Simptomi dijabetesa u djece 2-6 godina

Nisu svi roditelji znati kako prepoznati znakove dijabetesa u djece 2-6 godina. Bolest se odvija na različite načine, "maskirajući se" u druge uobičajene patologije. Simptomi se u polovini slučajeva pojavljuju postepeno. Prepoznavanje problema prisiljava vas da potražite pomoć za potvrdu dijagnoze i propisujete adekvatan tretman.

Tradicionalni simptomi

Dijabetes melitus kod djeteta u 80% slučajeva nastaje kao nedostatak inzulina. Zbog autoimunog oštećenja B-stanica pankreasa, oni prestaju sintetizirati hormon.

Dolazi do kršenja metabolizma ugljikohidrata uz gubitak tjelesne sposobnosti da u potpunosti apsorbira glukozu. Razvija se energetska neravnoteža, što je praćeno napredovanjem tipične kliničke slike.

Ljekari razlikuju sljedeće uobičajene simptome „slatke“ bolesti, karakteristične za malu djecu:

  • Polidipsija. Patološko stanje koje se očituje stalnom žeđi. Dijete pije prekomjernu količinu tečnosti dnevno koja u potpunosti ne zadovoljava njegove potrebe,
  • Polyuria Zbog učestalog pijenja povećava se opterećenje na bubrezima. Upareni organi filtriraju više tekućine koja se ispušta. Količina mokrenja se povećava
  • Polifagija. Kršenje energetske ravnoteže prati nadoknađujuće povećanje gladi. Dijete jede više nego obično, istovremeno gubi ili loše stječe masu.

Liječnici uzrok posljednje pojave nazivaju nepravilnom apsorpcijom glukoze. Proizvodi ulaze u organizam, ali se ne probavljaju u potpunosti. Energija samo delimično ostaje u ćelijama. Dolazi do iscrpljivanja tkiva. Da bi nadoknadio tijelo koristi alternativne izvore ATP-a.

Masno tkivo se postepeno razgrađuje što je popraćeno gubitkom kilograma deteta ili nedovoljnim debljanjem.

Tipična karakteristika znakova šećerne bolesti kod djece u dobi od 2-6 godina liječnici nazivaju visoku stopu progresije simptoma. U nedostatku odgovarajuće terapije, ostaje rizik od razvoja ranih komplikacija bolesti, koje dovode do pogoršanja kvalitete života.

Rani znakovi

Dijabetes melitus kod djece 2-6 godina gotovo je uvijek prvog tipa. Statističke studije pokazuju da u 10% slučajeva bolest napreduje zbog otpornosti na inzulin.

Ova činjenica ne uvodi kritične promjene u kliničku sliku. Tjelesna težina djeteta je različita. Uz drugu vrstu bolesti paralelno se razvijaju i dismetaboličke promjene u tijelu koje su praćene gojaznošću.

Dijabetes zahtijeva brzu i tačnu provjeru. U ranim fazama razvoja kod djece 2-6 godina bolest nije uvijek moguće odmah identificirati. Poremećen metabolizam ugljikohidrata često je popraćen simptomima koji se pripisuju drugim patologijama.

Ljekari prepoznaju sljedeće rane znakove koji sugeriraju dijabetes kod djece u dobi od 2 do 6 godina:

  • Kršenje kože. Pokrov tijela postaje suh, oguljuje se, na površini se pojavljuju sitne čireve. Defekti su lokalizovani oko usta, ispod nosa,
  • Svrab Ako dijete često svrbi bez vidljivog razloga, tada je vrijedno uzeti krvni test kako bi se potvrdilo kršenje metabolizma ugljikohidrata. Liječnici svrbež prvo pripisuju alergijskim reakcijama, pa ih moraju isključiti,
  • Promjena prirode tekućih sekreta. Simptom je tipičan za djecu od 2-3 godine koja ne mogu uvijek obuzdati poriv. Nakon što se urin osušio, na površini ostaju kandirane mrlje.

Klinička slika dijabetesa kod djece starije od 2 godine karakterizira sposobnost djeteta da komunicira s roditeljima. Verbalni kontakt olakšava razumijevanje problema malog pacijenta.

Ljekari identificiraju brojne rane simptome koji ukazuju na dijabetes:

  • Nervoza i razdražljivost. Oštra promena u ponašanju bebe je alarmantna. Bolesna djeca ne slušaju roditelje, bacaju trnce, imaju loš kontakt sa vršnjacima,
  • Probavni poremećaji. Dijabetes melitus ponekad prati blaga dijareja. Dodatni gubitak tečnosti pogoršava kliničku sliku. Napredovanje bolesti ubrzava dijagnozu.

Djeca od 2 do 6 godina s latentnim oblikom dijabetesa koji se tek počinje razvijati, konzumiraju više slatkiša. Taj fenomen nastaje zbog kršenja unosa glukoze i kompenzacijske želje bebe da jede više slatkiša.

Pomoćni simptomi

Gore navedeni simptomi pomažu u otkrivanju dijabetesa kod male djece. Bolest se ne očituje uvijek odmah svim opisanim simptomima. Roditelji koji to razumiju, pokušavaju pažljivo nadgledati dijete. Ako je potrebno, potražite pomoć.

Ljekari identificiraju još nekoliko indirektnih znakova koji su povezani s kršenjem metabolizma ugljikohidrata i razvojem tradicionalne kliničke slike:

  • Česte noćne more. Dijete se žali na loš san, alarmirano je. Roditelji ga ne smeju ignorisati. Promjene ove prirode ponekad napreduju u pozadini organske ili metaboličke patologije,
  • Rumenilo na obrazima. Slična pojava se javlja i nakon fizičkih igara, u hladnoći, pregrevanju. Kršenje metabolizma ugljikohidrata prati stalnost znaka,
  • Problemi sa desni. Kad dijete starije od 2 do 6 godina iskrvari strukturu usne šupljine, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako biste provjerili korijenski uzrok problema,
  • Umor. Hiperaktivnost se smatra karakterističnom za djecu. Letargija i nesklonost igranju ukazuje na mogući metabolički poremećaj,
  • Česte prehlade. Dijabetes melitus iscrpljuje organizam i izaziva smanjenje zaštitnih snaga imunološkog sistema. Virusi i bakterije lakše prodiru u tijelo i uzrokuju razvoj bolesti.

Deca od 5 do 6 godina koja pate od dijabetesa melitusa tipa 1 izveštavaju o epizodnim napadima jake slabosti, do gubitka svesti. Simptomi nastaju zbog pokušaja gušterače da obnovi normalnu sintezu inzulina.

Dolazi do naglog oslobađanja dodatnih porcija hormona, što je praćeno padom koncentracije glukoze. Razvija se hipoglikemija. Smanjuje se količina serumskog šećera:

Prestanak problema vrši se upotrebom slatkiša ili jedenjem.

Laboratorijska potvrda simptoma

Ovi simptomi dijabetesa u djece 2-6 godina trebaju laboratorijsku potvrdu. Ljekari često koriste:

  • Krvni test s koncentracijom glukoze,
  • Test tolerancije na glukozu
  • Krvni test sa otkrivanjem glikoziliranog hemoglobina,
  • Analiza mokraće

U prvom slučaju doniraju krv na prazan stomak. Povećanje koncentracije glukoze u serumu ukazuje na kršenje metabolizma ugljikohidrata. Da bi se potvrdila dijagnoza, pregledi se ponavljaju 2-3 puta.

Normalna glikemija za kapilarnu krv je 3,3–5,5 mmol / L. Rezultat ovisi o karakteristikama laboratorija u kojem se studija provodi.

Ljekari koriste test tolerancije na glukozu kada sumnjaju u konačnu dijagnozu. Analiza pokazuje kompenzacijske sposobnosti tijela kao odgovor na tjelesno opterećenje glukozom. Procedura uključuje pacijent koji konzumira 75 g ugljikohidrata razrijeđenog sa 200 ml vode.

Doktor ponovo mjeri glikemiju nakon 2 sata. Tumačenje rezultata u mmol / l:

  • Do 7,7 - norma,
  • 7.7–11.0 - oslabljena tolerancija na glukozu,
  • Više od 11,1 - dijabetes.

Glikozilirani hemoglobin nastaje kontaktom proteina i ugljikohidrata. Normalna vrijednost je do 5,7%. Višak od 6,5% ukazuje na prisutnost dijabetesa.

Analiza urina pokazuje prisustvo bolesti sa glikemijom većom od 10 mmol / L. Dolazi do prodora ugljikohidrata kroz prirodnu bubrežnu barijeru s ulaskom u djetetovu tekućinu izlučivanje. Test je manje osjetljiv i rjeđe se koristi.

Raznolikost znakova dijabetesa u djece 2-6 godina omogućuje liječnicima da posvete pažnju svakom pacijentu. Sprečiti napredovanje bolesti je lakše nego izliječiti.

Pogledajte video: Djeca i toplina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar