Suspenzija Augmentin 400 - upute za upotrebu

Antibiotik Augmentin penicilin dozvoljen je i odraslima i djeci. Propisan je za mnoge infekcije. Ali ponekad, mlade majke ne čekaju preporuke ljekara ili obrnuto, ponašaju se protivno njima, zamjenjujući "Augmentin 400" onim što je doktor odredio. U ovom slučaju mogu se pojaviti problemi sa pravilnom doziranjem suspenzije Augmentin 400 za djecu. Da ne naštetite, ali da dobijete stvarnu korist od dobrog i, u mnogim slučajevima, korisnog lijeka, morate razumjeti neke suptilnosti.

Karakterizacija suspenzije "Augmentin 400"

Augmentin 400 zasnovan je na amoksicilinu, antibiotiku širokog spektra i klavulanskoj kiselini koji štiti amoksicilin od uništenja.

Amoksicilin je glavna supstanca suspenzije "Augmentin 400". On ima baktericidni i antibakterijski učinak na tijelo. Nedostatak amoksicilina je taj što on postaje ovisan u nekim mikroorganizmima. To znači da jednostavno prestaju reagirati na lijek. Tu dolazi u igru ​​klavulanska kiselina. To čini viruse manje otpornima.

Amoksicilin je antibiotik penicilinske skupine i stoga ga dobro podnosi čak i mala djeca i trudnice, osim u slučajevima individualne netolerancije.

Ali mora se imati na umu da i on, kao i većina lijekova, ima svoje nuspojave. A takođe, kontraindiciran je u slučajevima fenilketonurije, kao i kod zatajenja bubrega i jetre.

Suspenzija Augmentin propisana je za različite respiratorne infekcije, kožne bolesti i genitourinarni sistem.

Suspenzija augmentina pomaže i kod osteomijelitisa. Odlična je profilaksa infekcija u slučaju hirurških operacija.

Kako pripremiti suspenziju "Augmentin" i kako ga uzeti:

  • Lijek se mora sipati u bočicu i sipati prokuhanu vodu. Pažnja! Voda ne treba biti vruća,
  • Zatim je dobro protresti, za maksimalno otapanje granula i ostaviti 4 minute. Za to vrijeme, i najmanje čestice će imati vremena za otapanje.
  • Ali ako vidite da se to nije dogodilo, ponovo protresite bocu i odložite još 5 minuta.
  • Tada trebate dodati vodu u marku.
  • Tek nakon toga, lijek se može smatrati spremnim za upotrebu.
  • Gotov suspenzija može se čuvati u frižideru - do 7 dana, ali ne smrzavati. Nakon 7 dana, zabranjena je upotreba lijeka.

Kad izvadite suspenziju iz frižidera, morate je dobro protresti i pravu količinu sipati u mjernu kašiku. Možete birati potrebnu količinu lijeka špricom.

Zapamtite da se sa svim stavkama koje koristite morate pažljivo postupati. Ni u kojem slučaju ne dopustite da se čestice suspenzije osuše na kašičici ili štrcaljki i da se koriste nekoliko puta bez pranja.

Ako dijete ne može piti suspenziju, na primjer, zbog neugodnog ukusa za njega, dozvoljeno mu je dodati količinu vode. Ali istovremeno trebate piti svu ovu otopinu.

Doziranje suspenzije "Augmentin 400" za djecu: upute za samoproračun

Preparat u prahu "Augmentin" može se kupiti u ljekarnama u različitim verzijama, u kojima je koncentracija amoksicilina i klavulanske kiseline različita:

  • 125 mg amoksicilina + 31,35 mg klavulanske kiseline,
  • 200 mg amoksicilina + 28,5 mg klavulanske kiseline,
  • 400 mg amoksicilina + 57 mg klavulanske kiseline.

U svim slučajevima glavna doza je 5 ml gotove suspenzije. Ali trebali biste znati da se izračunavanje doze Augmentina 400 uvijek odvija u skladu s koncentracijom amoksicilina: 125, 200 ili 400. To je važno razumjeti kako biste zapamtili da ti lijekovi ne zamjenjuju jedan drugog. A ako vam je dat "Augmentin 400", ne možete ga zameniti sa "Augmentin 200" ili "Augmentin 125" i obrnuto.

Suspenzija Augmentin 400 se obično propisuje djeci starijoj od 12 godina i odraslima. Tjelesna težina djeteta trebala bi biti veća od 40 kg. Ali uzimanje djece mlađe od 2 godine je kontraindicirano. Augmentin 125 je upravo njima pravi.

Doziranje suspenzije "Augmentin 400" za djecu je individualno - potrebno je uzeti u obzir tjelesnu težinu, težinu bolesti, starost. Doziranje se izračunava samo za amoksicilin.

Ako je lijek propisan djetetu mlađem od 12 godina, tada je potrebno osigurati da 1 kilogram tjelesne težine ne sadrži više od 45 mg i ne manje od 25 mg antibiotika.

Težina bolesti također igra veliku ulogu. Na primjer, uz infekcije kože hronični tonzilitis - doze antibiotika - su minimalne. Ali s akutnim zaraznim bolestima, upalom pluća, bronhitisom - ukupna doza lijeka se povećava.

Vrijedno je zapamtiti da postoji i broj doza lijeka. Na primjer, djetetu mlađem od 12 godina može se dati samo 1 ili 2 str. dnevno. A pauza između dva prijema trebala bi biti najmanje 12 sati.

Primjer izračuna lijeka:

Dijete 8 godina, težina - 27 kg. Bolest je otitis media. Treba mu 45 mg lijeka na 1 kilogram težine. To znači da će ukupna doza lijeka biti 1215 mg, što će biti podijeljeno u 2 doze - 607,5 mg svaka.

U 5 ml suspenzije Augmentina - 400 mg, što znači da se odjednom mora napraviti 7,6 ml, odnosno 15 ml dnevno.

Nije lako izračunati tačnu dozu suspenzije Augmentin 400 za dijete. Pošto trebate obaviti neke matematičke operacije. Roditelji se često u njih zbune, pa postoje prosječne vrijednosti. Ali bolje je koristiti ove vrijednosti samo kao nagovještaj. Odnosno, provjerite da li su proračuni tačni.

Na primjer, dijete starije od jedne godine i težine do 18 kg ne smije uzimati više od 5 ml gotove suspenzije "Augmentin". Dijete starije od 6 godina s 19 kg već može imati 7,5 gotovih suspenzija. Ako je dijete već 10 godina, a teži više od 29 kg, tada mu je potrebno 10 ml suspenzije odjednom. Ali ove vrijednosti ne uzimaju u obzir i samu bolest, niti njezinu ozbiljnost.

Augmentin ovjes: recenzije potrošača

Kao i svi antibiotici, i Augmentin 400 ima određene nedostatke. Recenzije o njemu od roditelja su prilično kontroverzne. Ali morate shvatiti da antibiotike treba uzimati samo prema uputama liječnika i to samo u slučajevima kada bez njih ne možete.

Irina: „Upotrebljavamo suspenziju Augmentin za bronhitis. Nažalost, druge metode jednostavno ne pomažu, ali pokušavamo je koristiti u kombinaciji s drugim sredstvima. Dijete ima 3 godine. Sam lijek se uzima 4 dana, jednom dnevno, 5 ml. Obavezno vratite crijevnu mikrofloru nakon ovoga. "

Olesya: „Naš pedijatar je insistirao da kupimo ovaj lijek -„ Augmentin “kada smo došli po savjet u vezi sa tonzilitisom. Sinu - 6 l. Propisala je 5 ml suspenzije svakog dana, 7 dana zaredom. Odlučio sam da se radi o specijalisti, pa joj treba vjerovati i pokušao jasno slijediti upute. Ali već nakon prvog unosa, sin je razvio mučninu, a nakon 2., pojavio se i povraćanje. Otkazali smo tretman. Pokazalo se da je to prilično česta nuspojava. "

Augmentin nije siguran lek. Antibiotici nisu sigurni i imaju kontraindikacije i nuspojave koje je potrebno uzeti u obzir.

Stoga obavezno uzimajte lijek samo nakon posjete liječniku i njegovim preporukama i budite vrlo oprezni.

Približna cijena suspenzije "Augmentin 400" iznosi oko 380-460 rubalja. Tačnije, možete to saznati u ljekarnama vašeg grada.

Farmakološko djelovanje

Augmentin je antibiotik širokog spektra. Aktivne tvari lijeka doprinose sljedećim farmakološkim učincima:

  • Amoksicilin je polusintetički antibiotik koji je aktivan protiv gram-negativnih i gram-pozitivnih mikroba. Spektar izloženosti amoksicilinu ne proteže se na mikroorganizme koji proizvode enzim beta-laktamazu.
  • Klavulanska kiselina ima uticaj na beta-laktamaze i štiti amoksicilin od prevremenog uništavanja pomoću tih enzima. To vam omogućava da proširite antibakterijski učinak amoksicilina.

Bakterijski mikroorganizmi osjetljivi na kombinaciju amoksicilin + klavulanska kiselina:

  • Gram-pozitivne aerobne bakterije: bacili, fekalni enterokoki, listerija, nokardija, streptokokne i stafilokokne infekcije.
  • Gram-pozitivne anaerobne bakterije: klostidija, peptostreptokokok, peptokok.
  • Gram-negativne aerobne bakterije: kašalj koji grmi, Helicobacter pylori, hemofilni bacili, vibri iz kolere, gonokoki.
  • Gram-negativne anaerobne bakterije: klostridijske infekcije, bakteroidi.

Indikacije za upotrebu

Indikacija za uzimanje Augmentina je liječenje bakterijskih infekcija koje su uzrokovane mikroorganizmima koji su osjetljivi na komponente lijeka. Kompleksna terapija sledećih bolesti:

  • Infekcija ENT organa, na primjer, ponavljajući tonzilitis, sinusitis, otitis, obično uzrokovana Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhal i Streptococcus pyogenes.
  • Infekcije donjih disajnih puteva, poput egzacerbacija hroničnog bronhitisa, lobarne pneumonije i bronhopneumonije, obično uzrokovane Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis.
  • Infekcije urogenitalnog trakta, kao što su cistitis, uretritis, pijelonefritis, infekcije ženskih genitalnih organa, obično uzrokovane vrstama porodice Enterobacteriaceae (uglavnom Escherichia coli), Staphylococcus saprophyticus i vrstama roda Enterococcus, kao i gonorejom izazvanom Neisseria gonorrho.
  • Infekcije kože i mekih tkiva, obično izazvane Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, te vrste roda Bacteroides.
  • Infekcije kostiju i zglobova, poput osteomijelitisa, obično izazvanih Staphylococcus aureusom, ako je potrebna dugotrajna terapija.
  • Infekcije izazvane mikroorganizmima osjetljivim na amoksicilin mogu se liječiti s Augmentin®, jer je amoksicilin jedan od njegovih aktivnih sastojaka.

Osjetljivost pojedinih mikroorganizama na Augmentin može varirati ovisno o mjestu prebivališta pacijenta. Ako je to moguće, tada je u toku istraživanja važno uzeti u obzir lokalne statistike o osjetljivosti patogenih mikroba.

Prema potrebi, pacijenta treba testirati kako bi se utvrdila osjetljivost patogena na antibiotik Augmentin.

"Augmentin": opće karakteristike lijeka

Glavne komponente Augmentina, bez obzira na oblik njegovog oslobađanja, su antibiotik amoksicilin i eliminator laktamaze, klavulinska kiselina. Glavni teret leži na amoksicilinu: zahvaljujući njemu lijek ima antibakterijski učinak protiv gotovo svake infekcije. No ima i značajan nedostatak - većina patogenih mikroorganizama se brzo navikne i prestane reagirati, uslijed čega je potrebna dodatna komponenta koja će uništiti otpornost virusa. Ova komponenta je klavulinska kiselina.

  • Amoksicilin je dio penicilinske skupine i u većini slučajeva se dobro podnosi, zbog čega se može koristiti u terapiji kod male djece i trudnica, međutim ima niz nuspojava. Osim toga, nije odobren za upotrebu kod pacijenata sa fenilketonurijom, bubrežnim zatajenjem i oslabljenim radom jetre.

Glavne indikacije za primanje suspenzije lijeka Augmentin su:

  • Zarazne bolesti respiratornog trakta u bilo kojem obliku, uključujući recidiv hroničnih stanja,
  • Zarazne bolesti genitourinarnog sistema,
  • Kožne bolesti izazvane infekcijom
  • Osteomijelitis
  • Prevencija infekcija posle operacije.

Za primanje suspenzije "Augmentin" se priprema prema sledećem algoritmu:

  • Prah se sipa u bocu, nakon čega se sipa toplom (ne vrućom!) Vodom, koja se prije toga mora prokuhati,
  • Bocu se protrese tako da se granule što više rastope i postave 4-5 minuta. dok se čestice supstance potpuno ne rastope. Ako se to ne dogodi, spremnik se mora ponovo protresti i odložiti,
  • Dodajte vodu riziku sa unutrašnjosti bočice,
  • Nakon toga, suspenzija je spremna za upotrebu. Može se čuvati na hladnom, ako nije smrznuto 7 dana, ali preporučuje se upotreba u kraćem vremenu. Suspenzija je zabranjena 8. dan, čak i ako vizualno nije promijenila svojstva,
  • Prije upotrebe bočica s tekućinom se mućka, a željeni volumen se sipa u mjernu kašiku ili se napuni štrcaljkom. Nakon upotrebe, obavezno je dobro oprati bilo koji predmet, izbjegavajući nakupljanje čestica lijeka na površini,
  • Ako je potrebno, dozvoljeno je razrijediti tekućinu toplom prokuhanom vodom u jednakom omjeru, međutim, dijete će morati piti povećanu zapreminu, a ne polovinu,

Procijenjena cijena suspenzije "Augmentin 400" kreće se od 380-460 rubalja.

Dozni oblik

Prašak za oralnu suspenziju 400 mg / 57 mg / 5 ml, 35 ml

5 ml suspenzije sadrži

aktivne supstance: amoksicilin (kao amoksicilin trihidrat) 400 mg,

klavulanska kiselina (kao kalijum klavulanat) 57 mg,

pomoćne tvari: ksantanska guma, aspartam, bezvodni koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat, krospovidon, natrij natrijev benzoat, aroma jagode, bezvodni silicijum dioksid.

Prah bijele ili gotovo bijele boje s žućkastim česticama, karakterističnog mirisa. Pripremljena suspenzija je bijela ili gotovo bijela, pri stajanju polako se formira talog bijele ili gotovo bijele boje.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Amoksicilin i klavulanat dobro se rastvaraju u vodenim rastvorima s fiziološkim pH, brzo i potpuno apsorbiraju iz gastrointestinalnog trakta nakon oralne primjene. Apsorpcija amoksicilina i klavulanske kiseline optimalna je prilikom uzimanja lijeka na početku obroka. Nakon uzimanja lijeka unutra, njegova bioraspoloživost je 70%. Profili obje komponente lijeka su slični i dostižu maksimalnu koncentraciju u plazmi (Tmax) za oko 1 sat. Koncentracija amoksicilina i klavulanske kiseline u krvnom serumu jednaka je i u slučaju kombinirane primjene amoksicilina i klavulanske kiseline, i svake komponente odvojeno.

Terapeutske koncentracije amoksicilina i klavulanske kiseline postižu se u različitim organima i tkivima, intersticijskoj tekućini (pluća, trbušni organi, žučni mjehur, masna tkiva, koštana i mišićna tkiva, pleuralni, sinovijalni i peritonealni fluid, koža, žuč, gnojni iscjedak, ispljuvak). Amoksicilin i klavulanska kiselina praktično ne prodiru u cerebrospinalnu tečnost.

Vezivanje amoksicilina i klavulanske kiseline na proteine ​​u plazmi je umereno: 25% za klavulansku kiselinu i 18% za amoksicilin. Amoksicilin se, poput većine penicilina, izlučuje u majčinom mlijeku. Tragovi klavulanske kiseline pronađeni su i u majčinom mleku. S izuzetkom rizika od senzibilizacije, amoksicilin i klavulanska kiselina ne utiču negativno na zdravlje dojenčadi. Amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru.

Amoksicilin se izlučuje uglavnom bubrezima, dok se klavulanska kiselina izlučuje i bubrežnim i vanrenalnim mehanizmima. Nakon pojedinačne oralne primjene jedne tablete od 250 mg / 125 mg ili 500 mg / 125 mg, približno 60-70% amoksicilina i 40-65% klavulanske kiseline izlučuje se nepromijenjeno u urinu tokom prvih 6 sati.

Amoksicilin se djelomično izlučuje u urinu u obliku neaktivne penicilinske kiseline u količini, ekvivalentnoj 10-25% uzete doze. Klavulanska kiselina u tijelu se intenzivno metabolizira u 2,5-dihidro-4- (2-hidroksietil) -5-okso-lH-pirol-3-karboksilna kiselina i 1-amino-4-hidroksi-butan-2-on i izlučuje se sa urinom i izmetom, kao i u obliku ugljen dioksida kroz izdisani vazduh.

Farmakodinamika

Augmentin® je kombinirani antibiotik koji sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu, sa širokim spektrom baktericidnog djelovanja, rezistentnim na beta-laktamazu.

Amoksicilin je polusintetički antibiotik širokog spektra, koji je aktivan protiv mnogih gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama. Amoksicilin se uništava beta-laktamazom i ne utiče na mikroorganizme koji stvaraju ovaj enzim. Mehanizam djelovanja amoksicilina jest inhibiranje biosinteze peptidoglikana bakterijske ćelijske stijenke, što obično dovodi do lize i stanične smrti.

Klavulanska kiselina je beta-laktamat, sličan u kemijskoj strukturi kao penicilini, koji ima sposobnost inaktivacije enzima beta-laktamaze mikroorganizama koji su rezistentni na peniciline i cefalosporine, te na taj način sprečava inaktivaciju amoksicilina. Beta-laktamaze proizvode mnoge gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Djelovanje beta-laktamaza može dovesti do uništavanja nekih antibakterijskih lijekova čak i prije nego što počnu utjecati na patogene. Klavulanska kiselina blokira delovanje enzima, vraćajući osjetljivost bakterija na amoksicilin. Konkretno, on ima visoku aktivnost protiv plazmidnih beta-laktamaza, s kojima je otpornost na lijekove često povezana, ali manje efikasna protiv kromosomskih beta-laktamaza tipa 1.

Prisutnost klavulanske kiseline u Augmentin® štiti amoksicilin od štetnog djelovanja beta-laktamaza i proširuje njegov spektar antibakterijske aktivnosti uključivanjem mikroorganizama koji su obično otporni na druge peniciline i cefalosporine. Klavulanska kiselina u obliku jednog lijeka nema klinički značajan antibakterijski učinak.

Mehanizam razvoja otpora

Postoje dva mehanizma za razvoj otpornosti na Augmentin®

- inaktivacija bakterijskim beta-laktamazama, neosjetljivim na učinke klavulanske kiseline, uključujući klase B, C, D

- deformacija proteina koji veže penicilin, što dovodi do smanjenja afiniteta antibiotika u odnosu na mikroorganizam

Nepropusnost bakterijskog zida, kao i mehanizmi pumpe, mogu izazvati ili doprinijeti razvoju otpornosti, posebno u gram negativnim mikroorganizmima.

Augmentin®ima baktericidni efekat na sledeće mikroorganizme:

Gram-pozitivni aerobivi: Enterococcus faecalis,Gardnerella vaginalis,Staphylococcus aureus (osetljiv na meticilin), koagulazno-negativni stafilokoki (osetljivi na meticilin), Streptococcus agalactiae,Streptococcus pneumoniae1,Streptococcus pyogenes i druge beta hemolitičke streptokoke, grupa Streptococcus viridans,Bacillius anthracis, Listeria monocytogenes, Nocardia asteroides

Gram-negativni aerobi: Actinobacillusactinomycetemcomitans,Capnocytophagaspp.,Eikenellakorode,Hemofilusgripe,Moraxellacatarrhalis,Neisseriagonorrhoeae,Pasteurellamultocida

anaerobni mikroorganizmi: Bacteroides fragilis,Fusobacterium nucleatum,Prevotella spp

Mikroorganizmi s mogućom stečenom otpornošću

Gram-pozitivni aerobivi: Enterokokfaecijum*

Mikroorganizmi s prirodnom otpornošću:

gram negativanaerobi:Acinetobactervrsta,Citrobacterfreundii,Enterobactervrsta,Legionella pneumophila, Morganella morganii, Providenciavrsta, Pseudomonasvrsta, Serratiavrsta, Stenotrophomonas maltofilija,

drugo:Chlamydia trachomatis,Chlamydophila pneumoniae, Chlamydophila psittaci, Coxiella burnetti, Mycoplasma pneumoniae.

*Prirodna osjetljivost u nedostatku stečene otpornosti

1 Isključujući sojeve Streptococcus pneumoniaeotporan na penicilin

Doziranje i primjena

Suspenzija za oralnu primjenu namijenjena je upotrebi u pedijatriji.

Osjetljivost na Augmentin® može se razlikovati ovisno o geografskom položaju i vremenu. Prije propisivanja lijeka, ako je moguće, potrebno je procijeniti osjetljivost sojeva u skladu s lokalnim podacima i utvrditi osjetljivost uzorkovanjem i analizom uzoraka određenog pacijenta, posebno u slučaju težih infekcija.

Režim doziranja postavlja se pojedinačno, ovisno o dobi, tjelesnoj težini, funkciji bubrega, infektivnim uzročnicima, kao i o težini infekcije.

Augmentin® se preporučuje uzimati na početku obroka. Trajanje terapije ovisi o reakciji pacijenta na liječenje. Neke patologije (posebno osteomijelitis) mogu zahtijevati duži kurs. Liječenje se ne smije nastaviti duže od 14 dana bez ponovne procjene stanja pacijenta. Ako je potrebno, moguće je provesti korak u terapiji (prvo, intravenozno davanje lijeka s naknadnim prijelazom na oralnu primjenu).

Djeca od 2 mjeseca do 12 godina ili teže od 40 kg

Doza, ovisno o dobi i težini, navedena je u mg / kg tjelesne težine dnevno ili u mililitrima gotove suspenzije.

Preporučena doza:

- od 25 mg / 3,6 mg / kg / dan do 45 mg / 6,4 mg / kg / dan, podijeljeno u 2 doze, za blage i umjerene infekcije (ponavljajuće upale tonzila, kože i mekih tkiva)

- od 45 mg / 6,4 mg / kg / dan do 70 mg / 10 mg / kg / dan, podjeljeno u 2 doze, za liječenje ozbiljnijih infekcija (otitis media, sinusitis, infekcije donjih disajnih puteva).

Tabela za odabir doze Augmentin® ovisno o tjelesnoj težini

Pravila za pripremu suspenzije

Suspenzija se priprema neposredno prije prve upotrebe.

Približno 60 ml kuhane vode ohlađene na sobnu temperaturu treba dodati u bočicu s prahom, zatim zatvoriti bočicu poklopcem i protresti sve dok se prašak potpuno ne razrijedi, ostavite bocu da odstoji 5 minuta kako bi se osiguralo potpuno razrjeđivanje. Zatim dodajte vodu na oznaku na boci i ponovo protresite bocu. Ukupno je potrebno oko 92 ml vode da se pripremi suspenzija.

Bocu treba dobro protresti prije svake upotrebe. Za precizno doziranje lijeka treba koristiti mjernu kapu koja se nakon svake upotrebe mora dobro isprati vodom. Nakon razblaživanja, suspenziju je potrebno čuvati najviše 7 dana u frižideru, ali ne smrznuti.

Za djecu mlađu od 2 godine, izmjerena pojedinačna doza suspenzije lijeka Augmentin može se razrijediti na pola s vodom.

3D slike

Prašak za oralnu suspenziju5 ml
aktivne supstance:
amoksicilin trihidrat (u smislu amoksicilina)125 mg
200 mg
400 mg
kalijum klavulanat (u smislu klavulanske kiseline) 131,25 mg
28,5 mg
57 mg
pomoćne tvari: ksantanska guma - 12,5 / 12,5 / 12,5 mg, aspartam - 12,5 / 12,5 / 12,5 mg, jantarna kiselina - 0,84 / 0,84 / 0,84 mg, koloidni silicijum dioksid - 25/25/25 mg, hipromeloza - 150 / 79,65 / 79,65 mg, aroma narandže 1 - 15/15/15 mg, aroma narandže 2 - 11,25 / 11,25 / 11,25 mg, aroma malina - 22,5 / 22,5 / 22,5 mg, miris „Lagana melasa“ - 23,75 / 23,75 / 23,75 mg, silicijum dioksid - 125 / do 552 / do 900 mg

1 Pri proizvodnji lijeka postavlja se kalijev klavulanat s 5% viška.

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivne supstance:
amoksicilin trihidrat (u smislu amoksicilina)250 mg
500 mg
875 mg
kalijev klavulanat (u smislu klavulanske kiseline)125 mg
125 mg
125 mg
pomoćne tvari: magnezijum stearat - 6,5 / 7,27 / 14,5 mg, natrijum karboksimetil škrob - 13/21/29 mg, koloidni silicijum dioksid - 6,5 / 10,5 / 10 mg, MCC - 650 / do 1050/396, 5 mg
omotač filma: titan dioksid - 9,63 / 11,6 / 13,76 mg, hipromeloza (5 cps) - 7,39 / 8,91 / 10,56 mg, hipromeloza (15 cps) - 2,46 / 2,97 / 3,52 mg, makrogol 4000 - 1,46 / 1,76 / 2,08 mg, makrogol 6000 - 1,46 / 1,76 / 2,08 mg, dimetikon 500 ( silikonsko ulje) - 0,013 / 0,013 / 0,013 mg, pročišćena voda 1 - - / - / -

1 Pročišćena voda uklanja se tijekom premazivanja filmom.

Upotreba tokom trudnoće

Augmentin mogu koristiti žene tokom porođaja djeteta u slučajevima kada namjeravane koristi za majku nadmašuju rizik za plod.

Augmentin se može koristiti tokom dojenja. U slučaju da uzimanje lijeka doprinosi razvoju neželjenih nuspojava kod djeteta, treba razmotriti pitanje zaustavljanja dojenja.

Neželjene reakcije

Augmentin može doprineti razvoju takvih neželjenih neželjenih reakcija:

  • Kandidijaza sluznice i kože.
  • Proliv, mučnina i povraćanje.
  • Glavobolja, vrtoglavica.
  • Svrab kože, urtikarija, osip.

S razvojem alergijskih reakcija, liječenje Augmentinom odmah se prekida.

Potrebno je informirati doktora o razvoju nuspojava kako bi se prilagodio doziranje ili odabir simptomatske terapije.

Predoziranje

U slučaju predoziranja mogući su razvoj nepoželjnih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta i poremećaji vodno-elektrolitne ravnoteže. Povećava se vjerojatnost pojave napadaja kod pacijenata s oštećenim normalnim funkcioniranjem bubrega i kod pojedinaca koji su primili visoku dozu lijeka.

U slučaju predoziranja odmah trebate konzultirati liječnika za imenovanje simptomatske terapije koja ima za cilj normalizaciju rada gastrointestinalnog trakta i obnavljanje vode-elektrolitne ravnoteže. Aktivne komponente Augmentina izlučuju se putem postupka hemodijalize.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena lijeka Augmentin i probenecid se ne preporučuje. Probenecid smanjuje tubularnu sekreciju amoksicilina, i samim tim, istodobna upotreba lijeka Augmentin i probenecid može dovesti do povećanja i postojanja u krvi koncentracije amoksicilina, ali ne i klavulanske kiseline.

Istodobna upotreba alopurinola i amoksicilina može povećati rizik od kožnih alergijskih reakcija. Trenutno u literaturi nema podataka o istodobnoj primjeni kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom i alopurinolom. Penicilini mogu usporiti eliminaciju metotreksata iz tijela inhibiranjem njegove tubularne sekrecije, pa istodobna primjena Augmentina i metotreksata može povećati toksičnost metotreksata.

Kao i drugi antibakterijski lijekovi, i lijek Augmentin može utjecati na crijevnu mikrofloru, što dovodi do smanjenja apsorpcije estrogena iz gastrointestinalnog trakta i do smanjenja učinkovitosti kombiniranih oralnih kontraceptiva.

Dodatne preporuke

Prije početka upotrebe Augmentina potrebna je anamneza bolesnika da se utvrde moguće reakcije preosjetljivosti na penicilin, cefalosporin i druge komponente.

Augmentinova suspenzija može zaprljati pacijentove zube. Da biste izbjegli razvoj takvog učinka, dovoljno je da se pridržavate elementarnih pravila oralne higijene - četkanja zuba, pomoću ispiranja.

Prijem lijeka Augmentin može uzrokovati vrtoglavicu, tako da se tijekom trajanja terapije treba suzdržavati od upravljanja vozilima i obavljanja poslova koji zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

Augmentin se ne može koristiti ako se sumnja na zarazni oblik mononukleoze.

Augmentin ima dobru toleranciju i nisku toksičnost. Ako se zahtijeva produljena upotreba lijeka, tada je potrebno periodično provjeravati rad bubrega i jetre.

Opis oblika doziranja

Puder: bijela ili gotovo bijela, s karakterističnim mirisom. Nakon razblaživanja, nastaje suspenzija bijele ili gotovo bijele boje. Kad stoji, polako se formira bijeli ili gotovo bijeli talog.

Tablete, 250 mg + 125 mg: prekrivena filmskom membranom od bijele do gotovo bijele boje, ovalnog je oblika, s natpisom „AUGMENTIN“ na jednoj strani. Na vrhuncu: od žućkasto bijele do gotovo bijele.

Tablete, 500 mg + 125 mg: prekriven folijama od bijele do gotovo bijele boje, ovalnog oblika, s ekstrudiranim natpisom „AC“ i rizikom s jedne strane.

Tablete, 875 mg + 125 mg: prekriven filmskim omotačem od bijele do gotovo bijele boje, ovalnog je oblika, s obe strane slovima „A“ i „C“, a s jedne strane crta rasjeda. Na vrhuncu: od žućkasto bijele do gotovo bijele.

Farmakodinamika

Amoksicilin je polusintetički antibiotik širokog spektra, koji djeluje na mnoge gram-pozitivne i gram-negativne mikroorganizme. Istovremeno, amoksicilin je osjetljiv na uništavanje beta-laktamazama, te se time spektar aktivnosti amoksicilina ne širi na mikroorganizme koji stvaraju ovaj enzim.

Klavulanska kiselina, inhibitor beta-laktamaze, koji je strukturno povezan s penicilinima, ima sposobnost inaktivacije širokog spektra beta-laktamaza koje se nalaze u mikroorganizmima otpornim na penicilin i cefalosporin. Klavulanska kiselina dovoljno je efikasna protiv plazmidnih beta-laktamaza, koje su najčešće odgovorne za bakterijsku rezistenciju, i manje je efikasna protiv kromosomskih beta-laktamaza 1. tipa, koje ne inhibira klavulanska kiselina.

Prisustvo klavulanske kiseline u preparatu Augmentin® štiti amoksicilin od uništavanja enzimima - beta-laktamazama što omogućava širenje antibakterijskog spektra amoksicilina.

Slijedi aktivnost kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom in vitro .

Bakterije koje su obično osjetljive na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom

Gram-pozitivni aerobivi: Bacillus anthracis, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Nocardia astero> uključujući Streptococcus pyogenes 1.2, Streptococcus agalactiae 1.2 (ostali beta hemolitički streptokoki) 1,2, Staphylococcus aureus (osetljivo na meticilin) ​​1, Staphylococcus saprophyticus (osetljiv na meticilin), koagulaze negativni stafilokoki (osetljivi na meticilin).

Gram-pozitivni anaerobi: Clostr> uključujući Peptostreptococcus magnus, Peptostreptokokok mikros.

Gram-negativni aerobi: Bordetella pertussis, Haemophilus influenzae 1, Helicobacter pylori, Moraxella cafarrhalis 1, Neisseria gonorrhoeae, Pasteurella multocida, Vibrio cholerae.

Gram-negativni anaerobi: Bactero> uključujući Bactero> uključujući Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas spp., Prevotella spp.

Ostalo: Borrelia burgdorferi, Leptospira icterohaemorrhagiae, Treponema pallidum.

Vjerojatno su bakterije za koje je stekla otpornost na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom

Gram-negativni aerobi: Escherichia coli 1, Klebsiella spp., uključujući Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumoniae 1, Proteus spp., uključujući Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Salmonella spp., Shigella spp.

Gram-pozitivni aerobivi: Corynebacterium spp., Enterococcus faecium, Streptococcus pneumoniae 1,2 grupa streptokoka Viridans.

Bakterije koje su prirodno otporne na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom

Gram-negativni aerobi: Acinetobacter spp., Citrobacter freundii, Enterobacter spp., Hafnia alvei, Legionella pneumophila, Morganella morganii, Providencia spp., Pseudomonas spp., Serratia spp., Stenotrophomonas maltophilia, Yersinia enterocolitica.

Ostalo: Chlamydia spp., uključujući Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Coxiella burnetii, Mycoplasma spp.

1 Za ove bakterije u kliničkim je studijama dokazana klinička učinkovitost kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

2 Sojevi tih vrsta bakterija ne proizvode beta-laktamazu. Osjetljivost na monoterapiju amoksicilinom sugerira sličnu osjetljivost na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

Farmakokinetika

Oba aktivna sastojka preparata Augmentin® - amoksicilin i klavulanska kiselina - brzo se i potpuno apsorbiraju iz gastrointestinalnog trakta, nakon oralne primjene. Apsorpcija aktivnih sastojaka lijeka Augmentin ® je optimalna u slučaju uzimanja lijeka na početku obroka.

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobiveni u različitim studijama prikazani su u nastavku, kada su zdravi dobrovoljci u dobi od 2-12 godina na prazan želudac uzimali 40 mg + 10 mg / kg / dan lijeka Augmentin ® u tri doze, prašak za oralnu suspenziju, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml (156,25 mg).

Osnovni farmakokinetički parametri

Amoksicilin

Augmentin ®, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml

Klavulanska kiselina

Augmentin ®, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml

LijekDoza mg / kgCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
407,3±1,72,1 (1,2–3)18,6±2,61±0,33
102,7±1,61,6 (1–2)5,5±3,11,6 (1–2)

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobiveni u različitim studijama prikazani su u nastavku, kada su zdravi dobrovoljci u dobi od 2 do 12 godina na prazan želudac uzimali Augmentin ®, prašak za oralnu suspenziju, 200 mg + 28,5 mg u 5 ml (228 , 5 mg) u dozi od 45 mg + 6,4 mg / kg / dan, podijeljeno u dvije doze.

Osnovni farmakokinetički parametri

Aktivna supstancaCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
Amoksicilin11,99±3,281 (1–2)35,2±51,22±0,28
Klavulanska kiselina5,49±2,711 (1–2)13,26±5,880,99±0,14

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobiveni u različitim studijama prikazani su u nastavku kada su zdravi dobrovoljci uzimali jednu dozu Augmentin®, prašak za oralnu suspenziju, 400 mg + 57 mg u 5 ml (457 mg).

Osnovni farmakokinetički parametri

Aktivna supstancaCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / l
Amoksicilin6,94±1,241,13 (0,75–1,75)17,29±2,28
Klavulanska kiselina1,1±0,421 (0,5–1,25)2,34±0,94

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline dobijeni u različitim studijama kada su zdravi volonteri na teret uzimali:

- 1 tab. Augmentin ®, 250 mg + 125 mg (375 mg),

- 2 tablete Augmentin ®, 250 mg + 125 mg (375 mg),

- 1 tab. Augmentin ®, 500 mg + 125 mg (625 mg),

- 500 mg amoksicilina,

- 125 mg klavulanske kiseline.

Osnovni farmakokinetički parametri

Amoksicilin u sastavu lijeka Augmentin ®

Klavulanska kiselina u sastavu lijeka Augmentin ®

LijekDoza mgCmaks mg / mlTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg2503,71,110,91
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg, 2 tablete5005,81,520,91,3
Augmentin ®, 500 mg + 125 mg5006,51,523,21,3
Amoksicilin 500 mg5006,51,319,51,1
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg1252,21,26,21,2
Augmentin ®, 250 mg + 125 mg, 2 tablete2504,11,311,81
Klavulanska kiselina, 125 mg1253,40,97,80,7
Augmentin ®, 500 mg + 125 mg1252,81,37,30,8

Kada se koristi lijek Augmentin ®, koncentracije amoksicilina u plazmi slične su onima kod oralnog davanja ekvivalentnih doza amoksicilina.

Farmakokinetički parametri amoksicilina i klavulanske kiseline, dobijeni u odvojenim studijama, kada su zdravi dobrovoljci na teret uzimali:

- 2 tablete Augmentin ®, 875 mg + 125 mg (1000 mg).

Osnovni farmakokinetički parametri

Amoksicilin u sastavu lijeka Augmentin ®

Augmentin ®, 875 mg + 125 mg

Klavulanska kiselina u sastavu lijeka Augmentin ®

Augmentin ®, 875 mg + 125 mg

LijekDoza mgCmaks mg / lTmaks hAUC, mg · h / lT1/2 h
175011,64±2,781,5 (1–2,5)53,52±12,311,19±0,21
2502,18±0,991,25 (1–2)10,16±3,040,96±0,12

Kao i kod primjene kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom, terapijske koncentracije amoksicilina i klavulanske kiseline nalaze se u različitim tkivima i intersticijskoj tekućini (žučni mjehur, trbušna tkiva, koža, masno i mišićno tkivo, sinovijalna i peritonealna tekućina, žuč, gnojni iscjedak )

Amoksicilin i klavulanska kiselina imaju slab stepen vezanja na proteine ​​u plazmi. Studije su pokazale da se oko 25% ukupne količine klavulanske kiseline i 18% amoksicilina u krvnoj plazmi veže na proteine ​​krvne plazme.

U studijama na životinjama, nije nađena nakupina komponenata preparata Augmentin ® u bilo kojem organu.

Amoksicilin, kao i većina penicilina, prelazi u majčino mlijeko. Tragovi klavulanske kiseline mogu se naći i u majčinom mleku. S izuzetkom mogućnosti razvoja dijareje i kandidijaze usne sluznice, nisu poznati drugi negativni učinci amoksicilina i klavulanske kiseline na zdravlje dojenih beba.

Studije reproduktivnih životinja pokazale su da amoksicilin i klavulanska kiselina prelaze placentarnu barijeru. Međutim, nisu otkriveni štetni učinci na plod.

10–25% početne doze amoksicilina izlučuje se bubrezima kao neaktivni metabolit (peniciloična kiselina). Klavulanska kiselina se intenzivno metabolizira u 2,5-dihidro-4- (2-hidroksietil) -5-okso-3H-pirol-3-karboksilnu kiselinu i amino-4-hidroksi-butan-2-on i izlučuje se putem bubrega Gastrointestinalni trakt, kao i zrak koji istječe u obliku ugljičnog dioksida.

Kao i drugi penicilini, amoksicilin se izlučuje uglavnom bubrezima, dok se klavulanska kiselina izlučuje i bubrežnim i vanrenalnim mehanizmima.

Oko 60–70% amoksicilina i oko 40–65% klavulanske kiseline bubrezima se izlučuje nepromenjeno u prvih 6 sati nakon uzimanja 1 tablete. 250 mg + 125 mg ili 1 tableta 500 mg + 125 mg.

Istodobna primjena probenecida usporava izlučivanje amoksicilina, ali ne i klavulanske kiseline (vidjeti „Interakcija“).

Indikacije Augmentin ®

Kombinacija amoksicilina s klavulanskom kiselinom indicirana je za liječenje bakterijskih infekcija sljedećih lokacija uzrokovanih mikroorganizmima osjetljivim na kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom:

infekcije gornjih dišnih puteva (uključujući ENT infekcije), npr. ponavljajući tonzilitis, sinusitis, otitis media, najčešće izazvan Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae 1, Moraxella catarrhalis 1 i Streptococcus pyogenes, (osim tableta Augmentin 250 mg / 125 mg),

infekcije donjih disajnih puteva, poput egzacerbacija hroničnog bronhitisa, lobarne upale pluća i bronhopneumonije, najčešće uzrokovane Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae 1 i Moraxella catarrhalis 1,

infekcije mokraćnih puteva, kao što su cistitis, uretritis, pijelonefritis, infekcije ženskih genitalnih organa, obično uzrokovane porodicama vrsta Enterobacteriaceae 1 (uglavnom) Escherichia coli 1 ), Staphylococcus saprophyticus i vrste Enterokokkao i gonoreja izazvana od Neisseria gonorrhoeae 1,

infekcije kože i mekog tkiva koje su obično izazvane Staphylococcus aureus 1, Streptococcus pyogenes i vrste Bacteroides 1,

infekcije kostiju i zglobova, poput osteomijelitisa, najčešće izazvane Staphylococcus aureus 1, ako je potrebno, moguća je i produljena terapija.

odontogene infekcije, na primjer parodontitis, odontogeni maksilarni sinusitis, teški zubni apscesi sa širenjem celulitisa (samo za tablete Augmentin oblika, doziranje 500 mg / 125 mg, 875 mg / 125 mg),

druge mješovite infekcije (na primjer, septički pobačaj, postporođajna sepsa, intraabdominalna sepsa) kao dio korakne terapije (samo za dozne oblike oblika Augmentin 250 mg / 125 mg, 500 mg / 125 mg, 875 mg / 125 mg),

1 Pojedinačni predstavnici određene vrste mikroorganizama proizvode beta-laktamazu, što ih čini neosjetljivim na amoksicilin (vidi. Farmakodinamika).

Infekcije uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na amoksicilin mogu se liječiti Augmentin ®, jer je amoksicilin jedan od njegovih aktivnih sastojaka. Augmentin ® je takođe indiciran za lečenje mešovitih infekcija izazvanih mikroorganizmima osetljivim na amoksicilin, kao i mikroorganizmima koji stvaraju beta-laktamazu, osetljivi na kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline.

Osjetljivost bakterija na kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline varira ovisno o regiji i vremenom. Gdje je to moguće, treba uzeti u obzir podatke o lokalnoj osjetljivosti. Ako je potrebno, mikrobiološke uzorke treba prikupiti i analizirati na bakteriološku osjetljivost.

Kontraindikacije

Za sve oblike doziranja

preosjetljivost na amoksicilin, klavulansku kiselinu, druge komponente lijeka, beta-laktamske antibiotike (npr. peniciline, cefalosporine) u anamnezi,

prethodne epizode žutice ili oslabljene funkcije jetre ako se tokom povijesti koristi kombinacija amoksicilina s klavulanskom kiselinom.

Uz to, za prašak za oralnu suspenziju, 125 mg + 31,25 mg

Uz to, za prašak za oralnu suspenziju 200 mg + 28,5 mg, 400 mg + 57 mg

oštećena funkcija bubrega (Cl kreatinin manji od 30 ml / min),

uzrasta dece do 3 meseca.

Dodatno za filmom obložene tablete, 250 mg + 125 mg, 500 mg + 125 mg

djeca mlađa od 12 godina ili tjelesna masa manja od 40 kg.

Uz to, za filmom obložene tablete 875 mg + 125 mg

oštećena funkcija bubrega (Cl kreatinin manji od 30 ml / min),

djeca mlađa od 12 godina ili tjelesna masa manja od 40 kg.

S pažnjom: oslabljena funkcija jetre.

Trudnoća i dojenje

U studijama reproduktivnih funkcija kod životinja, oralno i parenteralno davanje Augmentin® nije uzrokovalo teratogene efekte.

U jednom istraživanju na ženama s preuranjenom puknuću membrane, ustanovljeno je da profilaktička terapija lijekom Augmentin ® može biti povezana s povećanim rizikom od nekrotizirajućih enterokolitisa u novorođenčadi. Kao i svi lijekovi, i lijek Augmentin ® se ne preporučuje tijekom trudnoće, osim ako očekivana korist za majku ne nadmaši potencijalni rizik za plod.

Lijek Augmentin ® može se koristiti tijekom dojenja. S izuzetkom mogućnosti razvoja dijareje ili kandidijaze sluznice usne šupljine povezane s prodorom tragova aktivnih tvari ovog lijeka u majčino mlijeko, nisu primijećeni drugi štetni učinci kod dojene novorođenčadi. U slučaju štetnih učinaka kod novorođenčadi koja doji, potrebno je prekinuti dojenje.

Nuspojave

Neželjeni događaji predstavljeni u nastavku navedeni su u skladu sa oštećenjem organa i organskih sistema i učestalošću pojave. Učestalost pojave određuje se na sljedeći način: vrlo često - ≥1 / 10, često ≥1 / 100 i PV, anemija, eozinofilija, trombocitoza.

Iz imunog sistema: vrlo rijetko - angioedem, anafilaktičke reakcije, sindrom sličan serumskoj bolesti, alergijski vaskulitis.

Iz nervnog sistema: rijetko - vrtoglavica, glavobolja, vrlo rijetko - reverzibilna hiperaktivnost, konvulzije (konvulzije se mogu javiti kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, kao i kod onih koji primaju velike doze lijeka), nesanica, uznemirenost, tjeskoba i promjena ponašanja.

- odrasli: vrlo često - proliv, često - mučnina, povraćanje,

- djeca: često - proljev, mučnina, povraćanje,

- cijela populacija: mučnina je najčešće bila povezana s primjenom velikih doza lijeka. Ako nakon početka uzimanja lijeka dođe do neželjenih reakcija iz gastrointestinalnog trakta, one se mogu eliminirati ako se Augmentin ® uzima na početku obroka, rijetko probava, vrlo rijetko kolitis povezan s antibioticima (uključujući pseudomembranski kolitis i hemoragični kolitis), crno dlakav »Jezik, gastritis, stomatitis, uklanjanje boje površinskog sloja zubne cakline u djece. Oralna njega pomaže u sprječavanju promjene boje zuba, jer je četkanje zuba dovoljno.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: rijetko - umjereno povećanje aktivnosti AST-a i / ili ALT-a. Ovaj fenomen je zapažen kod pacijenata koji su primali beta-laktamsku antibiotsku terapiju, ali njegov klinički značaj nije poznat. Vrlo rijetko - hepatitis i holestatska žutica. Ove pojave se primjećuju kod pacijenata koji su primali terapiju penicilinskim antibioticima i cefalosporinima. Povećana koncentracija bilirubina i alkalne fosfataze.

Neželjeni efekti iz jetre uočeni su uglavnom kod muškaraca i starijih osoba i mogu biti povezani sa dugoročnom terapijom. Ovi štetni događaji se vrlo rijetko primjećuju kod djece.

Navedeni znakovi i simptomi se obično javljaju tijekom ili odmah nakon završetka terapije, ali u nekim se slučajevima mogu pojaviti i nekoliko tjedana nakon završetka terapije. Neželjeni događaji su obično reverzibilni. Neželjeni događaji iz jetre mogu biti ozbiljni, u izuzetno rijetkim slučajevima zabeleženi su smrtni ishodi. U skoro svim slučajevima to su bili pacijenti s ozbiljnom pratećom patologijom ili pacijenti koji su primali potencijalno hepatotoksične lijekove.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: rijetko - osip, svrbež, urtikarija, rijetko multiformni eritem, vrlo rijetko Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, bulozni eksfolijativni dermatitis, akutna generalizirana egzantematska pustuloza.

U slučaju kožnih alergijskih reakcija, liječenje Augmentinom ® treba prekinuti.

Iz bubrega i mokraćnih putova: vrlo rijetko - intersticijski nefritis, kristalurija (vidjeti „Predoziranje“), hematurija.

Interakcija

Ne preporučuje se istodobna upotreba lijeka Augmentin ® i probenecid. Probenecid smanjuje tubularnu sekreciju amoksicilina, i samim tim, istodobna upotreba lijeka Augmentin ® i probenecida može dovesti do povećanja i postojanja u krvi koncentracije amoksicilina, ali ne i klavulanske kiseline.

Istodobna upotreba alopurinola i amoksicilina može povećati rizik od kožnih alergijskih reakcija. Trenutno u literaturi nema podataka o istodobnoj primjeni kombinacije amoksicilina s klavulanskom kiselinom i alopurinolom.

Penicilini mogu usporiti eliminaciju metotreksata iz tijela inhibiranjem njegove tubularne sekrecije, pa istodobna primjena Augmentina i metotreksata može povećati toksičnost metotreksata.

Kao i drugi antibakterijski lijekovi, pripravak Augmentin® može utjecati na crijevnu mikrofloru, što dovodi do smanjenja apsorpcije estrogena iz gastrointestinalnog trakta i smanjenja učinkovitosti kombiniranih oralnih kontraceptiva.

U literaturi su opisani rijetki slučajevi povećanja MHO kod pacijenata s kombiniranom primjenom acenocumarola ili varfarina i amoksicilina. Ako je potrebno, istodobnu primjenu preparata Augmentin® s PV antikoagulansima ili MHO treba pažljivo nadzirati prilikom propisivanja ili otkazivanja preparata Augmentin ®, možda će biti potrebno prilagođavanje doze antikoagulansa za oralnu primjenu.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja Augmentinom ®, potrebno je prikupiti detaljnu anamnezu o prethodnim reakcijama preosjetljivosti na peniciline, cefalosporine ili druge supstance koje izazivaju alergijsku reakciju kod pacijenta.

Opisane su ozbiljne i ponekad fatalne reakcije preosjetljivosti (anafilaktičke reakcije) na peniciline. Rizik od takvih reakcija najveći je u bolesnika s reakcijama preosjetljivosti na peniciline u povijesti. U slučaju alergijske reakcije, potrebno je prekinuti liječenje lijekom Augmentin® i započeti odgovarajuću alternativnu terapiju.

U slučaju ozbiljnih anafilaktičkih reakcija, epinefrin treba odmah davati pacijentu. Kisik terapija, iv primjena GCS-a i pružanje propusnosti dišnih puteva, uključujući intubaciju, također mogu biti potrebni.

U slučaju sumnje na zaraznu mononukleozu, Augmentin ® se ne smije primjenjivati, jer u bolesnika s ovom bolešću amoksicilin može uzrokovati osip na koži sličan ospima, što komplicira dijagnozu bolesti.

Dugotrajno liječenje Augmentinom ® može dovesti do prekomjerne reprodukcije neosjetljivih mikroorganizama.

Općenito, Augmentin ® se dobro podnosi i ima nisku toksičnost karakterističnu za sve peniciline. Tijekom dugotrajne terapije Augmentinom ® preporučuje se periodično ocjenjivati ​​funkciju bubrega, jetre i stvaranja krvi.

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, lijek treba uzimati na početku obroka.

U bolesnika koji su primali kombinaciju amoksicilina s klavulanskom kiselinom zajedno s indirektnim (oralnim) antikoagulansima, u rijetkim slučajevima zabeleženo je povećanje PV (porast MHO). Uz zajedničko imenovanje indirektnih (oralnih) antikoagulansa s kombinacijom amoksicilina s klavulanskom kiselinom, potrebno je nadzirati relevantne pokazatelje. Za održavanje željenog učinka oralnih antikoagulansa može biti potrebno prilagođavanje doze.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, dozu Augmentin ® treba propisati u skladu sa stupnjem povrede (vidjeti „Doziranje i primjena“, Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega).

U bolesnika sa smanjenom diurezom kristalurija se vrlo rijetko pojavljuje, uglavnom uz parenteralnu terapiju. Tijekom primjene velikih doza amoksicilina preporučuje se uzimanje dovoljne količine tekućine i održavanje odgovarajuće diureze da bi se smanjila vjerojatnost stvaranja kristala amoksicilina (vidjeti „Predoziranje“).

Uzimanje lijeka Augmentin ® unutra dovodi do visokog sadržaja amoksicilina u urinu, što može dovesti do lažno pozitivnih rezultata u određivanju glukoze u urinu (na primjer, Benedikt test, Felingov test). U tom se slučaju preporučuje upotreba metode oksidanta glukoze za utvrđivanje koncentracije glukoze u urinu.

Oralna njega pomaže u sprječavanju promjene boje zuba povezanih s uzimanjem lijeka, jer je dovoljno oprati zube (za suspenzije).

Lijek Augmentin ® potrebno je koristiti u roku od 30 dana od otvaranja paketa laminirane aluminijske folije (za tablete)

Zloupotreba i ovisnost o drogama. Nisu primijećene reakcije ovisnosti o drogama, ovisnosti i euforije povezane s primjenom lijeka Augmentin ®.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Budući da lijek može uzrokovati vrtoglavicu, potrebno je upozoriti pacijente na mjere predostrožnosti prilikom vožnje ili rada sa pokretnim strojevima.

Obrazac za puštanje

Prašak za oralnu suspenziju, 125 mg + 31,25 mg u 5 ml. U boci od prozirnog stakla, zatvorenu aluminijskim poklopcem navojnim vijkom, sa kontrolom prvog otvora, 11,5 g. 1 fl. zajedno s mjernom kapicom u kartonskom snopu.

Prašak za pripremu suspenzije za oralnu primjenu, 200 mg + 28,5 mg u 5 ml, 400 mg + 57 mg u 5 ml. U prozirnoj staklenoj boci zatvorenoj vijčanom aluminijumskom kapicom s prvom kontrolom otvaranja 7,7 g (za doziranje 200 mg + 28,5 mg u 5 ml) ili 12,6 g (za doziranje od 400 mg + 57 mg u 5 ml ) 1 sp. zajedno s mjernom kapicom ili dozirnom štrcaljkom u kartonskoj kutiji.

Filmsko obložene tablete, 250 mg + 125 mg. U aluminijskom / PVC blisteru 10 kom. 1 blister sa kesom silikagela u pakovanju od laminirane aluminijske folije. 2 pakovanja od folije u kartonskoj kutiji.

Filmsko obložene tablete, 500 mg + 125 mg. U blisteru od aluminija / PVC / PVDC 7 ili 10 kom. 1 blister sa kesom silikagela u pakovanju od laminirane aluminijske folije. 2 pakovanja laminirane aluminijske folije u kartonskoj kutiji.

Filmsko obložene tablete, 850 mg + 125 mg. U aluminijskom / PVC blisteru 7 kom. 1 blister sa kesom silikagela u pakovanju od laminirane aluminijske folije. 2 pakovanja od folije u kartonskoj kutiji.

Proizvođač

SmithKlein Beach P.C. BN14 8QH, Zapadni Sussex, Vorsin, Clarendon Road, Velika Britanija.

Naziv i adresa pravnog lica na čije se ime izdaje registracijska potvrda: GlaxoSmithKline Trading CJSC. 119180, Moskva, Yakimanskaya nab., 2.

Za više informacija kontaktirajte: GlaxoSmithKline Trading CJSC. 121614, Moskva, st. Krylatskaya, 17, bldg. 3, sprat 5. Poslovni park "Krylatsky brda."

Telefon: (495) 777-89-00, faks: (495) 777-89-04.

Datum isteka Augmentin ®

filmom obložene tablete 250 mg + 125 mg 250 mg + 125 - 2 godine.

filmom obložene tablete 500 mg + 125 mg - 3 godine.

filmom obložene tablete 875 mg + 125 mg - 3 godine.

prašak za suspenziju za oralnu upotrebu 125mg + 31,25mg / 5ml - 2 godine. Pripremljena suspenzija je 7 dana.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 200 mg + 28,5 mg / 5 ml 200 mg + 28,5 mg / 5 - 2 godine. Pripremljena suspenzija je 7 dana.

prašak za suspenziju za oralnu primjenu 400 mg + 57 mg / 5 ml 400 mg + 57 mg / 5 - 2 godine. Pripremljena suspenzija je 7 dana.

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Pogledajte video: Оспамокс суспензия Амоксициллин как приготовитья (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar