brzo djelovanje. Efekat se pojavljuje u roku od četvrt sata nakon injekcije. Ali kratko traje. Poluživot tvari treba oko 2 sata. Maksimalno vrijeme izlaganja je 5 sati, što utječe na individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacija za upotrebu lijeka koji sadrži inzulin je:

  • dijabetes tipa 1 o insulinu (u slučaju netolerancije na druge vrste inzulina),
  • dijabetes tipa 2 koji nije ovisan o insulinu (ako je liječenje drugim lijekovima neefikasno)
  • planirane hirurške intervencije
  • dijabetes koji je nastao u periodu gestacije (gestacijske).

U tim je situacijama potrebna inzulinska terapija. Ali Humalog bi trebao imenovati liječnik nakon proučavanja slike bolesti. Ovaj lijek ima određene kontraindikacije. Morate biti sigurni da su odsutni, jer u protivnom postoje rizici od komplikacija.

Tu spadaju:

  • pojava hipoglikemije (ili verovatnoće da se ona pojavi),
  • alergija na sastav.

Uz ove osobine, liječnik treba odabrati drugi lijek. Oprez je potreban i ako pacijent ima neke dodatne bolesti (patologije jetre i bubrega), jer zbog njih potreba tijela za inzulinom može oslabiti. U skladu s tim, takvim pacijentima treba prilagoditi dozu lijeka.

Posebni pacijenti i upute

Kada koristite Humalog, potreban je određeni oprez u odnosu na posebne kategorije pacijenata. Njihovo tijelo je možda previše osjetljivo na učinke inzulina, pa morate biti oprezni.

Među njima su:

  1. Žene tokom trudnoće. Teoretski, dozvoljeno je liječenje dijabetesa kod ovih bolesnika. Prema rezultatima istraživanja, lijek ne šteti razvoju fetusa i ne izaziva pobačaj. Ali mora se imati na umu da u tom razdoblju nivo glukoze u krvi može biti različit u različitim periodima. To se mora kontrolirati kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
  2. Negovane majke. Prodiranje inzulina u majčino mlijeko ne predstavlja opasnost za novorođenče. Ova supstanca ima proteinsko poreklo i apsorbuje se u probavnom traktu deteta. Jedina mjera opreza je da žene koje praktikuju prirodno hranjenje trebaju biti na dijeti.

Za djecu i starije osobe u nedostatku zdravstvenih problema posebna njega nije potrebna. Humalog je pogodan za njihovo liječenje, a liječnik treba odabrati dozu na temelju karakteristika tijeka bolesti.

Upotreba Humaloga zahtijeva određenu promišljenost u vezi s određenim popratnim bolestima.

Tu spadaju:

  1. Kršenja u jetri. Ako ovaj organ funkcionira lošije nego što je potrebno, tada učinak lijeka na njega može biti pretjeran, što dovodi do komplikacija, kao i do razvoja hipoglikemije. Stoga, uz prisustvo zatajenja jetre, dozu Humaloga treba smanjiti.
  2. Problemi s funkcijom bubrega. Ako su prisutni, dolazi i do smanjenja potrebe tijela za inzulinom. S tim u vezi morate pažljivo izračunati dozu i pratiti tijek terapije. Prisutnost takvog problema zahteva periodično ispitivanje bubrežne funkcije.

Humalog je sposoban izazvati hipoglikemiju, zbog koje se smanjuje brzina reakcija i sposobnost koncentracije.

Vrtoglavica, slabost, zbunjenost - sve ove osobine mogu utjecati na funkcioniranje pacijenta. Aktivnosti koje zahtijevaju brzinu i koncentraciju mogu mu biti nemoguće. Ali sam lijek ne utječe na ove osobine.

Farmakološko djelovanje

Humalog je DNK rekombinantni analog humanog inzulina.

Glavna akcija Humaloga usmjerena je na regulaciju metabolizma glukoze. Isto tako, lijek ima anabolički učinak, zbog kojeg se povećava sadržaj masnih kiselina, glicerola, glikogena u mišićnom tkivu, kao i povećanje potrošnje aminokiselina i povećane sinteze proteina. U tom slučaju dolazi do smanjenja glukoneogeneze, glikogenolize, lipolize, ketogeneze i oslobađanja aminokiselina.

Na pozadini šećerne bolesti tipa 1 i 2, kada se koristi Humalog, u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, dolazi do značajnog smanjenja hiperglikemije koja nastaje nakon jela. Da bi se postigla optimalna razina glukoze u krvi, potrebno je odabrati odgovarajuće doze kratkotrajnog i baznog inzulina.

Trajanje Humaloga varira ovisno o tijeku bolesti, kao i o individualnim karakteristikama, mjestu ubrizgavanja, značajkama opskrbe krvlju i tjelesnoj temperaturi.

Nema značajnih razlika u upotrebi Humaloga kod odraslih i djece.

Glukodinamički odgovor na liječenje Humalog-om ne ovisi o zatajivanju jetre ili bubrega.

Djelatna tvar lijeka Humalog ekvimolarna je u odnosu na ljudski inzulin, ali karakterizira ga brži početak djelovanja (unutar 15 minuta), kao i kraće trajanje (od 2 do 5 sati).

Doziranje i primjena

Jednostruka doza inzulina Humalog koju liječnik pojedinačno odredi. Lijek možete unijeti neposredno prije obroka, a u nekim slučajevima i neposredno nakon obroka.

Temperatura otopine treba biti najmanje sobne temperature.

Tipično se lek daje subkutano (injekcijom ili produženom infuzijom pomoću inzulinske pumpe) u bedrinu, ramenu, trbuhu ili zadnjici. U tom slučaju treba izmjeniti mjesto ubrizgavanja tako da se jedno mjesto ne koristi češće od jednom mjesečno. Prilikom primjene otopine Humalog, morate biti oprezni kako ne biste ušli u sistemski promet.

Prema indikacijama (na osnovu ketoacidoze, akutnih bolesti, kao i u postoperativnom periodu ili u periodu između operacija) Humalog se daje intravenski.

Kada se primjenjuje, treba se držati propisanih doza radi izbjegavanja predoziranja, koja se može očitovati u obliku hipoglikemije, praćene letargijom, pojačanim znojenjem, tahikardijom, glavoboljom, povraćanjem i zbunjenošću. U pravilu se za liječenje koriste glukoza ili drugi lijekovi ili proizvodi koji sadrže šećer.

Za ispravljanje umjereno teške hipoglikemije koristi se intramuskularna ili potkožna primjena glukagona, a nakon stabilizacije propisani su ugljikohidrati iznutra. Kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije, može biti potreban duži unos ugljikohidrata.

Interakcija lijekova

Tijekom terapije treba imati na umu da hipoglikemijski učinak Humalog inzulina može značajno smanjiti učinak upotrebe oralnih kontraceptiva, glukokortikosteroida, lijekova hormona štitnjače, danazola, nikotinske kiseline, beta2-adrenergičke agoniste (uključujući salbutamol, ritodrin i terbutalin), tricikličkih antidepresiva, antioksidansa tiazidni diuretici, diazoksid, litijum-karbonat, izoniazid, fenotiazinski derivati.

Pojačanje Humalog hipoglikemije akcija poštovati uz primjenu sa beta-blokatorima, etanol i lijekove etanol sadrže, anabolički steroidi, fenfluramin, gvanetidin, tetraciklini, oralni hipoglikemika, salicilati, sulfonamidi, MAO inhibitori i ACE, oktreotid, angiotenzin II receptora.

Ne preporučuje se miješanje Humalog s lijekovima koji sadrže životinjski inzulin.

Pod nadzorom liječnika, Humalog prema uputama može se koristiti istovremeno s ljudskim inzulinom, koji ima duže djelovanje, ili s oralnim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfonilureje).

Trudnoća i dojenje

Tokom studije nije bilo nepoželjnog dejstva Humaloga na fetus ili zdravlje majke, ali nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.

Tijekom trudnoće, Humalog se propisuje za održavanje odgovarajuće kontrole razine glukoze u pozadini dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu ili gestacijskog dijabetesa. U pravilu, potreba za inzulinom opada u prvom tromjesečju i povećava se u 2-3 tromjesečja trudnoće. Potreba za inzulinom može se drastično smanjiti tijekom porođaja, a također i odmah nakon njih.

U slučaju šećerne bolesti preporučuje se na vrijeme obavijestiti liječnika o početku trudnoće, jer je u tom periodu potrebno pažljivo nadzirati nivo glukoze.

Tijekom dojenja, potrebno je prilagoditi dozu propisanog Humaloga.

Šta je ultra kratki inzulin?

Trenutno, za postizanje stabilne kompenzacije, koriste se razni lijekovi i njihove kombinacije. Mnogi pacijenti u različitim zemljama cijenili su alternativu uobičajenim injekcijama pola sata prije jela, aktivno koristeći jednu od najnovijih farmaceutskih formulacija inzulina Humalog.

Lijek je posebno pogodan za liječenje vrlo mladih dijabetičara, jer nije tako lako izračunati približni apetit djeteta, a nemoguće je iz organizma izbaciti već uneseni hormon. Ali injekcije odmah nakon jela u ovom slučaju su prava odluka.

Prijelaz na lispro izvodi se iz više razloga. Lijek obično biraju ljudi koji ne žele održavati točnu dnevnu rutinu.

Također, lijek je propisan pacijentima koji već imaju komplikacije bolesti kod šećera, pripremajući se za hirurške operacije, adolescentima i djeci prvih godina života. Uz pomoć ovog lijeka, DM 2 koji ne reagira na tradicionalne lijekove za snižavanje šećera može se lako ispraviti.

Obično se hormon kombinira sa produženim kao što su Lantus ili Levemir.

Upotreba lijeka tijekom trudnoće daje dobre rezultate kontrole glikemije pod uvjetom da je doza ispravno odabrana i primijenjen režim ubrizgavanja.

Značajke uvođenja tokom trudnoće

Trudnice trebaju biti posebno oprezne prilikom ubrizgavanja bilo koje vrste inzulina. Rezultati savremenih kliničkih studija pokazuju da nema pravilnog dejstva s pravilnom upotrebom takvog lijeka.

Tokom trudnoće pacijentice bi trebale pažljivo pratiti nivo glukoze u krvi. Ovo se odnosi i na slučajeve gestacijskog dijabetesa. Potrebno je pažljivo slijediti sve preporuke liječnika, jer ćete možda morati da mijenjate dozu ovisno o trimestru trudnoće.

Ako žena ima dijabetes, planira trudnoću i uzima Humalog, o tome mora obavijestiti liječnika. U tom slučaju morat ćete promijeniti shemu liječenja inzulinom.

Interakcije protiv droge i alkohola

Neophodno je biti posebno oprezan onim pacijentima koji koriste druge lekove koji utiču na nivo šećera u krvi. Sledeći lekovi dodatno smanjuju šećer u krvi:

  • MAO inhibitori
  • β-blokatori
  • sulfonamidni pripravci.

Lijekovi poput klonidina, rezerpina, β-blokatora maskiraju simptome sniženog šećera u krvi. Sljedeći lijekovi, naprotiv, smanjuju hipoglikemijski učinak Humaloga:

  • oralni kontraceptivi
  • glukokortikosteroidni lijekovi,
  • preparati hormona štitnjače,
  • diuretici tiazidne serije,
  • triciklički antidepresivi.

Unos alkohola sa terapijom inzulinom dovodi do pojačanja hipoglikemijskog efekta.

Trošak, recenzije i analozi lijeka

Lijek se prodaje samo na recept. Može se kupiti u običnoj ljekarni ili u online ljekarni. Cijena lijekova iz serije Humalog nije baš visoka, mogu je kupiti svi koji imaju prosječan prihod. Cijena pripravaka je za Humalog Mix 25 (3 ml, 5 kom) - od 1790 do 2050 rubalja, a za Humalog Mix 50 (3 ml, 5 kom) - od 1890 do 2100 rubalja.

Recenzije većine dijabetičara o insulinu Humalog su pozitivne. Na internetu postoji mnogo komentara o upotrebi lijeka, koji kažu da je vrlo jednostavan za upotrebu, a djeluje dovoljno brzo.

Kako primijeniti Humalog?

Za lijekove je na raspolaganju posebna Quick Pen olovka za injekcije zbog prikladnije primjene. Prije primjene morate pročitati priloženi Vodič za korisnike.

Uložak sa insulinom treba razmotati između dlanova kako bi suspenzija postala homogena. U slučaju otkrivanja stranih čestica u njemu, lijek je bolje uopće ne koristiti.

Da biste pravilno unijeli alat, morate slijediti određena pravila.

Temeljito operite ruke i odredite mesto na kome će se injekcija izvršiti. Zatim obradite mjesto antiseptikom.

Skinite zaštitnu kapicu sa igle. Nakon ovoga, treba da popravite kožu.

Sljedeći korak je umetanje igle supkutano prema uputama. Nakon vađenja igle, mesto se mora pritisnuti i ne masirati.

U posljednjoj fazi postupka upotrijebljena igla se zatvori poklopcem, a olovka štrcaljke zatvara posebnim poklopcem.

U prilogu uputstva nalaze se informacije da samo liječnik može propisati ispravnu dozu lijeka i režim davanja inzulina, s obzirom na koncentraciju glukoze u krvi pacijenta. Nakon kupnje Humaloga potrebno je pažljivo proučiti upute za upotrebu. Takođe možete saznati o pravilima davanja leka u njemu:

  • sintetički hormon se daje samo supkutano, zabranjeno ga je unositi intravenski,
  • temperatura lijeka u vrijeme primjene ne smije biti niža od sobne temperature,
  • injekcije se rade u bedro, stražnjicu, rame ili abdomen,
  • alternativna mjesta ubrizgavanja
  • prilikom davanja lijeka trebate osigurati da se igla ne pojavi u lumenu posuda,
  • nakon primjene inzulina mjesto ubrizgavanja ne može se masirati.

Pre upotrebe, miks morate protresti.

Rok trajanja lijeka je tri godine. Kada se ovaj termin završi, njegova upotreba je zabranjena. Lijek se čuva u rasponu od 2 do 8 stepeni bez pristupa sunčevoj svjetlosti.

Lijek koji se koristi čuva se na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni oko 28 dana.

U priručniku se predlaže izračunati dozu humaloga lijeka pojedinačno za konsultacije s polaznicima endokrinologa. To ovisi o stanju pacijenta, njegovoj težini i nekim drugim faktorima. Ovaj lijek se može dati prije i odmah nakon obroka (ako je potrebno). Budući da je ovo sredstvo kratkog djelovanja, njegova se učinkovitost očituje dovoljno brzo.

Za unos ovog lijeka potrebna vam je posebna olovka za inzulin. Prije nekog vremena na prodaju je bila šprica - olovka za insulin pod istim nazivom kao i lijek. Ali trenutno je to zaustavljeno. Kako bi ga zamijenili, u prodaji su olovke za unošenje 3 ml Humapen Savvio inzulina Humapen.

Koristeći takav uređaj možete ubrizgati sredstva Humulin, Humalog Mikst, Humalog, itd. Opremljen je funkcijom mehaničkog očitavanja doze koja uveliko pojednostavljuje uporabu i primjenu lijeka. Zapremina uloška je 3 ml.

Humalog se uvodi samo u pojedinačno propisanoj dozi. Način unošenja lijeka u tijelo je potkožni, intramuskularni, a u nekim slučajevima i intravenski. Intravenska primjena lijeka Humalog moguća je samo u bolničkim uvjetima jer je kod kuće takva metoda ubrizgavanja povezana s određenim rizicima. Ako je Humalog dostupan u spremnicima, on se mora davati samo supkutano.

Primjenjujte Humalog prije jela. Važno je promatrati vrijeme njegovog uvođenja: 5-15 minuta prije obroka. Učestalost injekcija iznosi od 4 do 6 puta dnevno. Ako pacijent primijeni dodatno produljeni inzulin, tada se Humalog koristi 3 puta dnevno.

Samo liječnik postavlja maksimalnu dozu za primjenu takvog lijeka. Njegov višak je dozvoljen u izoliranim slučajevima.

Dopušteno je kombinirati s drugim analogima ljudskog inzulina, ako je ovo miješanje u štrcaljki. Na primer, može se mešati sa proлинnim insulinom.

Ipak, treba imati na umu da Humalog prvo treba zaposliti. Odmah nakon miješanja takvih komponenti treba napraviti injekciju.

Ako pacijent koristi uložak, tada mu nije potrebno dodavati drugu vrstu inzulina. Humalog mix 25 ima iste upute kao i druge varijante ovog hormona.

Kontraindikacije

Lijekovi Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50 imaju samo dvije kontraindikacije - to je stanje hipoglikemije i individualne osjetljivosti na tvari sadržane u pripravcima.

- dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

Kod liječenja Humalogom mogu se pojaviti neke nuspojave. Potrebno ih je pažljivo proučiti i na vrijeme obratiti pažnju na zdravstveno stanje. Dakle, Humalog može izazvati sljedeće neželjene efekte u ljudskom tijelu:

  1. Znojenje
  2. Blanširanje kože.
  3. Pojačana brzina otkucaja srca.
  4. Tremor.
  5. Mogući su neki stepeni poremećaja sna.
  6. Oporavak svijesti, a ponekad i njegov potpuni gubitak, povezan s teškim stepenom hipoglikemije.
  7. Refraktivno oštećenje, koje se nalazi kod oštećenja vida.
  8. Alergijske reakcije (vrlo rijetke).
  9. Smanjenje količine masti u potkožnoj masti.

Predoziranje nastaje kada je pacijent pogrešno izračunao dozu. Glavni znakovi predoziranja su slabost, mučnina, glavobolja, ubrzani rad srca, zamagljena svijest. Liječenje ovog stanja isto je kao i kod hipoglikemije. Može se brzo zaustaviti uzimanjem brzo apsorbujućih ugljikohidrata ili intravenskim davanjem otopine glukoze (u medicinskoj ustanovi).

Teški slučajevi hipoglikemije zaustavljaju se intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona. Ako nema reakcije na glukagon, tada se na isti način uvodi dekstroza. Kada se pacijent vrati svijesti, treba mu dati ugljikohidratnu hranu. Ako se simptomi predoziranja ponavljaju često, tada je moguća korekcija prehrane s povećanjem količine ugljikohidrata.

Humalog inzulina u olovci štrcaljke

Humalog je lijek koji je analog prirodnog inzulina koji proizvodi ljudski organizam. DNK je modifikovano sredstvo. Posebnost je da Humalog mijenja sastav aminokiseline u lancima inzulina. Lijek kontrolira metabolizam šećera u tijelu. Odnosi se na lijekove sa anaboličkim učinkom.

Ubrizgavanje lijeka pomaže povećati količinu glicerola, masnih kiselina i glokogena u tijelu. Pomaže u ubrzavanju sinteze proteina. Ubrzava se proces konzumacije aminokiselina što izaziva smanjenje ketogeneze, glukogenogeneze, lipolize, glikogenolize, katabolizma proteina. Ovaj lek ima kratkoročan efekat.

Glavna komponenta Humaloga je inzulin lispro. Također, sastav je dopunjen pomoćnim tvarima lokalnog djelovanja. Postoje i različite varijacije lijeka - Humalogmix 25, 50 i 100. Njegova glavna razlika je prisustvo Hagedorna u neutralnom provitaminu, što usporava učinak inzulina.

Brojevi 25, 50 i 100 označavaju broj NPH u drogi. Što Humalogmix sadrži neutralni provitamin Hagedorn, to će više djelovati lijek. Tako možete smanjiti potrebu za velikim brojem injekcija dizajniranim za jedan dan. Primjena takvih lijekova olakšava liječenje slatke bolesti i pojednostavljuje život.

Kao i svaki lijek, Humalogmix 25, 50 i 100 ima nedostatke.

Lijek ne dozvoljava organiziranje potpune kontrole šećera u krvi.

Poznati su i slučajevi alergija na lijek i druge nuspojave. Liječnici često propisuju insulin Humalog u čistom obliku, a ne u mješavini, jer doze NPH 25, 50 i 100 mogu uzrokovati dijabetičke komplikacije, često postaju kronične. Najefikasnije je koristiti takve vrste i doze za liječenje starijih pacijenata koji žive sa dijabetesom.

Najčešće, izbor takvog lijeka nastaje zbog kratkog životnog vijeka pacijenata i razvoja senilne demencije. Za preostale kategorije bolesnika preporučuje se Humalog u svom čistom obliku.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u obliku suspenzije za injekciju ispod kože. Djelatna tvar je inzulin lispro 100 IU.

Dodatne materije u sastavu:

  • 1,77 mg metakrezola,
  • 0,80 mg tečne fenole,
  • 16 mg glicerola (glicerol),
  • 0,28 mg provitamin sulfata,
  • 3,78 mg natrijum hidrogen fosfata,
  • 25 mcg cinkovog oksida,
  • 10% rastvor solne kiseline,
  • Do 1 ml vode za injekcije.

Supstanca je bijele boje, sposobna je piling. Rezultat je bijeli talog i bistra tečnost koja se nakuplja iznad taloga. Za injekcije je potrebno pomiješati tečnost koja je formirana sa sedimentom laganim mućkanjem ampula. Humalog se odnosi na sredstva koja kombiniraju analoge prirodnog inzulina sa srednjim i kratkim trajanjem djelovanja.

Mix 50 quicpen je mješavina prirodnog brzo djelujućeg inzulina (otopina inzulina lispro 50%) i srednjeg djelovanja (provitaminska suspenzija inzulina lispro 50%).

Fokus ove supstance je kontroliranje metaboličkih procesa razgradnje šećera u tijelu. Primjećuju se i anabolička i anti katabolička djelovanja u različitim ćelijama tijela.

Lizpro je inzulin koji je po sastavu sličan hormonu koji se proizvodi u ljudskom tijelu, iako se čitavo snižavanje šećera u krvi događa brže, ali učinak traje manje. Potpuna apsorpcija u krvi i početak očekivane akcije direktno ovisi o nekoliko faktora:

  • mjesta ubrizgavanja (umetanje u trbuh, kukove, stražnjicu),
  • doza (potrebna količina inzulina),
  • proces cirkulacije krvi
  • telesna temperatura pacijenta
  • fizička kondicija.

Nakon injekcije, efekat leka počinje u narednih 15 minuta. Često se suspenzija ubrizgava pod kožu nekoliko minuta prije obroka, što pomaže da se izbjegnu nagli porasti glukoze. Za usporedbu, djelotvornost lizpro inzulina može se uporediti po njegovom djelovanju s ljudskim inzulinom - izofanom, čije djelovanje može trajati do 15 sati.

Pogledajte video: KwikPen: for injecting Humalog, Humalog Mix 25 and Humalog Mix 50 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar